Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA THS OMOGENEIAS (22/07/1996)

Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΝΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δευτέρα 22 Ιουλίου 1996


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] ΞΕΚΙΝΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΑΡΓΕΣΤΩΝ.
  • [02] Ο ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΔΙΕΘΝΗ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΘΕΙ ΔΙΕΘΝΩΣ Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ.
  • [03] ΕΝΤΟΝΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΣΑΝ ΦΡΑΝΤΖΙΣΚΟ.
  • [04] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ.
  • [05] ΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ 1974.
  • [06] ΑΙΧΜΗ ΤΟΥ ΔΟΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΟΙ ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΑΡΚΑΔΕΣ
  • [07] Α.ΑΘΕΝΣ: ΤΟ ΣΑΕ ΘΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
  • [08] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΙΑΚΩΒΟΥ ΣΤΟΝ ΑΝΤΟΝΙ ΛΕΙΚ.
  • [09] ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΜΜΕ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΜΠΟΙΝΓΚ.
  • [10] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΔΗΜΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ.

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] ΞΕΚΙΝΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΑΡΓΕΣΤΩΝ.

    Με γυμναστικές επιδείξεις και χορευτικές εκδηλώσεις ξεκινά σήμερα στο δήμο Άργους Ορεστικού, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, η Εβδομάδα Αποδήμων Αργεστών. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση του νομού Καστοριάς σε συνεργασία με συλλόγους Αργεστών από την Αυστραλία και τον Καναδά, αλλά και με τη συμμετοχή πολιτιστικών και μορφωτικών φορέων της πόλης, οργανώνει για πρώτη φορά φέτος τις εκδηλώσεις αυτές.

    Η Εβδομάδα Αποδήμων Αργεστών αποτελεί, σύμφωνα με τους διοργανωτές της, μια σημαντική ευκαιρία σύσφιγξης των σχέσεων των αποδήμων του Άργους και παράλληλα συμβάλλει στην τόνωση των δεσμών των ανθρώπων αυτών με τη μητρόπολη.

    Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων θεατρικές παραστάσεις, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και εκδρομές στη Δυτική Μακεδονία.

    [02] Ο ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΔΙΕΘΝΗ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΘΕΙ ΔΙΕΘΝΩΣ Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ.

    Ο Απανταχού Ελληνισμός -και κυρίως ο Ποντιακός Ελληνισμός- θα πρέπει να αναλάβουν διεθνή σταυροφορία για να αναγνωριστεί, διεθνώς, η Γενοκτονία των Ποντίων από τους Τούρκους.

    Παράλληλα, θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρήσει ο Ποντιακός Ελληνισμός όλα τα ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά του.

    Αυτά υπογραμμίστηκαν, από πολλούς ομιλητές στη διημερίδα που οργάνωσε η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, στην Κοινότητα τους, της Μελβούρνης, με την συμμετοχή εκπροσώπων Pomtiaj~m φορέων από όλη την Αυστραλία.

    Η διημερίδα έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποντιακού Ελληνισμού που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο.

    Οι σύνεδροι ασχολήθηκαν με προβλήματα που αφορούν τον ποντιακό ανά τη γη Ελληνισμό καθώς επίσης με ζητήματα που σχετίζονται με την Ελλάδα,όπως τα εθνικά θέματα, επενδύσεις κ.α. Υιοθέτησαν δε μια σειρά συλλογικών εισηγήσεων και ψηφισμάτων που θα κατατεθούν στο συνέδριο της Θεσσαλονίκης.

    Βασικοί ομιλητές του Συνεδρίου ήταν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη Γεώργιος Βέης καθώς και οι Πρόεδροι της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων κ.Σεβαστίδης και του ΣΑΕ Ωκεανίας κ.Κωνσταντινίδης.

    [03] ΕΝΤΟΝΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΣΑΝ ΦΡΑΝΤΖΙΣΚΟ.

    Σε μεγάλη κινητοποίηση βρίσκεται τις ημέρες αυτές το ύπατο συμβούλιο της Παμμακεδονικής Ενωσης ΗΠΑ-Καναδά, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι πλέον απομακρυσμένοι και μικροί τοπικοί μακεδονικοί σύλλογοι σε όλες τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Εξάλλου όπως ανακοινώθηκε από τη Παμμακεδονική προετοιμάζεται το πρόγραμμα του παγκοσμίου συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το 1997 σε συνεργασία με τις Παμμακεδονικές Ευρώπης και Αυστραλίας, ενώ άρχισαν να συγκροτούνται 22 επιτροπές από 170 και πλέον άτομα με ανάλογες αρμοδιότητες για την καλύτερη οργάνωση του συνεδρίου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι έντονη δραστηριότητα στα εθνικά μας θέματα έχει αναπτύξει ο σύλλογος "Aκρίτες και Νεράϊδες" του Σαν Φραντζίσκο και μάλιστα έχει κατορθώσει να δοθεί το όνομα "Μακεδονικό Πάρκο" σε πάρκο της βόρειας πλευράς της πόλης . Τον σύλλογο αυτό επισκέφτηκε την περασμένη εβδομάδα ο υπατος πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ευαγγελος Μιχαλόπουλος ο οποίος είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο του Κυριάκο Κωνσταντινίδη. Ο κ. Μιχαλόπουλος επισκέφτηκε επίσης και τον μικρό σύλλογο των Θεσσαλονικέων στο Σανκραμέντο πρωτεύουσα της Καλιφόρνιας για την καλύτερη ενεργοποίηση του, μια και στην περιοχή υπάρχουν αξιόλογοι ομογενείς οπως ο κ. Τσακόπουλος.

    Σήμερα ο ύπατος πρόεδρος βρίσκεται στο Ντιτρόιτ, ενώ από αύριο μέχρι και την Παρασκευή θα είναι στο Μόντρεαλ του Καναδά όπου θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της Παμμακεδονικής για τον Καναδά Μπάμπη Μουτουσίδη και τον κυβερνήτη Παναγιώτη Τσίμα, προέδρους και μέλη των συλλόγων.Στις 14 Αυγούστου θα βρίσκεται στο Πιτσπουργκ της Πενσυλβάνια και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Ελλάδα όπου θα έχει επαφές με τους εκεί παράγοντες ενόψει του συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη το 1997.

    Στο Σικάγο επίσης βρίσκεται σήμερα η γραμματέας τηςΠαμμακεδονικής Αλεξάνδρα Ακριτίδου για ενημέρωση και επαφές με τους εκεί Μακεδόνες, ενώ στις 4 και 5 Αυγούστου η κυβερνήτης Ντίνα Ντοροπούλου θα επισκεφτεί τον μικρό μακεδονικό σύλλογο στο Τζάκσον του Μισισίπη, με στόχο τη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση του.

    [04] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ.

    Αισθητή έγινε και πάλι η ελληνική παρουσία στην Ατλάντα λίγες ώρες πριν αρχίσει η χρυσή Ολυμπιάδα.

    Στο Δημαρχείο της πόλης πραγματοποιήθηκαν δύο εκδηλώσεις. Η αδελφοποίηση του δήμου αρχαίας Ολυμπίας με το δήμο Ατλάντας, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιακώβου και τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της Νίκης το οποίο πρόσφερε ο δήμος Αθηναίων στη διοργανώτρια πόλη.

    Από ελληνικής πλευράς υπέγραψε ο πρόεδρος του Δημοτικό Συμβουλίου Κωνσταντίνος Παναγιωτακόπουλος, ενώ για την Ατλάντα υπέγραψε ο δήμαρχος Μπίλ Κάμπελ.Στην διάρκεια της τελετής ανταλλάχθηκαν αναμνηστικά δώρα μεταξύ των δύο δήμων.

    Στη συνέχεια στο χώρο του Δημαρχείου,ο Δήμαρχος Αθηναίων κ.Αβραμόπουλος έκανε τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της Νίκης, που φιλοτέχνησε ο γνωστός γλύπτης Νίκος Κουγιουμτζής. Στην τελετή επίσης παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, τα μέλη της ελληνικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων, ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα κ.Νάιλ, ο επίσκοπος Ατλάντας κ.Ιάκωβος και πλήθος ομογενών κρατώντας ελληνικές σημαίες.Στον ίδιο χώρο έγινε και η επίσημη υποδοχή της Ολυμπιακής φλόγας από την Ατλάντα.

    Μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Αβραμόπουλος είπε μεταξύ άλλων ότι "νιώθω ανάμεικτα συναισθήματα αυτές τις ώρες που ζει η Ατλάντα για να γιορτάσει τη χρυσή Ολυμπιάδα. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι προσπαθήσαμε αυτή την Ολυμπιάδα να την γιορτάσουμε εκεί που θα άξιζε και θα έπρεπε, δηλαδή στην Αθήνα.Γι αυτό τα συναισθήματα αυτή την στιγμή είναι ανάμεικτα. Από τη μια μεριά νιώθουμε λύπη και πικρία και από την άλλη ότι έγινε και γίνονται τόσα πολλά για την προβολή της Ελλάδας και του ελληνικού πνεύματος".

    Ο κ.Αβραμόπουλος στη διάρκεια της παραμονής του στην Ατλάντα θα έχει επαφές με παράγοντες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής σχετικά με την υποψηφιότητα της Αθήνας για την Ολυμπιάδα του 2004.

    [05] ΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ 1974.

    Πληθώρα παροικιακών εκδηλώσεων στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Στην πορεία διαμαρτυρίας, που διοργάνωσαν οι Συντονιστικές Επιτροπές Κυπριακού Αγώνα και η Κυπριακή Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την δοκιμαζόμενη Κύπρο, παρέστη και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Βέης.

    Στην Μελβούρνη, οι ομογενείς διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης και στη συνέχεια κατέληξαν στο Πολιτειακό Κοινοβούλιο, όπου ακολούθησαν ομιλίες από εκπροσώπους όλων των κομμάτων και φορέων της Κυπριακής Κοινότητας και της ευρύτερης ομογένειας.

    Στη συνέχεια ο κ. Βέης παρακολούθησε τη συναυλία για τις μαύρες επετείους του 1974, στην αίθουσα των εκδηλώσεων του Δημαρχείου της Μελβούρνης, ενώ η Πρόξενος Ελευθερία Γιαννάκου παρέστη εκ μέρους του κ. Βέη στο μνημόσυνο υπερ των πεσόντων του Κυπριακού Αγώνα, που έγινε στο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ευσταθίου.

    [06] ΑΙΧΜΗ ΤΟΥ ΔΟΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΟΙ ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΑΡΚΑΔΕΣ

    Να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για την πληροφόρηση της διεθνούς κοινής γνώμης, σχετικά με τα Ελληνικά εθνικά δίκαια, κάλεσε τους απόδημους Αρκάδες, ο Αρκάς στην καταγωγή υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ευάγγελος Γιαννόπουλος, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Γ' Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Αρκάδων.

    Παρόντες κατά την τελετή έναρξης ήταν επίσης οι υπουργοί Τύπου και ΜΜΕ Δημήτρης Ρέππας, ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, Δημοσίας Τάξεως Κώστας Γείτονας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ρωμαίος, ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Γιώργος Δασκαλάκης, και ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννης Πανούσης. Τον Πρόεδρο της Ν.Δ. εκπροσώπησε ο βουλευτής Σταύρος Δήμας, ενώ παρόντες ήταν οι βουλευτές της Ν.Δ. Βύρων Πολύδωρας, Ντόρα Μπακογιάννη, Γιώργος Καρατζαφέρης, Πέτρος Τατούλης και Δημήτρης Κωστόπουλος. Στην τελετή έναρξης παραβρέθηκε επίσης ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνης Σαμαράς, ενώ τον Συνασπισμό εκπροσώπησε ο κ.Χουντής. Το "παρών" έδωσαν επίσης ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Αντριου Αθενς, και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού ΣΑΕ Βορείου και Νοτίου Αμερικής, Χρήστος Τομαράς, ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα, κ. Νικολαένκο, ο οποίος μεταφέρει χαιρετισμό του Ρώσου Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν, και ο Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, κ. Θ.Καρατζάς.

    Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών ο κ. Γιαννόπουλος άσκησε δριμεία κριτική στην πολιτική που ασκούν οι ΗΠΑ σε ότι αφορά στο Αιγαίο, την Κύπρο και την ΠΓΔΜ, χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη της κ. Ολμπράϊτ, σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία ως εμπαιγμό. Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση Κλίντον να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις απέναντι στη χώρα μας για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και για επίλυση του Κυπριακού, που είχε λάβει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, κατά την ομιλία του στην Ελληνική Βουλή, στις 18 Ιουλίου 1991.

    Ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε επίσης ότι "δεν υπάρχει άλλη διαφορά με την Τουρκία πλην της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου", η οποία πρέπει να επιλυθεί μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ενώ σε ότι αφορά στην ΠΓΔΜ, επέκρινε τις ΗΠΑ, γιατί όπως είπε, στηρίζουν τον Κίρο Γκλιγκόρωφ.

    Στην ανάγκη συσπείρωσης, ενότητας και αλληλεγγύης του Ελληνισμού, με πρωτοστάτες τους ανά τον κόσμο Αρκάδες αναφέρθηκε στον χαιρετισμό που απηύθυνε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο κ. Κώστας Λαλιώτης, ενώ ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., Σταύρος Δήμας, χαρακτήρισε τους Αρκάδες ως ασπίδα της πατρίδας και του έθνους και απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση για επανασύσταση του υφυπουργείου Απόδημου Ελληνισμού, με αναβαθμισμένες αρμοδιότητες.

    Ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνης Σαμαράς, έκανε εκτεταμένη αναφορά στα εθνικά θέματα συνιστώντας "υψηλό ηθικό και αποτρεπτική δύναμη κάθε επιβουλής". Τόνισε επίσης την κατηγορηματική αντίθεσή του απέναντι σε κάθε "ψευτοσχέδιο λύσης του Κυπριακού, που θα εξισώνει στη διακυβέρνηση του νησιού την πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων με τη μειοψηφία των Τουρκοκυπρίων" και "σε πολιτικές ενέργειες που αφαιρούν από τον στρατό του Αττίλα την έννοια του στρατού κατοχής". Ενάντιος, δήλωσε ο κ. Σαμαράς και se διαπραγματεύσεις των ιστορικών δικαίων για τη Μακεδονία, τονίζοντας ότι "οι σκέψεις περί συμβιβασμού στο όνομα και οι πιέσεις από το εξωτερικό συναντούν ένα μεγάλο "ΟΧΙ" από τους Αποδήμους αλλά και από όλους του Ελληνες".

    Α.ΑΘΕΝΣ: Οι Αρκάδες είναι πάντα στην πρώτη γραμμή

    Τον χαιρετισμό των επτά εκατομμυρίων Ελλήνων της Διασποράς μετέφερε στο Γ' Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Αρκάδων, ο Πρόεδρος του Σ.Α.Ε., Αντριου Αθενς, ο οποίος τόνισε την αποφασιστικότητα και τον ζήλο των αποδήμων για προάσπιση των εθνικών θεμάτων και εξήρε τη συνεισφορά των Αρκάδων στην προσπάθεια αυτή. "Οι Αρκάδες είναι οι πρώτοι που δουλεύουν για τη στήριξη των εθνικών θεμάτων", είπε χαρακτηριστικά.

    Από την πλευρά τους οι Πρόεδροι των τεσσάρων Παναρκαδικών Ομοσπονδιών (Αμερικής, Αυστραλίας, Καναδά και Ελλάδας) τόνισαν την πρόθεσή τους να ασκήσουν πιέσεις στις κυβερνήσεις των χωρών διαμονής τους για στήριξη των Ελληνικών εθνικών δικαίων και ζήτησαν την σύσταση υπουργείου Αποδήμου Ελληνισμού.

    Χαιρετισμούς μεταξύ άλλων απηύθυναν ο Νομάρχης και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Παναγιώτης Γιαννόπουλος και ο Δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Κωσταντόπουλος.

    Τιμητικές πλακέτες στους κ. Γιαννόπουλο, Ρωμαίο, Αθενς και Τσακόπουλο

    Με ειδικές πλακέτες τίμησαν τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ευάγγελο Γιαννόπουλο, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ρωμαίο, τον Πρόεδρο του Σ.Α.Ε., Αντριου Αθενς, το διακεκριμένο στέλεχος του Ελληνοαμερικανικού λόμπυ, επιχειρηματία Αγγελο Τσακόπουλο, και τον Νομάρχη Αρκαδίας και Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, οι Παναρκαδικές Ομοσπονδίες Αμερικής, Αυστραλίας και Καναδά.

    [07] Α.ΑΘΕΝΣ: ΤΟ ΣΑΕ ΘΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

    Σε επίσημη διαμαρτυρία προς τις αμερικανικές αρχές, για τη δυσφήμιση του αεροδρομίου του Ελληνικού και ευρύτερα της Ελλάδας, που λαμβάνει χώρα στις ΗΠΑ, με αφορμή την πρόσφατη αεροπορική τραγωδία, θα προβεί το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του, Αντριου Αθενς, σε δηλώσεις του στην Τρίπολη, όπου συμμετέχει στο Γ΄ Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Αρκάδων. Οπως είπε ο κ. Αθενς, ήδη κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και προβαίνει στις δέουσες ενέργειες ο συντονιστής του παγκόσμιου ελληνικού λόμπι, ο γνωστός Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Αντυ Μανάτος.

    Ο κ. Αθενς τόνισε επίσης την ανάγκη συσπείρωσης όλων των Ελλήνων, τόσο του μητροπολιτικού κέντρου, όσο και της διασποράς, για επιτυχή αντιμετώπιση των προσπαθειών δυσφήμισης της χώρας μας στο μέλλον και πρόσθεσε:"Δεν ξέρω γιοτί, αλλά κάθε φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, προπαντός στην Αμερική, αλλά και σε άλλα μέρη, επιβαρύνεται η Ελλάδα. Δεν το καταλαβαίνουμε και δεν το δεχόμαστε. Γι αυτό εμείς, τα επτά εκατομμύρια των Ελλήνων της διασποράς και τα δέκα εκατομμύρια της Ελλάδας, πρέπει ενωμένοι, ως δεκαεπτά εκατομμύρια Ελληνες, να απαιτήσουμε το δίκαιο και να διορθώσουμε την κατάσταση".

    [08] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΙΑΚΩΒΟΥ ΣΤΟΝ ΑΝΤΟΝΙ ΛΕΙΚ.

    Την διαμαρτυρία του για την ¨ανεύθυνη δυσφήμιση του αεροδρομίου Αθηνών¨ με αφορμή την πτώση του Boing 747 της TWA εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος σε επιστολή του προς τον αμερικανό προεδρικό σύμβουλο επί θεμάτων Εθνικής Ασφαλείας Άντονι Λέικ.

    Στην επιστολή του ο Σεβασμιώτατος κάνει λόγο και για την αρνητική επίδραση που θα έχει στον τουρισμό η έκδοση μιας πιθανής ταξιδιωτικής οδηγίας κατά της Ελλάδας και ιδιαίτερα σε μια εποχή που αναμένονται χιλιάδες επισκέπτες.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος τόνισε ότι η έκδοση μιας τέτοιας οδηγίας ¨θα επιδρούσε άμεσα στην οικονομία της ιστορικής αυτής συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών και ουσιαστικά θα υπονοούσε στους Ευρωπαίους, Αμερικανούς και κάθε άλλο επισκέπτη ότι η Ελλάδα ως χώρα διακοπών και τουρισμού δεν είναι τόσο ασφαλής όσο η Τουρκία.Η έκδοσή της θα επιδρούσε άλλωστε αρνητικά και εις την ισορροπία ειρήνης στην ευαίσθητη αυτή περιοχή του κόσμου¨.

    [09] ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΜΜΕ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΜΠΟΙΝΓΚ.

    Χιλιάδες τηλεφωνήματα δέχονται τα αμερικανικά τηλεοπτικά κανάλια CBS, NBC, ABC, CNN και FOX καθώς και οι εφημερίδες "Tάιμς της Νέας Υόρκης", η "Νταίηλι Νιούς", η "ΝΙού Γιόρκ Πόστ" και η "Νιουσνταίη" από αγανακτισμένους ομογενείς που διαμαρτύρονται για την εκστρατεία δυσφήμισης του αεροδρομίου της Αθήνας για τη συντριβή του μοιραίου Μπόϊνγκ.

    Οι ομογενείς αναρωτιούνται πως χωρίς στοιχεία και αποδείξεις συνδέουν το γεγονός της πτήσης του Τζάμπο από την Αθήνα με την συντριβή του 10 λεπτά μετά την απογείωση του από το αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης και σαφώς αφήνουν να εννοηθεί ότι κάτι έγινε στην Αθήνα ενώ το αεροσκάφος της TWA έμεινε στο αεροδρόμιο Κέννεντι για τέσσερις ώρες.

    Οι αγανακτισμένοι ομογενείς ισχυρίζονται ότι αυτό που γίνεται δεν είναι δημοσιογραφία και δεν μπορεί να κατηγορείται μία χώρα και ένα αεροδρόμιο χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις.

    Ένας ομογενής ο Λευτέρης Γκίκας από το Νιού Τζέρσευ τόνισε ότι τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο του "Ελληνικού" είναι δρακόντεια και ο χρόνος για τη διαδικασία ελέγχου του με αυτό του "Κέννεντι" είναι τουλάχιστον τετραπλάσιος σε σημείο που "ο ταξιδιώτης νιώθει εξουθενωμένος".

    [10] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΔΗΜΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ.

    Παιδιά Αποδήμων από όλο τον κόσμο, με εντυπωσιακή για πρώτη φορά φέτος την προσέλευση από χώρες της Νοτίου και Κεντρικής Αμερικής, φιλοξενούνται από τη Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού σε κατασκηνώσεις στην Επανομή Θεσσαλονίκης, στο Καβούρι Αττικής και στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας.

    Με εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώνεται τις ημέρες αυτές για τα πρώτα από τα 800 Ελληνόπουλα η περίοδος παραμονής τους στην Ελλάδα.

    Η διατήρηση και ενίσχυση των δεσμών με την μητρόπολη, η βελτίωση της γνώσης της ελληνικής γλώσσας, η διαφύλαξη της πολιτιστικής ταυτότητας και της εθνικής συνείδησης είναι οι κύριοι στόχοι του προγράμματος των κατασκηνώσεων που χρηματοδοτεί και οργανώνει η ΓΓΑΕ.

    Να σημειωθεί ότι η φιλοξενία παιδιών Αποδήμων από την Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού αποτελεί ένα θεσμό που λειτουργεί από το 1983, στον οποίο μέχρι στιγμής έχουν λάβει μέρος 15.000 παιδιά.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι για δεύτερη χρονιά φέτος η ΓΓΑΕ σε συνεργασία με τις νομαρχίες όλης της χώρας υποδέχεται σε κατασκηνώσεις 1200 ελληνόπουλα από χώρες της πρώην Σοβιετικής ΄Ενωσης.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegro2html v1.00 run on Monday, 22 July 1996 - 15:01:01