Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

OMOGENEIAKA NEA (17/07/1996)

Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

"ΝΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ" ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τετάρτη 17 Ιουλίου 1996


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] ΠΟΛΥΠΛΗΘΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΣΤΟ Γ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ, ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
  • [02] ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΟΜΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΤΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΜΕΣΑ
  • [03] ''ΔΙΑΥΛΟΣ'' ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ -ΑΘΕΝΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΕ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] ΠΟΛΥΠΛΗΘΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΣΤΟ Γ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ, ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

    Παρουσία πολυπληθούς κυβερνητικού κλιμακίου, αποτελούμενου από τους υπουργούς Τύπου, Δημήτρη Ρέππα, ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., Κώστα Λαλιώτη, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ευάγγελου Γιαννόπουλου, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού και Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γιώργου Ρωμαίου, του υφυπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, Γεώργιου Δασκαλάκη, (αρκαδικής στο σύνολό τους καταγωγής, πλην του κ.Ρωμαίου), καθώς και της κ. Ντόρας Μπακογιάννη αρχίζουν την Κυριακή στην Τρίπολη της Αρκαδίας οι εργασίες του Γ' Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποδήμων Αρκάδων, οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις 28 Ιουλίου. Στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Συνεδρίου πραγματοποιούνται και το 57ο Συνέδριο της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής και το 37ο Συνέδριο της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Καναδά.

    Τους απόδημους Αρκάδες θα καλωσορίσει κατά την επίσημη τελετή έναρξης στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης, στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής, ο Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου, νομάρχης Αρκαδίας, Παναγιώτης Γιαννόπουλος. Στην πλατεία του Αρεως έχει προγραμματιστεί επίσης για την Κυριακή μουσική βραδιά με τραγούδια του συνθέτη Μιχάλη Σουγιούλ, ερμηνευμένα από τη χορωδία του Δήμου Μαρκόπουλου, υπό τη διεύθυνση του Δ.Αποστολάτου και με οικοδέσποινα της εκδήλωσης τη γνωστή ηθοποιό, Πέγκυ Σταθακοπούλου.

    Οι εργασίες του Συνεδρίου αρχίζουν το πρωί της Τρίτης, καθώς τη Δευτέρα οι σύνεδροι θα ξεναγηθούν στους ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους της Αρκαδίας και της Ολυμπίας. Ειδικότερα, την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα "Το Παναρκαδικό Νοσοκομείο", την Τετάρτη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα "Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου", στην οποία θα συμμετάσχει ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννης Πανούσης, και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γιάννης Πανάρετος, καθώς και ημερίδα με θέμα "Η νεολαία στις χώρες της Διασποράς".

    Το "Αρκαδικό Χωριό" αποτελεί το αντικείμενο της τρίτης ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, στη διάρκεια της opo_ar θα παρουσιαστεί η β' φάση υλοποίησης του χωριού, από τον πρόεδρο της ειδικής επιτροπής, κ. Δημήτρη Κόκκινο, ενώ το ίδιο βράδυ προγραμματίζεται συναυλία - αφιέρωμα στον ποιητή-στιχουργό Νίκο Γκάτσο. "Εθνικά Θέματα και Απόδημος Ελληνισμός" είναι το θέμα της επόμενης ημερίδας, που θα διεξαχθεί την Παρασκευή, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Γιώργου Ρωμαίου, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Βορείου και Νοτίου Αμερικής, και του συντονιστή του ελληνικού λόμπυ - και με πρόσφατη απόφαση που ελήφθη κατά τη δεύτερη συνεδρίαση του Προεδρείου του παγκοσμίου ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη συντονιστή της προσπάθειας για τη δημιουργία Παγκόσμιου Ελληνικού λόμπι - Αντυ Μανάτου.

    Η "Οικονομική Ανάπτυξη της Αρκαδίας" θα απασχολήσει τους συνέδρους το Σάββατο (27 Ιουλίου), οπότε και θα ανακοινωθούν τα πορίσματα της ειδικής επιτροπής που έχει συσταθεί για την αναδιοργάνωση της Παγκόσμιας Παναρκαδικής Συνομοσπονδίας, και θα αναγνωστούν και εγκριθούν τα τελικά ψηφίσματα του Συνεδρίου. Την τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων οι σύνεδροι θα βρεθούν στο Βαλτέτσι, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή αποκαλυπτηρίων του Ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και η οργανωτική επιτροπή θα δώσει συνέντευξη τύπου. Η ημέρα θα κλείσει με επίσημη δεξίωση από το Δήμο Τρίπολης στην πλατεία του Αρεως, στην Τρίπολη, προς τιμήν των Αποδήμων Αρκάδων.

    [02] ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΟΜΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΤΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΜΕΣΑ

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της τριήμερης σύσκεψης του εννεαμελούς Προεδρείου των (Ο.Μ.Μ.Ε.), Ομογενειακών Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, που συνήλθε στην έδρα του Σ.Α.Ε. στην Θεσσαλονίκη, από τις 15 έως τις 17 Ιουλίου 1996 με σκοπό την κατάρτιση του καταστατικού και την προώθηση των διαδικασιών για την σύσταση και την λειτουργία του φορέα, των Ο.Μ.Μ.Ε. ως νομότυπου οργάνου.

    Η όλη προσπάθεια έγινε με πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου των Ο.Μ.Μ.Ε. και κατόπιν πρόσκλησης του υπουργού αναπληρωτή Εξωτερικών Γιώργου Ρωμαίου. Τον συντονισμό των εργασιών κατά την διάρκεια της τριήμερης σύσκεψης είχε ο Ειδικός Σύμβουλος επί θεσμικών θεμάτων Ελληνισμού του υπουργού κ. Κώστας Σταυρόπουλος.

    Συγκεκριμένα αποφασίστηκε ομόφωνα ότι ο φορέας των Ο.Μ.Μ.Ε. θα ονομάζεται Ενωση Λειτουργών και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας Αποδήμου Ελληνισμού (Ε.Λ.Μ.Μ.Ε. - Α.Ε.) Union of Journalists and the Media of the Hellenes Abroad. Εδρα της Ενωσης θα είναι η Θεσσαλονίκη και μέλη της λειτουργεί και ΜΜΕ από όλες τις χώρες του Ελληνισμού της διασποράς.

    Οι κυριότεροι σκοποί της Ενωσης είναι:

    1. Σύσφιξη των σχέσεων και διεύρυνση συνεργασίας των μελών της Ε.Λ.Μ.Μ.Ε.-Α.Ε. σε όλες τις χώρες συγκέντρωσης του Ελληνισμού.
    2. Προάσπιση και προβολή των οικουμενικών και πολιτιστικών αξιών και παραδόσεων καθώς και της ιστορικής και πνευματικής κληρονομιάς του Ελληνισμού στην υφήλιο.
    3. Αποφασιστική προάσπιση της ελευθεροτυπίας από κάθε επιβουλή ή συρρίκνωση για την πλήρη και σφαιρική ενημέρωση των πολιτών διεθνώς μέσω του τύπου, ραδιοφώνου, τηλεόρασης κάθε άλλου μέσου της σύγχρονης τεχνολογίας. Ειδικότερα με την δημοσίευση και τη αναμετάδοση όλων των ειδήσεων και τον παραμερισμό κάθε σκοπιμότητας και ιδιοτέλειας.
    4. Προστασία, προαγωγή και διασφάλιση των ηθικών καιεπαγγελματικών συμφερόντων των λειτουργών και των Μ.Μ.Ε. μελών της Ενωσης.
    5. Σταθερή μέριμνα για τη βελτίωση και εξύψωση του μορφωτικού και επαγγελματικού επιπέδου των μελών της.
    6. Σταθερή μέριμνα για την διασφάλιση και την υιοθέτηση των υψηλότερων δυνατών προτύπων δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
    7. Καλλιέργεια πνεύματος συναδελφικής αλληλεγγύης καθώς και συμπαράσταση προς τους άλλους λειτουργούς και Μ.Μ.Ε. διεθνώς.
    8. Οργάνωση κεντρικών και περιφερειακών επιμορφωτικών σεμιναρίων, διαλέξεων και δημοσίων συζητήσεων καθώς και συμμετοχή σε παρόμοιες εκδηλώσεις για τα προβλήματα στρατηγικής σημασίας της Επικοινωνίας και της Δημοσιογραφίας.
    9. Συμμετοχή της Ε.Λ.Μ.Μ.Ε.-Α.Ε. σε διεθνείς ομοειδείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις.
    Επίσης συζητήθηκαν και ρυθμίστηκαν θέματα όπως τρόπος εγγραφής, δικαιώματα και υποχρεώσεις των μελών, τρόπος εκλογής των οργάνων σε Κεντρικό και Περιφερειακό επίπεδο, αρμοδιότητες και καθήκοντα της Διοίκησης καθώς μεταβατικές διατάξεις και το χρονοδιάγραμμα ενεργειών για την ολοκλήρωση των διαδικασιών συγκρότησης και λειτουργίας της Ενωσης.

    Τέλος πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Προεδρείων Σ.Α.Ε. και Ο.Μ.Μ.Ε., όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη συνεργασία των δύο φορέων, όπως η επικοινωνιακή πολιτική και η κοινή στρατηγική για τα Εθνικά μας θέματα.

    Εξάλλου στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις του Προεδρείου της Ενωσης με τους υπουργούς Τύπου και ΜΜΕ Δημήτρη Ρέππα, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ρωμαίο, υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας Μανώλη Μπετενιώτη και τον Γ.Γ. του Απόδημου Ελληνισμού Γιάννη Πανούση.

    [03] ''ΔΙΑΥΛΟΣ'' ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

    Την πεποίθηση ότι η Ενωση Λειτουργών ΜΜΕ Απόδημου Ελληνισμού θα αποτελέσει το δίαυλο μέσα από τον οποίο θα διακινούνται τα μηνύματα, προγράμματα, προοπτικές και επιτεύγματα που εκφράζουν τους Ελληνες της Διασποράς, δίνοντας τη δυνατότητα της αμφίδρομης επικοινωνίας με το Εθνικό Κέντρο, εκφράζουν οι Ομογενείς δημοσιογράφοι, που ολοκλήρωσαν σήμερα τις εργασίες της Α' Συνόδου τους στη Θεσσαλονίκη.

    Οι δημοσιογράφοι της Ομογένειας αποφάσισαν την αναβάθμιση του έως σήμερα άτυπου οργάνου τους σε Ενωση, που θα εκπροσωπεί και θα εκφράζει, όπως αναφέρεται στην διακήρυξή τους, τους απανταχού λειτουργούς και τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας του Απόδημου Ελληνισμού, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

    ''Σε μια κοινή προσπάθεια με το ΣΑΕ, επιδιώκουμε την προαγωγή και την προάσπιση των εθνικών μας θεμάτων, τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τη θωράκιση της Ελληνομάθειας και την ανάπτυξη προϋποθέσεων για παραγωγικές επενδύσεις'', υπογραμμίζουν στη διακήρυξή τους οι Ομογενείς δημοσιογράφοι, υπογραμμίζοντας ότι η συσπείρωση όλων των δυνάμεων του Ελληνισμού θα ανοίξει νέες προοπτικές για την αποτελεσματική διεκδίκηση των συμφερόντων του κλάδου.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ -ΑΘΕΝΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΕ

    Τα θέματα που απασχολούν την Ομογένεια καθώς και η στήριξη που δίνει και θα συνεχίσει να δίνει η Ελληνική Βουλή, συζήτησαν σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αντριου Αθενς.

    Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης των δύο ανδρών ο κ.Αθενς αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συνάντηση αυτή, τόνισε ότι οι Έλληνες του εξωτερικού "είναι μεγάλη δύναμη και όλοι θέλουν να δουλέψουν για τον ελληνισμό".

    Ο κ.Κακλαμάνης ενημέρωσε τον πρόεδρο του Απόδημου Ελληνισμού και για τη σύσταση της μόνιμης επιτροπής της Βουλής που θα ασχοληθεί με τα θέματα της ελληνικής Ομογένειας.

    Σχολιάζοντας δε την απόφαση της Ευρωπαικής Ένωσης ο κ.Κακλαμάνης τη χαρακτήρισε ως ένα σημαντικό γεγονός.

    "Είναι μια θετική ανταπόκριση -είπε- στο πλαίσιο της Κοινοτικής Αλληλεγγύης που πρέπει να υπάρχει και που μέχρι τώρα αποζητούσε η χώρα μας. Να εκφραστεί η κοινοτική αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και πιστεύω ότι η Τουρκία θα υποχρεωθεί να δεσμευτεί, ότι θα πάψει να προκαλεί προβλήματα σε βάρος της διεθνούς νομιμότητας και φυσικά σε βάρος της χώρας μας".


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegro2html v1.00 run on Wednesday, 17 July 1996 - 14:39:13