Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 06-03-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
  • [02] ΕΠΙΘΕΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ
  • [03] ΙΡΑΚ: ΤΡΕΙΣ ΠΟΛΥΝΕΚΡΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΕΚΡΗΚΤΙΚΩΝ ΥΛΩΝ
  • [04] ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΔΥΟ ΔΙΣ. ΣΤΗ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗ
  • [05] Η ΚΑΡΛΑ ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΝΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ

  • [01] ΜΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

    Αθήνα, 12 Μαρτίου 2006 (11:05 UTC+2)

    Συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και συζήτησαν για τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

    Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την ολοκλήρωση της διαδικασίας και τη διαμόρφωση της πρότασης σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος και όλα τα ζητήματα που αφορούν στον τρόπο που θα φτάσει και θα παρουσιαστεί ενώπιον της Βουλής η πρόταση.

    Πρόκειται για σημαντική πρωτοβουλία, για κοινοβουλευτική διαδικασία που απαιτεί διάλογο και συναίνεση, όπως επιβάλλει και το Σύνταγμα, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος, ενώ σε ό,τι αφορά τις ημερομηνίες που θα αρχίσει η διαδικασία και θα υποβληθεί η πρόταση, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι προβλέπεται από το άρθρο 110 του Συντάγματος.

    Απάντηση Παυλόπουλου στο ΠΑΣΟΚ για τις υποκλοπές.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τον κ. Κορωνιά, την κατάθεσή του στη Βουλή και τις επικρίσεις που διατυπώνει το ΠΑΣΟΚ εναντίον της κυβέρνησης, ο κ. Παυλόπουλος είπε πως το ΠΑΣΟΚ καλό θα ήταν να μην συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο σε τόσο σημαντικά ζητήματα. "Δείχνει πολιτική μικροψυχία να μην συμπαρίσταται στην προσπάθεια που γίνεται να αποκαλυφθούν όλες οι διαστάσεις ενός μεγάλου σκανδάλου. Θυσιάζει στο βωμό των κομματικών σκοπιμοτήτων ακόμη και ένα τόσο μεγάλο θέμα", υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών.

    Ν. Αθανασάκης

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών για το θέμα των υποκλοπών, ανέφερε ότι "με αήθεις επιθέσεις εναντίον του ΠΑΣΟΚ για το θέμα των υποκλοπών, όπως η σημερινή του υπουργού Εσωτερικών κ. Παυλόπουλου, η κυβέρνηση της ΝΔ επιβεβαιώνει την απόλυτη ανευθυνότητα και την πλήρη σύγχυσή της".

    "Η κυβέρνηση που δεν κινήθηκε θεσμικά, η κυβέρνηση που δεν ενημέρωσε την αντιπολίτευση ένα χρόνο πριν, η κυβέρνηση που επί έντεκα μήνες απέκρυβε και συγκάλυπτε, ζητά τώρα το λόγο από την αντιπολίτευση, επειδή, λέει, δεν της συμπαρίσταται", είπε ο κ. Αθανασάκης και πρόσθεσε:

    "Η νέα αυτή γραμμή της κυβέρνησης της ΝΔ για το θέμα των υποκλοπών -την εξέφρασε, άλλωστε, χθες και ο κ. Μεϊμαράκης μετά τη συνάντησή του με τον κ. Καραμανλή - είναι μια ακόμη προσπάθεια μετάθεσης των τεράστιων ευθυνών της , μια προσπάθεια, όμως, το ίδιο ανεύθυνη και ατυχής με την έως τώρα στάση της".

    Ευ. Μεϊμαράκης

    Η κυβέρνηση ό,τι γνώριζε για το θέμα των υποκλοπών το κατέθεσε στη Δικαιοσύνη, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

    Πρόσθεσε ότι υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα, γι' αυτό η έρευνα προχωρά. Τόνισε ότι το θέμα δεν πρέπει να αποτελέσει πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης και κατέληξε ότι οι πολίτες απαιτούν συναίνεση και συνεννόηση. Ανέφερε επίσης ότι τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε έναν πόλεμο ανακοινώσεων των εταιριών.

    Κατάθεση Κορωνιά

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Γιώργος Κορωνιάς κατά τη δεύτερη ημέρα της ακρόασής του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ανέφερε ότι στον κατάλογο με τα παρακολουθούμενα τηλέφωνα υπήρχε ένας αριθμός που είχε δοθεί στον Κώστα Καραμανλή από τη Βουλή και ένας αριθμός της εταιρίας ΑΤΕΚΕ που ανήκει στην οικογένειά του. Κατέθεσε ότι δεν έχει αποκρύψει κανένα στοιχείο. Για την ερχόμενη Τετάρτη έχει κληθεί για ακρόαση από την Επιτροπή ο διευθύνων σύμβουλος της Ericsson, ενώ το προσεχές διάστημα θα καταθέσει και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Γιάννης Αγγέλου.

    [02] ΕΠΙΘΕΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ

    Αθήνα, 12 Μαρτίου 2006 (14:26 UTC+2)

    Επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Τομέας Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Πολιτικής Καταναλωτών του ΠΑΣΟΚ με θέμα "Ενεργοί καταναλωτές στο κέντρο των εξελίξεων". Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την απογραφή ως μεγάλη απάτη της κυβέρνησης που λειτούργησε σε βάρος της χώρας.

    "Δεν χρειαζόταν η Ελλάδα να μπει υπό την επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με την αλαζονική της συμπεριφορά μετέφερε το αντιπολιτευτικό μένος της στις Βρυξέλες και εξαπάτησε τους πολίτες" τόνισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι την αποκλειστική ευθύνη για την απογραφή τη φέρει ο κ. Καραμανλής. Και ζήτησε από τον πρωθυπουργό "να έρθει ο ίδιος στη Βουλή για να απολογηθεί για το κακό που έκανε στην Ελλάδα και τους Ελληνες πολίτες", ενώ επισήμανε ότι αυτό που κατάφερε ο πρωθυπουργός με την απογραφή είναι να αποκαλεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση τους Ελληνες απατεώνες.

    "Αυτή η κατηγορία είναι για τον κ. Καραμανλή και όχι για τους Ελληνες" , τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος, παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απαξίωσε το έργο του ΠΑΣΟΚ για μικροπολιτικούς λόγους και με στόχο όπως είπε, να μην εκπληρώσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις. "Εσείς σπαταλήσατε τα χρήματα και το κύρος του ελληνικού λαού, τις δυνατότητες της χώρας. Εξαπατήσατε τους πολίτες όταν ακόμη και το επίδομα θέρμανσης αρνηθήκατε να το δώσετε", πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ακόμη ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει την απάντησή του στην κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές τονίζοντας ότι: "σύντομα ο ελληνικός λαός θα δώσει τέλος στην περίοδο της νεοδεξιάς και θα ξαναπάνε στα θρανία της αντιπολίτευσης". Επιπλέον είπε ότι η κυβέρνηση φοβάται τις ανεξάρτητες αρχές γιατί αυτές ελέγχουν την εξουσία.

    Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου ανέπτυξε τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ για την πάταξη της ακρίβειας και του υπερδανεισμού, για την αγροτική πολιτική, την πολιτική για τους νέους και τους καταναλωτές. "Δεν θα υποσχεθούμε όλα σε όλους για να μην κάνουμε τίποτα την επόμενη μέρα", είπε και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ μέσα από τη διαβούλευση θα προχωρήσει και σε άλλες πρωτοβουλίες ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να συγκρατήσει τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και να μην επιβάλει νέους φόρους.

    Ανοίγοντας την εκδήλωση η υπεύθυνη του τομέα Αννα Διαμαντοπούλου αναφερόμενη στην απογραφή είπε ότι σήμερα αποκαλύπτεται η μεγάλη συνωμοσία της απογραφής την οποία πλήρωσαν οι πολίτες. Σχετικά με τις υποκλοπές είπε ότι "η κυβέρνηση είναι ανίκανη να διαχειριστεί την εθνική ασφάλεια και συγκαλύπτει το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έγινε στην Ελλάδα".

    [03] ΙΡΑΚ: ΤΡΕΙΣ ΠΟΛΥΝΕΚΡΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΕΚΡΗΚΤΙΚΩΝ ΥΛΩΝ

    Βαγδάτη, 12 Μαρτίου 2006 (18:22 UTC+2)

    Από το ιρακινό υπουργείο των Εσωτερικών ανακοινώθηκε ότι τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι σχεδόν 100 (εκατό) έχουν τραυματιστεί νωρίτερα σήμερα, σε δύο λαϊκές αγορές της σιίτικης αγοράς Σαντρ, στη Βαγδάτη, επίσης δε ότι σχεδιάζονταν τρείς ξεχωριστές επιθέσεις με παγιδευμένα με εκρηκτικά οχήματα.

    Από την ίδια πηγή διευκρινίστηκε ότι η ανατίναξη κι ενός τρίτου παγιδευμένου με εκρηκτικά οχήματος, που ήταν σταθμευμένο σε μία τρίτη λαϊκή αγορά στην ιρακινή πρωτεύουσα, εξουδετερώθηκε έγκαιρα από τους πυροτεχνουργούς, οι οποίοι έσπευσαν επί τόπου.

    [04] ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΔΥΟ ΔΙΣ. ΣΤΗ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗ

    Αθήνα, 12 Μαρτίου 2006 (17:55 UTC+2)

    Συνολικές επενδύσεις που έχουν ξεπεράσει τα δύο δισ. ευρώ έχουν πραγματοποιήσει οι πέντε μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες στην ΝΑ Ευρώπη, διαθέτοντας δίκτυο 950 περίπου καταστημάτων με 16.000 υπαλλήλους, και μερίδιο μεγαλύτερο του 16% της τραπεζικής αγοράς στις χώρες της περιοχής.

    Όπως επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτρης Μαντζούνης σε αναφορά του στο ενημερωτικό δελτίο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), παρόλο που οι επενδύσεις δεν έχουν ακόμη αποφέρει τις αναμενόμενες αποδόσεις, τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών από τις εργασίες τους στη περιοχή ανήλθαν κατά το 2004 σε 130 εκατ. ευρώ από 70 εκατ. ευρώ που ήταν το 2003, σημειώνοντας αύξηση 86%. Στα επιχειρησιακά σχέδια των μεγάλων ελληνικών τραπεζών, προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη επέκταση κατά τα επόμενα έτη, με στόχο τα κέρδη τους από τις εργασίες στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να φθάσουν το 2007 μέχρι το 20% των συνολικών τους κερδών περίπου, από κάτω του 10% που είναι σήμερα.

    Οι τράπεζες ξένων συμφερόντων ελέγχουν τα 2/3 του ενεργητικού του τραπεζικού συστήματος στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης αυτές, με την Αυστρία να έχει το 25%, την Ελλάδα και την Ιταλία το 13%. Τα υψηλότερα ποσοστά διεισδύσεως ξένων τραπεζών σημειώνονται στην Αλβανία και Βουλγαρία (άνω του 90%) αλλά και στη Ρουμανία (60% περίπου), στην οποία οι ιδιωτικοποιήσεις συνεχίζονται.

    Τα περιθώρια ανάπτυξης του τραπεζικού κλάδου στις χώρες των Βαλκανίων είναι ιδιαίτερα υψηλά καθώς το σύνολο του ενεργητικού όλων των τραπεζών μόλις που ξεπερνά τα 36 δισ.ευρώ, την στιγμή που στην Ελλάδα , το σύνολο του ενεργητικού του τραπεζικού συστήματος υπερβαίνει τα 260 δισ. ευρώ, όπως επισημαίνεται στην σχετική αναφορά του ενημερωτικού δελτίου της ΕΕΤ. Οι χρηματοδοτήσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ στις βαλκανικές χώρες είναι μόλις 25% έναντι 77% στην Ελλάδα και 114% στην ευρωζώνη. Στα επόμενα χρόνια, οι χρηματοδοτήσεις προς ιδιώτες και επιχειρήσεις στις 5 βαλκανικές χώρες εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό άνω του 25%. Οι χρηματοδοτήσεις προς ιδιώτες εμφανίζουν ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης αφού ως ποσοστό του ΑΕΠ σε καμία χώρα δεν ξεπερνά το 12% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι 33% και στην ευρωζώνη 56%, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης των εργασιών των τραπεζών στην περιοχή.

    [05] Η ΚΑΡΛΑ ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΝΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ

    Ρώμη, 12 Μαρτίου 2006 (13:19 UTC+2)

    Η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία Κάρλα ντελ Πόντε, σε συνέντευξη της που δημοσιεύεται σήμερα στην ιταλική εφημερίδα "Repubblica" δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο γιουγκοσλάβος πρώην πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να αυτοκτόνησε, μια "τελευταία πρόκληση" προς την διεθνή δικαιοσύνη.

    "Μπορεί να ήταν η τελευταία πρόκληση που μας έκανε. Και να αυτοκτόνησε;", διερωτάται η ντελ Πόντε.

    Αναφερόμενη στις ιατρικές εξετάσεις στις οποίες ο κατηγορούμενος, που έπασχε από καρδιοαγγειακά προβλήματα, υποβαλλόταν τακτικά στη Χάγη η ντελ Πόντε εκτίμησε ότι είναι "παράξενο αν και φυσικά πιθανό, να πέθανε αιφνιδίως χωρίς οι γιατροί του να έχουν αντιληφθεί μια απότομη επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του".

    Σύμφωνα με την εισαγγελέα, μια πιθανή εξήγηση για μια αυτοκτονία είναι το ότι έμεναν στον Μιλόσεβιτς μόνο 40 ώρες για την υπεράσπιση του στη δίκη όπου κατηγορείτο για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

    "Μετά θα απήγγειλα το κατηγορητήριο μου. Η δίκη θα ολοκληρωνόταν πριν από το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα τελείωνε με την καταδίκη του σε ισόβια. Ίσως ήθελε να τα αποφύγει όλα αυτά", σημειώνει η ντελ Πόντε.

    Η εισαγγελέας απέρριψε κάθε ευθύνη για τον θάνατο του Μιλόσεβιτς, δηλώνοντας ότι είναι "πολύ στενοχωρημένη από το γεγονός αυτό"."Μου φάνηκε απίστευτο ότι τόσα χρόνια εργασίας, ενέργειας, λεπτομερών ερευνών, εμπόδια που έπρεπε συνεχώς να υπερβαίνουμε, εξαφανίστηκαν τελείως. Δεν υπάρχει πλέον δίκη Μιλόσεβιτς", τόνισε η ντελ Πόντε.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 12 March 2006 - 19:13:43 UTC