Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 06-03-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ
  • [02] ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [03] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΣΤΑ ΨΑΡΑ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
  • [05] ΕΚΤ:ΑΥΞΗΣΗ ΒΑΣΙΚΟΥ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ ΣΤΟ 2,5%
  • [06] ΕΠΑΦΕΣ ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ- ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ- ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΣ
  • [07] ΑΠΟΝΟΜΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ
  • [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ - O ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  • [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ - Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  • [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΠΗ
  • [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ
  • [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «Ο ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΝ ΑΣΘΕΝΗΣ»
  • [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ
  • [15] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ
  • [16] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΤΑ
  • [17] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ

    Αθήνα, 2 Μαρτίου 2006 (13:39 UTC+2)

    Για όλα τα θέματα που αφορούν το υπουργείο Παιδείας συζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, με την υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου σε συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Σε δηλώσεις της η κ. Γιαννάκου ανέφερε ότι συζήτησαν με τον πρωθυπουργό μία σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων και θεσμικών αλλαγών, προσθέτοντας ότι "μιλάμε για τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, για το σχέδιο νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, για την επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση που ήδη έχει περάσει από την Κυβερνητική Επιτροπή".

    Αναφορικά με τα ΤΕΕ είπε ότι σήμερα δεν δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά για εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο, τονίζοντας ότι "φτιάχνουμε τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση στα μέτρα των καλύτερων συστημάτων εκπαίδευσης της Ευρώπης. Που δίνει εναλλακτικές λύσεις στα παιδιά".

    Απαντώντας σε ερώτηση για την κριτική που ασκούν τα κόμματα της Αριστεράς για την επικείμενες αλλαγές στα ΤΕΕ, είπε ότι και παλαιότερα, από την εποχή της δημιουργίας του θεσμού, τα ίδια έλεγαν τα κόμματα της Αριστεράς.

    Σχετικά με τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση επισήμανε ότι είναι σε εξέλιξη διάλογος για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, ενώ σε ότι αφορά στα διοικητικά των Πανεπιστημίων είπε ότι "τη διοίκηση των Πανεπιστημίων δεν την αποφασίζουμε εμείς, την αποφασίζουν τα εκλεκτορικά σώματα. Για το πως θα εκλέγονται οι Πρυτάνεις ή μάλλον για το πια θα είναι η θητεία τους, έχει ήδη περάσει διάταξη νόμου".

    [02] ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Σητεία, 2 Μαρτίου 2006 (17:06 UTC+2)

    Νέα επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα στη Σητεία, στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών της περιοχής. Χαρακτήρισε τον κ. Καραμανλή αναξιόπιστο πρωθυπουργό, ο οποίος, όπως ανέφερε, υποκρίνεται όταν μιλάει για συνεργασία και διάλογο. Δεν εμπιστευόμαστε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι εμείς εμπιστευόμαστε το λαό και με αυτόν θα κυβερνήσουμε. Και ζήτησε την εμπιστοσύνη του λαού, όποτε και αν γίνουν εκλογές.

    Ανέφερε, επίσης, ότι προεκλογικά ο κ. Καραμανλής είχε υποσχεθεί πολλά και δεν έχει κάνει τίποτα και κάλεσε τον πρωθυπουργό να λέει τις αλήθειες για να υπάρχει διαφάνεια.

    Σχετικά με τα εργασιακά και τα οικονομικά θέματα, ο κ. Παπανδρέου, αφού επαίνεσε τους συνεταιρισμένους παραγωγούς της Σητείας, οι οποίοι εξάγουν προϊόντα σε όλο τον κόσμο, μίλησε για τις δυσκολίες που υπάρχουν στην παγκόσμια αγορά.

    Μπροστά σε αυτές τις δυσκολίες, όπως είπε, υπάρχουν δύο αντιλήψεις: Η μία των κοινών υπηρεσιών και της φθηνής εργασίας, που είναι η δεξιά αντίληψη και η οποία θα καταστρέψει τη χώρα αν επικρατήσει, δημιουργώντας διχόνοια και ρίχνοντας τα βάρη στον πολίτη. Τη λογική αυτή ακολουθούν η κυβέρνηση και ο κ. Καραμανλής, είπε.

    Η δεύτερη αντίληψη, είπε ο κ. Παπανδρέου, είναι η επένδυση στην ποιότητα και την αξία και η δημιουργία προϊόντων τα οποία θα μπορούν να είναι ανταγωνιστικά σε όλο τον κόσμο.

    Προειδοποίησε, όμως, ότι η μάχη θα είναι σκληρή αλλά χρειάζεται και η αρωγή της πολιτείας για να έχει αίσια έκβαση.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για την ανάγκη αναγέννησης και ανανέωσης των συνεταιρισμών, τονίζοντας ότι έχουμε ανάγκη από ισχυρούς συνεταιρισμούς και ισχυρές ενώσεις. Και πρόσθεσε ότι "είμαστε με τους παραγωγικούς Ελληνες και όχι με τους παρασιτικούς".

    Πριν την Σητεία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σταμάτησε στην περιοχή Μακρύγιαλος, όπου είχε συνομιλία με κατοίκους της περιοχής.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άκουσε τα προβλήματα των πολιτών και της περιοχής και απέδωσε πολλά από αυτά στην αφαίρεση από την κυβέρνηση πολλών και σημαντικών πόρων από την Περιφέρεια.

    Και πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια είναι το πρώτο θύμα της απογραφής της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί τώρα, περικόπτοντας πόρους από την Περιφέρεια, να κλείσει τις τρύπες που η ίδια άνοιξε.

    Τόνισε εκ νέου ότι το ΠΑΣΟΚ θα αποκαταστήσει τον "Καποδίστρια 1" και θα προχωρήσει στη δημιουργία και εφαρμογή ενός "Καποδίστρια 2", γιατί, όπως τόνισε, για να γίνουν υποδομές πρέπει να υπάρχουν ισχυροί δήμοι και ισχυρή Περιφέρεια. Και επέκρινε για μία ακόμη φορά την κυβέρνηση για τις πρόσφατες αποφάσεις της για τον νόμο "Καποδίστριας".

    Στο δρόμο προς τη Σητεία, ο κ. Παπανδρέου σταμάτησε επίσης σε χωριά του νομού Λασιθίου όπου χαιρέτισε τους κατοίκους που τον περίμεναν, ενώ στην πόλη της Σητείας επισκέφθηκε καφετέριες στις οποίες συχνάζουν νέοι και περπάτησε στον εμπορικό δρόμο της πόλης.

    Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Οικονομία ζητά ο Γ. Παπανδρέου

    Στο μεταξύ, τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, για την Οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ζητά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

    Σε σχετική επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής, Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ «είναι πλέον σαφές ότι η οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση υπονομεύει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, αποδιαρθρώνει τη συνοχή της κοινωνίας μας και επιτείνει την ανασφάλεια των πολιτών για τους ίδιους και το μέλλον των παιδιών τους».

    Ο κ. Παπανδρέου υποστηρίζει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας επιβραδύνεται, ότι το εθνικό εισόδημα αναδιανέμεται από τους πολλούς στους λίγους, ότι η αύξηση των τιμών πλήττει τους εργαζόμενους και συνταξιούχους την ώρα που αυξάνονται θεαματικά τα κέρδη των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων, και ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο με τα μέτρα της κυβέρνησης.

    Επικρίνει επίσης την κυβέρνηση ότι οι «μεταρρυθμίσεις» που προωθεί καταργούν δικαιώματα των εργαζόμενων, στηρίζουν την ασυδοσία στην αγορά εργασίας, καταργούν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις και αφήνουν τους εργαζόμενους στο έλεος των εργοδοτών.

    Παράλληλα, σημειώνει ότι αυξάνεται το αγροτικό κόστος παραγωγής και καθηλώνονται οι τιμές για τους παραγωγούς, και ότι μειώνονται οι δαπάνες για την παιδεία, την έρευνα και την τεχνολογία.

    «Για τους λόγους αυτούς και επειδή οι εξελίξεις δεν γεννούν απλώς ανησυχία, αλλά έχουν και προφανείς αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, την κοινωνική ειρήνη και συνοχή της χώρας μας, ζητάμε να πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με το άρθρο 143 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής, προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων», καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Παπανδρέου.

    [03] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΣΤΑ ΨΑΡΑ

    Ψαρά, 2 Μαρτίου 2006 (17:21 UTC+2)

    Την ανάγκη κατάργησης των διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στο Κέντρο και την

    Περιφέρεια, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, μιλώντας στους κατοίκους των Ψαρών, όπου βρέθηκε σήμερα ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση των μαθητών του νησιού.

    «Πήρατε κάτι από την αντοχή των βράχων», είπε ο Πρόεδρος απευθυνόμενος στους 300 κατοίκους των Ψαρών που τον ανακήρυξαν επίτιμο δημότη του νησιού. Ο κ. Παπούλιας, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο των πεσόντων, τόνισε ότι οι ακριτικές περιοχές είναι το πιο ελληνικό κομμάτι της πατρίδας μας και θύμισε τον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη: «Η ουσία της Ελλάδας είναι θαλασσινή. Ως τα ιερά και τα όσια».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε τον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στο Μοναστήρι της Παναγίας και στο στρατιωτικό φυλάκιο του νησιού. Για αρκετή ώρα συνομίλησε με τους μαθητές του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου που του περιέγραψαν την μοναξιά που αισθάνονται σε τάξεις, οι οποίες αποτελούνται, σε κάποιες περιπτώσεις, από ένα και δύο παιδιά.

    «Ό,τι κάνετε να το κάνετε με πάθος, με πείσμα και επιμονή», παρότρυνε ο κ. Παπούλιας τους μαθητές και πρόσθεσε:

    «Βλέποντας κάθε μέρα το Αιγαίο, κερδίζετε περισσότερα απ΄ όσα χάνετε εξαιτίας της απόστασης από το Κέντρο».

    [04] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

    Αθήνα, 2 Μαρτίου 2006 (12:39 UTC+2)

    Απο τις 15 Μαρτίου οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που ασχολούνται με την μεταποίηση και τον τουρισμό, θα μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους σε όλα τα υποκαταστήματα των τραπεζών, στο πλαίσιο του τρίτου κύκλου προκήρυξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Η συνολική δημόσια δαπάνη (εθνική και κοινοτική) καθορίστηκε σε 210 εκατ. ευρώ ,απο τα οποία τα 138,5 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων της μεταποίησης και τα 71,5 εκατ. ευρώ για τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις.

    Η επιχορήγηση κυμαίνεται μεταξύ του 43% έως 50% της συνολικής δαπάνης του επενδυτικού σχεδίου και η ελάχιστη ίδια συμμετοχή πρέπει να είναι 25% και άνω.

    Με τη νέα προκήρυξη δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ νέων και παλαιών επιχειρήσεων και κάθε επενδυτικό σχέδιο μπορεί να αφορά απο την προμήθεια εξοπλισμού και τη βελτίωση εγκαταστάσεων έως και τη βελτίωση ποιότητας προϊόντων.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω των ενισχύσεων, του αναπτυξιακού νόμου και της φορολογικής μεταρρύθμισης.

    Το κύριο χαρακτηριστικό της τρίτης προκήρυξης, σε σχέση με τις δύο προηγούμενες, είναι ότι την απόλυτη ευθύνη της υποδοχής των επενδυτικών σχεδίων, της αξιολόγησης, της έγκρισης ή απόρριψης και της καταβολής των ενισχύσεων το αναλαμβάνουν οι τράπεζες , ενώ το δημόσιο θα εποπτεύει την όλη διαδικασία.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι διασφαλίζεται με τη νέα προκήρυξη η ταχύτερη και η ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων και ότι θα ακολουθήσουν και άλλες προκηρύξεις, όπως είναι δράσεις για την Κοινωνία της Πληροφορίας, η διεύρυνση των δράσεων σε αστικές περιοχές και η δράση ενίσχυσης ιδιωτών για τη συμμετοχή τους στις Κοινοτικές Πρωτοβουλίες.

    Απο την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρήστος Φώλιας, είπε ότι οι τράπεζες θα παραλαμβάνουν το φάκελο του υποψήφιου επενδυτή, θα αξιολογούν το φάκελο, θα ενισχύουν την υλοποίηση της επένδυσης, θα εκταμιεύουν τα ποσά των ενισχύσεων και θα προβαίνουν στον έλεγχο της επένδυσης.

    Το υπουργείο, πρόσθεσε ο κ. Φώλιας, θα διατηρήσει τον εποπτικό του ρόλο, ενώ οι μικρομεσαιοι επιχειρηματίες θα μπορούν, σε περίπτωση απόρριψης των επενδυτικών τους σχεδίων, να υποβάλουν ένσταση.

    [05] ΕΚΤ:ΑΥΞΗΣΗ ΒΑΣΙΚΟΥ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ ΣΤΟ 2,5%

    Φρανκφούρτη, 2 Μαρτίου 2006 (15:43 UTC+2)

    Σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατα 25 μονάδες βάσης προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που πλέον διαμορφώθηκε στο 2,5%, το υψηλότερο της τελευταίας τριετίας.

    Η αύξηση του επιτοκίου ήταν η δεύτερη σε διάστημα τριών μηνών, στο πλαίσιο των προσπαθειών για έλεγχο των πληθωριστικών πιέσεων και είχε προεξοφληθεί στις διεθνείς αγορές, ιδιαίτερα μετα την ανακοίνωση της σημαντικής αύξησης των λιανικών πωλήσεων στην Γερμανία την περασμένη Τρίτη.

    [06] ΕΠΑΦΕΣ ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ- ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ- ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Βελιγράδι, 2 Μαρτίου 2006 (18:10 UTC+2)

    Εξαιρετική σημασία για την Ελλάδα έχει η κατάσταση στα Βαλκάνια και η ευρωπαϊκή προσέγγιση των χωρών της περιοχής, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη από το Σαράγεβο όπου ξεκίνησε νωρίτερα σήμερα την βαλκανική περιοδεία της.

    "Δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξα οι πρώτες επίσημες διμερείς επαφές μου να γίνουν στην περιοχή", είπε η κα Μπακογιάννη μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Μλάντεν Ίβανιτς και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες για τη διεύρυνση της διεμερούς οικονομικής συνεργασίας.

    Αναφέρθηκε ακόμη στο ελληνικό πρόγραμμα ενίσχυσης της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, το οποίο για την προσεχή διετία ανέρχεται σε 35 εκατ. ευρώ.

    Σε ό,τι αφορά στο θέμα της χορήγησης βίζας η κα Μπακογιάννη τόνισε ότι είναι σημαντική η απρόσκοπτη επαφή μεταξύ φοιτητών, ακαδημαϊκών και επιχειρηματιών της περιοχής.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ίβανιτς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στη χώρα του, ενώ αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θερμά λόγια στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης για την ευρωπαϊκή πορεία των δυτικών Βαλκανίων.

    "Η Ελλάδα έχει προσφέρει τα μέγιστα στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, με μεγαλύτερη προσφορά το άνοιγμα του δρόμου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας",δήλωσε ο κ. Ίβανιτς.

    Οι δύο υπουργοί των Εξωτερικών έκαναν λόγο για τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομικής συνεργασίας και αναφερόμενοι στο οικονομικό φόρουμ που θα διοργανωθεί το προσεχές διάστημα στο Σαράγεβο με τη συμμετοχή Ελλήνων επιχειρηματιών, εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα διαπιστωθούν δυνατότητες νέων επενδύσεων.

    Αργότερα η υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε διαδοχικά με τον πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Αντνάν Τέρζιτς και με τον υψηλό εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κρίστιαν Σβαρς - Σίλινγκ, ενώ επισκέφθηκε το κτίριο των "κοινών θεσμών" το οποίο ανακαινίζεται με κονδύλια της αναπτυξιακής βοήθειας του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Η βαλκανική περιοδεία της κας Μπακογιάννη συνεχίζεται στο Βελιγράδι, όπου η υπουργός συναντάται με αξιωματούχους της Σερβίας - Μαυροβουνίου.

    Ευχές στον κ. Ταλάτ

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικώς με τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό, η κα Μπακογιάννη έκανε λόγο για "εξελίξεις στις οποίες διακρίνει θετική προοπτική" και με την ευκαιρία ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με αφορμή την τελευταία περιπέτεια με την υγεία του.

    Φ. Καραβίτη

    [07] ΑΠΟΝΟΜΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ

    Αθήνα, 1 Μαρτίου 2006 (23:51 UTC+2)

    Ανοιχτή πρόσβαση των πολιτών στην διαδικασία της κρατικής βράβευσης των λογοτεχνών, μέσω ειδικής ιστοσελίδας που θα δημιουργήσει το Υπουργείο Πολιτισμού και διάθεση των βραβευθέντων βιβλίων στις περίπου 200 έδρες νεοελληνικών σπουδών των ξένων πανεπιστημίων εξήγγειλε, μεταξύ άλλων, ο νέος υπουργός πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης, στην πρώτη του επίσημη εμφάνιση, στην τελετή απονομής των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων, που πραγματοποιήθηκε απόψε, στην αίθουσα Λ. Ζέρβας, του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

    Ο κ. Βουλγαράκης , αναφερόμενος στην «αξιοπιστία και στην αναζωογόνηση του θεσμού», στην ανάγκη «κάθε Ελληνας πολίτης να μπορεί να αξιολογήσει τις εισηγήσεις και να κρίνει τους κρίνοντες σε ένα δημόσιο βήμα όπου δεν χωρούν κρυψίνοιες και λαθραίοι συμψηφισμοί», τόνισε ότι στην ειδική αυτή ιστοσελίδα, όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν εφεξής στην διάθεσή τους, «τον κατάλογο των υπό κρίση βιβλίων, την ευρεία και τελική λίστα των υποψηφίων για βράβευση, τις αιτιολογημένες γνώμες των μελών της επιτροπής και τα πλήρη πρακτικά των διαβουλεύσεων της»

    Επίσης, συνέχισε ο υπουργός στην ομιλία του, επειδή τα μέλη της Επιτροπής εκτελούν ένα έργο που αποτελεί «μια σπουδαία πρόκληση κι ένα μεγάλο εμπόδιο ταυτόχρονα», λόγω της ποσότητας των βιβλίων που αξιολογούν, «θα υποβοηθούνται από ένα σώμα εισηγητών δικής τους επιλογής και με καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα» δεδομένου ότι τα μέλη της επιτροπής θα είναι οι τελικοί αξιολογητές.

    Το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας, το οποίο απέσπασε ο Νίκος Φωκάς, για το σύνολο του έργου του, παρέλαβε η σύζυγός του, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, καθώς ο Ν. Φωκάς δεν μπόρεσε για λόγους υγείας, να παραβρεθεί στην τελετή.

    Ο Γ. Βουλγαράκης επέδωσε όλα τα άλλα βραβεία:

    Ποίησης, στο Νάσο Βαγενά, για το έργο του «Στέφανος»

    Μυθιστορήματος στον Μάνο Ελευθερίου,για το έργο του «Ο καιρός των χρυσανθέμων»

    Διηγήματος στη Ρέα Γαλανάκη, για το «Ένα σχεδόν γαλάζιο χέρι»

    Δοκιμίου - Κριτικής στη Μαρία Κακαβούλια για τις «Μορφές και Λέξεις στο έργο της Ελένης Βακαλό»

    Χρονικού - Μαρτυρίας στο Δημήτρη Χατζησωκράτη, για το «Πολυτεχνείο΄73»

    [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΣΤΗ ΘΑΣΟ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ - ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ - ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΙΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαρτίου 2006 (20:07 UTC+2)

    Στη Θάσο θα μεταβεί το πρωί της Καθαράς Δευτέρας 6/3/06, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Γιώργος Καλαντζής, αποδεχόμενος την πρόσκληση του δημάρχου κ. Κωνσταντίνου Καπόλλα και του δημοτικού συμβουλίου.

    Ο κ. Καλαντζής θα συμμετάσχει στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, κατά την οποία θα τεθούν επί τάπητος όλα τα θέματα που άπτονται των αναπτυξιακών προοπτικών του νησιού.

    Αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης συνοδευόμενος από το δήμαρχο και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, θα μεταβεί στην κοινότητα Παναγία, όπου θα παρακολουθήσει την παρέλαση των Καρναβαλιστών που διοργανώνει ο Δήμος Θάσου, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Καθαράς Δευτέρας.

    Το πρόγραμμα της επίσκεψης του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης στη Θάσο περιλαμβάνει:

    Καθαρά Δευτέρα 6 Μαρτίου 2006

    Ώρα 10:30 : Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου

    Ώρα 12:30: Παρέλαση Καρναβαλιστών στην κοινότητα της Παναγίας

    [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ - O ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΜΕ ΝΟΜΑΡΧΗ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαρτίου 2006 (19:26 UTC+2)

    Ο υπουργός Μακεδονίας -Θράκης κ. Γιώργος Καλαντζής, το Σάββατο 4 Μαρτίου 2006 θα επισκεφθεί το νομό Καβάλας, όπου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Δήμαρχο κ. Ευστάθιο Εριφυλλίδη και τον Νομάρχη κ. Θεόδωρο Καλλιοτζή.

    Στο επίκεντρο των συναντήσεων του κ. Καλαντζή θα βρεθούν η εξέλιξη των έργων που υλοποιούνται στην περιοχή καθώς και όλα τα θέματα που άπτονται των νέων αναπτυξιακών προοπτικών του νομού.

    Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο κ. Καλαντζής στον νομό Καβάλας με την νέα ιδιότητα του Υπουργού Μακεδονίας - Θράκης .

    Το πρόγραμμα των επισκέψεων του περιλαμβάνει:

    Σάββατο 2 Μαρτίου 2006

    Ώρα 10 π.μ.: Συνάντηση με τον Δήμαρχο Καβάλας στο Δημαρχείο Καβάλας.

    Ώρα 12μ.μ.: Συνάντηση με τον Νομάρχη Καβάλας.

    [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ - Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ κ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαρτίου 2006 (17:06 UTC+2)

    Προσκυνηματική επίσκεψη στο Άγιον Όρος πραγματοποίησε σήμερα, Πέμπτη 2 Μαρτίου 2006, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, κ. Γιώργος Καλαντζής, συνοδευόμενος από τον γ.γ. του ΥΜΑ-Θ και πρόεδρο του δ.σ. του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (Κε.Δ.Α.Κ.), καθηγητή Λουκά Ανανίκα και από υπηρεσιακούς παράγοντες.

    Τηρώντας το τελετουργικό, τα μέλη της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον υπουργό και τη συνοδεία του. Οι Άγιοι Πατέρες υπογράμμισαν την αγαστή συνεργασία που υπάρχει με το υπουργείο και ιδιαίτερα με το Κε.Δ.Α.Κ., με στόχο τη διατήρηση και προστασία του μοναδικού πλούτου των Ιερών Καθιδρυμάτων.

    Ο κ. Καλαντζής ευχαρίστησε τους Άγιους Πατέρες της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους για την ιδιαίτερα θερμή υποδοχή και αναφέρθηκε στο ιστορικό ίδρυσης του Κε.Δ.Α.Κ. πριν από 25 χρόνια από τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή. Επισήμανε, άλλωστε, τη συμβολή του Κε.Δ.Α.Κ. στη διαφύλαξη της Αγιορείτικης Κληρονομιάς.

    "Ήδη, σήμερα ταξιδεύοντας κανείς για να προσκυνήσει στο Άγιον Όρος, διαπιστώνει ότι ένα τεράστιο εργοτάξιο βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς εκτελούνται σε κάθε Ιερό Καθίδρυμα έργα, που αναβαθμίζουν την πολύτιμη Αρχιτεκτονική Κληρονομιά του, εξασφαλίζουν καλύτερη διατήρηση για τον κειμηλιακό του πλούτο, βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης των πατέρων, αλλάζουν την όψη του χώρου με σεβασμό στην παράδοση, εν τέλει, δε, αποσπούν ευμενή σχόλια από ειδικούς και μη", τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

    ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

    κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ

    ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

    Καρυές, 2 Μαρτίου 2006

    Άγιε Πρώτε,

    Άγιοι εν τη κοινή Συνάξει Προϊστάμενοι και Αντιπρόσωποι των είκοσι Ιερών Μονών του Αγίου Όρους Άθω,

    Προσπαθώντας να μιλήσει κανείς για το Άγιον Όρος, διαπιστώνει ότι τα λόγια δεν φτάνουν, παρά μόνο για εγκώμια. Και εγκώμια για το Άγιον Όρος έχουν συσσωρευτεί άφθονα ανά τους αιώνες.

    Το ουσιώδες, όμως, είναι ότι το Άγιον Όρος ζει αδιάλειπτα για περισσότερο από δέκα αιώνες. Μια ιδιαίτερη κοινωνία μοναχών, μοναδική στο παγκόσμιο στερέωμα, συστάθηκε με αρχαιότατους κανόνες και μ' αυτούς λειτουργεί, απαράλλαχτα το ίδιο, ενώ η Υφήλιος άλλαξε πολιτικές, πολιτικούς και πολιτισμούς.

    Ο πολιτισμός του Αγίου Όρους, όμως, με την κάθε διάσταση που μπορεί να δώσει κανείς στον όρο, ξεχωριστός ως προς όλα του, παραμένει αυτό που πάντοτε υπήρξε: ένας ανεκτίμητος Θησαυρός, που μας παραδόθηκε ως Κληρονομιά προαιώνια, που διαρκώς αυξάνει και διευρύνεται σε νέους ορίζοντες.

    Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, με την πολιτική του διορατικότητα, πριν είκοσι πέντε χρόνια, διέγνωσε αυτή την αξία και μερίμνησε ώστε η βαριά Κληρονομιά του Αγίου Όρους να λάβει τη μεταχείριση που της αξίζει. Με τον Ν. 1198/81 ίδρυσε το Κέντρο Διαφυλάξεως της Αγιορείτικης Κληρονομιάς, εκχωρώντας όλες τις αρμοδιότητες τριών Υπουργείων (του Υπουργείου Πολιτισμού, του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Υπουργείου Γεωργίας) για τον ίδιο αυτό χώρο της Χερσονήσου του Άθωνος, στο νέο αυτό Ίδρυμα.

    Τα είκοσι πέντε χρόνια, που μεσολάβησαν από τότε, προσέφεραν ουσιαστικότατη συμβολή στη Διαφύλαξη της Αγιορείτικης Κληρονομιάς. Ήδη, σήμερα ταξιδεύοντας κανείς για να προσκυνήσει στο Άγιον Όρος, διαπιστώνει ότι ένα τεράστιο εργοτάξιο βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς εκτελούνται σε κάθε Ιερό Καθίδρυμα έργα, που αναβαθμίζουν την πολύτιμη Αρχιτεκτονική Κληρονομιά του, εξασφαλίζουν καλύτερη διατήρηση για τον κειμηλιακό του πλούτο, βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης των πατέρων, αλλάζουν την όψη του χώρου με σεβασμό στην παράδοση, εν τέλει, δε, αποσπούν ευμενή σχόλια από ειδικούς και μη.

    Αυτό, όμως που πιο πολύ ακόμα αξίζει, είναι ότι στα είκοσι πέντε αυτά χρόνια, το ΚεΔΑΚ γνώρισε το Άγιον Όρος και το Άγιον Όρος γνώρισε το ΚεΔΑΚ. Κατά την επιθυμία του νομοθέτη, οι δύο πλευρές συνέκλιναν δημιουργικά στον κοινό στόχο της Διαφύλαξης της Αγιορείτικης Κληρονομιάς, εξομαλύνοντας τα σημεία τριβής και αναδεικνύοντας τα σημεία επαφής που αναπτύσσονταν κατά τη συνεργασία τους. Έτσι το ΚεΔΑΚ έγινε ουσιαστικός αρωγός και συμπαραστάτης του έργου της Μοναστικής Πολιτείας, ασκώντας τις αρμοδιότητες που απορρέουν από τον θεσμικό του ρόλο, που προβλέπει ο νόμος.

    Εύχομαι, η Παναγία, που έχει υπό την σκέπη της αυτό τον Ιερό τόπο, να μεριμνά πάντα, όπως ως τώρα, για να φωτίζει ο Θεός το δρόμο των πατέρων, κυρίως όμως, των κοσμικών ημών, που μεταφέρουμε το βαρύ φορτίο της Διαφύλαξης της Αγιορείτικης Κληρονομιάς, ώστε να αξιωθούμε να το παραδώσουμε στους επερχόμενους με τη χαρά ότι προσθέσαμε ακόμη ένα μικρό ψήγμα στον ανεκτίμητο αυτό Θησαυρό.

    Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Άγιους Πατέρες της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους οι οποίοι με «ανοιχτή καρδιά» γεμάτη αγάπη, μας υποδέχθηκαν σήμερα.

    Άγιε Πρώτε,

    Άγιοι εν τη κοινή Συνάξει Προϊστάμενοι και Αντιπρόσωποι των είκοσι Ιερών Μονών του Άγίου Όρους Άθω,

    Ζητώντας τις ευλογίες σας για το δύσκολο έργο που έχω αναλάβει και προσβλέποντας στη βοήθεια Του Θεού, θα βρισκόμαστε πάντα δίπλα σας για να φέρουμε εις πέρας την αποστολή μας.

    [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΠΗ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαρτίου 2006 (14:54 UTC+2)

    Το 6ο και 9ο ΚΑΠΗ διοργανώνουν την ερχόμενη Κυριακή 5 Μαρτίου, στις 21:30, στο «Alexandros Palace» αποκριάτικη εκδήλωση για τα μέλη και τους φίλους των ΚΑΠΗ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει χορό και τραγούδια ενώ δεν θα αποκλειστούν και κάθε είδους μεταμφιέσεις από τους νέους της γ΄ ηλικίας.

    [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΕΔΡΙΝΟ ΛΟΦΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΑΝΑ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαρτίου 2006 (14:53 UTC+2)

    Σε δύο Δημοτικά Διαμερίσματα, της Άνω Πόλης και της Τούμπας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδηλώσεις με χαρταετούς, σαρακοστιανά εδέσματα και παραδοσιακή μουσική για όσους παραμείνουν στην πόλη την Καθαρά Δευτέρα.

    Συγκεκριμένα :

    Στο Γ΄ Δημοτικό Διαμέρισμα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΣΤΟΝ ΚΕΔΡΙΝΟ ΛΟΦΟ», την Καθαρά Δευτέρα, 6 Μαρτίου, στις 10:00, στην Πλατεία Τσάτρα (είσοδος ζωολογικού Κήπου) σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Παύλου. Εδώ θα αναβιώσουν τα πατροπαράδοτα έθιμα και κυρίως το πέταγμα του χαρταετού. Στην εκδήλωση θα μοιραστούν λαγάνες και χαλβάς, καθώς και εκατοντάδες χαρταετοί, μπαλόνια και πολύχρωμα καπελάκια. Μικροί και μεγάλοι μπορούν να διασκεδάσουν με μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα και να απολαύσουν τους κλόουν, ξυλοπόδαρους και ζογκλέρ που θα υπάρχουν στον χώρο. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν το συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής και Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης, η ορχήστρα «ΝΕΝΑΝΩ» και τα χορευτικά συγκροτήματα του Γ΄ Δημοτικού Διαμερίσματος και του Δήμου Αγίου Παύλου.

    Στο Δ΄ Δημοτικό Διαμέρισμα, θα πραγματοποιηθεί αποκριάτικο πάρτι αύριο (Παρασκευή) 3 Μαρτίου, στις 11 π.μ. στο 19ο Δημοτικό Σχολείο (Πόντου 40). Στα πάρτι τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με κλόουν, μαζορέτες, ξυλοπόδαρους και μίμους.

    ? Τέλος οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δ΄ Δημοτικού Διαμερίσματος θα κορυφωθούν με το γλέντι που θα πραγματοποιηθεί την Καθαρά Δευτέρα, 6 Μαρτίου, στις 10:30 π.μ., στην αλάνα του γηπέδου του ΠΑΟΚ στη συμβολή των Κλεάνθους και Μικράς Ασίας. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν το 9μελές λαϊκό συγκρότημα του Σταύρου Ξενίδη, ο πολιτιστικός σύλλογος «Η Ρωμιοσύνη» με ποντιακούς χορούς και τραγούδια και το χορευτικό συγκρότημα του Ι.Ν. Αγίου Θεράποντα με παραδοσιακούς χορούς. Επίσης στην εκδήλωση θα μοιραστούν παραδοσιακά εδέσματα (χαλβάς, λαγάνα. Τουρσί ελιές σουπιές, ρετσίνα, κ.ά.) και χαρταετοί.

    [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «Ο ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΝ ΑΣΘΕΝΗΣ»

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαρτίου 2006 (14:52 UTC+2)

    Αύριο (Παρασκευή) 3 Μαρτίου, στις 10:00, στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Βαφοπουλείου, η θεατρολόγος - συγγραφέας Ελευθερία Μπάκα, θα παρουσιάσει σε παιδιά της Γ' και Δ' Δημοτικού το έργο «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» του Μολιέρου και θα ακολουθήσει θεατρικό παιχνίδι.

    Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαρτίου 2006 (14:50 UTC+2)

    Συνεχίζεται ο θεσμός του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Δήμου Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή ανθρώπων κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου που επιζητούν την επιμόρφωση στους τομείς:

    ? Διοίκηση και Οικονομία

    ? Ιατρική - Βιολογία - Ψυχολογία, AIDS

    ? Ιστορία - Αρχαιολογία - Τέχνη

    ? Νομική.

    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ :

    Σήμερα (Πέμπτη) 2 Μαρτίου, στις 19:30, στο τμήμα της Νομικής θα πραγματοποιηθεί διάλεξη στην αίθουσα διαλέξεων του Κέντρου Ιστορίας από τον αναπληρωτή καθηγητή Δημοσιονομικού Δικαίου του τμήματος της Νομικής του ΑΠΘ, Νικόλαο Μπάρμπα, η οποία θα αναφερθεί στο θέμα: «Η κατάργηση των φορολογικών εμποδίων στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές».

    [15] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ ΣΤΟ Β΄ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαρτίου 2006 (14:48 UTC+2)

    Ο Δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος υπέγραψε σήμερα (Πέμπτη) παρουσία της αντιδημάρχου Δημοτικών Έργων και Κυκλοφορίας Λ. Κολοβού, σύμβαση κατασκευής και συντήρησης οδοστρωμάτων και πεζοδρομίων του Β΄ Δημοτικού Διαμερίσματος.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος μετά την υπογραφή της σύμβασης ανέφερε ότι η Διοίκηση του Δήμου αποφάσισε για το έτος 2006 να μεταφέρει τις αρμοδιότητες ιεράρχησης και κατασκευής των έργων στα Δημοτικά Διαμερίσματα. Και συνέχισε: «Στο νέο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης ένα μεγάλο κομμάτι έργων θα υλοποιηθεί μέσω των πέντε Δημοτικών Διαμερισμάτων. Σήμερα υπογράψαμε την πρώτη σύμβαση για την κατασκευή και συντήρηση οδοστρωμάτων και πεζοδρομίων που αφορούν το Β΄ Δημοτικό Διαμέρισμα, προϋπολογισμού 400.000 ».

    [16] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαρτίου 2006 (14:46 UTC+2)

    Ο Δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Αρχιτεκτονικού Κ. Εγγλέζο και Πρασίνου Κ. Καζαντζίδη επιθεώρησε σήμερα (Πέμπτη), τα έργα που εκτελούνται στον περιβάλλοντα χώρο του Λευκού Πύργου.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος μετά το τέλος της επιθεώρησης εξέφρασε την ικανοποίησή του από την πορεία των έργων και αναφέρθηκε στην εν γένει αναμόρφωση της παραλιακής ζώνης πρασίνου μέσα στους επόμενους μήνες, τονίζοντας ότι τόσο ο περιβάλλοντας χώρος του Λευκού Πύργου όσο και το θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης θα δημιουργήσουν μέσα στους επόμενους μήνες τη νέα εικόνα της πόλης.

    Συγκεκριμένα ο κ. Παπαγεωργόπουλος τόνισε ότι στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να αναπλάσει τα 5.500 μ. της νέας και παλιάς παραλίας μέσα στην επόμενη διετία. Το έργο της ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου του Λευκού Πύργου θα ολοκληρωθεί μέσα σε δυο μήνες, ενώ θα υλοποιηθεί και η νέα μελέτη που εκπονήθηκε για την ανάδειξη και αξιοποίηση των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στη Ν. Α. πλευρά του Λευκού Πύργου.

    Ο χώρος της πλατείας του Λευκού Πύργου διευρύνθηκε με μικρή εκτροπή της παραλιακής λεωφόρου, ώστε το όριό της να απομακρυνθεί έως και 5 μ. από τη προηγούμενή της θέση δημιουργώντας έναν ελάχιστο ζωτικό χώρο γύρω από το σύμβολο της πόλης. Η διευθέτηση αυτή θα διευκολύνει την κυκλοφορία των πεζών και θα δημιουργήσει νέους χώρους πρασίνου με την φύτευση εκατοντάδων δένδρων.

    Τέλος ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι έχουν ήδη εγκατασταθεί δυο ανάδοχες κοινοπραξίες για την ανάπλαση των πρώτων πέντε πάρκων της νέας παραλίας.

    [17] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΑΥΡΙΟ(ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ), ΣΤΙΣ 11:30

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαρτίου 2006 (14:43 UTC+2)

    Η καθιερωμένη συνάντηση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου με τους δημοσιογράφους θα πραγματοποιηθεί αύριο (Παρασκευή), στις 11:30, στην αίθουσα συσκέψεων του Δημαρχείου (Βενιζέλου 45, 1ος όροφος).

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα αναφερθεί σε ζωτικά θέματα που αφορούν τους δημότες, το Δήμο και την πόλη της Θεσσαλονίκης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 2 March 2006 - 19:13:58 UTC