Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 06-03-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΣΥΕ: ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΚΑΤΑ 3,7% ΤΟ ΑΕΠ
  • [02] ΚΡΙΤΙΚΗ ΥΨΗΛΩΝ ΤΟΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑ-ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ - ΓΣΕΕ
  • [05] ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ Κ. ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΤΟΥ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ- ΝΙΜΙΤΣ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
  • [07] ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΟΡΟ
  • [08] ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΔΕΙΠΝΟ ΓΙΑ ΤΑ 80ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ "ΧΑΜΟΔΡΑΚΑ"
  • [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ - ΣΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΦΙΛΙΚΟ
  • [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑ
  • [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- ΣΗΜΕΡΑ (ΤΕΤΑΡΤΗ) ΤΟ «ΡΩΜΑΪΚΟ
  • [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- Η ΚΑΤΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
  • [15] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- «Ο ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΝ ΑΣΘΕΝΗΣ»
  • [16] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ
  • [17] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ
  • [18] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ

  • [01] ΕΣΥΕ: ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΚΑΤΑ 3,7% ΤΟ ΑΕΠ

    Αθήνα, 1 Μαρτίου 2006 (13:31 UTC+2)

    Αύξηση 3,7% σημείωσε το Ακαθάριστο Εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) το τέταρτο τρίμηνο του 2005 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2004. Από τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών των προηγούμενων ετών προκύπτει ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2004 η αύξηση ήταν 4,8%, το αντίστοιχο τρίμηνο του 2003 4,7% και το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002 ήταν 3,3%.

    Σύμφωνα με τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς (Δ' τρίμηνο 2005) της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος η αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,7% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2005 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2004 οφείλεται στην αύξηση της τελικής ζήτησης της οικονομίας κατά 2,6%.

    Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις (πάντα κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2005) σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2004 η αύξηση είναι ίση με 0,1%.

    Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές και τις εισαγωγές όπως προκύπτει από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος σημειώθηκαν οι εξής μεταβολές:

    -Εξαγωγές: οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2005 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2004. Η αύξηση αυτή συνέβαλε κατά 0,4% στην ποσοστιαία αύξηση της τελικής ζήτησης της οικονομίας.

    -Εισαγωγές: αυξήθηκαν κατά 0,7%, το τέταρτο τρίμηνο του 2005 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2004.

    Τέλος, οι δαπάνες για την τελική κατανάλωση αυξήθηκαν κατά 3,6%. Η αύξηση της τελικής κατανάλωσης συνέβαλε κατά 2,2% στην ποσοστιαία αύξηση της τελικής ζήτησης της οικονομίας.

    [02] ΚΡΙΤΙΚΗ ΥΨΗΛΩΝ ΤΟΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Λασίθι, 1 Μαρτίου 2006 (16:00 UTC+2)

    Με κριτική υψηλών τόνων προς την κυβέρνηση ξεκίνησε τη διήμερη περιοδεία του στο νομό Λασιθίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε χαιρετισμό στους κατοίκους του δήμου Νεαπόλεως στην κεντρική πλατεία όπου μίλησε δέσποζαν δύο πανό κατά της απόσχισης της κοινότητας Βραχασίου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι προσπαθεί να "Βαλκανοποιήσει" τη χώρα, προωθώντας τη διαίρεση και τη διχόνοια μεταξύ των πολιτών καθώς, όπως ανέφερε, η Νέα Δημοκρατία, δεν θέλει ισχυρές τοπικές κοινωνίες, αλλά ανίσχυρους πολίτες, οι οποίοι θα εξαρτώνται από την κεντρική εξουσία ή από τους τοπικούς κομματάρχες.

    Αντιτάχθηκε στην αποδυνάμωση του "Καποδίστρια", τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα αποκαταστήσει τον Καποδίστρια 1, αλλά δεν θα περιοριστεί σε αυτό. Θα προχωρήσει, τόνισε, και σε Καποδίστρια 2 δημιουργώντας ισχυρότερους δήμους για μία ισχυρή τοπική ανάπτυξη.

    Απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου ρώτησε με πια λογική, πια μελέτη και πια στοιχεία αποφάσισε να προχωρήσει στον χωρισμό δήμων. Ο ίδιος έδωσε την απάντηση ότι τα κριτήρια της κυβέρνησης ήταν ρουσφετολογικά και πελατειακά.

    Τόνισε επίσης ότι με αυτή την ενέργεια η κυβέρνηση άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και πρόσθεσε ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, την οποία χαρακτήρισε κυβέρνηση που εξυπηρετεί μικρές ισχυρές μειοψηφίες των συμφερόντων και η οποία για να κρατήσει την εξουσία διαιρεί τον λαό.

    Προσφωνώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο δήμαρχος Νεάπολης Νίκος Καστρινάκης, επέκρινε την κυβέρνηση για την απόφασή της να χωρίσει τον δήμο κάτι, που, όπως είπε, το πετυχαίνει με ψεύδη, συναλλαγή και διαπλοκή και χωρίς διάλογο με την τοπική κοινωνία.

    Έκανε επίσης λόγο για παραβίαση της νομιμότητας και της συνταγματικότητας και πρόσθεσε ότι η Νεάπολη τελεί υπό διωγμό.

    Ζήτησε τη στήριξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια να μην ολοκληρωθεί ο χωρισμός του δήμου και απένειμε στον κ. Παπανδρέου το χρυσό μετάλλιο του δήμου.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑ-ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

    Αθήνα, 1 Μαρτίου 2006 (13:07 UTC+2)

    "Ιδιαίτερα θετικές" χαρακτήρισε τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής της, νωρίτερα σήμερα, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Η κ. Μπακογιάννη, η οποία είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ενημέρωσε, όπως δήλωσε η ίδια, τον κ. Παπούλια, τόσο για τις πρόσφατες συναντήσεις της στις Βρυξέλλες, όσο και για την Βαλκανική περιοδεία της που αρχίζει αύριο.

    "Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τηρείται πάντα ενήμερος για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής", δήλωσε η κ. Μπακογιάννη.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ - ΓΣΕΕ

    Αθήνα, 1 Μαρτίου 2006 (17:10 UTC+2)

    «Η κυβέρνηση σύντομα θα καθορίσει τις διαδικασίες συζήτησης και διαλόγου για το ασφαλιστικό στη Βουλή, αλλά και στην κοινωνία», δήλωσε ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουριδης, μετά τη σημερινή συνάντησή του με τη ΓΣΕΕ.

    Ο υπουργός Απασχόλησης υπογράμμισε επίσης ότι οι αλλαγές στο σύστημα ασφάλισης που θα δημιουργούν νέες σταθερές και πλαίσιο για ένα σύστημα βιώσιμο είναι δουλειά της επόμενης κυβέρνησης, αν και σημείωσε ότι θα παραγγελθούν σύντομα αναλογιστικές μελέτες για τα ταμεία που παρουσιάζουν προβλήματα ώστε να διαπιστωθεί ποια μπορούν να αντέξουν και ποια όχι.

    Διάλογος με προσδοκίες για αποτελέσματα, χρειάζεται πεδίο συνεννόησης, απάντησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, θέτοντας τρεις βασικές προϋποθέσεις που αν δεν ξεπεραστούν αποτελούν για τα συνδικάτα ανυπέρβλητα εμπόδια όπως είπε χαρακτηριστικά:

    * Το πρώτο σημείο είναι η αμφισβήτηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων τόσο σε επίπεδο κλαδικών συμβάσεων όσο και στο επίπεδο της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η κυβέρνηση είπε ο κ .Πολυζωγόπουλος οφείλει με σαφήνεια να τοποθετηθεί και να πάρει πρωτοβουλίες για να εξασφαλίσει το πλαίσιο του διαλόγου για τις συμβάσεις. η κυβέρνηση συνέχισε έχει ευθύνη να οδηγήσει τους τραπεζίτες στο τραπέζι του διαλόγου.

    * Το δεύτερο σημείο είναι οι διαδικασίες πολιτικής επιστράτευσης. Δεν μπορεί να υπάρξει, δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, οποιοσδήποτε διάλογος με τη δαμόκλεια σπάθη της επιστράτευσης πάνω από τα κεφάλια των συνδικάτων και κάλεσε την κυβέρνηση να άρει αμέσως το καθεστώς πολιτικής επιστράτευσης.

    * Το τρίτο σημείο είναι το ζήτημα των αυξήσεων στο ιδιωτικό τομέα αλλά και της εισοδηματικής πολιτικής στο δημόσιο. Οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί σημείωσε ο κ. Πολυζωγόπουλος τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους εργοδότες δεν αποτελούν βάση για σοβαρή διαπραγμάτευση.

    Καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της πάνω σε αυτά τα τρία σημεία αιχμής, υπενθυμίζοντας το μήνυμα της χθεσινής κινητοποίησης αλλά και την απεργιακή κινητοποίηση των συνδικάτων στις 15 Μαρτίου.

    Απαντώντας ο κ. Τσιτουριδης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ως προς το ζήτημα των αυξήσεων σημείωσε ότι το αποτέλεσμα δεν καθορίζεται μόνο από τις προτάσεις του ΣΕΒ εκφράζοντας την αισιόδοξη εκτίμηση ότι υπάρχουν πολλά ακόμα περιθώρια. Ως προς τις τράπεζες ο κ. Τσιτουριδης επανέλαβε την θέση της κυβέρνησης ότι θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια της πολιτικής έκκλησης προς τους τραπεζίτες. Ως προς το θέμα της επιστράτευσης ο υπουργός Απασχόλησης σημείωσε ότι η κυβέρνηση εφάρμοσε την ισχύουσα νομοθεσία αλλά δεν θεωρεί την μέθοδο αυτή ως μέθοδο διαπραγμάτευσης.

    Ο κ. Τσιτουρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση πάνω στα τρέχοντα ζητήματα κάνοντας λόγο για ανάγκη γόνιμου διαλόγου και σύνθεσης απόψεων για το καλό τόσο της κοινωνίας , όσο της οικονομίας και της χώρας.

    Ο Γιώργος Μαυρίκος (εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στη διοίκηση της ΓΣΕΕ) δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να φέρει καινούργιες ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό που θα είναι εγκλήματα σε βάρος του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων και κάλεσε τους εργαζομένους να δώσουν την απάντησή τους στην πανελλαδική απεργία της 15ης Μαρτίου.

    [05] ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ Κ. ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ

    Παρίσι, 1 Μαρτίου 2006 (17:40 UTC+2)

    Την έκδοση στις ελληνικές αρχές της Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια αποφάσισε σήμερα το Εφετείο του Παρισιού.

    Η κ. Μπουρμπούλια έχει τρεις μέρες, δηλαδή ως τη Δευτέρα το βράδυ, για να κάνει προσφυγή στο ακυρωτικό δικαστήριο (Άρειο Πάγο). Από τη στιγμή που δεν γίνει προσφυγή, η απόφαση θα θεωρηθεί ως τελική και το γαλλικό κράτος έχει προθεσμία δέκα μέρες, μετά την ερχόμενη Τρίτη, για να την παραδώσει.

    Μετά την αναγγελία της απόφασης, η κ. Μπουρμπούλια πήρε το λόγο ζητώντας από το γαλλικό δικαστήριο στην περίπτωση που δεν κάνει προσφυγή θα ήθελε να της εξασφαλίσει την πλήρη μυστικότητα κατά την παράδοσή της στις ελληνικές αρχές.

    «Θα ήθελα να με διαβεβαιώσετε, είπε, ότι η επιστροφή μου θα γίνει μέσα σε απόλυτη ασφάλεια και μυστικότητα και θα ήθελα να δεσμευθεί η δικηγόρος του ελληνικού κράτους ότι δεν θα είναι παρόντες οι δημοσιογράφοι κατά την άφιξή μου στην Ελλάδα και ζητώ να παραβρίσκεται ο δικηγόρος μου».

    Απαντώντας η δικαστής είπε «η γαλλική δικαιοσύνη δεν δίνει καμία δημοσιότητα στο θέμα και το μόνο που μπορεί να εξασφαλίσει είναι η απόλυτη μυστικότητα εντός των συνόρων της Γαλλίας».

    Σε σχόλιο της κ. Μπουρμπούλια για την παρουσία δημοσιογράφων κατά την ακροαματική διαδικασία, η δικαστής απάντησε ότι πρόκειται για δημόσια ακρόαση, επομένως επιτρέπεται η παρουσία κοινού, γιατί έτσι είναι η γαλλική νομοθεσία.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ- ΝΙΜΙΤΣ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Σκόπια, 1 Μαρτίου 2006 (19:03 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι συναντήθηκε σήμερα στο Βουκουρέστι με τον εδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ για την εκκρεμότητα της ονομασίας της γείτονος Μάθιου Νίμιτς.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του προέδρου της ΠΓΔΜ, στην συνάντηση ο κ. Τσερβένκοφσκι, εξέφρασε για μία ακόμη φορά την ετοιμότητα της χώρα του για την συνέχιση των συνομιλίων που διεξάγονται στη Νέα Υόρκη αναφορικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας.

    Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι η τελευταία πρόταση Νίμιτς (σ.σ.τον Οκτώβριο του 2005) αποτελεί καλή βάση για την συνέχιση των συνομιλίων και εξέφρασε την ελπίδα, η θέση αυτή να γίνει αποδεκτή και από την ελληνική πλευρά.

    Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία πρόταση Νίμιτς, η οποία βρισκόταν πολύ κοντά στην πάγια θέση της ΠΓΔΜ για «διπλή ονομασία»,έγινε αποδεκτή από τα Σκόπια ως βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις, αλλά απορρίφθηκε αμέσως από την Αθήνα ως «απαράδεκτη».

    Ο Νίμιτς επέδειξε ενδιαφέρον για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στη χώρα το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Νίμιτς συνεχάρη τον κ. Τσερβένκοφσκι για το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας, που αποδόθηκε στην ΠΓΔΜ τον Δεκέμβριο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Ο κ. Τσερβένκοφσκι βρίσκεται στη Ρουμανία για διήμερη επίσημη επίσκεψη η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα, ενώ ο κ. Νίμιτς μετέβη στο Βουκουρέστι για ιδιωτική επίσκεψη.

    Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την εκκρεμότητα της ονομασίας, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Βλάντο Μπούτσκοφσκι, δήλωσε πρόσφατα ότι το προσεχές διάστημα δεν αναμένεται κάποια εξέλιξη, λόγω διεξαγωγής των εκλογών.

    Ν. Φραγκόπουλος

    [07] ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΟΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 1 Μαρτίου 2006 (13:17 UTC+2)

    Επιστημονική και πολιτιστική διημερίδα για τον Ελληνικό Χορό, θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Ευόσμου (Μεγ. Αλεξάνδρου 57), με τη διοργάνωση του Αρχείου Ελληνικού Χορού και του πνευματικού κέντρου του δήμου.

    Πρόκειται για την πρώτη πανελλήνια εκδήλωση στην οποία θα γίνουν τεκμηριωμένες και αναλυτικές αναφορές στον ελληνικό παραδοσιακό χορό, το ρόλο των πολιτιστικών φορέων και χοροδιδασκάλων, καθώς και στη μετεξέλιξη του χορού από το αγροτικό στο αστικό περιβάλλον.

    Στην διημερίδα θα γίνουν θεωρητικές εισηγήσεις επιστημόνων και ερευνητών, εργαστήρια χορού από χοροδιδάσκαλους και ερευνητές, αλλά και παρουσιάσεις χορευτικών τμημάτων.

    [08] ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΔΕΙΠΝΟ ΓΙΑ ΤΑ 80ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ "ΧΑΜΟΔΡΑΚΑ"

    Θεσσαλονίκη, 28 Φεβρουαρίου 2006 (23:08 UTC+2)

    Ένας Πελοποννήσιος, «κρύβεται» πίσω από το όνομα μιας ιστορικής ταβέρνας της Θεσσαλονίκης που φέτος γιορτάζει τα 80χρονά της. Πρόκειται για τον αξιωματικό του ελληνικού στρατού Λεωνίδα Χαμόδρακα από τα χωριά της Μάνης. Τον άνθρωπο που η ζωή -ύστερα από ένα διαμπερές τραύμα στον πνεύμονα που πήρε ως «προίκα» από τη Μικρά Ασία- τον οδήγησε πριν από 80 και πλέον χρόνια, στο τότε λασπότοπο της Θεσσαλονίκης, τη σημερινή Καλαμαριά.

    «Καφενείον το Κύμα», ήταν το αρχικό όνομα της ταβέρνας-καφενείο που πρωτολειτούργησε στα χέρια του Λεωνίδα Χαμόδρακα. Γρήγορα έγινε στέκι καλοφαγάδων που εκτιμούσαν το φρέσκο ψάρι, που έφθανε κατευθείαν από τα ψαροκάικα στη σκάλα που υπήρχε δίπλα στο μαγαζί. Μάλιστα. Ο Χαμόδρακας, εφοδίαζε τότε τους ψαράδες με πετρέλαιο και αντί χρημάτων έπαιρνε από αυτούς τα καλύτερα από τα φρέσκα ψάρια τους. Έτσι, πολύ γρήγορα, η προσωπικότητα του ανθρώπου κυριάρχησε και το επίθετο ταυτίστηκε με το όνομα του μαγαζιού, οδηγώντας μοιραία στη μετονομασία του. Στο πέρασμα του χρόνου, το «Χαμόδρακας», έγινε και στάση λεωφορείου στην παραλιακή γραμμής της Καλαμαριάς, ενώ παράλληλα απέκτησε δυναμική τοπωνυμίου.

    Σήμερα, 80 χρόνια μετά, ο νυν (τρίτης γενιάς) ιδιοκτήτης του «Χαμόδρακα» Παναγιώτης Γκόφας, θυμάται τη ιστορία του μαγαζιού, μα ακόμα καλύτερα τη θυμάται ο πατέρας του Χρήστος Γκόφας, ανεψιός του Λεωνίδα Χαμόδρακα και διάδοχός του στην επιχείρηση.

    Οι μνήμες του Παναγιώτη Γκόφα ξετυλίχτηκαν σε μια συνάντηση με δημοσιογράφους, με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 80χρονα του «Χαμόδρακα». Από τα τραπέζια του «Χαμόδρακα» «παρήλασαν» εκατοντάδες γνωστές προσωπικότητες του χθες και του σήμερα. Η ιστορία του μαγαζιού και των προσώπων που συνδέονται με αυτό, προσφέρουν πλούσιο υλικό για όσους ενδιαφέρονται για την τοπογραφία του σημερινού πλουσιότερου Δήμου του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

    Ο κ.Γκόφας, στα σχέδια του οποίου είναι εντός του 2006 το όνομα «Χαμόδρακας» να κατηφορίσει και προς την αγορά των Αθηνών, προετοιμάζει την κορυφαία επετειακή εκδήλωση, ένα δείπνο τα πιάτα του οποίου θα «φιλοξενούν» νοστιμιές από την κουζίνα μοναχών του Αγίου όρους. Μάλιστα, μοναχοί θα έρθουν επί τόπου για να τα παρασκευάσουν. Πέρα από τα πιάτα, και το κρασί θα είναι από τα αμπέλια του Αγίου Ορους και συγκεκριμένα της Μονής Μηλοποτάμου.

    Το δείπνο έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη το βράδυ και θα προσφερθεί δωρεάν στους προσκεκλημένους. Ωστόσο, οποιοσδήποτε πελάτης μπορεί προαιρετικά να εισφέρει σε κουμπαρά το ποσό που επιθυμεί και το οποίο θα διατεθεί στο Παιδικό Χωριό SOS και στο Σύλλογο των παιδιών με Σύνδρομο Down.

    [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ (HELEXPO AE, ΔΕΘ ΑΕ, ΕΥΑΘ ΑΕ, ΕΥΑΘ ΠΑΓΙΩΝ)

    Θεσσαλονίκη, 1 Μαρτίου 2006 (19:14 UTC+2)

    Στο πλαίσιο των συναντήσεων εργασίας με τις διοικήσεις των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, ο υπουργός κ. Γιώργος Καλαντζής είχε το απόγευμα της Τετάρτης 1/3/06, δύο διαδοχικές συσκέψεις με τις διοικήσεις της ΕΥΑΘ Α.Ε. και της ΕΥΑΘ Παγίων.

    Συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ ΑΕ κ. Σταύρος Χατζηπέτρου, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Γιώργος Σκόδρας και ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Παγίων κ. Κώστας Δεμίρης.

    Αντικείμενο των συσκέψεων ήταν ζητήματα εύρυθμης λειτουργίας των δύο εταιριών, αλλά και οι προοπτικές ανάπτυξής τους.

    Χθες το απόγευμα 28/2/06, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, είχε διαδοχικές συναντήσεις εργασίας με τις διοικήσεις της ΔΕΘ Α.Ε. και της HELEXPO A.E.

    Συμμετείχαν ο πρόεδρος της HELEXPO ΑΕ κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Θέμης Καρτσιώτης, ο πρόεδρος της ΔΕΘ ΑΕ κ. Δημήτρης Μπακατσέλος και ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Νίκος Κασσιμάτης.

    Ο κ. Καλαντζής ενημερώθηκε διεξοδικά για τη λειτουργία και το έργο που επιτελέστηκε μέχρι στιγμής, με στόχο την ανάπτυξη των δύο εταιριών.

    Παράλληλα, οι διοικήσεις παρουσίασαν στον κ. Καλαντζή τα αναπτυξιακά σχέδια δράσης τους για το μέλλον, που βασίζονται στα σύγχρονα δεδομένα κατάρτισης μιας δυναμικής εκθεσιακής πολιτικής.

    [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Μαρτίου 2006 (17:43 UTC+2)

    Την πρώτη του προσκυνηματική επίσκεψη στο Άγιον Όρος, από την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Γιώργος Καλαντζής, την Πέμπτη 2/03/06, με την ιδιότητα και του εποπτεύοντος του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (Κε.Δ.Α.Κ.)

    Τον κ. Καλαντζής θα συνοδεύουν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου καθηγητής Λουκάς Ανανίκας καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Κε.Δ.Α.Κ.

    [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ - ΣΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΦΙΛΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΜΕ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ (Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ.).

    Θεσσαλονίκη, 1 Μαρτίου 2006 (17:41 UTC+2)

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Γιώργος Καλαντζής, το πρωί της Τετάρτης 1 Μαρτίου 2004, επισκέφτηκε, τα γραφεία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης (Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ.) και συμμετείχε στην τακτική συνεδρίαση των μελών του διοικητικού συμβουλίου.

    Σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συζήτηση των δύο πλευρών. Επί τάπητος τέθηκαν όλα τα μείζονα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο δημοσιογραφικός κλάδος στη Μακεδονία και τη Θράκη καθώς και θέματα που άπτονται των αναπτυξιακών προοπτικών της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.

    Ο κ. Καλαντζής ενημερώθηκε επίσης για τα ερωτήματα, τα ευρήματα και τις προτάσεις που προέκυψαν από τη δημοσιογραφική έρευνα, την οποία εκπόνησε η Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ., σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τον τίτλο «Κεντρική Μακεδονία: Τα βήματα για την ενιαία τουριστική προβολή», και με στόχο την καλύτερη τουριστική προβολή της Βόρειας Ελλάδας.

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης αμέσως μετά τη συνάντηση δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω το αρχαιότερο δημοσιογραφικό σωματείο της Ελλάδας, για την θερμή υποδοχή και τη συνεργασία. Πιστεύω ότι ο δημοσιογράφος είναι χρήσιμος και απαραίτητος σύμβουλος για κάθε πολιτικό και ιδιαίτερα για έναν υπουργό σε μία τόσο ευαίσθητη περιοχή όπως η Βόρεια Ελλάδα. Με αυτό το πνεύμα θα συνεχίσουμε. Συμφωνήσαμε ότι θα υπάρχει συνεχής συνεργασία και ενημέρωση κι αυτό γιατί έχουμε κοινό στόχο, κοινή ελπίδα και προοπτική: το να βοηθήσουμε να πάει μπροστά με γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης η Μακεδονία και η Θράκη».

    Ο πρόεδρος του δ.σ. της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. κ. Δημήτρης Γουσίδης παρέδωσε υπόμνημα στον υπουργό με αιτήματα και προτάσεις για την αναβάθμιση του δημοσιογραφικού κλάδου, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στα τοπικά και περιφερειακά Μ.Μ.Ε.

    Στο υπόμνημα περιλαμβάνονται επίσης προτάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση του πολυσήμαντου και πολύπλευρου ρόλου που διαδραματίζει η Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ., ως το αρχαιότερο δημοσιογραφικό σωματείο της χώρας, με ιστορία που περιλαμβάνει σελίδες όχι μόνο επαγγελματικής, αλλά εθνικής, κοινωνικής και πολιτιστικής προσφοράς.

    Ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Γουσίδης και τα υπόλοιπα μέλη του δ.σ., δώρισαν στον υπουργό το μετάλλιο τιμής της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ., με αφορμή την πρώτη τους συνάντηση.

    [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΑΝΑ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΕΔΡΙΝΟ ΛΟΦΟ

    Θεσσαλονίκη, 1 Μαρτίου 2006 (14:14 UTC+2)

    Σε δύο Δημοτικά Διαμερίσματα, Άνω Πόλης και Τούμπας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδηλώσεις με χαρταετούς, σαρακοστιανά εδέσματα και παραδοσιακή μουσική για όσους παραμείνουν στην πόλη την Καθαρά Δευτέρα.

    Συγκεκριμένα :

    Στο Γ΄ Δημοτικό Διαμέρισμα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΣΤΟΝ ΚΕΔΡΙΝΟ ΛΟΦΟ», την Καθαρά Δευτέρα, 6 Μαρτίου, στις 10:00, στην Πλατεία Τσάτρα (είσοδος ζωολογικού Κήπου) σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Παύλου. Εδώ θα αναβιώσουν τα πατροπαράδοτα έθιμα και κυρίως το πέταγμα του χαρταετού. Στην εκδήλωση θα μοιραστούν λαγάνες και χαλβάς, καθώς και εκατοντάδες χαρταετοί, μπαλόνια και πολύχρωμα καπελάκια. Μικροί και μεγάλοι μπορούν να διασκεδάσουν με μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα και να απολαύσουν τους κλόουν, ξυλοπόδαρους και ζογκλέρ που θα υπάρχουν στον χώρο. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν το συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής και Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης, η ορχήστρα «ΝΕΝΑΝΩ» και τα χορευτικά συγκροτήματα του Γ΄ Δημοτικού Διαμερίσματος και του Δήμου Αγίου Παύλου.

    Στο Δ΄ Δημοτικό Διαμέρισμα, θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη παράσταση Καραγκιόζη από το θέατρο σκιών Χρήστου Στανίση, σήμερα (Τετάρτη) 1 Μαρτίου στις 11 π.μ. στο 80ο Δημοτικό Σχολείο (Βαλτετσίου 17).

    Επίσης το Δ΄ Δημοτικό Διαμέρισμα θα διοργανώσει αποκριάτικο πάρτι αύριο (Πέμπτη) 2 Μαρτίου, στις 11 π.μ. στο 100ο Δημοτικό Σχολείο (Διδ. Αδαμίδη 62) και μεθαύριο (Παρασκευή) 3 Μαρτίου, στις 11 π.μ. στο 19ο Δημοτικό Σχολείο (Πόντου 40). Στα πάρτι τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με κλόουν, μαζορέτες, ξυλοπόδαρους και μίμους.

    ? Τέλος οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δ΄ Δημοτικού Διαμερίσματος θα κορυφωθούν με το γλέντι που θα πραγματοποιηθεί την Καθαρά Δευτέρα, 6 Μαρτίου, στις 10:30 π.μ., στην αλάνα του γηπέδου του ΠΑΟΚ στη συμβολή των Κλεάνθους και Μικράς Ασίας. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν το 9μελές λαϊκό συγκρότημα του Σταύρου Ξενίδη, ο πολιτιστικός σύλλογος «Η Ρωμιοσύνη» με ποντιακούς χορούς και τραγούδια και το χορευτικό συγκρότημα του Ι.Ν. Αγίου Θεράποντα με παραδοσιακούς χορούς. Επίσης στην εκδήλωση θα μοιραστούν παραδοσιακά εδέσματα (χαλβάς, λαγάνα. Τουρσί ελιές σουπιές, ρετσίνα, κ.ά.) και χαρταετοί.

    [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- ΣΗΜΕΡΑ (ΤΕΤΑΡΤΗ) ΤΟ «ΡΩΜΑΪΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ» ΤΟΥ H. BERLIOZ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Μαρτίου 2006 (14:08 UTC+2)

    Η Διεύθυνση Μουσικών Δραστηριοτήτων της αντιδημαρχίας Πολιτισμού διοργανώνει συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης σήμερα (Τετάρτη) 1 Μαρτίου, στις 21.00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με έργα των:

    - H. Berlioz: Ρωμαϊκό καρναβάλι Εισαγωγή op. 6

    - Γ. Σαχινίδη: Κοντσέρτο για κοντραμπάσο, σε 1η παγκόσμια εκτέλεση με σολίστ

    τον Ευγένιο Πολίτη

    - Συμφωνία αρ. 10 του F. Schubert σε 1η πανελλήνια εκτέλεση.

    Την ορχήστρα διευθύνει ο Κάρολος Τρικολίδης.

    Η είσοδος είναι ελεύθερη με προσκλήσεις τις οποίες το κοινό μπορεί να τις προμηθεύεται από τη Διεύθυνση Μουσικών Δραστηριοτήτων, Κουντουριώτου 17, τηλ.: 2310538440, 538491.

    Λίγα λόγια για τα έργα:

    - Στην εισαγωγή του H. Berlioz, το κύριο θέμα «έρωτας» το ακούμε από το αγγλικό κόρνο λίγο μετά την ορμητική εισαγωγή της ορχήστρας. Το δεύτερο θέμα είναι το ρεφρέν του χορωδιακού «στο καρναβάλι». Το χορευτικό ξεφάντωμα εκφράζεται με το ζωηρό ρυθμό του Saltarello που κυριαρχεί και συνδυάζεται με το θέμα του έρωτα.

    - Το κοντσέρτο για κοντραμπάσο και ορχήστρα op. 6 του Γ. Σαχινίδη αποτελεί ίσως το μοναδικό δείγμα κλασικής-ρομαντικής γραφής και είναι δομημένο σε τρία μέρη κατά τα πρότυπα της κλασικής μορφής του κοντσέρτου (γρήγορο- αργό- γρήγορο).

    - Το πρώτο μέρος της 10ης συμφωνίας του Schubert είναι γραμμένο σε φόρμα σονάτας με ένα χαρακτηριστικά λυρικό δεύτερο θέμα στα τσέλα Το αργό μέρος συνδυάζει την ποιητική διάθεση της 8ης συμφωνίας με τη μελαγχολία και τη μοναξιά της Winterreise. Το τρίτο μέρος, είναι ένα scherzo, με πυκνή αντίστιξη.

    [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- Η ΚΑΤΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 1 Μαρτίου 2006 (14:07 UTC+2)

    Αύριο (Πέμπτη) 2 Μαρτίου, στις 10:00, στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Βαφοπουλείου, η «Κάτια με τα παραμύθια» θα αφηγηθεί το παραμύθι της «Πέντε νεράιδες αγκαλιά» σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού. Θα ακολουθήσει θεατρικό παιχνίδι και αναπαράσταση κάποιων σκηνών του παραμυθιού από τα ίδια τα παιδιά.

    Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [15] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- «Ο ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΝ ΑΣΘΕΝΗΣ»

    Θεσσαλονίκη, 1 Μαρτίου 2006 (14:06 UTC+2)

    Μεθαύριο (Παρασκευή) 3 Μαρτίου, στις 10:00, στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Βαφοπουλείου, η θεατρολόγος - συγγραφέας Ελευθερία Μπάκα, θα παρουσιάσει σε παιδιά της Γ' και Δ' Δημοτικού το έργο «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» του Μολιέρου και θα ακολουθήσει θεατρικό παιχνίδι. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [16] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 1 Μαρτίου 2006 (14:04 UTC+2)

    Συνεχίζεται ο θεσμός του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Δήμου Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή ανθρώπων κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου που επιζητούν την επιμόρφωση στους τομείς :

    ? Διοίκηση και Οικονομία

    ? Ιατρική - Βιολογία - Ψυχολογία, AIDS

    ? Ιστορία - Αρχαιολογία - Τέχνη

    ? Νομική.

    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ :

    Σήμερα (Τετάρτη) 1 Μαρτίου, στις 20:00, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 4), η αναπληρώτρια καθηγήτρια Γενετικής του τμήματος της Βιολογίας του ΑΠΘ, Αναστασία Κουβάτση, θα δώσει διάλεξη στους ενδιαφερόμενους του τμήματος της Ιατρικής-Βιολογίας με θέμα: «Αναζητώντας την προσωπική γενετική ιστορία μας».

    Αύριο (Πέμπτη) 2 Μαρτίου, στις 19:30, στο τμήμα της Νομικής θα πραγματοποιηθεί διάλεξη στην αίθουσα διαλέξεων του Κέντρου Ιστορίας από τον αναπληρωτή καθηγητή Δημοσιονομικού Δικαίου του τμήματος της Νομικής του ΑΠΘ, Νικόλαο Μπάρμπα, η οποία θα αναφερθεί στο θέμα: «Η κατάργηση των φορολογικών εμποδίων στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές».

    [17] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ Α΄ ΔΗΜ. ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 1 Μαρτίου 2006 (14:01 UTC+2)

    Η αντιδήμαρχος Δημοτικών Έργων, Λίτσα Κολοβού ολοκληρώνει αύριο (Πέμπτη) 2 Μαρτίου, στις 11 π.μ., τον κύκλο των επαφών και ενημέρωσης με τα Δημοτικά Διαμερίσματα, με την σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί με τον πρόεδρο του Α΄ Δημοτικού Διαμερίσματος Α. Βεϊζαδέ, στα γραφεία της αντιδημαρχίας, Παπαρηγοπούλου 7.

    Στη σύσκεψη, στην οποία θα πάρουν μέρος οι διευθυντές των αρμόδιων υπηρεσιών και οι υπεύθυνοι των Τεχνικών Έργων του Α΄ Δημοτικού Διαμερίσματος, θα προταθούν και θα ληφθούν αποφάσεις για τα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν κατά το τρέχον έτος και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

    [18] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ, ΑΥΡΙΟ (ΠΕΜΠΤΗ), ΣΤΙΣ 13:30

    Θεσσαλονίκη, 1 Μαρτίου 2006 (13:59 UTC+2)

    Ο Δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Αρχιτεκτονικού Κ. Εγγλέζο θα επιθεωρήσει αύριο (Πέμπτη), στις 13:30, τα έργα που εκτελούνται στον περιβάλλοντα χώρο του Λευκού Πύργου. Δηλώσεις για την εν γένει αναμόρφωση της παραλιακής ζώνης πρασίνου μέσα στους επόμενους μήνες θα γίνουν μετά το τέλος της επιθεώρησης.

    (ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ)


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 1 March 2006 - 19:15:12 UTC