Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 06-02-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ΚΑΙ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΜΑΡΟΒΙΤΣ
  • [03] ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ 2006 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
  • [04] ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑ 1822-2002" ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο
  • [05] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ - Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ ΣΕ
  • [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ
  • [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ -ΘΡΑΚΗΣ- ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΔΡΩΝ
  • [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ - Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΝΙΚΟΣ
  • [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
  • [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΧΙΟΥΜΟΡ, ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
  • [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - AGORA LATIN JAZZ QUARTET
  • [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ
  • [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΥ
  • [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ

  • [01] ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ΚΑΙ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΝ ΣΥΝΔΙΑΛΕΞΕΩΝ

    Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2006 (16:42 UTC+2)

    «Οι Έλληνες πολίτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν, η εθνική ασφάλεια, το εθνικό και δημόσιο συμφέρον, πρέπει να προστατευθούν, η βασική αρχή της νέας διακυβέρνησης είναι η διαφάνεια». Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος ανακοίνωσε την έναρξη της σημερινής κοινής συνέντευξης Τύπου με τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης, Γιώργο Βουλγαράκη, και Δικαιοσύνης, Αναστάσιο Παπαληγούρα, για το εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα αποκάλυψης κυκλώματος υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, μεταξύ των οποίων των συνδιαλέξεων του πρωθυπουργού, μελών του υπουργικού συμβουλίου, στελεχών των Υπουργείων Άμυνας και Δημόσιας Τάξης, στελεχών του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, στελέχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλων ατόμων, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται στους 100, ενώ ο σχετικός κατάλογος δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Όπως ανέφερε ο κ. Ρουσόπουλος, θα συγκληθεί για το θέμα αυτό και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι το κύκλωμα των υποκλοπών ξεκίνησε τη λειτουργία του στο διάστημα πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και αποκαλύφθηκε το Μάρτιο του 2005.

    Όπως ανακοίνωσε ο κ. Ρουσόπουλος, μεταξύ των πολιτών των οποίων οι συνδιαλέξεις παρακολουθούνταν ήταν οι: Κωνσταντίνος Καραμανλής, Πέτρος Μολυβιάτης, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, Γιώργος Βουλγαράκης, Αναστάσιος Παπαληγούρας, Γιάννης Βαληνάκης, Σταύρος Δήμας, Ντόρα Μπακογιάννη.

    «Στις 10 Μαρτίου 2005, ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone/Panafon, Γιώργος Κορωνιάς, ζήτησε συνάντηση με το διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Γιάννη Αγγέλου, προκειμένου να τον ενημερώσει για εξαιρετικής σημασίας ζήτημα και η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 20.00 εκείνης της βραδιάς παρουσία του υπουργού Δημόσιας Τάξης, κ. Βουλγαράκη», είπε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Εν συνεχεία πήρε τον λόγο ο κ. Βουλγαράκης ο οποίος είπε ότι κατά την ενημέρωση, και ενώ ο πρωθυπουργός ήταν απών σε ταξίδι στην Μαδρίτη, ανακοινώθηκε ότι σε έλεγχο ρουτίνας διαπιστώθηκε η ύπαρξη στο δίκτυο της εταιρείας, συστήματος υποκλοπής το οποίο δεν συμπεριλαμβανόταν στα υποσυστήματα του λειτουργικού το οποίο διαθέτει η Vodafone στην Ελλάδα και γι' αυτό το λόγο ζητήθηκε η διεξαγωγή ελέγχου από τη "μητρική" εταιρεία Ericsson.

    Μετά τον έλεγχο που διεξήχθη αποκαλύφθηκε ότι υπήρχε ένα υποσύστημα συνακρόασης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων το οποίο είχε ενεργοποιηθεί για 100 αριθμούς, ενώ τα τηλέφωνα τα οποία "παρακολουθούσαν" ήταν 14 και ενεργοποιούνταν αμέσως μόλις τα υπό παρακολούθηση τηλέφωνα δέχονταν κλήση και εξέτρεπαν τις συνομιλίες σε κάποιο "κέντρο" όπου αυτές καταγράφονταν.

    Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε αμέσως και ζήτησε πλήρη διαλεύκανση, είπε ο κ. Βουλγαράκης, προσθέτοντας ότι το λογισμικό απομονώθηκε αμέσως, γεγονός το οποίο οδήγησε και στην απενεργοποίηση των 14 τηλεφώνων-καταγραφέων.

    Εν συνεχεία διαπιστώθηκε ότι τα 14 αυτά τηλέφωνα τα οποία ήταν όλα "καρτοκινητά", δέχονταν κλήσεις και προς τούτο κλήθηκαν οι διενεργούντες τις κλήσεις, διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα και επίπονη, οι οποίοι όμως αποδείχθηκαν όλοι νόμιμοι. Το αποτέλεσμα ήταν, όπως είπε ο κ. Βουλγαράκης, η διαδικασία να "μην καταλήξει κάπου".

    Η "κυψέλη" που ενεργοποιούσε τα 14 τηλέφωνα εντοπίστηκε στην περιοχή Λυκαβηττού, Πλ. Μαβίλη, Πύργου Αθηνών και Κλινικής "Λευκός Σταυρός" και τα μισά από αυτά ενεργοποιήθηκαν στο διάστημα Ιουνίου-Αυγούστου 2004.

    Ο εντοπισμός προβλήματος συνέβη στις 4 Μαρτίου 2005, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παπαληγούρας, προσθέτοντας ότι το εν λόγω λογισμικό ήταν άγνωστο τόσο στην Vodafone, όσο και στην Ericsson και το οποίο εντοπίστηκε τελικά στις 7 Μαρτίου, ενώ η εντολή για αφαίρεσή του από το δίκτυο της εταιρείας στην Ελλάδα, δόθηκε στις 8 Μαρτίου.

    Ο κ. Παπαληγούρας ενημερώθηκε για το ζήτημα αυτό από τον πρωθυπουργό στις 11 Μαρτίου και συναντήθηκε με τον κ. Κορωνιά την ίδια μέρα παρουσία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Λινού, ενώ ο κ. Κορωνιάς κατέθεσε, κατόπιν αιτήσεως του κ. Παπαληγούρα, και γραπτό υπόμνημα με όσα ανέφερε προφορικώς.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά προτεραιότητα, λόγω της εξαιρετικής φύσης της υπόθεσης αυτής, την οποία ο κ. Λινός παρήγγειλε αυτοπροσώπως στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών, κ. Παπαγγελόπουλο.

    Η προκαταρκτική εξέταση περατώθηκε χθες και σήμερα ο αρμόδιος Εισαγγελέας κ. Διώτης άσκησε ποινική δίωξη κατ' αγνώστων για "παραβίαση του απορρήτου τηλεφωνημάτων κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση με περαιτέρω παραγγελία για διερεύνηση πιθανής τέλεσης και άλλων αξιόποινων πράξεων, όπως κατασκοπεία και παραγγέλθηκε η διενέργεια κύριας ανάκρισης", είπε ο κ. Παπαληγούρας προσθέτοντας ότι αύριο θα οριστεί ο ανακριτής.

    Ο κ. Παπαληγούρας είπε, τέλος, ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ο οποίος του έδωσε εντολή να ενημερώσει σχετικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΜΑΡΟΒΙΤΣ

    Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2006 (12:47 UTC+2)

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας-Μαυροβουνίου Σβέτομαρ Μάροβιτς είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Στη συνάντηση κυριάρχησαν τρία θέματα. Το θέμα της κρατικής ένωσης Σερβίας - Μαυροβουνίου, το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου και η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, ενώ σε ό,τι αφορά στο θέμα της κρατικής ένωσης Σερβίας-Μαυροβουνίου, ο κ. Καραμανλής είπε ότι υπάρχει συνεννόηση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ και σημείωσε πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι διαφανές και δημοκρατικό.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί υπό αυτές τις προϋποθέσεις τη βούληση του λαού του Μαυροβουνίου. Σε ό,τι αφορά το Κόσοβο ο κ. Καραμανλής είπε ότι θα πρέπει να υπάρχει αυτοσυγκράτηση και μετριοπάθεια και πως οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αρχίσουν μέσα σε καθεστώς αμοιβαίας κατανόησης όπου δεν θα παραβιάζονται και οι συνθήκες για τους Σέρβους κατοίκους του Κοσόβου.

    Ο κ. Μάροβιτς χαρακτήρισε φιλική τη συζήτηση, τόνισε πως η περίπτωση Μπλάντιτς δεν θα πρέπει να αποτελέσει φραγμό στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας-Μαυροβουνίου και σημείωσε "δεν μπορούμε να δώσουμε υποσχέσεις, θέλουμε να επιλύσουμε το θέμα και να συνεργαστούμε με το διεθνές δικαστήριο της Χάγης προετοιμάζοντας και την επίσκεψη της κας Ντελ Πόντε στο Βελιγράδι. ''

    Σε ό,τι αφορά την κρατική ένωση Σερβίας-Μαυροβουνίου ο κ. Μάροβιτς ευχαρίστησε την ΕΕ για τη διαμεσολάβησή της, σημείωσε πως υπάρχει συνεννόηση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για αυτό το θέμα και τόνισε πως ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα πρέπει οι σχέσεις Σερβίας-Μαυροβουνίου να παραμείνουν καλές, καθώς υπάρχουν και ιστορικοί δεσμοί, κάτι που όπως τόνισε, κανένας πολιτικός δεν πρέπει να ξεχνά.

    Για το Κόσοβο υπογράμμισε ότι η όποια λύση δεν θα πρέπει να είναι προϊόν επιβολής και τόνισε πως θα πρέπει η κατάσταση να γίνει καλύτερη για τους μη Αλβανούς πολίτες να ζουν καλύτερα, να φυλάσσονται τα σπίτια τους, τα μνημεία τους και ο πολιτισμός τους.

    Τόνισε ότι πρέπει να διορθωθεί η σημερινή κατάσταση και να διαμορφωθούν συνθήκες εμπιστοσύνης μεταξύ όλων των πληθυσμών, υπογραμμίζοντας ότι η συμμετοχή του σερβικού πληθυσμού στους θεσμούς του Κοσόβου είναι σημαντική, όπως και οι σχέσεις μετ η Σερβία.

    Μονομερής λύση δεν θα συμφέρει ούτε το Κόσοβο ούτε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Μάροβιτς.

    [03] ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ 2006 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2006 (22:01 UTC+2)

    Αυξήσεις -που καλύπτουν τον προβλεπόμενο πληθωρισμό για το 2006- για τους μισθούς στο δημόσιο τομέα και μεγαλύτερες αυξήσεις για τις συντάξεις προβλέπει η εισοδηματική πολιτική που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

    Συγκεκριμένα, οι αυξήσεις στο βασικό μισθό για τους δημοσίους υπαλλήλους θα είναι 3%, ενώ επιπλέον 1,1% θα είναι η αύξηση των αποδοχών τους λόγω της ωρίμανσης. Οι αυξήσεις στις συντάξεις που καταβάλλονται από το Δημόσιο θα είναι 4%, ενώ στους συνταξιούχους του ΟΓΑ και στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ θα χορηγηθούν αυξήσεις 7%, ποσοστό που είναι σημαντικά υψηλότερο του πληθωρισμού.

    Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρει αναλυτικότερα ότι:

    «Στα πλαίσια υλοποίησης της εισοδηματικής πολιτικής της Κυβέρνησης για το 2006 και με γνώμονα την επιτακτική ανάγκη για πιστή εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού, μετά από εξάντληση όλων των ορίων της δημοσιονομικής πολιτικής, αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

    Ο βασικός μισθός των λειτουργών και υπαλλήλων του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α. και λοιπών Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα αυξηθεί κατά 3%. Πέραν του ποσοστού αυτού, θα πρέπει στις αποδοχές να συνυπολογισθεί και η ωρίμανση (αλλαγή μισθολογικού κλιμακίου, μισθολογικές προαγωγές κ.λ.π.), η οποία ανέρχεται σε ποσοστό 1,1% περίπου. Επιπλέον, στο ένστολο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα αποδοθεί από το Σεπτέμβριο και η δεύτερη δόση του θεσμοθετημένου 2% επιδόματος ειδικών συνθηκών, η πρώτη δόση του οποίου καταβάλλεται ήδη από 1-9-2005.

    Οι συντάξεις θα αυξηθούν σε ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο από εκείνο των μισθών. Ειδικότερα, οι συντάξεις που καταβάλλονται από το Δημόσιο, καθώς και από τους ασφαλιστικούς φορείς που ακολουθούν το ίδιο με το Δημόσιο συνταξιοδοτικό καθεστώς, αυξάνονται κατά 4%. Επίσης, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, οι οποίοι είναι μερισματούχοι του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) θα λάβουν από το Ταμείο τους μέση αύξηση μερίσματoς της τάξης του 5%. Οι αυξήσεις στις στρατιωτικές συντάξεις κατ' εξαίρεση θα φτάσουν το 6,5%, λόγω χορήγησης της τέταρτης δόσης του επιδόματος θέσης ευθύνης ή του επιδόματος των 176 ευρώ κατά περίπτωση, του επιδόματος ειδικών συνθηκών, καθώς και των μισθολογικών προαγωγών.

    Η αύξηση επί των συντάξεων του ΟΓΑ και του ΕΚΑΣ θα είναι 7%, δηλαδή υπερδιπλάσια του προβλεπόμενου πληθωρισμού, με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κλιμακίων στο ύψος του πληθωρισμού του 2005.

    Πέραν των ανωτέρω, στους συνταξιούχους του Δημοσίου θα καταβληθεί από τις 24-6-2006 και με τη σύνταξη του μηνός Ιουλίου η πρώτη δόση των αναδρομικών του Λ.Α.Φ.Κ.Α.

    Σε υλοποίηση της προαναφερθείσας εισοδηματικής πολιτικής, οι αυξήσεις για μισθούς, συντάξεις, ΟΓΑ και ΕΚΑΣ θα επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2006 κατά 761 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ το συνολικό ύψος των αμοιβών ως δαπάνη του προϋπολογισμού είναι σχεδόν 23 δισ. ευρώ».

    Το ΠΑΣΟΚ

    «Για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια οι εργαζόμενοι θα έχουν μείωση των πραγματικών αποδοχών τους, μιας και οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν είναι μικρότερες του πληθωρισμού και ταυτόχρονα δεν προβλέπεται τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Η κοροϊδία για τους συνταξιούχους είναι πρωτοφανής. Οι προεκλογικές υποσχέσεις για αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ στα 320 ευρώ και του ΕΚΑΣ στα 230 ευρώ, μετατρέπονται σε αύξηση για δεύτερη χρονιά κατά 15 ευρώ και 10,5 ευρώ αντίστοιχα», ανέφερε η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, σε δηλώσεις της σχετικά με την εισοδηματική πολιτική για το 2006 που ανακοινώθηκε σήμερα.

    «Η κυβέρνηση, πιστή στην αντιλαϊκή πολιτική της και στις νεοφιλελεύθερες συνταγές, προχωρεί σε αναδιανομή του εισοδήματος από τους πολλούς στους λίγους, σε επιδείνωση των κοινωνικών ανισοτήτων, αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και της κοινωνικής συνοχής», είπε η κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση μπορεί να ανακοίνωσε την εισοδηματική πολιτική με δελτίο Τύπου, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά θα ακουστούν οι καμπάνες της κοινωνικά ανάλγητης πολιτικής της, που θα προκαλέσει κοινωνικές εκρήξεις».

    Απάντηση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών

    «Για άλλη μια φορά γινόμαστε θεατές στο θέατρο του παραλόγου με πρωταγωνιστές τους ίδιους ανθρώπους που για χρόνια εξαπατούσαν τον ελληνικό λαό. Αυτοί που όχι μόνο έκρυβαν τα πραγματικά ελλείμματα και τα χρέη, αλλά έδιναν επί σειρά ετών αυξήσεις καθαρά κάτω από τον πληθωρισμό. Σήμερα επιχειρούν, χωρίς κανένα ίχνος αυτοκριτικής, απλά να δημιουργήσουν εντυπώσεις», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με αφορμή δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την εισοδηματική πολιτική.

    «Ο προϋπολογισμός του 2006 αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους προϋπολογισμούς. Επιδιώκουμε να περιορίσουμε το έλλειμμα για πρώτη φορά κάτω από το 3%. Στο πλαίσιο αυτό δόθηκαν οι μεγαλύτερες δυνατές αυξήσεις. Νοικοκυρεύουμε την οικονομία, προκειμένου τα επόμενα χρόνια οι μισθοί και οι συντάξεις να συγκλίνουν με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και να υλοποιήσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Όσον αφορά το ύψος του ΕΚΑΣ και της σύνταξης του ΟΓΑ, έχει προβλεφθεί στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης να φτάσει μέχρι το 2008 τα 230 και 330 ευρώ αντίστοιχα, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας. Παράλληλα, δρομολογείται η μείωση των φορολογικών συντελεστών και αυξάνουμε το αφορολόγητο όριο, προκειμένου από το 2007 να πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες λιγότερους φόρους και περισσότεροι πολίτες να μην πληρώνουν καθόλου φόρο, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

    Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ

    Σε δηλώσεις του για την εισοδηματική πολιτική του 2006, ο Π. Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του κόμματος, αναφέρει ότι οι αυξήσεις για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο υπολείπονται του επίσημα προβλεπόμενου πληθωρισμού για το 2006 και "εγκαινιάζουν μια νέα περίοδο άγριας μονόπλευρης λιτότητας για τους μισθούς, που θα έχει ως συνέπεια μια πραγματική λεηλασία του εισοδήματος των εργαζομένων". Και προσθέτει: " Η μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων στην πραγματικότητα θα είναι πολύ μεγαλύτερη, αφού ο επίσημος πληθωρισμός που προβλέπει η κυβέρνηση, θα υπολείπεται, όπως δείχνουν όλα τα μέχρι σήμερα δεδομένα, της πραγματικής αύξησης του τιμαρίθμου για το 2006, αλλά και των ραγδαίων αυξήσεων που έχουν ξεσπάσει από την αρχή του χρόνου στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης".

    Η ΓΣΕΕ

    «Οι αυξήσεις λιτότητας αρκετά κάτω του επίσημου πληθωρισμού (γιατί για τον πραγματικό δεν υπάρχει σύγκριση) αποτελούν πρόκληση και εμπαιγμό για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους. Οι προεκλογικές υποσχέσεις για την προστασία των εισοδημάτων, γρήγορα ξεχάστηκαν και μετασχηματίστηκαν σε άγρια λιτότητα για τους εργαζόμενους και σε προνόμια για τους εργοδότες», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ με αφορμή την ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής του 2006. Η ΓΣΕΕ τονίζει ότι «οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι θα απαντήσουν με αγώνες και ενότητα σε αυτήν την αντεργατική πολιτική που οδηγεί σε περαιτέρω εξαθλίωση, κοινωνική ανισότητα και διεύρυνση της απόκλισης με την Ε.Ε.».

    [04] ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑ 1822-2002" ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2006 (22:41 UTC+2)

    «Σήμερα η Ελλάδα απολαμβάνει μια πρωτόγνωρη για την ιστορία της νομισματική σταθερότητα που εξασφαλίζει η συμμετοχή μας στο ευρώ» τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση συνεχίζει με συνέπεια και αποφασιστικότητα τη μάχη για τη μείωση των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους για να εξασφαλιστεί ένα καλύτερο αύριο σε μια πραγματικά ισχυρή οικονομία.

    Εγκαινιάζοντας απόψε την έκθεση «Το ελληνικό χαρτονόμισμα 1822-2002», ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι σήμερα η Ελλάδα συνδιαμορφώνει την ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική μέσω της συμμετοχής της Τράπεζας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    «Μετέχουμε ενεργά στη διαμόρφωση του κοινού μέλλοντος της ηπείρου μας και διεκδικούμε ακόμη δυναμικότερο ρόλο για το μέλλον», επισήμανε, χαρακτηρίζοντας την υιοθέτηση του ευρώ «ως ένα από τα ποιο σημαντικά βήματα προς μια ενωμένη Ευρώπη, όχι μόνο των αγορών, αλλά και των πολιτών και των λαών».

    «Βεβαίως», πρόσθεσε, «η συμμετοχή στο ευρώ συνεπάγεται για την Ελλάδα, όπως και για τους εταίρους μας, μια σειρά από υποχρεώσεις ως προς τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας. Στην κατεύθυνση αυτή, που είναι προϋπόθεση, ώστε η υιοθέτηση του ευρώ να αποφέρει οφέλη για τον τόπο και για τους πολίτες, αφιερώνουμε τις δυνάμεις μας».

    Τόνισε ακόμη πως οι αποφάσεις του σήμερα οδηγούν σε ένα καλύτερο αύριο για όλες και για όλους. Σε μια οικονομία πραγματικά ισχυρή και ανταγωνιστική. Σε δυναμική, ισόρροπη, διατηρήσιμη ανάπτυξη. Σε ένα νέο περιβάλλον ασφάλειας για τους πολίτες και για τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

    Αναφερόμενος στην έκθεση, που διοργανώνει το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, τόνισε ότι συμβολίζει την αγορά, τόσο με τη σύγχρονη, όσο και με την κλασική έννοια του όρου, αυτής της κοινότητας ανταλλαγής ιδεών.

    «Η δυνατότητα που δίνει αυτή η έκθεση», επισήμανε «είναι να δει κανείς διαχρονικά την εξέλιξη των χαρτονομισμάτων στην Ελλάδα. Μπορεί να ιδωθεί σαν μια επιτομή της ιστορίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους από τους Φοίνικες του Καποδίστρια, που η Ελλάδα έκανε τα πρώτα της βήματα ως ένα ελεύθερο κράτος και τη μετάβαση στη δραχμή, τα πληθωριστικά κατοχικά χαρτονομίσματα των χιλιάδων εκατομμυρίων και τη ριζοσπαστική νομισματική πολιτική των δεκαετιών του πενήντα και του εξήντα που επέτρεψε το αναπτυξιακό άλμα της εποχής, μέχρι βέβαια και την υιοθέτηση του ευρώ. Κάθε έκδοση είναι ένας ιστορικός σταθμός ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο στην ιστορία μας».

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνεισφορά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην οικονομική ζωή της χώρας μας και ιδιαίτερα στο ρόλο της Εθνικής Τράπεζας τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν και κάλεσε τους νέους να επισκεφτούν την έκθεση για να γνωρίσουν της ιστορία του τόπου μας μέσα από τα χαρτονομίσματα.

    Τον κ. Καραμανλή υποδέχτηκαν στο Μέγαρο Διομήδη, όπου φιλοξενείται η έκθεση, η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πετραλιά, οι υφυπουργοί Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης και Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου, καθώς και ο πρόεδρος της Εθνικής Τάκης Αράπογλου.

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε από τον γενικό συντονιστή της έκθεσης, Γεράσιμο Νοταρά στους χώρους της έκθεσης.

    [05] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ - Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ ΣΕ ΒΙΕΝΝΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΑ - ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ "EX-INT" ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΝΕΟΥ ΕΤΑΙΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2006 (16:58 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, καθηγητής Λουκάς Ανανίκας και ο διευθυντής της Διαχειριστικής Αρχής του INTERACT Georg Schadt, υπέγραψαν τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, στη Βιέννη, τη συμφωνία επέκτασης του έργου «ΕΧ-ΙΝΤ» του ευρωπαϊκού προγράμματος INTERACT, με την είσοδο σε αυτό νέου εταίρου.

    Με την υπογραφή της δυνατότητας επέκτασης του έργου, άνοιξε στην ουσία ο δρόμος για την είσοδο στο «ΕΧ-ΙΝΤ» της Τσεχίας, ως όγδοου πλέον εταίρου. Ο κ. Ανανίκας ταξίδεψε για τον σκοπό αυτό στην αυστριακή πρωτεύουσα, επικεφαλής ολιγομελούς αντιπροσωπείας του ΥΜΑ-Θ.

    Στη συνέχεια, μετέβη στην Πράγα, κατόπιν πρόσκλησης του υφυπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης της Δημοκρατίας της Τσεχίας, Jiri Patocka, υπεύθυνου για τα διασυνοριακά - διακρατικά προγράμματα που αφορούν την Τσεχία.

    Κατά τη συνάντηση αυτή, συζητήθηκαν τεχνικά προβλήματα και ολοκληρώθηκε η μελέτη του κειμένου της σύμβασης που θα υπογραφεί σύντομα για την επίσημη πλέον ένταξη της Τσεχίας στο εν λόγω έργο. Επίσης, έγινε προγραμματισμός δράσης με τον νέο εταίρο, όσον αφορά τη σχέση του με τον επικεφαλής εταίρο που είναι το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

    Στο «ΕX-INT», το οποίο είχε συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των προτάσεων που υποβλήθηκαν προς έγκριση ενώπιον της Διαχειριστικής Αρχής του INTERACT, συμμετέχουν επίσης ως εταίροι, οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, η Κύπρος και η Βουλγαρία.

    Το έργο έχει στόχο να καταγράψει αρχικά όλα τα έργα του προγράμματος INTERREG, που έχουν υλοποιήσει μέχρι στιγμής οι τέσσερις ελληνικές περιφέρειες που συμμετέχουν, αλλά και οι φορείς που εδρεύουν στις περιοχές τους.

    Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθεί μια πολύτιμη βάση δεδομένων με την υπάρχουσα εμπειρία, αλλά και ένας «χρυσός οδηγός» των φορέων και εταίρων που εμπλέκονται σε διασυνοριακά προγράμματα.

    [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

    Κοζάνη, 2 Φεβρουαρίου 2006 (16:56 UTC+2)

    Σύσκεψη με θέμα την υλοποίηση έργων στο νομό Κοζάνης πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2006 και ώρα 11.30, στην Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας.

    Στη Σύσκεψη, που συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας κ. Ανδρέας Λεούδης, συμμετείχαν ο Νομάρχης Κοζάνης κ. Ι. Ανδρεάδης, στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης.

    Ακολουθούν οι δηλώσεις του Γ.Γ. Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, κ. Ανδρέα Λεούδη και του Νομάρχη Κοζάνης, κ. Ιορδάνη Ανδρεάδη.

    «Έχουμε ξεκινήσει ως Περιφέρεια με τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής μια σειρά συσκέψεων με τις Ν.Α. της Περιφέρειας. Σήμερα στη σύσκεψη που είχαμε με τη Ν.Α. Κοζάνης συζητήσαμε όλα τα έργα του ΠΕΠ, γι αυτά που χρειάζονται ειδική προσοχή καθώς και για τα νέα έργα που προγραμματίζει να εντάξει η Ν.Α. Κοζάνης στο ΠΕΠ, στο ΟΠΑΓΚ και στο πρόγραμμα «ΠΙΝΔΟΣ». Το 2006 είναι μία κρίσιμη χρονιά λόγω των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να εξασφαλίσουμε το ν+2 αλλά και γιατί δε διατίθενται πόροι από το Γ' ΚΠΣ για να κάνουν οι Ν.Α. και οι άλλοι δικαιούχοι μελέτες οι οποίες θα πρέπει να ωριμάσουν για να είμαστε πρώτοι από 1/1/2007 να απορροφήσουμε πόρους από την τέταρτη προγραμματική περίοδο».

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΟΥΔΗΣ

    «Το 2006 είναι μια κρίσιμη χρονιά για όλους όχι μόνο γιατί είναι προεκλογική χρονιά, αλλά γιατί μέσα στην τρέχουσα χρονιά θα πρέπει να συμβατοποιήσουμε όλα τα έργα του Γ' ΚΠΣ, να πιάσουμε το στόχο του ν+2 και να μη χάσουμε ούτε ένα ευρώ. Θα πρέπει να εργαστούμε στην κατεύθυνση της ωρίμανσης των έργων του Δ' ΠΕΠ, ώστε να είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε εγκαίρως τις προτάσεις μας για την επόμενη προγραμματική περίοδο».

    ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ

    [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ -ΘΡΑΚΗΣ- ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΔΡΩΝ ΠΟΥ ΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2006 (14:49 UTC+2)

    Με πρωτοβουλία του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης κ. Νίκου Τσιαρτσιώνη, οι σύνεδροι που συμμετέχουν στο διήμερο σεμινάριο με θέμα: «Η καταπολέμηση του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος», που άρχισε στη Θεσσαλονίκη και διοργανώνει η Εναλλακτική Έδρα Θεσσαλονίκης του Συμφώνου Σταθερότητας για τη ΝΑ Ευρώπη, , επισκέφθηκαν την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου και ώρα 20:00, το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, που βρίσκεται στην περιοχή της Θέρμης στη Θεσσαλονίκη.

    Οι διοργανωτές και οι σύνεδροι ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Κέντρου και παρακολούθησαν τo Ψηφιακό Πολυθέαμα σε σφαιρική οθόνη «Μακεδονία - Θράκη Άνθρωποι και Ιστορία», που είναι μια παραγωγή του ΥΜΑ-Θ.

    Το Ψηφιακό Πολυθέαμα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία, επιχειρεί με πρωτοποριακό, εύληπτο, περιεκτικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας και της Θράκης, μιας ευαίσθητης περιοχής που γειτνιάζει με διαφορετικούς πολιτισμούς και παραδόσεις.

    Η παραγωγή προβάλλεται τρισδιάστατα στο Πλανητάριο του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών & Μουσείου Τεχνολογίας, το οποίο έχει καταστεί κέντρο εκατοντάδων επισκεπτών όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από γειτονικές χώρες.

    Το σεμινάριο διοργανώνουν η Εναλλακτική Έδρα Θεσσαλονίκης του Συμφώνου Σταθερότητας για τη ΝΑ Ευρώπη και η Πρωτοβουλία για την Καταπολέμηση του Οργανωμένου Εγκλήματος του Συμφώνου. Υποστηρίζεται από το Γενικό Προξενείο των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη και το Κέντρο Διεθνούς & Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου και τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Μακεδονίας - Θράκης, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης και Εξωτερικών.

    [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ - Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΚΗΡΥΞΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ 4ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΥΠΕΡΤΑΣΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2006 (14:44 UTC+2)

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, το βράδυ της Πέμπτης 2 Φεβρουαρίου 2006, κήρυξε την έναρξη των εργασιών του 4ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συμποσίου με θέμα την Αρτηριακή Υπέρταση, το οποίο διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη, έως το ερχόμενο Σάββατο, η Ελληνική Αντιυπερτασική Εταιρεία.

    Ο κ. Τσιαρτσιώνης, κηρύσσοντας την έναρξη του Συμποσίου, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές για την επιλογή του θέματος, «που απασχολεί», όπως είπε, «μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας, οποιασδήποτε ηλικίας», μεταξύ άλλων, τόνισε: «Είναι βέβαιο ότι η επιστημονική αυτή συνάντηση ανοίγει νέους ορίζοντες στον κλάδο και συνεισφέρει τα μέγιστα στη διεύρυνση της γνώσης γύρω από το ύψιστο αγαθό όλων, την υγεία. Είναι προφανής η ανάγκη σωστής και έγκαιρης ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης και προς την κατεύθυνση αυτή θεωρώ ιδιαίτερα ωφέλιμη την συνεργασία κυβέρνησης, ιατρικών συλλόγων και ιατρικών εταιριών. Πιστεύω ότι έτσι μόνον επιτυγχάνεται, αφενός η ενημέρωση του ιατρικού κόσμου πάνω στις σύγχρονες απόψεις για την αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης και αφετέρου η εφαρμογή των σύγχρονων θεραπευτικών πρωτοκόλλων, όπως αυτά προτείνονται σε παγκόσμιο επίπεδο».

    ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ

    ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

    ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

    κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ

    ΣΤΟ 4Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ

    ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ

    «Αγαπητέ πρόεδρε της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρείας καθηγητά Νικόλαε Λευκέ,

    Αγαπητοί σύνεδροι,

    Εκλεκτοί παριστάμενοι,

    Κυρίες και Κύριοι,

    Θέλω κατ' αρχήν να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνετε να κηρύξω την έναρξη των εργασιών του συμποσίου σας, με το πολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο στην εποχή μας θέμα της αρτηριακής υπέρτασης.

    Η αρτηριακή υπέρταση είναι πράγματι μια πολύ διαδεδομένη νόσος, η οποία εμφανίζεται σε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Η ανάγκη σωστής και έγκαιρης ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης είναι προφανής, καθώς, με τον τρόπο αυτό, μειώνεται o καρδιαγγειακός κίνδυνος, βελτιώνεται η ποιότητα ζωής και αυξάνεται τα προσδόκιμο επιβίωσης των υπερτασικών ασθενών.

    Προς την κατεύθυνση αυτή, ιδιαίτερα ωφέλιμη είναι η συνεργασία κυβέρνησης, ιατρικών συλλόγων και ιατρικών εταιριών, καθώς έτσι επιτυγχάνεται αφενός η ενημέρωση του ιατρικού κόσμου πάνω στις σύγχρονες απόψεις σε θέματα αρτηριακής υπέρτασης και αφετέρου η εφαρμογή των σύγχρονων θεραπευτικών πρωτοκόλλων, όπως αυτά προτείνονται σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Επίσης, σημαντική παράμετρος είναι και η ενημέρωση του υπερτασικού ασθενούς και του περιβάλλοντός του για τη σοβαρότητα και τις κοινωνικές επιπτώσεις της υπέρτασης, με κατάλληλες ενημερωτικές διαλέξεις σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμών.

    Στο πνεύμα αυτό, θεωρώ αξιόλογη την προσπάθεια της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρείας να οργανώνει συνέδρια σε πανελλήνιο επίπεδο, όπου ο Έλληνας θεράπων ιατρός έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τους ειδικούς επιστήμονες της χώρας μας και να παρακολουθήσει διαλέξεις ξένων προσκεκλημένων επιστημόνων, ειδικών στην υπέρταση, που μεταφέρουν τη δική τους πολύτιμη εμπειρία.

    Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του προγράμματος του συμποσίου σας μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι τις μέρες αυτές θα αναπτυχθούν, στα διάφορα επιστημονικά τραπέζια, πάρα πολύ ενδιαφέροντα θέματα.

    Πέρα από αυτά που αφορούν στη βασική έρευνα πάνω στην παθογένεση της νόσου, θα συζητηθούν και θέματα της καθημερινής πρακτικής, όπως υπέρταση και ψυχολογικά στρες, άσκηση και υπέρταση, οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από τη συγκεκριμένη νόσο στην έγκυο γυναίκα και άλλα ενδιαφέροντα.

    Είναι βέβαιο ότι η επιστημονική σας αυτή συνάντηση «ανοίγει» νέους ορίζοντες στον κλάδο και συνεισφέρει τα μέγιστα στη διεύρυνση της γνώσης γύρω από το ύψιστο αγαθό όλων, την υγεία.

    Ολοκληρώνοντας, θέλω να τονίσω πως η προσφορά σας προς τους συνανθρώπους μας και το κοινωνικό σύνολο χρειάζεται τη στήριξη όλων μας. Κυρίως τη στήριξη της πολιτείας -την οποία και έχετε- στις προσπάθειές σας για επιστημονική μελέτη και έρευνα.

    Με αυτές τις σκέψεις κηρύσσω την έναρξη του 4ου Πανελλήνιου Συμποσίου της Αρτηριακής Υπέρτασης και εύχομαι οι ημέρες που θα ακολουθήσουν να είναι γόνιμες από πλευράς εργασιών και ευχάριστες από πλευράς διαμονής - ιδιαίτερα σε όσους επισκέπτονται την πόλη από άλλες περιοχές.

    Σας ευχαριστώ».

    [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2006 (13:08 UTC+2)

    Λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κοινού παρατείνεται μέχρι την ερχόμενη Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, η ομαδική έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής και βιτρώ των Γιώργου Ιατρού, Γιώργου Μαζαράκη και Τάσου Παπαναστασίου, που διοργανώνει το Βαφοπούλειο.

    [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΧΙΟΥΜΟΡ, ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ Μ. ΑΣΙΑΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2006 (13:06 UTC+2)

    Την ερχόμενη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Άνω Πόλης (Κρίσπου 7, τηλ. 2310.219.329), στις 19:00, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη με θέμα: «Ελληνόφωνα και τουρκόφωνα χωριά της Μικράς Ασίας». Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο εκπαιδευτικός και ιστορικός Κωνσταντίνος Νιγδέλης και ο εκπαιδευτικός και ερευνητής Συμεών Κοιμίσογλου.

    Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο εκδηλώσεων λόγου του τμήματος των περιφερειακών βιβλιοθηκών.

    Την ερχόμενη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη των Σαράντα Εκκλησιών, στις 10:00, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, για τα παιδιά της Δ΄ τάξης του 31ου Δημοτικού Σχολείου με θέμα: «Διατροφή και Υγεία». Ομιλήτρια θα είναι η νοσηλεύτρια του Ερυθρού Σταυρού Μαρία Παρασκελίδου.

    Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση των μαθητών των δημοτικών σχολείων για την απόκτηση σωστών διατροφικών συνηθειών.

    Την ερχόμενη Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Κάτω Τούμπας «Γ. Ιωάννου» (Αρτάκης 14, τηλ. 2310.919.039), στις 19:30, Θα πραγματοποιηθεί χιουμοριστικό, εκπαιδευτικό σεμινάριο ψυχολογίας με θέμα: «Οι ηλίθιοι και η μέθοδος Ρο», με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Άγγελου Ροδαφηνού με τίτλο: «Οι ηλίθιοι είναι ανίκητοι και καταφέρνουν πάντα να μας χαλάνε την ηρεμία».

    Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο εκδηλώσεων λόγου του τμήματος των περιφερειακών βιβλιοθηκών.

    Την ερχόμενη Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη της Ξηροκρήνης, στις 09:00, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, για τα παιδιά της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του 67ου Δημοτικού Σχολείου με θέμα: «Διατροφή και Υγεία». Ομιλήτρια θα είναι η νοσηλεύτρια του Ερυθρού Σταυρού Δέσποινα φιλιππιδάκη.

    Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση των μαθητών των δημοτικών σχολείων για την απόκτηση σωστών διατροφικών συνηθειών.

    [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - AGORA LATIN JAZZ QUARTET ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΓΛΗ - ΣΤΙΣ 22:00 ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2006 (13:04 UTC+2)

    Είναι καταπληκτικό όταν οι μουσικοί συνδέουν ένα υψηλό επίπεδο από νότες και ρυθμούς.

    Όταν μπορούν να συνδυάσουν το καλύτερο της εμπειρίας τους με μια νέα πρόταση.

    Αυτό συμβαίνει με τους Agora Μια κολεκτίβα μουσικών με μια ανοικτή και πολυπολιτισμική προσέγγιση στη τζαζ μουσική.

    Τους Agora Latin Jazz Quartet θα απολαύσουμε την Τετάρτη 8 Φεβρουάριου στη Θεσσαλονίκη .

    Στον υπέροχο χώρο της ΑΙΓΛΗΣ το ελπιδοφόρο σύνολο μας καλεί σε μια τζαζ βραδιά. Τετάρτη 8 Φεβρουάριου. (Αγ. Νικολάου 3 & Κασσάνδρου) Τηλ.2310.270.016.

    [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2006 (13:03 UTC+2)

    Συνεχίζεται ο θεσμός του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Δήμου Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή ανθρώπων κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου που επιζητούν την επιμόρφωση στους τομείς :

    § Διοίκηση και Οικονομία

    § Ιατρική - Βιολογία - Ψυχολογία, AIDS

    § Ιστορία - Αρχαιολογία - Τέχνη

    § Νομική.

    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ :

    Σήμερα (Πέμπτη) 2 Φεβρουαρίου, στις 19:30, στο τμήμα της Νομικής θα πραγματοποιηθεί διάλεξη στην αίθουσα διαλέξεων του Κέντρου Ιστορίας από τον καθηγητή του Ποινικού Δικαίου του τμήματος της Νομικής του ΑΠΘ, Αδάμ Παπαδαμάκη, ο οποίος θα αναφερθεί στο θέμα: «Το μέλλον του ευρωπαϊκού Ποινικού Δικαίου».

    [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2006 (13:01 UTC+2)

    Ο Δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος παρουσία του αντιδημάρχου Καθαριότητας Β. Δημητρίου θα επιθεωρήσει αύριο (Παρασκευή), στις 13:00, στη Ν. Παραλία (άγαλμα Μεγ. Αλεξάνδρου), το νέο μηχανολογικό εξοπλισμό που απέκτησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, για την ενίσχυση του τομέα της καθαριότητας και άλλων υπηρεσιών του Δήμου, αξίας 980.000,00 .

    Πρόκειται για έναν στόλο τριών (3) βυτιοφόρων, δύο (2) οχημάτων μεταφοράς (container) μεταφόρτωσης απορριμμάτων, έξι (6) ημιφορτηγών, ενός (1) οχήματος Pick - up και δύο (2) ανατρεπόμενων φορτηγών.

    [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΡΙΤΗ, ΣΤΙΣ 19:00

    Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2006 (13:00 UTC+2)

    Με 94 θέματα στην ημερήσια διάταξη θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, στις 19:00, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι και αυτό της παρουσίασης και λήψης απόφασης για την σημαία του Δήμου Θεσσαλονίκης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 2 February 2006 - 19:14:00 UTC