Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 06-01-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ
  • [02] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ
  • [03] ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΚΑΙ ΣΙΟΥΦΑΣ ΣΤΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑ
  • [04] ΜΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗ ΤΑ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΗΜΙΚΗ
  • [05] ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΕΣ ΜΟΥΜΙΕΣ ΤΩΝ ΤΣΙΝΤΣΟΡΟ ΧΙΛΗΣ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [06] ΤΟ 8ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [07] ΟΝΕΙΡΙΚΑ ΤΟΠΙΑ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΡΜΗ
  • [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟ
  • [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 8
  • [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΧΙΟΥΜΟΡ, ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
  • [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΘΕΣΗ «CHINCHORRO» ΟΙ
  • [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ
  • [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΔΕΚΤΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
  • [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕ
  • [15] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΥ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

    Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2006 (11:32 UTC+2)

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και συζήτησαν για τις εξελίξεις στην περιοχή, το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου, το θέμα των σχέσεων Σερβίας - Μαυροβουνίου, την Ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων και τις διμερείς σχέσεις.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η Σερβία σήμερα είναι δημοκρατική και εκσυγχρονιστική, σημειώνοντας ότι'' προχωράμε νέο όραμα προς την Ευρώπη και τα Βαλκάνια. ''

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι εξέφρασε τη συμπαράσταση της Ελλάδας στη Σερβία στο δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, σημειώνοντας ότι η φίλη χώρα μπορεί να υπολογίζει στην ελληνική στήριξη.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα του Κοσόβου ο κ. Καραμανλής επανέλαβε τη θέση υπέρ αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας, η οποία θα είναι όπως είπε, αποτέλεσμα διαλόγου και διαπραγματεύσεων με τη συμμετοχή όλων των πλευρών και όχι προϊόν επιβολής ή υπαγόρευσης.

    Υπογράμμισε ότι πρέπει να επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση και μετριοπάθεια στη μετά Ρουγκόβα εποχή, σημειώνοντας ότι η έμπρακτη υλοποίηση των κριτηρίων που έχουν θεσπιστεί θα πρέπει να συνοδεύει τις διαπραγματεύσεις. Προσβλέπουμε τόνισε ο πρωθυπουργός σε ένα πολυεθνικό Κόσοβο όπου Σέρβοι και Αλβανοί θα ζουν ειρηνικά όπου το καθεστώς δεν θα είναι σε βάρος της σταθερότητας των Βαλκανίων.

    Σε ό,τι αφορά την κρατική ένωση Σερβίας - Μαυροβουνίου, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι θα γίνει σεβαστή η βούληση του λαού του Μαυροβουνίου, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να είναι ελεύθερο, διαφανές και δημοκρατικό το αποτέλεσμα των διαδικασιών.

    Ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε ότι οι ελληνικές θέσεις είναι θέσεις αρχών, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε λύση για το Κόσοβο θα πρέπει να είναι ειρηνική και να προκύψει μέσα από το διάλογο και όχι να είναι προϊόν επιβολής. Είμαστε υπέρ της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Κοσόβου στα πλαίσια της χώρας μας είπε χαρακτηριστικά ο Σέρβος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να συμμετέχουν στο διάλογοι οι δήμοι και οι κοινότητες της περιοχής.

    Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρχει σχέση με το Βελιγράδι, σημειώνοντας ότι είναι ο μοναδικός δρόμος που δίνει εγγυήσεις στο σερβικό πληθυσμό και στην πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα δίνει σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα του Μαυροβουνίου τόνισε ότι είναι έτοιμος να δεχθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ο κ. Τάντιτς υπογράμμισε ότι η επιθυμία των πολιτών θα γίνει σεβαστή από το 50%+1 των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους.

    Τέλος, ο Σέρβος πρόεδρος τόνισε πως οι διμερείς σχέσεις είναι εξαιρετικές και σε οικονομικό και σε πολιτικό επίπεδο και απηύθυνε νέα πρόσκληση σε Ελληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στη Σερβία.

    * Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία του Εβραϊκού Συμβουλίου.

    [02] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ

    Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2006 (19:45 UTC+2)

    Μεγάλη τιμή και ευθύνη, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, την εκλογή του ως προέδρου της Διεθνούς.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι από τη θέση αυτή θα μπορέσει να υπηρετήσει ακόμα καλύτερα τόσο την Ελλάδα όσο και το ΠΑΣΟΚ αλλά και την αυριανή του κυβέρνηση.

    Είναι ευκαιρία, τόνισε, να αξιοποιηθεί η θέση αυτή για την προώθηση νέων ιδεών και προτάσεων και η εμπειρία δεκάδων κομμάτων καθώς και η προβολή της χώρας μέσα στη Σοσιαλιστική Διεθνή.

    Ανέφερε επίσης ότι σήμερα, χάρη στην παγκοσμιοποίηση, όλο και λιγότερο μπορεί να υπάρξει ο διαχωρισμός μεταξύ εσωτερικών-εθνικών θεμάτων και εξωτερικών.

    Η Σοσιαλιστική Διεθνής, τόνισε, θα διαμορφώσει μία παγκόσμια ατζέντα πολιτικής, η οποία έλειπε από την πλευρά των Σοσιαλιστών αλλά όχι και από την πλευρά των νεοσυντηρητικών. Και στο θέμα αυτό, όπως είπε, δόθηκε μεγάλη έμφαση στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου της Διεθνούς.

    Για την επιλογή ενός μάχιμου πολιτικού ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι ήταν μία πρόκληση και για τον ίδιο και για τη Διεθνή μία πρόκληση την οποία αναζήτησαν από κοινού. Και η πρόκληση, πρόσθεσε, είναι να αναδείξουμε τις διαφορές ανάμεσα στη συντήρηση και την πρόοδο, ανάμεσα στην κοινωνία της συμμετοχής και της δημοκρατίας και στην κοινωνία της αγοράς.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί κάτω από το όριο της φτώχειας, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που αφορά όλα τα σοσιαλιστικά κόμματα στον κόσμο. Πρόσθεσε ότι για την επίλυση του προβλήματος αυτό που λείπει δεν είναι η πολιτική βούληση σε εθνικό επίπεδο, αλλά σε παγκόσμιο. Και αυτό γιατί όπως ανέφερε δεν υπάρχουν θεσμοί παγκόσμιας διακυβέρνησης.

    Πάντως, όπως υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να λυθεί από την αγορά η οποία , όπως τόνισε δεν μπορεί να τα λύσει όλα. Η αγορά πρόσθεσε, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα όπως η φτώχεια, οι πανδημίες ή το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αντίθετα μπορεί να τα επιδεινώσει.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την όποια εθνική λύση στο θέμα της φτώχειας ως μισή λύση του προβλήματος.

    Ερωτηθείς σχετικά με το ψήφισμα που προωθήθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης εναντίον του Κομμουνισμού ο κ. Παπανδρέου απάντησε ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι το κόμμα του έχει ταχθεί σαφώς εναντίον αυτού του ψηφίσματος. Ως πρόεδρος όμως της Διεθνούς διαπίστωσε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις κυρίως από κόμματα της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης τα οποία, όπως είπε, έχουν τις δικές τους εμπειρίες.

    Σε ερώτηση για το αν στο στόχαστρο του νέου προέδρου της Διεθνούς θα είναι φαινόμενα Μπερλουσκονισμού ή συγκέντρωσης στα μέσα ενημέρωσης ο κ. Παπανδρέου απάντησε με τη λέξη "απολύτως". Και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για τοπικό φαινόμενο αν και όπως πρόσθεσε στην Ελλάδα νομίζουμε ότι όλα γίνονται μόνο εδώ. Ο ίδιος προέβλεψε ότι στον τομέα των μέσων ενημέρωσης θα υπάρξει μεγαλύτερη συγκέντρωση και πέραν των ελληνικών συνόρων.

    Σχετικά με το θέμα της τρομοκρατίας και την τάση περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων που υπάρχει στην Ευρώπη ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η τρομοκρατία αντιμετωπίζεται με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούν την πόλωση και τον φονταμενταλισμό στη ρίζα τους. Πρόκειται ανέφερε για λιγότερο αστυνομικό και περισσότερο για πολιτικό θέμα. Και υπογράμμισε ότι η προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών αποτελεί προτεραιότητα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Σε ερώτηση σχετικά με τις διαφορετικές ή αντίθετες απόψεις μεταξύ σοσιαλιστικών κομμάτων των ανεπτυγμένων χωρών και των αναπτυσσόμενων για τα αγροτικά προϊόντα και τι σκέπτεται να προωθήσει ο ίδιος για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο ίδιος δεν ανέλαβε την προεδρία της Διεθνούς για να φοβηθεί να ασχοληθεί με τα δύσκολα είτε αυτά αφορούν στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

    Δεν θα ακολουθήσω, πρόσθεσε, τη λογική του μη κόστους το οποίο αργότερα πληρώνεται ακριβότερα και είναι μια λογική που ακολουθούν όσοι αρέσκονται να βρίσκονται στην εξουσία και υπογράμμισε ότι δική του αρχή είναι να μιλάει με ειλικρίνεια στο λαό.

    Αναφορικά με τις διαφορές που υπάρχουν για τα αγροτικά προϊόντα ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να πάει σε ποιοτικά γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα με επιδότηση όχι των τιμών αλλά με επιδότηση της ασφάλειας του αγρότη που θα του δώσει τη δυνατότητα να ανταγωνιστεί στην αγορά και πρόσθεσε ότι μπορεί να βρεθούν αγορές για ποιοτικά προϊόντα. Θέλουμε, τόνισε ο κ. Παπανδρέου να αλλάξουμε τα πράγματα με ασφάλεια ενώ η συντηρητικοί είναι της άποψης "αφήστε τα όλα ελεύθερα και όποιον πάρει ο χάρος".

    Σε ερώτηση αν σχεδιάζει να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες για το Κυπριακό με τη νέα του ιδιότητα τόνισε ότι θα συνεχίσει να ασχολείται με το Κυπριακό και τις προσπάθειές επίλυσής του χωρίς να ανακοινώσει κάποια συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Παρέμεινε πάντως στο ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των κομμάτων - μελών ή παρατηρητών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς από την Κύπρο(ελεύθερη και κατεχόμενη) η οποία μπορεί να είναι μία καλή βάση για νέες πρωτοβουλίες σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών ή συνδικάτων.

    Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε αν σκοπεύει να συγκροτήσει κάποια ομάδα στελεχών στο ΠΑΣΟΚ προκειμένου να τον αντικαθιστά όταν θα ασχολείται με τη Σοσιαλιστική Διεθνή και απάντησε ότι είχε πάντοτε χρόνο για να ασχολείται με τα διεθνή θέματα και αυτό το θεωρεί χρέος του. Αν αφιερώσω αυτό και μόνο το χρόνο στη Σοσιαλιστική Διεθνή, πρόσθεσε, θα πολλαπλασιαστούν τα οφέλη για τη χώρα.

    Ερωτηθείς αν ενοχλήθηκε από τις ευχές του Κ. Καραμανλή για την εκλογή του απάντησε ότι δεν ενοχλήθηκε και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τις ευχές του και πρόσθεσε ότι θα συνεργαστεί με τον όποιον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης για την προώθηση των ελληνικών θεμάτων.

    Για το θέμα του Κοσόβου για το οποίο υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις από ηγέτες κομμάτων της περιοχής αλλά και τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής θα στηρίξει τις προσπάθειες του Μάρτι Αχτισάρι στην περιοχή και θα διευκολύνει τον διάλογο. Πάντως, όπως τόνισε, η όποια λύση δοθεί πρέπει να είναι ειρηνική, να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολυπολιτισμικότητα της περιοχής των Βαλκανίων. Δεν μιλάμε πρόσθεσε, για εθνοκάθαρση και τα προβλήματα δεν λύνονται μεμονωμένα. Το πρόβλημα του Κοσόβου αφορά όλη την περιοχή των Βαλκανίων και όλα τα Βαλκάνια έχουν λόγο. Η λύση που θα δοθεί, υπογράμμισε, πρέπει να συνδυαστεί με την ευρωπαϊκή πορεία της περιοχής.

    Ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε πάντως ότι στο βασικό θέμα που τέθηκε στη συνεδρίαση της Διεθνούς αυτό της ανεξαρτησίας του Κοσόβου υπάρχουν αντιτιθέμενες απόψεις. Και πρόσθεσε πως το καλύτερο αποτέλεσμα θα είναι το συναινετικό και όχι το επιβαλλόμενο.

    Σχετικά με το Μεσανατολικό για το οποίο εκδόθηκε και σχετικό ψήφισμα από τη Διεθνή ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε ερώτηση για τη μη συμμετοχή της Χαμάς στη σύνοδο και αν προτίθεται να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία στην περιοχή τόνισε ότι και μόνο η παρουσία του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ και της Φατάχ και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ τους είναι σημαντικό θέμα ενώ το ψήφισμα που εκδόθηκε ανοίγει δρόμους για τις εξελίξεις.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής πιστοποιεί ότι υπήρξαν δημοκρατικές διαδικασίες στις εκλογές στα παλαιστινιακά εδάφη και συνεχάρη την Παλαιστινιακή Αρχή.

    Επίσης, εξέφρασε το σεβασμό της Διεθνούς στις αποφάσεις του παλαιστινιακού λαού και πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθεί μία ευκαιρία στη νέα κυβέρνηση για την οποία, όπως είπε, ελπίζει να ακολουθήσει το δρόμο του διαλόγου και της μη χρήση βίας στην κατεύθυνση της ύπαρξης δύο κυρίαρχων κρατών του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

    Ερωτηθείς σχετικά με την παραπομπή του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα και τη θέση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο θέμα αυτό ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι πριν από όλα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα διπλωματικά μέσα για την επίλυση των διαφορών.

    Επίσης πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία του Ιράν με τον Ελ Μπαραντέϊ για τον έλεγχο των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Ανέφερε ότι υπάρχει ευθύνη στο θέμα της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, το οποίο χαρακτήρισε πολύ μεγάλο ζήτημα, στις μεγάλες δυνάμεις, παλιές ή νέες, αλλά και σε όσους ανοίγουν σήμερα το ζήτημα. Η Σοσιαλιστική Διεθνής, πρόσθεσε, θα ξαναδεί το θέμα της εξάπλωσης και θα εξετάσει τι πρωτοβουλίες μπορεί να αναλάβει για να την εμποδίσει.

    Σε ερώτηση αν προτίθεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μπους και να ζητήσει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε κατ' αρχήν στην αντίθεση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς με τον πόλεμο στη χώρα αυτή και πρόσθεσε ότι στόχος της Διεθνούς είναι να συμβάλει στη δημιουργία ενός δημοκρατικού και ανεξάρτητου ιρακινού κράτους χωρίς κατοχή.

    Αναφορικά με τον τρόπο που σκέπτεται να δράσει η Διεθνής για τον εκδημοκρατισμό της παγκοσμιοποίησης, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η προσπάθεια αυτή περνά μέσα από τον ΟΗΕ και όλους τους Οργανισμούς του, καθώς και την περιφερειακή συνεργασία.

    Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως παράδειγμα περιφερειακής συνεργασίας, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι και εκεί υπάρχει δημοκρατικό έλλειμμα και σε αυτό πρόκειται να δώσει το βάρος του το ΠΑΣΟΚ.

    Στον κ. Παπανδρέου τέθηκε ερώτηση σχετικά με το τεράστιο, όπως αναφέρθηκε, χάσμα μεταξύ των σοσιαλιστικών κομμάτων που προέρχονται από αναπτυγμένες χώρες και αναπτυσσόμενες, όπως για παράδειγμα η Λατινική Αμερική όπου τα κόμματα εμφανίζονται πιο "επαναστατικά".

    Ο πρόεδρος της Διεθνούς απάντησε ότι μπορεί κάποιος να είναι επαναστατικός αλλά όχι ταυτόχρονα βίαιος και επικαλέστηκε τα παραδείγματα του Μ. Γκάντι και του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ. Ο ίδιος, όπως ανέφερε, δεν συνδέει το "επαναστατικός" με το "στρατιωτικός". Αυτό που έχει σημασία, πρόσθεσε, είναι η επανάσταση στο μυαλό και την ψυχή μας και όχι στα μέσα, όπως οι σφαίρες και τα όπλα. Και δεν δέχθηκε ότι υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάμεσα σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική.

    Άλλη μία διαφορά για την οποία ρωτήθηκε ο κ. Παπανδρέου αφορά σε κόμματα που εφαρμόζουν διαφορετικά οικονομικά μοντέλα και αναφέρθηκε στο παράδειγμα του κ. Μπλερ.

    Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε τον Τόνι Μπλερ του Ιράκ αλλά δέχθηκε ότι πρέπει να γίνει συζήτηση για τον Βρετανό πρωθυπουργό της εσωτερικής πολιτικής όπου έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες σε τομείς όπως η υγεία και η απασχόληση. Γενικά, τόνισε, πρέπει να αξιοποιηθεί η μεγάλη εμπειρία όλων των κομμάτων προκειμένου να επιλέξουμε το καλύτερο για τους λαούς μας πάντοτε στο πλαίσιο των σοσιαλιστικών μας αξιών και αρχών.

    Στη συνέντευξη Τύπου πήρε μέρος και ο γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Χιλιανός Λουϊς Αγιάλα, ο οποίος αναφερόμενος στις εργασίες του διημέρου τόνισε ότι τα πάντα έγιναν ανοιχτά και με διαφάνεια και όλοι αποχώρησαν ευχαριστημένοι.

    Από τους ομιλητές, πρόσθεσε, υπογραμμίστηκε ο παγκόσμιος χαρακτήρας της οργάνωσης, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της εκλογής του νέου προέδρου, ο οποίος, όπως είπε, επί σειρά ετών ασχολείται με τα διεθνή θέματα και διαδέχεται προσωπικότητες όπως ο Βίλι Μπραντ και ο Πιερ Μορουά.

    Στο τέλος των εργασιών της συνόδου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πρόσθεσε ο κ. Αγιάλα, έχουμε νέο πρόεδρο και νέο όραμα για το μέλλον.

    [03] ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΚΑΙ ΣΙΟΥΦΑΣ ΣΤΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑ

    Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2006 (09:22 UTC+2)

    Στη Λισαβόνα βρίσκεται ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, όπου θα μετάσχει στις εργασίες του Φόρουμ Ευρωπαίων Ηγετών. Το Φόρουμ διοργανώνει η εταιρεία Microsoft Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής στη Λισαβόνα, υπό την αιγίδα του Πορτογάλου πρωθυπουργού κ. Ζ.Σόκρατες και της πορτογαλικής κυβέρνησης. Θέμα, η «Διεθνής Ανταγωνιστικότητα - Τοπική Καινοτομία» (Microsoft Government Leaders Forum).

    Στην Πορτογαλία ήδη βρίσκεται ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του υπουργείου Ανάπτυξης που θα συμμετάσχει στις εργασίες έως την 1η Φεβρουαρίου. Κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής του ο κ. Σιούφας θα έχει κατ ιδίαν συναντήσεις με τους ομολόγους του, υπουργούς της Πορτογαλίας, τον υπουργό Οικονομικών και Καινοτομίας κ. Manuel Pinho και τον υπουργό Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Mariano Gago. Επίσης, ο κ. Δημήτρης Σιούφας θα έχει κατ ιδίαν συνάντηση και με τον πρόεδρο της Microsoft International κ. Jean-Philippe Courtois.

    Αλογοσκούφης για ασφαλιστικό

    "Ωρολογιακή βόμβα" που θα εκραγεί σε 15, 20 ή 30 χρόνια είναι το ασφαλιστικό στην Ελλάδα, είπε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης μιλώντας στην ημερίδα με θέμα "Το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα και ο τρίτος πυλώνας" που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, σε ξενοδοχείο των Αθηνών.

    Όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, το πρόβλημα δεν είναι άμεσο αλλά κοντά μας και πρόσθεσε ότι απαιτούνται ήπιες και καλά στοχευμένες παρεμβάσεις. Ο υπουργός Οικονομίας, αφού διευκρίνισε πως η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξει απόφαση μέχρι το τέλος της τετραετίας για το ασφαλιστικό, πρότεινε την έναρξη διαλόγου.

    Χαρακτήρισε το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα ακριβό, αναποτελεσματικό και άδικο και είπε ότι επί μήνες προσπαθούν με τον υπουργό Απασχόλησης κ.Πάνο Παναγιωτόπουλο να πείσουν τα κόμματα και τους φορείς ώστε να ανοίξει ο διάλογος για το ασφαλιστικό. Η συνεισφορά του Δημοσίου για το ασφαλιστικό φτάνει το 5% του ΑΕΠ και αργότερα θα φτάσει το 15%, οπότε και θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα επεσήμανε.

    Το ερώτημα που έθεσε ο κ. Αλογοσκούφης είναι "που θα βρεθούν τα χρήματα" και πρόσθεσε ότι για την απάντηση στο ερώτημα αυτό απαιτείται διάλογος. Ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι αν δεν γινόταν η μεταρρύθμιση του 1992, σήμερα δεν θα ήταν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα.

    [04] ΜΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗ ΤΑ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΗΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Η ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ

    Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2006 (18:02 UTC+2)

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε σήμερα στον Περισσό με αντιπροσωπεία την Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Πετρελαιοειδή, τα Διυλιστήρια και τη Χημική Βιομηχανία.

    Σε δηλώσεις της η κα Παπαρήγα ανέφερε πως "για μας δεν ισχύει κανένα επιχείρημα από αυτά που προβάλλει η Διοίκηση της εταιρίας αλλά και γενικότερα η κυβέρνηση που να δικαιολογεί το κλείσιμο της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων".

    Σύμφωνα με τη ΓΓ του ΚΚΕ, "μια μόνο εξήγηση υπάρχει: Η πλήρης παράδοση του τομέα αυτού σε άλλους ισχυρότερους επιχειρηματίες. Να καλυφθεί δηλαδή ο τομέας από αυτούς που ενδιαφέρονται για τα μεγαλύτερα κέρδη. Ό,τι κι αν συμβαίνει, ό,τι κι αν συμβεί δεν μπορεί να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι".

    Καταλήγοντας η κα Παπαρήγα επανέλαβε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους εργαζόμενους "για να παραμείνει η επιχείρηση ανοιχτή, να μη χάσει κανείς τη δουλειά του και σε κάθε περίπτωση με βάση τις δικές τους προτάσεις, θα σταθούμε στην πρώτη γραμμή των αγώνων και των διεκδικήσεών τους".

    [05] ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΕΣ ΜΟΥΜΙΕΣ ΤΩΝ ΤΣΙΝΤΣΟΡΟ ΧΙΛΗΣ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2006 (13:36 UTC+2)

    Αντίθετα από τις ανεπτυγμένες δυτικές κοινωνίες, όπου ο θάνατος αποτελεί ακόμη και σήμερα ταμπού, χιλιάδες χρόνια πριν, οι Τσιντσόρο της Χιλής, τον αντιμετώπιζαν ως μέρος της ζωής και είχαν προχωρήσει σε εξαιρετικά πολύπλοκες τεχνικές μουμιοποίησης, πολύ πριν τους Αιγύπτιους, θέλοντας να διατηρήσουν το σώμα και την ψυχή του νεκρού στην αιωνιότητα.

    Οι Τσιντσόρο, λαός ψαράδων και κηνυγών που ο πολιτισμός τους άνθισε το 7.000 - 2.000 π.Χ., μεταχειρίζονταν τους νεκρούς τους με ιδιαίτερη προσοχή και απέδιδαν σημασία στις νεκρώσιμες ακολουθίες. Ετσι, ο θάνατος δεν σήμαινε τίποτα άλλο, παρά μόνο μία «μεταμόρφωση», και η μουμιοποίηση έναν πνευματικό δεσμό των ζωντανών με τους πεθαμένους, των προγόνων με τους θεούς.

    Οι Τσιντσόρο αναπτύχθηκαν - τέσσσερις χιλιάδες χρόνια πριν τον κυκλαδικό πολιτισμό - στην έρημο Ατακάμα, στη βόρεια Χιλή, περιοχή που η Unesco έχει χαρακτηρίσει χώρο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, εξαιτίας των σπάνιων αρχαιολογικών της ευρημάτων, και η οποία αποτελεί σήμερα έναν από τους σημαντικότερους τόπους αστρονομικής παρατήρησης για αστεροσκοπεία της ΕΕ και των ΗΠΑ, μιας και διαθέτει τον καθαρότερο ουρανό στον πλανήτη μας.

    Δείγματα από μούμιες, αστρονομικές παρατηρήσεις και φωτογραφικό υλικό παρουσιάζονται από σήμερα έως και τις 28 Φεβρουαρίου σε έκθεση που διοργανώνει η πρεσβεία της Χιλής στην Ελλάδα, στη Δημοτική Πινακοθήκη της Θεσσαλονίκης με τον τίτλο «Μούμιες Chinchorro, Αστρονομία και Περιοχές Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Χιλή».

    Η έκθεση παρουσιάζει σε ειδικά διαμορφωμένες βιτρίνες, πιστά αντίγραφα από μούμιες των Τσιντσόρο, που δημιούργησαν αρχαιολόγοι του πανεπιστημίου του Ταραπακά. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πολιτιστικός ακόλουθος της Χιλιανής πρεσβείας στην Ελλάδα, Μαρτίν Ντονόσο, στην έρημο Ατακάμα έχουν ανακαλυφθεί έως σήμερα περίπου 900 μούμιες, ενώ οι έρευνες εξακολουθούν να φέρνουν στο φως νέες.

    Οι Τσιντσόρο ήταν λαός ψαράδων και κυνηγών που ζούσαν στα παράλια της ερήμου, από το νότιο Περού έως τη βόρεια Χιλή, ζούσαν εξαιρετικά απλή αλλά και σκληρή ζωή, και είχαν σχετικά μικρή σωματική διάπλαση (1.60 μ).

    «Η μουμιοποίηση εφαρμοζόταν ανεξαιρέτως σε όλα τα μέλη της κοινωνίας των Τσιντσόρο, ακόμη και σε παιδιά. Αυτό μαρτυρεί ότι η λατρεία των νεκρών, όπως αργότερα και από τους Ίνκας, ήταν κάτι πολύ σημαντικό, αφού οι νεκροί συνέδεαν τον πραγματικό κόσμο με αυτόν των πνευμάτων», ανέφερε ο πολιτιστικός ακόλουθος.

    Οι Τσιντσόρο εφάρμοσαν πρώτοι στον κόσμο, πολύ πριν τους Αιγύπτιους, τις τεχνικές ταρίχευσης των νεκρών, ενώ οι εξεζητημένες μέθοδοι μουμιοποίησης διατηρήθηκαν για περίπου 4.000 χρόνια. Τα υλικά που χρησιμοποιούσαν ήταν άργιλος, πηλός και φυσικές χρωστικές ουσίες, που κάλυπταν το σώμα και τα μαλλιά του νεκρού, ενώ φαίνεται ότι διέθεταν διαφορετικές τεχνικές μουμιοποίησης: τις μούμιες μαύρου χρώματος, κόκκινου χρώματος, τις μούμιες με επιδέσμους και με λάσπη.

    Στην περίπτωση της μαύρης μούμιας, ο σκελετός εξαρθρωνόταν και το σώμα απαλλάσσονταν από το δέρμα, τα εσωτερικά όργανα και τους μυς. Ακολουθούσε ενίσχυση με κλαριά και τοπικά φυτά βάλτων, ενώ το σώμα και το κεφάλι παραγεμιζόταν με στάχτες και ξερά χόρτα. Στη συνέχεια επανακολλούσαν το δέρμα και στο κεφάλι τοποθετούσαν περούκα από κοντά μαύρα μαλλιά. Στο τέλος σχηματιζόταν το πρόσωπο του νεκρού και το σώμα βαφόταν με μία μπλε - μαύρη χρωστική ουσία από μαγγάνιο.

    Για να ετοιμαστεί μία μούμια χρειαζόταν μέρες, ίσως και εβδομάδες δουλειάς, ενώ όταν ολοκληρωνόταν, τοποθετούνταν σε κάποιον ιερό χώρο, όπου λατρεύονταν σε τελετές για πολλά χρόνια μετά το θάνατο τον νεκρών.

    «Αλληλεπιδρούσαν με τους ζωντανούς στην καθημερινότητά τους, για αυτό οι μάσκες που κάλυπταν τα πρόσωπά τους είχαν ανοιχτά μάτια και στόμα, σαν να είχαν ζωή», επεσήμανε ο κ.Ντονόσο για τις μούμιες των Τσιντσόρο.

    Οσοι βρεθούν στην έκθεση θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και το επιστημονικό τμήμα της, το οποίο αφορά τις αστρονομικές παρατηρήσεις στην έρημο Ατακάμα, που έχουν συγκεντρωθεί από τα μεγαλύτερα αστεροσκοπεία. Ενας μεγάλος αριθμός γαλαξιών και αστεριών έχουν ανακαλυφθεί, μελετηθεί και φωτογραφηθεί εκεί από τους πιο σημαντικούς αστρονόμους. Το φωτογραφικό υλικό που παρουσιάζεται στην έκθεση έχει συγκεντρώσει και επιμεληθεί η αστροφυσικός Ελένη Χατζηχρήστου, η οποία εργάστηκε επί σειρά ετών στη Χιλή.

    Εξάλλου, στους χώρους της έκθεσης υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τοποθεσίες που έχουν ανακηρυχθεί Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά από την Unesco, όπως το νησί του Πάσχα, οι ξύλινες εκκλησίες του 18ου αιώνα του νησιού Τσιλοέ, η πόλη Βαλπαραϊσο και οι εγκαταστάσεις νιτρικού κάλιου (19ος - 20ος αιώνας) στην έρημο Ατακάμα.

    Η έκθεση θα παρουσιαστεί σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, και τελικά θα δωρηθεί από το υπουργείο Παιδείας της Χιλής στο Ανθρωπολογικό Μουσείο της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών.

    [06] ΤΟ 8ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2006 (12:55 UTC+2)

    Η Παγκοσμιοποίηση, η Αφρική και η Πολιτική της Βίας θα βρεθούν στο επίκεντρο του φετινού 8ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που θα διεξαχθεί από τις 10 έως τις 19 Μαρτίου, με τη συμμετοχή δεκάδων ταινιών απ' όλο τον κόσμο και ένα πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων.

    Στην κεντρική θεματική ενότητα του Φεστιβάλ θα προβληθούν ταινίες και θα διοργανωθεί μία ημερίδα, που θα αναφέρονται κυρίως στις επιπτώσεις της Παγκοσμιοποίησης στον άνθρωπο και το περιβάλλον και στην «αντίσταση» στις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις, με «ξεναγούς» κοινωνικές ομάδες που δημιουργούν κοινόβια, αναζητούν τρόπους συνύπαρξης, ή εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας, σαν απάντηση στο φαινόμενο.

    Υπό τον τίτλο «Φάκελος Αφρική» το αφιέρωμα στη γνωστή μας-άγνωστη μαύρη ήπειρο έχει δύο πόλους: αφενός ασχολείται με τα προβλήματα των Αφρικανών στην ήπειρό τους, όπως είναι οι φυλετικοί πόλεμοι, το Έιτζ, ο αναλφαβητισμός, η οικονομική εκμετάλλευση και η φτώχεια και αφετέρου με την εμπειρία των Αφρικανών μεταναστών στην Ευρώπη και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην ενσωμάτωσή τους σε αυτές τις κοινωνίες.

    Στο αφιέρωμα για την Πολιτική της Βίας, παρουσιάζονται ταινίες για τον πόλεμο στην Τσετσενία και το Παλαιστινιακό, ενώ το Φεστιβάλ φέτος επιχειρεί να φωτίσει την αξιόλογη παραγωγή ταινιών ντοκιμαντέρ από τις Σκανδιναβικές χώρες.

    Οι υπόλοιπες ταινίες του προγράμματος εντάσσονται στους καθιερωμένους πλέον θεματικούς άξονες του Φεστιβάλ: Όψεις του Kόσμου, H Kαταγραφή της Mνήμης, Πορτρέτα - Aνθρώπινες Διαδρομές, Mικρές Aφηγήσεις, Κοινωνία και Περιβάλλον και Μουσικά Ντοκιμαντέρ.

    Μεταξύ των παράλληλων εκδηλώσεων που προγραμματίζονται, θα πραγματοποιηθούν ένα εργαστήριο με θέμα την ψηφιακή παραγωγή και σειρά συζητήσεων για τη διανομή και προώθηση του ντοκιμαντέρ.

    Για πρώτη φορά φέτος τα ελληνικά ντοκιμαντέρ πρόσφατης παραγωγής, θα έχουν την ευκαιρία να προβληθούν σε ένα από τα τμήματα του Φεστιβάλ, μετά από κατάθεση σχετικής αίτησης. Ανοιχτή Οθόνη είναι το νέο Τμήμα του Φεστιβάλ που είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην ελληνική παραγωγή.

    Εμφαση θα δοθεί στην Αγορά Ντοκιμαντέρ, ενώ στη διάθεση των υποψήφιων αγοραστών θα υπάρχουν 25 θάλαμοι με όλο τον απαιτούμενο τεχνικό εξοπλισμό για ιδιωτική θέαση των ντοκιμαντέρ στη βιντεοθήκη της Αγοράς.

    Πιστό στο ραντεβού του θα είναι και το Pitching Forum, που δίνει την ευκαιρία στους Έλληνες επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου, να παρουσιάσουν και να προωθήσουν το έργο τους, σε τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας μας, αλλά και του εξωτερικού.

    [07] ΟΝΕΙΡΙΚΑ ΤΟΠΙΑ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΡΜΗ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2006 (12:51 UTC+2)

    Την έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Γιαννούκου με θέμα «Η Ελλάδα των ονείρων μου» θα φιλοξενήσει η Δημοτική Πινακοθήκη Θέρμης, από τις 6 έως τις 17 Φεβρουάριου.

    Συνολικά παρουσιάζονται 56 φωτογραφίες τυπωμένες σε καμβά και βερνικωμένες με ζωγραφικό βερνίκι. Τα θέματα των φωτογραφιών επικεντρώνονται στα παραμυθένια, ονειρικά ελληνικά τοπία. Αγαπημένα μέρη του καλλιτέχνη είναι η Λήμνος, η Βωβούσα, το Πάπιγκο, το Καιμακτσαλάν, το Πήλιο, αλλά και όλα τα μέρη που ο "πολιτισμός" και η "αξιοποίηση" δεν έχουν ακόμη καταστρέψει.

    Ώρες λειτουργίας Δευτέρα 11.30 - 21.00 και Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9.00 - 21.00.

    [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟ ΕΩΣ ΤΟΝ 20o ΑΙΩΝΑ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ»

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2006 (13:07 UTC+2)

    Μεθαύριο (Τετάρτη), στις 21:00, στο Θέατρο του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθεί μουσική βραδιά με τίτλο: «Από το γερμανικό ρομαντισμό έως τον 20ο αιώνα της Όπερας» με τη λυρική σοπράνο, σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη.

    Στο πιάνο συνοδεύει ο μαέστρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Χρύσανθος Αλισάφης.

    Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό

    [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2006 ΣΤΗΝ ΑΙΓΛΗ - ΣΤΙΣ 22:00 ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2006 (13:05 UTC+2)

    Είναι καταπληκτικό όταν οι μουσικοί συνδέουν ένα υψηλό επίπεδο από

    νότες και ρυθμούς.

    Όταν μπορούν να συνδυάσουν το καλύτερο της εμπειρίας τους με μια νέα πρόταση.

    Αυτό συμβαίνει με τους Agora Μια κολεκτίβα μουσικών με μια ανοικτή και πολυπολιτισμική προσέγγιση στη τζαζ μουσική.

    Τους Agora Latin Jazz Quartet θα απολαύσουμε την Τετάρτη 8 Φεβρουάριου στη Θεσσαλονίκη .

    Στον υπέροχο χώρο της ΑΙΓΛΗΣ το ελπιδοφόρο σύνολο μας καλεί σε μια τζαζ βραδιά. Τετάρτη 8 Φεβρουάριου. (Αγ. Νικολάου 3 & Κασσάνδρου) Τηλ.2310.270.016.

    [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΧΙΟΥΜΟΡ, ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ Μ. ΑΣΙΑ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2006 (13:03 UTC+2)

    Την ερχόμενη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Άνω Πόλης (Κρίσπου 7, τηλ. 2310.219.329), στις 19:00, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη με θέμα: «Ελληνόφωνα και τουρκόφωνα χωριά της Μικράς Ασίας». Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο εκπαιδευτικός και ιστορικός Κωνσταντίνος Νιγδέλης και ο εκπαιδευτικός και ερευνητής Συμεών Κοιμίσογλου.

    Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο εκδηλώσεων λόγου του τμήματος των περιφερειακών βιβλιοθηκών.

    Την ερχόμενη Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Κάτω Τούμπας «Γ. Ιωάννου» (Αρτάκης 14, τηλ. 2310.919.039), στις 19:30, Θα πραγματοποιηθεί χιουμοριστικό, εκπαιδευτικό σεμινάριο ψυχολογίας με θέμα: «Οι ηλίθιοι και η μέθοδος Ρο», με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Άγγελου Ροδαφηνού με τίτλο: «Οι ηλίθιοι είναι ανίκητοι και καταφέρνουν πάντα να μας χαλάνε την ηρεμία».

    Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο εκδηλώσεων λόγου του τμήματος των περιφερειακών βιβλιοθηκών.

    Την ερχόμενη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη των Σαράντα Εκκλησιών, στις 10:00, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, για τα παιδιά της Δ΄ τάξης του 31ου Δημοτικού Σχολείου με θέμα: «Διατροφή και Υγεία». Ομιλήτρια θα είναι η νοσηλεύτρια του Ερυθρού Σταυρού Μαρία Παρασκελίδου.

    Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση των μαθητών των δημοτικών σχολείων για την απόκτηση σωστών διατροφικών συνηθειών.

    [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΘΕΣΗ «CHINCHORRO» ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΕΣ ΜΟΥΜΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2006 (13:01 UTC+2)

    Σήμερα (Τρίτη), στις 20:30, εγκαινιάζεται στην Δημοτική Πινακοθήκη η έκθεση με τίτλο «ΤΣΙΝΤΣΟΡΡΟ - ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΕΣ ΜΟΥΜΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ».

    Η Έκθεση αναφέρεται στον προκολομβιανό πολιτισμό Chinchorro (Τσιντσόρρο) που άκμασε στην έρημο Ακατάμα της Χιλής, τους ιστορικούς αρχαιολογικούς τόπους της χώρας που έχουν ανακηρυχθεί ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά από την ΟΥΝΕΣΚΟ στη Χιλή (στην έρημο Ακατάμα ήκμασε ο πολιτισμός Τσιντσόρρο πριν από 9.000 χρόνια).

    Η Έκθεση περιλαμβάνει:

    Μούμιες αντίγραφα που δημιούργησαν αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου του Ταραπακά και οι οποίες θα εκτεθούν σε ειδικά διαμορφωμένες βιτρίνες, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό σχετικά με τον πολιτισμό του Τσιντσόρρο που αναπτύχθηκε στη Βόρεια Χιλή περίπου 7.000 π.Χ. κατά μήκος της άγονης ακτής της ερήμου Ακατάμα, της πιο ξηρής ερήμου στον κόσμο.

    Φωτογραφικό υλικό Χιλιανών τόπων που έχουν ανακηρυχθεί Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά από την ΟΥΝΕΣΚΟ, όπως το Νησί του Πάσχα, οι ξύλινες εκκλησίες του 18ου αιώνα του νησιού Chiloe (Τσιλόε), η πόλη Βαλπαράισο, καθώς και η εγκατάσταση εξαγωγής νίτρου (19ος- 20ος αιώνας ) που βρίσκονται στην Έρημο Ακατάμα.

    Φωτογραφίες και προβολή σλάιντς από ένα σημαντικό αριθμό αστρονομικών ανακαλύψεων και μερικές από τις εντυπωσιακότερες φωτογραφίες του ουρανού που έχουν επιτευχθεί χάρη στα περίφημα τηλεσκόπια της ερήμου Ακατάμα, υλικό που έχει συγκεντρώσει η αστροφυσικός Δρ. Ελένη Χατζηχρήστου, η οποία εργάστηκε επί σειρά ετών στη Χιλή. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι Ευρωπαϊκές χώρες όσο και οι ΗΠΑ έχουν ιδρύσει πολλά από τα σημαντικότερα αστεροσκοπεία τους στην Ακατάμα, που θεωρείται ότι έχει τον καθαρότερο ουρανό στον πλανήτη μας.

    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις οδηγίες του Χιλιανού Υπουργείου Παιδείας, μετά τη λήξη της η Έκθεση θα δωριθεί στο Μουσείο Ανθρωπολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Προξενείο της Χιλής στη Θεσσαλονίκη και τον Επίτιμο Πρόξενο Δρ. Ρήγα Τζελέπογλου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 28 Φεβρουαρίου.

    [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2006 (13:00 UTC+2)

    Συνεχίζεται ο θεσμός του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Δήμου Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή ανθρώπων κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου που επιζητούν την επιμόρφωση στους τομείς :

    ? Διοίκηση και Οικονομία

    ? Ιατρική - Βιολογία - Ψυχολογία, AIDS

    ? Ιστορία - Αρχαιολογία - Τέχνη

    ? Νομική.

    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ :

    Σήμερα (Τρίτη) 31 Ιανουαρίου, στις 19:00, στο τμήμα της Διοίκησης και Οικονομίας θα πραγματοποιηθεί διάλεξη στην αίθουσα διαλέξεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Εθνικής Αμύνης 27) από την λέκτορα του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονία, Κατερίνα Γκοτζαμάνη με θέμα: «Η σημασία της ποιότητας στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και οι σύγχρονες μέθοδοι διαχείρισης της».

    Αύριο (Τετάρτη) 1 Φεβρουαρίου, στις 20:00, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 4), ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ και καρδιολόγος, Γεώργιος Γιαννόγλου, θα δώσει διάλεξη στους ενδιαφερόμενους του τμήματος της Ιατρικής-Βιολογίας με θέμα: «Βλάπτει το άγχος την καρδιά;».

    Μεθαυρίο (Πέμπτη) 2 Φεβρουαρίου, στις 19:30, στο τμήμα της Νομικής θα πραγματοποιηθεί διάλεξη στην αίθουσα διαλέξεων του Κέντρου Ιστορίας από τον καθηγητή του Ποινικού Δικαίου του τμήματος της Νομικής του ΑΠΘ, Αδάμ Παπαδαμάκη, ο οποίος θα αναφερθεί στο θέμα: «Το μέλλον του ευρωπαϊκού Ποινικού Δικαίου».

    [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΔΕΚΤΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ «ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ» ΕΩΣ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2006 (12:58 UTC+2)

    Όσοι φορείς και καλλιτέχνες επιθυμούν να συμμετάσχουν στις φετινές εκδηλώσεις του «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ» μπορούν να καταθέσουν τις σχετικές προτάσεις τους μέχρι 5 Μαρτίου στην αντιδημαρχία Πολιτισμού (Θεοφίλου 25, Άνω Πόλη) υπόψη του αντιδημάρχου Βασίλη Γάκη. Τηλ. επικοινωνίας: 2310.286.780, 2310.281.068, 2310.228.243. FAX: 2310.230353, 2310.228.428.

    [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΣΤΙΣ 11:30

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2006 (12:57 UTC+2)

    Η καθιερωμένη συνάντηση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου με τους δημοσιογράφους θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, στις 11:30, στην αίθουσα συσκέψεων του Δημαρχείου (Βενιζέλου 45, 1ος όροφος).

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα αναφερθεί σε ζωτικά θέματα που αφορούν τους δημότες, το Δήμο και την πόλη της Θεσσαλονίκης.

    [15] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2006 (12:55 UTC+2)

    Ο Δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος παρουσία του αντιδημάρχου Καθαριότητας Β. Δημητρίου θα επιθεωρήσει την ερχόμενη Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, στις 13:00, στη Ν. Παραλία (άγαλμα Μεγ. Αλεξάνδρου), το νέο μηχανολογικό εξοπλισμό που απέκτησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, για την ενίσχυση του τομέα της καθαριότητας και άλλων υπηρεσιών του Δήμου, αξίας 980.000,00 .

    Πρόκειται για έναν στόλο τριών (3) βυτιοφόρων, δύο (2) οχημάτων μεταφοράς (container) μεταφόρτωσης απορριμμάτων, έξι (6) ημιφορτηγών, ενός (1) οχήματος Pick - up και δύο (2) ανατρεπόμενων φορτηγών.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 31 January 2006 - 19:13:59 UTC