Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 06-01-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΕΘΕΣΕ Ο Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΓΙΑ
  • [02] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ
  • [03] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΒΟΙΩΤΙΑ
  • [04] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΤΕΛΙΚΑ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ Ι. ΡΟΥΓΚΟΒΑ- ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ ΚΑΙ Ο
  • [05] ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
  • [06] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΑ
  • [07] Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΑΥΕΙ ΤΗ ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΜΟΥΚ
  • [08] ΜΠΑΡΓΟΥΤΙ ΚΑΛΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ

  • [01] ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΕΘΕΣΕ Ο Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

    Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2006 (17:06 UTC+2)

    Σε πλήρη ετοιμότητα έθεσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα τυχόν προβλήματα που ίσως δημιουργηθούν λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

    Λόγω της επικείμενης κακοκαιρίας πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, παρουσία του υπουργού, του ΓΓ του υπουργείου κ. Ευαγγελίδη, του αρχηγού της ΕΛΑΣ κ. Αγγελάκου, του αρχηγού της Πυροσβεστικής κ. Σμέτη, καθώς και ανώτατων αξιωματικών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η συνεχής παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος σε περιοχές που τυχόν αντιμετωπίσουν έντονα προβλήματα λόγω κακοκαιρίας και στο εθνικό οδικό δίκτυο, για την ασφαλή διέλευση των οχημάτων. Θα κινούνται στο εθνικό οδικό δίκτυο όλο το 24ωρο περιπολικά και συμβατικά οχήματα και θα λειτουργήσουν 13 σταθμοί βάσης στην ΠΑΘΕ. Επίσης, κλιμάκια αποχιονισμού θα λειτουργήσουν σε Αττική, Τρίπολη, Πάτρα, Λαμία, Λάρισα και Θεσσαλονίκη, ενώ θα πραγματοποιούνται αυστηρότατοι έλεγχοι σε οχήματα μεγάλου όγκου. Οι Αστυνομικές Διευθύνσεις θα διατηρούν διαρκή επικοινωνία με τα ορεινά χωριά.

    Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο κ. Βουλγαράκης δήλωσε: «Τα Κέντρα Επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής τίθενται σε πλήρη ετοιμότητα και διατίθενται όλες οι δυνάμεις, με σκοπό να υπάρξει πλήρης ετοιμότητα για να αποφευχθεί ο,τιδήποτε μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα.Θέλω να τονίσω την ιδιαίτερη προσοχή όλων των οδηγών που θα μετακινηθούν με τα αυτοκίνητά τους στο εθνικό οδικό δίκτυο, να είναι εφοδιασμένοι με αλυσίδες Ειδικά για τους οδηγούς βαρέων οχημάτων, οι οποίοι αψηφούν τις προειδοποιήσεις και ξεκινάνε τη διαδρομή τους χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους ότι εξαιτίας μίας δικής τους αμέλειας θα ταλαιπωρηθεί πάρα πολύς κόσμος, θα υπάρξουν αυστηρότατες κυρώσεις. Θα ήταν καλύτερα αυτοί οι οδηγοί να αφήσουν τα διπλώματά τους στο σπίτι, να μην παρουσιαστούν καν στην εθνική οδό. Η προετοιμασία που έχει γίνει στην Ελληνική Αστυνομία και στο Πυροσβεστικό Σώμα είναι πάρα πολύ καλή και θέλω να πιστεύω ότι ο κρατικός μηχανισμός θα ανταποκριθεί με επάρκεια σε οποιοδήποτε πρόβλημα θα υπάρξει. Υπάρχει ετοιμότητα».

    [02] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ

    Σανγκάη, 22 Ιανουαρίου 2006 (10:49 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής επέστρεψε στην Αθήνα, ολοκληρώνοντας την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα. Ο πρωθυπουργός, σε συνομιλία που είχε χθες με τους δημοσιογράφους λίγο πριν αναχωρήσει για την Ελλάδα, εμφανίσθηκε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της επίσκεψης και εκτίμησε πως άμεσα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις στη ναυτιλία και τον τουρισμό. Σε ό,τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα, ο κ.Καραμανλής ανέφερε ότι "χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, επιμονή και συνέχεια, ώστε ελληνικά αγροτικά προϊοντα όπως το λάδι να "κατακτήσουν" τον κινέζικο λαό". Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, αν ο ανασχηματισμός θα γίνει ως στις 14 Φεβρουαρίου, ο κ.Καραμανλής είπε: "δεν δίνω ημερομηνίες".

    Στον πύργο της τηλεόρασης

    Με επισκέψεις στον πύργο της τηλεόρασης και σε εκθεσιακό χώρο της Σανγκάης ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσκεψή του στην Κίνα ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής.

    Στον πύργο της τηλεόρασης που έχει 468 μέτρα ύψος, ο κ.Καραμανλής θαύμασε τη θέα της Σαγκάης και είδε από ψηλά την ανάπτυξη της πόλης.

    Νωρίτερα, στον εκθεσιακό χώρο ο πρωθυπουργός είδε σε μακέτες και τρισδιάστατες εικόνες το σχεδιασμό και την ανάπτυξη της πόλης, τα νέα έργα υποδομής που προωθούνται αλλά και την ιστορία της.

    Η σύζυγός του Νατάσα είχε το πρωί χωριστό πρόγραμμα και επισκέφθηκε πρότυπο σχολείο όπου τα παιδιά που φοιτούν μπορούν να αναπτύξουν το ταλέντο τους σε εκατό και πλέον δραστηριότητες, ανάμεσά τους μουσική, θέατρο, χορός αλλά και τεχνολογία.

    Ο πρωθυπουργός, σε συνομιλία που είχε το πρωί με τους δημοσιογράφους, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του ταξιδιού του και εκτίμησε πως άμεσα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις στη ναυτιλία και τον τουρισμό.

    Ο κ.Καραμανλής δήλωσε ικανοποιημένος από τις συνομιλίες που είχε με την Κινεζική πολιτική ηγεσία και τόνισε πως σε όλες τις επαφές του υπήρξαν συγκεκριμένες συζητήσεις και σχέδια, για τη στενότερη συνεργασία των δύο χωρών, στον οικονομικό και εμπορικό τομέα.

    Σε ό,τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα, ο κ.Καραμανλής ανέφερε ότι "χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, επιμονή και συνέχεια, ώστε ελληνικά αγροτικά προϊοντα όπως το λάδι να "κατακτήσουν" τον κινέζικο λαό".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, αν ο ανασχηματισμός θα γίνει ως στις 14 Φεβρουαρίου, ο κ.Καραμανλής είπε: "δεν δίνω ημερομηνίες", ενώ όταν οι δημοσιογράφοι επανήλθαν ξέκοψε τη συζήτηση, λέγοντας "μην ξύνεστε στη γκλίτσα του τσοπάνη".

    Πάντως, ο πρωθυπουργός είπε ότι η αυριανή ημέρα, είναι "ημέρα χαλάρωσης" στην Αθήνα και πως επιστρέφει σήμερα, για "να δει από κοντά τα δίδυμα".

    [03] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΒΟΙΩΤΙΑ

    Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2006 (19:20 UTC+2)

    Έχουμε να κάνουμε με μια ακυβέρνητη κυβέρνηση, με μια κυβέρνηση αλαλούμ, που ασχολείται με τα δικά της προβλήματα και συμφέροντα και όχι για να λύσει τα προβλήματα του λαού, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου από τον Ορχομενό, πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στη Βοιωτία.

    Ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση στον Ορχομενό με πολλούς αγρότες της περιοχής, στην πλειοψηφία τους βαμβακοπαραγωγούς, σε κεντρικό καφενείο της πόλης και συζήτησε μαζί τους προβλήματα που τους απασχολούν.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προεκλογικά έδωσε πάρα πολλές υποσχέσεις από τις οποίες δεν υλοποίησε καμία.

    Και σε αντιδιαστολή προς τις υποσχέσεις της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος στους αγρότες τόνισε ότι εγώ δεν πρόκειται ποτέ να χαϊδέψω τα αυτιά των αγροτών προεκλογικά με φράσεις του τύπου όλα τα κιλά όλα τα λεφτά και να ψεύδομαι μετά τις εκλογές, όπως έκανε ο κ.Καραμανλής.

    Επίσης, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ενώ είχε υποσχεθεί ότι θα διαπραγματευόταν ο ίδιος υπέρ των αγροτών στις Βρυξέλλες, δεν διαπραγματεύτηκε στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής με αποτέλεσμα να χάσει η Ελλάδα κονδύλια για τον αγροτικό τομέα.

    Το μήνυμα που θέλω να δώσω, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος από αυτόν που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, υπάρχει ο δρόμος της ανάπτυξης, της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και της διαφάνειας, τον οποίο εκφράζει το ΠΑΣΟΚ.

    Σημείωσε, επίσης, ότι είναι πίστη του πως μπορεί στην περιφέρεια να δημιουργηθεί ένας νέος πλούτος, εφόσον μια κυβέρνηση θα θελήσει να επενδύσει στην περιφέρεια και αυτό πρόκειται να κάνει το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Προσθέτοντας, ότι για το ΠΑΣΟΚ το μέλλον του αγρότη συνδέεται με το μέλλον της Ελλάδας.

    [04] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΤΕΛΙΚΑ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ Ι. ΡΟΥΓΚΟΒΑ- ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ ΚΑΙ Ο ΧΑΡΑΝΤΙΝΑΪ

    Πρίστινα, 22 Ιανουαρίου 2006 (13:52 UTC+2)

    Την προσεχή Πέμπτη και όχι την Τετάρτη, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, θα πραγματοποιηθεί τελικά η κηδεία του προέδρου του Κοσόβου Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ο οποίος άφησε το Σάββατο την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 61 ετών, χτυπημένος από την επάρατη νόσο, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων του Κοσόβου "Kosovalive".

    Στην κηδεία, βάσει των ίδιων πληροφοριών, θα παραστεί και ο κρατούμενος στις φυλακές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου Ραμούς Χαρντινάι, ο οποίος φέρεται να έλαβε σχετική άδεια από τις αρχές του Δικαστηρίου.

    Σε μήνυμά του προς τον λαό του Κοσόβου, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Νέτζαντ Ντάτσι, ο οποίος ασκεί προσωρινά χρέη προέδρου, τονίζει- μεταξύ άλλων- ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του είναι αποφασισμένοι να υλοποιήσουν την τελευταία επιθυμία του Ρουγκόβα σε ό,τι αφορά στο μέλλον του Κοσόβου.

    Από χθες, χιλιάδες μέλη της αλβανικής κοινότητας του Κοσόβου θρηνούν την απώλεια του προέδρου Ρουγκόβα, συρρέοντας στις κεντρικές πλατείες και ανάβοντας κεριά στη μνήμη του εκλιπόντα.

    Στην πρωτεύουσα Πρίστινα, οι πολίτες συρρέουν κατά ομάδες στο Εθνικό Θέατρο προκειμένου να εναποθέσουν ένα λουλούδι κι ένα αναμμένο κερί στα σκαλιά του κτιρίου, στη μνήμη του Ρουγκόβα.

    Μεταξύ του συγκεντρωμένου πλήθους ήταν χθες βράδυ και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Μπαϊράμ Κοσούμι με σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο κι εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και της διανόησης της επαρχία.

    «Ο πρόεδρος Ρουγκόβα είναι αναντικατάστατος για τη φιλία που οικοδόμησε με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αλλά και για το γεγονός ότι έσωσε εκατοντάδες ανθρώπους από το θάνατο κι όχι μόνο Αλβανούς» δήλωσε ο Γιάχια Ραπουσάι, ένας από τους πολλούς πολίτες που έσπευσαν να αποτίσουν φόρο τιμής στον Ρουγκόβα.

    Ωστόσο, εξέφρασε φόβους για το μέλλον, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα πράγματα ενδέχεται να μην ακολουθήσουν τον δρόμο που χάραξε ο Ρουγκόβα.

    «Είναι αναντικατάστατος. Θα μείνει για πάντα στο μυαλό και στην καρδιά μας» δήλωσε από την πλευρά του ο Αϊκούνα Σεϊντίου, ένας άλλος από τους συγκεντρωθέντες, ξεσπώντας σε κλάματα.

    [05] ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

    Πεκίνο, 22 Ιανουαρίου 2006 (13:22 UTC+2)

    Περισσότερες από 50 ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Κίνα, έχοντας επενδύσει πάνω από 140 εκ. ευρώ. Οι ελληνικές επενδύσεις τον τελευταίο χρόνο, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Καθημερινή", έχουν διπλασιαστεί και αφορούν κυρίως τους κλάδους: μεταλλευμάτων, μαρμάρων, κοσμημάτων και καλλυντικών, πλαστικών, συνθετικών ινών, τηλεπικοινωνιών, τραπεζών και ναυτιλιακών. Σύμφωνα με το ΕΛΚΕ, ο τουρισμός, τα logistics, οι τηλεπικοινωνίες, η βιομηχανία (ιδιαίτερα των τροφίμων - ποτών) και ο τομέας της εκπαίδευσης παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας. Από την άλλη, ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ) επισημαίνει προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Eλληνες επενδυτές στην Κίνα και που σχετίζονται με τη γραφειοκρατία, τον κρατικό παρεμβατικσμό. Προς αυτήν την κατεύθυνση έχει προγραμματίσει σχέδιο δράσης και την προώθηση και ενίσχυση της εξωστρέφειας ελληνικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένων προϊόντων, όπως του ελαιολάδου. Ημερίδες και παρουσιάσεις θα γίνουν και για τον κλάδο των τροφίμων και ποτών, όπως και για εκείνον της υψηλής τεχνολογίας.

    Οι αναλυτές ανησυχούν για την υπερθέρμανση της κινεζικής οικονομίας, η οποία μπορεί να αποβεί επικίνδυνη. Προκειμένου να εξομαλύνει την κατάσταση, το 2004 η κεντρική τράπεζα προέβη σε ορισμένες παρεμβάσεις νομισματικής φύσης (αύξηση βασικών επιτοκίων χορήγησης και κατάθεσης). Τα μέτρα αυτά δεν φαίνεται να έχουν προκαλέσει, ώς τώρα, την επιθυμητή επιβράδυνση...

    Τον Ιούλιο 2005, ύστερα από δυτικές πιέσεις, ανατίμησε το γιουάν κατά 2,1% ως προς το δολάριο (προκαλώντας ισοτιμία 8,11 προς 1), ενώ δήλωσε ότι εφεξής επιτρέπει την ελαφρά διακύμανσή του, κατά 0,3% ημερησίως. Το παραπάνω μέτρο αναμένεται να επηρεάσει σε ελάχιστο μόνο βαθμό την ανταγωνιστικότητα των κινεζικών προϊόντων.

    Η ανταγωνιστικότητα της Κίνας στο διεθνές εμπόριο είναι εξαιρετική. Το εμπορικό της ισοζύγιο, σταθερά θετικό, παρουσίασε πλεόνασμα πάνω από 30 δισ. δολάρια πέρυσι. Μέχρι πρότινος, το συγκριτικό της πλεονέκτημα επικεντρωνόταν κυρίως στην ελαφρά βιομηχανική-βιοτεχνική παραγωγή εντάσεως εργασίας: κλωστοϋφαντουργικά, πλαστικά παιχνίδια κ.λπ. Τα τελευταία χρόνια προστέθηκαν τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, ανεβάζοντας αισθητά την προστιθέμενη αξία των εξαγωγών και τους όρους εξωτερικού εμπορίου της χώρας.

    [06] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΑ

    Σόφια, 22 Ιανουαρίου 2006 (15:02 UTC+2)

    Η Βουλγαρία ετοιμάζεται σήμερα για την άφιξη του κύματος ψύχους από τη Ρωσία, ενώ στη γειτονική Σερβία οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη θέρμανση, παρά τις ήπιες θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα.

    Η Βουλγαρία αύξησε την παραγωγή από το πυρηνικό εργοστάσιο στο Κοζλοντούι, ενώ ενίσχυσε το ηλεκτρικό δίκτυο για την περίπτωση αυξημένης κατανάλωσης, αναμένοντας μία κάθετη πτώση της θερμοκρασίας από απόψε.

    Στη Σόφια, τα μέσα μεταφοράς θα πυκνώσουν τα δρομολόγιά τους έως σήμερα το βράδυ, θα προετοιμασθούν καταφύγια για τους αστέγους, ενώ και τα σχολεία θα είναι έτοιμα να κλείσουν για έως και τρεις ημέρες.

    Στη Σερβία, εξαιτίας της έλλειψης φυσικού αερίου, πολλές κατοικίες στην περιοχή Ζρένγιανιν στα βόρεια και στην Νις στα ανατολικά έμειναν χωρίς κεντρική θέρμανση τις περασμένες ημέρες.

    Ωστόσο, μεγάλη είναι η ανησυχία πως μετά τις ήπιες κλιματικές συνθήκες, με την θερμοκρασία να είναι σταθερά πάνω από τους 0 βαθμούς Κελσίου, η κατάσταση θα γίνει απελπιστική όταν ο υδράργυρος πέσει στους -10 έως -15 βαθμούς.

    Τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας έχουν μεν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο αντί αερίου για να παράξουν ενέργεια, ωστόσο η κυβέρνηση τονίζει πως δεν διαθέτει αρκετά χρήματα για εισαγωγές πετρελαίου.

    Το ηλεκτρικό δίκτυο είναι σταθερό, όμως ο υπουργός Ενέργειας Ράντε Ναούμοφ προειδοποίησε σήμερα το έθνος κατά της υπερκατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.

    [07] Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΑΥΕΙ ΤΗ ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΜΟΥΚ

    Άγκυρα, 22 Ιανουαρίου 2006 (20:08 UTC+2)

    Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης που επρόκειτο να δικάσει τον Τούρκο συγγραφέα Ορχάν Παμούκ, για τις δηλώσεις του σχετικά με την σφαγή των Αρμενίων η οποία έγινε κατά την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αποφάσισε να σταματήσει την σε βάρος του δίωξη, ανακοίνωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

    Το δικαστήριο σταμάτησε τη δίκη του συγγραφέα, αναμένοντας την άδεια του υπουργείου Δικαιοσύνης, την οποία θεωρούσε αναγκαία για την συνέχιση της δίωξης.

    Σε επιστολή του που εστάλη στο δικαστήριο, το υπουργείο δηλώνει αναρμόδιο να αποφανθεί για τον φάκελο αυτό, και οι δικαστές, καθώς δεν υπάρχει κατευθυντήρια οδηγία αποφάσισαν να σταματήσουν τη δίωξη, σύμφωνα με το CNN Turk.

    Ο δικηγόρος του Ορχάν Παμούκ δεν ήταν πάντως διαθέσιμος σήμερα για να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή.

    Ο συγγραφέας που έχει τιμηθεί με πολλά διεθνή λογοτεχνικά βραβεία, κινδύνευε να καταδικαστεί σε φυλάκιση από έξι μήνες έως τρία χρόνια για "ύβρη κατά του τουρκικού έθνους".

    [08] ΜΠΑΡΓΟΥΤΙ ΚΑΛΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

    Ντουμπάϊ, 22 Ιανουαρίου 2006 (13:13 UTC+2)

    Κατά την πρώτη του συνέντευξη που παραχωρεί από τη φυλακή του στο Ισραήλ προς το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ο Μαρουάν Μπαργούτι, επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Φατάχ στις παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές, κάλεσε σήμερα τους Παλαιστινίους να συμμετάσχουν μαζικά στην ψηφοφορία της 25ης Ιανουαρίου.

    «Απευθύνομαι από το κελλί μου στον μεγάλο παλαιστινιακό λαό για να συμμετάσχουν μαζικά, μικροί και μεγάλοι, νέοι και γέροι, στις εκλογές αυτές. Η ψήφος αυτή είναι μία πράξη πίστης στην αντίσταση, στους μάρτυρες, στον πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ, στον Αχμέντ Γιασίν, και στον Αμπού Άλι Μουστάφα», τόνισε ο Μπαργούτι, αναφέροντας πλήθος άλλων νεκρών παλαιστινίων μαχητών.

    «Οι εκλογές αυτές θα πρέπει να εκληφθούν ως ένα από τα κυριώτερα μέτρα για να επιτευχθεί η ελευθερία, η επιστροφή των προσφύγων, η ανεξαρτησία», πρόσθεσε ο Μπαργούτι, ο οποίος έχει καταδικασθεί από ισραηλινό δικαστήριο σε ισόβια δεσμά για εμπλοκή του σε πολλές επιθέσεις.

    «Προσδοκούμε σε μία μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, που θα χαίρει μεγάλης λαϊκής και κοινοβουλευτικής βάσης», τονίζει στη συνέντευξή του ο Μπαργούτι, την πρώτη που του επέτρεψε το Ισραήλ να παραχωρήσει από το κελλί του στις φυλακές Χανταρίμ.

    Και το έτερο παναραβικό δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια έχει προαναγγείλει τη μετάδοση συνέντευξης του Μπαργούτι. Η σημερινή συνέντευξη αποτελεί μία σημαντική παρέμβαση του φυλακισμένου παλαιστίνιου αγωνιστή, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, στις οποίες το κίνημά του Φατάχ εμφανίζεται να υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις της ισλαμιστικής οργάνωσης Φατάχ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 22 January 2006 - 19:13:40 UTC