Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-12-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ
  • [02] ΕΠΙΘΕΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [03] ΟΜΙΛΙΑ ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΣΤΟ "ΕΥΡΩ-ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ"
  • [04] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟΝ Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟ ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΕΗ
  • [05] ΜΗΝΥΜΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ
  • [06] ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ

  • [01] ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ

    Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2005 (14:39 UTC+2)

    Αρχίζει την επόμενη βδομάδα στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί πριν από την έναρξη της συζήτησης του προϋπολογισμού.

    Το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ συνιστά την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έχει γίνει στη χώρα δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή.

    Οπως δήλωσε, αρχίζει μια νέα εποχή για το δημόσιο και την οικονομία. Το νομοσχέδιο, είπε, αφορά την επανίδρυση του κράτους και τον εξορθολογισμό του δημόσιου τομέα. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να διατηρούνται στο δημόσιο τομέα προνόμια που δεν υπάρχουν στην υπόλοιπη οικονομία.

    Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο διάλογο για το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ και περιμένει βελτιωτικές προτάσεις δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Απασχόλησης κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

    Θέλουμε είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος να δοθούν νέα φτερά στον ανταγωνισμό και ερχόμαστε να δημιουργήσουμε ένα νέο εργασιακό καθεστώς γι'αυτούς που θα προσλαμβάνονται στο μέλλον στις ΔΕΚΟ που θα είναι εφάμιλλο με αυτό του ιδιωτικού τομέα.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι η συζήτηση περί μονιμότητας προσβάλλει το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης. Η έννοια της μονιμότητας είναι αναχρονιστική, ανήκει στον περασμένο αιώνα. Πρέπει να αντικατασταθεί από το αίτημα για σταθερή και μόνιμη απασχόληση.

    Εξήγησε δε, ότι το άρθρο 14, όπως θα αποτυπωθεί και στην αιτιολογική έκθεση, καταρτίστηκε για λόγους εισοδηματικής πολιτικής. Πρόσθεσε ότι μια ΔΕΚΟ που είναι ζημιογόνα δεν μπορεί να δίνει μπόνους και άλλες παροχές.

    [02] ΕΠΙΘΕΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2005 (17:16 UTC+2)

    Βαρύτατες κατηγορίες κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού απηύθυνε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην υπόθεση Παλαιοκρασσά, το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ και τον συζητούμενο κοινοτικό προϋπολογισμό.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι θύμα της διαπλοκής, αλλά παραγωγός και συμμέτοχος. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, παίζει το παιχνίδι των συμφερόντων, με θύμα τον εργαζόμενο και κάθε ελληνικό νοικοκυριό.

    Καταλόγισε στην κυβέρνηση έλλειψη ακόμη και στοιχειώδους σοβαρότητας και υπευθυνότητας με αποτέλεσμα να δημιουργεί σοβαρότατα ερωτηματικά για το αν είναι σε θέση να διοικήσει τις δημόσιες επιχειρήσεις.

    Αναφερόμενος στο θέμα της ΔΕΗ και τον κ. Παλαιοκρασσά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέρριψε ευθύνες προσωπικά στον κ. Καραμανλή, επιλογές του οποίου, όπως είπε, είναι τόσο ο αρμόδιος υπουργός όσο και ο πρόεδρος της ΔΕΗ. Και αναρωτήθηκε ποιος θα πληρώσει το κόστος της κυβερνητικής ανευθυνότητας.

    Η κυβέρνηση, τόνισε επίσης ο κ. Παπανδρέου, κατόρθωσε μέσα σε ελάχιστο χρόνο να φέρει μια ανθούσα επιχείρηση στα πρόθυρα της διάλυσης.

    Σχετικά με το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η κυβέρνηση παριστάνει το μεταρρυθμιστή με μέτρα σε βάρος των εργαζομένων.

    Πάντως, ο κ. Παπανδρέου συμφώνησε ότι υπάρχει ανάγκη αλλαγών στις ΔΕΚΟ, αλλά δεν πρέπει, όπως τόνισε, να χωρίζουμε τους εργαζόμενους σε προνομιούχους και μη και πρόσθεσε ότι μπορούν οι ΔΕΚΟ να είναι ανταγωνιστικές, αλλά δεν χρειάζεται γι' αυτό να καταργηθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι συλλογικές συμβάσεις.

    Αναφερόμενος στις προσλήψεις κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επαναφέρει με απροκάλυπτο τρόπο την πελατειακή λογική, μια λογική που, όπως είπε, είναι η αντίληψη με την οποία κυβερνά τη χώρα ο κ. Καραμανλής. Πρόσθεσε ότι, όπως όλα δείχνουν, μοναδικό προσόν για τις προσλήψεις στις ΔΕΚΟ θα είναι «η γνωστή γαλάζια συνέντευξη και ο μπάρμπας στην κορώνη».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στον κοινοτικό προϋπολογισμό κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι η μόνη απούσα από τις διαπραγματεύσεις, παρά το γεγονός ότι διακυβεύονται τεράστια εθνικά συμφέροντα και ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώνεται σε βάρος των αγροτών μας.

    Η Ελλάδα, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, δεν έχει την πολυτέλεια να απολέσει πόρους από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και δεν αντέχει άλλη χαμένη μάχη.

    Και κάλεσε την κυβέρνηση να τοποθετηθεί σχετικά με τον κοινοτικό προϋπολογισμό και να παλέψει για τα εθνικά συμφέροντα, να μην κρύβεται και να μην φυγοπονεί και αυτό να το κάνει τώρα, όπως χαρακτηριστικά κατέληξε.

    [03] ΟΜΙΛΙΑ ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΣΤΟ "ΕΥΡΩ-ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ"

    Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2005 (18:43 UTC+2)

    «Το κλειδί που ανοίγει τις πύλες της ειρήνης στη Μέση Ανατολή είναι η επίλυση του Παλαιστινιακού και ο τερματισμός της ξένης κατοχής στο Ιράκ».

    Στη θέση αυτή εστίασαν τις εκτιμήσεις τους εκπρόσωποι των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, κομμάτων από τη Μέση Ανατολή, Κινημάτων, επιστημονικών και ερευνητικών ιδρυμάτων, που συμμετέχουν στο «Ευρω-Μεσανατολικό Φόρουμ της Αριστεράς», με «οικοδεσπότη» το Συνασπισμό, το οποίο άρχισε σήμερα τις διήμερες εργασίες του σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    «Ο δρόμος για ένα διαφορετικό κόσμο περνάει σε μεγάλο βαθμό σήμερα από την Ιερουσαλήμ και τη Βαγδάτη», σημείωσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος, τονίζοντας ότι στον πυρήνα των ενεργειών πρέπει να παραμένει η δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και όρους ειρηνικής συνύπαρξης με το γειτονικό κράτος του Ισραήλ.

    Αναφερόμενος στον πόλεμο στο Ιράκ, υπογράμμισε ότι έγινε σε εφαρμογή του νέου δόγματος Μπους για «προληπτικούς πολέμους» στο πλαίσιο του λεγόμενου «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» και ότι δεν είχε καμιά νομιμοποίηση, αλλά στηρίχθηκε μόνο στην απάτη και το ψέμα. Ο κ. Αλαβάνος πρόσθεσε ότι το θέμα του Ιράκ ανέδειξε για μια ακόμη φορά την αδυναμία της Ευρώπης να παίξει το δικό της αυτόνομο ρόλο υπέρ της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, αδυναμία που εκμεταλλεύθηκαν τα «γεράκια» των ΗΠΑ μιλώντας για «παλιά» και «νέα» Ευρώπη.

    Σημείωσε, ωστόσο, ότι ο πόλεμος αυτός πυροδότησε και ένα πρωτοφανές σε μαζικότητα παγκόσμιο αντιπολεμικό κίνημα που στηρίχθηκε στο πολύμορφο κίνημα κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, στο Παγκόσμιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ.

    «Αποτελεί πλέον αίτημα όλου του κόσμου και της αμερικανικής κοινής γνώμης η αποχώρηση των αμερικανικών και των άλλων δυνάμεων κατοχής από το Ιράκ», είπε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, ζητώντας να αναλάβει ο ΟΗΕ την ευθύνη για τη μετάβαση σε ένα δημοκρατικό και ειρηνικό Ιράκ και να αξιοποιήσει η Ε.Ε. όλες τις δυνατότητες που έχει σε διπλωματικό, οικονομικό και επίπεδο στρατιωτικής συνεργασίας, στην ίδια κατεύθυνση.

    Τέλος, ο κ. Αλαβάνος πρότεινε να αναλάβει η Ελλάδα -ως μέλος της Ε.Ε. και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αυτή την περίοδο- πρωτοβουλία για μια Διάσκεψη στη Μέση Ανατολή και να επεξεργασθεί μαζί τους ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης, με επίγνωση, όπως είπε, ότι και ο δρόμος για μια άλλη Ευρώπη δεν περνάει μόνο από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και από μια ειρηνική Μέση Ανατολή.

    [04] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟΝ Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟ ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΕΗ

    Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2005 (18:41 UTC+2)

    Μετά την παραίτηση του προέδρου της ΔΕΗ Ιωάννη Παλαιοκρασσά, η Κυβέρνηση θα προτείνει ως νέο πρόεδρο της Επιχείρησης τον Κωνσταντίνο Κυριακόπουλο, διακεκριμένο διευθυντικό στέλεχος του τραπεζικού τομέα, ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης και Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας.

    Ο κ. Κυριακόπουλος διατέλεσε επί 20 έτη, μέχρι τις 31 Μαϊου του 2003 , Γενικός Διευθυντής της Alpha Bank και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της από το 1995 μέχρι τις 17 Απριλίου του 2005. Διετέλεσε πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος ή μέλος διοικητικών συμβουλίων θυγατρικών εταιριών του ομίλου της τράπεζας. Ανέλαβε αναπληρωτής γενικός διευθυντής της τράπεζας το 1982, έχοντας προηγουμένως υπηρετήσει σε υψηλόβαθμες θέσεις στην Εμπορική Τράπεζα. Επίσης, διατέλεσε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, μέλος του διοκητικού συμβουλίου της ΔΙΑΣ Διατραπεζικά Συστήματα καθώς και μέλος του διοικητικού συμβουλίου και της εκτελεστικής επιτροπής του ΙΟΒΕ.

    [05] ΜΗΝΥΜΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

    Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2005 (17:38 UTC+2)

    «Τα πρόσωπα, τις εικόνες του Θεού, με τις ειδικές ανάγκες και δεξιότητες πάντοτε τα έχομε μέσα στην καρδιά μας και μεριμνούμε και προσευχόμεθα γι΄ αυτά», αναφέρει στο μήνυμά του, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος.

    «Οι σκέψεις μας για τους αγαπητούς συνανθρώπους μας, ας είναι ελπιδοφόρες, ήρεμες, ψύχραιμες, αποδοτικές, γιατί ο Θεός είναι δίπλα μας και δίπλα τους», προσθέτει στο μήνυμά του ο αρχιεπίσκοπος.

    [06] ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ

    Αλεξανδρούπολη, 2 Δεκεμβρίου 2005 (10:00 UTC+2)

    "Γεύσεις από την γη της Παλαιστίνης '' ονομάζεται το βιβλίο που εκδόθηκε από το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης .

    Το βιβλίο φιλοδοξεί να εξικοιώσει τον αναγνώστη με γεύσεις της Παλαιστινιακής κουζίνας και να του δώσει την ευκαιρία να ανακαλύψει τις ομοιότητες και τις διαφοροποιήσεις με την ελληνική κουζίνα.

    Οι διατροφικές συνήθειες των Παλαιστινίων είναι ένα μείγμα της αστικής και της βεδουίνικης κουζίνας. Διαφορετικές κουλτούρες με διαφορετικές διατροφικές συνήθειες.

    Σε ένα χώρο οπου η ζωή περιστρέφεται γύρω από την οικογένεια και τις συγκεντρώσεις συγγενών και φίλων, το φαγητό για τους Παλαστίνιους παίζει σημαντικό ρόλο.

    Στο βιβλίο ο αναγνώστης μπορεί να βρει συνταγές από την Ιορδανία,οπου κατοικούν πολλοί πρόσφυγες της Παλαιστίνης.Επίσης υπάρχουν πιάτα που μπορεί κανέις να συναντήσει στη Συρία,το Λίβανο και την Αιγυπτο, αφού όλος αυτός ο χώρος εχει κοινά πολιτισμικά στοιχεία.

    "Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης εκδίδει αυτό το βιβλίο γιατί πρώτα από όλα η Θράκη είναι η πόρτα της Ανατολής και έχει την αγκαλιά της ανοιχτή στο φως της Μεσογείου. Και η Παλαιστινιακή κουζίνα παιδί της μεσογειακής διατροφής, αξιώνει την αναγνώριση της μαζί με την δικαίωση του λαού της. Καταγράφοντας τη διατροφή, που είναι ένα σημαντικό πολιτισμικό στοιχείο της, θέλουμε να δώσουμε μια άλλη διάσταση και πτυχή της ζωής στην παλαιστίνη,πέρα από τα ομιχλώδη πολεμικά ανακοινωθέντα.

    Άλλωστε το κεφάλαιο που λέγεται διατροφή αποτυπώνονται τα αγαθά, οι συνήθειες και δραστηριότητες των ανθρώπων όλα εκείνα τα στοιχέια,κοινά η διαφοροποιημένα, που έθρεψαν την μακραίωνη πολιτιστική παράδοση των μεσογειακών λαών '' αναφέρει στο εισαγωγικό της σημείωμα η διευθύντρια του μουσείου Άγγελλα Γιαννακίδου και υπογραμμίζει: "Το βιβλίο αυτό για το Εθνολογικό μουσείο Θράκης ίσως είναι η απαρχή ν΄αποτυπωθούν και να καταγραφούν στο μέλλον και άλλα πολιτιστικά βήματα λαών που συναντήθηκαν στις δικές μας ιστορικές και πολιτιστικές διαδρομές.Θα βοηθήσει ακόμη να δούμε τη Θράκη και τον γαιο-πολιτιστικό μας μικρόκοσμο από την άλλη πλευρά της μεσογείου και θα συμβάλλει στο να διεισδύσουμε σε όλα αυτά που αφορούν τον δικό μας τόπο, τον πολιτισμό, την ταυτότητα.''

    Οι δρόμοι επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Παλαιστίνη δεν επαψαν ποτέ. Από την πλευρά του ο συγγραφέας Μιχάλης Ζευγουλάς προλογίζοντας το βιβλίο γράφει: "Οι δρόμοι επικοινωνίας ανάμεσα στην Παλαιστίνη και την Ελλάδα δεν έπαψαν ποτέ. Τέχνες σαν την αγγειοπλαστική και την κεραμική αλληλοδανείζονται χαρακτηριστικά τις τεχνοτροπίες ανάμεσα στη Κρήτη τις Μυκήνες και τις παράλιες παλαιστινιακές πόλεις. Τα προϊόντα επίσης που καλλιεργούνται στην Ελλάδα και την Ανατολική μεσόγειο ανταλλάσσονται και εμπλουτίζουν τις κουζίνες και τα κελάρια.

    Η καταγραφή των πιάτων και της γαστρονομικής ιστορίας αυτού του πανάρχαιου λαού αποδεικνύει τις μεγάλες ρίζες στον πολιτισμό της Ανατολής και τον τοποθετεί δικαιωματικά στη μεγάλη οικογένεια της Μεσογείου.

    Όταν η Παλαιστίνη θα αποκτήσει τη δική της πατρίδα, τότε θα στηθεί και το μεγάλο της χαράς και της ανεξαρτησίας τραπέζι οπου θα μαγειρέψουμε Μσάχαν, Μακλούμπα, Μάχσι, και Αλ Κάπσε, Μάνσαφ, και Φαρίκα Μάνσαφ. Από την Ελλάδα θα έρθει ανθότυρο, γραβιέρα και θυμαρίσιο μέλι απ΄την Κρήτη, Κοσάρα με πλιγούρι απ΄τον Πόντο και αμυγδαλόσουπα απ΄την Σμύρνη, Κρεατόσουπα από τα Χανιά και Κατιμέρια απ΄τη Ρόδο, Ταρατόρ απ΄την πόλη, αρνί κεσ-κεκ απ τη Μυτιλήνη και πατατάτο απ΄την Αμοργό, αγκινάρες τουρσί απ΄την Τήνο και Κριτικό σφουγγάτο και σιγά -σιγά ο λυγμός απ΄τη μονόχορδη λύρα των βεδουίνων θα γίνεται ιαχή και τραγούδι δοξαστικό.''

    Τα όσπρια, το ρύζι και η μολοχία τα βασικά διατροφικά προιόντα της Παλαιστινιακής κουζίνας.

    Με τον δικό του τρόπο περιγράφει τις γαστρονομικές συνήθειες και απολαύσεις του λαού του ο κ. Καβάσμιντ Φαρίντ, συνεργάτης του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, από την Παλαιστίνη, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Αλεξανδρούπολη .

    Σε αυτό το πολύτιμο κεφάλαιο που λέγεται κουζίνα φυλάσσεται, μεταδίδεται και αποτυπώνεται όλος ο κώδικας της ζωής των ανθρώπων της Παλαιστίνης. Η αξιοσύνη των γυναικών, η ευρηματικότητα και η φαντασία τους εξασφαλίζουν την επιβίωση της μεγάλης οικογένειας αξιοποιώντας τα περισσεύματα και μεταπλάθοντας τα πιο ταπεινά φαγητά σε αρχοντικά γεύματα, ειχε και εχει μεγάλη αξία.Ο μόχθος για την απόκτηση της τροφής, η πειθαρχία, η ιεραρχία, οι καλοί τρόποι κατά την διάρκεια του γεύματος δίνουν μέχρι σήμερα παρ΄ολες τις κοινωνικές αλλαγές, ιερότητα σ΄αυτό που λέμε φαγητό.

    Τα βασικά διατροφικά προϊόντα της Παλαιστινιακής κουζίνας είναι όλα εκέινα που συνιστούν ότι ονομάζουμε υγιεινή διατροφή. Τα οσπρια κατέχουν την πιο σημαντική θέση ξεκινώντας από το καθιερωμένο πρωινό το οποίο περιλαμβάνει ένα ρόφημα και οπωσδήποτε χούμ-μους (ρεβιθοσαλάτα) και φούλ (κουκιά) και φλάφελ (ρεβιθοκεφτέδες). Το ρύζι επίσης αποτελεί το κύριο συστατικό με το οποίο παρασκευάζονται τα κυρίως πιάτα. Από τα δημητριακά ξεχωρίζει το κάμεχ(σιτάρι) το οποίο γίνεται και μπλιγούρι.

    Η μολοχία είναι το λαχανικό που καταναλώνεται πολύ. Είναι εύγευστο και θεραπευτικό για το στομάχι, χάρις στην κολλώδη ουσία που περιέχει. Για το τζαρτζίρ(ρόκα) που είναι χωνευτικό και ενα από τα καλύτερα αφροδισιακά λένε ότι αν η γυναίκα γνώριζε την αξία της θα την φύλαγε κάτω από το κρεβάτι της.

    Το βιβλίο χωρίζεται σε ενότητες και παρουσιάζει τα Μπαχαρικά και τα Βότανα, τα βουτήματα και τα ροφήματα,τις Πιτούλες και δίνει συνταγές μαγειρικής και γλυκισμάτων .

    Στην ιστορία της Παλαιστινιακής γαστρονομίας κάποιες πόλεις εγιναν ταυτόσημες με την ονοματολογία κάποιων φαγητών. Όπως η Χεβρώνα για το φαγητό κίντρε (ρύζι στο φούρνο) με το ειδικό σκεύος χόμπαν, η Νάπλους για το κινάφε και η ιερή πόλη της Ιερουσαλήμ για τους περίφημους ντολμάδες (ΟυαράνταΟυάλι).

    Το ψωμί ολων των Αράβων που είναι γνωστό ως αραβική πίτα περιλαμβάνει πολλά ειδη.Υπάρχει το κμάζ, η πιο χοντρή πίτα ,το ψωμί των αστών. Είναι οι γνωστές στον ελληνικό χώρο, κυπριακές πίτες .Το άλλο είδος ψωμιού χαμάμ είναι λεπτότερη ζύμη από το κμάζ και το σχήμα του γνωστού σε εμάς πενιρλί.

    Ολγα Ορφανίδου


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 2 December 2005 - 19:13:44 UTC