Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-12-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΚΟ &
  • [02] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο Γ. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ
  • [03] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΣΕΡΒΟΙ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΝΑ ΣΦΙΞΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΤΟ
  • [04] ΣΤΗ ΒΕΡΓΙΝΑ Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [05] ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΡΩΜΗ. ΔΙΩΓΜΟΙ, ΑΙΡΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΗΘΗ" ΣΤΟ ΜΙΕΤ
  • [06] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ
  • [07] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΘΗΣΑΥΡΟ ΤΗΣ ΠΛΩΤΙΝΟΠΟΛΗΣ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΚΟ & ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2005 (12:25 UTC+2)

    Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο διάλογο για το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, και περιμένει βελτιωτικές προτάσεις, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η ευθύνη της κυβέρνησης είναι να κυβερνά, να προχωρεί, να δημιουργεί και να παράγει έργο. Με το παρόν νομοσχέδιο προστατεύονται και κατοχυρώνονται τα περιουσιακά δικαιώματα του ελληνικού λαού σε αυτές τις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν σημαντική αποστολή.

    Θέλουμε είπε ακόμη ο κ. Παναγιωτόπουλος να δοθούν νέα φτερά στον ιδιωτικό ανταγωνισμό και ερχόμαστε να δημιουργήσουμε ένα νέο εργασιακό καθεστώς γι'αυτούς που θα προσλαμβάνονται στο μέλλον στις ΔΕΚΟ και το οποίο θα είναι εφάμιλλο με του ιδιωτικού τομέα.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε, ότι μέχρι τώρα υπάρχουν ανισότητες στο καθεστώς των εργαζομένων και πρόσθεσε ότι αυτοί που δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού, ούτε πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

    Ανέφερε ακόμη, ο υπουργός Απασχόλησης ότι η συζήτηση περί μονιμότητας προσβάλλει το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης, η έννοια της μονιμότητας είναι αναχρονιστική, ανήκει στον περασμένο αιώνα, πρέπει να αντικατασταθεί από το αίτημα και την πραγματικότητα για σταθερή και μόνιμη απασχόληση.

    Εξήγησε δε, ότι το άρθρο 14, όπως θα αποτυπωθεί και στην αιτιολογική έκθεση καταρτίστηκε για λόγους εισοδηματικής πολιτικής. Και πρόσθεσε, ότι μια ΔΕΚΟ που είναι ζημιογόνα δεν μπορεί να δίνει μπόνους και άλλες παροχές.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ακόμη, ότι η κοινωνία καταλαβαίνει ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης είναι για το καλό του τόπου. Πρόσθεσε, υπάρχει κόστος, ωστόσο το να κυβερνάς σημαίνει να αναλαμβάνεις το κόστος και να πείθεις για την αλήθεια.

    Σε ένα άλλο θέμα ο κ. Παναγιωτόπουλος, ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν συναντήσεις του ιδίου και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη για το ασφαλιστικό.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος ρωτήθηκε και για το θέμα Παλαιοκρασσά και είπε ότι στο θέμα υπάρχουν απαντήσεις των αρμόδιων υπουργών, πρόσθεσε δε, ότι ισχύει αυτό που έχει πει ο πρωθυπουργός, ότι όποιος έχει στοιχεία για διαφθορά οφείλει να τα καταθέτει στη Δικαιοσύνη.

    [02] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο Γ. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ

    Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2005 (18:36 UTC+2)

    Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Γιάννης Παλαιοκρασσάς, ύστερα από σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το απόγευμα με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

    Προηγήθηκε συνάντηση το μεσημέρι με τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, ο οποίος τον κάλεσε να καταθέσει όσα στοιχεία έχει έως τις 6 το απόγευμα στον εισαγγελέα ή διαφορετικά να υποβάλει την παραίτησή του, όπως και έγινε τελικά.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παλαιοκρασσάς είχε αναφερθεί με συνέντευξή του σε υψηλόβαθμα στελέχη υπουργείων, τα οποία ενέπλεκε με τη διαπλοκή και είχε μιλήσει επίσης για ιδιότυπη μαφία, ενώ με χθεσινές δηλώσεις του επέμεινε ότι όλα αυτά αφορούν το παρόν.

    Μετά τη συνάντηση με τον κ. Σιούφα, ο κ. Παλαιοκρασσάς ζήτησε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, υπήρξε τελικά τηλεφωνική επικοινωνία που κατέληξε στην παραίτηση, η οποία πρόκειται να υποβληθεί αύριο και γραπτώς.

    [03] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΣΕΡΒΟΙ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΝΑ ΣΦΙΞΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Σόφια, 1 Δεκεμβρίου 2005 (17:14 UTC+2)

    Ήρθε η ώρα Σέρβοι και Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου να ξεπεράσουν την οδύνη του παρελθόντος, να σφίξουν τα χέρια και να αποδείξουν, ότι είναι άξιοι να ζήσουν σαν καλοί γείτονες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτήν την πρόταση συνόψισε την ουσία της μεσολαβητικής πρωτοβουλίας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για υποστήριξη των διεθνών προσπαθειών για τη ρύθμιση του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση, σήμερα, της συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας για την ΝΑ Ευρώπη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Στο πλαίσιο της συνάντησης, για πρώτη φορά βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι σημαντικοί πολιτικοί παράγοντες της ευρύτερης περιοχής με ισχυρή επιρροή στις άμεσα ενδιαφερόμενες πλευρές για την επίλυση του θέματος του Κοσόβου, όπως ανακοινώθηκε στην κοινή συνέντευξη του κ. Γ. Παπανδρέου, του ΓΓ της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λουΐς Αγιάλα, και του προέδρου του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος(ΒΣΚ) και πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Σεργκέι Στανίσεφ.

    Μαζί με τους παραπάνω πολιτικούς, το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου συζήτησαν στη Σόφια ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Βλάντο Μπούτσκοφσκι, οι πρώην πρωθυπουργοί της Αλβανίας Ίλιρ Μέτα και της Ρουμανίας Αντριάν Ναστάζε, όπως και οι εκπρόσωποι αριστερών κομμάτων της Αλβανίας Άρτα Δάδε (πρώην ΥΠΕΞ) και Σκεντέρ Μινούσι. Τις απόψεις του Βελιγραδίου εξέφρασαν δύο σύμβουλοι του προέδρου της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, ενώ εκ μέρους της Πρίστινας στη συνάντηση πήρε μέρος ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Χασίμ Θάτσι.

    «Σημαντικό χαρακτηριστικό της συνάντησης μας-δήλωσε ο κ. Παπανδρέου- ήταν, ότι όλες οι πλευρές συνειδητοποίησαν πως οποιαδήποτε λύση πρέπει να είναι αμοιβαία αποδεκτή . Όταν οι δύο πλευρές, Πρίστινα και Βελιγράδι, σφίξουν τα χέρια και πουν «ναι, αυτή είναι η απόφαση», όλοι εμείς θα έχουμε τη λύση που επιθυμούμε. Λύση που θα ανοίξει νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ των Σέρβων και των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και θα αποτελέσει την καλύτερη εγγύηση, ότι δεν πρόκειται να προκύψουν νέες συρράξεις. Επίσης, ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθούν αρνητικά προηγούμενα, για όλη την περιοχή».

    «Ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια», χαρακτήρισε σε άλλο σημείο τη συνάντηση ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία απέδειξε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις της ευρύτερης περιοχής είναι σε θέση να συζητούν μαζί σημαντικά θέματα κοινού ενδιαφέροντος «και όχι υποχρεωτικά υπό την αιγίδα κάποιας μεγάλης δύναμης, όπως συνέβαινε συχνά στο παρελθόν».

    Η έντιμη, ανοιχτή και πολύ χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων έδωσε το στίγμα της συνάντησης της Σόφιας, κατά τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση, ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής θα ασχοληθεί εκ νέου με το θέμα και στην επικείμενη συνάντηση στην Αθήνα τον ερχόμενο Ιανουάριο.

    Η μελλοντική λύση στο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να βασίζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και στις αξίες της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από την εθνότητα, τη θρησκεία και τα άλλα χαρακτηριστικά τους. Ενώ η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να παίζει το ρόλο του καταλύτη της διαδικασίας, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενθαρρύνει με κάθε τρόπο τις προσπάθειες στην κατεύθυνση αυτή.

    Σε άλλο σημείο, ο κ. Παπανδρέου κατέστησε σαφές, ότι η λύση στο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να οδηγήσει σε εμπέδωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και να αποτρέψει την απειλή, «εξτρεμιστικά στοιχεία να προσδιορίζουν την ατζέντα».

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η πραγματοποίηση της διεθνούς συνάντησης στη Σόφια επίσης αποτελεί ένδειξη για το σημαντικό ρόλο που μπορούν και πρέπει να παίξουν τόσο η Βουλγαρία, όσο και η Ρουμανία υπέρ της σταθερότητας και της ασφάλειας των Βαλκανίων μετά την αναμενόμενη ένταξη των δύο χωρών στην Ενωμένη Ευρώπη.

    Τη συμβολή των κ. Παπανδρέου, Ναστάζε και Στανίσεφ για τη διοργάνωση της συνάντησης της Σόφιας υπογράμμισε από την πλευρά του ο Λουΐς Αγιάλα, κατά τον οποίο «η μεγάλη παγκόσμια οικογένεια 61 σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων», όπως είπε χαρακτηριστικά, θα συνεχίσει να αφιερώνει ιδιαίτερη προσοχή στα Βαλκάνια και στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, υποστηρίζοντας τις διαπραγματεύσεις υπό τον Φινλανδό διπλωμάτη κ. Αχτισαάρι. Αναμένονται πρωτοβουλίες στο προσεχές μέλλον αλλά και σημαντικές αποφάσεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην Αθήνα, όπως διαβεβαίωσε ο ΓΓ της Διεθνούς.

    Παπανδρέου - Παρβάνοφ

    Εξάλλου, τους βασικούς τομείς για τη διεύρυνση των άριστων, κατά την κοινή εκτίμηση, ελληνοβουλγαρικών σχέσεων συζήτησε ο κ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ.

    Σε σημερινή συνάντησή τους οι δύο πολιτικοί άνδρες υπογράμμισαν τη σημασία των επικείμενων εγκαινίων του νέου, τρίτου στη σειρά, σταθμού ελέγχου «Ίλιντεν-Εξοχή» στα σύνορα (που θα συνδέσει τη Δράμα με τη βουλγαρική πόλη Γκότσε Ντέλτσεφ) για την περαιτέρω ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών.

    [04] ΣΤΗ ΒΕΡΓΙΝΑ Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Θεσσαλονίκη, 1 Δεκεμβρίου 2005 (14:43 UTC+2)

    Τη Βεργίνα θα επισκεφθεί αύριο ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Charles Ries. O κ.Ries αποδέχθηκε σχετική πρόσκληση που του είχε απευθύνει ο Υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης κατά την παρουσία του αμερικανού πρέσβη σε πρόσφατη εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη. Τον πρέσβη θα ξεναγήσει στη Βεργίνα, ο κ.Τσιαρτσιώνης, ο οποίος στη συνέχεια θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του. Νωρίτερα ο κ.Ries θα είναι ο βασικός ομιλητής σε εκδήλωση που θα γίνει στην Ανωτάτη διακλαδική σχολή πόλεμου με θέμα ''Διατλαντική συνεργασία μέσω ΝΑΤΟ'' (Translantic cooperation through NATO). Η ομιλία γίνεται μετά από πρόσκληση της διεύθυνσης της σχολής.

    Χρίστος Μάτης

    [05] ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΡΩΜΗ. ΔΙΩΓΜΟΙ, ΑΙΡΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΗΘΗ" ΣΤΟ ΜΙΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 1 Δεκεμβρίου 2005 (11:49 UTC+2)

    Εκδήλωση για την παρουσίαση του έργου του Τζέφρυ ντε Σαιντ Κρουά "Ο χριστιανισμός και η Ρώμη. Διωγμοί, αιρέσεις και ήθη", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης θα πραγματοποιηθεί στο πολιτιστικό κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, στις 8 μ.μ.

    Θα μιλήσουν ο αναπληρωτής καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επιμελητής του έργου, Δημήτρης Κυρτάτος και ο επίκουρος καθηγητής της κλασικής φιλολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Σπύρος Ράγκος.

    [06] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 1 Δεκεμβρίου 2005 (11:29 UTC+2)

    Την καθιερωμένη του Χριστουγεννιάτικη Γιορτή για παιδιά με τίτλο "Στο εργαστήρι του Αη Βασίλη..." διοργανώνει το Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών, την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, στις 12.00.

    Στους χώρους του μουσείου τα παιδιά των Δημιουργικών Εργαστηρίων θα ζωντανέψουν το εργαστήρι του Αη Βασίλη, θα κατασκευάσουν στολίδια για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, θα ψάλλουν τα κάλαντα και θα παρουσιάσουν θεατρικά δρώμενα. Η συμμετοχή στη γιορτή είναι ελεύθερη για όλα τα παιδιά.

    [07] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΘΗΣΑΥΡΟ ΤΗΣ ΠΛΩΤΙΝΟΠΟΛΗΣ

    Αλεξανδρούπολη, 1 Δεκεμβρίου 2005 (10:11 UTC+2)

    Με πρωτοβουλία των Δήμων Διδυμοτείχου και Τριγώνου και του Περιοδικού "Βορέας'' θα πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου στην Αθήνα εκδήλωση με θέμα: «Ο Αρχαιολογικός θησαυρός της Πλωτινόπολης». Ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο αρχαιολόγος της ΙΘ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ματθαίος Κουτσομανής.

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7μμ στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων της Αρχαιολογικής Εταιρείας. (Πανεπιστημίου 22). Παράλληλα με την εκδήλωση θα προβληθούν και διαφάνειες από τα ευρήματα των ανασκαφών.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 1 December 2005 - 19:14:02 UTC