Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-11-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΙΟΝΙΑ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
  • [02] ΕΝΘΡΟΝΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΣ
  • [03] ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Η ΑΓΓΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ
  • [04] ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΠΟΥ ΞΥΛΟΚΟΠΗΘΗΚΕ ΑΓΡΙΑ ΑΠΟ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ
  • [05] ΚΕΡΔΗ 0,65% ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [06] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ

  • [01] ΧΙΟΝΙΑ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 22 Νοεμβρίου 2005 (16:19 UTC+2)

    Στις παρυφές της Θεσσαλονίκης έφτασαν τα χιόνια, ενώ σε πολλές περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας ο χιονιάς έχει κάνει την εμφάνισή του για τα καλά χωρίς ωστόσο να έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα.

    Χιονίζει σταδιακά από το μεσημέρι στο Πανόραμα, το Χορτιάτη, το Ασβεστοχώρι, το Φίλυρο, το Δερβένι, το Ωραιόκαστρο χωρίς ωστόσο να έχουν δημιουργηθεί δυσκολίες στην κυκλοφορία των οχημάτων.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υποδιευθυντής της ΔΕΣΕ Κεντρικής Μακεδονίας, Χρήστος Στεφανίδης οι άνδρες της διεύθυνσης εργάζονται από τις πρώτες πρωινές ώρες για τη διευθέτηση οποιωνδήποτε προβλημάτων.

    Ιδιαίτερη προσοχή λόγω ολισθηρότητας του οδοστρώματος, εξαιτίας του χιονιού χρειάζεται να επιδεικνύουν οι οδηγοί που κινούνται στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο των νομών Πιερίας, Κιλκίς, Πέλλας, Χαλκιδικής, Φλώρινας, Κοζάνης, Γρεβενών και Καστοριάς.

    Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες για όσους κινούνται από Καστοριά προς Φλώρινα μέσω Βιτσίου και Βίγλας, όπως επίσης και στο δρόμο από τα Γρεβενά προς τα Ιωάννινα στο ύψος του χωριού Μηλιά.

    Στο νομό Ημαθίας η κυκλοφορία διεξάγεται με αλυσίδες στους δρόμους προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου και 3-5 Πηγαδιών.

    Ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Κοσμίδης, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι γίνεται αποχιονισμός και ρίψη αλατιού και στους τέσσερις νομούς, ενώ άμεση θα είναι η επέμβαση της υπηρεσίας όπου χρειαστεί.

    [02] ΕΝΘΡΟΝΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΣ

    Ιεροσόλυμα, 22 Νοεμβρίου 2005 (17:22 UTC+2)

    Με σεμνότητα ενθρονίστηκε σήμερα ο νέος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα.

    Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Π. Σκανδαλάκης, εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ από όλες τις Εκκλησίες και τα Πατριαρχεία καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Επίσης παρέστησαν αντιπροσωπείες των Παλαιστινίων και των Ιορδανών.

    Ο νέος Πατριάρχης στον ενθρονιστήριο λόγο του αναφέρθηκε στις πρόσφατες δοκιμασίες που πέρασε το Πατριαρχείο τονίζοντας ότι «διήλθαμε δια πυρός και ύδατος, μια περίοδο που συντάραξε την Ορθόδοξη Εκκλησία και το χριστεπώνυμο πλήρωμα καλούμεθα να ανταποκριθούμε ως Έλληνες εν πνεύματι καταλλαγής για το έθνος με σεβασμό στους νόμους των τριών κρατών. Μόνο υπό την σκέπη των θεοφόρων πατέρων και του Αγίου Πνεύματος θα ανασύρουμε το Πατριαρχείο από το πέλαγος της φθοράς και της απάτης». Ο Πατριάρχης κατέληξε επισημαίνοντας το βάρος της αποστολής που αναλαμβάνει.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας τη σημερινή ημέρα για το Πατριαρχείο και τόνισε ότι σηματοδοτείται η έναρξη της νέας του πορείας.

    Χαρακτήρισε σεμνή, αλλά ταυτόχρονα και λαμπρή την τελετή, η οποία, όπως είπε, ανταποκρίνεται στην προσωπικότητα και τους ευγενείς στόχους του Πατριάρχη.

    «Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, είπε, γνώρισε πρόσφατα μεγάλους κλυδωνισμούς που απείλησαν προς στιγμήν να το εκτρέψουν από την πορεία του. Η παμψηφεί εκλογή σας, όμως διατράνωσε τη βούληση της αγιοταφιτικής αδελφότητας να αγωνιστεί για την αποκατάστασή της στην ένδοξη θέση η οποία της αξίζει στο σύγχρονο κόσμο».

    Ο κ. Παπούλιας επισήμανε ιδιαίτερα το ρόλο του Πατριαρχείου, χαρακτηρίζοντάς το παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Και κατέληξε τονίζοντας ότι στον αγώνα του θα βρει πάντοτε αρωγό την Ελλάδα.

    Λίγο αργότερα στην αίθουσα του Θρόνου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος απευθυνόμενος στο νέο Πατριάρχη επισήμανε τις δοκιμασίες που πέρασε πρόσφατα το Πατριαρχείο και τόνισε ότι ο νέος Πατριάρχης είναι ο «εκλεκτός του Θεού που φέρει στους ώμους του έναν σταυρό όπως φέρουν όλοι οι προκαθήμενοι των αυτοκέφαλων εκκλησιών». Τόνισε ότι το έργο που αναλαμβάνει ο νέος Πατριάρχης είναι δυσχερές και επίπονο. Εξέφρασε όμως την αισιοδοξία του ότι το φρόνημα, η πείρα και η ευγένεια του νέου Πατριάρχη θα συμβάλουν στην ειρήνη και την ενότητα της Εκκλησίας. Και ο Αρχιεπίσκοπος κατέληξε λέγοντας ότι και η εκκλησία της Ελλάδος θα βοηθήσει το Πατριαρχείο εφόσον ζητηθεί αρμοδίως.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Παναγιώτης Σκανδαλάκης, δήλωσε ότι «με τη σημερινή σεμνή και ταυτόχρονα λαμπρή τελετή ενθρόνισης του Προκαθημένου της Σιωνίτιδος Εκκλησίας κλείνει μια μακρά και δύσκολη περίοδος αναστάτωσης η οποία ταλάνισε στο πρόσφατο παρελθόν την αδελφότητα αλλά και τους πιστούς. Θα ήθελα για μία ακόμη φορά να υπενθυμίσω ότι μοναδικό και σταθερό μέλημα της Ελλάδας ήταν ανέκαθεν η θωράκιση του παλαίφατου αυτού θεσμού προς όφελος της Ορθοδοξίας και του μηνύματος που αυτή δίνει σε όλο τον κόσμο για ειρήνη, συμφιλίωση και πρόοδο».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, συναντήθηκε, επίσης, με τον Ισραηλινό πρόεδρο, Μοσέ Κατσάβ.

    Ας σημειωθεί ,τέλος, ότι ο προηγούμενος Πατριάρχης Ειρηναίος παραμένει έγκλειστος στα διαμερίσματά του στο Πατριαρχείο και διάλεξε τη σημερινή μέρα για να δηλώσει στην εφημερίδα «Τζερούσαλεμ Ποστ» ότι εκείνος είναι ο κανονικός Πατριάρχης, ότι παραμένει αφοσιωμένος στον Πανάγιο Τάφο και την Ελλάδα, εξέφρασε την υποστήριξή του στο Ισραήλ και τόνισε ότι είναι παράνομοι όσοι ανέβασαν στο θρόνο το νέο Πατριάρχη και κατέληξε λέγοντας ότι ο ίδιος δεν πούλησε τίποτα.

    Αργά το βράδυ η ελληνική αποστολή επιστρέφει στην Αθήνα.

    [03] ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Η ΑΓΓΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ

    Βερολίνο, 22 Νοεμβρίου 2005 (16:29 UTC+2)

    Η Αγγέλα Μέρκελ ορκίστηκε σήμερα ενώπιον του κοινοβουλίου, από το οποίο λίγες ώρες νωρίτερα είχε εκλεγεί ως η πρώτη γυναίκα καγκελάριος στην ιστορία της Γερμανίας.

    Μετά την εκλογή της από την Μπούντεσταγκ η Μέρκελ, 51 ετών, επισκέφτηκε τον πρόεδρο Χορστ Κέλερ, ο οποίος την ανακήρυξε επίσημα καγκελάριο στη θέση του σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    Η Μέρκελ ηγείται ενός "μεγάλου συνασπισμού" στον οποίο μετέχουν οι Ενώσεις των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) μαζί με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

    [04] ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΠΟΥ ΞΥΛΟΚΟΠΗΘΗΚΕ ΑΓΡΙΑ ΑΠΟ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Νοεμβρίου 2005 (13:18 UTC+2)

    Στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης νοσηλεύεται φοιτητής της Θεολογίας ο οποίος ξυλοκοπήθηκε άγρια από ομάδα αναρχικών που από το πρωί πραγματοποιούν κατάληψη στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Οι αυτοαποκαλούμενοι αναρχικοί δηλώνουν ότι προχώρησαν σε κατάληψη γιατί όπως ισχυρίζονται νεαρός που ξυλοκοπήθηκε άγρια στην ασφάλεια Θεσσαλονίκης από αστυνομικούς την ημέρα του Πολυτεχνείου, βρέθηκε νεκρός. Ο ιατροδικαστής Ματθαίος Τσούγκας ωστόσο που διενήργησε την νεκροψία και νεκροτομή αποφάνθηκε ότι ο θάνατός του οφείλεται σε πνευμονικό οίδημα. Από την γενική αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης έγινε γνωστό ότι ουδέποτε συνελήφθη ή προσήχθη νεαρός στην ασφάλεια με αυτό το όνομα.

    [05] ΚΕΡΔΗ 0,65% ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2005 (16:14 UTC+2)

    Ενισχυμένος κατά 0,65% έκλεισε τη συνεδρίαση της Τρίτης ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών και διατηρήθηκε πάνω από το ψυχολογικό όριο των 3.500 μονάδων, στις 3.504,86._

    [06] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΡΟΥΒΑ ΣΤΗ "ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ"

    Θεσσαλονίκη, 21 Νοεμβρίου 2005 (22:54 UTC+2)

    Αντιπαράθεση σημειώθηκε σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης με αφορμή τη συμμετοχή του τραγουδιστή Σάκη Ρουβά στη «Γιορτή των Αγγέλων» που σηματοδοτεί την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

    Ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Τώρα» Αγάπιος Σαχίνης επισήμανε ότι ενώ είχε γίνει γνωστό πως ο τραγουδιστής θα εμφανιστεί αφιλοκερδώς τελικά τη διοργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβε μονοπρόσωπη εταιρεία με το όνομα του καλλιτέχνη που θα λάβει 83.000 ευρώ. Είπε ακόμη ότι η εκδήλωση συμπίπτει χρονικά με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και έθεσε θέμα συμμετοχής καλλιτεχνών από τη Θεσσαλονίκη στην εκδήλωση.

    Για μονοδιάστατες επιλογές που αδικούν την πολιτιστική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης έκανε λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σπύρος Βούγιας.

    Για ευθεία επίθεση από την αντιπολίτευση σχετικά με το πολιτιστικό προϊόν που προσφέρει ο Δήμος στους δημότες μίλησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος που δήλωσε περήφανος για το προϊόν αυτό καθώς όπως είπε ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει πάνω από 800 πολιτιστικές εκδηλώσεις το χρόνο.

    Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χάρης Αηδονόπουλος τόνισε ότι επειδή δεν ήταν δυνατό να γίνει διαγωνισμός για την εκδήλωση ώστε να κατανεμηθεί η δαπάνη, ανέλαβε η εταιρεία την όλη διοργάνωση ενώ εκτίμησε ότι δεδομένου του κόστους των απαιτούμενων εργασιών δεν θα μείνει στην εταιρεία πάνω από 12-14% του ποσού.

    Από την πλευρά του ο υπεύθυνος της διοργάνωσης, αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας, Βασίλης Γάκης, σημείωσε ότι η εκδήλωση θα είναι μια γιορτή για τον νέο κόσμο της πόλης και ανέφερε ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου καθώς τα βραβεία θα δοθούν νωρίτερα από την εκδήλωση.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 22 November 2005 - 19:13:43 UTC