Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 24 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-11-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
  • [02] ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ ΣΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΜΕ ΑΘΕΝΣ ΚΑΙ ΜΕΛΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ
  • [04] ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΕΛ ΣΑΡΟΝ
  • [05] ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΑΝΑΣΤΗΛΩΝΟΥΝ ΡΩΜΕΪΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΟ ΑΪΒΑΛΙ ΓΙΑ
  • [06] ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΝΕΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ

  • [01] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

    Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2005 (19:30 UTC+2)

    Παρουσιάστηκε νωρίς το βράδυ στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη, ο προϋπολογισμός για το έτος 2006. Μιλώντας ο κ. Αλογοσκούφης, τόνισε τα ακόλουθα:

    «Κυρίες και κύριοι,

    Έχω την τιμή να παρουσιάσω σήμερα τον προϋπολογισμό του 2006. Τον δεύτερο προϋπολογισμό της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή.

    Παρά τις μεγάλες αντιξοότητες που κληρονομήσαμε, χειριστήκαμε τα ζητήματα της οικονομίας με ευθύνη και αποτελεσματικότητα, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, με σιγουριά και σταθερότητα.

    Τα προβλήματα που κληρονομήσαμε ήταν πολλά και μεγάλα. Και παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουμε και τη βελτίωση που επιτύχαμε, πολλά μεγάλα προβλήματα παραμένουν. Δεν είναι δυνατόν σε ένα χρόνο να αντιμετωπιστούν προβλήματα που προϋπήρχαν και για πολλά χρόνια διογκώνονταν.

    Στα δημόσια οικονομικά, η κατάσταση που κληρονομήσαμε μπορεί να χαρακτηριστεί ως κινούμενη άμμος. Όλοι γνώριζαν ότι υπήρχαν μεγάλα κρυφά ελλείμματα και χρέη, αλλά κανείς δεν ήξερε το ακριβές ύψος τους. Χρειάστηκε πολύς κόπος και χρόνος για να αποκατασταθεί η δημοσιονομική διαφάνεια, μέσα από τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος. Τελικώς, αποκαλύφθηκε ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, που μας κληροδότησε το ΠΑΣΟΚ με τον προεκλογικό προϋπολογισμό του για το 2004, έφθανε το 6,6% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, υπερδιπλάσιο από το επιτρεπόμενο όριο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Τα στοιχεία δεν οριστικοποιήθηκαν παρά μόνο τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τέτοιο ήταν το μέγεθος της αταξίας και της παραποίησης της πραγματικότητας.

    Mε τον προϋπολογισμό του 2005 επιδιώξαμε μία σημαντική μείωση του ελλείμματος, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία για το 2004 δεν είχαν οριστικοποιηθεί κατά την κατάρτισή του. Υιοθετήσαμε μια πολιτική ήπιας προσαρμογής, διότι θέλαμε να διασφαλίσουμε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και την κοινωνική συνοχή. Η μείωση των ελλειμμάτων επιτεύχθηκε χωρίς να υπάρξει ούτε ύφεση, ούτε έκρηξη της ανεργίας, όπως προέβλεπε η Αντιπολίτευση. Αντίθετα, η ελληνική οικονομία χαρακτηρίζεται το 2005 από έναν αξιοσημείωτο ρυθμό ανάπτυξης 3,6%, ο οποίος είναι από τους υψηλότερους στην ευρωζώνη. Παράλληλα, όχι μόνο δεν σημειώθηκε αύξηση της ανεργίας, αλλά η ανεργία μειώθηκε περισσότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα. Είναι πρωτοφανές στην πρόσφατη εμπειρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιτευχθεί τέτοια μείωση των ελλειμμάτων, με ταυτόχρονη διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας.

    Με αίσθημα ευθύνης, προωθήσαμε και προωθούμε μεταρρυθμίσεις που ξεπερνούν τον ορίζοντα της τετραετίας της κυβέρνησης. Μεταρρυθμίσεις που αποβλέπουν όχι μόνο στη δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά και σε μια μακρόπνοη αναπτυξιακή διαδικασία. Αυτή είναι μια υπεύθυνη στάση για τη χώρα. Μια αμετάθετη στάση. Και αυτό οι πολίτες το αναγνωρίζουν και το καταλαβαίνουν καλά.

    Η πολιτική μας έχει ως στόχο τη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας και τη θεμελίωση μιας νέας προοπτικής για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Πρόκειται για μια εθνική πολιτική, για μια εθνική προσπάθεια. Οι μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες μας έχουν ως στόχο την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική πρόοδο και την ευημερία όλων.

    Οι στόχοι μας πραγματοποιούνται. Με προσεκτικούς χειρισμούς, με σεβασμό στις κοινωνικές ανάγκες, χωρίς αιφνιδιασμούς, πάντοτε μέσα από τον διάλογο και τη συνεννόηση προωθήσαμε και προωθούμε αποτελεσματικές λύσεις για τα προβλήματα που παραλάβαμε.

    Κυρίες και κύριοι,

    Το έτος που διανύουμε είναι κρίσιμο για την πορεία της οικονομίας και της χώρας. Είναι το πρώτο έτος μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι το έτος, στο οποίο κάναμε μεγάλα βήματα για τον περιορισμό των υπέρογκων δημοσιονομικών ελλειμμάτων που μας κληροδότησαν οι προκάτοχοί μας. Είναι το έτος, στο οποίο ξεκινήσαμε τις μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας, την αντιμετώπιση της ανεργίας και των προβλημάτων του κοινωνικού κράτους.

    Η διεθνής συγκυρία το 2005 δεν υπήρξε ευνοϊκή για την οικονομία. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα της Ευρωζώνης, δεν παρακολούθησαν τους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Η παγκόσμια ανάπτυξη επικεντρώθηκε στις ΗΠΑ και την Κίνα, ενώ η Ευρωζώνη βρίσκεται σε κατάσταση στασιμότητας. Επιπλέον, υπήρξαν εξαιρετικά δυσμενείς εξελίξεις στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, κάτι το οποίο περιόρισε την ανάπτυξη και τροφοδότησε τον πληθωρισμό. Οι τιμές του πετρελαίου ήταν ένας βασικός αρνητικός παράγοντας για την ελληνική οικονομία.

    Μέσα στο πλαίσιο αυτό, και παρά τον σημαντικό περιορισμό των δαπανών που σχετίζονταν με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η ελληνική οικονομία ανταποκρίνεται θετικά στις πρωτοβουλίες της οικονομικής πολιτικής μας.

    Με τον προϋπολογισμό του 2005, με τη φορολογική μεταρρύθμιση, με τον νέο επενδυτικό νόμο, με τις αποκρατικοποιήσεις, με την απελευθέρωση των αγορών επιτύχαμε την αντιστροφή της αρνητικής πορείας της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, τη διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, την αύξηση της απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

    Η ήπια δημοσιονομική προσαρμογή, που αποτέλεσε κύρια επιλογή μας για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων του παρελθόντος, έχει πλέον ορατά αποτελέσματα. Επακόλουθο της επιλογής αυτής ήταν ο περιορισμός του ελλείμματος από το 6,6% του ΑΕΠ το 2004 στο 4,3% το 2005 και η μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώνεται στο 3,6%. Η ανεργία, σε μέσα επίπεδα, μειώνεται στο 10,4% από 11% κατά το 2004, ενώ οι πραγματικοί μισθοί αυξάνονται κατά 2%.

    Το 2006 είναι ένα ακόμη κρίσιμο έτος για την ελληνική οικονομία. Οι βασικές προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής είναι :

    1. Η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, ώστε το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης να διαμορφωθεί σε επίπεδα κάτω του 3% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό απαιτεί σημαντικές προσπάθειες που περιγράφονται στον Προϋπολογισμό.

    2. Η αύξηση της παραγωγικότητας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσα από την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως περιγράφονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων και στον Προϋπολογισμό. Στοχεύουμε στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση του ανταγωνισμού, στην παροχή κινήτρων για επενδύσεις, στην εξωστρέφεια και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της οικονομίας.

    3. Η αύξηση της απασχόλησης και στοχευμένες δράσεις για τη μείωση του κινδύνου του κοινωνικού αποκλεισμού.

    Στους άμεσους στόχους του προϋπολογισμού για το 2006 περιλαμβάνονται:

    · η μείωση του ελλείμματος στο 2,6% του ΑΕΠ,

    · ο περαιτέρω περιορισμός του δημοσίου χρέους,

    · η ενίσχυση της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

    Με βάση τα αποτελέσματα του προηγούμενου προϋπολογισμού επιδιώκεται ο περαιτέρω περιορισμός των ελλειμμάτων και η περαιτέρω ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Στόχος μας είναι τα ελλείμματα να περιορισθούν ακόμη περισσότερο και να μειωθούν στο 2,6% του ΑΕΠ. Η οικονομική ανάπτυξη όχι μόνο δεν αποτελεί δευτερεύοντα στόχο, αλλά πρέπει να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο.

    Προς την κατεύθυνση αυτή, θα βοηθήσουν και όλες οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιήσαμε μέχρι σήμερα: Η φορολογική μεταρρύθμιση, η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, η επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος των τραπεζών, η αναδιοργάνωση των μηχανισμών του Υπουργείου Οικονομικών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ο νέος επενδυτικός νόμος, οι Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα. Επιπλέον, οι Δημόσιες Επενδύσεις, αφού εξυγιάνθηκε ο μηχανισμός για τη μελέτη και την ανάθεση των δημοσίων έργων, θα είναι αυξημένες και θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη - και ιδιαίτερα στην περιφέρεια.

    Επίσης, καθοριστική σημασία θα έχει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής της Λισσαβόνας, ώστε η οικονομία μας να βασίζεται στην καινοτομία και τη γνώση και να παράγει προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας που θα δικαιούνται μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους στις διεθνείς αγορές. Ο Προϋπολογισμός του 2006 συμβάλλει και προς την επίτευξη των στόχων της Λισσαβόνας.

    Παράλληλα, με τον νέο Προϋπολογισμό υλοποιούμε πολλές από τις δεσμεύσεις μας σχετικά με την κοινωνική προστασία. Διαθέτουμε περισσότερους πόρους για την Παιδεία, την Υγεία, την Απασχόληση και την Κοινωνική Συνοχή.

    Κυρίες και κύριοι,

    Η ελληνική οικονομία ανταποκρίνεται θετικά στις πρωτοβουλίες μας. Εμφανίζει σημάδια μιας νέας αναπτυξιακής πορείας. Η πορεία αυτή, όσο περνάει ο καιρός και επιλύονται τα προβλήματα του παρελθόντος, θα ενισχύεται.

    Εντείνουμε, λοιπόν, ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές μας. Προχωρούμε με σύνεση και με προσοχή για να βάλουμε τη χώρα σε μια μακρόπνοη αναπτυξιακή πορεία. Οι μεταρρυθμίσεις και η αποτελεσματική εφαρμογή τους, με σχέδιο και σταθερότητα, θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και την επιτυχή υλοποίηση των στόχων μας για ευημερία και ανάπτυξη, βραχυπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα.

    Βάσει των εκτιμήσεων του προϋπολογισμού του 2006, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μειώνεται από το 6,65% του ΑΕΠ το 2004 στο 4,3% το 2005 και στο 2,6% το 2006. Η συνολική προσαρμογή για την περίοδο 2005-2006 σε σχέση με το 2004 είναι ίση με 4,05 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, εκ των οποίων σχεδόν 3,5 μονάδες αποδίδονται σε διαρθρωτικές αλλαγές μόνιμου χαρακτήρα.

    Το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής προέρχεται από την πλευρά των δαπανών. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω:

    1. Το σύνολο των δαπανών του Τακτικού Προϋπολογισμού, ως ποσοστό στο ΑΕΠ, μειώνεται σταδιακά από 27,2% το 2004, σε 26,6% το 2005 και εκτιμάται ότι θα φτάσει το 25,9% το 2006.

    2. Παράλληλα, το σύνολο των πρωτογενών δαπανών, ως ποσοστό στο ΑΕΠ, μειώνεται από 21,6% το 2004, σε 21,2% το 2005 και εκτιμάται ότι θα φτάσει το 21,0% το 2006.

    3. Μείωση των καταναλωτικών δαπανών κατά 3,9% το 2006 σε σχέση με το 2005

    4. Περιορισμός των δαπανών για υπερωριακή εργασία (μείωση περίπου κατά 2%).

    Ο περιορισμός της σπατάλης στο δημόσιο τομέα, η αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλα διαρθρωτικά μέτρα για τη λειτουργία των αγορών και του δημόσιου τομέα είναι πολύ σημαντικά για την κυβέρνηση. Θα συνεχιστούν το 2006 και στα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να σημειώσει την αναγκαία πρόοδο στα θέματα ανταγωνιστικότητας και δημοσιονομικής ισορροπίας.

    Πρέπει όλοι μαζί να στηρίξουμε τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για την οικονομία και την κοινωνία. Το έργο μας έχει συνέχεια και συνέπεια. Σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται εφησυχασμός. Τα δημοσιονομικά προβλήματα παραμένουν μεγάλα.

    1. Το δημόσιο χρέος βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το ΑΕΠ σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Οι δαπάνες για τους τόκους του δημοσίου χρέους ξεπέρασαν κατά το 2005 το 20% των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού και απορροφούν το 5% του ΑΕΠ, στερώντας πόρους από βασικές αναπτυξιακές και κοινωνικές προτεραιότητες και ανάγκες. Η επιβάρυνση αυτή οφείλεται στα συσσωρευμένα ελλείμματα και χρέη της τελευταίας 25ετίας, δηλαδή της περιόδου που κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να ακολουθήσουμε με συνέχεια και συνέπεια μία πολιτική χαμηλών ελλειμμάτων, όχι μόνο για να είμαστε συνεπείς με τις υποχρεώσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά και προκειμένου να μειώσουμε σημαντικά τις δαπάνες εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους και να απελευθερώσουμε πόρους για την ανάπτυξη και την κοινωνική πολιτική.

    2. Δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι η φοροδιαφυγή. Ένα διαχρονικό διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Δυστυχώς, η φοροδιαφυγή φαίνεται να έχει αυξηθεί θεαματικά την τελευταία πενταετία. Αυτό αποδεικνύεται από την εξέλιξη των φορολογικών εσόδων, ως ποσοστού του ΑΕΠ, ιδίως δε των έμμεσων φόρων, στους οποίους δεν υπήρξαν μειώσεις φορολογικών συντελεστών. Από 15,3% του ΑΕΠ το 2000, τη χρονιά της ένταξης στην ΟΝΕ, τα έσοδα από την έμμεση φορολογία έπεσαν στο 14% του ΑΕΠ το 2003, στο 13,8% του ΑΕΠ το 2004 και στο 13% του ΑΕΠ το 2005. Μια εξέλιξη που δεν υφίσταται στα έσοδα από την άμεση φορολογία, που παραμένουν σταθερά στο 10% του ΑΕΠ. Η εξέλιξη αυτή δείχνει μία διαχρονική διεύρυνση της φοροδιαφυγής, ιδίως του ΦΠΑ και των φόρων καυσίμων.

    Είναι κεντρικός μας στόχος η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Η φοροδιαφυγή είναι από τα μεγαλύτερα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας και η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τους νόμους για να την αντιμετωπίσει. Με την αναδιοργάνωση των μηχανισμών του Υπουργείου Οικονομικών, τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στοιχείων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, την επαναφορά της υποχρεωτικής υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και τις κυρώσεις για τους μη συνεπείς φορολογούμενους έχουμε ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια αυτή. Η φοροδιαφυγή είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που συνδέεται με το κράτος και την αποτελεσματικότητά του. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε τη στοιχειώδη φορολογική δικαιοσύνη και υπογραμμίζω την ανάγκη ενίσχυσης της κοινωνικής και ατομικής ευθύνης των πολιτών.

    3. Το τρίτο μεγάλο πρόβλημα είναι η σπατάλη του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Σπατάλη που αργά ή γρήγορα μεταφέρεται στο δημόσιο χρέος και στον Προϋπολογισμό. Ήδη, μειώνεται σημαντικά το ποσοστό των δημοσίων δαπανών στο ΑΕΠ. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα προβλήματα και στη λειτουργία του ευρύτερου δημόσιου τομέα και ιδίως στις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς. Με το σχετικό νομοσχέδιο επιχειρούμε συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος της σπατάλης στις ΔΕΚΟ.

    Απέναντι λοιπόν σε όλα τα προβλήματα αναπτύσσουμε ήδη μια συνολική πολιτική με άμεσα και ορατά σε όλους αποτελέσματα.

    Ο Προϋπολογισμός εκφράζει και συμπυκνώνει αυτήν την πολιτική. Την πολιτική μας. Τη μόνη πολιτική που μπορεί:

    · Να κινήσει τα πράγματα.

    · Να βάλει τη χώρα σε κύκλο ανάπτυξης.

    · Να διαμορφώσει συνθήκες ατομικής και κοινωνικής ευημερίας. Η ευημερία είναι ο αμετάθετος στόχος μας. Σε αυτόν παραμένουμε προσηλωμένοι.

    Έχουμε επιλέξει τον δύσκολο δρόμο - όπως έχουμε υποχρέωση. Γνωρίζουμε ότι αυτό έχει κόστος. Είναι εύκολο να είναι κανείς ευχάριστος. Το σημαντικό, όμως, είναι ένα: Να είναι χρήσιμος. Και για το σήμερα και για το αύριο».

    [02] ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ ΣΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ

    Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2005 (20:39 UTC+2)

    Με το προεδρείο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) θα συναντηθεί αύριο Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2005, στις 4 μ.μ. το προεδρείο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Η συνάντηση θα γίνει στα γραφεία του ΔΣΑ, Ακαδημίας 60.

    Αντικείμενο της συνάντησης είναι θέματα που αφορούν τα δύο λειτουργήματα (δικηγορία και δημοσιογραφία) κατά το διάστημα της κάθαρσης στον χώρο της Δικαιοσύνης και της ανάδειξης των παραδικαστικών κυκλωμάτων.

    Η συνάντηση πραγματοποιείται ύστερα από πρωτοβουλία του ΔΣΑ και ειδικότερα μετά τη σχετική απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΜΕ ΑΘΕΝΣ ΚΑΙ ΜΕΛΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΣΑΕ

    Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2005 (13:50 UTC+2)

    Με ιδιαίτερη εγκαρδιότητα υποδέχθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας τον πρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) κ. Ανδρέα Άθενς και μέλη του Προεδρείου της παγκόσμιας οργάνωσης.

    Στη συνάντηση, η οποία ήταν εθιμοτυπική και διήρκεσε μισή ώρα, συμμετείχαν από την πλευρά του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΑΕ ο αναπληρωτής πρόεδρος κ. Στέφανος Ταμβάκης, οι αντιπρόεδροι, συντονιστές περιφερειών (Αμερικής κ.Χρήστος Τομαράς, Ευρώπης κ.Άγγελος Ασλανίδης, Ωκεανίας κ. Κώστας Βερτζαγιάς, Ασίας-Αφρικής κ.Βασίλης Μαγδαλινός) ο ταμίας κ.Κώστας Γεωργαντάς και η γραμματέας κα Όλγα Σαραντοπούλου, καθώς επίσης και ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Παναγιώτης Σκανδαλάκης και ο πρόεδρος της Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ.Ευγένιος Χαϊτίδης.

    Ο Απόδημος Ελληνισμός, είπε ο κ. Παπούλιας, είναι μία πολύ μεγάλη δύναμη, εξηγώντας ότι καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά τα προβλήματα και τον αγώνα του και ο ίδιος ως απόδημος στη Γερμανία επί 15 χρόνια.

    "Λένε", πρόσθεσε ο κ. Παπούλιας, "ίσως να έχουν δίκιο, ότι αυτοί που ζουν έξω από την Ελλάδα είναι περισσότερο Έλληνες. Εμείς εδώ είμαστε πιο γκρινιάρηδες. Ίσως καμιά φορά καλά κάνουμε, γιατί "άμα δεν γκρινιάξει το παιδί δεν το βυζαίνει η μάνα του". Αλλά να γκρινιάζουμε για πράγματα τα οποία προωθούν την πατρίδα μας και συμβάλουν στην πρόοδό της, όχι για να γκρινιάζουμε για να γκρινιάζουμε".

    "Ο Απόδημος Ελληνισμός είναι μία μεγάλη δύναμη που δεν θα ήθελα να χτυπά συναγερμός όταν έχουμε ανάγκη να βοηθήσει για τα εθνικά θέματα", τόνισε ο κ. Παπούλιας εξηγώντας ότι "πρέπει να λύνουμε και τα προβλήματα του Απόδημου Ελληνισμού, τα οποία είναι και αρκετά και σημαντικά", ιδιαίτερα το θέμα της Παιδείας και της Ελληνικής Γλώσσας, στα οποία ο ίδιος δίνει ιδιαίτερη σημασία.

    [04] ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΕΛ ΣΑΡΟΝ

    Τελ-Αβίβ, 21 Νοεμβρίου 2005 (08:26 UTC+2)

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν θα υποβάλει επισήμως την παραίτησή του στον πρόεδρο Μοσέ Κατσάβ στην Ιερουσαλήμ στις 09:00' τοπική ώρα, μετέδωσε το κρατικό ισραηλινό ραδιόφωνο.

    Ο Σαρόν θα παραιτηθεί από το πρωθυπουργικό αξίωμα, αλλά και από την προεδρία του κόμματος Λικούντ, διευκρίνισε η ίδια πηγή και πρόσθεσε πως θα δώσει αμέσως μετά συνέντευξη Τύπου.

    Η Βουλή θα πρέπει να εκλέξει άλλον πρωθυπουργό, πράγμα μάλλον απίθανο, αλλιώς μέσα σε 90 ημέρες θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.

    Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Αριέλ Σαρόν αναμένεται να κατέβει στις εκλογές επικεφαλής ενός νέου κεντροδεξιού σχηματισμού, 30 χρόνια μετά την ίδρυση του Λικούντ.

    [05] ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΑΝΑΣΤΗΛΩΝΟΥΝ ΡΩΜΕΪΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΟ ΑΪΒΑΛΙ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ

    Άγκυρα, 21 Νοεμβρίου 2005 (13:51 UTC+2)

    Στα ρωμέικα μνημεία του Αϊβαλί στρέφεται τον τελευταίο καιρό το ενδιαφέρον Τούρκων μεγαλοεπιχειρηματιών οι οποίοι σχεδιάζουν να τα αξιοποιήσουν ως χώρους πολιτισμού. Ο μεγαλοεπιχειρηματίας και επίτιμος πρόεδρος του Ομίλου Κοτς Ραχμί Κότς, που αγόρασε πριν 5-6 χρόνια ένα παλιό ρωμέικο σπίτι στο Μοσχονήσι του Αϊβαλί, το οποίο χρησιμοποιεί ως κατοικία, έχει ζητήσει την άδεια του Συμβουλίου Μνημείων για να αναστηλώσει ένα παρεκκλήσι σε λόφο του Μοσχονησιού προκειμένου να το αξιοποιήσει ως βιβλιοθήκη.

    Ο Κότς δεν είναι ο μοναδικός Τούρκος επιχειρηματίας που δείχνει ενδιαφέρον για το Αϊβαλί. Η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Σαμπαντζί, Γκιουλέρ Σαμπαντζί αγόρασε στο Μοσχονήσι ένα μικρό χωριό που διαθέτει μόνο 6-7 σπίτια χωρίς δίκτυο ύδρευσης και ηλεκτρικού και σκοπεύει να το χρησιμοποιήσει ως ξενώνα.

    Το ίδιο και ο πρόεδρος της εταιρείας δημοπρασιών Eskidji ,Ντικράν Μασίς, ο οποίος αγόρασε σε νησάκι του Αϊβαλί που είναι γνωστό σήμερα ως Ταβούκ Αντασί ,μία έκταση 14.500 τετραγωνικών μέτρων έναντι 900.000 δολαρίων. Ενδιαφέρον για το Ταβούκ Αντασί όπου βρίσκεται ένα κατεστραμμένο ένα ορθόδοξο χριστιανικό μοναστήρι έχει εκδηλώσει ο Ραχμί Κότς, ο οποίος , σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, επιθυμεί να ιδρύσει ένα μουσείο σε μία δημόσια έκταση 3099 τετραγωνικών μέτρων στην κορυφή του νησιού και μάλιστα έχει ζητήσει άδεια από την Ανώτατη Επιτροπή Προστασίας Μνημείων της Φύσης και του Πολιτισμού.

    Από την άλλη ένας από τους τρεις γιους του μεγαλοεπιχειρηματία, ο Αλί Κότς, αγόρασε έναν ελαιώνα 18 στρεμμάτων στο Μοσχονήσι, μέσα στον οποίο βρίσκεται και ένα μοναστήρι το οποίο αναστήλωσε και το περασμένο καλοκαίρι άρχισε να παράγει ελαιόλαδο. Φυσικά η παραγωγή ελαιολάδου από έναν ελαιώνα 200 δέντρων είναι για τον Αλί Κοτς χόμπι και όχι εμπορική δραστηριότητα.

    Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Μιλλιέτ» στο πλαίσιο προγράμματος της ΕΕ που περιλαμβάνει την αμοιβαία αναστήλωση ιστορικών μνημείων από την Ελλάδα και την Τουρκία πρόκειται να αναστηλωθεί ένα παρεκκλήσι 100 χρόνων καθώς και ένας ανεμόμυλος στο Μοσχονήσι. Οι κάτοικοι του Αϊβαλί ,όπως δημοσιεύει η εφημερίδα , αναφέρουν ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ερντογάν έχει ζητήσει από τον Ραχμί Κότς να αναστηλώσει αυτό το παρεκκλήσι προκειμένου να λειτουργήσει ως βιβλιοθήκη. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα στη βιβλιοθήκη θα εκτεθεί η συλλογή βιβλίων του Νετζντέτ Κέντ, ο οποίος βοήθησε στην διάσωση των τουρκικής υπηκοότητας Εβραίων από τα χέρια των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

    Αγγέλα Φωτοπούλου.

    [06] ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΝΕΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΑΠΟ ΠΟΛΥΣΙΝΕΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 21 Νοεμβρίου 2005 (10:34 UTC+2)

    Κλείνουν ο ένας μετά τον άλλον, αλλάζοντας χρήση, οι παραδοσιακοί κινηματογράφοι της Θεσσαλονίκης, την ίδια στιγμή που αυξάνονται αλματωδώς τα πολυσινεμά, που προσπαθούν να προσελκύσουν τους σινεφίλ, επενδύοντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Από τους πάμπολλους κινηματογράφους που διέθετε η Θεσσαλονίκη πριν μερικά χρόνια, απέμειναν μόλις 10, ενώ αντίθετα από το 1996 έως σήμερα, δημιουργήθηκαν 47 αίθουσες που φιλοξενούνται σε πέντε συγκροτήματα πολυκινηματογράφων.

    Μεταξύ των κινηματογραφικών αιθουσών των οποίων τα φώτα έχουν πλέον σβήσει, είναι το κινηματοθέατρο «Ανατόλια» στη συμβολή των οδών Εγνατία και Δ. Γούναρη, όπου ο εκδοτικός οργανισμός «Μαλλιάρης-Παιδεία», έχει δημιουργήσει έναν πολυχώρο παιδείας και πολιτισμού καθώς και οι κινηματογράφοι «Γαλαξίας», επί της λεωφ. Στρατού και «Κάπιτολ», στην οδό Κρήτης, που μετατράπηκαν σε σούπερ μάρκετ.

    Δύο αίθουσες, φιλοξενούσε μέχρι το χειμώνα και ο κινηματογράφος «Έσπερος», επί της οδού Αλεξάνδρου Σβώλου, ο οποίος παρότι είχε ανακαινισθεί πρόσφατα, οι ιδιοκτήτες του χώρου αποφάσισαν πρόσφατα να αλλάξουν τη χρήση του. Κλειστός παραμένει και ο κινηματογράφος «Παλλάς», στη λεωφ. Νίκης, στις προθήκες του οποίου έχει αναρτηθεί τους τελευταίους μήνες ενοικιαστήριο, καθώς και ο κινηματογράφος «Κολοσσαίον», ο οποίος πέρασε πρόσφατα σε νέους ιδιοκτήτες που διαθέτουν και άλλες κινηματογραφικές αίθουσες στην πόλη. Τέλος κλειστά θα μείνουν φέτος το χειμώνα και τα φώτα στις αίθουσες του κινηματογράφου «Αθήναιον» στην οδό Βασ. Όλγας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 21 November 2005 - 19:18:35 UTC