Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-11-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΠΡΟΣ ΕΝΤΑΞΗ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ Η
  • [02] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
  • [03] Ν. ΜΠΕΡΝΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΕΙ ΡΟΛΟ ΣΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ
  • [04] ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
  • [05] ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΝΩΣΕΩΝ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΠ ΣΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟ
  • [06] ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ 2006 ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

  • [01] ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΠΡΟΣ ΕΝΤΑΞΗ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Σκόπια, 9 Νοεμβρίου 2005 (15:58 UTC+2)

    Καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας για την ΠΓΔΜ εισηγείται στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η γνωμοδότηση της οποίας για την ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, στις Βρυξέλλες.

    Στη γνωμοδότηση επισημαίνεται ωστόσο ότι «η Επιτροπή θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όταν αυτή φτάσει σε έναν επαρκή βαθμό συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης».

    Σημειώνεται ότι η ΠΓΔΜ υπέβαλε αίτηση ένταξης στην Ε.Ε. στις 22 Μαρτίου του 2004. Το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας είναι μια πολιτική αναγνώριση μιας πιο στενής σχέσης μεταξύ της Ε.Ε. και μιας χώρας που βρίσκεται σε πορεία ένταξης προς την ευρωπαϊκή «οικογένεια».

    Παρουσιάζοντας σήμερα τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος, ΄Ολι Ρεν τόνισε μεταξύ άλλων: «Μόλις λίγα χρόνια μετά μια πολύ μεγάλη κρίση στον τομέα της ασφάλειας, η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι σήμερα μια σταθερή δημοκρατία και ένα λειτουργικό πολυεθνοτικό κράτος. Αυτό είναι ένα θαυμάσιο επίτευγμα. Η χώρα έχει κάνει επίσης σημαντική πρόοδο προς την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση. Η Επιτροπή χαιρετίζει αυτή την πρόοδο και προτείνει στο Συμβούλιο την παροχή του καθεστώτος του υποψηφίου προς ένταξη στη χώρα».

    Στη γνωμοδότηση σημειώνεται ότι η ΠΓΔΜ βρίσκεται πολύ κοντά στην πλήρη συμμόρφωση με τα πολιτικά κριτήρια της ένταξης στην Ε.Ε. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η ΠΓΔΜ είναι μια δημοκρατία με σταθερούς δεσμούς, που σε γενικές γραμμές εγγυώνται την έννομη τάξη και τον σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα και επισημαίνεται ότι η εφαρμογή της Συμφωνίας Πλαισίου της Οχρίδας που υπεγράφη τον Αύγουστο του 2001, με στόχο να θέσει τέλος στην πολύ σοβαρή πολιτική κρίση και κρίση ασφάλειας, που αναπτυσσόταν στη χώρα, αποτέλεσε τεράστιο επίτευγμα. Προς την κατεύθυνση αυτή, υπογραμμίζεται, συνέβαλαν οι πολύ σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλαν όλα τα μέρη. Η Συμφωνία της Οχρίδας, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, άνοιξε τη διαδικασία για την οικοδόμηση μιας πολυεθνοτικής κοινωνίας που θα διασφαλίζει τη σταθερότητα στη χώρα και θα δημιουργεί ένα θετικό περιβάλλον για ένταξη στην Ε.Ε.

    Ωστόσο, επισημαίνεται στη γνωμοδότηση, η ΠΓΔΜ θα πρέπει να καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στους τομείς της δικαιοσύνης και της αστυνομίας, να καταπολεμήσει αποτελεσματικότερα τη διαφθορά και να βελτιώσει τις εκλογικές διαδικασίες.

    Σε ό,τι αφορά τον τομέα της οικονομίας, επισημαίνεται ότι η ΠΓΔΜ έχει κάνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης μιας λειτουργικής οικονομίας της αγοράς, αλλά θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά προκειμένου να μπορέσει η χώρα να αντεπεξέλθει στις ανταγωνιστικές πιέσεις στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα και η χώρα να γίνει πιο ελκυστική για επενδύσεις, τόσο εγχώριες όσο και ξένες.

    Ειδικότερα για το εμπόριο σημειώνεται ότι η ΠΓΔΜ έχει μεν κάνει σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να εναρμονιστεί με την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις στην εφαρμογή της. Γενική εκτίμηση είναι ότι υπάρχουν πολλές αδυναμίες σε αρκετούς τομείς της διοίκησης και της δικαιοσύνης.

    Στη γνωμοδότηση τονίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε όλους τους τομείς στην ΠΓΔΜ και θα παρουσιάσει τις εκτιμήσεις της στην έκθεση προόδου που θα επιδώσει στο Συμβούλιο Υπουργών έως τα τέλη του 2006.

    [02] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

    Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2005 (17:06 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός αναχωρεί για το Τόκιο σήμερα τα μεσάνυχτα και φθάνει στην ιαπωνική πρωτεύουσα αύριο στις 18.30 (τοπική ώρα). Την Παρασκευή στις 9.30 ο πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη στην εφημερίδα «Νικέι», στις 11-11.30 το ζεύγος Καραμανλή θα συναντηθεί με το αυτοκρατορικό ζεύγος της Ιαπωνίας, στις 12-13.30 ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε γεύμα που παρατίθεται προς τιμήν του από τη Συνομοσπονδία Βιομηχάνων Ιαπωνίας, στις 14-14.30 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Γ. Κόνο, στις 18.00-19.00 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Ιάπωνα ομόλογό του Γ. Κοϊζούμι και στις 19.00 ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει στο επίσημο δείπνο που παρατίθεται προς τιμήν του από τον Ιάπωνα ομόλογό του.

    Το Σάββατο από τις 9 ως τις 11 ο πρωθυπουργός θα δώσει σειρά συνεντεύξεων σε ιαπωνικές εφημερίδες, ενώ στις 11.00 θα αναχωρήσει για την πόλη Νίκκο, στις 17.30 θα επιστρέψει στο Τόκιο και την Κυριακή στις 12.00 (τοπική ώρα) θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

    Σε ερώτηση για το σκοπό της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ιαπωνία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, σημείωσε ότι αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της βελτίωσης των ήδη καλών σχέσεων με την Ιαπωνία και βεβαίως της προβολής της χώρας μας σε μια πολύ μεγάλη αγορά.

    [03] Ν. ΜΠΕΡΝΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΕΙ ΡΟΛΟ ΣΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Ουάσινγκτον, 9 Νοεμβρίου 2005 (12:17 UTC+2)

    Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις στο Κόσοβο λόγω της ιστορικής της σχέσης και των εμπορικών και επενδυτικών δεσμών της με τις χώρες της περιοχής, εκτίμησε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς απαντώντας σε ερώτηση του ελληνικής καταγωγής γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη, ενώ σε άλλη διευκρινιστική ερώτηση του ίδιου γερουσιαστή για το ενδεχόμενο συνάντησης της «Ομάδας Επαφής» με τις χώρες της Διαδικασίας για την Συνεργασία στη ΝΑ Ευρώπη, απάντησε ότι θεωρεί καλό να διατηρηθεί η επαφή με τις χώρες αυτές, ικανοποιώντας εμμέσως την επιθυμία της Αθήνας να έχει λόγο στις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν. «Σε διμερές επίπεδο το πράττουμε. Οι ΗΠΑ, είχαμε πράγματι, συνομιλίες με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, όπως και με τον Έλληνα πρέσβη στις ΗΠΑ, σχετικά με την ποιά θα πρέπει να είναι η στρατηγική μας και οι προσδοκίες μας. Ελπίζω αυτές οι χώρες να εμπλακούν. Είναι καλή ιδέα να συναντηθούν η Ομάδα Επαφής και η Ομάδα για την Συνεργασία στην ΝΑ Ευρώπη. Δεν έχω καμία ένσταση επ' αυτού. Μεχρι σήμερα όμως δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο».

    Ο κ. Μπερνς τόνισε ότι γνωρίζει πως ο Φιλανδός πρώην πρόεδρος Μάρτι Αχτισάαρι θα ζητήσει την συμβολή όχι μόνο της «Ομάδας Επαφής», αλλά και γειτονικών χωρών. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι η «Μακεδονία» έχει να προσφέρει πολλά από την «εμπειρία της στην προώθηση της πολυεθνικότητας», όπως και η Αλβανία την οποία χαρακτήρισε «σημαντική σε ό, τι αφορά στην διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος».

    Τέλος, αναφερόμενος στις οικονομικές πτυχές της διευθέτησης του καθεστώτος, ο υπ' αριθμόν «3» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των συναλλαγών και των επενδύσεων, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «ηγέτιδα επενδυτική δύναμη».

    [04] ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

    Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2005 (16:23 UTC+2)

    Αποσπάσματα από το βιβλίο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, "Πολιτική για μια δημιουργική Ελλάδα 1996-2004", που κυκλοφορεί τη Δευτέρα, από τις Εκδόσεις "ΠΟΛΙΣ" και θα παρουσιαστεί από τον ίδιο, την προσεχή Τετάρτη, στις 7.30 το απόγευμα, στο Μουσείο Μπενάκη, προδημοσιεύει, σήμερα ο ημερήσιος Τύπος.

    Ο κ. Σημίτης αναφέρεται ,μεταξύ άλλων, στη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ, στο θέμα της συνεργασίας με το Συνασπισμό, στη σχέση του ΠΑΣΟΚ με το ΚΚΕ, στο θέμα των ταυτοτήτων, στη διαπλοκή, στην κρίση των Ιμίων και στην υπόθεση Οτζαλάν ενώ ασκεί κριτική στη Νέα Δημοκρατία.

    Ειδικότερα:

    Στο βιβλίο του, ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτηρίζει τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ως "επιστροφή στο παρελθόν", "αφιερωμένη στο τρίπτυχο πατρίς-θρησκεία-οικογένεια", προτείνοντας στις "δυνάμεις του εκσυγχρονισμού να αντιτάξουν στις προσπάθειες επιστροφής στο παρελθόν, ένα σχέδιο που να εκφράζει της ανάγκες της νέας γενιάς και του κόσμου της εργασίας" και "ένα τέτοιο σχέδιο οφείλει να επιδιώκει τη σύγκλιση, την ισχυροποίηση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Βαλκάνια και την ανοικτή κοινωνία".

    Επίσης, ασκεί έμμεση κριτική στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τ. Παπαδόπουλο για τη στάση του στο σχέδιο Ανάν,επιτίθεται ευθέως στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή για την πολιτική του στο κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και περιγράφει πως έφτασε κοντά σε συμφωνία με τον τότε πρωθυπουργό της FYROM κ. Γκεοργκιέφσκι για το όνομα της γειτονικής μας χώρας " Gorne Macedonia".

    Για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σημίτης γράφει :"στην επιλογή μου να συνεννοηθώ μαζί του και όχι με άλλους που θα μπορούσαν να με διαδεχθούν δεν έπαιξαν ρόλο ούτε συμπάθειες ούτε αντιπάθειες. Μόνο αυτός που είχε τη μεγαλύτερη αποδοχή στην κοινή γνώμη θα μπορούσε να εξασφαλίσει τόσο μία ομαλή διαδοχή όσο και μία νίκη στις εκλογές. Ο Γιώργος Παπανδρέου ερχόταν πρώτος στις προτιμήσεις, τόσο στο σύνολο των εκλογέων όσο και στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Η συνεννόηση μαζί του δεν σήμαινε λοιπόν διάκριση σε βάρος κάποιων άλλων".

    Ο κ. Σημίτης αποδίδει την ήττα στις εκλογές στην τροπολογία για το ξενοδοχειακό συγκρότημα Πόρτο Καρράς, στην αποστασιοποίηση από το έργο της κυβέρνησης που επέλεξαν οι διαφημιστές του ΠΑΣΟΚ, στην έλλειψη επικοινωνιακής πολιτικής που να προβάλλει το κυβερνητικό έργο στην "υποτονική εικόνα του κόμματος", και στην προσαρμογή στο ευρώ που ,όπως γράφει, βιώθηκε ως επίπονη διαδικασία. Παραδέχεται ότι στη Σοφοκλέους "πολλοί έχασαν χρήματα", γεγονός που χαρακτηρίζει "λυπηρό", ιδίως για τους μικροαποταμιευτές. "Η κυβέρνηση υπέστη μεγάλη φθορά από τις εξελίξεις αυτές, χωρίς δυστυχώς να έχει τη δυνατότητα να τις αποτρέψει ούτε να εξαλείψει τις συνέπειες τους, όπως νόμιζαν οι ενδιαφερόμενοι".

    Η συνεργασία με το Συνασπισμό δεν προχώρησε ποτέ επειδή, όπως γράφει, η ηγεσία του ΣΥΝ αντέτεινε στη σχετική πρόταση την καθιέρωση απλής αναλογικής, δηλαδή "επανέφερε τη συζήτηση σε μία κατεύθυνση που στο παρελθόν είχε αποδειχθεί αδιέξοδη. Παράλληλα η παραδοσιακή πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ δεν ήθελε να ανεχθεί μία τέτοια ανανέωση και η παραδοσιακή ανανεωτική Αριστερά δεν μπορούσε να δεχτεί ότι μπορεί να υπάρξει ανανέωση που δεν προέρχεται από αυτή".

    Για τη σχέση με το ΚΚΕ γράφει: " Συμφωνούσαμε και οι δύο ότι οι απόψεις μας ήταν διαμετρικά αντίθετες. Το ΚΚΕ μάλιστα προκειμένου να εξασφαλίσει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη συνεχή αποδομητική του προσπάθεια συνεργάσθηκε χωρίς ενδοιασμό με τη Νέα Δημοκρατία όποτε το έκρινε σκόπιμο. Στη διάρκεια της οκταετίας άλλαξε επίσης τη γραφμμή του ως προς τις σχέσεις της Ελλάδας με τους γείτονες της. Εγκατέλειψε τη διεθνιστική παράδοση που έθετε σε πρώτη μοίρα τη φιλία και τη συνεργασία των λαών, και ακολούθησε ένα μαχητικό εθνικισμό".

    Αναφερόμενος στην αντίδραση της Εκκλησίας στο θέμα των ταυτοτήτων γράφει: " Όμως οι ταυτότητες ήταν εκείνη τη στιγμή αφορμή και πρόσχημα για την Εκκλησία. Στην πραγματικότητα μέσα από την υπόθεση αυτή η Εκκλησία προσπάθησε να εγκαθιδρύσει μία ιδεολογική εποπτεία επί της πολιτικής εξουσίας. Να την αποδεχτεί η κυβέρνηση ως υποχρεωτικό συνομιλητή με δικαίωμα βέτο σε όλα τα μείζονα θέματα της χώρας από τα εθνικά μέχρι την παιδεία και τον πολιτισμό ... αλλά και να εξασφαλίσει ευμενή μεταχείριση σε όλες τις σχεδιαζόμενες δράσεις της, όπως την ίδρυση πανεπιστημίου, ραδιοτηλεοπτικού σταθμού, ή την κατασκευή ξενοδοχείων κατ' εξαίρεση των πολεοδομικών ρυθμίσεων".

    Αναφερόμενος στη "διαπλοκή", ο κ. Σημίτης γράφει, μεταξύ άλλων: "Η Νέα Δημοκρατία υπηρέτησε επανειλημμένα αλλά και στηρίχτηκε επανειλημμένα από οικονομικά συμφέροντα". Η κυβέρνηση στην απόφαση της να διατηρήσει το επίπεδο απασχόλησης και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας "βρήκε σταθερά απέναντι της κάποιες ελληνικές επιχειρήσεις και την αντιπολίτευση που κραύγαζε για διαπλοκή".

    Για την κρίση των Ιμίων γράφει: "Η σκέψη μας ήταν ότι δεχόμαστε τη μεσολάβηση των ΗΠΑ για την απεμπλοκή, δεν διαπραγματευόμαστε όμως με την Τουρκία, διότι εκείνη προκάλεσε εσκεμμένα το επεισόδιο για να προκαλέσει διαπραγμάτευση και έτσι αναγνώριση των υποτιθέμενων δικαιωμάτων της. Ενώ περιμέναμε την απάντηση του κ. Χόμπρουκ, ο κ. Δ. Ρέππας μετέφερε αναστατωμένος την είδηση ότι ο κ. Μπαϋκάλ ανακοίνωσε στην Άγκυρα ότι περί την 01.40 ώρα Τούρκοι κομμάντος κατέλαβαν τη μία από τις δύο νησίδες Ιμια. Ζητώ διασταύρωση της πληροφορίας από το ΓΕΝ. Ο κ. Λυμπέρης απορεί και διαψεύδει. Δίνω για τελευταία φορά βάση στη διαβεβαίωση του αρχηγού και στην κατηγορηματικότητα του, αλλά επιμένω κιόλας για τον εκ νέου έλεγχό της από τον ίδιο. Στις 3.30 ο κ. Χόλμπρουκ τηλεφωνεί στον κ. Πάγκαλο και του ανακοινώνει ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες τον διαβεβαιώνουν ότι οι Τούρκοι έχουν καταλάβει τη δεύτερη νησίδα των Ιμίων. Ο κ. Λυμπέρης σε κάποια φάση της συζήτησης, όταν του επισήμανα ότι η βραχονησίδα καταλήφθηκε από τους Τούρκους, παρόλο που ο ίδιος με είχε κατηγορηματικά διαβεβαιώσει ότι φυλάσσεται, θεώρησε ότι εθίγη και υπέβαλε την παραίτησή του. Δεν την έκανα δεκτή αλλά τον προέτρεψα να υπηρετήσει όσο μπορεί καλύτερα τη στολή του. Στις 5.05 ο κ. Λυμπέρης πληροφορείται ότι πράγματι Τούρκοι κομάντος βρίσκονται στη μία νησίδα. Δεν μπορώ να συγκρατήσω την οργή μου. Συγχρόνως νοιώθουμε και εξαιρετικά ενοχλημένοι που αυτές που μας άνοιξαν τα μάτια ήταν οι ΗΠΑ και όχι οι δικές μας δυνάμεις ή υπηρεσίες. Το συμπέρασμα που πολύ απλά προέκυπτε από όλα αυτά ήταν ότι η Ελλάδα δεν είχε τη στρατιωτική δυνατότητα άμεσης επέμβασης. Η στρατιωτική ηγεσία δεν είχε καν προετοιμάσει σχέδιο για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Από τις 06.00 έως τις 08.00 πραγματοποιείται ταυτόχρονη αποχώρηση των δυνάμεων της Τουρκίας και της Ελλάδας από τις βραχονησίδες. Άλλωστε, πρόκειται για αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Ο κ. Σημίτης χαρακτηρίζει τον κ. Λυμπέρη ως τον κατεξοχήν υπεύθυνο για τις παραλείψεις και τις αδυναμίες τη νύχτα της κρίσης. "Έτσι ζήτησα την παραίτηση του. Έκπληκτος τον άκουσα να αρνείται την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας να παραιτηθεί. Τότε έγινε κατανοητό γιατί υπήρξαν διαρροές και ανακοινώσεις του Επιτελείου που επιδίωκαν να καταδείξουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν πανέτοιμες να ξιφουλκήσουν και δήθεν οι πολιτικοί τις εμπόδισαν να γράψουν άλλη μία ηρωική σελίδα ιστορίας. Με πόσα θύματα άραγε; Επ αυτού ο κ. Λυμπέρης δεν απαντούσε". Σχολιάζοντας δε τις επικρίσεις που δέχθηκε την επομένη, στη Βουλή, για το "ευχαριστώ" που διατύπωσε προς τους Αμερικανούς, ο κ. Σημίτης γράφει: " Θεώρησα πολιτικά σωστό για τη χώρα να υπάρξει αυτή η αναγνώριση της συμβολής των ΗΠΑ, την οποία εμείς οι ίδιοι την είχαμε ζητήσει...".

    Για το θέμα Οτζαλάν γράφει: "Η παράνομη είσοδος του Οτζαλάν στην Ελλάδα ήταν προϊόν σχεδιασμένης επιχείρησης από πρόσωπα που "ανέλαβαν" δημόσια εξουσία, την οποία ουδείς τους είχε αναθέσει ή εκχωρήσει. Υπερπατριώτες που θεώρησαν ότι ξέρουν να ασκήσουν εξωτερική πολιτική καλύτερα απ' ό,τι η νόμιμη κυβέρνηση της χώρας. Απόγειο ανευθυνότητας και επιπολαιότητας".

    Ο πρώην πρωθυπουργός δίνοντας απάντηση για το τι ο ίδιος πέτυχε, γράφει: "ίσως κάποιος παρατηρήσει ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και εάν επετεύχθη το εφικτό τα πράγματα προχώρησαν σωστά. Αυτό είναι και αλήθεια και δικαιολογία. Πιστεύω ότι ο πολιτικός κόσμος πρέπει να επιδιώκει και το παραπάνω βήμα και την υπέρβαση. Την επεδίωξα", συμπληρώνει. Και καταλήγει: "Ο λαός είναι ο κριτής των πολιτικών ο δε χρόνος ο αντικειμενικότερος όλων".

    [05] ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΝΩΣΕΩΝ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΠ ΣΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟ

    Θεσσαλονίκη, 9 Νοεμβρίου 2005 (12:03 UTC+2)

    Διαγωνισμό γνώσεων σε θέματα που αφορούν την ελληνική ιστορία, τη μυθολογία, την γεωγραφία, τον πολιτισμό, την τέχνη και τη λογοτεχνία διοργανώνει στους χώρους του το παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Οδησσό, στις 12 Νοεμβρίου.

    Ο διαγωνισμός γίνεται για δύτερη συνεχή χρονιά με τη συνεργασία της διεύθυνσης εκπαίδευσης του δήμου Οδησσού και του πανεπιστημίου της Οδησσού.

    Πρόκειται για ένα παιχνίδι γνώσεων που απευθύνεται σε μαθητές και φοιτητές. Φέτος έχουν δηλώσει συμμετοχή 22 ομάδες από διάφορα σχολεία της Οδησσού και από το πανεπιστήμιο της πόλης.

    Στις τρεις ομάδες των νικητών θα απονεμηθούν βραβεία από το παράρτημα του ΕΙΠ στην Οδησσό και τη διεύθυνση Εκπαίδευσης του δήμου Οδησσού, ενώ οι συμμετέχοντες θα παραλάβουν διπλώματα και αναμνηστικά δώρα.

    [06] ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ 2006 ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 9 Νοεμβρίου 2005 (10:22 UTC+2)

    Το επιτραπέζιο ημερολόγιο του 2006 των Φίλων του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, κυκλοφόρισε, με θέμα "Το Νερό. Θάλασσες. Λίμνες. Ποτάμια. Πηγές. Φυσικό Περιβάλλον".

    Στο ημερολόγιο δημοσιεύονται οι 65 ζωγραφιές των μαθητών ηλικίας 6 έως και 15 χρόνων, οι οποίες επελέγησαν ανάμεσα από χιλιάδες, σε διαγωνισμό των Φίλων του Ιδρύματος και της ΔΕΘ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Μέρες Εκφρασης και Δημιουργίας 2005".

    Οι επιλεγμένες ζωγραφιές προέρχονται από παιδιά από 17 χώρες και είναι αφιερωμένες σε παιδιά του πλανήτη που στερούνται το ζωτικό αγαθό, το νερό.

    Το ημερολόγιο είναι δίγλωσσο, έγχρωμο, 140 σελίδων και δεν πωλείται στα βιβλιοπωλεία, αλλά διατίθεται για όσους επιθυμούν να το προμηθευτούν από τα γραφεία των Φίλων (2310-291720) στην τιμή των 10 ευρώ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 9 November 2005 - 19:13:49 UTC