Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-11-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
  • [02] ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • [03] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ
  • [05] ΕΠΙΑΣΕ ΚΟΡΥΦΗ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

  • [01] Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Άγκυρα, 7 Νοεμβρίου 2005 (11:37 UTC+2)

    Η απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας στα σχολεία αποτελεί έναν από τους λόγους των βίαιων διαδηλώσεων στα γαλλικά προάστια, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μιλιέτ.

    Για να εξηγήσει την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη Γαλλία, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στη συνέντευξή του στη "διαδικασία που άρχισε στα σχολεία της Γαλλίας".

    Σύμφωνα με τον τούρκο πρωθυπουργό οι νόμοι που ισχύουν στη Γαλλία και απαγορεύουν τη μαντίλα στα σχολεία έχουν συντελέσει στο να διογκωθεί το αίσθημα του αποκλεισμού των μεταναστών και έχουν αναζωπυρώσει τις βιαιότητες.

    "Πάντα υπερασπιζόμαστε την ένωση των πολιτισμών και θέλουμε να καταστήσουμε σαφές το πόσο σημαντική είναι για το θέμα αυτό η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., όμως κάποιοι δεν θέλουν να το καταλάβουν, ειδικά οι Γάλλοι", επισήμανε ο Ερντογάν.

    [02] ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2005 (12:57 UTC+2)

    Την έναρξη του διαλόγου για το ασφαλιστικό προανήγγειλαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    Οι δύο άντρες δήλωσαν ότι αποφασίστηκε να αποσταλεί επιστολή στα προεδρεία της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ κλπ για την έναρξη του διαλόγου για το ασφαλιστικό.

    Η ΟΚΕ θα αναθέσει μια σειρά μελετών, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν απο τον κρατικό προϋπολογισμό για το θέμα αυτό. Οπως δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, υπάρχει ανάγκη για διάλογο μακράς πνοής και πρόσθεσε ότι οι επόμενες κυβερνήσεις θα πάρουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες.

    Απο την πλευρά του o κ. Παναγιωτόπουλος, δήλωσε ότι δεν αλλάζει το γενικό πλαίσιο του ασφαλιστικού, δεν υπάρχει θέμα ορίων ηλικίας και άλλα παρόμοια και ότι ο εθνικός διάλογος θα είναι μακράς πνοής πέραν της τετραετίας.

    O υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, πρόσθεσε ότι θα είναι ένας διάλογος ελεύθερος, απροκατάληπτος και ότι καλούνται να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι φορείς. Το προεδρείο της ΟΚΕ θα συντονίσει το θέμα των αναλογιστικών μελετών και τις επόμενες εβδομάδες θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με τον κ. Αλογοσκούφη για να αποφασιστούν τα περαιτέρω στάδια του διαλόγου για το ασφαλιστικό.

    [03] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2005 (11:59 UTC+2)

    Για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνία που έγινε την Παρασκευή στο Λέτσε της Ιταλίας για τον αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέει τις δύο χώρες, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης; Σιούφας, κατά τη συνάντηση που είχαν το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Όπως δήλωσε ο ΥΠΆΝ, η συμφωνία θα έρθει σύντομα προς κύρωση στη Βουλή και υπογράμμισε ότι και οι δύο κυβερνήσεις στηρίζουν αυτό το σημαντικό ενεργειακό έργο.

    Επίσης ο κ. Σιούφας είπε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την τριμερή συνεργασία Ιταλίας - Τουρκίας - Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας τόσο στο φυσικό αέριο, όσο και στα ηλεκτρικά δίκτυα και σημείωσε ότι αποτελεί προτεραιότητα και της Ευρωπαϊκής Ενωσης η ενεργειακή συνεργασία και πως αναβαθμίζεται ο ρόλος των χωρών σε ενεργειακά ζητήματα.

    Ο ελληνοτουρκικός αγωγός φυσικού αερίου προχωρεί καλά, είπε ο κ. Σιούφας (θα μεταφέρει αέριο απο τη Ρωσία, την Κασπία και τη Μέση Ανατολή μέσω της Τουρκίας στην Ελλάδα και απο την Ελλάδα στην Ιταλία και στις χώρες της ΕΕ ), ενώ, όπως υπογράμμισε, ο σχεδιασμός για τον αγωγό μέσα στην Ελλάδα προχωρά ικανοποιητικά.

    Ο κ. Σιούφας απαντώντας σε ερώτηση αν θα αναλάβει συντονιστής της κυβέρνησης που προτείνουν ορισμένα στελέχη, δήλωσε "δεν χρειάζεται τέτοιος ρόλος σε υπουργό της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση προχωρά καλά". Ο υπουργός Ανάπτυξης ερωτηθείς αν υπάρχει ζήτημα ανασχηματισμού, απάντησε "σας λέω εδώ και 17 μήνες ότι δεν χρειάζεται ανασχηματισμός".

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ

    Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2005 (12:16 UTC+2)

    Με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Δημήτρη Χριστόφια συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση τόνισε: "Θεωρούμε ότι η Τουρκία πρέπει να ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, πρώτα-πρώτα με την εφαρμογή του πρωτοκόλλου, δεύτερον με την αναγνώριση της Κύπρου και βεβαίως με την άρση κάθε εμποδίου για τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στους διεθνείς οργανισμούς".

    Υπογράμμισε, ότι η σημερινή συγκυρία είναι μια συγκυρία που πρέπει να αξιοποιηθεί όλο και περισσότερο η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε όποιες νέες πρωτοβουλίες υπάρξουν, έτσι ώστε η λύση για το Κυπριακό πέρα από το διεθνές δίκαιο να είναι σαφέστατα μια λύση που θα λαμβάνει πλήρως υπόψη της τη νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα στην Κύπρο, δηλαδή να ενσωματώσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο στη νέα πρόταση για τη λύση του Κυπριακού.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης ότι αυτό που πρέπει να αναδεικνύεται όλο και περισσότερο είναι το ασύμβατο ύπαρξης μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπου διατηρούνται στρατεύματα κατοχής από μια υποψήφια χώρα που ξεκινά ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    "Είναι θέμα οφθαλμοφανές, πολλές φορές ξεχνιέται από τη διεθνή κοινότητα ότι αυτή είναι η πραγματικότητα, μια πραγματικότητα οξύμωρη και απαράδεκτη σε σχέση με την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ", τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Από τη μεριά του ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για τις επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο από διάφορους παράγοντες της ΕΕ, καθώς και για την επίσκεψη του κ. Ταλάτ στις ΗΠΑ, μετά από πρόσκληση της κ. Ράϊς.

    "Οι στόχοι αυτών των επισκέψεων δεν είναι βοηθητική της επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και αν θέλετε και των ευρωπαϊκών αρχών. Περισσότερο ήταν στόχοι αναβάθμισης του κύρους του κ. Ταλάτ, ίσως και του ψευδοκράτους και μια προσπάθεια άσκησης πίεσης πάνω στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Βεβαίως, ο κ. Ταλάτ επέστρεψε μη ικανοποιημένος από τις ΗΠΑ, διότι δεν επετεύχθησαν οι στόχοι που έθεσε, όπως το να γίνονται περισσότερες απευθείας πτήσεις, απευθείας εμπόριο και διάφορα άλλα που θέλει να πετύχει εκείνος και η Τουρκία", υπογράμμισε με έμφαση ο κ. Χριστόφιας.

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής ανέφερε ότι συζήτησε με τον κ. Παπανδρέου το θέμα της ανάδειξης του αντικατοχικού χαρακτήρα του Κυπριακού και τόνισε ότι "έχει μεθοδευτεί η απόκρυψη της κατοχής και η αποενοχοποίηση της Τουρκίας από ορισμένες δυνάμεις στο διεθνή χώρο".

    Οι κ.κ. Παπανδρέου και Χριστόφιας συζήτησαν επίσης και για τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΑΚΕΛ του οποίου ο κ. Χριστόφιας είναι γενικός γραμματέας, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ελπίζει σύντομα να δει τον κ. Χριστόφια στην Κύπρο και με την ευκαιρία αυτή, ο κ. Χριστόφιας κάλεσε τον κ. Παπανδρέου στο συνέδριο του ΑΚΕΛ που αρχίζει τις 24 Νοεμβρίου.

    Ελπίζω να μην φέρνω σε δύσκολη θέση τον κ. Παπανδρέου, αν δεν μπορέσει να έρθει θα υπάρξει σύντομα άλλη ευκαιρία, θα τον καλωσορίσουμε με χαρά στην Κύπρο, πιστεύουμε στην αλληλεγγύη του ΠΑΣΟΚ μέχρι να λυτρωθεί ο λαός της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, ανέφερε ο κ. Χριστόφιας.

    [05] ΕΠΙΑΣΕ ΚΟΡΥΦΗ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Νοεμβρίου 2005 (22:25 UTC+2)

    Την μοναξιά της κορυφής απολαμβάνει ξανά από σήμερα ο Ολυμπιακός, μετά τη νίκη του με 2-0 επί της Ξάνθης, στο πλαίσιο της 9ης ημέρας του πρωταθλήματος της Α' εθνικής κατηγορίας. Το δυνατό ξεκίνημα και στα δύο ημίχρονα έφτασε για να χαρίσει στους νταμπλούχους Ελλάδας το «τρίποντο», καθώς προηγήθηκαν μόλις στο 2' με αυτογκόλ του Τοροσίδη και «καθάρισαν» το ματς στο 54ο λεπτό με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Τζόρτζεβιτς.

    Στη φάση της εσχάτης των ποινών αποβλήθηκε, με δεύτερη κίτρινη κάρτα, ο Τορωσίδης, διευκολύνοντας το έργο των νικητών, ενώ η Ξάνθη ολοκλήρωσε το ματς με εννέα παίκτες εξαιτίας και της αποβολής του Αντζα, με απευθείας κόκκινη, στο 78' όταν μάρκαρε, από πίσω, τον Ντάνι που έφευγε μόνος του προς την εστία των ακριτών.

    Το γρήγορο αυτογκόλ της Ξάνθης ήταν αυτό που έκρινε τον αγώνα και έλυσε τα πόδια των παικτών του Ολυμπιακού, γεμίζοντάς τους αυτοπεποίθηση για τη συνέχεια. Μπορεί η Ξάνθη να ισορρόπησε τον αγώνα αργότερα, ο Ολυμπιακός όμως είχε καθαρό μυαλό λόγο του γρήγορου τέρματος και οι παίκτες του αγωνίζονταν με μεγαλύτερη άνεση.

    Η ομάδα του Τροντ Σόλιντ, έχοντας για πρώτη φορά σε αγώνα πρωταθλήματος τους οπαδούς στο πλευρό της, ξεκίνησε με αρκετό πάθος και το γκολ δεν άργησε να έρθει. Μόλις στο δεύτερο λεπτό ο Καφές επιχείρησε τη σέντρα από τα δεξιά και ο Τοροσίδης σε προσπάθειά του να διώξει, έστειλε την μπάλα κατά λάθος στα δίχτυα του Πιζανόφσκι.

    Ο Ολυμπιακός δεν κατέβασε ταχύτητα, συνέχισε στους ίδιους ρυθμούς, δεν κατάφερε ωστόσο να δημιουργήσει τη μεγάλη ευκαιρία. Ο Τουρέ έπαιξε σε ρόλο στόπερ ενώ ο Ντάνι έκανε το ντεμπούτο του για πρώτη φορά φέτος στην αρχική 11άδα, χωρίς πάντως στο πρώτο ημίχρονο να κάνει κάτι το σημαντικό.

    Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τον Ολυμπιακό αφού ο Στολτίδης κέρδισε πέναλτι σε ανατροπή του από τον Τοροσίδη και αφού ο παίκτης της Ξάνθης αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα, ο Τζόρτζεβιτς έκανε το 2-0 ξεγελώντας τον Πιζανόφσκι.

    Διαιτητής: Ζωγράφος (Αθηνών). Κίτρινες κάρτες: Kαφές (Ολυμπιακός), Λουτσιάνο, Τοροσίδης, Λαμπριάκος (Ξάνθη). Κόκκινες κάρτες: Τοροσίδης (δύο κίτρινες), Άντζας (απευθείας κόκκινη)

    ΟΛΥΜΠΙΚΑΟΣ: Νικοπολίδης, Πάντος (46' Μαυρογενίδης), Ανατολάκης, Γεωργάτος, Στολτίδης, Τουρέ, Καφές, Ριβάλντο, Μπαμπανγκίντα, Ντάνι, Τζόρτζεβιτς.

    ΞΑΝΘΗ: Πιζανόφσκι, Τοροσίδης, Σίκοφ, Παβιό (71' Kαζάκης), Παπαδημητρίου, Άντζας, Έμερσον, Τσικίνιο, Μινέιρο, Λουτσιάνο, Λαμπριάκος.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 7 November 2005 - 19:13:36 UTC