Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-10-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ 30.000 ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [02] ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΥΓΚΑΛΕΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ
  • [03] ΤΙ ΛΕΕΙ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ
  • [04] ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [05] OΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [01] ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ 30.000 ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Ισλαμαμπάντ, 10 Οκτωβρίου 2005 (05:52 UTC+2)

    Τουλάχιστον 30.000 νεκρούς και 42.000 τραυματίες άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος χτύπησε το Σάββατο το Πακιστάν και την Ινδία, ισοπεδώνοντας πόλεις και χωριά.

    «Τριάντα χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο πακιστανικό Κασμίρ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πακιστανός υπουργός τηλεπικοινωνιών Ταρίκ Φαρούκ.

    Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας δήλωσε ότι μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί ο θάνατος 19.400 ανθρώπων και ο τραυματισμός 42.397.

    Ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν στρατηγός Σαουκάτ Σουλτάν δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί και άλλο, επισημαίνοντας ότι η κλίμακα της καταστροφής είναι η «μεγαλύτερη» που έχει αντιμετωπίσει ποτέ το Πακιστάν.

    Στην πόλη Μουζαφαραμπάντ το 50% των κτισμάτων της --περιλαμβανομένου ενός στρατιωτικού νοσοκομείου-- έχουν καταρρεύσει.

    Επίσης, μεγάλες ζημιές σημειώθηκαν και σε χωριά κατά μήκος της οδού Καράκουρουμ, του αλλοτινού «Δρόμου του Μεταξιού», που συνδέει το Πακιστάν με την Κίνα.

    [02] ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΥΓΚΑΛΕΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΙΜΙΤΣ

    Σκόπια, 10 Οκτωβρίου 2005 (08:54 UTC+2)

    Σύσκεψη στα Σκόπια με τους αρχηγούς των μεγαλυτέρων κομμάτων της ΠΓΔΜ, συγκάλεσε για το μεσημέρι (12:00 τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Στη σύσκεψη θα εξετασθεί η νέα πρόταση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μετά την λήξη της, η ηγεσία της ΠΓΔΜ θα γνωστοποιήσει αν την αποδέχεται η όχι ως βάση διαπραγμάτευσης.

    Χθες το βράδυ, για το ίδιο θέμα, συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο της ΠΓΔΜ, στο οποίο συμμετείχε και ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Ωστόσο μετά την συνεδρίαση δεν υπήρξαν δηλώσεις ή κάποια σχετική ανακοίνωση.

    Τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης κάνουν εκτενείς αναφορές για τη νέα αυτή πρόταση του κ. Νίμιτς και μεταδίδουν ότι η ηγεσία της ΠΓΔΜ, κατά πάσα πιθανότητα θα αποδεχτεί την πρόταση του ειδικού μεσολαβητή ως βάση διαπραγματεύσεων.

    Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, η πρόταση αυτή του κ. Νίμιτς, κατά κάποιο τρόπο "ικανοποιεί" την αμετάβλητη θέση των Σκοπίων για διπλή ονομασία και περιέχει τρία βασικά σημεία ως προς την ονομασία της ΠΓΔΜ.

    Αυτά είναι τα εξής:

    - Οι χώρες που έχουν αναγνωρίσει την συνταγματική ονομασία της ΠΓΔΜ (περίπου εκατό στον αριθμό) να χρησιμοποιούν την ονομασία αυτή (Δημοκρατία της Μακεδονίας), στις διμερείς τους σχέσεις με τα Σκόπια.

    - Η Ελλάδα να χρησιμοποιεί την ονομασία "Republika Makedonija-Skopje" στην διμερή επικοινωνία με την ΠΓΔΜ

    - Η ΠΓΔΜ στους διεθνείς οργανισμούς να αναφέρεται ως "Republika Makedonija" (στην λατινική γραφή) μέχρι το 2008 και αμέσως μετά να αναφέρεται με το συνταγματικό της όνομα: "Republic of Macedonia" (στην αγγλική και μεταφρασμένο).

    Επιπλέον, στην πρόταση αυτή του κ. Νίμιτς, πάντοτε σύμφωνα με τις αναφορές των τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, καμία από τις δύο πλευρές (Ελλάδα και ΠΓΔΜ) δεν θα έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί αποκλειστικά τον όρο "Μακεδονία", ενώ απομένει στην Ελλάδα να αποφασίσει πώς θα ονομάζει το τμήμα της ελληνικής Μακεδονίας. Στην περίπτωση αυτή, προτείνονται διάφορες λύσεις, όπως "Βόρειο ελληνικό τμήμα της Μακεδονίας", "Ελληνική επαρχία της Μακεδονίας" "Βόρεια ελληνική επαρχία της Μακεδονίας" ή διάφορες άλλες παραλλαγές.

    Ακόμη, στις αναφορές των τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, σημειώνεται ότι η νέα αυτή πρόταση του κ. Νίμιτς είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που είχε καταθέσει ο ίδιος τον Απρίλιο και την οποία η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε ως βάση διαπραγματεύσεων, ενώ απορρίφθηκε από την ηγεσία της ΠΓΔΜ.

    Η πρόταση που κατέθεσε τον Απρίλιο ο κ. Νίμιτς, έκανε λόγο για ονομασία "Republika Makedonija-Skopje" (σε αυτή τη γλώσσα και αμετάφραστο).

    Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας ανακοίνωσε ότι η νέα πρόταση του κ. Νίμιτς, απορρίπτεται ως απαράδεκτη.

    [03] ΤΙ ΛΕΕΙ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 10 Οκτωβρίου 2005 (11:27 UTC+2)

    Οι δύο υπότυποι Η5 και Η7 του ιού της γρίπης των πτηνών που έχουν την ικανότητα να μεταλλάσσονται και να προσαρμόζονται σε νέες συνθήκες, ανησυχούν τους επιστήμονες για το ενδεχόμενο μετάδοσης του αναφερόμενου ιού στον άνθρωπο, σύμφωνα με το Διευθυντή Κλινικής Παθολογίας των Πτηνών στην Κτηνιατρική Σχολή της Θεσσαλονίκης, αναπληρωτή καθηγητή Πρόδρομο Ιορδανίδη.

    Η μετάδοση της ασθένειας στον άνθρωπο προϋποθέτει την άμεση επαφή του με τα μολυσμένα πτηνά ή τα περιττώματά τους, όπως συνέβη στις περιπτώσεις των θυμάτων του ιού στην Ασία. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από το 1997 πέθαναν από τον ιό της γρίπης των πτηνών 60 άτομα, τα οποία στην πλειοψηφία τους είχαν άμεση επαφή με τα πτηνά, ενώ έχουν θανατωθεί 150 εκατ. πτηνά σε περιοχές της Ασίας.

    Στο Καζακστάν εντοπίστηκαν πτηνά τα οποία ήταν φορείς ή πέθαναν από τον ιό, ενώ δείγματα των πτηνών που μολύνθηκαν στη Ρουμανία και στην Τουρκία έχουν αποσταλεί για περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις στο εξωτερικό, προκειμένου να εντοπιστεί ο υπότυπος του ιού που τα προσέβαλε.

    Σύμφωνα με τον κύριο Ιορδανίδη, ο άνθρωπος δεν είναι δέκτης του ιού της γρίπης των πτηνών, ενώ ο κίνδυνος θα προέλθει από ενδεχόμενη ένωση του, με τον ιό της γρίπης που προσβάλει τον άνθρωπο, οπότε και σε μια τέτοια περίπτωση θα έχουμε μετάλλαξη του.

    Από τα άμεσα προληπτικά μέτρα που σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζονται στην Ελλάδα είναι ο δειγματοληπτικός έλεγχος των αγρίων πτηνών, που λόγω των καιρικών συνθηκών αποδημούν από τις βόρειες προς τις νότιες περιοχές, αλλά και η σύσταση για τα πτηνά ελευθέρας βοσκής, να παραμείνουν εντός των πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Παράλληλα, έχει απαγορευτεί η εισαγωγή πτηνών από τις χώρες όπου και έχουν εντοπιστεί κρούσματα του ιού.

    [04] ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Βερολίνο, 10 Οκτωβρίου 2005 (09:28 UTC+2)

    Οι Γερμανοί ενδεχομένως να μάθουν μετά τις σημερινές συνομιλίες μεταξύ των αρχηγών των δύο κυριότερων κομμάτων της χώρας, το όνομα του νέου Καγκελάριου της Γερμανίας. Ο Καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, και η ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών, Άγγελα Μέρκελ, ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες τους τη Κυριακή χωρίς κανένα σχόλιο.

    Αλλά δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως να ανακοινωθεί σήμερα συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών που θα προβλέπει την ανάληψη της Καγκελαρίας απ' την κ. Μέρκελ και σε αντάλλαγμα την χορήγηση επιπρόσθετων υπουργικών χαρτοφυλακίων στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών.

    Πάντως ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία επί του συγκεκριμένου σχεδίου, τα δύο κόμματα δηλώνουν ότι θα χρειαστούν εβδομάδες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

    [05] OΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκης, 10 Οκτωβρίου 2005 (09:18 UTC+2)

    Διπλή ήταν η νίκη των νέων στο αναβιωμένο φεστιβάλ τραγουδιού. H σύνθεση των Δημήτρη Λίβανου, Χρήστου Σταυρακούδη με ερμηνεύτρια τη Σταυρούλα Αρβανιτοπούλου ξαναπήρε το πρώτο βραβείο. Η "απόφαση" στην τελική βραδιά, καθώς δεν υπήρχε κριτική επιτροπή, ελήφθη αποκλειστικά με τις τηλεφωνικές ψήφους) ψήφισαν με ποσοστό 19,05%.

    Η σύγχρονη ελληνική μουσική δημιουργία μπορεί να μην εξήλθε "αγιασμένη" από

    την κολυμβήθρα του Σιλωάμ" του αναγεννημένου μετά από επτά χρόνια διακοπής

    Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης , βρήκε όμως οικονομικούς αλλά και ηθικούς "χορηγούς". Οικονομικοί χορηγοί του η ΕΡΤ Α.Ε και ΔΕΘ Α.Ε και "ηθικοί" οι παλιοί και νέοι μουσικοί δημιουργοί που συνυπήρξαν δημιουργικά και τις δύο βραδιές της διοργάνωσης.

    Η δεύτερη βραδιά ξεκίνησε με τους έμπειρους παρουσιαστές - "τους αυτόχθονες" Ιεροκλή Μιχαηλίδη και Δημήτρη Σταρόβα που έδωσαν χιουμοριστικά τον "τόνο"

    του φεστιβάλ και της πόλης που το φιλοξενεί.

    Ακολούθησε ερμηνευμένο σε σύγχρονη διασκευή ένα τραγούδι - βραβευμένο σε παλιότερο φεστιβάλ (το "όταν θα γεννηθεί ο γιος σου" των Λήδας και Σπύρου).

    Πρώτος από τους διαγωνιζόμενους εμφανίστηκε ο Λουδοβίκος των Ανωγείων με τη

    σύνθεση "Και με ρωτάς" .

    Ακολούθησαν τα τραγούδια:

    "Μάγια Μελάγια" του Σταμάτη Κραουνάκη

    Στιχουργοί: Σταμάτης Κραουνάκης - Κώστας Λειβαδάς

    Ερμηνευτές: Δήμητρα Γαλάνη - Σταμάτης Κραουνάκης

    "ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ"

    Συνθέτης-Στιχουργός-Ερμηνευτής: Νίκος Ζιώγαλας

    "ΑΓΙΑΣΜΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ"

    Συνθέτης: Χρήστος Νικολόπουλος

    Στιχουργός: Μάνος Ελευθερίου

    Ερμηνευτής: Στέλιος Διονυσίου

    "ΜΠΛΟΥΖΑΚΙ"

    Συνθέτης: Στέφανος Κορκολής

    Στιχουργός: Νίκος Μωραΐτης

    Ερμηνεύτρια: Τάνια Τσανακλίδου

    "ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ"

    Συνθέτης-Στιχουργός-Ερμηνευτής: Μανώλης Φάμελλος

    "Η ΦΑΛΑΙΝΑ"

    Συνθέτης: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

    Στιχουργός: Ισαάκ Σούσης

    Ερμηνευτής: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας (συμμετέχουν οι WC)

    «ΚΑΛΥΤΕΡΑ"

    Συνθέτης: Γιάννης Σπανός

    Στιχουργός: Μιχάλης Αβατάγγελος

    Ερμηνευτής: Ιορδάνης Παύλου

    "ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΠΟΛΗ"

    Συνθέτης: Στάμος Σέμσης

    Στιχουργός: Μιχάλης Μπουρμπούλης

    Ερμηνευτής: Μαρία Σπυροπούλου

    "ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΗ ΣΑΛΟΝΙΚΗ"

    Συνθέτης: Αντώνης Βαρδής

    Στιχουργός: Βασίλης Γιαννόπουλος

    Ερμηνευτής: Γιάννης Βαρδής

    "ΠΗΓΑΙΝΩ ΜΟΝΟΣ"

    Συνθέτης-Στιχουργός-Ερμηνευτής: Φίλιππος Πλιάτσικας

    "ΞΕΝΟ ΡΟΥΧΟ"

    Συνθέτης: Δημήτρης Λίβανος

    Στιχουργός: Χρήστος Σταυρακούδης

    Ερμηνεύτρια:Σταυρούλα Αρβανιτοπούλου

    Ακολούθησε μουσικό αφιέρωμα στο Σταύρο Κουγιουμτζή που επιμελήθηκε

    ο Διονύσης Σαββόπουλος.

    Τα έσοδα από τα εισιτήρια των δύο βραδιών ανέρχονται στο ποσό των 70.000

    ευρώ.

    Τηλεφωνικά (την πρώτη βραδιά) ψήφισαν περί τους 60.000 τηλεθεατές .

    Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΕΡΤ η τηλεθέαση την πρώτη βραδιά του

    διαγωνισμού έφτασε στο 20%.

    Σύμφωνα εξάλλου με στοιχεία των διαχειριστών για την πρώτη βραδιά

    της διοργάνωσης πουλήθηκαν συνολικά 3.800 εισιτήρια (τα περισσότερα των 10 ευρώ για τις κερκίδες του κάτω διαζώματος) .Το ποσό (περί τα 25.000 ευρώ ) θα

    διατεθεί όπως δεσμεύτηκαν οι διοργανωτές για την αναστήλωση του θεάτρου "Αυλαία" στο κτίριο της ΧΑΝΘ που καταστράφηκε στην πρόσφατη πυρκαγιά της 22ας Σεπτεμβρίου.

    Τα έσοδα από τα εισιτήρια και των δύο τελικών ανέρχονται στο ποσό των 70.000

    ευρώ.

    Ο προϋπολογισμός της διοργάνωσης άγγιξε το 1,5 εκατομμύριο ευρώ .

    Η συμμετοχή των γνωστών καλλιτεχνών στο φεστιβάλ έγινε - όπως δήλωσαν οι

    διοργανωτές- με αμοιβή.

    Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται η κυκλοφορία διπλού ψηφιακού δίσκου

    (Από την ΕΡΤ και τη ΔΕΘ- τους διοργανωτές του φεστιβάλ) που θα εμπεριέχει τα

    23 συνολικά τραγούδια των δύο βραδιών (τα 12 των νέων καλλιτεχνών , το

    βραβευμένο την πρώτη βραδιά "Ξένο ρούχο" και τα έντεκα τραγούδια των γνωστών ερμηνευτών της αποψινής βραδιάς).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 10 October 2005 - 18:13:48 UTC