Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-10-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 30.000 ΝΕΚΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
  • [02] ΑΥΡΙΟ Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Α.
  • [03] KATAΡΓΗΣΗ 100 ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΕΙ Ο ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
  • [04] ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΝΑΖΗΤΑ ΤΟ Χ.Α.
  • [05] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
  • [06] Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΧΑΣΕ ΣΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΝΙΑ ΜΕ 1-0
  • [07] ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2006: ΟΥΚΡΑΝΙΑ- ΑΛΒΑΝΙΑ 2-2
  • [08] ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2006: ΓΕΩΡΓΙΑ-ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ 0-0
  • [09] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: Η ΕΛΛΑΔΑ 8η ΣΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ 9η ΣΤΙΣ ΝΕΑΝΙΔΕΣ
  • [10] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ CDU/CSU - SPD ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΜΕΓΑΛΟΥ
  • [11] ΠΕΦΤΕΙ ΑΠΟΨΕ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [12] ΑΡΩΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΤΗΣ ΑΜΟΡΓΟΥ ΣΤΟ «INTERNATIONAL ACTION
  • [13] Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ

  • [01] 30.000 ΝΕΚΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

    Ιλαμαμπάντ, 9 Οκτωβρίου 2005 (10:22 UTC+2)

    Τριάντα χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο πακιστανικό Κασμίρ από τον σεισμό που έπληξε χθες το Πακιστάν και την Ινδία. Αυτό δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πακιστανός υπουργός τηλεπικοινωνιών Ταρίκ Φαρούκ.

    Ο σεισμός, 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έγινε χθες σε βάθος 6 χιλιομέτρων και διήρκεσε περίπου 2 λεπτά, με αποτέλεσμα να "εξαφανιστούν χωριά ολόκληρα από το πρόσωπο της γης", να καταρρεύσουν κτίρια στο Ισλαμαμπάντ, περίπου 95 χλμ. νότια του επικέντρου, αλλά και σε τμήματα της Ινδίας και του Πακιστάν.

    [02] ΑΥΡΙΟ Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Α. ΜΠΕΖΑ

    Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2005 (19:17 UTC+2)

    Ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας ορκίζεται αύριο ως υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ο βουλευτής Θεσπρωτίας Αντώνης Μπέζας, στη θέση του παραιτηθέντος Αδάμ Ρεγκούζα.

    Ο κ. Μπέζας είναι πολιτικός μηχανικός και εξελέγη το 1994 πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος Ηγουμενίτσας. Έχει διατελέσει μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Ηπείρου και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Θεσπρωτίας.

    Το 1998 εξελέγη πρώτος Νομαρχιακός Σύμβουλος Θεσπρωτίας και τον Απρίλιο του 2000 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας.

    Τον Μάρτιο του 2004 επανεξελέγη βουλευτής Θεσπρωτίας και αναπληρωτής γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

    [03] KATAΡΓΗΣΗ 100 ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΕΙ Ο ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ

    Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2005 (10:40 UTC+2)

    Εκατό οργανισμοί του Δημοσίου θα καταργηθούν το 2006 και οι εργαζόμενοι σε αυτούς θα μεταταγούν σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, αποκαλύπτει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, σε συνέντευξή του στην "Απογευματινή της Κυριακής", προσθέτοντας ότι ήδη ο πρωθυπουργός έδωσε το "πράσινο φως" για το σχέδιο αυτό, το οποίο θα συντονίσει ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Αργύρης Καρράς.

    Ο υπουργός επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για διόγκωση του κράτους, ενώ δηλώνει οτι η κυβέρνηση θα χρειασθεί πιθανόν πολύ περισσότερο απο μία τετραετία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

    Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρει ότι το 2006 θα είναι χρονιά ιδιωτικοποιήσεων στον τραπεζικό τομέα, ενώ θα καταρτιστεί το νέο μισθολόγιο και θα αρχίσει η ενσωμάτωση επιδομάτων στους μισθούς

    Αύξηση της διαφθοράς σύμφωνα με δημοσκόπηση

    Αύξηση των φαινομένων της διαφθοράς βλέπει η πλειοψηφία των πολιτών, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας ALCO για λογαριασμό της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα".

    Ειδικότερα, το 40,1% των ερωτηθέντων απαντά ότι αυξήθηκαν , το 45,6% ότι έμειναν στάσιμα και το 8,5% ότι μειώθηκαν. Σε ερώτηση για τη στάση του πρωθυπουργού απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα, το 39,6% θεωρεί ότι τα ενθαρρύνει και το 34% ότι τα αποθαρρύνει.

    Στην ερώτηση εάν η κυβέρνηση προωθεί τα "γαλάζια" παιδιά το 49,6% απαντά "σίγουρα ναι", και το 32,5% "μάλλον ναι", ενώ το 14,4% δηλώνει "όχι" ή "μάλλον όχι".

    Σημειώνεται ότι το 67,5% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας λέει ότι ήταν σωστή η επιλογή του να ψηφίσει το κόμμα αυτό στις εκλογές του 2004. Από το ΠΑΣΟΚ το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 75,9%.

    Απογοήτευση και απο τους δύο σύμφωνα με δημοσκόπηση της RASS

    Απογοήτευση απο το ΠΑΣΟΚ και απο τη ΝΔ δηλώνει η πλειοψηφία των πολιτών 73,5%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της RASS για την εφημερίδα το "ΠΑΡΟΝ".Μόνο το 24,7% δηλώνει ικανοποίηση απο το δικομματισμό.

    Δεν είναι ικανοποιημένοι απο το σημερινό ΠΑΣΟΚ δηλώνει το 51,7% των οπαδών του, ενω το 61,1% λέει οτι προτιμά το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα, έναντι 20.4% του Σημίτη και 16,6% του Γιώργου.

    Επίσης το 40,1% δηλώνει οτι θα ήταν χειρότερη η πορεία της χώρας αν πρωθυπουργός ήταν ο Παπανδρέου και καλύτερη το 34,3%.Επίσης το 60,1% τάσσεται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας και το 36,3% υπέρ των αυτοδύναμων.

    [04] ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΝΑΖΗΤΑ ΤΟ Χ.Α.

    Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2005 (12:29 UTC+2)

    Στήριξη από το εξωτερικό αλλά και από τα βαριά χαρτιά αναζητεί το ελληνικό χρηματιστήριο μετά τη διόρθωση που ξεκίνησε στα μέσα της εβδομάδας.

    Ο γενικός βρίσκεται σε διαπραγμάτευση σε κομβικό σημείο, καθώς πέριξ της περιοχής των 3.325 μονάδων κρίνεται με βάση την τεχνική ανάλυση η βραχυπρόθεσμη τάση.

    Οι αναλυτές εκτιμούν πως εάν ο δείκτης υποχωρήσει χαμηλότερα, η αγορά εισέρχεται σε καθοδικό κανάλι, με πρώτο ουσιαστικό επίπεδο στήριξης πέριξ των 3.273 μονάδων (όπως έχει διαμορφωθεί από τον κινητό μέσο όρο (ΚΜΟ) 30 ημερών).

    Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον FTSE/20 όπου ο ΚΜΟ 30 ημερών έχει διαμορφωθεί στις 1.820 μονάδες. Ενδεχόμενη υποχώρηση οδηγεί σε βραχυπρόθεσμο καθοδική φάση την υψηλή κεφαλαιοποίηση, θέτοντας σε αμφιβολία την συνολικότερη εικόνα της Σοφοκλέους.

    Οι ισορροπίες

    Οι ισορροπίες ειδικά στον τραπεζικό κλάδο είναι εύθραυστες. Eurobank και Alpha Bank τελούν υπό διαπραγμάτευση χαμηλότερα των μεσοπρόθεσμων στηρίξεων, γεγονός που αποτελεί αρνητική -από τεχνικής πλευράς- ένδειξη. Αντίθετα η Εθνική βρίσκεται κοντά στα 31,5 ευρώ, με τον ΚΜΟ 30 να διαμορφώνεται χαμηλότερα στα 30,7 ευρώ και την μακροπρόθεσμη στήριξη (ΚΜΟ 30 εβδομάδων) να βρίσκεται μόλις στα 25,30 ευρώ.

    Υψηλότερα της βραχυπρόθεσμης στήριξης βρίσκεται και η μετοχή του ΟΤΕ, που αποτέλεσε ένα από τα ελάχιστα στηρίγματα της αγοράς από τα μέσα της εβδομάδας, που ξεκίνησε η διόρθωση. Θεσμικοί επενδυτές υποστηρίζουν ότι η αγορά βρίσκεται σε ένα νέο σταυροδρόμι.

    Από τον Απρίλιο του 2003 μέχρι σήμερα ο γενικός δείκτης ανέβηκε κατά 131%, ο δε FTSE/20 κατά 167%, ποσοστά που όμως είναι ανάλογα με τα κέρδη αρκετών διεθνών αναπτυγμένων αγορών. Η ανάκαμψη αποδίδεται στην γενικευμένη ανοδική αντίδραση των χρηματιστηριακών αγορών αλλά και στη βελτίωση των εταιρικών κερδών, ιδιαίτερα στον τραπεζικό κλάδο. Ετσι, η Σοφοκλέους δέχθηκε σημαντικά κεφάλαια από το εξωτερικό με αποτέλεσμα το 45% της κεφαλαιοποίησης να ανήκει σε επενδυτικά κεφάλαια με έδρα την αλλοδαπή.

    Σήμερα τα τεχνικά χαρακτηριστικά της αγοράς παραπέμπουν σε ένα χρηματιστήριο που είναι κατά γενική εκτίμηση αποτιμημένο σε επίπεδα ανάλογα με το μέσο όρο των μεγάλων αγορών. Με κεφαλαιοποίηση περίπου 107 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν παραπέμπει βέβαια σε τίποτε στα ακραία μεγέθη του 1999, όταν η αποτίμηση της αγοράς διαμορφωνόταν (στα υψηλά του γενικού δείκτη) πέριξ των 215 δισ. ευρώ.

    Η τρέχουσα σχέση κεφαλαιοποίησης ως ποσοστό στο ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 64% έναντι 191,7% εκείνης της περιόδου. Την ίδια στιγμή η μέση αποτίμηση των βασικών αναπτυγμένων ευρωπαϊκών αγορών και της Wall Street εκτιμάται στο 100%-110% του ΑΕΠ των χωρών αυτών.

    Δύο άλλα βασικά στοιχεία που λαμβάνονται ως παράμετροι αποτίμησης μίας αγοράς όπως είναι ο λόγος απόδοσης κερδών (p/e) και η μερισματική απόδοση, παρά το ότι έχουν ενισχυθεί από την αρχή του χρόνου παραμένουν σε λογικό επίπεδο, συγκρινόμενα με το μέσο ευρωπαϊκό μέσο όρο.

    Ο λόγος της αγοράς διαμορφώνεται στο 20 όταν το '99 είχε... εκτοξευθεί στο 55,5, η δε μερισματική απόδοση στο 2,66%, όταν την ίδια περίοδο είχε μειωθεί στο 0,52%. Το τελευταίο ποσοστό αποτελεί το ιστορικά χαμηλότερα για το ελληνικό χρηματιστήριο.

    [05] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Τίρανα, 9 Οκτωβρίου 2005 (16:43 UTC+2)

    Θυελλώδεις ήταν η χθεσινή πρώτη ημέρα του συνεδρίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας, που συνεχίζεται και σήμερα στα Τίρανα.

    Το κλίμα της χθεσινής συνεδρίασης ήταν έντονο, γεμάτο από αντιπαραθέσεις μεταξύ των υποστηρικτών του παραιτηθέντος προέδρου του κόμματος Φάτος Νάνο και των υποστηρικτών του δημάρχου Τιράνων και διεκδικητή της προεδρίας Έντι Ράμα, η πρόταση του οποίου για την εκλογή προέδρου σε ψηφοφορία με τη συμμετοχή όλων των μελών του κόμματος και όχι από το συνέδριο, απορρίφθηκε με ψήφους 242 κατά. Υπήρξαν επίσης 196 θετικές ψήφοι και 9 αποχές.

    Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γκράμοζ Ρούτσι υπέβαλε την παραίτησή του και σήμερα, το συνέδριο του κόμματος ψηφίζει για την αντικατάστασή του. Υποψηφιότητα για τη θέση του Γενικού Γραμματέα έχουν θέσει ο Άρτα Ντάντε και ο Παντελί Μάικο.

    Η αντιπαράθεση κλιμακώθηκε χθες όταν ο Φατός Νάνο, από την Ελλάδα όπου βρίσκεται, επιτέθηκε εναντίον του Εντι Ράμα, τον οποίο χαρακτήρισε ως το πιο προβληματικό άτομο στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και ως τον πολιτικό που εκφράζει κακές συνήθειες και συνδέεται με βρόμικα συμφέροντα στο χώρο της οικοδομής. Ο Νάνο ο οποίος δεν παρίσταται στο συνέδριο, απηύθυνε έκκληση προς τους συνέδρους να μην ψηφίσουν τον Εντι Ράμα. Από την πλευρά του, ο Ράμα απάντησε ότι ο Νάνο αποτελεί τη φωνή του παρελθόντος.

    [06] Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΧΑΣΕ ΣΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΝΙΑ ΜΕ 1-0

    Κοπεγχαγη, 8 Οκτωβρίου 2005 (23:06 UTC+2)

    Ελάχιστες είναι πλέον οι ελπίδες της πρωταθλήτριας Ευρώπης, Ελλάδας, για πρόκριση στα τελικά του Παγκοσμίου κυπέλλου της Γερμανίας. Η ελληνική ομάδα ηττήθηκε σήμερα με 1-0 από τη Δανία στη Κοπεγχάγη, παρουσία περίπου 43.000 φιλάθλων και χρειάζεται ένα θαύμα την ερχόμενη Τετάρτη (νίκη της Ελλάδας και ήττες των Τούρκων και των Δανών) για να καταλάβει την δεύτερη θέση. Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης σημείωσε στο 40ο λεπτό ο Γκράβγκααρντ.

    Η ελληνική ομάδα παρατάχθηκε με σαφείς προσανατολισμούς, που ήθελαν τους παίκτες του Ρεχάγκελ, πρώτα να διατηρήσουν το μηδέν στην άμυνα, να παγώσουν και να ηρεμήσουν τον ρυθμό και στη συνέχεια να πετύχουν ένα τέρμα που θα τους έδινε τη νίκη και σε μεγάλο βαθμό την δεύτερη θέση του ομίλου. Τα πράγματα ξεκίνησαν καλά για την εθνική ομάδα και στο πρώτο λεπτό δημιούργησε την πρώτη ευκαιρία της. Μετά από σουτ του Σεϊταρίδη από μακρινή απόσταση, ο Γιαννακόπουλος βρέθηκε στην πορεία της μπάλας αλλά δεν έκανε καλό κοντρόλ κι ο Σόρενσεν πρόλαβε να απομακρύνει. Οι Δανοί όπως αναμενόταν πήραν στη συνέχεια τα ηνία του αγώνα, είχαν την εδαφική υπεροχή και την κατοχή χωρίς ωστόσο να μπορέσουν να απειλήσουν ουσιαστικά την καλοστημένη ελληνική άμυνα. Στο 8ο λεπτό σε μια επίθεση των γηπεδούχων ο Ρόμενταλ επιχείρησε δυνατό συρτό σουτ λίγο έξω από την μεγάλη περιοχή, το οποίο απέκρουσε με δυσκολία σε κόρνερ ο Νικοπολίδης. Αυτή ήταν ουσιαστικά η μοναδική απειλητική ευκαιρία των Δανών στα πρώτα 39 λεπτά, αφού η εθνική είχε καταφέρει να φέρει το ματς εκεί που ήθελε. Όμως μια ασυνεννοησία της ελληνικής άμυνας σε κόρνερ των Δανών στο 40΄ έδωσε το προβάδισμα στους γηπεδούχους δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο τα πράγματα για την εθνική. Ο Γκράβεσεν εκτέλεσε το κόρνερ και ο Γκράβγκααρντ, χωρίς να αντιμετωπίσει απολύτως καμία δυσκολία, αφού ήταν μόνος στην καρδιά της ελληνικής άμυνας, με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Νικοπολίδη, «γράφοντας» το 1-0. Αυτό ήταν και το αποτέλεσμα του πρώτου ημιχρόνου.

    Η Ελλάδα χρειαζόταν κάτι ιδιαίτερο στο δεύτερο ημίχρονο αν ήθελε να παραμείνει στο κυνήγι της δεύτερης θέσης του ομίλου και των μπαράζ. Ο Ότο Ρεχάγκελ αποφάσισε να ρισκάρει, απέσυρε τον Μπασινά από τον αγωνιστικό χώρο, όχι τόσο λόγο απόδοσης του πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού, όσο λόγο αλλαγής συστήματος, περνώντας στην θέση του τον ταχύτατο Δημήτρη Σαλπιγγίδη. Η κίνηση ήταν αρκετά λογική αφού η Ελλάδα χρειαζόταν δύο τέρματα για τη νίκη ενώ είχε ήδη αρκετούς παίκτες με «ανασταλτικές αρετές» στον αγωνιστικό χώρο. Η επόμενη κίνηση του Γερμανού τεχνικού, ήταν η είσοδος του Παντελή Καφέ στη θέση του Νίκου Λυμπερόπουλου στο 62΄. Ενδιάμεσα (58΄) οι Δανοί απείλησαν με τον Ρόμενταλ (που ήταν εξαιρετικός) να σεντράρει, τον Γιόργκενσεν να πιάνει την κεφαλιά από κοντά και την μπάλα να φεύγει άουτ. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα χρειαζόταν γκολ, οι Δανοί ήταν αυτοί που έφτασαν πολύ κοντά και σε δεύτερο τέρμα. Ήταν το 67ο λεπτό, όταν μετά από όμορφη προσπάθεια των γηπεδούχων, ο Γκράβεσεν έγινε αποδέκτης της μπάλας, επιχείρησε ένα ψηλοκρεμαστό σουτ, αλλά η μπάλα έφυγε άουτ περνώντας λίγα εκατοστά δίπλα από το κάθετο δοκάρι του Αντώνη Νικοπολίδη. Στο 85΄ ο Νικοπολίδης πραγματοποίησε την επέμβαση του αγώνα σε σουτ του Γιόργκενσεν, μέχρι το τέλος τίποτε δεν άλλαξε και έτσι οι γηπεδούχοι πήραν τη νίκη και διατήρησαν τις λίγες ελπίδες που έχουν για την κατάληψη της δεύτερης θέσης. Το αποτέλεσμα κρίνεται δίκαιο αφού η Ελλάδα είχε μόλις μια ευκαιρία (αυτή του πρώτου λεπτού) καθόλη τη διάρκεια ενός αγώνα που χρειαζόταν πάση θυσία τη νίκη.

    Διαιτητής: Φρανκ Ντε Μπλίκερ (Βέλγιο)

    Κίτρινες: Γκράβεσεν - Λυμπερόπουλος, Γιαννακόπουλος, Καχής, Κυργιάκος, Σαλπιγγίδης, Καραγκούνης.

    Οι συνθέσεις:

    ΔΑΝΙΑ: Σόρενσεν, Πρίσκε, Π. Νίλσεν, Γκράβγκααρντ, Ν. Γένσεν, Ρόμενταλ (72΄ Γκρόνκιερ), Γκράβεσεν, Πόουλσεν, Κ. Γιένσεν (86΄ Λάρσεν), Γιόργκενσεν, Τόμασον

    ΕΛΛΑΔΑ: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Κυργιάκος, Μπασινάς (46΄ Σαλπιγγίδης), Καψής, Ζαγοράκης, Γιαννακόπουλος, Καραγκούνης, Κατσουράνης, Βρύζας (77΄ Γκέκας), Λυμπερόπουλος (62΄ Καφές)

    [07] ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2006: ΟΥΚΡΑΝΙΑ- ΑΛΒΑΝΙΑ 2-2

    Ντνιέπρ, 8 Οκτωβρίου 2005 (22:40 UTC+2)

    Με ισοπαλία έκλεισε τις υποχρεώσεις της στον 2ο όμιλο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006 η Ουκρανία. Η ομάδα του Όλεγκ Μπλαχίν, που κατάφερε να προκριθεί στα τελικά για πρώτη φορά στην ιστορία της, αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 με την Αλβανία στο Ντνιεπρ, και έφτασε τους 25 βαθμούς. Από την πλευρά της η Αλβανία με την ισοπαλία έχει 13 βαθμούς ενώ «χρωστάει» ακόμη ένα ματς, στις 12 Οκτωβρίου, εντός έδρας με την Τουρκία. Τα τέρματα των γηπεδούχων σημείωσαν οι Σεβτσένκο (45΄) και Ρόταν (86΄) ενώ τα τέρματα της Αλβανίας πέτυχε ο Μπογκντάνι στο 75΄ και το 82΄.

    Διαιτητής: Γιόχαν Βέρμπιστ (Βέλγιο)

    Οι συνθέσεις:

    ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Σοβκόφσκι, Φιοντόροφ, Τίμοστσιουκ, Σέβτσουκ, Ρούσολ, Σελάγεφ, Ρόταν, Γκούσεφ, Ναζαρένκο(70' Βορομπέι), Σεβτσένκο (58΄ Μπέλικ), Βορονίν

    ΑΛΒΑΝΙΑ: Λίκα, Μπεκίρι, Τσάνα, Νταλκού, Χάσι, Αλία, Χατζί, Λάλα, Σκέλα, Τάρε (70΄ Καπλάνι), Μπογκντάνι

    [08] ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2006: ΓΕΩΡΓΙΑ-ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ 0-0

    Τιφλιδα, 8 Οκτωβρίου 2005 (22:40 UTC+2)

    Τον πρώτο βαθμό του στον 2ο όμιλο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γερμανίας απέκτησε σήμερα το Καζακστάν, που αναδείχθηκε ισόπαλο χωρίς τέρματα στην Τιφλίδα με αντίπαλο την Γεωργία. Αντίθετα οι γηπεδούχοι έφτασαν τους δέκα βαθμούς και παραμένουν προτελευταίοι, μπροστά μόνο από το σημερινό τους αντίπαλο.

    Διαιτητής: Ζούνι Χιάτιε (Φινλανδία)

    Οι συνθέσεις:

    ΓΕΩΡΓΙΑ: Ρεβισβίλι, Καλάτζε, Μουγίρι, Μζαβανάτζε, Σαλουκβάτζε, Κομπιασβίλι, Ασατιάνι, Κανκάβα, Γκανουγκράβα, Ντεμετράτζε, Ασβέτια (86΄ Τζιναμντζγκρισβίλι)

    ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ: Λόρια, Ιρισμέτοφ, Σμάκοφ, Κούτσμα (50΄ Φάμιλτσεφ), Μουκάνοφ, Νιζόβτσεφ, Αζόφσκι, Λάριν (51΄ Χοχλόφ), Τράβιν, Ζουμασκαλίεφ, Κενζεκάνοφ (64΄ Λιτβινένκο)

    [09] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: Η ΕΛΛΑΔΑ 8η ΣΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ 9η ΣΤΙΣ ΝΕΑΝΙΔΕΣ

    Τρεντσίν, 8 Οκτωβρίου 2005 (22:13 UTC+2)

    H γενική κατάταξη των χωρών στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα άρσης βαρών εφήβων-νεανίδων, που ολοκληρώθηκε στην πόλη Τρέντσιν της Σλοβακίας, βρήκε την Ελλάδα να είναι στην 8η θέση στους έφηβους και στην 9η θέση στις νεανίδες.

    Η κατάταξη:

    ΕΦΗΒΟΙ

    1. Ρωσία με 594β. (8 αθλητές)

    2. Λευκορωσία με 579β. (8 αθλητές)

    3. Βουλγαρία με 476β. (8 αθλητές)

    8. Ελλάδα με 368β. (7 αθλητές)

    ΝΕΑΝΙΔΕΣ

    1. Ρωσία με 555β. (7 αθλήτριες)

    2. Βουλγαρία με 466β. (7 αθλήτριες)

    3. Πολωνία με 456. (7 αθλήτριες)

    9. Ελλάδα με 175β. (3 αθλήτριες)

    [10] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ CDU/CSU - SPD ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

    Βερολίνο, 9 Οκτωβρίου 2005 (18:00 UTC+2)

    Οι πρόεδροι των κομμάτων των χριστιανικών ενώσεων της Γερμανίας CDU και CSU Αγγελα Μέρκελ και Εντμουντ Στόιμπερ και ο απερχόμενο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Φραντς Μίντεφερινγκ θα συναντηθούν αύριο στο Βερολίνο σε μία τρίτη συνάντηση κορυφής για να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τη συγκρότηση ενός μεγάλου συνασπισμού, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

    Εκπρόσωπος του SPD επιβεβαίωσε την αυριανή συνάντηση διευκρινίζοντας ότι κατά την τετραμερή συνάντηση απόψε δεν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης.

    Οι τέσσερις θα συναντηθούν αύριο το πρωί αφού θα έχουν ενημερώσει τα κόμματά τους για το περιεχόμενο των αποψινών συνομιλιών.

    [11] ΠΕΦΤΕΙ ΑΠΟΨΕ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Οκτωβρίου 2005 (15:31 UTC+2)

    Με την παρουσίαση έντεκα τραγουδιών γνωστών καλλιτεχνών, καθώς και του τραγουδιού "Ξένο Ρούχο" των Δημήτρη Λίβανου-Χρήστου Σταυρακούδη, που ερμηνεύει η Σταυρούλα Αρβανιτοπούλου και το οποίο κέρδισε την πρώτη θέση στο ανανεωμένο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, πέφτει απόψε, στο γήπεδο του ΠΑΟΚ, στην Πυλαία, η αυλαία του φεστιβάλ.

    Τα 11+1 της 9ης Οκτωβρίου είναι τα εξής:

    1. «Λουδοβίκος»: Ερμηνευτής, συνθέτης, στιχουργός: Λουδοβίκος των Ανωγείων.

    2. «Μάγια Μελάγια»: Ερμηνευτές: Δήμητρα Γαλάνη, Σταμάτης Κραουνάκης, συνθέτες- στιχουργοί: Σταμάτης Κραουνάκης, Κώστας Λειβαδάς.

    3. «Κάθε μέρα ένα τραγούδι»: Ερμηνευτής - συνθέτης - στιχουργός: Νίκος Ζιώγαλας.

    4. «Αγιασμένα τραγούδια»: Ερμηνευτής: Στέλιος Διονυσίου, συνθέτης: Χρήστος Νικολόπουλος, στιχουργός: Μάνος Ελευθερίου.

    5. «Μπλουζάκι»: Ερμηνεύτρια: Τάνια Τσανακλίδου, συνθέτης: Στέφανος Κορκολής, στιχουργός: Νίκος Μωραϊτης.

    6. «Τα μεγάλα παιδιά»: Ερμηνευτής - συνθέτης- στιχουργός: Μανώλης Φάμελλος.

    7. «Η φάλαινα»: Ερμηνευτής -συνθέτης: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, στιχουργός Ισαάκ Σούσης.

    8. «Καλύτερα»: Ερμηνευτής: Ιορδάνης Παύλο, συνθέτης: Γιάννης Σπανός, στιχουργός: Μιχάλης Αβατάγγελος.

    9. «Αφύλαχτη Πόλη»: Ερμηνεύτρια: Μαρία Σπυροπούλο, συνθέτης: Στάμος Σέμσης, στιχουργός: Μιχάλης Μπουμπούλης.

    10. «Μια βραδιά στη Σαλονίκη»: Ερμηνευτής: Γιάννης Βαρδής, συνθέτης: Αντώνης Βαρδής, στιχουργός: Βασίλης Γιαννόπουλος.

    11. «Πηγαίνω μόνος»: Ερμηνευτής - συνθέτης - στιχουργός: Φίλιππος Πλιάτσικας.

    12. Ως δωδέκατο τραγούδι θα διαγωνιστεί το «Ξένο Ρούχο».

    [12] ΑΡΩΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΤΗΣ ΑΜΟΡΓΟΥ ΣΤΟ «INTERNATIONAL ACTION ART»

    Πειραιάς, 9 Οκτωβρίου 2005 (12:20 UTC+2)

    Σαράντα κορυφαίοι Έλληνες καλλιτέχνες πρόκειται να φιλοξενηθούν σε μια μοναδική εικαστική έκθεση, η οποία διοργανώνεται από τον Όμιλο UNESCO Πειραιά, με τίτλο «ΖΩ-ΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΟΡΓΟ».

    Τα εγκαίνια της Έκθεσης, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ένωση Καταπολιανών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, και με την ευγενική υποστήριξη της Ιεράς Μονής Χοζοβιωτίσσης Αμοργού, θα λάβουν χώρα τη Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2005, στις 20:00, στο νέο Πολιτιστικό Πολύκεντρο του Ομίλου UNESCO Πειραιά, ενώ χορηγός της Έκθεσης είναι η «ΕΛΙΧΡΥΣΟΣ Gallery».

    Οι καταξιωμένοι ζωγράφοι -μεταξύ των οποίων μέλη του Ομίλου UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων και απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών όπως ο Αλέκος Φασιανός και Μάρκος Βενιός, ο γνωστός χαράκτης Γιάννης Στεφανάκης κ.α.,

    ένωσαν τις δημιουργικές τους δυνάμεις, και φιλοτέχνησαν μια σειρά από υπέροχους πίνακες, μεταφέροντας στους καμβάδες τους τις αμέτρητες φυσικές ομορφιές και τους παραδοσιακούς οικισμούς της Αμοργού, κατά τη διάρκεια μιας πολιτιστικής εξόρμησης του Ομίλου UNESCO Πειραιά τον Αύγουστο. Τα έργα αυτά, μετά την παρουσίασή τους στην Αμοργό, έρχονται τώρα στην καρδιά του Πειραιά, προς τέρψιν του φιλότεχνου κοινού της πόλης.

    «Στόχος αυτής της ξεχωριστής πρωτοβουλίας είναι η προώθηση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του ευλογημένου αυτού νησιού. Το εικαστικό αυτό δρώμενο θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός Πολιτιστικού Κέντρου στη Χώρα της Αμοργού, καθώς τα έσοδα από τις πωλήσεις των έργων θα διατεθούν για αυτόν ακριβώς το σκοπό», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων, κος Ιωάννης Μαρωνίτης.

    Τη βραδιά των εγκαινίων θα πλαισιώσει ένα μουσικό πρόγραμμα, με τίτλο «Μελωδία του Απέραντου Γαλάζιου», από τη σοπράνο κα Ζανέτα Καλοσκάμη, και τον τενόρο Δημήτρη Κιάσσο, τους οποίους θα συνοδεύσει στο πιάνο η κα Χριστίνα Εμμανουηλίδου, ενώ θα ακολουθήσει δεξίωση.

    Η Έκθεση θα διαρκέσει έως τις 21 Οκτωβρίου 2005, και θα είναι ανοιχτή καθημερινά- εκτός Σαββάτου και Κυριακής- από τις 10:30 έως τις 14:30, και από τις 19:30 έως τις 21:00.

    [13] Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ

    Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2005 (11:03 UTC+2)

    Mπορείτε να φανταστείτε μια τεράστια συλλογή, η οποία συμπεριλαμβάνει από που να μην έχει βγει ποτέ σε μουσείο; Kι όμως, υπάρχει και θα έχουμε την ευκαιρία να τη

    Oλόκληρη η Iστορία της Nεοελληνικής Tέχνης, με έργα Γύζη, Λύτρα και Iακωβίδη μέχρι Kουνέλλη και Σαμαρά και από Παρθένη και Mπουζιάνη μέχρι Λάππα και Tσόκλη, παρουσιάζεται συμπυκνωμένα και σπονδυλωτά στην έκθεση με συλλογή της Alpha Bank στο Mουσείο Mπενάκη, από τις 12 Oκτωβρίου. Tο αφιέρωμα -από τα εκθεσιακά γεγονότα της χρονιάς- θα είναι σίγουρα γεμάτο εκπλήξεις και δυνατές συγκινήσεις. Έργα-θησαυροί από τους μεγαλύτερους Έλληνες καλλιτέχνες (ζωγράφους, χαράκτες και γλύπτες) συναπαρτίζουν ένα σώμα 200 έργων, πολλά εκ των οποίων παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό. H συλλογή της Alpha Bank αριθμεί 5.000 έργα και αποτελεί συνένωση των συλλογών των τραπεζών Πίστεως και Iονική. Πρόκειται σαφώς για μία από τις σημαντικότερες συλλογές έργων τέχνης που δημιουργήθηκαν στον ελληνικό χώρο από τραπεζικούς οργανισμούς και ιδρύματα. Περιλαμβάνονται πίνακες Eλλήνων καλλιτεχνών που χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου αιώνα και φθάνουν μέχρι σήμερα.

    Iδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι και η συλλογή των έργων χαρακτικής που παρακολουθεί την πορεία την νεοελληνικής χαρακτικής από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι τις μέρες μας. Aπαρτίζεται από μονόφυλλα, λευκώματα, σχέδια, βιβλία.

    Πληροφορίες: Μουσείο Μπενάκη (κτίριο, οδού Πειραιώς): Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου, τηλ. 210-34.53.111. Εγκαίνια έκθεσης: 10 Οκτωβρίου 2005. Διάρκεια έκθεσης: 12 Οκτωβρίου - 20 Νοεμβρίου 2005. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη και Κυριακή: 10.00-18.00. Παρασκευή και Σάββατο: 10.00-22.00


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 9 October 2005 - 18:13:46 UTC