Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-10-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΡΩ-ΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • [02] Ο Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΑΛΜΟΥΝΙΑ
  • [03] ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΠΡΟΣ ΠΓΔΜ: ΥΙΟΘΕΤΗΣΤΕ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΚΑΛΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΚΑΙ
  • [04] ΞΕΚΙΝΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [05] Ο ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [06] ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
  • [07] 10 ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΟΡΥΧΕΙΟ
  • [08] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [09] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [10] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ «CCTV» ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΟΥ ΣΙΚΑΓΟ

  • [01] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΡΩ-ΤΟΥΡΚΙΚΑ

    Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2005 (17:52 UTC+2)

    Σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις σχετικές με τις εξελίξεις στις ευρω-τουρκικές σχέσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, σημείωσε μεταξύ άλλων: α) αναφορικά με την πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως η πολιτική απόφαση έχει αναλυθεί πλειστάκις και από τον υπουργό Εξωτερικών και από τον ίδιο, ενώ επίσης έχει αναφερθεί επανειλημμένως ο πρωθυπουργός στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    Συμπληρωματικά, ο κ. Ρουσόπουλος υπενθύμισε ότι πολλές από αυτές τις δηλώσεις έγιναν "ακόμη και όταν η ΝΔ ήταν αντιπολίτευση. Διότι πιστεύουμε ότι αυτή η προοπτική θα βοηθήσει εκτός των άλλων την Τουρκία να εκσυγχρονισθεί, να εξευρωπαϊσθεί, να αλλάξει συμπεριφορές και θα ευνοήσει γενικότερα την περιοχή. Αυτή είναι η πολιτική μας άποψη».

    β) αναφορικά με την παρ.5 του διαπραγματευτικού πλαισίου, η οποία έγινε παρ.7, ο κ. Ρουσόπουλος διευκρίνισε ότι «δεν άλλαξε τίποτα" και τόνισε πως κατά συνέπεια "δικαιώθηκε η στάση του Υπουργείου Εξωτερικών». Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη συναφή δήλωση της Προεδρίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι "ο υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας είπε το αυτονόητο - πως δηλαδή ένας διεθνής οργανισμός έχει τους δικούς του όρους και κανόνες λειτουργίας και ένας άλλος διεθνής οργανισμός δεν μπορεί να επέμβει σε αυτούς τους κανόνες».

    Ο κ. Ρουσόπουλος διευκρίνισε ακόμη ότι "η δήλωση του κ. Στρο δεν έχει νομική ισχύ", ενώ σε παρεπόμενο ερώτημα - αν η Τουρκία συνεχίζει να έχει το δικαίωμα βέτο στο θέμα ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ - επανέλαβε πως «κάθε διεθνής οργανισμός έχει τους δικούς του κανόνες».

    γ) στην παρατήρηση ότι "μόνη δέσμευση της Τουρκίας είναι να τηρήσει τις αρχές καλής γειτονίας", ο κ. Ρουσόπουλος αντέτεινε ότι υπάρχουν πολλές δεσμεύσεις που πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία, αναφέροντας ενδεικτικά πως στο διαπραγματευτικό πλαίσιο - "κατά παρέκκλιση του κοινοτικού κεκτημένου" -υπάρχει ρήτρα για τη μετεγκατάσταση των πολιτών της Τουρκίας (ακόμη και μετά από την ένταξή της), όπως επίσης υπάρχουν όροι για το Πατριαρχείο, τη Χάλκη κλπ. Εξάλλου, είπε ο κ. Ρουσόπουλος, ακόμη και η αναφορά στις σχέσεις της καλής γειτονίας "δεν είναι προτροπή, είναι δέσμευση".

    δ) σε ό,τι αφορά τη συνολική αποτίμηση της συμφωνίας του Λουξεμβούργου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε., με τους όρους που έγινε, συνιστά "επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας".

    ε) αναφορικά με το θέμα της παραμονής κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο, ο κ. Ρουσόπουλος υπενθύμισε ότι έχουν καταβληθεί προσπάθειες να λυθεί συνολικά το ζήτημα αυτό. «Οι προσπάθειες συνεχίζονται. Ουδέποτε υπέστειλε κάποιος τη σημαία και πιστεύω ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται με τη σύμφωνη γνώμη όλων των ελληνικών κομμάτων», διότι παρά τις επιμέρους διαφορές "ασφαλώς, μείζων στόχος είναι η επίλυση του προβλήματος».

    στ) ως προς την περαιτέρω ευρω-τουρκική πορεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι "η Ε.Ε. θα καταγράφει τη συμπεριφορά της υποψήφιας χώρας και θα συνυπολογίζει τη στάση της στην εξέλιξη της διαδικασίας". Ο κ. Ρουσόπουλος υπενθύμισε ότι "κριτές" αυτής της πορείας θα είναι και η Ελλάδα και η Κύπρος, με ειδικό βάρος μάλιστα, δεδομένου ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με ομοφωνία. «Καλύτερη διαδικασία από αυτήν δεν υπήρχε περίπτωση να επιτευχθεί», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

    ζ) στο ερώτημα, τέλος, γιατί όταν η ΝΔ ήταν αντιπολίτευση ο κ. Καραμανλής επέκρινε τον κ. Σημίτη πως δεν έθεσε στη συμφωνία του Ελσίνκι το ζήτημα του casus belli και τώρα, που η ΝΔ είναι κυβέρνηση, δεν τέθηκε το ζήτημα στο διαπραγματευτικό πλαίσιο, ο κ. Ρουσόπουλος υπενθύμισε πως οι δηλώσεις του κ. Καραμανλή είχαν γίνει διότι υπήρξαν δηλώσεις του τότε υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» πως «δεν βάλαμε κανέναν όρο και καμία προϋπόθεση στην Τουρκία». Από τότε ως σήμερα, πρόσθεσε ο κ. Ρουσόπουλος, "έχουν αλλάξει κατά πολύ τα πράγματα. Από την εποχή που δεν βάζαμε όρους, περάσαμε στην εποχή που βάζουμε όρους, πολλούς όρους, τους οποίους υποχρεώνεται η Τουρκία να αποδεχθεί».

    [02] Ο Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΑΛΜΟΥΝΙΑ

    Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2005 (13:01 UTC+2)

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν συστάσεις από τον Επίτροπο κ. Χουακίμ Αλμούνια για την τιτλοποίηση και για τον προϋπολογισμό του 2006, δήλωσε: "Ο κ. Αλμούνια είπε ότι θα προτιμούσε να υπάρχουν μόνιμα μέτρα, μόνιμου χαρακτήρα, αλλά καταλαβαίνουμε όλοι ότι μόνιμου χαρακτήρα μέτρα θα έχουν πολύ μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις και στο ρυθμό ανάπτυξης και στην κοινωνική συνοχή.

    Εχουμε κάνει μια συγκεκριμένη επιλογή η οποία είναι συμβατή με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας και πιστεύουμε ότι αυτή η επιλογή θα περάσει και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή", τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης στην ημερίδα της ΟΚΕ με θέμα "Στρατηγική Λισαβόνας: Αναγκαιότητα ή επιλογή".

    [03] ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΠΡΟΣ ΠΓΔΜ: ΥΙΟΘΕΤΗΣΤΕ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΚΑΛΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Οκτωβρίου 2005 (13:46 UTC+2)

    Μήνυμα προς την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να αλλάξει συμπεριφορά στο ζήτημα του ονόματος και να υιοθετήσει άλλες συμπεριφορές καλής γειτονίας και συνεργασίας με την Ελλάδα, για το καλό τους και το αμοιβαίο καλό, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε τα ξίφη σε 127 απόφοιτους της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) στη Θεσσαλονίκη και κατά την αντιφώνησή του, στη δεξίωση, που ακολούθησε, μετά την προσφώνηση του διοικητή της Σχολής ταξίαρχου Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, υπογράμμισε:"Είναι εξαιρετικής σημασίας σήμερα ότι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας βρίσκεται εδώ στην καρδιά της Μακεδονίας. Και δεν μπορώ παρά να σκεφτώ τις φραστικές επιθέσεις που δέχονται αυτή η γη και οι πολίτες της Μακεδονίας από αυτούς που προσπαθούν να φαλκιδεύσουν την ιστορία της Μακεδονίας. Εμείς είμαστε εδώ για να τονίσουμε ότι η Μακεδονία ήταν πάντοτε ελληνική, παραμένει ελληνική και θα παραμείνει ελληνική. Και θα πρέπει αυτοί οι κύριοι να υιοθετήσουν άλλες συμπεριφορές. Συμπεριφορές καλής γειτονίας και συνεργασίας. Θα είναι για το καλό τους και μπορώ να προσθέσω θα είναι για το αμοιβαίο καλό".

    [04] ΞΕΚΙΝΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Οκτωβρίου 2005 (18:31 UTC+2)

    Κατά 35.000 ευρώ αυξάνει τον προϋπολογισμό διοργάνωσής του το Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο (Πέμπτη) και την Κυριακή 9 Οκτωβρίου.

    Οι διοργανωτές (ΕΡΤ και ΔΕΘ ΑΕ) ανακοίνωσαν σήμερα ότι τα τρία πρώτα βραβεία των νέων συνθετών θα συνοδεύονται από χρηματικά έπαθλα ύψους 20.000, 10.000 και 5.000 ευρώ. Παράλληλα, σήμερα ανακοινώθηκαν τα ονόματα της 9μελούς ειδικής καλλιτεχνικής επιτροπής της πρώτης διαγωνιστικής βραδιάς του φεστιβάλ στις 6 Οκτωβρίου, η οποία θα διαμορφώσει το αποτέλεσμα σε ποσοστό 40%. Το 60% του αποτελέσματος θα κριθεί με την ψήφο του κοινού που θα δοθεί στο φεστιβάλ, είτε με τηλεφωνική ψηφοφορία είτε με την αποστολή μηνυμάτων μέσω κινητού τηλεφώνου.

    Την επιτροπή αποτελούν οι: Γιώργος Ανδρέου (συνθέτης), Φίλιππος Γράψας (στιχουργός), Μίμης Πλέσσας (συνθέτης), Τάνια Τσανακλίδου (τραγουδίστρια), Γιώργος Χατζηνάσιος (συνθέτης), Μαρία Χούκλη (δημοσιογράφος), Γιάννης Σπάθας και Στέφανος Τσιτσόπουλος.

    Την πρώτη βραδιά (Πέμπτη 6 Οκτωβρίου) θα διαγωνιστούν οι πρωτοεμφανιζόμενοι δημιουργοί και ερμηνευτές με δώδεκα τραγούδια. Η πρώτη μέρα περιλαμβάνει επίσης «ιστορικό» μουσικό αφιέρωμα στα τραγούδια του φεστιβάλ. Παρουσιαστές θα είναι ο Ζακ Στεφάνου και η Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

    Τα έσοδα από τα εισιτήρια (στοιχίζουν 10 και 5 ευρώ για το κάτω και πάνω διάζωμα του γηπέδου, αντίστοιχα) της πρώτης βραδιάς της διοργάνωσης θα διατεθούν για την ανακατασκευή του κτιρίου της ΧΑΝΘ και του θεάτρου «Αυλαία» της Θεσσαλονίκης που κάηκε στην πρόσφατη πυρκαγιά.

    Τη δεύτερη βραδιά (Κυριακή 9 Οκτωβρίου) θα διαγωνιστούν τα τραγούδια έντεκα γνωστών δημιουργών, καθώς και το τραγούδι που θα διακριθεί στην πρώτη βραδιά. Παράλληλα, θα υπάρξει μουσικό αφιέρωμα στον πρόσφατα χαμένο Θεσσαλονικιό συνθέτη Σταύρο Κουγιουμτζή. Παρουσιαστές της βραδιάς θα είναι ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης και ο Δημήτρης Σταρόβας.

    Για τη δωρεάν μετάβαση του κοινού από το κέντρο της πόλης στο γήπεδο του ΠΑΟΚ στην Πυλαία όπου θα διεξαχθεί το φεστιβάλ τραγουδιού τις δύο βραδιές της διοργάνωσης, ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης διέθεσε λεωφορεία.

    Τα λεωφορεία θα αναχωρούν ανά δέκα λεπτά από τις 19.30 ως και τις 21.00 από την αφετηρία του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού και θα επιβιβάζουν κόσμο από όλες τις ενδιάμεσες στάσεις μέχρι το γήπεδο του ΠΑΟΚ, ενώ για την επιστροφή του κοινού θα γίνουν αντίστροφα δρομολόγια με αφετηρία το γήπεδο, μετά τη λήξη των εκδηλώσεων του φεστιβάλ, γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα.

    [05] Ο ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Λονδίνο, 5 Οκτωβρίου 2005 (10:31 UTC+2)

    Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και τα παραλειπόμενα από τις δραματικές διαπραγματεύσεις του Λουξεμβούργο εξακολουθούν να απασχολούν μεγάλη μερίδα του βρετανικού Τύπου.

    Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς γράφουν για την αμερικανική ανάμειξη στις διαπραγματεύσεις.

    «Η ευθυμία των βρετανών διπλωματών και των αξιωματούχων της Κομισιόν ήταν εμφανής», γράφει η εφημερίδα.

    Όμως «άλλοι διπλωμάτες εξέφραζαν την ανησυχία τους για τον διαφαινόμενο άξονα Λονδίνου - Άγκυρας - Ουάσιγκτον».

    Η βρετανική εφημερίδα μεταφέρει το παράπονο ενός ευρωπαίου διπλωμάτη που δήλωσε ότι «οι Βρετανοί διαβουλεύονταν με τους Τούρκους και τους Αμερικάνους πριν διαβουλευθούν με εμάς».

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τη βρετανική προεδρία και την τουρκική αντιπροσωπία την οποία διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ - ενδεχόμενο που ανησυχούσε την Άγκυρα.

    Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς γράφουν ότι κατά τη διάρκεια αυτών των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων «πολλοί από τους 25 υπουργούς Εξωτερικών γνώριζαν πολύ λίγα πράγματα για το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων».

    Η βρετανική εφημερίδα καταλήγει γράφοντας ότι «ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν για την αμερικανική ανάμειξη και φοβούνται ότι η Τουρκία θα αποδειχθεί ένας Αμερικανο-βρετανικός 'Δούρειος Ίππος' μέσα στην ΕΕ».

    «Η Άγκυρα χρειάζεται μια πολιτιστική επανάσταση πριν γίνει μέλος της ΕΕ, λέει ο Σιράκ».

    Με αυτόν τον τίτλο η Γκάρντιαν μεταφέρει τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου που εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο η Τουρκία θα είναι έτοιμη για να γίνει ισότιμο μέλος της Κοινότητας.

    Η Γκάρντιαν σημειώνει ότι οι «πολέμιοι της τουρκικής ένταξης» διατήρησαν «χαμηλό προφίλ» τις τελευταίες μέρες «γνωρίζοντας ότι θα έχουν πολλές ευκαιρίες στο μέλλον να διακόψουν ή ακόμη και να σταματήσουν την τουρκική πορεία προς την ΕΕ».

    Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας περιλαμβάνουν 35 «κεφάλαια». Αν και οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «κάθε χώρα-μέλος μπορεί να δηλώσει ότι η Άγκυρα δεν συμμορφώθηκε με τους όρους του κάθε κεφαλαίου», γράφει η Γκάρντιαν.

    [06] ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ

    Τζακάρτα, 5 Οκτωβρίου 2005 (09:14 UTC+2)

    Καταζητούνται από την αστυνομία της Ινδονησίας πέντε κάτοικοι της Ιάβας που είχαν τεθεί υπό επιτήρηση πριν από τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μπαλί, αλλά τώρα έχουν εξαφανιστεί. Οι αστυνομικές αρχές έχουν κινητοποιηθεί προκειμένου να εξαρθρώσουν θύλακες ισλαμιστών υπό το φόβο νέων βομβιστικών επιθέσεων.

    [07] 10 ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΟΡΥΧΕΙΟ

    Πεκίνο, 5 Οκτωβρίου 2005 (08:16 UTC+2)

    Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 18 αγνοούνται μετά από πλημμύρα που σημειώθηκε στις στοές ανθρακωρυχείου στην νοτιοδυτική επαρχία Σιτσουάν της Κίνας την Τρίτη, μετέδωσε την Τετάρτη το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

    [08] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Λονδίνο, 5 Οκτωβρίου 2005 (06:52 UTC+2)

    Η γενική απεργία που «παρέλυσε» τη Γαλλία τη Τρίτη αλλά και ο ρόλος της Αυστρίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με Τουρκία και Κροατία απασχολούν μεγάλη μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου.

    Η γερμανική Die Welt γράφει ότι η γενική απεργία που πραγματοποίησαν τα συνδικάτα στη Γαλλία δείχνει ότι οι Γάλλοι δεν έχουν «κατανοήσει την ανάγκη ριζικών αλλαγών».

    Η εφημερίδα επικροτεί τις κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση του Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Οι αλλαγές αυτές δεν είναι δημοφιλείς πουθενά αλλά «ιδιαίτερα στη Γαλλία».

    «Πολλοί Γάλλοι δεν αποδέχονται καν την ανάγκη δραστικών αλλαγών», σημειώνει η Die Welt.

    «Ο ασθενής της Ευρώπης» είναι ο τίτλος της Der Tagesspiegel.

    «Ο πραγματικός ασθενής στην Ευρώπη είναι η Γαλλία και ξαφνικά η κατάσταση στη Γερμανία φαντάζει πιο ελπιδοφόρα», γράφει η γερμανική εφημερίδα.

    Οι Γάλλοι -σημειώνει - «δεν έχουν επίγνωση του πόσο αρτηριοσκληρωτική είναι η χώρα τους».

    Η Liberation σημειώνει ότι ο κ. ντε Βιλπέν προσπαθεί να πείσει τα συνδικάτα ότι πραγματικά «ακούει τα παράπονα τους».

    «Τα εργατικά συνδικάτα κατάφεραν να ακουστούν» λέει η Liberation που προσθέτει όμως ότι τα αιτήματα τους είναι τόσο ποικίλα που είναι δύσκολο να καταρτιστεί «συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης».

    Η El Pais σημειώνει ότι οι απεργία αποδεικνύει το «βάθος της κρίσης στη Γαλλία».

    «Η Γαλλία έχει γίνει μια πολύ συντηρητική κοινωνία που είναι απρόθυμη να κάνει αλλαγές».

    Το 35ωρο-συνεχίζει η ισπανική εφημερίδα - «δεν δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας αλλά αντίθετα οδήγησε πολλούς εργαζόμενους να εργάζονται λιγότερο».

    Το σχόλιο της El Pais καταλήγει με το ερώτημα: «Για πόσο καιρό ακόμη οι Γάλλοι θα κοροϊδεύουν τον εαυτό τους;»

    Αυστρία

    Η αυστριακή Die Presse επιδοκιμάζει την σθεναρή στάση της κυβέρνησης στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κροατίας.

    «Eίναι θετικό που δόθηκε αίσιο τέλος στη κωμωδία που παίχτηκε με τη Κροατία - μια χώρα που είναι πιο έτοιμη για ένταξη στην ΕΕ από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, πόσο μάλλον από τη Τουρκία», γράφει η Die Presse.

    Η εφημερίδα παραδέχεται ότι τα οικονομικά συμφέροντα της Αυστρίας εξυπηρετούνται από την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ αλλά τονίζει ότι «η προώθηση εθνικών συμφερόντων αυτού του τύπου δεν είναι κακό, είναι λογικό».

    Στο ίδιο μήκος κύματος και η Der Standard που σημειώνει ότι η Κροατία έχει κάνει πολύ περισσότερα από τις άλλες πρώην Γιουγκοσλαβικές χώρες στο θέμα των εγκλημάτων πολέμου.

    Η γερμανική Die Tageszeitung εκφράζει την ενόχληση της για το «παζάρι» που έκανε η Αυστρία επιτυγχάνοντας θετικό αποτέλεσμα στο θέμα της Κροατίας με αντάλλαγμα την αποδοχή του ενταξιακού διαπραγματευτικού πλαισίου της Τουρκίας.

    Με τίτλο «επικίνδυνα παιχνίδια» η γερμανική εφημερίδα γράφει ότι η Αυστρία μπλόκαρε τη συμφωνία με τη Τουρκία μέχρι να κερδίσει αυτό που ήθελε για τη Κροατία.

    «Άσχημη γεύση» άφησαν αυτά που διαδραματίσθηκαν στο Λουξεμβούργο γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

    Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «είναι πιθανό» ότι η Κάρλα ντελ Πόντε πείσθηκε από τη βρετανική προεδρία να «αλλάξει την άποψη της» για το βαθμό συνεργασίας της Κροατικής κυβέρνησης με το Διεθνές Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

    [09] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Λονδίνο, 5 Οκτωβρίου 2005 (06:50 UTC+2)

    Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και τα παραλειπόμενα από τις δραματικές διαπραγματεύσεις του Λουξεμβούργο εξακολουθούν να απασχολούν μεγάλη μερίδα του βρετανικού Τύπου.

    Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) γράφουν για την αμερικανική ανάμειξη στις διαπραγματεύσεις.

    «Η ευθυμία των βρετανών διπλωματών και των αξιωματούχων της Κομισιόν ήταν εμφανής», γράφει η εφημερίδα.

    Όμως «άλλοι διπλωμάτες εξέφραζαν την ανησυχία τους για τον διαφαινόμενο άξονα Λονδίνου - Άγκυρας - Ουάσιγκτον».

    Η βρετανική εφημερίδα μεταφέρει το παράπονο ενός ευρωπαίου διπλωμάτη που δήλωσε ότι «οι Βρετανοί διαβουλεύονταν με τους Τούρκους και τους Αμερικάνους πριν διαβουλευθούν με εμάς».

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τη βρετανική προεδρία και την τουρκική αντιπροσωπία την οποία διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ - ενδεχόμενο που ανησυχούσε την Άγκυρα.

    Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς γράφουν ότι κατά τη διάρκεια αυτών των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων «πολλοί από τους 25 υπουργούς Εξωτερικών γνώριζαν πολύ λίγα πράγματα για το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων».

    Η βρετανική εφημερίδα καταλήγει γράφοντας ότι «ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν για την αμερικανική ανάμειξη και φοβούνται ότι η Τουρκία θα αποδειχθεί ένας Αμερικανο-βρετανικός 'Δούρειος Ίππος' μέσα στην ΕΕ».

    «Η Άγκυρα χρειάζεται μια πολιτιστική επανάσταση πριν γίνει μέλος της ΕΕ, λέει ο Σιράκ».

    Με αυτόν τον τίτλο η Γκάρντιαν (Guardian) μεταφέρει τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου που εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο η Τουρκία θα είναι έτοιμη για να γίνει ισότιμο μέλος της Κοινότητας.

    Η Γκάρντιαν σημειώνει ότι οι «πολέμιοι της τουρκικής ένταξης» διατήρησαν «χαμηλό προφίλ» τις τελευταίες μέρες «γνωρίζοντας ότι θα έχουν πολλές ευκαιρίες στο μέλλον να διακόψουν ή ακόμη και να σταματήσουν την τουρκική πορεία προς την ΕΕ».

    Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας περιλαμβάνουν 35 «κεφάλαια». Αν και οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «κάθε χώρα-μέλος μπορεί να δηλώσει ότι η Άγκυρα δεν συμμορφώθηκε με τους όρους του κάθε κεφαλαίου», γράφει η Γκάρντιαν.

    Συντηρητικό Κόμμα

    Οι Τάιμς (Times) γράφουν ότι «η μάχη για την αρχηγία των Τόριδων είναι ανοιχτή».

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι δυο από τους υποψηφίους για την ηγεσία, ο Κένεθ Κλαρκ και ο Ντέιβιντ Κάμερον, «εντυπωσίασαν με τις ομιλίες τους» στο ετήσιο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος.

    Σήμερα είναι η σειρά του τρίτου σημαντικότερου υποψηφίου, Ντέιβιντ Ντέιβις, σημειώνουν οι Τάιμς που σχολιάζουν ότι ο κ. Ντέιβις που θεωρείται φαβορί «πρέπει να εκφωνήσει την ομιλία της ζωής του καθώς ακόμη και οι υποστηρικτές του παραδέχθηκαν ότι οι ομιλίες των δυο αντιπάλων του ήταν εντυπωσιακές».

    Η Γκάρντιαν (Guardian) στο πρωτοσέλιδο της σημειώνει ότι ο Ντέιβιντ Ντέιβις θα τονίσει στη σημερινή του ομιλία την ανάγκη για το κόμμα του να «υιοθετήσει μια δεξιά ατζέντα».

    Πετρέλαιο

    Οι απειλές στην ασφάλεια των πετρελαϊκών επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο κυριαρχούν στο πρωτοσέλιδο των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

    Σύμφωνα με τον σύμβουλο ασφαλείας της Σελ (Shell International) οι απειλές προέρχονται από την διεθνή τρομοκρατία, την διαφθορά και τον ακτιβισμό μη-κυβερνητικών οργανώσεων.

    Ο σύμβουλος ασφαλείας της Σελ δήλωσε στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ότι σε 14 περιοχές του κόσμου οι τοπικές αρχές ασφαλείας είναι «αναποτελεσματικές».

    Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα οι πετρελαϊκές εταιρείες αναγκάζονται να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους σε «όλο και πιο ασταθή μέρη του κόσμου» στην αναζήτηση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου.

    Πολύ-πολιτισμικότητα στη Βρετανία

    Η Ιντιπέντεντ (Independent) αφιερώνει το πρωτοσέλιδο της στη επέτειο των 20 χρόνων από τα θλιβερά φυλετικά επεισόδια σε περιοχή του βόρειου Λονδίνου.

    Η εφημερίδα αντιπαραθέτει φωτογραφία των βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν τον Οκτώβριο του 1985 στη περιοχή Μπρόντγουότερ με φωτογραφία της ίδιας περιοχής σήμερα όπου όπως γράφει ζουν «39 διαφορετικές εθνικότητες ενώ τα κρούσματα εγκληματικών πράξεων έχουν μειωθεί».

    Η περιοχή που «δεν είχε καμιά ελπίδα το 1985 είναι τώρα ένας φάρος φυλετικής αρμονίας», γράφει η Ιντιπέντεντ.

    [10] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ «CCTV» ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΟΥ ΣΙΚΑΓΟ

    Θεσσαλονίκη, 5 Οκτωβρίου 2005 (14:44 UTC+2)

    Στο 41ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σικάγο θα διαγωνιστεί η ταινία του Θεσσαλονικιού σκηνοθέτη Βασίλη Κατσίκη «CCTV», που είναι και η μόνη ελληνική ταινία που θα προβληθεί στο καταξιωμένο διεθνώς φεστιβάλ, στο τμήμα «World Cinema» από τις 6 έως τις 20 Οκτωβρίου, μαζί με άλλες 16 ταινίες με ηθοποιούς «τέρατα» της 7ης Τέχνης όπως η Σοφία Λόρεν, ο Νίκολας Γκέιτς, η Σούζαν Σάραντον, ο Ρίτσαρντ Γκιρ κ.α.

    Η ταινία επελέγη από τους ίδιους τους διοργανωτές που την ξεχώρισαν στο 45ο Διεθνές Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης όπου απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας της Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου. Στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ η ταινία του Βασίλη Κατσίκη χαρακτηρίζεται ως «ένα ακαταμάχητο φιλμ, μια αυθεντική «λήψη» της αλληλεπίδρασης μεταξύ της κάμερας, του ήρωα και του κοινού».

    Το CCTV (από τα αρχικά του Close Circuit Television-κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης) περιγράφει με ένα ιδιόμορφο τρόπο το «ταξίδι» μιας χαλασμένης βιντεοκάμερας που γυρίζει από χέρι σε χέρι και καταγράφει, όποτε αυτή θέλει, τις ζωές αυτών που την κρατάνε. Έτσι ο θεατής γίνεται συμμέτοχος στην περίεργη οδύσσεια της κάμερας και γίνεται «αυτόπτης μάρτυρας» σε πολλές περίεργες ιστορίες στην Ελλάδα, μέχρι να φτάσει κάποια στιγμή στους προσφυγικούς καταυλισμούς στα σύνορα του Αφγανιστάν με το Πακιστάν και μετά στα αιματηρά επεισόδια ενάντια στη παγκοσμιοποίηση στη Γένοβα στην Ιταλία. Από εκεί θα ταξιδέψει στην Ισπανία και την Αγγλία.

    Απομίμηση ντοκιμαντέρ ή πραγματική ταινία φαντασίας; Στο ερώτημα αυτό δεν έχει απάντηση ο Βασίλης Κατσίκης, που προσπάθησε να αποδώσει την παγκόσμια εικόνα του σήμερα. Ο ίδιος έχει στο ενεργητικό του 45 ντοκιμαντέρ, με συμμετοχές σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει αποσπάσει αρκετά βραβεία, μεταξύ αυτών το πανευρωπαϊκό βραβείο SORCOM.

    «Προσπάθησα να κάνω ένα σχόλιο πάνω στο θέμα της εικονοποίησης», επισήμανε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κατσίκης. «Η ζωή μας άλλωστε κυριαρχείται από εικόνες, οι οποίες καταβάλλουν το μεγαλύτερο κομμάτι είτε λέγεται πληροφορία, είτε λέγεται Τέχνη. Ήθελα να δείξω τη «διαστροφική» μας σχέση με την εικόνα έως το σημείο που μετατρέπεται ακόμα και σε «φασισμό». Στις μέρες μας ένα «κλειστό κύκλωμα» καταγράφει τις δημόσιες, αλλά και τις πιο απόκρυφες στιγμές μας».

    Το στήσιμο και τα γυρίσματα της ταινίας, που δεν έτυχε καμίας επίσημης οικονομικής στήριξης, σίγουρα αποτελεί μία πολύ προσωπική υπόθεση. Ενδιαφέρουσα είναι και η ερμηνεία των ηθοποιών - όλοι ερασιτέχνες, που αποδίδουν ανόθευτα και με πειστικότητα το μήνυμα που ήθελε να δώσει ο ίδιος ο σκηνοθέτης καταγράφοντας την παγκόσμια εικόνα του σήμερα -σκληρή και συνάμα τρυφερή στην καθημερινότητά της.

    Η μουσική και η σύνθεση της CCTV είναι του Κλείτου Κυριακίδη, η παραγωγή του Κώστα Λαμπρόπουλου. Βοηθοί σκηνοθέτες: Μαρία Παρασκευοπούλου, ο Λευτέρης Θερμός, Κλ. Κυριακίδης, Ολυμπία Διαμαντοπούλου. Μοντάζ Αγγέλα Δεσποτίδου. Παίζουν η ιταλίδα Κλάρα Κριβελάρο, ο Ισπανός Κάρολο Όσκαρ Μάες, η Δήμητρα Παξινού και η Ολυμπία Διαμαντοπούλου.

    Οι προβολές της ταινίας θα γίνουν στο Landmark's Century Centre Cinema 2828 N. Clark στις 11 Οκτωβρίου 6:50 μ.μ., στις 12 Οκτωβρίου 5:30 μ.μ. και στις 13 Οκτωβρίου 9:00 μ.μ.

    Δ. Ριμπά


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 5 October 2005 - 18:13:45 UTC