Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 24 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-10-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [02] ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [03] ΕΠΕΔΩΣΕ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΤΗΡΙΑ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [04] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΥΡΙΟ Ο Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
  • [05] Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
  • [06] Ο ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΜΕ
  • [07] ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΑΪΛΑΝΔΗ
  • [08] 15 ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΦΩΝΑ ΛΟΝΓΚΟΥΑΝΓΚ
  • [09] Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
  • [10] ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ
  • [11] ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΦΚΘ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

  • [01] ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Άγκυρα, 4 Οκτωβρίου 2005 (12:45 UTC+2)

    «Η Τουρκία θα διατηρήσει τα κεκτημένα δικαιώματά της στους διεθνείς οργανισμούς» και συγκεκριμένα «θα κινηθεί με βάση την ελεύθερη βούλησή της στο ΝΑΤΟ». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στο σημείο του διαπραγματευτικού πλαισίου που σχετίζεται με τη στάση που πρέπει να τηρήσει η Τουρκία σε ό,τι αφορά τις χώρες μέλη της ΕΕ και τους άλλους διεθνείς οργανισμούς.

    Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, χαρακτηρίζοντάς την «διπλωματική επιτυχία που έγινε αισθητή όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά στην Ασία, την Αφρική και την Αμερική».

    «Άκρως σημαντική καμπή για το μέλλον της Τουρκίας» ήταν η χτεσινή, σύμφωνα με τον Ερντογάν, ο οποίος είπε επίσης ότι «η ΕΕ με την επιλογή της αυτή, έχει ισχυροποιήσει τη βούλησή της να μετεξελιχθεί σε παγκόσμια δύναμη. Η Τουρκία βρίσκεται σε στρατηγική θέση και η επιλογή της ΕΕ είναι επιλογή με σημαντική στρατηγική διάσταση».

    Αναφερόμενος στην κριτική που έχει ήδη αρχίσει να ασκείται γύρω από την «ανοιχτή» έκβαση των συνομιλιών, ο Ερντογάν είπε ότι «στο διαπραγματευτικό πλαίσιο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι κοινός στόχος είναι η προσχώρηση, δηλαδή η πλήρης ένταξη. Ο όρος περί συνομιλιών με ανοιχτό τέλος, έχει να κάνει με τη φύση της έννοιας των συνομιλιών».

    Ο Ερντογάν χαρακτήρισε αστήριχτο ισχυρισμό και πολιτική λάσπη «τον ισχυρισμό ότι πλήττονται τα εθνικά μας συμφέροντα» και συμπλήρωσε: «Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι το γεγονός ότι αυτοί που έχουν υπογράψει την ευρωπαϊκή πορεία και το σχετικό πρόγραμμα, αντιτίθενται τώρα σε όλα αυτά. Αυτό δεν είναι έντιμη στάση». Ο Ερντογάν εννοούσε το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης και την κριτική που ασκεί αυτό.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός έδειξε πάντως ότι αν μη τι άλλο ανησυχεί για την «εθνικιστική αντιπολίτευση» η οποία, όπως όλα δείχνουν ότι θα κλιμακωθεί. Είπε χαρακτηριστικά, «απευθύνομαι σε όσους τούς πιστεύουν. Μην παρασύρεστε και μην πέφτετε στην παγίδα».

    Τέλος, ο Ερντογάν εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη» του προς χώρες, όπως είπε, μη μέλη της ΕΕ», για τη συμβολή τους στη διαδικασία που οδήγησε στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εννοώντας τις ΗΠΑ.

    [02] ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2005 (18:30 UTC+2)

    Ως ουσιαστική περιέγραψε τη συζήτηση στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Α. Παπανδρέου, στη δευτερολογία του, και πρόσθεσε ότι οι βουλευτές με τις παρεμβάσεις τους έδωσαν ανάγλυφα το κλίμα, αλλά και το «νέο αέρα ελπίδας που δημιουργείται στον ελληνικό λαό».

    Είναι απαραίτητη η δημοκρατία για να ακούγονται όλες οι φωνές, και η ενότητα για να είμαστε αποτελεσματικοί, είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας «ανήκουμε στο ΠΑΣΟΚ και όχι το ΠΑΣΟΚ σ'εμάς».

    «Είμαστε με την κοινωνία και όχι με τη γραφειοκρατία», ανέφερε σε άλλο σημείο της δευτερολογίας του ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος είπε ότι «αποκέντρωση σημαίνει ακριβώς να αναιρούμε τις εξουσίες που είχαμε».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σπαταλά τις δημιουργικές δυνατότητες της χώρας και πρόσθεσε ότι καταρράκωσε την αξιοπιστία της πολιτικής ζωής που πρέπει να αποκατασταθεί.

    «Ο πολίτης μπορεί να αγάπησε τη ΝΔ προς στιγμήν, προεκλογικά και τη μέρα των εκλογών, εγώ θεωρώ ότι πέρα από το να σ' αγαπήσει κάποιος πρέπει να δει ότι μπορεί και να σε εμπιστεύεται, και εμείς ακριβώς καταθέτουμε πρόταση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας στον ελληνικό λαό», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές.

    «Όχι στη μιζέρια, την εσωστρέφεια και τις προσωπικές πολιτικές που βλάπτουν τη συλλογική προσπάθεια», ήταν το κυρίαρχο μήνυμα που εξέπεμψαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

    Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είπαν ότι "ο κόσμος περιμένει απο εμάς", δηλώνοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία τους για την περαιτέρω πορεία του κόμματος, καθώς, όπως είπαν, το κόμμα καθημερινά με προεξάρχοντα τον Γιώργο Παπανδρέου καθιστά πιο συγκεκριμένο και σαφές το πολιτικό του πλαίσιο μέσα από την υποβολή επεξεργασμένων προτάσεων. «Δώσατε το πλαίσιο που είχαμε ανάγκη», είπε ο Ανδρέας Μακρυπίδης και πρότεινε την ανάλυση του προϋπολογισμού κατά τομείς.

    «Πρέπει να σύρουμε τη ΝΔ στο γήπεδο των πραγματικών μεταρρυθμίσεων», πρότεινε ο Νίκος Σαλαγιάννης, ο οποίος αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ είπε ότι πρέπει «να λειτουργήσουμε τα όργανα, να πούμε 'όχι' στα εσωκομματικά δοβλέτια, να πάμε στην κοινωνία».

    «Το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να χάνει τη συνοχή του επειδή κάποιοι θέλουν να πουν τα δικά τους», ανέφερε ο κ. Γιώργος Παπαγεωργίου, ο οποίος ενόψει των εκλογών της Αυτοδιοίκησης πρότεινε να «κριθούν και οι εν ενεργεία και οι υποψήφιοι» που έχει στηρίξει και θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ.

    Την περιφερειακή συγκρότηση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ πρότεινε ο Τάκης Αντωνακόπουλος, ενώ ο Απόστολος Κατσιφάρας είπε ότι «σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει κάτω από το προσωπικό άγχος να υπηρετούμε την τηλεοπτική δημοκρατία».

    Τη δημιουργία νέας σχέσης εμπιστοσύνης του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία πρότεινε ο Δημήτρης Κουσελάς, προσθέτοντας ότι το «ΠΑΣΟΚ δεν είναι άθροισμα προσωπικών στρατηγικών», ενώ ο Δημήτρης Γεωργακόπουλος είπε ότι «η ανωριμότητα και η επιπολαιότητα με την οποία ενήργησαν κορυφαία πολιτικά στελέχη στο ΠΣ την περασμένη εβδομάδα μας εκθέτουν όλους».

    Την έκδοση «πράσινου βιβλίου» με τις διεκδικήσεις του πολίτη πρότεινε ο Δημήτρης Καϊσερλής, ο Μανώλης Στρατάκης τάχθηκε εναντίον της πολιτικής διαχείρισης στα αγροτικά, ενώ ο Θανάσης Παπαγεωργίου πρότεινε την πραγματική καταγραφή της ανεργίας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραποιεί τα στοιχεία.

    «Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες ότι δεν ερχόμαστε για να ξαναπάρουμε καρέκλες», είπε ο Βασίλης Τόγιας, ενώ ο Γιάννης Παρασκευάς ανέφερε πως «η ΝΔ απλώνει τον τραχανά, εμείς τον σκορπίζουμε και ο πρόεδρος τρέχει να τον μαζεύει».

    «Να απογαλακτίσουμε το ΠΑΣΟΚ από πρακτικές του παρελθόντος και να βρεθεί το κεντρικό σύνθημα που θα αγγίζει το συναίσθημα», πρότεινε ο κ. Παρασκευάς.

    «Οταν υπάρχουν στοιχεία κριτικής που αφορούν τον τόνο και όχι την ουσία, συμπληρώνουν τον Καιάδα της σιωπής» ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο Χρήστος Αηδόνης.

    [03] ΕΠΕΔΩΣΕ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΤΗΡΙΑ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Ουάσιγκτον, 4 Οκτωβρίου 2005 (09:42 UTC+2)

    Ο νέος Πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Αλέξανδρος Μαλλιάς, επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο Τζώρτζ Μπους και ανέλαβε πλέον επίσημα τα καθήκοντά του στη Ουάσιγκτον.

    Στην σχετική τελετή που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας στο Λευκό Οίκο, ο νέος Πρέσβης διαβίβασε στον Αμερικανό ηγέτη τις ευχές τόσο του Προέδρου όσο και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας για επιτυχία στην υψηλή αποστολή του καθώς επίσης και για την πρόοδο και ευημερία του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών.

    «Έρχομαι σαν φίλος από μια φίλη χώρα» υπογράμμισε ο κύριος Μαλλιάς στον Πρόεδρο Μπούς, παρατηρώντας στη συνέχεια πως η επίδοση των πρεσβευτικών διαπιστευτηρίων του στο Λευκό Οίκο ήταν για τον ίδιο μεγάλη τιμή και ιδιαίτερη ευχαρίστηση.

    Ο Πρόεδρος Μπους, όπως πληροφορείται η Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής, ευχαρίστησε την Ελλάδα για τον θετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει σε διάφορα δύσκολα θέματα στον χώρο των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, αναφέροντας ιδιαίτερα την υποστήριξη της Αθήνας προς το αίτημα της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης εξήρε τη συμβολή της Ελληνο-αμερικανικής κοινότητας στην ζωή των Ηνωμένων Πολιτειών. Το πλήρες κείμενο των προεδρικών δηλώσεων αναμένεται ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο την Τρίτη.

    Ο νέος αρχηγός της Ελληνικής διπλωματικής αποστολής στη Ουάσιγκτον, στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μπούς εξέφρασε τη συμπαράσταση του λαού της Ελλάδας προς όλους όσους επηρέασε το πρόσφατο πέρασμα του κυκλώνα Κατρίνα και επανέλαβε την προσφορά της κυβέρνησής του να συμβάλει στις προσπάθειες διάσωσης και περίθαλψης των πληγέντων από τη μεγάλη αυτή φυσική καταστροφή.

    Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, τόνισε ο κ. Μαλλιάς, «συνδέονται στενά από ιστορικούς και παραδοσιακούς δεσμούς Φιλίας, Συμμαχίας, Συνεργασίας και Αλληλεγγύης». Πρόκειται για μια, όπως τη χαρακτήρισε «δυναμική σχέση», η οποία στηρίζεται σε «σταθερά θεμέλια αναγερμένα πάνω στις κοινές αξίες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, που από κοινού αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίγο του Ελληνικού πολιτισμού».

    Κατόπιν ο Έλληνας πρέσβης παρατήρησε ότι ο αγώνας ανεξαρτησίας της Αμερικής είχε σε μεγάλο βαθμό εμπνευστεί από τις αρχές και τις αξίες των φιλοσόφων της Κλασικής Ελλάδας. Παράλληλα εκτίμησε πως ο αγώνας ανεξαρτησίας της Ελλάδας, από τον ζυγό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ήταν εμπνευσμένος από τις αρχές της Αμερικανικής Επανάστασης. Ο διακαής αυτός πόθος για ελευθερία, τόνισε ο κύριος Μαλλιάς, αποτελεί ένα διαχρονικό κοινό χαρακτηριστικό τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της Ελλάδας.

    Κατά τον Έλληνα πρέσβη, οι στενοί δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες διευρύνονται και ενισχύονται από την παρουσία της επιτυχημένης και δυναμικής Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, τα μέλη της οποίας «είναι υπερήφανοι και καλοί πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών κι εξ ίσου υπερήφανοι για την Ελληνική καταγωγή τους».

    Στη συνέχεια ο κύριος Μαλλιάς υπογράμμισε ότι «η εξαίρετη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας επιβεβαιώνεται και από τον πρωτοφανή ρυθμό των διμερών υψηλού επιπέδου διαβουλεύσεων» που «ανοίγουν καινούργιες προοπτικές στην κοινή επιθυμία μας και στην κοινή προσήλωσή μας στην διάδοση της δημοκρατίας και της ελευθερίας σε πολλά μέρη του κόσμου». Παραδέχτηκε όμως στο σημείο αυτό πως «χρειάζονται και άλλες κοινές προσπάθειες προκειμένου η στρατηγική αυτή συνεργασία να καταστεί πιο αποτελεσματική».

    Ο νέος Πρέσβης της Ελλάδας είπε επίσης στον Πρόεδρο Μπους πως μετά την επιτυχημένη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, «δημιουργούνται πολλές νέες ευκαιρίες για συνεργασία των δύο χωρών σε τομείς που αφορούν σε θέματα ασφάλειας».

    Ο κύριος Μαλλιάς δανείστηκε κατόπιν μια έκφραση του Αβραάμ Λίνκολν πού είχε πει πως «τα δόγματα του ήσυχου παρελθόντος δεν είναι ικανοποιητικά για το θυελλώδες παρόν» για να τονίσει ότι «η αντιμετώπιση των προκλήσεων της σημερινής εποχής, όπως των ασυμμετρικών απειλών, της παγκόσμιας τρομοκρατίας και των απειλών κατά της ειρήνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας, επιβάλει η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, σαν καλοί σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, να στέκονται η κάθε μία στο πλευρό της άλλης».

    Ο νέος διπλωματικός εκπρόσωπος της Αθήνας στη Ουάσιγκτον είπε επίσης πως «η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συμβάλει στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να εξελιχθούν η Μέση Ανατολή και η Ανατολική Μεσόγειος σε περιοχή ειρήνης, κοινωνικής δικαιοσύνης, ελευθερίας και συνεργασίας» καθώς επίσης και «για να εξευρεθεί ένας δίκαιος, λειτουργικός και βιώσιμος διακανονισμός του Κυπριακού, στηριγμένος στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο.»

    Ο κύριος Μαλλιάς είπε τέλος πως «η Ελλάδα συνεχίζει να είναι σημαντικός παράγοντας σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων» και ως εκ τούτου «η Ελλάδα θα θεωρούσε ευπρόσδεκτη μια ενεργό Αμερικανική υποστήριξη στις προτάσεις και προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της επίσημης ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

    Καταλήγοντας ο νέος Πρέσβης διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Μπους ότι «η Ελλάδα και οι Έλληνες στην μεγάλη πλειοψηφία τους εκτιμούν βαθύτατα τη προνομιακή σχέση τους και την στρατηγική συνεργασία τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής» και υποσχέθηκε πως θα εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις για να προαγάγει, διευρύνει και ενισχύσει «τους ιδιαίτερους δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες μας και τους λαούς τους».

    [04] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΥΡΙΟ Ο Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Οκτωβρίου 2005 (17:07 UTC+2)

    Στη Θεσσαλονίκη θα έρθει αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, προκειμένου να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας και να επιδώσει τα ξίφη στους απόφοιτους της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ).

    Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 11.30 το πρωί στις εγκαταστάσεις της ΣΣΑΣ και αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

    [05] Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Λονδίνο, 4 Οκτωβρίου 2005 (10:36 UTC+2)

    Το Λονδίνο επισκέπτεται σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, για να συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν ζητήματα που σχετίζονται με διμερές πλαίσιο σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας, ενώ η Μόσχα ενδιαφέρεται άμεσα για τη περαιτέρω βελτίωση των ενεργειακών και εμπορικών σχέσεων.

    [06] Ο ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Λονδίνο, 4 Οκτωβρίου 2005 (10:26 UTC+2)

    Εκτενώς ασχολείται ο βρετανικός Τύπος με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    «Συμφωνία της τελευταίας στιγμής ανοίγει το δρόμο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας» γράφουν οι Τάιμς.

    Η Αυστρία «πείσθηκε» να άρει τις διαφωνίες της αφού σαν «αντάλλαγμα» ανάγκασε τους Ευρωπαίους να δώσουν το «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κροατίας, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

    Οι Τάιμς σημειώνουν ότι κατά τη διάρκεια των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων η Ουάσιγκτον «ανησύχησε τόσο πολύ με τις εξελίξεις» που «επενέβη ευθέως» με παρέμβαση της Κοντολίζα Ράις.

    Η παρέμβαση αυτή της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών μπορεί να χαρακτηρισθεί «επέμβαση στα εσωτερικά της ΕΕ», σημειώνει η εφημερίδα.

    Σύμφωνα με τους Τάιμς η συμφωνία του Λουξεμβούργου «έβγαλε τη βρετανική προεδρία από την αφάνεια» και παράλληλα δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να «αποφευχθεί η σύγκρουση των πολιτισμών την οποία φοβούνται οι πολέμιοι της τουρκικής υποψηφιότητας».

    «Η Ευρώπη καλωσορίζει τη Τουρκία καθώς αίρεται το διπλωματικό αδιέξοδο» ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Γκάρντιαν.

    Η Ευρώπη «συμφώνησε να κάνει ένα από τα πλέον ιστορικά βήματα στην ιστορία της» γράφει η Γκάρντιαν.

    Στο κεντρικό της σχόλιο η εφημερίδα σημειώνει ότι «στον ορίζοντα υπάρχουν σοβαρά πολιτικά προβλήματα».

    Ένα από τα σοβαρότερα εμπόδια είναι η υπόσχεση του Ζακ Σιράκ να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για την ένταξη της Τουρκίας.

    «Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να πείσουν τους πολίτες τους ότι αυτή η πραγματικά ιστορική διεύρυνση είναι η σωστή πολιτική».

    «Τα νέα σύνορα της Ευρώπης» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Ιντιπέντεντ, κάτω από τον οποίο υπάρχει χάρτης της Τουρκίας με τα ανατολικά της σύνορα.

    Η συμφωνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αποτελεί «ιστορική χειρονομία» που στοχεύει στη «συμφιλίωση της Ευρώπης με τον Μουσουλμανικό κόσμο», γράφει η Ιντιπέντεντ.

    Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς γράφουν ότι οι «αμφιβολίες θα υπάρχουν και από τις δυο πλευρές στα επόμενα χρόνια».

    «Πόσο ειλικρινά η ΕΕ θέλει την ένταξη της Τουρκίας και πόσο πεπεισμένη είναι η Άγκυρα ότι αξίζουν οι θυσίες που θα κάνει κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», αναρωτιέται η βρετανική εφημερίδα.

    Ακόμη και μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων «ίσως είναι θέμα μηνών πριν ξεσπάσει η επόμενη κρίση στους κόλπους της ΕΕ για τη Τουρκία» σημειώνουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς που καταλήγουν γράφοντας ότι «δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η Τουρκία θα γίνει ποτέ μέλος της ΕΕ».

    Στο κεντρικό της σχόλιο η Ντέϊλι Τέλεγκραφ σημειώνει ότι «δεν θα είναι εύκολο να απορροφηθεί μια φτωχή χώρα 70 εκατομμυρίων».

    Όμως -συνεχίζει - το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις «θα είναι παρατεταμένες θα δώσει στη Τουρκία το χρόνο να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και στους Ευρωπαίους ηγέτες τη δυνατότητα να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη».

    [07] ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΑΪΛΑΝΔΗ

    Μπανγκόγκ, 4 Οκτωβρίου 2005 (09:35 UTC+2)

    Η Ταϊλάνδη αύξησε τα μέτρα ασφαλείας, σε πολυσύχναστους τουριστικούς προορισμούς και σε σημαντικές υποδομές, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι. Τα πρόσθετα μέτρα ασφάλειας λαμβάνονται μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μπαλί και την έξαρση των φόβων για νέες επιθέσεις.

    [08] 15 ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΦΩΝΑ ΛΟΝΓΚΟΥΑΝΓΚ

    Πεκίνο, 4 Οκτωβρίου 2005 (09:28 UTC+2)

    Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην επαρχία Φουτζιάν στην νοτιοανατολική Κίνα από τον τυφώνα Λονγκουάνγκ, ανακοίνωσαν κυβερνητικές πηγές.

    [09] Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

    Λουξεμβούργο, 4 Οκτωβρίου 2005 (07:06 UTC+2)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ έφθασε τα ξημερώματα στο Λουξεμβούργο.

    Τον υποδέχθηκε έξω από το κτίριο όπου συνεδρίασαν οι 25 Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, ο Προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, Βρετανός ΥΠΕΞ Τζακ Στρο.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [10] ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ

    Θεσσαλονίκη, 4 Οκτωβρίου 2005 (10:57 UTC+2)

    Εκθεση με 60 φωτογραφικά πορτρέτα της Μεξικάνας καλλιτέχνιδας Frida Kahlo (1907 - 1954) θα πραγματοποιηθεί από τις 14 - 30 Οκτωβρίου στο Γενί Τζαμί.

    Η έκθεση καθρεπτίζει τη ζωή της, από την επιφυλακτική παιδική της ηλικία σε διάσημη ζωγράφο, και έχει απεικονιστεί από κορυφαίους φωτογράφους του εικοστού αιώνα συμπεριλαμβανομένων των Lola και Manuel Bravo, Edward Weston και Imogen Cunningham. Η συλλογή αποτελείται από ασπρόμαυρες εικόνες και πρόσφατες μη εκτεθειμένες δουλειές.

    [11] ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΦΚΘ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 4 Οκτωβρίου 2005 (10:49 UTC+2)

    Ομαδική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ροπές και Εκδοχές στη σύγχρονη ελληνική φωτογραφία» θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, στις 20.30, στον εκθεσιακό χώρο της Καπναποθήκης «Σπίρερ» του δήμου Βόλου.

    Η έκθεση που είναι μια παραγωγή του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, περιοδεύει σε διάφορες πόλεις, με αφορμή τη συμπλήρωση των 10 χρόνων λειτουργίας του.

    Θα προηγηθεί (στις 18.00) διάλεξη και προβολή διαφανειών σχετικά με την τέχνη της φωτογραφίας στην περιοχή του Βόλου. Θα μιλήσουν και θα δείξουν εικόνες ο Αριστείδης Κοντογεώργης, ο Δημήτρης Προκοπίου και ο Σταύρος Δαγτζίδης.

    Η γνωριμία με τους ανθρώπους, τα αρώματα και τις γεύσεις της κάθε πόλης, καθώς και η φωτογράφησή της, είναι τα κίνητρα για τους φωτογράφους του ΦΚΘ για την συμμετοχή τους σ' αυτές τις εξορμήσεις.

    Σε κάθε πόλη, όπου θα περιοδεύει η έκθεση, θα παρουσιάζεται μια «διαφορετική» έκθεση. Εκθέσεις, ήδη πραγματοποιήθηκαν στις Σέρρες, τα Τρίκαλα και την Ξάνθη, ενώ θα ακολουθήσουν στην Καβάλα (12/11 στην αίθουσα τέχνης της Μεγάλης Λέσχης της Παλαιάς Βιβλιοθήκης), στη Δράμα (19/11 στην αίθουσα τέχνης «Ελευθερία» της ΔΕΚΠΟΤΑ) και στη Θεσσαλονίκη (9/12 στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια των «Δημητρίων»).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 4 October 2005 - 18:13:54 UTC