Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-09-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-Α. ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ"
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ- ΜΑΡΟΒΙΤΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [04] Ο ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ Ο.Α. ΚΑΙ ΔΕΚΟ
  • [05] "Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΡΥΘΜΟΥ" ΣΤΟ GOETHE
  • [06] "ΜΠΛΑΝΚΟ" ΤΟΥ Α.ΛΥΚΕΣΑ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ
  • [07] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΓΛΥΚΕΡΙΑΣ ΣΤΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ
  • [08] ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΜΟΥΣΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

  • [01] ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2005 (17:30 UTC+2)

    Σαφές μήνυμα προς την ηγεσία των Σκοπίων αναμένεται να απευθύνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας επισημαίνοντας ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας συνδέεται ευθέως με την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κάρολος Παπούλιας στην αποψινή του προσφώνηση στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του προέδρου της Σερβίας- Μαυροβουνίου Σβέτοζαρ Μάροβιτς θα επισημάνει ότι αναμένεται η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή προοπτική της ΠΓΔΜ, γνωμοδότηση την οποία θα εξετάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον προσεχή Δεκέμβριο.

    Η Ελλάδα, θα επισημάνει ο κ. Παπούλιας, υποστηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ που θα συμβάλει αποφασιστικά στη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής, προοπτική η οποία όμως συνδέεται ευθέως με την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας του γειτονικού κράτους.

    "Η λύση εξαρτάται πλέον μόνο από την ηγεσία των Σκοπίων που θα πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλογιστεί τις συνέπειες για την ευρωπαϊκή της πορεία", θα τονίσει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο Κάρολος Παπούλιας αναμένεται ακόμη να υπενθυμίσει ότι με την απόρριψη της προτάσεως Νίμιτς από την πολιτική ηγεσία της γείτονος την άνοιξη και παρά την πολυεπίπεδη στήριξη που έχει λάβει από την Ελλάδα κορυφώθηκε η αδιαλλαξία της, η οποία προσβάλλει και το κύρος του ΟΗΕ. Μας προβληματίζει, θα αναφέρει ο κ. Παπούλιας, ιδιαίτερα το γεγονός ότι η γειτονική χώρα επιμένει στη μονοπώληση του ονόματος της Μακεδονίας και επιδίδεται ακόμη και σε εχθρική προπαγάνδα κατά της Ελλάδος.

    Επίσης ο Κάρολος Παπούλιας θα σημειώσει ότι η Ελλάδα εξάντλησε όλα τα περιθώρια διαλλακτικότητας και ευελιξίας και αγνόησε το πολιτικό κόστος, κάνοντας σημαντικά βήματα για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος, όπως υπαγορεύει η ενδιάμεση συμφωνία του 1995 την οποία είχε υπογράψει ο ίδιος ως υπουργός των Εξωτερικών.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-Α. ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ"

    Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2005 (12:25 UTC+2)

    Σε κλίμα «μεγάλου προβληματισμού» για το μέλλον της Ολυμπιακής έγινε η συνάντηση του Προέδρου του ΣΥΝ με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον Υπουργό Μεταφορών Μιχάλη Λιάπη,σύμφωνα με δηλώσεις του Αλέκου Αλαβάνου αμέσως μετά τη συνάντηση.

    Ο κ. Αλαβάνος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αποφασιστεί η συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, πρόταση που, όπως είπε, προβλημάτισε τον πρωθυπουργό, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει «μιά εθνική αεροπορική εταιρία με υψηλά ποιοτικά στάνταρντς».

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ στις δηλώσεις του τόνισε ότι έθεσε στον πρωθυπουργό τα ακόλουθα θέματα:

    Πρώτο: Λόγοι ασφάλειας των πτήσεων,που είναι πολύ σημαντικοί,επιτάσσουν την ύπαρξη μιας εθνικής αεροπορικής εταιρείας με ψηλά ποιοτικά στάνταρντς,που μόνο η Τεχνική Βάση της Ολυμπιακής σήμερα τα δίνει.

    Δεύτερο: Λόγοι οικονομικοί, αναπτυξιακοί, τουριστικοί αλλά και λόγοι εθνικής ασφάλειας, επιτάσσουν την ύπαρξη εθνικού αερομεταφορέα.

    Όπως σημείωσε ο κ. Αλαβάνος, «δεν θα θέλαμε με τίποτα η Ο.Α. να καταλήξει σε χέρια εταιρειών,όπως για παράδειγμα αυτή με την οποία έχει υπάρξει το προσύμφωνο για την πώλησή της, οι οποίες βρίσκονται στη διάθεση ισραηλινών και αμερικανικών κεφαλαίων».

    Οσον αφορά το θέμα της εξεταστικής επιτροπής ο Πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι ζήτησε από τον κ. Καραμανλή «να προχωρήσει η εξεταστική επιτροπή,βάση του άρθρου 149 της Βουλής διότι υπάρχει ένα παρελθόν στις σχέσεις κράτους- Ολυμπιακής, που δεν είναι αυτό που μας λέει η Ε.Ε».Υπάρχουν, πρόσθεσε πολλές οφειλές του κράτους στην Ο.Α. που δεν έχουν καταγραφεί, που έχουν σχέση με τη διακίνηση υπαλλήλων, με τις εκπτώσεις που επέβαλε και το τιμολόγιο που επέβαλε το ίδιο το κράτος, με τη διακίνηση αεροπλάνων με βάση προγραμματισμούς που έχουν σχέση με συμφέροντα του κράτους και όχι με τα συμφέροντα της εταιρείας.

    Όλα αυτά, είπε ο κ. Αλαβάνος,πρέπει να διερευνηθούν και πρόσθεσε ότι πρέπει επίσης να διερευνηθούν και οι προμήθειες, ειδικά του στόλου, οι οποίες έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια και δημιουργούν πάρα πολλά ερωτηματικά, ενώ επανέφερε και την πρόταση του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος προκειμένου να αποφανθεί ο λαός αν επιθυμεί δημόσια ή ιδιωτική Ολυμπιακή.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη θέση του πρωθυπουργού στην πρόταση για εξεταστική επιτροπή ο κ. Αλαβάνος είπε ότι «ο Πρωθυπουργός δεν αμφισβήτησε την συλλογιστική μας για την πρότασή για την εξεταστική επιτροπή, την οποία ζητάμε άμεσα.Προβληματίζεται για το αν και πότε θα γίνει».

    Ο Υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης ερωτηθείς σχετικώς ανέφερε ότι δεν γίνεται να αναμοχλεύσουμε τα πάθη του παρελθόντος και να δημιουργήσουμε πολωτικό κλίμα τώρα που το θέμα της Ολυμπιακής βρίσκεται σε λεπτή φάση με το διαγωνισμό σε εξελιξη.

    Αύριο ο κ. Αλαβάνος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.-

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ- ΜΑΡΟΒΙΤΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2005 (15:41 UTC+2)

    Η ευρωατλαντική πορεία των βαλκανικών χωρών, το μέλλον του Κοσόβου, οι διμερείς σχέσεις και οι διεθνείς εξελίξεις ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν νωρίτερα σήμερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τον πρόεδρο της Σερβίας - Μαυροβουνίου Σβέτοζαρ Μάροβιτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

    Απαντώντας σε ρώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το θέμα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ο κ. Μάροβιτς επισήμανε την ανάγκη οι ενδιαφερόμενες χώρες να επιλύσουν μεταξύ τους τη διαφορά. «Οι ισχυροί έρχονται και απέρχονται. Εμείς που μένουμε εδώ πρέπει να βρούμε βιώσιμη λύση, για το καλό της περιοχής», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Σερβίας - Μαυροβουνίου.

    Από την πλευρά του ο κ. Παπούλιας επανέλαβε την ελληνική θέση, χαρακτηρίζοντας την πρόταση του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς ως «πρόταση η οποία μπορεί να συζητηθεί, αν και χρήζει διορθώσεων». Συνέχισε δε επισημαίνοντας ότι η πολιτική ηγεσία της πΓΔΜ πρέπει να σκεφτεί ότι της δίδεται μια καλή ευκαιρία προκειμένου να προσέλθει στο τραπέζει των διαπραγματεύσεων, προς όφελος και των προσπαθειών της για προσέγγιση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αυτό το τελευταίο γνωρίζουμε ότι περνάει και από την Ελλάδα», τόνισε.

    Ιδιαίτερη μνεία έκαναν οι δύο πρόεδροι στην προσπάθεια της Σερβίας - Μαροβουνίου να προσεγγίσει τους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει αυτήν την πορεία, καθώς εκτιμά ότι στην ευρωπαϊκή οικογένεια μπορούν να λυθούν και τα επι μέρους προβλήματα, όπως το Κόσοβο, «το οποίο δεν είναι ζήτημα σερβικό, αλλά βαλκανικό». «Χωρίς σταθερότητα στην περιοχή, δεν μπορούμε να μιλούμε για ειρήνη», πρόσθεσε.

    Ο κ. Μάροβιτς τόνισε την ανάγκη η λύση για το Κόσοβο να έχει διάρκεια, «κάτι που θα επιτευχθεί μόνο αν προέλθει από συμφωνία μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινα, χωρίς μονόπλευρες αποφάσεις ή λύσεις επιβεβλημένες από τρίτους», επισήμανε την αποφασιστικότητα της σερβικής ηγεσίας να συνεχίσει τη συνεργασία της με το Δικαστήριο της Χάγης και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφισμάτων στην Σερβία και το Μαυροβούνιο για το μέλλον της Ένωσης. Αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα ο πρόεδρος της Σερβίας - Μαυροβουνίου έκανε λόγο για «υπόδειγμα φιλίας» και ανέδειξε ως ζήτημα βασικής προτεραιότητας για τη χώρα του την έναρξη τον Οκτώβριο των διαπραγματεύσεων για το Σύμφωνο Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [04] Ο ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ Ο.Α. ΚΑΙ ΔΕΚΟ

    Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2005 (15:13 UTC+2)

    Ο υπεύθυνος του Τομέα Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας αλλά και γενικότερα στις ΔΕΚΟ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    Το πάθημα της κυβέρνησης στην υπόθεση της Ολυμπιακής, φαίνεται ότι δεν την συνέτισε. Εξακολουθεί να εξυφαίνει περίεργα σενάρια, αντί να προσανατολιστεί στην αναζήτηση μιας διαφανούς και βιώσιμης λύσης με ένα νέο νομικό επιχειρησιακό και επιχειρηματικό σχήμα, που να είναι αξιόπιστο προς όφελος των πολιτών και όλων των περιοχών της χώρας.

    Αλλά φαίνεται επίσης, ότι η σύγχυση της κυβέρνησης δεν αφορά μόνο την Ολυμπιακή, αφορά όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αφορά όλες τις ΔΕΚΟ. Και η σύγχυση αυτή δεν είναι μόνο βαθιά, είναι και απολύτως ύποπτη σε σχέση με τις προθέσεις που υπάρχουν.

    [05] "Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΡΥΘΜΟΥ" ΣΤΟ GOETHE

    Θεσσαλονίκη, 21 Σεπτεμβρίου 2005 (12:12 UTC+2)

    Βιωματική διάλεξη με θέμα "Η δύναμη του ρυθμού - στοιχεία κατανόησης της δυτικοαφρικανικής μουσικής" θα δώσει την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου, στις 20.00, στο Γερμανικό Ινστιτούτο, ο Αρης Παπανικολάου, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 50 χρόνια λειτουργίας του στη Θεσσαλονίκη.

    Κατά τη διάρκεια της διάλεξης θα γίνει γνωριμία με τη μουσική των κρουστών, την πολυρυθμική γλώσσα της Δυτικής Αφρικής. Επίσης, με τη βοήθεια ήχων και βασικών ρυθμών θα γίνει γνωριμία με τις κύριες τεχνικές παιξίματος του αφρικανικού τυμπάνου djembe που θα οδηγήσουν σε χορευτικές κινήσεις. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [06] "ΜΠΛΑΝΚΟ" ΤΟΥ Α.ΛΥΚΕΣΑ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 21 Σεπτεμβρίου 2005 (10:25 UTC+2)

    Το μυθιστόρημά του «Μπλάνκο» από τις εκδόσεις Εστία, θα παρουσιάσει την Τρίτη 4 Οκτωβρίου, στις 8:00 το βράδυ, στον ΙΑΝΟ (Αριστοτέλους 7), ο συγγραφέας - δημοσιογράφος Απόστολος Λυκεσάς.

    Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Ιωάννης Μανωλεδάκης, ομότιμος καθηγητής Ποινικού Δικαίου του Α.Π.Θ., Δημοσθένης Δώδος, λέκτορας τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και ο Γιάννης Κοτσιφός, δημοσιογράφος-κριτικός λογοτεχνίας.

    Ένα γοητευτικό, σπινθηροβόλο, με αστυνομική πλοκή μυθιστόρημα. Πρόκειται για τη μανιώδη καταδίωξη ενός «διαγραφέα» των συγγραφέων, των «θυμάτων του εφησυχασμού», που προδίδουν τα γραπτά τους.

    Ο Απόστολος Λυκεσάς γεννήθηκε το 1963 στην Επανομή Θεσσαλονίκης. Εργάζεται ως δημοσιογράφος, με καθημερινή εκπομπή στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3 (102 FM) και έχει τακτική συνεργασία με την εφημερίδα Έθνος. Εργάσθηκε επίσης στις εφημερίδες Καθημερινή και Αγγελιοφόρος. Κείμενά του φιλοξένησαν τα περιοδικά Αντί, Εντευκτήριο, Οδός Πανός και Γιατί. Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές, Τω αγνώστω (2001), Στυμφαλίδες Όρνιθες (2003) και μια συλλογή μικρών πεζών Διηγήσεις ευχαριστημένων ανθρώπων (2004), όλα από τις εκδόσεις Νησίδες.

    [07] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΓΛΥΚΕΡΙΑΣ ΣΤΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 21 Σεπτεμβρίου 2005 (10:22 UTC+2)

    Συναυλία με την ερμηνεύτρια Γλυκερία και τη 18μελή ορχήστρα της διοργανώνουν ο Δήμος Ωραιοκάστρου, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Πολιτισμού της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του 11ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Δήμου Ωραιοκάστρου.

    Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα (26 Σεπτεμβρίου 2005), στις 8.30 το απόγευμα, στον χώρο του δημοτικού γυμναστηρίου «Κονταξοπούλειο».

    Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη, ενώ στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει λαχειοφόρος κλήρωση για την οικονομική ενίσχυση της Μονάδας Αυτιστικού Ατόμου «Ελπίδα», η οποία εδρεύει στο Ωραιόκαστρο.

    [08] ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΜΟΥΣΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

    Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2005 (22:57 UTC+2)

    Ο Ανδρέας Τσελίκας, ένας από τους αρχιμουσικούς της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων, απέσπασε το πρώτο βραβείο, στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Διαγωνισμού Διεύθυνσης Ορχήστρας Sibelius.

    Η διάκριση αυτή, η οποία συνοδεύεται από την απονομή χρηματικού επάθλου ύψους 7.500 ευρώ, έγινε μεταξύ 198 υποψηφίων και θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική. Πρόκειται για ένα διαγωνισμό υψηλού κύρους, έναν από τους σπουδαιότερους και εγκυρότερους στον κόσμο. Γίνεται κάθε πέντε χρόνια και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού νέων καλλιτεχνών.

    Ο Ανδρέας Τσελίκας, παρά το νεαρό της ηλικίας του, είναι 27 ετών, έχει μια αξιόλογη μουσική εμπειρία και σταδιοδρομία, καταγράφοντας στο ενεργητικό του τη Διεύθυνση της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας καθώς επίσης και συνεργασίες με ορχήστρες του εξωτερικού. Το 2004 του απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο στο διεθνή οργανισμό διεύθυνσης ορχήστρας των Μουσικών Σεμιναρίων της Βιέννης.

    Το Δ.Σ. των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων και η πρόεδρος του ΔΑΜΣ και Δημοτική Σύμβουλος Αθηναίων, Κατερίνα Κατσαμπέ - Μαρνέρη, συνεχάρησαν τον ταλαντούχο νέο και ευχήθηκαν η προσπάθειά του να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους καλλιτέχνες.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 21 September 2005 - 18:13:40 UTC