Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-09-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ
  • [02] ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΚΛΟΙΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [03] Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΚΟΣΜΟ
  • [04] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΟΥ ΑΠΕ-ΜΠΕ ΣΤΗΝ 70η ΔΕΘ
  • [05] ΜΟΝΤΕ ΚΑΡΛΟ: ΠΡΩΤΗ Η ΔΕΒΕΤΖΗ ΣΤΟ ΤΡΙΠΛΟΥΝ
  • [06] Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΗΝ 16η ΔΙΕΘΝΗ BIENNALE ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ

  • [01] ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΤΑΞΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 10 Σεπτεμβρίου 2005 (20:30 UTC+2)

    Το σχέδιο του για τη μετάβαση σε ένα κράτος νοικοκυρεμένο, με λιγότερα ελλείμματα, αλλά κυρίως ανθρωποκεντρικό αναμένεται να αναλύσει απόψε στους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής αναμένεται να ανακοινώσει μεταξύ άλλων πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής Οικονομίας και θα επιτρέψουν τη μετάβαση σε ένα κράτος αποτελεσματικό με επίκεντρο τον άνθρωπο. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού αναμένεται να περιλαμβάνουν νέες αποκρατικοποιήσεις, πρόγραμμα εξυγίανσης των ΔΕΚΟ, μείωση των αμυντικών δαπανών και μείωση των συντελεστών φορολογίας για τα φυσικά πρόσωπα από το 2007.

    Ακολουθούν σημεία από την ομιλία του πρωθυπουργού:

    «Ο κόσμος έχει περάσει σε μια Νέα Εποχή: Είμαστε στην εποχή των ραγδαίων μετασχηματισμών και των μεγάλων ταχυτήτων. Η επανάσταση στη Γνώση και την Τεχνολογία αλλάζει κοινωνικές και οικονομικές σταθερές, που μέχρι χτες θεωρούνταν δεδομένες. Είμαστε στην εποχή της ελεύθερης διακίνησης ανθρώπων, ιδεών, προϊόντων και κεφαλαίων. Είμαστε στην εποχή της Παγκοσμιότητας. Και η παγκοσμιότητα δεν είναι κάτι που αφορά μόνο το εμπόριο, την αγορά, την Οικονομία. Είναι, ταυτόχρονα, πολιτικό, κοινωνικό και πολιτισμικό φαινόμενο. Σύνθετο και περίπλοκο. Δημιουργεί καινούργιες δυνατότητες και ευκαιρίες. Αλλά και νέες αβεβαιότητες. Οι προκλήσεις είναι τεράστιες και οι αλληλεξαρτήσεις εντείνονται.Ο παγκόσμιος χάρτης, προσλαμβάνει, ήδη, μια άλλη μορφή. Στην Ασία, μεγάλες σε έκταση και πληθυσμό χώρες (όπως η Κίνα και η Ινδία) εμφανίζονται δυναμικά στη διεκδίκηση σημαντικών μεριδίων της παγκόσμιας αγοράς, προσφέροντας προϊόντα και υπηρεσίες χαμηλού κόστους.

    Στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αναπτύσσονται φιλελεύθερες δημοκρατίες: δυναμικές και ανταγωνιστικές.

    Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα δύο αρνητικά δημοψηφίσματα για το πρώτο Σύνταγμά της,

    αλλά και οι διαφωνίες για τον επόμενο Προϋπολογισμό της, ανέδειξαν νέους προβληματισμούς.

    Σε κάθε ιστορική περίοδο μεγάλων αλλαγών, εμφανίζεται ο φόβος στο καινούργιο και ο σκεπτικισμός για τα πιθανά προβλήματα. Οι πολίτες της Ευρώπης θέτουν πιεστικά ερωτήματα: Για την ανάπτυξη, την απασχόληση, το περιβάλλον, την υγεία.

    Η Ε.Ε., μπροστά στις ανάγκες των καιρών και τις απαιτήσεις των πολιτών της, αναγνώρισε έμπρακτα (αναθεωρώντας τη Στρατηγική της Λισσαβόνας) ότι χρειάζεται ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης.

    Αποφάσισε, μάλιστα, να δώσει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στη Στρατηγική για την Ανταγωνιστικότητα, την προστασία του Περιβάλλοντος, την Κοινωνική Συνοχή.

    Στο παγκόσμιο σκηνικό, οι αβεβαιότητες εντείνονται και εξαιτίας της διεθνούς τρομοκρατίας.

    Στο τελευταίο διάστημα, τα διεθνή προβλήματα παίρνουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, από την έκρηξη στις διεθνείς τιμές πετρελαίου. Επηρεάζονται σοβαρά οι οικονομίες, οι προϋπολογισμοί, ο πληθωρισμός. Πλήττονται οι καταναλωτές και δημιουργούνται αισθήματα ανασφάλειας στους πολίτες.

    Όλα αυτά, είναι μοιραίο και αναπόφευκτο να αφορούν και τη Χώρα μας. Πολύ περισσότερο, όταν (στα χρόνια που πέρασαν) η Ελλάδα έμεινε ουραγός (μεταξύ των εταίρων της) στους πιο πολλούς και πιο κρίσιμους (οικονομικούς και κοινωνικούς) δείκτες:

    στην ανταγωνιστικότητα,

    στην εξάρτηση από το πετρέλαιο,

    στις εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων,

    στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου,

    στο κατά κεφαλήν εισόδημα,

    στις περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες,

    στην ανεργία,

    στα δημοσιονομικά ελλείμματα,

    στο δημόσιο χρέος.

    Αυτή είναι η αλήθεια.

    Και η αλήθεια αυτή δεν επιδέχεται αμφισβητήσεις. Οι Έλληνες γνωρίζουν, πλέον, με ακρίβεια, τα πραγματικά προβλήματα της Χώρας, τα βαθύτερα αίτιά τους, τις κατεστημένες καταστάσεις, που κρατούσαν τον Τόπο στο τέλμα. Την ώρα που αναλαμβάναμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση του Τόπου, το δημόσιο χρέος (από το 25% του ΑΕΠ, που ήταν 1980) είχε ξεπεράσει το 110%. Το Δημόσιο πληρώνει για τόκους, πάνω από εννέα (9) δις ευρώ το χρόνο. Το έλλειμμα του 2004 (ξεπερνώντας ακόμη και τις πιο ακραίες προβλέψεις) αποδείχτηκε, τελικά, υπερδιπλάσιο του ανώτατου ορίου της ευρωζώνης.

    Γνωρίζουμε, πολύ καλά, τα προβλήματα, το μέγεθος, την έκταση και την κρισιμότητά τους. Τις δυσκολίες που δημιουργούν στην καθημερινή ζωή.

    - Η γραφειοκρατία και η διαφθορά,

    - η υποβάθμιση του περιβάλλοντος,

    η εγκληματικότητα,

    τα ναρκωτικά,

    η φτώχεια (σ' ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας)

    η ακρίβεια,

    η ανεργία,

    Ολα αυτά, συνθέτουν ένα δύσκολο πλαίσιο καθημερινότητας, για πολλούς ανθρώπους γύρω μας. Ξέρουμε την πραγματικότητα και ακούμε τον πολίτη που έχει ανάγκη. Γι' αυτό ακριβώς, επιλέξαμε πολιτικές που οδηγούν, με ηπιότητα, αλλά και αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της βαριάς κληρονομιάς του παρελθόντος και τη διασφάλιση μιας νέας προοπτικής. Επιλέξαμε πολιτικές που δίνουν λύσεις στα προβλήματα. Πολιτικές που δημιουργούν γερές βάσεις για καλύτερη ζωή. Για όλους και όχι μόνο τους λίγους.

    Κεντρικοί άξονες της Πολιτικής μας είναι...

    η επανίδρυση του Κράτους και

    η ανθρωποκεντρική ανάπτυξη.

    Η μετάβαση, δηλαδή, σ' ένα Κράτος αποτελεσματικό, που ανταποκρίνεται στην κοινωνική αποστολή του, και η βιώσιμη ανάπτυξη, που έχει επίκεντρο τον άνθρωπο. Επιλογή μας είναι η στρατηγική των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Στρατηγική τολμηρών μεταρρυθμίσεων, με τη στήριξη της κοινωνίας. Στρατηγική δοκιμασμένη, που εγγυάται θετικά αποτελέσματα.

    Χώρες που δεν είδαν ή δεν βρήκαν το δρόμο αυτό, χώρες που δεν τόλμησαν, ως τώρα έμειναν πίσω και αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

    Χώρες που είδαν έγκαιρα τις επιταγές των καιρών, χώρες που τόλμησαν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις (όπως η Ιρλανδία, η Φινλανδία, η Δανία) κατάφεραν εκπληκτικά αποτελέσματα. Και σε ρυθμούς ανάπτυξης και σε θέσεις εργασίας, και σε κοινωνικές παροχές.Αυτό, διδάσκει η διεθνής εμπειρία. Αυτή είναι τώρα, και η δική μας πορεία. Πορεία αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Συγκεκριμένη και αποφασιστική. Με ξεκάθαρους στόχους, σε ρεαλιστικούς δρόμους, για ένα εφικτό όραμα. Όλες οι αποφάσεις μας λαμβάνονται για να απελευθερωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας και να απαλλαγεί η Χώρα από τα δεσμά και τα βάρη του χτες.

    Όλες οι επιλογές μας...

    - Γίνονται για ν' αλλάξουμε την πορεία του Τόπου.

    - Γίνονται για να έχει κάθε Έλληνας την ευκαιρία να πετύχει.

    - Γίνονται για να υπάρξει ουσιαστική Πρόοδος και Νέα Προκοπή.

    Για όλους τους πολίτες. Και κυρίως για τις νέες και τους νέους μας. έρουμε πού είμαστε! Ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε! Ξέρουμε και πώς να πάμε!Έχουμε συγκεκριμένο Σχέδιο Πορείας. Έχουμε όραμα για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

    Όλοι οι Έλληνες αντιλαμβανόμαστε σήμερα ότι το Κράτος του χτες δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να στηρίξει το πέρασμα της Ελλάδας στον 21ο αιώνα. Το Κράτος αυτό χρειαζόταν (και χρειάζεται) αλλαγές, για να αντιμετωπιστούν ριζικά τα προβλήματα (η γραφειοκρατία, η σπατάλη, η διαφθορά, η διαπλοκή...) που γιγαντώθηκαν στα τελευταία χρόνια.Το Κράτος αυτό χρειαζόταν (και χρειάζεται) μεταρρυθμίσεις, για να υπηρετεί την ανάπτυξη και να ανταποκρίνεται, ολοένα και πιο αποτελεσματικά, στον κοινωνικό του ρόλο. Το συμπέρασμα είναι, πλέον, κοινό: Αν δεν αλλάξουμε το Κράτος, δεν λύνονται τα προβλήματα.

    Στο διάστημα που πέρασε, δώσαμε λύσεις σε δύσκολες εκκρεμότητες. Δώσαμε προτεραιότητα...

    - στην απλούστευση των διαδικασιών,

    - την προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης,

    - την αντιμετώπιση της διαφθοράς,

    - τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, που ταλαιπωρεί τους πολίτες και πλήττει την επιχειρηματικότητα.

    Γνωρίζουμε, βέβαια ότι ένα Κράτος, με τόσα προβλήματα, δεν αλλάζει από τη μια ημέρα στην άλλη. Απαιτεί συνεχή και επίμονη δουλειά.

    Δέσμευσή μας είναι να επανιδρύσουμε το Κράτος για τον πολίτη. Για τον άνθρωπο. Να δημιουργήσουμε σχέση εμπιστοσύνης. Να είναι το Κράτος πραγματικά κοινωνικό. Να διευκολύνει τον πολίτη και να του δίνει τα εργαλεία να πετύχει. Αυτός είναι ο σκοπός της Επανίδρυσης. Και για το σκοπό αυτό, προχωρούμε σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις:

    - Στη βελτίωση της παραγωγικότητας του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

    - Στην ενίσχυση του επιτελικού, αλλά και του ελεγκτικού ρόλου της Κεντρικής Διοίκησης.

    - Στην ουσιαστική ενδυνάμωση της Αυτοδιοίκησης.

    - Στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού του. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσονται και τα αμέσως επόμενα βήματά μας.

    - Η πλήρης εφαρμογή της νέας μεταναστευτικής πολιτικής. Και

    - οι αλλαγές στον Υπαλληλικό Κώδικα και τους Κώδικες της Τοπικής και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Όλες οι μεταρρυθμίσεις, όλες οι αλλαγές για την επανίδρυση του Κράτους, είναι απάντηση στο κοινό αίτημα για κράτος δίκαιο και αποτελεσματικό, στο πλευρό του πολίτη.

    Από το ίδιο αυτό βήμα, πριν από ένα χρόνο, υπογράμμιζα ότι η πραγματικότητα απαιτεί μεταρρυθμίσεις,

    - τόσο στο Κράτος,

    - όσο και στις δομές της Οικονομίας.

    Υπογράμμιζα ακόμη την απόφασή μας να αλλάξουμε το μείγμα της Οικονομικής Πολιτικής,

    ώστε να πετύχουμε ταυτόχρονα...

    - και τη δημοσιονομική εξυγίανση,

    - και τη διάχυση της ανάπτυξης σ' ολόκληρη τη Χώρα.

    Από την πρώτη στιγμή, αναπτύξαμε συστηματική προσπάθεια, για την εξυγίανση και την αξιοπιστία της Οικονομίας. Πήραμε δύσκολες, δυσάρεστες, αλλά επιτακτικά αναγκαίες, αποφάσεις.Αρχίσαμε, ταυτόχρονα, να χτίζουμε το νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Το πρότυπο που δεν βασίζεται στα δημόσια ελλείμματα και τα χρέη, αλλά στην ενεργοποίηση

    ολόκληρου του οικονομικού δυναμικού της Χώρας.

    Το πρότυπο που ενθαρρύνει και στηρίζει...

    - Την περιφερειακή ανάπτυξη.

    - Την ανταγωνιστικότητα.

    - Την επιχειρηματικότητα του Έλληνα.

    - Την προσέλκυση ελληνικών και άμεσων ξένων επενδύσεων.

    Το πρότυπο για μια Ελλάδα ανταγωνιστική, με εξωστρέφεια και ισχυρή διεθνή παρουσία. Δώσαμε, πρωτ' απ' όλα, έμφαση σε πολιτικές που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας μας.

    Διότι η ανταγωνιστικότητα...

    Είναι έννοια κλειδί για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Χώρας.

    Είναι προϋπόθεση για να επιβιώνουν οι επιχειρήσεις, και να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

    Είναι, σε τελική ανάλυση, εισόδημα για τον εργαζόμενο, δουλειά για τον άνεργο, κέρδος για τον καταναλωτή. Κηρύξαμε το 2005 «έτος ανταγωνιστικότητας» και συνεχίζουμε, σταθερά (και τα επόμενα χρόνια) στην ίδια κατεύθυνση. Με ένα απλό και ξεκάθαρο στόχο, που αφορά τον καθένα: «Τίποτε λιγότερο από το καλύτερο.

    Ποιότητα παντού». Από τις πολιτικές που αναπτύξαμε, έως τώρα, υπενθυμίζω:

    Μείωση έως και 10 ποσοστιαίες μονάδες, στους συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων.

    Αυξημένα κίνητρα, για νέες επενδύσεις, μέσα από ένα σύγχρονο αναπτυξιακό νόμο.

    Απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των βιομηχανικών επιχειρήσεων.

    Νέες βιομηχανικές περιοχές και αναβάθμιση εκείνων που υπήρχαν.

    Περισσότερα από 30 μέτρα για τη στήριξη των ΜΜΕ.

    Τομές για να ανθίσει ακόμη περισσότερο το εμπόριο στο Τόπο μας.

    Ρυθμίσεις για την ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις.

    Λύση στο Ασφαλιστικό πρόβλημα των Τραπεζών.

    Συμφωνία με τους εργαζόμενους, για την εξυγίανση του ΟΤΕ.

    Επαναδιαπραγμάτευση συμβάσεων της προηγούμενης περιόδου, για οπλικά συστήματα, με συνολικό όφελος εκατομμύρια ευρώ.

    Αναθεώρηση των 25 προγραμμάτων του Γ' ΚΠΣ., ένταξη του εμπορίου και των υπηρεσιών στις χρηματοδοτούμενες δράσεις και υπερδιπλασιασμός στους ρυθμούς απορρόφησης.

    Διαφανές και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο για τις μελέτες και τις αναθέσεις έργων του Δημοσίου, ύστερα από συνολική μεταρρύθμιση του προϊσχύοντος πλαισίου.

    Δημοπράτηση (μέσα στο 2005) μόνον από το ΥΠΕΧΩΔΕ έργων έξι (6) δις ευρώ.

    Ταυτόχρονα, βρίσκονται στο τελικό στάδιο οι διαγωνισμοί (με τη μέθοδο της παραχώρησης) για πέντε (5) μεγάλους οδικούς άξονες, ύψους 7,5 δις ευρώ.

    Συνολικά, προωθούνται έργα πνοής σ' ολόκληρη τη Χώρα, και ιδίως στην ελληνική Περιφέρεια, που φτάνουν τα 13,5 δις ευρώ. Βρισκόμενος, ωστόσο, στη Θεσσαλονίκη θέλω να υπογραμμίσω, για μια ακόμη φορά, τη στρατηγική σημασία της Εγνατίας Οδού, για την ολοκλήρωση της οποίας, επιταχύνονται οι ρυθμοί. Όλα τα παραπάνω σημαίνουν: Νοικοκύρεμα της Οικονομίας.Δυναμική και ισόρροπη ανάπτυξη. Ευκαιρίες για νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Σημαίνουν καινούριες θέσεις δουλειάς. Σημαίνουν όφελος για τον πολίτη.

    Η αρχή έγινε. Έχουμε, όμως, να κάνουμε πολύ περισσότερα. Η Χώρα χρειάζεται πολύ περισσότερα. Ο κύκλος των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, συνεχίζεται σε όλους τους τομείς. Μακριά από δόγματα και ιδεοληψίες. Με κοινωνική ευθύνη και αποτελεσματικότητα. Με σιγουριά για το όφελος που φέρνουν στον Τόπο και στον κάθε πολίτη. Προχωρούμε με συγκεκριμένο Σχέδιο Πορείας. Προχωρούμε, με παράλληλες δράσεις, σε 14 τομείς, αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

    1ον Αποκρατικοποιήσεις, ιδιωτικοποιήσεις. Ξεπεράσαμε κατά πολύ τους στόχους μας,

    αφού τα έσοδα έφτασαν τα 2,1 δις ευρώ, 30% περισσότερα από ό,τι είχαμε προϋπολογίσει. Παράλληλα, προετοιμάσαμε το έδαφος για τη νέα διεύρυνση του προγράμματος. (Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, λιμάνια. Αλλά και περαιτέρω αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στην Εμπορική και την Αγροτική Τράπεζα, η οποία, μετά το πρόγραμμα της αναδιάρθρωσής της, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον μεγάλων θεσμικών επενδυτών).

    2ον Ενιαίο πλαίσιο για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) έτσι ώστε να μεγιστοποιήσουμε τις δυνάμεις της Χώρας μας.

    - Να απελευθερωθούν νέοι πόροι προς το κοινωνικό Κράτος.

    - Να κινητοποιηθούν ιδιωτικά κεφάλαια, για να γίνουν έργα υποδομής σε ολόκληρη τη Χώρα.

    - Να αναπτυχθούν νέες επιχειρηματικές δράσεις και να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας.

    3ον Εξυγίανση και νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΔΕΚΟ. Μια μεταρρύθμιση που έχει απόλυτη ανάγκη η Οικονομία. Θυμίζω ενδεικτικά την Ολυμπιακή και τον ΟΣΕ.

    - Την κατάσταση στην οποία περιήλθαν.

    - Τα χρέη που δημιουργούν, σε καθημερινή βάση.

    - Το κόστος που συνεπάγονται για κάθε φορολογούμενο.

    - Τους πόρους που αφαιρούν από το κοινωνικό Κράτος.

    Απόφασή μας, για όλες τις ΔΕΚΟ, είναι να διασφαλιστεί και ο κοινωνικός τους ρόλος και ο σεβασμός στο χρήμα του φορολογούμενου.

    - Ενισχύεται η εποπτεία τους, από τους αρμόδιους φορείς και μπαίνουν σε εφαρμογή, παντού, οι αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης και τα διεθνή λογιστικά πρότυπα.Η ομαλή οικονομική πορεία των ΔΕΚΟ που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο (και, ιδίως, η ανταπόκρισή τους στους κανόνες του ανταγωνισμού) επιβάλλει, για το μέλλον, τη σταδιακή προσαρμογή των εργασιακών σχέσεων στο εσωτερικό τους προς εκείνες του ιδιωτικού τομέα.

    Το πρότυπο του ΟΤΕ αποτελεί μία σημαντική αφετηρία. Και βέβαια μόνον για τις εργασιακές σχέσεις εκείνων που προσλαμβάνονται εφεξής. Δεν θίγονται οι εργασιακές σχέσεις εκείνων που ήδη υπηρετούν στις ΔΕΚΟ. Οι νέες συμβάσεις θα διέπονται στο σύνολό τους, από τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Θα ισχύουν όλες οι εγγυήσεις της νομοθεσίας αυτής. Ιδίως, μάλιστα, οι εγγυήσεις που αφορούν την αποφυγή καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος καταγγελίας, εκ μέρους του εργοδότη. Οι αρμοδιότητες του ΑΣΕΠ δεν θίγονται.

    - Παράλληλα, εφαρμόζονται ενιαίοι κανόνες (σε όλες τις ΔΕΚΟ, πλην εκείνων που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο) για το ύψος των αμοιβών των διοικήσεών τους και τον τρόπο αξιολόγησης της θητείας τους. Το ίδιο και για τις διοικήσεις όλων των Ν.Π.Ι και Δ.Δ.

    του Δημόσιου Τομέα.

    4ον Απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς και στοχευμένες πολιτικέςγια τη μείωση της πετρελαϊκής εξάρτησης της Χώρας.

    - Ολοκληρώνεται άμεσα το νομοθετικό πλαίσιο για την ενεργειακή αγορά και ανοίγει ένα ευρύτατο πεδίο για μεγάλης κλίμακας επενδύσεις.

    - Ενισχύονται (με κοινοτικά προγράμματα και εθνική συμμετοχή) οι επενδυτικές πρωτοβουλίες στα βιοκαύσιμα και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας,

    - Επεκτείνονται τα δίκτυα φυσικού αερίου σε 13 Νομούς.

    - Αναπτύσσονται συντονισμένες προσπάθειες για την εξοικονόμηση ενέργειας, που συνεπάγεται μεγάλα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

    5ον Κατάρτιση εθνικού χωροταξικού σχεδίου, αλλά και ειδικών χωροταξικών σχεδίων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τον Τουρισμό, τη Βιομηχανία, τους Ορεινούς Όγκους και τον Παράκτιο Χώρο. Να ξέρει κάθε επενδυτής πού και σε τί μπορεί να επενδύσει. Χωρίς καθυστερήσεις και αβεβαιότητες. Χωρίς εμπλοκές και διαπλοκές.

    6ον Αναμόρφωση των κινήτρων (του ν. 89 του '67) για την ενθάρρυνση αλλοδαπών,

    αλλά και εγχώριων επιχειρήσεων, που παρέχουν υπηρεσίες, αποκλειστικά και μόνον εκτός συνόρων, και έχουν την έδρα τους στη Χώρα μας.

    7ον Διευκόλυνση της ίδρυσης και της διακοπής λειτουργίας των επιχειρήσεων. - Θεσπίζεται, για το σκοπό αυτό, νέο πλαίσιο, για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων

    του εμπορίου και των υπηρεσιών και - αναμορφώνεται το Πτωχευτικό Δίκαιο.

    8ον Θεσμικό πλαίσιο για την αξιολόγηση των επιπτώσεων των νόμων την ανταγωνιστικότητα και την Ανάπτυξη. Υιοθετήσαμε συγκεκριμένο σύστημα, που θα εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.

    9ον Αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

    - Υπουργεία, Επιχειρήσεις και Οργανισμοί του Δημοσίου, άρχισαν, ήδη, να καταγράφουν την περιουσία τους και να οργανώνουν την αξιοποίησή της.

    - Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα.Ήδη, προχωρούν πέντε (5) διεθνείς διαγωνισμοί από την Εταιρία Ολυμπιακά Ακίνητα καθώς και άλλοι οκτώ (8)από την Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης,για αξιοποίηση των ακινήτων τους.

    Στο μεταξύ...

    - Ολοκληρώθηκε η σύνταξη νέου Κώδικα για την εξυγίανση της λειτουργίας των Εθνικών Κληροδοτημάτων.

    - Προετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση για την τακτοποίηση των τίτλων ιδιοκτησίας στα ακίνητα, που θεωρούνται «καταπατημένα».

    - Καταρτίζεται νομοσχέδιο για τον καθορισμό του αιγιαλού, με σύγχρονο και ριζοσπαστικό τρόπο.

    10ον Συγκράτηση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου και φραγμός στις σπατάλες. Η προσπάθεια άρχισε, αποδίδει ήδη σημαντικά αποτελέσματα, και εντείνεται ακόμη περισσότερο:

    Για το σκοπό αυτό...

    Ενισχύονται οι θεσμοί των δημοσιονομικών ελέγχων, με στόχο την εξασφάλιση αποτελεσματικότητας στη διαχείριση των δημόσιων πόρων.

    Θεσπίζονται αποτελεσματικοί μηχανισμοί για την πλήρη διαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

    Κατατίθεται (μέσα στις επόμενες ημέρες) νομοσχέδιο για το νέο καθεστώς προμηθειών στις Ένοπλες Δυνάμεις.

    Μειώνονται οι συνολικές αμυντικές δαπάνες, από το 4,1% του Α.Ε.Π., που ήταν στην τετραετία '99-2003, στο 2,96%, για τη διετία 2005-2006.

    Επιπλέον για την ενίσχυση της ανάπτυξης παρέχεται (για τα επόμενα χρόνια) γενναία στήριξη στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

    11ον Διάλογος σε βάθος χρόνου για το Ασφαλιστικό, ώστε να προετοιμαστούν έγκαιρα οι λύσεις που απαιτούνται, και να διασφαλιστεί (πέραν της επόμενης δεκαετίας) η βιωσιμότητα του συστήματος. Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση επιδιώκει τη συνεργασία, με όλους τους κοινωνικούς εταίρους και όλα τα πολιτικά κόμματα.

    12ον Δραστική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής των οικονομικά ισχυρών. Είναι οικονομική αναγκαιότητα, επιταγή ισονομίας και υποχρέωση της Πολιτείας. Είναι απόφαση που δεν παζαρεύεται.

    - Προχωρά, ήδη, το σχέδιο για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα.

    - Εφαρμόζεται, από τις αρχές του νέου χρόνου νέο σύστημα φορολογίας στη μεταβίβαση ακινήτων, με την εισαγωγή του ΦΠΑ.

    - Ενισχύεται η αντικειμενικότητα και η αποτελεσματικότητα των φοροελεγκτικών μηχανισμών.

    Επιστρατεύεται η σύγχρονη Τεχνολογία,και εντείνονται οι έλεγχοι. Προσθέτω μόνο μια φράση: Η Πολιτεία θα είναι αμείλικτη προς κάθε κατεύθυνση. Κανένας δεν είναι πάνω από τους νόμους.

    13ον Προετοιμάζεται, για να εφαρμοστεί, από το 2007, σταδιακή μείωση των συντελεστών φορολογίας για τα φυσικά πρόσωπα. Είναι επιλογή με προσανατολισμό το κοινωνικό όφελος. Επιλογή, που μπορεί να τροφοδοτήσει, ακόμη περισσότερο, την ανάπτυξη και να συμβάλει στην εμπέδωση σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ Κράτους και φορολογούμενου πολίτη.

    14ον Περιφερειακή αναδιάρθρωση, ενόψει του επόμενου Κ.Π.Σ. Η Χώρα, μπροστά στις ανάγκες της Νέας Εποχής και του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Ανάπτυξης, χωρίζεται σε πέντε (5) Μείζονες Αναπτυξιακές και Προγραμματικές Περιφέρειες. Παραμένουν βεβαίως, οι υφιστάμενες διοικητικές Περιφέρειες και ενισχύονται ως προς τη δομή και τη δημοκρατική τους νομιμοποίηση. Ιδίως, μάλιστα, με τη θεσμοθέτηση, εν μέρει, αιρετού Περιφερειακού Συμβουλίου. Παράλληλα, ανοίγουμε ευρύτατο διάλογο με τα κόμματα και τους αρμόδιους αντιπροσωπευτικούς φορείς για το μέλλον της Αποκέντρωσης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Χώρας.

    Γνώμονας της πολιτικής μας είναι η ανθρωποκεντρική ανάπτυξη. Η δυναμική και ισόρροπη ανάπτυξη, που οδηγεί στη γεφύρωση των ανισοτήτων, μειώνει την ανεργία και βελτιώνει τα εισοδήματα. Μ' αυτούς τους στόχους καταρτίζεται και το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης, για την περίοδο 2007-2013. Σχέδιο που αποβλέπει στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των εθνικών και κοινοτικών πόρων. Σχέδιο για ανάπτυξη με ευθύνη. Για μια δυναμική και ανταγωνιστική Οικονομία. Για μια Ελλάδα ευκαιριών, για όλους τους πολίτες της.

    Ο προσανατολισμός είναι δεδομένος:

    Είναι η ελληνική Περιφέρεια.

    Είναι οι δράσεις που αναδεικνύουν και καθιστούν ανταγωνιστικά τα πλεονεκτήματα της Χώρας.

    Είναι οι πολιτικές που αξιοποιούν τη γεωπολιτική θέση της Χώρας.

    Είναι η διαρκής επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, την Παιδεία, τον Πολιτισμό, τις νέες τεχνολογίες, τη Νέα Γενιά.

    Προχωρούμε, ήδη, σε επιλογές που έχουν ως στόχο...

    - τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή και την αγορά εργασίας,

    - τη διασφάλιση της ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση,

    - τη Διά Βίου Μάθηση,

    - την Κοινωνία της Πληροφορίας.

    Επενδύουμε στις Νέες Τεχνολογίες, την Έρευνα και την Καινοτομία. Κύριο μέλημά μας είναι η εξάπλωση της χρήσης των νέων τεχνολογιών, σε όλο το φάσμα της Οικονομίας. Στόχος μας είναι η Ελλάδα με ψηφιακό πλεονέκτημα στη Νέα Οικονομία. Πλεονέκτημα για...

    - την ανάπτυξη,

    - το ανθρώπινο κεφάλαιο,

    - τις νέες και τους νέους μας.

    Στο σημείο αυτό, θέλω να προσθέσω κάτι ακόμα: Το 2001, η διεθνής κοινότητα κάλεσε τα προηγμένα Κράτη να δημιουργήσουν εθελοντικούς οργανισμούς και να συντονισθούν σε μια κοινή προσπάθεια.Με βάση και τη θετική εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων, δημιουργήσαμε ένα νέο οργανισμό Εθελοντισμού με την επωνυμία «ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ». Επιδίωξη είναι η αξιοποίηση του εθελοντισμού σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής της Χώρας.

    Όλες οι πολιτικές μας έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο. Τις ανάγκες του. Την καθημερινότητά του. Την ποιότητα της ζωής του. Στοχεύουν στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και τη μείωση της ανεργίας. Ένα τέτοιας έκτασης πρόβλημα, τόσο σύνθετο και τόσο οδυνηρό για τους πολίτες, απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ειλικρίνεια, από όλους. Και από τις πολιτικές δυνάμεις, και από τις επιχειρήσεις και από τους εργαζόμενους. Η μάχη είναι δύσκολη, μακροχρόνια και πολυμέτωπη. Το ίδιο και οι προσπάθειές μας:

    - Ενθαρρύνεται έμπρακτα η επιχειρηματικότητα του Έλληνα.

    - Στηρίζεται ο αγροτικός κόσμος, για να αυξήσει το εισόδημά του και να κρατηθεί στη γη του.

    Επιχορηγείται η γυναικεία και νεανική επιχειρηματικότητα.

    Επιχορηγούνται αυτοαπασχολούμενοι και νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες.

    - Επιδοτούνται επιχειρήσεις, για την πρόσληψη άνεργων.

    - Παρέχονται κίνητρα στις επιχειρήσεις, για την απασχόληση άνεργων γυναικών, και την εναρμόνιση οικογένειας και εργασίας. Τα πρώτα σημάδια είναι ενθαρρυντικά.Όμως! Και θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής: Ούτε εγώ, ούτε κανένα μέλος της Κυβέρνησης, μπορούμε να αισθανόμαστε ικανοποιημένοι, όσο η ανεργία βρίσκεται σε αυτά τα επίπεδα.

    Δεν εφησυχάζουμε. Εντείνουμε διαρκώς τις προσπάθειές μας.

    Ανάλογες είναι και οι θέσεις μας για την ακρίβεια. Θυμίζω, ωστόσο, ότι ο πληθωρισμός έχει ήδη επιβαρυνθεί στο τελευταίο διάστημα με μία (και πλέον) ποσοστιαία μονάδα εξαιτίας της έκρηξης στις διεθνείς τιμές πετρελαίου. Μπορεί ο καθένας να αντιλαμβάνεται πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα, χωρίς τη δυσμενή αυτή διεθνή συγκυρία. Οι περιστάσεις απαιτούν συναίσθηση ευθύνης από όλους.Η Πολιτεία εντείνει ακόμη περισσότερο τους ελέγχους.Η ανοχή μας σε φαινόμενα αισχροκέρδειας είναι μηδενική.

    Σε ό,τι αφορά τον ευαίσθητο χώρο της Υγείας υπενθυμίζω:

    - Δίνεται λύση στο πρόβλημα με τα ράντζα στα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

    - Κάνουμε πράξη την κατάργηση της λίστας φαρμάκων.

    - Προωθούμε άμεσα ολοκληρωμένο σύστημα για την ισότιμη πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα.

    - Δρομολογήσαμε (και ήδη πραγματοποιούνται) σημαντικής έκτασης προσλήψεις για τη σταδιακή κάλυψη των αναγκών στα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τον ΟΚΑΝΑ και το ΕΚΑΒ.

    Είναι προφανές ότι υπάρχει ακόμη δρόμος μπροστά μας. Χρειάζεται χρόνος, για να ξεπεραστούν τα προβλήματα του χτες και να αποδώσουν οι νέες πολιτικές. Όμως! Άρχισαν κιόλας να φαίνονται τα πρώτα σημάδια.

    - Μειώθηκε, με τον πιο ήπιο τρόπο, το δημόσιο έλλειμμα και, ως το τέλος του 2006, θα είναι κάτω του 3% του ΑΕΠ.

    - Μειώθηκε (παρά τις αυτονόητες δυσχέρειες της μεταολυμπιακής συγκυρίας) η ανεργία.

    - Οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι οι πιο υψηλοί στην ευρωζώνη.

    - Ξεκόλλησαν μεγάλες επενδύσεις, που ήταν καθηλωμένες, για πολλά χρόνια.

    - Τα επενδυτικά σχέδια που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου φτάνουν το 1,4 δις. ευρώ.

    - Βελτιώθηκε (όπως αποδεικνύεται από τις αποκρατικοποιήσεις της Εθνικής, του ΟΠΑΠ, των ΕΛΠΕ, του ΟΤΕ) το κλίμα εμπιστοσύνης των επενδυτών προς την ελληνική οικονομία.

    - Αυξήθηκε το τουριστικό ρεύμα προς τη Χώρα μας.

    - Αυξήθηκαν οι εξαγωγές μας.

    Όλα αυτά επιβεβαιώνουν την ορθότητα των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που προωθούμε. Είναι το πρώτο φως στο δρόμο για την καλύτερη Ελλάδα.

    Αντιμετωπίσαμε, ήδη, σοβαρές εκκρεμότητες και επείγουσες ανάγκες, που έρχονταν από το παρελθόν. Πολλά από τα προβλήματα, από τα βάρη, από τις αδυναμίες του χτες, παραμένουν ακόμη. Γνωρίζουμε, και την έκταση και την επικινδυνότητα, και την πολυπλοκότητα τους. Γνωρίζουν, πλέον, όλοι οι Έλληνες πόσο στοιχίζει η αδιαφορία για τα μελλούμενα. Πόσο στοιχίζει η ακινησία και η ατολμία. Δεν μπορείς, σ' έναν Κόσμο που αλλάζει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, να προσποιείσαι ότι δεν ξέρεις. Ότι δεν βλέπεις. Ότι δεν καταλαβαίνεις. Ο συμβιβασμός με τα χρόνια προβλήματα, η συντήρηση, η στασιμότητα, επιφυλάσσουν ολοένα και μεγαλύτερο κόστος. Διευρύνουν τις κοινωνικές αδικίες, τις ανισότητες, την ανεργία. Από την αρχή προτάξαμε ως γνώμονα της πολιτικής μας τις αλλαγές, χωρίς αιφνιδιασμούς. Με διάλογο, συνεννόηση και συνεργασία. Αυτός είναι ο ορθότερος και δικαιότερος τρόπος να πάμε μπροστά. Αυτό υπαγορεύει το συλλογικό συμφέρον. Να είμαστε όλοι παρόντες: Πολιτικές δυνάμεις, κοινωνικοί εταίροι, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι. Όμως: Δεν έχουμε περιθώρια για χαμένο χρόνο. Δεν συμβιβαζόμαστε με τις δυνάμεις της αδράνειας και τις πιέσεις κατεστημένων συμφερόντων. Ευθύνη μας είναι να προχωρήσουμε στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που δεσμευτήκαμε. Να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας,που ενέκριναν οι πολίτες. Στόχος μας είναι μια ανταγωνιστική και δυναμική Οικονομία.

    Γιατί...

    - Μόνο μια ανταγωνιστική Οικονομία μπορεί να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

    - Μόνο μια δυναμική Οικονομία μπορεί να βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο όλων των πολιτών.

    Αυτόν το στόχο υπηρετούμε.

    - Με συγκεκριμένο Σχέδιο Πορείας.

    - Με τολμηρές μεταρρυθμίσεις.

    - Με συντονισμένες προσπάθειες.

    Καλούμαστε να κερδίσουμε το στόχο αυτό σε έναν έντονα ανταγωνιστικό κόσμο, όπου

    - τίποτα δεν χαρίζεται και όλα διεκδικούνται. Ξέρουμε πού είμαστε. Ξέρουμε τί πρέπει να κάνουμε. Βάζουμε τέλος στις σπατάλες. Μειώνουμε τα ελλείμματα του δημόσιου τομέα. Αξιοποιούμε την περιουσία του. Δημιουργούμε Κράτος νοικοκυρεμένο και αποτελεσματικό στην κοινωνική του αποστολή. Ενισχύουμε, ταυτόχρονα, την επιχειρηματικότητα των Ελλήνων. Είναι ζωτικό να διευκολύνουμε τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Να ενθαρρύνουμε ελληνικές και ξένες επενδύσεις, δημιουργώντας ελκυστικό περιβάλλον.Στην Οικονομία δεν χωρούν δόγματα και ιδεοληψίες. Το ζητούμενο είναι σαφές:

    - Πρακτικές και αποτελεσματικές λύσεις.

    - Τολμηρές μεταρρυθμίσεις, με τη στήριξη της κοινωνίας.

    - Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, με όφελος για την κοινωνία.

    - Διαρκής στήριξη στους οικονομικά ασθενέστερους.

    Η Οικονομία να υπηρετεί τον άνθρωπο. Και όχι το αντίστροφο. Η δυναμική και ανταγωνιστική Οικονομία, που χτίζουμε, είναι πάνω από όλα ανθρωποκεντρική. Αυτή είναι η επιλογή μας. Επιλογή που αναπτύσσεται στο σύγχρονο κοινωνικό κέντρο. Επιλογή για μια Ελλάδα, όπου κάθε πολίτης μπορεί...

    - να ζει με ασφάλεια,

    - να μορφώνεται,

    - να βελτιώνει τη ζωή του,

    - να χτίζει τα όνειρά του.

    Οι Έλληνες δεν επέλεξαν απλά μια άλλη Κυβέρνηση. Επέλεξαν μια μεταρρυθμιστική πορεία! Για την επανίδρυση του Κράτους. Για μια ανθρωποκεντρική ανάπτυξη. Για μια οικονομία ευκαιριών. Για μια κοινωνία συνοχής και εμπιστοσύνης.

    Ξέρω ότι οι Έλληνες μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα. Έχω απόλυτη πίστη ότι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων οδηγεί, με σιγουριά, σε μια καλύτερη Ελλάδα. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στους πολίτες. Έχω τη βεβαιότητα ότι το όραμα για την Ελλάδα του 21ου αιώνα, το όραμά μας για την ελληνική κοινωνία, θα το κάνουμε χειροπιαστή πραγματικότητα. Όλες και όλοι μαζί».

    [02] ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΚΛΟΙΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Σεπτεμβρίου 2005 (19:43 UTC+2)

    Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, άρχισαν να συγκεντρώνονται οι διαδηλωτές των τριών συλλαλητηρίων που πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

    Το πρώτο διοργανώνεται απο τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα Μακεδονίας στο Άγαλμα Βενιζέλου, το δεύτερο στην κεντρική πύλη του λιμανιού από το ΠΑΜΕ και το τρίτο στην Καμάρα από μέλη οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

    Περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή γύρω από το Συνεδριακό Κέντρο "Ι. Βελλίδης'', όπου θα μιλήσει ο πρωθυπουργός και την πλατεία ΧΑΝΘ όπου θα καταλήξουν οι πορείες, ενώ ένα ελικόπτερο της αστυνομίας περιπολεί πάνω από τη ΔΕΘ.

    Ήδη έχουν κλείσει οι οδοί Αγγελάκη, Εγνατία και η παραλιακή Λεωφόρος Νίκης ως το ξενοδοχείο Μ. Παλλάς.

    [03] Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΚΟΣΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 10 Σεπτεμβρίου 2005 (14:02 UTC+2)

    Εντυπωσιακή χαρακτήρισε την ελληνική προσπάθεια οικονομικής ενίσχυσης των χωρών του τρίτου κόσμου αλλά και αυτών της βαλκανικής, ο υπουργός Εξωτερικών κ.Πέτρος Μολυβιάτης σε δηλώσεις του σήμερα κατά την επίσκεψή του στο περίπτερο του ΥΠΕΞ και της Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας, στην 70η ΔΕΘ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, το σύνολο της ελληνικής βοήθειας προς τις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου το 2004 ξεπέρασε τα 400.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 50.000.000 προέρχονταν από το ΥΠΕΞ και ήταν μετρητά.

    Υπενθύμισε ακόμα πως βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης των Βαλκανίων ύψους 550.000.000 ευρώ (σ.σ. πρόκειται για το Εθνικό Σχέδιο για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων).

    «Νομίζω ότι για μια χώρα σαν την Ελλάδα αυτά είναι μια πολύ εντυπωσιακή συνεισφορά στην υποστήριξη και συμβολή στην ανάπτυξη των τριτοκοσμικών και αναπτυσσόμενων χωρών», είπε ο κ. Μολυβιάτης.

    Εξάλλου ο κ. Μολυβιάτης αναφερόμενος στην συμβολή του ΥΠΕΞ στην γενικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της χώρας είπε μεταξύ άλλων ότι σε αυτό το πλαίσιο έχει προγραμματιστεί και επιτελείται η αναδιοργάνωση και αναβάθμιση του υπουργείου Εξωτερικών στη Θεσσαλονίκη για τον καλύτερο συντονισμό και την οργάνωση των οικονομικών δραστηριοτήτων της Βόρειας Ελλάδας.

    [04] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΟΥ ΑΠΕ-ΜΠΕ ΣΤΗΝ 70η ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 10 Σεπτεμβρίου 2005 (11:58 UTC+2)

    Το περίπτερο του εθνικού ειδησεογραφικού πρακτορείου της χώρας, του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά την περιήγησή του στους χώρους της 70ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

    Ο πρωθυπουργός, ενημερώθηκε για τις υπηρεσίες που παρέχουν τα δύο αδελφά

    πρακτορεία ειδήσεων, που βρίσκονται στα πρόθυρα της ενοποίησής τους, κυρίως το Δελτίο Βαλκανικών Ειδήσεων το οποίο ήδη τέθηκε σε λειτουργία, καθώς και τις πολυμεσικές ειδήσεις που σύντομα καθιερώνονται.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, που συνοδευόταν από τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Νίκο Τσιαρτσιώνη, συνεχάρη τους Γενικούς Διευθυντές των δύο πρακτορείων, Γιώργο Ταμπακόπουλο του ΑΠΕ και Σπύρο Κουζινόπουλο του ΜΠΕ, ευχόμενος καλή συνέχεια στο έργο της αντικειμενικής ενημέρωσης της κοινής γνώμης.

    [05] ΜΟΝΤΕ ΚΑΡΛΟ: ΠΡΩΤΗ Η ΔΕΒΕΤΖΗ ΣΤΟ ΤΡΙΠΛΟΥΝ

    Θεσσαλονίκη, 10 Σεπτεμβρίου 2005 (20:55 UTC+2)

    Για το Μόντε Κάρλο «κρατούσε» το μεγάλο της άλμα η Χρυσοπηγή Δεβετζή. Η «ασημένια» Ολυμπιονίκης της Αθήνας «πέταξε» στα 14 μέτρα και 89 εκατοστά, πραγματοποιώντας την καλύτερη φετινή της επίδοση και κατέκτησε την πρώτη θέση στον τελικό των γκραν πρι της IAAF. Η Δεβετζή έφτασε στα 14.89 στη δεύτερη προσπάθειά της, ενώ οι άλλες τρεις ήταν επίσης αξιόλογες (14.52, 14.38 και 14.37), αφήνοντας στη δεύτερη θέση τη Ρωσίδα Τατιάνα Λεμπέντεβα με 14.86.

    Οι αγώνες ολοκληρώθηκαν σήμερα και τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

    ΑΝΔΡΕΣ

    110μ. εμπόδια

    1. Αλεν Τζόνσον (ΗΠΑ) 13.09

    2. Ντόμινικ Αρνολντ (ΗΠΑ) 13.10

    3. Τέρενς Τράμελ (ΗΠΑ) 13.17

    Μήκος

    1. Ντουάιτ Φίλιπς (ΗΠΑ) 8.46

    2. Μιγκέλ Πέιτ (ΗΠΑ) 8.30

    3. Τζέιμς Μπέκφορντ (Τζαμάικα) 8.28

    Σφαίρα

    1. Ανταμ Νέλσον (ΗΠΑ) 21.92

    2. Γιόακιμ Ολσεν (Δανία) 21.03

    3. Ρις Χόφα (ΗΠΑ) 20.87

    Υψος

    1. Βίκτορ Μόγια (Κούβα) 2.35

    2. Βιάτσεσλαβ Βορόνιν (Ρωσία) 2.32

    3. Γιάροσλαβ Ριμπακόφ (Ρωσία) 2.32

    100μ.

    1. Μαρκ Μπερνς (Τριν.& Τομπάγκο) 10.00

    2. Αζίζ Ζακάρι (Γκάνα) 10.01

    3. Ντουάιτ Τόμας (Τζαμάικα) 10.01

    800μ.

    1. Γουϊλφρεντ Μπουνγκέι (Κένυα) 1:47.05

    2. Γιουσ. Σαάντ Καμέλ (Μπαχρέιν) 1:47.13

    3. Γιούρι Μπορζακόφσκι (Ρωσία) 1:47.18

    1.500μ.

    1. Ιβάν Χέσκο (Ουκρανία) 3:33.50

    2. Μπέρναρντ Λάγκατ (ΗΠΑ) 3:33.55

    3. Αλεξ Κίπσιρσιρ (Κένυα) 3:33.71

    5.000μ

    1. Σιλέσι Σιχίνε (Αιθιοπία) 13:39.40

    2. Μπονιφάτσε Κίπροπ (Ουγκάντα) 13:40.03

    3. Αϊζαακ Σόνγκοκ (Κένυα) 13:40.24

    400μ. εμπόδια

    1. Μπερσόν Τζάκσον (ΗΠΑ) 48.05

    2. Κάμελ Τόμπσον (Τζαμάικα) 48.09

    3. Λουϊς Βαν Ζιλ (Ν. Αφρική) 48.11

    Ακόντιο

    1. Τέρο Πιτκαεμάκι (Φινλανδία) 91.33

    2. Αντρέας Τόρκιλντσεν (Νορβηγία) 89.60

    3. Σεργκέι Μακάροφ (Ρωσία) 86.69

    ΓΥΝΑΙΚΕΣ

    200μ.

    1. Αλισον Φίλιξ (ΗΠΑ) 22.27

    2. Βερόνικα Κάμπελ (Τζαμάικα) 22.37

    3. Κριστίν Αρόν (Γαλλία) 22.43

    400μ.

    1. Σάνια Ρίτσαρντς (ΗΠΑ) 49.52

    2. Τονίκ Ντάρλινγκ (Μπαχάμες) 49.54

    3. Ντίμπι Τρότερ (ΗΠΑ) 50.64

    800μ.

    1. Ζούλια Καλαταγιούδ (Κούβα) 1:59.07

    2. Χάσνα Μπενχάσι (Μαρόκο) 1:59.86

    3. Μαϊτέ Μαρτίνεθ (Ισπανία) 2:00.36

    3000μ.

    1. Μεσερέτ Νταφάρ (Αιθιοπία) 8:47.26

    2. Γκελέτε Μπουρίκα (Αιθιοπία) 8:48.65

    3. Ζάκια Μρίσκο (Τανζανία) 8:49.63

    100μ.εμπ.

    1. Μισέλ Πέρι (ΗΠΑ) 12.54

    2. Μπρ. Φόστερ-Χίλτον (Τζαμάικα) 12.55

    3. Ντελ. Ενις-Λόντον (Τζαμάικα) 12.57

    Επί κοντώ

    1. Γέλενα Ισινμπάγεβα (Ρωσία) 4.74

    2. Μόνικα Πίρεκ (Πολωνία) 4.62

    3. Τατιάνα Πολνόβα (Ρωσία) 4.50

    Δίσκος

    1. Νατάλια Σάντοβα (Ρωσία) 63.40

    2. Φράνκα Ντιτς (Γερμανία) 61.91

    3. Αρίθα Θέρμοντ (ΗΠΑ) 60.68

    Τριπλούν

    1. Χρυσοπηγή Δεβετζή (Ελλάδα) 14.89

    2. Τατιάνα Λεμπέντεβα (Ρωσία) 14.86

    3. Γιαργκέλις Σαβίν (Κούβα) 14.81.

    [06] Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΗΝ 16η ΔΙΕΘΝΗ BIENNALE ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 10 Σεπτεμβρίου 2005 (20:34 UTC+2)

    Tη 16η Διεθνή Biennale Αθλητισμού στη Σύγχρονη Τέχνη (Bienal Internacional del Deporte en el Arte) -BIDA εγκαινίασε το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Η Έκθεση αυτή λειτουργεί από το 1967, με προτροπή του πρώην Προέδρου της ΔΟΕ Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, σε διαφορετικές πόλεις της Ισπανίας, με προσκεκλημένους διαφορετικούς καλλιτέχνες. Ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά που η εν λόγω έκθεση, φιλοξενείται εκτός ισπανικών συνόρων και μάλιστα στο ξεκίνημα της. Ετσι φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη έπειτα από προτροπή του υφυπουργείου Αθλητισμού σε συνεργασία με το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού της Ισπανίας.

    Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν επίσης ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρέσβης της Ισπανίας στη Θεσσαλονίκη, Μαρτίν Ραμόν Σαλαζάρ και πλήθος κόσμου.

    «Είναι μεγάλη χαρά για εμάς που πραγματοποιούμε αυτή την εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη. Είναι η πρώτη φορά που φεύγει η έκθεση από την Ισπανία. Ετσι αποκτά μεγαλύτερη αξία που καταφέραμε να την φέρουμε στην χώρα μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ορφανός και συνέχισε: «Μέσα από αυτή την εκδήλωση δηλώνουμε για μια ακόμη φορά τις άριστες σχέσεις μας. Η πόλη μας αισθάνεται περήφανη που φιλοξενεί αυτή την έκθεση».

    Για την 16η Διεθνή Biennale Αθλητισμού στη Σύγχρονη Τέχνη μίλησε και ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης. «Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία. Είναι μια μεγάλη πρωτοβουλία και που φέρνει πιο κοντά τους δύο λαούς», τόνισε.

    Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκη, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος επισήμανε: «Αυτό το μουσείο κοσμεί την πόλη μας και την Ελλάδα γενικότερα. Εχω πολύ καλές εντυπώσεις από την Ισπανία, όταν από την θέση του υφυπουργού το 1992 πανηγυρίσαμε δύο χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια. Το ίδιο καλές εντυπώσεις έχουμε και τώρα με αυτή την έκθεση».

    Με τα καλύτερα λόγια για την έκθεση μίλησε και ο πρέσβης της Ισπανίας στη Θεσσαλονίκη, Μαρτίν Ραμόν Σαλαζάρ, ο οποίος ευχαρίστησε για την άριστη συνεργασία και φιλοξενία του υφυπουργείου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 10 September 2005 - 18:13:35 UTC