Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-09-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ: ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΙΓΩΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ
  • [02] Ο Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΘ
  • [03] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ OPINION
  • [04] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΑ "ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ" ΤΩΝ ΝΕΟΝΑΖΙ
  • [05] ΤΡΙΑΝΤΑ ΤΡΙΑ ΕΚΑΤ. ΠΕΙΡΑΤΙΚΑ CD ΚΑΙ DVD
  • [06] ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ ΑΠΘ

  • [01] ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ: ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΙΓΩΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ

    Νέα Ορλεάνη, 6 Σεπτεμβρίου 2005 (17:31 UTC+2)

    Ενώ η αμερικανική κοινή γνώμη είναι ανάστατη για την ολιγωρία που επιδείχθηκε από τον κρατικό μηχανισμό στην αντιμετώπιση των συνεπειών από τον τυφώνα «Κατρίνα» και στη συνέχεια, στην περίθαλψη των πληγέντων, οι πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, εξέφρασε την ανησυχία του για την ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού και είπε ότι θα πρέπει να ερευνηθεί και να αναλυθεί τι ακριβώς συνέβη.

    Στο μεταξύ, οκτώ ημέρες μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα, αξιωματούχοι στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι επιδιόρθωσαν ένα από τα αντιπλημμυρικά αναχώματα που προστατεύουν τη Νέα Ορλεάνη.

    Μηχανικοί του στρατού άρχισαν ήδη να αντλούν νερό αλλά προειδοποιούν ότι η επιχείρηση άντλησης όλων των υδάτων που έχουν κατακλύσει την πόλη θα διαρκέσει έως και τρεις μήνες. Στα περίχωρα της Νέας Ορλεάνης άρχισε να λειτουργεί και η πρώτη καλά εξοπλισμένη κλινική.

    Τα σωστικά συνεργεία απευθύνουν εκκλήσεις σε όσους επέλεξαν να μην εγκαταλείψουν την πόλη, να φύγουν έστω και τώρα , διότι, όπως λένε χαρακτηριστικά η πόλη είναι μη κατοικήσιμη.

    Ορισμένοι από τους πληγέντες, οι οποίοι καταλύουν προσωρινά στο στάδιο Άστροντομ του Τέξας, θα μεταφερθούν εντός της ημέρας σε δύο κρουαζιερόπλοια και ένα πλοίο, τα οποία μπορούν να στεγάσουν 7.000 ανθρώπους.

    Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές προτεραιότητα θα δοθεί στους ηλικιωμένους και στους ανθρώπους με προβλήματα υγείας.

    Συνάντηση στον Λευκό Οίκο

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους θα έχει συνομιλίες στον Λευκό Οίκο με ανώτατους αξιωματούχους των δύο κομμάτων.

    Η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού αναμένεται, επίσης, να κυριαρχήσει στη συνεδρίαση της γερουσίας, η οποία συνέρχεται σήμερα Τρίτη για πρώτη φορά μετά τη διακοπή των εργασιών για το καλοκαίρι.

    Οι δύο επιτροπές της γερουσίας θα αξιολογήσουν την επιχείρηση διάσωσης και αποκατάστασης των πληγέντων με την γερουσιαστή του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος, Χίλαρι Κλίντον να αναμένεται να εισηγηθεί τη συγκρότηση επιτροπής για τη διεξαγωγή έρευνας.

    [02] Ο Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 5 Σεπτεμβρίου 2005 (21:26 UTC+2)

    Σε συνθήκες διακριτικότητας και ασφάλειας στοχεύει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης να γίνουν οι φετινές διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, σύμφωνα με τον υπουργό, Γιώργο Βουλγαράκη.

    Προσερχόμενος το βράδυ σε σύσκεψη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, παρουσία του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, Γιώργου Αγγελάκου και άλλων αξιωματούχων, ο υπουργός ανέφερε ότι «θα ληφθούν όλα τα μέτρα προκειμένου η ζωή στην πόλη να μην διαταραχθεί».

    «Στόχος είναι, ο καθένας να διαδηλώσει ελεύθερα αυτά που πιστεύει σε συνθήκες διακριτικότητας και ασφάλειας και θέλω να ελπίζω πως αυτή η διαδικασία δεν θα αποβεί επιβλαβής για την πόλη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βουλγαράκης.

    [03] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ OPINION

    Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2005 (22:11 UTC+2)

    Σταθερό προβάδισμα της Ν.Δ., με 4,1 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά, καταγράφει δημοσκόπηση της Opinion για το MEGA, που μεταδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας, ενώ ο Κώστας Καραμανλής θεωρείται σταθερά ως ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός.

    Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. παίρνει 30,4%, το ΠΑΣΟΚ 26,3%, το ΚΚΕ 7,9%, ο ΣΥΝ το 3,5 και ο ΛΑΟΣ 2,3%. Ο Κώστας Καραμανλής θεωρείται ως ικανότερος για πρωθυπουργός με 33% έναντι 18% του Γιώργου Παπανδρέου. Εντυπωσιακή όμως είναι η γνώμη των πολιτών για την κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας, καθώς το 49% των πολιτών τη θεωρεί ως «πολύ κακή» και το 34% ως «μάλλον κακή».

    Το 46% των ερωτηθέντων θεωρεί την ανεργία το σημαντικότερο πρόβλημα και το 19% την ακρίβεια.

    Το 33% κρίνει ως καταλληλότερο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της οικονομίας τον πρωθυπουργό, έναντι 18% του Γιώργου Παπανδρέου. Το 42% απαντά κανένας από τους δύο.

    [04] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΑ "ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ" ΤΩΝ ΝΕΟΝΑΖΙ

    Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2005 (14:55 UTC+2)

    Με αφορμή δημοσιεύματα ελληνικών και διεθνών ΜΜΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος αναφερόμενος σε εκδήλωση νεοναζιστών που φέρεται να διοργανώνεται στην Ελλάδα, σημείωσε ότι οι σχετικές πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Πάντως, ο κ.Ρουσόπουλος δήλωσε πως «η κυβέρνηση αποδοκιμάζει τέτοιου είδους εκδηλώσεις που υποθάλπουν ρατσιστικά φαινόμενα» και σημείωσε πως δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα προς τις επίσημες ελληνικές αρχές.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας επίσης σε συναφείς ερωτήσεις σημείωσε ότι «θα ληφθούν όσα μέτρα προβλέπονται από το Σύνταγμα και τη λοιπή έννομη τάξη» και διευκρίνισε ότι «τέτοιου είδους εκδηλώσεις δεν επιτρέπεται να γίνονται. Το Σύνταγμά μας είναι σαφές επί του θέματος». Στο ερώτημα αν θα ενεργοποιηθεί μηχανισμός «αποτροπής» της εκδήλωσης, ο κ.Ρουσόπουλος απάντησε θετικά, σημειώνοντας ότι « αυτό θα γίνει, εφόσον κριθεί απαραίτητο και με τον τρόπο που προβλέπεται από το Σύνταγμα και τους νόμους».

    [05] ΤΡΙΑΝΤΑ ΤΡΙΑ ΕΚΑΤ. ΠΕΙΡΑΤΙΚΑ CD ΚΑΙ DVD

    Βρυξέλλες, 6 Σεπτεμβρίου 2005 (12:55 UTC+2)

    Τριάντα τρία εκατομμύρια πειρατικά CD, CD-R και DVD κατασχέθηκαν από τις ευρωπαϊκές τελωνειακές αρχές κατά το 2003, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις για το 2004 επιβεβαιώνουν την αυξητική τάση στις κατασχέσεις. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την απάντηση του Επιτρόπου McCreevy σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλη Μαυρομμάτη, σχετικά με τις παραποιήσεις των παραπάνω προϊόντων.

    Σύμφωνα με τον αρμόδιο για θέματα εσωτερικής αγοράς Επίτροπο, "το Συμβούλιο εξέδωσε νέο τελωνειακό κανονισμό το 2003 (1383/2003, ο οποίος εφαρμόζεται από τον Ιούλιο του 2004), σχετικά με την παρέμβαση των τελωνειακών αρχών έναντι εμπορευμάτων τρίτων χωρών που είναι ύποπτα ότι παραβιάζουν ορισμένα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και για τα ανάλογα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται. Ο κανονισμός αυτός θα διευκολύνει επίσης τους δικαιούχους στη συνεργασία τους με τις τελωνειακές αρχές, καθιστώντας έτσι και τα τελωνεία αποτελεσματικότερα στην κατάσχεση των παράνομων προϊόντων".

    Ωστόσο, η δράση της Επιτροπής χρονολογείται από το Νοέμβριο 2000, όπου παρουσιάστηκε ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης προκειμένου η ΕΕ να αντιδράσει στην απειλή που αποτελεί για την κοινοτική βιομηχανία η παραποίηση και η πειρατεία. Ορισμένα μέρη του σχεδίου έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή, όπως για παράδειγμα η προτεραιότητα που δόθηκε στην καταπολέμηση του φαινομένου στο πλαίσιο των πρόσφατων διαπραγματεύσεων για τη διεύρυνση των δέκα ή στις περιπτώσεις της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.

    Στις 10 Νοεμβρίου 2004, η Επιτροπή ενέκρινε στρατηγική για την επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας σε τρίτες χώρες. Πέραν της τεχνικής συνεργασίας και συνδρομής, της επιβολής του νόμου, της εφαρμογής των ρυθμίσεων και της διμερούς και πολυμερούς παρακολούθησης, η Επιτροπή θα προωθήσει την ευαισθητοποίηση των χρηστών και των καταναλωτών στις τρίτες χώρες και θα υποστηρίξει τη δημιουργία συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τους σκοπούς της επιβολής του νόμου.

    "Η κυριότερη πρωτοβουλία στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης", τόνισε ο Επίτροπος McCreevy, "είναι η οδηγία 2004/48/ΕΚ σχετικά με την εναρμόνιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τα μέσα επιβολής των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και τη θέσπιση γενικού πλαισίου για την ανταλλαγή πληροφοριών και τη διοικητική συνεργασία των αρμόδιων εθνικών αρχών, τόσο μεταξύ τους όσο και με την Επιτροπή. Τα κράτη μέλη έχουν προθεσμία έως τον Απρίλιο του 2006 για να μεταφέρουν την οδηγία αυτή στα εθνικά τους δίκαια, ενώ η Επιτροπή βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη για να εξασφαλίσει την έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή της οδηγίας".

    Επιπλέον, στις 12 Ιουλίου 2005 η Επιτροπή εξέδωσε δύο συμπληρωματικές προτάσεις για μία οδηγία και μία απόφαση-πλαίσιο σχετικά με ποινικά μέτρα που στοχεύουν στην εξασφάλιση της επιβολής και την ενίσχυση του ποινικού πλαισίου για την καταπολέμηση των παραβιάσεων των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

    Τέλος, "η Επιτροπή συγκρότησε τον Μάρτιο του 2004 ομάδα υψηλού επιπέδου για τα Συστήματα Διαχείρισης Ψηφιακών Δικαιωμάτων, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης eEurope 2005. Στην τελική έκθεση της ομάδας, η οποία υποβλήθηκε στις 8 Ιουλίου 2004, εξετάζεται το ενδεχόμενο ανάληψης ενεργειών με στόχο την ενθάρρυνση των καταναλωτών να χρησιμοποιούν νόμιμες διαδικτυακές υπηρεσίες, το οποίο αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για τη δημιουργία μιας ακμάζουσας αγοράς ηλεκτρονικού περιεχομένου και για τη μείωση της διαδικτυακής πειρατείας. Τα Συστήματα Διαχείρισης Ψηφιακών Δικαιωμάτων θα διαδραματίσουν ουσιώδη ρόλο, παρέχοντας πεδίο για νέα επιχειρηματικά πρότυπα και αποτρέποντας τη χρήση χωρίς σχετική άδεια", κατέληξε ο Ιρλανδός Επίτροπος.

    [06] ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ ΑΠΘ

    Θεσσαλονίκη, 6 Σεπτεμβρίου 2005 (11:05 UTC+2)

    Την έκθεση "20χρονα Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ - Νέοι Εικαστικοί στο Τελλόγλειο" διοργανώνουν το Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών και η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία του εορτασμού για τα 20 χρόνια από την ίδρυση της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, από τις 11 Σεπτεμβρίου έως τις 30 Οκτωβρίου.

    Στην έκθεση θα παρουσιαστούν 60 έργα προπτυχιακών φοιτητών του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, σε μία προσπάθεια να δημιουργηθούν δυνατότητες προβολής, ανάδειξης και επικοινωνίας των νέων δημιουργών. Τα έργα επιλέχθηκαν από τους διευθυντές των εργαστηρίων ζωγραφικής και του εργαστηρίου χαρακτικής.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, στις 10.30, η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου.

    Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά τις ώρες 10.00 - 14.00, την Τετάρτη 10.00 - 20.00 και το Σάββατο - Κυριακή 11.00 - 18.00.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 6 September 2005 - 18:13:51 UTC