Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-08-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΠΕΝΘΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ-ΤΟ ΑΧΑΡΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ
  • [02] ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ
  • [03] NΕΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ
  • [04] ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
  • [05] "ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΟ ΦΕΓΓΑΡΙ" ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΦΕΑ ΠΕΡΙΔΗ

  • [01] ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΠΕΝΘΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ-ΤΟ ΑΧΑΡΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ

    Αθήνα, 14 Αυγούστου 2005 (20:04 UTC+2)

    Τριήμερο πένθος, κηρύχτηκε στην Κύπρο για τα 121 θύματα του μοιραίου αεροσκάφους της Κυπριακής εταιρίας HELIOS, που συνετρίβη στη θέση Σέσι Γραμματικού, στην Αττική, κι ενώ περισυνελέγησαν οι σοροί των θυμάτων της τραγωδίας, που μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο στο Γουδί. Θα ακολουθήσει το μακάβριο έργο της αναγνώρισης των πτωμάτων από τους οικείους τους που έφτασαν σήμερα στην Αθήνα από τη Λευκωσία με ειδική πτήση.

    Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκε και το δεύτερο πορτοκαλί κουτί του αεροσκάφους, το οποίο δεν είναι σε καλή κατάσταση. Όπως έγινε γνωστό, τα δύο κουτιά, δηλαδή, αυτό στο οποίο καταγράφονται οι λεπτομέρειες της πτήσης και αυτό που καταγράφονται οι συνομιλίες των πιλότων, θα μεταφερθούν τελικά για επεξεργασία στο ειδικό κέντρο στο Παρίσι, προκειμένου να αναλυθούν όλα τα στοιχεία που περιέχονται και τα οποία αναμένεται να ρίξουν φως στα αίτια πτώσης του αεροσκάφους.

    Στο νεκροτομείο στο Γουδί έχουν μεταφερθεί οι σοροί των πτωμάτων που είναι αναγνωρίσιμοι, προκειμένου να υποβληθούν σε νεκροψία-νεκροτομή, για να διαπιστωθούν τα αίτια θανάτου τους και κυρίως αν εισέπνευσαν δηλητηριώδη άερια πριν χάσουν τη ζωή τους. Θα ακολουθήσει το μακάβριο έργο της αναγνώρισης των πτωμάτων από τους οικείους τους που φτάνουν σήμερα στην Αθήνα από τη Λευκωσία με ειδική πτήση. Όσα πτώματα δεν είναι αναγνωρίσιμα, περίπου έξι τον αριθμό, σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς είτε έχουν διαμελιστεί, είτε έχουν παραμορφωθεί από την πυρκαγιά που ακολούθησε τη συντριβή του αεροσκάφους, έχουν μεταφερθεί στο νεκροτομείο του Σχιστού, όπου θα υποβληθούν σε εξετάσεις DNA προκειμένου να διαπιστωθεί η ταυτότητά τους.

    Σε ό,τι αφορά τα αίτια της πτώσης του μοιραίου αεροσκάφους, αυτά ερευνώνται από εμπειρογνώμονες της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, που από την πρώτη στιγμή έφτασε στην περιοχή συλλέγοντας στοιχεία από τα συντρίμμια του αεροσκάφους και κυρίως τα δύο πορτοκαλί κουτιά στα οποία καταγράφονται οι λεπτομέρειες της πτήσης. Σύμφωνα, πάντως με όλες τις ενδείξεις, πρόκειται για τεχνική βλάβη στα σύστημα κλιματισμού του αεροσκάφους, που προκάλεσε απότομο αποσυμπίεση τόσο στο πιλοτήριο, όσο και στην καμπίνα των επιβατών, ενώ αποκλείστηκε το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας. Η εταιρία HELIOS διέψευσε τις πληροφορίες ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος είχε παρουσιάσει παρόμοιες βλάβες και στο παρελθόν και υποστηρίζει ότι πριν την αναχώρησή του ήταν τεχνικά πλήρως ελεγμένο και είχε επιβεβαιωθεί η αεροπλοϊμότητά του.

    Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το περιστατικό κινήθηκε άμεσα και ταχύτατα ο κρατικός μηχανισμός. Τα δύο F-16 που εντόπισαν αμέσως το αεροσκάφος το συνόδευαν μέχρι τη στιγμή που συνετρίβη. Αμέσως μετά κινητοποιήθηκαν η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, η αστυνομία και όλοι οι φορείς που σε αυτές τις περιπτώσεις έχουν να εκτελέσουν κάποιο έργο. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί επέστρεψαν αμέσως από τις διακοπές τους, ενώ υπήρξε συνεχής επαφή μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας και το συντονισμό των ενεργειών.

    Δήλωση πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή

    Σε δηλώσεις του, μετά την επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της τραγωδίας που τελέστηκε στη Μητρόπολη, ο κ. Καραμανλής εξέφρασε για άλλη μια φορά τη θλίψη της κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά στους συγγενείς των θυμάτων και επανέλαβε ότι οι έρευνες συνεχίζονται για τα αίτια και τις συνθήκες της τραγωδίας, προκειμένου να χυθεί άπλετο φώς.

    Από το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έχει διαδοχικές συσκέψεις με στελέχη της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα συναντήθηκε με τον υφυπουργό υγείας Γιώργο Κωνσταντόπουλο, ο οποίος τον ενημέρωσε για τη διαδικασία αναγνώρισης των πτωμάτων και στη συνέχεια είχε σύσκεψη με τον υπουργό εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο.

       

    [02] ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ

    Θεσσαλονίκη, 15 Αυγούστου 2005 (13:31 UTC+2)

    Σε κλίμα κατάνυξης και παρουσία εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Παναγία Σουμελά, την Παναγία του ποντιακού ελληνισμού, στα υψώματα της Καστανιάς, στο Βέρμιο Ημαθίας.

    Τελέστηκε θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Βεροίας-Ναούσης και Καμπανίας.

    Αντιπροσωπεία της ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας, αποτελούμενη από τον μητροπολίτη Μολδαβίας και Μπουκοβίνα και αρχιεπίσκοπο Ιασίου, Δανιήλ και τον αρχιεπίσκοπο Σουτσεάβας και Ραδαούτσι, Ποιμένα, παρέδωσαν στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, τεμάχιο του ιερού λειψάνου από το χέρι του αγίου νεομάρτυρα Ιωάννη του Τραπεζούντιου ,που μαρτύρησε το 1492 στο Ασπρόκαστρο ή Ακερμαν της Μολδαβίας.

    Μετά από απόφαση του ιδρύματος «Παναγία Σουμελά», απονεμήθηκε χρυσό μετάλλιο, στον μητροπολίτη Μολδαβίας.

    Τιμητική διάκριση και υποτροφία ύψους 3.000 ευρώ δόθηκε στην αριστούχο μαθήτρια του Λυκείου Μακροχωρίου, Καλλιόπη Παπαδοπούλου, στην μνήμη των συμμαθητών της που έχασαν τη ζωή τους στο τροχαίο δυστύχημα.

    Ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Σουμελά και κατάθεση στεφάνων, ενώ έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του μακαριστού αρχιμανδρίτη Αμβρόσιου Σουμελιώτη, ο οποίος υπήρξε μοναχός της μονής Παναγία Σουμελά, στον Πόντο.

    Την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό εκπροσώπησε στις εκπροσώπησε στις εκδηλώσεις ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης και τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Χρύσα Αράπογλου και ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, δήμαρχος Κοζάνης και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος.

    Επίσης, στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν, ο β' αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Σούρλας, η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, οι βουλευτές Στέλιος Παπαθεμελής, Γιάννης Ιωαννίδης, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, ο αρχηγός ΓΕΣ, Νικόλαος Ντούβας, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, Ματθαίος Τσούγκας, ο πρόεδρος του ιδρύματος «Παναγία Σουμελά», Γιώργος Τανιμανίδης, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, ποντιακών συλλόγων και πλήθος κόσμου.

    Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης, τόνισε ότι προσφεύγουμε στην Παναγία για να ανακουφιστούμε από τη θλίψη και τον πόνο που προκάλεσε η αεροπορική τραγωδία και Την παρακαλούμε να φροντίζει να μην συμβούν ξανά τέτοια τραγικά γεγονότα.

    «Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήρια όλης της εθνικής αντιπροσωπείας και ολόκληρου του ελληνικού λαού για τον άδικο χαμό των συναθρώπων μας και εύχομαι η Παναγία μας εδώ να βοηθήσει να είναι το τελευταίο αυτό ατύχημα», δήλωσε ο κ.Σούρλας.

    «Μια μεγάλη μέρα για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία, για ολόκληρο τον ελληνισμό, ο Δεκαπενταύγουστος, η προστασία της Παναγίας για τα καλά και η σκέπη της για όλους όσους δυστυχούν και ιδιατέρως αυτές τις ημέρες με τη μεγάλη αεροπορική τραγωδία», σημείωσε η κ. Αράπογλου.

    Ο κ. Κουκουλόπουλος τόνισε ότι την μεγάλη γιορτή για την Ορθοδοξία καλύπτει η οδύνη για το τραγικό δυστύχημα. Παράλληλα, επισήμανε ότι σήμερα είναι ημέρα προβληματισμού για το αν κάναμε όσα οφείλαμε για την αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

    «Εύχομαι η Παναγία να βοηθάει όλο τον κόσμο, να δίνει την ευλογία της και από την Παναγία Σουμελά να περάσει το μήνυμα της αγάπης προς τον συνάνθρωπο μας», υπογράμμισε ο κ. Ιωαννίδης.

    Ο κ. Γκιουλέκας τόνισε ότι τιμάμε την Κοίμηση της Θεοτόκου σε βαρύ κλίμα, μετά την χθεσινή αεροπορική τραγωδία.

    Ο χρυσός Ολυμπιονίκης στις καταδύσεις, Νίκος Συρανίδης, ευχαρίστησε για την τιμή που τον έγινε να κρατήσει την εικόνα της Παναγίας κατά τη διάρκεια της λιτάνευσης.

    [03] NΕΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ

    Κάιρο, 15 Αυγούστου 2005 (12:23 UTC+2)

    Στην Αίγυπτο, χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης συμμετείχαν τη Κυριακή σε διαδήλωση στο Κάιρο κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, ενόψει των προεδρικών εκλογών της 7ης Σεπτεμβρίου.

    Οι διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένων και μελών της εκτός νόμου Μουσουλμανικής Αδελφότητας, φώναζαν συνθήματα κατά του κ. Μουμπάρακ, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν περικυκλώσει τη διαδήλωση, χωρίς όμως να υπάρξουν συμπλοκές. Στις φετινές προεδρικές εκλογές 9 ακόμη προεδρικοί υποψήφιοι θα αναμετρηθούν με τον κ. Μουμπάρακ μετά την σχετική τροποποίηση του συντάγματος της Αιγύπτου το Μάιο.

    [04] ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Νέα Υόρκη, 15 Αυγούστου 2005 (12:19 UTC+2)

    Υποχωρεί ελαφρά από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα που άγγιξε την Παρασκευή η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου, στα 66,3 δολάρια το βαρέλι, καθώς δεν ανακοινώθηκαν περαιτέρω προβλήματα σε διυλιστήρια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Το άλμα στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου προκαλεί ανησυχία για επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Το θέμα θα τεθεί επί τάπητος τις προσεχείς ημέρες στη συνάντηση του πρωθυπουργού και του υπουργού Ανάπτυξης.

    Υπενθυμίζεται ότι από την Τρίτη (16/8) οι Ολυμπιακές Αερογραμμές προχωρούν

    σε αύξηση της τιμής των εισιτηρίων του εσωτερικού, κατά 6 ευρώ, και κατά 8 ευρώ των διηπειρωτικών.

    [05] "ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΟ ΦΕΓΓΑΡΙ" ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΦΕΑ ΠΕΡΙΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 12 Αυγούστου 2005 (20:01 UTC+2)

    Η Διεύθυνση Μουσικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνει την Παρασκευή 19 Αυγούστου, στις 21.00, στο θέατρο Δάσους συναυλία του τραγουδιστή Ορφέα Περίδη με τίτλο «Αυγουστιάτικο Φεγγάρι». Στην συναυλία θα πάρουν μέρος και οι καλλιτέχνες Ηρώ Σαία και Ανδρέας Σίκκης.

    Το πρόγραμμα της συναυλίας στηρίζεται σε επιλογές τραγουδιών από το σύνολο της δισκογραφίας του Ορφέα Περίδη και επιλογές από τραγούδια παλαιότερων και σύγχρονων συνθετών ενώ θα γίνουν και αναφορές στην ανώνυμη δημιουργία του παραδοσιακού τραγουδιού. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας γίνεται αναφορά στις καλύτερες στιγμές του ελληνικού τραγουδιού, που εναλλάσσει τους ηλεκτρικούς ήχους με τις λαϊκές μπαλάντες και τους καθαρούς λαϊκούς ήχους με στοιχεία της παράδοσης.

    Στην ορχήστρα παίρνουν μέρος οι μουσικοί Βασίλης Χατζηνικολάου (πιάνο, ακορντεόν, πλήκτρα), Μιχάλης Ορφανίδης (τύμπανα), Δημήτρης Παπαλάμπρου (ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα, Δημήτρης Βαρελόπουλος (μπουζούκι, λαούτα, μαντολίνο), Πέτρος Βαρθακούρης (ηλεκτρικό και όρθιο μπάσο) και Αλέξανδρος Ιακώβου (βιολί).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 15 August 2005 - 18:13:24 UTC