Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-08-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ -ΚΑΝΕΙΣ ΕΠΙΖΩΝ
  • [02] Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΚΙΝΗΘΗΚΕ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ
  • [03] ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [04] ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΓΕΝΝΑ ΤΟ Χ.Α.
  • [05] ΖΩΗΡΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [06] ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
  • [07] ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΤΕΛΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΗΡΕΜΩΝ ΝΕΡΩΝ
  • [08] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΤΡΕΙΣ ΥΠΟΠΤΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΑΡΜ ΕΛ ΣΕΪΧ
  • [09] ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΖΑΚΑΡΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΤΟΥ ΑΤΣΕΧ
  • [10] ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΪΚΟΥΣ
  • [11] ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ Ο ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
  • [12] Ο ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Γ. ΖΩΓΡΑΦΟΥ
  • [13] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Γ. ΖΩΓΡΑΦΟΥ
  • [14] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Γ.
  • [15] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗΣ
  • [16] ΒΡΑΔΙΕΣ ΡΟΚ

  • [01] ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ -ΚΑΝΕΙΣ ΕΠΙΖΩΝ

    Λευκωσία, 14 Αυγούστου 2005 (16:41 UTC+2)

    Δεν υπάρχει κανείς επιζών από τους 115 επιβάτες και το εξαμελές πλήρωμα του αεροσκάφους της κυπριακής εταιρίας "Ηλιος", που συνετρίβη το μεσημέρι της Κυριακής κοντά στο Γραμματικό, ενώ όπως διαπιστώνεται, το μοιραίο αεροσκάφος είχε παρουσιάσει πρόσφατα και άλλες βλάβες. Πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη αεροπορική τραγωδία που έχει σημειωθεί σε ελληνικό έδαφος τα τελευταία χρόνια και συγκλονίζει την Ελλάδα και την Κύπρο.

    Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μάριος Κάρογιαν δήλωσε ότι από τα στοιχεία που δόθηκαν από την Αθήνα στην κυπριακή κυβέρνηση, πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος κατά του αεροσκάφους της εταιρείας HELIOS.

    Το αεροσκάφος, το οποίο είχε αναχωρήσει από τη Λάρνακα και μέσω Αθηνών είχε προορισμό την Πράγα, συνετρίβη σε ακατοίκητη περιοχή μεταξύ Βαρνάβα και Γραμματικού και κυριολεκτικά διελύθη, αφού κατέπεσε ανεξέλεγκτο κατευθείαν από τα 38000 πόδια στα οποία πετούσε με αποτέλεσμα τα συντρίμμια του να διασκορπιστούν σε περιοχή άνω του ενός χιλιομέτρου.

    Προκλήθηκε μεγάλη πυρκαγιά την οποία προσπαθούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις να θέσουν υπό έλεγχο, πυρκαγιά που έχει διαλύσει και τις τελευταίες ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων.

    Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες ως πιθανότερη εκδοχή φαίνεται πως είναι αυτή των πολλαπλών βλαβών (πρόβλημα στην ψύξη - θέρμανση και παράλληλη αποσυμπίεση) με αποτέλεσμα να υπάρξει απώλεια αισθήσεως των πιλότων και των επιβαινόντων.

    Βεβαίως,τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος θα τα ανακοινώσουν οι εμπειρογνώμονες όταν μελετήσουν το μαύρο κουτί, στο οποίο είναι καταγεγραμμένη η πτήση.

    Το αεροσκάφος είχε ειδοποιήσει,πριν εισέλθει στο FIR Αθηνών, τον Πύργο Ελέγχου της Λάρνακας, ότι αντιμετώπιζε πρόβλημα στο σύστημα «ψύξης - θέρμανσης». Κάποιοι επιβάτες που είχαν επικοινωνία - μέσω γραπτών μηνυμάτων - με συγγενείς τους είπαν πως εντός του αεροσκάφους επικρατούσαν συνθήκες πολικού ψύχους και ότι κάποιοι έχουν μελανιάσει.

    Αυτή η εικόνα επιβεβαιώνει πως υπήρχε βλάβη στο σύστημα κλιματισμού του αεροπλάνου, άποψη την οποία υποστήριξε και πρόεδρος της Επιτροπής Διερευνήσεως Αεροπορικών Ατυχημάτων Ακριβός Τσολάκης, εκτιμώντας ότι παράλληλα σημειώθηκε απότομη αποσυμπίεση στο αεροσκάφος.

    Το αεροσκάφος μετά την επικοινωνία που είχε με τη Λάρνακα ( και την αναφορά για το πρόβλημα στο σύστημα «ψύξης -θέρμανσης»)εισήλθε στο ελληνικό εναέριο χώρο και στο FIR Αθηνών, αλλά έκτοτε δεν είχε καμμιά επαφή με τον πύργο ελέγχου του «Ελευθέριος Βενιζέλος».

    Αμέσως ειδοποιήθηκε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία με τη σειρά της υπέβαλε αίτημα στην Πολεμική Αεροπορία να ερευνήσει το περιστατικό, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί αντιτρομοκρατικής ομπρέλας, αφού το αεροσκάφος ήταν ουσιαστικά αγνώστου ταυτότητας.

    Πολεμικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από το Καστέλι της Κρήτης και προσέγγισαν το αεροσκάφος μεταξύ Κύθνου και Νάξου, όπου διαπίστωσαν πως αυτό έκανε πτήση με δεξιόστροφα τρίγωνα, που σημαίνει πως αντιμετώπιζε πρόβλημα. Τα πολεμικά δεν απέκτησαν ποτέ επαφή - πλην της οπτικής - με το αεροσκάφος και ουσιαστικά το παρακολουθούσαν στην ανεξέλεγκτη, μέχρι την συντριβή του, πορεία του στον ελληνικό εναέριο χώρο. Οι χειριστές των μαχητικών αεροσκαφών ενημέρωσαν το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων ότι πρόκειται για κατάσταση «Ρενεγκέιτ», δηλαδή για «άγνωστο αεροσκάφος που δεν ακούει».

    Οι πιλότοι των πολεμικών αεροσκαφών F-16, τα οποία συνόδευαν το αεροσκάφος ανέφεραν πως δεν είχαν οπτική επαφή με τον πιλότο του πολιτικού αεροσκάφους, ενώ ο συγκυβερνήτης φαινόταν βυθισμένος στο κάθισμά του. Παράλληλα διαπίστωσαν ότι μέσα στην καμπίνα των επιβατών είχαν πέσει οι μάσκες οξυγόνου.

    Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το αεροσκάφος ξεκίνησε από τη Λάρνακα με 121 επιβαίνοντες (115 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα) και ήταν προγραμματισμένο να προσγειωθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας στις 12:20 μετά το μεσημέρι, όπου θα αποβίβαζε επιβάτες και θα επιβίβαζε άλλους, προκειμένου να συνεχίσει την πτήση του με τελικό προορισμό την Πράγα.

    Στον τόπο της τραγωδίας ευρίσκονται πυροσβεστικά οχήματα, ελικόπτερα της πολεμικής Αεροπορίας, ασθενοφόρα και σωστικά συνεργεία, τα οποία άρχισαν το έργο της κατασβέσεως αρχικώς της φωτιάς που εκδηλώθηκε από την συντριβή του αεροσκάφους στη δύσβατη περιοχή και το μακάβριο έργο της περισυλλογής των θυμάτων. Στον τόπο της τραγωδίας μετέβη και κλιμάκιο της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, για να διερευνήσει τα αίτια πτώσεως του αεροσκάφους.

    Στο μεταξύ ενταση έχει δημιουργηθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας από τους συγγενείς των επιβατών της μοιραίας πτήσης του αεροσκάφους της εταιρείας HELIOS.

    Η Αστυνομία δεν επιτρέπει σε κανένα να ανεβεί στο χώρο της καφετέριας του αεροδρομίου Λάρνακας, πέραν των συγγενών των επιβαινόντων του αεροσκάφους που συνετρίβη στην Ελλάδα.

    Στο Αεροδρόμιο Λάρνακας έχει μεταβεί ειδική ομάδα αποτελούμενη από ψυχίατρο και ειδικούς και κινητή μονάδα του νοσοκομείου Λάρνκακας για να απράσχει, αν χρειαστεί πρώτες βοήθειες.

    Οι συγγενείς των θυμάτων περιμένουν εκπρόσωπο της εταιρείας ''HELIOS'' να τους ενημερώσει επίσημα, ενώ εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε ότι η ενημέρωση θα γίνει αργότερα και ζήτησε για το λόγο αυτό να απομακρυνθούν οι δημοσιογράφοι.

     Το αεροσκάφος ξεκίνησε από τη Λάρνακα και ήταν προγραμματισμένο να προσγειωθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας στις 12:20 μετά το μεσημέρι, όπου θα αποβίβαζε επιβάτες και θα επιβίβαζε άλλους, προκειμένου να συνεχίσει την πτήση του με τελικό προορισμό την Πράγα. Από την ώρα που εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο, το αεροσκάφος δεν έδωσε κανένα απολύτως στίγμα, οπότε ειδοποιήθηκε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και αμέσως σηκώθηκαν δύο μαχητικά αεροσκάφη τα οποία σε λίγα λεπτά εντόπισαν το αεροσκάφος. Σύμφωνα με πληροφορίες οι πιλότοι των μαχητικών που πλησίασαν πολύ κοντά, είδαν ότι ο συγκυβερνήτης απουσίαζε, ενώ ο κυβερνήτης φαινόταν λιπόθυμος. Τα πολεμικά, συνόδευσαν το Κυπριακό αεροσκάφος μέχρι τη στιγμή που κατέπεσε στη θέση Γραμματικό, όπου βρέθηκαν τα συντρίμμια του, ενώ από την πρόσκρουση, προκλήθηκε μεγάλη πυρκαγιά, την οποία προσπαθούν να κατασβέσουν εναέριες και επίγειες δυνάμεις.

    [02] Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΚΙΝΗΘΗΚΕ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ

    Αθήνα, 14 Αυγούστου 2005 (17:10 UTC+2)

    Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με το σημερινό αεροπορικό δυστύχημα, δήλωσε ότι αμέσως μετά τη σύσκεψη που έχει συγκαλέσει ο Πρωθυπουργός, θα είναι σε θέση να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

    «Αυτό που θέλω να πω αυτή τη στιγμή στους οικείους, τους συγγενείς των θυμάτων, είναι ότι η ελληνική Κυβέρνηση εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις, ερευνάται κάθε λεπτομέρεια, κάθε στοιχείο που μπορεί να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες. Στην επόμενη μια-μιάμιση ώρα, όταν τελειώσει η σύσκεψη, θα σας πω περισσότερα πράγματα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ρουσόπουλος..

    Σε ερώτηση για την κινητικότητα του μηχανισμού ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι «ο μηχανισμός κινήθηκε πολύ γρήγορα, από την πρώτη στιγμή που μας έγινε η ενημέρωση», και ότι θα υπάρξει «λεπτομερή ενημέρωση ακριβώς για το τί συνέβη από την πρώτη στιγμή ως αυτή την ώρα».

    Σε ότι αφορά στα αίτια που προκάλεσαν το αεροπορικό δυστύχημα ο Υπουργός Επικρατείας επισήμανε: «Θα ήταν πρόχειρο να κάνω τώρα την εκτίμηση για τα αίτια. Ο προγραμματισμός μας, ένας προγραμματισμός που ισχύει εδώ και πάρα πολύ καιρό, περιλαμβάνει την έρευνα όλων των υποθέσεων. Είναι πολύ πιο πιθανό αυτό το οποίο έχει ακουστεί μέχρι στιγμής, κάποιου είδους πρόβλημα στο ίδιο το αεροσκάφος. Ωστόσο, δεν θα ήταν αυτή τη στιγμή σοβαρό να πω οτιδήποτε περισσότερο. Παρακαλώ περιμένετε».

    Τέλος σε ερώτηση για το αν υπήρχαν έλληνες στο αεροσκάφους ο κ. Ρουσόπουλος επιφυλάχτηκε να δώσει απαντήσεις μετά τη σύσκεψη.

    [03] ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Αθήνα, 14 Αυγούστου 2005 (09:39 UTC+2)

    Mε νέα εμπλοκή απειλείται ο διαγωνισμός για το μετρό Θεσσαλονίκης, την ίδια στιγμή που σωρεία προσφυγών στην Eυρωπαϊκή Eπιτροπή αναμένεται να καθυστερήσει και τα έργα επέκτασης του μετρό Aθηνών. Tο υπουργείο ΠEXΩΔE προσπαθεί να κατακυρώσει το μετρό της συμπρωτεύουσας, προϋπολογισμού 1,1 δισ. ευρώ, πριν από την έναρξη της Διεθνούς Eκθέσεως Θεσσαλονίκης, αλλά ήδη έχει κατατεθεί αίτηση ασφαλιστικών μέτρων από κατασκευαστικό όμιλο και αναμένονται νέες προσφυγές.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών

    δείχνουν ότι οι διαγωνισμοί δημοσίων έργων στην Eλλάδα εξακολουθούν να προωθούνται υπό καθεστώς ανυποληψίας και να αποτελούν αντικείμενο αλληλοεκβιασμών μεταξύ των εργολάβων.

    Παρά το νέο θεσμικό πλαίσιο, με το οποίο καταργήθηκε ο αμαρτωλός μαθηματικός τύπος επιλογής αναδόχου, οι απανωτές προσφυγές αποδεικνύουν ότι χρειάζονται θεσμικές παρεμβάσεις και στο επίπεδο της διαδικασίας αξιολόγησης.

    Eιδικά για το μετρό Θεσσαλονίκης (προϋπολογισμού 1,1 δισ. ευρώ), το υπουργείο ΠEXΩΔE προωθεί την ανάθεσή του πριν από τη ΔEΘ. Oμως, μια αίτηση ασφαλιστικών μέτρων από κοινοπραξία υπό την J&P - ABAΞ και την ισπανική FCC, καθώς και οι επαπειλούμενες νέες προσφυγές από την ίδια κοινοπραξία αναμένεται να οδηγήσουν σε καθυστέρηση του πολύπαθου έργου.

    Στην περίπτωση των τεσσάρων διαγωνισμών για αντίστοιχες επεκτάσεις του

    μετρό Aθηνών, η απόφαση της Aττικό Mετρό να προεπιλέξει τις ίδιες τέσσερις κοινοπραξίες έχει οδηγήσει σε ομοβροντία επιστολών προς την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή. O ελβετικός όμιλος ABB έχει ήδη προσφύγει στη Διεύθυνση Eσωτερικής Aγοράς για τους διαγωνισμούς που αφορούσαν τα τμήματα Aιγάλεω - Xαϊδάρι και Aγ. Δημήτριος - Eλληνικό, ενώ το ίδιο έχει πράξει και η Mηχανική.

    Aντίστοιχες προσφυγές ετοιμάζει και μια πορτογαλική κοινοπραξία (Zagope

    Construcoes e Engeharia - Construtora Do Tamega - Efacec Engeharia.

    O κ. Σουφλιάς προγραμματίζει να ανακοινώσει τον ανάδοχο του μετρό Θεσσαλονίκης εντός της προσεχούς εβδομάδος. H δημοσιοποίηση του αναδόχου ενδέχεται να αναβληθεί στην περίπτωση που -όπως αναμένεται- υπάρξουν νέες προσφυγές.

    [04] ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΓΕΝΝΑ ΤΟ Χ.Α.

    Αθήνα, 14 Αυγούστου 2005 (09:50 UTC+2)

    Φήμες και πληροφορίες για επικείμενες συγχωνεύσεις και συνεργασίες σε κλάδους και πέραν του τραπεζικού διατηρούν ψηλά το θερμόμετρο στη Σοφοκλέους.

    Η τάση παραμένει ανοδική, εκτιμούν οι αναλυτές, αλλά προετοιμάζονται για

    σκαμπανεβάσματα τα οποία αναμένουν εξαιτίας των εξελίξεων στο εξωτερικό και της πορείας του πετρελαίου. Ανησυχία υπάρχει κύρια για την κατηγορία μετοχών μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, που επηρεάζονται άμεσα από τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις «παικτών».

    Ο κίνδυνος

    Σε αυτές ο κίνδυνος για «εγκλωβισμούς» είναι πάντα ανοιχτός σε ενδεχόμενη

    δραματική αλλαγή του σκηνικού στο εξωτερικό.

    Με κυρίαρχη τη θέση των ξένων, οι οποίοι ελέγχουν πλέον και επίσημα το 46%

    της συνολικής αποτίμησης του FTSE/20, η προσοχή πολλών θεσμικών στρέφεται προς τις θέσεις που θα διατυπώσουν τα τμήματα ανάλυσης πανίσχυρων ξένων επενδυτικών οίκων, ενώ καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις θα διαδραματίσουν και οι ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου.

    Ο όμιλος της Πειραιώς ανακοίνωσε αύξηση κερδών στο εξάμηνο κατά 51,9%, με

    τα ενοποιημένα μετά φόρων κέρδη να διαμορφώνονται στα 86,5 εκατ. ευρώ. Αποτελέσματα που ξεπέρασαν την αρχική πρόβλεψη των αναλυτών, με συνέπεια να υπάρξει άμεση θετική ανταπόκριση των ξένων.

    Αμεσα η UBS αναθεώρησε την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Πειραιώς στα 22,8

    ευρώ, ενώ η J&P Morgan λίγο ψηλότερα στα 23 ευρώ. Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι δύο ξένοι οίκοι εκτιμούν πως η μετοχή με βάση την τρέχουσα τιμή θα μπορούσε να κινηθεί μέχρι και 37% υψηλότερα. Κάτι ανάλογο συνέβη και με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Eurobank, που κατέγραψε για το πρώτο εξάμηνο του 2005 αύξηση 39% στα προ φόρου κέρδη (διαμορφώθηκαν σε 225 εκατ. ευρώ).

    Το θετικό κλίμα στον τραπεζικό κλάδο συμβάλλει ώστε να συντηρείται υψηλότερα και των βραχυπρόθεσμων «στηρίξεων» τόσο ο γενικός δείκτης (πάνω από τις 3.250-3.280 μονάδες) όσο και ο FTSE/20 (πάνω από τις 1.800-1.805 μονάδες). Οπως σημειώνουν αναλυτές, η προοπτική διάθεσης μειοψηφικού πακέτου 10% της Αγροτικής (μέσω της UBS), η κινητικότητα με επίκεντρο την Εμπορική αλλά και οι συζητήσεις μεταξύ τραπεζιτών μικρότερων τραπεζών (Geniki Bank, Aspis, Εγνατία, Marfin F.G, Αττικής) κρατούν στα ύψη το

    ενδιαφέρον.

    Οι ξένοι, όπως έχουν καταστήσει σαφές μέσω των εκθέσεών τους, ποντάρουν σε

    επιχειρηματικές συμφωνίες και συνεργασίες με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο, ενώ οι πρόσφατες κινήσεις μεταξύ Ιντρακόμ, Forthnet και HOL αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον και τη δράση όλο και περισσότερων ελλήνων ιδιωτών επενδυτών.

    Είναι χαρακτηριστικό πως τον Ιούλιο, πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, καταγράφηκαν συνολικά ενενήντα χιλιάδες ενεργοί κωδικοί με το μερίδιο των ελλήνων ιδιωτών να ενισχύεται κατά 80% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η προσδοκία των ισχυρών «παικτών» της Σοφοκλέους παραμένει θετική για την αγορά, εκτίμηση που αποτυπώνεται στον αυξημένο τζίρο μέσω προσυμφωνημένων πράξεων και τη λήψη παράλληλων θέσεων στην αγορά παραγώγων.

    Τοποθετήσεις

    Το γεγονός ότι ξένοι αλλά και ορισμένοι έλληνες διαχειριστές τοποθετούνται ακόμη και τώρα σε υψηλές τιμές τετραετίας στις μετοχές των Εθνικής, Eurobank, Alpha, ΟΤΕ, Cosmote, Motor Oil, Τιτάν αλλά και σε σειρά τίτλων εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύει το θετικό ενδεχόμενο.

    Το ενδιαφέρον, βέβαια, παραμένει ακόμη επικεντρωμένο στον τραπεζικό κλάδο,

    σταδιακά όμως φαίνεται πως διαχέεται και προς άλλες κατηγορίες μετοχών. Στη συνεδρίαση της προηγούμενης Τετάρτης σε σύνολο συναλλαγών 233 εκατομμυρίων ευρώ περί τα 87 εκατ. ευρώ αφορούσαν στις πράξεις των δώδεκα τραπεζικών τίτλων, σημαντικό όμως μέρος περίπου 35 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκε σε τίτλους των FTSE-40 και FTSE-80.

    [05] ΖΩΗΡΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 14 Αυγούστου 2005 (09:46 UTC+2)

    Οι πρόσφατες εξαγορές, οι επιχειρηματικές συνεργασίες αλλά και οι φημολογούμενοι «γάμοι» μεταξύ εισηγμένων κρατούν ζωηρό το ενδιαφέρον στο Χρηματιστήριο και ωθούν τις μετοχές των εμπλεκόμενων εταιρειών υψηλότερα.

    Το φετεινό καλοκαίρι είναι μέχρι στιγμής από τα πιο ενδιαφέροντα στο χώρο των επιχειρήσεων. Η αναδιάρθρωση που πραγματοποιούν πολλές εισηγμένες και η στόχευση (με σκοπό τον περιορισμό του λειτουργικού τους κόστους) στο βασικό αντικείμενο δραστηριότητάς τους οδηγούν στην ανακατανομή του εγχώριου επιχειρηματικού χάρτη.

    Οι πρόσφατες συμφωνίες μεταξύ Intracom-Mινωικών, η εξαγορά της HOL από την

    Intracom, η πώληση της συμμετοχής της στη VPI από την Frigoglass, η συνεργασία Reds-SCC (Societe des Centres Commerciales) για την πώληση της εταιρείας «Κάντζα Εμπορική», η εξαγορά της Transeastern Properties Inc από την αμερικανική θυγατρική της Τεχνικής Ολυμπιακής είναι ορισμένα μόνο από τα «ντιλ» που είχαν -άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο- και χρηματιστηριακό αντίκτυπο.

    * Το διπλό χτύπημα της Intracom (Forthnet-HOL) στις τηλεπικοινωνίες ενίσχυσε σημαντικά την τιμή της μετοχής στο Χ.Α. Ο τίτλος πλησίασε τα υψηλά 52 εβδομάδων (4,88 ευρώ από τον περασμένο Μάρτιο) και καταγράφει κέρδη 24,2% από τις αρχές Ιουλίου. Την άνοδο του τίτλου βοήθησαν και ξένα θεσμικά κεφάλαια που προχώρησαν σε αγορές αυξάνοντας τη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης.

    * Αντίθετα, η αγορά δεν φάνηκε να επιδοκιμάζει την πώληση της συμμετοχής στη Forthnet (απαραίτητη λόγω ανάγκης για ενίσχυση της ρευστότητά της). Η μετοχή των Μινωικών επέστρεψε στα επίπεδα των 2,8 ευρώ, χάνοντας μέρος των κερδών (+9%) που κατέγραψε τον Ιούλιο. Η μετοχή των Μινωικών έχει ωστόσο ξεκολλήσει από τα επίπεδα των 2 ευρώ (που βρισκόταν επί μακρόν) και ενισχύεται κατά 45% από την αρχή του έτους.

    * Μίνι ράλι πραγματοποίησε ο τίτλος της Forthnet, που έφθασε τα 7,32 ευρώ

    στις 8/8 (υψηλό έτους). Μέσα σε διάστημα λιγότερο των 3 μηνών, η μετοχή πέτυχε ένα +67%, ενώ μόλις από τις αρχές Ιουλίου κέρδιζε 53% -δείγμα ότι ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον της... Σοφοκλέους. Τις τελευταίες συνεδριάσεις φυσιολογικά υπήρξαν ρευστοποιήσεις κερδών και ο τίτλος υποχώρησε προς τα 6,8 ευρώ.

    * Θετικά υποδέχθηκαν αγορά και αναλυτές την κίνηση της Eurobank να παραχωρήσει τη συμμετοχή της στην εταιρεία παροχής υπηρεσιών Internet Hellas On Line (HOL). Στο διάστημα της μίας εβδομάδας που μεσολάβησε της ανακοίνωσης η μετοχή της Eurobank ξεπέρασε τα 27 ευρώ, ενώ από τις αρχές Ιουλίου κερδίζει 6,64%.

    * Η πρόθεση της Frigoglass να πουλήσει το 51% που κατέχει στην VPI φαίνεται ότι δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από την αγορά. Η μετοχή της εταιρείας δεν αντέδρασε στην είδηση, ενώ οι επενδυτές αναμένουν την ανακοίνωση του αγοραστή (η Frigoglass έκανε λόγο για ξένο αγοραστή).

    Συγχρόνως οι αναλυτές διερωτώνται για τον τρόπο που θα καλυφθεί το 22% των

    ενοποιημένων πωλήσεων και το 8% των κερδών (μεγέθη 2004) που προσφέρει η VPI στα μεγέθη της Frigoglass.

    * Τέλος, η εξαγορά της κατασκευαστικής Transeastem Properties από την Technical Olympic Usa (TOUSA), αμερικανική θυγατρική της Τεχνικής Ολυμπιακής, ώθησε σε υψηλό 52 εβδομάδων (5,92 ευρώ) τον τίτλο της εισηγμένης. Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα προσθέσει στα φετινά αποτελέσματα της TOUSA περί τα 35 εκατ. δολάρια.

    [06] ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

    Αθήνα, 14 Αυγούστου 2005 (09:43 UTC+2)

    Ο φόβος για νέο κύκλο κερδοσκοπικών ανατιμήσεων αναζωπυρώνεται, μαζί με το

    νέο ράλι των τιμών του πετρελαίου, που ξεπέρασε, την Παρασκευή, τα 66 δολάρια το βαρέλι. Ηδη στον κλάδο των μεταφορών οι ανατιμήσεις ξεκίνησαν (οι Ολυμπιακές Αερογραμμές ανακοίνωσαν αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων κατά 6 ευρώ) και αντίστοιχες κινήσεις προετοιμάζονται στις οδικές και στις θαλάσσιες μεταφορές.

    Το άμεσο πρόβλημα βρίσκεται όμως στα καύσιμα. Το υπουργείο Ανάπτυξης

    συγκάλεσε την Παρασκευή έκτακτη σύσκεψη με στόχο τη συγκράτηση των τιμών στα πρατήρια ανά την Ελλάδα και ειδικά σε τουριστικές περιοχές, όπου παρατηρήθηκαν αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης έως και 1,3 ευρώ το λίτρο...

    Ο υφυπουργός Γ. Σαλαγκούδης επισήμανε ότι υπάρχουν περιθώρια μείωσης των

    τιμών, καθώς υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις, ορισμένες από τις οποίες είναι αδικαιολόγητες και επισήμανε ότι, όπου διαπιστώνονται εναρμονισμένες πρακτικές ή προβλήματα νοθείας, οι κυρώσεις θα είναι αυστηρές.

    Εως το τέλος Ιουλίου οι τιμές των καυσίμων ήταν αυξημένες κατά 10% σε σχέση με πέρυσι σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Τις αυξήσεις αυτές ακολούθησαν και ανατιμήσεις κατά 6,2% στα υπεραστικά λεωφορεία, και συνολικά ανατιμήσεις κατά 5% στο κόστος μεταφορών.

    Εκφράζονται φόβοι ότι τους επόμενους μήνες -αν η τιμή του πετρελαίου δεν

    μειωθεί αισθητά- οι πιέσεις στην αγορά θα ενταθούν όχι μόνο λόγω της πραγματικής αύξησης του κόστους αλλά και εξαιτίας πιθανών κερδοσκοπικών διαθέσεων της αγοράς. Ηδη από τον Ιούλιο φάνηκαν αδικαιολόγητα υψηλές αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες:

    Στα κυλικεία

    Οι τιμές στα κυλικεία, παρά την αγορανομική διάταξη που έθεσε σε εφαρμογή

    το υπουργείο Ανάπτυξης, αυξήθηκαν κατά 4,1%, τα εισιτήρια των μουσείων

    κατά 4,2% και τα ποτά στα μπαρ κατά 4%.

    Οι πατάτες ακρίβυναν κατά 27,2% σε σχέση με το 2004, οι ξηροί καρποί κατά

    14%, το σοκολατούχο γάλα κατά 5,7%, τα κατεψυγμένα λαχανικά κατά 5,4%, τα αυγά κατά 5,1%, τα αλλαντικά κατά 4,7%, το αρνί και το κατσίκι κατά 4,7%.

    Πολλοί παράγοντες της αγοράς αφήνουν να εννοηθεί ότι θα προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις από τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, το μεγάλο «κρασ τεστ» θα έρθει τον Οκτώβριο, με το πετρέλαιο θέρμανσης: ήδη η τιμή του είναι κατά 38,5% πιο ακριβή σε σχέση με πέρυσι και, αν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου δεν υποχωρήσουν, η επιβάρυνση στα νοικοκυριά θα είναι πολύ σημαντική.

    Προς το παρόν η κυβέρνηση επικεντρώνει τη δράση της στα καύσιμα, καθώς

    θεωρείται πολύ κρίσιμο να αυξηθούν οι τιμές λιανικής όσο το δυνατό λιγότερο. Εντός του φθινοπώρου αναμένεται και το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία εξετάζει κατά πόσο υπάρχουν φαινόμενα καρτέλ στην αγορά και, αν αυτό αποδειχθεί, θα επιβληθούν πρόστιμα.

    Επίσης, εξετάζεται η αλλαγή της δομής της αγοράς καυσίμων με την πώληση καυσίμων και από μεγάλα σουπερμάρκετ, ώστε να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά. Μελετάται επίσης και κατά πόσο υπάρχει ανταγωνισμός στο στάδιο διύλισης και διανομής του πετρελαίου, ενώ η... λύση της επιλογής πλαφόν στην τιμή των καυσίμων θεωρείται ανεφάρμοστη, καθώς οι διεθνείς τιμές συνεχίζουν να καλπάζουν.

    [07] ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΤΕΛΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΗΡΕΜΩΝ ΝΕΡΩΝ

    Πειραιάς, 14 Αυγούστου 2005 (11:02 UTC+2)

    Με τους τελικούς των 500 μέτρων συνεχίζεται το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ήρεμων Νερών, που διεξάγεται στην λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων. Χθες, πρώτη μέρα των αγώνων, πραγματοποιήθηκαν οι τελικοί των 1000μ. και 200μ.

    Αναλυτικά τα μετάλλια της πρώτης μέρας των τελικών κατέκτησαν οι (ανά κατηγορία):

    Κ1 1000μ. Εφήβων: 1. Λαδάς Ι. (ΠΟΡ), 2. Παύλου (ΝΑΣ), 3. Παπασάββας (ΑΙΓ), Κ2 1000μ. Νεανίδων: 1. Μπυράκη Μ.- Σεντούκα (ΧΑΝ), 2. Συρακιώτη- Καζώνη (ΝΟΚ), 3. Παπαθανάση- Στεφανίδου (ΧΑΛ). Κ4 1000μ. Παίδων: 1. Γεωργαράς- Σαπούνας- Αλεξίου- Ζάχαρης (ΧΑΛ), C2 1000μ. ανδρών: 1. Βερενίδης- Λαυρεντιάδης (ΙΟΘ), 2. Σταυριανίδης Ι.- Σταυριανίδης Β. (ΙΟΘ) Κ2 1000μ. Ανδρών: 1. Καλοπίσης- Παύλου (ΝΑΣ), 2. Κυριακούλης- Πασαδέλης (ΝΑΣ), 3. Κόντιζας- Μπίμπης (ΝΑΣ), Κ1 1000μ. Γυναικών: 1. Αλεξοπούλου (ΝΑΣ), 2. Πατρελάκη (ΝΑΣ), 3. Καπακλή (ΧΑΛ). Κ2 1000μ. Κορασίδων: 1. Σκουρτανιώτη- Παύλου (ΧΑΛ), 2. Μπυράκη Ευ. - Μπυράκη Μ. (ΧΑΝ), 3. Κοκάκη- Τριανταφυλλίδου (ΧΑΝ). Κ4 1000μ. Γυναικών: 1. Αλεξοπούλου- Πατρελάκη- Τσέργα- Ζελιώτη (ΝΑΣ), 2. Μπαρδακλή- Καπακλή- Γκιαούρη- Μαντά (ΧΑΛ). Κ2 1000μ. Εφήβων: 1. Γεωργούλας- Μαντζιώκας (ΝΟΒ), 2. Λαδάς Ι.- Καρλαγκίνης (ΠΟΡ), 3. Νάστος- Ρέμος (ΙΩΑ). C1 1000μ. Εφήβων: 1. Σπυριδωνίδης (ΙΟΘ), 2. Γρηγοριάδης (ΚΑΤ), 3. Αμοιρίδης (ΚΑΛ), Κ1 1000μ. Νεανίδων: 1. Πάσχου (ΚΑΤ), 2. Λαζαρίδου (ΝΟΚ), 3. Μπυράκη Μ. (ΧΑΝ). Κ2 1000μ. Παίδων: 1. Αρχοντάκης- Βιέννας (ΧΑΝ), 2. Τριγκάλας- Τούτσης (ΝΟΚ), 3. Ζεντελής- Καρλαγκίνης (ΠΟΡ). Κ1 1000μ. Ανδρών: 1. Παπανδρέου (ΝΟΣ), 2. Βερενίδης (ΙΟΘ), 3. Σεϊταρίδης (ΚΑΤ). Κ2 1000μ. Γυναικών: 1. Αλεξοπούλου- Ζελιώτη (ΝΑΣ), 2. Μπαρδακλή- Καπακλή (ΧΑΛ), 3. Ζώρα- Πάσχου (ΚΑΤ). C1 1000μ. Παίδων: 1. Σπυριδωνίδης (ΙΟΘ), 2. Αμοιρίδης (ΚΑΛ), 3. Καλαβρής (ΧΑΛ). Κ4 1000μ. Εφήβων: 1. Γεωργούλας- Μαντζιώκας- Καφφεσάκης- Τούμπας Π. (ΝΟΒ), 2. Τσιαλάγκος- Τσάκωνας- Ζυμπελούδης- Καραμαλέγκος (ΝΟΚ). 3. Εμμανουηλίδης- Τούμπας Χ.- Χαρβαλάς- Τολιόπουλος (ΝΟΒ). Κ1 1000μ. Κορασίδων: 1. Ανδρούτσου (ΙΩΑ), 2. Παύλου (ΧΑΛ), 3. Σκουρτανιώτη (ΧΑΛ). C1 1000μ. Ανδρών: 1. Κιλιγκαρίδης (ΚΑΛ), 2. Λαυρεντιάδης (ΙΟΘ), 3. Γρηγοριάδης (ΚΑΤ). Κ1 1000μ. Παίδων: 1. Αρχοντάκης (ΧΑΝ), 2. Αλεξίου (ΧΑΛ), 3. Παύλου (ΝΑΣ). Κ4 1000μ. Ανδρών: 1. Νικολόπουλος- Καλοπίσης- Λαδάς Α.- Κυριακούλης (ΝΑΣ), 2. Κόντιζας- Μπίμπης- Παύλου- Πασαδέλης (ΝΑΣ), 3. Παπασάββας- Κονδύλης- Περδικάκης- Γκαττ (ΑΙΓ).

    Κ2 200μ. Νεανίδων: Μπυράκη Μ.- Σεντούκα (ΧΑΝ), Λαζαρίδου- Μπάθα (ΝΟΚ), Κ1 200μ. εφήβων: 1. Παπασάββας Μ. (ΑΙΓ), 2. Καραγιαννίδης (ΧΑΝ), 3. Τσαλιάγκος (ΝΟΚ), Κ2 200μ. Εφήβων: 1. Γεωργούλας- Μαντζιώκας (ΝΟΒ), 2. Νάστος- Ρέμος (ΙΩΑ), 3. Καραγιαννίδης- Μαυρεδάκης (ΧΑΝ), Κ1 200μ. Νεανίδων: 1. Σεντούκα (ΧΑΝ), 2. Μπάθα (ΝΟΚ), 3. Πάσχου (ΚΑΤ), Κ2 200μ. Ανδρών: Νικολόπουλος- Λαδάς Α. (ΝΑΣ), 2. Κόντιζας- Μπίμπης (ΝΑΣ). Παπασάββας Σ. Παπασάββας Μ. (ΑΙΓ), Κ1 200μ. Γυναικών: 1. Αλεξοπούλου (ΝΑΣ), 2. Μπαρδακλή (ΧΑΛ), 3. Βερενίδη (ΙΟΘ). C2 200μ. Ανδρών: 1. Βράμπας- Κιλιγκαρίδης (ΚΑΛ), 2. Βερενίδης- Λαυρεντιάδης (ΙΟΘ), 3. Σταυριανίδης Ι.- Σταυριανίδης Β. (ΙΟΘ). Κ1 200μ. Ανδρών: 1. Παπανδρέου (ΝΟΣ), 2. Νικολόπουλος (ΝΑΣ), 3. Σεϊταρίδης (ΚΑΤ). Κ4 200μ. Γυναικών: 1. Αλεξοπούλου- Πατρελάκη- Τσέργα- Ζελιώτη (ΝΑΣ), 2. Μπαρδακλή- Καπακλή- Γκιαούρη- Μαντά (ΧΑΛ), 3. Λαζαρίδου- Μπάθα- Συρακιώτη- Καρύπη (ΝΟΚ). C1 200μ. Ανδρών: 1. Κιλιγκαρίδης (ΚΑΛ), 2. Λαυρεντιάδης (ΙΟΘ), 3. Γρηγοριάδης (ΚΑΤ). Κ4 200μ. Ανδρών: 1. Νικολόπουλος- Καλοπίσης- Λαδάς Α.- Κυριακούλης (ΝΑΣ), 2. Κόντιζας- Μπίμπης- Παύλου- Πασαδέλης (ΝΑΣ), 3. Παπασάββας- Κονδύλης-Περδικάκης- Γκαττ (ΑΙΓ). Κ2 200μ. Γυναικών: 1. Αλεξοπούλου-Ζελιώτη (ΝΑΣ), 2. Μπαρδακλή- Καπακλή (ΧΑΛ), 3. Μπουζίκου- Παναγιωτίδη (ΤΖΙ).

    [08] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΤΡΕΙΣ ΥΠΟΠΤΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΑΡΜ ΕΛ ΣΕΪΧ

    Κάϊρο, 14 Αυγούστου 2005 (11:29 UTC+2)

    Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν τρία άτομα που υπάρχουν υποψίες ότι είναι μέλη πυρήνα που ενεπλάκη στις βομβιστικές επιθέσεις, που έγιναν τον Ιούλιο, στο θέρετρο Σαρμ ελ-Σέιχ, με συνέπεια να σκοτωθούν τουλάχιστον 64 άνθρωποι, όπως γράφει η εφημερίδα αλ-Αχράμ.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη και άλλων ατόμων που πιστεύεται ότι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση ή στον σχεδιασμό των επιθέσεων της 23ης Ιουλίου.

    "Η αστυνομία έκανε επιδρομές σε κάποια κρησφύγετα και σε ένα αγρόκτημα στο ελ-Αρίς βρέθηκε περίπου ένας τόνος εκρηκτικών, τα οποία συγκρίνονται με εκείνα που χρησιμοποιήθησαν στις τρεις επιθέσεις", γράφει η αλ-Αχράμ, χωρίς να διευκρινίζει την πηγή της.

    Οι αιγυπτιακές αρχές υποπτεύονται ότι οι επιθέσεις στο Σαρμ ελ-Σέιχ και οι βομβιστικές ενέργειες που έγιναν τον περασμένο Οκτώβριο στην περιοχή της Τάμπα, στη χερσόνησο του Σινά, είναι έργο μίας ομάδας Βεδουίνων, που έχει το ορμητήριό της στο βόρειο Σινά.

    Στην περιοχή αυτή, η αστυνομία έκανε έρευνες σε κρησφύγετα με τα οποία είχαν κάποια σχέση οι τρεις συλληφθέντες, όπου βρέθηκαν όπλα και εκρηκτικά, αναφέρει η αλ-Αχράμ.

    [09] ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΖΑΚΑΡΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΤΟΥ ΑΤΣΕΧ

    Τζακάρτα, 14 Αυγούστου 2005 (11:22 UTC+2)

    Ιστορική ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης της Τζακάρτας και ανταρτών του Ατσεχ αναμένεται να υπογραφεί αύριο στο Ελσίνκι, με την οποία θα τίθεται τέρμα στην τριαντάχρονη αιματηρή διένεξη .

    Το πρωτόκολλο της συμφωνίας ολοκληρώθηκε στις 17 Ιουλίου και η υπογραφή της θα γίνει στο Ελσίνκι από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαμίντ Αουλουντίν, ενώ το όνομα του εκπροσώπου των ανταρτών παραμένει μυστικό.

    Λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας αλλά θα προβλέπει μία ειρηνική διευθέτηση για την διένεξη που από το 1976 στοίχισε την ζωή σε περίπου 15.000 ανθρώπους. Ακόμη θα αναφέρεται σε θέματα σχετικά με την συμμετοχή των ανταρτών του Κινήματος για ένα Ελεύθερο Ατσεχ(GAM) στη κυβερνητική δομή στο Ατσεχ.

    Διακόσιοι με τριακόσιοι παρατηρητές από την ΕΕ και την ΝΑ Ασία θα αναπτυχθούν στην επαρχία για την επιτήρηση της εφαρμογής της συμφωνίας.

    [10] ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΪΚΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

    Γάζα, 14 Αυγούστου 2005 (11:18 UTC+2)

    Περίπου 7.500 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και της αστυνομίας των Παλαιστινίων πρόκειται να ολοκληρώσουν σήμερα την ανάπτυξή τους γύρω από τους εβραϊκούς οικισμούς στη Λωρίδα της Γάζας από τους οποίους αναμένεται να αρχίσουν να αποχωρούν οι Ισραηλινοί αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα ο παλαιστίνιος υπουργός Εσωτερικών Νάσερ Γιουσούφ.

    Σε δηλώσεις του προς το Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφερε επίσης ότι απόψε θα συναντηθεί με τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας Σαούλ Μοφάζ για να συζητήσουν σχετικά με τον συντονισμό της αποχώρησης.

    Στο μεταξύ, η ισραηλινή αστυνομία άρχισε να κατασκευάζει οδοφράγματα στο νότιο Ισραήλ για να εμποδίσει την προσέγγιση στους οικισμούς στη Λωρίδα της Γάζας οι οποίοι θα εκκενωθούν.

    "Οι δυνάμεις μας αναπτύσσονται μαζικά στο νότιο Ισραήλ και εγκαθιστούν οδοφράγματα για να μην επιτρέψουν την είσοδο στην Λωρίδα της Γάζας, ενώ παράλληλα χιλιάδες άνδρες καταλαμβάνουν θέσεις στη παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ για την διαφύλαξη της τάξης", δήλωσε προς το ισραηλινό ραδιόφωνο Ο Ιλαν Φράνκο, διοικητής της αστυνομίας στην Ιερουσαλήμ.

    [11] ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ Ο ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ

    Κολόμπο, 14 Αυγούστου 2005 (11:13 UTC+2)

    Οι κάτοικοι της Σρι Λάνκα πενθούν σήμερα τον δολοφονηθέντα υπουργό Εξωτερικών Λακσχμάν Καντιργκαμάρ, ενώ συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την κηδεία του που θα γίνει αύριο Δευτέρα, αλλά και οι προσπάθειες της αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη η των δραστών της δολοφονίας. Ήδη έχουν συλληφθεί και ανακρίνονται 13 από την μειονότητα των Ταμίλ.

    Τα μέτρα ασφαλείας στο Κολόμπο είναι πολύ αυστηρά καθώς αναμένεται να φθάσουν πολλές ξένες προσωπικότητες για την κηδεία όπως από την Νορβηγία, την Ινδία, την Ιαπωνία, τις Μαλδίβες και άλλες χώρες.

    Η ασφάλεια συνέχισε κατά την διάρκεια της νύκτας τις έρευνες σε σπίτια για πιθανούς υπόπτους που ενέχονται στη δολοφονία. Στις χθεσινές επιχειρήσεις συνελήφθησαν τουλάχιστον 12 όλοι από την μειονότητα των Ταμίλ, αλλά η αστυνομία δεν έχει επιβεβαιώσει προς το παρόν εάν κάποιος από αυτούς σχετίζεται άμεσα με την δολοφονία του υπουργού Εξωτερικών. Ο τελευταίος δέχθηκε επτά σφαίρες από ελεύθερο σκοπευτή την ώρα που έβγαινε από την πισίνα του σπιτιού του στο Κολόμπο.

    Η αστυνομία εντόπισε το σημείο από το οποίο ο δράστης πυροβόλησε τον υπουργό αλλά δεν βρήκε το όπλο.

    Ο διοικητής της αστυνομίας δήλωσε ότι από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι για την επίθεση ευθύνονται οι αυτονομιστές αντάρτες Ταμίλ, κατηγορία την οποία ωστόσο οι τελευταίοι δεν αποδέχονται.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης και οι πιθανοί συνεργοί του περίμεναν επί ημέρες στο γειτονικό σπίτι για να βρουν την κατάλληλη στιγμή για την δολοφονία του υπουργού που ήταν στη θέση αυτή τα δέκα τελευταία χρόνια. Στις έρευνες μετέχουν πάνω από χίλιοι αστυνομικοί.

    Ο δολοφονηθείς ήταν εξέχων δικηγόρος και απόφοιτος του πανεπιστημίου της Οξφόρδης του Λονδίνου. Υπήρξε σκληρός διαπραγματευτής και αυτός που συνέβαλε ώστε οι αντάρτες να χαρακτηριστούν τρομοκρατική οργάνωση σε χώρες συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

    [12] Ο ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Γ. ΖΩΓΡΑΦΟΥ

    Αθήνα, 14 Αυγούστου 2005 (10:32 UTC+2)

    Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΝ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το θάνατο του Γιώργου Ζωγράφου:

    «Έφυγε και ο Γιώργος Ζωγράφος. Ο πιο χαρακτηριστικός εκφραστής μιας ολόκληρης μουσικής εποχής.

    Έζησε όπως τραγούδησε και τραγούδησε όπως έζησε. Στα χαμηλά φώτα.

    «Με τη γλώσσα της ηχώς που ξεγελάει το φως»

    Αντίο, Γιώργο. Αντίο, παλιέ μας φίλε».

    [13] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Γ. ΖΩΓΡΑΦΟΥ

    Αθήνα, 14 Αυγούστου 2005 (10:29 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τον θάνατο του Γιώργου Ζωγράφου:

    «Ο Γιώργος Ζωγράφος εξέφρασε με μοναδικό τρόπο, μέσα από τα τραγούδια που τραγούδησε, μια εποχή αναζητήσεων, δημιουργίας και αγώνων για την Ελλάδα.

    Αλλά και με την προσωπική του στάση έδινε πάντα την αίσθηση της ήρεμης δύναμης, που τόσο είχε ανάγκη εκείνη την περίοδο η ελληνική κοινωνία.

    Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου».

    [14] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Γ. ΖΩΓΡΑΦΟΥ

    Αθήνα, 14 Αυγούστου 2005 (10:18 UTC+2)

    Ο Πρωθυπουργός και Υπουργός Πολιτισμού κ. Κώστας Καραμανλής, για το θάνατο του Γιώργου Ζωγράφου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Ο Γιώργος Ζωγράφος υπήρξε ένας από τους γνησιότερους εκφραστές της γενιάς του και πρωτοπόρους του ΄΄Νέου κύματος΄΄. Η συνειδητή επιλογή του να υπηρετήσει την τέχνη, με σεμνότητα και ευαισθησία, χαρακτηρίζει την ποιότητα του έργου, αλλά και του χαρακτήρα του.

    Στους οικείους του εκφράζω τα συλλυπητήριά μου».

    [15] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗΣ

    Κοζάνη, 14 Αυγούστου 2005 (09:57 UTC+2)

    Σειρά εκδηλώσεων για τη μεγάλη γιορτή της Παναγίας, πραγματοποιούνται το

    διήμερο Δευτέρα-Τρίτη στη Δυτική Μακεδονία, παρουσία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας κ. Ανδρέα Λεούδης. Οι εκδηλώσεις, είναι οι εξής:

    Δευτέρα 15 Αυγούστου 2005

    Θεία Λειτουργία. Προσκύνημα καβαλάρηδων στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μικροκάστρου Χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Αντωνίου, ώρα 9.00.

    Υποδοχή των καβαλάρηδων στις πλατείες Χώρας και Γεράνειας, ώρα 13.30.

    «Τρανός Χορός» στην Κοινότητα Βλάστης, ώρα 19.00.

    Τρίτη 16 Αυγούστου 2005

    Εορταστικές εκδηλώσεις του πανηγυριού της Μεγάλης Παναγίας στην Κοινότητα της Σαμαρίνας, ώρα 10.30.

    [16] ΒΡΑΔΙΕΣ ΡΟΚ

    Αθήνα, 14 Αυγούστου 2005 (09:53 UTC+2)

    Συντροφιά με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τον Φίλιππο Πλιάτσικα και τον Διονύση Τσακνή, μπορείτε να περάσετε βραδιές ροκ όσοι βρίσκεστε σήμερα στο Αμφιθέατρο Σίβηρης, Κασσάνδρα Χαλκιδικής, αλλά και την Τρίτη στο Δήμο Φυλής στην Αθήνα και την Παρασκευή 19 Αυγούστου οι πέριξ της Αθήνας, αφού θα δώσουν συναυλία στην Παραλία Αγίου Νικολάου, στη Λούτσα.

    Μετά τις πολύ επιτυχημένες εμφανίσεις τους πέρυσι το Νοέμβρη στην Αθήνα, και φέτος τον Απρίλη στη Θεσσαλονίκη, o Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Φίλιππος Πλιάτσικας και

    ο Διονύσης Τσακνής συναντιούνται και πάλι και ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας «ταξιδεύει» με τις γνώριμες μελωδίες του, με τραγούδια δικά του που έχουν ερμηνεύσει άλλοι όπως ο Παλιός Στρατιώτης και το Ιπτάμενο Χαλί, με τραγούδια που αγαπάει ιδιαίτερα ο ίδιος αλλά και με καινούρια του από το νέο του δίσκο «Αλκυονίδες μέρες - Ζωντανές ηχογραφήσεις από τη Νυρεμβέργη στην παλιά Λευκωσία».

    Ο Φίλιππος Πλιάτσικας ερμηνεύει τραγούδια από τον καινούριο του δίσκο, με τίτλο «Τι δεν έμαθε ο Θεός». Τραγούδια με μουσικές επιρροές απ' τη μέχρι τώρα μουσική του πορεία, αλλά μ' έναν έντονα ρυθμικό ηλεκτρικό ήχο που συνδυάζεται με ακουστικά όργανα. Μελωδίες που ξεκινούν από τη Δύση και καταλήγουν σε δημοτικούς και λαϊκούς δρόμους.

    Στις αποσκευές του ο Διονύσης Τσακνής μεταφέρει τραγούδια από τον τελευταίο του δίσκο «μια ζωή αλλού», και όχι μόνο. Με τις δικές του αναζητήσεις και ανησυχίες που γίνονται τραγούδια κατάθεση ψυχής, μας προσκαλεί να είμαστε παντού.

    Μαζί τους: Ακης Αμπραζής (μπάσο), Γιώργος Γιαννόπουλος (τύμπανα), Δημήτρης

    Καρασούλος (κιθάρα), Αλκης Κωνσταντόπουλος (τρομπόνι και βιολί), Φίλιππος Σπυρόπουλος (κρουστά), Γιάννης Τσόλκας (πλήκτρα). Την ηχοληψία έχει αναλάβει ο Γιώργος Καραγιαννίδης και την επιμέλεια των φώτων ο Περικλής Μαθιέλης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 14 August 2005 - 18:13:38 UTC