Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-08-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ
  • [02] Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ
  • [03] Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ
  • [04] Δ.ΣΙΟΥΦΑΣ: 11 ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ
  • [05] ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΤΙΒΟΥ ΤΟΥ 2006
  • [06] ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΑΡΑΒΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ
  • [07] MHNYMA TΡΙΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΒIM ΝΤΟΥΪΖΕΝΜΠΕΡΓΚ
  • [08] ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΖΟΝ ΓΚΑΡΑΝΓΚ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΙΝΟΝΤΩΝ
  • [09] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [10] ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ

    Αθήνα, 1 Αυγούστου 2005 (12:57 UTC+2)

    Την πορεία της οικονομίας και το σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής για τη νέα περίοδο ενόψει της ΔΕΘ συζητησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον Υπουργό οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη.

    Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, την αύξηση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

    Υπογράμμισε ακόμη ότι η πολιτική των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί με βάση την ήπια δημοσιονομική πολιτική, που παραμένει βασική στρατηγική της κυβέρνησης.

    Ο Υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι, παρά τα μεγάλα προβλήματα που κληρονόμησε η κυβέρνηση, η κατάσταση βελτιώνεται και τα όποια προβλήματα υπάρχουν είναι αντιμετωπίσιμα.

    Ο κ.Αλογοσκούφης ανακοίνωσε πως αύριο ή το αργότερο την Τετάρτη θα δοθεί προς δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την επιβολή ΦΠΑ 19% στα ακίνητα.

    [02] Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ

    Αθήνα, 1 Αυγούστου 2005 (19:03 UTC+2)

    Δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του γενικού πλαισίου του Ασφαλιστικού μέσα στην τετραετία που διανύουμε, δηλαδή δεν υπάρχει θέμα αλλαγής των ορίων ηλικίας, μείωσης των συντάξεων κλπ., δήλωσε ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Πάνος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας έτσι σε δημοσιεύματα που προέβλεπαν αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότητης των γυναικών.

    Σύμφωνα με κυριακάτικη αθηναϊκή εφημερίδα, από τις Βρυξέλλες εκδηλώθηκε πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών και να αλλάξει τις άλλες ευνοϊκότερες διατάξεις που οι γυναίκες έχουν κατακτήσει ως "θετικές διακρίσεις" στο Ασφαλιστικό, στο πλαίσιο μιας ορισμένης αντίληψης για ισότητα ανδρών και γυναικών.

    Σε μια τέτοια περίπτωση, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών θα αυξάνονταν κατά μία πενταετία, ενώ σε κάποιες κατηγορίες γυναικών (διαζευγμένες, μητέρες κλπ.) η δυσμενής τροποποίηση θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Τις ανησυχίες που προκάλεσε το δημοσίευμα αυτό (υπήρξαν σχετικές αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και συνδικαλιστών), καθησύχασε με τη σημερινή του δήλωση ο κ. Παναγιωτόπουλος.

    Ο υπουργός σημείωσε παράλληλα ότι ο διάλογος για το Ασφαλιστικό είναι απαραίτητος, καθώς θα μάς βοηθήσει να θωρακίσουμε τα ασφαλιστικά δικαιώματα των μεθεπόμενων γενεών αλλά θα είναι διάλογος μακράς πνοής και, σε κάθε περίπτωση, θα είναι πέραν της τετραετίας.

    Επίσης ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι η σχέση της κυβέρνησης Καραμανλή με τις Βρυξέλλες δεν είναι η σχέση που προσπαθούν να περιγράψουν ορισμένα έντυπα. "Δεν αισθανόμαστε ότι μας υπαγορεύουν οι Βρυξέλλες λύσεις εν είδει αποικίας του βρετανικού στέμματος", σημείωσε χαρακτηριστικά.

    ΑΔΕΔΥ

    Νωρίτερα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ κάλεσε με έμφαση την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τη θέση της πάνω στο θέμα που δημιουργήθηκε. Η ΑΔΕΔΥ χαρακτηρίζει τις ιδέες περί εξισωτισμού προς τα κάτω ως αναίρεση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των γυναικών και κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης, στο πλαίσιο της θατσερικής και νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

    Η ΑΔΕΔΥ προειδοποιεί ότι η όποια απόπειρα αξιοποίησης στο εθνικό επίπεδο τέτοιων κοινοτικών παρεμβάσεων θα προκαλέσει δυναμική αντίδραση του συνδικαλιστικού κινήματος.

    [03] Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Λευκωσία, 31 Ιουλίου 2005 (20:02 UTC+2)

    Ουδεμία νομική ισχύ έχει η δήλωση μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την οποία η Άγκυρα συνόδευσε την υπογραφή του Πρωτοκόλλου για την Τελωνειακή Ένωση,τόνισε σε σημερινές δηλώσεις του ο Κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Η κυπριακή κυβέρνηση αντέδρασε «όπως έπρεπε» ανέφερε ο Κύπριος πρόεδρος σημειώνοντας ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τη δήλωση της βρετανικής προεδρίας. Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι οριστική απόφαση για τη στάση της Ευρωπαικής Ένωσης έναντι της Τουρκίας θα ληφθεί στο Συμβούλιο Κορυφής της Ένωσης.

    [04] Δ.ΣΙΟΥΦΑΣ: 11 ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ

    Αθήνα, 1 Αυγούστου 2005 (14:42 UTC+2)

    Πακέτο 11 μέτρων για την ενίσχυση της εποπτείας της αγοράς ηλεκτρολογικού εξοπλισμού ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Aνάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, με αφορμή τους τρεις θανάτους από ηλεκτροπληξία, από τη χρήση του ατμοσίδερου «Πέρλα» που σημειώθηκαν πέρυσι.

    Παράλληλα, ο κ.Σιούφας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το πόρισμα της επιτροπής που είχε συγκροτηθεί για τη μελέτη του όλου ζητήματος, από το οποίο δεν προκύπτουν ευθύνες για τον κρατικό μηχανισμό, καθώς οι υπηρεσίες (Επιθεώρηση Εργασίας, Aστυνομία, Eισαγγελία, Νομαρχία) που γνώριζαν ότι το συγκεκριμένο ατμοσίδερο ήταν επικίνδυνο, δεν είχαν υποχρέωση ενημέρωσης των καταναλωτών και του υπουργείου Aνάπτυξης για τον κίνδυνο. Tο κενό αυτό θα καλυφθεί με νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Aνάπτυξης.

    Επιπλέον, από το Mάρτιο του 2006, με την αλλαγή του κανονισμού εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, θα επιβληθεί υποχρεωτικά στις νέες οικοδομές η τοποθέτηση ηλεκτρονόμου ασφαλείας (ρελέ), καθώς και διακόπτη σε όλες τις πρίζες. Για τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις ο κ.Σιούφας απηύθυνε σύσταση στους ιδιοκτήτες να προβούν στις ίδιες κινήσεις, σε συνεννόηση με τον ηλεκτρολόγο τους, προκειμένου να αυξηθεί η ασφάλεια χρήσης.

    Στα μέτρα που ανακοίνωσαν ο κ.Σιούφας, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η κωδικοποίηση των κανόνων για τις προδιαγραφές ασφαλείας των ηλεκτρικών συσκευών, η δημιουργία πλαισίου οδηγιών προς όλες τις αρχές του κράτους για άμεση απόσυρση επικίνδυνων προϊόντων και ενημέρωση των πολιτών, η αύξηση των προστίμων για παραβίαση της νομοθεσίας, η λειτουργία ολοκληρωμένου συστήματος εποπτείας της αγοράς, με χρηματοδότηση από το Γ' KΠΣ, ο νέος κανονισμός εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και το νέο θεσμικό πλαίσιο ελέγχων και περιοδικών επανελέγχων των εγκαταστάσεων.

    Eπίσης, εξετάζεται η δημιουργία συντονιστικού οργάνου για τη διαρκή μελέτη των προβλημάτων και των εξελίξεων στην αγορά και η συνεργασία του υπουργείου Aνάπτυξης με τις σχετικές ομάδες εργασίας που λειτουργούν στην Eυρωπαϊκή Ένωση. Eξάλλου, γίνονται συζητήσεις με το υπουργείο Eσωτερικών προκειμένου να δημιουργηθούν στα KEΠ γραφεία ενημέρωσης των καταναλωτών και υποδοχής καταγγελιών, οι οποίες θα προωθούνται στη Γενική Γραμματεία Kαταναλωτή.

    ΠΡΟΣΤΙΜΑ 1,1 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΕ 15 ΜΗΝΕΣ

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν ο υφυπουργός Aνάπτυξης κ.Γ.Παπαθανασίου και ο γενικός γραμματέας Kαταναλωτή κ.Θ.Σκορδάς, τους τελευταίους 15 μήνες η Γραμματεία επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 1,1 εκατ. ευρώ (έναντι 63.000 ευρώ το 2003), ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2005 εκδόθηκαν 20 οδηγίες για ανάκληση επικίνδυνων ή μη ασφαλών προϊόντων.

    O γενικός γραμματέας Bιομηχανίας, Σπύρος Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι για τη σωστή λειτουργία συστήματος εποπτείας της συγκεκριμένης αγοράς απαιτείται κονδύλι 12 - 15 εκατ. ευρώ το χρόνο, το οποίο, όπως τόνισε ο υπουργός, θα εξασφαλισθεί παρά τη δημοσιονομική στενότητα._

    [05] ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΤΙΒΟΥ ΤΟΥ 2006

    Θεσσαλονίκη, 1 Αυγούστου 2005 (17:59 UTC+2)

    Ομόφωνα ανατέθηκε στη χώρα μας από την IAAF η διοργάνωση του Παγκοσμίου κυπέλλου στίβου του 2006 μετά την σημερινή παρουσίαση της ελληνικής υποψηφιότητας από την ελληνική αντιπροσωπεία ενώπιον των μελών του συμβουλίου της IAAF.

    Μάλιστα η απόφαση ελήφθη παρουσία της ελληνικής αντιπροσωπείας, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Παράλληλα τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας έγιναν δέκτες εγκωμιαστικών σχολίων για την ποιότητα της παρουσίασης που έκαναν.

    Η διοργάνωση θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο του 2006 στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Η IAAF πρότεινε ως ημερομηνίες διεξαγωγής των αγώνων το διήμερο 16-17 Σεπτεμβρίου. Αυτό όμως δεν είναι οριστικό, αφού θα ακολουθήσουν συζητήσεις και οι ημερομηνίες διεξαγωγής θα ανακοινωθούν οριστικά τον Οκτώβριο. Στη διοργάνωση συμμετέχουν αντιπροσωπευτικές ομάδες των 5 Ηπείρων, δηλαδή Ευρώπη, Αμερική, Αφρική, Ασία, Ωκεανία, η ομάδα των ΗΠΑ, οι δύο πρώτες ομάδες της Σούπερ Λίγκα του ευρωπαϊκού κυπέλλου και η ομάδα της διοργανώτριας χώρας που το 2006 θα είναι η ελληνική.

    Μετά την ανακοίνωση της IAAF για την ανάθεση της διοργάνωσης στη χώρα μας, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής, έκανε την εξής δήλωση: «Η υποψηφιότητά μας για την ανάληψη της διοργάνωσης στηρίχτηκε στη συνεργασία της Ομοσπονδίας με την Πολιτεία και την παρουσία του κ Κυριακού στην IAAF αφενός και αφετέρου στην εμπιστοσύνη που υπάρχει στη χώρα μας λόγω των προηγούμενων οργανωτικών επιτυχιών που είχαμε σε μεγάλες διοργανώσεις. Ετσι η χώρα μας θα διοργανώσει τον Σεπτέμβριο του 2006 μια υψηλού ενδιαφέροντος και επιπέδου διοργάνωση. Δεν απομένει παρά να εργαστούμε εντατικά τους επόμενους μήνες για να παρουσιάσουμε στους Έλληνες φιλάθλους το καλύτερο δυνατό οργανωτικό και αθλητικό αποτέλεσμα. Θέλω να ευχαριστήσω τόσο τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό σαν εκπρόσωπο της Πολιτείας για την στήριξή του όσο και τον Μίνωα Κυριακού που συνέβαλαν σε αυτή την επιτυχία. Πιστεύω ότι όλοι μαζί θα παρουσιάσουμε ένα εντυπωσιακό θέαμα σε 13 μήνες στο ΟΑΚΑ».

    [06] ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΑΡΑΒΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

    Σαρμ Ελ Σέιχ, 1 Αυγούστου 2005 (13:18 UTC+2)

    Η έκτακτη σύνοδος κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, η οποία επρόκειτο να διεξαχθεί στις 3 Αυγούστου στο Σαρμ Ελ Σέιχ, αναβλήθηκε για πολλές ημέρες, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Αμρ Μούσα.

    "Η σύνοδος θα αναβληθεί για αρκετές ημέρες και υπάρχουν διαβουλεύσεις για τον ορισμό νέας ημερομηνίας για τη σύνοδο", δήλωσε ο Αμρ Μούσα στους δημοσιογράφους στο Σαρμ Ελ Σέιχ.

    [07] MHNYMA TΡΙΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΒIM ΝΤΟΥΪΖΕΝΜΠΕΡΓΚ

    Φρανκφούρτη, 1 Αυγούστου 2005 (12:56 UTC+2)

    Τη βαθιά οδύνη τους για το θάνατο του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Βιμ Ντουίζενμπεργκ, εξέφρασαν με ανακοίνωσή του το διοικητικό συμβούλιο και το προσωπικό του οργανισμού, δια στόματος του νυν προέδρου, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

    Στο μήνυμα του κ.Τρισέ αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι ο πρώτος πρόεδρος της ΕΚΤ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση της Ευρώπης. Επίσης, υπογραμμίζεται ότι ο εκλιπών είχε καθοριστική συμβολή στη δημιουργία των ευρωπαϊκών νομισματικών θεσμών, καθώς επίσης και στην επιτυχή υιοθέτηση του ευρώ και στην αξιοπιστία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

    "Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μοιράζεται την οδύνη για αυτή την τρομερή απώλεια και μεταβιβάζει τα ολόψυχα συλλυπητήριά της στη σύζυγό του, Γκρέτα Ντουίζενμπεργκ και την οικογένειά του", καταλήγει το μήνυμα Τρισέ._

    [08] ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΖΟΝ ΓΚΑΡΑΝΓΚ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΙΝΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ

    Καμπάλα, 1 Αυγούστου 2005 (11:28 UTC+2)

    Εντοπίστηκαν τα πτώματα του αντιπροέδρου του Σουδάν Τζον Γκάρανγκ και των άλλων 13 επιβαινόντων στο μοιραίο ελικόπτερο που συνετρίβη στο νότιο Σουδάν επιστρέφοντας από την Ουγκάντα, ανακοίνωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης της Ουγκάντα.

    Ο κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι ομάδα των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι εντόπισε τα συντρίμμια του ελικοπτέρου και τα πτώματα σε απομονωμένη περιοχή στο νότιο Σουδάν κοντά στα σύνορα της Κένυας και της Ουγκάντας.

    Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του SPLM το ελικόπτερο συνετρίβη νότια της πόλης Νιου Κους.

    [09] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Λονδίνο, 1 Αυγούστου 2005 (11:03 UTC+2)

    Η υπογραφή του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ και τα αποτελέσματα της ενέργειας αυτής σχολιάζονται εκτενώς στις ευρωπαϊκές εφημερίδες.

    Η γερμανική εφημερίδα Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθετεί επιεική και μαλθακή στάση έναντι της Τουρκίας, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίζει να μην αναγνωρίζει την Κυπρο, χώρα-μέλος της ΕΕ.

    «Το παζάρι στα πλαίσια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα γίνεται ακόμα πιο γκροτέσκο καθώς η κοινότητα θα έπρεπε να χαρακτηρίσει ως απαράδεκτη την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κύπρο» σημειώνει η βερολινέζικη εφημερίδα.

    Και τονίζει: «Αντιθέτως η προεδρεύουσα Βρετανία και ορισμένες άλλες χώρες στηρίζουν τα ενταξιακά όνειρα της Άγκυρας», αποδίδοντας τη συμπάθεια αυτή σε οικονομικούς και γεωπολιτικούς υπολογισμούς, σύμφωνα με τους οποίους τυχόν ένταξη της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό άρμα θα μεταμόρφωνε την ΕΕ σε «παγκόσμια δύναμη».

    Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται ο σχολιασμός της αυστριακής Ντερ Στάνταρντ (Der Standard) η οποία εκτιμά ότι η ΕΕ θα πρέπει να πει στην Τουρκία ότι πρέπει να αναγνωρίσει την Κύπρο «καθώς η θέση της άρνησης αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο.

    Η αναγνώριση της Κύπρου «είναι απλούστατα μία από τις προϋποθέσεις ώστε να συνεχιστούν σοβαρές ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία» επισημαίνει η εφημερίδα της Βιέννης.

    Πάντως η Ντερ Σταντάρντ υποστηρίζει ότι δεν είναι αντίθετη στην τουρκική ένταξη από θέση αρχής: «Θα πρέπει να δώσουμε στην Τουρκία την ευκαιρία να αναπτυχθεί σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, κάτι το οποίο είναι ικανή να κάνει παρά τις εσωτερικές της αντιφάσεις».

    Στο Παρίσι η Λε Μοντ (Le Monde) υπογραμμίζει ότι με την υπογραφή του πρωτοκόλλου η Τουρκία «πραγματοποίησε ένα μεγάλο βήμα προς την Ευρώπη» αλλά προσθέτει ότι η μονομερής διακήρυξη περί μη αναγνώρισης της Κύπρου δεν θα γίνει ευπρόσδεκτη σε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

    «Αυτή η τουρκική διακήρυξη μπορεί να οδηγήσει σε νέα ένταση με τα κράτη μέλη που δεν βλέπουν με ενθουσιασμό την προοπτική τουρκικής ένταξης» σημειώνει η Λε Μοντ.

    Η συμπολίτισσά της Λιμπερασιόν «Liberation) χαρακτηρίζει ως μικρό βήμα της Άγκυρας την υπογραφή του πρωτοκόλλου, καθώς αυτή συνοδεύθηκε από μια διακήρυξη που αντιβαίνει στη λογική.

    Η εκκρεμότητα της αναγνώρισης της Κύπρου παραμένει και οδηγούμαστε σε μια παράλογη κατάσταση: μια υποψήφια προς ένταξη χώρα να μην αναγνωρίζει μια χώρα που είναι μέλος. γράφει μεταξύ άλλων η παρισινή εφημερίδα.

    [10] ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ

    Αθήνα, 1 Αυγούστου 2005 (12:58 UTC+2)

    Η "Αντιγόνη" του Σοφοκλή παρουσιάζεται την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο της διοργάνωσης των Επιδαυρίων 2005.

    Η παράσταση ανεβαίνει από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου,σε μετάφραση Μίνου Βολανάκη και σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη. Την μουσική της παράστασης έχει επιμεληθεί ο Μίκης Θεοδωράκης, τα σκηνικά ο Κώστας Βαρώτσος και τα κουστούμια ο Γιάννης Μεντζικώφ.

    Η παράσταση του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου επιχειρεί να απεικονίσει τη σημερινή πραγματικότητα και συμπορεύεται με τα παγκόσμια ρεύματα της επιστήμης του θεάτρου, αλλά με σαφή εθνική και πολιτισμική ταυτότητα, που είναι η κυπριακή,δήλωσε ο σκηνοθέτης κ. Σταύρος Τσακίρης.

    Στην Αντιγόνη τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν οι Αννίτα Σαντοριναίου (Αντιγόνη), Στέλα Φυρογένη (Ισμήνη), Θεόδωρος Μιχαηλίδης (Αίμων), Αντώνης Κατσαρής (Κρέων) και ο Ντίνος Λύρας (Τειρεσίας).

    Η Αντιγόνη του Σοφοκλή διδάχτηκε πιθανόν το 411.

    Σε αυτό το έργο ο μεγάλος τραγικός θέτει το ζήτημα της υπακοής στο νόμο των ανθρώπων και στο νόμο των θεών, αναδεικνύοντας παράλληλα τη σύγκρουση ανάμεσα στα μεγάλα ιδανικά και τις αξίες με τον απολυταρχισμό της εξουσίας.

    Η Αντιγόνη και η επιμονή στις ηθικές αρχές της, ο νεωτεριστής Κρέων και η προσπάθεια του να επιβάλλει ένα ΄΄ δίκαιο΄΄ χρήσιμο για την πόλη, αλλά έξω από το ανθρώπινο μέτρο, η αμφίσημη στάση του Τειρεσία και η ανυποληψία του ιερατείου, η παράφορη στάση του Αίμωνα σε πείσμα των περιστάσεων, καθρεφτίζουν την ιστορική ανισορροπία ανάμεσα στο θεϊκό - φυσικό δίκαιο των ανθρώπων και το ωφέλιμο των πολιτικών θέσεων. Οι παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου αρχίζουν στις 9 το βράδυ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 1 August 2005 - 18:13:36 UTC