Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-07-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ
  • [02] ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥΣ
  • [03] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [04] ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΦΟΡΤΗΓΩΝ
  • [05] ΕΚΛΟΓΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο Β.
  • [06] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ
  • [07] Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ
  • [08] ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΣΑΞΚΟΜΠΟΥΡΓΚΟΤΣΚΙ
  • [09] ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΕΝΑ: ΝΙΚΗΤΗΣ Ο ΡΑΪΚΟΝΕΝ ΣΤΟ ΟΥΓΓΡΙΚΟ ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ
  • [10] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ Γ. ΟΡΦΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
  • [11] ΝΕΚΡΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΤ ΒΙΜ ΝΤΟΥΙΖΕΝΜΠΕΡΓΚ
  • [12] 12 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΥΠΟΠΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΡΙΤΟ ΘΥΛΑΚΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΤΗ
  • [13] ΤΡΙΤΗ "ΝΥΧΤΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ" ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ.ΠΟ.

  • [01] Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2005 (09:41 UTC+2)

    Αίθριος θα είναι γενικά σήμερα ο καιρός στη Μακεδονία και τη Θράκη, με ανέμους βορειοανατολικούς ασθενείς μέχρι μέτριους και τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 21 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

    Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι σήμερα Κυριακή γενικά αίθριος, οι άνεμοι μεταβλητοί ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

    Στην Αττική ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, οι άνεμοι βόρειοι μέτριοι και στα ανατολικά την ημέρα ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

    [02] ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥΣ

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2005 (17:48 UTC+2)

    Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 4 το απόγευμα στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας.

    Στην περιοχή πνέουν ισχυροί δυτικοί άνεμοι που κατευθύνουν τις φλόγες προς κατοικημένη περιοχή και απειλούνται σπίτια.

    Η φωτιά είναι κοντά στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, αλλά μέχρι στιγμής δεν επηρεάζει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

    Στον τόπο της πυρκαγιάς βρίσκονται ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και συγκεκριμένα 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα από την Αττική, ενώ φθάνουν για ενίσχυση άλλα 13 οχήματα με 40 πυροσβέστες από την περιφέρεια Πελοποννήσου και οχτώ ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 60 συνολικά πυροσβέστες.

    Επίσης, κάνουν ρίψεις νερού έξι πυροσβεστικά αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

    [03] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2005 (10:12 UTC+2)

    Τις επόμενες κινήσεις τους μελετούν Λευκωσία και Αθήνα, μετά την ιδιαίτερα σκληρή στάστη που τήρησε η Τουρκία, η οποία συνόδευσε την υπογραφή του πρωτοκόλλου για την Τελωνειακή Ενωση με τα δέκα νέα μέλη της ΕΕ, ανάμεσα στα οποία και η Κύπρος με μια δήλωση ότι η υπογραφή του Πρωτοκόλλου «δεν σημαίνει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας»

    Για αδιέξοδη παράταση ενός πολιτικού και νομικού παράδοξου από την πλευρά της Τουρκίας, που πρέπει να εκλείψει το συντομότερο δυνατόν, κάνει λόγο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η ελληνική θέση θα διατυπωθεί στο Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων, στο τέλος Αυγούστου, το οποίο θα λάβει ομόφωνα σχετικές αποφάσεις. Στο ίδιο Συμβούλιο θα τοποθετηθεί επίσημα και η Κυπριακή κυβέρνηση, η οποία εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι μια υποψήφια προς ένταξη χώρα δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει ένα από τα κράτη-μέλη της Ένωσης της οποίας επιθυμεί να καταστεί μέλος.

    [04] ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΦΟΡΤΗΓΩΝ

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2005 (12:37 UTC+2)

    Απεργία διαρκείας έχουν εξαγγείλει από αύριο, πρώτη Αυγούστου οι ιδιοκτήτες φορτηγών, φορτηγών ψυγείων εθνικών και διεθνών μεταφορών και βυτιοφόρων υγρών καυσίμων, επιρρίπτοντας ευθύνες για την εξέλιξη αυτή στον υπουργό Απασχόλησης Πάνο Παναγιωτόπουλο, για μη ικανοποίηση θεσμικών και ασφαλιστικών αιτημάτων του κλάδου τους.

    Αν τελικά η απεργία πραγματοποιηθεί αναμένεται να δημιουργηθεί πρόβλημα στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με καύσιμα και άλλα αγαθά.

    [05] ΕΚΛΟΓΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο Β. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2005 (18:21 UTC+2)

    Αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ώστε να εκλέγεται δήμαρχος ή νομάρχης από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 42% και άνω, προαναγγέλλει ο γραμματέας της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με συνέντευξή του στον Τύπο της Κυριακής.

    «Προσωπικά θεωρώ ότι μπορεί να εκλεγεί δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή εφόσον είναι πρώτος και έχει ένα υψηλό ποσοστό πλειοψηφίας του 42% και άνω. Διότι είναι αδιανόητο και παράλογο να μπορεί να σχηματίζεται κυβέρνηση και να κυβερνάται όλη η χώρα όταν ένα κόμμα συγκεντρώνει 42% και να μην μπορεί να διοικηθεί ΟΤΑ», δηλώνει ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος τονίζει και την ανάγκη αλλαγής του ισχύοντος συστήματος, το οποίο και θεωρεί καλό για την περίοδο που διανύθηκε, αλλά απηρχαιωμένο.

    Παράλληλα, ο κ. Μεϊμαράκης δηλώνει ότι θα στηριχθούν και πάλι οι εκλεγμένοι δήμαρχοι και νομάρχες, εφόσον οι ίδιοι επιθυμούν να είναι και πάλι υποψήφιοι, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις το χρίσμα θα το δώσουν οι τοπικές κοινωνίες με συνελεύσεις και δημοψηφίσματα.

    [06] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2005 (18:14 UTC+2)

    Προειδοποιητική επιστολή προς την Ελλάδα για τα όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, που εργάζονται στο δημόσιο τομέα, αλλά και τις ένοπλες δυνάμεις απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα της Κυριακής", οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι η ευνοϊκότερη μεταχείριση των γυναικών παραβιάζει τον κοινοτικό δίκαιο και δίνουν στην Αθήνα προθεσμία έως τις 18 Σεπτεμβρίου, ώστε να προσαρμόσει τη νομοθεσία της.

    Σε διαφορετική περίπτωση θα κινηθεί από τα ευρωπαϊκά όργανα η διαδικασία παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    [07] Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ

    Λευκωσία, 31 Ιουλίου 2005 (18:02 UTC+2)

    Η Κύπρος τίμησε σήμερα με πάνδημα μνημόσυνα σε όλες τις εκκλησίες του ελεύθερου τμήματος του νησιού τη μνήμη του Εθνάρχη Μακαρίου Γ', ο οποίος πέθανε στις 3 Αυγούστου 1977.

    Το επίσημο μνημόσυνο τελέστηκε στη Μονή Κύκκου, ύστερα από συνοδικό συλλείτουργο, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη, αρχηγών ή εκπρόσωπων κομμάτων, του Πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κύπρο Δημήτρη Ράλλη και άλλων επισήμων.

    Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο πρώην Υπουργός Παιδείας Χριστόφορος Χριστοφίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στους αγώνες που διεξήγαγε μέχρι το τέλος της ζωής του ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος για την Κύπρο και το μέλλον της, καθώς και στις προσπάθειες που καταβάλλονται σήμερα για λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Μετά το μνημόσυνο τελέστη τρισάγιο στον τάφο του Εθνάρχη Μακαρίου στο Θρονί και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [08] ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΣΑΞΚΟΜΠΟΥΡΓΚΟΤΣΚΙ

    Σόφια, 31 Ιουλίου 2005 (17:43 UTC+2)

    Σε διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης προτίθεται να καλέσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Συμεών Σαξκομπουργκότσκι. Όπως έγινε γνωστό σήμερα, το Εθνικό Κίνημα Συμεών Β΄ σκοπεύει να καλέσει τους Σοσιαλιστές σε συζήτηση και η πρώτη συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

    Όπως δήλωσε η απερχόμενη υπουργός Πολιτισμού, Ντολόρες Αρσέβοβα, οι δυο πλευρές παραδέχθηκαν ότι έκαναν αμφότερες λάθη στις προηγούμενες συζητήσεις, όταν την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης είχαν οι Σοσιαλιστές.

    [09] ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΕΝΑ: ΝΙΚΗΤΗΣ Ο ΡΑΪΚΟΝΕΝ ΣΤΟ ΟΥΓΓΡΙΚΟ ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2005 (16:54 UTC+2)

    Ο Φινλανδός οδηγός της ΜακΛάρεν/Μερτσέντες, Κίμι Ράικονεν, κατέκτησε την πρώτη θέση στο ουγγρικό γκραν πρι και μείωσε στους 26 τους βαθμούς της διαφοράς που τον χωρίζουν από τον πρωτοπόρο στην βαθμολογία των οδηγών, Ισπανό Φερνάντο Αλόνσο.

    Δεύτερος τερμάτισε ο Μίκαελ Σουμάχερ με Φεράρι και τρίτος ο αδελφός του Ραλφ, με Τογιότα.

    [10] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ Γ. ΟΡΦΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2005 (13:01 UTC+2)

    Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, για την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου της Εθνικής Ομάδας Υδατοσφαίρισης Ανδρών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου στο Μόντρεαλ, έστειλε το παρακάτω συγχαρητήριο τηλεγράφημα:

    «Η συγκλονιστική εμφάνισή σας και η κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου μας συγκίνησε και μας έκανε όλους υπερήφανους. Η Υδατοσφαίριση συνεχίζει να δίνει το παρών με επιτυχία στις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις.

    Η κορυφή σας αξίζει και σας περιμένει. Τα θερμά μου συγχαρητήρια».

    [11] ΝΕΚΡΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΤ ΒΙΜ ΝΤΟΥΙΖΕΝΜΠΕΡΓΚ

    Αβινιόν, 31 Ιουλίου 2005 (18:17 UTC+2)

    Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ολλανδός Βιμ Ντουίζεμπεργκ, 70 ετών, βρέθηκε νεκρός σε μία έπαυλη στη νοτιοανατολική Γαλλία, ανακοινώθηκε σήμερα από πηγές της χωροφυλακής.

    [12] 12 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΥΠΟΠΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΡΙΤΟ ΘΥΛΑΚΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Λονδίνο, 31 Ιουλίου 2005 (13:04 UTC+2)

    Η Σκότλαντ Γιάρντ ανακρίνει 12 υπόπτους που συνέλαβε την περασμένη εβδομάδα μετά τις απόπειρες βομβιστικών επιθέσεων της 21ης Ιουλίου στο μετρό και σε λεωφορείο του Λονδίνου ενώ βρετανοί αξιωματούχοι εκφράζουν την ανησυχία τους ότι είναι πολύ πιθανόν να υπάρχει και τρίτος τρομοκρατικός θύλακας στο Λονδίνο.

    Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνολικά 12 ύποπτοι έχουν συλληφθεί σε επιδρομές στο Μπίρμινγκχαμ, το Λονδίνο και τη Ρώμη μεταξύ των οποίων βρίσκονται και οι 4 επίδοξοι βομβιστές της 21ης Ιουλίου.

    Η εφημερίδα Τάιμς της Κυριακής, επικαλούμενη κύκλους των υπηρεσιών ασφαλείας έγραψε ότι οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι δρα και τρίτος θύλακας τρομοκρατών στη Βρετανία.

    Οι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι οι τρομοκράτες μπορεί να σχεδιάζουν κι άλλες επιθέσεις αυτοκτονίας στον υπόγειο ή σε "άλλους στόχους", αναφέρεται στο δημοσίευμα και όπως δήλωσε ο υπεύθυνος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Πήτερ Κλαρκ η απειλή παραμένει "απόλυτα πραγματική".

    [13] ΤΡΙΤΗ "ΝΥΧΤΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ" ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ.ΠΟ.

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2005 (15:13 UTC+2)

    Τρίτη «Νύχτα Μουσείων» διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού τη Δευτέρα 8 Αυγούστου 2005.

    Τις μουσικές εκδηλώσεις θα φιλοξενήσουν τέσσερα αρχαιολογικά μουσεία της χώρας. Πρόκειται για:

    - Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, όπου προγραμματίζεται συναυλία του Ντέιβιντ Λιντς και των Human Touch.

    - Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, που θα φιλοξενήσει συναυλία των Aroma Caribe.

    - Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας, με τη συναυλία του Kapilidis Quartet

    - Το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, όπου θα πραγματοποιηθεί συναυλία του Stephanidis Quartet

    Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 9 το βράδυ και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 31 July 2005 - 18:13:34 UTC