Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-07-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Π.
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Μ. ΛΙΑΠΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [03] ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΡΟΥΚΕΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΝΤΕΡΟΤ
  • [04] ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΜΠΕΡΙΣΑ
  • [05] ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ ΑΠΟ ΞΕΠΛΥΜΑ ΜΑΥΡΟΥ
  • [06] ΒΟΜΒΑ ΜΙΚΡΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ
  • [07] ΙΤΑΛΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΕΝΥΑ
  • [08] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [09] ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ Ο Μ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
  • [10] ΜΕ ΤΗΝ PIETRA MONTECORVINO ΞΕΚΙΝΑ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΣΑΝΗΣ

  • [01] ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 15 Ιουλίου 2005 (13:32 UTC+2)

    Το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις παρουσίασε ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    Σύμφωνα με όσα δήλωσε, το σχέδιο νόμου έχει δύο μεγάλες ενότητες. Η πρώτη περιλαμβάνει διατάξεις εργασιακού περιεχομένου, με τις οποίες αλλάζει, τροποποιείται το νομικό καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα στη χώρα μας, όπως καθιερώθηκε με το νόμο "Γιαννίτση". Τροποποιείται σε δύο βασικούς τομείς: Ο πρώτος είναι οι υπερωρίες και ο δεύτερος η διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

    Στο ίδιο κεφάλαιο, σύμφωνα με τον υπουργό, περιέχονται ρυθμίσεις με τις οποίες αλλάζουν προς το αυστηρότερο οι διαδικασίες ελέγχου της αγοράς εργασίας από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας. Επίσης, τροποποιούνται προς το αυστηρότερο και οι προβλεπόμενες ποινές για παραβάσεις, από εργοδότες, της εργατικής νομοθεσίας.

    Στη 2η ενότητα του νομοσχεδίου που αφορά τα ζητήματα της κοινωνικής συνοχής, επιχειρούνται με συγκεκριμένες διατάξεις, "να ανταποκριθούμε σε αιτήματα μεγάλων κατηγοριών του ελληνικού πληθυσμού, να αποκαταστήσουμε αδικίες, να αποτρέψουμε το να βρεθούν σε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού πολλοί συμπολίτες μας", είπε ο υπουργός.

    Είναι ασφαλιστικές ρυθμίσεις που αφορούν, για παράδειγμα τις συντάξεις λόγω θανάτου, είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

    "Όπως ξέρετε μια γυναίκα που χάνει τον άνδρα της και είναι κάτω των 40 ετών παίρνει σύνταξη μόνο για 3 χρόνια μετά η σύνταξη κόβεται και επαναλαμβάνετια μετά το 60ο έτος. Το ερώτημα είναι από την ηλικία που βρίσκεται, μέχρι τα 65 πως θα ζήσει? Τώρα εξαφανίζουμε το ηλικιακό όριο των 40 και έτσι δίνουμε τη δυνατότητα σε αυτήν την ομάδα του πληθυσμού να αποφύγει τον κοινωνικό αποκλεισμό" ανέφερε χαρακτηριστικά.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Μ. ΛΙΑΠΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αθήνα, 15 Ιουλίου 2005 (10:03 UTC+2)

    Η δυνατότητα κατασκευής μιας νέας γέφυρας στον Εβρο και μιας νέας συνοριακής διόδου, προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων στα σύνορα των δύο χωρών, συμφώνησαν να μελετηθεί, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Λιάπης και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν χθες το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη και όπως δήλωσε ο κ. Λιάπης μετά τη συνάντηση "μας δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με την διμερή ανάπτυξη των μεταφορών, μέσω της συνεργασίας των δύο χωρών αλλά και τα κοινά σχέδια δημιουργίας νέων υποδομών".

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός δέχθηκε τον κ. Λιάπη μαζί με τον ομόλογό του

    κ. Μπιναλί Γκιλντιρίμ καθώς και την ομάδα των Ελλήνων βουλευτών που συνοδεύουν τον Έλληνα υπουργό στην Κωνσταντινούπολη για τα εγκαίνια της νέας σιδηροδρομικής σύνδεσης της πόλης με τη Θεσσαλονίκη.

    [03] ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΡΟΥΚΕΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΝΤΕΡΟΤ

    Γάζα, 15 Ιουλίου 2005 (08:50 UTC+2)

    Μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες, εξαπέλυσαν σήμερα ένοπλοι Παλαιστίνιοι, από τη Λωρίδα της Γάζας στα περίχωρα της ισραηλινής πόλης Σντερότ, στο νότιο Ισραήλ, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας στην Ιερουσαλήμ.

    Στη διάρκεια της νύχτας, ισραηλινά ελικόπτερα, πραγματοποίησαν τρεις επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για τον φόνο μιας Ισραηλινής, από ρουκέτες που εξαπέλυσαν στο Νότιο Ισραήλ, ένοπλοι Παλαιστίνιοι.

    Σύμφωνα με πηγές, των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας, τα ισραηλινά ελικόπτερα, έπληξαν με τρεις πυραύλους περιοχή, κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια και στόχος τους φαίνεται πως ήταν ένα πολιτιστικό κέντρο που ελέγχεται από την ισλαμική οργάνωση Χαμάς.

    Δύο άλλες επιθέσεις εκδηλώθηκαν στο Ντέιρ ελ-Μπάλαχ και στο Χαν Γιουνές, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

    [04] ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΜΠΕΡΙΣΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τίρανα, 15 Ιουλίου 2005 (12:49 UTC+2)

    Τη νίκη του κεντροδεξιού συνασπισμού του Σαλί Μπερίσα, στις αλβανικές βουλευτικές εκλογές της 3ης Ιουλίου, επιβεβαιώνουν τα επίσημα τμηματικά αποτελέσματα σε 97 από τις 100 μονοεδρικές περιφέρειες, που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, Ιλιριάν Τσελίμπασι. Το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα και οι σύμμαχοί του εξασφαλίζουν 73 έδρες, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τα κόμματα της αριστεράς 64 έδρες.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα, κερδίζει 55 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Φατός Νάνο 40 έδρες, μια έδρα το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης του Ιλίρ Μέτα και μια ο ανεξάρτητος βουλευτής, Σπύρος Πέτσης, ο οποίος υποστηρίζεται από το Κόμμα Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) και το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

    Στην αναλογική κατανομή -για τις 40 από τις συνολικά 140 έδρες- έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση στις 98 από τις 100 περιφέρειες και σύμφωνα με τον κ.Τσελίμπασι, τα αριστερά κόμματα κερδίζουν 22 έδρες και τα δεξιά 18 έδρες. Τις περισσότερες έδρες, 18 συνολικά, στην αναλογική κατανομή, κερδίζει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και ακολουθεί το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με 7 έδρες. Τρία κόμματα, το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης, το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα και το Αγροτικό Κόμμα εξασφαλίζουν 4 έδρες, ενώ η Δημοκρατική Συμμαχία κερδίζει 3 έδρες. Τοπ ΚΕΑΔ, η Κοινωνική Δημοκρατία και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα κερδίζουν από 2 έδρες, ενώ μία έδρα εξασφαλίζει η Φιλελεύθερη Δημοκρατική Ένωση.

    Σύμφωνα με τον κ.Τσελιμπάσι μέχρι στιγμής στην Εφορευτική Επιτροπή έχουν κατατεθεί από τα πολιτικά κόμματα 100 ενστάσεις για εκλογικές παρατυπίες, εκ των οποίων 40 από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και 11 από το Δημοκρατικό Κόμμα. Η εξέταση των ενστάσεων θα ολοκληρωθεί στις 23 Ιουλίου.

    Σημαντική μερίδα του αλβανικού Τύπου σχολιάζει ότι ανεξάρτητα από το γεγονός ότι υπολείπεται η καταμέτρηση των ψήφων σε 3 εκλογικές περιφέρειες, είναι πλέον ξεκάθαρη η νίκη του Δημοκρατικού Κόμματος και επισημαίνει ότι τώρα είναι στην αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας να συγκαλέσει τη νέα Βουλή.

    -Κλέαρχος Λιάτης-

    [05] ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ ΑΠΟ ΞΕΠΛΥΜΑ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

    Σεράγεβο, 15 Ιουλίου 2005 (13:23 UTC+2)

    Από τη διερεύνηση 40 υποθέσεων που αφορούν ξέπλυμα μαύρου χρήματος θα διαπιστωθεί αν οργανώσεις από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη συμμετέχουν στη χρηματοδότηση τρομοκρατών, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ασφάλειας της Βοσνίας Ντράγκαν Μέκτιτς.

    «Εκκρεμεί έρευνα για 40 υποθέσεις, για 10 από τις οποίες διεξάγουν έρευνες υπηρεσίες ασφαλείας άλλων χωρών», τόνισε προσθέτοντας ότι οι έρευνες θα δείξουν αν σκοπός των «καθαριστών» μαύρου χρήματος είναι η χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων ή πρόκειται για φορολογικές απάτες.

    Τα συγκεκριμένα στοιχεία θα συμπεριληφθούν στην ετήσια έκθεση του υπουργείου Ασφαλείας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης για την τρομοκρατία στη χώρα, η οποία σύντομα θα ολοκληρωθεί.

    Ο κ. Μέκτιτς δήλωσε ότι η έκθεση συντάσσεται με βάση σειρά ερωτημάτων που έλαβαν οι αρμόδιες αρχές από την ειδική υπηρεσία του ΟΗΕ για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Σημείωσε ότι τα ερωτήματα δεν είναι ίδια για όλες τις χώρες και ότι από τη Βοσνία ζητείται να απαντήσει αν εταιρίες, οργανώσεις ή άτομα χρηματοδοτούν τρομοκρατικές οργανώσεις και ποιο είναι το νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

    Στην έκθεση του 2004 για την τρομοκρατία στη Βοσνία αναφερόταν ότι οι αρχές της χώρας απαγόρευσαν τη λειτουργία ανθρωπιστικών οργανώσεων, για τις οποίες υπήρχαν υποψίες ότι χρηματοδοτούσαν τρομοκράτες.

    [06] ΒΟΜΒΑ ΜΙΚΡΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

    Βαρκελώνη, 15 Ιουλίου 2005 (10:38 UTC+2)

    Βόμβα μικρής ισχύος εξερράγη σήμερα το πρωί στην Βαρκελώνη, μετέδωσε το ισπανικό κρατικό ραδιόφωνο.

    [07] ΙΤΑΛΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΕΝΥΑ

    Ισιόλο, 15 Ιουλίου 2005 (10:18 UTC+2)

    Ο ιταλικής καταγωγής επίσκοπος της Καθολικής εκκλησίας του Ισιόλο, στην Κένυα , Λουίτζι Λοκάτι δολοφονήθηκε στη διάρκεια της νύχτας από αγνώστους, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.

    [08] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Λονδίνο, 15 Ιουλίου 2005 (08:58 UTC+2)

    Σε αναζήτηση του εγκέφαλου των τρομοκρατικών επιθέσεων του Λονδίνου βρίσκεται η Σκότλαντ Γιάρντ μετά την ταυτοποίηση και των τεσσάρων βομβιστών.

    Σύμφωνα με τους Τάϊμς είναι Βρετανός και διατηρεί ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την Αλ Κάϊντα. Η εφημερίδα τονίζει πως η πληροφορία είναι επιβεβαιωμένη από τις βρετανικές διωκτικές αρχές.

    Οι Τάιμς αναφέρούν επίσης ότι το άτομο αυτό συνδέεται με ανώτατο στέλεχος της Αλ Κάϊντα το οποίο συμμετείχε σε μυστική συνάντηση των ηγετών του τρομοκρατικού δικτύου, στην οποία έλαβε μέρος και ο υπαρχηγός του Οσάμα Μπιν Λάντε, Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το 2004 σε απρόσβατη περιοχή του Β.Πακιστάν.

    Η εφημερίδα επικαλείται αξιόπιστες πηγές της αστυνομίας οι οποίες εκφράζουν την άποψη πως ο εγκέφαλος της επιχείρησης του Λονδίνου μπαινόβγαινε στη Βρετανία και κατόρθωσε να στρατολογήσει και άλλους νεαρούς της μουσουλμανικής κοινότητας στο δίκτυο της διεθνούς τρομοκρατίας.

    Σημαντικό ρόλο για την εξαγωγή αυτών των συμπερασμάτων από την Σκότλαντ Γιάρντ έπαιξαν οι πληροφορίες που απέσπασαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες από τον Μοχάμεντ Μπαρμπάρ, κάτοικο Νέας Υόρκης ο οποίος ομολόγησε ότι είχε στρατολογηθεί από την Αλ Κάιντα και περίμενε διαταγή για να δραστηριοποιηθεί και τον Αμπου Φαράχ αλ Λίμπι, ηγετικό στέλεχος του δικτύου του Οσάμα Μπιν Λάντεν που συνελήφθη από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Πακιστάν σε κρησφύγετο της επαρχίας Ουανιστάν και παραδόθηκε στις αμερικανικές διωκτικές αρχές τον Ιούνιο του 2005.

    Αναφερόμενη στην πρόθεση του Τόνι Μπλερ να εξαρθρώσει την αιτία του κακού με την απέλαση των ριζοσπαστών μουλάδων από το Βρετανικό έδαφος, η Γκάρντιαν εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί επειδή είναι άγνωστος ο αριθμός των ατόμων και ομάδων που έχουν έλθει στην Βρετανία σε ανύποπτο χρόνο με σκοπό ένταξη νεαρών μουσουλμάνων στις τάξεις του ριζοσπαστικού Ισλάμ.

    Η Ντεϊλι Τέλεγκραφ επιχειρεί να σκιαγραφήσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο νέοι μουσουλμάνοι, γεννημένοι και μεγαλωμένοι στη Βρετανία, μετατράπηκαν σε τρομοκράτες.

    Πληροφορίες που διαθέτει η Τέλεγκραφ αναφέρουν ότι η διαπαιδαγώγηση των δύο νεαρών μουσουλμάνων από το Λίντς συντελέστηκε στο Κέντρο Νεότητος Χαμάρα, τόπο συγκέντρωσης των νεαρών μουσουλμάνων της περιοχής.

    Η Ιντιπέντεντ στηρίζεται σε μαρτυρίες μουσουλμάνων του Λιντς που αποκαλύπτουν ότι ένας από τους μόνιμους θαμώνες του Κέντρου Νεότητας Χαμάρα ήταν ο «κύριο Κ». Πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο άτομο ήταν αυτό που μετέδωσε στον 22χρονο Σαχζάντ Τανγουιρ και στον 18χρονο Χασίμπ Χουσείν το μίσος για τους «απίστους». Κατά την Ιντιπέντεντ το άτομο αυτό ήταν ο 30χρονος δάσκαλος Σαντίκ Καν, ένας από τους τέσσερις βομβιστές.

    Οι Φαϊνανσιαλ Τάϊμς γράφουν ότι μετά τις καταιγιστικές αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών σχετικά με την ταυτότητα των δραστών, οι πληροφορίες από δω και στα εξής θα μειωθούν σημαντικά αφού όλα αυτά τα στοιχεία θα δοθούν προς επεξεργασία στην MI5 την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας.

    «Θα βλέπετε εφεξής λιγότερες αστυνομικές εφόδους. Τα ευρήματα προωθούνται στο MI5 που θα ξεκινήσει έρευνα για τη ζωή και τις διασυνδέσεις των δραστών» γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

    Κατά την εφημερίδα το MI5 έχει ήδη αποστείλει ότι στοιχεία διαθέτει για την ταυτότητα των τεσσάρων δραστών σε ξένες μυστικές υπηρεσίες με τις οποίες θα συνεργάζεται στενά.

    [09] ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ Ο Μ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

    Ηράκλειο, 15 Ιουλίου 2005 (10:45 UTC+2)

    Την ανακήρυξη του συνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, σε επίτιμο διδάκτορα του πανεπιστημίου Κρήτης αποφάσισε η σύγκλητός του, ύστερα από πρόταση του Πρύτανη Καθηγητή Ιατρικής, Ι. Παλλήκαρη, και τεκμηρίωση της πρότασης από τον Πρόεδρο του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών Καθηγητή Ψυχολογίας, Ι. Κουγιουμουτζάκη.

    Η τελετή αναγόρευσης θα λάβει χώρα την 1η Αυγούστου 2005, ώρα 11.30 π.μ. στο Μεγάλο Αρσενάλι, στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων.

    Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Το μουσικό και συγγραφικό έργο του κ. Μ. Θεοδωράκη είναι πολυδύναμο, εξαιρετικά πρωτότυπο, ποιοτικό, μεγάλο σε έκταση, φανερά ευαίσθητο στα δεινά των ανθρώπων και στο πανανθρώπινο όνειρο της ειρήνης.

    Το μεστό νοήματος έργο του είναι, ειδικά για τους νέους, ένα μάθημα δημιουργικότητας, ερευνητικής δραστηριότητας, παραγωγικής σύνθεσης και ανύψωσης. Η στάση ζωή του είναι ένα μάθημα ήθους, συνέπειας, ανεξάρτητης πολιτικής και πολιτιστικής σκέψης και δράσης. Η συναρπαστική δράση και το τεράστιο έργο του κ. Μ. Θεοδωράκη είναι μάθημα ζωής για όλους.

    Στο πρόσωπό του συνθέτη κ. Μ. Θεοδωράκη το Πανεπιστήμιο Κρήτης τιμά τον πολυτάλαντο δημιουργό στο χώρο της μουσικής, της ποίησης και της λογοτεχνίας, τον υπερασπιστή της μετασχηματιστικής και ενωτικής δύναμης του πολιτισμού, τον πολύπαθο αγωνιστή της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, τον Κρητικό, τον Έλληνα τον Πολίτη του Κόσμου».

    [10] ΜΕ ΤΗΝ PIETRA MONTECORVINO ΞΕΚΙΝΑ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΣΑΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουλίου 2005 (10:34 UTC+2)

    Με τη μοναδική φωνή της Pietra Montecorvino, η οποία θα ερμηνεύσει επιλογή μελωδιών από τη Νάπολη και ήχους της Μεσογείου θα ξεκινήσει φέτος για 13η χρονιά το Φεστιβάλ της Σάνης, το Σάββατο 16 Ιουλίου, στις 21.30.

    Το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει και αυτό το καλοκαίρι για διάστημα δύο μηνών (Ιούλιος - Αύγουστος) στον γνώριμο χώρο του λόφου της Σάνης, επιφανείς καλλιτέχνες της διεθνούς και ελληνικής μουσικής σκηνής, καθώς επίσης τις σταθερές εκδηλώσεις του: το τριήμερο τζαζ μουσικής «Jazz on the hill», τα ρεσιτάλ κλασικής μουσικής «Sani Classic» και τις εικαστικές εκδηλώσεις.

    Την εναρκτήρια συναυλία της Montecorvino θα ακολουθήσει το τριήμερο της τζαζ, με τρεις σημαντικούς καλλιτέχνες τους είδους. Την Παρασκευή 22 Ιουλίου (21.30) ο Alphonse Mouzon, φυσιογνωμία των ντραμς, ο οποίος μετά από 35 χρόνια καριέρας και ηχηρές συνεργασίες, όπως με τους Μάιλς Ντέιβις, Αλ ντι Μέολα, Στίβι Γουόντερ, Ερικ Κλάπτον και Κάρλος Σαντάνα, θα βρίσκεται στη διάθεση του κοινού της Σάνης.

    Μία μέρα μετά, το Σάββατο 23 Ιουλίου (21.30) ο Αμερικανός ποιητής του μπάσου Charlie Haden, έχοντας ήδη κατακτήσει ένα Γκράμι, θα βρίσκεται στο λόφο της Σάνης μαζί με τον Κουβανό πιανίστα Γκονζάλο Ρουμπακάλμπα, για μία συναυλία αφιερωμένη στην μεξικανική μουσική.

    Την τελευταία μέρα του τριημέρου (Κυριακή 24 Ιουλίου, 21.30), θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα η ανερχόμενη φωνή της τζαζ Lizz Wright, που με τη συναισθηματική και δραματική χροιά της φωνής της έχει καταπλήξει κοινό και κριτικούς που δε διστάζουν να την συγκρίνουν με ονόματα όπως αυτή της Κασσάνδρας Γουίλσον και της Ντι ντι Μπριτζγουότερ.

    Η τελευταία εκδήλωση του Ιουλίου (Σάββατο 30 Ιουλίου, 21.30) θα είναι η συναυλία με δύο αγαπημένες φωνές του ελληνικού τραγουδιού, της Τάνιας Τσανακλίδου και της Ελένης Τσαλιγοπούλου.

    Ο Αύγουστος θα ξεκινήσει με μία σημαντική παράσταση χορού, από την Parsons Dance Company, μία από τις πιο δημοφιλείς παγκοσμίως ομάδες μοντέρνου χωρού από την Αμερική, που έχει καταξιωθεί στα θέατρα όλου του κόσμου. Χορογράφος της ομάδας είναι ο Ντέιβιντ Πάρσονς, γνωστός για τα έργα του και τις συνεργασίες του με διάσημα μπαλέτα.

    Το Σάββατο 13 Αυγούστου (21.30), ο Διονύσης Σαββόπουλος θα παρουσιάσει, με τη μορφή υπαίθριας παράστασης, δύο δουλειές του πάνω στο έργο του Αριστοφάνη «Αχαρνής» και «Πλούτο», με τη συνοδεία 24 τραγουδιστών, μουσικών και χορευτών. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστούν τραγούδια από τις δισκογραφικές του δουλειές.

    Στις εικαστικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της Σάνης θα συμμετάσχουν ο Θεσσαλονικιός Μάριος Ελευθεριάδης, στο θερινό κινηματογράφο «Ορφέας» (Παρασκευή 5 Αυγούστου, 20.30), με μία εικαστική πρόταση - προβολή βίντεο και εγκατάσταση, δρώμενα χορευτών και μουσική επένδυση, με τον τίτλο «Connecting Flights», καθώς και ο Σικελός Paul Pennisi με μία συνολική παρουσίαση του έργου του (12/8 - 2/9, εγκαίνια 20.30).

    Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με την ενότητα Sani Classic, η οποία φέτος είναι αφιερωμένη σε νέους Ελληνες καλλιτέχνες και θα διεξαχθεί από τις 24 έως τις 28 Αυγούστου, και θα διεξαχθεί στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, με ώρα έναρξης στις 20.30.

    Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

    Τετάρτη 24 Αυγούστου: Συναυλία για τέσσερα φλάουτα και ράμφος, Ensemble Flutenio

    Πέμπτη 25 Αυγούστου: Συναυλία για πιάνο και τσέλο, με τους Μυρτώ Μανώλα και Ζαν Κριστόφ Σαρόν

    Παρασκευή 26 Αυγούστου: Ρεσιτάλ για πιάνο και φωνή με τις Γιούλα Μιχαήλ και Ιωάννα Πολυζωίδου

    Σάββατο 27 Αυγούστου: Συναυλία για κλαρινέτο και πιάνο με την Βαρβάρα Βενετικίδου και Μαριλένα Λιακοπούλου

    Κυριακή 28 Αυγούστου: Συναυλία για φωνή, τσέλο, βιολί και πιάνο των Art Various.

    Τα εισιτηρία θα κυμαίνονται στην τιμή των 20, 30 και 40 ευρώ, ενώ φέτος θα διατίθενται και μέσω Internet στην ιστοσελίδα www.i-ticket.gr για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Τρεις παράλληλες εκδηλώσεις - πάρτυ θα ακολουθήσουν μετά τις συναυλίες των Charlie Haden, Τάνιας Τσανακλίδου - Ελ. Τσαλιγοπούλου, Σαββόπουλου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 15 July 2005 - 18:13:37 UTC