Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-03-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΠΑΡΟΖΟ-ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [02] ΟΞΕΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΣΚΗΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [03] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΤΩΝΑΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ "ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ"
  • [04] ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ Η Ε.Ε. ΝΕΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ
  • [05] ΠΑΣΟΚ: Η Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΞΕΛΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ
  • [06] ΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΣΚΑΦΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ
  • [07] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ "ΒΑΣΙΚΟΥ
  • [08] ΣΥΛΛΗΨΗ ΟΔΗΓΟΥ ΤΑΞΙ
  • [09] ΥΠΕΧΩΔΕ: "ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ
  • [10] ΤΗΝ 27η FURNIDEC ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [11] ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1/3 ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ
  • [12] AΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ AEGEAN ΛΟΓΩ 4ΩΡΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [13] ΧΡΟΝΟΧΡΕΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
  • [14] ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΚΥΚΛΩΜΑ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΜΟΥ
  • [15] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ "ΛΙΣΤΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ"
  • [16] ΠΓΔΜ: ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑΡΤΣΟΥΛΟΦΣΚΙ
  • [17] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΡΟΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ
  • [18] ΑΘΩΟΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΜΙΛΕΝΚΟΒΙΤΣ - ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΩΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΤΗΣ
  • [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ
  • [20] Ν. ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ: ΑΠΟΧΩΡΙΖΟΜΑΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΛΕΪ ΟΦ
  • [21] Ο ΔΗΜΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙ ΑΙΘΟΥΣΑ ΓΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΣΕ ΠΥΓΜΑΧΟΥΣ
  • [22] ΑΛΛΑΖΕΙ ΟΨΗ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
  • [23] ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΙΒΟΥ
  • [24] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΟΡΦΑΝΟΥ ΚΑΙ Α. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΥ
  • [25] ΙΡΑΚ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [26] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΟΥΛΦΟΒΙΤΣ
  • [27] ΜΠΟΥΣ: Η ΤΕΧΕΡΑΝΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ
  • [28] Ο ΜΠΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΙΡΑΚΙΝΗΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
  • [29] ΜΠΑΡΑΝΤΕΪ: ΤΟ ΙΡΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ
  • [30] Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΥΟΣΜΟΥ ΣΕ ΤΑΙΝΙΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
  • [31] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΤΙΤΟ ΠΑΤΡΙΚΙΟ
  • [32] ΔΥΟ ΜΟΝΟΛΟΓΟΙ ΤΗΣ Μ.ΜΟΣΧΟΒΗ ΣΕ ΕΝΙΑΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΚΤΙΣ
  • [33] ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ 210 ΕΡΓΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟ ΜΜΣΤ
  • [34] "Η ΩΡΑΙΑ ΤΑΪΛΑΝΔΗ" ΤΟΥ Λ.ΧΡΗΣΤΙΔΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΘΒΕ

  • [01] Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΠΑΡΟΖΟ-ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Αθήνα, 16 Μαρτίου 2005 (14:43 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός Kώστας Καραμανλής αναχωρεί την Τετάρτη για τις Βρυξέλλες όπου το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ντ.Μπαρόζο. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο, όπου την Πέμπτη, θα συναντηθεί με τον προεδρεύοντα Ζ.Κ.Γιούνκερ και το βράδυ θα επιστρέψει στην Αθήνα.

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε, ότι στη συζήτηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον κ. Μπαρόζο θα εξεταστούν:

    α) οι δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ για το διάστημα 2007-2013, που αποτελούν

    τη βάση του Δ΄ΚΠΣ κι επί των οποίων έχουν ήδη αρχίσει οι διαπραγματεύσεις. Ο κ.

    Καραμανλής αναμένεται επί του θέματος να υποστηρίξει τις θέσεις που έχει παρουσιάσει η Επιτροπή.

    β) η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, που πρόκειται εκ νέου να συζητηθεί την Κυριακή σε έκτακτη σύνοδο τόσο του eurogroup όσο και του ECOFIN, όπου θα λάβει

    μέρος ο κ. Αλογοσκούφης. Στόχος του ECOFIN είναι να υπάρξει συμφωνία που θα

    υποβληθεί εν συνεχεία στη σύνοδο Κορυφής για τελική έγκριση και

    γ) η στρατηγική της Λισσαβώνας για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, ως προς την οποία η Ελλάδα θεωρεί ότι πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στους τομείς της

    ανάπτυξης και της απασχόλησης, και σημειώνει ότι πρέπει να υπάρχει καλύτερος εθνικός συντονισμός και για τον λόγο αυτό έχει οριστεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας στον ρόλο του συντονιστή.

    Βάσω Κουτσούμπα

    [02] ΟΞΕΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΣΚΗΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 16 Μαρτίου 2005 (19:56 UTC+2)

    Οξεία επίθεση κατά της κυβέρνησης άσκησε σήμερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, κατηγορώντας την για αναξιοπιστία και ανικανότητα να χειριστεί βασικά θέματα καθώς και για λάθος προσανατολισμό. Αυτή η κυβέρνηση, είπε, γυρίζει τη χώρα πίσω, φτωχαίνει τη χώρα, μικραίνει τη χώρα, και αυτά τα πληρώνει ο πολίτης, η οικογένεια, ο ελληνισμός. Αυτή δεν είναι κυβέρνηση, είναι μικροκομματικό μαγαζί που δεν ξέρει τα προβλήματα του τόπου, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και επιτέθηκε προσωπικά εναντίον του πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντας τον κ. Καραμανλή μέρος του προβλήματος και έχοντα την κύρια ευθύνη για τον κατήφορο της χώρας τους δώδεκα μήνες διακυβέρνησης από τη ΝΔ.

    Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός οδήγησαν τη χώρα μας σε οικονομικό κατήφορο, έναν κατήφορο που οδήγησε τη χώρα μας σε ένα έλλειμα κοντά στο 6,5. «Βλέπουμε έναν Πρωθυπουργό αδύναμο να επαναλαμβάνει προεκλογικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις και να τις μεταθέτει συνεχώς κάπου στο μέλλον. Την ίδια στιγμή η πραγματικότητα τον διαψεύδει. Βλέπουμε την έλλειψη συντονισμού και κατεύθυνσης της Κυβέρνησης, που οδηγεί τη χώρα καθημερινά σε αδιέξοδα και βλέπουμε τις αντιφάσεις, τις ανακολουθίες, τις αντιπαραθέσεις, βλέπουμε την επιδείνωση των προβλημάτων της χώρας, σήμερα έχουμε δυστυχώς καθοδική πορεία σε όλους τους τομείς. Δεν ασκεί εξωτερική πολιτική ευτυχώς που υπάρχουμε και εμείς» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου για να επισημάνει ότι η ευθύνη του ΠΑΣΟΚ είναι να δουλέψει μέρα με τη μέρα με συνέπεια, μεθοδικότητα, αλλά και με ξεκάθαρους στόχους. «Είμαστε σήμερα αξιωματική αντιπολίτευση, είμαστε αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση, όπως και αύριο θα είμαστε αξιόπιστη κυβέρνηση» τόνισε. Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στη φημολογούμενη απόφαση του Εκλογοδικείου, με την οποία εισέρχεται στη Βουλή ο Αχιλλέας Καραμανλής, κάνοντας λόγο για «δικαστικό πραξικόπημα» και «μείζον πολιτικό θέμα που αφορά προσωπικά τον ίδιο τον κ. Καραμανλή». Πρόκειται για δείγμα υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών, ανατρέπεται η πάγια νομολογία και οδηγούμαστε στο οξύμωρο σχήμα να διαμορφώνεται μετά τις εκλογές ένα εκλογικό αποτέλεσμα με δύο διαφορετικούς εκλογικούς νόμους. Ένα για την υπόλοιπη χώρα, όπου δεν προσμετρούνται τα λευκά, και ένα για το νομό Πέλλας, όπου προσμετρούνται τα λευκά. Χαρακτήρισε επίσης τραγέλαφο την υπόθεση του βασικού μετόχου και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κάνει τώρα η κυβέρνηση για να πάρει αναβολή σε κυρώσεις από την Ευρωπαική Ενωση. Προσπαθεί τώρα με συνεχή ψεύδη να μην αποκαλύψει τα λάθη της και την αναξιοπιστία της. Απέναντι σ΄ αυτή την αναξιόπιστη κυβέρνηση η χώρα μας περιμένει την εναλλακτική πρόταση που είναι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

    Σε ό,τι αφορά την οργανωτική συγκρότηση του Κινήματος, αλλά και στη στάση που πρέπει να τηρούν τα στελέχη και τα μέλη, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι ο ίδιος προσδοκά «στάσεις και συμπεριφορές που θα ανταποκρίνονται σε όσα ζητά ο ελληνικός λαός. Πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική ενός κρατισμού, να εμπιστευτούμε τον πολίτη. Απόφαση μας είναι να προσφέρουμε, να αλλάξουμε την Ελλάδα, να αλλάξουμε το ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε ξανά την Ελλάδα".

    Διατυπώνοντας την πρότασή του για τη θέση του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου και των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, τόνισε ότι διασφαλίζονται οι δύο βασικές αρχές της συνέχειας και της ανανέωσης. «Η ανανέωση πρέπει να είναι ορατή παντού, από τα κεντρικά όργανα του Κινήματος μέχρι και τις Δημοτικές μας Οργανώσεις. Όμως η ανανέωση δεν μπορεί, παρά να συνοδεύεται και από την εμπειρία και από την γνώση που έχουν και στελέχη του Κόμματός μας, που αναδείχθηκαν σ' όλη την ιστορική διαδρομή αυτού του Κινήματος», είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Τέλος, αναφέρθηκε και στο ρόλο της Κ.Ο. του κόμματος, τονίζοντας ότι ο ρόλος της ήταν αυτό το χρόνο και θα είναι ιδιαίτερα σημαντικός, μιας και η Κ.Ο. είναι η αιχμή του δόρατος της αντιπολίτευσης που ασκεί το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή.

    [03] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΤΩΝΑΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ "ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ"

    Αθήνα, 16 Μαρτίου 2005 (15:03 UTC+2)

    "H ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι ο νόμος για το "βασικό μέτοχο" είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα και συμβατός με το κοινοτικό δίκαιο. Εφόσον όμως, η Επιτροπή κρίνει ότι χρειάζονται περισσότερες συζητήσεις, εμείς μετέχουμε σ΄αυτές τις διαβουλεύσεις και για τον

    λόγο αυτό ζητήσαμε αναβολή , η οποία προφανώς έγινε δεκτή", δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

    "Η ελληνική πλευρά ό,τι είχε να πεί, το είπε", διευκρίνισε σε ερώτηση σχετικά με την επιστολή, με τη οποία η κυβέρνηση ζήτησε αναβολή της συζήτησης για το βασικό μέτοχο στο «Κολλέγιο των Επιτρόπων». Σε παρατήρηση ότι σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε αρνητική εισήγηση για την Ελλάδα και υπεβλήθη πρόταση να αποσταλεί προειδοποιητική επιστολή, ο κ.Αντώναρος σημείωσε ότι «μερίδα του Τύπου χρησιμοποίησε πολύ επιλεκτικά αρνητικές εισηγήσεις και δεν έκανε αναφορά σε θετικές προσεγγίσεις Γενικών Διευθυντών ή αξιωματούχων από τη Γερμανία ή τη Γαλλία. Ας μην μπερδεύουμε τους μύχιους πόθους ορισμένων με την πραγματικότητα». Σε ερώτηση γιατί γιατί επομένως η κυβέρνηση ζήτησε αναβολή, αφού το γενικό κλίμα δεν ήταν τόσο αρνητικό, ο κ.Αντώναρος απάντησε «η ελληνική κυβέρνηση κάνει τις επιλογές της. ΄Εκρινε ότι ήθελε να ζητήσει αναβολή». Σε ερώτηση «τι εξυπηρετεί την κυβέρνηση η αναβολή της συζήτησης», ο κ.Αντώναρος σημείωσε ότι ο νόμος «προβλέπεται από το ελληνικό Σύνταγμα, το οποίο ψηφίστηκε από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Βουλής και το οποίο έχουμε υποχρέωση να υπερασπιζόμαστε συνέχεια, χωρίς διακοπή, με πειστικά επιχειρήματα. Η βασική όχληση στρέφεται εναντίον του Συντάγματός μας, το οποίο πρέπει να υπερασπιστούμε μέχρι τέλους». Και πρόσθεσε πως η διαδικασία στην ΕΕ δεν έχει τη μορφή τελεσιγράφου. Είναι μια διαρκής ζύμωση, όπου η Ελλάδα μετέχει ενεργά κι εποικοδομητικά, εξυπηρετώντας αποτελεσματικά τα συμφέροντά της και προωθώντας την ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Ερωτηθείς αν υπάρχει θέμα «πολιτικών ευθυνών για όσους διαβεβαίωναν τον πρωθυπουργό ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το νόμο», ο κ.Αντώναρος μίλησε για «ευσεβείς πόθους όσων εκφράζουν αυτές τις απόψεις» ενώ σε ερώτηση αν υπάρχει στην κυβέρνηση σκέψη τροποποίησης του νόμου, διέψευσε ότι υπάρχει τέτοια σκέψη - «δεν είπα εγώ τέτοιο πράγμα. Αντιθέτως».

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις δηλώσεις της κυβέρνησης περί «παραφιλολογίας" για τη δεύτερη επιστολή που θα απέστειλε η κυβέρνηση στην Επιτροπή, πράγμα που όμως έγινε, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στις χθεσινές δηλώσεις του κ. Παυλόπουλου όπου δίνονταν οι σχετικές διευκρινίσεις και τόνισε, πως οι δικές του δηλώσεις «βρίσκονται σε απόλυτη σύμπνοια με τις δηλώσεις του κ.Παυλόπουλου».

    Τέλος σε ερώτηση σχετική με δημοσίευμα της «Καθημερινής», σύμφωνα με το οποίο ο κ.Καραμανλής κι ο κ.Αλογοσκούφης θα ζητήσουν πολιτική λύση για τη χρηματοδότηση των έργων απ' το Γ΄ ΚΠΣ, ο κ. Αντώναρος είπε ότι «δεν έχω κανένα λόγο να επιβεβαιώσω τις δημοσιογραφικές πληροφορίες εφόσον εκκρεμούν οι σχετικές συζητήσεις».

    Βάσω Κουτσούμπα

    [04] ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ Η Ε.Ε. ΝΕΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ

    Ζάγκρεμπ, 16 Μαρτίου 2005 (18:07 UTC+2)

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) αποφάσισαν να αναβάλλουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Κροατίας και της Ε.Ε., χωρίς μάλιστα να ορίσουν νέα ημερομηνία, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου και προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της Ένωσης, Ζαν Άσελμπορν.

    Ο κ. Άσελμπορν δήλωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ευρωπαϊκής «οικογένειας» κατέληξαν σε αυτή την απόφαση, λόγω της αδυναμίας να καταλήξουν σε μια κοινή θέση αναφορικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Κροατίας- Ε.Ε.

    Το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. υιοθέτησε ένα νέο διαπραγματευτικό πλαίσιο για την Κροατία, βάσει του οποίου οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν μόλις το Ζάγκρεμπ προχωρήσει στην υλοποίηση όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων.

    Βάσει των συμπερασμάτων που υιοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, θα συγκληθεί ένα διμερές διακυβερνητικό συνέδριο, με κοινή συμφωνία των ενδιαφερόμενων μερών, μόλις διαπιστωθεί ότι η Κροατία συνεργάζεται πλήρως με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

    [05] ΠΑΣΟΚ: Η Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΞΕΛΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    Αθήνα, 16 Μαρτίου 2005 (20:58 UTC+2)

    Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου εξελέγη το βράδυ της Τετάρτης Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, μετά από πρόταση του προέδρου του Κινήματος, Γιώργου Παπανδρέου, με 228 ψήφους. Βρέθηκαν, επίσης, τέσσερα άκυρα και 48 λευκά ψηφοδέλτια.

    Σημειώνεται ότι από τα 288 άτομα που ήταν εγγεγραμμένα στους εκλογικούς καταλόγους, ψήφισαν τα 280.

    [06] ΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΣΚΑΦΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ

    Πειραιάς, 16 Μαρτίου 2005 (20:43 UTC+2)

    Με μέριμνα του Θαλάμου Επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας

    πραγματοποιήθηκαν από χθες μέχρι σήμερα με περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος τέσσερις διακομιδές ασθενών, οι οποίοι έχρηζαν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης.

    Συγκεκριμένα διακομίστηκαν

    - 64χρονη γυναίκα από την Άνδρο στη Σύρο

    - 84χρονος άνδρας από τη Νάξο στη Σύρο

    - 39χρονος άνδρας από τη Νάξο στη Σύρο

    - 36χρονη γυναίκα από τη Σαμοθράκη στην Αλεξανδρούπολη.

    Στο μεταξύ, από άνδρες της Λιμενικής Αρχής Σαλαμίνας εντοπίστηκε σήμερα στη θαλάσσια περιοχή Βασιλικών Σαλαμίνας από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ημιβυθισμένο ΙΧΕ αυτοκίνητο κενό επιβατών.

    Το όχημα ανελκύθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ δεν προκλήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

    Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.

    [07] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ "ΒΑΣΙΚΟΥ ΜΕΤΟΧΟΥ"

    Αθήνα, 16 Μαρτίου 2005 (20:35 UTC+2)

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος, αναφερόμενος στα όσα είπε στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρός του Γιώργος Παπανδρέου, για το θέμα του «βασικού μετόχου», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Με τις σημερινές αναφορές του στο θέμα του «βασικού μετόχου», ο κ. Παπανδρέου κατέρριψε μόνος του το μύθο της 'ανανέωσης' του κόμματός του και της δήθεν 'συμπόρευσης' με τον αγώνα της κυβέρνησης για την εμπέδωση της διαφάνειας και την πάταξη της διαπλοκής.

    »Ο κ. Παπανδρέου οφείλει να θυμηθεί τα ακόλουθα, τα οποία γνωρίζει όλος ο Ελληνικός λαός αλλά και οι ίδιοι οι οπαδοί του:

    »Οι αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το θέμα του «βασικού μετόχου», αφορούν, πρωτίστως και κυρίως, το άρθρο 14 παρ. 9 του Συντάγματος, το οποίο εισηγήθηκε το κόμμα του ως Κυβέρνηση στην τελευταία Αναθεωρητική Βουλή και το οποίο ψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία της Εθνικής Αντιπροσωπείας.

    »Οι αιτιάσεις αυτές έφθασαν στην Ελλάδα επί των ημερών της Κυβέρνησης Σημίτη, της οποίας κορυφαίος Υπουργός ήταν ο κ. Γ. Παπανδρέου. Επί ένα και πλέον χρόνο η Κυβέρνηση Σημίτη - άρα και ο κ. Παπανδρέου - απέφυγαν επιμελώς να απαντήσουν στις αιτιάσεις αυτές και να υπερασπιστούν το Σύνταγμά μας. Τους λόγους αυτής της σιωπής, και της έμμεσης απαξίωσης του Συντάγματός μας από το ΠΑΣΟΚ, όλοι τούς αντιλαμβάνονται, αφού όλοι κατανοούν ποια συμφέροντα εξυπηρετούντο από μια τέτοια στάση.

    »Σήμερα η κυβέρνηση κάνει αυτό που δεν έκανε το ΠΑΣΟΚ:

    Υπερασπίζεται το Σύνταγμα και την έννομη τάξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την ανάγκη να επικρατήσει διαφάνεια στους κρίσιμους τομείς των δημοσίων συμβάσεων και των Μ.Μ.Ε.

    »Και την ώρα που η κυβέρνηση δίνει αυτή τη μάχη, ο κ. Παπανδρέου και το κόμμα του - όπως φάνηκε άλλωστε και κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, ως προς το νόμο για τον «βασικό μέτοχο» - επιτίθενται στην Κυβέρνηση και συμπορεύονται, ως ουραγοί, στην αντίστοιχη επίθεση και τη συναφή προσπάθεια παραπληροφόρησης, με τα συμφέροντα που θίγονται από την πολιτική της Κυβέρνησης να επιβάλει τη διαφάνεια.

    »Είναι άλλωστε τα ίδια αυτά συμφέροντα που, πλουσιοπάροχα, παρέχουν στον κ. Παπανδρέου και στο κόμμα του την αμέριστη συνδρομή τους για την αποσιώπηση των σφαλμάτων του και της πολιτικής του ανυπαρξίας.

    »Και με τις σημερινές του δηλώσεις ο κ. Παπανδρέου απλώς επιβεβαιώνει ότι τόσο το κόμμα του όσο και ο ίδιος, παραμένουν αθεράπευτα προσκολλημένοι στο παρελθόν τους και ότι αδυνατούν, για λόγους που όλοι γνωρίζουν, να συμβάλλουν σε μια τόσο σημαντική προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας της Δημοκρατίας μας.

    »Γρήγορα θα αντιληφθούν και πάλι ότι στη Δημοκρατία η αλήθεια και η συνέπεια πάντοτε επικρατούν έναντι της παραπληροφόρησης και των δολιχοδρομιών της διαπλοκής», κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Π. Παυλόπουλος.

    [08] ΣΥΛΛΗΨΗ ΟΔΗΓΟΥ ΤΑΞΙ

    Πειραιάς, 16 Μαρτίου 2005 (20:29 UTC+2)

    Από προσωπικό του Α' Λιμενικού Τμήματος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά συνελήφθη στην περιοχή Ακτή Βασιλειάδη, οδηγός ταξί, διότι στερούνταν ασφαλιστηρίου συμβολαίου για το εν λόγω όχημα.

    Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα κατά την αυτόφωρη διαδικασία.

    [09] ΥΠΕΧΩΔΕ: "ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ"

    Αθήνα, 16 Μαρτίου 2005 (20:15 UTC+2)

    Με αφορμή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν περιβαλλοντικές οργανώσεις, από το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

    «Το περιβάλλον αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβερνητικής δράσης. Σε ό,τι αφορά στο έργο του ΥΠΕΧΩΔΕ στον ευαίσθητο τομέα του περιβάλλοντος υπενθυμίζουμε ότι στην ομιλία του στις 3 Φεβρουαρίου, στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου HELΕCO του ΤΕΕ, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, παρουσίασε εκτενώς τους άξονες της περιβαλλοντικής πολιτικής μας και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα. Θυμίζουμε, επίσης, ότι την προηγούμενη εβδομάδα δόθηκε στη δημοσιότητα ο συνολικός απολογισμός έργου των 12 πρώτων μηνών στον οποίο αναφέρονται αυτά που έγιναν τον πρώτο χρόνο και πολλά από αυτά που θα γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα.

    »Κάθε καλοπροαίρετος μπορεί να αναζητήσει τον απολογισμό και να δει ότι σε αυτούς τους δώδεκα μήνες έγιναν πολλά. Φυσικά σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν μπορούν να λυθούν προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος επί πέντε, δέκα ή και πολλά χρόνια. Όπως για παράδειγμα τα προβλήματα στην Χωροταξία ή στη μη ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο των κοινοτικών οδηγιών για το περιβάλλον. Επιτέλους όμως γίνονται βήματα προόδου!

    »Από ό,τι έχουμε πληροφορηθεί, στο παρελθόν δεν έχει ασκηθεί κριτική από περιβαλλοντικές οργανώσεις με τον τρόπο που έγινε χθες για τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης. Παρόλο που θεωρούμε άδικη αυτή τη στάση σε ό,τι αφορά στο έργο του ΥΠΕΧΩΔΕ, θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν κρύβει κάποια σκοπιμότητα και θα συνεχίσουμε ασφαλώς να επιδιώκουμε την συνεργασία με όλες τις περιβαλλοντικές οργανώσεις», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ.

    [10] ΤΗΝ 27η FURNIDEC ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαρτίου 2005 (20:57 UTC+2)

    Την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως μητρόπολης του διεθνούς design πρότεινε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, εγκαινιάζοντας απόψε την 27η διεθνή έκθεση επίπλου Furnidec, την οποία διοργανώνει η Helexpo στους χώρους του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου Θεσσαλονίκης.

    H 27η Furnidec, υπογράμμισε ο κ. Παπαγεωργόπουλος, έρχεται να επιβεβαιώσει την επιτυχία των τελευταίων κλαδικών εκθέσεων. Κάθε έκθεση είναι και μία γιορτή για την πόλη, μία ευκαιρία προβολής της, είπε.

    Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στη στενή σχέση των πολιτών της Θεσσαλονίκης με τις εκθέσεις, επισημαίνοντας ωστόσο την ανάγκη ανανέωσης των χώρων και υποδομών του εκθεσιακού κέντρου. Μεταξύ άλλων πρότεινε να δημιουργηθούν υπόγεια πάρκινγκ τα οποία θα εξυπηρετούν του εκθέτες.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Helexpo Αριστοτέλης Θωμόπουλος επισήμανε ότι «φέτος η Furnidec αναγεννιέται και εργαστήκαμε πολύ σκληρά για την επιτυχία της». Η παρουσία των εκθετών είναι πολύ δυναμική πρόσθεσε.

    Η φετινή Furnidec φιλοδοξεί να ανοίξει νέους εμπορικούς ορίζοντες στους Έλληνες κατασκευαστές επίπλου, στους οποίους προσφέρει τη δυνατότητα να προβάλουν και να αναδείξουν την παραγωγή τους τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό και κυρίως στις Βαλκανικές χώρες.

    Στην 27η Furnidec συμμετέχουν μεγάλες εταιρίες επίπλων, νέοι καθώς και παλαιοί εκθέτες, που στις τελευταίες διοργανώσεις απουσίαζαν, ενώ, για μια ακόμη φορά δίνουν το παρόν τους, το παραγωγικό και σχεδιαστικό δυναμικό της Ελλάδας που δραστηριοποιείται στον κλάδο, καθώς και μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού.

    Οι εκθέτες της φετινής διοργάνωσης, φθάνουν τους 285, εκ των οποίων οι 260 είναι άμεσοι και προέρχονται από την Ελλάδα και έξι χώρες και συγκεκριμένα τη Βουλγαρία, την Ιταλία, την Ινδία, τη Τσεχία, την Τουρκία και το Πακιστάν, ενώ, οι 25 είναι έμμεσοι και αντιπροσωπεύουν την Ιταλία, την Ισπανία και την Τουρκία.

    Στις επίσημες κρατικές συμμετοχές περιλαμβάνονται η Τουρκία, μέσω της SENEXPO, με 43 εταιρίες και η Ιταλία με 33, ενώ μια μικρή υποχώρηση στον αριθμό των εκθετών που σημειώνεται, έχει να κάνει- σύμφωνα με τους διοργανωτές- με τη μείωση των Τούρκων εκθετών, σε σχέση με πέρυσι.

    Στην 27η Furnidec διοργανώνεται φέτος εκθεσιακό αφιέρωμα Extreme Design σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί ως τρίτη κορυφαία παράμετρος της ελληνικής επιπλοποιίας, ο σχεδιασμός. Στο αφιέρωμα, περισσότερα από 30 κορυφαία μοντέλα ισάριθμων κατασκευαστών παρουσιάζονται στον ειδικό, γι αυτόν τον σκοπό, χώρο που διαμορφώθηκε στο Περίπτερο των Εθνών.

    Ως βασική καινοτομία της έκθεσης, για τη διευκόλυνση των εμπορικών επαφών και την αύξηση των εμπορικών αποδόσεων, λειτουργεί το ExpoPartenariat, στόχος του οποίου είναι η συνεργασία των επιχειρήσεων, με τη μεθοδολογία των προκαθορισμένων συναντήσεων.

    Η έκθεση αναπτύσσεται σε 13 περίπτερα, καταλαμβάνει 19.920 τ.μ. και θα διαρκέσει έως τις 20 Μαρτίου. Οι ώρες λειτουργίας της είναι τις καθημερινές από τις 11:00 έως τις 21:00 και το Σαββατοκύριακο από τις 10:00 έως τις 21:00.

    [11] ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1/3 ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαρτίου 2005 (18:48 UTC+2)

    Σε ένα χρόνο αναμένεται να ολοκληρωθεί το συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ έργο της αντικατάστασης 120 χιλιομέτρων του δικτύου ύδρευσης στην Θεσσαλονίκη, που προωθεί η Εταιρία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ).

    Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της εταιρίας Σάκης Τζακόπουλος πρόκειται για 30 χιλιόμετρα στο κέντρο της πόλης, 34 στην ανατολική και 56 στη δυτική Θεσσαλονίκη, η αντικατάσταση των οποίων έχει ήδη δημοπρατηθεί.

    Τα 120 χιλιόμετρα αποτελούν περίπου το ένα τρίτο του συνολικού δικτύου που πρέπει να αντικατασταθεί, κάτι που η διοίκηση της εταιρίας- στόχος της οποίας είναι η διαρροή νερού να περιοριστεί στο 15% από 25% που είναι σήμερα- εκτιμά ότι θα γίνει στα επόμενα τρία χρόνια.

    Εξάλλου, ο κ.Τζακόπουλος έκανε γνωστό ότι ολοκληρώνονται οι μελέτες για την κατασκευή δεξαμενών για την καλύτερη διαχείριση του νερού, καθώς από την προηγούμενη Τετάρτη οι υφιστάμενες δεξαμενές δέχονται και το νερό από τον Αλιάκμονα. Η ΕΥΑΘ έχει αναθέσει στην εταιρία, αμερικανικών συμφερόντων, «FYFE Hellas» την αποκατάσταση των ζημιών στους αγωγούς με τη χρήση μιας νέας τεχνικής με ρητίνες. Η μέθοδος αυτή κοστίζει το ένα δέκατο απ' ό,τι η κλασική μέθοδος αποκατάστασης των ζημιών και ολοκληρώνεται εντός μίας ημέρας. Επίσης, μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί η καταγραφή των «κόκκινων» σημείων των αγωγών αποχέτευσης, ώστε για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων να γίνουν σχετικά έργα βελτίωσης.

    Όσον αφορά στα επιχειρηματικά σχέδια της ΕΥΑΘ ο κ.Τζακόπουλος ανέφερε ότι μελετάται η δυνατότητα να προχωρήσει η εταιρία στην εμφιάλωση νερού, από άλλες πηγές εκτός της υδροδότησης της Θεσσαλονίκης, το οποίο θα διατίθεται εκτός πόλεως

    Τέλος, στο πλαίσιο της προσπάθειας βελτίωσης εξυπηρέτησης του κοινού λειτουργεί στην πλατεία Δημοκρατίας (περιοχή Βαρδαρίου) το νέο κατάστημα εξυπηρέτησης πολιτών και σύντομα θα δημιουργηθεί ακόμη ένα στην ανατολική πλευρά της πόλης, απέναντι από τη νομαρχία (Ντεπό), ενώ από την 1η Απριλίου οι λογαριασμοί της εταιρίας θα μπορούν να εξοφλούνται μέσω τραπεζών και σύντομα θα λειτουργήσουν και ειδικά μηχανήματα αυτόματης εξόφλησης λογαριασμών (ΑΤΜ).

    [12] AΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ AEGEAN ΛΟΓΩ 4ΩΡΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Αθήνα, 16 Μαρτίου 2005 (18:37 UTC+2)

    Την ματαίωση πτήσεών της λόγω της τετράωρης στάσης εργασίας που έχουν εξαγγείλει για την Πέμπτη (από 12.00 - 16.00) οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ανακοίνωσε η Aegean Airlines.

    Συγκεκριμένα, ματαιώνονται οι πτήσεις 904/905 Αθήνα- Λάρνακα- Αθήνα, 920/921 Θεσσαλονίκη- Λάρνακα- Θεσσαλονίκη, 254/255 Αθήνα- Μυτιλήνη- Αθήνα, 374/375 Αθήνα- Μύκονος- Αθήνα, 354/355 Αθήνα- Σαντορίνη- Αθήνα, 414/416 Αθήνα- Ιωάννινα- Αθήνα. Παράλληλα έχει αλλάξει η ώρα αναχώρησης σε 27 πτήσεις του δικτύου.

    Προκειμένου να εξυπηρετηθεί το επιβατικό κοινό που ταξιδεύει προς/από Λάρνακα, η Aegean δρομολογεί έξτρα πτήση για αύριο το βράδυ από την Λάρνακα προς την Αθήνα καθώς και μία έξτρα πτήση που θα εκτελεστεί την Παρασκευή το πρωί από Αθήνα προς Λάρνακα. Όσον αφορά τους επιβάτες των πτήσεων 920/921 Θεσσαλονίκη- Λάρνακα- Θεσσαλονίκη θα προωθηθούν στον προορισμό τους μέσω Αθηνών.

    Οι υπόλοιπες 73 προγραμματισμένες πτήσεις του δικτύου θα εκτελεστούν κανονικά με μικρές αποκλίσεις όσον αφορά στην ώρα αναχώρησης.

    [13] ΧΡΟΝΟΧΡΕΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

    Αθήνα, 16 Μαρτίου 2005 (18:08 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Μιχάλης Καραμανής, ανακοίνωσε την Τετάρτη, ότι πρόκειται να εφαρμοστεί πιλοτικά από φέτος και σε αστικούς καταναλωτές, χρονοχρέωση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

    Προϋπόθεση είναι η αντικατάσταση των μετρητών με νέους που έχουν τη δυνατότητα μέτρησης της κατανάλωσης ανά χώρα και ήδη γίνονται σχετικές συνεννοήσεις με τη ΔΕΗ και με ιταλική εταιρία που εφαρμόζει ανάλογο πρόγραμμα στη γειτονική χώρα. Η δαπάνη της αντικατάστασης των μετρητών εξετάζεται να ενταχθεί στο Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και εκτιμάται σε 50 ευρώ ανά μετρητή.

    Με τη χρονοχρέωση θα υπάρχει η δυνατότητα διαφορετικών χρεώσεων της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη διάρκεια της ημέρας, δηλαδή υψηλότερες χρεώσεις κατά τις ώρες αιχμής και χαμηλότερες το υπόλοιπο διάστημα της ημέρας. Επίσης μπορεί να ειδοποιείται με φωτεινό σήμα ο καταναλωτής που εμφανίζει αυξημένη κατανάλωση τις ώρες αιχμής. Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί πιλοτικά κατ αρχήν στους πελάτες που εμφανίζουν τις μεγαλύτερες καταναλώσεις.

    Η διοίκηση της ΡΑΕ παρουσίασε σήμερα το νέο κώδικα συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας που ρυθμίζει τη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς. Ο διάλογος για το νέο κώδικα θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες και θα ακολουθήσει η προκήρυξη διαγωνισμού για την κατασκευή ιδιωτικών μονάδων παραγωγής ρεύματος.

    [14] ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΚΥΚΛΩΜΑ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΜΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

    Αθήνα, 16 Μαρτίου 2005 (18:04 UTC+2)

    Το υπουργείο Οικονομικών έχει εντοπίσει κύκλωμα πλαστογράφησης πιστοποιητικών εκτελωνισμού αυτοκινήτων, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζας, σε χαιρετισμό του στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Εμπόρων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων όπου παραβρέθηκε.

    Ο υφυπουργός είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως στην υπόθεση αυτή εμπλέκονται και έμποροι αντιπρόσωποι αυτοκινήτων, τονίζοντας ότι η έρευνα θα συνεχισθεί σε βάθος και ότι αποτελεί για την κυβέρνηση ζήτημα ηθικής τάξης.

    Απαντώντας στο αίτημα του κλάδου για κατάργηση των τελών ταξινόμησης στα επιβατικά αυτοκίνητα, είπε οτι αυτά είναι περιορισμένα, ενώ αναφερόμενος στο τέλος ταξινόμησης για τα επαγγελματικά, είπε οτι η επιβάρυνση είναι πολύ μικρή και ισοδυναμεί με τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας.

    [15] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ "ΛΙΣΤΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ"

    Σκόπια, 16 Μαρτίου 2005 (21:03 UTC+2)

    Την έντονη αντίδραση της προέδρου του Πρωτοδικείου Σκοπίων, Ντομπρίλα Κατσάρκα, προκάλεσε η δημοσιοποίηση της λίστας με εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις μεγάλων οικονομικών σκανδάλων, που αποκαλύφθηκαν στην ΠΓΔΜ, και την οποία κατάρτισε η αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια.

    Στη "λίστα διαφθοράς από ανώτερους αξιωματούχους", όπως την ονόμασε η αμερικανική πρεσβεία, περιλαμβάνονται δέκα υποθέσεις κατάχρησης και διασπάθισης δημοσίου χρήματος, στις οποίες εμπλέκονται κυρίως αξιωματούχοι της προηγούμενης κυβέρνησης VMRO-DPMNE, του Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, και οι οποίες δεν έχουν εκδικαστεί μέχρι σήμερα.

    Η πρόεδρος του Πρωτοδικείου Σκοπίων, αφού έκανε λόγο για κατάφωρη ανάμειξη από την αμερικανική πλευρά στο δικαστικό σύστημα της χώρας, κάλεσε την αμερικανική πρεσβεία να απαντήσει «βάσει ποιων διεθνών κανόνων της διπλωματίας δημοσίευσε τη "μαύρη λίστα" των δικαστών» της ΠΓΔΜ.

    [16] ΠΓΔΜ: ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑΡΤΣΟΥΛΟΦΣΚΙ

    Σκόπια, 16 Μαρτίου 2005 (20:56 UTC+2)

    Έντονα αντέδρασαν τα κόμματα της σκοπιανής αντιπολίτευσης, VMRO-Λαϊκό και VMRO-DPMNE στην απόφαση της κυβέρνησης να εκδώσει στις αρχές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία τον Γιόχαν Ταρτσούλοφσκι, πρώην σωματοφύλακα του εκλιπόντος πρόεδρου της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη το VMRO-DPMNE κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν προστατεύει τους πολίτες της χώρας και επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμιά συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της ΠΓΔΜ και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, γεγονός που, όπως τονίστηκε, σημαίνει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει τα έξοδα για την υπεράσπιση των κατηγορουμένων, αλλά και να στηρίξει οικονομικά τις οικογένειές τους.

    Το VMRO-DPMNE καταφέρθηκε και εναντίον του Διεθνούς Δικαστηρίου, υποστηρίζοντας πως δεν έχει κάνει τίποτα μέχρι στιγμής για τη διαλεύκανση των τεσσάρων υποθέσεων, στις οποίες κατηγορούμενοι είναι άνδρες του «Απελευθερωτικού Εθνικού Στρατού» ή άλλως ΟΝΑ.

    Οι τέσσερις αυτές υποθέσεις αφορούν την υπόθεση απαγωγής και βασανισμού δυο εργατών της κατασκευαστικής εταιρίας «Mavrovo», το κλείσιμο του φράγματος στη λίμνη Λίπκοβο, με αποτέλεσμα να διακοπεί η υδροδότηση στο Κουμάνοβο επί μεγάλο διάστημα, η δολοφονία στρατιωτών στην περιοχή Βέιτσε από άνδρες του ΟΝΑ και η βομβιστική επίθεση σε μοτέλ, που στοίχισε τη ζωή σε δυο φύλακες, σε περιοχή εκτός των Σκοπίων, στο δρόμο προς το Τέτοβο.

    [17] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΡΟΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ

    Ζάγκρεμπ, 16 Μαρτίου 2005 (20:50 UTC+2)

    Την ανάγκη να μην πάρει δραματικές διαστάσεις η απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) για την αναβολή των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ε.Ε. και της Κροατίας έσπευσαν να τονίσουν τα κροατικά κοινοβουλευτικά κόμματα, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι το Ζάγκρεμπ θα πρέπει να συνεχίσει τις προετοιμασίες για την ευρωπαϊκή ένταξη. Τα περισσότερα μάλιστα κόμματα απέφυγαν να χαρακτηρίσουν ως «αποτυχία» της κροατικής κυβέρνησης την αναβολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    «Εάν οι Βρυξέλλες κάνουν λάθος για την Κροατία, αυτή δεν έχει κανένα λόγο να κάνει λάθος για τον εαυτό της» δήλωσε με αινιγματικό τρόπο ο ηγέτης του ισχυρότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP), Ίβιτσα Ράτσαν. Επισήμανε δε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες ώστε όταν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν άμεσα και να έχουν επιτυχή έκβαση.

    «Η ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων έχει δραματοποιηθεί υπερβολικά, σε κάποιο βαθμό ακόμη και από υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους» είπε χαρακτηριστικά ο Ίβιτσα Ράτσαν.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Κροατικού Αγροτικού Κόμματος (HSS), Ζλάτκο Τόμτιστς, δήλωσε ότι η Κροατία θα πρέπει να συνεχίσει τον δρόμο της, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, όπως χαρακτηριστικά είπε, και να προσπαθήσει για μια δεύτερη ευρωπαϊκή ευκαιρία.

    «Θα πρέπει να ανασκουμπωθούμε και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια νέα ευκαιρία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό» είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του HSS.

    Σε αντίθεση με τους Ίβιτσα Ράτσαν και Ζλάτκο Τόμτιστς, ο ηγέτης του Κροατικού Κόμματος Δικαιωμάτων, Άντο Τιάπιτς, εμφανίστηκε απογοητευμένος από την αναβολή της έναρξης των διαπραγματεύσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το γεγονός ότι δεν ορίστηκε νέα ημερομηνία (διαπραγματεύσεων) σημαίνει ότι οι συνομιλίες μπορεί να αρχίσουν αύριο ή σε 20 χρόνια από τώρα».

    Ο Άντο Τιάπιτς έστρεψε τα «πυρά» του προς την κυβέρνηση του Ίβο Σαναντέρ, λέγοντας ότι ευθύνεται γι' αυτή την απόφαση της Ε.Ε., την οποία και χαρακτήρισε ως το «χειρότερο δυνατό σενάριο» για την ευρωπαϊκή προοπτική της Κροατίας.

    Στον αντίποδα, ο ηγέτης του Φιλελεύθερου Κόμματος (LS), Ζλάτκο Κράμαριτς, δήλωσε ότι η αναβολή των διαπραγματεύσεων ήταν το «μικρότερο δυνατό κακό», αφού το Ζάγκρεμπ δεν υφίσταται πλέον την πίεση του χρονοδιαγράμματος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Παρ' όλα αυτά, ο ηγέτης του LS καταφέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης, λέγοντας ότι η απόφαση των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. είναι ένα «καλό μάθημα» για την κυβέρνηση Σαναντέρ, καθώς, όπως είπε, θα πρέπει να εστιάζει τις προσπάθειές της στις προετοιμασίες για την ένταξη κα όχι στις ημερομηνίες.

    Η πρόεδρος του Κροατικού Λαϊκού Κόμματος (HNS), Βέσνα Πούσιτς, απέδωσε την απόφαση για αναβολή των διαπραγματεύσεων στην καθυστερημένη υλοποίηση της πλήρους συνεργασίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, που, όπως είπε, ήταν ένας πολύ βασικός όρος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων στις 17 Μαρτίου, όπως είχε αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Η Βέσνα Πούσιτς χαρακτήρισε ως θετικό γεγονός την υιοθέτηση ενός νέου διαπραγματευτικού πλαισίου και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κροατία θα μπορέσει να ανταποκριθεί σύντομα στις απαιτήσεις της Ε.Ε. έτσι ώστε οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν τον προσεχή Ιούνιο.

    [18] ΑΘΩΟΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΜΙΛΕΝΚΟΒΙΤΣ - ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΩΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

    Βελιγράδι, 16 Μαρτίου 2005 (19:46 UTC+2)

    Αθώος δήλωσε για τις κατηγορίες που του αποδίδονται ο Ντέγιαν Μιλένκοβιτς ή «Μπάγκζι», η δίκη του οποίου συνεχίστηκε την Τετάρτη ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου για το οργανωμένο έγκλημα, στο Βελιγράδι. Ζήτησε, μάλιστα, να μιλήσει με τον Εισαγγελέα Γιόβαν Πρίγιτς για να καταθέσει, όπως είπε, ως μάρτυρας υπεράσπισης της πολιτικής αγωγής, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το ίδιο το κράτος.

    Ο Μιλένκοβιτς δήλωσε αθώος και υποστήριξε ότι οι κατηγορίες που του αποδίδονται είναι ψευδείς. Δεν θέλησε δε να απαντήσει σε καμιά ερώτηση.

    Σημειώνεται ότι βάσει του κατηγορητηρίου, η «μαφία του Ζέμουν», η εγκληματική οργάνωση στην οποία φέρεται να συμμετείχε ο Μιλένκοβιτς, κατηγορείται για 14 δολοφονίες, τέσσερις απαγωγές και δυο τρομοκρατικές ενέργειες. Ο Μιλένκοβιτς κατηγορείται για συμμετοχή σε έξι από τις δολοφονίες.

    Σημειώνεται ότι ο Μιλένκοβιτς μαζί με άλλα έξι άτομα κρατούνται για τη δολοφονία Τζίντζιτς, ο βασικός κατηγορούμενος για την οποία είναι ο Μίλοραντ Ούλεμεκ ή "Λέγκιγια". Στην ίδια υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται άλλα 33 άτομα.

    [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

    Κωνσταντινούπολη, 16 Μαρτίου 2005 (19:09 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος με την Ορθόδοξη Εκκλησία της ΠΓΔΜ έδωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον Σκοπιανό πρωθυπουργό, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, ο οποίος τον επισκέφθηκε την Τετάρτη στο Φανάρι, επικεφαλής σκοπιανής- πολιτικής και εκκλησιαστικής- αντιπροσωπείας.

    Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αναφέρθηκε στην κρισιμότητα του ρόλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την επίλυση της διένεξης μεταξύ της Σκοπιανής και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, εκφράζοντας, παράλληλα, την ικανοποίησή του για την ειλικρινή, όπως είπε, πρόθεση του κ. Βαρθολομαίου να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος που ταλανίζει τις σχέσεις των δυο Εκκλησιών.

    «Ορισμένα προβλήματα δεν επιλύονται από Προέδρους ή Πρωθυπουργούς, αλλά με καλή θέληση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπούτσκοφσκι, επισημαίνοντας ότι τόσο η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο όσο και οι πολίτες της ΠΓΔΜ στηρίζουν τις προσπάθειες για να βρεθεί διέξοδο στην κρίση.

    [20] Ν. ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ: ΑΠΟΧΩΡΙΖΟΜΑΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΛΕΪ ΟΦ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαρτίου 2005 (18:45 UTC+2)

    «Εφόσον κρίνει ο ομοσπονδιακός προπονητής Ουλφ Σέφερτ, ότι μπορεί να με χρησιμοποιήσει για τους αγώνες των πλέι-οφ με την Ουκρανία τον ερχόμενο Ιούνιο, θα είμαι στη διάθεσή του. Έχω συνεννοηθεί με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας Στέλιο Αγγελούδη και τον Σουηδό τεχνικό της Εθνικής. Είναι μεγάλη η πικρία που αναγκάζομαι να αποχωριστώ την Εθνική ομάδα αμέσως μετά τα πλέι-οφ», τόνισε στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία της ΟΧΕ, ο αρχηγός της εθνικής ομάδας ανδρών Νίκος Γραμματικός, προαναγγέλλοντας παράλληλα το οριστικό «αντίο» του στην εθνική.

    «Πιστεύω ότι δεν θα αντιμετωπίσω πρόβλημα να κάνω καθημερινές προπονήσεις σε κάποιον από τους συλλόγους της Αθήνας, για το διάστημα μέχρι τα πλέι-οφ. Διδάχθηκα πάρα πολλά σε θέματα φιλοσοφίας από τον Ουλφ Σέφερτ, που ανήκει στην σκανδιναβική Σχολή. Θα ήμουν αφελής εάν δεν έπαιρνα πάρα πολλά. Η συμβολή του στην εξέλιξη και την άνοδο της Εθνικής ομάδας, υπήρξε εντυπωσιακή και θα ήταν αστείος όποιος το αμφισβητούσε. Οι υπηρεσίες του είναι σημαντικότατες και έχει πολύ μεγάλο μερίδιο στην άνοδο της Εθνικής ομάδας», τόνισε μεταξύ άλλων ο διεθνής άσος.

    [21] Ο ΔΗΜΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙ ΑΙΘΟΥΣΑ ΓΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΣΕ ΠΥΓΜΑΧΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαρτίου 2005 (18:44 UTC+2)

    Ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης Λάζαρος Κυρίζογλου με επιστολή του προς τον αντιπρόεδρο της ΕΟΠ Γιάννη Πετρόπουλο του γνωρίζει, πως έγινε αποδεκτό το αίτημα της ομοσπονδίας για την παραχώρηση ενός κατάλληλου χώρου για την εγκατάσταση ενός ρινγκ, ώστε να δημιουργηθεί μια νέα πυγμαχική κυψέλη στην περιοχή του, που θα φέρει κοντά της παιδιά από την ευρύτερη περιοχή της Δ. Θεσσαλονίκης .

    Μάλιστα ο δήμαρχος καλεί τον αντιπρόεδρο της ΕΟΠ να επισκεφθεί την περιοχή και μαζί να δουν το χώρο των 261 τ.μ. που υπάρχει σε σχολικό συγκρότημα του δήμου και το οποίο διαθέτει θέρμανση, αποδυτήρια και όλες τις ανάλογες υποδομές για να εξυπηρετήσει το άθλημα. Κάτι που θα γίνει σύντομα, ώστε να εμπλουτισθεί στη συνέχεια με το ανάλογο αθλητικό υλικό και να λειτουργήσει κανονικά.

    [22] ΑΛΛΑΖΕΙ ΟΨΗ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαρτίου 2005 (18:42 UTC+2)

    Το όνειρο έγινε πραγματικότητα, αφού στον Απόλλωνα Καλαμαριάς έγινε αυτό που όλοι περίμεναν εδώ και καιρό. Την Τετάρτη υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και μεταξύ άλλων προβλέπει μια νέα κερκίδα και ένα σαφώς καλύτερο γήπεδο, αντάξιο της παρουσίας της ομάδας στο πρωτάθλημα της Α' εθνικής.

    Σύντομα θα τοποθετηθούν 1.800 καθίσματα στις θύρες 1,2,5 και 6, όπως και καινούργια δημοσιογραφικά. Εντός του διμήνου, θα ξεκινήσει και η κατασκευή της κερκίδας επί της οδού Χιλής, χωρητικότητας 3.588 θέσεων. Όλα αυτά μόνο όταν υπάρξει η άδεια για μεταφορά των γηπέδων τένις που υπάρχουν μπροστά από την ήδη υπάρχουσα κερκίδα επί της Χιλής, αλλά και η έκδοση ανοικοδόμησης από την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

    [23] ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΙΒΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαρτίου 2005 (17:47 UTC+2)

    Για το Σεντ Ετιέν της Γαλλίας αναχωρούν την Πέμπτη στις 17.55 οι αθλητές που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου που θα διεξαχθεί το σαββατοκύριακο. Πρόκειται για τον Μιχάλη Γελασάκη, που θα πάρει μέρος στη μικρή (4.196μ.) διαδρομή των ανδρών και την Μαρία Πρωτόπαππα που θα τρέξει στη μεγάλη (8.108μ.) διαδρομή των γυναικών, ενώ μαζί τους θα ταξιδέψει και ο ομοσπονδιακός προπονητής και συντονιστής μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων, Χρήστος Παπαχρήστος. Η ελληνική αποστολή θα φτάσει στη Λιόν μέσω Φρανκφούρτης, ενώ η επιστροφή της στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Δευτέρας.

    Η χώρα μας επανέρχεται στη διοργάνωση μετά από έξι χρόνια απουσίας, καθώς η τελευταία ελληνική συμμετοχή ήταν το 1998 στο Μαρακές. Οι καλύτερες θέσεις που έχει πάρει η χώρα μας στη διοργάνωση είναι στη μεγάλη διαδρομή των ανδρών η 35η του Μάριου Κασσιανίδη (1981), των γυναικών η 80η της Μαρίας Πολύζου (1998) και στη μικρή διαδρομή των ανδρών η 52η του Παναγιώτη Παπούλια (1998).

    Την σπουδαιότητα της παρουσίας της χώρας μας στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα ανωμάλου δρόμου τόνισε σε δήλωσή του ο Χρήστος Παπαχρήστος. «Είναι κίνητρο για τα αγωνίσματα μεγάλων αποστάσεων η συμμετοχή των πρωταθλητών μας σε τόσο σημαντική διοργάνωση για δύο λόγους. Πρώτον έχουν την ευκαιρία σε ένα πολύ δυνατό τεστ με μεγάλους αθλητές να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και δεύτερον ότι η συμμετοχή τους εκεί, βλέποντας τη μεγάλη κλάση κάποιων αθλητών τους, δίνει την ευχέρεια να σκεφτούν ότι για να φτάσεις ψηλά πρέπει να δουλέψεις σκληρά και να έχεις υπομονή, επιμονή και θέληση», τόνισε ο συντονιστής του ΣΕΓΑΣ για τις μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις.

    Το πρόγραμμα:

    Σάββατο 19 Μαρτίου: 15.30 Νεάνιδες (6.152μ.), 16.20 Μικρή ανδρών (4.196μ.), 17.00 Μεγάλη γυναικών (8.108μ.).

    Κυριακή 20 Μαρτίου: 15.25 Έφηβοι (8.108μ.), 16.15 Μεγάλη ανδρών (12.020μ.), 17.15 Μικρή γυναικών (4.196μ.).

    [24] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΟΡΦΑΝΟΥ ΚΑΙ Α. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαρτίου 2005 (17:45 UTC+2)

    Τον Υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό, θα επισκεφθούν την Πέμπτη στις 13:30, ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ Αλέξανδρος Λυκουρέζος και ο αντιπρόεδρος Βίκτωρας Μητρόπουλος για θέματα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Νωρίτερα, στις 11:00 π.μ., τον Υφυπουργό θα επισκεφθεί ο Πρεσβευτής της Γαλλίας στην Αθήνα, Μπρούνο Ντελό.

    [25] ΙΡΑΚ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Βαγδάτη, 16 Μαρτίου 2005 (20:28 UTC+2)

    Το πρώτο εκλεγμένο κοινοβούλιο του Ιράκ πραγματοποίησε την πρώτη συνεδρίαση του, καθώς εξακολουθεί να εκκρεμεί η συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης λόγω των διαφωνιών ανάμεσα στα κυριότερα πολιτικά κόμματα.

    Οι Ιρακινοί αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι θα είχε επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στα κόμματα των σιιτών και τα κόμματα των Κούρδων και των σουνιτών πριν από τη σύγκληση του κοινοβουλίου, όμως έξι εβδομάδες μετά τις εκλογές οι διαπραγματεύσεις ακόμη συνεχίζονται.

    Εκπρόσωποι των κυριοτέρων κομμάτων λένε ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

    Καθώς δεν υπάρχει συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης η πρώτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου είχε καθαρά τελετουργικό χαρακτήρα μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

    Καθώς διακρίνεται αυξανόμενη ανυπομονησία μεταξύ των Ιρακινών, οι πολιτικοί θέλησαν να δώσουν μια εικόνα προόδου συγκαλώντας το κοινοβούλιο σχολιάζει ο Τζιμ Μιούερ του BBC.

    ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ

    Το Κόμμα Συμμαχία Ενωμένων Σιιτών που κέρδισε πάνω από το 50% των εδρών στις εκλογές του Ιανουαρίου, συνομιλεί με τα κουρδικά κόμματα τις τελευταίες εβδομάδες χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχει συμφωνία.

    Οι διαφωνίες επικεντρώνονται στο τι θα απογίνει με τους Κούρδους μαχητές και το καθεστώς της πόλης του Κιρκούκ.

    Η πλειοψηφία των αράβων του Ιράκ ζητά όπως οι Κούρδοι μαχητές ενσωματωθούν στον ιρακινό στρατό.

    Για το Κιρκούκ μια πόλη στο κέντρο των πλούσιων πετρελαιοπηγών του βόρειου Ιράκ οι διαφωνίες επικεντρώνονται στο ποιος θα έχει τον έλεγχο του πετρελαίου.

    [26] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΟΥΛΦΟΒΙΤΣ

    Λονδίνο, 16 Μαρτίου 2005 (19:49 UTC+2)

    Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, Τζακ Στρο, υποδέχθηκε θετικά την αναγγελία νωρίτερα του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους, ότι για το αξίωμα του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας προτείνεται ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πολ Γούλφοβιτς, 61 ετών, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Είναι πολύ διακεκριμένη προσωπικότητα ο Πολ Γούλφοβιτς και διαθέτει εμπειρία διεθνών υποθέσεων. Αν επιβεβαιωθεί ο διορισμός του, θα είμαστε ευτυχείς να συνεργαστούμε μαζί του", δήλωσε στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών, στις Βρυξέλλες, ο Στρο.

    Υπενθυμίζεται ότι μετά τη σχετική αναγγελία του Μπους οι 24 εταίροι των ΗΠΑ στο Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας άρχισαν τις διαβουλεύσεις για την επικύρωση του διορισμού.

    [27] ΜΠΟΥΣ: Η ΤΕΧΕΡΑΝΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ

    Ουάσινγκτον, 16 Μαρτίου 2005 (19:30 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους επανέλαβε ότι είναι έτοιμος να παραδώσει τον φάκελο για τα πυρηνικά του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εάν η Τεχεράνη δεν εγκαταλείψει το προγραμμά της για τον εμπλουτισμό ουρανίου.

    "Η ιδέα είναι να πάει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αν αρνηθούν οι Ιρανοί την πρόταση για τερματισμό προγράμματος για πυρηνικά. Ελπίζω να λάβουν υπόψη τους ότι ο κόσμος είναι αποφασισμένος", να αποτρέψει την Τεχεράνη από το να γίνει μια πυρηνική δύναμη", τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος.

    Η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματευτές της δήλωσαν στους Ευρωπαίους "επισήμως και κατηγορηματικά" ότι η χώρα τους δε θα αποδεχτεί ποτέ τη διακοπή του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου.

    [28] Ο ΜΠΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΙΡΑΚΙΝΗΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

    Ουάσινγκτον, 16 Μαρτίου 2005 (18:51 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους χαρακτήρισε τη σύνοδο της Εθνοσυνέλευσης του Ιράκ ως "μια λαμπρή στιγμή" και δήλωσε ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του Συνασπισμού δεν θα αποσυρθούν από τη χώρα έως ότου οι Ιρακινοί να μπορέσουν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Μπους δήλωσε ότι είχε συνομιλία με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι ο οποίος του είπε "ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στην πολιτική του. Ότι, στην πραγματικότητα, η αποχώρηση δυνάμεων θα γίνει με διαβούλευση με τους συμμάχους και η πραγματοποίησή της θα εξαρτηθεί από την ικανότητα των Ιρακινών να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους".

    Ο Μπερλουσκόνι δήλωσε την Τετάρτη ότι θα αρχίσει την απόσυρση των στρατευμάτων από το Ιράκ, από τον Σεπτέμβριο.

    [29] ΜΠΑΡΑΝΤΕΪ: ΤΟ ΙΡΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ

    Βιέννη, 16 Μαρτίου 2005 (18:46 UTC+2)

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι χαιρέτισε την πρόταση που έκαναν την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ για πολιτικές παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων και του Ιράν.

    «Δεν είμαι και τόσο βέβαιος πως οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί μπορούν να φθάσουν πολύ μακριά στις διαπραγματεύσεις εκτός και αν είναι πεπεισμένοι ότι τα περασμένα κεφάλαια έχουν κλείσει», τόνισε ο Μπαραντέι σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο ίδιος τόνισε πως το Ιράν κάνει το λιγότερο δυνατό απ' ότι είναι απαιτούμενο να πράξει ώστε να εκπληρώσει τις διεθνείς του υποχρεώσεις για τις επιθεωρήσεις πυρηνικών.

    [30] Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΥΟΣΜΟΥ ΣΕ ΤΑΙΝΙΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαρτίου 2005 (15:37 UTC+2)

    Η πρώτη προβολή της ταινίας-ντοκιμαντέρ που αφορά στην ιστορία του Ευόσμου, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Μαρτίου στις 8 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου (Μ. Αλεξάνδρου 57).

    Το ντοκιμαντέρ που φέρει τον τίτλο «Μνήμες που δεν θα φύγουνε ποτέ», καταγράφει το ιστορικό παρελθόν του Ευόσμου από το 1922 έως σήμερα, από την εποχή που πρόσφυγες και γηγενείς προσπαθούσαν μαζί να επιβιώσουν και να συμβιώσουν. Μια δύσκολη πορεία επιβίωσης, με ιστορίες και μαρτυρίες προσωπικές, παράλληλες με τη ροή της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας. Πρόσφυγες «θλιβερά ναυάγια» της πανελλήνιας συμφοράς του '22 που άφησαν την «πατρίδα» για μια νέα στην «Μητέρα Ελλάδα», τον Νέο Κουκλουτζά, που στην πορεία μετονομάστηκε σε «Εύοσμο».

    Πρόκειται για μία σημαντική προσπάθεια και πρωτοβουλία της Λέσχης του Δημοτικού Κινηματογράφου Ευόσμου που αναμένεται να αποτελέσει ιστορικό κειμήλιο και παρακαταθήκη για τις νεώτερες γενιές.

    Οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ είναι οι εξής:

    -Ιδέα, επιμέλεια και οργάνωση παραγωγής: Ρίτσα Γεωργιάδου (υπεύθυνη λέσχης Δημοτικού Κινηματογράφου Ευόσμου)

    -Σκηνοθεσία: Ηλίας Γεωργακόπουλος

    -Ιστορική έρευνα: Κυριάκος Χατζηκυριακίδης (υπεύθυνος ιστορικού αρχείου Δήμου Ευόσμου)

    -Μουσική: Μπάμπης Κουρκούδιαλος

    -Στίχοι: Σωτήρης Νικολαίδης

    -Τραγούδι: Ιωάννα Κουρκούδιαλου

    [31] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΤΙΤΟ ΠΑΤΡΙΚΙΟ

    Ξάνθη, 16 Μαρτίου 2005 (14:42 UTC+2)

    Εκδήλωση αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με τιμώμενο τον μεγάλο ελληνα ποιητή Τίτο Πατρίκιο,διοργανώνουν στις 21 Μαρτίου στην Ξάνθη το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης-Ομάδα Ανάγνωσης και το περιοδικό Φοροτεχνική και Θρακική Προσέγγιση.

    Για το έργο του Τίτου Πατρίκιου θα μιλήσουν η Αναστασία Τσατσάκου, καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας στο Α.Π.Θ, η Μαρία Δημάση, Λέκτωρας Γλώσσας και Φιλολογίας Παρευξείνειων Χωρών του Δ.Π.Θ και ο Θανάσης Μουσόπουλος Φιλόλογος Συγγραφέας.

    Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί ο ιδιος ο ποιητής. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ξάνθης.

    Ο.Ο.

    [32] ΔΥΟ ΜΟΝΟΛΟΓΟΙ ΤΗΣ Μ.ΜΟΣΧΟΒΗ ΣΕ ΕΝΙΑΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΚΤΙΣ ΑΕΛΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαρτίου 2005 (14:41 UTC+2)

    Δύο έργα, το «Ολες τις Κυριακές με βροχή» και το «Κατά πρόσωπο», της Ματίνας Μόσχοβη, θα παρουσιάσει σε μία ενιαία παράσταση το Θέατρο Ακτίς Αελίου, από τις 17 Μαρτίου έως τις 15 Μαϊου, σε σκηνοθεσία της Θεανώς Αμοιρίδου.

    Πρόκειται για δύο μονολόγους, έναν ανδρικό και έναν γυναικείο, της συγγραφέως και ηθοποιού, που έργο της ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Τα σκηνικά και κοστούμια είναι της Ευαγγελίας Κιρκινέ, η μουσική του Πάρη Παρασχόπουλου και οι φωτισμοί του Μάκη Μαριάδη. Παίζουν η Ιωάννα Κατσαρού και ο Θωμάς Βελισσάρης.

    Οι παραστάσεις θα πραγματοποιούνται από Πέμπτη έως Σάββατο στις 21.00 και την Κυριακή στις 20.00. Εισιτήρια 12 και 8 ευρώ.

    [33] ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ 210 ΕΡΓΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟ ΜΜΣΤ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαρτίου 2005 (14:16 UTC+2)

    Η έκθεση «...στον Αλέκο με αγάπη», με 210 έργα, τα οποία δώρισε το ζεύγος Αλέξανδρου και Δωροθέας Ξύδη στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΜΜΣΤ), θα παρουσιάζεται στους χώρους του Μουσείου, από τις 19 Μαρτίου έως τις 17 Απριλίου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 19 Μαρτίου, στις 20.00.

    Τα έργα που δωρίστηκαν στο ΜΜΣΤ, συμπεριλαμβάνονται σε ειδική έκδοση πολυτελούς καταλόγου. Αφορούν σε μια εκτεταμένη χρονική περίοδο, πολύμορφη και σύνθετη για την ελληνική εικαστική ζωή. Στο μακρύ αυτό διάστημα, η ελληνική τέχνη πέρασε από αλλαγές, μετατοπίσεις και ζυμώσεις.

    Για το λόγο αυτό η Συλλογή Ξύδη, είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους ερευνητές και το κοινό, γιατί όπως τονίζει ο Α. Ξύδης, η συλλογή του υπογραμμίζει την αξία και την ποιότητα της σύγχρονης ελληνική τέχνης.

    Ο Αλέξανδρος Ξύδης (1917-2004) άρχισε να ασχολείται συστηματικά με την τέχνη το 1938. Εξήντα ολόκληρα χρόνια με απόλυτη αφοσίωση και αγάπη συγκέντρωσε μία συλλογή έργων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Γνώμονας της Συλλογής ήταν εκτός από το προσωπικό αισθητικό κριτήριο, η πεποίθησή του ότι η δύσκολη πορεία της ελληνικής τέχνης, πρέπει να παρουσιαστεί.

    Έτσι, με την σπογγοειδή του όραση και την πένα του τεχνοκρίτη, άμεση και βαθιά ποιητική ταυτόχρονα, λειτούργησε ως γέφυρα ανάμεσα στους καλλιτέχνες και το κοινό, της εποχής του.

    Ως δάσκαλος και στυλοβάτης της τεχνοκριτικής στην Ελλάδα, ο Ξύδης ήταν ένας από τους ελάχιστους κριτικούς με θεωρητική υποδομή την εποχή εκείνη (1945-1965). Η συλλογή παρουσιάζει τους έλληνες καλλιτέχνες, τη σχέση τους με την παράδοση και την πρωτοπορία και κυρίως τη σχέση τους με τις βασικές αρχές της ελληνικής τέχνης.

    Η αείμνηστη Δωροθέα Ξύδη, ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας και γραμματέας του τμήματος της Ελλάδας, γνωστή από τη δουλειά της στο τμήμα GATT της γραμματείας του ΟΗΕ, συνέβαλε δυναμικά στη διαμόρφωση αυτής της Συλλογής.

    Το σύνολο της δωρεάς παρουσιάζεται σε μια ιστορική έκδοση 500 σελίδων η οποία αποτελεί τον ΙΙΙ τόμο της μόνιμης συλλογής του μουσείου. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε το 2003 και χορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη.

    Τα κείμενα των Μίμη Μαρωνίτη, Κώστα Ζέπου, Αντώνη Κωτίδη και Κατερίνας Κοσκινά φωτίζουν την προσωπικότητα του δωρητή, αλλά και τη σημασία της Συλλογής και της δωρεάς. Τα βιογραφικά σημειώματα έχει επιμεληθεί η Αρετή Αδαμοπούλου.

    [34] "Η ΩΡΑΙΑ ΤΑΪΛΑΝΔΗ" ΤΟΥ Λ.ΧΡΗΣΤΙΔΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΘΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαρτίου 2005 (13:48 UTC+2)

    Ραντεβού στην "Ωραία Ταϊλάνδη", το έργο του Λένου Χρηστίδη, που σκηνοθετεί ο Πέρης Μιχαηλίδης, δίνει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών, σε πρώτο πανελλήνιο ανέβασμα.

    Η πρεμιέρα του έργου, που γράφηκε το 2000, ισορροπώντας ανάμεσα στην ηθογραφία και την ανατρεπτική φάρσα, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Μαρτίου. Η παράσταση, νοσταλγώντας τη δεκαετία του '60-'70, διαδραματίζεται στο εξωτικό περιβάλλον της Ταϊλάνδης και είναι πλημμυρισμένη από τους χορούς και τα τραγούδια του Μπόλιγουντ που είναι τρόπος ζωής στην Ασία.

    Δύο νεαροί δραπετεύουν από τη ζούγκλα της μεγαλούπολης για να βρουν καταφύγιο στην παραδείσια τροπική βλάστηση της Ταϊλάνδης. Η άφιξη όμως της θεότρελης οικογένειας του ενός και η ξαφνική εμφάνιση ενός παλιού σνομπ συμμαθητή τους με την κοσμική φιλενάδα του, δημιουργούν κωμικοτραγικές καταστάσεις και απρόοπτα περιστατικά.

    "Η ελληνική κοινωνία αποτελεί στα χέρια του συγγραφέα ένα περίεργο, ευχάριστο, αλλά και πικρό αμάγαλμα. Είναι ένα γλυκό έργο και μία καθαρή κωμωδία και έτσι αντιμετωπίζεται σκηνοθετικά" δήλωσε στην παρουσίαση του έργου ο σκηνοθέτης Πέρης Μιχαηλίδης, και αναφέρθηκε στο ιδιότυπο και ανατρεπτικό χιούμορ και λεξιλόγιο της παράστασης.

    Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Νικήτας Τσακίρογλου, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα νεανικό έργο με ελεύθερη και ευχάριστη γραφή, που χαρακτηριζεί τα έργα του Χρηστίδη, ενός νέου αλλά δοκιμασμένου συγγραφέα. "Το έργο είχε επιλεγεί πριν συμβούν όλα αυτά στη Νοτιοανατολική Ασία, με το τσουνάμι. Είναι ένα ευχάριστο έργο παρέας, που το θέατρο το χρειάζεται για να ξορκίζει τους εφιάλτες" είπε. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προετοιμασίες του ΚΘΒΕ για την καλοκαιρινή σεζόν. Από τα μέσα Απριλίου θα ξεκινήσουν οι πρόβες για την "Ειρήνη" του Αριστοφάνη, που θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο τον Ιούλιο, κάνοντας πρεμιέρα από το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων.

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

    Σκηνικά της Λαλούλας Χρυσικοπούλου, κοστούμια της Ασης Δημητρολοπούλου, χορογραφία του Δημήτρη Καμινάρη, φωτισμοί του Χρήστου Γιαλαβούζη, βοηθός σκηνοθέτη η Κωνσταντίνα Ματζίρη. Παίζουν με σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί: Δημήτρης Διακοσάββας, Αρης Τσαμπαλίκας, Γιώργος Ντουμούζης, Ντίνα Νικολαϊδου, Ευγενία Αποστόλου, Γιώργος Ρούφας, Βίβιαν Κοντομάρη.

    Οι παραστάσεις θα γίνονται από Τετάρτη μέχρι Κυριακή, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα: Τετάρτη 18.00 (λαϊκή) και 21.00, Πέμπτη (λαϊκή) και Παρασκευή 21.00, Σάββατο 18.00 (λαϊκή) και 21.00, Κυριακή 19.00. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 20 και 10 ευρώ (φοιτητικό) και για τις λαϊκές 10 και 8 (φοιτητικό).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 16 March 2005 - 19:14:28 UTC