Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-03-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [02] ΡΟΥΓΚΟΒΑ: ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΝ ΘΕΟ ΠΟΥ ΕΠΕΖΗΣΑ ΠΑΛΙ
  • [03] ΔΗΛΩΣΗ ΒΑΛΗΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [04] ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ
  • [05] "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ" ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ
  • [06] ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΟΔΙΚΕΙΟΥ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
  • [07] ΣΤΕΝΕΥΕΙ Ο ΚΛΟΙΟΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΒΥΛΗ
  • [08] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
  • [09] Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ
  • [10] ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ:Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΑΥΞΗΣΗ
  • [11] ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΟ Χ.Α.
  • [12] ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΙΟΥΦΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ
  • [13] Η ΟΤΟΕ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ 3ΗΜΕΡΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
  • [14] ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΣΥΝΙΣΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ Ο ΜΠ. ΤΑΝΤΙΤΣ
  • [15] ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΥΠΕΞ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Ι. ΡΟΥΓΚΟΒΑ
  • [16] ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΟΥΣΕΛ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΚΡΟΑΤΙΑΣ-
  • [17] ΘΟΛΟ ΤΟ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ
  • [18] ΚΟΣΟΒΟ: ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΡΟΥΓΚΟΒΑ
  • [19] Α1 ΒΟΛΕΪ: Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΖΛΑΤΑΝΟΒΙΤΣ ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΕ MVP ΤΗΣ 22ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
  • [20] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: Ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ
  • [21] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ 23ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
  • [22] ΠΑΛΗ: ΕΝΑ ΧΑΛΚΙΝΟ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ
  • [23] ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Ο 2ος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
  • [24] ΒΑΤΙΚΑΝΟ: "ΜΝΗΜΕΙΟ ΨΕΥΔΟΥΣ" Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ
  • [25] Η ΡΑΪΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
  • [26] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΡΟΝ - ΡΑΦΑΡΕΝ
  • [27] ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ ΙΝΔΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ
  • [28] ΙΣΡΑΗΛ: Ο ΚΑΤΣΑΒ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ
  • [29] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ Ν. ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΕΙΟΥΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗ
  • [30] ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ O AΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗ
  • [31] 4ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝ/ΦΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
  • [32] ΣΕΙΡΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ "ΤΕΧΝΗ - ΛΟΓΟΣ - ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ"
  • [33] ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΟΛΟΝΥΧΤΙΑ ΣΤΟ "ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ"

  • [01] ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Αθήνα, 15 Μαρτίου 2005 (17:25 UTC+2)

    Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί αύριο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για το Λουξεμβούργο, όπου και θα διανυκτερεύσει.

    Την Πέμπτη το μεσημέρι θα μεταβεί στο κάστρο Σένινγκεν, όπου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, με τον οποίο θα έχει καταρχάς, μια κατ` ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια, θα συναντηθούν οι αντιπροσωπείες. Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου θα παραθέσει γεύμα στον Πρωθυπουργό, ο οποίος μετά το γεύμα θα επιστρέψει, αμέσως, στην Αθήνα.

    [02] ΡΟΥΓΚΟΒΑ: ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΝ ΘΕΟ ΠΟΥ ΕΠΕΖΗΣΑ ΠΑΛΙ

    Πρίστινα, 15 Μαρτίου 2005 (13:09 UTC+2)

    «Ευχαριστώ τον Θεό που επέζησα πάλι. Δυστυχώς υπάρχουν στοιχεία που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν το Κόσοβο», δήλωσε ήρεμος ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ο οποίος βγήκε σώος από το όχημά του, το οποίο έγινε στόχος επίθεσης με εκρηκτικό μηχανισμό το πρωί στην Πρίστινα. Ο πρόεδρος του Κοσόβου ζήτησε τη σύλληψη και την τιμωρία των δραστών.

    Ο εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε το πρωί, τη στιγμή της διέλευσης της αυτοκινητοπομπής του Ιμπραήμ Ρουγκόβα στο κέντρο της Πρίστινας. Το προεδρικό αυτοκίνητο καταστράφηκε και ο Ρουγκόβα μετεπιβιβάστηκε σε άλλο όχημα προσερχόμενος σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Χαβιέρ Σολάνα.

    Η έκρηξη σημειώθηκε μία μέρα μετά την εμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου, όπου δήλωσε αθώος για τις κατηγορίες που τον βαρύνουν.

    Το κέντρο της Πρίστινας συγκλονίστηκε από την έκρηξη που σημειώθηκε στις 09:20 ώρα Ελλάδος κοντά στο κυβερνητικό κτίριο, όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του κ. Ρουγκόβα με τον επικεφαλής ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα.

    Αξιωματούχος της αστυνομίας δήλωσε σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε κατά πάσα πιθανότητα με τηλεχειρισμό. Τα παράθυρα παρακείμενων καταστημάτων θρυμματίστηκαν, ενώ καταστράφηκε και ένας μικρός κάδος απορριμμάτων, εντός του οποίου είχε τοποθετηθεί ο μηχανισμός.

    Όπως ανακοινώθηκε ένας πολίτης τραυματίστηκε από θραύσματα γυαλιών. Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου, με τη συνδρομή των Ιταλών καραμπινιέρων που υπηρετούν στη διεθνή αστυνομική δύναμη απέκλεισαν την περιοχή.

    Ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα εξελέγη πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου το 2002. Επανεξελέγη το Δεκέμβριο του περασμένου έτους όταν η παράταξή του συμμάχησε με το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού του Κοσόβου "Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου".

    Η παραίτηση Χαραντινάι την περασμένη εβδομάδα και η παράδοσή του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης προκάλεσε ανησυχίες για αναζωπύρωση της βίας στο Κοσσυφοπέδιο έπειτα από τα επεισόδια του Μαρτίου του 2004.

    [03] ΔΗΛΩΣΗ ΒΑΛΗΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Ουάσιγκτον, 15 Μαρτίου 2005 (12:06 UTC+2)

    Διαδοχικές συναντήσεις είχε στην Ουάσιγκτον ο υφυπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Βαληνάκης, ολοκληρώνοντας την επίσκεψη του στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, χθες συναντήθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας με τον Ντάνιελ Φριντ, Ειδικό Σύμβουλο του Προέδρου των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκά Θέματα, καθώς και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον Γουίλιαμ Μπερνς, Υφυπουργό Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις.

    Εξερχόμενος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο κ. Βαληνάκης δήλωσε: «Στις συναντήσεις μου στον Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρουσίασα τις εποικοδομητικές θέσεις της Ελλάδας σχετικά με το όνομα των Σκοπίων . Εξήγησα ότι είναι εποικοδομητικές όχι μόνο για τις διμερείς μας σχέσεις με τη χώρα αυτή, αλλά και για τη συνολική περιοχή και βεβαίως γιατί θα διευκολύνουν την πορεία των Σκοπίων -αν υπάρξει λύση- προς την Ε.Ε. και άλλους διεθνείς οργανισμούς. Βεβαίως για να μπορούν να γίνουν όλα αυτά, χρειάζεται και η άλλη πλευρά να δείξει την ίδια εποικοδομητική στάση που έχει δείξει η ελληνική κυβέρνηση.

    »Είναι, επίσης, χρήσιμο και αναγκαίο και άλλες χώρες να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας. Φυσικά πέρα από αυτά υπάρχει μια σειρά επαφών, μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Θα ακολουθήσει όπως γνωρίζετε, η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών κ.Μολυβιάτη στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια επίσης και άλλες επαφές. Άρα είναι λογικό ότι πέραν του ζητήματος του ονόματος συζητήσαμε και την ευρύτερη ημερήσια διάταξη-την ατζέντα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων- τόσο δηλαδή τα διμερή θέματα, όσο και εκείνα της ευρύτερης ευρωπαϊκής, μεσογειακής και βαλκανικής γειτονιάς μας».

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον αν συζητήθηκε το Κυπριακό, με δεδομένο ότι ήταν και η κ. Κένεντι στη συνάντηση, ο κ.Βαληνάκης απάντησε: «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό είναι, φυσικά, μέρος του διαλόγου, ο οποίος λειτουργεί ήδη εποικοδομητικά μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ σε όλα τα ζητήματα. Θέλουμε να είμαστε εποικοδομητικοί, να βρεθούν λύσεις σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα, φυσικά με ένα τρόπο που να είναι αμοιβαία αποδεκτός».

    [04] ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ

    Αθήνα, 15 Μαρτίου 2005 (20:55 UTC+2)

    Οι εργαζόμενοι σε μια επιχείρηση δικαιούνται να λαμβάνουν άδεια με αποδοχές από την έναρξη της απασχόλησης τους, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

    Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο, που έχει ως στόχο να τακτοποιήσει τα πρακτικά επιμέρους ζητήματα που προέκυψαν από την εφαρμογή του νόμου 3302/2004 τονίζεται ότι «όλοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι συνδέονται με σύμβαση ή σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου, δικαιούνται να λάβουν ετήσια άδεια με αποδοχές από την έναρξη της απασχόλησής τους σε συγκεκριμένη υπόχρεη επιχείρηση».

    Η άδεια αυτή χορηγείται από τον εργοδότη αναλογικώς (ποσοστό) με βάση το χρονικό διάστημα που απασχολήθηκε ο εργαζόμενος στον εργοδότη αυτό. Η αναλογία της χορηγούμενης αδείας υπολογίζεται βάσει ετήσιας άδειας 20 εργάσιμων ημερών επί πενθημέρου εβδομαδιαίας εργασίας και 24 εργάσιμων ημερών, επί εξαημέρου, η οποία αντιστοιχεί σε 12 μήνες συνεχή απασχόληση.

    Για το πρώτο ημερολογιακό έτος -εντός του οποίου προσελήφθη ο μισθωτός, ο εργοδότης υποχρεούται να του χορηγεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου αναλογία- ποσοστό των ημερών αδείας που δικαιούται ο μισθωτός, βάσει του χρονικού διαστήματος απασχόλησης στο έτος αυτό.

    Μετά τη συμπλήρωση 12 μηνών από την ημερομηνία πρόσληψης, η άδεια επαυξάνεται κατά μία εργάσιμη ημέρα.

    Κατά το τρίτο ημερολογιακό έτος, καθώς και τα επόμενα, ο μισθωτός δικαιούται να λάβει ολόκληρη την ετήσια άδειά του και σε κάθε χρονικό σημείο του έτους αυτού. Η άδεια αυτή, θα φθάσει τις 22 ημέρες επί πενθημέρου και τις 26 επί εξαημέρου, εάν έχουν συμπληρωθεί 2 έτη απασχόλησης εντός του τρίτου αυτού ημερολογιακού έτους.

    [05] "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ" ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ

    Αθήνα, 15 Μαρτίου 2005 (20:43 UTC+2)

    Την «Πρωτοβουλία Πολιτικού Διαλόγου» συγκρότησαν νυν και πρώην μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού.

    Σε ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας επισημαίνεται ότι η νέα ηγεσία του κόμματος, που8 προέκυψε από το 4ο τακτικό συνέδριο είναι εξοπλισμένη με αποφάσεις που συγκεντρώνουν ευρύτατη συναίνεση και ταυτόχρονα διαθέτει ισχυρή στήριξη σε όλα τα κομματικά όργανα. 

    «Αυτή η εικόνα καθιστά την ευθύνη της νέας ηγεσίας για την πορεία του κόμματος πολύ μεγάλη. Δεν απαλλάσσει όμως από την ευθύνη και όλους όσους στο συνέδριο υποστήριξαν διαφορετικές επιλογές. Απεναντίας, ο δικός τους ρόλος είναι ίσως πιο κρίσιμος. Διότι, ανεξάρτητα από την έκβαση των εσωκομματικών αναμετρήσεων, ο ΣΥΝ, όπως και ολόκληρη η Αριστερά, εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπος με μεγάλες προκλήσεις. Η κρίση ταυτότητας της σύγχρονης Αριστεράς δεν αντιμετωπίζεται με ψηφοφορίες ούτε με την απλή διεκπεραίωση της κομματικής και πολιτικής καθημερινότητας. Απαιτεί τεράστια διανοητική, θεωρητική και βεβαίως πρακτική πολιτική προσπάθεια. Απαιτεί πάνω απ΄ όλα νέες ιδέες», τονίζεται.

     Για την παραγωγή νέων ιδεών, τονίζουν τα μέλη της Πρωτοβουλίας, απαραίτητη είναι η εσωκομματική δημοκρατία και κυρίως ένα κλίμα σοβαρού προβληματισμού και διαλόγου, χωρίς στερεότυπα και προκαταλήψεις.

    Επιπλέον, αναφέρουν ότι οι τάσεις που λειτουργούν μέσα στον Συνασπισμό δεν ανταποκρίνονται σε αυτό το ρόλο, αντίθετα, αποτελούν κυρίως μηχανισμούς διεκδίκησης τμημάτων της διεύθυνσης και της τρέχουσας διαχείρισης του κόμματος.

    «Φιλοδοξούμε λοιπόν ως «Πρωτοβουλία Πολιτικού Διαλόγου» να συμβάλουμε στην υπέρβαση του σημερινού ρόλου των τάσεων, ώστε, απαλλαγμένες από την λειτουργία τους ως μηχανισμών, θα αναδιαμορφώνονταν στη βάση των ιδεών. Έτσι θα συνέβαλαν στη ζωογόνηση του θεωρητικού και πολιτικού διαλόγου στον ευρύτερο χώρο που εκφράζει ο ΣΥΝ στην πολιτική ζωή του τόπου», καταλήγουν τα μέλη της Πρωτοβουλίας.

    Στην «Πρωτοβουλία Πολιτικού Διαλόγου» συμμετέχουν οι εξής:

    Βελίκης Φιντίας, Γκουτζαμάνης Κώστας, Δούρου Ρένα, Θεοδωρακοπούλου Νατάσα, Καραγκουλές Δημήτρης, Κελαϊδίτης Ξένος, Κοψίδης Μάκης, Κωνσταντινίδης Βασίλης, Λεβέντης Θανάσης, Μανταδάκης Αγγελος, Μηταφίδης Τριαντάφυλλος, Μπουρνού - Φραγγεδάκη Μάρω, Ξηροτύρη Ασημίνα, Παναρέτου Σούλα, Παπαπέτρου Ελένη, Πιτσιόρλας Στέργιος, Προβατάς Φώτης, Σαμπατακάκης Μιχάλης, Σκουρολιάκος Πάνος, Στούμπος Δημήτρης, Τριγάζης Πάνος, Φραγκάκη Μαρίκα.

    [06] ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΟΔΙΚΕΙΟΥ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαρτίου 2005 (20:06 UTC+2)

    Την επανάληψη της διάσκεψης του Εκλογοδικείου ζήτησε ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ερωτηθείς σχετικά με την προσμέτρηση των λευκών στο εκλογικό μέτρο και την απώλεια της έδρας του Γιώργου Πασχαλίδη.

    «Μου κάνει εντύπωση η συνεχής αναφορά σε μια απόφαση του εκλογοδικείου σε σχέση με τα λευκά ψηφοδέλτια και την κατανομή των εδρών στην Κεντρική Μακεδονία. Τέτοια απόφαση δεν έχει δημοσιευτεί και άρα έχει παραβιαστεί το απόρρητο της δικαστικής διάσκεψης. Κανονικά αυτή η εκτεταμένη διαρροή που προσβάλλει την αρχή του απορρήτου των διασκέψεων θα έπρεπε να οδηγήσει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο σε επανάληψη της διάσκεψής του», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

    Σε ότι αφορά τη στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ απέναντι στον αρχιεπίσκοπο κατά την ορκωμοσία του πρόεδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε:

    «Ο χώρος της Βουλής είναι ένας χώρος μεγάλων θεσμικών και πολιτικών συμβολισμών. Κάθε ενέργεια που γίνεται από τους βουλευτές και τα κόμματα μέσα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου κάτι συμβολίζει, εκπέμπει ένα πολιτικό και θεσμικό μήνυμα που δεν αφορά πρόσωπα, αλλά αφορά καταστάσεις. Θα έπρεπε και η Εκκλησία να συλλάβει ένα μήνυμα που στέλνει η Βουλή ως εκφραστής της αγωνίας της κοινής γνώμης».

    Για την αυριανή εκλογή του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ότι

    «αυτό είναι μια φυσιολογική διαδικασία στο πλαίσιο του νέου καταστατικού και μέσα στο πνεύμα που επεκράτησε στο συνέδριο και επικρατεί και μετά το συνέδριο».

    Ο κ. Βενιζέλος μίλησε σε μαθητές του 14ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης για το Ευρωσύνταγμα.

    [07] ΣΤΕΝΕΥΕΙ Ο ΚΛΟΙΟΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΒΥΛΗ

    Αθήνα, 15 Μαρτίου 2005 (19:51 UTC+2)

    Στενεύει ο κλοιός γύρω από τον καταζητούμενο Απόστολο Βαβύλη. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ο Απόστολος Βαβύλης βρίσκεται στο εξωτερικό και κατά πάσα πιθανότητα σε γείτονα ευρωπαϊκή χώρα.

    Εν τω μεταξύ, διεξάγεται έρευνα για τη δραστηριότητα που Απόστολου Βαβύλη την περίοδο 1994-1997 στην Αλβανία σχετικά με τις λεγόμενες παρατράπεζες και σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται άμεσα να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του σε βαθμό κακουργήματος.

    Ο Απόστολος Βαβύλης φαίνεται ότι μετέφερε χρηματικά ποσά από τις καταθέσεις στην Ελλάδα και την Ουγγαρία.

    [08] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

    Αθήνα, 15 Μαρτίου 2005 (19:11 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα (Τρίτη 15 Μαρτίου 2005) από το ΙΝΚΑ η Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, στην αίθουσα «Ιωάννη Αλευρά» στο κτίριο του Συλλόγου Υπαλλήλων Τραπέζης Ελλάδας . Στην εκδήλωση συμμετείχε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων της αγοράς, επιστήμονες και νομικοί οι οποίοι διατύπωσαν τις απόψεις και θεσμικές θέσεις τους, σε ζητήματα Πολιτικής Προστασίας Καταναλωτή και ειδικότερα στην διαμόρφωση καταναλωτικής συνείδησης των νέων καταναλωτών. Ομιλητής από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Δ. Σιούφας καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης, κ. Α. Σκορδάς.

    Κατά τη συζήτηση παρουσιάστηκαν πολλά θέματα, μεταξύ των οποίων τα δικαιώματα και τις ευθύνες των καταναλωτών, τις πολιτικές του καταναλωτή στην Ελλάδα,τη διαφήμιση, τη διατροφή, την παιδική παχυσαρκία, την ασφάλεια του παιχνιδιού, και πολλά άλλα.

    [09] Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

    Αθήνα, 15 Μαρτίου 2005 (18:09 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι θα επιδεινωθεί περαιτέρω το επιχειρηματικό περιβάλλον για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους εάν υπάρξει διεύρυνση του ωραρίου, επισήμαναν οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ, των εμποροϋπαλλήλων και του ΣΕΣΜΕ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος τόνισε ότι η απελευθέρωση του ωραρίου σημαίνει πως θα κλείσουν αρκετές μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, γεγονός που όπως υπογράμμισε θα οδηγήσει και σε απώλεια θέσεων εργασίας.

    Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, το προτεινόμενο ωράριο από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης δεν υποστηρίζεται από το εμπόριο, εκτός από τις πολυεθνικές. Παράλληλα σημείωσε ότι η υλοποίηση αυτής της πρότασης θα οδηγήσει σε επιδείνωση της θέσης των μικρομεσαίων και των εργαζομένων.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος ανέφερε ότι με την πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης θα μειωθούν τα μερίδια της αγοράς και κερδοφορίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αναφέρθηκε δε και σε στοιχεία ερευνών για χώρες όπου εφαρμόστηκε η διεύρυνση του ωραρίου: στην Ισπανία χάθηκαν εξαιτίας αυτού του γεγονότος 34 με 65 χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ στη Γαλλία αυξήθηκαν οι δαπάνες των καταστημάτων κατά 15% και οι πωλήσεις κατά 0,5%, ενώ, όπως είπε, μόνο το 4,7% των καταναλωτών αξιοποίησε για τις αγορές του τη λειτουργία των καταστημάτων κατά τις αργίες.

    Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΣΜΕ (σούπερ μάρκετ), Μανώλης Αποστόλου επανέλαβε μεταξύ άλλων την αντίθεση του Συνδέσμου στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων και τόνισε ότι η διεύρυνση του ωραρίου δεν σημαίνει αύξηση των κερδών, αλλά αντίθετα ενίσχυση των λειτουργικών εξόδων, και κυρίως δεν σημαίνει αύξηση των θέσεων εργασίας υπογράμμισε.

    Τέλος, η πρόεδρος των εμποροϋπαλλήλων, Μεταξία Στεκουλέα ανέφερε ότι υπάρχει κορεσμός στο εμπόριο την τελευταία τριετία και η διεύρυνση που επιδιώκεται, θα οδηγήσει σε περαιτέρω ελαστικές εργασικές σχέσεις. Επανέλαβε ότι οι ώρες επαρκούν, τα λεφτά δεν φτάνουν και σε αυτό θα πρέπει να εστιαστεί η κυβέρνηση.

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου επισημάνθηκε από όλους τους φορείς το αδιέξοδο και καταστροφικό αυτού του Νομοσχεδίου, που και την ανεργία θα αυξήσει και τους εναπομείναντες εργαζόμενους θα εξαντλήσει και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και το εμπόριο θα συνθλίψει προς όφελος μικρής ομάδας μεγάλων πολυεθνικών εταιριών.

    "Οι οργανώσεις μας απαιτούν απ΄την Κυβέρνηση να μην προωθήσει την ψήφιση του σχετικού Νομοσχεδίου, να διατηρήσει το υπάρχον ωράριο (το οποίο είναι επαρκές και ικανοποιητικό)" αναφέρεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωση. Σε διαφορετική περίπτωση προαναγγέλλονται αντιδράσεις και κινητοποιήσεις, ώστε να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη για τους εργαζόμενους, τους βιοτέχνες, τους εμπόρους.

    Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου τα Προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ τόνισαν τη αναγκαιότητα των απεργιακών κινητοποιήσεων το τριήμερο 17 έως 19 Μαρτίου 2005 που έχει ως εξής:

    -Την Πέμπτη 17/3/05 Παναττική 4ωρη στάση εργασίας από 12.00 έως 16.00 (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας).

    -Στις 13:00 η ώρα, απεργιακή συγκέντρωση στο Πεδίο Άρεως και στη συνέχεια πορεία-συλλαλητήριο στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

    -Ομοσπονδίες των ΔΕΚΟ, 24ωρη Πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση: ΟΤΟΕ, ΟΜΕ-ΟΤΕ, ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ΟΣΠΑ, ΠΟΣΤ, ΟΙΥΕ.

    -Τα μέσα μαζικής μεταφοράς συμμετέχουν στην 4ωρη στάση εργασίας από 12.00 έως 16.00

    -Μεγάλος αριθμός Εργατικών Κέντρων όπως: Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ηρακλείου, κ.λ.π. πραγματοποιούν 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση και συγκεντρώσεις.

    -Το Σάββατο 19/3/05 αντιπολεμικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 12.00 και συμμετοχή αντιπροσωπειών των συνδικάτων στην ευρωδιαδήλωση στις Βρυξέλλες.

    [10] ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ:Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΑΥΞΗΣΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

    Aθήνα, 15 Μαρτίου 2005 (18:01 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι η πρόταση περί εθνικού ωραρίου θα οδηγήσει σε αύξηση των θέσεων εργασίας και των επενδύσεων, επανέλαβε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Παπαθανασίου, στη διάρκεια της ομιλίας του σε εκδήλωση σήμερα με αφορμή

    την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή.

    Ο κ. Παπαθανασίου σημείωσε ότι για τη διαμόρφωση του εθνικού ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων δίνεται η δυνατότητα σε όλους να εκφράσουν τις απόψεις τους στο διάλογο που έχει ξεκινήσει.

    Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση, ο υφυπουργός Ανάπτυξης παρουσίασε και τα συμπεράσματα έρευνας σχετικά με το προφίλ του Ελληνα καταναλωτή από όπου προκύπτει ότι κυρίως οι νέοι θέλουν τη διεύρυνση του ωραρίου, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό κάνει αγορές το βράδυ της Παρασκευής και το πρωινό του Σαββάτου.

    Ο κ.Παπαθανασίου ανέφερε ότι οι Ελληνες καταναλωτές, όπως προκύπτει από την έρευνα, δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι. Από αυτούς που δηλώνουν ότι αγόρασαν χαλασμένο ή ελαττωματικό προϊόν, μόνο οι έξι στους δέκα έκαναν κάτι για να διαμαρτυρηθούν και από αυτούς που έκαναν κάτι μόνο ένας στους δέκα επέστρεψε πίσω το χαλασμένο ή ελαττωματικό προϊόν. Ακόμα, μόνο τρεις στους δέκα καταναλωτές απευθύνονται σε καταναλωτικές οργανώσεις.

    Γενικότερα για το προφίλ του Ελληνα καταναλωτή προκύπτει ότι για τις αγορές του το 31% εστιάζει στην τιμή του προϊόντος, το 21% έχει ως κριτήριο τις προσφορές και τη φτήνια, το 26% την ποιότητα και το 22% δίνει σημασία στην αντιστοιχία ποιότητας και τιμής.

    [11] ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΟ Χ.Α.

    Αθήνα, 15 Μαρτίου 2005 (16:51 UTC+2)

    Σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρέθηκε στη σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) και κινούμενος κόντρα στην ανοδική τροχιά των ευρωπαϊκών αγορών λύγισε υπό το βάρος των ισχυρών πιέσεων στις τηλεπικοινωνίες, αλλά και σε επιλεγμένους κλάδους της περιφέρειας, κρατώντας ωστόσο αλώβητο το φράγμα των 3.100 μονάδων.

    Αναλυτικότερα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στην ελληνική κεφαλαιαγορά έκοψε το νήμα των συναλλαγών σημειώνοντας σημαντική πτώση κατά 0,84% και διαμορφώθηκε στις 3.102,67 μονάδες, έχοντας σκαρφαλώσει ενδοσυνεδριακά έως την περιοχή των 3.139,60 μονάδων, ενώ συνάντησε το χαμηλότερό του σημείο στην ζώνη των 3.097,33 μονάδων, κατρακυλώντας από το ψυχολογικό φράγμα των 3.100 μονάδων..

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Ικανοποιητικός καταγράφηκε σήμερα Τρίτη ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος και διαμορφώθηκε στο ποσό των 204,9 εκατ. ευρώ, με τα 37.640.738,07 ευρώ να αφορούν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων. Μεταξύ των πακέτων που συναλλάγησαν ξεχωρίζουν αυτά των INTRALOT, ύψους 4.160.000,00 ευρώ, στα 26 ευρώ και της ALPHA BANK αξίας 3.007.496,00 ευρώ, στα 28,96 ευρώ.

    Αρνητικό κατεγράφη το ισοζύγιο των υπό διαπραγμάτευση μετοχών, με τις 196 να τερματίζουν κινούμενες σε αρνητικό πεδίο, έναντι 95 ανοδικών και 98 αμετάβλητων. Της πτώσης ηγήθηκαν οι μετοχές των εταιριών LOGC DIS (-50%), SEX FORM (-12,20%), Κορ φιλ (-11,11%) και της ΚΕΡΑΝΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (-10,71%), ενώ στον αντίποδα, τοποθετήσεις παρατηρήθηκαν στους τίτλους των Unibrain (+14,09%), ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ (+11,11%) και της ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗΣ (+10,42%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

    ΔΕΙΚΤΟΒΑΡΕΙΣ ΚΛΑΔΟΙ

    Στο κόκκινο τερμάτισαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με αρνητικό πρωταγωνιστή τον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips, ο οποίος και σημείωσε κάμψη κατά 0,89%, ως αποτέλεσμα των ισχυρών πιέσεων στις τηλεπικοινωνίες, καθώς και στις τράπεζες. Αναλυτικότερα, ο δείκτης των τηλεπικοινωνιών κατρακύλησε σε ποσοστό 1,34%, ως αποτέλεσμα των ισχυρών πιέσεων στις μετοχές των εταιριών ΛΑΝ ΝΕΤ (-2,92%), COSMOTE (-2,54%), FORTHNET (-1,205) και του ΟΤΕ (-0,55%)

    Με βραδύτερο ρυθμό υποχώρησε ο κλάδος των τραπεζών, ο οποίος και σημείωσε πτώση κατά 0,51%, αντανακλώντας τις απώλειές του στην κάμψη των μετοχών ΑΤΤΙΚΗΣ (-1,56%), ALPHA BANK (-1,45%) και της EGNATIAS (-1,63%), τις οποίες και αντιστάθμισαν οι τοποθετήσεις που παρατηρήθηκαν στους τίτλους των ΓΕΝΙΚΗ (+3,03%), ΤτΕ (+2,78%) και της ASPIS (+2,61%).

    Κατά 0,79% υποχώρησε ο δείκτης FTSE/ASE 140, έναντι απωλειών 0,52% για τον Small Cap 80 της μικρής κεφαλαιοποίησης και 0,49% αντίστοιχα για τους Mid 40 της μέσης και Eurobank MID 50.

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Αρνητικό καταγράφηκε και το ισοζύγιο των επιμέρους κλαδικών δεικτών, αφού σε ανοδική τροχιά τέθηκαν μόλις οι δύο από το σύνολό τους. Ειδικότερα, σε θετική τροχιά τέθηκαν οι δείκτες των ασφαλειών και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, κερδίζοντας σε ποσοστό 1,20% και 1,18% αντίστοιχα.

    Επικεφαλής της πτώσης τέθηκε ο κλάδος της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας, λυγίζοντας σε ποσοστό 2,12% και ακολούθησε ο δείκτης των ειδών λύσεων πληροφορικής, που σημείωσε κάμψη κατά 2,04%, ως αποτέλεσμα των ισχυρών πιέσεων στις μετοχές των εταιριών ΠΟΥΛΙΑΔΗΣ (-8,895) και της PC SYSTEMS (-6%).

    Απώλειες άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψαν κατά σειρά οι δείκτες των εκδόσεων και εκτυπώσεων (-1,97%), των βασικών μετάλλων (-1,36%), της παράλληλης αγοράς (-1,19%), των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (-1,07%) και των συμμετοχών (-1,02%).

    Κατά 0,91% υποχώρησε ο κλάδος της πληροφορικής και ακολούθησαν οι δείκτες των βιομηχανιών (-0,87%), της κλωστοϋφαντουργίας (-0,76%), των διυλιστηρίων (-0,61%), των επενδύσεων (-0,53%), των τροφίμων και ποτών (-0,47%), του χονδρικού εμπορίου (-0,39%) και των κατασκευαστικών (-0,31%). Οριακή κάμψη κατά 0,05% σημείωσε ο κλάδος του λιανικού εμπορίου.

    [12] ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΙΟΥΦΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ

    Aθήνα, 15 Μαρτίου 2005 (16:27 UTC+2)

    Έκκληση για συγκράτηση των τιμών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή σήμερα, απηύθυνε στους επιχειρηματίες ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε εκδήλωση στο Μετρό του Συντάγματος.

    Ειδικότερα, ο κ. Σιούφας ζήτησε από τους επιχειρηματίες να ρίξουν τις τιμές για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί, αλλά και να περιορίσουν τα περιθώρια κέρδους για να στηρίξουν τον καταναλωτή και να βοηθήσουν τα χαμηλά εισοδήματα.

    Όπως σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, η κυβέρνηση θα είναι αμείλικτη με όσους επιμένουν να αισχροκερδούν, ενώ για το εθνικό ωράριο επισήμανε ότι άνοιξε ο διάλογος και το ΥΠ.ΑΝ δεν προσέρχεται σε αυτόν προκατειλημμένο, ενώ διερωτήθη αν μπορεί μια χώρα να θεωρείται σύγχρονη όταν έχει τόσα ωράρια όσα και οι νομοί της.

    Σχετικά με την ανοδική πορεία των τιμών των καυσίμων, ο κ. Σιούφας στάθηκε στο γεγονός ότι ποτέ πριν το πετρέλαιο κίνησης δεν ήταν ακριβότερο από τη βενζίνη κατά πέντε, έξι, ακόμη και επτά λεπτά.

    Υπενθυμίζεται ότι αύριο, ο υπουργός Ανάπτυξης θα παρουσιάσει στην τελική του μορφή το νομοσχέδιο για τον ανταγωνισμό, και την Πέμπτη συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή υπό τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο Μάρκο Κυπριανού.

    [13] Η ΟΤΟΕ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ 3ΗΜΕΡΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

    Αθήνα, 15 Μαρτίου 2005 (16:25 UTC+2)

    Η ΟΤΟΕ συμμετέχει στο τριήμερο των αγωνιστικών εκδηλώσεων της ΓΣΕΕ διεκδικώντας μαζί με όλους τους εργαζόμενους καλύτερες συνθήκες ζωής, σεβασμό στα εργασιακά και στα ασφαλιστικά δικαιώματα, ανθρώπινους μισθούς, μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ειρήνη και αλληλεγγύη για όλους τους λαούς της γης.

    Στο πλαίσιο των αγωνιστικών εκδηλώσεων της ΓΣΕΕ η ΟΤΟΕ έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 17 Μαρτίου, προβάλλοντας με αποφασιστικότητα και με ιδιαίτερο τρόπο το αίτημα του κλάδου των τραπεζοϋπαλλήλων για ενιαία και συνολική λύση του Ασφαλιστικού στις Τράπεζες, με σεβασμό των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και με βάση τη δική της τεκμηριωμένη πρόταση, που αφορά στη δημιουργία ενιαίου ταμείου ασφάλισης τραπεζοϋπαλλήλων.

    Όπως είναι γνωστό, την περίοδο αυτή η ΟΤΟΕ έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των Τραπεζών και έχει διαμηνύσει τόσο στις Διοικήσεις των Τραπεζών, όσο και στην Κυβέρνηση, ότι αν δεν υπάρξει πρόοδος στο διάλογο και δε βρεθεί σύντομα λύση, που θα ικανοποιεί τους εργαζόμενους στο μεγάλο θέμα του Ασφαλιστικού, η κλιμάκωση και η ένταση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων στις Τράπεζες, θα είναι αναπόφευκτη.

    Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωση της oμοσπονδίας, ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων θα βρίσκεται σε διαρκή αγωνιστική ετοιμότητα για να υπερασπίσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων που απειλούνται από τους εργοδότες και τη κυβέρνηση

    Στο σκηνικό αυτό, η ΟΤΟΕ καλεί όλους τους εργαζομένου να συμμετάσχουν την Πέμπτη στις 12.30 το μεσημέρι στην προσυγκέντρωση που θα γίνει μπροστά στο ξενοδοχείο "ΠΑΡΚ" στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, προκειμένου να λάβουν μέρος στο συλλαλητήριο που έχει διοργανώσει η ΓΣΕΕ (1 το μεσημέρι στο Πεδίο του Άρεως).

    [14] ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΣΥΝΙΣΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ Ο ΜΠ. ΤΑΝΤΙΤΣ

    Βελιγράδι, 15 Μαρτίου 2005 (20:44 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, καταδίκασε τη σημερινή επίθεση κατά του προέδρου του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, από την οποία τραυματίστηκε ένα άτομο και προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές.

    Σε ανακοίνωση του Προεδρικού Γραφείου, στο Βελιγράδι, τονίζεται, επίσης, η ανάγκη να αντιμετωπιστεί ψύχραιμα η σημερινή επίθεση από τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου προκειμένου να μην υπάρξει αποσταθεροποίηση όχι μόνο του Κοσσυφοπεδίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

    [15] ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΥΠΕΞ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Ι. ΡΟΥΓΚΟΒΑ

    Τίρανα, 15 Μαρτίου 2005 (20:16 UTC+2)

    Το αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε με ανακοίνωσή του τη σημερινή επίθεση κατά του προέδρου του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

    «Αυτές οι βίαιες ενέργειες είναι απαράδεκτες όχι μόνο επειδή αμαυρώνουν την εικόνα του προέδρου και του θεσμού που αυτός εκπροσωπεί, αλλά επειδή στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση του Κοσσυφοπεδίου» τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του αλβανικού ΥΠΕΞ.

    Εκφράζεται δε η πεποίθηση ότι οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου θα αντιμετωπίσουν ψύχραιμα το σημερινό περιστατικό, δημιουργώντας έτσι τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να εντοπιστούν και να συλληφθούν οι δράστες της επίθεσης.

    [16] ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΟΥΣΕΛ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΚΡΟΑΤΙΑΣ- Ε.Ε.

    Ζάγκρεμπ, 15 Μαρτίου 2005 (20:10 UTC+2)

    Υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Κροατίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) την προσεχή Πέμπτη, 17 Μαρτίου, όπως αποφασίστηκε στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον περασμένο Δεκέμβριο, τάχθηκε ο Αυστριακός καγκελάριος, Βόλφγκανγκ Σούσελ.

    «Η Αυστρία στηρίζει πλήρως την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Κροατίας και της Ε.Ε. στις 17 Μαρτίου» δήλωσε μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης του αυστριακού υπουργικού συμβουλίου ο Βόλφγκανγκ Σούσελ, ο οποίος κάλεσε τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. να λάβουν μια ομόφωνη απόφαση υπέρ της έναρξης των διαπραγματεύσεων στην αυριανή τους συνεδρίαση, στις Βρυξέλλες.

    Ο Αυστριακός καγκελάριος υπογράμμισε πως η Ευρώπη θα πρέπει να αναγνωρίσει την πρόοδο που έχει σημειώσει η Κροατία στη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, επισημαίνοντας πως μεγάλος αριθμός καταζητούμενων έχει ήδη εκδοθεί στις αρχές του Δικαστηρίου και παράλληλα καταβάλλονται σοβαρές προσπάθειες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του στρατηγού Γκοτόβινα.

    [17] ΘΟΛΟ ΤΟ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Σκόπια, 15 Μαρτίου 2005 (20:07 UTC+2)

    Θολό παραμένει το μετεκλογικό τοπίο στα Σκόπια, δυο ημέρες μετά τις δημοτικές εκλογές. Ο Τρίφουν Κόστοφσκι υποστηρίζει ότι είναι ο νικητής της εκλογικής «κούρσας» στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ, με ποσοστό 53,76%, ενώ ο συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελεύθερων Δημοκρατών υποστηρίζει ότι το ποσοστό που συγκέντρωσε ο Κόστοφσκι είναι 48,5% και άρα θα χρειαστεί δεύτερος γύρος για την ανάδειξη δημάρχου στα Σκόπια.

    Στο μεταξύ, ο συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελεύθερων Δημοκρατών ανακοίνωσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου πως προτίθεται να καταθέσει ενστάσεις για την επανάληψη των εκλογών στους δήμους Τσάιρ, Σούτο Ορίζαρι και Σαράι.

    Σημειώνεται ότι και κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το VMRO-DPMNE, VMRO-Λαϊκό και Τρίτος Δρόμος παραδέχονται ότι στους τρεις παραπάνω δήμους έχουν σημειωθεί σοβαρές παρατυπίες.

    [18] ΚΟΣΟΒΟ: ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΡΟΥΓΚΟΒΑ

    Πρίστινα, 15 Μαρτίου 2005 (19:46 UTC+2)

    Ως μια ενέργεια που στόχο έχει την αποσταθεροποίηση της περιοχής χαρακτήρισε το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσσυφοπεδίου (PDK) του Χασίμ Θάτσι τη σημερινή επίθεση κατά του Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

    Σε γραπτή ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το PDK, τονίζεται ότι αυτές οι επαναλαμβανόμενες βίαιες ενέργειες έχουν ως στόχο την αποσταθεροποίηση του Κοσσυφοπεδίου, την ώρα που οι θεσμοί, τα πολιτικά κόμματα και οι πολίτες προσπαθούν από κοινού με την UNMIK και την KFOR να διασφαλίσουν την ηρεμία και τη σταθερότητα στην περιοχή.

    Σύμφωνα με το PDK, δράστες αυτών των ενεργειών είναι αυτοί που δεν επιθυμούν την πρόοδο της περιοχής, που θέλουν, όπως τονίζεται, να ζουν οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου με ένταση και τρόμο.

    [19] Α1 ΒΟΛΕΪ: Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΖΛΑΤΑΝΟΒΙΤΣ ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΕ MVP ΤΗΣ 22ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαρτίου 2005 (17:59 UTC+2)

    Η Αλεξάνδρα Ζλατάνοβιτς του Άρη αναδείχθηκε πολυτιμότερη παίκτρια της 22ης αγωνιστικής της Α1 βόλεϊ γυναικών. Η ακραία από τη Σερβία οδήγησε την ομάδα της στη νίκη με 3-0 σετ επί του Ολυμπιακού, με αποτέλεσμα να αποφύγει ο Άρης τη διαδικασία των πλέι άουτ. Η Ζλατάνοβιτς, που έχει ύψος 1.80μ. και είναι γεννημένη το 1983, κέρδισε 16 πόντους, με 4 άσσους, 11/18 επιθέσεις (61%) και ένα μπλοκ, ενώ είχε 6 άμυνες.

    [20] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: Ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαρτίου 2005 (17:57 UTC+2)

    «Σε κάθε ομάδα διαπίστωσα ότι υπάρχουν δύο τρεις ταλαντούχοι αθλητές στο εφηβικό πρωτάθλημα, που έγινε στο Λουτράκι. Αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό γιατί αποδεικνύεται ότι από την ηλικία των γεννημένων 1986 87 μπορούμε να αντλήσουμε νέους πρωταθλητές. Σε γενικό επίπεδο, δεν είδα κάτι που να με εντυπωσιάσει. Διαπίστωσα ακόμη ότι γίνεται καλή δουλειά σε όλους τους συλλόγους, η οποία θα δώσει και άλλους καρπούς». Τη δήλωση αυτή έκανε ο ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής νέων και του Φίλιππου Βέροιας, Νίκος Μάντζος, αναφερόμενος στο επίπεδο που υπάρχει σήμερα στις μικρότερες ηλικίες.

    [21] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ 23ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαρτίου 2005 (17:03 UTC+2)

    Ο κ. Τσαχειλίδης του συνδέσμου Πειραιά θα διευθύνει το παιχνίδι του Ηρακλή με τον Απόλλων Καλαμαριάς στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α εθνικής, ενώ ο Κύρος Βασσάρας θα είναι ο απόλυτος άρχοντας του ματς της Καλλιθέας με τον Παναθηναϊκό. Το κρίσιμο παιχνίδι του Ιωνικού με τον Αρη θα διευθύνει ο κ. Σκουφίτσας του συνδέσμου Αθηνών.

    Οι διαιτητές της αγωνιστικής είναι:

    Ξάνθη-Κέρκυρα: Μαζαράκης Γ. (Κεφ/νίας)

    Καλλιθέα-Παναθηναϊκός: Βασσάρας Κ. (Θεσ/νίκης)

    ΠΑΟΚ-Χαλκηδόνα: Τεροβίτσας Β. (Αιτ/νίας)

    Νέος Πανιώνιος-Αιγάλεω: Τακίδης Δ. (Κιλκίς)

    ΑΕΚ-Εργοτέλης: Βασιλείου Χ. (Θεσσαλίας)

    Ηρακλής-Απόλλων Καλαμαριάς: Τσαχειλίδης Ι. (Πειραιά)

    ΟΦΗ-Ολυμπιακός: Καμινάρης Ι. (Θεσσαλίας)

    Ιωνικός-Αρης: Σκουφίτσας Β. (Αθηνών).

    [22] ΠΑΛΗ: ΕΝΑ ΧΑΛΚΙΝΟ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαρτίου 2005 (16:43 UTC+2)

    Με ένα χάλκινο μετάλλιο στις αποσκευές τους και με πλασαρίσματα στην οκτάδα επέστρεψαν οι παλαιστές μας από το διεθνές τουρνουά ελληνορωμαϊκής πάλης "Νikola Petrov".

    Συγκεκριμένα στα 96 κιλά ο Γιώργος Κουτσιούμπας κατέκτησε την 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο κερδίζοντας τον Ρώσο Στάνισλαβ Ροντιόνοβ με 2-0. Το δεύτερο χάλκινο μετάλλιο στην ίδια κατηγορία κέρδισε ένας άλλος Ρώσος, ο Κονσταντίν Μπαντίεβ που κέρδισε τον Ισραηλινό Σαμίρ Σαμίλοβ 3-0. Ο Γιάννης Σπυριδάκης κατέλαβε την 5η θέση στα 74 κιλά, ο Ντάντε Χαρεμπασβίλι και ο Σιο Γκογκλιτσίδης την 7η και 8η θέση αντίστοιχα στα 84 κιλά, ενώ 8ος κατετάγη και ο Θεόδωρος Τουνουσίδης στα 96 κιλά. Ο Φώντας Κουτσιούμπας δεν ξεπέρασε το πρόβλημα με τον ώμο του και δεν αγωνίστηκε, ενώ δεν μετέβη την τελευταία στιγμή με την αποστολή και ο Θεόδωρος Ποζίδης.

    Στο μεταξύ συνεχίζεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας η προετοιμασία των γυναικών της πάλης στη Βουλγαρία. Στη πόλη Κουστεντήλ υπό την καθοδήγηση του ομοσπονδιακού τεχνικού Κώστα Σωτηριάδη γυμνάζονται οι: Φανή Ψαθά, Μαρία Λουίζα Βρυώνη, Σοφία Πουμπουρίδου, Αγόρω Παπαβασιλείου, Αγάπη Χριστοδουλάκη και Ευδοξία Παυλίδου εν όψει διεθνών αγωνιστικών τους υποχρεώσεων.

    [23] ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Ο 2ος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαρτίου 2005 (16:41 UTC+2)

    Η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Περιφέρειας Πελοποννήσου και ο Δήμος Μεσσήνης σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ διοργανώνουν στις 3 Απριλίου τον «2ο Μαραθώνιο Δρόμο Μεσσήνης» ο οποίος πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι με ιδιαίτερη επιτυχία. Παράλληλα θα διεξαχθεί και αγώνας δρόμου 10.000μ.

    Η διαδρομή του Μαραθωνίου (42.195μ) είναι μέσα στο Μεσσηνιακό κάμπο. Η εκκίνηση θα δοθεί από την κεντρική πλατεία της Μεσσήνης και οι αθλητές θα καλύψουν τη διαδρομή μέσω του Ασπροχώματος, Θουρίας, Μικρομάνης, Άριος, Άμμου, Τριόδου της περιοχής Μπούκας (παραλία Μεσσήνης). Ο τερματισμός θα γίνει στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης.

    Η εκκίνηση του Μαραθωνίου θα δοθεί στις 8.30 και του αγώνα 10.000μ μισή ώρα αργότερα (9.00).

    [24] ΒΑΤΙΚΑΝΟ: "ΜΝΗΜΕΙΟ ΨΕΥΔΟΥΣ" Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ

    Βατικανό, 15 Μαρτίου 2005 (20:14 UTC+2)

    Το Βατικανό έσπασε την σιωπή του για το θέμα του "Κώδικα Ντα Βίντσι" και ζήτησε από τους πιστούς να μην "διαβάζουν ούτε να αγοράζουν", το βιβλίο που έχει γίνει διεθνές "μπεστ σέλερ", χαρακτηρίζοντάς το ως "μνημείο ψεύδους", μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    "Μην διαβάζετε και μην αγοράζετε τον Κώδικα Ντα Βίντσι", δήλωσε ο καρδινάλιος Ταρσίτσιο Μπερτόνε, στον Ραδιοσταθμό του Βατικανού.

    "Δεν κάνουμε ένα μυθιστόρημα διαστρεβλώνοντας τα ιστορικά γεγονότα, κακολογώντας ένα ιστορικό πρόσωπο που έχει το κύρος και την φήμη του στην ιστορία της Εκκλησίας και της ανθρωπότητας", πρόσθεσε.

    Ο ίδιος κατήγγειλε το σύστημα μάρκετινγκ δηλώνοντας: "πιστεύω ότι υπάρχει μια στρατηγική μάρκετινγκ πίσω από την διακίνηση αυτού του μνημείου ψεύδους".

    [25] Η ΡΑΪΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

    Ουάσινγκτον, 15 Μαρτίου 2005 (20:02 UTC+2)

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις θα καλέσει τον Πακιστανό πρόεδρο, στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ, σύμμαχο των ΗΠΑ, τον οποίο θα συναντήσει αύριο στο Ισλαμαμπάντ, να προχωρήσει "στο δρόμο της δημοκρατίας", μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Αναμένουμε από τον Μουσάραφ, που πρέπει να δεσμευτεί σ αυτό, να οδηγήσει το Πακιστάν προς το δρόμο της δημοκρατίας", δήλωσε η Ράις στους δημοσιογράφους στο αεροσκάφος που την μετέφερε στο Νέο Δελχί, πρώτο σταθμό της περιοδείας της σε χώρες της Ασίας.

    Η Ράις ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν τώρα "τις καλύτερες σχέσεις που είχαν ποτέ" με το Πακιστάν, το οποίο έχει ταχθεί υπέρ των Αμερικανών στον αγώνα τους κατά της τρομοκρατίας μετά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 κατά της Νέας Υόρκης και της Ουάσινγκτον.

    [26] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΡΟΝ - ΡΑΦΑΡΕΝ

    Τελ Αβίβ, 15 Μαρτίου 2005 (19:47 UTC+2)

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν τόνισε ότι "η Γαλλία καταβάλλει προσπάθειες" για να αντιμετωπιστεί στο έδαφός της ο αντισημιτισμός, δήλωσε μετά τις συνομιλίες, που είχε στο Ισραήλ με τον Σαρόν ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Πιέρ Ραφαρέν.

    Ο Ραφαρέν, αφού χαρακτήρισε ως "εγκάρδιες" τις συνομιλίες που είχε με τον Σαρόν, επισήμανε πως η κυβέρνησή του υιοθέτησε αναφορικά με τον αντισημιτισμό "πρωτοβουλίες που υπήρξαν αντικείμενο μίμησης, παραδείγματος χάρη στις ΗΠΑ", μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Κατά τις συνομιλίες ο Σαρόν ζήτησε από την γαλλική κυβέρνηση να κατατάξει την σιίτικη οργάνωση Χεζμπολάχ στις "τρομοκρατικές οργανώσεις".

    [27] ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ ΙΝΔΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ

    Ισλαμαμπάντ, 15 Μαρτίου 2005 (19:44 UTC+2)

    Σε μια κίνηση καλής θέλησης έναντι της Ινδίας, ο Πακιστανός πρόεδρος, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ διέταξε την απελευθέρωση από τις φυλακές της χώρας του 589 Ινδών κρατουμένων, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο Μουσάραφ ανέφερε ότι η Ινδία επιβεβαίωσε την εθνικότητα των 529 ψαράδων και των 60 άλλων πολιτών που κρατούνται στο Πακιστάν, και οι οποίοι θα απελευθερωθούν σε ημερομηνία που δεν έχει καθοριστεί.

    Το μέτρο είναι συνέχεια και άλλων μέτρων καλής θέλησης που στόχο έχουν την προώθηση της ειρήνης μεταξύ Ινδίας - Πακιστάν.

    [28] ΙΣΡΑΗΛ: Ο ΚΑΤΣΑΒ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ

    Τελ Αβίβ, 15 Μαρτίου 2005 (18:43 UTC+2)

    Ο Ισραηλινός πρόεδρος Μοσέ Κατσάβ εγκαινίασε σήμερα στην Ιερουσαλήμ το νέο μουσείο που είναι αφιερωμένο στο Ολοκαύτωμα παρουσία προέδρων, πρωθυπουργών και υπουργών από 35 χώρες.

    "Ο πρόεδρος Κατσάβ έκοψε την κορδέλα. Το νέο Μουσείο του Γιάντ Βάσεμ άνοιξε επισήμως", δήλωσε ο υπεύθυνος του μουσείου, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Ο σχεδιασμός και η ανέγερση του μουσείου χρειάστηκε περισσότερα από 10 χρόνια και στοίχισε 56 εκατομμύρια δολάρια.

    [29] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ Ν. ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΕΙΟΥΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαρτίου 2005 (18:22 UTC+2)

    Ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στους οικείους του αείμνηστου Σταύρου Κουγιουμτζή.

    «Αποχαιρετούμε ένα μεγάλο Θεσσαλονικιό συνθέτη που "μπόλιασε" με συναίσθημα και ψυχή το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι. Προσέφερε μοναδικές και αξέχαστες καλλιτεχνικές δημιουργίες που άγγιξαν τις καρδιές όλων μας. Ο Σταύρος Κουγιουμτζής έγραψε τη δική του ιστορία στο ελληνικό πεντάγραμμο με ήθος και ταπεινοφροσύνη. Θα ζει για πάντα μέσα από τα τραγούδια και τις μελωδίες του που έγιναν κτήμα κάθε έλληνα. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια», επισήμανε στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα ο κ. Τσιαρτσιώνης.

    [30] ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ O AΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαρτίου 2005 (16:03 UTC+2)

    Στην τελευταία του κατοικία στο δημοτικό Κοιμητήριο Καλαμαριάς συνόδεψαν το μεσημέρι τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη και στιχουργό, Σταύρο Κουγιουμτζή, η σύζυγός του Αιμιλία, οι δύο του κόρες, Μαρία και Δώρα, άνθρωποι της πολιτικής και καλλιτεχνικής ζωής και πλήθος κόσμου που επέλεξαν να πουν το τελευταίο αντίο με ένα χειροκρότημα.

    Η εξόδιος ακολουθία εψάλη στον Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της Καλαμαριάς από τον μητροπολίτη Καλαμαριάς και Νέας Κρήνης, Προκόπιο. Η κηδεία έγινε δημοτική δαπάνη σε κλίμα συγκίνησης και σεμνότητας.

    Παρόντες ήταν ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, οι βουλευτές Ευάγγελος Βενιζέλος, Στέλιος Παπαθεμελής, Χρύσα Αράπογλου, και Κώστας Γκιουλέκας καθώς και οι δήμαρχοι Καλαμαριάς και Πανοράματος, Χριστόδουλος Οικονομίδης και Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Από πλευράς καλλιτεχνών, στην νεκρώσιμη ακολουθία παρέστησαν ο Γιώργος Νταλάρας, ο Ευγένιος Σπαθάρης, ο Σπύρος Παπαδόπουλος, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, ο Μανώλης Ρασούλης και ο Μίνος Μάτσας.

    Τον επικήδειο εκφώνησε ο δήμαρχος της Καλαμαριάς. Άλλωστε ο Σταύρος Κουγιουμτζής επέλεξε να ζήσει στην Καλαμαριά λόγω και του προσφυγικού της στοιχείου. Ο δήμαρχος κ.Οικονομίδης εξήρε το έργο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, το όνομα του οποίου θα δοθεί σε έναν από τους δρόμους της Καλαμαριάς, ενώ θα διοργανωθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του. «Μου έδωσε το μεγαλύτερο μάθημα της ζωής: ότι το διαμέτρημα της ευτυχίας είναι αντιστρόφως ανάλογο με την ταπεινότητα του καλλιτέχνη» είπε και πρόσθεσε ότι ο Σταύρος Κουγιουμτζής πρόσφερε απλόχερα και αποτέλεσε μεγάλο δάσκαλο του πολιτισμού με σεμνότητα και ευαισθησία προς τους συμπολίτες του.

    Σε δηλώσεις του ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης ανέφερε: «Ο Σταύρος Κουγιουμτζής έγραψε τη δική του ιστορία στο ελληνικό πεντάγραμμο, αλλά και τη μουσική του Ελληνα. Εδωσε νόημα και συναίσθημα στο ελληνικό τραγούδι. Να είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει. Η Ελλάδα του οφείλει πολλά, ας είναι όλα αυτά παρηγοριά στους δικούς του και στους συγγενείς του».

    «Σημασία έχει τι αφήνεις πίσω, φως ή σκοτάδι, και ο Σταύρος Κουγιουμτζής άφησε πολύ φως» δήλωσε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε: «Ο Σταύρος Κουγιουμτζής ήταν ένας από τους αυθεντικότερους και σημαντικότερους Ελληνες συνθέτες και έχει συνδεθεί με το βάθος της ψυχής του ελληνικού λαού γιατί έγραψε τραγούδια που αγαπήθηκαν, που δεν ήταν εύκολα πολύ συχνά ήταν λόγια αλλά ταυτόχρονα και λαϊκά. Και αυτός ο συνδυασμός λογιοσύνης και λαϊκότητας είναι που κάνουν έναν μεγάλο συνθέτη πραγματικά μεγάλο».

    Στην απόφασή του να εγκατασταθεί στην Καλαμαριά, αλλά και στον ακέραιο χαρακτήρα του Σταύρου Κουγιουμτζή αναφέρθηκε η Χρύσα Αράπογλου. «Είχε να δώσει πάρα πολλά πράγματα ακόμα. Τον θυμάμαι από τότε που ήρθε στην Καλαμαριά, πριν 20-22 περίπου χρόνια. Εγκαταστάθηκε εδώ, δέθηκε με την Θεσσαλονίκη, ανέδειξε νέα πράγματα, νέους καλλιτέχνες και πάνω από όλα ο Σταύρος ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος και θα έλεγα ότι αυτό που τον χαρακτήριζε ήταν ότι φαινόταν κλειστός αυτό το έγραψε στο βιβλίο του 'Ανοιχτά παράθυρα με κλειστά παντζούρια'. Καλό του δρόμο».

    Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΘΒΕ, Νίκος Μαρκαντωνάκης, αναφέρθηκε στο έργο του Ελληνα μουσικοσυνθέτη. «Ηταν τόσο σεμνός, που το έργο του δεν ανεδείχθη όπως έπρεπε. Νομίζω ότι από εδώ και πέρα θα έχει μία τέτοια καταξίωση ώστε όλοι οι Ελληνες, σε όλο τον κόσμο, να μπορέσουν να δουν με άλλο μάτι το έργο του».

    «Ενας μεγάλος άνθρωπος, ένας Θεσσαλονικιός, θα έλεγα ένας από τους πνευματικούς δημιουργούς, που μας δίδαξε με τη στάση του. Ενας άνθρωπος στον οποίο όλοι οι Ελληνες χρωστάμε κάποιες από τις ανέμελες στιγμές μας. Γιατί όλοι σε κάποιες στιγμές σιγοτραγουδήσαμε τα τραγούδια του, τις συνθέσεις του, τη δημιουργία του» δήλωσε ο Κώστας Γκιουλέκας.

    Στεφάνια στην κηδεία έστειλαν ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, κόμματα και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, η Ενωση Στιχουργών, και ακόμη ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Νότης Μαυρουδής, ο Θανάσης Πολυκανδριώτης, ο Μάνος Ελευθερίου, η Κική Δημουλά, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Γιάννης Πάριος, η Ελευθερία Αρβανιτάκη κ.α.

    Ο Σταύρος Κουγιουμτζής γεννήθηκε το 1932 στο Επταπύργιο της Θεσσαλονίκης. Σε ηλικία 15 ετών άρχισε τις σπουδές του στη Σχολή πιάνου του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, ενώ στη συνέχεια έκανε μαθήματα σύγχρονης μουσικής στην Αθήνα. Αφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, σε ηλικία 73 ετών, προδομένος από την καρδιά του.

    Η πρώτη του μεγάλη επιτυχία ήταν το τραγούδι «Να 'τανε το 21», ενώ ακολούθησαν το «Κάπου νυχτώνει», «Πού 'ναι τα χρόνια», «Μην μου θυμώνεις μάτια μου», «Όλα καλά και όλα ωραία», «Το σακάκι μου κι αν στάζει», «Ο ουρανός φεύγει βαρύς» κ.α.

    [31] 4ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝ/ΦΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

    Αθήνα, 15 Μαρτίου 2005 (11:31 UTC+2)

    Με την ταινία «Νύφες» του Παντελή Βούλγαρη θα γίνει σήμερα η πρεμιέρα του 4ου Πανοράματος Σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου που διοργανώνει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, σε συνεργασία με το Ελληνικό Προξενείο και την Ελληνική Πρεσβεία στο Παρίσι, και με την συμμετοχή της "Ένωσης των Γάλλων Σεναριογράφων -Σκηνοθετών -Παραγωγών".

    Το Πανόραμα θα διαρκέσει από τις 16 έως τις 29 Μαρτίου και κατά τη διάρκειά του το παρισινό κοινό θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με την πρόσφατη δουλειά νέων αλλά και γνωστών Ελλήνων σκηνοθετών και να παρακολουθήσει τις καινούργιες ταινίες τους.

    Συνολικά περιλαμβάνει εννέα μεγάλου μήκους και πέντε μικρού μήκους ελληνικές ταινίες πρόσφατης παραγωγής. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα των προβολών έχει ως εξής:

    Τετάρτη 16, Μαρτίου

    Πολίτικη Κουζίνα του Τάσου Μπουλμέτη

    Ένα Τραγούδι Δε Φτάνει της Ελισάβετ Χρονοπούλου

    Νύφες του Παντελή Βούλγαρη (επίσημη πρεμιέρα)

    Πέμπτη, 17 Μαρτίου

    Ο Χαμένος Τα Παίρνει Όλα του Νίκου Νικολαϊδη

    Ένα Τραγούδι Δε Φτάνει της Ελισάβετ Χρονοπούλου

    Πολίτικη Κουζίνα του Τάσου Μπουλμέτη

    Παρασκευή, 18 Μαρτίου

    Μάτια Από Νύχτα του Περικλή Χούρσογλου

    Delivery του Νίκου Παναγιωτόπουλου

    Μάτια Από Νύχτα του Περικλή Χούρσογλου

    Γαμήλια Νάρκη του Δημήτρη Ινδαρέ

    Νύφες του Παντελή Βούλγαρη

    Σάββατο, 19 Μαρτίου

    Νύφες του Παντελή Βούλγαρη

    Γαμήλια Νάρκη του Δημήτρη Ινδαρέ

    Νύφες του Παντελή Βούλγαρη

    Ο Δρόμος Προς Τη Δύση του Κυριάκου Κατζουράκη

    Κυριακή, 20 Μαρτίου

    Ο Δρόμος Προς Τη Δύση του Κυριάκου Κατζουράκη

    Delivery του Νίκου Παναγιωτόπουλου

    Γαμήλια Νάρκη του Δημήτρη Ινδαρέ

    Delivery του Νίκου Παναγιωτόπουλου

    Δευτέρα, 21 Μαρτίου

    Πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους

    Η Σκόνη Που Πέφτει του Τάσου Ψαρά

    Ο Χαμένος Τα Παίρνει Όλα του Νίκου Νικολαϊδη

    Delivery του Νίκου Παναγιωτόπουλου

    Τρίτη, 22 Μαρτίου

    Πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους

    Ο Χαμένος Τα Παίρνει Όλα του Νίκου Νικολαϊδη

    Η Σκόνη Που Πέφτει του Τάσου Ψαρά

    Τετάρτη, 23 Μαρτίου

    Η Σκόνη Που Πέφτει του Τάσου Ψαρά

    Ένα Τραγούδι Δε Φτάνει της Ελισάβετ Χρονοπούλου

    Η Σκόνη Που Πέφτει του Τάσου Ψαρά

    Πέμπτη, 24 Μαρτίου

    Ο Χαμένος Τα Παίρνει Όλα του Νίκου Νικολαϊδη

    Γαμήλια Νάρκη του Δημήτρη Ινδαρέ

    Παρασκευή, 25 Μαρτίου

    Πολίτικη Κουζίνα του Τάσου Μπουλμέτη

    Μάτια από Νύχτα του Περικλή Χούρσογλου

    Πολίτικη Κουζίνα του Τάσου Μπουλμέτη

    Μάτια από Νύχτα του Περικλή Χούρσογλου

    Πολίτικη Κουζίνα του Τάσου Μπουλμέτη

    Σάββατο, 26 Μαρτίου

    Delivery του Νίκου Παναγιωτόπουλου

    Ο Δρόμος Προς Τη Δύση του Κυριάκου Κατζουράκη

    Νύφες του Παντελή Βούλγαρη

    Ο Δρόμος Προς Τη Δύση του Κυριάκου Κατζουράκη

    Κυριακή, 27 Μαρτίου

    Delivery του Νίκου Παναγιωτόπουλου

    Ένα Τραγούδι Δε Φτάνει της Ελισάβετ Χρονοπούλου

    Ο Δρόμος Προς Τη Δύση του Κυριάκου Κατζουράκη

    Ένα Τραγούδι Δε Φτάνει της Ελισάβετ Χρονοπούλου

    Δευτέρα, 28 Μαρτίου

    Πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους

    Γαμήλια Νάρκη του Δημήτρη Ινδαρέ

    Νύφες του Παντελή Βούλγαρη

    Γαμήλια Νάρκη του Δημήτρη Ινδαρέ

    Νύφες του Παντελή Βούλγαρη

    Τρίτη, 29 Μαρτίου

    Πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους

    Μάτια από Νύχτα του Περικλή Χούρσογλου

    Ο Χαμένος Τα Παίρνει Όλα του Νίκου Νικολαϊδη

    Delivery του Νίκου Παναγιωτόπουλου

    Ο Χαμένος Τα Παίρνει Όλα του Νίκου Νικολαϊδη

    Οι προβολές των ταινιών θα γίνουν στην αίθουσα " Cinema des Cineastes" που διαχειρίζεται η Societe des Auteurs-Realisateurs-Producteurs(L'ARP) που συνδιοργανώνει το Πανόραμα.

    [32] ΣΕΙΡΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ "ΤΕΧΝΗ - ΛΟΓΟΣ - ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ"

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαρτίου 2005 (10:58 UTC+2)

    Μία σειρά σεμιναρίων με τίτλο "Τέχνη - Λόγος - Αισθητική" διοργανώνουν η Camera Lucida και η Ομάδα Πειραματικού Θεάτρου Fractals, με στόχο μία σφαιρική θεώρηση των δεδομένων της τέχνης σαν ολότητα.

    Αντικείμενο των σεμιναρίων είναι οι εικαστικές τέχνες, η λογοτεχνία, το θέατρο, η μουσική, ο κινηματογράφος και το βίντεο. Ο πρώτος κύκλος με θέμα το Μπαρόκ, θα ξεκινήσει σήμερα Τρίτη 15 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Απριλίου, ενώ θα πραγματοποιηθεί σε έξι δίωρες συναντήσεις που θα αναφέρονται στην Ιστορία της Τέχνης και την Αισθητική του Κινηματογράφου και τέσσερις τρίωρες που διαπραγματεύονται τη Βίντεο Τέχνη. Οι συναντήσεις θα πλαισιωθούν από προβολές διαφανειών και βίντεο και θα χορηγηθούν σημειώσεις με βιβλιογραφία και αποσπάσματα από λογοτεχνικά κείμενα της εποχής του Μπαρόκ (ποίηση, φιλοσοφία, λογοτεχνία, θέατρο).

    Συγκεκριμένα, σήμερα στις 18.30, προγραμματίστηκε συνάντηση στο Χώρο Τέχνης Camera Lucida (Στεφάνου Τάττη 3, όπισθεν Αγίας Σοφίας) για την παραχώρηση των σημειώσεων.

    - Αισθητική του Κινηματογράφου: από το Σάββατο 19 Μαρτίου, στις 12.00 (τρεις δίωρες συναντήσεις), με τον λέκτορα του ΑΠΘ, Παναγιώτη Δόικο

    - Ιστορία της Τέχνης: από το Σάββατο 9 Απριλίου, στις 12.00 (τρεις δίωρες συναντήσεις), με την αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ, Ευθυμία Κούντουρα

    - Βίντεο Τέχνη: από την Τετάρτη 23 Μαρτίου, στις 18.30 (τέσσερις τρίωρες συναντήσεις) με τον σκηνοθέτη και διαδάσκοντα στο ΑΠΘ, Νίκο Γιαννόπουλο.

    [33] ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΟΛΟΝΥΧΤΙΑ ΣΤΟ "ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ"

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαρτίου 2005 (10:37 UTC+2)

    Ποιητική Ολονυχτία στον χώρο εκδηλώσεών του (Δεσπεραί 9) διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά, το λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό περιοδικό «Εντευκτήριο», την Παρασκευή 18 Μαρτίου, στις 11 το βράδυ.

    Η εκδήλωση έχει τον τίτλο «38 φωνές» και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Βιβλίου και Ανάγνωσης της Κοζάνης.

    Και η φετινή Ολονυχτία σχεδιάζεται ως αναγνωστική σκυταλοδρομία, με

    τη συμμετοχή 38 ποιητών από τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη Μακεδονία,

    οι οποίοι θα διαβάσουν κυρίως αδημοσίευτα και ανέκδοτα, αλλά και γνωστά ποιήματά τους.

    Στην πρόσκληση του «Εντευκτηρίου» έχουν ανταποκριθεί οι ποιητές και οι ποιήτριες: Ρούλα Αλαβέρα, Ορέστης Αλεξάκης, Βασίλης Αμανατίδης, Μαρία Αρχιμανδρίτου, Μπίλη Βέμη, Σπύρος Βούγιας, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Σταύρος Ζαφειρίου, Μαρία Καραγιάννη, Γιάννης Καρατζόγλου, Μαρία Καρδάτου, Κατερίνα Καριζώνη, Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου, Θωμάς Κοροβίνης, Αννυ Κουτροκόη, Ηλίας Κουτσούκος, Κώστας Λαχάς, Δημήτρης Λεοντζάκος, Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου, Απόστολος Λυκεσάς, Πρόδρομος Χ. Μάρκογλου, Θανάσης Μαρκόπουλος, Μάρκος Μέσκος, Ματίνα Μόσχοβη, Αλεξάνδρα Μπακονίκα, Βασιλική Νευροκοπλή, Τόλης Νικηφόρου, Μανόλης Ξεξάκης, Βασίλης Παπάς, Κώστας Πλαστήρας, Σάκης Σερέφας, Ντάντη Σιδέρη-Σπεκ, Κώστας Σουέρεφ, Διονύσης Στεργιούλας, Βαγγέλης Τασιόπουλος, Γιάννης Τσατσάγιας, Κάρολος Τσίζεκ, Ντίνος Χριστιανόπουλος.

    Συμμετέχουν οι μουσικοί: Μιχάλης Λουκοβίκας, Πάρις Παρασχόπουλος,

    Ελένη Πετρίδου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 15 March 2005 - 19:13:57 UTC