Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-02-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [02] Ο ΕΥ.ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ ΓΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ
  • [03] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΙΡΑΝ
  • [04] Ο ΥΠ.ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΕΝ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ Σ.ΜΠΟΖΚΟΥΡΤ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [05] ΣΑΜΑΡΑΣ: "Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΚΑΜΨΙΑ"
  • [06] ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΝΑΚΟΥ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ
  • [07] ΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΤΩΝ ΒΕΝΙΖΕΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΟΥΔΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [08] ΟΜΟΦΩΝΗ ΕΓΚΡΙΣΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν. ΒΑΚΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ
  • [09] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΤΕΔΚ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΝΕΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ
  • [10] ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ
  • [11] ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ
  • [12] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε.Τ.Τ. ΜΕ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΜΠΑΧΡΕΪΝ
  • [13] ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΡΑΦΟΜΕΝΩΝ ΤΙΜΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ
  • [14] Π. ΔΟΥΚΑΣ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 5,3% ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ 2004
  • [15] Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [16] Ο ΓΚΙΟΥΛ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΟΝ ΑΛΙ ΜΠΙΡΑΝΤ
  • [17] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΑΡΝΙΕ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΣΕΣΚΟΥ-ΣΙΡΑΚ
  • [19] 3,3 ΕΚΑΤ. Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
  • [20] ΦΙΛΙΚΗ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΑΙΔΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ (1-0)
  • [21] ΤΑ ΕΙΠΑΝ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ- ΚΥΡΙΑΚΟΥ
  • [22] ΑΥΡΙΟ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΑΕΚ - ΜΠΕΝΕΤΟΝ ΤΡΕΒΙΖΟ
  • [23] Ο Κ. ΒΑΣΣΑΡΑΣ ΘΑ ΣΦΥΡΙΞΕΙ ΤΟ ΑΡΗΣ- ΠΑΟΚ
  • [24] ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΚΟΣΤΟΥΡΙΤΣΑ
  • [25] ΕΕ - ΗΠΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΙΡΑΚ
  • [26] ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΜΠΟΥΣ
  • [27] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΟΥΣ ΜΕ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΤΗΣ ΕΕ
  • [28] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΙΡΑΚΙΝΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  • [29] ΙΡΑΝ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΕΠΙΖΩΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ
  • [30] ΚΘΒΕ: "Η ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΜΑΡΟΥΛΑΣ" ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ
  • [31] "ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΝΥΧΤΕΡΙΔΕΣ" ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ
  • [32] ΔΥΟ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [33] Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ"
  • [34] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ Κ.Ο.Θ. ΜΕ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ "ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ"

  • [01] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Bρυξέλλες, 22 Φεβρουαρίου 2005 (16:44 UTC+2)

    Πρωτοβουλίες για την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή των Βαλκανίων αναλαμβάνει η Ελλάδα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίς το απόγευμα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της κοινής σύσκεψης των ηγετών Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

    «Είμαστε διατεθειμένοι και αναλαμβάνουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες να έχουμε εντονότατη παρουσία ώστε να μπορέσουμε να είμαστε υποβοηθητικοί σε συγκεκριμένες περιοχές όπως είναι τα Βαλκάνια, καθώς θέλουμε να συνεισφέρουμε σε μια ειρηνικότερη περιοχή» είπε ο κ. Καραμανλής.

    Για το θέμα του Κοσόβου χαρακτήρισε σταθμό το 2005 καθώς, όπως είπε, το καλοκαίρι θα γίνει η έκθεση αξιολόγησης των κριτηρίων που έχει θέσει η διεθνής κοινότητα για το τελικό καθεστώς του. Βασική προϋπόθεση, σημείωσε ο κ. Καραμανλής, είναι η όποια απόφαση ληφθεί να ικανοποιεί τις αρχές της ΕΕ, τη δημοκρατία, το σεβασμό των μειονοτήτων, τις θρησκευτικές ελευθερίες και την προστασία περιουσιών και μνημείων.

    Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ συζήτησαν εξάλλου την κατάσταση στο Αφγανιστάν, τις εξελίξεις στο Ιράκ, τις προοπτικές ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή, θέματα που αφορούν στον ευρωμεσογειακό διάλογο αλλά και τη σχέση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και την Ουκρανία. Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η Ελλάδα θα παράσχει νοσοκομειακή μονάδα στο Αφγανιστάν για μια περίοδο 18 μηνών, χαρακτήρισε ελπιδοφόρο βήμα τις εκλογές στο Ιράκ, έκανε λόγο για ευοίωνες προοπτικές ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή, δεσμεύτηκε για την ενίσχυση της ευρωμεσογειακής συνεργασίας και εξέφρασε τη στήριξη εκ μέρους της Ευρώπης στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων στην Ουκρανία.

    Στο περιθώριο της συνόδου, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε επαφές με τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ, τον γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, τον Ισπανό πρωθυπουργό Ροντρίγκες Θαπατέρο, τον βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, τον αμερικανό πρόεδρο Τζώρτζ Μπους, τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό της Δανίας Αντερς Φογκ Ρασμούσεν. Όπως εξάλλου έγινε γνωστό, ο κ. Καραμανλής θα επισκεφθεί το επόμενο χρονικό διάστημα τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν, ο Έλληνας πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε ουσιαστική συνομιλία.

    Σχετικά με το νομοσχέδιο για τον βασικό μέτοχο και τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Κομισιόν επιμένει ότι οι αρχές του νόμου αντίκεινται στο κοινοτικό δίκαιο, απάντησε χαρακτηριστικά: «η δική μου ενημέρωση είναι τελείως διαφορετική». Επανέλαβε δε ότι θέση της κυβέρνησης είναι η επιβολή κανόνων διαφάνειας και σημείωσε ότι εγκαίρως θα γίνει γνωστή η απάντηση της Κομισιόν στην ενημέρωση που έγινε από την ελληνική πλευρά για το θέμα.

    Κληθείς τέλος να σχολιάσει τα μέτρα που αποφάσισε η ιεραρχία για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Εκκλησία απέφυγε να προβεί σε εκτιμήσεις.

    [02] Ο ΕΥ.ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ ΓΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2005 (14:33 UTC+2)

    Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη πρόταση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας για τη σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Ελέγχου των οικονομικών των μητροπόλεων, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί επί του θέματος από δημοσιεύματα. Ειδικότερα ο κ. Αντώναρος σημείωσε πως η συγκεκριμένη πρόταση δεν έχει φθάσει στους αρμόδιους υπουργούς, όταν φθάσει θα γίνει αντικείμενο μελέτης και τότε η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί.

    Όσον αφορά την πρόταση για τη σύσταση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την αναμόρφωση της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης ο κ. Αντώναρος διευκρίνισε πως πρόκειται για διαφορετική πρόταση, η οποία επίσης δεν υπεβλήθη επισήμως, και η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί θετικά με το πλαίσιο που ήδη έχει πει.

    Σε ερώτηση για τη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει φοροαπαλλαγές για την Εκκλησία της Ελλάδος είπε ότι ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο και παρέπεμψε για περισσότερες πληροφορίες στον υπουργό Οικονομικών. Σε συναφή ερώτηση πως είναι δυνατόν από τη μια η κυβέρνηση να δίνει φοροαπαλλαγές στην Εκκλησία και από την άλλη να αυξάνει την φορολογία στα λαϊκά στρώματα ο κ. Αντώναρος απάντησε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει ιδιαίτερη πρόνοια για την προστασία, ενίσχυση των λαϊκών τάξεων φέρνοντας ως παράδειγμα την αύξηση του αφορολόγητου κατά 10%.

       

    [03] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΙΡΑΝ

    Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2005 (14:05 UTC+2)

    Συλλυπητήριο μήνυμα προς τον πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Seyed Mohammad Khatami έστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για τα θύματα από τον σεισμό που έπληξε το Ιράν.

    Στο μήνυμα του αναφέρει: "Θα ήθελα να σας διαβιβάσω τα ειλικρινή συλλυπητήρια και την συμπαράσταση της Κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, για την τραγική απώλεια ζωών που προκάλεσε ο σεισμός που έπληξε την εγγύτερη περιοχή της πόλης Zarand. Αυτή την ώρα της μεγάλης δοκιμασίας η σκέψη μας βρίσκεται στις οικογένειες των θυμάτων και σε όλους όσοι επλήγησαν".

    [04] Ο ΥΠ.ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΕΝ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ Σ.ΜΠΟΖΚΟΥΡΤ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2005 (14:21 UTC+2)

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, δεν ενέκρινε την έκδοση του Κουρδικής καταγωγής, Γερμανού υπηκόου, Σινάν Μποζκούρτ (Ταϊλάν), στη Γερμανία και με σχετική εντολή του γνωστοποίησε στις αρμόδιες αρχές της χώρας τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την πράξη.

    Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης: «Οι δικαστικές αρχές της Γερμανίςα ζήτησαν την έκδοση του Κουρδικής καταγωγής Γερμανού υπηκόου Σινάν Μποζκούρτ (Ταϊλάν), προκειμένου να δικαστεί ως υπαίτιος αξιόποινων πράξεων, τις οποίες φέρεται ότι τέλεσε στη συγκεκριμένη χώρα.

    Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, που ίσχυε κατά τον χρόνο υποβολής του σχετικού αιτήματος, σε περίπτωση που τα αρμόδια δικαστήρια έχουν γνωμοδοτήσει υπέρ της έκδοσης εκζητουμένου, η τελική απόφαση για την έκδοση του αλλοδαπού σε άλλη χώρα ανήκει στον υπουργό Δικαιοσύνης.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, δεν ενέκρινε την έκδοση στη Γερμανία του Σινάν Μποζκούρτ (Ταϊλάν) και με σχετική εντολή του γνωστοποίησε στις αρμόδιες αρχές της παραπάνω χώρας, τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση αυτή.

    Πρόκειται για την τελευταία φορά που για την έκδοση εκζητουμένου απαιτείται η σύμπραξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, αφού ήδη από τον Ιούλιο του 2004 ισχύει ο νέος νόμος 3251 για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που προβλέπει τη λήψη της οριστικής απόφασης για την έκδοση ή μη αποκλειστικά από δικαστικά όργανα», αναφέρει η χαρακτηριστικά ανακοίνωση.

    Υπενθυμίζεται πως ο 30χρονος Σινάν Μποζκούρτ συνελήφθη τον Απρίλιο 2004 στην εθνική οδό Δράμας - Ξάνθης, μαζί με άλλα τρία άτομα κουρδικής καταγωγής. Σε βάρος του εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, καθώς και για συνωμοσία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας.

    Η ελληνική δικαιοσύνη τον έκρινε ένοχο για το αδίκημα της μεταφοράς λαθρομεταναστών. Οδηγήθηκε στις φυλακές Κομοτηνής όπου πραγματοποίησε για αρκετές μέρες απεργία πείνας ζητώντας να μην εκδοθεί στη Γερμανία.

    [05] ΣΑΜΑΡΑΣ: "Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΚΑΜΨΙΑ"

    Στρασβούργο, 22 Φεβρουαρίου 2005 (21:04 UTC+2)

    Τις επιφυλάξεις του για το μίγμα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τις συνέπειες που θα έχει στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής της Λισσαβόνας και του Συμφώνου Σταθερότητας, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς.

    Στην παρέμβασή του, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στη διάρκεια της συζήτησης για τα Δημόσια Οικονομικά της Ένωσης και τις Γενικές Κατευθύνσεις Οικονομικής Πολιτικής, ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας ότι η ανταγωνιστικότητα συνδέεται άμεσα με την νομισματική ισοτιμία, έθιξε το ζήτημα του υπερτιμημένου ευρώ το οποίο τραυματίζει βαριά την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα.

    «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», δήλωσε ο Έλληνας ευρωβουλευτής, «ουσιαστικά θυσίασε την ανταγωνιστικότητα -όπου υστερούσαμε- για να επιτύχει τη σταθεροποίηση -όπου δεν είχαμε πρόβλημα. Δηλαδή, θωρακίσαμε το σημείο που ήμασταν δυνατοί και αφήσαμε ακάλυπτο το σημείο όπου ήμασταν αδύναμοι. Έτσι, το ακριβό ευρώ επιδείνωσε την ύφεση. Η ύφεση μείωσε τη ροπή των εταιριών για ανάληψη επενδυτικού ρίσκου και υιοθέτηση καινοτομιών. Όσο συνεχίζεται το τωρινό μίγμα η στρατηγική της Λισσαβόνας και το Σύμφωνο Σταθερότητας θα γίνονται όλο και περισσότερο ασύμβατα μεταξύ τους».

    Κατά τον κ. Σαμαρά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οφείλει, να «χαλαρώσει» τη νομισματική πολιτική, ώστε να μπορέσουν τα κράτη μέλη να «συγκρατήσουν» τη δημοσιονομική πολιτική -κυρίως από την πλευρά των δαπανών. Έτσι, ό,τι χάνει η ενεργός ζήτηση σε δημόσιες δαπάνες θα το κερδίζει από αύξηση των εξαγωγών αποφεύγοντας την αύξηση των φόρων. Αυτό είναι μίγμα πολιτικής που συνδυάζει πειθαρχία και ανάπτυξη. Αλλά για την επιτυχία του απαιτείται η συνεργασία της Κεντρικής Τράπεζας.

    «Βεβαίως χρειαζόμαστε και πειθαρχία. Όμως άλλο πειθαρχία, άλλο ακαμψία. Όσο μπερδεύουμε την πειθαρχία με την ακαμψία, δεν θα έχουμε ούτε πειθαρχία, ούτε ανάπτυξη, ούτε ανταγωνιστικότητα», κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

    [06] ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΝΑΚΟΥ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 22 Φεβρουαρίου 2005 (20:56 UTC+2)

    Ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις των δημάρχων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης για το πρόγραμμα «Θησέας» κατέθεσε προς τον υπουργό Εσωτερικών ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μαγκριώτης.

    Ο κ. Μαγκριώτης ανέφερε ότι η κατανομή των πόρων του επενδυτικού προγράμματος «Θησέας» είναι άδικη για τους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Όπως ανέφερε, από τα 3,5 δισ. ευρώ του προγράμματος «Θησέας» που θα δοθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση τα επόμενα χρόνια η Θεσσαλονίκη παίρνει το 2,93%.

    Απαντώντας στην ερώτηση ο υφυπουργός Εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος σημείωσε ότι το ποσοστό 2,93% του προγράμματος που κατανεμήθηκε στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης υπερβαίνει κατά 20% το αντίστοιχο ποσοστό που κατανεμήθηκε στο σύνολο των ΟΤΑ που το απαρτίζουν από το Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ).

    Σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Νάκου ο κ. Μαγκριώτης κάνει λόγο για φυγή στο παρελθόν, κατηγορεί τον κ. Νάκο για επιλεκτική μνήμη και τον ρωτά τι προτίθεται να κάνει για να διατεθούν οι απαραίτητοι πόροι στη Θεσσαλονίκη.

    [07] ΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΤΩΝ ΒΕΝΙΖΕΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΟΥΔΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Χανιά, 22 Φεβρουαρίου 2005 (20:49 UTC+2)

    Τους τάφους των Βενιζέλων στα Χανιά επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    «Είναι χρέος μας ο φόρος τιμής στον τάφο του Ελευθερίου Βενιζέλου. Τιμούμε όχι μόνο το μεγάλο ηγέτη, αλλά το μεγάλο έργο αυτού του ηγέτη, για τη δημοκρατία, την Ελλάδα της σύγχρονης Δημοκρατίας. Τον τιμούμε ως Έλληνες, αλλά και εμπνεόμαστε ως ΠΑΣΟΚ από τις ρίζες τις δημοκρατικές, τις φιλελεύθερες, για τις οποίες πάλεψε ο Ελευθέριος Βενιζέλος», δήλωσε κατά την επίσκεψη του ο κ. Παπανδρέου

    «Και είναι πάντα στις δικές μας ρίζες, στις δικές μας παραδόσεις, στους δικούς μας αγώνες, οι μνήμες, αλλά και οι άνθρωποι που δούλεψαν μέσα σ' αυτή την παράδοση», πρόσθεσε.

    Εξ άλλου κατά την επίσκεψή του στη Σούδα, όπου τον υποδέχτηκαν με μαντινάδα, που αναφερόταν στην απογραφή, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "τα είπε πολύ καλύτερα η μαντινάδα που ακούσαμε και δεν χρειάζεται να προσθέσω και πολλά. Και εδώ η 'κατσούνα', όπως βλέπετε με προορίζει, να ανεβαίνω σε πολλά βουνά και το έχω τάξει να το προχωρήσω, να πάμε σε όλη την Ελλάδα, να φέρουμε το μήνυμα της ελπίδας και αυτό, το οποίο, ο ελληνικός λαός, δυστυχώς, στους 11 μήνες τους τελευταίους μήνες έχει χάσει με την πολιτική της ΝΔ, μια πολιτική που εκεί που ήμασταν και ανεβαίναμε σαν χώρα, πάμε πίσω οπισθοχωρώντας».

    [08] ΟΜΟΦΩΝΗ ΕΓΚΡΙΣΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν. ΒΑΚΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ

    Στρασβούργο, 22 Φεβρουαρίου 2005 (20:36 UTC+2)

    Ομόφωνα εγκρίθηκαν χθες από την Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι τρεις γνωμοδοτήσεις που συνέταξε και υπέβαλε ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Νίκος Βακάλης, και αφορούν τη διευκόλυνση της υποδοχής ερευνητών από τρίτες χώρες στην Ε.Ε.

    Οι εν λόγω γνωμοδοτήσεις αφορούν μία οδηγία και δύο συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα προτεινόμενα νομοθετικά μέτρα έρχονται να καλύψουν τη δεδομένη αδυναμία της Ευρώπης να προσελκύσει λαμπρούς ερευνητές από τρίτες χώρες: Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, η Ευρώπη θα χρειαστεί μέχρι το 2010 περίπου 700.000 συμπληρωματικούς ερευνητές για να επιτευχθεί ο στόχος που ορίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βαρκελώνης, να διατεθεί το 3% του ΑΕΠ των Κρατών Μελών σε δραστηριότητες έρευνας και τεχνολογίας πριν τα τέλη της δεκαετίας.

    «Χαιρετίζω τις προτάσεις της Κομισιόν», ανέφερε ο κ. Βακάλης. «Με τις γνωμοδοτήσεις μου προτείνω επιπλέον μία σειρά μέτρων για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας των ευρωπαϊκών κρατών στη χορήγηση βίζας και άδειας διαμονής στους αλλοδαπούς που χρειαζόμαστε περισσότερο, δηλαδή στους διεθνώς αναγνωρισμένους ερευνητές που εργάζονται σε άλλα μέρη του κόσμου και στους νέους ταλαντούχους ερευνητές από αναπτυσσόμενες χώρες, που τείνουν να μεταναστεύουν προς τις ΗΠΑ».

    «Η φιλοσοφία των προτάσεων της Επιτροπής είναι να δείξουμε εμπιστοσύνη στους Ευρωπαϊκούς ερευνητικούς οργανισμούς επιτρέποντάς τους να προσελκύσουν όσο γίνεται πιο ελεύθερα λαμπρούς ερευνητές από τρίτες χώρες, παρακάμπτοντας έτσι τη δυσπιστία που κυριαρχεί γενικά στη μεταναστευτική πολιτική. Είναι ζωτικής σημασίας να αποδεσμευθεί η υποδοχή των ερευνητών αυτών από την απαίτηση άδειας εργασίας, να τονωθεί η κινητικότητά τους στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας και να προβλέπεται οικογενειακή επανένωση για όσο καιρό βρίσκονται σε ευρωπαϊκό έδαφος. Οι άνθρωποι αυτοί θα αποτελέσουν σημαντική πηγή παραγωγής πλούτου για την Ευρώπη και δεν έχουμε την πολυτέλεια να τους χάσουμε», κατέληξε ο κ. Βακάλης.

    [09] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΤΕΔΚ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΝΕΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Φεβρουαρίου 2005 (20:17 UTC+2)

    Την εκπόνηση ενός νέου Νομαρχιακού Σχεδιασμού Σχολικής Στέγης σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης και τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων προτείνει η ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης, που εξέτασε το χρόνιο αυτό πρόβλημα, στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της.

    Η ΤΕΔΚ μέσα στις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει σε συνεργασία με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην καταγραφή των πραγματικών αναγκών σε οικόπεδα και σχολικά συγκροτήματα κάθε δήμου.

    Σε πρώτη φάση θα καταγραφούν τα οικόπεδα τα οποία έχουν δεσμευτεί για σχολική στέγη από τους δήμους και θα καταγραφεί σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία απαλλοτρίωσής τους.

    Στη συνέχεια η ΤΕΔΚ σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων θα αξιολογήσουν τις ανάγκες με στόχο να εκπονηθεί ένας Νομαρχιακός Σχεδιασμός που διεκδικώντας τους απαραίτητους πόρους θα εξασφαλίζει τη λειτουργία όλων των σχολείων μόνο σε πρωινή βάρδια μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια.

    Σημειώνεται ακόμη ότι τους τελευταίους μήνες ο ΟΣΚ έχει συνυπογράψει 44 προγραμματικές συμβάσεις με ΟΤΑ του Νομού Θεσσαλονίκης, με τις οποίες αναγείρονται νέα σχολικά συγκροτήματα, προστίθενται αίθουσες διδασκαλίας σε υφιστάμενα σχολικά κτίρια και αποζημιώνονται οικόπεδα. Στη τρέχουσα χρονιά έχει δρομολογηθεί και η υπογραφή και νέων συμβάσεων.

    [10] ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 22 Φεβρουαρίου 2005 (21:05 UTC+2)

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης, παραβρέθηκε το απόγευμα και απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση με θέμα «Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία: Η συνεργασία του ιδιωτικού τομέα και της εκπαίδευσης στην πράξη», η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διαλέξεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, με κεντρικό ομιλητή τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Πέτρο Δούκα.

    Ο κ. Τσιαρτσιώνης ανέφερε πως «τόσο στο Γ΄ Κ.Π.Σ., αλλά ιδιαίτερα στο Δ΄ Κ.Π.Σ. -του οποίου έχει αρχίσει ο σχεδιασμός- μία από τις βασικές διαφοροποιήσεις που θα αντιμετωπίσουμε είναι η απαίτηση για αύξηση των δράσεων για την καινοτομία και τις τεχνολογίες σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο φάσμα έργων και ενεργειών».

    Σχετικά με την τάση μείωσης των επενδύσεων στη χώρα μας και το γεγονός ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη μια βιώσιμη και μόνιμη λύση στο πρόβλημα της ανεργίας, ο κ. Τσιαρτσιώνης τόνισε: «Ο σχεδιασμός στη φάση αυτή πρέπει να έχει ως ακρογωνιαίο λίθο την επιχειρηματικότητα. Απαιτείται διαμόρφωση ευνοϊκού κλίματος για τη δημιουργία νέων ιδεών, την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στο επίπεδο των νέων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των υπαρχουσών επιχειρήσεων».

    «Η προσπάθεια για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε μια πόλη για την έρευνα, την καινοτομία και τις νέες υπηρεσίες, μέσα από ένα στοχευμένο και συντονισμένο πρόγραμμα δράσεων και ενεργειών δεν αποτελεί απλώς εφικτό στόχο», επισήμανε ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης και πρόσθεσε: «Πιθανότατα διαμορφώνει το μελλοντικό brand name της πόλης, όσον αφορά την ταυτοποίησή της στον ελληνικό, αλλά και στον ευρύτερο χώρο, σε όρους οικονομικής ανάπτυξης και συνεργασίας».

    «Στο πλαίσιο αυτό», συνέχισε ο κ. Υπουργός, «το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης αναλαμβάνει διαρκώς και περισσότερες πρωτοβουλίες, τόσο σε οργανωτικό επίπεδο, με την εν εξελίξει αλλαγή της οργανωτικής και οργανωσιακής του δομής, όσο και σε επίπεδο ανάπτυξης νέων δραστηριοτήτων, για την καλύτερη αξιοποίηση, αλλά και τον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων φορέων».

    «Μια τέτοια δραστηριότητα είναι και η προτεινόμενη δημιουργία ζώνης καινοτομίας στην περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, η οποία αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό σχέδιο με τη δημιουργία ενός χωρικά ορισμένου περιβάλλοντος συνεχούς ανάπτυξης τριτογενών δραστηριοτήτων στον τομέα της έρευνας και των νέων τεχνολογιών της καινοτομίας, αλλά και του πολιτισμού», υπογράμμισε ο υπουργός και επισήμανε: «Η επιτυχία της προσπάθειας αυτής στηρίζεται στη συνέργια των σημαντικότερων φορέων και οργανισμών της Θεσσαλονίκης που διαθέτουν φυσική παρουσία στην προτεινόμενη ζώνη. Έτσι εξασφαλίζονται οι όροι, ούτως ώστε η επιχειρηματική δραστηριότητα να λειτουργεί σε ένα περιβάλλον που ευνοεί και υποστηρίζει ενεργά τη συνεργασία, τα επιχειρηματικά δίκτυα και τις πρωτοβουλίες καινοτομίας».

    Την εκδήλωση, που τελούσε υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, οργάνωσε το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης και η Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης «THERMI».

    [11] ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

    Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2005 (20:56 UTC+2)

    Σημαντικά ενισχυμένο καταγράφηκε το ναυτιλιακό συνάλλαγμα που εισέρευσε στη χώρα μας, κατά το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2004, αφού σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), ανήλθε στο ποσό των 13.307,0 εκατ. ευρώ έναντι 9.569,8 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου δωδεκάμηνου 2003, παρουσιάζοντας αύξηση 39,05%.

    Κατά το μήνα Δεκέμβριο 2004 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα που εισέρευσε ανήλθε σε 1.212,3 εκατομμύρια Ευρώ έναντι 970,2 εκατομμυρίων Ευρώ του αντίστοιχου μηνός Δεκεμβρίου 2003.

    [12] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε.Τ.Τ. ΜΕ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΜΠΑΧΡΕΪΝ

    Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2005 (20:26 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Τηλεπικοινωνιακής Ρυθμιστικής Αρχής του Μπαχρέιν, Δρ. Mohammed J.K. Al Ghatam, συνοδευόμενος από το Γενικό Διευθυντή της Αρχής, επισκέφθηκε τα γραφεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ε.Ε.Τ.Τ., Εμμανουήλ Γιακουμάκη, και διευθυντικά στελέχη.

    Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσαν η πορεία της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς, η διαχείριση και η εποπτεία του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων, το ρυθμιστικό έργο των δύο αρχών, καθώς και οι προοπτικές της μεταξύ τους συνεργασίας.

    Επισημαίνεται ότι οι δύο Αρχές έχουν συνάψει μνημόνιο συνεργασίας για θέματα που αφορούν στο κανονιστικό και εποπτικό πεδίο δράσης τους στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

    Σύμφωνα με δήλωση του Δρ. Al Ghatam «η Ε.Ε.Τ.Τ. με το έργο της έχει συμβάλει καθοριστικά στην εδραίωση του ανταγωνισμού στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά και στην αποτελεσματική εποπτεία του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων. Επίσης, έχει δημιουργήσει τους απαραίτητους μηχανισμούς για την προάσπιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την επαρκή ενημέρωσή τους.

    Η ευόδωση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο Αρχές μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας στον τομέα ρύθμισης και εποπτείας, προς όφελος των τηλεπικοινωνιακών αγορών των δύο χωρών».

    Επίσης, σύμφωνα με δήλωση του κ. Γιακουμάκη «η συγκεκριμένη επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ε.Ε.Τ.Τ για τη δημιουργία ενός κόμβου επικοινωνίας με όλες τις Ρυθμιστικές Αρχές, δεδομένου ότι η καλή συνεργασία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εφόδιο στη διαχείριση της απελευθέρωσης των τηλεπικοινωνιακών αγορών».

    [13] ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΡΑΦΟΜΕΝΩΝ ΤΙΜΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

    Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2005 (19:51 UTC+2)

    Απλοποιείται από αύριο ο τρόπος απεικόνισης των αναγραφόμενων τιμών λιανικής πώλησης για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχονται στην ελληνική αγορά, με αγορανομική διάταξη που υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου.

    Στο νέο σύστημα υπάγονται όλοι όσοι πωλούν απευθείας στο καταναλωτικό κοινό λιανικώς, τα πάσης φύσεως προϊόντα (καταστήματα, υπαίθριοι πωλητές κλπ), καθώς και οι επιχειρήσεις που εκμισθώνουν και γενικά παρέχουν κάθε μορφής υπηρεσίες, (συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων και κέντρων εστίασης και αναψυχής, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, κυλικεία, αναψυκτήρια, ψητοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καφενεία κλπ).

    Με το νέο σύστημα, η τιμή θα απεικονίζεται υποχρεωτικά στις πινακίδες, τιμοκαταλόγους κλπ, σύμφωνα με τα παρακάτω παραδείγματα:

    1. Όταν η τιμή εκφράζεται, ως τέτοια κάτω του ενός (1) ευρώ , αναγράφεται: 0,01, 0,09, 0,10, 0,15, 0,25, 0,42 κοκ

    2. Όταν η τιμή εκφράζεται, ως τέτοια, σε ακέραιο αριθμό ευρώ, αναγράφεται: 1, 2, 5, 10, 12, 25, 28 κοκ.

    3. Όταν η τιμή εκφράζεται, ως τέτοια, σε ακέραιο αριθμό ευρώ ακολουθούμενο από δύο δεκαδικά ψηφία (λεπτά), αναγράφεται: 1,12, 3,25, 4,82, 5,41, 6,88 κοκ»

    Με την προηγούμενη αγορανομική διάταξη, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, οι τιμές έπρεπε να αναγράφονται με μορφή που αποτελούσε πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία (π.χ. 1, 20 Λ), με αποτέλεσμα και οι επιχειρήσεις να επιβαρύνονται, αλλά και οι καταναλωτές να μην εξυπηρετούνται.

    [14] Π. ΔΟΥΚΑΣ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 5,3% ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ 2004

    Θεσσαλονίκη, 22 Φεβρουαρίου 2005 (19:38 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι το έλλειμμα διαμορφώθηκε το 2004 λίγο πάνω από το 5,3% διατύπωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Πέτρος Δούκας, προσθέτοντας ότι τον Ιανουάριο φέτος, αλλά και τους πρώτους μήνες του τρέχοντος μήνα, οι δαπάνες καταγράφηκαν πολύ συγκρατημένες.

    Μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στη Θεσσαλονίκη με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Νίκο Τσιαρτσιώνη, ο κ. Δούκας τόνισε ότι οι δαπάνες από την έναρξη του 2005 έως και σήμερα κρατήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα του πρώτου μήνα του 2004, αλλά και χαμηλότερα του 1/12 του ετήσιου προΰπολογισμού, γεγονός που όπως διευκρίνισε ευχαρίστησε την κυβέρνηση.

    Για το έλλειμμα του 2004, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών σημείωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο τελικό στάδιο της διασταύρωσης απόψεων με την ευρωπαΐκή στατιστική υπηρεσία, Eurostat, και διατύπωσε την εκτίμηση ότι εντός των επόμενων δέκα ημερών η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί. Ο σκοπός για φέτος, όπως υπενθύμισε ο κ. Δούκας, είναι να κρατηθεί ο στόχος του προΰπολογισμού που ψηφίστηκε στο τέλος του Δεκεμβρίου.

    Αναφερόμενος στο θέμα της απογραφής, ο κ. Δούκας επανέλαβε ότι ήταν μια διαδικασία αναπόφευκτη, καθώς όπως τόνισε, τα κρυφά ελλείμματα και τα χρέη ήταν τέτοιου όγκου που ήταν αδύνατον να μην καταγραφούν και γνωστοποιηθούν.

    "Ηταν θέμα εβδομάδων για τους ευρωπαίους εταίρος να τα έβρισκαν", σημείωσε ο κ. Δούκας, επαναλαμβάνοντας δε ότι οι στρατιωτικές δαπάνες που θεωρούνται ο συνήθης ύποπτος για τα θέματα του υπερβολικού ελλείμματος, αφορούν μόνο στο 1% του προβλήματος.

    Υπενθύμισε δε ότι στις 21 Μαρτίου η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει στους ευρωπαίους εταίρους ένα μνημόνιο, ένα πλάνο για το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση το υπόλοιπο 2005 και στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε τη σπουδαιότητα του να τηρηθεί ο προΰπολογισμός που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο.

    Οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται, επειδή όπως διευκρίνισε ο κ. Δούκας, "τα κράτη που έχουν υψηλά ελλείμματα και τεράστιες δανειακές ανάγκες, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι περίπου στα 200 δισ. ευρώ, τείνουν να κρατάν τα επιτόκια του ευρώ σε υψηλότερα επίπεδα, για αυτό και υπήρξε η συμφωνία να διατηρούνται τα συγκεκριμένα μεγέθη σε χαμηλά επίπεδα". Υπενθυμίζεται ότι είχε συμφωνηθεί το δημόσιο χρέος να είναι κοντά στο 60% του ΑΕΠ, το ελληνικό είναι κοντά στο 110%, τα ελλείμματα να είναι κοντά στο 2% με 2,3%, της Ελλάδας κατά τον κ. Δούκα είναι στο 5,3% και όπως επισήμανε "έχουμε υποχρέωση τα μεγέθη αυτά να τα συμμαζέψουμε".

    Πάντως, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές της χώρας μας, τονίζοντας ότι είναι πολύ καλύτερες έναντι αυτών που παρουσιάζει σήμερα. "Είμαστε τελευταίοι στην Ευρώπη στις επενδύσεις, είναι λιγότερο του 1% του ΑΕΠ, όταν στα περισσότερα κράτη μέλη κινείται από 4% έως και πάνω του 7% στην Ιρλανδία", υπενθύμισε ο ίδιος.

    Στο πλαίσιο αυτό, αλλά και για τη βελτίωση της θέσης της Ελλάδας, ο κ.Δούκας τόνισε ότι από την κυβέρνηση προωθείται άμεσα η μείωση των φορολογικών συντελεστών, το συμμάζεμα του δημοσιονομικού, η μείωση της γραφειοκρατίας, τα αποτελέσματα θα φανούν εντός των επόμενων εβδομάδων, και η απλούστευση των χωροταξικών διατάξεων, ώστε ο επενδυτής να λαμβάνει τις άδειες σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα και να μην μεταφέρει την επένδυσή του σε άλλη χώρα.

    Ε.Α

    [15] Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αγκυρα, 22 Φεβρουαρίου 2005 (20:12 UTC+2)

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, προέβη σε σύντομη ενημέρωση των εκπροσώπων των τουρκικών ΜΜΕ και απάντησε σε διάφορα ερωτήματα.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό Πρωθυπουργό, Blair, με τον οποίο όπως είπε προέβησαν σε ανταλλαγή απόψεων για τις εργασίες στις οποίες προβαίνει η Τουρκία στο δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και συζήτησαν επίσης για το Κυπριακό.

    Ο κ. Ερντογάν είπε πως η Τουρκία, όπως παλαιότερα, έτσι και τώρα, προσεγγίζει θετικά στο θέμα αυτό και τόνισε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε αναζήτηση λύσης. Ακόμη είπε πως η ιδανικότερη λύση θα είναι αυτή η οποία θα εξευρεθεί στο επίπεδο των Ην. Εθνών και η οποία θα αποβεί καλύτερη τόσο στο Βορρά και στο Νότο.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Δανό Πρωθυπουργό Rasmussen με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις όσον αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και τον κάλεσε στην Άγκυρα. Ο πρωθυπουργός της Δανίας αποδέχθηκε την πρόσκληση, σύμφωνα με τον Ερντογάν και θα επισκεφθεί την Τουρκία συνοδευόμενος από ομάδα επιχειρηματιών.

    Ερωτηθείς για τις σχέσεις με τις Η.Π.Α., είπε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ καλές και άλλωστε κατά την επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α., κας Rice, στην Άγκυρα, επιβεβαιώθηκαν για μία ακόμη φορά οι σχέσεις στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι συναντήθηκε με πολλούς ηγέτες, όπως με τους κ.κ. Bush, Berlusconi, Balkanende και άλλους.

    Ο Ερντογάν ερωτηθείς για το τι συζήτησε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κ. Καραμανλή, είπε πως θα συζητήσουν με τον Έλληνα πρωθυπουργό προσεχώς, εκτενώς, τα διάφορα θέματα.

    Σε ερώτηση εάν κατά τις διμερείς επαφές που είχε υπήρξε κάποιο αίτημα όσον αφορά το Κυπριακό θέμα στις σχέσεις Ε.Ε. ΝΑΤΟ και για την επέκταση της Συμφωνίας της Άγκυρας, είπε ότι δεν υπήρξε κανένα αίτημα και όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης για τη Συμφωνία της Άγκυρας, είπε: «Οι συνεργάτες μας προβαίνουν στις απαιτούμενες εργασίες με επικεφαλής τον Τ/ΥΠΕΞ Γκιουλ».

    [16] Ο ΓΚΙΟΥΛ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΟΝ ΑΛΙ ΜΠΙΡΑΝΤ

    Αγκυρα, 22 Φεβρουαρίου 2005 (19:47 UTC+2)

    Ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ στο σημερινό καθιερωμένο πρόγραμμά του ''Manset'', στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, φιλοξένησε στις Βρυξέλλες τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Η συζήτηση του Μπιράντ με τον Γκιουλ ξεκίνησε με το Κυπριακό και έληξε με το θέμα αυτό. Ο Μπιράντ είπε στον Γκιουλ ότι ακούγεται από διάφορους κύκλους πως η Τουρκία μπλοκάρει τις σχέσεις ΝΑΤΟ Ε.Ε.

    Ο Γκιουλ επεσήμανε πως η Τουρκία δεν επιθυμεί να δημιουργήσει πρόβλημα και ότι δεν είναι μόνο ευθύνη της Τουρκίας, αλλά υπάρχει η ευθύνη όλων των χωρών. Αντίθετα είπε η Τουρκία αποδίδει μεγάλη σημασία στις υπερατλαντικές σχέσεις και δεν τίθεται θέμα κρίσης. Ακόμη, είπε πως η συνεργασία ασφάλειας είναι τεχνικό θέμα και ότι τα θέματα αυτά συζητούνται από τους ειδικούς.

    Όταν ο Γκιουλ είπε στον Μπιράντ ότι βλέπει πως η συζήτηση περιστρέφεται μόνο γύρω από το Κυπριακό, εκείνος, χαριτολογώντας, τον ρώτησε μήπως δεν θα θέλει να συζητήσει για το θέμα αυτό. Ο Τ/ΥΠΕΞ είπε πως αντίθετα, δεν έχει κανένα λόγο να μην θέλει να το συζητήσει. Αμέσως μετά λοιπόν, το επόμενο ερώτημα του Μπιράντ ήταν μήπως στο Κυπριακό υπάρχει κάποια επιστροφή της Τουρκίας σε παλαιότερες συμπεριφορές της.

    Ο Γκιουλ είπε κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, υπενθυμίζοντας και τα λόγια του Τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος προέβη σε δηλώσεις λίγο νωρίτερα. Ο κ. Γκιουλ είπε ότι η Τουρκία επιθυμεί τη μόνιμη λύση στο Κυπριακό κάτι που απέδειξε δίνοντας το πράσινο φως για το δημοψήφισμα και πραγματοποιώντας σημαντικά βήματα. Παρ' όλα αυτά σημείωσε η απέναντι πλευρά είπε όχι. Ακόμη, είπε πως δεν μπορεί να αναμένονται τα πάντα από τη μία πλευρά και ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση με το να αποδεχθεί μόνο η μία πλευρά [η τουρκοκυπριακή] τα πάντα. Κανένας είπε δεν θα πρέπει να αδικήσει την Τουρκία. Άλλωστε, ούτε και κανείς το κάνει.

    Ο Γκιουλ υπενθύμισε πως ο Γενικός Γραμματέας των Ην. Εθνών, Annan, προέβη σε έκκληση προς την Ε/Κ πλευρά ζητώντας να μάθει το τι ακριβώς επιθυμεί, αλλά ακόμη δεν έχει πάρει απάντηση.

    Επίσης, είπε ότι η Τουρκία καταβάλλει προσπάθεια για τη λύση και επιθυμεί συνεννόηση. Στη συνέχεια πρόσθεσε πως ποτέ δεν ενοχλείται από ερωτήσεις σχετικά με το Κυπριακό και, μάλιστα, πολλές φορές επιδιώκει να του θέσουν το θέμα αυτό για να αναπτύξει τις απόψεις της Τουρκίας και τα όσα αυτή έχει κάνει.

    Σε ερώτηση του Μπιράντ σχετικά με το πότε θα πραγματοποιηθεί κάποιο βήμα όσον αφορά την επέκταση της Συμφωνίας της Τελωνειακής Ένωσης, ο κ. Γκιουλ είπε πως στο θέμα αυτό υπάρχει ο ²αυτοματισμός² και ότι η επέκταση της Τελωνειακής Ένωσης ήδη έχει ξεκινήσει, διότι έτσι προβλέπεται από τα ισχύοντα στην Ε.Ε.

    Στο ερώτημα εάν αυτό ισχύει και για τον ''Ε/Κ τομέα'', ο Γκιουλ είπε ότι ισχύει. Τέλος, ερωτηθείς για το πότε τελικά θα υπογραφεί το σχετικό Πρωτόκολλο, ο κ. Γκιουλ επανέλαβε ότι ήδη ισχύει [η Τελωνειακή Ένωση] και οι συζητήσεις θα αρχίσουν σύντομα. Εκείνο που επιζητείται, είπε καταλήγοντας, είναι η υπογραφή του σχετικού Πρωτοκόλλου για την επισημοποίησή του.

    [17] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΑΡΝΙΕ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 22 Φεβρουαρίου 2005 (19:45 UTC+2)

    Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Μπαρνιέ θα επισκεφθεί το Βουκουρέστι την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου μετά από πρόσκληση του Ρουμάνου ομολόγου του Μιχάι Ουγκουρεάνου.

    Ο κ. Μπαρνιέ θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Τράιαν Μπασέσκου, τον πρωθυπουργό Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου και τον κ. Ουγκουρεάνου με κύριο θέμα την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

    Ιωάννα Ράντου

    [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΣΕΣΚΟΥ-ΣΙΡΑΚ

    Βουκουρέστι, 22 Φεβρουαρίου 2005 (19:42 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Γάλλο ομόλογό του Ζακ Σιράκ, ο οποίος υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα στηρίξει την ένταξη της Ρουμανίας στην ΕΕ.

    Ο κ. Μπασέσκου είπε στον κ. Σιράκ ότι η νέα ρουμανική κυβέρνηση θα υλοποιήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από την ΕΕ και πρόσθεσε ότι η χώρα του θα επιλύσει τα εσωτερικά προβλήματα που αποτελούν εμπόδιο για την ένταξη.

    Ιωάννα Ράντου

    [19] 3,3 ΕΚΑΤ. Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Σόφια, 22 Φεβρουαρίου 2005 (19:37 UTC+2)

    Σε 3,3 εκατ. ανέρχεται ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός της Βουλγαρίας, όπως προκύπτει από στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν στο Διαδίκτυο. Σημειώνεται πως ο πληθυσμός της χώρας είναι περίπου 8 εκατομμύρια.

    Στις πόλεις κατοικεί το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικά ενεργού πληθυσμού δηλ. 54,1% έναντι 38,8% στα χωριά. Όσον αφορά στα δυο φύλα, οικονομικά ενεργό είναι το 55% των ανδρών και το 44,3% των γυναικών.

    Κ.Κ.

    [20] ΦΙΛΙΚΗ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΑΙΔΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ (1-0)

    Θεσσαλονίκη, 22 Φεβρουαρίου 2005 (20:55 UTC+2)

    Την ήττα με 1-0 γνώρισε από τη Γαλλία η εθνική παίδων, σε φιλικό αγώνα που διεξήχθη στις αθλητικές εγκαταστάσεις της SKODA Ξάνθη. Η ελληνική ομάδα πραγματοποίησε καλή εμφάνιση στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα και έχασε αρκετές ευκαιρίες για να πετύχει γκολ. Το μοναδικό τέρμα της συνάντησης σημείωσε ο Γκαλού στο 44΄. Ο ίδιος παίκτης αποβλήθηκε στο αμέσως επόμενο λεπτό.

    Οι δύο ομάδες θα τεθούν ξανά αντιμέτωπες στο ίδιο γήπεδο την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου (15:00).

    ΕΛΛΑΔΑ: Παλιούρας (74΄ Γιαντσέλης), Παπασταθόπουλος, Σιάκκας, Πάγκαλης (63΄ Σταθόγλου), Μπράβος (53΄ Σκόνδρας), Μπουκουβάλας, Πλιάτσικας, Αργυρίου, Παπαδόπουλος, Κουρτζίδης (57΄ Κομποζίδης), Γιάντσης.

    ΓΑΛΛΙΑ: Πλασίντ, Τουλάσν, Κιταμπαλά (49΄ Βαντέμ), Ντερβίντ, Μποκαλί, Ντελό, Λεπιγιέ, Μαρτέν (74΄ Σετούτ), Εμπελέ, Πλεσίς, Γκαλού.

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Γιώργος Σεμερτζίδης δήλωσε μετά το τέλος της αναμέτρησης: «Είμαι ικανοποιημένος από την απόδοση των περισσότερων παικτών. Στον αγώνα δοκιμάσαμε και αρκετά νέα παιδιά που έδειξαν ότι μπορούν να βοηθήσουν. Μην ξεχνάμε ότι η Γαλλία είναι από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και του κόσμου στις μικρές ηλικίες. Χάσαμε πολλές ευκαιρίες, κυρίως μετά το γκολ που δεχτήκαμε, και θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς νικητές. Εκτός της καλής εμφάνισης, στόχος μας είναι η καλύτερη δυνατή προετοιμασία για τους επίσημους αγώνες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το Μάρτιο. Ακολουθούν ο δεύτερος αγώνας με τη Γαλλία την Πέμπτη, δύο ακόμα φιλικά με τη Δανία και πολλές προπονήσεις για να καταλήξουμε στους 18 ποδοσφαιριστές που θα συμπεριληφθούν στην αποστολή για τα επίσημα παιχνίδια».

    [21] ΤΑ ΕΙΠΑΝ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ- ΚΥΡΙΑΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 22 Φεβρουαρίου 2005 (19:43 UTC+2)

    Τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Μίνωα Κυριακού επισκέφθηκε σήμερα στα γραφεία της Ε.Ο.Ε., ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Κώστας Κουκοδήμος. Η συνάντηση διήρκεσε μιάμιση ώρα και ο κ. Κυριακού είχε την ευκαιρία να του εκθέσει τους στόχους της Ολυμπιακής Επιτροπής για την επόμενη τετραετία με κορυφαίο την όσο το δυνατόν καλύτερη παρουσία της Ελληνικής Αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο (2008).

    Από την πλευρά του ο κ. Κουκοδήμος μετά τη συνάντηση τόνισε: «Είχαμε μία συζήτηση για την Ολυμπιακή Προετοιμασία και την οργάνωση των ομάδων. Σήμερα εγκαινιάζουμε μία σειρά επαφών της Πολιτείας με την ΕΟΕ που θα συνεχιστούν και στο μέλλον. Η παρουσία και το πάθος του κ. Κυριακού για τον αθλητισμό πιστεύω ότι θα δημιουργήσουν μία νέα εποχή στην ΕΟΕ».

    Παρόντες στη συνάντηση ήταν το μέλος της ΔΟΕ Λάμπης Νικολάου και ο γενικός γραμματέας της ΕΟΕ, Μανώλης Κατσιαδάκης.

    [22] ΑΥΡΙΟ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΑΕΚ - ΜΠΕΝΕΤΟΝ ΤΡΕΒΙΖΟ

    Θεσσαλονίκη, 22 Φεβρουαρίου 2005 (19:19 UTC+2)

    Όλα είναι έτοιμα στην ΑΕΚ εν όψει της αναμέτρησης του πρώτου αγώνα της δεύτερης φάσης στην Ευρωλίγκα στον οποίο αντιμετωπίζει την Μπενετόν Τρεβίζο στο κλειστό του Γαλατσίου.

    «Είναι μια καλή ευκαιρία να την κερδίσουμε και να εκμεταλλευτούμε την κούρασή της», ανέφερε σήμερα ο προπονητής της Ένωσης, Φώτης Κατσικάρης, ο οποίος πρόσθεσε: «Η ΑΕΚ βρίσκεται σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση και όλα τα παιδιά θα δώσουν το 100% των δυνατοτήτων τους».

    Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του παίκτη της ΑΕΚ, Νίκου Ζήση: «Είναι ευκαιρία για μας να εκμεταλλευτούμε την κούραση των Ιταλών. Είμαστε αποφασισμένοι για τη νίκη», επισήμανε ο Νίκος Ζήσης.

    [23] Ο Κ. ΒΑΣΣΑΡΑΣ ΘΑ ΣΦΥΡΙΞΕΙ ΤΟ ΑΡΗΣ- ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 22 Φεβρουαρίου 2005 (18:02 UTC+2)

    Ο Κύρος Βασάρας του συνδέσμου Θεσσαλονίκης θα διευθύνει το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης μεταξύ του Αρη και του ΠΑΟΚ, ενώ ο κ. Ταπαντζάς του συνδέσμου Θράκης θα διευθύνει το ματς του Ηρακλή με τον ΟΦΗ. Την αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με την Κέρκυρα θα «σφυρίξει» ο Κεμπαρίδης από τον σύνδεσμο Θεσσαλονίκης, ενώ το παιχνίδι του Απόλλωνα Καλαμαριάς με το Αιγάλεω ο κ. Τσίκινης του συνδέσμου Μεσσηνίας.

    Ειδικότερα, οι διαιτητές που θα σφυρίξουν στο πλαίσιο της 20ης αγωνιστικής είναι:

    Εργοτέλης-Ξάνθη: Μαζαράκης (Κεφαλονιάς)

    Απόλλων Καλαμαριάς-Αιγάλεω: Τσίκινης (Μεσσηνίας)

    Ολυμπιακός-Χαλκηδόνα: Στυλιαρας (Αιτωλοακαρνανίας)

    ΠΑΟ-Κέρκυρα: Κεμπαρίδης (Θεσσαλονίκης)

    Αρης-ΠΑΟΚ: Βασσάρας (Θεσσαλονίκης)

    Ιωνικός-Πανιώνιος: Ευθυμιάδης (Δράμας)

    Καλλιθέα-ΑΕΚ: Καρατζάς (Εύβοιας)

    Ηρακλής-ΟΦΗ: Ταπαντζάς (Θράκης).

    [24] ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΚΟΣΤΟΥΡΙΤΣΑ

    Πρίστινα, 22 Φεβρουαρίου 2005 (17:59 UTC+2)

    Ταινία ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Αργεντινού Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, ενός από τους διασημότερους ποδοσφαιριστές του κόσμου, θα γυρίσει ο Σέρβος σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα, γράφει η εφημερίδα "Βετσέρνιε Νόβοστι".

    Τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν στις 18 Μαρτίου στο Μπουένος Αϊρες, στο πάρτι των γενεθλίων της κόρης του Μαραντόνα και η κινηματογραφική ομάδα θα ταξιδέψει στη Νάπολη, στη Βαρκελώνη και στην Κούβα, όπου ο "Ντιεγκίτο" πέρασε "κρίσιμες στιγμές", σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    [25] ΕΕ - ΗΠΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΙΡΑΚ

    Βρυξέλλες, 22 Φεβρουαρίου 2005 (20:54 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να οργανώσουν διεθνή διάσκεψη για την υποστήριξη της ανοικοδόμησης του Ιράκ, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, η χώρα του οποίου ασκεί το παρόν εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ. "Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη υποστηρίζουν και οι δύο τον ιρακινό λαό", τόνισε ο κ. Γιουνκέρ σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της συνόδου των Βρυξελλών.

    [26] ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΜΠΟΥΣ

    Βιρτζίνια, 22 Φεβρουαρίου 2005 (20:29 UTC+2)

    Ο Αχμεντ Ομάρ Αμπού Αλι, Αμερικανός πολίτης που συνελήφθη το 2003 στη Σαουδική Αραβία εναντίον του οποίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ότι υποστηρίζει την τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα, κατηγορείται ότι μελετούσε τρόπους για τη δολοφονία του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, σύμφωνα με δικαστικά στοιχεία, όπως μετέδωσε το BBC.

    Στην κατηγορία αναφέρεται ότι μεταξύ του Σεπτεμβρίου του 2002 και του Ιουνίου του 2003, όταν βρισκόταν στη Σαουδική Αραβία, ο Αμπού Αλι συζητούσε με έναν αγνώστου ταυτότητας συνεργάτη του δύο τρόπους για τη δολοφονία του προέδρου Μπους.

    [27] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΟΥΣ ΜΕ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΤΗΣ ΕΕ

    Βρυξέλλες, 22 Φεβρουαρίου 2005 (20:19 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους μετέβη το απόγευμα στην έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια έκτακτη σύνοδο. Ο Αμερικανός πρόεδρος έγινε δεκτός στην είσοδο του κτιρίου από τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, που ασκεί την προεδρία.

    [28] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΙΡΑΚΙΝΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Βρυξέλλες, 22 Φεβρουαρίου 2005 (19:14 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ευχαρίστησε σήμερα το ΝΑΤΟ για τη συνεισφορά των χωρών μελών του στη "σημαντική αποστολή" της εκπαίδευσης των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και κάλεσε τις χώρες που αντιτάχθηκαν στον πόλεμο στο Ιράκ να "αφήσουν τις διαφωνίες του παρελθόντος", μετέδωσε το ΒΒC.

    "Η εκπαιδευτική αποστολή του ΝΑΤΟ είναι μία σημαντική αποστολή", δήλωσε ο Μπους σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του αμερικανού προέδρου.

    Από την πλευρά του ο γγ του ΝΑΤΟ ευχαρίστησε τον κ. Μπους για την σημασία που αποδίδει στην Ατλαντική Συμμαχία και τόνισε ότι το ΝΑΤΟ διαδραματίζει ρόλο στο Ιράκ με την εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων και με την παρουσία του στο Αφγανιστάν και στο Κοσσυφοπέδιο. Πρόσθεσε δε ότι μπορεί να συμβάλει θετικά και στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

    [29] ΙΡΑΝ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΕΠΙΖΩΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ

    Τεχεράνη, 22 Φεβρουαρίου 2005 (17:35 UTC+2)

    Το επίκεντρο του σημερινού σεισμού στο Ιράν που είχε μέγεθος 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ εντοπίζεται στην πόλη Ζαράντ, 700 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τεχεράνης.

    Ο μέχρι στιγμής απολογισμός του σεισμού, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου των αρχών της επαρχίας Κερμάν στο γαλλικό πρακτορείο, ανέρχεται σε 230 νεκρούς και 600 τραυματίες, αλλά οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Το πρακτορείο Ρόιτερς, επικαλούμενο αξιωματούχους στη πόλη Ζαράντ, κάνει λόγο για 400 νεκρούς. Εκπρόσωπος του νοσοκομείου στη πόλη Κερμάν δήλωσε ότι οι νεκροί αναμένεται να ξεπεράσουν τους 500.

    Οι άσχημες καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν το έργο των σωστικών συνεργείων.

    [30] ΚΘΒΕ: "Η ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΜΑΡΟΥΛΑΣ" ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 22 Φεβρουαρίου 2005 (20:09 UTC+2)

    Mια μεγάλη περιοδεία ξεκινάει το ΚΘΒΕ με το έργο «Η τύχη της Μαρούλας» του Δημήτριου Κορομηλά. Η παράσταση θα ανέβει στις 24 Φεβρουαρίου, στο Πολιτιστικό Κύτταρο Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κομοτηνής.

    Η σκηνοθεσία είναι το Ανδρέα Βουτσινά και η μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη. .

    Παίζουν οι ηθοποιοί: Θόδωρος Οικονομίδης, Γιάννης Τσιακμάκης, Ρούλα Παντελίδου, Αννα Μανουσαρίδου, Δώρα Σκαρλάτου, Κώστας Ίτσιος, Παντελής Καλπάκογλου, Νίκος Μαγδαληνός, Στράτος Τρίπκος, Αστέρης Πελτέκης, Δέσποινα Γιαννοπούλου, Φούλης Μπουντούρογλου, Γιώργος Μπαγιώκης, Νίκος Κολοβός

    Η υπόθεση

    Η Μαρούλα είναι μια πλύντρια σε ένα μεγάλο σπίτι της Αθήνας. Ο πατέρας της είναι αμπελουργός από την Ανδρο. Σκάβοντας το αμπέλι του βρήκε μια αρχαία πέτρα μεγάλης αξίας και ήρθε στην Αθήνα να την πουλήσει. Πράγματι, μετά από μια σειρά σπαρταριστών παρεξηγήσεων, την δίνει για πολλές χιλιάδες: αυτή είναι η τύχη-η «προίκα»- της Μαρούλας, η οποία τελικά και παντρεύεται εκείνον που καταλαβαίνει ότι την αγαπούσε πάντα αληθινά, είτε είχε τα πλούτη της ή όχι.

    [31] "ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΝΥΧΤΕΡΙΔΕΣ" ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 22 Φεβρουαρίου 2005 (19:59 UTC+2)

    Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με το Τμήμα Κινηματογράφου του Α.Π.Θ. διοργανώνουν τις Κινηματογραφικές Νυχτερίδες. Πρόκειται για κινηματογραφικά αφιερώματα, τα οποία θα πραγματοποιούνται στο Αμφιθέατρο του Τελλογλείου, με ελεύθερη συμμετοχή για το κοινό.

    Πρόγραμμα Α΄ Κύκλου Κινηματογραφικών Νυχτερίδων:

    Δευτέρα 7 Μαρτίου 2005, στις 20:00

    «Festen» του Thomas Vinteberg,1998

    Ομιλητής: Καλογεροπούλου Χριστίνα, Διδάσκουσα του Τμ. Κιν/φου ΑΠΘ

    Προλογίζει η Φωτεινή Τσακίρη, φοιτήτρια του Τμ. Κινημ/φου ΑΠΘ

    Δευτέρα 21 Μαρτίου 2005, στις 20:00

    «Delicatessen» των Marc Caro & Jean-Pierre Jeunet, 1991

    Ομιλητής: Γιαννόπουλος Νικόλαος, Διδάσκων του Τμήματος Κιν/φου ΑΠΘ

    Προλογίζει ο Φραγκίσκος Μαούνης, φοιτητής του Τμήματος Κινημ/φου ΑΠΘ

    Δευτέρα 28 Μαρτίου 2005, στις 20:00

    «Το καλοκαίρι της Άννας» της Jeanine Meerapfel,2001

    Ομιλητής: Τράγκαλος Δημήτρης, Διδάσκων του Τμήματος Κιν/φου ΑΠΘ

    Προλογίζει η Κατερίνα Γραμματικοπούλου, φοιτήτρια του Τμήματος Κινημ/φου ΑΠΘ

    Δευτέρα 4 Απριλίου 2005, στις 20:00

    «Το δείπνο της Babette» του Gabriel Axel,1987

    Ομιλητής: Σταματοπούλου Ειρήνη, Διδάσκουσα του Τμήματος Κιν/φου ΑΠΘ

    Προλογίζει ο Παύλος Σηφάκης, φοιτητής του Τμήματος Κινημ/φου ΑΠΘ

    Δευτέρα 11 Απριλίου 2005, στις 20:00

    «Chocolat» του Lasse Hallstrom,2000

    Ομιλητής: Αθανασάτου Γιάννα, Διδάσκουσα του Τμήματος Κιν/φου ΑΠΘ

    Προλογίζει ο Γιώργος Αγγελόπουλος, φοιτητής του Τμήματος Κινημ/φου ΑΠΘ

    Οι Κινηματογραφικές Νυχτερίδες πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της πρυτανείας του Α.Π.Θ.

    [32] ΔΥΟ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Λευκωσία, 22 Φεβρουαρίου 2005 (18:26 UTC+2)

    Δύο θα είναι οι πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης που θα ανακηρύσσονται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι που κρίθηκε αναγκαίο λόγω της αύξησης των κρατών μελών στην Ενωση.

    Οι βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου ενέκριναν σήμερα σύσταση της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας για έγκριση της κοινής θέσης του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την οποία δημιουργείται ένα νέο σύστημα για τη διοργάνωση της συμμετοχής και των νέων κρατών μελών στο θεσμό του Προγράμματος Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [33] Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ"

    Θεσσαλονίκη, 22 Φεβρουαρίου 2005 (13:40 UTC+2)

    Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Πόλεις του Κινηματογράφου», σε συνεργασία με τις πόλεις Βενετία (Ιταλία), Πόρτο (Πορτογαλία), Ντονόστια Σαν Σεμπαστιάν, Σαλαμάνκα και Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα (Ισπανία), συμμετέχει η Θεσσαλονίκη, μέσω του δήμου Θεσσαλονίκης και της αντιδημαρχίας πολιτισμού.

    Οι «Πόλεις του Κινηματογράφου» γεννήθηκαν ως αναπτυξιακό εργαλείο για τον συντονισμό εργασιών και τη συνένωση δυνάμεων με στόχο την προώθηση του οπτικοακουστικού τομέα, την ανάπτυξη τομέων κινηματογραφικής παραγωγής, τη διάδοση των πλεονεκτημάτων τους ως τοποθεσιών κινηματογραφικής παραγωγής.

    Και οι έξι Ευρωπαϊκές πόλεις θεωρούνται μοναδικά «σκηνικά» κινηματογραφικών

    παραγωγών και έχουν κοινά ενδιαφέροντα στον τομέα των Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

    Όπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο κ. Παπαγεωργόπουλος «πρόκειται για ένα μεγάλο και καινοτόμο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το οποίο στόχο έχει τη δημιουργική προώθηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς μέσω του δικτύου των πόλεων του κινηματογράφου» και αποτελεί πρωτοβουλία που βασίζεται στα κοινά ενδιαφέροντα πόλεων της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του οπτικοακουστικού τομέα, καθώς και την προώθηση της πολιτιστικής και αστικής κληρονομιάς των πόλεων μέσω της δημιουργίας και ενίσχυσης διαδικασιών συνδεδεμένων με τον πολιτισμό της εικόνας και ειδικότερα του Κινηματογράφου».

    Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κυριότεροι σκοποί του προγράμματος είναι:

    - Να αναδείξει και να προωθήσει τις πόλεις ως σκηνικά ή τοποθεσίες «γυρισμάτων» για οποιοδήποτε τρόπο χρήσης της εικόνας τους.

    - Να διαμορφώσει μια αναγνωρίσιμη εικόνα για τις πόλεις που να ευνοεί την οικονομία κλίμακας με στόχο την προώθηση τους στη διεθνή οπτικοακουστική αγορά.

    - Να διευκολύνει την πρόσβαση των εταιρειών κινηματογραφικών, τηλεοπτικών,

    φωτογραφικών και βίντεο -παραγωγών σε όλους τους πόρους.

    - Να αναδείξει τις πόλεις σε κέντρα υποδοχής μεγάλων παραγωγών της διεθνούς αγοράς.

    - Να δημιουργήσει εμπορική δραστηριότητα και απασχόληση και να προωθήσει το

    ανθρώπινο δυναμικό τους που αφορά, τους επαγγελματίες του οπτικοακουστικού τομέα, τις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες παραγωγής και τις Εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες στο μετά την παραγωγή στάδιο».

    [34] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ Κ.Ο.Θ. ΜΕ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ "ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ"

    Θεσσαλονίκη, 22 Φεβρουαρίου 2005 (13:40 UTC+2)

    Πρόγραμμα με ενιαία θεματολογική ενότητα (τα πουλιά) αξιόλογων έργων, με το οποίο πρωτοεμφανίζεται ο βραβευμένος σε διεθνή διαγωνισμό Μεσιάν, Θεσσαλονικιός, Πρόδρομος Συμεωνίδης, υπό τη διεύθυνση της επίσης Θεσσαλονικιάς αρχιμουσικού, Λίζας Ξανθοπούλου, θα παρουσιάσει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου, στις 21.00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα έργα των Tchaikovsky: Σουίτα από τη "Λίμνη των κύκνων", έργο 20, O. Messiaen: "Το ξύπνημα των πουλιών" για πιάνο και ορχήστρα, ενώ στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστούν τα έργα των O. Respighi: "Τα πουλιά" και I.Stravinsky: "Το πουλί της φωτιάς", σουίτα (1919).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 22 February 2005 - 19:13:58 UTC