Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-02-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] OI EΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
  • [02] Ο ΑΝ.ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΑΞΙΔΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [03] ENTEINONTAI OI EΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΟΥ Α.ΒΑΒΥΛΗ
  • [04] ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΙΛΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΜΠΟΥΣ
  • [05] Π. ΤΡΙΓΑΖΗΣ: ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΝΑ ΑΠΟΚΡΟΥΣΟΥΝ ΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΟΥ
  • [06] ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΗ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
  • [07] ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΟΥ Ο.Σ.Ε.Π. ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗ
  • [08] ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [09] ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΑΒΥΛΗ ΣΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΣΤΟ ΧΟΛΑΡΓΟ
  • [10] ΣΤΑ 0,808 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΛΙΤΡΟ Η ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ
  • [11] ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ
  • [12] ΩΣ ΤΟ 2009 ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - ΕΛΛΗΝΙΚΟ
  • [13] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ 17 ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΒΥΤΙΟΦΟΡΩΝ
  • [14] ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΤΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ
  • [15] ΕΓΧΩΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ UAV ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [16] Ο ΑΤΤΙΛΑ ΚΟΤΣ ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [17] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [18] ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ: ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ
  • [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ Β-Ε
  • [20] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [21] ΒΟΛΕΪ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Η ΜΑΣΚΩΤ ΤΟΥ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ
  • [22] Ο ΧΑΡΙΣΗΣ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΗΣ 16ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [23] Η ΓΙΑΝΑ ΣΙΜΑΝΚΟΒΑ MVP ΤΗΣ Α1 ΒΟΛΕΪ
  • [24] ΑΥΡΙΟ Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΛΕΪ ΟΦ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ
  • [25] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΟΛΑΝΑ ΓΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΜΠΟΥΣ
  • [26] ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΥΠΕΞ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΜΗΡΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [27] ΣΤΟΥΣ 115 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΕΣ ΣΤΟ ΚΑΣΜΙΡ
  • [28] ΜΠΟΥΣ: Η ΣΥΡΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ
  • [29] ΜΠΟΥΣ: ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΩΡΙΣΕΙ ΗΠΑ-ΕΕ
  • [30] "ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΑ"
  • [31] ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ"
  • [32] ΤΑ 4 ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΗΣ EUROVISION
  • [33] ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΧΑΝΤΕΡ ΤΟΜΣΟΝ
  • [34] "ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΑ" -ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ ΜΙΕΤ

  • [01] OI EΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Aθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2005 (17:53 UTC+2)

    Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που διενεργήθηκε στην Ιεραρχία για τα μέτρα που πρότεινε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση στην Εκκλησία της Ελλάδος, εξέτασε κατά τη σημερινή συνεδρίασή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

    Όπως επισήμανε αμέσως μετά ο εκπρόσωπος της Συνόδου Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, διαπιστώθηκε ότι επί 71 παρόντων όλα τα μέτρα υπερψηφίστηκαν με πλειοψηφία εξήντα και περισσοτέρων ψήφων.

    Παράλληλα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξέτασε και αποφάσισε τις περαιτέρω κινήσεις της. Συγκεκριμένα θα αποστείλει έγγραφο στον υπουργό Δικαιοσύνης, προκειμένου να προωθηθεί η ψήφιση νόμου για τη σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Ελέγχου των καταγγελιών σε βάρος αρχιερέων. Το όργανο αυτό θα τελεί υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου, ενώ σε αυτό θα συμμετέχουν ως τακτικά μέλη ένας αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ένας αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας, ο αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού συνεδρίου και ο αντιπρόεδρος του Νομικού συμβουλίου του κράτους.

    Παράλληλα θα σταλούν στην κυβέρνηση, μετά από νομοτεχνική επεξεργασία, όλες οι προτάσεις της Ιεραρχίας που απαιτούν νομοθετική ρύθμιση. Πρόκειται για τις προτάσεις που αφορούν στην καθιέρωση θεσμού δικαστικών συμβούλων, την επιτάχυνση των ανακριτικών διαδικασιών, την εκδίκαση των φακέλων εντός ενός μηνών στο αρμόδιο εκκλησιαστικό δικαστήριο, την εκλογή δύο μελών επισκοπικών δικαστηρίων από τους ιερείς της οικείας μητρόπολης, τη μείωση στο μισό των προβλεπόμενων προθεσμιών για την ταχύτερη απονομή της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης, την υποβολή στην Ιερά Σύνοδο αντιγράφου της φορολογικής δήλωσης και του πόθεν έσχες των ιεραρχών, την υποβολή του εντύπου Ε9 από διευθυντές εκκλησιαστικών οργανισμών και ιδρυμάτων, τη σύσταση σχολής επιμόρφωσης στελεχών της Εκκλησίας και την κατάργηση της απαλλαγής μοναχών και κληρικών από τη στράτευση.

    Ακόμη η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συνιστά σε κληρικούς να μην συμμετέχουν σε διάλογο για το θέμα μέσω των μέσων ενημέρωσης. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα σταλεί εγκύκλιος στους μητροπολίτες ζητώντας την εφαρμογή των μέτρων που ψήφισε η ιεραρχία και δεν χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση.

    Στο μεταξύ η Σύνοδος θα καλέσει τον Μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα για να δώσει εξηγήσεις για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με υπεράκτια εταιρεία της οποίας φέρεται ως ιδιοκτήτης. Θα ζητήσει τέλος από Μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικο εξηγήσεις για τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τον αρχιμανδρίτη Νικόδημο Φαρμάκη. Σε ό,τι αφορά στον Μητροπολίτη Τριφυλλίας Στέφανο έγινε γνωστό ότι υποβλήθηκε από αυτόν ενώπιον του εισαγγελέα πλημμελειοδικών Αθηνών μήνυση κατά εφημερίδας που έγραφε εις βάρος του.

    [02] Ο ΑΝ.ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΑΞΙΔΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2005 (14:51 UTC+2)

    Παρέμβαση για την κατάσταση στα Βαλκάνια και τις προοπτικές που διανοίγονται θα κάνει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αύριο το απόγευμα στην ειδική σύσκεψη των ηγετών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγ. Αντώναρος.

    Σε ερώτηση για το εάν ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με ομολόγους του, ο κ. Αντώναρος απάντησε ότι ο πρωθυπουργός έχει ένα πολύ σφικτό πρόγραμμα, το οποίο δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια για συναντήσεις. Σημείωσε ωστόσο ότι οι συναντήσεις αυτού του είδους γίνονται συνήθως στο περιθώριο των επίσημων συνεδριάσεων. Ερωτηθείς για το εάν ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ο αναπληρωτής εκπρόσωπος απάντησε «δεν είμαι ενημερωμένος για κάτι τέτοιο, αλλά το θέμα της ονομασίας ανάγεται στα Βαλκανικά ζητήματα».

    [03] ENTEINONTAI OI EΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΟΥ Α.ΒΑΒΥΛΗ

    Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2005 (09:38 UTC+2)

    Εντείνονται από τις αστυνομικές αρχές οι έρευνες για τον εντοπισμό του καταζητούμενου από την Ίντερπολ, Απόστολου Βαβύλη, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα από τα εργαστήρια της Σήμανσης για το τριάρι διαμέρισμα στον 5ο όροφο της πολυκατοικίας στην οδό Μελά 27 στο Χολαργό, όπου θεωρείται ότι διέμενε τα δύο τελευταία χρόνια ο Απόστολος Βαβύλης.

    Από την ΕΛ.ΑΣ. θεωρείται βέβαιο ότι ο Βαβύλης χρησιμοποιούσε το διαμέρισμα, αλλά το ενδιαφέρον περιστρέφεται γύρω από το ποια άλλα πρόσωπα επισκέπτονταν το σπίτι, ειδικά μετά την 4η Φεβρουαρίου οπότε ήταν γνωστό ότι ο Βαβύλης αναζητείτο από την Interpol και, συνεπώς, θα αντιμετωπίσουν την κατηγορία της υπόθαλψης καταζητούμενου.

    Ενοικιαστής εμφανιζόταν ο πρώην ηγούμενος της «Χρυσοπηγής», αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης, ο οποίος θα εξεταστεί σε αντιπαράσταση με το διαχειριστή της πολυκατοικίας για να εξακριβωθεί εάν αυτός ενοικίασε το διαμέρισμα, ή εάν ο Βαβύλης απλώς χρησιμοποιούσε τα στοιχεία του.

    Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο Βαβύλη, ο κ. Νικόδημος δεν παραδέχτηκε ότι είχε σχέσεις μαζί του, ούτε ότι είχε δραστηριοποιηθεί υπέρ της εκλογής Ειρηναίου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Ωστόσο, ο μητροπολίτης Πειραιώς κ. Καλλίνικος έσπευσε τότε να θέσει υπό περιορισμό τον Ν.Φαρμάκη.

    Ο τελευταίος ισχυρίστηκε στους αστυνομικούς ότι δεν είχε κανένα λόγο να νοικιάσει το διαμέρισμα στο όνομά του, αλλά δεν έδωσε καμία εξήγηση γιατί στο σπίτι του Βαβύλη έφταναν επιστολές που είχαν ως αποδέκτη τον ίδιο. Στο όνομα «Φαρμάκης» έφταναν επίσης όλοι οι λογαριασμοί ΔΕΗ και OΤΕ, ακόμα και η συνδρομή για την καλωδιακή τηλεόραση και τα κοινόχρηστα, τα οποία πάντως πλήρωνε γυναίκα που δήλωνε μητέρα του Βαβύλη. Ακόμη, το κουδούνι της εξώπορτας και του διαμερίσματος έγραφε «Φαρμάκης».

    Εντούτοις, οι ένοικοι ανέφεραν ότι δεν είχαν δει ποτέ στην πολυκατοικία τον αρχιμανδρίτη Ν.Φαρμάκη, αλλά είχαν δει πολλές φορές να επισκέπτεται τον Βαβύλη ο απόστρατος αστυνομικός Ι.Τριανταφυλλάκης. Για τελευταία φόρα μάρτυρες είδαν τον Βαβύλη στην περιοχή πριν από 20 ημέρες.

    Από την έρευνα που έγινε στο διαμέρισμα δεν φαίνεται να προκύπτει κάτι αξιόλογο, ενώ είναι φανερό ότι είχαν αφαιρεθεί πολλά αντικείμενα. Κατά την έρευνα βρέθηκαν ακόμα και χειρόγραφες σημειώσεις, οι οποίες εξετάζονται, αλλά από την πρώτη ανάγνωση δεν προκύπτει κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στις έρευνες για τον εντοπισμό του Βαβύλη ή στην αποκάλυψη στοιχείων για τη δράση του.

    [04] ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΙΛΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΜΠΟΥΣ

    Μόσχα, 21 Φεβρουαρίου 2005 (14:34 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στη ρωσική εφημερίδα "Ιζβέστια" τονίζει ότι διατηρεί στενή προσωπική σχέση με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    "Δε χρειαζόμαστε νέα αρχή στην προσωπική μας σχέση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Είμαστε φίλοι", τόνισε ο Μπους στην εφημερίδα πριν αναχωρήσει για ευρωπαϊκή περιοδεία όπου θα συναντηθεί με το Ρώσο πρόεδρο στην Μπρατισλάβα στις 24 Φεβρουαρίου.

    Σύμφωνα με τον Μπους, "μεγάλο επίτευγμα των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων είναι η κατανόηση του κόσμου που ζούμε και ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας".

    [05] Π. ΤΡΙΓΑΖΗΣ: ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΝΑ ΑΠΟΚΡΟΥΣΟΥΝ ΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΟΥ ΚΟΜΙΖΕΙ Ο ΜΠΟΥΣ

    Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2005 (20:55 UTC+2)

    Μιλώντας σε συγκέντρωση του ΣΥΝ στην Καισαριανή, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και Υπεύθυνος για την Εξωτερική Πολιτική και τις Διεθνείς Σχέσεις, του κόμματος, Πάνος Τριγάζης τόνισε:

    «Ο Πρόεδρος Μπους επισκέπτεται την Ευρώπη όχι μόνο χωρίς καμιά διάθεση να αναγνωρίσει το φιάσκο του πολέμου στο Ιράκ αλλά και με νέα πολεμικά σενάρια στις αποσκευές του σε βάρος του Ιράν και της Συρίας. Σενάρια που πρέπει να αποκρουστούν αποφασιστικά από τους ηγέτες της Ευρώπης. Αυτή είναι η απαίτηση των ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι με πού ψηλά ποσοστά απορρίπτουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Αλλά η καταδίκη του ατλαντισμού και της συμπόρευσης με την πολιτική Μπους είναι από τα κύρια μηνύματα και των χθεσινών εκλογών στην Πορτογαλία».

    [06] ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΗ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

    Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2005 (20:44 UTC+2)

    Την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας υπέβαλλε ο εκπρόσωπος Τύπου του αρχιεπισκόπου, αρχιμανδρίτης, Επιφάνιος Οικονόμου. Η παραίτηση δεν έγινε δεκτή.

    Ο μητροπολίτης Ζακύνθου, Χρυσόστομος είχε υποστηρίξει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ιεραρχίας ότι ο αρχιμανδρίτης Επιφάνιος έδωσε 200 ευρώ σε φυγόδικο για να του παραδώσει κασέτες με ενοχοποιητικό περιεχόμενο για μητροπολίτες.

    Ο αρχιμανδρίτης παρέλαβε τις κασέτες, οι οποίες ήταν άδειες. Αφού ενημέρωσε τον αρχιεπίσκοπο κατήγγειλε το θέμα στον εισαγγελέα.

    [07] ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΟΥ Ο.Σ.Ε.Π. ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΧΡΗΣΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Aθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2005 (20:35 UTC+2)

    Με Κοινή Δήλωση, η οποία υιοθετήθηκε ομόφωνα, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της συνάντησης των Υπουργών Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης των χωρών - μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου με θέμα τη θεσμική ανανέωση και τη χρηστή διακυβέρνηση.

    Στη διάρκεια των εργασιών της συνάντησης, στις οποίες προήδρευσαν εναλλάξ οι Υπουργοί Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος και Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας, αποφασίστηκε η ανάθεση, στην ελληνική πλευρά, του συντονισμού μιας Ομάδας Εργασίας σε ό,τι αφορά τα θέματα που σχετίζονται με την κοινή διοικητική πολιτική.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η σημερινή Σύνοδος θέτει τις βάσεις για τη διοικητική συνεργασία των χωρών - μελών του Οργανισμού. Σημείωσε δε ότι με την κοινή δήλωση η οποία έγινε δεκτή ομόφωνα, ξεκινά μια διοικητική συνεργασία που θα είναι προς όφελος όλων των κρατών - μελών και που θα συμβάλει, ώστε η οικονομική συνεργασία να είναι ουσιαστική για το μέλλον.

    Από την πλευρά του ο κ. Παπαληγούρας υπογράμμισε ότι η δικαιοσύνη και οι θεσμοί της αποτελούν το απαραίτητο υπόβαθρο για τη δημιουργία συνθηκών χρηστής διακυβέρνησης και πρόσθεσε πως ο σημαντικότερος ίσως παράγοντας για την προσέλκυση διεθνών επενδυτών δεν είναι τόσο το φορολογικό σύστημα ή κάποια κίνητρα, όποια κίνητρα, όσο η χρηστή διακυβέρνηση και η ασφάλεια του δικαίου.

    Την ικανοποίηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για το βήμα που συντελέστηκε σήμερα εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης.

    Η Κοινή Δήλωση που υιοθετήθηκε ομόφωνα από τους εκπροσώπους των χωρών - μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου έχει ως εξής:

    "Οι Υπουργοί, αρμόδιοι για τη δημόσια διοίκηση και οι Υπουργοί Δικαιοσύνης, των κρατών μελών του Ο.Σ.Ε.Π., οι οποίοι συναντήθηκαν για να θέσουν τις βάσεις για περαιτέρω συνεργασία στην προσπάθεια της θεσμικής ανανέωσης και της εφαρμογής των αρχών της χρηστής διακυβέρνησης:

    Στοχεύοντας στην εφαρμογή της Οικονομικής Agenda του Ο.Σ.Ε.Π., στην οποία περιλαμβάνεται η δέσμευση των κρατών μελών του, για την προώθηση συνεργατικών δράσεων στους κρίσιμους τομείς της αποτελεσματικής και αποδοτικής λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα σε καταστάσεις αντιμετώπισης κρίσεων.

    Αναγνωρίζοντας ότι η διαφάνεια, η λογοδοσία, η συμμετοχική διακυβέρνηση και η ανταποκρισιμότητα της Δημόσιας Διοίκησης στις ανάγκες των πολιτών, αποτελούν τα θεμέλια πάνω στα οποία βασίζεται η εφαρμογή των αρχών της ορθής διακυβέρνησης, που μ τη σειρά τους αποτελούν κρίσιμο παράγοντα, για την επίτευξη υψηλών ρυθμών οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

    Αποδεχόμενοι ότι η εφαρμογή των αρχών της χρηστής διακυβέρνησης και η δημοκρατική λειτουργία των θεσμών, αποτελούν μια συνεχή διαδικασία για όλα τα κράτη, ανεξάρτητα από το επίπεδο της ανάπτυξής τους.

    Επισημαίνοντας ότι οι προοπτικές για την εφαρμογή των αρχών της ορθής διακυβέρνησης, μπορεί να διαφέρουν και να εξαρτώνται από τις ιδιαίτερες συνθήκες και ανάγκες των κοινωνιών, καθώς και τις διαφορετικές προτεραιότητες κάθε κράτους μέλους.

    Επιβεβαιώνοντας τη σημασία της σύσφιξης της περιφερειακής και διεθνούς συνεργασίας, στον τομέα της εφαρμογής των αρχών της χρηστής διακυβέρνησης, σε όλα τα επίπεδα.

    Λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές αναφορές της Απόφασης 69/2003 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Ο.Σ.Ε.Π., για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών του Οργανισμού, στον τομέα της εφαρμογής των αρχών της χρηστής διακυβέρνησης.

    Εκτιμώντας και καλωσορίζοντας τις σημαντικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου (ΔΙ.ΚΕ.Μ.Ε.Π.) και τη διοργάνωση τεσσάρων (4) Εργαστηρίων (Workshop) για την ενίσχυση της συνεργασίας των κρατών μελών του Ο.Σ.Ε.Π. στους τομείς της ανανέωσης των θεσμών και της εφαρμογής των αρχών της χρηστής διακυβέρνησης, κάτι το οποίο αντανακλά στη σημασία που προσδίδουν τα κράτη μέλη του Οργανισμού, στα συγκεκριμένα αντικείμενα.

    Αναγνωρίζοντας ότι η πρωτοφανής εντατικοποίηση των σχέσεων μεταξύ των εθνικών διοικήσεων έχει κατατεθεί τόσο σε επίπεδο Ο.Σ.Ε.Π. (π.χ. μεταξύ των χωρών μελών του Ο.Σ.Ε.Π.) όσο και σε διεθνές επίπεδο (π.χ. μεταξύ εθνικών διοικήσεων και διαφόρων διεθνών οργανώσεων) και ότι, σε ορισμένα κράτη μέλη του Ο.Σ.Ε.Π., τα οποία είναι ή ευελπιστούν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αλληλεπίδραση με τους θεσμούς της Ε.Ε., στήριξε τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια πολιτική.

    Δηλώνουν τα ακόλουθα:

    Θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη δημιουργία της βάσης ανάπτυξης περιφερειακής συνεργασίας στην περιοχή του Ο.Σ.Ε.Π. στους τομείς της ανανέωσης των θεσμών και της εφαρμογής των αρχών της χρηστής διακυβέρνησης, λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις της Οικονομικής Agenda του Οργανισμού, τις προτεραιότητες των κρατών μελών και τις διεθνείς εξελίξεις.

    Θεωρούν ότι είναι απαραίτητη η ανάληψη πρωτοβουλιών για την εφαρμογή διοικητικών, δημοσιονομικών και κανονιστικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να εφαρμοστούν αποτελεσματικά οι αρχές της χρηστής διακυβέρνησης, κάτι που είναι απαραίτητο για τη δημιουργία κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ Κράτους και Κοινωνίας, καθώς και για την εξασφάλιση της βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

    Αναγνωρίζουν την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας των κρατών μελών του Ο.Σ.Ε.Π., αφού πολλοί τομείς δημόσιας πολιτικής εμφανίζονται διεθνοποιημένοι, καθώς υπάρχει αλληλεπίδραση με υπερεθνικούς και περιφερειακούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Ε.Ε. και της Οικονομικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Ευρώπη. Η αποτελεσματική συνεργασία των κρατών μελών του Οργανισμού, απαιτεί υψηλό βαθμό συντονισμού μεταξύ τους, αφού η κάθε εθνική Διοίκηση έχει επαφές με διεθνείς οργανισμούς και συμμετέχει σε προγράμματα μεταφοράς τεχνογνωσίας σε διμερές ή πολυμερές επίπεδο.

    Εντοπίζουν το γεγονός ότι η εκπλήρωση των κοινών στόχων και η προαγωγή της αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών του Ο.Σ.Ε.Π., ειδικά στους κρίσιμους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, της ενέργειας, των μεταφορών, των επικοινωνιών, του περιβάλλοντος, του τουρισμού και της γεωργίας, θα διευκολυνθούν με τη δημιουργία ενός περιφερειακού δικτύου διαλόγου σε θέματα δημόσιας πολιτικής και διοικητικής μεταρρύθμισης.

    Για το σκοπό αυτό, υποστηρίζουν την ανάληψη συνεργατικών δράσεων, για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή δημοσίων πολιτικών στους εξής κρίσιμους τομείς:

    Προσδιορισμός και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, ώστε οι κοινές αξίες της λογοδοσίας, της ακεραιότητας, του επαγγελματισμού και της αποτελεσματικότητας να επικρατήσουν σε όλα τα επίπεδα.

    Αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ Κοινωνίας των Πολιτών και Κράτους.

    Εκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων σε καινοτομικές πρακτικές, στη χρήση των νέων τεχνολογιών της πληροφορικής και της επικοινωνίας, προκειμένου να ενισχυθεί η διαδικασία εφαρμογής μεθόδων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, κάτι που θα συμβάλει στην ποιοτική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, καθώς και στην περαιτέρω απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών.

    Συνεργασία και μεταφορά τεχνογνωσίας σχετικά με τα αντικείμενα της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στη δημόσια πληροφορία, της βελτίωσης των σχέσεων Κράτους Κοινωνίας, του αποτελεσματικού ελέγχου της νομιμότητας και αποδοτικότητας της διοικητικής δράσης, καθώς και της ανάπτυξης της συνεργασίας μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.

    Μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της κυβερνητικής δράσης, σε διάφορους κρίσιμους τομείς δημόσιας πολιτικής.

    Ανταλλαγή εμπειριών σε ζητήματα κανονιστικής μεταρρύθμισης και λειτουργίας ανεξάρτητων αρχών, καθώς και των σχέσεων αυτών με το Κράτος.

    Ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των κρατών μελών του Ο.Σ.Ε.Π. και Ευρωπαϊκών Οργανισμών, σε θέματα εφαρμογής των αρχών του κράτους δικαίου, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ενδυνάμωσης της Κοινωνίας των Πολιτών, της ουσιαστικής ελευθερίας στην πληροφόρηση, όπως επίσης και της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς.

    Συνεργασία για τη βελτίωση των δικαστικών συστημάτων και την προσέγγιση του τρόπου λειτουργίας τους με τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα.

    Περαιτέρω, σκοπεύουν να προωθήσουν τον αποτελεσματικό σχεδιασμό δημοσίων πολιτικών και να οικοδομήσουν μια επιτυχημένη συνεργασία των εθνικών διοικήσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις κατά καιρούς συμφωνίες που έχουν γίνει αποδεκτές στο πλαίσιο του Ο.Σ.Ε.Π., στους τομείς της αντιμετώπισης των έκτακτων αναγκών, της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος κλπ., και θα εξετάσουν τις δυνατότητες ανάπτυξης περαιτέρω συνεργασίας στους τομείς της θεσμικής ανανέωσης και της εφαρμογής των αρχών της χρηστής διακυβέρνησης, σε όλα τα επιμέρους θέματα, που συμπεριλαμβάνονται στις κατά καιρούς συμφωνίες του Ο.Σ.Ε.Π.

    Υποστηρίζουν την εφαρμογή κοινών προγραμμάτων στα κράτη μέλη του Ο.Σ.Ε.Π., με τη συμμετοχή διεθνών Οργανισμών, όπως ο ΟΗΕ, η Ε.Ε., ο Ο.Ο.Σ.Α., το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και μη κυβερνητικών οργανώσεων και ζητούν από το ΔΙ.ΚΕ.Μ.Ε.Π. να συνεχίσει τη δράση του, ώστε να δημιουργηθεί ένα περιφερειακό δίκτυο εμπειρογνωμόνων στα ζητήματα αυτά.

    Καλούν το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών του Ο.Σ.Ε.Π., να εγκρίνει τη δημιουργία Ομάδας Εργασίας, ώστε να θεσμοποιηθεί η περιφερειακή συνεργασία στους τομείς της ανανέωσης των θεσμών και της εφαρμογής των αρχών της χρηστής διακυβέρνησης, να προαχθεί η συνεργασία στη βάση αυτής της Δήλωσης και, μεταξύ άλλων, να διατυπωθούν προτάσεις και οδηγίες, για τη δημιουργία μέσο μακροπρόθεσμου σχεδίου δράσης, προς υποβοήθηση της προσπάθειας βελτίωσης της διοικητικής λειτουργίας.

    Εκφράζουν την εκτίμηση και τις ευχαριστίες τους στην Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και ιδιαίτερα στα Υπουργεία Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, τα οποία είχαν την πρωτοβουλία για τη διοργάνωσης της Συνάντησης, καθώς και για τη φιλοξενία που παρείχαν στις αντιπροσωπείες.

    Αυτή η Κοινή Δήλωση υιοθετήθηκε στην Αθήνα την 21η Φεβρουαρίου 2005".

    Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου, ο Υπουργός ΕΣ.Δ.Δ.Α. Προκόπης Παυλόπουλος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του ΥΠΕΞ, έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις στους δημοσιογράφους:

    Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:

    «Όπως είναι γνωστό, η Χώρα μας ασκεί την Προεδρία στο πλαίσιο των εργασιών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου. Η σημερινή συνεδρίαση αφορά Σύνοδο των Υπουργών Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης των μελών του Οργανισμού που ανέφερα και αυτή η Σύνοδος αποκτά ένα ιδιαίτερα σημαντικό νόημα - θα μπορούσα να πω ιστορικό νόημα - στο μέτρο που μέχρι σήμερα η συνεργασία των χωρών - μελών του Οργανισμού ήταν ουσιαστικά οικονομική.

    Όπως, όμως, είναι αυτονόητο, δε νοείται οικονομική συνεργασία και αντίστοιχη οικονομική ανάπτυξη των χωρών - μελών χωρίς την ύπαρξη της αντίστοιχης διοικητικής υποδομής, γιατί καθένας γνωρίζει ότι η Διοίκηση και ιδίως η Δημόσια Διοίκηση μπορεί να αποτελέσει είτε μοχλό για την οικονομική ανάπτυξη αλλά και την ανάπτυξη οικονομικής συνεργασίας, είτε και τροχοπέδη.

    Επειδή αυτός είναι κοινός στόχος για τα κράτη μέλη, συνήλθε η σημερινή Σύνοδος, η οποία θέτει τις βάσεις για τη διοικητική συνεργασία των χωρών - μελών του Οργανισμού. Αυτή η διοικητική συνεργασία αποσκοπεί, από τη μια πλευρά στην προσαρμογή των Διοικήσεων στο διεθνές περιβάλλον και ιδίως στο διοικητικό περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι πολλά κράτη πρόκειται να γίνουν ή θέλουν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Εκτός τούτου όμως, η διοικητική αυτή συνεργασία στηρίζεται και στην ανάγκη εμπέδωσης του κράτους δικαίου στο πλαίσιο των Δημόσιων Διοικήσεων των κρατών - μελών με την έννοια ότι μια αποτελεσματική και αποδοτική, δηλαδή μια ορθολογική Δημόσια Διοίκηση, δεν μπορεί να υπάρξει εάν δεν εφαρμόζει την αρχή της νομιμότητας, ήτοι εφαρμόζει τους νόμους και υπάρχουν αντίστοιχες κυρώσεις σε περιπτώσεις όπου τα όργανα της Διοίκησης παραβιάζουν τους κανόνες δικαίου.

    Επιπλέον, απαιτείται η συμμετοχή των πολιτών στην άσκηση των διοικητικών αρμοδιοτήτων, γιατί αυτό συμβάλει στην νομιμοποίηση της διοικητικής δράσης.

    Αλλά, η διοικητική αυτή συνεργασία έχει και έναν άλλο στόχο, ιδιαίτερα σημαντικό: Την πάταξη της γραφειοκρατίας και την εμπέδωση της αρχής της διαφάνειας. Διότι, η μεν αρχή της διαφάνειας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή της αρχής της νομιμότητας, ενώ η πάταξη της γραφειοκρατίας, δηλαδή των περιττών διαδικασιών, είναι γνωστό ότι βοηθάει τη Δημόσια Διοίκηση να γίνει αποτελεσματική και αποδοτική.

    Συμπερασματικά, στη σημερινή Σύνοδο αποφασίστηκε η συνεργασία σε ότι αφορά τη σύγκληση της προόδου των Δημόσιων Διοικήσεων των κρατών - μελών πάνω στην βάση της προσαρμογής στη διεθνή πραγματικότητα και στην πραγματικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πάνω στην βάση της αρχής της νομιμότητας, της πάταξης της γραφειοκρατίας και της εμπέδωσης της αρχής της διαφάνειας.

    Τέλος, αποφασίστηκε να υπάρξει μια διαρκής Επιτροπή η οποία θα ασχολείται με τα θέματα αυτά και θα τα προωθεί, ώστε να μην είναι ευκαιριακή αυτή η ενασχόληση των κρατών - μελών με τη Δημόσια Διοίκηση. Και ο συντονισμός των εργασιών αυτής της Επιτροπής ανατέθηκε στην Ελλάδα.

    Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με την κοινή δήλωση η οποία, όπως θα σας πει και ο κύριος Παπαληγούρας, έγινε δεκτή ομόφωνα, ξεκινάμε μια διοικητική συνεργασία που θα είναι προς όφελος όλων των κρατών - μελών και που θα συμβάλει, ώστε η οικονομική συνεργασία να είναι ουσιαστική για το μέλλον. Να είναι μια οικονομική συνεργασία η οποία αποκτά περισσότερο νόημα όσο τα οικονομικά συμφέροντα των κρατών - μελών είναι, στο μεγαλύτερο μέρος τους, κοινά».

    Α.ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ:

    «Θέλω να δώσω μια ιδιαίτερη έμφαση σε κάποια σημεία στα οποία συμφωνήσαμε: Πρώτον, συμφωνήσαμε ότι η δικαιοσύνη και οι θεσμοί της αποτελούν το απαραίτητο υπόβαθρο για τη δημιουργία συνθηκών χρηστής διακυβέρνησης, για την πάταξη φαινομένων διαφθοράς και τη διαφάνεια στη λειτουργία του Κράτους. Η ελληνική εμπειρία, ύστερα από 24 χρόνια συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορούσε να' ναι ιδιαίτερα χρήσιμη για όλα τα κράτη - μέλη και η Κυβέρνησή μας είναι έτοιμη να παράξει οποιαδήποτε βοήθεια: μεταφορά τεχνογνωσίας ή ανταλλαγή εμπειριών, εφόσον της το ζητηθεί είτε σε πολυμερές είτε σε διμερές επίπεδο.

    Δεύτερον, στο χώρο της δικαιοσύνης έχουν υπάρξει πολλές διμερείς συμφωνίες με τις περισσότερες από τις χώρες - μέλη του Ο.Σ.Ε.Π. που είτε έχουν κυρωθεί από τα αντίστοιχα κοινοβούλια είτε βρίσκονται στη διαδικασία της κύρωσης. Συμφωνίες συνεργασίας έχουν υπογραφεί με τη Ρωσική Ομοσπονδία, με την Ουκρανία, με τη Μολδαβία, ενώ ισχύουν ήδη και συμφωνίες δικαστικής συνδρομής με τη Γεωργία και την Αρμενία. Το ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης και άλλοι φορείς ενισχύουν με διάφορους τρόπους την ενταξιακή πορεία της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, ενώ κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Τουρκία θέσαμε, με τον Τούρκο ομόλογό μου, τις αρχές μεταφοράς της τεχνογνωσίας προς τη χώρα αυτή στα πλαίσια της ενταξιακής της πορείας. Αντίστοιχες διαβουλεύσεις, ιδιαίτερα σε θέματα εκπαίδευσης δικαστών και βοήθειας για την ίδρυση της Σχολής Δικαστών, βρίσκονται σε εξέλιξη και με την Αλβανία.

    Τρίτον, η θέσπιση κανόνων δικαίου που θα εξασφαλίζουν τις αναγκαίες πρακτικές χρηστής διακυβέρνησης απασχόλησαν τη σημερινή Υπουργική Σύνοδο. Και αυτό, γιατί είναι γνωστό ότι στην εποχή μας ο σημαντικότερος ίσως παράγοντας για την προσέλκυση διεθνών επενδυτών δεν είναι τόσο το φορολογικό σύστημα ή κάποια κίνητρα, όποια κίνητρα, όσο η χρηστή διακυβέρνηση και η ασφάλεια του δικαίου.

    Τέταρτον, καμία μεταρρύθμιση, καμία καλή πρόθεση των Κυβερνήσεων δεν μπορεί να καταλήξει σε επιτυχή εφαρμογή χωρίς τη συμμετοχή και τη συναίνεση της κοινωνίας των πολιτών. Η ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών είναι απαραίτητη για την εφαρμογή όποιας απόφασής μας. Αυτή, η κοινωνία των πολιτών, είναι η δεξαμενή απ' όπου μπορούν να αντληθούν οι ανθρώπινες εκείνες δυνάμεις, πάνω στις οποίες θα χτιστεί το μέλλον των θεσμών αλλά και το μέλλον των ίδιων των χωρών. Σας ευχαριστώ».

    Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ:

    «Θα ήθελα, πρώτα απ' όλα, να εκφράσω την ικανοποίηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για το σημαντικό βήμα το οποίο συντελέστηκε σήμερα και να ευχαριστήσω για τη συμβολή τους το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τους δυο Υπουργούς, οι οποίοι πέτυχαν να δημιουργήσουν την απαιτούμενη συναίνεση και το πλαίσιο συνεργασίας πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, που είναι καθοριστικό για το μέλλον του Οργανισμού αλλά και των διμερών και των πολυμερών σχέσεων των 12 χωρών που τον συναποτελούν. Θεωρώ ότι η Ελληνική Προεδρία κάνει ακόμη ένα βήμα μπροστά και η καινούργια επιτροπή που θ' αρχίσει να λειτουργεί πάνω σ' αυτά τα ζητήματα, χρηστής διακυβέρνησης, μετά την κύρωση της απόφασης από τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών στην Κομοτηνή τον Απρίλιο, θα μας βάλει σε μια νέα εποχή συνεργασίας. Η Ελλάδα, όπως δήλωσε από την αρχή, επιδιώκει να πρωταγωνιστήσει στην ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας που ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες και το κάνει με ξεχωριστή αποτελεσματικότητα. Προσθέτουμε, λοιπόν, ακόμα ένα θετικό σημείο σ' αυτή τη διαδρομή των διυπουργικών συναντήσεων και των ομάδων εργασίας που έχουμε προγραμματίσει στο πλαίσιο της Προεδρίας μας, ένα βήμα που, όπως προηγουμένως τονίστηκε, είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ουσιαστική οικονομική και πολιτική συνεργασία. Αυτή η διοικητική συνεργασία που ξεκινά, πιστεύουμε ότι είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο θα χτίσουμε τις σχέσεις μας τα επόμενα χρόνια με τα κράτη - μέλη του Ο.Σ.Ε.Π. Θέλω για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσω τα δυο Υπουργεία και τους Υπουργούς και, βεβαίως, τις χώρες - μέλη για το υψηλό επίπεδο της εκπροσώπησης που είχαν σ' αυτή τη διυπουργική συνάντηση».

    [08] ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2005 (20:31 UTC+2)

    Στη συνεδρίαση των συντονιστών της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του θα προεδρεύσει αύριο, στις 10πμ (στη Βουλή) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

    Το απόγευμα ο κ. Παπανδρέου θα αναχωρήσει για την Κρήτη, όπου και θα παραμείνει και την Τετάρτη.

    Το πλήρες πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

    Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2005

    16:00 Επίσκεψη στους Τάφους Βενιζέλων

    17:00 Δημοτικό Διαμέρισμα Καλυβίων, συζήτηση με πολίτες

    19:30 Ομιλία στο Ρέθυμνο (Κέντρο «ΜΕΓΑΡΟ»)

    Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2005

    16:30 Ομιλία στο Ηράκλειο σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ και στους εκλεγμένους αντιπροσώπους της Κρήτης (Κινηματοθέατρο «ΑΣΤΟΡΙΑ»)

    [09] ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΑΒΥΛΗ ΣΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΣΤΟ ΧΟΛΑΡΓΟ

    Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2005 (20:13 UTC+2)

    Αποτυπώματα που βρέθηκαν στο διαμέρισμα στον Χολαργό, στο οποίο έκαναν έφοδο οι αστυνομικοί το Σάββατο διαπιστώθηκε ότι ήταν του Απόστολου Βαβύλη. Συνεχίζονται οι έρευνες για τα υπόλοιπα αποτυπώματα που βρέθηκαν.

    Ο αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης υποστήριξε στην κατάθεση του είπε ότι δεν γνώριζε πως είχε νοικιαστεί στο όνομα του στο διαμέρισμα στον Χολαργό. Είπε ακόμη ότι είχε πάει στο διαμέρισμα μια φορά και ότι γνώριζε τον Βαβύλη ως Απόστολο Φωκά

    Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού είπε στους αστυνομικούς ότι ως ενοικιαστής παρουσιάστηκε ένα άτομο που φορούσε πολιτικά, είχε γένια και έμοιαζε με τον Απόστολο Βαβύλη.

    Εξάλλου, ο απόστρατος αξιωματικός Γιάννης Τριανταφυλλάκης, παρουσιάστηκε στο γραφείο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Λινού, προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με την επίμαχη επιστολή του στενού του Απόστολου Βαβύλη.

    Ο κ. Τριανταφυλλάκης είπε ότι την επιστολή την έλαβε μέσω της μητέρας του Απόστολου Βαβύλη, ενώ πρόσθεσε δεν γνωρίζει πού βρίσκεται ο καταζητούμενος, αλλά εκτιμά ότι είναι στο εξωτερικό.

    [10] ΣΤΑ 0,808 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΛΙΤΡΟ Η ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ

    Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2005 (20:10 UTC+2)

    Αύξηση 0,37% σημείωσε η μέση τιμή της αμόλυβδη βενζίνης στο διάστημα από τις 11 έως 18 Φεβρουαρίου 2005, καθώς σύμφωνα με τις πανελλαδικές μετρήσεις τιμών που διενήργησαν συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης σε 2.300 περίπου πρατήρια, διαμορφώθηκε στα 0,808 ευρώ ανά λίτρο, από 0,805 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα.

    Επισημαίνεται, ότι από τις αρχές του 2004, η τιμή της αμόλυβδης έχει συνολικά αυξηθεί κατά 10,53%, ενώ στο ίδιο διάστημα η τιμή του brent αυξήθηκε κατά 46,66%.

    Όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, η πανελλαδική μέτρηση τιμών δείχνει ότι, η μέση τιμή του διαμορφώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2005 στα 0,436 ευρώ ανά λίτρο σημειώνοντας αύξηση κατά 0,46%, από τα 0,434 ευρώ ανά λίτρο στις 11 Φεβρουαρίου 2005, ενώ στην περιοχή της Αττικής μετρήθηκε στα 0,43 ευρώ ανά λίτρο.

    Τέλος, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, στη χώρα μας η λιανική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι η χαμηλότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπολείπεται κατά 23,11% του σχετικού ευρωπαϊκού μέσου.

    [11] ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ

    Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2005 (20:00 UTC+2)

    Την πρόθεση του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας να προωθήσει δράσεις για την ενίσχυση και αναβάθμιση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης επισήμανε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημήτρης Κοντός, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των Σωματείων της Ζώνης.

    Ο κ. Κοντός διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των σωματείων ότι το υπουργείο έχει δεσμευθεί για ουσιαστική αντιμετώπιση του ασφαλιστικού ζητήματος των εργαζομένων που βρίσκονται στα πέντε τελευταία έτη πριν την συνταξιοδότησή τους, καθώς και για την ενίσχυση του μη μισθολογικού κόστους των εργαζομένων μέσα στη Ζώνη με βάση τις κλαδικές συμβάσεις τους. Σχετικά με τον περιορισμό του αναγκαίου αριθμού ενσήμων για την ανανέωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εργαζομένων στη ζώνη ο κ. Κοντός είχε συνεργασία με τον υφυπουργό Απασχόλησης κ. Αγγελόπουλο.

    [12] ΩΣ ΤΟ 2009 ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - ΕΛΛΗΝΙΚΟ

    Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2005 (18:59 UTC+2)

    Προκηρύχθηκε ο τέταρτος κατά σειρά διαγωνισμός του Μετρό, που αναφέρεται στο τμήμα Άγιος Δημήτριος- Ελληνικό.

    Ειδικότερα, το έργο περιλαμβάνει 5,5 χλμ υπόγειας σήραγγας από τον υφιστάμενο τερματικό Σταθμό Άγιο Δημήτριο έως την περιοχή του Ελληνικού και τους εξής 4 νέους Σταθμούς : Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη και Ελληνικό.

    Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 350 εκατ. ευρώ και συμπεριλαμβάνει και την κατασκευή υπόγειου χώρου για τη στάθμευση 8 συρμών. Η επέκταση της Γραμμής 2 προς το Ελληνικό έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής.

    Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Αττικό Μετρό Α.Ε., ο Διαγωνισμός προβλέπεται να ολοκληρωθεί το Φθινόπωρο του 2005 και αμέσως μετά ο Ανάδοχος θα ξεκινήσει τις κατασκευαστικές του εργασίες. Η ολοκλήρωση του έργου και η λειτουργία της επέκτασης της Γραμμής 2 προς το Ελληνικό προβλέπεται σε χρονικό διάστημα 4 ετών μετά την υπογραφή της σύμβασης (2009).

    Σταδιακά από το 2007 έως το 2009, εννέα νέες περιοχές του Λεκανοπεδίου, το Αιγάλεω, το Περιστέρι, το Χαϊδάρι, ο Χολαργός, η Αγία Παρασκευή, η Ηλιούπολη, ο Άλιμος, η Αργυρούπολη και το Ελληνικό θα ενταχθούν στο δίκτυο του μετρό και περισσότεροι από 200.000 νέοι επιβάτες θα εξυπηρετούνται καθημερινά.

    Συγκεκριμένα, έγινε ήδη η προκήρυξη των Γραμμών Μετρό Αιγάλεω - Χαϊδάρι (Οκτώβριος 2004 - 200 εκ. ευρώ), Άγιος Αντώνιος - Περιστέρι (Νοέμβριος 2004 - προϋπολογισμός 125 εκ. ευρώ), και Εθνική Άμυνα - Δ. Πλακεντίας (Ιανουάριος 2005 - 3 ενδιάμεσοι Σταθμοί - προϋπολογισμός 80 εκ. ευρώ) και σήμερα ξεκινά ο νέος διαγωνισμός Αγ. Δημήτριος - Ελληνικό.

    Με την ολοκλήρωση του έργου η απόσταση από τον Σταθμό Ελληνικό έως το κέντρο της Αθήνας (Σταθμός Σύνταγμα) θα διανύεται μόλις σε 14 λεπτά, ενώ με το αυτοκίνητο σήμερα σε ώρες αιχμής χρειάζονται περισσότερα από 50 λεπτά.

    Ειδική πρόβλεψη έχει γίνει ώστε με τη λειτουργία της επέκτασης της Γραμμής 2 προς το Ελληνικό να υπάρχουν Σταθμοί Μετεπιβίβασης από και προς τις Λεωφορειακές Γραμμές καθώς και Χώροι Στάθμευσης ΙΧ υψηλής χωρητικότητας στους Σταθμούς Αργυρούπολη και Ελληνικό.

    [13] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ 17 ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΒΥΤΙΟΦΟΡΩΝ

    Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2005 (18:24 UTC+2)

    Στον εισαγγελέα παραπέμφθηκαν 17 ιδιοκτήτες βυτιοφόρων- έξι από αυτούς και στην εφορία- για παραβάσεις που διαπιστώθηκαν στο πλαίσιο 147 ελέγχων που πραγματοποίησαν τον Ιανουάριο συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης σε βυτιοφόρα μεταφοράς πετρελαίου θέρμανσης.

    Συνολικά στο τρίμηνο Νοεμβρίου 2004 - Ιανουαρίου 2005, στα πλαίσια των διενεργουμένων από τη Διεύθυνση Μετρολογίας καθημερινών ελέγχων στα βυτιοφόρα μεταφοράς πετρελαίου θέρμανσης κατά τις παραδόσεις στους καταναλωτές, που έγιναν σε διάφορες περιοχές του Νομού Αττικής, έγιναν 314 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 77 διάφορες παραβάσεις του Αγορανομικού Κώδικα.

    Για έλλειμμα πετρελαίου οι παραβάσεις αφορούσαν το 10,39%, για περίσσευμα πετρελαίου το 12,98%, για την υποχρέωση Βιβλίου διακίνησης πετρελαίου θεωρημένου από τις κατά τόπους αστυνομικές αρχές το 11,68%, για την αναγραφή ενδείξεων στις αποδείξεις λιανικής πώλησης πετρελαίου θέρμανσης το 3,90%, για τα ανεκτά όρια σφάλματος μετρητών υγρών καυσίμων το 23,38%, για τη συμφωνία της ποσότητας του καυσίμου των βυτιοφόρων με τα παραστατικά στοιχεία το 29,87% και για τη σφράγιση των ογκομετρητών των βυτιοφόρων το 7,80%.

    Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης τονίζει ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν στο επόμενο διάστημα με εντατικότερους ρυθμούς και με επιπλέον προσωπικό.

    [14] ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΤΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

    Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2005 (17:13 UTC+2)

    Αύξηση της τάξης του 4,6% σε σχέση με πέρυσι παρουσίασε τον Ιανουάριο του 2005 ο γενικός δείκτης τιμών ή κόστους υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (ΕΣΥΕ).

    Κατά τις αντίστοιχες συγκρίσεις των ετών 2004 προς 2003 και 2003 προς 2002 είχαν σημειωθεί αυξήσεις 2,8% και 2,0% αντίστοιχα.

    Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ήτοι τον Δεκέμβριο του 2004, ο γενικός δείκτης του Ιανουαρίου 2005 δε σημείωσε καμία μεταβολή, έναντι αυξήσεων 0,1% και 0,3%, που είχαν σημειωθεί, κατά τις αντίστοιχες συγκρίσεις των δεικτών των ετών 2004 και 2003.

    Τέλος, ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2004- Ιανουαρίου 2005 σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του προηγούμενου δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2003- Ιανουαρίου 2004 παρουσίασε αύξηση 4,0%, έναντι αυξήσεων 2,9% και 2,2%, που σημειώθηκαν κατά τα αντίστοιχα δύο προηγούμενα δωδεκάμηνα.

    [15] ΕΓΧΩΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ UAV ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Άγκυρα, 21 Φεβρουαρίου 2005 (21:03 UTC+2)

    Ένα από τα πλέον αποτελεσματικά υψηλής τεχνολογίας οπλικά συστήματα του 21ου αιώνα θα έχει τη δυνατότητα να παράγει σύντομα η Τουρκία.

    Όπως αναφέρει σε σημερινό της- αποκλειστικό- άρθρο η Turkish Daily News, η Τουρκία θα παράγει σύντομα τα δικά της μη επανδρωμένα αεροσκάφη (Unmaned Aerial Vehicles -UAV's), τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε αποστολές παρακολούθησης όσο και σε επιθετικές επιχειρήσεις.

    Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, τα αμερικανικής κατασκευής UAV που χρησιμοποιούσε έως πρότινος η Τουρκία είναι πλέον «παλιομοδίτικα» και γι' αυτόν τον λόγο, το αρμόδιο για την αμυντική βιομηχανία υφυπουργείο αποφάσισε την εγχώρια παραγωγή του συγκεκριμένου τύπου αεροσκαφών.

    Συμφωνήθηκε, λοιπόν, μεταξύ του συγκεκριμένου υφυπουργείου και της Τουρκικής Αεροπορικής Βιομηχανίας η παραγωγή ενός πρότυπου αεροσκάφους UAV, που θα είναι παρόμοιο με το αμερικανικό «Predator».

    Το συμβόλαιο που αναμένεται να υπογραφεί μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες μεταξύ των δυο πλευρών είναι ύψους 32 εκατ. δολαρίων και βάσει αυτού θα πρέπει να παραδοθούν στον τουρκικό στρατό, μέσα σε διάστημα 51 μηνών, τρία αεροσκάφη και μια βάση (για τα UAV), ενώ σε ακόμη μακρύτερο χρονικό ορίζοντα θα πρέπει να ετοιμαστούν έξι συστήματα και 18 αεροσκάφη του συγκεκριμένου τύπου.

    [16] Ο ΑΤΤΙΛΑ ΚΟΤΣ ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Άγκυρα, 21 Φεβρουαρίου 2005 (20:45 UTC+2)

    Ο Αττίλα Κοτς διορίστηκε, σήμερα, νέος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, στη θέση του παραιτηθέντος, Ερκάν Μουμτζού, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

    Σημειώνεται ότι ο Ερκάν Μουμτζού παραιτήθηκε τόσο από τα υπουργικά του καθήκοντα όσο και από τις τάξεις του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), πριν από έξι ημέρες, στις 15 Φεβρουαρίου.

    Ο Αττίλα Κοτς, βουλευτής από το Αϊδίνι, γεννήθηκε το 1946. Έχει διατελέσει υφυπουργός Εσωτερικών, επικεφαλής του τμήματος ασφαλείας του Ικονίου και κυβερνήτης του Σιίρτ και της Κερασούντας.

    Ο νέος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.

    [17] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Άγκυρα, 21 Φεβρουαρίου 2005 (20:36 UTC+2)

    Την ικανοποίησή του για τον τρόπο διεξαγωγής των χθεσινών «εκλογών» στα κατεχόμενα της Κύπρου εξέφρασε με σημερινή του ανακοίνωση το τουρκικό ΥΠΕΞ, στην οποία τονίζεται μεταξύ άλλων ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον τουρκοκυπριακό λαό σε κάθε τομέα.

    Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

    «Αισθανόμαστε ικανοποίηση από το γεγονός ότι οι βουλευτικές εκλογές στην ΤΔΒΚ, στις 20 Φεβρουαρίου 2005, διεξήχθησαν στα πλαίσια των απαιτουμένων της Δημοκρατίας και σε κλίμα ηρεμίας. Τα αποτελέσματα των εκλογών απηχούν την ελεύθερη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού. Για το αποτέλεσμα που προέκυψε συγχαίρουμε τον τουρκοκυπριακό λαό και όλα τα πολιτικά κόμματα.

    Στη ζωή των κοινωνιών οι εκλογές αποτελούν μία δημοκρατική φάση. Η θεμελιώδης δύναμη των Τουρκοκυπρίων πηγάζει από το γεγονός ότι μπορούν και συνεχίζουν την ενότητα και την αλληλεγγύη τους στα πλαίσια των κανόνων της πλουραλιστικής Δημοκρατίας. Οι εκλογές αυτές, τις οποίες παρακολούθησε στενά και η διεθνής κοινότητα, επιβεβαιώνουν για μία ακόμη φορά τους δημοκρατικούς θεσμούς και το νομικό σύστημα που έχει εδραιωθεί στην ΤΔΒΚ. Προσδοκία μας είναι η σύσταση στην ΤΔΒΚ μίας νέας κυβέρνησης και η ανάληψη καθηκόντων απ' αυτήν, εντός του συνταγματικού χρονοδιαγράμματος.

    Η εξεύρεση μόνιμης και δίκαιης λύσης στο Κυπριακό είναι κοινή επιθυμία και στόχος της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ. Προς την κατεύθυνση αυτού του στόχου και της επιθυμίας, έτσι όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, θα συνεχισθούν η συνεργασία και οι διαβουλεύσεις με αρμοδίους του κράτους της ΤΔΒΚ και της κυβέρνησης καθώς και με τα πολιτικά κόμματα. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον τουρκοκυπριακό λαό σε κάθε τομέα».

    [18] ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ: ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΟΝΟΜΑ"

    Σκόπια, 21 Φεβρουαρίου 2005 (20:25 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι θα επικρατήσει ο ελληνικός ρεαλισμός στις διεξαγόμενες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών ελληνοσκοπιανές συνομιλίες για το ζήτημα του «ονόματος» και η Αθήνα δεν θα προβάλει βέτο στην ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), εξέφρασε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, μιλώντας χθες στην εκπομπή «Evrozum» του τηλεοπτικού σταθμού «Sitel».

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν η Ελλάδα θα μπλοκάρει την είσοδο της ΠΓΔΜ στην ευρωπαϊκή "οικογένεια", ο κ. Μπούτσκοφσκι εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικά θα επικρατήσει ο ελληνικός ρεαλισμός και πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση, είμαι πεπεισμένος ότι κανείς, έχοντας υπόψη τις παρούσες ευνοϊκές συνθήκες, δεν τρέφει ψευδαισθήσεις ότι θα γίνουν ριζοσπαστικά βήματα, που θα θέσουν σε κίνδυνο την ενταξιακή μας πορεία».

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου που θέλουν το ζήτημα του ονόματος να επιλύεται με την υιοθέτηση της ονομασίας "Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια", ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υποστήριξε ότι πρόκειται για μια "έκφραση αγωνίας", καθώς είναι γνωστό, όπως ισχυρίστηκε, ότι η χώρα του θα λάβει θετική σύσταση τον προσεχή Οκτώβριο και το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας τον Δεκέμβριο, υπό τον όρο ότι δεν θα αποτύχει σε δυο κρίσιμα "τεστ", τη διοργάνωση δίκαιων και δημοκρατικών δημοτικών εκλογών, στις 13 Μαρτίου, αλλά και τη λειτουργία του συστήματος αποκέντρωσης έως την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους.

    Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός απέρριψε, επίσης, την πιθανότητα ενός "β' σχεδίου" στις ελληνοσκοπιανές συνομιλίες που διεξάγονται στη Νέα Υόρκη, σε περίπτωση που η Αθήνα αρνηθεί τη "διπλή φόρμουλα" ως μια συμβιβαστική λύση που ικανοποιεί και τις δυο πλευρές. "Το β' σχέδιο βρίσκεται ήδη στο τραπέζι... είναι η συζήτηση για τη διπλή φόρμουλα. Δεν έχουμε συζητήσει ποτέ για τη διπλή φόρμουλα. Εάν περισσότερα από 100 κράτη- μέλη των Ηνωμένων Εθνών μας αναγνωρίζουν με το συνταγματικό μας όνομα, εάν οι ΗΠΑ μας έχουν αναγνωρίσει, είναι φανερό ότι η αγωνία δεν διακατέχει εμάς, αλλά σε κάθε περίπτωση, έχω επαναλάβει πολλές φορές ότι πιστεύω στον ελληνικό πραγματισμό, πιστεύω ότι μακροπρόθεσμα η εξωτερική τους πολιτική θα δει τη "Μακεδονία" ως σύμμαχο, αποδεχόμενη να συζητήσει μια συμβιβαστική λύση αναφορικά με το όνομα, που η Ελλάδα θα χρησιμοποιεί στις διμερείς σχέσεις", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπούτσκοφσκι.

    [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ Β-Ε

    Σεράγεβο, 21 Φεβρουαρίου 2005 (20:05 UTC+2)

    Τα πέντε μεγαλύτερα κοινοβουλευτικά κόμματα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης θα συναντηθούν, αύριο, στο Νεούμ, προκειμένου να εξετάσουν ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία των εκτελεστικών και νομοθετικών οργάνων της ομοσπονδίας.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της προεδρίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, στην αυριανή συνάντηση θα συμμετάσχουν οι ηγέτες του PDP, Μλάντεν Ίβανιτς, του SDS, Ντράγκαν Τσάβιτς, του HDZ, Μπάρισα Τσόλακ, του SDA, Σουλεϊμάν Τίχιτς και του Κόμματος για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Σαφέτ Χαλίλοβιτς.

    Τη συνάντηση θα συντονίσει ο Ντράγκαν Τσόβιτς, μέλος της συλλογικής προεδρίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

    [20] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 21 Φεβρουαρίου 2005 (19:01 UTC+2)

    Την Τετάρτη στις 13:00 θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΕΟΚ η κλήρωση των αγώνων της τελικής φάσης του κυπέλλου Ελλάδος γυναικών (φάιναλ φορ). Οι ομάδες που έχουν ήδη προκριθεί στην τελική φάση είναι:

    ΑΕ Εσπερίδες

    ΑΟ Σπόρτιγκ

    ΔΑΣ Ανω Λιοσίων

    Παναθηναϊκός.

    [21] ΒΟΛΕΪ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Η ΜΑΣΚΩΤ ΤΟΥ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ

    Θεσσαλονίκη, 21 Φεβρουαρίου 2005 (18:48 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε το πρωί από την οργανωτική επιτροπή του INDESIT EUROPEAN CHAMPION'S LEAGUE FINAL-4 2004 - 2005 η επίσημη παρουσίαση της μασκότ της διοργάνωσης.

    Από σήμερα μέχρι και το τέλος αυτής της γιορτής που θα λάβει χώρα στην πόλη της Θεσσαλονίκης (26 και 27 Μαρτίου) ο γλάρος θα συντροφεύει τις προσπάθειες της διοίκησης, των παικτών αλλά και των φιλάθλων του Ηρακλή Central Gas προς την κατάκτηση του τροπαίου.

    Ο πρόεδρος του Γ.Σ. Ηρακλής, Νίκος Παναγόπουλος τόνισε: «Χαιρετίζω την σημερινή εκδήλωση, με την οποία εγκαινιάζουμε μια επικοινωνία για να προβάλουμε την σημαντική αυτή διοργάνωση του φάιναλ φορ. Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας εδώ. Θα είναι μεγάλη τιμή για μας να διοργανώσουμε το συγκεκριμένο γεγονός, που τοποθετεί τον πήχη ψηλά. Έχουμε όλοι ευθύνη και υποχρέωση να συμβάλλουμε στην επιτυχία της διοργάνωσης. Είναι ένα στοίχημα για μας. Το λογότυπο δίνει ένα στίγμα για το φάιναλ φορ».

    Για την εθελοντική προσπάθεια που θέλει να περάσει μέσω της διοργάνωσης το ΤΑΠ Ηρακλής Central Gas σημείωσε: «Αυτή η προσπάθεια χρειάζεται εθελοντική στήριξη. Θα καλέσουμε τους φίλους της πόλης για αυτό το σκοπό. Σύμφωνα με το οργανόγραμμα χρειάζονται 150 άτομα. Για αυτό υπάρχει αυτό το άνοιγμα προς τον κόσμο, για να ενισχυθεί η προσπάθεια».

    Εξάλλου για το θέμα της διάθεσης των εισιτηρίων είπε: «Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο για τα εισιτήρια των αγώνων, που θα κυκλοφορήσουν τις επόμενες μέρες. Ήδη έχουν γίνει πολλές προγραφές από φιλάθλους».

    Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν παρόμοιες συναντήσεις-συνεντεύξεις, όπως και με τους πρωταγωνιστές, τον Αλέκο Λεώνη και τους παίκτες.

    Για το γήπεδο που θα διεξαχθούν οι αγώνες του εορταστικού διημέρου και για τα οικονομικά δεδομένα της διοργάνωσης δήλωσε: «Είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Δεν σκεφτήκαμε τα έξοδα όταν αναλάβαμε το εγχείρημα αυτό. Οι χορηγοί και η πολιτεία θα μας στηρίξουν. Πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε».

    Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του ΤΑΠ Ηρακλής Central Gas Γιάννης Τουσιάκης: «Είναι η πρώτη επίσημη εκδήλωση για την έναρξη του φάιναλ φορ. Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά και θα πραγματοποιηθεί μια άρτια διοργάνωση. Στο φάκελο που καταθέσαμε, συμπεριλήφθηκε το Αλεξάνδρειο, το οποίο έχει ανατεθεί στον Άρη από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Ο Ηρακλής σέβεται όλα τα σωματεία της πόλης την ιστορία και τα σύμβολα τους. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Ζητάμε τη βοήθεια και την συμπαράσταση όλων. Όλοι στην πόλη γιορτάζουμε».

    [22] Ο ΧΑΡΙΣΗΣ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΗΣ 16ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 21 Φεβρουαρίου 2005 (18:00 UTC+2)

    Ο Xρήστος Χαρίσης αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της 16ης εξ αναβολής αγωνιστικής, καθώς ο άσος του Απόλλωνα Πατρών έπαιξε σημαντικό ρόλο στη εκτός έδρας νίκη της ομάδας της Πάτρας σε βάρος του ΠΑΟΚ με 98-95. Ο Χαρίσης σημείωσε 32 πόντους, ενώ πήρε 5 ριμπάουντ και μοίρασε 8 ασίστ.

    Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του MVP της 16ης αγωνιστικής είναι:

    1)Χρήστος Χαρίσης (Απόλλων) 72

    2) Δημήτρης Διαμαντίδης (ΠΑΟ) 43

    3) Βασίλης Σπανούλης (Μαρούσι) 42

    4) Μανώλης Παπαμακάριος (Μακεδονικός) 28

    5) Τάιρον Γκραντ (Ολύμπια) 27

    6) Κώστας Πασχάλης (Ιωνικός Ν.Φ. Αμαλιάδα) 18

    7) Νίκος Οικονόμου (Πανιώνιος) 17

    8) Γκρεγκόρ Χάφναρ (Ιωνικός Ν.Φ. Αμαλιάδα) 2

    9) Φραγκίσκος Αλβέρτης (ΠΑΟ) 1.

    [23] Η ΓΙΑΝΑ ΣΙΜΑΝΚΟΒΑ MVP ΤΗΣ Α1 ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 21 Φεβρουαρίου 2005 (17:53 UTC+2)

    Η Γιάνα Σιμάνκοβα αναδείχθηκε πολυτιμότερη παίκτρια της 19ης αγωνιστικής της Α1 βόλεϊ γυναικών. Η πασαδόρος, που είναι διεθνής με την εθνική ομάδα της Τσεχίας, οδήγησε τον ΠΑΟ στην άνετη νίκη με 3-0 σετ επί του Πανελληνίου στην Κυψέλη, έχοντας 2 πόντους με έναν άσο και ένα μπλοκ, αλλά και 11 άμυνες. Η Σιμάνκοβα είναι 24 ετών, έχει ύψος 1μ80 και πέρυσι αγωνιζόταν στην Μπρνο Τσεχίας.

    [24] ΑΥΡΙΟ Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΛΕΪ ΟΦ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ

    Θεσσαλονίκη, 21 Φεβρουαρίου 2005 (17:23 UTC+2)

    Αύριο στις 12.15 στην έδρα της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας στη Βιέννη θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση για τα πλέι- οφ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος χαντμπολ ανδρών, τα τελικά του οποίου θα διεξαχθούν το 2006 στην Ελβετία. Στην κληρωτίδα θα μπει και η εθνική μας ομάδα.

    Συνολικά θα κληρωθούν 20 ομάδες από τις οποίες θα προκύψουν δέκα νικητές. Πρέπει να σημειωθεί ότι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα συμμετάσχει στη αυριανή κλήρωση στο γκρουπ των ισχυρών μαζί με τις Τσεχία, Ισπανία, Γαλλία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σερβία/Μαυροβούνιο και Σουηδία με τις οποίες και δεν θα βρεθεί αντιμέτωπο. Δυσκολότεροι αντίπαλοι για την Εθνική θεωρούνται η Ουγγαρία και η Πολωνία.

    Ο πρώτος αγώνας των πλέι-οφ είναι προγραμματισμένος να γίνει στις 11-12 Ιουνίου και ο δεύτερος στις 18-19 του ίδιου μήνα. Στην αυριανή κλήρωση θα παραβρεθεί ο Σουηδός ομοσπονδιακός τεχνικός Ουλφ Σέφερτ.

    [25] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΟΛΑΝΑ ΓΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΜΠΟΥΣ

    Βρυξέλες, 21 Φεβρουαρίου 2005 (20:58 UTC+2)

    Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, Χαβιέρ Σολάνα εξέφρασε την ικανοποίηση του "για το ύφος και το περιεχόμενο" της ομιλίας του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους που εκφωνήθηκε στις Βρυξέλλες.

    "Αυτό που ακούσαμε στην ομιλία του ήταν πολύ, πάρα πολύ θετικό. Το ύφος του ήταν πάρα πολύ καλό και το περιεχόμενο επίσης καλό", τόνισε ο Σολάνα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Ρόυτερς. "Μπορείτε να διαπιστώσετε ότι πολλά από τα θέματα που έθιξε στην ομιλία του συμπίπτουν με αυτά που και εμείς λέμε, και ειδικότερα οι θέσεις του για το ζήτημα της Μέσης Ανατολής", πρόσθεσε ο Σολάνα.

    [26] ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΥΠΕΞ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΜΗΡΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 21 Φεβρουαρίου 2005 (20:33 UTC+2)

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε κοινή δήλωση υπέρ της "τάχιστης" απελευθέρωσης της γαλλίδας δημοσιογράφου Φλοράνς Ομπενά και της ιταλίδας δημοσιογράφου Τζουλιάνα Σγκρένα, επίσης όλων των ομήρων στο Ιράκ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Υπενθυμίζεται ότι η Ομπενά συνεργάζεται με τη γαλλική εφημερίδα "Λιμπερασιόν", εξαφανίστηκε μαζί με τον οδηγό της Χουσέιν Χανούν αλ Σαάντι, μετά την 5η Ιανουαρίου στη Βαγδάτη. Η Σγκρένα είναι έκτακτη απεσταλμένη της ιταλικής εφημερίδας "Ιλ Μανιφέστο" στο Ιράκ, απήχθη τον Φεβρουάριο.

    [27] ΣΤΟΥΣ 115 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΕΣ ΣΤΟ ΚΑΣΜΙΡ

    Νέο Δελχί, 21 Φεβρουαρίου 2005 (18:09 UTC+2)

    Τουλάχιστον 115 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί αγνοούνται από τις χιονοστιβάδες που δημιουργήθηκαν από τη σφοδρή χιονόπτωση το Σάββατο στο ινδικό Κασμίρ, όπου το ύψος του χιονιού έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με τις αρχές, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε 100 σε διάφορες περιοχές του Κασμίρ, σύμφωνα με την αστυνομία.

    [28] ΜΠΟΥΣ: Η ΣΥΡΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ

    Βρυξέλλες, 21 Φεβρουαρίου 2005 (17:11 UTC+2)

    Η Συρία οφείλει "να βάλει τέλος στην κατοχή του Λιβάνου", τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους στην ομιλία του ενώπιον αξιωματούχων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ από τις Βρυξέλλες, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο Μπους είπε ότι «όπως το συριακό καθεστώς οφείλει να αναλάβει μεγαλύτερη δράση για να σταματήσει αυτούς που υποστηρίζουν τη βία και την ανατροπή στο Ιράκ έτσι οφείλει επίσης η Συρία να τερματίσει την κατοχή του Λιβάνου».

    Όσον αφορά το Ιράκ ο Μπους ζήτησε από τους Ευρωπαίους να προσφέρουν "χειροπιαστή πολιτική και οικονομική αρωγή στον τομέα της ασφάλειας" στη χώρα αυτή μετά τις εκλογές της 30ης Ιανουαρίου.

    Για το Ιράν ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι "οφείλει να σταματήσει την υποστήριξη της τρομοκρατίας και να μην κατασκευάσει πυρηνικά όπλα".

    [29] ΜΠΟΥΣ: ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΩΡΙΣΕΙ ΗΠΑ-ΕΕ

    Βρυξέλλες, 21 Φεβρουαρίου 2005 (16:56 UTC+2)

    Την έναρξη νέας εποχής στις διατλαντικές σχέσεις, τις οποίες "καμία περαστική διαφωνία" μπορεί να βλάψει, ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους στην ομιλία του στις Βρυξέλλες, ενώπιον αξιωματούχων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, κατά την πρώτη ημέρα της περιοδείας του στην Ευρώπη, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο Μπους δήλωσε ότι "η στέρεη φιλία μας είναι ουσιαστική για την ειρήνη και την ασφάλεια στον κόσμο" και πρόσθεσε ότι "καμία προσωρινή αντιπαράθεση, καμία διαφωνία των κυβερνήσεών μας, καμία δύναμη στη γη δεν θα μπορέσει ποτέ να μας χωρίσει".

    Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη μοιράζονται "τον άμεσο στόχο" να τεθεί τέλος στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, πρόσθεσε ο Μπους.

    Ο Μπους είχε ήδη δύο συναντήσεις με τον βασιλιά Αλβέρτο του Βελγίου και με τον Βέλγο πρωθυπουργό Γκι Φερχόφστατ, στις οποίες εξέφρασε τη χαρά του που επιστρέφει στην Ευρώπη.

    [30] "ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΑ"

    Θεσσαλονίκη, 21 Φεβρουαρίου 2005 (19:11 UTC+2)

    Δύο ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εκθέσεις φωτογραφίας παρουσιάζονται στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Βασ. Όλγας 108), στο πλαίσιο της Φωτοσυγκυρίας 2005, υπό τον γενικό τίτλο «Μυστήρια και θαύματα»

    Πρόκειται για τις εκθέσεις «Γιάννης Κόντος: Φωτοειδησεογράφος» και «Περικλής Μπού­τος: Φυσική Ιστορία». Οι εκθέσεις εγκαινιάζονται την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου στις 21:00 και θα διαρκέσουν έως τις 20 Μαρτίου 2005, με το ακόλουθο ωράριο: Τρίτη έως Παρασκευή, ώρες 10:00 - 14:00 και 18:00 - 21:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00 - 18:00 (Δευτέρα: κλειστά.) Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Για ομαδικές επισκέψεις, πρέπει να προηγείται συνεννόηση, στα τηλέφωνα 2310 295.170 και 2310 295.171.

    Γιάννης Κόντος, Φωτοειδησεογράφος

    Η έκθεση παρουσιάζει μια ανθολογία φωτογραφιών από σχετικά πρόσφατες αποστολές του Κόντου στο Ιράκ, την Παλαιστίνη, το Αφγανιστάν, τη Σερβία, τη Γένοβα, το Πακιστάν, όπου α­ναδύεται το προσωπικό ύφος με το οποίο καταγράφει τη σύγχρονη επικαιρότητα.

    Ο Γιάννης Κόντος γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1971. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και του Τμήματος Φωτογραφίας της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνι­κών Σπουδών του Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Σήμερα είναι ελεύθερος επαγγελματίας φωτοειδησεογράφος. Συνεργάτης των διεθνών γαλλικών πρακτορείων Sygma (1998-2000) και Gamma (2001-2002) αλλά και του αμερικανικού Polaris Images μέχρι σήμερα, ταξιδεύει για μεγάλο χρονικό διάστημα καλύπτοντας τα σημαντικότερα γεγονότα σε όλο τον κόσμο. Φωτογραφίες, κείμενά του αλλά και συνεντεύξεις του έχουν δημοσιευθεί στα μεγαλύτερα ξένα ειδησεογραφικά έντυπα.

    Περικλής Μπούτος, Φυσική Ιστορία

    Ο Περικλής Μπούτος φωτογραφίζει εκθέματα μουσείων Φυσικής Ιστορίας, Παλαιοντολο­γίας, Ανθρωπολογίας, και τυπώνει τα αποτελέσματα με μια σειρά χειροποίητων ιστορικών φωτοχημικών τεχνικών, που διαμορφώθηκαν κυρίως κατά τον 19ο αιώνα.

    Ο Περικλής Μπούτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Σπούδασε οικονομικά στο Λονδίνο (1976-1982). Παρακολούθησε σεμινάρια στον Φωτογραφικό Κύκλο, καθώς και επιλεγμέ­να μαθήματα στο School of Visual Arts και International Center of Photography Νέας Υόρκης.

    Από το 1986 υπηρετεί στο Υπουργείο Εξωτερικών στον διπλωματικό κλάδο. Έχει τοποθετηθεί στην Πρεσβεία Βιέννης (1991-1994), Κλιμάκιο Παρατηρητών Ευρωπαϊκής Κοινότητας στο Ζάγκρεμπ (1992), ως Πρόξενος στην Βενετία (1994-1998), ως Γενικός Πρόξενος στο Νοβοροσσίσκ (2000-2002) και ως Σύνδεσμος για θέματα εθιμοτυπίας με τον «Αθήνα 2004».

    [31] ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ"

    Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2005 (18:01 UTC+2)

    «Απο τον Πειραιά στις Κυκλάδες» είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης του Δημοσθένη Κοκκινίδη, ζωγράφου, ομότιμου καθηγητή στην ΑΣΚΤ, μαθητή του Μόραλη και του Παπαλουκά, που παρουσιάζεται έως τις 12 Μαρτίου στον Εικαστικό Κύκλο, Χαριλάου Τρικούπη 121.

    Εργα που σηματοδοτούν τη διπλή πορεία του ζωγράφου στο χρόνο, τον ιστορικό και τον ατομικό, της μεταπολεμικής Ελλάδας, από τα πρώτα έργα του '50 ώς τα νωπά ακόμη του περασμένου καλοκαιριού, από τις προσφυγικές συνοικίες του Πειραιά -όπου μεγάλωσε και έμαθε να διαβάζει τον κόσμο- ώς τα ευλογημένα νησιά των Κυκλάδων, τόπους παραθερισμού και αναψυχής αλλά και ουτοπικής ενατένισης της ανθρώπινης περιπέτειας.

    Ιδρυτικό μέλος της «Ομάδας Τέχνης» ο Κοκκινίδης, με στόχο την ευρύτερη διάδοση της σύγχρονης τέχνης έξω από τους ειδικούς εκθεσιακούς χώρους, πρωτοστάτησε στις δραστηριότητες της ομάδας από το 1961 έως το 1967. Το 1974 έγινε μέλος της «Ομάδας για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση στην Τέχνη».

    [32] ΤΑ 4 ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΗΣ EUROVISION

    Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2005 (17:57 UTC+2)

    Παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου, τα τέσσερα επικρατέστερα τραγούδια, από τα οποία όλα με αγγλικό στίχο, θα επιλέξουν το κοινό και η κριτική επιτροπή στις 2 Μαρτίου, αυτό που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον 50ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, o oποίος θα διεξαχθεί στο Κίεβο στις 21 Μαΐου.

    Οι τίτλοι των τεσσάρων τραγουδιών, είναι Let's get wild, My number one, OK και The light in our soul.

    Η φωνή που θα «ντύσει» το τραγούδι που θα επικρατήσει στην ψηφοφορία είναι της Έλενας Παπαρίζου, ενώ οι δημιουργοί των τραγουδιών είναι οι: Let's get wild (μουσική και στίχοι Douglas Carr), My number one (μουσική Χρήστος Δάντης - στίχοι Ναταλία Γερμανού), ΟΚ (μουσική Χριστόδουλος Σιγανός - στίχοι Χριστόδουλος Σιγανός, Βαλεντίνο-Γιώργος Παπαδημητρίου), The light in our soul (μουσική και στίχοι Κώστας Μπίγαλης).

    Όπως ανέφερε ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΡΤ Γιώργος Χουλιάρας, συνολικά υποβλήθηκαν 100 υποψήφια τραγούδια, εκ των οποίων επελέγησαν τα 15 με τη συνεργασία της κριτικής επιτροπής, της ερμηνεύτριας και της χορηγού εταιρείας της κ. Παπαρίζου, Sony.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χουλιάρας είπε ότι η απ' ευθείας ανάθεση της εκπροσώπησης σε ένα τραγουδιστή επιτρέπεται από την Eurovision, ενώ σε ό,τι αφορά την επιλογή των τραγουδιών «ρόλο έπαιξαν η κ. Παπαρίζου, με την έννοια του αν μπορεί να 'σηκώσει' ένα συγκεκριμένο τραγούδι, η εμπειρία της ΕΡΤ και η εταιρεία».

    Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Χουλιάρας, τα τραγούδια θα παρουσιαστούν στο κέντρο Fever, στις 2 Μαρτίου. Τα ποσοστά ψηφοφορίας θα είναι 60% για το κοινό και 40% για την επιτροπή, τα ονόματα της οποίας θα ανακοινωθούν εντός των ημερών. Τα τραγούδια στις 2 Μαρτίου θα παρουσιαστούν σε μορφή play-back. Τη χορογραφία του επιλεγέντος τραγουδιού θα σκηνοθετήσει ο Φωκάς Ευαγγελινός.

    [33] ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΧΑΝΤΕΡ ΤΟΜΣΟΝ

    Κολοράντο, 21 Φεβρουαρίου 2005 (16:36 UTC+2)

    Ο Αμερικανός συγγραφέας και δημοσιογράφος Χάντερ Σ.Τόμσον δημιουργός του μυθιστορήματος "Φόβος και Παράνοια στο Λας Βέγκας", που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1998 με πρωταγωνιστή τον Τζόνι Ντεπ, αυτοκτόνησε το βράδυ της Κυριακής, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο 67χρονος Τόμσον βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του έξω από το χιονοδρομικό κέντρο του Ασπεν στο Κολοράντο, διευκρίνισε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    Γεννημένος τον Ιούλιο του 1937, ο Τόμσον έγραφε σε πρώτο πρόσωπο τις ιστορίες του που κινούνται ανάμεσα στη λογοτεχνία και τη δημοσιογραφία. Εγινε διάσημος το 1966 με το βιβλίο του "Οι Άγγελοι της Κόλασης".

    [34] "ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΑ" -ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ ΜΙΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 21 Φεβρουαρίου 2005 (12:13 UTC+2)

    Δύο εκθέσεις φωτογραφίας υπό τον γενικό τίτλο «Μυστήρια και θαύματα» παρουσιάζονται στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Βασ. Όλγας 108), στο πλαίσιο της Φωτοσυγκυρίας 2005. Πρόκειται για τις εκθέσεις «Γιάννης Κόντος: Φωτοειδησεογράφος» και «Περικλής Μπούτος: Φυσική Ιστορία». Οι εκθέσεις εγκαινιάζονται την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου στις 21:00 και θα διαρκέσουν έως τις 20 Μαρτίου.

    Η έκθεση «Γιάννης Κόντος, Φωτοειδησεογράφος» παρουσιάζει μια ανθολογία φωτογραφιών από σχετικά πρόσφατες αποστολές του Κόντου στο Ιράκ, την Παλαιστίνη, το Αφγανιστάν, τη Σερβία, τη Γένοβα, το Πακιστάν, όπου αναδύεται το προσωπικό ύφος με το οποίο καταγράφει τη σύγχρονη επικαιρότητα.Ο Γιάννης Κόντος γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1971. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και του Τμήματος Φωτογραφίας της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Σήμερα είναι ελεύθερος επαγγελματίας φωτοειδησεογράφος. Συνεργάτης των διεθνών γαλλικών πρακτορείων Sygma (1998-2000) και Gamma (2001-2002) αλλά και του αμερικανικού Polaris Images μέχρι σήμερα, ταξιδεύει για μεγάλο χρονικό διάστημα καλύπτοντας τα σημαντικότερα γεγονότα σε όλο τον κόσμο. Φωτογραφίες, κείμενά του αλλά και συνεντεύξεις του έχουν δημοσιευθεί στα μεγαλύτερα ξένα ειδησεογραφικά έντυπα.

    Στην έκθεση «Περικλής Μπούτος Φυσική Ιστορία» παρουσιάζονται φωτογραφίες από εκθέματα μουσείων Φυσικής Ιστορίας, Παλαιοντολογίας, Ανθρωπολογίας τυπωμένες με μια σειρά χειροποίητων ιστορικών φωτοχημικών τεχνικών, που διαμορφώθηκαν κυρίως κατά τον 19ο αιώνα. Ο Περικλής Μπούτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Σπούδασε οικονομικά στο Λονδίνο (1976-1982). Παρακολούθησε σεμινάρια στον Φωτογραφικό Κύκλο, καθώς και επιλεγμένα μαθήματα στο School of Visual Arts και International Center of Photography Νέας Υόρκης. Από το 1986 υπηρετεί στο Υπουργείο Εξωτερικών στον διπλωματικό κλάδο. Έχει τοποθετηθεί στην Πρεσβεία Βιέννης (1991-1994), Κλιμάκιο Παρατηρητών Ευρωπαϊκής Κοινότητας στο Ζάγκρεμπ (1992), ως Πρόξενος στην Βενετία (1994-1998), ως Γενικός Πρόξενος στο Νοβοροσσίσκ (2000-2002) και ως Σύνδεσμος για θέματα εθιμοτυπίας με τον «Αθήνα 2004».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 21 February 2005 - 19:14:05 UTC