Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-02-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [02] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ
  • [03] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΟΤΙ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΤΟΝ ΒΑΒΥΛΗ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ
  • [04] ΔΕΝ ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΔΙΑΜΗΝΥΟΥΝ ΧΑΜΑΣ- ΤΖΙΧΑΝΤ
  • [05] Η ΚΕΔΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
  • [06] ΤΕΡΜΑΤΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
  • [07] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΕ WORKSHOP ΠΟΥ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ
  • [08] ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ Δ' ΚΠΣ Ο ΥΠΕΡΝΟΜΑΡΧΗΣ ΔΡΑΜΑΣ -
  • [09] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡ. ΦΩΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ
  • [10] ΣΤΑ 154,9 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ Η ΚΑΘΑΡΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
  • [11] ΜΙΚΡΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [12] Ε.Κ.: ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΥΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΩΝ
  • [13] ΤΕΕ/ΤΚΜ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ
  • [14] ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΥΡΙΟ Ο Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
  • [15] Ο Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΤΟ 17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
  • [16] 33ΧΡΟΝΗ ΡΟΥΜΑΝΑ ΓΕΝΝΗΣΕ ΔΙΔΥΜΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ 59 ΗΜΕΡΩΝ!
  • [17] ΓΚΕΟΑΝΑ: ΜΕΤΡΗΜΕΝΗ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [18] ΚΛΥΔΩΝΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ "ΒΛΕΠΕΙ" Ο
  • [19] Ο ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑ ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΑΟΚ
  • [20] ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: ΑΥΡΙΟ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΥ - ΒΥΡΩΝΑ
  • [21] ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΔΑ
  • [22] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΑΝΤΜΠΟΛ
  • [23] ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΠΙΔΩΝ ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΖΟΥΠΟΛΗ
  • [24] ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΠΑΘΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [25] ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΣΑΡΟΝ-ΑΜΠΑΣ ΓΙΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [26] Ο ΖΑΡΚΑΟΥΙ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [27] ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΡΟΝ- ΑΜΠΑΣ
  • [28] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΣΤΗ Ν.Α. ΑΣΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ Μ.Μ.Θ.
  • [29] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ

  • [01] ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2005 (20:52 UTC+2)

    Με ευχαριστίες για τη μεγάλη, όπως τόνισε τιμή, την οποία αποδέχθηκε με «αίσθημα ευθύνης», ο Κάρολος Παπούλιας υποδέχθηκε την επίσημη ανακοίνωση της εκλογής του στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα από την πρόεδρο της Βουλής, ’ννα Μπενάκη - Ψαρούδα και τους πέντε αντιπροέδρους του κοινοβουλίου, που μετέβησαν μετά το πέρας της ψηφοφορίας στο γραφείο του, προκειμένου να τον ενημερώσουν για το αποτέλεσμα.

    «Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας της Βουλής δικαιώνει τη συνταγματική επιδίωξη για συναίνεση στην εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. Η συναίνεση είναι κατάκτηση για τον πολιτικό μας πολιτισμό και αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την πατρίδα μας» τόνισε ο κ. Παπούλιας και πρόσθεσε: «Η επικοινωνία μου με τους Έλληνες πολίτες με έχει διδάξει ότι αποτελούν συλλογικό ζητούμενο η πολιτική ωριμότητα και εντιμότητα, το μέτρο και η ευαισθησία στη δημόσια ζωή, ώστε να προετοιμάσουμε ένα καλύτερο αύριο για την πατρίδα μας και να οικοδομήσουμε μια κοινωνία λιγότερο εγωιστική και περισσότερο τίμια».

    Ανακοινώνοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας- 279 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της εκλογής του κ. Παπούλια- η πρόεδρος της Βουλής σημείωσε τα εξής:

    «Η εκλογή αυτή, που έγινε σύμφωνα με το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος αποτελεί κορυφαία πράξη της Δημοκρατίας, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και επιβράβευση της μέχρι σήμερα διαδρομής σας ως πολιτικού και ως ανθρώπου.

    »Αναλαμβάνοντας τα υψηλά καθήκοντα του Προέδρου της Δημοκρατίας, έπειτα από μια δεκαετή και κατά γενική εκτίμηση συνετή και πολύ εποικοδομητική θητεία του προκατόχου σας, του κ. Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, καλείστε να μετουσιώσετε σε πράξη τα υψηλά ιδεώδη και τις αρχές που το Σύνταγμα έθεσε ως βάση και αποστολή του προεδρικού αξιώματος, δηλαδή την ενότητα του έθνους και του λαού, την επαγρύπνηση για την ορθή λειτουργία του πολιτεύματος και τη διατήρηση συναινετικού πνεύματος μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στα μεγάλα εθνικά και κοινωνικά ζητήματα του τόπου.

    »’λλωστε αυτή η ίδια η υπόδειξή σας και η εκλογή σας υπήρξε προϊόν συναίνεσης, σύμφωνο και με το πνεύμα του Συντάγματος, γεγονός που σας εξοπλίζει με πρόσθετο κύρος για την επιτέλεση των καθηκόντων σας.

    »Αναλαμβάνετε κ. πρόεδρε την Προεδρία της Δημοκρατίας για μια πενταετία, που θα σημειωθούν σημαντικά γεγονότα και εξελίξεις. Η ευρωπαϊκή ενοποίηση θα προωθηθεί με τη ψήφιση ενδεχομένως της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιοριστούν χάριν της ειρήνης και της ευημερίας και της ασφάλειας στη διευρυμένη Ευρώπη, τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη θα υποστούν μεταβολές, καθώς θα μπορούν να προστατεύονται αλλά ίσως και να παραβιάζονται από αρχές και εξουσίες πέραν των γνωστών και καθιερωμένων και πάντως η Δημοκρατία θα συναντήσει προκλήσεις και θα δοκιμαστεί από ενδεχόμενες νέες μορφές διακυβέρνησης. Η χώρα μας, εξάλλου, θα έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά διλήμματα σε πολλούς τομείς. Στα εθνικά θέματα δρομολογούνται εξελίξεις που απαιτούν σύμπνοια και νηφαλιότητα, στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα πρέπει να γίνουν τομές και να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, η διαπαιδαγώγηση των νέων θα απαιτήσει αναπροσανατολισμούς στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, ο ελληνικός πολιτισμός θα πρέπει να ανακτήσει την ιστορική του πρωτοπορία.

    »Ενόψει των παραπάνω, η ρυθμιστική και ενοποιητική αποστολή που σας αναθέτει το Σύνταγμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Είμαι βεβαία ότι θα ανταποκριθείτε άριστα στον υψηλό αυτό ρόλο, με όπλα τη μακρά πολιτική πείρα σας, την επιστημονική σας κατάρτιση, την κοινωνική ευαισθησία και τον ήπιο και μετριοπαθή χαρακτήρα σας. Θα έχετε, άλλωστε αρωγό και συμπαραστάτη τους παράγοντες του πολιτεύματος και όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

    »Επιτρέψτε μου, ως πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων να σας εκφράσω εκ μέρους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και των βουλευτών, αλλά και εμού της ιδίας, τις θερμότερες ευχές για την επιτυχή εκπλήρωση των καθηκόντων σας».

    Ο Κάρολος Παπούλιας είναι ο όγδοος Πρόεδρος της Δημοκρατίας από συστάσεως του ελληνικού κράτους και ο έκτος από τη μεταπολίτευση. Από το 1974 εξελέγησαν κατά σειρά ο Μιχαήλ Στασινόπουλος (Δεκέμβριος 1974- Ιούνιος 1985), ο Κωνσταντίνος Τσάτσος (Ιούνιος 1975- Μάιος 1980), ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (Μάιος 1980- Μάρτιος 1985 και Μάιος 1990- Μάρτιος 1995), ο Χρήστος Σαρτζετάκης (Απρίλιος 1985- Μάιος 1990), Κωστής Στεφανόπουλος (Μάρτιος 1995- Μάρτιος 2000 και Μάρτιος 2000- Μάρτιος 2005).

    [02] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2005 (12:24 UTC+2)

    Στις κρίσεις στους θεσμούς της Δικαιοσύνης και της Εκκλησίας αναφέρθηκε σήμερα το πρωί από τη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στην πανηγυρική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας με θέμα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Ο κ.Καραμανλής επισήμανε ότι χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις για κάθαρση και ζήτησε από την ηγεσία της Εκκλησίας να προχωρήσει στην αυτοκάθαρση. «Ο κόσμος απαιτεί από όλους μας εντιμότητα και σεμνότητα, αποφασιστικότητα και γενναιότητα. Η θέση μας ήταν και είναι δεδομένη: Μηδενική ανοχή στη διαπλοκή και τη διαφθορά. Δεν πρόκειται να αφήσουμε καμιά ''σκουριά'' να διαβρώσει την περηφάνια των Ελλήνων», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές.

    Επίσης ο κ.Καραμανλής αναφέρθηκε στη σημερινή ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Μίλησε με θερμά λόγια για τον τωρινό πρόεδρο, Κωστή Στεφανόπουλο, ενώ εξήρε την προσωπικότητα του Κάρολου Παπούλια. «Είμαι περισσότερο από βέβαιος, ότι ο Κάρολος Παπούλιας, πρόκειται να ανταποκριθεί στο ακέραιο στις υψηλές απαιτήσεις του θεσμού. Πιστεύω ακράδαντα ότι για την επιλογή μας αυτή δεν θα είναι περήφανη μόνο η Ήπειρος. Θα είναι ικανοποιημένη ολόκληρη η Ελλάδα, όλος ο Ελληνισμός», είπε ο πρωθυπουργός.

    Αναλυτικά η ομιλία του κ.Καραμανλή στην Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας έχει ως εξής: «Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης της η Παράταξή μας έθεσε ως υπέρτατο σκοπό της το εθνικό, το κοινωνικό, το συλλογικό συμφέρον. Στα χρόνια που πέρασαν, οι στρατηγικές επιλογές μας ένωσαν, συσπείρωσαν, έδωσαν στόχο και προοπτική σε όλους τους πολίτες.

    Είμαστε η Παράταξη των μεγάλων εθνικών επιλογών. Είμαστε περήφανοι για τις αξίες που υπηρετούμε:

    - την κοινωνική δικαιοσύνη, την πρόοδο, το κοινωνικό κράτος Δικαίου, την ευημερία του κοινωνικού συνόλου. Θέλω στο σημείο αυτό να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος: Δεν μονοπωλούμε την προσφορά στην Ελλάδα. Δεν υποτιμούμε τη συμβολή κανενός. Σεβόμαστε την ιστορική διαδρομή όλων των πολιτικών δυνάμεων του Τόπου. Επιδιώκουμε τη συνένωση των δυνάμεων και των προσπαθειών όλων των Ελλήνων. Οι ιστορικές επιλογές της Παράταξής μας, συνεχίζονται, σήμερα, με τόλμη. Πρωτοπορούμε. Ανοίγουμε νέους δρόμους. Συνθέτουμε.

    Βαδίζουμε στο δρόμο της ευθύνης: -Με τολμηρές αποφάσεις, με μέτρο και σύνεση. Είμαστε σε μια νέα εποχή. Οι προκλήσεις είναι δεδομένες:

    - Τα δημόσια οικονομικά απαιτούν εξυγίανση και προσαρμογή στα όρια που επιβάλλει η Ε.Ε.

    - Η Οικονομία χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί, εδώ και πολύν καιρό.

    - Το Κράτος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ανεπάρκειας και γραφειοκρατίας.

    - Ο δημόσιος βίος αντιμετωπίζει σοβαρά φαινόμενα διαφθοράς. Οι πολίτες δεν έχουν τις υπηρεσίες που δικαιούνται. Αντιμετωπίζουν μεγάλα καθημερινά προβλήματα. Έχουν πολλά και δίκαια αιτήματα. Κανείς δεν μπορεί να αγνοεί τις ανάγκες τους. Αλλά και κανείς δεν μπορεί να παίζει με τον πόνο τους. Η Νέα Διακυβέρνηση καλείται να ανταποκριθεί στις προκλήσεις αυτές. Όλοι μαζί, καλούμαστε...

    - Να σηκώσουμε την κληρονομιά του παρελθόντος, χωρίς να μεταφέρονται τα βάρη στους πολίτες.

    - Να προωθήσουμε, τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στο Κράτος και την Οικονομία.

    - Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για μια ανταγωνιστική οικονομία. Να υπάρχει ανάπτυξη σε όλους τους τομείς και σε ολόκληρη τη Χώρα. Να υπάρξουν νέες θέσεις δουλειάς.

    - Να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα κρίσιμων τομέων, όπως η Παιδεία και η Υγεία.

    - Να πετύχουμε τον τελικό στόχο μας: Καλύτερη ποιότητα ζωής, για όλους τους Έλληνες.

    Στις 7 Μαρτίου δεσμευτήκαμε να προχωρήσουμε: στο δρόμο των αλλαγών, των μεταρρυθμίσεων, των τομών στο κράτος, των ρήξεων με νοοτροπίες του παρελθόντος. Τη συμφωνία που κάναμε με τους πολίτες είμαστε αποφασισμένοι να την τηρήσουμε στο ακέραιο.

    Διαφάνεια παντού

    Επίμονα και συστηματικά, εδώ και αρκετά χρόνια, ζητούμε συστράτευση και συνένωση προσπαθειών απέναντι στη διαπλοκή και τη διαφθορά. Αυτή ήταν και αυτή είναι η απαίτηση της κοινωνίας. Είναι αξίωση των πολιτών που υφίστανται τις συνέπειες. Είναι χρέος όλων των πολιτικών δυνάμεων. Χρέος Δημοκρατίας. Αμέσως μόλις αναλάβαμε την ευθύνη της διακυβέρνησης, προχωρήσαμε στην εφαρμογή συγκροτημένου σχεδίου για τη θωράκιση της Πολιτείας και την ενίσχυση των θεσμών. Προχωρήσαμε, όπως δεσμευτήκαμε με το πρόγραμμά μας, στην κατάργηση των νόμων της διαπλοκής.

    -Καταργήσαμε το ''μαθηματικό τύπο'' και θεσπίσαμε νέο διαφανές πλαίσιο για τις αναθέσεις δημοσίων έργων.

    -Ψηφίσαμε, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τις δεσμεύσεις μας, το νόμο για το ''βασικό μέτοχο''.

    -Μετατρέψαμε την απιστία στην υπηρεσία, από πλημμέλημα, σε κακούργημα.

    -Προωθήσαμε σειρά ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, κλείνοντας ταυτόχρονα τα περιθώρια διαφθοράς.

    -Προχωρούμε στη θέσπιση νέου διαφανούς πλαισίου για τις προμήθειες στο Δημόσιο Τομέα.

    -Εξαγγείλαμε σειρά μέτρων (που σύντομα γίνονται νόμος του Κράτους) για την πλήρη εξυγίανση στον ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης. Και δεν σταματούμε εδώ.

    -Τις τελευταίες ημέρες βλέπουν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες και αποκαλύψεις, που σκιάζουν κορυφαίους θεσμούς της Δημοκρατίας και της Ελληνικής Κοινωνίας. Αναδεικνύονται φαινόμενα διαφθοράς, με βαθιές ρίζες στο χρόνο. Οι πολίτες απαιτούν να μπει οριστικό τέλος στις έκνομες καταστάσεις και τα φαινόμενα διαφθοράς. Ο κόσμος απαιτεί από όλους μας εντιμότητα και σεμνότητα, αποφασιστικότητα και γενναιότητα. Η θέση μας ήταν και είναι δεδομένη: Μηδενική ανοχή στη διαπλοκή και τη διαφθορά. Δεν πρόκειται να αφήσουμε καμία ''σκουριά'' να διαβρώσει την περηφάνια των Ελλήνων. Επιμένουμε αταλάντευτα στην ανάγκη να υπάρξει, με τρόπο αποτελεσματικό και δίκαιο, παντού πλήρης εξυγίανση.

    -Θωρακίζουμε την Πολιτεία στη σύγκρουση με τη διαπλοκή και τη ρήξη με τις εστίες της διαφθοράς.

    -Στηρίζουμε τους θεσμούς στην εκτέλεση της αποστολής τους. Μια αποστολή που πρέπει να εκτελείται χωρίς καμία σκιά. Με διαφάνεια. Σε κανένα χώρο ''δεν είναι όλοι το ίδιο''. Η πλειοψηφία των ικανών, των άξιων και των έντιμων, η πλειοψηφία των λειτουργών που τιμούν τον όρκο και το θεσμό που υπηρετούν, δεν μπορεί να ταυτίζεται με τους όποιους επίορκους.

    -Επικροτούμε κάθε προσπάθεια που καταβάλλει η Εκκλησία για αυτοκάθαρση. Η κάθαρση ως αιτούμενο αλλά και ως υποχρέωση θα στηρίξει ουσιαστικά τον θεσμό της εκκλησίας. Γι' αυτό δεν χωράνε συμβιβασμοί αλλά χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις.

    -Ενθαρρύνουμε τις διαδικασίες και τους μηχανισμούς εξυγίανσης και αυτοκάθαρσης στο χώρο της Δικαιοσύνης και ενισχύουμε το πλαίσιο αυτοελέγχου και αυτοπροστασίας του θεσμού. Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και να ενισχύσει τους θεσμούς. Όποιο και να ναι το κόστος, είμαστε αποφασισμένοι να υπάρξει: παντού διαφάνεια, παντού νομιμότητα, παντού σεβασμός στον πολίτη.

    Σύγχρονο κέντρο

    Η Νέα Δημοκρατία ακούει ξεκάθαρα τα μηνύματα της κοινωνίας. Έχουμε ως κατευθυντήρια αρχή μας τη συνεννόηση, τη σύνθεση απόψεων και ιδεών, τη συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών. Έχουμε τη γενναιότητα για επιλογές που συνθέτουν, που αθροίζουν, που ενώνουν τις δυνάμεις. Συναντιόμαστε στον κοινό τόπο, των πολιτών που βλέπουν πέρα από τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος. Στον κοινό τόπο του μέτρου και της μετριοπάθειας. Στο κέντρο της προόδου και της κοινωνικής ευθύνης. Στο σύγχρονο Κοινωνικό Κέντρο. Θέσαμε τον πολίτη στο κέντρο της πολιτικής. Χτίσαμε μια στέρεη σχέση εμπιστοσύνης πολίτη πολιτικής. Και τη σχέση αυτή είμαστε αποφασισμένοι να τη διαφυλάξουμε.

    Όταν βρισκόμασταν στην Αντιπολίτευση υπογραμμίζαμε επίμονα την ανάγκη συνεννόησης και συναίνεσης: στις εθνικές υποθέσεις μας, στο χώρο της Παιδείας, στα θέματα της Υγείας, στα μεγάλα θεσμικά ζητήματα του Τόπου μας, στη σύγκρουση με τη διαπλοκή.

    Αυτό επιδιώκουμε και σήμερα. Αυτός είναι ο γνώμονας των επιλογών μας. Όπου ενώσαμε τις δυνάμεις μας, οι Έλληνες μπορέσαμε να πετύχουμε αποτελέσματα που κατέπληξαν τη διεθνή κοινότητα. Η ιστορική επιτυχία των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα συλλογικού επιτεύγματος.

    «Η Νέα Δημοκρατία»,τονίζεται στην ιδρυτική διακήρυξή μας, «είναι η Παράταξη που προσανατολίζεται στα ευρύτερα δυνατά σχήματα εθνικής ενότητας''. Αυτό το δρόμο ακολουθούμε και σήμερα.

    Επιλογή ενότητας και ευθύνης

    Εδώ και αρκετούς μήνες είχα τονίσει ότι στο θέμα της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας δεν χωρούν κομματικές σκοπιμότητες. Κατέστησα σαφές ότι για εμάς...

    - Προέχει το πνεύμα του Συντάγματος.

    - Προέχει η ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση.

    - Προέχουν οι επιταγές της κοινωνίας.

    Η Κοινοβουλευτική Ομάδα μας, όλοι μαζί, πραγματοποιούμε σήμερα ένα ακόμη άλμα προόδου και ποιότητας για το πολιτικό μας σύστημα, για το δημόσιο βίο, για ολόκληρη την κοινωνία. Κάνουμε επιλογή υπέρβασης του χθες. Επιλογή τόνωσης της εθνικής ομοψυχίας. Επιλέξαμε για την Προεδρία της Δημοκρατίας, πολιτικό πρόσωπο, που δεν ανήκει στην Παράταξή μας, παρόλον ότι έχουμε στελέχη, άξια για το ρόλο αυτό. Επιλέξαμε τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών Κάρολο Παπούλια.

    - Γιατί υπηρέτησε την πολιτική με υπευθυνότητα και σύνεση.

    - Γιατί από τη μακρά θητεία του στο Υπουργείο Εξωτερικών, διαθέτει τις γνώσεις και την πείρα που χρειάζεται στο ύπατο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    - Γιατί ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής συνεργάστηκε άψογα με τις πολιτικές δυνάμεις.

    - Γιατί στην πολυετή πολιτική σταδιοδρομία του επέδειξε μετριοπάθεια και απέφυγε πολιτικές οξύτητες. Η επιλογή που κάναμε ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών. Ενισχύει τη σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Υπηρετεί τα συμφέροντα του τόπου. Η επιλογή πηγάζει από την αταλάντευτη απόφασή μας να βάλουμε οριστικό τέλος στις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος. Είναι απόδειξη συνέπειας και αξιοπιστίας. Είναι επιλογή ενότητας και συνένωσης δυνάμεων.

    Επιλογή νέας πολιτικής αντίληψης.

    -Η αποδοχή της πρότασής μας από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και του πολιτικού κόσμου, δικαιώνει τη στρατηγική της εθνικής ενότητας που έχουμε επιλέξει. Η Ελλάδα ξεπερνά τα ελλείμματα του παρελθόντος. Εκπληρώνει τα αιτήματα του παρόντος. Αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του μέλλοντος. Και αυτή είναι μια σημαντική κατάκτηση όλων των Ελλήνων. Είναι κατάκτηση που προέρχεται από την απαίτηση της κοινωνίας, να εργαστούμε όλοι μαζί, με προσήλωση στο κοινό μας μέλλον.

    -Λίγες ώρες πριν συνέλθει η Βουλή των Ελλήνων για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω, για μια ακόμη φορά, την ικανοποίησή μας για τον άψογο τρόπο, με τον οποίο άσκησε τα καθήκοντά του ο σημερινός Πρόεδρος Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος. Υπηρέτησε το θεσμό του Προέδρου, το Κοινοβουλευτικό Πολίτευμα, τη Χώρα, αλλά και ολόκληρο τον Ελληνισμό, με διακριτικότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης. Κινήθηκε πέρα και πάνω από κόμματα και ιδεολογίες. Λειτούργησε κατά τρόπο υποδειγματικό. Τον ευχαριστούμε και τον συγχαίρουμε όλοι οι Έλληνες.

    -Είμαι περισσότερο από βέβαιος, ότι ο Κάρολος Παπούλιας, πρόκειται να ανταποκριθεί στο ακέραιο στις υψηλές απαιτήσεις του θεσμού. Πιστεύω ακράδαντα ότι για την επιλογή μας αυτή δεν θα είναι περήφανη μόνο η Ήπειρος. Θα είναι ικανοποιημένη ολόκληρη η Ελλάδα, όλος ο Ελληνισμός. Η εμπειρία, η μετριοπάθεια, η σύνεση και η υπευθυνότητα που επέδειξε στη μακρά πολιτική διαδρομή του αποτελούν εχέγγυα δικαίωσης της επιλογής μας. Δημιουργούν στη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών και του πολιτικού κόσμου την πεποίθηση ότι θα έχουμε ένα άξιο διάδοχο ενός υποδειγματικού Προέδρου. Τον ευχαριστούμε για την αποδοχή της πρότασής μας και του ευχόμαστε απόλυτη επιτυχία στην άσκηση των υψηλών καθηκόντων του. Για την Ελλάδα και για όλους τους Έλληνες».

    [03] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΟΤΙ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΤΟΝ ΒΑΒΥΛΗ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2005 (19:29 UTC+2)

    Ανακοίνωση, εξέδωσε την Τρίτη η Αρχιεπισκοπή, σε απάντηση όσων λέγονται και γράφονται για σχέση του Αρχιεπισκόπου με τον Απόστολο Βαβύλη. Στην επιστολή αναφέρεται ότι «ο Αρχιεπίσκοπος ουδέποτε απέστειλε ουδέναν στα Ιεροσόλυμα ως επίσημο ή ανεπίσημο εκπρόσωπο του, προκειμένου να συμβάλει δήθεν στην εκλογή του πατριάρχη Ιεροσολύμων στο αξίωμα αυτό ή να τον ενισχύσει δήθεν μετά την εκλογή του».

    Η ανακοίνωση συνεχίζει: «Οι περί του αντιθέτου ισχυρισμοί των οιωνδήποτε είναι κατ' ελάχιστον ψευδείς και κακόβουλοι, διατυπωμένοι προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης προφανών πλέον σε όλους σκοπιμοτήτων. Δυστυχώς στην εποχή μας ο οιοσδήποτε μπορεί να επικαλείται τον οποιονδήποτε και να λέγει οτιδήποτε, για να «επιτύχει» τους όποιους σκοπούς του. Η πρακτική αυτή είναι θλιβερή, αλλά δεν αφορά την Εκκλησία».

    Ακόμη τονίζεται: «Ο Μακαριώτατος και η Εκκλησία μας αρνούνται να συμμετάσχουν σε ανάλογα παιγνίδια με αυτά που παίζονται τις τελευταίες ημέρες και παραμένουν προσηλωμένοι στο ύψιστο καθήκον που έχουν αναλάβει της κάθαρσης χωρίς συμβιβασμούς».

    [04] ΔΕΝ ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΔΙΑΜΗΝΥΟΥΝ ΧΑΜΑΣ- ΤΖΙΧΑΝΤ

    Τελ Αβίβ, 8 Φεβρουαρίου 2005 (17:26 UTC+2)

    Προτού καν προλάβει να διαδοθεί σε όλο τον κόσμο η είδηση της αμοιβαίας δέσμευσης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, και του Παλαιστίνιου ηγέτη, Μαχμούντ Αμπάς, για εκεχειρία στη Μέση Ανατολή, η ηγεσία της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ «πάγωσαν» το θερμό κλίμα που κυριάρχησε στη σημερινή συνάντηση κορυφής, στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ, ανακοινώνοντας ότι οι εξαγγελίες Αμπάς δεσμεύουν μόνο τον ίδιο και την Παλαιστινιακή Αρχή.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς δήλωσε ότι η οργάνωση δεν πρόκειται να αποδεχθεί κανενός είδους εκεχειρία με το Ισραήλ, έως ότου η ηγεσία της συναντηθεί με τον Μαχμούντ Αμπάς και λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξουν θετικά βήματα από την ισραηλινή πλευρά, κυρίως σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση των Παλαιστινίων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές και τον τερματισμό κάθε στρατιωτικής ενέργειας στα υπό παλαιστινιακή διοίκηση εδάφη της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

    Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Μούσερ αλ Μάσρι, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς στη Γάζα, δεν θα υπάρξει εκεχειρία με τον «σιωνιστή εχθρό», όπως χαρακτηριστικά αποκάλεσε το Ισραήλ, έως ότου απελευθερωθούν οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, ενώ εξέφρασε τη λύπη του για το ότι «αυτή η διάσκεψη δεν πέτυχε αυτό που προσδοκούσε ο παλαιστινιακός λαός».

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Νάφεζ Αζάμ, του ηγέτη της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Γάζα, ο οποίος δήλωσε ότι η οργάνωση δεν πρόκειται να κηρύξει εκεχειρία με το Ισραήλ, εάν το τελευταίο δεν αποδείξει έμπρακτα ότι είναι πρόθυμο να προβεί σε ανάλογες ενέργειες.

    [05] Η ΚΕΔΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2005 (21:03 UTC+2)

    Η καθυστέρηση έκδοσης των απαραίτητων κατά το νόμο Προεδρικών Διαταγμάτων για τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία από τα υπουργεία Εσωτερικών και Εμπορικής Ναυτιλίας, το αναχρονιστικό νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση των λιμανιών αλλά και τα προβλήματα συνεργασίας των λιμενικών αρχών και των υπηρεσιών του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας έχουν οδηγήσει στη μη λειτουργία πολλών Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, ακυρώνοντας ουσιαστικά στην πράξη την άσκηση της αρμοδιότητας από τους Δήμους που έχουν στα όριά τους λιμενικές εγκαταστάσεις.

    Παράλληλα, πληθαίνει το τελευταίο διάστημα η 'φιλολογία' περί επαναφοράς των Λιμενικών Ταμείων στο προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς - παρά τη ρητή Συνταγματική απαγόρευση για μεταφορά αρμοδιότητας της Αυτοδιοίκησης στο κράτος - επικαλούμενη είτε «ανικανότητα των δήμων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους», είτε «κακή διαχείριση των δήμων», είτε «γιατί οι δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες».

    Η 'φιλολογία' αυτή συνοδεύεται και από συγκεκριμένες πρακτικές του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, όπως για παράδειγμα να μη συναινεί στην κατασκευή έργων - ακόμη και αυτών που προκύπτουν μετά από έκτακτα καιρικά φαινόμενα - από τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, ή να καθυστερεί την υπογραφή Προγραμματικών Συμβάσεων φορέων διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένων, όπως για παράδειγμα αυτές που αφορούν στην καθαριότητα των λιμανιών.

    Οι διαπιστώσεις αυτές διατυπώθηκαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ, όπου οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου Νησιωτικών Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας κατήγγειλαν την απαράδεκτη συμπεριφορά του Λιμενάρχη Νάξου, ο οποίος εισέβαλε κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου εν στολή και εκτόξευσε απειλές προς το σώμα, ενώ λιμενικά όργανα επίσης κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ζήτησαν να διακοπεί η συνεδρίαση για να επιδώσουν κλήσεις για προκαταρκτική εξέταση του Δημάρχου για γεγονότα που είχαν συμβεί πριν από αρκετά χρόνια και αφορούσαν καταγγελία ιδιώτη για εμφάνιση γυμνιστών σε παραλία και κατασκευή ράμπας στο λιμάνι για εξυπηρέτηση ακτοπλοϊκών σκοπών. Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί η μεθοδευμένη σύλληψη του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Νάξου σε ώρα συνεδρίασης του Δ.Σ. για ασήμαντο λόγο καθώς και της επίδοσης κλήσης για ανάκριση τα μεσάνυχτα προπαραμονής Χριστουγέννων του 2004.

    Παρά λοιπόν το γεγονός ότι από το 1999 -Ν.2738- η αρμοδιότητα για τη διαχείριση των λιμενικών εγκαταστάσεων πέρασε στους δήμους και έπρεπε να εκδοθούν τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα με τα οποία γίνεται η σύσταση των νέων Λιμενικών Ταμείων και η κατάργηση των παλαιών, μέχρι σήμερα, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου Νησιωτικών Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, δεν έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία, καθώς υπολείπεται η έκδοση 32 ακόμη Π.Δ.

    Ενδεικτικά αναφέρθηκε το παράδειγμα της Κεφαλονιάς, όπου έχει από το 2001 συσταθεί Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κεφαλονιάς - Ιθάκης. Μέχρι σήμερα όμως αναμένεται το Π.Δ. για την κατάργηση του παλαιού Λιμενικού Ταμείου, προκειμένου να λειτουργήσει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.

    Επίσης, στο νομό Κυκλάδων, έχουν συσταθεί εννιά Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία και με εξαίρεση το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, που διαθέτει ικανοποιητική στελέχωση, τα υπόλοιπα στερούνται του αναγκαίου προσωπικού.

    Το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα σε συνάντηση με τους υπουργούς Εσωτερικών και Εμπορικής Ναυτιλίας προκειμένου να θέσει όλα τα προβλήματα που εκκρεμούν για τη λειτουργία των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων και να βρεθούν άμεσα λύσεις. Θεωρεί αντισυνταγματική και ανεδαφική κάθε συζήτηση περί επαναφοράς των Λιμενικών Ταμείων στο προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς.

    Η ΚΕΔΚΕ ζητά να προχωρήσει άμεσα η έκδοση όλων των Προεδρικών Διαταγμάτων, να συμμετέχει και η Αυτοδιοίκηση στη διαχείριση των λιμανιών Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Καβάλας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας, που έχουν χαρακτηριστεί ως εθνικής σημασίας, να στελεχωθούν τα Λιμενικά Ταμεία με το αναγκαίο και ικανό προσωπικό, να γίνουν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να ισχυροποιηθεί η λειτουργία των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, να αρθούν τα σημερινά εμπόδια - όπως στην εκτέλεση έργων μη εθνικού επιπέδου εντός ζώνης λιμένα, ή έργων συντήρησης λιμανιών - καθώς και να ξεκαθαριστεί το υφιστάμενο καθεστώς των παραχωρήσεων στις χερσαίες ζώνες των λιμανιών.

    Τέλος, ζητά από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας να λάβει τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να μην επαναληφθούν απαράδεκτες συμπεριφορές λιμενικών οργάνων που αποσκοπούν στον ευτελισμό των θεσμών και των δημοκρατικά εκλεγμένων δημοτικών αρχών.

    [06] ΤΕΡΜΑΤΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

    Βρυξέλλες, 8 Φεβρουαρίου 2005 (20:51 UTC+2)

    «Η ανάδειξη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο είναι κρίσιμη για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η ανάπτυξη και διασύνδεση ενεργειακών δικτύων στην περιοχή θα πρέπει να είναι ένα βασικό μέλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τονίζει ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Νίκος Βακάλης.

    Σε σχετική του ερώτησή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο αρμόδιος Επίτροπος Ενέργειας, Αντρις Πίμπαλγκς, απάντησε ότι η Επιτροπή, εξ ονόματος της ΕΕ, πρότεινε στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης τη σύναψη "Συνθήκης Ενεργειακής Κοινότητας", με την οποία θα ισχύει και σε αυτές το κοινοτικό κεκτημένο σε θέματα φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα επιβληθούν περιβαλλοντικές διασφαλίσεις και θα εισαχθεί εναρμονισμένο και βελτιωμένο καθεστώς ρυθμίσεων. «Η συνθήκη θα συμβάλει επίσης στον τερματισμό της απομόνωσης της Ελλάδας από τα δίκτυα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος. Επίσης σε μεταγενέστερο στάδιο θα μπορούσε να ενταχθεί σ'αυτήν και το πετρέλαιο.

    Όσο δε για την προώθηση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα, ο κ. Πιμπαλγκς ανέφερε ότι η Επιτροπή εξετάζει κατά πόσον θα συμπεριλάβει τις υποδομές για το πετρέλαιο στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Ενέργειας. Επιπλέον, το Συμβούλιο έχει ήδη υποβάλει σχέδια δράσης για τη σταδιακή σύγκλιση της Μολδαβίας και της Ουκρανίας με τις αρχές που διέπουν την εσωτερική αγορά ενέργειας, ενώ σκοπεύει να κάνει το ίδιο και για τις χώρες της Κασπίας εντός του 2005.

    Τέλος, ο Επίτροπος δήλωσε ότι, στα πλαίσια της αναθεώρησης των κατευθυντήριων γραμμών για τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Ενέργειας, σχεδιάζεται η σύνδεση της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με τη διευρυμένη Ε.Ε. μέσω των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας και Ελλάδος - Δυτικών Βαλκανίων -Σλοβενίας - Αυστρίας.

    [07] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΕ WORKSHOP ΠΟΥ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΕΜΕΠ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΣΔΔ

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2005 (20:40 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, θα προλογίσει αύριο (Τετάρτη) στο ξενοδοχείο Τιτάνια, το workshop που συνδιοργανώνεται από το ΔΙΚΕΜΕΠ και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (ΕΣΔΔ) υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Το workshop αυτό θα προετοιμάσει τις εργασίες της Διυπουργικής Συνάντησης Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, η οποία διοργανώνεται για πρώτη φορά στην ιστορία του ΟΣΕΠ και θα λάβει χώρα στην Αθήνα στις 21 Φεβρουαρίου 2005.

    Κατά τις εργασίες, έμφαση θα δοθεί σε θέματα θεσμικής ανανέωσης και χρηστής διακυβέρνησης στις χώρες του ΟΣΕΠ καθώς και στην προσπάθεια θεσμοθέτησης της πολυμερούς συνεργασίας μεταξύ των δώδεκα κρατών-μελών του οργανισμού για τα θέματα αυτά.

    [08] ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ Δ' ΚΠΣ Ο ΥΠΕΡΝΟΜΑΡΧΗΣ ΔΡΑΜΑΣ - ΚΑΒΑΛΑΣ - ΞΑΝΘΗΣ

    Ξάνθη, 8 Φεβρουαρίου 2005 (20:32 UTC+2)

    Τη γνωμοδότηση της Επιτροπή των Περιφερειών της Ε.Ε. για τον Γενικό Κανονισμό των διαρθρωτικών ταμείων για την Προγραμματική Περίοδο 2007-1013, δηλαδή για το αναμενόμενο Δ' ΚΠΣ, παρουσίασαν στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας - Καβάλας - Ξάνθης Κωνσταντίνος Τάτσης και ο Δήμαρχος του Ostersund της Σουηδίας, Jens Nilsson.

    Μετά την έγκριση της γνωμοδότησης από τo Τμήμα Συνοχής της Επιτροπής των Περιφερειών, ο κ. Τάτσης δήλωσε ικανοποιημένος καθώς, όπως είπε, η γνωμοδότηση έτυχε της έγκρισης της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας των μελών του Τμήματος Συνοχής της Επιτροπής των Περιφερειών. Συγκεκριμένα, είχαν υποβληθεί 84 τροπολογίες εκ των οποίων έγιναν δεκτές μόνο οι 4. Οι δε υπόλοιπες 80, σύμφωνα με την πρόταση των δυο εισηγητών απορρίφθηκαν σχεδόν ομόφωνα.

    «Καταφέραμε να γίνουν αποδεκτές προτάσεις που εξυπηρετούν τα εθνικά μας συμφέροντα χωρίς όμως να διαταραχτεί ο καθ' όλα ευρωπαϊκός χαρακτήρας της γνωμοδότησης. Σημαντικό ήταν επίσης το γεγονός ότι και οι 3 μεγάλες πολιτικές παρατάξεις, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Λαικό Κόμμα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Κόμμα των Φιλελευθέρων συμφώνησαν με το γενικό περιεχόμενο και τις ιδαίτερες διατάξεις της γνωμοδότησης» είπε ο κ. Τάτσης.

    Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας - Καβάλας - Ξάνθης έχει προσκληθεί να μιλήσει για το θέμα αυτό σε ειδική συνδιάσκεψη που διοργανώνει στην Τεργέστη η Ένωση Ευρωπαϊκών Διασυνοριακών Περιοχών και σε ανάλογη μεγάλη συνδιάσκεψη στις Βρυξέλλες, με την παρουσία και τη συμμετοχή του Προέδρου της Κομισιόν Jose Manuel Barroso, της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής Danuta Hubner και πολλών άλλων υψηλόβαθμων στελεχών και τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στη συνέχεια, ο κ. Τάτσης θα συμμετάσχει για το ίδιο θέμα σε ειδική διάσκεψη - διαβούλευση με το Ευρωκοινοβούλιο ενώ, στις 19 Απριλίου η γνωμοδότηση θα συζητηθεί και θα εγκριθεί στην ολομέλεια της Επιτροπής των Περιφερειών. Μετά την ψήφισή της θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία θα διαμορφώσει και το τελικό κείμενο με το οποίο θα ρυθμίζονται οι κανόνες λειτουργίας του Δ' ΚΠΣ.

    [09] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡ. ΦΩΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2005 (20:53 UTC+2)

    «Το γεγονός ότι καταφέραμε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την ουσιαστική εφαρμογή του αναπτυξιακού νόμου είναι ένα μεγάλο επίτευγμα με προφανή σημασία για την αναπτυξιακή προσπάθεια που καταβάλλει η νέα διακυβέρνηση».

    Τα παραπάνω δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστος Φώλιας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

    «Κάναμε πραγματικά έναν αγώνα δρόμου προκειμένου ο αναπτυξιακός νόμος να συνταχθεί όσο το δυνατόν συντομότερα, να ψηφισθεί από τη Βουλή μόλις ένα μήνα μετά τη σύνταξή του και να αποσταλεί αμέσως για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ημερομηνία 3.12.2004. Εκεί καταφέραμε να έχουμε την έγκριση μόλις μέσα σε δύο μήνες. Είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται έγκριση καθεστώτος ενισχύσεων σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Το μέγεθος της επιτυχίας γίνεται καλύτερα αντιληπτό αν σκεφθεί κανείς ότι ο προηγούμενος αναπτυξιακός νόμος κοινοποιήθηκε προς έγκριση στο τέλος Απριλίου του 1998 για να λάβει έγκριση στις αρχές Φεβρουαρίου του 1999, δηλαδή μετά από δέκα ολόκληρους μήνες. Στο διάστημα αυτό ήταν ασφαλώς ανενεργός ο νόμος αλλά και όταν ενεργοποιήθηκε ενίσχυε τις επενδύσεις μέχρι και 15 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα απ' ότι επέτρεπε ο Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων για την χώρα μας», είπε ο κ. Φώλιας και πρόσθεσε:

    «Με το νέο αναπτυξιακό νόμο αποδείξαμε μια διαφορετική λειτουργία. Με προπαρασκευαστική συνάντηση το Νοέμβριο του 2004 και με δεύτερη συνάντηση μετά την κοινοποίηση στην Επιτροπή όπου παρασχέθηκαν όλα τα αναγκαία πληροφοριακά στοιχεία, πετύχαμε την έγκριση σε χρόνο ρεκόρ. Η συστηματική και υπεύθυνη δουλειά αποδίδει. Γι' αυτό και με τους ίδιους ρυθμούς θα κινηθούμε και για τις υπουργικές αποφάσεις που απομένουν προκειμένου από τις αρχές Μαρτίου ο αναπτυξιακός νόμος ν' αρχίσει να δίνει καρπούς σε όλη την Ελλάδα και ειδικά στην περιφέρεια. Δίπλα λοιπόν στην απλότητα, τη σαφήνεια και την τόλμη που χαρακτηρίζουν τον αναπτυξιακό νόμο ως προς το περιεχόμενό του, έρχεται να προστεθεί και η ταχύτητα ως προς τις διαδικασίες εφαρμογής του. Αυτό σε πείσμα των όσων, κάποιοι, υποστήριζαν και στη Βουλή πως το 2005 θα ήταν χαμένος χρόνος για τον αναπτυξιακό νόμο», κατέληξε ο κ. Φώλιας.

    [10] ΣΤΑ 154,9 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ Η ΚΑΘΑΡΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

    Φρανκφούρτη, 8 Φεβρουαρίου 2005 (20:42 UTC+2)

    Αμετάβλητη στα 154,9 δισεκατομμύρια ευρώ παρέμεινε η καθαρή συναλλαγματική θέση του Ευρωσυστήματος, την εβδομάδα που έληξε στις 4 Φεβρουαρίου. Στο ίδιο διάστημα ο καθαρός δανεισμός του Ευρωσυστήματος προς τα πιστωτικά ιδρύματα αυξήθηκε κατά 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί σε 357,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το πιστωτικό υπόλοιπο των τρεχούμενων λογαριασμών μειώθηκε κατά 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ σε 138,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το τοπίο διαμορφώνεται ως εξής:

    I. Στοιχεία που δεν σχετίζονται με πράξεις νομισματικής πολιτικής

    Κατά την εβδομάδα που έληξε στις 4 Φεβρουαρίου 2005, η μείωση του χρυσού και των απαιτήσεων σε χρυσό (στοιχείο 1 του ενεργητικού) κατά 81 εκατομμύρια ευρώ αντανακλούσε την πώληση χρυσού από δύο κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος (στο πλαίσιο της συμφωνίας των κεντρικών τραπεζών για τον χρυσό (Central Bank Gold Agreement) της 27ης Σεπτεμβρίου 2004) και την πώληση χρυσών κερμάτων από μια άλλη κεντρική τράπεζα του Ευρωσυστήματος.

    Η καθαρή συναλλαγματική θέση του Ευρωσυστήματος (στοιχεία 2 και 3 του ενεργητικού μείον τα στοιχεία 7, 8 και 9 του παθητικού) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη στα 154,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Οι εμπορεύσιμοι τίτλοι σε ευρώ κατοίκων της ζώνης του ευρώ (στοιχείο 7 του ενεργητικού), τους οποίους κατέχει το Ευρωσύστημα, αυξήθηκαν κατά 0,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε 72,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα τραπεζογραμμάτια σε κυκλοφορία (στοιχείο 1 του παθητικού) αυξήθηκαν κατά 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε 490 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι υποχρεώσεις έναντι γενικής κυβέρνησης (στοιχείο 5.1 του παθητικού) αυξήθηκαν κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε 65,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

    II.Στοιχεία που σχετίζονται με πράξεις νομισματικής πολιτικής

    Ο καθαρός δανεισμός του Ευρωσυστήματος προς τα πιστωτικά ιδρύματα (στοιχείο 5 του ενεργητικού μείον τα στοιχεία 2.2, 2.3, 2.4, 2.5 και 4 του παθητικού) αυξήθηκε κατά 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε 357,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2005 έληξε μια πράξη κύριας αναχρηματοδότησης ύψους 273 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ διακανονίστηκε νέα πράξη ύψους 277,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Η χρησιμοποίηση της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (στοιχείο 5.5 του ενεργητικού) ήταν σχεδόν μηδενική (όπως περίπου και την προηγούμενη εβδομάδα), ενώ η χρησιμοποίηση της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (στοιχείο 2.2 του παθητικού) ήταν 0,1 δισεκατομμύρια ευρώ (έναντι σχεδόν μηδενικού ποσού την προηγούμενη εβδομάδα).

    III.Τρεχούμενοι λογαριασμοί των πιστωτικών ιδρυμάτων της ζώνης του ευρώ

    Ως αποτέλεσμα του συνόλου των συναλλαγών, το πιστωτικό υπόλοιπο των τρεχούμενων λογαριασμών των πιστωτικών ιδρυμάτων στο Ευρωσύστημα (στοιχείο 2.1 του παθητικού) μειώθηκε κατά 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ σε 138,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

    [11] ΜΙΚΡΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Λονδίνο, 8 Φεβρουαρίου 2005 (20:40 UTC+2)

    Με μικρά κέρδη έκλεισαν σήμερα στην πλειοψηφία τους οι βασικοί δείκτες τιμών στις κυριότερες χρηματαγορές της Γηραιάς Ηπείρου, ωθούμενοι από τις καλύτερες των προβλεπομένων επιδόσεις κορυφαίων ευρωπαϊκών εταιριών.

    Η μεγαλύτερη σε ενεργητικό ευρωπαϊκή τράπεζα UBS ανακοίνωσε αύξηση 12% στα κέρδη της το τέταρτο τρίμηνο και ρεκόρ ετησίων κερδών λόγω της αύξησης των προμηθειών που αφορούν στη διαχείριση κεφαλαίων. Στα 3,03 δισ. δολάρια έφθασαν τα κέρδη του βρετανικού πετρελαϊκού κολοσσού BP, σημειώνοντας αύξηση 61% έναντι του τέταρτου τριμήνου του 2003, κυρίως λόγω της ενίσχυσης των τιμών πετρελαίου. Κατά 57% αυξήθηκαν στο τελευταίο τρίμηνο του 2004 τα καθαρά κέρδη της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault , φθάνοντας τα 2,04 δισ. ευρώ.

    Ο δείκτης FTSE 100 στο City του Λονδίνου κατέγραψε κέρδη 0,32% και διαμορφώθηκε στις 4.995,50 μονάδες, ενώ ο Xetra DAX στη Φρανκφούρτη βρέθηκε στις 4.371,39 μονάδες βρέθηκε, ενισχυμένος κατά 0,12%. Στις 3.980,77 μονάδες έκλεισε ο CAC 40 στην κεφαλαιαγορά του Παρισιού, οριακά μειωμένος κατά 0,03%.

    Στην κεφαλαιαγορά των Βρυξελλών ο δείκτης BEL 20 με κέρδη 0,26% έκλεισε στις 3.081,46 μονάδες, στο Μιλάνο ο MIBTEL σημείωσε άνοδο 0,40%, στις 24.732,00 μονάδες, στην Ζυρίχη ο δείκτης SMI με κέρδη 0,18% διαμορφώθηκε στις 5.881,20 μονάδες και στο ’μστερνταμ ο δείκτης ΑΕΧ σημείωσε οριακή πτώση 0,01%, στις 369,10 μονάδες.

    Στη Wall Street, στις 20.20 ώρα Ελλάδος, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε οριακά κέρδη 0,05% και διαμορφωνόταν στις 10.721,08 μονάδες, ο Nasdaq των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας βρισκόταν στις 2.085,25 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,15% και ο ευρύτερος Standard & Poor's 500 σημείωνε άνοδο 0,02%, στις 1.201,96 μονάδες.

    [12] Ε.Κ.: ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΥΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΩΝ

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2005 (20:38 UTC+2)

    Την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των χρηματιστηριακών εταιριών Γένεσις ΑΧΕΠΕΥ και G-Trade ΑΧΕΠΕΥ κατ' εφαρμογή του άρθρου 7 του ν. 2836/2000 αποφάσισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή της.

    Ειδικότερα, η Εκτελεστική Επιτροπή της Ε.Κ. αποφάσισε την προσωρινή αναστολή λειτουργίας της εταιρίας Γένεσις «προκειμένου να εξετασθούν περαιτέρω, στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με τα οποία η εν λόγω εταιρία χρησιμοποιεί για λογαριασμό της περιουσιακά στοιχεία πελατών της, ύστερα και από δήλωση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της σε ελεγκτές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που διενεργούν έλεγχο».

    Επίσης, η Επιτροπή αποφάσισε την προσωρινή αναστολή λειτουργίας της εταιρίας G-Trade ΑΧΕΠΕΥ, διότι διαπιστώθηκε ότι η εταιρία προέβη, ύστερα από υπόδειξη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η οποία ελέγχεται ως εικονική και προκειμένου να εξετασθούν περαιτέρω στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η εταιρία χρησιμοποιεί για λογαριασμό τρίτων περιουσιακά στοιχεία πελατών της. Επίσης η εταιρία παρουσιάζει σειρά σοβαρών οργανωτικών προβλημάτων.

    Σημειώνεται ότι η αναστολή λειτουργίας των ανωτέρω εταιριών είναι προσωρινή και δεν θέτει σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος εκκαθάρισης των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

    [13] ΤΕΕ/ΤΚΜ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 8 Φεβρουαρίου 2005 (20:12 UTC+2)

    Θετικά μέτρα αλλά και ελλείψεις παρουσιάζει ο νέος αναπτυξιακός νόμος «Κίνητρα Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη και την Περιφερειακή Σύγκλιση», σύμφωνα με το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ/ΤΚΜ), το οποίο απέστειλε στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη επιστολή με τις προτάσεις του για βελτιωτικές τροποποιήσεις.

    Ειδικότερα, το ΤΕΕ/ΤΚΜ επισημαίνει ότι «ο νέος αναπτυξιακός νόμος 3299/2004 παρεμβαίνει μεν βελτιωτικά, με θετικά μέτρα, στο καθεστώς που ίσχυε με τον ν.2601/98, ωστόσο δεν παρεμβαίνει με ουσιαστικό τρόπο σε ιδιαίτερα και εξαιρετικής σημασίας προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία όπως είναι η περιφερειακή σύγκλιση και η αποκέντρωση, η απασχόληση και το ανησυχητικό αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο (εξαγωγών-εισαγωγών)».

    Μεταξύ άλλων, η διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΚΜ τις εξής τροποποιήσεις:

    -Κατανομή της επικράτειας σε μικρότερο αριθμό ζωνών και διεύρυνση της διαφοράς των ποσοστών επιχορήγησης, ώστε να είναι ελκυστικές οι επενδύσεις σε περιοχές με αναπτυξιακή υστέρηση.

    -Κλιμακούμενη σημαντική αύξηση στην επιχορήγηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης ή πρόσθετη επιχορήγηση της επένδυσης (τουλάχιστον 5%) για υγιείς και δυναμικές επιχειρήσεις που την τελευταία τριετία εμφανίζουν θετικά αποτελέσματα στον συγκεκριμένο τομέα.

    -Πρόσθετη επιχορήγηση της επένδυσης (bonus τουλάχιστον 5%) για τις επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό ή υποκατάσταση εισαγωγών.

    -Αύξηση του πρόσθετου ποσοστού επιχορήγησης για εγκατάσταση επιχειρήσεων σε ΒΙΠΕ, ΒΙΠΑ, ΒΙΟΠΑ από 5% σε 10%.

    -Ένταξη στις ειδικές επενδύσεις με καθιέρωση αυξημένου οικονομικού κινήτρου, των επενδύσεων.

    -Διαφοροποίηση του Νομού Θεσσαλονίκης σε σχέση με το Νομό Αττικής, ως προς την κατάταξη σε αντίστοιχες ζώνες, τουλάχιστον κατά μία βαθμίδα για όλες τις επιμέρους περιοχές και αύξηση του ορίου του άρθρου 7 παρ. 1 σε 6.000.000 ευρώ για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

    -Συμμετοχή του ΤΕΕ στις γνωμοδοτικές επιτροπές και υποχρεωτική συμμετοχή μηχανικού της απαιτούμενης ειδικότητας στην αξιολόγηση των επενδύσεων και στα όργανα ελέγχου, καθώς δεν υπάρχει επενδυτικό σχέδιο που να μην περιλαμβάνει δαπάνες αρμοδιότητας μηχανικού.

    Τέλος η Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ επισημαίνει ότι τα κίνητρα για τις ιδιωτικές επενδύσεις, προκειμένου να αποδώσουν, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια, «θα πρέπει να συνδυαστούν με την υλοποίηση των απαιτούμενων μεγάλων έργων σε υποδομές και την ποιοτική αναβάθμιση του συνόλου της Δημόσιας Διοίκησης, ο ελεγκτικός ρόλος της οποίας είναι αναντικατάστατος, με ουσιαστικά μέτρα για την επιβολή αξιοκρατίας, την καταπολέμηση του κομματισμού και την πάταξη της διαφθοράς».

    [14] ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΥΡΙΟ Ο Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

    Λευκωσία, 8 Φεβρουαρίου 2005 (20:54 UTC+2)

    Στην Τουρκία μεταβαίνει αύριο ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, ύστερα από πρόσκληση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

    Κατά την παραμονή του στην Τουρκία, ο κ. Αναστασιάδης θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλλάχ Γκιούλ και αξιωματούχους του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [15] Ο Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΤΟ 17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ

    Λάρνακα, 8 Φεβρουαρίου 2005 (20:54 UTC+2)

    Τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό θα συζητήσουν ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Αντρος Κυπριανού στην Αθήνα, με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας αναχωρώντας για την Αθήνα, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι η επίσκεψή του γίνεται ύστερα από πρόσκληση του ΚΚΕ, για το 17o συνέδριο του κόμματος που αρχίζει αύριο.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [16] 33ΧΡΟΝΗ ΡΟΥΜΑΝΑ ΓΕΝΝΗΣΕ ΔΙΔΥΜΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ 59 ΗΜΕΡΩΝ!

    Βουκουρέστι, 8 Φεβρουαρίου 2005 (20:52 UTC+2)

    Μια 33χρονη Ρουμάνα έφερε χθες στον κόσμο το ένα από τα δίδυμα παιδιά που κυοφορούσε. Το άλλο είχε γεννηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Όπως δήλωσε ο Μίρτσεα Ονοφριέσκου, διευθυντής της μαιευτικής κλινικής στην πόλη Ιάσιο της βορειοανατολικής Ρουμανίας, όπου η Μαριτσίτσα Τέσκου γέννησε χθες ένα υγιέστατο αγοράκι, η 33χρονη έχει δυο μήτρες, λόγω μιας σπάνιας γενετικής ανωμαλίας.

    Σύμφωνα με το Associated Press, η Τέσκου, μητέρα ενός 11χρονου αγοριού, είχε φέρει στον κόσμο το πρώτο της παιδί- επίσης αγόρι- πριν από 59 ημέρες και χθες γέννησε το δίδυμο αδελφό του.

    [17] ΓΚΕΟΑΝΑ: ΜΕΤΡΗΜΕΝΗ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 8 Φεβρουαρίου 2005 (20:16 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται μεν να αναπτύξουν στρατιωτικές βάσεις στη Ρουμανία, χωρίς, ωστόσο, να προβούν σε μαζική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, εξέφρασε ο πρώην επικεφαλής της ρουμανικής διπλωματίας και νυν πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής της Γερουσίας, Μίρτσεα Γκεοάνα.

    Σύμφωνα με τον κ. Γκεοάνα, το θέμα των βάσεων βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση στο αμερικανικό Κογκρέσο, αλλά η Ρουμανία θα ενταχθεί κατά πάσα πιθανότητα στα σχέδια των Αμερικανών. Η απόφαση, όπως είπε, αναμένεται να ληφθεί εντός των επόμενων μηνών.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής της ρουμανικής Γερουσίας, θα αυξήσουν την οικονομική βοήθεια προς τις ρουμανικές Ένοπλες Δυνάμεις από 16 εκατ. σε 40 εκατ. δολάρια.

    Όπως, εξάλλου, διευκρίνισε ο Γερουσιαστής της κυβερνώσας συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατικών, οι στρατιωτικές αυτές βάσεις των Αμερικανών θα είναι κινητές και όχι μόνιμες.

    Ιωάννα Ράντου

    [18] ΚΛΥΔΩΝΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ "ΒΛΕΠΕΙ" Ο ΜΠΑΣΕΣΚΟΥ

    Βουκουρέστι, 8 Φεβρουαρίου 2005 (19:31 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι θα επέλθουν κλυδωνισμοί στην οικονομία της Ρουμανίας, όταν η χώρα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), κατά πάσα πιθανότητα το 2007, εξέφρασε ο πρόεδρός της, Τράιαν Μπασέσκου.

    Ο Ρουμάνος πρόεδρος εκτίμησε ότι οι εταιρίες που δεν έχουν συνηθίσει να εργάζονται σε συνθήκες ανταγωνισμού θα είναι αυτές που θα επηρεαστούν περισσότερο από το νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον.

    «Η Ρουμανία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη σε τεχνολογικό και διοικητικό επίπεδο για να ενταχθεί στην Ε.Ε.» τόνισε ο κ. Μπασέσκου, ο οποίος κατά την ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων είχε θέσει ως βασικό στόχο της εξωτερικής του πολιτικής την ένταξη της Ρουμανίας στην ευρωπαϊκή «οικογένεια».

    Σημειώνεται ότι η Ρουμανία δεν κατάφερε να εισχωρήσει στην Ε.Ε. κατά την τελευταία διεύρυνση, λόγω των φτωχών οικονομικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και της αποτυχίας της να καταστεί μια εύρυθμα λειτουργούσα οικονομία της αγοράς.

    Ιωάννα Ράντου

    [19] Ο ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑ ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 8 Φεβρουαρίου 2005 (20:26 UTC+2)

    Ο κ. Σπυρόπουλος του συνδέσμου Φθιώτιδας θα διευθύνει το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης μεταξύ του Ηρακλή και του ΠΑΟΚ στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' εθνικής. Από την άλλη ο Τάσος Κάκος του συνδέσμου Κέρκυρας θα διευθύνει τον αγώνα Ολυμπιακός-Ξάνθη, ενώ τον αγώνα Πανιώνιος-ΑΕΚ που θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών θα «σφυρίξει» ο Στυλιάρας από τον σύνδεσμο Αιτωλοακαρνανίας.

    Οι διαιτητές της αγωνιστικής είναι:

    Ολυμπιακός-Ξάνθη: Κάκος (Κέρκυρας)

    Παναθηναϊκός-Απόλλων Καλαμαριάς: Καμινάρης (Θεσσαλίας)

    Αρης-Εργοτέλης: Ευθυμιάδης (Δράμας)

    Ιωνικός-Αιγάλεω: Καρατζάς (Εύβοιας)

    Καλλιθέα-Χαλκηδόνα: Κεμπαρίδης (Θεσ/κης)

    ΟΦΗ-Κέρκυρα: Τεροβίτσας (Αιτ/νιας)

    Ηρακλής-ΠΑΟΚ: Σπυρόπουλος (Φθιώτιδας)

    Πανιώνιος-ΑΕΚ: Στυλιάρας (Αιτ/νιας).

    [20] ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: ΑΥΡΙΟ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΥ - ΒΥΡΩΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 8 Φεβρουαρίου 2005 (19:41 UTC+2)

    Τη νίκη, που θα τον διατηρήσει σε απόσταση αναπνοής από τις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα, επιθυμεί αύριο ο Φιλαθλητικός στην εκτός έδρας αναμέτρησή του με τον Βύρωνα για την 17η αγωνιστική της Α1 γυναικών.

    «Κάθε παιχνίδι μετρά το ίδιο βαθμολογικά. Δεν είμαστε σε θέση να «πετάξουμε» άλλους βαθμούς, γι' αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο πόντο. Μέχρι το τέλος του δεύτερου γύρου του πρωταθλήματος, στόχος μας είναι να φθάνουμε στην καθαρή νίκη όποιο αντίπαλο κι αν έχουμε απέναντί μας», τόνισε ο προπονητής της ομάδας, Γιώργος Γιάτσης.

    [21] ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 8 Φεβρουαρίου 2005 (19:34 UTC+2)

    Υπερδυνάμεις του παγκοσμίου χάντμπολ σε επίπεδο εφήβων (γεννημένων 1988-89) θα συμμετάσχουν στη Μεσογειάδα που θα διεξαχθεί από 14 έως 20 Φεβρουαρίου στο Νομό Πιερίας. Ανάμεσά τους η Γαλλία που διαθέτει μία πανίσχυρη ομάδα με σημαντικές διακρίσεις σε Ευρωπαϊκά και παγκόσμια Πρωταθλήματα Εφήβων, η Σλοβενία με παράδοση στις μικρές ηλικίες του χάντμπολ, αλλά και δύο σημαντικές δυνάμεις από την Αφρική η Τυνησία που πήρε την 4η θέση στο Παγκόσμιο ανδρών και η Αίγυπτος που επίσης έχει κατακτήσει την 4η θέση σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Στη διοργάνωση που θα διεξαχθεί στα κλειστά γυμναστήρια Κατερίνης, Κολινδρού και Λιτοχώρου παίρνουν μέρος οι εξής ομάδες: Γαλλία, Ιταλία, Σλοβενία, Τουρκία, Τυνησία, Αίγυπτος, Συρία, Κύπρος, Αλβανία, Σερβία/Μαυροβούνιο, Ελλάδα.

    «Έχουμε μπει στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας για μια σπουδαία διοργάνωση που θα φιλοξενηθεί στο Νομό Πιερίας» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΟΧΕ, Χαράλαμπος Πιλαφάς που είναι επικεφαλής της επιτροπής Ανάπτυξης της ΟΧΕ και πρόσθεσε: «Οι υπεύθυνοι της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Πιερίας και όλοι οι φορείς των περιοχών που θα φιλοξενήσουν την σημαντική αυτή διοργάνωση βρίσκονται επί ποδός για να ρυθμίσουν και την τελευταία λεπτομέρεια για την διοργάνωση, προσφέροντας στους νεαρούς αθλητές της Μεσογείου τη δυνατότητα να διασταυρώσουν τα αγωνιστικά τους ξίφη και να αισθανθούν παράλληλα την ελληνική φιλοξενία».

    [22] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΑΝΤΜΠΟΛ

    Θεσσαλονίκη, 8 Φεβρουαρίου 2005 (19:04 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Κώστας Κουκοδήμος έστειλε στην εθνική ομάδα χάντμπολ το παρακάτω συγχαρητήριο τηλεγράφημα: "Θερμά συγχαρητήρια για την κατάληψη της 6ης θέσης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Τυνησίας, που μας έκανε εθνικά υπερήφανους. Η διάκριση αυτή σηματοδοτεί την απαρχή μιας νέας σελίδας για το ελληνικό Χάντμπολ. Επικροτούμε την μοναδική προσπάθεια και επίδοσή σας, ενώ προσμένουμε πολλά από σας στο μέλλον.

    Εύχομαι καλή δύναμη και τύχη στην αθλητική σας πορεία, με πολλές διακρίσεις και επιτυχίες".

    [23] ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΠΙΔΩΝ ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΖΟΥΠΟΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 8 Φεβρουαρίου 2005 (18:50 UTC+2)

    Ατυχη στάθηκε το απόγευμα η εθνική ομάδα των ελπίδων. Ηττήθηκε με 1-0 από την Δανία, παρά το γεγονός ότι είχε τον πρώτο λόγο μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ηταν αυτή που δημιουργούσε τη μία κλασική ευκαιρία μετά την άλλη, ενώ παράλληλα έχασε και πέναλτι στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης με αποτέλεσμα να χάσει πολύτιμο έδαφος στην προσπάθειά της καθ΄ οδόν προς τα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

    Το τελικό σκορ, ωστόσο, δεν αποδίδει την εικόνα της συνάντησης μεταξύ των δύο ομάδων, καθώς το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα άξιζε να πετύχει τουλάχιστον ένα τέρμα εναντίον των Σκανδιναβών, που εκμεταλλεύτηκαν τη μεγάλη ευκαιρία που τους δόθηκε στο 58' και σκόραραν με πλασέ του Μ. Ράσμουσεν. Η μεγαλύτερη ευκαιρία της ελληνικής ομάδας χάθηκε στο 80΄, όταν ο Ελεγκααρντ απέκρουσε στη δεξιά γωνία του το πέναλτι που εκτέλεσε ο Μάντζιος (το κέρδισε ο ίδιος από τον Αντρέασεν), αλλά αυτή δεν ήταν η μοναδική. Ο Μάντζιος είχε πλασέ στο δοκάρι στο 20΄, στο 67΄ νικήθηκε από τον Ελεγκααρντ (ο Δανός τερματοφύλακας απέκρουσε το σουτ στην κλειστή γωνία), ενώ ο Παππάς δεν κατάφερε να σκοράρει δύο φορές σε τετ α τετ με τον αντίπαλο γκολκίπερ. Στο 41΄ το πλασέ του απέκρουσε ο Ελεγκααρντ και στο 47΄ έχασε τον έλεγχο της μπάλας και, μαζί, την ευκαιρία. Τέλος, η Δανία είχε την ευκαιρία να διπλασιάσει τα τέρματά της στο 80΄, όταν από την κεφαλιά του Μ. Ρασμούσεν η μπάλα κατέληξε στο δοκάρι της εστίας του Σηφάκη.

    Ο Γερμανός διαιτητής Πέτερ Σίπελ παρατήρησε με κίτρινη κάρτα τους Μάντζιος, Αντρέασεν, Αγκερ.

    ΕΛΛΑΔΑ: Σηφάκης, Πετκάκης (67΄ Π. Καπετάνος), Σπυρόπουλος, Λιαπάκης, Φυτανίδης, Λεοντίου (38΄ Τζιώλης), Παππάς, Γουνδουλάκης (56΄ Κυριακίδης), Μάντζιος, Λαγός, Δάρλας.

    ΔΑΝΙΑ: Ελεγκααρντ, Τροστ, Αντρέασεν, Αγκερ, Πέντερσεν, Μπέργκβολτ, Βαρτζ (89΄ Πόουλσεν), Σόρενσεν, Κάμπερ, Κρον-Ντέλι, Μ. Ράσμουσεν.

    [24] ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΠΑΘΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Βερολίνο, 8 Φεβρουαρίου 2005 (16:43 UTC+2)

    Ένα βήμα για την εγκαθίδρυση της Ειρήνης στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αποτελεί η αμοιβαία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που υπεγράφη το μεσημέρι της Τρίτης, στη συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν και τον νέο παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, η οποία πραγματοποιήθηκε στο τουριστικό θέρετρο του Σαρμ ελ Σέιχ, έπειτα από πρόσκληση που απηύθυνε στις δύο πλευρές ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ.

    Μπορεί τα μηνύματα που καταφθάνουν από την Εγγύς Ανατολή τις τελευταίες ημέρες να είναι αρκετά ενθαρρυντικά, ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι οι δύο πλευρές έρχονται σε αυτή τη σύνοδο με τόσο διαφορετικές προσδοκίες, που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν πολύ γρήγορα τις συνομιλίες για άλλη μία φορά σε αδιέξοδο. Έτσι, όπως είπε στη «Ντόϊτσε Βέλλε» ο καθηγητής Ανατολικών Σπουδών από το Πανεπιστήμιο Bar-Ilan, Μενάχεμ Κλάιν:

    "Οι δύο πλευρές έρχονται με διαφορετικές προσδοκίες. Η παλαιστινιακή πλευρά επιδιώκει μία πολιτική διευθέτηση και μία οριστική λύση του ζητήματος. Οι Ισραηλινοί από την άλλη πλευρά θέλουν να προχωρήσουν με αργά βήματα και ενδεχομένως θα ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν στην υλοποίηση της δεύτερης φάσης του οδικού χάρτη που προβλέπει μία μακροπρόθεσμη ενδιάμεση λύση. Έτσι η σύγκρουση θεωρείται σχεδόν αναπόφευκτη. Δεν είμαι βέβαιος εάν θα έχουμε εμπλοκή ήδη από το Σαρμ ελ Σέιχ ή εάν αυτό θα γίνει κάποιους μήνες αργότερα".

    Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα για τους Παλαιστίνιους σε αυτή τη σύνοδο είναι το θέμα των κρατουμένων. Περίπου 10.000 Παλαιστίνιοι βρίσκονται έγκλειστοι σε ισραηλινές φυλακές. Ωστόσο η ισραηλινή πλευρά προτίθεται να αποφυλακίσει μόνο εκείνους που έχουν να εκτίσουν ακόμη μικρές ποινές και όσους δεν έχουν καταδικαστεί για φόνο ή για τρομοκρατία.

    "Αυτή η κυβέρνηση", λέει ο Μπέντζαμιν Νετανάχιου, "στηρίζεται στη βασική αρχή που λέει όχι στην απελευθέρωση όσων έχουν αίμα στα χέρια τους. Δεν αποφυλακίζουμε δολοφόνους γιατί αυτό θα σήμαινε ότι δεν έχουμε ποινές για την τρομοκρατία. Αυτός που είναι έτοιμος να πυροβολήσει ή να τοποθετήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς, όποιος σκοτώνει ολόκληρες οικογένειες και εξαφανίζεται, θα ξανασκοτώσει. Εάν αφήσουμε ελεύθερους αυτούς τους δολοφόνους τότε διακυβεύουμε όχι μόνο τις ηθικές μας αξίες αλλά και τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Γι΄αυτό δεν μπορούμε να απελευθερώσουμε όσους έχουν αίμα στα χέρια τους".

    Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε ένα πρώτο βήμα στην απελευθέρωση 500 κρατουμένων και αργότερα άλλων 400, κάτι δηλαδή λιγότερο από το 1/10 επί του συνόλου των Παλαιστινίων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές. Ένας από αυτούς είναι και ο Μαχμούντ Αζ Ζαχάρα, ο οποίος μίλησε μέσα από τις ισραηλινές φυλακές στο ισραηλινό ραδιόφωνο:

    "Καλύτερα να απελευθερωθούν 200 και 300 κρατούμενοι που κρατούνται από την εποχή του Όσλο, παρά να αποφυλακισθούν 900 που έχουν να εκτίσουν ακόμη μερικούς μήνες. Αν θέλετε να πετύχει ο Αμπάς στο έργο του, δεν πρέπει να του επιτρέψετε να γυρίσει στη Γάζα με άδεια τα χέρια και να πει στη Χαμάς και την Τζιχάντ ότι δεν τα κατάφερε".

    Εκτός από το θέμα των κρατουμένων θα συζητηθεί επίσης το σχέδιο σταδιακής απόσυρσης των Ισραηλινών στρατιωτών από τη Δυτική Όχθη και φυσικά η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός. Την ίδια ώρα η διεθνής κοινότητα αναμένει με εξαιρετικό ενδιαφέρον τη συνάντηση. Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κοντολίζα Ράις, η οποία βρέθηκε στη Μέση Ανατολή, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο ηγέτες θα δώσουν μια «πραγματική ευκαιρία» στην υπόθεση της ειρήνης.

    [25] ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΣΑΡΟΝ-ΑΜΠΑΣ ΓΙΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ

    Σαρμ ελ Σέιχ, 8 Φεβρουαρίου 2005 (16:13 UTC+2)

    Ελπίδες για μια νέα σελίδα στις σχέσεις Ισραηλινών- Παλαιστινίων «γεννά» η σημερινή συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, που έληξε με την αμοιβαία δέσμεση για τερματισμό κάθε επιθετικής ενέργειας.

    «Συμφωνήσαμε με τον (Ισραηλινό) πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν, για τον τερματισμό κάθε βίαιης ενέργειας κατά των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, όπου κι αν αυτοί βρίσκονται» τονίζεται σε ανακοίνωση του Παλαιστίνιου προέδρου, που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το πέρας της κρίσιμης συνάντησης, στο αιγυπτιακό θέρετρο του Σαρμ ελ Σέιχ.

    «Η ηρεμία που θα κυριαρχήσει στη γη μας από σήμερα είναι η απαρχή μιας νέας εποχής» σημειώνει ο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος με την κίνηση αυτή δίνει ουσιαστικά «σάρκα και οστά» στην άτυπη συμφωνία της Παλαιστινιακής Αρχής με τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις για «πάγωμα» όλων των επιθέσεων κατά ισραηλινών στόχων.

    Ο Αριέλ Σαρόν καλείται από την πλευρά του να χαλαρώσει τον στρατιωτικό κλοιό στα υπό παλαιστινιακή διοίκηση εδάφη της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

    «Για πρώτη φορά μετά από πάρα πολύ καιρό, υπάρχει ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα εγγόνια μας, στην περιοχή μας» δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

    Σημειώνεται ότι οι δυο πλευρές δεν υπέγραψαν επίσημη συμφωνία εκεχειρίας, ενώ το Ισραήλ κατέστησε σαφές ότι θεωρεί ως μόνο συνομιλητή την επίσημη Παλαιστινιακή Αρχή και όχι τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις.

    Ικανοποιημένοι από τους «καρπούς» της συνάντησης Σαρόν- Αμπάς εμφανίστηκαν και οι δυο οικοδεσπότες της, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, και ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλλα.

    [26] Ο ΖΑΡΚΑΟΥΙ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 8 Φεβρουαρίου 2005 (15:49 UTC+2)

    Η πτέρυγα της οργάνωσης «αλ Κάιντα» στο Ιράκ, υπό τον Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, ανέλαβε την ευθύνη για τη σημερινή επίθεση αυτοκτονίας στο κέντρο της Βαγδάτης, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 21 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 27.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, σε ανακοίνωση της οργάνωσης που δημοσιεύεται στο διαδίκτυο τονίζεται μεταξύ άλλων: «Ένα λιοντάρι του τάγματος των μαρτύρων της οργάνωσης αλ Κάιντα για τον ιερό πόλεμο στο Ιράκ επιτέθηκε σε κέντρο εθελοντών για αποστάτες παγανιστές φρουρούς στη Βαγδάτη, που είναι πράκτορες των Εβραίων και των σταυροφόρων».

    Η οργάνωση απευθύνει, παράλληλα, προειδοποίηση ότι έρχεται κομβόι «μαρτύρων», που θα χτυπήσει «το αρχηγείο των απίστων και των αποστατών».

    [27] ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΡΟΝ- ΑΜΠΑΣ

    Σαρμ ελ Σέιχ, 8 Φεβρουαρίου 2005 (15:14 UTC+2)

    Με αμοιβαίες φιλοφρονήσεις εκατέρωθεν και μια πρόσκληση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, προς τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, να επισκεφθεί το ράντσο του, στο νότιο Ισραήλ, η οποία και έγινε αποδεκτή, ξεκίνησε η κρίσιμη συνάντηση για το Μεσανατολικό στο αιγυπτιακό θέρετρο του Σαρμ ελ Σέιχ.

    Όπως, μάλιστα, αποκάλυψε ηγετικό στέλεχος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, η ατμόσφαιρα στη συνάντηση είναι εξαιρετική, με κυρίαρχα τα χαμόγελα και τα αστεία και από τις δυο πλευρές.

    [28] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΣΤΗ Ν.Α. ΑΣΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ Μ.Μ.Θ.

    Θεσσαλονίκη, 8 Φεβρουαρίου 2005 (20:31 UTC+2)

    Συναυλία αλληλεγγύης στα θύματα της πρόσφατης καταστροφής στη Ν.Α. Ασία διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Μ.Μ.Θ.) την επόμενη Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου.

    Στη συναυλία συμπράττουν, ερμηνεύοντας το έργο «’ξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης με αρχιμουσικό τον Νίκο Αθηναίο, ο λαϊκός τραγουδιστής Δημήτρης Μπάσης, ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος, ο ηθοποιός και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Νικήτας Τσακίρογλου, στο ρόλο του αφηγητή και η Χορωδία Θεσσαλονίκης.

    Η διοργάνωση της συναυλίας και η «μετατροπή» των χρημάτων που θα συγκεντρωθούν από το αντίτιμο των εισιτηρίων απευθείας σε είδος, αποφασίστηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ).

    Με το σύνολο των εσόδων θα αγορασθεί σχολικό λεωφορείο που θα δοθεί στο σχολείο Σαιντ Μαίρυ (St Mary's Maha Vidyalaya) της πόλης Χαμπαντότα της Σρι Λάνκα.

    [29] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 8 Φεβρουαρίου 2005 (11:34 UTC+2)

    Σημείο συνάντησης για τα Παιδικά Χορευτικά Τμήματα των συλλόγων της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, θα αποτελέσει και φέτος το Φεστιβάλ Παιδικών Χορευτικών που διοργανώνει για 8η συνεχή χρονιά το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ευόσμου.

    Για δύο ημέρες, το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου (Μ. Αλεξάνδρου 57), τα παιδικά τμήματα θα παρουσιάσουν χορούς δίνοντας στο κοινό τη μοναδική ευκαιρία να απολαύσει ένα πρόγραμμα με ποικιλόμορφα ηχοχρώματα της Ελληνικής μουσικής παράδοσης.

    Το Φεστιβάλ Παιδικών Χορευτικών αποτελεί θεσμό για τα πολιτιστικά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, και σαν στόχο έχει αφενός την προβολή και διατήρηση της πολιτιστικής μας παράδοσης και αφετέρου την παρακίνηση των παιδιών ώστε να ενασχοληθούν με τους παραδοσιακούς χορούς.

    Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

    Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του Φεστιβάλ θα χορέψουν τα παιδικά χορευτικά συγκροτήματα των εξής πολιτιστικών συλλόγων και φορέων:

    Σάββατο 12 Φεβρουαρίου

    -Πολιτιστικός Σύλλογος κατοίκων Ηλιούπολης Ευόσμου

    -Πολιτιστικός Σύλλογος Αγγιστιανών Ευόσμου

    -Χορευτικό τμήμα Δήμου Χορτιάτη

    -Χορευτικό τμήμα Δήμου Θεσσαλονίκης

    -Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης

    -Ποντιακός Σύλλογος Καλλιθέας Συκεών

    -Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Βέροιας

    Κυριακή 13 Φεβρουαρίου:

    -Χορευτικό τμήμα Πνευμα τικού Κέντρου Δήμου Ευόσμου

    -Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή»

    -Πολιτιστικός οργανισμός Λαγκαδά «Η Μυγδονία»

    -Μορφωτικός Αθλητικός Σύλλογος Πετροκέρασων «Ομβριανός» Δήμου Καλλινδοίων.

    -Λύκειο Ελληνίδων Κιλκίς

    -Σύλλογος Φίλων Παραδοσιακού Πολιτισμού «Λαϊκότροπο» Καβάλας.

    -Χορευτικό τμήμα Δήμου Τριανδρίας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 8 February 2005 - 19:13:51 UTC