Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-02-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
  • [02] NOMOΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΣΗ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
  • [03] ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΥΜΑΘ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ-ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ
  • [04] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ - ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [05] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • [06] ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΖΗΤΑ Ο ΣΥΝ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΕΤΕΡΣΕΝ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ-ΠΕΤΕΡΣΕΝ
  • [09] Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ
  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΓ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
  • [11] ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [12] ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟ ΧΑ
  • [13] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΒΕΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [14] "ΚΑΤΑΨΥΞΗ" Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ- ΣΤΟΥΣ -35 ΒΑΘΜΟΥΣ ΤΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ
  • [15] ΠΓΔΜ: ΑΝΑΚΡΙΤΕΣ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΙΟΥΜΠΟΤΕΝ
  • [16] ΠΓΔΜ: ΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΓΙΑ ΕΞΑΡΣΗ ΓΡΙΠΗΣ
  • [17] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΛΕΟΝ ΔΙΑΒΟΗΤΟΥΣ ΚΑΚΟΠΟΙΟΥΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [18] ΑΘΩΟΣ ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΛΑΖΑΡΕΒΙΤΣ
  • [19] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΛΠΙΔΩΝ
  • [20] ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΣΟΛΙΝΤ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΠΑΟ
  • [21] ΒΟΛΕΪ: Η ΜΠΟΟΥΛΣ MVP ΤΗΣ 16ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
  • [22] ΤΕΝΙΣ: ΣΤΗΝ 43η ΘΕΣΗ Η ΛΕΝΑ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ
  • [23] Ο ΣΤ. ΑΠΟΣΠΟΡΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΡΙΑΝΟ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΛΠΙΔΩΝ
  • [24] ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ: ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΔΙΑ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΠΕΘΕΡΟΚΤΟΝΟ
  • [25] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [26] ΠΛΗΡΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ 18ΜΗΝΟ "ΒΛΕΠΕΙ" Ο ΙΡΑΚΙΝΟΣ ΥΠ.ΕΣ.
  • [27] ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ: ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ Η ΚΟΥΡΔΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
  • [28] Ο ΖΑΡΚΑΟΥΙ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΜΠΑΚΟΥΜΠΑ ΚΑΙ
  • [29] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ -
  • [30] "ΤΙ ΑΠΕΔΕΙΞΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΦΑΫΝΜΑΝ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ
  • [31] Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΩΣΤΑΚΗ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ

  • [01] ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2005 (18:37 UTC+2)

    Ραγδαίες, είναι οι εξελίξεις στο χώρο της ηγεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Καθώς οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για τη δράση μελών της Ιεραρχίας, αλλά και οι καταγγελίες κατά του ίδιου του Αρχιεπισκόπου, δημιούργησαν βαρύ κλίμα.

    Τη σύσταση τριμελούς επιτροπής από συνοδικούς αρχιερείς, η διενέργεια οικονομικού ελέγχου στη Μητρόπολη Κεφαλληνίας, αλλά και οι έγγραφες εξηγήσεις από το Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας Στέφανο, αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων από την Ιερά Σύνοδο, που συνεδρίασε σε βαρύ κλίμα. Η Εκκλησία «σείεται» και από τις νέες αποκαλύψεις σχετικά με συστατική επιστολή του Χριστόδουλου το 1987 για τον καταζητούμενο από την Ιντερπόλ, Aπόστολο Bαβύλη.

    Στην εκπομπή του «Ζούγκλα» ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος δημοσίευσε την επιστολή που έγραψε ο τότε μητροπολίτης Δημητριάδος Χριστόδουλος για τον Βαβύλη, ένα χρόνο πριν αυτός συλληφθεί με ενάμιση κιλό ηρωίνη στην κατοχή του. Όπως ανέφερε στην επιστολή του ο κ. Χριστόδουλος: «Με τα έκτακτα διανοητικά προσόντα του παρέχει εχέγγυα αξιοποιήσεως πάσης προσφερομένης ευκαιρίας προς επιμορφωσίν του, είναι δε βέβαιο ότι και η εκκλησία θέλει επωφεληθή μελλοντικώς εκ της προσωπικότητος αυτού. Η παρούσα χορηγείται προς χρήσιν ενώπιον πάσης αρχής και παντός προσώπου δυναμένου να προσφέρει εις τον επιφεροντα πάσαν δυνατήν εξυπηρέτησιν πρός επιτευξιν των υγιών στόχων του».

    Ο Βαβύλης καταδικάστηκε σε 13χρονη κάθειρξη, αφέθηκε όμως ελεύθερος με αναστολή, καθώς το εφετείο του αναγνώρισε συμβολή στην εξάρθρωση σπείρας ναρκωτικών.

    Ο Βαβύλης καταζητείται σήμερα από την Ιντερπόλ για διακίνηση ναρκωτικών. Το 2002, όπως κατήγγειλε στην εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου η δημοσιογράφος Ζωή Παπαδήμα, ταξίδεψε στα Ιεροσόλυμα μαζί με τον αρχιεπίσκοπο, έναν δικαστικό και έναν απόστρατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. για να υποστηρίξουν την εκλογή Ειρηναίου στον πατριαρχικό θρόνο. Η δημοσιογράφος υποστήριξε πώς την παρουσία τους στα Ιεροσόλυμα βεβαιώνει δελτίο Τύπου του πατριαρχείου Ιεροσολύμων ενώ σε φωτογραφία φέρεται ο Βαβύλης να εμφανίζεται με στολή σεκιούριτι δίπλα στον αρχιεπίσκοπο.

    Το πρωί της Δευτέρας ο εισαγγελέας πρωτοδικών Πειραιά Γρηγόρης Πεπόνης πρότεινε προς το συμβούλιο πλημμελειοδικών, την προφυλάκιση του Ιάκωβου Γιοσάκη, καθώς όπως εκτιμά από την δικαστική έρευνα προκύπτουν πλέον αποχρώσεις ενδείξεις ενοχής για τον αρχιμανδρίτη, όπως ο κίνδυνος διαφυγής του στο εξωτερικό.

    Παρέμβαση με ολοσέλιδο άρθρο του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ έκανε και ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Είπαμε να είμαστε βοσκοί αλλά και οι λύκοι έχουν δικαιώματα, τουλάχιστον να μη διασύρονται. Θα μου πείτε, κι αν αύριο αποκτήσουν δικαιώματα και οι λυκάνθρωποι; Ε! Αυτοί στον χώρο της θρησκείας πάντα είχαν δικαιώματα, τώρα θα τα αποκτήσουν; Η κοινωνία πάντως αντιστέκεται στους διασυρμούς και οι δημοσιογράφοι, με πολλούς τρόπους συμβάλλουν σε αυτήν την αντίσταση».

    [02] NOMOΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΣΗ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

    Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2005 (09:47 UTC+2)

    Νομοσχέδιο, με τα μέτρα για την κάθαρση στη Δικαιοσύνη. αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις Αρχές της εβδομάδας. Μάλιστα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, κατέστησε σαφές πως καμία παραίτηση δικαστή που θέλει να αποφύγει την τιμωρία δεν θα γίνεται δεκτή.

    Οι επίορκοι θα παραπέμπονται στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα της Δικαιοσύνης και θα τιμωρούνται παραδειγματικά, υφιστάμενοι όλες τις προβλεπόμενες συνέπειες, δήλωσε κατηγορηματικά, σε συνέντευξη του στη Χώρα της Κυριακής.

    Εν τω μεταξύ μέχρι στιγμής 26 Δικαστικοί φέρονται να εμπλέκονται σε παραδικαστικά κυκλώματα. Τις ανακρίσεις θα αναλάβει πλέον εφέτης, όπως ζήτησε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, λόγω της σοβαρότητας των υποθέσεων. Τη Δευτέρα παραπέμπεται στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η πρωτοδίκης Χανίων Φωτεινή Κελαδίδου, με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης, ενώ την Τρίτη καλείται να απολογηθεί, στον Αρεοπαγίτη Κώστα Μπαλτά, ο αντεισαγγελέας Εφετών Νίκος Αθνασόπουλος.

    Θύμα πλεκτάνης υποστηρίζει πως είναι η ανακρίτρια Αντωνία Ηλία, που παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με το ερώτημα της απόλυσης. Σε επιστολή της προς τα ΜΜΕ, σημειώνει ότι την εμπλοκή της μεθόδευσε ο Θανάσης Τόσκας σε συνεργασία με τον δικηγόρο Γιάννη Λαμπίρη, με τον οποίο η κα Ηλία διατηρούσε σχέση, και το δημοσιογράφο Στέλιο Βορίνα.

    Εξάλλου ο κ. Παπαληγούρας εξαγγέλλει τρία μέτρα για την αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος. Όπως αναφέρει στη συνέντευξη του , "υλοποιούμε ένα σύνθετο σχεδιασμό" που στόχο έχει την αποσυμφόρηση των φυλακών, το διαχωρισμό των κρατουμένων με βάση την ηλικία, το είδος του αδικήματος και το μέγεθος της ποινής που εκτίει και την επιμόρφωση και επαγγελματική κατάρτιση των κρατουμένων σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

    [03] ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΥΜΑΘ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ-ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ

    Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2005 (14:43 UTC+2)

    Με τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης, Νίκο Τσιαρτσιώνη, συναντήθηκε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, και στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν θέματα που αφορούν το υπουργείο. Ωστόσο ο κ.Τσιαρτσιώνης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου με δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους αναφέρθηκε και στις καταγγελίες σε βάρος ιεραρχών.

    Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ.Τσιαρτσιώνη έχουν ως εξής:

    Δημοσιογράφος: Τι συζητήσατε με τον Πρωθυπουργό; Μόνο τα θέματα του Υπουργείου σας, ή κάνατε και γενικότερη πολιτική συζήτηση;

    Υπουργός: Περιοριστήκαμε στα θέματα του Υπουργείου, σε αυτά δηλαδή που έχουμε ως πεπραγμένα στους τελευταίους δέκα μήνες και σε αυτά που σχεδιάζουμε και πρόκειται να πραγματοποιήσουμε. Η συζήτηση έγινε σε πλαίσιο κατανόησης. Βεβαίως θα ήθελα να σας πω ότι αφορούσε στο νέο ρόλο του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης και πώς αυτό θα ανταποκριθεί στις εξελίξεις που διαμορφώνονται στην περιοχή, ιδιαίτερα στη Νότια Βαλκανική, αλλά και στην ίδια την περιφέρεια της Μακεδονίας και της Θράκης. Ο νέος ρόλος του Υπουργείου είναι αυτός που του δίνει μια επιτελική διάσταση, ώστε να μπορέσει να παρακολουθήσει, αλλά και να συντονίσει όλες τις δράσεις που θα δημιουργήσουν τη νέα ανάπτυξη στην περιοχή.

    Δημοσιογράφος: Ζητήσατε κάποια χρήματα ως Υπουργείο από τον Πρωθυπουργό για κάποια έργα;

    Υπουργός: Όχι, δεν έχουμε τέτοια προβλήματα, καθόσον η σωστή διαχείριση που έχουμε κάνει στους δέκα μήνες, αλλά και αυτά που προγραμματίζουμε δεν είναι δράσεις που χρειάζονται πολλά χρήματα. Είναι δράσεις επιτελικές, συντονιστικές, υποστηρικτικές του κυβερνητικού έργου και της αναδιάρθρωσης της δομής του Υπουργείου, αλλά και της αποκατάστασης του ιστορικού του κτιρίου για να φιλοξενήσει τη νέα δομή του.

    Αυτή την ώρα έχουμε σε εξέλιξη ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης για τη Β. Ελλάδα σε βάθος δεκαετίας, προκειμένου να παρακολουθήσουμε από κοντά τα τεκταινόμενα στο Δ΄ ΚΠΣ. Θέλουμε να συγκεντρώσουμε τις διοικητικές δυνάμεις που υπάρχουν στη Μακεδονία και τη Θράκη. Συγκροτούμε σε δίκτυο τις τρεις περιφέρειες (Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) ώστε διαδικτυωμένες να ανταποκριθούν σε ένα κρίσιμο μέγεθος που χρειάζεται, προκειμένου να αναπτύξουν τον ανταγωνισμό τους απέναντι στις περιφέρειες των όμορων κρατών, που πραγματικά προχωρούν και εκείνες με τα δικά τους βήματα. Συνειδητοποιούμε απόλυτα το ρόλο της Μακεδονίας και της Θράκης, καθόσον το 2007, με την ένταξη της Βουλγαρίας, η χώρα μας αποκτά φυσική επαφή με εδάφη άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα αυτά ανοίγουν μια καινούργια προοπτική για αυτό το Υπουργείο. Με συνετή και χρηστή διαχείριση θα αντεπεξέλθουμε και στα οικονομικά του.

    Δημοσιογράφος: Αυτά που συμβαίνουν στην Εκκλησία δεν σας ενοχλούν; Όλες αυτές οι αποκαλύψεις δεν σας προκαλούν θλίψη;

    Υπουργός: Είναι στενάχωρα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Πιστεύω ότι θα απομονώσουμε αυτές τις συμπεριφορές, θα απομονώσει και η ίδια η Εκκλησία αυτές τις συμπεριφορές και θα προχωρήσουμε. Θα πρέπει να μπει ένα πλαίσιο κανόνων και συμπεριφοράς για όλους μας.

    Δημοσιογράφος: Θα πρέπει να υπάρξει κάποιο δραστικό μέτρο; Να απομακρυνθούν κάποιοι ιεράρχες από την Εκκλησία;

    Υπουργός: Νομίζω ότι είναι θέματα που θα διαχειριστεί η Εκκλησία. Ας αφήσουμε λοιπόν αυτή την εξέλιξη να τη δούμε και να την κρίνουμε αφού γίνει.

    Δημοσιογράφος: Είπατε όμως να μπει ένα πλαίσιο για όλους, άρα και για την Εκκλησία.

    Υπουργός: Εννοούσα ότι πρέπει να βάλουμε ένα πλαίσιο κανόνων και συμπεριφορών, αξιακών μεγεθών. Οι πολιτικοί θα πρέπει να ορίσουμε το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα διέπει τις εκφάνσεις τις πολιτικής και της κοινωνικής ζωής της χώρας.

    [04] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ - ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Φεβρουαρίου 2005 (21:08 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι η σημερινή 24ωρη απεργία που πραγματοποίησαν έστειλε πολλαπλά μηνύματα εκφράζουν με ανακοίνωση τους, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης.

    Όπως αναφέρουν, η απεργία έστειλε μηνύματα:

    -«Στην πολιτική της Κυβέρνησης που με τη διεύρυνσητου ωραρίου ανοίγει το δρόμο στο πολυεθνικό κεφάλαιο να αυξήσει τα κέρδη του.»

    -«Στην εργοδοτική τρομοκρατία που όλες τις προηγούμενες μέρες και πιο έντονα την ίδια μέρα της απεργίας ασκήθηκε στους χώρους δουλειάς.»

    -«Στις συμβιβασμένες πλειοψηφίες του Ε.Κ.Θ. της Ο.Ι.Υ.Ε. και της Γ.Σ.Ε.Ε. που δεν θέλουν συσπειρωμένους τους εργαζόμενους στα σωματεία για να μπορούν ανενόχλητοι να υπογράφουν μισθούς πείνας, ελαστικές μορφές εργασίας, διευρυμένα ωράρια».

    «Οι εργαζόμενοι αντιστεκόμαστε συσπειρωνόμαστε στο σωματείο μας και δυναμώνουμε την πάλη μας απαιτώντας στα αυξημένα προβληματα να δοθούν λύσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας, στις ανάγκες του συνόλου των εργαζομένων -αυτοαπασχολούμενων - μικρών επαγγελματιών», υπογραμμίζουν τα δύο σωματεία.

    «Συνεχίζουμε με περισσότερη δύναμη, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα ενάντια στις επιλογές του πολυεθνικού κεφαλαίου, ενάντια στις πολιτικές που εκφράζουν, ενάντια στον συμβιβασμό και τη μοιρολατρία», καταλήγουν.

    [05] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

    Aθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2005 (21:05 UTC+2)

    Συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρη Αβραμόπουλου και με τη συμμετοχή των Νομαρχών όλης της χώρας, η ειδική θεσμοθετημένη Επιτροπή του Υπουργείου, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΕΝΑΕ και της ΚΕΔΚΕ.

    Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν τα προγράμματα τουριστικής ανάπτυξης της Περιφέρειας, θέματα διαφημιστικής προβολής και επικοινωνιακής πολιτικής, καθώς και ο συντονισμός των δράσεων της Περιφέρειας με το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.

    Όπως είπε ο υπουργός, η επιτροπή στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου, της ΕΝΑΕ και της ΚΕΔΚΕ και οι νομάρχες συστάθηκε με απόφαση του υπουργείου ενώ πραγματοποιήθηκε πρόσφατα και συνάντηση με τους Γενικούς Γραμματείς της Περιφέρειας, στην οποία αποφασίστηκε και η σύσταση Περιφερειακού Συμβουλίου.

    «Προϋπόθεση για την επιτυχή εφαρμογή της νέας στρατηγικής για τον τουρισμό σε εθνικό επίπεδο είναι η από κοινού προσπάθεια ανάμεσα στην κεντρική εξουσία και την αυτοδιοίκηση» είπε ο κ. Αβραμόπουλος και αναφέρθηκε στους στόχους του υπουργείου για τη διαφήμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας, την προβολή του στοιχείου της ποιότητας και την προοπτική δεκαετίας στην τουριστική στρατηγική της Ελλάδας.

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Αναστάσιος Λιάσκος τόνισε ότι οργανώνεται η διοικητική και οργανωτική δομή των τουριστικών κρατικών υπηρεσιών της χώρας μας σε έναν ενιαίο μηχανισμό υπό την εποπτεία του υπουργείου. Ανέφερε ακόμη ότι ο ΕΟΤ δραστηριοποιείται πλέον ως εκτελεστικός βραχίονας της τουριστικής πολιτικής του υπουργείου και γνωστοποίησε την πρόθεση του υπουργείου να προχωρήσει στην ίδρυση γραφείων υποστήριξης του ΕΟΤ ανά νομό και ανά τουριστικό προορισμό.

    Ακολουθεί η ομιλία του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρη Αβραμόπουλου :

    «Κυρίες και κύριοι Νομάρχες, αγαπητοί μας φίλοι, πρώτα απ' όλα θα ήθελα να σας καλωσορίσω σε αυτή την ξεχωριστή συνάντηση που διοργανώσαμε εδώ και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή της χρονιάς μιας και όπως είναι γνωστόν από κοινού πλέον σε ολόκληρη τη χώρα χτίζουμε την καινούρια αρχιτεκτονική μας για τον τουρισμό και όλες μας οι κινήσεις πρέπει να γίνονται έγκαιρα.

    Είπα πρωτύτερα ότι ευχόμαστε η επόμενη συνάντηση μας να γίνει στις δικές μας εγκαταστάσεις. Όπως γνωρίζετε το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης υπάρχει πλέον, ο νόμος πέρασε από τη Βουλή, παράλληλα παράγουμε πολιτική. Χρειάζονται κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν και που αφορούν στην εγκατάστασή μας. Ήδη έχουν δρομολογηθεί οι αποφάσεις και σε λίγους μήνες από τώρα θα είμαστε σε θέση να έχουμε ολοκληρώσει όλη αυτή τη διαδικασία.

    Αυτά όμως είναι τα δικά μας. Η τουριστική δραστηριότητα δε σταματάει και ο τομέας που σήμερα μας φέρνει κοντά γνωρίζετε όλες και όλοι ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικός, όχι μονάχα για την οικονομία, και για την πρόοδο, για την ανάπτυξη, για τον πολιτισμό μας. Θα έλεγα ότι είναι ιστορικής σημασίας η απόφαση που πολιτικά ελήφθη από τον Πρωθυπουργό να προχωρήσει στην ίδρυση αυτού του Υπουργείου. Και βέβαια στο πεδίο που συναντιούνται οι δράσεις μας, έχουμε πολλά να κάνουμε.

    Υπολογίζουμε πολύ σ' αυτή τη συνεργασία, γι' αυτό το λόγο ένα από τα πρώτα βήματα μας ήταν να συγκροτήσουμε την Επιτροπή, που βρίσκεται σήμερα εδώ και την οποία προβλέπει ο νόμος, την κοινή Επιτροπή των Υπουργείων Τουριστικής Ανάπτυξης, της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ, στην οποία συμμετέχουν και οι Νομάρχες, σύμφωνα με τον Ν. 3270 με τον οποίον καθορίστηκαν και οι αρμοδιότητες του Υπουργείου μας.

    Καλούμεθα σήμερα να καθορίσουμε τις πολιτικές κατευθύνσεις πάνω στις οποίες θα κινηθούμε όλοι μαζί μέσα σε πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας, να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας και να ενεργοποιήσουμε όλους τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας, που πλέον έχουν θεσμικό συνομιλητή το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.

    Ήδη έχει προηγηθεί - και φαντάζομαι το έχετε πληροφορηθεί - συνάντηση με τους Γενικούς Γραμματείς της Περιφέρειας, κατά την οποία και αποφασίστηκε η σύσταση Περιφερειακού Συμβουλίου στο πλαίσιο του οποίου έχει θεσμοθετηθεί η συνεργασία ανάμεσα στο Υπουργείο μας και την Περιφέρεια.

    Στην προσπάθεια ποιοτικής αναβάθμισης του ελληνικού τουρισμού ως επιδιωκόμενος στόχος τίθεται και η ισόρροπη ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας. Ο τουρισμός αποτελεί μοναδική ευκαιρία προόδου και ανάπτυξης της χώρας μας συνολικά, καθώς κατ' αρχήν δημιουργούνται θέσεις εργασίας καταπολεμώντας την ανεργία που είναι εντονότερη στην ελληνική επαρχία.

    Επίσης, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις αποκέντρωσης και συγκράτησης των πληθυσμών στην ελληνική επαρχία και ειδικότερα των νέων. Βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων μέσω της ανάπτυξης των τουριστικών υποδομών. Διατηρείται και αναδεικνύεται η πολιτιστική μας κληρονομιά.

    Η Κυβέρνηση μας έχει εξ αρχής εκφράσει τη θέλησή της να προωθήσει την τουριστική της πολιτική στο εσωτερικό της χώρας σε συνεργασία πάντα με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης. Εδώ θα ήθελα να σας πω ότι σημαντικό ρόλο έχει παίξει στη διαμόρφωση αυτής της αντίληψης στο Υπουργείο μας και η προγενέστερη δική μου αυτοδιοικητική εμπειρία.

    Πάντα πίστευα και πιστεύω ότι η Αυτοδιοίκηση και σε τοπικό και σε νομαρχιακό επίπεδο μπορεί πολλά να κάνει, φτάνει να τύχει της απαραίτητης στήριξης και ενθάρρυνσης από το κεντρικό κράτος. Και η Κυβέρνηση, όπως γνωρίζετε, έχει δώσει προτεραιότητα στην ελληνική περιφέρεια, άρα και στους θεσμούς που την εκπροσωπούν.

    Θεωρούμε ότι προϋπόθεση για την επιτυχή εφαρμογή της νέας στρατηγικής για τον τουρισμό σε εθνικό επίπεδο είναι η από κοινού προσπάθεια ανάμεσα στην κεντρική εξουσία και στην Αυτοδιοίκηση. Αυτός είναι και ο στόχος της σημερινής μας συνάντησης.

    Κυρίες και κύριοι, μέχρι τώρα αυτό δεν γινόταν. Δεν υπήρχε ποτέ στο παρελθόν συγκροτημένη και συντονισμένη πολιτική για τον τουρισμό. Κυριαρχούσε ο αυτοσχεδιασμός, η προχειρότητα. Και αν τύχαινε να βρεθεί κάποιος εμπνευσμένος χειριστής με διάθεση δουλειάς και όραμα, τότε βλέπαμε και αποτελέσματα. Αλλά αυτό συνόδευε και τη γενικότερη εικόνα του ελληνικού τουρισμού.

    Αυτά όμως πλέον ανήκουν στο παρελθόν. Φαντάζομαι ότι κι εσείς συμμερίζεστε την άποψη ότι πρέπει να συντονίσουμε τις δράσεις μας, να συνεργαστούμε. Κι εδώ στο σημείο αυτό να πω ότι οι Νομάρχες αλλά και οι Δήμαρχοι της χώρας μας έχουν την αμέριστη συμπαράσταση μας.

    Γνωρίζετε ότι τους τελευταίους μήνες με τους συνεργάτες μου αλωνίζουμε κυριολεκτικά τη χώρα και πρέπει να σας πω ότι τα μηνύματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για το πώς αντιλαμβάνεται η περιφέρεια τη σχέση της μαζί μας. Συγχρόνως όμως ανακαλύπτουμε τον πλούτο σε ιδέες και ανθρώπους που έχει η ελληνική περιφέρεια. Θέλουμε λοιπόν να σας στηρίξουμε στη δουλειά σας και στην αποστολή σας.

    Αυτή η σημερινή συνεδρίαση θα πρέπει να είναι η απαρχή μιας αποδοτικής συνεργασίας μέσα από την εξέταση επιμέρους τουριστικών θεμάτων σε τοπικό και νομαρχιακό επίπεδο.

    Και θα ήθελα ειλικρινά να εκφράσω την αισιοδοξία μου για την θετική έκβαση αυτής της συνάντησης για το καλό του ελληνικού τουρισμού αλλά και συνολικά της χώρας μας και της κοινωνίας της Ελλάδας με έμφαση πάντοτε στην ελληνική περιφέρεια.

    Και βέβαια με την ευκαιρία αυτής της συνάντησης θα ήθελα να σας ζητήσω τη συνδρομή και τη συμμετοχή σε αυτή τη συνολική εθνική προσπάθεια ποιοτικής αναβάθμισης του ελληνικού τουρισμού.

    Γιατί κακά τα ψέματα, αγαπητές μου φίλες και φίλοι, η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας, η οποία συνδέεται με τη νέα τουριστική της ταυτότητα, κάθε άλλο παρά μας τιμά. Η Ελλάδα πρέπει να νοικοκυρευτεί. Πριν φτάσουμε σ΄ αυτό που λέμε στην ποιοτική επανάσταση, να έχει περάσει ένα στάδιο νοικοκυρέματος της χώρας.

    Ζείτε στην ελληνική περιφέρεια, γνωρίζετε καλύτερα από όλους εμάς τις αδυναμίες και τις δυνατότητες της. Ζείτε καθημερινά τις εικόνες εγκατάλειψης και αδιαφορίας. Σημειώνετε την έλλειψη αισθητικής στη γενικότερη έκφραση της ελληνικής περιφέρειας.

    Σ' αυτόν τον τόπο που τόσο πλουσιοπάροχα προικίστηκε από την ιστορία, από τον πολιτισμό και από την φύση, έρχονται αυτές οι εικόνες οι οποίες δεν συνάδουν με τη νέα πολιτιστική μας ταυτότητα. Γιατί κακά τα ψέματα, τουριστική πολιτική που δεν συνδυάζεται με πολιτισμένο και νοικοκυρεμένο περιβάλλον δεν μπορεί να αποδώσει.

    Ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης πέφτει στους δικούς σας ώμους. Είπα στην αρχή ότι μέσα, δυνατότητες, δεν έχουν δοθεί στον βαθμό που θα έπρεπε στην Τοπική και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Τουλάχιστον στο κομμάτι που αναλογεί και αντιστοιχεί στη δική μας συνεργασία, ας βρούμε από κοινού τόπους.

    Στη σημερινή συνεδρίαση, η οποία θα συνοδευτεί από εισήγηση που θα κάνει ο Υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Λιάσκος, θα αναπτυχθούν και θέματα που αφορούν στην τουριστική προβολή της Ελλάδας, συνολικά αλλά και περιφερειακά. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλουμε τον τελευταίο καιρό και η οποία ήδη δίνει αισθητά αποτελέσματα για την προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό.

    Θυμίζουμε ότι από 7 εκ. ευρώ που ήταν η τελευταία επένδυση, γιατί περί επένδυσης πρόκειται όταν μιλάμε για δαπάνες για τη διαφήμιση, το ποσόν ανέβηκε σε 31,9 εκ. ευρώ συνολικά για την τουριστική προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό. Και η διαφημιστική μας εκστρατεία αυτή τη στιγμή που είμαστε εμείς εδώ βρίσκεται σε εξέλιξη σε ολόκληρο τον κόσμο. Μια διαφημιστική εκστρατεία που αναδεικνύει τη νέα εικόνα της χώρας.

    Επιμένω όμως σ' αυτό που σας είπα πριν. Αν όλα αυτά τείνουν απλώς στο να επηρεάσουν κόσμο για να επισκεφτεί την Ελλάδα, αυτά δεν αρκούν. Ο επισκέπτης που θα πειστεί στην εικόνα της χώρας μας, κυρίως με την μεταολυμπιακή μεγάλης κλίμακας επιτυχία που έχει η παρουσία μας ανά τον κόσμο, όλα αυτά αν δεν συνδεθούν με νοικοκύρεμα της καθημερινότητας μας, με ένα πολιτισμένο περιβάλλον, δεν θα έχουν αντίκρισμα.

    Στόχος δεν είναι να έρθει ο κόσμος, είναι αυτοί που θα έρθουν, να φύγουν και να θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Κι αυτό σημαίνει, όπως είπα πρωτύτερα, ένα γενικό νοικοκύρεμα σε επίπεδο υποδομών, γενικότερης εικόνας της χώρας, υπηρεσιών.

    Η ποιότητα είναι το κριτήριο που θα παίξει το σημαντικότερο ρόλο στη νέα τουριστική μας προσπάθεια. Γνωρίζετε, ότι το διεθνές περιβάλλον, η παγκόσμια αγορά είναι σκληρή, αδυσώπητη, ανταγωνιστική. Ήδη ξεπηδάνε νέες ανταγωνίστριες χώρες, οι οποίες αναδεικνύουν νέους προορισμούς και παίρνουν ένα πολύ μεγάλο μέρος της παγκόσμιας τουριστικής πίτας, θα λέγαμε.

    Η Ελλάδα πάντα είχε μια ξεχωριστή θέση και το γνωρίζουμε αυτό. Παρά τα όσα δεν έγιναν, εξακολουθεί να κρατάει τη 10η θέση σε παγκόσμια κατάταξη και αν θέλετε και μια αναλογία ενδιαφέρουσα, περίπου κάθε χρόνο να διπλασιάζει τον πληθυσμό της. Κάτι που νομίζω καμία μεγάλη τουριστική χώρα αντίστοιχης δύναμης δεν το καταγράφει.

    Γι' αυτό και όταν συγκρίνουμε, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Οι δυνατότητες όμως είναι πολύ μεγαλύτερες. Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα η χώρα μας μπορεί να αναδειχθεί ως έναν εκ των πρώτων προορισμών. Και σ' αυτό συνηγορούν και το περιβάλλον και το επίπεδο της δικής μας ζωής και ο πολιτισμός μας.

    Το λέω αυτό, γιατί έχουμε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα φιλικό στον άνθρωπο, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι κι αλλού. Αλλά είναι μία πραγματικότητα. Έχουμε μία κοινωνία ανθρώπινης κλίμακας, μία φιλόξενη ατμόσφαιρα από τις μοναδικές στον κόσμο.

    Τι πρέπει όμως να κάνουμε; Αυτό που έχουμε στο σπίτι μας και που θέλει να κυριαρχούν η φιλοξενία, η καθαριότητα, η ευταξία, γιατί είμαστε πράγματι ένας από τους καθαρότερους λαούς στον κόσμο, να βγει στους δρόμος και στις πλατείες των πόλεων και των χωριών μας. Και από εκεί είναι που ξεκινάνε με αυτή την πολύ απλή προσέγγιση οι ευθύνες που από κοινού καλούμεθα να μοιραστούμε.

    Μιλώντας πάλι για τη διαφήμιση θα ήθελα να σας πω, ότι επιπλέον στο ποσό που προανέφερα κονδύλια της τάξεως των 28 εκατομμυρίων θα διατεθούν για τη διαφήμιση από τη θεσμοθετημένη χρηματοδότηση των εσόδων που προκύπτουν από την απορρόφηση μέρους των μικτών κερδών των Καζίνο της Πάρνηθας και της Κέρκυρας.

    Η διαφημιστική μας καμπάνια έχει ήδη ξεκινήσει και αυτό είναι πρωτιά μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2004 προσαρμοζόμενοι στις τάσεις της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς με τρεις φάσεις υλοποίησης.

    Η πρώτη ολοκληρώθηκε στα μέσα Ιανουαρίου του 2005. Η δεύτερη έχει ξεκινήσει από το τέλος Ιανουαρίου και θα κορυφωθεί σε γ΄ φάση μετά το τέλος Φεβρουαρίου μέχρι και το Μάιο ανταποκρινόμενοι ανάλογα στις ιδιαιτερότητες της κάθε αγοράς, αλλά και των εξελίξεων και των τάσεων στη διεθνή τουριστική αγορά.

    Θα υπάρξουν επίσης κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών και άλλες πιο εξειδικευμένες τουριστικές διαφημιστικές παρεμβάσεις για στοχευμένο τουριστικό κοινό, καθώς και οι διαφημιστικές εκστρατείες της κάθε περιφέρειας και του κάθε Νομού.

    Στο σημείο αυτό θα ήθελα να υπογραμμίσω, ότι φέτος θα κινηθούμε συντονισμένα και πλέον όχι όπως συνέβαινε στο παρελθόν αποσπασματικά και κατακερματισμένα, ώστε το βασικό επικοινωνιακό σήμα της Ελλάδος να είναι κοινό και να αποτελέσει αυτό που στην γλώσσα της επικοινωνίας λέγεται «Brand name» του ελληνικού τουρισμού, το «Brand name»της Ελλάδος.

    Δεν περιοριζόμαστε όμως μόνο στην παγκόσμια αγορά, καθώς ήδη ξεκινήσαμε και το πρόγραμμα του εσωτερικού τουρισμού που έχει ξεχωριστή σημασία για σας, αλλά και για την ελληνική περιφέρεια γενικότερα, κάτω από τον τίτλο «Μένουμε Ελλάδα» για την ευαισθητοποίηση των Ελλήνων πολιτών, όσον αφορά στην προβολή των ελληνικών προορισμών. Και είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις μέσα στη χώρα μας, που θα αφορούν στην ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού.

    Εμείς, ως Υπουργείο, αλλά και συνολικά η Κυβέρνηση, έχουμε αναλάβει τη δέσμευση να γίνει προσιτός οικονομικά ο κάθε προορισμός, ώστε όλοι οι Έλληνες και οι κάτοικοι της χώρας αυτής να έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν τον τόπο που γεννήθηκαν και που επέλεξαν να ασκούν το δικαίωμά τους στη ζωή.

    Η στρατηγική πρόκληση του έργου είναι να αξιοποιήσουμε τη διεθνή τουριστική προβολή για να οικοδομήσουμε πάνω στις υπεραξίες που έφεραν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη χώρα μας και να συμβάλουμε στην ανάπτυξη της διεθνούς εικόνας της Ελλάδος, αλλά και μίας κατά γενική ομολογία αποδοχής της χώρας μας στον κόσμο που πλέον βγαίνει στο διεθνές σκηνικό με ενισχυμένο κύρος. Ένα κύρος όμως και μία θετική εικόνα που πρέπει να διατηρήσουμε πάση θυσία.

    Με το στρατηγικό σχεδιασμό και την όλη διαχείριση εξασφαλίζουμε την μακροπρόθεσμη απόδοση του έργου, γι' αυτό θα πρέπει να δούμε όλη αυτή την προσπάθεια που καταβάλουμε ως επένδυση προς όφελος όλων μας.

    Στο σημείο αυτό θα ήθελα να θυμίσω, ότι το Υπουργείο εξ αρχής υιοθέτησε στρατηγική σε βάθος χρόνου τουλάχιστον δεκαετίας, γιατί όπως συνηθίζω να λέω, αυτές οι αλλαγές και κυρίως οι ποιοτικές αλλαγές δεν γίνονται με ένα μαγικό ραβδί από τη μια στιγμή στην άλλη, χρειάζονται χρόνο, πρέπει να ωριμάσουν σε σχέση με την ελληνική κοινωνία, με την ελληνική οικονομία και βεβαίως να περάσουν και μέσα από την καλλιέργεια της τουριστικής συνείδησης των επιχειρηματιών, αλλά και των πολιτών της Ελλάδος.

    Επιλέγουμε η χώρα μας να είναι προορισμός τουριστικός με τη σύγχρονη έννοια του όρου. Και πρέπει να δημιουργήσουμε τις αντίστοιχες υποδομές και βεβαίως τη διαμόρφωση ενός άλλου περιβάλλοντος. Και μιας και μιλάμε για υποδομές, είναι τεράστιες οι ευθύνες του ελληνικού κράτους που δυστυχώς κυρίως την περιφέρεια την έχει αφήσει τόσο πολύ πίσω.

    Πρέπει να καταλάβουμε, κυρίες και κύριοι, ότι χωρίς σύγχρονες υποδομές τουριστική πολιτική δεν μπορεί να ασκηθεί. Με αεροδρόμια σαν κι αυτά που έχει η ελληνική περιφέρεια, δεν δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να καταστεί ένας προορισμός ελκυστικός. Όλοι αυτοί που διακινούν ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου τουριστικού ρεύματος θέτουν όρους, έχουν απαιτήσεις και βάζουν προϋποθέσεις.

    Η Ελλάδα από την ώρα που κάνει αυτή τη στρατηγική επιλογή πρέπει να ανταποκριθεί. Και στο σημείο αυτό θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, γιατί έχω συνομιλήσει καθ' όλη τη διάρκεια των τελευταίων μηνών με πολλούς και πολλές από εσάς, την αγωνία για να αναδείξετε τις περιοχές σας σε πρώτης προτεραιότητας τουριστικούς προορισμούς, διότι κάθε γωνιά της Ελλάδος, κάθε Νομός έχει τα ξεχωριστά του χαρακτηριστικά.

    Και εδώ θα ήθελα να αναφερθώ για μια ακόμη φορά στη σημασία που έχει η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε γωνιάς της Ελλάδος. Σ' αυτό θα βοηθήσουμε κι εμείς συμβάλλοντας με το επικοινωνιακό μας στρατηγείο, γιατί όλα αυτά που σήμερα εγκαινιάζουμε δεν γίνονται για το θεαθήναι, έχουν σαν απώτερο στόχο να αισθανθείτε εσείς ότι έχετε κοντά σας την Κυβέρνηση, κοντά σας τους μηχανισμούς και τα επιτελεία μας, αλλά και εμείς να αισθανθούμε ότι μοιραζόσαστε μαζί μας το αίσθημα ευθύνης και της μεγάλης υποχρέωσης που έχουμε συνολικά αναλάβει για το τουριστικό μέλλον της χώρας.

    Στη δημιουργία αυτή που έχει να κάνει με την καινούργια εικόνα της χώρας συμμετείχαν με τις ιδέες τους όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στην αποκαλούμενη ελληνική τουριστική βιομηχανία. Με άλλα λόγια ξεκινήσαμε όπως είχα προαναγγείλει εδώ και 10 μήνες έναν ανοιχτό εθνικό διάλογο με όλους τους φορείς που διαμορφώνουν το ελληνικό τουριστικό προϊόν τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα. Δημιουργήσαμε μ' αυτό τον τρόπο ένα ευρύ πλαίσιο συνεργασίας, συναίνεσης και ένα επικοινωνιακό στρατηγικό σχεδιασμό με εθνική εμβέλεια.

    Το consortium των διαφημιστικών εταιρειών που ανέλαβαν την διαφημιστική μας εκστρατεία θα σας παρουσιάσει σε λίγο το διαφημιστικό μας πρόγραμμα όπως ξεκίνησε και όπως εξελίσσεται και σας το περιέγραψα πριν. Εκεί θα έχετε πολλά να σημειώσετε και είμαι βέβαιος, ότι θα οδηγηθείτε στο συμπέρασμα, ότι πρέπει να καταστήσουμε ενιαία την τουριστική προβολή της χώρας.

    Εικόνες σαν και αυτές που όλοι γνωρίζουμε, όπου κατακερματισμένα και αποσπασματικά διαφημιζόταν η χώρας μας το εξωτερικό πρέπει να τελειώνουν, διότι δεν αποδίδουν, πάρα πολύ απλά. Τα χρήματα που διαθέτετε πρέπει να επενδύονται και κυρίως να φέρνουν αποτελέσματα. Είμαστε η μοναδική χώρα που κινείται σ' αυτό το επίπεδο από πλευράς τουριστικής οργάνωσης που δεν έχουμε καταστήσει ενιαία την προς τα έξω έκφραση επικοινωνιακά της χώρας.

    Θα τα καταφέρουμε όμως. Σε επίπεδο περιφέρειας έχουν ήδη γίνει βήματα μπροστά, τώρα απομένει και μέσα από την Επιτροπή αυτή που θα μας φέρνει σε επαφή, αλλά και μέσα από τις κατ' ιδίαν συνεργασίες να το καταστήσουμε πλέον θέμα ρουτίνας για τα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν. Η Ελλάδα πρέπει να έχει ενιαία εταιρική ταυτότητα στην σκληρή παγκόσμια τουριστική αγορά.

    Κυρίες και κύριοι, δεν αρκούμαστε πλέον στην αύξηση της τουριστικής κίνησης της φετινής τουριστικής χρονιάς. Αυτό είναι το λιγότερο και είναι επιφανειακή προσέγγιση. Στόχος μας είναι, όπως προανέφερα, μέσα από μία μακροπρόθεσμη στρατηγική να επαναπροσδιορίσουμε την αξία και το εύρος του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, ειδικότερα δε αν λάβει κανείς υπόψη, ότι σύμφωνα με μία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και έχει σημασία αυτό, το 70% εκείνων που πρόκειται να ταξιδέψουν τα χρόνια που έρχονται εκφράζουν την επιθυμία να επισκεφτούν και την Ελλάδα.

    Δεν ξέρουμε τελικά πόσοι θα έρθουν απ' αυτό το 70%, αλλά το ποσοστό είναι πολύ μεγάλο. Και δεν θα αποδειχθούμε έξυπνοι, εάν δεν αξιοποιήσουμε αυτή την δυνατότητα. Σ' εμάς εναπόκειται να ανοίξουμε τις πόρτες της χώρας μας αξιόπιστα και σοβαρά.

    Πριν δώσω, λοιπόν, το λόγο στον κ. Λιάσκο ο οποίος είναι και ο βασικός εισηγητής της σημερινής μας συνάντησης, θα ήθελα να σας καλέσω να πιστέψουμε όλοι μαζί σε ένα νέο όραμα για τον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος πρέπει και μπορεί να ανέλθει στο επίπεδο που του αναλογεί και του αρμόζει από την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας, από ένα απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον, αλλά και την παρουσία της πλέον στο διεθνές σκηνικό.

    Τα υλικά και οι ιδέες υπάρχουν, αλλά και οι άνθρωποι υπάρχουν. Είναι στο χέρι μας να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα, στην πατρίδα μας να έχει τα επόμενα χρόνια έναν τουρισμό διεθνούς κύρους, κάτι που θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες συμβάλλοντας και στον πολιτισμό και στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής.

    Μ' αυτές, λοιπόν, τις σκέψεις θα ήθελα να σας καλωσορίσω σήμερα και να σας καλέσω να κρατήσουμε ανοιχτή αυτή τη συνεργασία. Εγώ και οι συνεργάτες μου θα είμαστε πυκνά συχνά κοντά σας σε κάθε γωνιά της Ελλάδος, αλλά και εσείς να αισθάνεστε ότι αυτό το Υπουργείο είναι ένα από τα σημαντικά για την επιτυχία της δικής σας αποστολής την οποία και εύχομαι με όλη μου την καρδιά».

    Ο Υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αναστάσιος Λιάσκος τόνισε στην ομιλία του :

    «Να σας καλημερίσω κι εγώ με τη σειρά μου και να χαιρετίσω την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης με την εκπροσώπηση της ΕΝΑΕ και της ΚΕΔΚΕ, σηματοδοτώντας μ' αυτόν τον τρόπο το πώς η νέα διοίκηση του Υπουργείου συνδέει την τουριστική πολιτική της χώρας από την περιφέρεια μέχρι και τη Νομαρχία και το Δήμο έτσι ώστε να μπορέσουμε να παράξουμε αποτελεσματική και ενιαία τουριστική πολιτική.

    Κυρίες και κύριοι, το νέο ξεκίνημα του ελληνικού τουρισμού συμπίπτει με μία γενικευμένη διεθνή τουριστική κρίση, της οποίας οι επιπτώσεις έχουν γίνει αισθητές στην Ελλάδα. Αυτή είναι η αλήθεια. Ταυτόχρονα όμως σηματοδοτείται και από την εικόνα των επιτυχημένων Ολυμπιακών Αγώνων, όπου είναι μία πρόκληση για την παραπέρα πορεία μας με την μεταολυμπιακή στρατηγική.

    Δυστυχώς οι προηγούμενες πολιτικές επέδειξαν αδυναμία αντίληψης της σημασίας του τουρισμού για την ανάπτυξη και την οικονομία της χώρας. Πυλώνες της νέας στρατηγικής για τον τουρισμό είναι το τρίπτυχο «πολιτισμός περιβάλλον ανάπτυξη».

    Με το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον τουρισμό, βασικά πολιτικά σημεία του οποίου θα σας υπενθυμίσω σήμερα, οργανώνουμε τη διοικητική και οργανωτική δομή των τουριστικών κρατικών υπηρεσιών της χώρας μας σε έναν ενιαίο μηχανισμό υπό την εποπτεία του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.

    Το Υπουργείο συγκεντρώνει τις επιτελικές αρμοδιότητες και καθιστά τον ΕΟΤ εκτελεστικό βραχίονα της πολιτικής του. Τα βασικά σημεία του νέου θεσμικού πλαισίου είναι τα εξής:

    Με την ανασυγκρότηση του Υπουργείου επανέρχονται οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Τουρισμού στον ΕΟΤ. Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις που με Προεδρικό Διάταγμα στο παρελθόν είχαν διαλυθεί, δημιουργώντας μέχρι σήμερα σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των τουριστικών φορέων και σημαντική στέρηση στην επίλυσή τους.

    Ο ΕΟΤ δραστηριοποιείται πλέον ως εκτελεστικός βραχίονας της τουριστικής πολιτικής του Υπουργείου στα επίπεδα «αδειοδότηση πιστοποίηση έλεγχος». Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης, η πρώην Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων αλλάζει ρόλο με το νέο νομοσχέδιο, με το 3270 και πλέον έχει κύριο γνώμονα την αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΟΤ με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη και ιδίως την οργάνωση και ανάπτυξη προγραμμάτων εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Παραδείγματος χάρη, ιαματικός, συνεδριακός και οποιαδήποτε άλλη μορφή απαιτεί ειδικές υποδομές. Το κράτος δηλαδή γίνεται πρωτοπόρο ξανά στην προώθηση των νέων μορφών τουρισμού κάνοντας ένα άλμα μπροστά, όπως κάποτε έγινε και στο παρελθόν.

    Προβλέπουμε, μεταξύ των Διευθύνσεων που δημιουργούνται, μία Διεύθυνση απλούστευσης των διαδικασιών, η οποία είναι κυρίαρχη Διεύθυνση για την πάταξη της γραφειοκρατίας και μία άλλη Διεύθυνση Τουριστικών Επενδύσεων, η οποία θα είναι στον ΕΟΤ και θα αναλαμβάνει αυτή η Διεύθυνση την υποστήριξη της οποιασδήποτε επενδυτικής πρότασης σύνθετου χαρακτήρα και μεγάλης κλίμακας.

    Συστάθηκε ήδη, η Επιτροπή είναι αυτή που έχουμε σήμερα του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης με την ΕΝΑΕ και την ΚΕΔΚΕ. Η πρώτη μας συνάντηση, είπαμε, είναι σήμερα εδώ, προκειμένου να υπάρξει εφαρμογή ενιαίας τουριστικής πολιτικής Υπουργείου, Περιφέρειας, Νομαρχίας, Δήμου και ενιαίας ταυτότητας στο τουριστικό μας προϊόν. Τα είπε προηγούμενα ο κ. Υπουργός.

    Με κοινές υπουργικές αποφάσεις επίσης συστάθηκαν και συστήνονται, συνεχίζουν δηλαδή μεταξύ Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και των κατά περίπτωση εμπλεκομένων Υπουργείων, των οποίων αρμοδιότητες επηρεάζουν καταλυτικά το τουριστικό προϊόν, Επιτροπές επεξεργασίας των θεμάτων που αφορούν στον τουρισμό και όπως σας είπα δεν είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου μας.

    Προβλέπουμε με Προεδρικό Διάταγμα την ίδρυση γραφείων υποστήριξης του ΕΟΤ ανά νομό και ανά τουριστικό προορισμό. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για σας σήμερα γιατί πλέον έχετε τον τουρισμό μέσα στο νομό σας για να συνεργάζεστε, αλλά και ταυτόχρονα σε Νομαρχίες όπου υπάρχουν αρκετοί τουριστικοί προορισμοί, θα υπάρξουν και περισσότερα γραφεία.

    Τέλος, προβλέπουμε τη μεταφορά των γραφείων εξωτερικού στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και την ανάθεση σ' αυτά επιτελικού ρόλου στα πλαίσια της επικοινωνιακής στρατηγικής για την προβολή της χώρας και την ανάδειξή της εκτός από τουριστικό προορισμό σε τόπο προσέλκυσης ξένων άμεσων επενδύσεων σ' αυτόν τον τομέα.

    Το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης επανασχεδίασε την προβολή της Ελλάδας και του ελληνικού τουρισμού. Είπε ο κ. Υπουργός προηγούμενα αναλυτικά. Ήδη το διαφημιστικό πρόγραμμα της χώρας τρέχει σε όλον τον κόσμο για πρώτη φορά τόσο έγκαιρα, τόσο στοχευμένα, τόσο αποτελεσματικά.

    Πρέπει να ξέρετε και το ξέρετε ότι, συνήθως ξεκινούσε Απρίλιο-Μάιο, όταν οι τουρίστες είχαν ήδη έρθει στην Ελλάδα και αρκετοί απ' αυτούς επέστρεφαν, ενώ η δημόσια δαπάνη για πρώτη φορά θα ανέλθει περίπου σε 60.000.000 . Ήδη τα πρώτα 31.000.000 τρέχουν και τα επόμενα μέσα στο χρόνο θα έχουμε στοχευμένες δράσεις προβολής.

    Στο νέο ξεκίνημα συνεργασίας στα πλαίσια της Επιτροπής με την ΕΝΑΕ και την ΚΕΔΚΕ σας καλέσαμε όλους εδώ αξιότιμοι κ.κ. Νομάρχες για να συζητήσουμε και να προσδιορίσουμε τους κανόνες προβολής ώστε να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων προβολής των Νομαρχιών σας.

    Σκοπός μας είναι να συντονίσουμε τις δράσεις μας σε ενιαία γραμμή σε όλο το προωθητικό διαφημιστικό υλικό. Παραδείγματος χάρη, θα πρέπει στα εξώφυλλά σας πλέον στα ελληνόγλωσσα ή τα ξενόγλωσσα έντυπα, όπως είπε ο κ. Υπουργός, να αναγράφεται η χώρα μας και να εμφανίζεται το νέο λογότυπο του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.

    Λυπάμαι που θα το πω, επειδή συγχρηματοδοτούμε αυτή την προβολή, πρέπει να ξέρετε ότι και παλαιότερα όταν είχα την ευθύνη του τομέα στην Αντιπολίτευση, αλλά και σήμερα συνεχίζουμε να βλέπουμε έντυπα Νομαρχιών που έχουν τουριστικούς προορισμούς χωρίς να αναγράφεται ούτε η χώρα, ούτε πού βρίσκεται.

    Αντιλαμβάνεστε ότι ξοδεύονται πολλά εκατομμύρια τα οποία πετιόνται στον αέρα γιατί σε οποιαδήποτε έκθεση στο εξωτερικό, όταν πάρει κάποιος παραδείγματος χάρη, ένα φυλλάδιο πολυτελέστατο που γράφει «Πάτμος» επάνω χωρίς τίποτε άλλο και πάει δέκα μέτρα πιο πέρα, δεν θυμάται ούτε πού είναι αυτό το μέρος, ούτε πώς θα το βρει. Είναι πάρα πολλά και σημαντικά αυτά τα προβλήματα, τα οποία δημιουργούνται μέσα στην προβολή μας.

    Το Υπουργείο επίσης επαναπροσδιορίζει την παρουσία του στις Διεθνείς Εκθέσεις με σύγχρονα μέσα και ανάλογη εμφάνιση. Έχετε πάρει μία γεύση και θα δείτε και στη συνέχεια. Θα πρέπει λοιπόν κι εσείς να συμβαδίσετε μ' αυτή τη νέα τάση και να συνεργάζεστε με τις αρμόδιες υπηρεσίες για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

    Μεμονωμένες εμφανίσεις οι οποίες δεν έχουν τίποτα να επιδείξουν, όπως αντιλαμβάνεστε, κάνουν κακό και συνολικά στη χώρα και μόνο προβολή δεν είναι. Άλλωστε παράδειγμα, γιατί εδώ δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική, είναι στις Εκθέσεις εξωτερικού που όλοι έχετε πάει, τα περίπτερα των άλλων κρατών. Δεν υπάρχουν τέτοιες μεμονωμένες δράσεις.

    Βασικός άξονας της τουριστικής μας πολιτικής αποτελεί η ενίσχυση των ειδικών μορφών τουρισμού με στόχο τον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος. Κατά συνέπεια παρακαλείστε να δώσετε ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο προβολής των ειδικών μορφών τουρισμού των νομών σας, καθώς και των ιδιαιτεροτήτων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει ο κάθε νομός.

    Είναι προφανές ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΤ είναι στη διάθεσή σας πάντοτε να σας συνδράμουν με την τεχνογνωσία τους σε οποιοδήποτε θέμα έχει σχέση με την προβολή του κάθε νομού. Το είχαμε πει άλλωστε και στους Προέδρους των Νομαρχιακών Επιτροπών Τουριστικής Προβολής τους οποίους είχαμε καλέσει εδώ.

    Έργο επίσης της Επιτροπής, αυτής της Επιτροπής που σήμερα για πρώτη φορά συνεδριάζει, είναι να αναδεικνύει προβλήματα και να βρίσκει λύσεις σε συνεργασία με σας σε θέματα τουριστικής σημασίας που αφορούν την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την καθαριότητα και τη δημόσια εικόνα σε τουριστικούς τόπους και μουσεία. Δηλαδή με λίγα λόγια ό,τι αφορά σκουπίδια, χωματερές, καθαριότητες και αν θέλετε γενικότερα την εμφάνιση των τουριστικών προορισμών.

    Πρέπει να προστατεύσουμε τους τουριστικούς μας πόρους και να μπορέσουμε να τους αναδεικνύουμε όπως τους αξίζει. Θα ήθελα να κάνω μία παύση και να σας πω ότι αυτό ίσως είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας. Ένας ατελείωτος σκουπιδότοπος.

    Προχθές, δεν ξέρω εάν είδατε, είχε μία εκπομπή στο MEGA πάνω σ' αυτό, όπου καταγγελλόμεθα πλέον παντού ότι οι τουριστικοί μας προορισμοί είναι από λίγο έως πολύ βρώμικοι. Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα μείζον θέμα που σας αφορά και αφορά βεβαίως και τον Α' βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην διαφημίζεται η Ελλάδα και να απαξιώνεται από τον επισκέπτη όταν έρχεται να τη δει.

    Σήμερα δημιουργούμε τις προϋποθέσεις έτσι ώστε το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης να υλοποιήσει τις δράσεις του σε συνεργασία με σας, με τους Δήμους και τους άλλους φορείς που εμπλέκονται στον τουρισμό.

    Οι προϋποθέσεις είναι: η διαμόρφωση ενιαίας τουριστικής πολιτικής σε όλα τα επίπεδα. Η οργάνωση και ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού μέσα από την μεταολυμπιακή στρατηγική μας. Η κωδικοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας, οι προτάσεις για το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, όπου εκεί προτάσσουμε την ανάπτυξη των ειδικών εναλλακτικών μορφών τουρισμού και βέβαια τη στήριξή τους από τις δημόσιες επενδύσεις.

    Η αναθεώρηση του ΕΠΑΝ, η οποία καθίσταται εργαλείο για να διαμορφώσουμε αυτήν την πολιτική. Η επίλυση χρονίων προβλημάτων που καθορίζουν την πορεία του τουριστικού προϊόντος και είναι αρμοδιότητας άλλων Υπουργείων. Είπαμε προηγούμενα, όπως είναι η στρατηγική αερομεταφορών, προβλήματα χωροταξικού σχεδιασμού και πολεοδομίας, τουριστικών λιμένων, βίζα Σένγκεν, εξωραϊσμού τελωνειακών σταθμών και πυλών της χώρας, δρομολογίων κλπ.

    Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των γραφείων τουρισμού του εξωτερικού. Η ανάπτυξη μεγάλων τουριστικών επενδύσεων με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Άλλωστε και στον αναπτυξιακό νόμο που διαμορφώσαμε, θα είδατε ότι πλέον όλο το εύρος των τουριστικών δραστηριοτήτων συμπεριλαμβάνεται, με προτεραιότητες βέβαια στις ειδικές τουριστικές υποδομές, όπως είναι το γκολφ, οι μαρίνες, τα χιονοδρομικά κέντρα κλπ.

    Η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης με νέες ειδικεύσεις και νέες σχολές. Η διαρκής αναβάθμιση της προβολής του τουριστικού προορισμού της Ελλάδας με τη διαμόρφωση και υλοποίηση ειδικών προγραμμάτων marketing για την προβολή των τουριστικών μας πόρων.

    Κυρίες και κύριοι, η προβολή μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής πολιτικής για τον τουρισμό αποτελεί αναντίρρητη προτεραιότητα για το Υπουργείο μας για την αντιμετώπιση των χρονίων προβλημάτων παθογένειας που ταλανίζουν τις τουριστικές επιχειρήσεις, αναστέλλουν την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και δυστυχώς δεν μας αναδεικνύουν εκεί που μας αξίζει.

    Η ανάδειξη της Ελλάδας σε τουριστικό προορισμό πρώτης επιλογής είναι στόχος του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και επειδή απευθύνομαι στους Νομάρχες της χώρας, πρέπει να είναι και στόχος όλων μας.

    Αυτό μόνο με τη σφιχτή, τη δεμένη συνεργασία μεταξύ μας στη διαμόρφωση μιας νέας τουριστικής πολιτικής, μόνον έτσι μπορεί να επιτευχθεί. Και σας διαβεβαιώ ότι εμείς θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια κι αυτή η Επιτροπή με την ΕΝΑΕ και την ΚΕΔΚΕ που συστήσαμε, έχει ακριβώς αυτόν το σκοπό, της αλληλοροής και της αλληλοϋποστήριξης με κοινό στόχο την ανάδειξη της πατρίδας μας στη θέση που της αξίζει».

    [06] ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΖΗΤΑ Ο ΣΥΝ

    Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2005 (20:57 UTC+2)

    Tη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για την ευρωπαϊκή συνταγματική συνθήκη ζητά ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, όπως τόνισε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του κόμματος Αλέκος Αλαβάνος. Για το σκοπό αυτό ο Συνασπισμός έχει ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Παράλληλα ο κ. Αλαβάνος τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής ενός ευρύτερου διαλόγου για το θέμα.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι το σχέδιο Συντάγματος δεν έχει δεδομένη μια δημοκρατική νομιμοποίηση και τάχθηκε κατά αυτού του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Σημείωσε δε ότι η καμπάνια του κόμματος δεν έχει μόνο εθνική διάσταση αλλά κινείται μέσα σε ευρύτερα ευρωπαϊκά πλαίσια.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΕΤΕΡΣΕΝ

    Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2005 (20:53 UTC+2)

    Με τον ειδικό απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ για το Κόσοβο Σέρεν Γέσεν Πέτερσεν, συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

    Μετά τη συνάντησή τους, ο κ. Πέτερσεν, έκανε την ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους:

    «Ο κ. Παπανδρέου με κάλεσε να τον συναντήσω για να συζητήσουμε την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Προφανώς, τα τελευταία χρόνια είναι ενεργά αναμεμειγμένος, παρακολουθώντας τις εξελίξεις από κοντά, και επίσης, συμφωνεί ότι, η φετινή χρονιά είναι πολύ σημαντική για το Κοσσυφοπέδιο, όπου ενδέχεται να προχωρήσουμε στις συνομιλίες για το τελικό status του Κοσσυφοπεδίου. Άρα, βασικά ενημέρωσα τον κ. Παπανδρέου για το πώς προχωρούμε στην κατεύθυνση των συνομιλιών για το τελικό status της περιοχής, και άκουσα μερικές από τις ιδέες του, που βασίζονται στην πολύχρονη ανάμειξή του στο θέμα μέσα από τις διάφορες ιδιότητές του», δήλωσε ο κ. Πέτερσεν.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ-ΠΕΤΕΡΣΕΝ

    Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2005 (20:39 UTC+2)

    Για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κόσοβο συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης και ο ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ στην περιοχή Σέρεν Γέσεν Πέτερσεν.

    «Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα έχει ζωηρότατο ενδιαφέρον για όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή της και ιδιαίτερα στο Κόσοβο, το οποίο εξακολουθεί να είναι μια σοβαρή εκκρεμότητα», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Μολυβιάτης.

    «Ο πολιτικός μας στόχος για την περιοχή είναι να εμπεδωθεί η ειρήνη, η ασφάλεια, η σταθερότητα, η ευημερία και η συνεργασία. Και πιστεύουμε ότι ο στόχος αυτός προωθείται και εξυπηρετείται με την σταδιακή πορεία όλων των χωρών της περιοχής προς την ένταξή τους στην Ε.Ε. Γιατί πιστεύουμε ότι έτσι μπορούν να δοθούν οι καλύτερες λύσεις πάνω στις αρχές και στις αξίες με τις οποίες οικοδομείται η Ευρώπη», υπογράμμισε.

    [09] Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ

    Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2005 (20:48 UTC+2)

    Η Ευρωπαική Επιτροπή, όπως γνωστοποιήθηκε σήμερα στην Κυβέρνηση, ενέκρινε τον αναπτυξιακό νόμο 3299/2004 που είχε κοινοποιηθεί στις 8 Δεκεμβρίου 2004, καθώς χαρακτήρισε το καθεστώς ενισχύσεων που προβλέπεται από αυτόν συμβατό με τη Συνθήκη της Ευρωπαικής Ένωσης.

    Κατόπιν τούτου, το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θα εκδώσει τις επόμενες ημέρες τις υπουργικές αποφάσεις, ώστε να αρχίσει η υποβολή επενδυτικών σχεδίων και η υλοποίηση του αναπτυξιακού νόμου, η οποία αναμένεται ότι θα δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομία. Σημειώνεται ότι η έγκριση από την Ευρωπαική Επιτροπή έγινε σε διάστημα μικρότερο από δύο μήνες, ενώ στην περίπτωση του αναπτυξιακού νόμου 2601/1998 χρειάσθηκαν περισσότερο από 9 μήνες και στη τροποποίησή του που έγινε με το Ν 187/2002 περισσότερο από 7 μήνες. Ο νόμος 3219/2004, που ψηφίσθηκε λίγο πριν από τις εκλογές από την προηγούμενη κυβέρνηση, απεσύρθη μετά από τις ενστάσεις που τέθηκαν από την πλευρά της Ευρωπαικής Επιτροπής.

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΓ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

    Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2005 (20:37 UTC+2)

    «Το Υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο την αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας των Πληροφοριακών Συστημάτων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά τη συνάντηση του με τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο.

    Ο κ. Αλογοσκούφης επισκέφθηκε το κέντρο δεδομένων και τους χώρους εργασίας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

    «Ήδη έχει ξεκινήσει μια πάρα πολύ σημαντική δουλειά, προκειμένου να καλύψουμε και καθυστερήσεις που έχουν υπάρξει στο παρελθόν. Γίνεται αναβάθμιση όλων των συστημάτων, και, βέβαια, όπως πάντα, το προσωπικό ξεπερνάει τον εαυτό του προκειμένου να βοηθήσει στην υλοποίηση όλων των σχεδίων για την αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας», σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης.

    «Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο στην αξιοποίηση όλων των πληροφοριακών δεδομένων, να γίνονται περισσότερες διασταυρώσεις στοιχείων και πιο αντικειμενικοί έλεγχοι, προκειμένου να έχουμε ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, να διευρύνουμε τη φορολογική βάση και να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή. Τα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, που έχουν πλήρη υποστήριξη από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, στόχο έχουν να υπάρξει καλύτερη επαφή κράτους και φορολογουμένου, αλλά και ένα πιο δίκαιο και αντικειμενικό φορολογικό σύστημα», πρόσθεσε.

    [11] ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2005 (17:35 UTC+2)

    Θετική αναφορά στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης να ξεκινήσει την δημοσιονομική απογραφή αμέσως μετά τις εκλογές, σημειώνεται στην αναφορά της Εκτελεστικής Επιτροπής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την κατάσταση και τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, καθώς σημειώνεται ότι η έλλειψη ικανοποιητικής πληροφόρησης εμποδίζει την αποτελεσματική παρακολούθηση και αξιολόγηση της οικονομίας και της οικονομικής πολιτικής. Επίσης, εκφράζεται η υποστήριξη του ΔΝΤ στη συνεχιζόμενη προσπάθεια της κυβέρνησης, σε συνεργασία με την Eurostat, για την βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης και στην απόφαση για συγκέντρωση στοιχείων σε ταμειακή βάση.

    Στην αναφορά του ΔΝΤ για την ασκούμενη οικονομική πολιτική, υπογραμμίζονται επίσης τα ακόλουθα:

    · Η προσαρμογή για το 2005 όσον αφορά στο δημοσιονομικό έλλειμμα, όπως παρουσιάζεται στον προϋπολογισμό, κρίνεται ικανοποιητική, αν και εκφράζονται κάποιες επιφυλάξεις που αφορούν αποκλειστικά στον ρυθμό ανάπτυξης. Επίσης, ενθαρρύνονται οι Ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν την φορολογική μεταρρύθμιση χρηματοδοτώντας το κόστος με εξοικονόμηση πόρων από άλλους τομείς. Η απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει τεχνική υποστήριξη από το ΔΝΤ για την βελτίωση της λειτουργίας του φορολογικού συστήματος και την αξιολόγηση των δημοσίων δαπανών θεωρείται, επίσης, ότι κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.

    · Γίνεται θετική αναφορά στις πολιτικές των Ελληνικών αρχών για την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και στην ενίσχυση του εποπτικού ρόλου της Τράπεζας της Ελλάδος. Η συμμετοχή της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Αξιολόγησης του Χρηματοπιστωτικού Τομέα, που έχει ήδη αποφασισθεί, κρίνεται σωστή και επιβεβλημένη.

    · Η πολιτική της κυβέρνησης που αποσκοπεί στην βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσω της απλοποίησης του φορολογικού συστήματος, τις αποκρατικοποιήσεις και την αύξηση του ανταγωνισμού στις αγορές προιόντος κρίνεται ιδιαίτερα θετική. Το ίδιο ισχύει και για την επιλογή της κυβέρνησης να βασισθεί στις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την αναβάθμιση των υποδομών, με την κατάρτιση ενός νέου θεσμικού πλαισίου.

    · Πέρα από την ενθάρρυνση στην κυβέρνηση να εφαρμόσει την πολιτική της για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας και του συστήματος δημόσιων προμηθειών, το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ μίας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, σημειώνοντας ότι η γήρανση του πληθυσμού αναμένεται να επιβαρύνει την δημοσιονομική κατάσταση. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο δημόσιος διάλογος για την επίλυση του προβλήματος πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, καθώς η καθυστέρηση της μεταρρύθμισης συνεπάγεται αύξηση του κόστους που μπορεί να αποφευχθεί. Επίσης, τάσσεται υπέρ της αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου για τις εργασιακές σχέσεις.

    [12] ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2005 (16:47 UTC+2)

    Κερδοφόρα ξεκίνησε τις συναλλαγές της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), όπως άλλωστε είχε ολοκληρώσει και την προηγούμενη, καθώς ο Γενικός Δείκτης τιμών των μετοχών ακολούθησε από την αρχή της συνεδρίασης ανοδική πορεία, καταγράφοντας υψηλότερα κέρδη από εκείνα των μεγάλων κεφαλαιαγορών της Ευρώπης.

    Σήμερα, εξάλλου, η γενικότερη εικόνα της αγοράς ήταν πολύ θετική, καθώς στήριξη στο Γενικό Δείκτη προσέφεραν, εκτός από τα Blue Chips και οι μετοχές της μέσης αλλά και της μικρότερης κεφαλαιοποίησης. Κατά τις σημερινές συναλλαγές, άλλωστε, και οι τηλεπικοινωνίες σημείωσαν αισθητά ποσοστιαία κέρδη.

    Συγκεκριμένα, όμως, η μικρή κεφαλαιοποίηση ήταν εκείνη που κατέγραψε εκρηκτική άνοδο. Έτσι, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης του ΧΑ, έκλεισε τελικά με κέρδη της τάξης του 1,04% και διαμορφώθηκε στις 2.941,37 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά, ο δείκτης κινήθηκε μεταξύ των 2.922,19 και των 2.951,05 μονάδων.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΈΣ

    Σε ό,τι αφορά στον όγκο των συναλλαγών, αυτός ήταν ικανοποιητικός, καθώς κινήθηκε σήμερα πάνω από τα 200 εκατομμύρια ευρώ (αισθητά πάνω από τα 200 εκατ. τον προτιμούν οι ειδικοί αναλυτές). Έτσι, ήταν μεγαλύτερος από εκείνον της Παρασκευής και ανήλθε στο ποσό των 213,9 εκατ. ευρώ.

    Από αυτά μόλις τα 12.047.856,98 ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένες μεταβιβάσεις, δηλαδή σε μεγάλα πακέτα μετοχών. Από τα πακέτα που άλλαξαν χέρια ξεχώρισαν εκείνα του ΤΙΤΑΝΑ, ύψους 2.213.820,00 ευρώ, στα 25,10 ευρώ και της ΕΤΕ, αξίας 2.193.314,98 ευρώ, στα 25,93 ευρώ.

    Χαρακτηριστικό της εικόνας και των σημερινών συναλλαγών είναι και το γεγονός ότι η ενίσχυση της περιφέρειας, οδήγησε το ισοζύγιο ανοδικών-καθοδικών τίτλων να κλείνει αισθητά υπέρ των πρώτων. Συγκεκριμένα, από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ, οι 230 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι 72 πτωτικών και 122 αμετάβλητων.

    Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο τιμής εμφάνισαν οι μετοχές των εταιριών ΕΡΙΟΥΡΓΙΑ (+20%), ΑΤΤΙ ΚΑΤ (+19,05%), ΚΡΕΚΑ (+17,42%) και των ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ και ALTEC (αμφότερες +16%). Αντίθετα, τη μεγαλύτερη πίεση δέχθηκαν οι τίτλοι των ΙΝΤΕΑΛ (-10,34%), ΒΙΟΣΩΛ (-7,41%) και EUROMEDICA (-7,14%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ- ΔΕΙΚΤΟΒΑΡΕΙΣ ΚΛΑΔΟΙ

    Θετικό πρόσημο, εξάλλου, έφεραν με τη λήξη των συναλλαγών και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, ενώ και ο Eurobank Mid 50 έκλεισε με άνοδο της τάξης του 0,73%. Ο δείκτης FTSE που εμφάνισε τη μικρότερη άνοδο (+0,69%) ήταν ο Mid 40 της μέσης κεφαλαιοποίησης.

    Αντίθετα, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία θετική μεταβολή κατέγραψε ο Small Cap 80 της μικρής, που σημείωσε κέρδη 1,81% και τον ακολούθησε FTSE/ASE 140, ο οποίος αντικατοπτρίζει την πορεία των υπολοίπων τριών δεικτών, καθώς κατέγραψε άνοδο 0,92%. Σε ό,τι αφορά στον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips, σημείωσε κέρδη της τάξης του 0,89%.

    Παράλληλη πορεία ακολούθησαν σήμερα οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών, με το μεν πρώτο να καταγράφει ικανοποιητική άνοδο της τάξης του 0,64% και το δε δεύτερο να σημειώνει ποσοστιαία κέρδη της τάξης 0,81%, αν και περιόρισε τα κέρδη του το τελευταίο ημίωρο των συναλλαγών.

    Η σημερινή, ικανοποιητική ποσοστιαία άνοδος του τραπεζικού δείκτη είναι αποτέλεσμα των σημαντικών αγορών μετοχών των ΠΕΙΡΑΙΩΣ (+2,28%), ΕΓΝΑΤΙΑ (+2,275), ΕΤΕ (+1,80%) και της ASPIS (+1,23%). Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τίτλοι των ΑΤΕ (-2,45%) και της ALPHA BANK (-1,07%).

    Στις τηλεπικοινωνίες, η θετική μεταβολή του δείκτη είναι απόρροια των αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις μετοχές της COSMOTE (+4,02%) και της ΛΑΝ ΝΕΤ (+1,16%), που αντισταθμίστηκε εν μέρει από τις πιέσεις στους τίτλους του ΟΤΕ (-1,47%) και της FORTHNET (-0,40%).

    ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΚΙ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Εξάλλου, και το ισοζύγιο των ανοδικών-πτωτικών κλαδικών και επιμέρους δεικτών παρουσίασε σήμερα αισθητή κλίση προς το μέρος των πρώτων. Συγκεκριμένα, από τους συνολικά 22 δείκτες, με τη λήξη των συναλλαγών, μόνον οι δύο από αυτούς έφεραν αρνητικό πρόσημο.

    Συγκεκριμένα, ποσοστιαία υποχώρηση κατέγραψε ο κλάδος των επενδύσεων, που σημείωσε μικρές απώλειες της τάξης του 0,12%, καθώς και εκείνος των τροφίμων και των ποτών, που υποχώρησε κατά 0,16%.

    Αντίθετα, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο εμφάνισε ο δείκτης της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, ο οποίος και έτρεξε με ρυθμό της τάξης του +2,69%, κυρίως, εξαιτίας των αυξημένων τοποθετήσεων στις μετοχές των εταιριών της MΠΑΜΠΗΣ ΒΩΒΟΣ (+3,14%) και της ΓΕΚ (+2,55%).

    Αισθητή άνοδο σημείωσαν κατά σειρά και οι δείκτες της κλωστοϋφαντουργίας (+2,22%), των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων (+2,09%), των ασφαλειών (+1,47%), των βιομηχανιών (+1,37%), των ειδών-λύσεων πληροφορικής (+1,30%), των διυλιστηρίων (+1,23%) και του χονδρικού εμπορίου (+1,11%).

    Κατά 0,99% αμφότεροι ενισχύθηκαν οι δείκτες της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας και της παράλληλης αγοράς και ακολούθησαν οι κλάδοι των εκδόσεων και εκτυπώσεων (+0,82%), των βασικών μετάλλων (+0,80%) και των συμμετοχών (+0,47%). Ελαφρά άνοδο σημείωσαν οι δείκτες της πληροφορικής και του λιανικού εμπορίου, κερδίζοντας σε ποσοστό 0,04% και 0,06% αντίστοιχα.

    [13] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΒΕΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2005 (16:19 UTC+2)

    Εκδήλωση με θέμα "Μεγάλα Τεχνικά Έργα στη Βουλγαρία" διοργανώνει την Παρασκευή, στις 11 το πρωί το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), σε συνεργασία με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Σόφια.

    Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση των κατασκευαστικών επιχειρήσεων για τις δυνατότητες συμμετοχής τους στην υλοποίηση των τεχνικών έργων που προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν με κοινοτική χρηματοδότηση - τα προσεχή έτη στη Βουλγαρία ενόψει της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Παράλληλα, στην εκδήλωση θα αναδειχθούν οι προοπτικές και οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των επιχειρηματιών των δύο χωρών, στο πλαίσιο της προετοιμασίας Εμπορικής Αποστολής που πρόκειται να πραγματοποιήσει το ΕΒΕΑ στη Βουλγαρία τον προσεχή Μάρτιο.

    [14] "ΚΑΤΑΨΥΞΗ" Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ- ΣΤΟΥΣ -35 ΒΑΘΜΟΥΣ ΤΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ

    Βουκουρέστι, 7 Φεβρουαρίου 2005 (21:00 UTC+2)

    Σε "κατάψυξη" έχει μετατραπεί τις τελευταίες ημέρες η Ρουμανία, όπου το θερμόμετρο σε ορισμένες περιοχές της χώρας έδειξε έως και 35 βαθμούς υπό του μηδενός.

    Η υπερβολικά χαμηλή αυτή θερμοκρασία καταγράφηκε στην περιοχή Ιντοσρούρα Μπουζαουλούι της επαρχίας Τσόβασνα, στην κεντρική Ρουμανία, που είναι γνωστή και ως "μικρή Σιβηρία". Το θερμόμετρο χθες έδειξε στη συγκεκριμένη περιοχή -35 βαθμούς, ενώ σήμερα η θερμοκρασία... ανήλθε στους -30. Παγωμένο ήταν σήμερα το τοπίο και στην πόλη Σφίντου Γκεόργκε, όπου ο υδράργυρος κατέβηκε στους -25 βαθμούς.

    Ο δήμαρχος, ωστόσο, της Ιντοσρούρα Μπουζαουλούι, Γκεόργκε Μπάτσιου, δήλωσε ότι οι κάτοικοι της περιοχής δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα από τις ακραίες αυτές καιρικές συνθήκες, καθώς είναι συνηθισμένοι, όπως χαρακτηριστικά είπε, σε τέτοιες θερμοκρασίες.

    Ιωάννα Ράντου

    [15] ΠΓΔΜ: ΑΝΑΚΡΙΤΕΣ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΙΟΥΜΠΟΤΕΝ

    Σκόπια, 7 Φεβρουαρίου 2005 (20:57 UTC+2)

    Ανακριτές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης άρχισαν, σήμερα, στην ΠΓΔΜ τις εξετάσεις μαρτύρων για την υπόθεση του Λιούμποτεν. Η υπόθεση αφορά στην εκτέλεση, το καλοκαίρι του 2001, εννέα Αλβανών αμάχων από άνδρες των σκοπιανών δυνάμεων ασφαλείας, των οποίων ηγείτο, ως υπουργός Εσωτερικών, ο Μπόσκοφσκι.

    Οι ανακριτές της Χάγης εξέτασαν, σήμερα, τον Ζλάτκο Κέτκοφσκι, επικεφαλής της ασφάλειας του προέδρου Τράικοφσκι, ο οποίος έχασε με τραγικό τρόπο τη ζωή του σε αεροπορικό δυστύχημα, στη Βοσνία, πριν από περίπου έναν χρόνο.

    Η εξέταση του Κέτκοφσκι, ο οποίος έχει θητεία και στην υπηρεσία ασφαλείας και αντικατασκοπείας της ΠΓΔΜ, διήρκεσε έξι ώρες, ενώ το επόμενο τριήμερο, οι ανακριτές της Χάγης θα εξετάσουν τους Σταύρο Τζίκοφ, πρώην Γενικό Εισαγγελέα της ΠΓΔΜ, Μπόγιαν Ευθίμοφ, πρόεδρο του Πρωτοδικείου υπ' αριθμόν 2 των Σκοπίων και Γιοβάνκα Νικοντίμοφσκα, η οποία εκτελεί χρέη προέδρου στο Πρωτοδικείο υπ' αριθμόν 1 των Σκοπίων.

    Σημειώνεται ότι η Χάγη εξετάζει συνολικά πέντε υποθέσεις που αφορούν την ΠΓΔΜ. Εκτός της υπόθεσης Λιούμποτεν, στο «μικροσκόπιο» του Διεθνούς Δικαστηρίου βρίσκεται η υπόθεση απαγωγής και βασανισμού από άνδρες του «Απελευθερωτικού Εθνικού Στρατού» ή άλλως ΟΝΑ, δυο εργατών της κατασκευαστικής εταιρίας Mavrovo, το κλείσιμο του φράγματος στη λίμνη Λίπκοβο, από άνδρες του ΟΝΑ, με αποτέλεσμα να διακοπεί η υδροδότηση στο Κουμάνοβο επί μεγάλο διάστημα, η υπόθεση του ομαδικού τάφου στο χωριό Νεπρόστινο και η δολοφονία στρατιωτών στην περιοχή Βέιτσε, επίσης, από άνδρες του ΟΝΑ.

    [16] ΠΓΔΜ: ΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΓΙΑ ΕΞΑΡΣΗ ΓΡΙΠΗΣ

    Σκόπια, 7 Φεβρουαρίου 2005 (20:34 UTC+2)

    Η γρίπη ταλαιπωρεί πολλούς από τους πολίτες της ΠΓΔΜ, κυρίως παιδιά προσχολικής ηλικίας και όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι Ιατρικές Υπηρεσίες της χώρας, εντός του τρέχοντος μήνα αναμένεται έξαρση της αρρώστιας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τον τελευταίο καιρό επισκέφθηκαν νοσοκομεία και ιατρεία περίπου 2.000 ασθενείς, οι οποίοι υπέφεραν από γρίπη, με τη συντριπτική τους πλειοψηφία να είναι παιδιά.

    [17] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΛΕΟΝ ΔΙΑΒΟΗΤΟΥΣ ΚΑΚΟΠΟΙΟΥΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 7 Φεβρουαρίου 2005 (20:19 UTC+2)

    Μετά από τρεις ώρες κυνηγητού και ανταλλαγής πυροβολισμών στους δρόμους της πόλης Ντέμπαρ, οι σκοπιανές αστυνομικές δυνάμεις κατόρθωσαν να συλλάβουν τον Βούλνετ Μακελάρα γνωστό και ως Καρλίτο Μπριγκάντε, έναν από τους πλέον καταζητούμενους κακοποιούς της ΠΓΔΜ, ο οποίος φέρεται και ως ο «εγκέφαλος» ενός δικτύου εμπορίου λευκής σαρκός.

    Το «πιστολίδι» μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και του διαβόητου κακοποιού έληξε, ευτυχώς, αναίμακτα, με τη σύλληψη του τελευταίου.

    Στην έρευνα που ακολούθησε, στο διαμέρισμά του, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατάσχεσαν μεγάλο αριθμό πυρομαχικών, όπλα, χειροβομβίδες, αλεξίσφαιρα γιλέκα και άλλο υλικό.

    [18] ΑΘΩΟΣ ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΛΑΖΑΡΕΒΙΤΣ

    Χάγη, 7 Φεβρουαρίου 2005 (20:12 UTC+2)

    Αθώος δήλωσε, σήμερα, ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία ο στρατηγός, Βλάντιμιρ Λαζάρεβιτς, ο οποίος κατηγορείται για την εκδίωξη περίπου 800.000 Αλβανών από το Κοσσυφοπέδιο το 1999 και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

    «Κύριε Πρόεδρε, δεν είμαι ένοχος» επανέλαβε πέντε φορές ο στρατηγός Λαζάρεβιτς, απευθυνόμενος προς τον δικαστή Κάρμελ Άγκιους.

    Ο Σέρβος στρατηγός, ο οποίος παραδόθηκε οικειοθελώς στις αρχές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου την περασμένη εβδομάδα κατηγορείται για τέσσερις περιπτώσεις εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και μια περίπτωση παραβίασης των ηθών και εθίμων του πολέμου.

    Ο Λαζάρεβιτς κατηγορείται, επίσης, μαζί με άλλους τρεις Σέρβους στρατηγούς ότι σχεδίασαν τη δολοφονία εκατοντάδων πολιτών, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων των σερβικών δυνάμεων με τους Αλβανούς αυτονομιστές του Κοσσυφοπεδίου.

    Ο 55χρονος στρατηγός θα παραμείνει στις φυλακές του Διεθνούς Δικαστηρίου, αλλά ο πρόεδρος του Δικαστηρίου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αφεθεί προσωρινά ελεύθερος, με την καταβολή εγγύησης, έως ότου αρχίσει η δίκη.

    Ο Λαζάρεβιτς ήταν διοικητής του τάγματος της Πρίστινα του σερβικού στρατού πριν και κατά τη διάρκεια του πολέμου, ενώ συνταξιοδοτήθηκε τον Αύγουστο του 2003.

    Σημειώνεται ότι πολλοί Σέρβοι θεωρούν ήρωες τους Σέρβους στρατηγούς της περιόδου του πολέμου, γι' αυτό και το Βελιγράδι, φοβούμενο, όπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές, τη λαϊκή κατακραυγή, δεν προβαίνει σε συλλήψεις, αλλά περιμένει την οικειοθελή παράδοσή τους.

    [19] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΛΠΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 7 Φεβρουαρίου 2005 (20:44 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε το απόγευμα η προετοιμασία της εθνικής ελπίδων ενόψει του αυριανού αγώνα με τη Δανία στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Στην τελευταία προπόνηση που πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο της Ριζούπολης δεν πήραν μέρος οι Μπούρμπος, Δάρλας, και Π. Καπετάνος.

    [20] ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΣΟΛΙΝΤ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΠΑΟ

    Θεσσαλονίκη, 7 Φεβρουαρίου 2005 (20:41 UTC+2)

    Πολύ κοντά στην απόκτηση του Τροντ Σόλιντ βρίσκεται ο ΠΑΟ ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Ζντένεκ Σκάζνι στην τεχνική ηγεσία. Ο ξένος τεχνικός που εργάζεται αυτή την περίδο στη βελγική Μπριζ ήδη έχει συζητήσει με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη και τα βρήκε στα περισσότερα.

    Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα που τίθεται είναι ότι έχει συμβόλαιο με την Μπριζ μέχρι και τον Ιούνιο του 2006. Σύμφωνα με πληροφορίες στην ομάδα του Βελγίου αμείβεται με 15.000 ευρώ εβδομαδιαίως και σε περίπτωση που αποφασίσει να έρθει στην Αθήνα θα πληρωθεί πλουσιοπάροχα, αφού θα αναγκαστεί να αφήσει μια πολύ καλή αγωνιστική παρουσία στο βέλγικο πρωτάθλήμα. Για τον κ. Σόλιντ ο ΠΑΟ, άλλωστε, αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση καθώς η ελληνική ομάδα έχει θετική παρουσία στο Τσάμπιονς Λιγκ και στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

    [21] ΒΟΛΕΪ: Η ΜΠΟΟΥΛΣ MVP ΤΗΣ 16ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Φεβρουαρίου 2005 (19:50 UTC+2)

    Η Άσλεϊ Μπόουλς του Ηρακλή αναδείχθηκε MVP της 16ης αγωνιστικής της Α1 βόλεϊ γυναικών, καθώς στη νίκη της ομάδας της επί του Ολυμπιακού με 3-1 σετ, η Αμερικανίδα πήρε 18 πόντους, με 5 άσους, 11/26 επιθέσεις και 2 μπλοκ, ενώ είχε 78% στην υποδοχή με 8 άμυνες. Η Μπόουλς είναι 25 ετών, έχει ύψος 1μ.83 και παίζει ως ακραία.

    [22] ΤΕΝΙΣ: ΣΤΗΝ 43η ΘΕΣΗ Η ΛΕΝΑ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 7 Φεβρουαρίου 2005 (18:55 UTC+2)

    Στο γαλλικό τουρνουά «Ντε Φρανς» αγωνίζεται αυτή την εβδομάδα η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, Λένα Δανιηλίδου, η οποία βρίσκεται στην 43η θέση αυτή την εβδομάδα, αφού υποχώρησε κατά μία ακόμη θέση.

    Στο μονό αντιμετωπίζει, στο κυρίως ταμπλώ, την Γαλλίδα Μάριον Μπαρτόλι και στο διπλό με συμπαίκτρια την Γαλλίδα Μπελτράμ αντιμετωπίζουν τις Νο 2 του ταμπλώ Φαρίνα Ελία/ Μαρέρο (Ιταλία/ Ισπανία).

    [23] Ο ΣΤ. ΑΠΟΣΠΟΡΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΡΙΑΝΟ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΛΠΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 7 Φεβρουαρίου 2005 (18:40 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ ο ομοσπονδιακός προπονητής Στέλιος Αποσπόρης ενόψει του αυριανού αγώνα της Εθνικής Ελπίδων με τη Δανία.

    «Θέλω πρώτα να ευχαριστήσω την Ομοσπονδία και τον πρόεδρό της για την τιμή που μου έκαναν και την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου. Η Δανία είναι δυνατή ομάδα, πειθαρχημένη και αήττητη έως τώρα στον όμιλό μας. Παρουσιάζει κάποια προβλήματα και κενά στην άμυνά της, με συνέπεια να δέχεται σε κάθε παιχνίδι γκολ. Δίνουν μεγάλη προσοχή στη διοργάνωση και θέλουν πολύ την πρόκριση, όμως έχω εμπιστοσύνη στα παιδιά», τόνισε ο κ. Αποσπόρης και συνέχισε: «Πιστεύω ότι έχουμε τις δυνατότητες ν΄ αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις του ομίλου και να διεκδικήσουμε την πρόκριση. Είχαμε δυσκολίες στην προετοιμασία της ομάδας για το συγκεκριμένο ματς εξαιτίας κάποιων τραυματισμών, όπως για παράδειγμα του Μπούρμπου και της ίωσης που κυκλοφορεί και έχει προσβάλει τους Λαγό, Δάρλα, Καρνέζη και Λεοντίου. Θα περιμένουμε να δούμε κατά πόσο μπορούν να βοηθήσουν έως την τελευταία στιγμή. Παρ' όλα αυτά είμαστε έτοιμοι, έχουμε καλή ψυχολογία από το τελευταίο παιχνίδι με το Καζακστάν και το ευχάριστο είναι ότι τα παιδιά έχουν αρκετά παιχνίδια στα πόδια τους. Πιστεύω ότι στον αγώνα με τη Δανία όλα θα πάνε όπως τα έχουμε σχεδιάσει και θα πάρουμε τους τρεις βαθμούς. Θα πιέσουμε σε όλο το γήπεδο και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το παιχνίδι μας. Θέλω πάντα ο αντίπαλός μας να προσαρμόζεται στο δικό μας παιχνίδι.

    Κάθε φορά θέτουμε τον υψηλότερο στόχο, αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή είναι η πρόκριση στην επόμενη φάση, άλλωστε είναι κάτι που επιθυμούν πολύ και τα παιδιά. Το παιχνίδι είναι σημαντικό, καθώς και οι δύο ομάδες διεκδικούν την πρόκριση. Θα ήθελα να δω περισσότερο κόσμο στις εξέδρες και ιδιαίτερα νέα παιδιά.

    Παρακολουθούμε αρκετούς ποδοσφαιριστές και είμαι ικανοποιημένος γιατί διαπιστώνω ότι υπάρχουν 25-30 παιδιά που μπορούν να βοηθήσουν στην προσπάθειά μας και να στελεχώσουν την επόμενη εθνική ελπίδων».

    [24] ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ: ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΔΙΑ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΠΕΘΕΡΟΚΤΟΝΟ

    Ριάντ, 7 Φεβρουαρίου 2005 (20:03 UTC+2)

    Τραγική κατάληξη είχε στη Σαουδική Αραβία μια γυναίκα από τη Σαουδική Αραβία, την οποία οι Αρχές αποκεφάλισαν καθώς κρίθηκε ένοχη για τη δολοφονία της πεθεράς της.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, η Νούρα μπιντ Χάλαφ αλ Χάρμπι κρίθηκε ένοχη γιατί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, έβαλε φωτιά στην πεθερά της, την ώρα που εκείνη κοιμόταν, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της.

    Η Νούρα μπιντ Χάλαφ αλ Χάρμπι αποκεφαλίστηκε, σήμερα, ενώπιον πλήθος κόσμου, στην κεντρική πλατεία του Ριάντ.

    Είναι η πρώτη γυναίκα που εκτελείται με τόσο τραγικό τρόπο φέτος στη Σαουδική Αραβία, ενώ συνολικά από την 1η Ιανουαρίου έως σήμερα 13 άνθρωποι είχαν ανάλογη τύχη.

    Το 2004, 35 άτομα εκτελέστηκαν δια αποκεφαλισμού στη Σαουδική Αραβία, ενώ το 2003 ο αριθμός των εκτελεσθέντων είχε ανέλθει στους 52, οι περισσότεροι των οποίων ήταν αναμεμειγμένοι σε υποθέσεις εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

    [25] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Τελ Αβίβ, 7 Φεβρουαρίου 2005 (18:57 UTC+2)

    Τον διορισμό ενός Αμερικανού στρατηγού ως συντονιστή ασφαλείας στη Μέση Ανατολή ανακοίνωσε η νέα επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κοντολίζα Ράις, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή της στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη.

    Ο Αμερικανός στρατηγός Γουίλιαμ Γουόρντ θα βοηθήσει Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να προστατεύσουν τους «καρπούς» των ειρηνευτικών ενεργειών εκατέρωθεν, με στόχο την εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στη διαμάχη που ταλανίζει εδώ και δεκαετίες τις δυο πλευρές.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η νέα επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανακοίνωσε, επίσης, ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, θα επισκεφθούν τον Λευκό Οίκο την άνοιξη, χωρίς ωστόσο να δώσει ακριβή ημερομηνία της επίσκεψης.

    Σε ό,τι αφορά το διορισμό του στρατηγού Γουόρντ ως συντονιστή ασφαλείας στη Μέση Ανατολή, η Κοντολίζα Ράις σημείωσε μεταξύ άλλων ότι θα βοηθήσει την Παλαιστινιακή Αρχή στις προσπάθειες που καταβάλλει για την εδραίωση της ασφάλειας στα παλαιστινιακά εδάφη και θα παροτρύνει Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να βρουν κοινές φόρμουλες συνεργασίας στον ευαίσθητο τομέα της ασφάλειας.

    Σημειώνεται ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος θα συναντηθούν αύριο στο αιγυπτιακό θέρετρο Σάρμ ελ Σέιχ προκειμένου να δώσουν νέα «πνοή» στην ειρηνευτική διαδικασία. Η αμερικανική ηγεσία ευελπιστεί, μάλιστα, ότι, οι κ.κ. Σαρόν και Αμπάς θα ανακοινώσουν μετά το πέρας της συνάντησής τους την επιστροφή στις προσπάθειες για εφαρμογή του Οδικού Χάρτη, που προβλέπει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο κράτος του Ισραήλ.

    ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΓΟΥΟΡΝΤ

    Ο στρατηγός Γουόρντ υπήρξε επικεφαλής της διοίκησης της Δύναμης Σταθεροποίησης του ΝΑΤΟ, της SFOR, στη μεταπολεμική Βοσνία, ενώ έχει προηγούμενη θητεία σε αποστολές στην Αίγυπτο, στη Σομαλία, στη Γερμανία και στη Ν. Κορέα.

    Ο Αμερικανός στρατηγός, όπως ανακοίνωσε η Κοντολίζα Ράις, θα επισκεφθεί μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα το Ισραήλ και τα υπό παλαιστινιακή διοίκηση εδάφη της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας προκειμένου να κάνει μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης.

    [26] ΠΛΗΡΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ 18ΜΗΝΟ "ΒΛΕΠΕΙ" Ο ΙΡΑΚΙΝΟΣ ΥΠ.ΕΣ.

    Βαγδάτη, 7 Φεβρουαρίου 2005 (18:05 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι οι ιρακινές αρχές θα έχουν υπό πλήρη έλεγχο την ασφάλεια στο εσωτερικό αλλά και στα σύνορα της χώρας μέσα στους επόμενους 18 μήνες εξέφρασε ο προσωρινός υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Φαλάχ αλ Ναγκίμπ, από το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει σε συνέδριο για την τρομοκρατία.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Ναγκίμπ εμφανίστηκε βέβαιος ότι μέσα στο επόμενο 18μηνο, οι αρχές ασφαλείας του Ιράκ θα έχουν υπό πλήρη έλεγχο την κατάσταση στη χώρα, που προς το παρόν δοκιμάζεται από καθημερινές επιθέσεις.

    Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η επίτευξη αυτού του στόχου εξαρτάται τόσο από την πολιτική κατάσταση στο Ιράκ όσο και από τον προγραμματισμό του ίδιου του Υπουργείου Άμυνας της χώρας.

    Ο Ιρακινός υπουργός τόνισε ότι η χώρα του συνεργάζεται με τους γείτονές της προκειμένου να ελέγξει την παράνομη είσοδο ξένων μαχητών στη χώρα, σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν συνεργάζονται όλες οι χώρες, στον ίδιο βαθμό, με τη Βαγδάτη.

    [27] ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ: ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ Η ΚΟΥΡΔΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

    Βαγδάτη, 7 Φεβρουαρίου 2005 (17:01 UTC+2)

    Στη δεύτερη θέση, πίσω από τη συμμαχία των σιιτών ισλαμιστών, πέρασε ο συνασπισμός των δυο βασικών κουρδικών κομμάτων του Ιράκ, ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων των βουλευτικών εκλογών της 30ης Ιανουαρίου.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η Εκλογική Επιτροπή έδωσε, σήμερα, στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψήφων από ορισμένα εκ των εκλογικών κέντρων στις 13 από τις συνολικά 18 εκλογικές περιφέρειες του Ιράκ, βάσει των οποίων οι σιιτική συμμαχία συγκεντρώνει περίπου 2,3 εκατ. ψήφους, ενώ ο κουρδικός συνασπισμός περίπου 1,1 εκατ. και η συμμαχία υπό τον προσωρινό πρωθυπουργό, Ιγιάντ Αλάουι, περίπου 620.000 ψήφους.

    Στη σχετική ανακοίνωση της Εκλογικής Επιτροπής τονίζεται, ωστόσο, ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν μπορεί να θεωρηθούν ότι δίνουν σαφή εικόνα για το τελικό αποτέλεσμα.

    [28] Ο ΖΑΡΚΑΟΥΙ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΜΠΑΚΟΥΜΠΑ ΚΑΙ ΜΟΣΟΥΛΗ

    Βαγδάτη, 7 Φεβρουαρίου 2005 (16:59 UTC+2)

    Τουλάχιστον 27 νεκροί και 21 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των δυο επιθέσεων που αιματοκύλησαν για ακόμη μια ημέρα το Ιράκ και φέρουν τη «σφραγίδα» του στενού συνεργάτη της «αλ Κάιντα», Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, τουλάχιστον 15 άτομα σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν στην πόλη Μπακούμπα, βορειοδυτικά της Βαγδάτης, από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, έξω από το αρχηγείο της τοπικής αστυνομίας, ενώ στη Μοσούλη 12 άτομα βρήκαν φριχτό θάνατο και τέσσερα ακόμη τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας σε νοσοκομείο της πόλης, που είχε ως στόχο ομάδα συγκεντρωμένων αστυνομικών.

    Το Ιράκ βίωσε, σήμερα, την πλέον αιματηρή ημέρα μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν πριν από οχτώ ημέρες στη χώρα, τις πρώτες της λεγόμενης μετα- Σαντάμ περιόδου.

    Την ευθύνη και για τις δυο επιθέσεις αυτοκτονίας ανέλαβε η οργάνωση του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, που προειδοποίησε και για νέες επιθέσεις «κατά των αποστατών και των αφεντικών τους».

    [29] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1997

    Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2005 (19:33 UTC+2)

    Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την εκκαθάριση του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ευρώπης - Θεσσαλονίκη (ΟΠΠΕΘ) 1997, απάντησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή σχετικές δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτισμού, Πέτρου Τατούλη.

    Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ευρώπης Θεσσαλονίκη 1997 τέθηκε σε εκκαθάριση με το νόμο 2557 που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο του 1997 και προέβλεπε την διενέργεια της εκκαθάρισης από επιτροπή υπό την προεδρία συμβούλου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά και την μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων του οργανισμού στους φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού. «Ο οργανισμός τελεί τυπικά ακόμη σε εκκαθάριση για λόγους αμιγώς νομικούς, προκειμένου δηλαδή να ολοκληρωθούν εκκρεμείς δίκες και να προστατευθεί το ελληνικό δημόσιο από αξιώσεις τρίτων, σε σχέση κυρίως με τεχνικά έργα. Ορθά μάλιστα η σχετική τροπολογία ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ για τις μελέτες και όχι στο νομοσχέδιο του ΥΠΠΟ για τη Πάτρα 2006, γιατί η εποπτεία των κατασκευαστικών έργων ανήκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ, η χρηματοδότηση στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και η εποπτεία της διοικητικής λειτουργίας στο Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Από το Δεκέμβριο συνεπώς του 1997 με πρωτοβουλία του ΥΠΠΟ όλες οι πολιτιστικές υποδομές που κατασκεύασε ο ΟΠΠΕΘ 1997 μεταβιβάστηκαν στους αρμόδιους πολιτιστικούς φορείς, πολλοί από τους οποίους δημιουργήθηκαν χάρις στην πολιτιστική πρωτεύουσα του 1997», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

    «Το να έρχεται τώρα ο κ. Τατούλης και να «αναγνωρίζει» ότι υπάρχουν οφειλές προς τρίτους (και μάλιστα του ΥΠΠΟ, για τεχνικά έργα για τα οποία αυτό δεν είχε καμία ευθύνη) είναι μέγα σφάλμα βλαπτικό των συμφερόντων του δημοσίου, καθώς εκκρεμούν ακόμη δίκες τις οποίες ο υπό εκκαθάριση οργανισμός χειρίζεται καλύτερα από ότι το ίδιο το δημόσιο για τον απλούστατο λόγο ότι ο οργανισμός δεν έχει περιουσία κατά της οποίας να μπορούν να στραφούν όσοι θεωρούν ότι έχουν αξιώσεις», σημείωσε.

    Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στα έργα που υλοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, χάρις στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα και ευχήθηκε «στο τέλος του 2006 η Πάτρα να μπορεί να εμφανίσει και ως προς τις υποδομές και ως προς τους θεσμούς κάτι ανάλογο με αυτό που έγινε στη Θεσσαλονίκη». « Δυστυχώς με τους ρυθμούς και τις αντιλήψεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας τίποτα δεν θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2006 και για τίποτα δεν υπάρχει πραγματική δέσμευση και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα», υπογράμμισε.

    [30] "ΤΙ ΑΠΕΔΕΙΞΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΦΑΫΝΜΑΝ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Φεβρουαρίου 2005 (17:17 UTC+2)

    Το έργο του αμερικανού συγγραφέα Πήτερ Παρνέλ, «QED Τι απέδειξε ο κύριος Φάυνμαν», παρουσιάζεται από την Τετάρτη 9 έως την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου, στο θέατρο «Αυλαία» της Θεσσαλονίκης.

    Πρωταγωνιστής στο έργο είναι ο βραβευμένος με Νόμπελ Φυσικής για την κβαντική ηλεκτρο-δυναμική Ρίτσαρντ Φάυνμαν, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 1988. Ο Φάυνμαν, καλούμενος να πάρει σημαντικές αποφάσεις για τον καρκίνο που κλονίζει την υγεία του, έρχεται αντιμέτωπος με ερωτήματα για τη ζωή και το θάνατο, δίνει μάχη ανάμεσα στη λογική και στο συναίσθημα, το ψέμα και την αλήθεια. Μέσα από την επαφή του με μία φοιτήτριά του ανακαλύπτει εκ νέου τη χαρά της ζωής.

    Η σκηνοθεσία της παράστασης είναι του Ιωσήφ Βαρδάκη, η μετάφραση του Γιάννη Μήλιου και του Γιώργου Κοτανίδη, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια σχεδίασε η Μαγιού Τρικεριώτη και τους φωτισμούς ο Ανδρέας Μπέλλης. Στην παράσταση παίζουν οι ηθοποιοί Γιώργος Κοτανίδης και Ίρις Χατζηαντωνίου.

    Το έργο, «QED Τι απέδειξε ο κύριος Φάυνμαν» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2001, στη Νέα Υόρκη, ενώ πριν τη Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκε στο θέατρο «Ροές» της Αθήνας.

    [31] Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΩΣΤΑΚΗ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 7 Φεβρουαρίου 2005 (13:09 UTC+2)

    Η μεγάλη έκθεση της συλλογής Κωστάκη, με τίτλο «Φως και χρώμα στη Ρωσική Πρωτοπορία, 1910-1930», ανοίγει στη Βιέννη, στις 17 Φεβρουαρίου.

    Η έκθεση οργανώνεται με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, με τη συνεργασία του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης και του Αυστριακού Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης.

    Η συλλογή Κωστάκη κατέχει σήμερα πρωτεύουσα θέση μεταξύ των σημαντικότερων συλλόγων έργων τέχνης σε διεθνές επίπεδο. Παρουσιάζει με υποδειγματικό τρόπο την εξέλιξη της ρωσικής τέχνης του Μοντερνισμού.

    Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Horst Kohler και του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Αυστρίας, Heinz Fischer.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 7 February 2005 - 19:14:23 UTC