Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-01-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ, ΤΟ
  • [02] ΠΡΟΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΙ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ;
  • [03] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪ
  • [04] Π.ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: "Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΤΕΛΕΙ ΥΠΟ ΣΤΕΝΗ
  • [05] ΣΤΟΥΣ 14 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 40 ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΤΕΜΕΝΟΣ ΤΩΝ
  • [06] ΔΙΑΚΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΜΠΕ
  • [07] Ι. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Ο "ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ" ΔΕΝ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
  • [08] ΟΜΙΛΙΑ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ
  • [09] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ ΣΤΟΝ Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ
  • [10] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
  • [11] ΕΤΗΣΙΑ ΔΕΞΙΩΣΗ ΣΒΒΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ
  • [12] ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ
  • [13] ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΚΟΚΑΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ
  • [14] Ο ΟΤΕ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ 1.600 ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ
  • [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟY ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ
  • [16] ΝΕΑ ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ Η ΜΙΟΑΡΑ ΜΑΝΤΑΛΕ
  • [17] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Σ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΗΝ SABAH
  • [18] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗ ΣΤΟΝ ΤΑΛΑΤ
  • [19] ΠΤΩΣΗ 0,95% ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [20] ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΕΝΟΨΕΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
  • [21] ΒΟΛΕΪ: ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ
  • [22] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕΤΑΒΑΙΝΟΥΝ ΓΚΑΓΚΑΤΣΗΣ, ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΚΑΙ ΡΕΧΑΓΚΕΛ
  • [23] ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο Γ.
  • [24] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ 16ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
  • [25] ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΖΑΡΚΑΟΥΙ
  • [26] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 93.000 ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥΣ
  • [27] ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΟΥΣΕΝΚΟ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
  • [28] ΗΧΗΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΖΑΡΚΑΟΥΙ
  • [29] ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ "ΚΩΔΙΚΑ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ" ΣΤΟ ΛΟΥΒΡΟ
  • [30] ΣΤΙΣ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟ 55ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝ/ΦΟΥ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ
  • [31] ΕΚΘΕΣΗ "50 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ BARBARA" ΣΤΟ ΜΙΕΤ
  • [32] "ΚΑΡΦΩΝΟΝΤΑΣ ΚΑΡΦΙΑ ΣΤΟ ΠΑΤΩΜΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΥΤΕΛΟ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ
  • [33] Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΤΗΣ ΑΥΡΑΣ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ Φ.Κ.Θ.
  • [34] ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΠΟ

  • [01] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ, ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ

    Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2005 (10:06 UTC+2)

    Εκκληση για επιστράτευση όλων των δυνάμεων, για να χτίσουμε το ελληνικό σχολείο του μέλλοντος, το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα της νέας εποχής, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στον εθνικό διάλογο για την Παιδεία που άρχισε σήμερα με πανηγυρική συνεδρίαση στο Ζάππειο Μέγαρο. Στη συνεδρίαση μετέχουν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας.

    Η Παιδεία και ο Πολιτισμός είναι εθνικό κεφάλαιο και απαιτούν να παραμερίσουμε τις πρακτικές της στείρας αντιπαράθεσης, να ανταποκριθούμε στα αιτήματα της νέας εποχής, τόνισε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό τον διάλογο που αρχίζει σήμερα. Αναγνώρισε ότι και στο παρελθόν έγιναν καλών προθέσεων προσπάθειες στο χώρο της Παιδείας, αλλά δεν υπήρξε συνέχεια. Πολλές από αυτές ακυρώνονταν από τους ίδιους τους υπουργούς ή από τους διαδόχους τους, ακόμα κι αν ανήκαν στην ίδια κυβέρνηση, με αποτέελσμα να ταλαιπωρούνται γονείς και μαθητές.

    Τώρα πρέπει να εκλείψει οριστικά η αβεβαιότητα για τους μαθητές και τους γονείς. Δεν μπορούν να γίνουν όλα αμέσως, αλλά απαιτείται διάλογος για όλα, επισήμανε ο πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο με όλους. Επιθυμεί τη σύνθεση απόψεων και ιδεών. Θα κρατήσει ότι θετικό υπάρχει, θα το ενισχύσει και θα το συμπληρώσει.

    Απαιτείται προσαρμογή του εκπαιδευτικού συστήματος στις διεθνείς τάσεις και συνθήκες.

    Η αρχή μπορεί να γίνει από τις μεγάλες εκκρεμότητες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με την αυτονομία, τη διαφάνεια, την αξιολόγηση, την πιστοποίηση πανεπιστημιακών μονάδων. Να γίνουν οι ρυθμίσεις για τα σχολεία πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, όπως η επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης από τα 9 στα 12 χρόνια, η αξιολόγηση σε όλες τις βαθμίδες, η δια βίου εκπαίδευση κ.α., να γίνουν αλλαγές στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

    Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    Κάνουμε σήμερα ένα καινούριο ξεκίνημα διαλόγου, για την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Σκοπός μας είναι να διαμορφώσουμε, στον κρίσιμο αυτό χώρο, μια πραγματικά εθνική πολιτική. Αυτό δεσμευτήκαμε, αυτό συμφωνήσαμε στην πρόσφατη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή και αυτό ξεκινούμε σήμερα. Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε μια πολιτική που να εκτείνεται σε βάθος χρόνου. Να χαρακτηρίζεται από συνέχεια και συνέπεια. Να ενώνει, να συνθέτει και να οδηγεί στο αύριο που οραματιζόμαστε. Στόχος μας είναι να εξοπλίσουμε το εκπαιδευτικό σύστημα της Πατρίδας μας με όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνται για να έχει διάρκεια, σταθερότητα, αλλά και ευελιξία προσαρμογής στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη Γνώση. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε υψηλού επιπέδου Παιδεία για όλες τις νέες και όλους τους νέους. Να επενδύσουμε όλοι μαζί στο ανθρώπινο κεφάλαιο της Πατρίδας μας, τον Πολιτισμό, την Παιδεία, τις νέες τεχνολογίες.

    Πιστεύω ότι το υψηλό επίπεδο επιστημονικής γνώσης, εμπειρίας και ευθύνης που διακρίνει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου μπορεί να αποτελέσει ισχυρό εχέγγυο για την επίτευξη των κοινών αυτών στόχων. Γι' αυτό, θέλω να ευχαριστήσω τον καθένα σας χωριστά. Θέλω, ταυτόχρονα, να εκφράσω την πεποίθησή μου ότι, τόσο η εκπαιδευτική κοινότητα, όσο και οι πολιτικές δυνάμεις του Τόπου, έχουμε τη δυνατότητα να συμβάλουμε αποτελεσματικά, να προσθέσουμε, να προσφέρουμε στην κοινή προσπάθεια. Η Παιδεία και ο Πολιτισμός είναι εθνικό κεφάλαιο. Απαιτούν να παραμερίσουμε τις πρακτικές της στείρας αντιπαράθεσης. Να κινηθούμε με γνώμονα τη δημιουργική σύνθεση απόψεων και ιδεών. Nα ανταποκριθούμε, όλοι μαζί, στα αιτήματα της κοινωνίας και της Νέας Εποχής. Να διασφαλίσουμε μια Νέα Προοπτική. Για την εκπαιδευτική κοινότητα, την κοινωνία που θέλουμε, το παρόν και το μέλλον μας.

    Κυρίες και κύριοι,

    Ο διάλογος που ξεκινά σήμερα είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Πάνω απ΄ όλα όμως το χρωστάμε στους νέους ανθρώπους της χώρας. Γιατί ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να χαρακτηρίζεται από τα στοιχεία της συνέπειας, της συνέχειας, της σταθερότητας, της μακροπρόθεσμης προοπτικής. Καλών προθέσεων προσπάθειες στην Παιδεία έχουν γίνει στο παρελθόν - δεν το αμφισβητεί κανένας αυτό αλλά προσέκρουαν σχεδόν πάντα στο φαινόμενο της ασυνέχειας. Η όποια προσπάθεια ανατρεπόταν, όχι μόνο από την όποια επόμενη Κυβέρνηση, αλλά, δυστυχώς συνηθέστατα, ακόμα και από τον επόμενο Υπουργό της ίδιας Κυβέρνησης, δημιουργώντας ανασφάλεια και αβεβαιότητα σε βάρος των νέων, αλλά και των οικογενειών τους. Αυτό πρέπει να εκλείψει οριστικά. Πιστεύω βαθειά ότι αυτό είναι ευθύνη και χρέος όλων μας.

    Οι ανάγκες του σήμερα είναι μεγάλες και οι απαιτήσεις του μέλλοντος ακόμη μεγαλύτερες. Είναι, βέβαια, αυτονόητο πως δεν γίνονται όλα από τη μία ημέρα στην άλλη. Όμως! Με διάλογο, με συνεννόηση, με σύνθεση μπορούμε περισσότερα. Μπορούμε καλύτερα. Η Παιδεία απαιτεί διαρκή δημόσιο διάλογο. Διάλογο για όλα. Διάλογο ουσιαστικό. Διάλογο που παράγει απτά αποτελέσματα.

    Γνώμονας των προσπαθειών μας είναι η σύνθεση απόψεων και ιδεών. Κρατούμε ό,τι θετικό υπάρχει στο εκπαιδευτικό σύστημα. Το συμπληρώνουμε, το ενισχύουμε, το βελτιώνουμε. Εντοπίζουμε, παράλληλα, τις παθογένειες του χτες, τις ανάγκες του παρόντος και τις απαιτήσεις του μέλλοντος. Συνθέτουμε τις ιδέες και ενώνουμε τις δυνάμεις μας, με οδηγό το τελικό κοινωνικό όφελος.

    Κεντρικός στόχος μας είναι η ποιότητα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Η διαπίστωση σήμερα είναι κοινή: Στα χρόνια που πέρασαν είχαμε συμβιβαστεί με την ήσσονα προσπάθεια και υστερούμε εκεί που οφείλουμε και μπορούμε να πρωτοπορούμε. Έστω και τώρα είναι υποχρέωσή μας να δημιουργήσουμε το ελληνικό σχολείο του μέλλοντος. Είναι η ώρα να κτίσουμε το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα της Νέας Εποχής. Με εκσυγχρονισμό των δομών και των υποδομών του. Με αξιολόγηση του παραγόμενου έργου σε όλα τα επίπεδα. Με ενίσχυση της θέσης και του κύρους του εκπαιδευτικού κόσμου.

    Οφείλουμε, πρώτ' απ' όλα, να επιδιώξουμε και να πετύχουμε την προσαρμογή του εκπαιδευτικού μας συστήματος στις τάσεις που αναπτύσσονται διεθνώς, στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, στις κοινές δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογράφοντας (από το 1999) τη διακήρυξη της Μπολόνια. Η αρχή μπορεί να γίνει από τις μεγάλες εκκρεμότητες της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης:

    -Την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, έτσι ώστε να αποκτήσουν περισσότερη ελευθερία για μακροχρόνιο προγραμματισμό και ευελιξία στην οικονομική διαχείρισή τους. Να αποκτήσουν αυτονομία με διαφάνεια.

    -Την αξιολόγηση ως εργαλείο για τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης και όλων των δραστηριοτήτων τους.

    -Την πιστοποίηση των πανεπιστημιακών μονάδων.

    -Την κινητικότητα στον ευρωπαϊκό χώρο και την αναγνώριση πτυχίων.

    -Τα ευρωπαϊκά διαπανεπιστημιακά προγράμματα σπουδών.

    -Τη συμμετοχή των Ιδρυμάτων, σε δίκτυα ευρωπαϊκών συνεργασιών.

    -Την ενίσχυση του θεσμού των Γραφείων Σταδιοδρομίας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

    Άμεσα επιβάλλεται να συζητηθούν και τα ζητήματα που απαιτούν νέες ρυθμίσεις, πριν το ξεκίνημα της επόμενης σχολικής χρονιάς:

    -Η επέκταση της υποχρεωτικής φοίτησης από τα εννέα (9) στα δώδεκα (12) χρόνια.

    -Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, σε όλες τις βαθμίδες.

    -Τα ζητήματα που αφορούν στη δια βίου εκπαίδευση.

    -Η θέσπιση γενικών αρχών λειτουργίας του συστήματος, ώστε να διασφαλίζεται η σταθερότητα, η ευελιξία, η ανάπτυξη αυτενέργειας, η παιδευτική αυτονομία κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης.

    Σε κοινό προβληματισμό είναι ανάγκη να μπει και ο τρόπος πρόσβασης στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά και Τεχνολογικά Ιδρύματα, έτσι ώστε το Λύκειο να ανακτήσει την παιδευτική αυτονομία του και να μην λειτουργεί σαν εξεταστικό φροντιστήριο, που αυξάνει το άγχος των μαθητών και αποθεώνει την παραπαιδεία. Όπως επίσης και τα φαινόμενα της «αιώνιας φοίτησης». Όλοι μαζί μπορούμε να βρούμε τις καλύτερες λύσεις. Λύσεις μακράς πνοής. Λύσεις πλατειάς αποδοχής.

    Κυρίες και κύριοι,

    Ζούμε σε μια εποχή ραγδαίων εξελίξεων. Εποχή της Γνώσης, της Τεχνολογικής Επανάστασης, της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Εποχή που, αφενός διψά για Πολιτισμό (για αρχές και αξίες) και, αφετέρου απαιτεί να επενδύσουμε στις νέες τεχνολογίες, την έρευνα, την καινοτομία. Εποχή που χαρακτηρίζεται από έντονες αναδιαρθρώσεις στην Οικονομία, την παραγωγή, την αγορά εργασίας. Μπροστά σ' αυτά τα δεδομένα και σ' αυτές τις τάσεις το εκπαιδευτικό σύστημα δεν μπορεί να είναι στατικό. Δεν μπορεί να είναι απομονωμένο από όσα συμβαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το διεθνή χώρο. Δεν μπορεί να παράγει άνεργους πτυχιούχους. Το εκπαιδευτικό σύστημα οφείλει να προάγει την ανθρωπιστική καλλιέργεια, την άμιλλα, την αξιοκρατία, να παρέχει υψηλού επιπέδου μόρφωση σε όλες τις νέες και όλους τους νέους μας, να διασφαλίζει διαρκή εξοικείωση με το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον γνώσεων και τεχνολογιών, να έχει δυναμική, κύρος και όραμα.

    Όλοι συμφωνούμε ότι η Παιδεία έχει ως κυρίαρχο σκοπό τη διάπλαση πολιτών ελεύθερων, υπεύθυνων και δημοκρατικών. Πολιτών με κοινωνικότητα και αίσθημα ευθύνης. Πολιτών με ερευνητικό πνεύμα, με δημιουργικότητα, με επαρκή εφόδια για την ατομική προκοπή και τη συλλογική πρόοδο.

    Βασικός στόχος μας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση...

    -Είναι η πολύπλευρη μόρφωση.

    -Είναι η αλλαγή στον τρόπο διδασκαλίας, ώστε να περάσουμε από τη στείρα απομνημόνευση στην ενεργό συμμετοχή των παιδιών στη μαθησιακή διαδικασία.

    -Είναι η αναθεώρηση της μεθόδου των προγραμμάτων διδασκαλίας και της ύλης των μαθημάτων.

    -Είναι η λειτουργική ένταξη των νέων τεχνολογιών στο σχολείο και η αρμονική σύζευξή τους με την Παράδοση και τον Πολιτισμό.

    -Είναι, ακόμη, η ανάδειξη της αυταξίας του σχολείου και η αναβάθμιση των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων σε πραγματικά επαγγελματικά Λύκεια, τα οποία παρέχουν στους αποφοίτους τους τη δυνατότητα πρόσβασης στα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

    Βασικός στόχος μας σε ό,τι αφορά την Ανώτερη και Ανώτατη εκπαίδευση είναι η σύνδεσή της με την παραγωγική διαδικασία και την αγορά εργασίας. Είναι η παραγωγή νέας γνώσης μέσω της έρευνας. Είναι η ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου στον οποίο καλείται να ανταπεξέλθει. Είναι η συμβολή της στη δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας, την αντιμετώπιση της ανεργίας, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Αυτός είναι ο τελικός στόχος μας: Η ανάπτυξη, η πρόοδος, η ευημερία. Η καλύτερη ζωή για όλους τους πολίτες. Αυτή είναι η αποστολή της πολιτικής. Αυτός είναι ο δρόμος που επιλέγουμε. Και ο δρόμος αυτός ξεκινά από εδώ. Από την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Είναι δρόμος κοινός. Δρόμος που επιτρέπει να πετύχουμε, όλοι μαζί. Να πετύχουμε για όλους τους Έλληνες. Να ανοίξουμε, για όλες τις νέες και όλους τους νέους μας, τη Λεωφόρο της Γνώσης. Να ανοίξουμε δρόμους ασφάλειας και σιγουριάς για κάθε πολίτη. Για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας. Για μια κοινωνία περισσότερων ευκαιριών και δυνατοτήτων. Μία κοινωνία πιο συνεκτική. Μία δίκαιη κοινωνία.

    [02] ΠΡΟΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΙ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ;

    Λάρισα, 21 Ιανουαρίου 2005 (20:24 UTC+2)

    Να συγκεντρώσουν τα τρακτέρ τους το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να υπάρξει μία δυναμική εμφάνιση των βαμβακοπαραγωγών, καλούν τους παραγωγούς της Θεσσαλίας οι αγροτοσυνδικαλιστές, οι οποίοι ήδη κάνουν λόγο για «εκπλήξεις» εντός του Σαββατοκύριακου σε όσους δεν ικανοποιούν τα αιτήματα των βαμβακοπαραγωγών. Τον υπαινιγμό για πιθανό αποκλεισμό δρόμων, διατύπωσαν μετά την συνάντηση που είχαν την Παρασκευή στη συνάντηση του Ευ. Μπασιάκου με εκπροσώπους των παραγωγών και συνεταιρισμών από τις περιοχές που παράγουν βαμβάκι.

    Μετά το πέρας της σύσκεψης, διάρκειας 3,5 ωρών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα αποκαλυφθούν όλοι όσοι καλλιέργησαν παράνομα βαμβάκι. «Είμαι αποφασισμένος να βάλω το μαχαίρι να φτάσει στο κόκαλο, καθότι εγώ είμαι νέος υπουργός, δεν έχω δεσμεύσεις και δεν με ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος. Όλοι οι παράνομοι θα πληρώσουν για να μη χάσει λεπτά η μεγάλη πλειοψηφία των έντιμων και νόμιμων αγροτών» τόνισε.

    Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος των Θεσσαλών αγροτών Θ. Κοκκινούλης ανέφερε ότι η συνέχιση των ελέγχων και η αποκάλυψη των παράνομων είναι θετικό βήμα και το επικροτεί. Όμως, συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε και πάλι να κάνει αποδεκτό το αίτημα των αγροτών και να γίνουν δεκτές στο καθεστώς της επιδότησης όλες οι ποσότητες βαμβακιού που έχουν παραχθεί.

    Ο Θανάσης Κοκκινούλης επισήμανε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο που είναι και αργία για τους εργαζόμενους, οι βαμβακοπαραγωγοί του κάμπου επιφυλάσσουν μία έκπληξη σε όσους δεν ικανοποιούν τα αιτήματα των αγροτών. Προφανώς, ο κ. Κοκκινούλης υπαινίχθηκε ότι το Σαββατοκύριακο θα υπάρξει αποκλεισμός κάποιων δρόμων.

    Ο ίδιος επανέλαβε ότι στις 19:00 της Παρασκευής θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις στους τόπους που είναι παρατατεγμένα τα τρακτέρ για να αποφασίσουν οι αγρότες τη μορφή των κινητοποιήσεών τους.

    Μ. Χρυσοχοΐδης: «Η ΝΔ πληρώνει τον λαϊκισμό της»

    Το σύνολο των προβλημάτων των αγροτών βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης με

    αγροτοσυνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ από Θεσσαλία, Μακεδονία και Θράκη, που είχαν στη Θεσσαλονίκη ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδης, ο συντονιστής Παραγωγής και Εμπορίου Χρ. Παπουτσής, ο πρώην υφυπουργός Γεωργίας Β. Αργύρης και ο γραμματέας Αγροτικού Γ. Δριβελέγκας.

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης επιτέθηκε εναντίον της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας ότι δεν διαθέτει γνώση και στρατηγική για την ανάπτυξη της υπαίθρου και τώρα πληρώνει τη λαϊκιστική πολιτική που ακολουθούσε ως αντιπολίτευση.

    «Η παρούσα κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια που ήταν αντιπολίτευση προσπαθούσε με έναν ακραίο λαϊκιστικό τρόπο να στηρίζει διεκδικήσεις, οι οποίες πολλές φορές δεν ανταποκρίνονταν στα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κινήματος και σήμερα πληρώνει ακριβώς αυτό τον λαϊκισμό, αφού τα ίδια της τα στελέχη στον αγροτικό χώρο ξεκινούν κινητοποιήσεις» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

    «Είναι προφανές ότι έχουμε υποστεί μια σειρά από ήττες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβέρνηση δεν δημιούργησε το αναγκαίο πλαίσιο προκειμένου να διεκδικήσουμε στην Ε.Ε. όλο αυτό το διάστημα ότι έπρεπε να διεκδικήσουμε προς όφελος των αγροτών, με αποτέλεσμα σήμερα να πληρώνει το τίμημα.

    »Πιστεύω ότι άμεσα χρειάζεται να ξεδιπλώσει η κυβέρνηση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ύπαιθρο, να οργανώσει τις πολιτικές της για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος. Φέτος έχουμε μια τεράστια μείωση στο αγροτικό εισόδημα που ξεπερνάει το 30-50% ανάλογα με το προϊόν.

    »Δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα προϊόντα φέτος έχουν μειωμένη τιμή παραγωγού και έχουμε πολύ αυξημένη τιμή καταναλωτή. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι κέρδισαν. Κι αυτοί που κέρδισαν είναι ένα κύκλωμα εμπόρων και μεσαζόντων που λυμαίνονται την αγορά» υπογράμμισε.

    [03] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪ

    Μαδρίτη, 21 Ιανουαρίου 2005 (20:36 UTC+2)

    Σημαντική επιτυχία για το ελληνικό βόλεϊ αποτελεί η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας (CEV), πως το final-4 του Champions League θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη. Αυτό αποφάσισε την Παρασκευή στην Ισπανία η διοίκηση της CEV και σημαίνει πάρα πολλά, ειδικά για τον Ηρακλή.

    Ο "Γηραιός" κερδίζει, χωρίς αγώνες play off την πρόκριση στο final-4, που θα πραγματοποιηθεί 26 και 27 Μαρτίου και ήδη μπορεί να ετοιμάζει τα σχέδια του για το πως θα διεκδικήσει το τρόπαιο μέσα στην έδρα του.

    Όσον αφορά στον Παναθηναϊκό, θα αντιμετωπίσει για την ίδια διοργάνωση, τη Γερμανική Φριντρισχάφεν (9/16 Φεβρουαρίου-το πρώτο ματς θα γίνει στη Γερμανία), κι αν την αποκλείσουν, στη συνέχεια θα συγκρουστούν με το νικητή του ζευγαριού Γιαστρέφκσι (Πολωνία)-Νόλικο (Βέλγιο), 2 και 9 Μαρτίου. Εάν επικρατήσουν οι "πράσινοι" τότε θα προκριθούν στο final-4 της διοργάνωσης.

    [04] Π.ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: "Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΤΕΛΕΙ ΥΠΟ ΣΤΕΝΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ"

    Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2005 (16:33 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η Άννα Διαμαντοπούλου, τόνισε με έμφαση ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας τελεί υπό στενή παρακολούθηση και αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα με κάθε μέριμνα για την προστασία της εθνικής κυριαρχίας.

    Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης της συντονιστού του ΠΑΣΟΚ επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής αναφορικά με τις πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, ο Πέτρος Μολυβιάτης επισήμανε ότι τα συμβάντα αυτά εντάσσονται στη θεωρία της Τουρκίας περί 'γκρίζων ζωνών', πρακτική που ακολουθείται από το 1996.

    «Όταν οι ενέργειες της Αγκυρας δεν συνάδουν με τη διεθνή νομιμότητα η Ελλάδα προβαίνει σε διαβήματα διαμαρτυρίας προς την γείτονα χώρα ενώ ενημερώνει σχετικά και τα αρμόδια διεθνή και ευρωπαϊκά όργανα» δήλωσε ο ΥΠΕ για να συμπληρώσει ότι η κυβέρνηση έχει λάβει κάθε μέριμνα για την έγκαιρη αποφυγή κάθε ενδεχομένου δημιουργίας έντασης στην περιοχή.

    Από την πλευρά της, η Αννα Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι παρότι η Τουρκία προχωρά προς την 5η Οκτώβρη, ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων, επιδεικνύει και προβάλει τις διεκδικήσεις της με τον πλέον προκλητικό τρόπο παραβιάζοντας από αέρος και θάλασσας το Αιγαίο.

    «Μετά το 1996 είναι η πρώτη φορά που έχουμε τέτοιας ποιότητας παραβίαση και επαναφορά του θέματος των 'γκρίζων ζωνών' στο προσκήνιο» τόνισε.

    Η κ. Διαμαντοπούλου υποστήριξε ακόμη ότι «ενώ αλλάζουν τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή και η Τουρκία αναβαθμίζει το ρόλο της, η Ελλάδα δείχνει στην εξωτερική πολιτική να έχει έλλειψη στοχοθεσίας και συγκεκριμένων στόχων που να συνδέουν όλα αυτά τα ζητήματα που έχουν σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τη μεταξύ τους διαπραγμάτευση και με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Από πλευράς του, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει χαράξει ένα σταθερό πλαίσιο των σχέσεων μας με την Τουρκία και έχει πετύχει -κάτι που γίνεται για πρώτη φορά-, οι σχέσεις καλής γειτονίας της Τουρκίας προς την Ελλάδα να είναι θεσμική υποχρέωση της γείτονας χώρας, αλλά και η εξέλιξη τους να υπάγεται υπό τον έλεγχο και την ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

    [05] ΣΤΟΥΣ 14 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 40 ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΤΕΜΕΝΟΣ ΤΩΝ ΣΙΪΤΩΝ

    Βαγδάτη, 21 Ιανουαρίου 2005 (12:49 UTC+2)

    Στους 14 έχει φτάσει ο αριθμός των νεκρών και στους 40 των τραυματιών, από την επίθεση που έγινε σήμερα στη Βαγδάτη σε σιϊτικό τέμενος όπου οι πιστοί είχαν συγκεντρωθεί για μια από τις μεγαλύτερες γιορτές των μουσουλμάνων, τη λεγόμενη «Αϊντ αλ Αντχά» η οποία συμπίπτει με το ετήσιο προσκύνημα στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας.

    Η ένταση στο Ιράκ επιτείνεται καθώς πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών της 30ης Ιανουαρίου. Η επίθεση στο σιϊτικό τέμενος αλ Ταφ στη νοτιοδυτική πλευρά της ιρακινής πρωτεύουσας, έγινε με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο

    Οι επιθέσεις κατά των Σιϊτών έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα και η σημερινή είναι η δεύτερη μέσα σε μία εβδομάδα.

    Οι ιρακινοί Σιϊτες, μια κοινότητα καταπιεσμένη εδώ και δεκαετίες, υποστηρίζουν θερμά τη διεξαγωγή των εκλογών, μέσα από τις οποίες θα αποκτήσουν ισχυρή θέση επιρροής, ανάλογη με την πλειοψηφία τους, καθώς αποτελούν το 60% του συνολικού πληθυσμού των 26 εκατομμυρίων ιρακινών

    [06] ΔΙΑΚΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΜΠΕ

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 21 Ιανουαρίου 2005 (14:45 UTC+2)

    Το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων θα διακόψει τη λειτουργία του το Σάββατο 22-01-2005 από τις 10 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι λόγω μεταστέγασης των γραφείων του. Για τον λόγο αυτό δεν θα είναι δυνατή η αποστολή ειδήσεων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

    [07] Ι. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Ο "ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ" ΔΕΝ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2005 (20:43 UTC+2)

    «Ο "βασικός μέτοχος" δεν απασχολεί την Ευρώπη», απάντησε σε σχετική ερώτηση, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Αναλυτικότερα, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε τα εξής:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι συζητήσατε με τον Πρωθυπουργό;

    Γ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Θα ήταν είδηση για σας, αν δεν έβλεπα τον Καραμανλή. Το να βλέπω από καιρό σε καιρό τον Πρωθυπουργό δεν είναι είδηση. Διότι, απλούστατα, τον ενημερώνω για τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε μια εις βάθος ενημέρωση και βεβαίως συζητάμε και την εσωτερική πραγματικότητα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συζητήσατε για το «βασικό μέτοχο»;

    Γ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Δεν είναι ευρωπαϊκό θέμα. Συζητήσαμε για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Συζητήσαμε για τα τρέχοντα προβλήματα που απασχολούν την Ευρώπη. Ο «βασικός μέτοχος» δεν απασχολεί την Ευρώπη.

    [08] ΟΜΙΛΙΑ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ (ΣΕΙΡΑ ΙΒ')

    Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2005 (20:25 UTC+2)

    Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Χριστόδουλου, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι ενώπιον του ΥΠΕΞ, Πέτρου Μολυβιάτη, στο υπουργείο Εξωτερικών, η ορκωμοσία των νέων Ακολούθων Πρεσβείας (ΙΒ' Σειρά).

    Μιλώντας κατά την τελετή της ορκωμοσίας των νέων Ακολούθων, ο κ. Μολυβιάτης τόνισε τα εξής:

    «Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, θα ήθελα να σας εκφράσω τις θερμότατες ευχαριστίες όλων μας, εδώ στο Υπουργείο Εξωτερικών, για την εξαιρετική τιμή που μας κάνατε να παρευρεθείτε στην τελετή της ορκωμοσίας των νέων Ακολούθων.

    »Μακαριότατε, αποτελεί για μας πολύ μεγάλη τιμή, ότι δεχτήκατε να ορκίσετε εσείς και να παρευρεθείτε σε αυτή την τελετή της ορκωμοσίας.

    »Κυρίες και κύριοι, θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι εκτιμούμε βαθύτατα αυτή την έμπρακτη αναγνώριση της μεγάλης σημασίας που έχει για τον τόπο μας, η εξωτερική πολιτική, αλλά η αναγνώριση επίσης και του ρόλου που παίζει η Διπλωματική Υπηρεσία, τόσο στη διαμόρφωση, όσο και στην εφαρμογή της εξωτερικής πολιτικής.

    »Αμέσως μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, υπήρξαν ορισμένοι οι οποίοι διακήρυξαν ότι ήρθε το τέλος της ιστορίας και κατά προέκταση και το τέλος της διπλωματίας.

    »Αυτή η θέση, αυτή η άποψη διαψεύστηκε ταχύτατα, από την πράξη και τη ζωή. Και όχι μόνο δεν ήρθε το τέλος της διπλωματίας, αλλά αντιθέτως σήμερα είναι ακόμα πιο σημαντικός ο ρόλος της διπλωματίας.

    »Κι αυτό γιατί μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, έχουν αναπτυχθεί σε πάρα πολλά επίπεδα και σε πάρα πολλές μορφές οι σχέσεις και οι επαφές, μεταξύ λαών και κρατών.

    »Σήμερα έχουμε εκτός από την παραδοσιακή, την κλασική διπλωματία, έχουμε την πολυμερή διπλωματία, έχουμε την κοινοβουλευτική διπλωματία, έχουμε την οικονομική διπλωματία, έχουμε την πολιτισμική διπλωματία.

    »Μέσα σε αυτό το νέο περιβάλλον, σε αυτό το νέο πλαίσιο, ασκούμε και εμείς, η Ελλάδα, την εξωτερική μας πολιτική. Η εξωτερική πολιτική της χώρας μας, στηρίζεται σε σταθερές αρχές και σταθερές αξίες και αποβλέπει στο να εξυπηρετήσει την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνεργασία μεταξύ όλων των χωρών του κόσμου και ιδιαίτερα μεταξύ των χωρών της περιοχής μας.

    »Αυτή την εξωτερική πολιτική, καλούνται να υπηρετήσουν και να προωθήσουν οι νέοι διπλωμάτες. Καλούνται δηλαδή να προστατεύσουν και να προωθήσουν τις θέσεις, τις απόψεις, τα συμφέροντα και την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, σε όλους αυτούς τους τομείς που προανέφερα.

    »Είμαι βέβαιος, ότι θα σταθείτε στο ύψος αυτής της αποστολής και θα την εκτελέσετε με ζήλο, με αφοσίωση και με επαγγελματισμό, χάρη στην εκπαίδευση που πήρατε στη Διπλωματική Ακαδημία, αλλά και στην πείρα που θα αποκτήσετε στην πορεία της καριέρας σας.

    »Θα ήθελα να απευθυνθώ προς τους γονείς και τους συγγενείς των νέων διπλωματών και να τους πω ότι ασφαλώς είναι δικαιολογημένοι να αισθάνονται υπερήφανοι και ικανοποιημένοι, γιατί σήμερα βλέπουν να δικαιώνονται οι κόποι και οι θυσίες που ασφαλώς υπέστησαν όλα αυτά τα χρόνια, για να μεγαλώσουν και να σπουδάσουν τα παιδιά τους και να τα εμπιστευτούν σήμερα στη μεγάλη διπλωματική οικογένεια.

    »Πριν καταλήξω, θα ήθελα να πω ότι αυτή η τελετή, μου θυμίζει την εποχή που εγώ μπήκα σε αυτό το Υπουργείο, δυστυχώς πριν από πάρα πολλά χρόνια, και τότε, την εποχή εκείνη, οι νέοι ακόλουθοι υπηρετούσαν στο κρυπτογραφικό από το βράδυ μέχρι την άλλη μέρα το πρωί.

    »Ήμουν βάρδια ένα βράδυ στο κρυπτογραφικό, οπότε χτυπάει η πόρτα και μπαίνει ο αείμνηστος Σεφέρης, πρέσβης την εποχή εκείνη. Μου λέει, Μολυβιάτη, παιδί μου είσαι ευχαριστημένος που μπήκες στο Υπουργείο;.

    »Του λέω ασφαλώς κ. Πρέσβη, αγωνίστηκα, κουράστηκα -όπως και οι νέοι - και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Μου λέει Μολυβιάτη, σε αυτό το Υπουργείο που μπήκες, δύο φορές θα είσαι ευχαριστημένος, μία τώρα που μπήκες και μία όταν θα βγεις.

    »Εγώ είμαι βέβαιος ότι αυτό δεν ισχύει πλέον σήμερα και ότι θα είστε ευχαριστημένοι σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας σας και σας εύχομαι από την καρδιά μου καλή επιτυχία», κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Μολυβιάτης.

    [09] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ ΣΤΟΝ Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

    Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2005 (19:56 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Θοδωρή Ρουσόπουλο, ο οποίος με επιστολή του καλεί τα προεδρεία της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΗΕΜΘ, της ΠΟΕΣΥ και τους αρχηγούς των 4 κοινοβουλευτικών κομμάτων σε δημόσια συζήτηση την προσεχή Πέμπτη, στο Ζάππειο, προκειμένου να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τους κανόνες που πρέπει να ρυθμίζουν τις επαγγελματικές σχέσεις των δημοσιογράφων με τις Γενικές Γραμματείες Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και τα γραφεία Τύπου, δήλωσε τα εξής:

    «Ο κ. Ρουσόπουλος άλλο θέμα δημιούργησε χθες στη Βουλή με την απαράδεκτη παρέμβασή του, γι' άλλο θέμα και με άλλο σκεπτικό συγκαλεί σήμερα σύσκεψη των δημοσιογραφικών Ενώσεων και των εκπροσώπων των κομμάτων, και άλλα έχει στην πραγματικότητα στο μυαλό του.

    »Τα υπόλοιπα στη σύσκεψη, εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί τελικά. Γιατί και η προσπάθεια αποπροσανατολισμού, που κατά σύστημα ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ και ο εκπρόσωπός της, έχει τα όριά της», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης.

    [10] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2005 (19:48 UTC+2)

    Πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας θέτει σε εφαρμογή η Νομαρχία Πειραιά, με σκοπό την παραγωγή υψηλής ποιότητας βιολογικών προϊόντων ζωικής προέλευσης και την υψηλότερη οικονομική απόδοση στους κτηνοτρόφους.

    Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε από τον αρμόδιο αντινομάρχη Σ. Μαρκάτο και τη Διεύθυνση Γεωργίας, στους κτηνοτρόφους της Τροιζηνίας, σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Καλλονής.

    Όπως τόνισε ο Νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας «βρισκόμαστε συνεχώς κοντά στον αγροτικό κόσμο της περιοχής, προβάλλοντας τα προβλήματά του και πασχίζοντας για την επίλυσή τους» και προσέθεσε ότι «η Νομαρχία Πειραιά προωθώντας αυτό το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στοχεύει σε ένα νέο τρόπο εκτροφής των ζώων, μέσα από την προστασία του περιβάλλοντος, την αειφόρο διαχείριση των εδαφικών πόρων και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και διατροφής των ζώων».

    Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν:

    1. οι νόμιμοι κάτοχοι γεωργικής εκμετάλλευσης υπεύθυνοι για την διαχείρισή της

    2. όσοι κατέχουν νόμιμα την κυριότητα ή τη χρήση βοσκοτόπων που δηλώνουν ότι αξιοποιούν

    3. σε περίπτωση ενοικίασης εγκαταστάσεων ή ιδιόκτητων βοσκοτόπων, η διάρκεια της χρήσης να είναι τουλάχιστον για πέντε χρόνια

    4. σε περίπτωση χρήσης κοινόχρηστων βοσκοτόπων γίνονται δεκτά παραχωρητήρια διάρκειας ενός έτους, τα οποία όμως πρέπει να ανανεώνονται για κάθε έτος της πενταετίας υποχρεωτικής παραμονής στο πρόγραμμα, με ευθύνη του δικαιούχου.

    Οι φάκελοι υποψηφιότητας θα πρέπει να κατατεθούν στη διεύθυνση Γεωργίας της Νομαρχίας Πειραιά έως τις 11 Μαρτίου 2005.

    Κατά τη συγκέντρωση συζητήθηκε και το πρόγραμμα Σήμανσης και Καταγραφής των αιγοπροβάτων, που εφαρμόζεται από τη διεύθυνση Κτηνιατρικής και έχει στόχο την παρακολούθηση και διαφύλαξη της υγείας των ζώων και κατ' επέκταση της υγείας των καταναλωτών.

    Η προθεσμία για τη σήμανση των αιγοπροβάτων λήγει στο τέλος Ιανουαρίου.

    [11] ΕΤΗΣΙΑ ΔΕΞΙΩΣΗ ΣΒΒΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιανουαρίου 2005 (20:56 UTC+2)

    Ο ΣΒΒΕ έχει θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα στο έργο του για το 2005, τη συμβολή του στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων μελών του, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Δημήτρης Συμεωνίδης, κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε στην ετήσια δεξίωση του συνδέσμου με την ευκαιρία του νέου έτους, που πραγματοποιήθηκε απόψε.

    Ο κ. Συμεωνίδης υπενθύμισε ότι το 2005 ο Σύνδεσμος γιορτάζει τα 90 χρόνια από την ίδρυσή του και γι' αυτό σχεδιάζονται μία σειρά επετειακών εκδηλώσεων, επιχειρηματικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.

    Όσον αφορά στην ανακήρυξη του 2005 από την πολιτεία σε έτος ανταγωνιστικότητας σημείωσε ότι «για να επιτευχθεί αυτό θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει το κατάλληλο περιβάλλον, το οποίο βεβαίως πρέπει να διαμορφωθεί από την πολιτεία, αλλά και με τη συμβολή όλων μας».

    «Προσβλέποντας σ' ένα καλύτερο θεσμικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα κατά τη νέα χρονιά, εύχομαι το 2005 να είναι έτος με λιγότερη γραφειοκρατία, με απλούστερες ρυθμίσεις που θα διέπουν τις σχέσεις επιχειρήσεων - κράτους, και με την υλοποίηση των υπεσχημένων έργων υποδομής για την περιφέρεια και ειδικά για τη Θεσσαλονίκη», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ.

    [12] ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ

    Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2005 (18:32 UTC+2)

    Μέχρι τις 11 Μαρτίου καλούνται όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα της Βιολογικής Κτηνοτροφίας να υποβάλουν φακέλους υποψηφιότητας, στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης- Γεωργίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων σύμφωνα με την πρόσκληση που εξέδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Οι ενισχύσεις ανά Μονάδα Ζωικού Κεφαλαίου κυμαίνονται από 68,50 ευρώ έως 549,62 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία ζώων. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι φυσικά ή και νομικά πρόσωπα νόμιμοι κάτοχοι γεωργικής εκμετάλλευσης υπεύθυνοι για τη διαχείριση της.

    «Καλούμε όλους του Έλληνες Κτηνοτρόφους να αγκαλιάσουν το πρόγραμμα αυτό και να ενταχθούν σ'αυτό», δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρος Κοντός. Πρέπει, προσέθεσε, όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να μετατρέψουμε ένα τμήμα της σημερινής κτηνοτροφίας μας σε βιολογική κτηνοτροφία, να παράγουμε προϊόντα υψηλής ποιότητας υψηλής προστιθέμενης αξίας.

    [13] ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΚΟΚΑΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ

    Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2005 (17:39 UTC+2)

    Αποφασισμένος να συνεχίσει τους ελέγχους και να φτάσει "το μαχαίρι μέχρι το κόκαλο", ώστε η μεγάλη πλειοψηφία των έντιμων αγροτών να μη ζημιωθεί οικονομικά και οι παράνομοι να πληρώσουν, εμφανίστηκε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος, μετά τη συνάντησή του με τους βαμβακοπαραγωγούς.

    Αναλυτικότερα, μετά τη σύσκεψη, που διήρκεσε σχεδόν 3,5 ώρες, ο κ.Μπασιάκος δήλωσε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα αποκαλυφθούν όλοι όσοι καλλιέργησαν παράνομα βαμβάκι. "Εγώ είμαι νέος υπουργός, δεν έχω δεσμεύσεις και δεν με ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος. Όλοι οι παράνομοι θα πληρώσουν για να μη χάσει λεφτά η μεγάλη πλειοψηφία των έντιμων και νόμιμων αγροτών", υπογράμμισε ο υπουργός.

    Πάντως, ο εκπρόσωπος των Θεσσαλών αγροτών, Θανάσης Κοκκινούλης, άφησε να εννοηθεί ότι μέσα στο σαββατοκύριακο οι παραγωγοί δεν αποκλείεται να αποκλείσουν δρόμους. Χαρακτηριστικά είπε ότι "μέσα στο Σαββατοκύριακο, που είναι και αργία για τους εργαζόμενους, οι βαμβακοπαραγωγοί του κάμπου επιφυλάσσουν μία έκπληξη σε όσους δεν ικανοποιούν τα αιτήματα των αγροτών".

    Υπενθυμίζεται ότι στις 7 το βράδυ σήμερα θα γίνουν συσκέψεις στα σημεία όπου είναι παραταγμένα τα τρακτέρ, ώστε οι παραγωγοί να αποφασίσουν για την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεών τους. "Η συνέχιση των ελέγχων και η αποκάλυψη των παρανόμων είναι θετικό βήμα και το επικροτώ", σημείωσε ο κ.Κοκκινούλης, προσθέοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε και πάλι να κάνει δεκτό το αίτημα των παραγωγών για την ένταξη στο καθεστώς επιδότησης όλων των ποσοτήτων βαμβακιού._

    [14] Ο ΟΤΕ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ 1.600 ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ

    Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2005 (16:51 UTC+2)

    Στη διάψευση χθεσινών και σημερινών δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για απολύσεις 1.600 συμβασιούχων από τον ΟΤΕ προχώρησε ο Οργανισμός.

    Ο ΟΤΕ τονίζει ότι από τον Απρίλιο του 2002 άρχισε να προσλαμβάνει έναν αριθμό εκτάκτων υπαλλήλων με στόχο την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών που δημιουργήθηκαν στον Οργανισμό λόγω της ανάληψης της Ολυμπιακής Χορηγίας. Οι έκτακτοι υπάλληλοι, διευκρινίζει, προσλήφθηκαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, των οποίων η μέγιστη διάρκεια δεν ξεπερνούσε τους 22 μήνες, ο δε συνολικός αριθμός τους πλησίασε τους 1.600 υπαλλήλους. Οι συμβάσεις των περισσοτέρων εξ αυτών των υπαλλήλων έχουν λήξει. Σήμερα ο ΟΤΕ συνεχίζει να απασχολεί 157 έκτακτους υπάλληλους από το αρχικό σύνολο εκτάκτων και οι συμβάσεις τους λήγουν μέχρι τον Ιούνιο του 2005.

    [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟY ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ

    Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2005 (16:44 UTC+2)

    Με τον πρόεδρο της Εμπορικής Τράπεζας Γεώργιο Προβόπουλο και τους εκπροσώπους των εργαζομένων συναντήθηκαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομίας-Οικονομικών, Γεώργιος Αλογοσκούφης και Απασχόλησης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, συνεχίζοντας τις συνομιλίες για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης στο ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων.

    Μετά τη δίωρη σύσκεψη, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γεώργιος Αλογοσκούφης, δήλωσε ότι η συνάντηση με τη διοίκηση της Εμπορικής είχε ως αντικείμενο τις επιπτώσεις της εφαρμογής των διεθνών λογιστικών προτύπων στο ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων.

    Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου διευκρίνισε ότι η κατ' ιδίαν συνάντηση με τη διοίκηση της Εμπορικής έγινε λόγω του ειδικότερου ενδιαφέροντος του Δημοσίου για την τράπεζα (λόγω του ότι συμμετέχει σε αυτήν με μεγάλο ποσοστό). 'Αλλωστε, η ίδια οδός θα ακολουθηθεί και στην περίπτωση της Αγροτικής, δεδομένου ότι και σε αυτή την τράπεζα το δημόσιο κατέχει σημαντικό μερίδιο. Ο κ.Αλογοσκούφης σημείωσε ακόμη ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έχει απορρίψει την άποψη για τη δημιουργία ενιαίου ταμείου των τραπεζοϋπαλλήλων και συμπλήρωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα αναληφθούν πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση για να επιλυθούν τα θέματα. Τέλος, σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή για να συζητήσει το ασφαλιστικό και ξεκαθάρισε ότι η σημερινή συζήτηση έγινε για την Εμπορική Τράπεζα, γιατί το πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα._

    [16] ΝΕΑ ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ Η ΜΙΟΑΡΑ ΜΑΝΤΑΛΕ

    Βουκουρέστι, 21 Ιανουαρίου 2005 (18:36 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου διόρισε σήμερα την Μιοάρα Μαντάλε νομάρχη του Βουκουρεστίου στη θέση του Σίλβιαν Ιονέσκου που είχε παραιτηθεί στις 13 Ιανουαρίου.

    Η κα Μαντάλε έχει εργαστεί στον τραπεζικό και επιχειρηματικό κλάδο και το διάστημα 2000-2002 διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος.

    [17] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Σ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΗΝ SABAH

    Αγκυρα, 21 Ιανουαρίου 2005 (18:04 UTC+2)

    Η Sabah στις εσωτερικές σελίδες και με τον δίστηλο τίτλο «Ο Σερντάρ Ντενκτάς είπε: Δεν θα πρέπει να αποσυρθούν οι στρατιώτες πριν την επίτευξη λύσης», δημοσιεύει άρθρο της συνεργάτιδας της εφημερίδας Εβρέν Μεστζί, στο οποίο γράφει ότι ο ''υπουργός Εξωτερικών της ΤΔΒΚ'', Σερντάρ Ντενκτάς, ήρθε την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα, ως αρχηγός του ''Δημοκρατικού Κόμματος'', για να προβεί σε σφυγμομέτρηση πριν από τις ''εκλογές'' που θα διεξαχθούν στην ''ΤΔΒΚ''.

    Ο τελευταίος σταθμός του Σερντάρ Ντενκτάς, ο οποίος συναντήθηκε και με τον Πρωθυπουργό Ερντογάν, ήταν το Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου. Ο Σερντάρ Ντενκτάς που φιλοξενήθηκε στη Sabah, αναφέρθηκε στη στρατηγική και τις προσδοκίες σχετικά με την Κύπρο.

    Ο Ντενκτάς δήλωσε ότι "η παρουσία των Τούρκων στρατιωτών στο νησί είναι η μοναδική περίπτωση έτσι ώστε ο ''Ε/Κ τομέας'' να προσεγγίσει στη λύση. Ο Στρατός δίνει το μήνυμα 'εγώ υπάρχω, λύσε το πρόβλημα να φύγω'. Γιατί οι Ε/Κ να επιδιώξουν λύση εάν δεν έχουν κάποια παράπονα; Εάν αποσυρθούν οι στρατιώτες, δεν μπορεί να υπάρξει λύση".

    Επίσης τόνισε ότι "ο δρόμος της λύσης στην Κύπρο περνάει από τις Η.Π.Α. Στην περίπτωση που επικρατήσει κάποιο πρόβλημα στην Κύπρο μέχρι τις 3 Οκτωβρίου που θα αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε., αυτό μπορεί να το επιλύσουν μόνο οι Η.Π.Α. Ίσως η Ουάσιγκτον να μην μπορεί να κάνει κάποια βήματα για την κατάργηση των εμπάργκο που εφαρμόζονται στην ''ΤΔΒΚ'' και πρώτα για την έναρξη των απευθείας πτήσεων, αλλά είναι σημαντικό το να κλείσει το μάτι σε ορισμένες χώρες, όπως έκανε στο Ισραήλ''.

    [18] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗ ΣΤΟΝ ΤΑΛΑΤ

    Λευκωσία, 21 Ιανουαρίου 2005 (17:56 UTC+2)

    Η κυπριακή κυβέρνηση θα χαιρέτιζε μια σαφή και συγκεκριμένη αλλαγή πολιτικής και εκ μέρους του λεγόμενου πρωθυπουργού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και εκ μέρους της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Ταλάτ για το Κυπριακό που είχε κάνει στο πλαίσιο της επίσκεψης - προσκυνήματός του στο τέμενος Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Ταλάτ, ο οποίος είπε πως η πλευρά που απέρριψε το σχέδιο Ανάν θα πρέπει να κάνει κάποιες εισηγήσεις και δήλωσε έτοιμος να συζητήσει τα πάντα προκειμένου να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού, ο Εκπρόσωπος είπε πως δεν γνωρίζει αν αυτές οι δηλώσεις του κ. Ταλάτ ανταποκρίνονται σε αλλαγή θέσης.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] ΠΤΩΣΗ 0,95% ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 21 Ιανουαρίου 2005 (17:53 UTC+2)

    Σε πωλήσεις για κατοχύρωση μέρος των σημαντικών κερδών που κατέγραψε τις τελευταίες ημέρες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου επιδόθηκαν στη σημερινή συνάντηση οι επενδυτές. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε απώλειες σε ποσοστό 0,94%, κλείνοντας στις 1.086,2 μονάδες. Ζημιές σε ποσοστό 0,95% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 78,84 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 814 χιλιάδες λίρες.

    Πτώση σε ποσοστό 1,04% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 363,61 μονάδες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΕΝΟΨΕΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Σκόπια, 21 Ιανουαρίου 2005 (17:48 UTC+2)

    Τα κόμματα της ΠΓΔΜ συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις για τις δημοτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 13 Μαρτίου. Στο Δήμο των Σκοπίων, τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας υποψήφιοι είναι ο νυν δήμαρχος Ρίστο Πένοφ και ο ανεξάρτητος Τρίφουν Κόστοφσκι.

    Ο Πένοφ, ο οποίος ηγείται του κόμματος «Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό» (LDP) θα έχει την υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Βλάντο Μπούτσκοφσκι και την υποστήριξη του συγκυβερντώντος αλβανικού κόμματος «Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη» (DUI) του Αλί Αχμέτι.

    Ο Κόστοφσκι θα έχει την υποστήριξη του αντιπολιτευόμενου «VMRO-Λαϊκού Κόμματος» του Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι.

    Εν τω μεταξύ, τα δύο αντιπολιτευόμενα κοινοβουλευτικά αλβανικά κόμματα «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) και «Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας» (PDP), προχώρησαν χθες σε προεκλογική συνεργασία για τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου. Τη συμφωνία υπέγραψαν στο Τέτοβο οι ηγέτες των DPA και PDP, Άρμπεν Τζαφέρι και Αμπντουλιάντι Βεϊσέλι, αντίστοιχα.

    [21] ΒΟΛΕΪ: ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιανουαρίου 2005 (20:44 UTC+2)

    Μεγάλη μέρα η σημερινή για τον Ηρακλή τη Θεσσαλονίκη και το Ελληνικό βόλεϊ. Ο Ηρακλής σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία ορίστηκε να διοργανώσει το "Final Four" του Champions' League στην Θεσσαλονίκη και στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο στις 26 και 27 Μαρτίου.

    Για την τεράστια επιτυχία του Συλλόγου και ιδίως του τμήματος βόλεϊ, ο διοικητικός ηγέτης της ομάδας Νίκος Παναγόπουλος, δήλωσε: "Είναι μια τεράστια επιτυχία για τον ΗΡΑΚΛΗ, την πόλη μας, την Ομοσπονδία του αθλήματος και το ελληνικό βόλεϊ γενικότερα. Με χαμηλούς τόνους και μεθοδικότητα κινηθήκαμε προς την κατεύθυνση της ανάληψης του "finαl four" και με συντονισμένη προσπάθεια που επιχειρείται εδώ και μήνες, αλλά και με την συμπαράσταση της Ομοσπονδίας πετύχαμε τον στόχο. Το βόλεϊ του ΗΡΑΚΛΗ αποτελεί ένα διοικητικό εγχείρημα άρτια δομημένο και εμείς αποδεικνύουμε ότι δεν χρειάζονται λόγια, αλλά έργα και αποδείξεις δουλειάς. Από εδώ και πέρα επωμιζόμαστε το δύσκολο έργο της διοργάνωσης, στο οποίο ζητούμε ανοικτά την συμπαράσταση όλης της Θεσσαλονίκης για την επιτυχία. Ζητούμε από τον φίλαθλο κόσμο και όλους τους συναρμόδιους φορείς να συμπαρασταθούν και κυρίως από τα Μ.Μ.Ε. Η επιτυχία της διοργάνωσης είναι στοίχημα όλων των Θεσσαλονικέων"

    Ο πρόεδρος του ΤΑΠ Νίκος Αρταβάνης, σχολίασε: "Από το καλοκαίρι με συντονισμένες προσπάθειες και επαφές επιδιώκουμε να αναλάβουμε την διοργάνωση. Παλαιότερα το σκεφτόμασταν σαν όνειρο και τώρα υλοποιείται. Πρόκειται για τεράστια επιτυχία της ομάδας, της πόλης και του αθλήματος στην χώρα και βεβαίως σε αγωνιστικό επίπεδο στόχος μας είναι το τρόπαιο. Όπου κι αν αγωνιζόμασταν αυτός θα ήταν ο στόχος μας, πόσο μάλλον τώρα που θα αγωνιστούμε στην Θεσσαλονίκη".

    Από την άλλη ο προπονητής του Ηρακλή, Αλέκος Λεώνης επισήμανε πως «οι παίκτες μου έχουν την εμπειρία για μια τέτοια διοργάνωση. Εχουμε δύσκολη αποστολή Θεωρώ ότι οι ομάδες που θα πάρουν μέρος στη διοργάνωση θα είναι πολύ καλές και θα έχουμε δύσκολη αποστολή Ο κόσμος θα σταθεί στο πλευρό μας και αυτό θα είναι ένα αβαντάζ για εμάς».

    [22] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕΤΑΒΑΙΝΟΥΝ ΓΚΑΓΚΑΤΣΗΣ, ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΚΑΙ ΡΕΧΑΓΚΕΛ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιανουαρίου 2005 (17:55 UTC+2)

    Στην Κύπρο θα μεταβούν την Κυριακή οι κ.κ. Γκαγκάτσης, Θεοδωρίδης και την Δευτέρα ο ομοσπονδιακός προπονητής, Οτο Ρεχάγκελ προκειμένου να παραστούν στην ετήσια εκδήλωση της Ενωσης Αθλητικογράφων Κύπρου, στη διάρκεια της οποίας θα τιμηθούν η ΕΠΟ και η Εθνική Ομάδα για την κατάκτηση του EURO 2004. Στην ίδια εκδήλωση έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι της FIFA (επ΄ ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από την ίδρυσή της) και της UEFA (για την επέτειο του ιωβηλαίου της).

    [23] ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιανουαρίου 2005 (17:50 UTC+2)

    Εγγράφως τις απόψεις της ΕΠΟ σχετικά με την εναρμόνιση του καταστατικού της στις διατάξεις του νόμου, ζήτησε σήμερα ο κ. Ορφανός από τα μέλη της αρμόδιας, επί του ζητήματος, επιτροπής που συγκροτήθηκε στην τελευταία Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας.

    Επ΄ ευκαιρία της συνάντησης που είχαν τα μέλη της επιτροπής (Βασίλης Μάντζιος-πρόεδρος, Θεόδωρος Φωτίου, Χρήστος Σάββας, απουσίαζαν οι Ευάγγελος Γραμμένος, Αθανάσιος Μαχαίρας) με τον υφυπουργό Αθλητισμού, συζήτησαν για τις επιχορηγήσεις που εκκρεμούν προς τις Ενώσεις και ο κ. Ορφανός υποσχέθηκε ότι το αργότερο σε ένα μήνα το θέμα θα έχει τακτοποιηθεί.

    [24] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ 16ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιανουαρίου 2005 (17:45 UTC+2)

    Το ματς που θα γίνει στην Καισαριανή μεταξύ του Εθνικού Αστέρα και του Ακράτητου είναι αυτό που ξεχωρίζει στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β' εθνικής. Οι φιλοξενούμενοι θέλουν πάση θυσία τη νίκη για να παραμείνουν στην κορυφή της βαθμολογίας.

    Αύριο θα γίνει το παιχνίδι του Πανσερραϊκού με τη Λάρισα, ενώ το κυρίως πιάτο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή. Από αυτά τα παιχνίδια ξεχωρίζουν της Νίκης Βόλου με την Προοδευτική, καθώς και αυτό της Καλαμάτας με τον Πανηλειακό.

    Το πρόγραμμα των αγώνων είναι:

    ΣΑΒΒΑΤΟ

    20:00 (Σέρρες) Πανσερραϊκός-Λάρισα

    ΚΥΡΙΑΚΗ

    14:45 (Περιστέρι) Ατρόμητος Αθηνών-Παναχαϊκή 2005

    14:45 (Λειβαδιά) Λεβαδειακός-Απόλλων Αθηνών

    14:45 (Καλαμάτα) Καλαμάτα-Πανηλειακός

    14:45 (Νέα Ιωνία) Νίκη Βόλου-Προοδευτική

    14:45 (Καισαριανή) Εθνικός Αστέρας-Ακράτητος

    ΔΕΥΤΕΡΑ

    19:00 (ΕΑΚ Βόλου) Ολυμπιακός ΑΣΚ Βόλου-Καστοριά.

    [25] ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΖΑΡΚΑΟΥΙ

    Ουάσινγκτον, 21 Ιανουαρίου 2005 (19:52 UTC+2)

    Ειδικοί των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών εκτίμησαν ότι το μήνυμα του Ιορδανού Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι, που μεταδόθηκε μέσω του ίντερνετ, πιθανόν να είναι αυθεντικό, μετέδωσε το Reuters.

    Ο αλ-Ζαρκάουι, που σχετίζεται με το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα, με μήνυμά του επιτίθεται κατά των ιρακινών σιιτών και ιδιαιτέρως κατά του αγιατολάχ αλ Σιστάνι, τον οποίο αποκαλεί "σατανά" και "ιμάμη της απιστίας και της αποστασίας".

    [26] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 93.000 ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ

    Βαγδάτη, 21 Ιανουαρίου 2005 (19:49 UTC+2)

    Περισσότεροι από 93.000 Ιρακινοί που ζουν στο εξωτερικό έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους των κέντρων που έχουν ανοίξει σε 14 χώρες του εξωτερικού για να τους επιτραπεί να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις ιρακινές εκλογές, ανακοίνωσε η Διεθνής Οργάνωση Μετανάστευσης (OIM), η οποία έχει επιφορτιστεί με τη διοργάνωση των ιρακινών εκλογών στο εξωτερικό, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    [27] ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΟΥΣΕΝΚΟ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

    Κίεβο, 21 Ιανουαρίου 2005 (19:32 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο θα μιλήσει στις 27 Ιανουαρίου ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο θα πραγματοποιήσει σύνοδο της ολομέλειας στις Βρυξέλλες, ανακοινώθηκε από κοινοβουλευτική πηγή.

    Με την επίσκεψή αυτή ο κ. Γιούσενκο ανταποκρίνεται στην πρόσκληση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Χοσέπ Μπορέλ, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, μετέδωσε το ΒΒC.

    "Μια νέα εποχή αρχίζει για την Ουκρανία, την ΕΕ και το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ηπείρου", δήλωσε ο Μπορέλ.

    [28] ΗΧΗΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΖΑΡΚΑΟΥΙ

    Βαγδάτη, 21 Ιανουαρίου 2005 (17:53 UTC+2)

    Ο Ιορδανός Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι, αρχηγός της αλ Κάιντα στο Ιράκ, δήλωσε ότι δύο υπαρχηγοί του σκοτώθηκαν το Νοέμβριο του 2004 κατά τη διάρκεια των αμερικανικών επιθέσεων εναντίον της Φαλούτζας, μετέδωσε το ΒΒC.

    "Λίγες ημέρες μετά την έναρξη των συγκρούσεων, ένας διοικητής είπε στον αδελφό Όμαρ Χαντίντ (δεξί χέρι του αλ-Ζαρκάουι) και στον αδελφό Αμπού Χάρις Μοχάμεντ Τζασίν αλ-Ισάουι να ξυρίσουν τα γένια τους και να εγκαταλείψουν τη Φαλούτζα", επισημαίνεται σε ηχητικό μήνυμα, που αποδίδεται στον αλ Ζαρκάουι. "Οι δύο ήρωες αρνήθηκαν και πολέμησαν μέχρι το μαρτύριο", προστίθεται στο μήνυμα..

    [29] ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ "ΚΩΔΙΚΑ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ" ΣΤΟ ΛΟΥΒΡΟ

    Παρίσι, 21 Ιανουαρίου 2005 (16:17 UTC+2)

    Η Γαλλία θα επιτρέψει στον αμερικανό σκηνοθέτη Ρον Χάουαρντ να γυρίσει στο Λούβρο ορισμένες σκηνές της νέας του ταινίας που είναι η κινηματογραφική μεταφορά του μπεστ σέλερ "Ο Κώδικας Ντα Βίντσι" του Νταν Μπράουν, ανακοινώθηκε από το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού.

    Όπως μετέδωσε το Reuter, τα γυρίσματα θα αρχίσουν το Μάιο και η ταινία με πρωταγωνιστή τον Τομ Χανκς στο ρόλο του καθηγητή Ρόμπερτ Λάνγκτον, θα προβληθεί το 2006.

    [30] ΣΤΙΣ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟ 55ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝ/ΦΟΥ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

    Βερολίνο, 21 Ιανουαρίου 2005 (14:14 UTC+2)

    Με 16 παγκόσμιες πρεμιέρες και 5 πρώτες εμφανίσεις είτε στο διαγωνιστικό του μέρος είτε εκτός αυτού, ξεκινάει στις 10 Φεβρουαρίου και για 11 ημέρες, το 55ο φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου.

    Μεγάλος αριθμός ταινιών αυτή τη χρονιά έχει ως φόντο δράσης την Αφρική, γεγονός που φανερώνει το αναπτυσσόμενο ενδιαφέρον των δημιουργών της έβδομης τέχνης για την μαύρη ήπειρο.

    Η αμερικανική παραγωγή «Sometimes in April» του Raoul Peck παρουσιάζει στους θεατές το δράμα του εμφυλίου πολέμου στη Ρουάντα. Η ταινία θα προβληθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα με πρωταγωνιστές τους Oris Erhuero, Idris Elba και Debra Winger. Το «Hotel Rwanda» του Terry George διαδραματίζεται στην ίδια χώρα, παρουσιάζοντας τα γεγονότα όμως από μία διαφορετική οπτική γωνία. Οι ταινίες «U-Carmen eKhayelitsha» του Mark Dornford-May και «Man to Man» του Rιgis Wargnier, η οποία θα ανοίξει και το διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ, αναφέρονται επίσης στην Αφρική.

    Το «Provincia Meccanica» του Ιταλού πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη Stefano Mordini, με πρωταγωνιστές τους Stefano Accorsi και Valentina Cervi περιγράφει πως μία νέα και ασυμβίβαστη οικογένεια αντιμετωπίζει τις κοινωνικές επιταγές.

    Σε παγκόσμια πρεμιέρα η ταίνια «Les Mots Bleu» του Γάλλου σκηνοθέτη Alain Corneau, προσπαθεί να ανακαλύψει τα αίτια της ανάρμοστης και αντικοινωνικής συμπεριφοράς ενός νέου κοριτσιού. Συμπρωταγωνιστές σ' αυτή την οικογενειακή ιστορία είναι οι Sylvie Testud, Sergi Lopez, Camille Gauthier και Laurent Pιtin.

    Ο Ρώσος σκηνοθέτης Aleksandr Sokurov θα παρουσιάσει σε παγκόσμια πρεμιέρα το τρίτο μέρος της τριλογίας του που αναφέρεται στην ψυχολογία των ισχυρών, με τίτλο «Solnze» ('Ο Ήλιος'). Κεντρικό πρόσωπο της ταινίας είναι ο γιαπωνέζος αυτοκράτορας Hirohito και πρωταγωνιστές οι Issey Ogatha, Kaori Momoi και Shiro Sano.

    Το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα κλείσει φέτος με την αμερικανογερμανική παραγωγή «Kinsey» του Bill Condon, που θα προβληθεί εκτός διαγωνισμού. Η ταινία αναφέρεται στη ζωή του Alfred C. Kinsey, ο οποίος το 1948 με το βιβλίο του «Η σεξουαλική συμπεριφορά του άνδρα» τάραξε τα νερά της αμερικανικής κουλτούρας, και θεωρείται ο πατέρας της επιστημονικής σεξουαλικής έρευνας και παρατήρησης. Πρωταγωνιστές είναι οι Liam Neeson και Laura Linney.

    [31] ΕΚΘΕΣΗ "50 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ BARBARA" ΣΤΟ ΜΙΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιανουαρίου 2005 (13:56 UTC+2)

    Μεγάλη αναδρομική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο "50 χρόνια του εργαστηρίου Barbara" εγκαινιάζεται την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου, στις 20.00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες.

    Η έκθεση περιλαμβάνει έργα του ίδιου του Joan Barbara και των: Francesc Abad, Riera I Arago, Miquel Barcelo, Joseph Beuys, Joan Miro, Eduardo Chillida, Jose Pedro Croft, Modest Cuixart, Salvador Dali, Fracesc Estivill, Rafa Fortaza, Jaume Genovart, Richard Hamilton, Hans Jartung, Jose Hernandez, Marcel Marti, Georg Massanes, Manuel Millares, Jorge Oteiza, Jaume Plensa, Joan Ponc, August Puig, Dieter Roth, Antonio Saura, Bernard Schultze, Emil Shcumacher, Susana Solano, Antoni Tapies, Victor Vasarely, Corinne Veret.

    Ο Χοάν Μπαρμπαρά γεννήθηκε στη Βαρκελώνη το 1927. Αρχικά ασχολήθηκε με τη ζωγραφική αλλά τελικά αφοσιώθηκε στη χαρακτική. Μαθήτευσε κοντά στο Γάλλο Εντουάρ Σιμό, ο οποίος ασχολιόταν με την εικονογράφηση βιβλίων στη μεταπολεμική Βαρκελώνη. Το 1950 ο Μπαρμπαρά άνοιξε το πρώτο του εργαστήριο χαρακτικής και πειραματίστηκε με νέες τεχνικές χαλκογραφίας. Γρήγορα έγινε γνωστός και βραβεύτηκε πολλές φορές για το έργο του.

    Το 1957, με υποτροφία του Γαλλικού Ινστιτούτου έφυγε για το Παρίσι, όπου δούλεψε στα πιο φημισμένα εργαστήρια χαρακτικής της εποχής. Εκεί του δόθηκε η ευκαιρία να τυπώσει έργα σπουδαίων καλλιτεχνών, όπως ο Πάμπλο Πικάσο και ο Σαλβαντόρ Νταλί. Οταν επέστρεψε στη Βαρκελώνη, στο δικό του εργαστήριο, συνεργάστηκε με τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες και εκδότες της εποχής, χωρίς όμως ποτέ να εγκαταλείψει και τη δική του προσωπική καλλιτεχνική δημιουργία, απαράμιλλης δεξιοτεχνίας και εκφραστικότητας. Ο Μπαρμπαρά συνέβαλε ιδιαίτερα στην ανάπτυξη και την τελειοποίηση της τέχνης της χαρακτικής.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Φεβρουαρίου και θα λειτουργεί από Τρίτη έως Κυριακή τις ώρες 10-2 και 6-9 (Δευτέρα κλειστά). Για ομαδικές επισκέψεις πρέπει να προηγείται συνεννόηση με το κέντρο στα τηλέφωνα: 2310-295170, 295171.

    [32] "ΚΑΡΦΩΝΟΝΤΑΣ ΚΑΡΦΙΑ ΣΤΟ ΠΑΤΩΜΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΥΤΕΛΟ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιανουαρίου 2005 (13:37 UTC+2)

    Την παράσταση "Καρφώνοντας καρφιά στο πάτωμα με το κούτελο" του Ερικ Μπογκοσιάν, που ανεβάζει η Εταιρεία Θεάτρου "Μέρι Αμμών" σε σκηνοθεσία Κώστα Γακίδη, φιλοξενεί κάθε Δευτέρα στις 9.30 μμ το Θέατρο Σοφούλη. Πρόκειται για μία cult παράσταση που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ρίχνει φως στη σκοτεινή πλευρά του ανθρώπου με μία διεισδυτική, χιουμοριστική ματιά. Κεντρικό θέμα του έργου είναι η αγωνία του σύγχρονου καλλιτέχνη να εκφραστεί μέσα στον παραλογισμό της εποχής. Τηλεόραση, αμετροεπείς φιλοδοξίες, τρομοκρατία, εγωισμοί, καταραμένες σχέσεις, παχυσαρκία, αδιέξοδα. Συνηθισμένοι άνθρωποι σε απόγνωση, απεχθείς ή ευγενικοί χαρακτήρες.

    Η μετάφραση και σκηνοθεσία είναι του Κώστα Γακίδη, τα σκηνικά, κοστούμια και η εικαστική επιμέλεια του Θάνου Καρώνη, το video-animation του Χρήστου Καλού, η μουσική του Τηλέμαχου Μούσα, ο ήχος και η εικόνα του Αλέξανδρου Παπαδόπουλου, οι φωτισμοί του Ανέστη Αταχτίδη. Παίζουν οι: Κώστας Γακίδης και Παντελής Καραγιάννης.

    Ο Ερικ Μπογκοσιάν είναι συγγραφέας και ηθοποιός. Πρωταγωνίστησε στην ταινία του Ολιβερ Στόουν "Talk Radio" σε σενάριο δικό του - βραβευμένο με την Αργυρή Αρκτο στο Φεστιβάλ των Καννών. Επαιξε επίσης σε ταινίες του Ρόμπερτ Αλτμαν, στο "Αραράτ" του Ατόμ Εγκογιάν και στο "Διαλύοντας τον Χάρι" του Γούντι Αλεν. Το "Καρφώνοντας καρφιά στο πάτωμα με το κούτελο" πρωτοπαρουσιάστηκε με τον υπότιτλο "Dog Show" με βασική αγωνία του το τι μπορεί να πει ο άνθρωπος μέσα στο σύντομο πέρασμά του από αυτό τον πλανήτη και μέσα στις εικόνες και τα γεγονότα που τον περιβάλλουν.

    [33] Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΤΗΣ ΑΥΡΑΣ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ Φ.Κ.Θ.

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιανουαρίου 2005 (12:30 UTC+2)

    Μια διαφορετική έκθεση φωτογραφίας, από τον φωτογράφο Γιώργο Καραβέργο, που ειδικεύεται στη φωτογράφηση της «αύρας» των αντικειμένων, παρουσιάζει το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια του προγράμματος «Επαναδιατυπώσεις», στον εκθεσιακό του χώρο στην Αρχαία Αγορά, από τις 7 Φεβρουαρίου έως τις 11 Μαρτίου.

    Πρόκειται για μία ξεχωριστή μέθοδο φωτογράφησης, την οποία έχει αναπτύξει ο ίδιος ο φωτογράφος.

    Ο Γιώργος Καραβέργος, θα είναι παρών στα εγκαίνια της έκθεσης, στις 7 Φεβρουαρίου, στις 20:30, όπου και θα μιλήσει για τη συγκεκριμένη τεχνική, θα παρουσιάσει το μηχάνημα που ο ίδιος έχει κατασκευάσει για την πραγματοποίηση αυτών των λήψεων και θα συζητήσει με το κοινό για τις δυνατότητες αυτής της μεθόδου, καθώς και για τη προσέγγισή της από τους θεωρητικούς της φωτογραφίας.

    Το πρόγραμμα «Επαναδιατυπώσεις» του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, είναι μία προσπάθεια παρουσίασης σημαντικών εργασιών του παρελθόντος που προκάλεσαν αίσθηση όταν πρωτοπαρουσιάστηκαν.

    Οι εκθέσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, θα πλαισιώνονται από παράλληλες εκδηλώσεις και θα θυμίσουν στο κοινό της Θεσσαλονίκης ένδοξες στιγμές δεκάδων σημαντικών Ελλήνων φωτογράφων.

    [34] ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΠΟ

    Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2005 (12:30 UTC+2)

    Διαγωνισμό για τη συγγραφή θεατρικού έργου, προκηρύσσει το υπουργείο Πολιτισμού, σε 3 κατηγορίες, κάθε μία από τις οποίες θα βραβευτεί με 3 έργα.

    Στην πρώτη κατηγορία 'Κρατικού Βραβείου Συγγραφής Θεατρικού Έργου', αίτηση συμμετοχής μπορεί να υποβάλλει κάθε φυσικό πρόσωπο. Το προς υποβολή θεατρικό έργο πρέπει να είναι πρωτότυπο και να μην έχει στο παρελθόν ανεβεί στην σκηνή από επαγγελματικό θίασο ή να έχει παρουσιαστεί στην τηλεόραση ή το ραδιόφωνο. Τα 3 χρηματικά έπαθλα είναι της τάξεως των 9.000, 5.000 και 3.000 ευρώ.

    Η δεύτερη κατηγορία του διαγωνισμού αφορά τους νέους θεατρικούς συγγραφείς, των οποίων το έργο δεν πρέπει να έχει παρουσιαστεί κατά το παρελθόν είτε στο θέατρο είτε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τα χρηματικά έπαθλα για αυτή την κατηγορία ανέρχονται σε 8.000, 5.000 και 3.000 ευρώ.

    Στην τρίτη κατηγορία θα διαγωνιστούν παιδικά θεατρικά έργα και θα δοθούν τρία χρηματικά έπαθλα της ίδιας αξίας.

    Τα έργα που θα υποβληθούν στο διαγωνισμό μπορούν είτε να ανήκουν σε όλα τα είδη της δραματικής τέχνης, είτε να είναι μονόπρακτα.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για περαιτέρω πληροφορίες και διευκρινίσεις στα τηλέφωνα 210-8201736 και 210-8201737.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 21 January 2005 - 19:14:57 UTC