Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-01-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΤ΄ΑΡΘΡΟ Ο "ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ"
  • [02] ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
  • [03] ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ 17ΧΡΟΝΟΥ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ
  • [04] ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΥΡ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΞΕΝΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΙΣ
  • [05] ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΣΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΟΙΥΕ
  • [06] Ο.Ε.Ε.: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 212.000 ΕΥΡΩ
  • [07] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [08] Ο Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ ΣΤΑ ΨΑΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ NOTAM
  • [09] ΧΡΟΝΙΑ ΡΕΚΟΡ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΑ ΤΟ 2004
  • [10] ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑΣ ΕΞΟΔΟΥ
  • [11] ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ
  • [12] ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
  • [13] ΘΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΣΕΙΣ
  • [14] Ο ΜΠΑΣΕΣΚΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
  • [15] ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΥΠΕΞ
  • [16] ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΙ
  • [17] "ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ" Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΣΤΟ CHP ΕΝΟΨΕΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
  • [18] ΣΕ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΤΟΧΕΥΕΙ Η BANCA ROMANEASCA
  • [19] ΣΤΗΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΑΠΙ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ
  • [20] ΡΟΛΦ ΦΡΙΝΓΚΕΡ: ΗΡΘΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ
  • [21] ΣΤΗΝ ΑΛΜΕΡΙΑ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΟΠΕ
  • [22] Η UEFA ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ
  • [23] ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΟΙ ΠΥΓΜΑΧΟΙ ΜΑΣ
  • [24] ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΙΨΕΙ ΤΑ ΤΥΡΑΝΝΙΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΕΔΩΣΕ Ο ΤΖ. ΜΠΟΥΣ
  • [25] ΙΡΑΚΙΝΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΟΤΙ ΑΠΗΓΑΓΕ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΣΕ ΕΝΑΝ ΒΡΕΤΑΝΟ ΚΑΙ
  • [26] ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ
  • [27] ΑΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΤΕΘΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΛΕΕΙ Ο ΙΡΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  • [28] ΣΕ ΙΕΡΟ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΚΑΛΕΙ Ο ΜΟΥΛΑΣ ΟΜΑΡ
  • [29] ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ Ν.Α. ΑΣΙΑΣ
  • [30] Ο ΕΜΙΡ ΚΟΥΣΤΟΥΡΙΤΣΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΩΝ
  • [31] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ
  • [32] ΤΟ ΔΙΑΣΗΜΟ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ "CATS" ΤΟΥ A.L.WEBBER ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [33] 50 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΡΤ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΝΑ ΑΣΙΑΣ

  • [01] ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΤ΄ΑΡΘΡΟ Ο "ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ"

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2005 (18:12 UTC+2)

    Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για το βασικό μέτοχο, η ψήφιση των άρθρων του οποίου αναμένεται το βράδυ της Πέμπτης.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, επέφερε σημαντική αλλαγή στο νομοσχέδιο. Μετά από αίτημα του ΣΥΝ, περιέλαβε διάταξη σύμφωνα με την οποία θα θεωρούνται άκυρα τα ιδιωτικά συμφωνητικά επιχειρηματιών με «αχυρανθρώπους».

    Ειδικότερα, σε προσθήκη του Προκόπη Παυλόπουλου ορίζεται ότι συμβολαιογραφικά έγγραφα ή ιδιωτικά συμφωνητικά ή αντέγγραφα που αφορούν στην εικονική συμμετοχή φυσικών ή νομικών προσώπων σε επιχείρηση μέσων ενημέρωσης ή σε επιχείρηση που συνάπτει δημόσιες συμβάσεις και οδηγούν στην καταστρατήγηση των διατάξεων του νόμου είναι άκυρα.

    Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφισθεί το βράδυ από την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ η συζήτησή του συνεχίζεται και σήμερα σε οξείς τόνους.

    Ο υπουργός Επικρατείας κατήγγειλε ότι «το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ, που κόπτονταν για τα λαϊκά συμφέροντα, νοιάζεται τώρα για τους πολύ ολίγους και ισχυρούς παράγοντες και όχι για τα συμφέροντα της πλειοψηφίας»

    Επικαλέστηκε ακόμη δήλωση του προέδρου της ΕΣΗΕΑ, στην επιτροπή της Βουλής, ότι σχεδόν όλοι οι προηγούμενοι υπουργοί Τύπου έλεγαν ότι έχουν στα συρτάρια κρυφές λίστες μισθοδοσίας δημοσιογράφων.

    Για προσβολές και συκοφαντίες κατηγόρησαν τον υπουργό οι κ.κ Απόστολος Κακλαμάνης και Βενιζέλος, ενώ ο κ. Ρέππας ανέφερε ότι μόνο σε μια τέτοια κυβέρνηση θα μπορούσε να βρει ο Θόδωρος Ρουσόπουλος υπουργική θέση σαν και αυτή που έχει.

    [02] ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιανουαρίου 2005 (16:43 UTC+2)

    Τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα θα παρατάξουν αύριο οι αγρότες του νομού Πέλλας, δεξιά και αριστερά της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης Εδέσσης, στη διασταύρωση για Παραλίμνη. Αυτό έγινε γνωστό το απόγευμα μετά από σύσκεψη των αγροτών της περιοχής.

    Παράλληλα οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλονίκης θα αποφασίσουν αύριο τις περαιτέρω κινήσεις τους.

    Στο μεταξύ οι βαμβακοπαραγωγοί της περιοχής της Λειβαδιάς προχώρησαν το απόγευμα σε συμβολικό αποκλεισμό για δέκα λεπτά, της παλιάς εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας στη θέση Αη Γιάννης. Αύριο θα συσκεφθούν προκειμένου να αποφασίσουν σε ποιές κινήσεις θα προβούν.

    [03] ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ 17ΧΡΟΝΟΥ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2005 (13:27 UTC+2)

    Μία πρωτοφανής υπόθεση αυτοκτονίας 17χρονου, μέσω Internet, εξιχνίασε το τμήμα δίωξης ανθρωποκτονιών της ασφάλειας Αττικής. Ο νεαρός αυτοκτόνησε με φυτοφάρμακο, σύμφωνα με τις οδηγίες που του έδωσε ένας 24χρονος από τα Χανιά. Ο «εντολέας» συνελήφθη και όπως υποστήριξε στις αρχές νόμιζε πως η μεταξύ τους συνομιλία ήταν προϊόν πλάκας.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 17χρονος χρησιμοποιώντας γυναικείο ψευδώνυμο επικοινωνούσε με διάφορα άτομα μέσω διαδυκτίου και ζητούσε πληροφορίες από τους ηλεκτρονικούς συνομιλητές του για τρόπους αυτοκτονίας. Ωστόσο δεν ανέφερε πως ο ίδιος ήθελε να αυτοκτονήσει, αλλά πως επρόκειτο για έρευνα που έκανε.

    Ο 17χρονος πριν από ένα μήνα ήρθε σε επικοινωνία, μέσω Internet, με τον 24χρονο από τα Χανιά, ο οποίος χρησιμοποιούσε επίσης γυναικείο ψευδώνυμο. Ο 24χρονος του επέδειξε ως τρόπο αυτοκτονίας το φυτοφάρμακο, ενημερώνοντας τον παράλληλα από πού μπορεί να το προμηθευτεί. Ο «εντολέας» συνελήφθη και όπως είπε στους αστυνομικούς θεώρησε πως η μεταξύ τους συνομιλία ήταν προϊόν πλάκας.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο 17χρονος προχώρησε στην αυτοκτονία καθώς είχε δύο διαδοχικές ερωτικές απογοητεύσεις, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει ψυχολογικά

    Ο ταξίαρχος διευθυντής της ασφάλειας Αττικής, Στέφανος Σκοτης, έκανε ανακοινώσεις σήμερα για την πρωτοφανή υπόθεση αυτοκτονίας υποστηρίζοντας: «Διαπιστώθηκε ότι ο αυτόχειρας ήταν χρήστης του διαδικτύου και πραγματοποιούσε ηλεκτρονική αλληλογραφία με άγνωστα άτομα συνομιλώντας μαζί τους για τρόπους αυτοκτονίας. Στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που υπήρχε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του αυτόχειρα βρέθηκε και μήνυμα από άγνωστο άτομο, που είχε σταλεί με γυναικείο ψευδώνυμο, το οποίο υποδείκνυε στον αυτόχειρα ως τρόπο αυτοκτονίας τη λήψη του συγκεκριμένου γεωργικού φαρμάκου".

    "Η κεντρική μονάδα του ηλεκτρονικού υπολογιστή και το άλλο υλικό που υπήρχε μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών και μετά από έρευνα έγινε αποκωδικοποίηση των ιχνών των ηλεκτρονικών αποτυπωμάτων, εντοπίστηκε η ηλεκτρονική διεύθυνση καθώς και ότι το συγκεκριμένο μήνυμα στάλθηκε από την περιοχή των Χανίων. Για όλα αυτά σχηματίστηκε δικογραφία, στάλθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος παρήγγειλε τον εντοπισμό του δράστη και τη λήψη της απολογίας».

    [04] ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΥΡ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΞΕΝΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΙΣ

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2005 (21:09 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, συναντήθηκε σήμερα διαδοχικά με τους πρέσβεις του Βελγίου, της Ρουμανίας, του Ιράν και της Μεγάλης Βρετανίας.

    Ειδικότερα, με τον πρέσβη του Βελγίου, Peter Moors, συζήτησε την προετοιμασία της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Με τους πρέσβεις της Ρουμανίας, Train Dragomir, και του Ιράν, Mehdi Monhtasnami, συζήτησε τις προοπτικές εντατικοποίησης και βελτίωσης των διμερών πολιτικών και οικονομικών τους σχέσεων.

    Τέλος, με τον πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας, Simon Gass, συζήτησε τις προοπτικές συνεργασίας πάνω σε θέματα αναπτυξιακής συνεργασίας και οικονομικής διπλωματίας.

    [05] ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΣΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΟΙΥΕ

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2005 (21:09 UTC+2)

    Την αντίθεσή τους σε ενδεχόμενη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων εξέφρασαν μετά την σημερινή τους συνάντηση η ΓΣΕΕ και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ).

    Η ΓΣΕΕ και η ΟΙΥΕ κάλεσαν τη κυβέρνηση να αποσύρει ά΅εσα τα όποια σχέδιά της για διεύρυνση ωραρίου και επισημαίνουν ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προβούν από κοινού σε κινητοποιήσεις.

    Παράλληλα, επισήμαναν ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την διεύρυνση του ωραρίου με πρόσχημα την εφαρ΅ογή ενός «πανελλαδικά ενιαίου ωραρίου».

    Η ΓΣΕΕ και η ΟΙΥΕ επισήμαναν ότι το υφιστά΅ενο ωράριο αποτελεί το μοναδικό ση΅είο πάνω στο οποίο έχουν ισορροπήσει οι ανάγκες των εργαζο΅ένων, των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.

    «Τυχόν διεύρυνση του ωραρίου θα είχε επιπλέον καταστρεπτικά αποτελέσ΅ατα για το ελληνικό ε΅πόριο, αφού θα οδηγούσε σε κλείσι΅ο χιλιάδες ΅ικρο΅εσαίες επιχειρήσεις σε όφελος των ΅εγάλων πολυεθνικών. Καταστρεπτικά θα ήταν τα αποτελέσ΅ατα και για την απασχόληση αφού οι ΅ικρο΅εσαίες επιχειρήσεις απασχολούν πάνω από το 70% των εργαζο΅ένων στον κλάδο, ΅ε ά΅εση συνέπεια και την επιδείνωση ως πλήρη απελευθέρωση

    των ήδη απαράδεκτων εργασιακών σχέσεων που επικρατούν στον κλάδο», υπογράμμισαν.

    Τέλος, τόνισαν ότι το πρόβλη΅α για την τόνωση του ε΅πορίου δεν είναι το ωράριο,

    αλλά τα απαράδεκτα χα΅ηλά εισοδή΅ατα των εργαζο΅ένων, τα οποία εξανε΅ίζονται από την ακρίβεια.

    [06] Ο.Ε.Ε.: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 212.000 ΕΥΡΩ

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2005 (21:06 UTC+2)

    Το Δ.Σ. του Οργανισμού Εργατικής Εστίας αποφάσισε την πραγματοποίηση χειμερινού προγράμματος τριήμερων εκδρομών σε επιλεγμένα χειμερινά θέρετρα της χώρας και για πρώτη φορά πρόγραμμα θρησκευτικού τουρισμού μονοήμερων εκδρομών για προσκύνημα σε ιστορικές μονές, για δικαιούχους των παροχών του Νομού Αττικής.

    Ειδικότερα:

    Α. Το χειμερινό εκδρομικό πρόγραμμα απευθύνεται σε νέες και νέους, εργαζόμενους και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους και περιλαμβάνει τριήμερες εκδρομές από Παρασκευή μέχρι Κυριακή στις περιοχές:

    1. Καρπενήσι - Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου - Μεγάλο Χωριό - Προυσσός

    2. Αράχοβα - Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού - Επτάλοφος (Αγόριανη) - Δελφοί Ιτέα

    3. Βόλος - Πήλιο - Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου και

    4. Καλάβρυτα - Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων - Σπήλαιο Λιμνών, όπου οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν χειμερινούς προορισμούς της πατρίδας μας, να περιηγηθούν σε ορεινούς παραδοσιακούς οικισμούς και να ασχοληθούν με χειμερινά σπορ.

    Οι εκδρομές αυτές θα πραγματοποιηθούν το χρονικό διάστημα από 28 Ιανουαρίου έως 13 Μαρτίου 2005.

    Τα εισιτήρια θα χορηγούνται από την προηγούμενη εβδομάδα για τις εκδρομές που θα πραγματοποιούνται την επόμενη, αρχής γενομένης από την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου για τις εκδρομές που αρχίζουν στις 28 Ιανουαρίου, καθημερινά, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από 8:00 - 14:00 και μέχρις ότου εξαντληθούν, από τα Γραφεία Διανομής του Οργανισμού:

    Αθήνας: Πατησίων 125

    Αθήνας: Αγίου Μάρκου 11

    Πειραιά: Ομηρίδου Σκυλίτση 19

    Περιστερίου: Θίσβης 7

    Όσοι συμμετάσχουν στο χειμερινό εκδρομικό πρόγραμμα έτους 2005 μπορούν να λάβουν ακόμη ή δελτία αγοράς βιβλίων και μονοήμερη πολιτιστική εκδρομή για παρακολούθηση παράστασης στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και εισιτήρια παιδικού θεάτρου, Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και θερινών κινηματογράφων ή δελτία θεάματος χειμώνα-καλοκαίρι και εισιτήρια παιδικού θεάτρου, Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και θερινών κινηματογράφων.

    Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 1.344 άτομα και η δαπάνη του υπολογίζεται σε 200.000 ευρώ περίπου.

    Β. Το πρόγραμμα θρησκευτικού τουρισμού απευθύνεται σε όλους τους δικαιούχους των παροχών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας στο νομό Αττικής, ανεξάρτητα από την παροχή που δικαιούνται να λάβουν το έτος 2005, και περιλαμβάνει ημερήσιες εκδρομές κάθε Κυριακή, το χρονικό διάστημα από 30 Ιανουαρίου έως 27 Φεβρουαρίου 2005, με επισκέψεις για προσκύνημα στις ιστορικές μονές:

    1. Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μονή Αγάθωνος) & Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων.

    2. Μονή Οσίου Λουκά (Στείριον Βοιωτίας) & Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Γαλαξιδίου.

    3. Μονή Οσίου Πατάπιου Λουτρακίου & Παναγιά Γιάτρισσα, Λουτράκι

    4. Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Φανερωμένης Χιλιομοδίου & Μονή Αγίου Δημητρίου, Στεφανίου Χιλιομοδίου, Χιλιομόδι Κορινθίας.

    5. Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακρυμάλλης Ψαχνών & Μονή Παναγιάς Περιβλέπτου, Πολιτικών, Πολιτικά Εύβοιας.

    Τα εισιτήρια θα διατίθενται στους δικαιούχους όπως και για το χειμερινό πρόγραμμα, από την προηγούμενη εβδομάδα, από την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου, καθημερινά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από 8:00 - 14:00 και μέχρις ότου εξαντληθούν, από τα Γραφεία Διανομής του Οργανισμού: Αθήνας: Πατησίων 125, Αθήνας: Αγίου Μάρκου 11, Πειραιά: Ομηρίδου Σκυλίτση 19 και Περιστερίου: Θίσβης 7.

    Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 1.200 άτομα και η δαπάνη του υπολογίζεται σε 12.000 ευρώ περίπου.

    [07] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιανουαρίου 2005 (21:06 UTC+2)

    Σύσκεψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ για τα αγροτικά θέματα πραγματοποιείται αύριο (Παρασκευή), στις 12.00 το μεσημέρι, στη Θεσσαλονίκη.

    Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο συντονιστής του Τομέα Παραγωγής και Εμπορίου, Χρήστος Παπουτσής, ο γραμματέας του Τομέα Αγροτικού και Συνεταιριστικού, Γιάννης Δριβελέγκας, και ο εισηγητής του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αργύρης, καθώς, επίσης, και τα μέλη των Περιφερειακών Επιτροπών του Κινήματος, οι γραμματείς και οι υπεύθυνοι αγροτικού των Ν.Ε., βουλευτές, νομάρχες και αγροτικά στελέχη από τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη.

    [08] Ο Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ ΣΤΑ ΨΑΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ NOTAM

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2005 (21:01 UTC+2)

    Τουρκική notam εκδόθηκε χτες για το συμβάν στα Ψαρά, η οποία συνιστά στη notam που εξέδωσε δύο μέρες πριν η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Ελλάδας, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

    Όπως ανέφερε, η έκδοση των notam «είναι η διοικητική έκφραση μιας πραγματικότητας και η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν δύο δηλώσεις, μία ελληνική και μία τουρκική, σχετικά με το θέμα της περιοχής έρευνας και διάσωσης»

    «Η Ελλάδα έχει κάνει τη δική της δήλωση, που βάσει αυτής έχει το δικαίωμα συντονισμού και διεξαγωγής επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, σε όλο το χώρο που συμπίπτει με το FIR Αθηνών. Σύμφωνα με αυτά κινήθηκε η χώρα μας στο πρόσφατο συμβάν στη θαλάσσια περιοχή των Ψαρών. Οι σχετικές ελληνικές ενέργειες έγιναν άμεσα και αποτελεσματικά και ασκήθηκε με συνέπεια και συνέχεια το δικαίωμα και η αρμοδιότητα που προκύπτει από τον καθορισμό της "επιχειρησιακής" περιοχής, στην οποία η Ελλάδα ασκεί το δικαίωμα επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης», τόνισε.

    « Τόσο τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής, καθώς και οι επιχειρησιακές δυνατότητες που έχει η Ελλάδα, η εμπειρία και η δυνατότητά της να είναι αποτελεσματική, συνιστούν μια πραγματικότητα. Αλλά από εκεί και πέρα, για την τουρκική notam αντιλαμβάνομαι ότι θα υπάρξει ελληνική απάντηση. Κινηθήκαμε στην περιοχή που έχουμε καθορίσει. Κινηθήκαμε άμεσα και αποτελεσματικά», υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να προκληθεί ατύχημα κατά τη διάρκεια παροχής βοήθειας, λόγω της έλλειψης συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε: «Η αποσόβηση ενδεχομένων ασυνεννοησίας που θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια αρνητική εξέλιξη με ένα ατύχημα, αφορούν εκείνους που παρακωλύουν την ομαλή εξέλιξη, την ομαλή πορεία μιας εν εξελίξει ευρισκομένης επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, σύμφωνα με υπάρχουσες δεδομένες ρυθμίσεις. Από εκεί και πέρα πρόβλημα έχουν εκείνοι, οι οποίοι με την όποια ενέργειά τους μπορούν να δημιουργήσουν ένα τέτοιο πρόβλημα. Πάντως δεν το έχει η Ελλάδα».

    «Η αντιμετώπιση οποιωνδήποτε τέτοιων συμβάντων, και τώρα και στο μέλλον, γίνεται και θα γίνεται με αποφασιστικότητα, νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Και οι λέξεις αυτές έχουν συγκεκριμένο περιεχόμενο και ουσία - μπορεί να επαναλαμβάνονται, αλλά εγώ δεν έχω βρει καλύτερες. Οι αντιδράσεις μας εντάσσονται και ανταποκρίνονται πλήρως σε ένα πλαίσιο πολιτικής. Ένα πλαίσιο πολιτικής που είναι σαφές, έχει στρατηγικό στόχο και στρατηγική προοπτική», επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών.

    Η Ελλάδα επιζητά και εργάζεται για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Πιστεύει ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος είναι παράγων που βοηθάει προς αυτήν την πορεία της ειρήνης και της σταθερότητας και μέσα σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η μακρά, μακρόχρονη, λεπτομερής και αυστηρή διαδικασία προσαρμογής της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα, στα ευρωπαϊκά δεδομένα, στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και στους ευρωπαϊκούς κανόνες. Σ' αυτή τη διαδικασία, το έχουμε πει κι άλλες φορές, όλα τα άλλα κράτη-μέλη της Ένωσης, η Ένωση στο σύνολό της, αλλά και η Ελλάδα και η Κύπρος είναι κριτές. Δεν θα πρέπει στιγμιαία ή, εν πάση περιπτώσει, αποσπασματικά γεγονότα να μας εκτρέψουν απ' αυτήν την πολιτική, η οποία είναι πολιτική αποφασιστικότητας και ειρήνης. Είναι πολιτική με προοπτική και είναι πολιτική με σαφήνεια και με στρατηγική στόχευση που υπηρετεί ταυτόχρονα την επιδίωξη της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων», σημείωσε.

    «Οι εντυπώσεις, τα γεγονότα που μπορεί να συμβαίνουν σ' αυτήν την πορεία, σαφώς έχουν τη βαρύτητά τους. Καταγράφονται, αναλύονται και εκτιμώνται. Αλλά δεν είναι μόνον αυτά που θα πρέπει, καθ' οιονδήποτε τρόπο, να δώσουν αφορμές εκτροπής από την πορεία μας. Εν πάση περιπτώσει, η Ελλάδα και η ελληνική Κυβέρνηση δεν προτίθενται να μεταβάλουν την πολιτική αυτή, που σχεδόν στο σύνολο των χαρακτηριστικών της είναι και διακομματική πολιτική. . Δεν υπάρχει, ποτέ δεν υπήρξε, λευκή επιταγή. Ταυτόχρονα είναι σαφές ότι ο στρατηγικός στόχος πρέπει να είναι η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή», συμπλήρωσε.

    Επισήμανε ότι το πλαίσιο έχει προδιαγραφεί σαφώς με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, όπου αναφέρεται η υποχρέωση της Τουρκίας σε αμετάκλητη δέσμευση για σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας, ενώ γίνεται λόγος και για τη δυνατότητα συνεχούς ενημέρωσης για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    «Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο και κατά γράμμα και κατά πνεύμα, θα κινείται η ελληνική αντίδραση, που έχει κι εκείνη δύο βασικά χαρακτηριστικά. Είναι η διπλωματική οδός των διαβημάτων και η ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συμπλήρωσε.

    [09] ΧΡΟΝΙΑ ΡΕΚΟΡ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΑ ΤΟ 2004

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2005 (20:51 UTC+2)

    Αύξηση 11,5% καταγράφηκε στην επιβατική κίνηση στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών το 2004 σε σχέση με το 2003, με τους επιβάτες να φθάνουν τα 13,7 εκατομμύρια. Πρόκειται για την υψηλότερη επιβατική κίνηση που έχει ποτέ καταγραφεί στην Αθήνα, ενώ ιστορικό ρεκόρ σημειώθηκε και στον αριθμό των πτήσεων που ανήλθαν σε 191.000 (αύξηση 12,3%). Παράλληλα, ο όγκος των εμπορευμάτων που διακινήθηκαν, σημείωσε αύξηση 8,4%, φθάνοντας στους 119.000 τόνους.

    Συνολικά για το 2004, η κίνηση του εσωτερικού σημείωσε αύξηση της τάξεως του 17%, με 5,1 εκατομμύρια επιβάτες.  Τα δρομολόγια εσωτερικού από/προς το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών αυξήθηκαν κατά 10%, με δημοφιλέστερους προορισμούς βάσει της επιβατικής κίνησης τη Θεσσαλονίκη ( αύξηση 22,9%),  το Ηράκλειο (αύξηση 8,4%) και τη Ρόδο (αύξηση 13,2%).

    Επίσης, η διεθνής κίνηση σημείωσε ιστορικό ρεκόρ, με 8,5 εκατομμύρια επιβάτες (αύξηση 8,4%), καταγράφοντας γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης σε όλες τις γεωγραφικές αγορές. Ειδικότερα, τη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσαν οι αγορές της Αμερικής (αύξηση 20,9%), της Μέσης Ανατολής (αύξηση 13,9%) και της Αφρικής (αύξηση 13,1%). Σημαντική αύξηση 9,5% παρουσίασε επίσης και η αγορά της ’πω Ανατολής που ανέκαμψε από την κρίση του 2003, ενώ η Ευρώπη συνεχίζει να σημειώνει σταθερή αύξηση (+7,5%). Το Λονδίνο παραμένει ο δημοφιλέστερος διεθνής προορισμός, ενώ ακολουθούν η Λάρνακα και το Παρίσι.

    Το 2004, ο ΔΑΑ κατέγραψε μέση αύξηση 400 πτήσεων την εβδομάδα, προσέθεσε 6 νέους διεθνείς προορισμούς στο δίκτυό του (Γλασκόβη, Κατοβίτσε/Κρακοβία, Λαχόρη, Μπολόνια, Πίζα, Τεργέστη) και προσέλκυσε 7 νέες αεροπορικές εταιρείες (SAS-Scandinavian, Helios Airways, Air Polonia, Air Scotland, Jetx, Volareweb, Wizz),  5 από τις οποίες είναι χαμηλού κόστους,  γεγονός που στοιχειοθετεί την ανταγωνιστικότητα του αεροδρομίου. 

    Η θεαματική ανάπτυξη των εταιρειών χαμηλού κόστους- φαινόμενο που παρατηρείται ευρέως στα αεροδρόμια της Ευρώπης- με την άφιξη νέων εταιρειών στο ΔΑΑ, αλλά και τον προγραμματισμό επιπλέον συχνοτήτων, οδήγησε το 2004 σε αύξηση 50,9% στις πτήσεις χαμηλού κόστους και 40,7% στην αντίστοιχη επιβατική κίνηση, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 9% των διεθνών επιβατών.

    Σημειώνεται ότι βάσει των στοιχείων του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων (Airports Council International / ACI), το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατατάσσεται ως το 3ο πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο αεροδρόμιο της Ευρώπης, ανάμεσα σε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια (επιβατική κίνηση άνω των 10 εκατομμυρίων ετησίως). Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα επιβατών που πραγματοποιείται από την εταιρεία ερευνών QED σε καθημερινή βάση, η αύξηση της διεθνούς επιβατικής κίνησης συνοδεύθηκε πέρυσι από αύξηση στον αριθμό των επιβατών εξωτερικού που ταξίδεψαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας με σκοπό τον τουρισμό (+5,2% για το 2004).

    «Σε μια χρονιά που αποτέλεσε πρόκληση για το αεροδρόμιο, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών κατάφερε να αντεπεξέλθει με απόλυτη επιτυχία στο στόχο της εξυπηρέτησης αυξημένου αριθμού πτήσεων, επιβατών και εμπορευμάτων, - τόσο κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων όσο και καθόλη τη χρονιά - διατηρώντας παράλληλα  το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών του, που το ανέδειξε για 2η συνεχή χρονιά «καλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης» (Βραβείo ΑΕΤRΑ / IATA) και το οποίο αποτυπώνεται σε όλες τις σχετικές έρευνες μέτρησης συνολικής ικανοποίησης επιβατών για το 2004», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΔΑΑ.

    [10] ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑΣ ΕΞΟΔΟΥ

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2005 (20:49 UTC+2)

    Την αποχώρηση με εθελούσια έξοδο από το προσωπικό της κατά το 2004, 93 ατόμων, με συνολικό κόστος αποζημίωσης 8 εκατ ευρώ ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς, διευκρινίζοντας ότι το ποσό αυτό δεν επηρέασε τα αποτελέσματα της χρήσης του 2004, καθώς καλύφθηκε από ήδη σχηματισμένες προβλέψεις της Τράπεζας.

    Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου επαναλήφθηκε και στις αρχές του 2005 και αναμένεται να αποχωρήσουν επιπλέον 124 άτομα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2005, με το κόστος αποζημίωσης να ανέρχεται σε 14,1 εκατ ευρώ. Το ποσό αυτό θα καλυφθεί από σχετικές προβλέψεις που έχει ήδη σχηματίσει η Τράπεζα με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης, ύψους 10,2 εκατ ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό 3,9 εκατ ευρώ θα επιβαρύνει τα αποτελέσματα της χρήσης του 2005.

    Το σύνολο των αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν, ισοδυναμεί με αποδοχές δύο ετών, των υπαλλήλων που αποχώρησαν. Η παραπάνω μείωση του προσωπικού αναμένεται ότι θα περιορίσει το 2005 τις δαπάνες προσωπικού κατά 11,1 εκατ ευρώ. Λαμβανομένου υπόψη ότι η χρήση θα επιβαρυνθεί με 3,9 εκατ ευρώ, η καθαρή ωφέλεια που θα προκύψει για το 2005 ανέρχεται σε 7,2 εκατ ευρώ, ενώ η ωφέλεια για την επόμενη χρήση θα ανέλθει σε 11,1 εκατ ευρώ. Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες θέσεις εργασίας των εργαζομένων που αποχώρησαν από το δίκτυο καταστημάτων της τράπεζας, στόχος είναι να καλυφθούν κατά 15% περίπου.

    Η μείωση των δαπανών προσωπικού από την εθελούσια έξοδο, επαρκεί, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες σε προσωπικό, για την στελέχωση των 15-20 νέων καταστημάτων της Τράπεζας που θα δημιουργηθούν το 2005.

    [11] ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2005 (20:44 UTC+2)

    Με πρωτοβουλία του υφυπουργού Σταύρου Καλογιάννη συνεστήθη στο ΥΠΕΧΩΔΕ επιτροπή αρχιτεκτόνων, η οποία προχωρεί στην ηλεκτρονική καταγραφή όλων των χαρακτηρισμένων, διατηρητέων κτιρίων και παραδοσιακών οικισμών.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν χαρακτηρισθεί ως διατηρητέα περίπου 9100 κτίρια και ως παραδοσιακοί 770 οικισμοί σε όλη την Ελλάδα.

    Η επιτροπή το επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσει στην δημιουργία ολοκληρωμένης ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, στην οποία θα αναγράφονται όλα τα χαρακτηρισμένα από το ΥΠΕΧΩΔΕ ως διατηρητέα κτίρια και οι παραδοσιακοί οικισμοί. Παράλληλα με την καταγραφή, αποφασίστηκε να αποσταλεί σε κάθε πολεοδομικό γραφείο κατάλογος με τα καταγεγραμμένα στην περιφέρεια αρμοδιότητός του διατηρητέα, προκειμένου να γίνει διασταύρωση στοιχείων και να ανευρεθούν τυχόν σφάλματα στις μέχρι σήμερα καταγραφές.

    Σχετικά με το θέμα, ο κ. Καλογιάννης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Πρόθεσή μας είναι να δημιουργηθεί μία σύγχρονη, αξιόπιστη, ενημερωμένη και εύχρηστη ηλεκτρονική βάση δεδομένων, στην οποία θα μπορεί να ανατρέξει κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης, προκειμένου να πληροφορηθεί αν ένα κτίριο έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο, με ποια υπουργική απόφαση έχει γίνει ο χαρακτηρισμός του, ποια είναι η χρήση του καθώς και άλλα χρήσιμα στοιχεία όπως φωτογραφίες, διαγράμματα, κλπ. Με την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής βάσης όλα τα στοιχεία για τα χαρακτηρισμένα από το ΥΠΕΧΩΔΕ διατηρητέα κτίρια και τους παραδοσιακούς οικισμούς θα είναι προσβάσιμα από τον καθένα μέσω του ηλεκτρονικού του υπολογιστή. Η βάση αυτή θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την αποτελεσματικότερη προστασία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς».

    [12] ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2005 (19:59 UTC+2)

    Κίνητρα μειωμένης τιμολόγησης ανά κιλοβατώρα, σε βιομηχανίες σε πρώτη φάση και σε οικιακούς καταναλωτές σε δεύτερη για να περιορίσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας πρόκειται να δώσει το υπουργείο Ανάπτυξης πρόκειται να δώσει το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Δημήτρης Σιούφας, κατά την παρουσίαση του πορίσματος της επιτροπής για «την ενίσχυση της αξιοπιστίας του Συστήματος Ηλεκτρικής ενέργειας και την επάρκεια ηλεκτροδότησης κατά το 2005».

    Η υιοθέτηση μιας μακροπρόθεσμης ενεργειακής πολιτικής με στόχευση και καθορισμένο χρονοδιάγραμμα και με την αξιολόγηση όλων των δυνατοτήτων που δίνει η σύγχρονη τεχνολογία αποτελεί κορυφαία επιλογή για το υπουργείο Ανάπτυξης, τόνισε ο κ. Σιούφας, ανακοινώνοντας την απόφαση σύστασης του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής. Ουσιαστικά θα αποτελεί αναβίωση του καταργηθέντος, δυστυχώς (αποδεικνύεται ότι ήταν μεγάλο λάθος) το 1989 Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας. Το σχετικό νομοσχέδιο, όπως είπε ο υπουργός, είναι προς το τέλος του και το επόμενο διάστημα πιστεύουμε ότι θα γίνει νόμος του κράτους».

    Όσον αφορά τα έργα, τις πολιτικές αποφάσεις και τις παρεμβάσεις που έχουν προγραμματισθεί για το 2005, με βάση τις προτάσεις και την εργασία όλων των μελών της Ομάδας Εργασίας, με στόχο τη διασφάλιση επάρκειας και ασφάλειας ηλεκτροδότησης για την ενδοχώρα και τα νησιά, ο κ. Σιούφας τόνισε ότι το υπουργείο δεν προτίθεται να υιοθετήσει περικοπές φορτίων, ως πολιτική αντιμετώπισης της αυξημένης ζήτησης

    Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πόρισμα της επιτροπής για τη διασφάλιση επάρκειας ηλεκτροδότησης και υιοθετήθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης είναι τα εξής:

    -Υλοποίηση των έργων που έχουν συμπεριληφθεί στην υπό έγκριση Μελέτη Ανάπτυξης του Συστήματος 2005-2009 για ένταξη στο πρώτο εξάμηνο του 2005. Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται νέες γραμμές μεταφοράς των 150kV, πρόσθετοι μετασχηματιστές σε Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ), πρόσθετες διατάξεις αντιστάθμισης στην υψηλή τάση κ.λπ.

    -Ενοικίαση αεριοστροβιλικών μονάδων 120 MW από τη ΔΕΗ στο Λαύριο, πριν από τον Ιούνιο του 2005.

    -Βελτιστοποίηση του προγραμματισμού της υδροηλεκτρικής ενέργειας.

    -Βελτιστοποίηση του προγραμματισμού και των συμβολαιοποιήσεων εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

    -Επιτάχυνση, κατά άμεση προτεραιότητα, της κατασκευής του ΚΥΤ Αχαΐας, του ΚΥΤ Κορίνθου και του ΚΥΤ Μεγαλόπολης. Πρόκειται για τρεις σημαντικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση του νότιου συστήματος και ειδικά της Πελοποννήσου. Στην Πελοπόννησο, τα τελευταία χρόνια, τα μέσα φορτία και τα φορτία αιχμής έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ οι πεπαλαιωμένες μονάδες της Μεγαλόπολης εμφανίζουν υψηλή συχνότητα βλαβών και συχνά τίθενται εκτός λειτουργίας.

    -Αναγκαία κατασκευή, τουλάχιστον ενός ΚΥΤ στην περιοχή του Λεκανοπεδίου Αττικής, σε συνεργασία με τις δημοτικές Αρχές και τους κατοίκους για να πάρουμε «ανάσες», να ενισχυθεί η ευστάθεια του συστήματος και να αξιοποιηθεί η παραγωγή ενέργειας από την πέμπτη μονάδα του Λαυρίου, η κατασκευή της οποίας θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2006.

    -Αναγκαία ολοκλήρωση των διεθνών διασυνδέσεων του ηλεκτρικού μας συστήματος (ενίσχυση των διασυνδέσεων Ελλάδας - FYROM, Ελλάδας - Βουλγαρίας και Ελλάδας - Τουρκίας σε συνδυασμό με την ένταξη του ελληνικού συστήματος στα μεγάλα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας).

    Πρόκειται, τόνισε ο κ. Σιούφας, για πολύ σημαντικές παρεμβάσεις, η υλοποίηση των οποίων ξεκινά μέσα στο 2005 και εκτιμάται ότι θα δώσει τη δυνατότητα για υπερδιπλάσιες συνολικά, εισαγωγές και εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από και προς τις χώρες αυτές.

    Ιδιαίτερο βάρος, εξάλλου, δίδεται στον περιορισμό της αέργου ισχύος για να σταθεροποιηθεί το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, και για να περιορίσουμε, κατά το δυνατόν, τις ανάγκες για αύξηση της παραγόμενης ισχύος.

    Επίσης, ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται σε ενεργητικές πολιτικές και παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας. «Οφείλουμε να αλλάξουμε την αντίληψη που θέλει την ενέργεια ως απλό εμπορεύσιμο προϊόν, που μπορεί να διατίθεται και να καταναλώνεται σε ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες. Δεν έχουμε απεριόριστη ηλεκτρική ενέργεια στη διάθεσή μας. Η αρχή πρέπει βέβαια να γίνει από το ίδιο το Δημόσιο και τις υπηρεσίες του. Παράλληλα, όμως, και οι βιομηχανικοί, αλλά και οι οικιακοί καταναλωτές θα πρέπει να προσαρμόσουμε ανάλογα τη συμπεριφορά μας», ανφέρερες ο κ.Σιούφας, προσθέτοντας ότι έχει δώσει κατευθύνσεις στη διοίκηση της ΔΕΗ, να επεξεργαστεί άμεσα, τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την παροχή κινήτρων μειωμένης τιμολόγησης ανά κιλοβατώρα, σε βιομηχανικούς, σε πρώτη φάση, και σε οικιακούς καταναλωτές, σε δεύτερη φάση. Επιπλέον, από κοινού με τη διοίκηση της ΔΕΗ και το ΚΑΠΕ, το υπουργείο ξεκινά τους επόμενους μήνες, εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης στο ζήτημα αυτό.

    Για την ανάληψη μέρους του φορτίου αιχμής, κατά τη διάρκεια των λίγων αυτών ωρών, θα προβλεφθεί η δυνατότητα ενεργοποίησης των εφεδρικών Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών (Η/Ζ) που διαθέτουν οι πελάτες μέσης τάσης της ΔΕΗ.

    Για το νησιωτικό χώρο που βρίσκεται εκτός του εθνικού διασυνδεδεμένου συστήματος, για το 2005 θα δοθούν λύσεις με την τοποθέτηση Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών (Η/Ζ).

    [13] ΘΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ

    Aθήνα, 20 Ιανουαρίου 2005 (19:27 UTC+2)

    Θετικά σχόλια για την Ελλάδα γενικότερα και για την Αθήνα ειδικότερα, περιλαμβάνει η ετήσια έρευνα για τις τάσεις διακοπών των Βρετανών, που διενήργησε για το 2005 ο Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων της Μ. Βρετανίας (ΑΒΤΑ). Aυτό αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης που επισημαίνει ότι εκθειάζεται η προσπάθεια της χώρας, να εμπλουτίσει το προϊόν της και να αναβαθμίσει τις ξενοδοχειακές υποδομές της.

    Συγκεκριμένα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην έρευνα του ΑΒΤΑ, η Ελλάδα - που εμφανίζεται τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός για το 2005 μεταξύ των Βρετανών, μετά την Ισπανία και τη Γαλλία - λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, πραγματοποίησε άλματα στη βελτίωση των υποδομών της και αυξάνει σημαντικά τις δυνατότητες εμπλουτισμού του προϊόντος της και διαφοροποίησης των μορφών διακοπών, που μπορεί να προσφέρει.

    Ειδική μνεία γίνεται για την Αθήνα, με τη γενική επισήμανση, ότι όχι μόνον δεν είναι πια μία πόλη με μεγάλη ρύπανση και ασφυκτικά «μποτιλιαρίσματα» αλλά αντιθέτως εξελίσσεται σε «συναρπαστικό προορισμό τουρισμού πόλης» (city breaks).

    To υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης επισημαίνει ότι για πρώτη φορά σε ανάλογες έρευνες και μελέτες του ΑΒΤΑ, η Αθήνα προτείνεται από τα μέλη του Συνδέσμου ως «βάση» για την εξερεύνηση τόσο της ελληνικής ενδοχώρας όσο και άλλων νησιών της χώρας μας, καθώς όπως επισημαίνεται, ο χρόνος πτήσης ακόμα και προς τα νοτιότερα νησιά δεν ξεπερνά τα 35 λεπτά.

    Για την Αθήνα αναφέρεται ακόμη, ότι εκτός των μοναδικών τόπων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που έχει, διαθέτει πλέον εστιατόρια και art galleries, εφάμιλλα και ανταγωνιστικά άλλων μεγάλων Ευρωπαικών πόλεων.

    Γενικότερα για την Ελλάδα επισημαίνεται, ότι αναπτύσσει τον αγροτουρισμό και τον οικοτουρισμό, ενώ παράλληλα επενδύει ιδιαίτερα στην ανάδειξη και αξιοποίηση των ιαματικών της πηγών (και κέντρων spa) και αναβαθμίζει σημαντικό μέρος των καταλυμάτων της, για την εξυπηρέτηση μαζικού και παραδοσιακού τουρισμού.

    Όσον αφορά στους δημοφιλέστερους προορισμούς, επισημαίνεται ότι η Κέρκυρα, η Κρήτη και η Ρόδος συγκεντρώνουν τις περισσότερες προτιμήσεις των Βρετανών, ενώ οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα πιθανότατα θα είναι δημοφιλέστερα για όσους προτιμούν την περιήγηση νησιών (island hopping).

    Mε αφορμή την έρευνα του ΑΒΤΑ, ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι ο ελληνικός Τουρισμός προχωρεί σε νέα εποχή, με σχεδιασμό, με πρόγραμμα, με νέα μέσα και συγκροτημένους μηχανισμούς. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. "Αυτό δεν αποτελεί απλώς ένα μήνυμα. Αποτελεί πια πραγματικότητα, την οποία επικοινωνούμε με κάθε ευκαιρία και την οποία αναγνωρίζουν και αξιολογούν όλοι εκείνοι που σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνουν τις τουριστικές τάσεις στις διεθνείς αγορές. Τα στοιχεία που έχουμε, μέχρι στιγμής, είναι πολύ θετικά και μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται για την ανασυγκρότηση και στη συνέχεια, την απογείωση του Ελληνικού Τουρισμού» πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος.

    [14] Ο ΜΠΑΣΕΣΚΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

    Βουκουρέστι, 20 Ιανουαρίου 2005 (21:04 UTC+2)

    Ο νεοεκλεγείς ρουμάνος πρόεδρος Τράιαν Μπασέσκου ζήτησε σήμερα από τους ανώτατους δικαστές να παραιτηθούν αν δεν καταφέρουν να πατάξουν τη διαφθορά, που αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προς επίλυση προβλήματα για να μπει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο Μπασέσκου επεσήμανε ότι η χώρα περνάει κρίση εξαιτίας της διαφθοράς και ότι απαιτείται άμεση δράση για να επιτευχθεί ο στόχος ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1ης Ιανουαρίου του 2007. Ο πρόεδρος τόνισε ότι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί βλέπουν τη Ρουμανία ως κράτος διαφθοράς και υπογράμμισε ότι οι περισσότεροι κρατικοί οργανισμοί έχουν «χτυπηθεί» από αυτό το φαινόμενο.

    Ζήτησε δε από τους Δικαστές να κάνουν κάθε τι δυνατό για να πατάξουν τη διαφθορά και να τους κυνηγήσουν όλους, από τον ασήμαντο κλέφτη μέχρι εκείνους που επιδίδονται στο «ξέπλυμα χρήματος».

    Μάλιστα, τόνισε ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τη διευθυντική δομή του Δικαστικού Σώματος.

    Ιωάννα Ράντου

    [15] ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΥΠΕΞ

    Λευκωσία, 20 Ιανουαρίου 2005 (20:53 UTC+2)

    Η προτομή του αείμνηστου Γιάννου Κρανιδιώτη, που πρωτοστάτησε στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κοσμεί από σήμερα το ισόγειο του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Τα αποκαλυπτήρια της προτομής, που φιλοτέχνησε ο Ελληνας γλύπτης Αναστάσιος Κρατίδης, τέλεσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Ιακώβου.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [16] ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ

    Σκόπια, 20 Ιανουαρίου 2005 (20:51 UTC+2)

    Την ανησυχία των πολιτών της ΠΓΔΜ για την οικονομική πορεία της χώρας τους καταδεικνύει η δημοσκόπηση που διενήργησε σκοπιανή Μη Κυβερνητική Οργάνωση σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Στρατηγικών Ερευνών, την περίοδο 15-17 Ιανουαρίου του 2005, με δείγμα 1.056 πολιτών.

    Βάσει των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης, το 60% των πολιτών της ΠΓΔΜ θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη, ενώ μόλις το 14% εμφανίζεται πιο αισιόδοξο.

    Το 70% των ερωτηθέντων εξέφρασε την ελπίδα ότι η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) θα σημάνει και την οικονομική της ευημερία και το 67% δήλωσε βέβαιο ότι αυτή η εξέλιξη θα συμβάλει στην εδραίωση της ασφάλειας. Ωστόσο, το 31% εξέφρασε αντίθετη άποψη

    Διεφθαρμένη δήλωσε πως θεωρεί την κυβέρνηση το 71% των ερωτηθέντων, ενώ μεταξύ των πολιτικών, εκείνος που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό προτιμήσεων, που όμως φτάνει μόλις το 14%, είναι ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι. Ακολουθούν οι Αλί Αχμέτι με 12%, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι (πρόεδρος) με 11%, Αρμπέν Τζαφέρι (ηγέτης του αλβανικού DPA) με 8%, Βλάντο Μπούτσκοφσκι (πρωθυπουργός) με 6%, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι και Τίτο Πέτκοφσκι με 4% και Τρίφουν Κόστοφσκι με 3%.

    Χαρακτηριστικό της χαμηλής εκτίμησης που τρέφουν οι πολίτες της ΠΓΔΜ για τους πολιτικούς τους είναι το γεγονός ότι το 25% θεωρεί πως κανείς εκ των πολιτικών δεν είναι άξιος της εμπιστοσύνης του.

    [17] "ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ" Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΣΤΟ CHP ΕΝΟΨΕΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

    ’γκυρα, 20 Ιανουαρίου 2005 (20:07 UTC+2)

    Φουντώνουν οι διαξιφισμοί και οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του τουρκικού Ρεπουμπλικανικού λαϊκού κόμματος (CHP), ενώ απομένουν μόλις δέκα ημέρες για το Συνέδριο του κόμματος.

    Όπως αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, οι διαξιφισμοί μεταξύ του νυν προέδρου, Ντενίζ Μπαϊκάλ και Μουσταφά Σαρίγκιουλ μετατράπηκαν σε αμοιβαίες βαριές κατηγορίες.

    Στο μεταξύ, ο Ζουλφού Λιβανελί αποφάσισε να ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του κόμματος, την τρίτη μέρα του Μπαϊραμιού- ξεκίνησε σήμερα- σε συγκέντρωση στη Σμύρνη.

    «Αυτή η τριμερής δομή ενίσχυσε τις προσδοκίες ότι το CHP χωρίζεται σε τρία κομμάτια» τονίζει σε δημοσίευμά της η Terucman.

    Στο μεταξύ, όπως αναφέρει η Turkiye, διάσπαση υπάρχει και στους κόλπους των Νομαρχιακών Επιτροπών του κόμματος.

    [18] ΣΕ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΤΟΧΕΥΕΙ Η BANCA ROMANEASCA

    Βουκουρέστι, 20 Ιανουαρίου 2005 (19:37 UTC+2)

    Σε διπλασιασμό του αριθμού των πελατών της- φυσικά πρόσωπα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις- στοχεύει η Banca Romaneasca, μέλος του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

    Όπως αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα του ρουμάνικου Τύπου, η Banca Romaneasca προσδοκεί ότι την τρέχουσα χρονιά οι πελάτες της θα ανέλθουν σε 110.000.

    Σημαντικό ρόλο στην αύξηση αυτή αναμένεται να διαδραματίσει η διεύρυνση του δικτύου υποκαταστημάτων της τράπεζας, που έως το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να φτάσουν τα 47.

    Σημειώνεται ότι ο Όμιλος της Εθνικής έγινε ο κύριος μέτοχος της Banca Romaneasca, στα τέλη του 2003, κατέχοντας σήμερα το 90,86% των μετοχών. Στους πρώτους 10 μήνες του 2004 η τράπεζα παρουσίασε αύξηση των κερδών της κατά 30%, σε σχέση με το 2003.

    [19] ΣΤΗΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΑΠΙ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιανουαρίου 2005 (20:52 UTC+2)

    Τα ταπί της πάλης στήνονται ξανά το Σάββατο στη Μίκρα. Αυτή τη φορά για τους περιφερειακούς αγώνες ελληνορωμαϊκής Ανδρών της ΕΣΠΑΚΜ, που αποτελούν πρόκριση για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα (5-6/2). Την ίδια μέρα, στο περιθώριο των αγώνων, έχουν προκηρυχθεί, επίσης, αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου (9μελούς) συμβουλίου στην ΕΣΠΑΚΜ, για την προσεχή 4ετία.

    Σχετικές πληροφορίες συγκλίνουν στην εκλογή ενός απολύτως ανανεωμένου συμβουλίου, καθώς από το τωρινό σχήμα συνεχίζουν μόνο τρία μέλη: Ο πρόεδρος Γιάννης Πανανάκης, ο γεν. γραμματέας Δοξάκης Αναστασόπουλος και ο ταμίας Γιώργος Γκριζαλιώτης. Αυτό το πνεύμα αλλαγής μπορεί, αναμφίβολα, να αξιολογηθεί θετικά, καθ' όσον οι νέες δυνάμεις πιστεύεται ότι θα εξασφαλίσουν καινούργια δυναμική στη διοίκηση της ΕΣΠΑΚΜ και θα δώσουν διέξοδο σε πολλά ζητήματα που έχουν δρομολογηθεί αλλά παραμένουν στάσιμα και απαιτούν τους κατάλληλους χειρισμούς προκειμένου να υλοποιηθούν και να εξασφαλίσουν, πρωτίστως, οικονομική ανεξαρτησία στην Ένωση.

    [20] ΡΟΛΦ ΦΡΙΝΓΚΕΡ: ΗΡΘΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιανουαρίου 2005 (17:49 UTC+2)

    Έναν μικρό απολογισμό για την μέχρι τώρα πορεία του ΠΑΟΚ, αλλά και για τις επικείμενες μεταγραφές έκανε σήμερα ο προπονητής της ομάδας, Ρολφ Φρίνγκερ. Παράλληλα ο Αυστριακός τεχνικός μίλησε και για τα υπόλοιπα θέματα που απασχολούν την ομάδα.

    «Mετά τις αποτυχίες στους αγώνες με το Αιγάλεω, ήρθε ο καιρός να αντιδράσουμε. Βρισκόμαστε στη μέση του πρωταθλήματος και σίγουρα αυτή είναι μια ιδιαίτερης σημασίας χρονική στιγμή, που θα πρέπει να ανασυνταχθούμε, να βρούμε το αληθινό μας πρόσωπο», τόνισε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Φρίνγκερ και συνέχισε: «Οι 3 αγώνες σε μια εβδομάδα δημιούργησαν κάποια προβλήματα, τα οποία επηρέασαν αρνητικά και η ομάδα έδειξε μια αποθαρρυντική εικόνα. Γενικά πρέπει να δούμε λίγο πίσω, στη διάρκεια του πρώτου γύρου, ώστε να βγάλουμε συμπεράσματα σχετικά με το τι έφταιξε και η ομάδα βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Όλοι θυμούνται ότι στην αρχή υπήρξε μια γενική δυσαρέσκεια σχετικά με την απόδοσή της. Μετά όμως συντελέστηκε μια αλλαγή στη φιλοσοφία όλων μας. Στόχος πλέον ήταν η ανανέωση του υλικού».

    Ο Αυστριακός τεχνικός αναφέρθηκε και στην τρέχουσα μεταγραφική περίοδο. «Στη τρέχουσα μεταγραφική περίοδο έχουν φύγει 6 παίκτες και αν προσθέσουμε και την ατυχία με τον Σκαρμούτσο, διαπιστώνουμε ότι η εικόνα μας άλλαξε πολύ. Κατά τη γνώμη μου, η απόκτηση των νέων παικτών συντελεί στην ανανέωση της ομάδος, σε συνδυασμό μάλιστα με το ήδη υπάρχον δυναμικό. Αυτό πρακτικά υποδηλώνει ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια σχεδόν καινούρια ομάδα, για την απόδοση της οποίας όμως θα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί. Υπήρχαν και θα υπάρξουν διακυμάνσεις στην ποιότητα των εμφανίσεών της. Θα χρειαστεί να περάσει ένα χρονικό διάστημα μέχρι να ενσωματωθούν σε αυτήν οι νεοαποκτηθέντες παίκτες.

    Όσο αφορά στις αποκτήσεις και τις αποδεσμεύσεις παικτών σε αυτή την περίοδο, θεωρώ χρήσιμο να αναφέρω ότι κανείς δεν είναι έτοιμος να προσφέρει στην ομάδα από τώρα. Όμως σύντομα όλοι θα δουλεύουν με όλες τους τις δυνάμεις για το καλό του ΠΑΟΚ. Για τη διακοπή της συνεργασίας μας με τον Αλέξανδρο Γαρπόζη πρέπει να αναφερθεί ότι ο ποδοσφαιριστής πριν ένα μήνα με ρώτησε αν θα έχει χρόνο συμμετοχής. Η αλήθεια είναι ότι με την απόκτηση των νέων παικτών θα έπαιζε λιγότερο. Ήταν λοιπόν δική του επιλογή να φύγει και να βρει άλλο σύλλογο, ώστε να μπορεί να αγωνίζεται περισσότερο», επισήμανε ο κ. Φρίνγκερ.

    Οσο για τον ερχόμενο αγώνα πρωταθλήματος με την Κέρκυρα επισήμανε: «Στον αγώνα που έρχεται απέναντι στην Κέρκυρα έχουμε κάποια προβλήματα, τα οποία θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Δεν μπορούν να αγωνιστούν ο Εγκωμίτης (λόγω καρτών), οι Ζωγραφάκης και Μίετσελ (ανέτοιμοι) και o Φουτσίνι (είναι στο νοσοκομείο λόγω ασθένειας). Αν προσθέσουμε και τον Ουντέζε που ταλαιπωρείται από έναν ελαφρύ τραυματισμό, αλλά και τους Σαλπιγγίδη και Καρυπίδη, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μυϊκούς πόνους λόγω της επιβάρυνσής τους από τις συνεχείς υποχρεώσεις, τότε μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε ότι υπάρχουν δυσκολίες. Αλλά το σημαντικό είναι να είμαστε δυνατοί, να δείξουμε διάθεση και με πειθαρχία και αγωνιστικότητα να φτάσουμε στη νίκη».

    [21] ΣΤΗΝ ΑΛΜΕΡΙΑ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΟΠΕ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιανουαρίου 2005 (17:28 UTC+2)

    Στην Αλμέρια της Ισπανίας βρίσκεται ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Θανάσης Μπελιγράτης και ο τεχνικός συντονιστής, Περικλής Μπακοδήμος, προκειμένου να συμμετάσχουν στην αυριανή συνεδρίαση της CEV, κατά την οποία θα γίνουν οι κληρώσεις της επόμενης φάσης των Κυπέλλων Ευρώπης Ανδρών-Γυναικών, καθώς και ο ορισμός των πόλεων που θα φιλοξενήσουν τα final four του Champions' League, του Top Teams Cup και του Κυπέλλου Συνομοσπονδίας.

    Η ελληνική αντιπροσωπεία θα υποστηρίξει τη διεκδίκηση της ανάληψης του Champions' League Ανδρών από τον Ηρακλή, που έχει καταθέσει ολοκληρωμένο φάκελο πριν από αρκετό καιρό, ώστε να έχει τη χαρά να φιλοξενήσει το final four της διοργάνωσης (26-27 Μαρτίου) στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης.

    Οι υπόλοιπες ομάδες που διεκδικούν τη διοργάνωση του final four είναι η Ουνικάχα (Αλμέρια-Ισπανία), η Χοτβόλεϊς (Βιέννη-Αυστρία) και η Ντιναμό (Μόσχα-Ρωσία). Οι υποψηφιότητες για τα υπόλοιπα final four, μέχρι στιγμής, είναι οι εξής: Champions' League Γυναικών: Νοβάρα ή Μόντσα (Ιταλία) - Ασίστελ και Κωνσταντινούπολη (Τουρκία) - Βάκιφμπανκ. Κύπελλο Συνομοσπονδίας Ανδρών: Ρωσία - Ντιναμό Καζάν και Ιταλία - Πάντοβα.

    [22] Η UEFA ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιανουαρίου 2005 (17:06 UTC+2)

    Η UEFA γνωστοποίησε στην ΕΠΟ τα ονόματα των διαιτητών που ορίστηκαν σε αγώνες ελληνικών ομάδων στο UEFA Cup, καθώς επίσης στην αναμέτρηση Ελλάδα-Δανία για την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ελπίδων 2006. Συγκεκριμένα:

    Αυτοί είναι:

    UEFA Cup (Γ΄ Γύρος)

    Παναθηναϊκός-Σεβίλη (16/2/2005): Κλοντ Κολόμπο (Γαλλία)

    Ολυμπιακός-Σοσο (17/2/2005): Νικολάι Ιβάνοφ (Ρωσία)

    Σοσό-Ολυμπιακός (24/2/2005): Μάρκους Νομπς (Ελβετία)

    Σεβίλη-Παναθηναϊκός (24/2/2005): Τομ Χένιγκ Οβρέμπο (Νορβηγία)

    Προκριματική Φάση Εθνικών Ομάδων Ελπίδων

    Ελλάδα-Δανία (8/2/2004)

    Διαιτητής: Πέτερ Σίπελ (Γερμανία)

    Βοηθός: Βόλκερ Βέτσελ

    Βοηθός: Γκέοργκ Σαλκ

    4ος Διαιτητής: Μάρκους Σμιντ.

    [23] ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΟΙ ΠΥΓΜΑΧΟΙ ΜΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιανουαρίου 2005 (16:35 UTC+2)

    Οι διεθνείς αγώνες πυγμαχίας στους οποίους θα συμμετάσχουν και Έλληνες αθλητές και αθλήτριες ήδη έχουν επιλεγεί από τους τεχνικούς του αθλήματος κι εγκριθεί από το Δ.Σ της ομοσπονδίας. Σύμφωνα, λοιπόν, με το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί αθλητές και αθλήτριές μας θα συμμετάσχουν στις παρακάτω εκδηλώσεις μέσα στο 2005.

    ΑΝΔΡΕΣ

    Φεβρουάριος: 9-16 Τουρνουά Πλόβντιβ Βουλγαρίας

    Μάρτιος: 23-29 Τουρνουά Μπακού Αζερμπαϊτζάν

    Απρίλιος: 19-25 Τουρνουά Κωνσταντινουπόλεως Τουρκία

    Μάιος: 15-22 Τουρνουά Μπόξαμ στην Ισπανία

    Ιούνιος: 3-11 Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλεων Κάλιαρι Ιταλίας, 24- 3.7 Μεσογειακοί αγώνες Αλμέρια Ισπανίας

    Σεπτέμβριος: 20-26 Τουρνουά Ακρόπολις Αθήνα

    Νοέμβριος: 5-13 Παγκόσμιο πρωτάθλημα Μιανιάγκ Κίνας

    ΕΦΗΒΟΙ

    Φεβρουάριος: 21-27 Τουρνουά Βόλγκογραντ Ρωσίας

    Απρίλιος: 16 και 17 6εθνές τουρνουά Μπάρι Ιταλίας

    Ιούνιος: 28- 3.7 Τουρνουά Ηρακλής Σιόφοκ Ουγγαρίας

    Ιούλιος: 29- 7.8 Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ταλίν Εστονία

    Νοέμβριος: Κύπελλο Αλεξάνδρεια Θεσσαλονίκη

    ΠΑΙΔΕΣ

    Μάιος: 4-10 Κύπελλο Προέδρου Μπακού Αζερμπαϊτζάν

    ΓΥΝΑΙΚΕΣ

    Μάρτιος: 6-13 Τουρνουά Γαλλίας, 7-13 Τουρνουά Πέτερμπουργκ Ρωσίας

    Σεπτέμβριος: 8-15 Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Τόνσμπεργκ Νορβηγίας

    [24] ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΙΨΕΙ ΤΑ ΤΥΡΑΝΝΙΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΕΔΩΣΕ Ο ΤΖ. ΜΠΟΥΣ

    Ουάσινγκτον, 20 Ιανουαρίου 2005 (21:00 UTC+2)

    Με την υπόσχεση να "θεραπεύσει τη χώρα" που διασπάστηκε από τον πόλεμο του Ιράκ συνόδευσε την ορκωμοσία του ο Τζορτζ Μπους ο οποίος ανέλαβε και επισήμως τα καθήκοντα του στο Λευκό Οίκο της Ουάσινγκτον ανανεώνοντας τη θητεία του για δεύτερη τετραετία, όπως μετέδωσε το Ρόιτερς.

    Αλλά επίσης, υποσχέθηκε να προάγει τη δημοκρατία και να «καταρρίψει τα καθεστώτα τους μίσους και της προσβολής», κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην κατάλευκη από το χιόνι και παγωμένη Ουάσινγκτον, όπου εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για την ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου, ενώ εκατομμύρια άλλοι την παρακολούθησαν μπροστά στις τηλεοράσεις τους.

    Ο πρόεδρος Μπους μίλησε για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του, τονίζοντας ότι η ελευθερία ενώνει τη χώρα και υπογράμμισε ότι η ενότητα και η συντροφικότητα του αμερικάνικου έθνους έγινε αισθητή όταν η ελευθερία του δέχτηκε επίθεση και πρόσθεσε: «Η απάντησή μας ήταν σαν ένα χέρι πάνω σε μία καρδιά».

    Χωρίς να αναφέρει το Ιράκ στην ομιλία του, μίλησε για τα καθεστώτα τυραννίας που οι ΗΠΑ, η μοναδική δύναμη στην ιστορία, δεν θα τα ανεχτούν.

    «Όλοι όσοι ζείτε στην τυραννία και στην απελπισία πρέπει να γνωρίζετε τούτο: Οι ΗΠΑ δε θα αγνοήσουν την καταπίεσή σας ούτε θα δικαιολογήσουν τους τυράννους σας. Όταν αντισταθείτε για την ελευθερία σας, θα είμαστε στο πλευρό σας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

    Για την ορκωμοσία του Τζορτζ Μπους ελήφθησαν ισχυρά μέτρα ασφαλείας και οι αστυνομικοί τοποθέτησαν ατσαλένια φράγματα με τα οποία έκλεισαν περίπου 100 τετράγωνα στην πόλη.

    [25] ΙΡΑΚΙΝΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΟΤΙ ΑΠΗΓΑΓΕ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΣΕ ΕΝΑΝ ΒΡΕΤΑΝΟ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΣΟΥΗΔΟ

    Βαγδάτη, 20 Ιανουαρίου 2005 (20:26 UTC+2)

    Έναν Βρετανό και έναν Σουηδό ισχυρίζεται ότι απήγαγε και εκτέλεσε μετά από επίθεση κοντά στην ιρακινή πόλη Μπεϊτζί, η ένοπλη ιρακινή οργάνωση του Στρατού του Ανσάρ αλ Σούνα, όπως μεταδόθηκε μέσω του διαδικτύου, σύμφωνα με το Reuters.

    «Τα λιοντάρια της πίστης του Προφήτη Μοχάμεντ κατάφεραν να απαγάγουν δύο πράκτορες έναν Βρετανό και έναν Σουηδό- που εργάζονταν για τις μυστικές υπηρεσίες των άπιστων δυνάμεων στην Μπεϊτζί και σύμφωνα με το νόμο του Θεού τους σκοτώσαμε», αναφέρεται στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από ισλαμιστική ιστοσελίδα.

    Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών πάντως, δια στόματος του εκπροσώπου του είπε ότι δεν έχει λεπτομέρειες για το γεγονός ενώ το σουηδικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν γνωρίζει να έχει σκοτωθεί ή να αγνοείται κάποιος Σουηδός στο Ιράκ και ερευνά την πληροφορία.

    Την Τετάρτη, ένας Βρετανός και ένας Ιρακινός σκοτώθηκαν στη διάρκεια επίθεσης που δέχτηκε το κομβόι με το οποίο ταξίδευαν, κοντά στην Μπεϊτζί. Οι εργοδότες τους επιβεβαίωσαν ότι ένας τρίτος αλλοεθνής αγνοείται. Ο αμερικάνικος στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι μετά την επίθεση στο κομβόι αυτοκινήτων, αγνοείται ένας Βραζιλιάνος αλλά δεν είναι επιβεβαιωμένο ότι έχει πέσει θύμα απαγωγής.

    Ο Στρατός του Ανσάρ αλ Σούνα δηλώνει πάντως, ότι θα αποκαλύψει λεπτομέρειες για την επίθεση σύντομα.

    [26] ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ

    Ουάσινγκτον, 20 Ιανουαρίου 2005 (19:25 UTC+2)

    Ανέλαβε και επισήμως τα καθήκοντά του για δεύτερη τετραετία, ως πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζόρτζ Μπους ο οποίος ορκίστηκε πριν από λίγο στο Λευκό Οίκο.

    Νωρίτερα, ορκίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντικ Τσέϊνι.

    [27] ΑΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΤΕΘΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΛΕΕΙ Ο ΙΡΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

    Τεχεράνη, 20 Ιανουαρίου 2005 (18:13 UTC+2)

    Ιδιαίτερα απίθανο θεωρεί το ενδεχόμενο μίας αμερικάνικης επίθεσης στο Ιράν ο πρόεδρος Μοχάμαντ Καταμί αλλά ακόμη και σε μια τέτοια περίπτωση εκφράζει τη βεβαιότητα ότι οι ΗΠΑ θα αποτύχουν, μετέδωσε το Reuters.

    «Δεν πιστεύω ότι οι Αμερικάνοι θα έκαναν κάτι τόσο τρελό, όπως να επιτεθούν εναντίον του Ιράν», δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ο Καταμί κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουγκάντα.

    «Πιστεύουμε ότι η πιθανότητα να επιτεθεί η Αμερική στο Ιράν είναι πολύ μικρή, καθώς έχει εμπλακεί σε άλλες περιοχές», είπε και πρόσθεσε: «το ιρακινό πρόβλημα είναι πολύπλοκο και έτσι δεν πιστεύω ότι σκέφτονται να επιτεθούν σε άλλη χώρα».

    Ακόμη και σε μια τέτοια περίπτωση ο Κατάμι δηλώνει ότι το Ιράν θα υπερασπιστεί τα εδάφη του.

    Ο ιρανός πρωθυπουργός ρωτήθηκε για ένα δημοσίευμα του περιοδικού New Yorker που ανέφερε ότι οι ΗΠΑ διεξάγουν μυστικές αναγνωριστικές αποστολές μέσα στο Ιράν προκειμένου να εντοπίσουν πιθανούς πυρηνικούς, χημικούς και πυραυλικούς στόχους.

    «Αν μια χώρα επιχειρήσει να εισβάλει στη δική μας χώρα, είμαστε αρκετά δυνατοί να αμυνθούμε», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Καταμί και συμπλήρωσε ότι οι Αμερικάνοι έχουν δείξει πολλές φορές ότι δεν είναι αρκετά σοφοί για να σκεφτούν το μέλλον και τις επιπτώσεις των πράξεών τους.

    Σημειώνεται ότι στο άρθρο του ο βραβευμένος δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς, του New Yorker έγραφε ότι από το καλοκαίρι γίνονται μυστικές αποστολές στο Ιράν. Το Πεντάγωνο πάντως, σχολιάζοντας το άρθρο, κάνει λόγο για ανακρίβειες.

    Ωστόσο, τη Δευτέρα ο αμερικάνος πρόεδρος Τζορτζ Μπους είπε ότι δε θα απέκλειε το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράν στην περίπτωση που δε θα ήταν τόσο διαθέσιμο να συνεργαστεί απαντώντας στις υποψίες για ύπαρξη προγράμματος πυρηνικών όπλων.

    [28] ΣΕ ΙΕΡΟ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΚΑΛΕΙ Ο ΜΟΥΛΑΣ ΟΜΑΡ

    Καμπούλ, 20 Ιανουαρίου 2005 (16:09 UTC+2)

    Ο πνευματικός ηγέτης των Ταλιμπάν μουλάς Όμαρ καλεί τους υποστηρικτές του, σε μήνυμά του, να συνεχίσουν τον ιερό πόλεμο και διαψεύδει ότι γίνονται διαπραγματεύσεις με την αφγανική κυβέρνηση για χορήγηση αμνηστίας. Το μήνυμα του μουλά Όμαρ μεταδόθηκε από το Αφγανικό Ισλαμικό Πρακτορείο, με έδρα το Πακιστάν, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Η αφγανική κυβέρνηση και η στρατιωτική συμμαχία στο Αφγανιστάν έχουν καλέσει τους Ταλιμπάν να καταθέσουν τα όπλα με αντάλλαγμα τη χορήγηση αμνηστίας.

    [29] ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ Ν.Α. ΑΣΙΑΣ

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2005 (17:25 UTC+2)

    Η Παιδική Σκηνή της Αιμιλίας Υψηλάντη αφιερώνει μια παράσταση του παιδικού έργου "Η πριγκίπισσα και ο βάτραχος" στα παιδιά της ΝΑ Ασίας.

    Όλα τα έσοδα της παράστασης θα δοθούν για την ενίσχυση των δράσεων και προγραμμάτων της UNICEF για τα παιδιά των χωρών που επλήγησαν από το Τσουνάμι.

    Η παράσταση είναι για παιδιά αλλά οι διοργανωτές εγγυώνται ότι θα διασκεδάσουν και οι μεγάλοι. Είναι μια παράσταση με πολύ μουσική, χορό και τραγούδι τα οποία πολλές φορές τα χαίρονται περισσότερο οι γονείς από τα παιδιά.

    Πρόκειται για το επιτυχημένο θεατρικό έργο "Η πριγκίπισσα και ο Βάτραχος" σε διασκευή της Μαριάννας Κάλμπαρη.

    Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία των εργαζομένων της Παιδικής Σκηνής του θεάτρου Αργώ της Αιμιλίας Υψηλάντη.

    Η UNICEF εκφράζει τις ευχαριστίες της προς τους συντελεστές της πρωτοβουλίας και καλεί το κοινό να ανταποκριθεί.

    Την παράσταση θα προλογίσει ο κ. Λάμπρος Κανελλόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF.

    Η τιμή του εισιτηρίου της παράστασης που ξεκινά στις 7:30 το απόγευμα είναι 15 .

    Το θέατρο "Αργώ" όπου γίνεται η παράσταση βρίσκεται στην οδό: Ελευσινίων 15 στην Αθήνα,

    τηλέφωνο 210 - 52 01 684 & 210 - 52 01 685.

    [30] Ο ΕΜΙΡ ΚΟΥΣΤΟΥΡΙΤΣΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΩΝ

    Παρίσι, 20 Ιανουαρίου 2005 (14:33 UTC+2)

    Ο πολυβραβευμένος Σέρβος σκηνοθέτης, Εμίρ Κουστουρίτσα θα προεδρεύσει φέτος της Κριτικής Επιτροπής του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Κανών, που θα διεξαχθεί το διάστημα 11-22 Μαΐου.

    Ο Κουστουρίτσα ευχαρίστησε το Φεστιβάλ για τους δυο Χρυσούς Φοίνικες που του χάρισε το 1985 και το 1995 και διαβεβαίωσε ότι ως πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής θα διαφυλάξει και θα εμπλουτίσει τις καλλιτεχνικές αξίες του Φεστιβάλ.

    Πέρυσι, η Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ, την προεδρία της οποίας είχε ο Κουεντίν Ταραντίνο, βράβευσε με τον Χρυσό Φοίνικα τον Αμερικανό σκηνοθέτη Μάικλ Μουρ, για την ταινία «Φάρεναϊτ 9/11».

    [31] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2005 (13:22 UTC+2)

    Την περιοδική νομική έκδοσή της για το 2003 με τίτλο «Επετηρίδα Δικαίου Προσφύγων και Αλλοδαπών», θα παρουσιάσει η Αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Σάκκουλα, στις 27 Ιανουαρίου, στις 12:30 στην αίθουσα Λόγου και Τέχνης της Στοάς του Βιβλίου, στην Αθήνα.

    Σκοπός της ετήσιας αυτής έκδοσης, η οποία αριθμεί ήδη έξι τεύχη, είναι η ενημέρωση των Ελλήνων νομικών αλλά και των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών, σχετικά με τις νομοθετικές εξελίξεις σε θέματα αλλοδαπών μεταναστών και προσφύγων.

    Την έκδοση προλογίζουν επιφανείς νομικοί επιστήμονες, όπως ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Χρίστος Γεραρής, ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος, ο Επίτιμος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Κρουσταλλάκης, και ο ακαδημαϊκός Επαμεινώνδας Σπηλιοτόπουλος.

    Μετά την παρουσίαση της έκδοσης θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή δικαστών, δικηγόρων και νομικών επιστημόνων, με θέμα την αποτελεσματική προστασία των προσφύγων στην Ελλάδα με το υπάρχον διοικητικό σύστημα.

    [32] ΤΟ ΔΙΑΣΗΜΟ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ "CATS" ΤΟΥ A.L.WEBBER ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2005 (12:25 UTC+2)

    Το διάσημο μιούζικαλ Cats του Andrew Lloyd Webber έρχεται στην Αθήνα, και θα παρουσιαστεί στο ολυμπιακό στάδιο του Μπάντμιντον στο Γουδί, από τις 21 Μαρτίου έως τις 23 Απριλίου και για 40 συνολικά παραστάσεις.

    Το Cats είναι το μακροβιότερο μιούζικαλ του κόσμου, καθώς έχει κάνει 7.485 παραστάσεις στη Νέα Υόρκη και 8.950 παραστάσεις στο Λονδίνο, ενώ συνολικά το έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 50 εκατομμύρια θεατές, από το 1981 όταν έκανε πρεμιέρα, έως το 2002, όταν διακόπηκαν οι παραστάσεις του.

    Έχει αποσπάσει δεκάδες βραβεία, μεταξύ των οποίων και αυτό του «καλύτερου μιούζικαλ του 20ου αιώνα». Εκτός από το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη το Cats έχει παιχτεί σε ακόμη 300 πόλεις, σε 26 χώρες όπου περιόδευσε και σε 14 διαφορετικές γλώσσες.

    Η υπόθεση του μιούζικαλ είναι βασισμένη σε μια ποιητική συλλογή του Thomas Eliot για τις γάτες. Τη νύχτα του καθιερωμένου ετήσιου χορού των Jellicle Cats, o αρχηγός τους, Deuteronomy θα ανακοινώσει το όνομα της γάτας που θα ξαναγεννηθεί και θα ζήσει μια νέα ζωή στο Heavyside Layer. Η ανακοίνωση του ονόματος θα γίνει ακριβώς πριν από την αυγή. Όσο περιμένουν, οι γάτες διασκεδάζουν διηγούμενες παλιές ιστορίες για τους πιο διάσημους και δημοφιλείς εκπροσώπους της ράτσας τους. Το εκπληκτικό σκηνικό είναι ένας πελώριος σκουπιδότοπος, όπου μαζεύονται οι Jellicle Cats για να παίξουν.

    Ο Andrew Lloyd Webber είναι ένας από τους διασημότερους σύγχρονους συνθέτες. Μεταξύ των έργων που έχει παρουσιάσει στο θέατρο συμπεριλαμβάνουν τα Jesus Christ Superstar, Evita, και The Phantom of the Opera.

    Το Cats θα παρουσιαστεί στην Αθήνα από τον αρχικό θίασο και συντελεστές. Οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Badminton αναδιαμορφώνονται σε θέατρο για τη φιλοξενία του.

    Η προπώληση εισιτηρίων για τις παραστάσεις της Αθήνας έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 25 έως 65 ευρώ. Για κρατήσεις και περαιτέρω πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το θέατρο των Oλυμπιακών εγκαταστάσεων του Badminton, στο τηλέφωνο 210-8840600.

    [33] 50 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΡΤ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΝΑ ΑΣΙΑΣ

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2005 (12:01 UTC+2)

    Συναυλία για την ενίσχυση των πληγέντων της Νοτιοανατολικής Ασίας διοργανώνει η ΕΡΤ την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου, στις 19.30 στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ του ΟΑΚΑ.

    Τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ τα τραγούδια της συναυλίας θα κυκλοφορήσουν σε CD, για τον ίδιο σκοπό.

    Στη συναυλία θα συμμετάσχουν 50 γνωστοί καλλιτέχνες, με τη σύμπραξη των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ. Συγκεκριμένα θα εμφανιστούν οι: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Ηλίας Ανδριόπουλος, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μελίνα Ασλανίδου, Γιάννης Βαρδής, Πέτρος Γαϊτάνος, Δήμητρα Γαλάνη, Γλυκερία, Φωτεινή Δάρρα, Βασίλης Δημητρίου, Παντελής Θαλασσινός, Αλίκη Καγιαλόγλου, Μελίνα Κανά, Στέφανος Κορκολής, Γιάννης Κότσιρας, Σταμάτης Κραουνάκης, Μανώλης Λιδάκης, Κώστας Μακεδόνας, Σωκράτης Μάλαμας, Γιάννης Μαρκόπουλος, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Δημήτρης Μητροπάνος, Μανώλης Μητσιάς, Θάνος Μικρούτσικος, Δημήτρης Μπάσης, Γιώργος Νταλάρας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Έλλη Πασπαλά, Ορφέας Περίδης, Μίμης Πλέσσας, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Νίκος Πορτοκάλογλου, ’λκηστις Πρωτοψάλτη, Αντώνης Ρέμος, Διονύσης Σαββόπουλος, Σπείρα-Σπείρα, Πασχάλης Τερζής, Τρίφωνο, Μάριος Τόκας, Διονύσης Τσακνής, Μανώλης Φάμελλος, Μαρία Φαραντούρη, Μάριος Φραγκούλης, Πετρο-Λούκας Χαλκιάς, Μιχάλης Χατζηγιάννης.

    Το κόστος των εισιτηρίων θα είναι 20 και 10 ευρώ. Προπώληση γίνεται σε όλα τα καταστήματα Metropolis και Virgin Megastores, στο περίπτερο της ΕΡΤ στην πλατεία Συντάγματος, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ (Μεσογείων 432, Αγ. Παρασκευή), στο κτίριο της ΕΡΤ, Ρηγίλλης 4 και Μουρούζη και στα εκδοτήρια του ΗΣΑΠ στο σταθμό «Ειρήνη».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 20 January 2005 - 19:15:26 UTC