Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-01-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΕ ΔΥΟ ΓΗΠΕΔΑ
  • [02] ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ - ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΟΥ ΥΠΕΞ
  • [03] Γ.ΡΑΛΛΗΣ: "ΝΑ ΜΗΝ ΑΡΧΙΣΕΙ Ο ΕΝΤΑΞΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΑΝ Η
  • [04] ΤΑ ΔΥΟ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΜΠΑΣ
  • [05] ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ "ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ"
  • [06] N. KAKΛΑΜΑΝΗΣ: "ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΑΞΗ ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ"
  • [07] ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ
  • [08] Ο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ
  • [09] ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
  • [10] ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [11] 65ΧΡΟΝΗ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ
  • [12] ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ Α.ΦΑΣΙΑΝΟΥ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ
  • [13] ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΔΙΑΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΣ
  • [14] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΓΚΟΥΖΑ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • [15] "ΑΓΚΑΘΙ" ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΤΕ
  • [16] ΜΕΓΑΛΗ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
  • [17] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΟΔΟΥ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [18] ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΣΕΡΒΙΑ
  • [19] Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ
  • [20] ΑΠΟΠΕΙΡΑΘΗΚΕ ΝΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕΙ Ο ΑΝΕΨΙΟΣ ΝΤΕΜΙΡΕΛ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ
  • [21] ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ
  • [22] ΟΡΓΙΑΖΕΙ Η ΜΑΥΡΗ ΑΓΟΡΑ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [23] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ
  • [24] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
  • [25] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΣΕ "ΠΕΡΙΠΑΤΟ" ΜΕΤΕΤΡΕΨΕ Η ΑΕΚ ΤΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΗΡΑΚΛΗ
  • [26] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
  • [27] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗ Ν.Α. ΑΣΙΑ
  • [28] ΗΠΑ: "ΣΥΓΝΩΜΗ, ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΑΜΕ ΛΑΘΟΣ ΣΠΙΤΙ" !!
  • [29] ΕΧΑΣΑΝ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ 100.000 ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗ Ν.Α.ΑΣΙΑ
  • [30] ΒΡΕΘΗΚΕ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΣΤΗ ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ ΜΕΤΑ 13 ΗΜΕΡΕΣ
  • [31] ΧΑΝΕΙ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑ Ο ΜΠΛΕΡ, ΚΕΡΔΙΖΕΙ Ο ΜΠΡΑΟΥΝ
  • [32] ΥΨΗΛΟ ΠΥΡΕΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΓΡ.ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ
  • [33] ΛΗΓΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΕΚΘΕΣΗ "ΦΩΣ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ"
  • [34] ΟΙ ΑΓΑΜΟΙ ΘΥΤΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [35] ΕΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΒΟΛΤΑ ΣΤΑ ΜΠΑΡ
  • [36] ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [01] ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΕ ΔΥΟ ΓΗΠΕΔΑ

    Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2005 (20:59 UTC+2)

    «Μαύρη Κυριακή» για το ελληνικό ποδόσφαιρο, μετά τα πρωτοφανή επεισόδια, που σημειώθηκαν λίγο πριν την έναρξη των αγώνων Πανιώνιος - Ολυμπιακός και ΑΕΚ -Παναθηναϊκός.

    Ανησυχητική έκταση, που οδήγησε τελικά στην αναβολή του αγώνα Πανιωνίου - Ολυμπιακού, πήραν τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, όταν λίγο πριν από την έναρξη της αναμέτρησης, οπαδοί του Ολυμπιακού, που δεν είχαν εισιτήρια για το παιχνίδι, εισέβαλαν σε μία θύρα του γηπέδου και συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς που βρίσκονταν εκεί.

    Οπαδοί των δύο ομάδων επιδόθηκαν σε άγριο πετροπόλεμο, ενώ εκτυλίχθηκαν πρωτοφανείς σκηνές βίας τόσο στις κερκίδες όσο και στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου, ύστερα από την εισβολή ομάδας 250 περίπου «οπαδών» του Ολυμπιακού, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει σημαντικά η έναρξη του αγώνα ανάμεσα στον Πανιώνιο και τους "ερυθρολεύκους".

    Από τις οδομαχίες που σημειώθηκαν έξω από το γήπεδο τραυματίστηκαν ελαφρά δύο αστυνομικοί και μεταφέρθηκαν στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο.

    Επεισόδια σημειώθηκαν όμως και νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, στην λεωφόρο Κηφισίας, ανάμεσα σε οπαδούς της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού, λίγες ώρες πριν από την έναρξη του ντέρμπι μεταξύ των δύο ομάδων. Ομάδα οπαδών της ΑΕΚ, επιτέθηκε σε οπαδούς του Παναθηναϊκού που κατευθύνονταν προς το Ολυμπιακό Στάδιο, όταν οι τελευταίοι βρίσκονταν επί της λεωφόρου Κηφισίας, στο ύψος του νοσοκομείου Υγεία.

    Από τις συγκρούσεις τραυματίστηκε ελαφρά ένας οπαδός των "πρασίνων" και κάηκαν ολοσχερώς δύο μοτοσικλέτες. Να σημειωθεί πάντως, πως η αστυνομία είχε λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας γύρω από το Ολυμπιακό Στάδιο για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα.

    [02] ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ - ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΟΙ ΜΚΟ

    Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2005 (10:42 UTC+2)

    Ενα δημόσιο ευχαριστώ απευθύνουν στον ελληνικό λαό, σε συνέντευξή τους στην «Καθημερινή», οι δύο καθ' ύλην αρμόδιοι υφυπουργοί Εξωτερικών, για την πέραν κάθε προσδοκίας ανταπόκρισή τους στην έκκληση ανθρωπιστικής βοήθειας που απηύθυνε η δημόσια τηλεόραση για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που δοκιμάζονται στην ΝΑ Ασία.

    Οι υφυπουργοί Γιάννης Βαληνάκης και Ευριπίδης Στυλιανίδης, υποστηρίζουν ότι το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα και αποτελεσματικά, αλλά δεν αρνούνται ότι μέσα από την πρωτόγνωρη τραγωδία ανεδείχθησαν και κάποιες δυσλειτουργίες του μηχανισμού τον οποίο ελέγχουν. Έτσι από τις συνεντεύξεις τους προκύπτουν και δύο ειδήσεις: Πρώτον ότι ήδη επανεξετάζεται η ανακατανομήτων διπλωματικών δυνάμεων της χώρας, όπου κρίθηκε ότι η αντιπροσώπευση της Ελλάδας είναι ανεπαρκής και δεύτερον ότι μπαίνουν πλέον στο μικροσκόπιο κάποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες απεδείχθη εν τοις πράγμασι ότι ακόμη και σήμερα λειτουργούν με μοναδικό σκοπό τους την άνευ προσφοράς κερδοσκοπία των μελών τους

    Αναφερόμενοι στη συγκινητική ανταπόκριση του ελληνικού λαού, οι δύο υφυπουργοί τονίζουν: «Μας δίνετε καταρχάς την ευκαιρία να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για τη συγκινητική ανταπόκριση του ελληνικού λαού στον μαραθώνιο που με τόση επιτυχία οργάνωσε η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι δεν φανταζόμασταν ότι, τόσο η συμμετοχή, όσο και το χρηματικό ποσό θα έφταναν τόσο ψηλά. Ο μαραθώνιος αυτός έσπασε κάθε ρεκόρ προσφοράς, συμμετοχής και ανθρωπιάς. Από 'κει και πέρα, πέραν του κλίματος «ευφορίας» που προκάλεσε αυτή η τεράστια συμμετοχή, κανείς μας δεν μπορεί να ξεχάσει τους χιλιάδες αγνοουμένους και προπαντός τους Έλληνες που βρέθηκαν πιθανότατα στις πληγείσες περιοχές την κακή στιγμή. Μένουμε προς το παρόν στον αριθμό που έχουμε δώσει (σ.σ. επτά αγνοούμενοι) και ευελπιστούμε ότι σύντομα οι μηχανισμοί του υπουργείου Εξωτερικών τους εντοπίσουν. Γι' αυτό άλλωστε και συνεχίζουμε εντατικά τις προσπάθείες μας».

    Σε παρατήρηση ότι τις προηγούμενες ημέρες ακούστηκαν και πληροφορίες για αγνοουμένους στις Μαλδίβες και εάν ευσταθεί η σχετική φημολογία, οι δύο υφυπουργοί Εξωτερικών τονίζουν: «Σε μια διαχείριση κρίσης αντιλαμβάνεστε ότι εξετάζονται -και πρέπει να εξετάζονται- όλα τα δεδομένα, όλες οι πληροφορίες ή ακόμη και οι υπόνοιες. Εξαντλήσαμε και εξαντλούμε κάθε δυνατότητα που έχουμε, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτουμε. Πρέπει, ωστόσο, να σας πούμε ότι η προσπάθειά μας εξ αρχής ήταν πάρα πολύ δύσκολη λόγω της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή που επλήγη. Σε τέτοιες λοιπόν συνθήκες, η ευχή όλων μας είναι πλέον να μην αυξηθεί ο αριθμός των Ελλήνων αγνοουμένων, αλλά και αν στην πορεία εντοπιστούν και άλλοι Eλληνες που δεν υπήρχαν μέχρι τώρα στις λίστες του υπουργείου Εξωτερικών, να γυρίσουν σώοι στην πατρίδα».

    Τέλος στην επισήμανση ότι το υπουργείο δέχτηκε -μεμονωμένες έστω- βολές για τον τρόπο με τον οποίο ενημέρωνε τους πολίτες που επικοινωνούσαν με τις υπηρεσίες, ζητώντας πληροφορίες για τα συγγενικά τους πρόσωπα, οι δύο υφυπουργοί λένε: «Το μεγάλο ζητούμενο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το πόσο γρήγορα, πόσο συντονισμένα και το πόσο αποτελεσματικά μπορεί να αντιδράσει ένα σύστημα. Σε ελάχιστο χρόνο στήθηκε ένας ολόκληρος μηχανισμός, η απόδοση του οποίου, νομίζουμε, ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί παρά μόνο από αυτούς που ασκούν πάντα κακόβουλη κριτική, κάτι που τέτοιες ώρες δεν αρμόζει. Στην αρχή, όπως άλλωστε ήταν φυσικό εξαιτίας του μεγέθους της κρίσης, της μεγάλης απόστασης, αλλά και της ανυπαρξίας ενός συγκροτημένου μηχανισμού, εμφανίστηκαν κάποια προβλήματα. Εκ των ενόντων «μοντάραμε» τον κατάλληλο μηχανισμό και εκπονήσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Ήμασταν πρώτοι στο Πουκέτ κι αυτό δεν έγινε τυχαία. Βγάλαμε πολλά συμπεράσματα, τα οποία τώρα θα μετατρέψουμε σε πάγιους μηχανισμούς και σχέδια. Φυσικά, όσο υπάρχουν ακόμη Έλληνες αγνοούμενοι, το πρώτο μέλημά μας είναι αυτοί οι άνθρωποι».

    [03] Γ.ΡΑΛΛΗΣ: "ΝΑ ΜΗΝ ΑΡΧΙΣΕΙ Ο ΕΝΤΑΞΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΑΝ Η ΑΓΚΥΡΑ ΔΕΝ ΑΡΕΙ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ"

    Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2005 (10:24 UTC+2)

    O ενταξιακός διάλογος με την Tουρκία δεν πρέπει να αρχίσει στις 3 Oκτωβρίου εάν προηγουμένως η Aγκυρα δεν άρει την απειλή πολέμου εναντίον της Eλλάδας, τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Ράλλης. Σημειώνοντας ακόμη ότι ο διάλογος Eλλάδας και Tουρκίας που αποφασίσθηκε στο Eλσίνκι ήταν διμερής και δεν διεξήγετο εντός ευρωπαϊκού πλαισίου και συνεπώς ουδεμία αλλαγή υπήρξε ως προς το θέμα αυτό κατά τη Σύνοδο Kορυφής των Bρυξελλών στις 17 Δεκεμβρίου.

    O πρώην πρωθυπουργός, προτείνει επίσης τη δημιουργία διευρυμένης Eπιτροπής των Ελληνοτουρκικών, που θα χειρίζεται το θέμα και συνεχή ενημέρωση και συνεργασία μεταξύ της εκάστοτε κυβερνήσεως και αντιπολιτεύσεως, δεδομένου ότι ότι ο ενταξιακός διάλογος της Tουρκίας με την Eυρωπαϊκή Eνωση θα διαρκέσει τουλάχιστον δέκα χρόνια. Ο κ. Γεώργιος Pάλλης άρχισε την ανάπτυξη των σκέψέων του διερωτώμενος τι σημαίνει η επιχειρηματολογία ότι η N.Δ. δεν συνέχισε τον διάλογο με την Aγκυρα επί ευρωπαϊκού επιπέδου, που λέγεται ότι αποφασίσθηκε στο Eλσίνκι.

    "Δεν καταλαβαίνω", τονίζει, "πώς θεώρησαν ότι αυτό που αποφασίσθηκε στο Eλσίνκι είναι διάλογος ευρωπαϊκού επιπέδου. Όντως τα συμπεράσματα της Συνόδου Kορυφής του Eλσίνικι της 10-11 Δεκεμβρίου 1999 περιλαμβάνουν πρόνοια για έναν διάλογο μεταξύ Eλλάδος και Tουρκίας, ο οποίος μάλιστα δυστυχώς να περιλαμβάνει όλα τα θέματα, όλες τις εκκρεμείς διαφορές, τις συνοριακές και λοιπές διαφορές. O διάλογος αυτός κράτησε συνολικά δύο χρόνια, ενάμιση χρόνο επί της κυβερνήσεως του ΠAΣOK και μισό χρόνο επί της κυβερνήσεως της N.Δ. Aπλώς ενημέρωναν τους Eυρωπαίους, εάν τους ενημέρωναν. Aλλά αυτό γίνονταν πάντοτε, αφού όταν γίνεται μια συζήτηση που μπορεί να ενδιαφέρει και πρέπει να ενδιαφέρει τους άλλους επιβάλλεται ενημέρωση. Δεν αποφασίσθηκε και δεν ήταν η Eυρώπη ένας αντίλογος της Tουρκίας. O αντίλογος της Tουρκίας ήταν η Eλλάς και της Eλλάδος, η Tουρκία. Παρόμοιος διάλογος έχει γίνει σε πολλές περιόδους επί των κυβερνήσεων Kαραμανλή, επί της ιδικής μου κυβερνήσεως, επί της κυβερνήσεως Aνδρέα Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με τον τότε πρωθυπουργό της Tουρκίας Tουρκούτ Oζάλ στο Nταβός της Eλβετίας το 1988.

    Συνομιλία κουφών

    Διερωτώμαι πώς έχουν θεωρήσει ότι ο διάλογος μετά το Eλσίνκι είναι επί ευρωπαϊκού επιπέδου. Πρόκειται για ένα αίνιγμα, το οποίο κανείς δεν μπορεί να λύσει. Hταν μια συνομιλία κουφών. O καθένας έλεγε τις απόψεις του και δεν επενέβη η Eυρώπη να ζητήσει διευκρινίσεις της μίας ή της άλλης μορφής. Aπλώς η Eυρώπη ελάμβανε εάν ελάμβανε γνώση. H ενημέρωση αυτή όταν εγώ ήμουν υπουργός Eξωτερικών γινόταν πολύ συχνά, ενώ δεν είχε αποφασισθεί διεξαγωγή διαλόγου μεταξύ Eλλάδος και Tουρκίας. Θεωρούσα, όμως, ότι έπρεπε και ο Kωνσταντίνος Kαραμανλής είχε την ιδία άποψη όταν ήταν πρωθυπουργός ότι έπρεπε να τηρείται ενήμερος η Eυρώπη, χωρίς αυτή να έχει καμιά αρμοδιότητα και χωρίς να επεμβαίνει. Πιστεύω ότι επειδή η απόφαση ελήφθη στο Eλσίνκι ισχυρίζονταν ότι επρόκειτο περί διαλόγου ευρωπαϊκού, διεξαγωμένου στο πλαίσιο της Eυρωπαϊκής Eνώσεως. Kατά συνέπεια έχουν άδικο ο K. Σημίτης και ο Γ. Παπανδρέου όταν υποστηρίζουν ότι ετέθη εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου ο ελληνοτουρκικός διάλογος. Eλπίζω να μην γίνεται από κακή πρόθεση, αλλά από έκφραση επιθυμίας να διεξήγετο ο ελληνοτουρκικός διάλογος στο πλαίσιο της E.E.».

    Mόνιμη επιτροπή τεχνοκρατών

    Πέραν των υποχρεώσεων της Tουρκίας ή της E.E., ο κ. Pάλλης τονίζει ότι «υπάρχουν και ορισμένες υποχρεώσεις τις οποίες από τώρα να αναλάβουμε και εμείς». «Oι διαπραγματεύσεις εάν αρχίσουν θα διαρκέσουν τουλάχιστον δέκα χρόνια και έχουμε προσωπική επίγνωση πόσο οι διαπραγματεύσεις αυτές είναι δύσκολες. Hταν δύσκολες την εποχή που η χώρα μας διαπραγματευόταν με τα άλλα εννέα κράτη της Kοινότητος και την Eπιτροπή. Tώρα τα κράτη είναι 25. Kαι δεν είναι μόνον τα προβλήματά μας με την Tουρκία σε μια σειρά από θέματα. Oρισμένα προβλήματα της Tουρκίας και με κάποιο άλλο μέλος μπορεί να ενδιαφέρουν και εμάς. Συνεπώς, πρέπει να παρακολουθούμε τα πάντα εκ του σύνεγγυς και να επεμβαίνουμε όποτε θεωρούμε ότι αυτό είναι αναγκαίο. Kαι τα θέματα τα οποία μπορεί να μας ςνδιαφέρουν είναι πάρα πολλά. Λόγου χάρη το θέμα της ακτοπλοΐας, της αλιείας και ένα σωρό άλλα ζητήματα.

    Eίναι απαραίτητο, τονίζει ο κ. Pάλλης, να σκεφτούμε από τώρα τη σύσταση μιας μονίμου επιτροπής από τεχνοκράτες στην οποία μπορεί να μετέχουν ίσως και ιδιώτες με εξειδικευμένη γνώση. Eπί κεφαλής της επιτροπής αυτής θα πρέπει να τεθούν άτομα που θα μπορούν να παρακολουθούν και να ελέγχουν τη διαδικασία. Oπως ακριβώς την εποχή που συζητείτο η ένταξη της Eλλάδος στην Kοινότητα επικεφαλής ήσαν ο κ. Γ. Kοντογιώργης και ο κ. Bύρων Θεοδωρόπουλος, οι οποίοι είχαν ζητήσει και είχαν διορίσει στην επιτροπή άτομα με βαθεία γνώση των θεμάτων και ικανότητες. Kαι επαναλαμβάνω ότι τότε οι συζητήσεις ήταν μεν περίπλοκες, αλλά όχι τόσο περίπλοκες όσο θα είναι αυτές με την Tουρκία. Eκτός βεβαίως από αυτούς τους τεχνοκράτες, όποιοι θα είναι στελέχη του Δημοσίου ή ιδιώτες ή καθηγητές πανεπιστημίων υπάρχει και η εποπτεία της κυβερνήσεως. Στη διάρκεια της δεκαετίας θα υπάρξει διαδοχή πολλών κυβερνήσεων, τουλάχιστον τριών εάν όχι παραπάνω.

    Διακομματική συνεργασία

    »Θεωρώ ότι θα πρέπει να αποφασισθεί από τώρα ότι και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση θα παρακολουθούν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Tουρκίας εκ του σύνεγγυς. Kατά βάση τα δύο μεγάλα κόμματα είναι σύμφωνα επί των κυριοτέρων θεμάτων. Συνεπώς, και η αντιπολίτευση και η κυβέρνηση θα πρέπει να έχουν γνώση και να παρακολουθούν την πορεία των διαπραγματεύσεων, να γίνεται συνεχώς συζήτηση και να υπάρχει διαρκής ενημέρωση. Συνήθως λέμε στην Eλλάδα ότι έχουμε καιρό. Δεν έχουμε καιρό. Πρέπει να αρχίσουμε από τώρα, διότι η επιλογή των ατόμων που θα στελεχώσουν την Eπιτροπή θα είναι δύσκολη. H μελέτη των συναφών θεμάτων που θα τους απασχολήσουν απαιτεί επίσης κάποιον χρόνο. Στόχος μας πρέπει να είναι η συγκρότηση μιας επιτροπής υψηλοτάτων προδιαγραφών, όπως ιδεώδης ήταν η Eπιτροπή επικεφαλής της οποίας είχαν τεθεί ο κ. Kοντογιώργης και ο κ. Θεοδωρόπουλος. Tην εποχή εκείνη ως υπουργός των Eξωτερικών παρακολουθούσα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας μας με την Kοινότητα. Aλλά δεν είχα λεπτομερή γνώση των θεμάτων, όπως οι κ. Kοντογιώργης και Θεοδωρόπουλος. Aυτοί με ενημέρωναν. Aυτοί είχαν άμεση αντίληψη.

    »Tέλος, κατέληξε ο κ. Pάλλης, η συνεργασία σε πολιτικό επίπεδο είναι απαραίτητη γιατί κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η πολιτική κατάσταση στο διάστημα μιας δεκαετίας, και ίσως παραπάνω. Συνήθως, η αντιπολίτευση διαφωνεί με την κυβέρνηση για λόγους εντυπωσιασμού, με απώτερο σκοπό να πάρει με το μέρος της την κοινή γνώμη και να κατακτήσει την εξουσία. Aυτό πρέπει να αποφευχθεί στη διάρκεια της δεκαετίας. Πρέπει να διαφωνήσει μόνον εάν πράγματι διαφωνεί επί θεμάτων ουσίας».

    [04] ΤΑ ΔΥΟ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΜΠΑΣ

    Ιερουσαλήμ, 9 Ιανουαρίου 2005 (10:50 UTC+2)

    H πιθανή εκλογή του προέδρου της PLO και υποψηφίου της Φατάχ, Mαχμούντ Aμπάς (Aμπού Mάζεν), την οποία προεξοφλεί το σύνολο των πολιτικών παρατηρητών - δεδομένου ότι η ισλαμική Xαμάς απέχει από την αναμέτρηση-δρομολογεί ένα οκτάμηνο ριζικών ανακατατάξεων στον παλαιστινιακό πολιτικό χάρτη: Σχηματισμός νέας κυβέρνησης, ολοκλήρωση των δημοτικών εκλογών, ανάδειξη νέου Nομοθετικού Συμβουλίου (Bουλής), πιθανότατα τον Mάιο και σύγκληση του συνεδρίου της Φατάχ, τον Aύγουστο.

    O 69χρονος ηγέτης της PLO έκλεισε την προεκλογική του εκστρατεία την Παρασκευή με περιοδεία στον άξονα Pαμάλα - Aνατολική Iερουσαλήμ, (αποφεύγοντας, ωστόσο, την ίδια την Iερή Πόλη) και συνέντευξη Tύπου, έχοντας στο πλευρό του τον άνθρωπο που υπήρξε «σκιά» του Γιασέρ Aραφάτ στο πολιορκημένο στρατηγείο του (Mουκάτα), Nαμπίλ Aμπουρντέινα. Δύο ήταν τα βασικά μηνύματα του κ. Aμπάς στην τελευταία του πολιτική παρέμβαση πριν από το άνοιγμα της κάλπης: Προς το Iσραήλ και τη διεθνή κοινότητα ότι «δεν θα δεχθούμε λύση του Παλαιστινιακού που δεν θα κατοχυρώνει τα νόμιμα δικαιώματά μας βάσει των αποφάσεων του OHE, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων με συμφωνημένη λύση». Kαι προς το εσωτερικό του παλαιστινιακού κόσμου, ότι είναι αποφασισμένος να θέσει τέλος στα φαινόμενα αναρχίας («να βάλουμε τάξη στο ίδιο μας το σπίτι», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά), επιβάλλοντας «μια Παλαιστινιακή Aρχή, έναν νόμο, κοινό για όλους, μία νόμιμη αντίσταση στην κατοχή, μία νόμιμη στρατιωτική δύναμη».

    Aπέφυγε, ωστόσο, παρά τις επίμονες, σχετικές ερωτήσεις, να κάνει οποιαδήποτε μνεία περί αφοπλισμού των ενόπλων τμημάτων των παλαιστινιακών οργανώσεων, επιλέγοντας συμφιλιωτικούς τόνους προς τη Xαμάς και αρκούμενος στη δήλωση ότι θα επιδιώξει μια εκεχειρία («Xούντνα») όλων των οργανώσεων. H αποχή καθώς και η απόσυρση του δημοφιλούς «αντάρτη» της Φατάχ, Mαρουάν Mπαργούτι, από την προεδρική κούρσα χάρισε αυτομάτως τη νίκη στον Aμπάς, το ενδιαφέρον της σημερινής αναμέτρησης επικεντρώνεται στην έκταση της συμμετοχής και στο ποσοστό που θα αποσπάσει ο νέος πρόεδρος.

    Aξιωματούχοι της Παλαιστινιακής Aρχής εξέφραζαν ανησυχία για το ενδεχόμενο χαμηλής προσέλευσης στην ψηφοφορία, ίσως και κάτω του 65%, που θα αποδυναμώσει τηλαϊκή εντολή στον Aμπάς. Eίναι αλήθεια ότι τα εμπόδια που θέτει η ισραηλινή κατοχή -703 σημεία ελέγχου, που δυσκολεύουν αφάνταστα τις μετακινήσεις στη Δυτική Oχθη και στη Γάζα- δρουν ανασταλτικά ως προς την προσέλευση του κόσμου. Mάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι το βράδυ της Παρασκευής Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις προβλέψεις της Mετεωρολογικής Yπηρεσίας, καθώς ενδεχόμενη κακοκαιρία θα αποθάρρυνε τους Παλαιστινίους να στηθούν επί ώρες στις τεράστιες ουρές, στα σημεία ελέγχου του ισραηλινού στρατού, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

    Ωστόσο, είναι εξίσου αλήθεια ότι η αποχή θα καταγράψει σε μεγάλο βαθμό και την υπόγεια δυσαρέσκεια μεγάλου τμήματος της παλαιστινιακής κοινωνίας, που νιώθει αποξενωμένο από την επιλογή του 69χρονου Aμπάς, ενός σοβαρού αλλά ελάχιστα χαρισματικού πολιτικού της παλιάς γενιάς της Φατάχ. Aυτή τη βουβή δυσαρέσκεια προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά ο αριστερός υποψήφιος Mουσταφά Mπαργούτι, πραγματική έκπληξη αυτών των εκλογών, με μια εξαιρετικά δυναμική καμπάνια στο ενεργητικό του. Oι περισσότερες δημοσκοπήσεις φέρνουν τον Mουσταφά Mπαργούτι (μακρινό συγγενή του Mαρουάν Mπαργούτι, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται στις ισραηλινές φυλακές) γύρω στο 30% των ψήφων, αν και ο ίδιος επιμένει ότι υπερβαίνει το 40%. Στην τελευταία συνέντευξη Tύπου που παραχώρησε, λίγο πριν από την (προσωρινή) σύλληψή του από την ισραηλινή αστυνομία, στην Aνατολική Iερουσαλήμ, ο κ. Mπαργούτι εμφανίστηκε ως ο εκπρόσωπος του «τρίτου ρεύματος» στην παλαιστινιακή κοινωνία, που υπερβαίνει τόσο τη φορτωμένη με φαινόμενα διαφθοράς και νεποτισμού Παλαιστινιακή Aρχή, όσο και τον ισλαμικό φονταμενταλισμό της Xαμάς. Eκπρόσωπος της γενιάς των σαραντάρηδων, ο Mπαργούτι εκφράζει τη διάχυτη απαίτηση για ηλικιακή ανανέωση της παλαιστινιακής ηγεσίας, υποστηρίζει τη συνέχιση της Iντιφάντα και τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών ρευμάτων στη βάση μιας ενιαίας στρατηγικής εναντίον της κατοχής.

    Στελέχη της Φατάχ εκμυστηρεύονταν τις ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο να εισπράξει ο Mουσταφά Mπαργούτι μεγάλο μέρος των ψήφων διαμαρτυρίας από το ριζοσπαστικό τμήμα της οργάνωσής τους, όπως οι Tαξιαρχίες Mαρτύρων του Aλ Aκσα, αλλά και από οπαδούς της Xαμάς. H έκταση της ακέφαλης, για την ώρα, αλλά ισχυρής κοινωνικής αντιπολίτευσης στον Aμπάς αποτυπώθηκε στις πρόσφατες, τμηματικές εκλογές, για την Tοπική Aυτοδιοίκηση, όπου η πλειοψηφία των δήμων, ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες πόλεις που έκαναν εκλογές, κερδήθηκε είτε από τη Xαμάς είτε από εκπροσώπους του ριζοσπαστικού τμήματος της Φατάχ. Aρνητικά για τον Aμπάς λειτούργησε και η κοινή ανακοίνωση και των 13 ένοπλων παλαιστινιακών τμημάτων,συμπεριλαμβανομένων των Tαξιαρχιών Aλ Aκσα, που χαρακτήρισαν «πισώπλατο χτύπημα» τις δηλώσεις του υπέρ του τερματισμού του ένοπλου αγώνα κατά του Iσραήλ.

    [05] ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ "ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ"

    Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2005 (13:27 UTC+2)

    «Θερμή» πολιτικά, προβλέπεται ότι θα είναι η επόμενη εβδομάδα, καθώς την Τρίτη ξεκινάει στη Βουλή η συζήτηση για το επίμαχο νομοσχέδιο περί βασικού μετόχου

    Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει τα παράθυρα που επιτρέπουν την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος από συγκεκριμένους επιχειρηματίες που ελέγχουν Μέσα Ενημέρωσης και υποστηρίζει ακόμη ότι εφαρμόζει το Σύνταγμα και συνάδει με το κοινοτικό δίκαιο.

    Με το νομοσχέδιο συμφωνεί και η συντριπτική πλειοψηφία του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, ενώ διαφωνεί μόνον ο αντιπρόεδρός του Δημήτρης Χαραλάμπης.

    Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, μέσω του Τηλέμαχου Χυτήρη ζητάει την απόσυρσή του υποστηρίζοντας ότι ο νόμος είναι ανεφάρμοστος», ενώ η Αλέκα Παπαρήγα υπογραμμίζει ότι «δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα» .

    [06] N. KAKΛΑΜΑΝΗΣ: "ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΑΞΗ ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ"

    Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2005 (09:52 UTC+2)

    Το ενδιαφέρον του για τη δημαρχία της Αθήνας, αν η Ντόρα Μπακογιάννη δεν είναι ξανά υποψήφια, εκδηλώνει ο Νικήτας Κακλαμάνης, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»: «Όποιος σας πει ότι δεν ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο μάλλον λέει ψέματα» δηλώνει χαρακτηριστικά, σε μια περίοδο που τα κόμματα έχουν αρχίσει να ανιχνεύουν δειλά υποψηφιότητες για τις εκλογές του 2006. Παράλληλα τονίζει κατηγορηματικά ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης θα γίνουν πράξη βήμα-βήμα Ο υπουργός Υγείας δίνει όμως πολλές ειδήσεις και σχετικά με αρκετά από τα θέματα της επικαιρότητας:

    Για τον ανασχηματισμό, πιστεύει ότι «ο Κ. Καραμανλής θα αιφνιδιάσει πάλι και ως προς το χρόνο και ως προς το μέγεθος του νέου υπουργικού σχήματος».

    Για το νομοσχέδιο περί «βασικού μετόχου», τονίζει ότι «σε τόσο σοβαρά θέματα κανείς δεν πρέπει να είναι δογματικός». Και προβλέπει αλλαγές στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή.

    Για τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Ν.Δ., υπογραμμίζει ότι κάποιες είχαν «χρονικό ορίζοντα όχι 4ετίας αλλά 8ετίας». Εκφράζει όμως το παράπονο οτι δεν πήρε τα χρήματα που είχε ζητήσει από τον προϋπολογισμό για το χώρο της υγείας. Παρ' όλα αυτά, προβλέπει «ράντζα τέλος» σε τρεις μήνες και καλεί τα «πιράνχας» της υγείας να προσέξουν το στομάχι τους».Τέλος, αρνείται να βαθμολογήσει την κυβέρνηση για το πρώτο 10μηνο της

    θητείας της και δίνει απλώς «τη βάση» στον εαυτό του.

    * Είχατε πει ότι το 2005 δεν θα υπάρχουν ράντζα, όμως αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν. Ποιο είναι το νέο χρονοδιάγραμμα για να περάσουν επιτέλους στην ιστορία;

    Προφανώς δεν έχετε επισκεφθεί τις τελευταίες ημέρες τα τέσσερα-πέντε νοσοκομεία της Αθήνας όπου τα τελευταία 30 χρόνια μετά την εφημερία τους γέμιζαν από ράντζα (γύρω στα 200). Μόλις ένα μήνα μετά την εφαρμογή του νέου συστήματος εφημεριών, ράντζα υπάρχουν μόνο σε ένα-δύο νοσοκομεία και όχι περισσότερα από δεκαπέντε-είκοσι. Με τις διορθωτικές κινήσεις που θα γίνουν τους επόμενους δύο μήνες, οι εικόνες ντροπής πιστεύω ότι θα έχουν περάσει στην ιστορία. Τελειώνοντας με την Αθήνα θα ασχοληθούμε με το ίδιο περιστασιακό φαινόμενο σε κάποια λίγα νοσοκομεία της περιφέρειας. Ενα μεγάλο ευχαριστώ σ' όσους στηρίζουν αυτή την προσπάθεια βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη.

    * Ποιες είναι οι τρεις πιο σημαντικές αλλαγές που ετοιμάζετε τη νέα χρονιά στο χώρο της υγείας;

    Οι παρεμβάσεις θα είναι περισσότερες από τρεις και δεν θα αφορούν μόνο το χώρο της υγείας αλλά και αυτόν της κοινωνικής αλληλεγγύης, ο οποίος στην πραγματικότητα χαρακτηρίζει και τον πολιτισμό μιας κοινωνίας. Στο χώρο της υγείας οι βασικές προτεραιότητες θα αφορούν το φάρμακο, τις προμήθειες και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ενώ στον χώρο της κοινωνικής αλληλεγγύης η στοχευμένη κοινωνική πολιτική υπέρ των αδυνάτων, ξεκινάει από τιςπολύτεκνες οικογένειες.

    *Με τα «πιράνχας» τι γίνεται; Κινδυνεύετε να σας φάνε;

    Εγώ θα επιδιώξω μέσα στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, έχοντας σαν δεδομένη τη στήριξη του πρωθυπουργού, τη συνεννόηση με τους υγιείς επιχειρηματίες του χώρου. Αν αυτό δεν γίνει κατανοητό και αποδεκτό, εμείς θα προχωρήσουμε. Αν κάποιοι τώρα έχουν «ανθρωποφαγικές» προτιμήσεις, ας προσέξουν το στομάχι τους...

    * Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η οικονομία, όπου τα πράγματα είναι δύσκολα. Οι δαπάνες που δόθηκαν για την υγεία είναι τέτοιες ώστε να υλοποιήσετε αυτά που θέλετε;

    Αν με ρωτάτε αν πήρα όσα ζήτησα, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: «όχι». Δεν έχω μάθει να κρύβομαι πίσω από το δάκτυλό μου και πολύ περισσότερο να προσπαθώ (παλιά τακτική πολλών προκατόχων μου) να κουκουλώνω τα προβλήματα στον χώρο ευθύνης μου. Στόχος μας είναι το «νοικοκύρεμα των οικονομικών» της υγείας. Αν πετύχει αυτό, τότε οι περισσότεροι των στόχων μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Ο χώρος της υγείας και της κοινωνικής αλληλεγγύης πρέπει να γίνει πολιτική προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

    *Μήπως πρέπει η κυβέρνηση να πει καθαρά στο λαό ότι κάποιες από τις προεκλογικές δεσμεύσεις δεν μπορούν να υλοποιηθούν επειδή η κατάσταση που παρέλαβε είναι χειρότερη απ' αυτή που περίμενε;

    Οι προεκλογικές δεσμεύσεις μας είχαν χρονικό ορίζοντα 4ετίας και κάποιες απ' αυτές 8ετίας. Εγώ δεν είμαι μαξιμαλιστής, ούτε πιστεύω στις βίαιες κοινωνικές ανακατατάξεις. Βήμα-βήμα οι περισσότερες δεσμεύσεις θα γίνουν πράξεις μέσα στο χρονικό ορίζοντα που σας περιέγραψα.

    *Τις επόμενες μέρες αρχίζει η συζήτηση για το «βασικό μέτοχο», ενώ ήδη υπάρχουν ενστάσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρέπει να γίνουν αλλαγές;

    Σε τόσο σοβαρά νομοσχέδια, με θεσμικές επιπτώσεις, κανείς δεν πρέπει να είναι δογματικός. Απάντηση στο ερώτημά σας έδωσε ο κ. Ρουσόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τα μέλη του ΕΣΡ, αν θυμάμαι καλά. Θέλω όμως να επισημάνω ότι την Ε.Ε. δεν νομιμοποιούνται κάποιοι να τη θυμούνται «αλά καρτ». Μέχρι τώρα κατά τη διάρκεια διαχείρισης του Β' και Γ' ΚΠΣ από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ έγινε όργιο παραβιάσεων του κοινοτικού δικαίου. Ουδείς από τους σήμερα φωνασκούντες είπε ή έγραψε κάτι... Μέσα στη Βουλή, όποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν, θα γίνουν.

    * Αν εφαρμοσθούν αυτές οι διατάξεις, πιστεύετε ότι δίνεται τέλος στη διαπλοκή;

    Τέλος όχι, περιορισμός ασφαλώς και ναι, με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοσθεί ο νόμος που θα ψηφιστεί.

    *Ποιες άλλες κινήσεις, δηλαδή, πρέπει να γίνουν;

    Οι ριζικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση που ετοιμάζει ο κ. Παυλόπουλος, η πάταξη της αδιαφάνειας σε επί μέρους τομείς και κυρίως η αλλαγή νοοτροπίας και επανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τις εκλεγμένες κυβερνήσεις. Δύσκολα πράγματα, θα μου πείτε. Αξίζει, όμως, να προσπαθήσουμε όλοι μαζί.

    *Τι βαθμό θα βάζατε στην κυβέρνηση για το πρώτο 10μηνο;

    Το τελικό ισοζύγιο είναι θετικό. Αυτό εισπράττω όταν προχωρώ στους δρόμους της πόλης μας και μιλώ με τους Αθηναίους και τις Αθηναίες. Το να βαθμολογήσω εγώ μια κυβέρνηση στην οποία είμαι μέλος, ουδεμία αξία έχει.Τον εαυτό μου και μόνο αυτόν, ίσως: «Μόλις ξεπέρασα τη βάση» και προχωρώ.

    *Χρειάζονται αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Πότε βλέπετε ανασχηματισμό;

    Ασφαλώς και υπάρχουν καλύτεροι συνάδελφοι που μπορούν να αντικαταστήσουν κάποιους από εμάς, τους τωρινούς υπουργούς και υφυπουργούς. Ο Κ.Καραμανλής θα αιφνιδιάσει και πάλι τόσο ως προς τον χρόνο όσο και ως προς το μέγεθος του ανασχηματισμού. Η κίνηση αυτή ποτέ δεν προαναγγέλλεται...

    *Βλέπετε, λοιπόν, δομικό ανασχηματισμό με λιγότερα υπουργεία.

    Ναι! Εκτίμησή μου είναι ότι θα πρόκειται για δομικό-οργανωτικό ανασχηματισμό, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει αντιστοιχία με τη νέα οργανωτική δομή της δημόσιας διοίκησης.

    *Εχετε πει ότι θα σας ενδιέφερε η μετακίνηση στο υπουργείο Πολιτισμού.

    Παραμένει το ενδιαφέρον;

    Επί του παρόντος προσπαθώ να φέρω τον «πολιτισμό στην υγεία».

    *Το όνομά σας έχει ακουσθεί ανάμεσα σε εκείνα που θα συζητηθούν για τη δημαρχία της Αθήνας. Θα σας ενδιέφερε η υποψηφιότητα αυτή;

    Με αιφνιδιάζετε. Πρώτη φορά ακούω κάτι τέτοιο. Όποιος σας πει ότι δεν ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο, μάλλον ψέματα θα λέει. Σας υπενθυμίζω, όμως, ότι η πόλη μας, η Αθήνα, έχει δήμαρχο και μάλιστα απόλυτα πετυχημένη. Η φίλη μου η Ντόρα εφόσον το επιθυμεί να συνεχίσει, ουδείς μπορεί να της το αρνηθεί και ουδείς μπορεί να τη νικήσει. Ως βουλευτής Αθήνας στέκομαι δίπλα της».

    [07] ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ

    Λονδίνο, 9 Ιανουαρίου 2005 (12:22 UTC+2)

    ΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμαςΤο κάπνισμα δεν βλάπτει μόνο σοβαρά την υγεία, αλλά και τη λειτουργία του εγκεφάλου, προειδοποιεί μία νέα επιστημονική έρευνα που διενεργήθηκε στη Σκωτία και αποτυπώνει τα συμπεράσματα μιας ολόκληρης 60ετίας. Η έρευνα οφείλεται στον καθηγητή Λόρενς Χουόλεϊ και το επιτελείο του, οι οποίοι παρατήρησαν το πώς οι γνωστικές ικανότητες 465 ανθρώπων άλλαξαν στη διάρκεια της ζωής τους. Οι μισοί από αυτούς ήσαν καπνιστές. Οι διανοητικές ικανότητες των ανθρώπων αυτών ελέγχθηκαν για πρώτη φορά το 1947, όταν είχαν ηλικία 11 ετών και ελέγχθηκαν εκ νέου μεταξύ του 2000 και του 2002.

    Το συμπέρασμα των επιστημόνων ήταν ότι οι καπνιστές είχαν σημαντικά μικρότερες διανοητικές επιδόσεις σε πέντε διαφορετικά γνωστικά τεστ από τους μη καπνιστές, αλλά και από αυτούς που απέκτησαν κάποτε την ολέθρια συνήθεια και στη συνέχεια την εγκατέλειψαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κάπνισμα ενοχοποιήθηκε κατά 1% περίπου και στα τεστ στα οποία ελήφθησαν υπόψη τόσο κοινωνικοί παράγοντες, όσο και ο τρόπος ζωής, όπως το μορφωτικό επίπεδο, το επάγγελμα, η κατανάλωση αλκοόλ και λοιπά. Η σχέση μεταξύ νοητικής γήρανσης και μειωμένης λειτουργίας των πνευμόνων θα μπορούσε να εξηγηθεί με το ότι το κάπνισμα υποβάλλει τα ζωτικά όργανα, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου, σε οξειδωτική πίεση, τονίζει ο δρ Χουόλεϊ του τμήματος Πνευματικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου στο τελευταίο τεύχος της έγκριτης επιστημονικής επιθεώρησης New Scientist.

    [08] Ο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ

    Κωνσταντινούπολη, 9 Ιανουαρίου 2005 (20:45 UTC+2)

    Για τις προκλήσεις που αντιμετώπισε από ακραίους εθνικιστικούς κύκλους την ημέρα των Θεοφανείων μίλησε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος.

    Ο κ.Βαρθολομαίος, μιλώντας σε ομάδα προσκυνητών από τη Θεσσαλονίκη που επισκέφτηκαν το Φανάρι, είπε: «Είχαμε και πολλά δυσάρεστα και πολλές απειλές από ποικιλόχρωμους λύκους γκρίζους και άλλους. Μέχρι και προχθές που ήρθαν να επισκιάσουν τη χαρά της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού».

    Ωστόσο ο Οικουμενικός Πατριάρχης εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη νέα χρονιά, συνδέοντας τη λύση αρκετών προβλημάτων με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χορηγήσει στην Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    [09] ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

    Χαλκίδα, 9 Ιανουαρίου 2005 (20:22 UTC+2)

    Τη γέφυρα της Χαλκίδας απέκλεισαν συμβολικά σήμερα το απόγευμα, για περίπου μισή ώρα, οι 180 απολυμένοι του εργοστασίου συρματουργίας «Δάρινγκ» που έβαλε «λουκέτο» εδώ και πέντε μήνες.

    Λόγω του αποκλεισμού του οδοστρώματος από τους απολυμένους της «Δάρινγκ» προκλήθηκε κυκλοφοριακό πρόβλημα στην περιοχή και σημειώθηκε ένταση με τους οδηγούς των αυτοκινήτων.

    Οι απολυμένοι ζητούν την επαναλειτουργία της επιχείρησης και απειλούν πως εάν δεν ικανοποιηθούν θα προχωρήσουν σε πορεία διαμαρτυρίας στην Αθήνα και θα καταλάβουν το υπουργείο Απασχόλησης.

    [10] ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2005 (19:49 UTC+2)

    Υπό την προεδρία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, συνεδριάζει αύριο, Δευτέρα, στις 6 το απόγευμα, στα κεντρικά γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη η Γραμματεία του Εθνικού Συμβουλίου Ανασυγκρότησης (ΕΣΥΑΝ).

    [11] 65ΧΡΟΝΗ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιανουαρίου 2005 (19:40 UTC+2)

    Τραγικό τροχαίο δυστύχημα, με μία γυναίκα νεκρή και άλλους πέντε τραυματίες, σημειώθηκε σήμερα στις 10:10 το πρωί στο 2ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σοχού Λαγκαδά, του νομού Θεσσαλονίκης.

    Από τη σύγκρουση δύο Ι.Χ. αυτοκινήτων βρήκε το θάνατο μία 65χρονη γυναίκα, ενώ τραυματίστηκαν ελαφρά οι δύο οδηγοί και τρεις επιβάτες. Προανάκριση για τις συνθήκες του ατυχήματος διενεργεί το τμήμα τροχαίας Λητής.

    [12] ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ Α.ΦΑΣΙΑΝΟΥ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ

    Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2005 (18:27 UTC+2)

    Σε 28.600 ευρώ ανέρχεται το ποσό που συγκεντρώθηκε από τη διάθεση των έργων του Έλληνα ζωγράφου, Αλέκου Φασιανού, για την ανακούφιση των πληγέντων στη Νοτιοανατολική Ασία.

    Και σήμερα, για δεύτερη μέρα, η προσέλευση του κοινού στην Εθνική Πινακοθήκη ήταν μεγάλη και τα έργα του γνωστού ζωγράφου εξαντλήθηκαν έως τη 1 το μεσημέρι. Ο Αλέκος Φασιανός υπέγραψε συνολικά 1.000 αντίγραφα έργων που αγόρασαν οι πολίτες αξίας 15 και 20 ευρώ, το καθένα, και όλα τα έσοδα θα διατεθούν στους πληγέντες από τα φονικά τσουνάμι.

    Στο μεταξύ, τις επόμενες μέρες θα συνεχιστεί ο μαραθώνιος ανθρωπιάς που ξεκίνησε η ΕΡΤ για τους πληγέντες. Στις 24 Ιανουαρίου θα διοργανωθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ανοιχτή δημοπρασία αλληλεγγύης με αντικείμενα συλλεκτικής και ιδιαίτερης αξίας.

    Επίσης, στις 26 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί συναυλία στο κλειστό γυμναστήριο του μπάσκετ στο Ολυμπιακό Στάδιο.

    [13] ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΔΙΑΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιανουαρίου 2005 (15:23 UTC+2)

    Εκτός λειτουργίας είναι σήμερα, Κυριακή, για όλο το 24ωρο, το διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ, λόγω εργασιών στην ηλεκτρομηχανική υποδομή. Ετσι, το κοινό δεν θα μπορεί να πραγματοποιήσει διατραπεζικές συναλλαγές από τα ΑΤΜ των άλλων τραπεζών, όμως θα μπορεί να κάνει συναλλαγές από την τράπεζά του.

    Η ΔΙΑΣ ΑΕ, στη σχετική της ανακοίνωση, ζητά την κατανόηση του κοινού για την 24ωρη διακοπή λειτουργίας του συστήματος.

    [14] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΓΚΟΥΖΑ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιανουαρίου 2005 (15:11 UTC+2)

    Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει την οικονομική της πολιτική και δεν θα επιδοθεί σε αυξήσεις των εμμέσων φόρων, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζας. Για το θέμα της τιμής των τσιγάρων είπε ότι εξετάζει τον εξισορροπητικό μηχανισμό που ισχύει σε 14 χώρες της Ε.Ε. και θα αποφασίσει αν θα εφαρμόσει και στην Ελλάδα αυτό το σύστημα. Σχετικά με τη φορολογία ακινήτων υπογράμμισε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2006 θα ισχύσει ο ΦΠΑ στα νέα ακίνητα και διέψευσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση προτίθεται να επαναφέρει τα «φρουτάκια».

    Ο διάλογος του υφυπουργού με τους δημοσιογράφους έχει ως εξής:

    -Δημοσιογράφος: Έρχονται νέοι φόροι στα τσιγάρα, στα ακίνητα και αλλού;

    -Α. Ρεγκούζας: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα διότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει την οικονομική της πολιτική. Είναι μια οικονομική πολιτική που οδηγεί στο δρόμο της μεγέθυνσης της οικονομίας, δηλαδή της ανάπτυξης της οικονομίας και η λογική των συνεχών φορολογιών δοκιμάστηκε και απέτυχε. Θεωρούμε ότι είναι μια δύσκολη δημοσιονομική χρονιά εφέτος. Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, επικεντρώνουμε την προσπάθεια στην περιφερειακή ισόρροπη ανάπτυξη. Την επικεντρώνουμε σε μέτρα που δεν θα επιβαρύνουν τους πολλούς πολίτες γιατί γνωρίζουμε δεν αντέχουν άλλο και βέβαια δεν αναστέλλουμε την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Αναζητούμε λοιπόν τέτοιες λύσεις και πιστεύω ότι με τη περιστολή της σπατάλης, τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου μπορούμε να υποκαταστήσουμε τα έσοδα εκείνα που θα μπορούσε κανείς να τα εισπράξει με εύκολο τρόπο, με επιβαρύνσεις στη έμμεση φορολογία.

    -Δημιοσιογράφος: Θα αλλάξει η φορολογία των ακινήτων;

    -Α. Ρεγκούζας: Γνωρίζετε ότι από 1/1/2006 θα εφαρμοστεί στα καινούρια ακίνητα ο ΦΠΑ και μέχρι τότε τίποτε περισσότερο.

    -Δημοσιογράφος: θα υπάρξουν αυξήσεις στα τσιγάρα;

    -Αντιμετωπίζουμε και μελετάμε τον εξισορροπητικό μηχανισμό για τη διαμόρφωση της τιμής των τσιγάρων που ισχύει σε 14 ευρωπαϊκές χώρες. Διότι, ακριβώς, ο ανταγωνισμός μεταξύ μεγάλων και μικρών καπνοβιομηχανιών αφενός μεν οδηγεί στην εξόντωση κάποιων από αυτές αλλά παρασύρει και τα έσοδα του κράτους προς τα κάτω και μελετάμε με προσοχή αν πρέπει να επιβάλουμε κι εμείς, να προσαρμοστούμε με αυτό που έχουν κάνει οι υπόλοιπες 14 χώρες.

    -Δημοσιογράφος: Θα επαναφέρετε τα «φρουτάκια»;

    -Α. Ρεγκούζας: Η επένδυση της κυβέρνησης δεν είναι επένδυση στον τζόγο. Επομένως η όποια πρωτοβουλία παρθεί και αυτά που γράφτηκαν στον Τύπο δεν έχουν καμιά σχέση με τις προθέσεις και τις προτεραιότητες της νέας διακυβέρνησης.

    -Δημοσιογράφος: Το θα γίνει με τον «βασικό μέτοχο»;

    -Α. Ρεγκούζας: Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά και να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα σε αυτά που έχουν σχέση με τη διαπλοκή. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να τηρήσουν το συμβόλαιο με τους πολίτες που είχαν υπογράψει πριν από τις εκλογές.

    -Δημοσιογράφος: Με τα προβλήματα των αγροτών τι θα γίνει;

    -Α. Ρεγκούζας: Είναι ιδιαίτερη η ανησυχία μας. Νοιαζόμαστε για τους αγρότες, ξέρουμε ότι βιώνουν πολλά προβλήματα. Γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι έχουν γίνει λάθη στο επίπεδο της Ε.Ε. που επιβαρύνουν τη θέση και της σημερινής κυβέρνησης. Ωστόσο μέσα από συνεργασία, διάλογο και εξάντληση όλων των περιθωρίων θα προσπαθήσουμε να ικανοποιήσουμε ότι μπορούμε να ικανοποιήσουμε.

    -Δημοσιογράφος: Εχετε ανησυχία για επικείμενο ανασχηματισμό;

    -Α. Ρεγκούζας: Δεν έχω τέτοιες ανασφάλειες, αλλά έχω κατανοήσει ότι δεν θα είμαι εσαεί σε αυτή τη θέση. Είναι υπόθεση του πρωθυπουργού και των δυνατοτήτων που έχει κάθε πολιτικό πρόσωπο να προσφέρει στον τόπο.

    Ο κ. Ρεγκούζας μίλησε σήμερα σε μεγάλη εκδήλωση, παρουσία χιλιάδων ψηφοφόρων και πολιτικών του φίλων στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ, όπου έκοψε και την πρωτοχρονιάτικη πίτα του γραφείου του.

    Στη εκδήλωση παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, βουλευτές από τη Θεσσαλονίκη και γειτονικούς νομούς, ο γενικός γραματέας του υπουργείου Μακεδονίας-θράκης Λουκάς Ανανίκας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Τσιότρας, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων.

    [15] "ΑΓΚΑΘΙ" ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΤΕ

    Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2005 (13:07 UTC+2)

    Κρίσιμο για την τύχη του προγράμματος εθελουσίας εξόδου περίπου 6.200 εργαζομένων στον ΟΤΕ θεωρείται το ερχόμενο τρίμηνο. Παρά το γεγονός πως η διοίκηση του ΟΤΕ είχε υποσχεθεί στους θεσμικούς επενδυτές ότι μέχρι τα τέλη του 2004 θα είχε συμφωνήσει με τους εργαζομένους και θα παρουσίαζε σχέδιο μείωσης του προσωπικού του Οργανισμού, τελικά, όπως αναφέρουν «Τα Νέα», δεν τα κατάφερε. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Παναγής Βουρλούμης παραδέχθηκε πρόσφατα ότι «έπεσε έξω» στο χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ο διάλογος με τους εργαζομένους και την κυβέρνηση συνεχίζεται, χωρίς όμως να μπορεί κανείς να προβλέψει πότε θα ολοκληρωθεί το εγχείρημα.

    Έπειτα από τις εξελίξεις αυτές, το πιο πιθανό σενάριο είναι οι αποχωρήσεις του προσωπικού να γίνουν σταδιακά μέσα στα ερχόμενα δύο χρόνια και όχι εντός του 2005, όπως επιθυμούσε αρχικά ο κ. Βουρλούμης. Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο. H διοίκηση του ΟΤΕ επεξεργάζεται το σχέδιο που θα μπορούσε να οδηγήσει μέχρι 6.200 υπαλλήλους σε εθελούσια έξοδο με κόστος περίπου 1,6 δισ. ευρώ.

    Πάντως, για να προχωρήσει το σχέδιο αυτό, απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, αλλά και να καλυφθεί από το κράτος ένα σημαντικό μέρος του κόστους. «Αγκάθι» θεωρείται το μεγάλο έλλειμμα του ΤΑΠ-ΟΤΕ (ανέρχεται σε 350 εκατ. ευρώ) που με βάση τον ισχύοντα νόμο είναι υποχρεωμένο να καλύπτει το Δημόσιο. Την άποψη αυτή, όμως, φαίνεται ότι δεν συμμερίζεται ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, που επισήμανε πρόσφατα ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να καταβάλει χρήματα για την εθελουσία έξοδο 6.200 υπαλλήλων του Οργανισμού! Όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει ο κ. Αλογοσκούφης, «το πρόγραμμα αυτό θα προκαλέσει παρενέργειες στο ασφαλιστικό σύστημα», και προσέθετε ότι «οποιαδήποτε λύση δεν μπορεί να προχωρήσει, αν δεν αξιολογηθούν από την κυβέρνηση οι παρενέργειες για το Ασφαλιστικό».

    Την ίδια στιγμή, η ΟΜΕ-ΟΤΕ διαμηνύει ότι δεν μπαίνει «στη λογική του παζαριού για τη διασφάλιση της ασφαλιστικής προοπτικής των εργαζομένων του ΟΤΕ, ούτε "σφήνα" ανάμεσα στη διοίκηση του Οργανισμού και στην κυβέρνηση». H ΟΜΕ-ΟΤΕ καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να διευκρινίσει άμεσα ποια είναι η θέση της και τι ακριβώς προτίθεται να κάνει στον ΟΤΕ.

    [16] ΜΕΓΑΛΗ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιανουαρίου 2005 (10:13 UTC+2)

    Μεγάλη κρίση περνούν πολλοί κλάδοι εργαζομένων που σχετίζονται με τις κατασκευές μετά και την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών έργων. Η μεγάλη ύφεση της οικοδομικής δραστηριότητας στην Αττική, οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία ή στην υποαπασχόληση. Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδόθηκε από την τηλεόραση του ALPHA, πρώτα θύματα οι οικοδόμοι της Αττικής, που λόγω και της ολοκλήρωσης των Ολυμπιακών έργων από 50.000 έμειναν στη δουλειά μόνο 30.000. Δύσκολες ώρες και για τους υδραυλικούς, αφού 600 απ τους 3.000 εργολάβους υδραυλικών εργασιών της Αθήνας βγήκαν στην ανεργία.

    Δεκάδες κλάδοι επηρεάζονται από την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας που τον περασμένο Ιούλιο ξεπέρασε το 13% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2003. Πέραν του αριθμού των αδειών συρρικνώθηκαν η επιφάνεια αλλά και ο όγκος των οικοδομών κατά 17%. Εκτός από την ανεργία, η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας προκαλεί προβλήματα και στις εμπορικές επιχειρήσεις ειδών οικοδομή. Καταστήματα χρωμάτων, σιδερικών και ηλεκτρολογικού υλικού παρουσίασαν πτώση του τζίρου που αγγίζει το 20%.

    Ειδικοί του χώρου φοβούνται ότι ο ανταγωνισμός που γεννά η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας, μπορεί να οδηγήσει και στην κατασκευή φθηνότερων και άρα κακής ποιότητας κατασκευών. Κατασκευαστές εκτιμούν δε ότι η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας θα συνεχιστεί σε όλη τη χώρα, παρότι σε ορισμένες περιοχές όπως η Ήπειρος, η Δυτική Ελλάδα και η Κεντρική Μακεδονία εξακολουθεί να παρουσιάζεται αυξημένη σε σχέση με πέρσι.

    [17] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΟΔΟΥ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2005 (10:08 UTC+2)

    Από το «σταυροδρόμι» των 2.850 μονάδων ξεκινά για την Σοφοκλέους η επόμενη εβδομάδα, η οποία, όπως υποστηρίζουν αναλυτές, θα κρίνει τη βραχυπρόθεσμη τάση. Πιθανολογούν δύο ενδεχόμενα, που αμφότερα προβλέπουν σε συντήρηση μεσοπρόθεσμα της ανόδου στην αγορά αν βοηθήσουν και οι ξένες αγορές. Η διαφορά τους έγκειται στο εάν θα υπάρξει ενδιάμεσα μικρή διόρθωση προς τις 2.800 μονάδες. Οι επιθετικές αγορές σε ευρύ φάσμα μετοχών του FTSE/20 και Mid-40 τις τελευταίες ημέρες της εβδομάδας παραπέμπουν είτε σε συντονισμένη κίνηση ξένων βραχυπρόθεσμων χαρτοφυλακίων, είτε σε τεχνικής μορφής υπεραντίδραση.

    Αλλωστε για το 2004 η Σοφοκλέους αναδείχτηκε σε κορυφαία ως προς την απόδοση της αγορά για τους ξένους, όπως αναφέρεται σε έκθεση της Morgan Stanley, ενώ στην τελευταία έκθεση της UBS υπογραμμίζεται η υψηλή μερισματική απόδοση των ελληνικών τραπεζών για την επόμενη διετία με εκτίμηση για 3,29% και 3,85% αντίστοιχα.

    Στην περίπτωση που η αντίδραση συνεχιστεί χωρίς διακοπή, εκτιμάται ότι ο γενικός δείκτης μπορεί να οδηγηθεί προς τις 2.900 - 2.920 μονάδες. Δεν πρέπει όμως να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενδιάμεσης μικρής διόρθωσης, κυρίως του FTSE/20, έτσι ώστε τα ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια να γράψουν υψηλότατες υπεραξίες. Αν ο γενικός δείκτης κινηθεί καθοδικά, πρώτο σημείο αντίστασης είναι οι 2.800 μονάδες.

    Παράλληλα, όπως σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες, στη Σοφοκλέους έχει στηθεί τις τελευταίες συνεδριάσεις ένα «γαϊτανάκι» προεξόφλησης επιμέρους επιχειρηματικών κινήσεων με επίκεντρο τις μικρότερες τράπεζες, την ακτοπλοΐα και τον κλάδο τυχερών παιχνιδιών. Με βάση την αποτίμηση τραπεζών, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της Εγνατίας, δίνεται τροφή σε φήμες για άμεση επιθετική κίνηση ή στρατηγικής μορφής συνεργασία στον κλάδο.

    [18] ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΣΕΡΒΙΑ

    Βελιγράδι, 9 Ιανουαρίου 2005 (21:01 UTC+2)

    Περισσότεροι από 15.000 Αλβανοί πολίτες,  ακολούθησαν την Κυριακή σε κεντρικούς δρόμους της πόλης Πρέσεβο, στη νότια Σερβία, την κηδεία του 16χρονου Αλβανού, που σκοτώθηκε την Παρασκευή από πυρά Σέρβου στρατιώτη.

    Ο νεαρός Αλβανός, σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν, σκοτώθηκε όταν προσπάθησε να περάσει παράνομα τα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας-Μαυροβουνίου Πρβοσλαβ Ντάβινιτς που επισκέφτηκε την νότια Σερβία ανέφερε ότι ο στρατιώτης που πυροβόλησε ενήργησε σύμφωνα με τους κανονισμούς. Η εξήγηση αυτή εξόργισε τον αλβανικό πληθυσμό που θεωρεί την δολοφονία του νεαρού ως πράξη εκφοβισμού.

    Το Σάββατο 1500 Αλβανοί εισέβαλαν στο κτίριο του δημαρχείου της πόλης Πρέσεβο ζητώντας από τους πολιτικούς τους ηγέτες να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στο σερβικό κράτος.

    Τη Δευτέρα συναντώνται όλοι οι ηγέτες των αλβανικών κομμάτων για να συμφωνήσουν σε ένα κοινό σχέδιο δράσης και να θέσουν τα αιτήματα τους στην σερβική πλευρά και την διεθνή κοινότητα. Δεν αποκλείεται δύο από τα αιτήματα αυτά να είναι η αποστρατικοποίηση της περιοχής και η ανάπτυξη διεθνούς στρατιωτικής δύναμης.

    Πριν από δύο εβδομάδες το υπουργείο Άμυνας της Σερβίας - Μαυροβουνίου προχώρησε στην ενίσχυση, με τεχνικό και ανθρώπινο δυναμικό, των στρατευμάτων στην περιοχή διότι, όπως ανεπίσημα διέρρευσε στον σερβικό τύπο, υπάρχουν ενδείξεις ότι Αλβανοί αντάρτες θα προκαλέσουν ένοπλα επεισόδια την ερχόμενη άνοιξη.

    [19] Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ

    Λευκωσία, 9 Ιανουαρίου 2005 (14:37 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Ιακώβου, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της προχθεσινής ειδικής συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών, Ανάπτυξης και Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις Βρυξέλλες, με θέμα την κοινοτική βοήθεια προς τις χώρες που επλήγησαν από το καταστροφικό τσουνάμι, εξήγησε πως λειτουργεί μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος, ''η οποία θέλει να είναι παρούσα στην προσπάθεια να απαλύνει τον πόνο και τη δυστυχία των θυμάτων».

    Σε δηλώσεις του χθες το απόγευμα στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ο κ. Ιακώβου είπε ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ παραδέχθηκαν ότι υπάρχουν «πάρα πολλά που πρέπει να γίνουν για την προστασία πληθυσμών από έκτακτα περιστατικά, όπως σεισμούς και άλλες φυσικές ή και ανθρώπινες καταστροφές».

    Η Επιτροπή Υπουργών, είπε ο κ. Ιακώβου έχει αναλάβει να εκπονήσει ένα «σχέδιο προστασίας των πληθυσμών, γιατί όπως τόνισε και ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών ένα μέρος της Ευρώπης είναι σεισμογενής περιοχή και κατά την άποψή του (Γάλλου ΥΠΕΞ) η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο σεισμό».

    (ΜΠΕ ΚΥΠΕ)

    [20] ΑΠΟΠΕΙΡΑΘΗΚΕ ΝΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕΙ Ο ΑΝΕΨΙΟΣ ΝΤΕΜΙΡΕΛ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 9 Ιανουαρίου 2005 (12:41 UTC+2)

    Ο Γιαχία Ντεμιρέλ, πρώην ιδιοκτήτης της τουρκικής τράπεζας Egebank και ανεψιός του πρώην προέδρου της Τουρκίας Σιουλεϊμάν Ντεμιρέλ, προσπάθησε να αυτοκτονήσει μετά την έκδοσή του από τη Βουλγαρία στις τουρκικές αρχές, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο τον τουρκικό Τύπο.

    Ο Γ.Ντεμιρέλ, λιποθύμησε στο κτίριο των δικαστηρίων στην Κωνσταντινούπολη και αμέσως νοσηλεύθηκε. Οι γιατροί επιβεβαίωσαν τις υποψίες για δηλητηρίαση με φαρμακευτικά μέσα.

    Η έκδοση του Γιαχία Ντεμιρέλ και της συζύγου του από τη Βουλγαρία στην Τουρκία, έγινε την Παρασκευή μετά τη σύλληψή τους σε πλοίο στο λιμάνι του Μπουργκάς.

    Στην Τουρκία ο πρώην ιδιοκτήτης της Egebank ανακρίνεται για καταχρήσεις ύψους 1,2 δις δολαρίων από τουρκική τράπεζα.

    [21] ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ

    Σόφια, 9 Ιανουαρίου 2005 (12:38 UTC+2)

    Ύστερα από τις αποτυχημένες προσπάθειες που διήρκεσαν μια ημέρα, προκειμένου να προσγειωθούν στη νήσο Λίβινγκστον της Ανταρκτικής, ελικόπτερα, για να παραλάβουν τον Βούλγαρο υπουργό Εξωτερικών Σολομών Πασί, τελικά το Σάββατο, ένα αργεντινό πολεμικό πλοίο πήρε τον Βούλγαρο υπουργό Εξωτερικών και την αντιπροσωπεία του από τη βουλγαρική επιστημονική βάση, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών στη Σόφια.

    Στη διάρκεια της διήμερης διαμονής του στη νήσο Λίβινγκστον ο κ. Πασί συναντήθηκε με τα μέλη της 13ης βουλγαρικής ανταρκτικής επιστημονικής αποστολής με επικεφαλής τον καθηγητή Χρίστο Πιμπίρεφ.

    Ο αρχηγός της βουλγαρικής διπλωματίας επισκέφθηκε επίσης την γειτονική ισπανική βάση «Βασιλιάς Χουάν Κάρλος». Ο Σολομών Πασί ενημέρωσε τους Βούλγαρους επιστήμονες για τη συμφωνία ανταρκτικής συνεργασίας, την οποία υπέγραψε την πρώτη ημέρα της επίσημης του επίσκεψης στη Χιλή με τον ομόλογό του Ιγκνάσιο Ουόκερ.

    [22] ΟΡΓΙΑΖΕΙ Η ΜΑΥΡΗ ΑΓΟΡΑ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 9 Ιανουαρίου 2005 (12:33 UTC+2)

    Αδιαμφισβήτητα στοιχεία κατέχουν οι διωκτικές Αρχές της Κύπρου, για παράνομες δοσοληψίες Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα και στην Τουρκία. Ελληνοκύπριοι μεταβαίνουν στα κατεχόμενα και σε συνεργασία με Τουρκοκυπρίους οργανώνουν παράνομα τυχερά παιχνίδια, και όχι μόνο.

    Τελευταία, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Κυπριακή εφημερίδα «Χαραυγή», ξανοίχθηκαν και στην Τουρκία όπου ταξιδεύουν με ειδικές διευκολύνσεις και αγοράζουν μεγάλες ποσότητες χρυσαφικών και ειδών ένδυσης. Τα τουρκικά εμπορεύματα μεταφέρονται παράνομα από μη ελεγχόμενα σημεία στη γραμμή αντιπαράταξης, αλλά κυρίως μέσω Βρετανικών Βάσεων στις ελεύθερες περιοχές.

    Ειδικά σ' ό,τι αφορά το χρυσάφι, υπάρχει μεγάλη ζήτηση από Κύπριους χρυσοχόους, αφού αγοράζεται σε πολύ χαμηλές τιμές. Με τον τρόπο αυτό, διακινείται «μαύρο« χρήμα πολλών χιλιάδων λιρών.

    Η αστυνομία εκτιμά ότι πίσω από όλες αυτές τις παράνομες δοσοληψίες κρύβεται οργανωμένο κύκλωμα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    [23] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ

    Μεσολόγγι, 9 Ιανουαρίου 2005 (20:52 UTC+2)

    Νεαρός ποδοσφαιριστής άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα μέσα στο γήπεδο κατά τη διάρκεια του αγώνα Μαλεσιάδας Χαλκιόπουλου για τη δεύτερη τοπική κατηγορία του Μεσολογγίου.

    Πρόκειται για τον 27χρονο, Δ.Τ., ο οποίος προς το τέλος του παιχνιδιού αισθάνθηκε αδιαθεσία και έπεσε στο γήπεδο. Ο ποδοσφαιριστής μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

    [24] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιανουαρίου 2005 (20:33 UTC+2)

    Ο Παναθηναϊκός εξακολουθεί να οδηγεί μόνος πρώτος την «κούρσα» στο βαθμολογικό πίνακα μετά το τέλος της 11ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Ακολουθεί δεύτερη η ΑΕΚ, ενώ στην τρίτη θέση είναι πλέον ο ΠΑΟΚ. Αναλυτικά η βαθμολογία, με το τέλος της 11ης αγωνιστικής, έχει ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (11η αγωνιστική)

    1.Παναθηναϊκός 20

    2.ΑΕΚ 19

    3.ΠΑΟΚ 18

    3.Αρης 17

    5.Πανιώνιος 17

    6.Μαρούσι 17

    7.Μακεδονικός 16

    8.Ηρακλής 16

    9.Απόλλων Πατρών 16

    10.Ιωνικός Αμαλιάδας 16

    11.Ολυμπιακός 14

    12.Πανελλήνιος 14

    13.ΜΕΝΤ 14

    14.Ολύμπια Λάρισας 14

    *Μαρούσι και Ολυμπιακός έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (12η)

    Μακεδονικός Πανιώνιος

    Μαρούσι Ολύμπια Λάρισας

    Άρης Ολυμπιακός

    Απόλλων Πατρών Ιωνικός Αμαλιάδας

    Πανελλήνιος Ηρακλής

    ΑΕΚ Παναθηναϊκός

    ΜΕΝΤ ΠΑΟΚ

    [25] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΣΕ "ΠΕΡΙΠΑΤΟ" ΜΕΤΕΤΡΕΨΕ Η ΑΕΚ ΤΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιανουαρίου 2005 (20:16 UTC+2)

    "Περίπατο" έκανε η ΑΕΚ στο παιχνίδι με τον Ηρακλή και κατάφερε να φύγει νικήτρια από το Ιβανόφειο της Θεσσαλονίκης, για την 11η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Η Ένωση επικράτησε εύκολα εκτός έδρας με σκορ 58-41 και ξεκίνησε με το δεξί το 2005.

    Το παιχνίδι πάντως δεν προσέφερε στους φιλάθλους ούτε ποιότητα, ούτε θέαμα, και αυτό φαίνεται καθαρά από το τελικό αποτέλεσμα. Η ΑΕΚ όμως ήταν καλύτερη από τον αντίπαλο σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης και κατάφερε να πάρει το θετικό αποτέλεσμα.

    Η Ένωση δεν έδειξε να «πιέζεται» από τους παίκτες του Ηρακλή, που δεν έλεγαν να «ξυπνήσουν» παρά τις φωνές του Λευτέρη Κακιούση. Στο ημίχρονο η ΑΕΚ προηγούνταν με 30-24, ενώ ούτε στην επανάληψη οι κυανόλευκοι μπόρεσαν να μειώσουν τη διαφορά.

    Κορυφαίος από τους νικητές ήταν ο Χατζής με 12 πόντους, ενώ από τον Ηρακλή ξεχώρισαν οι Παπαϊωακείμ και Χάμιλτον με 11 πόντους ο καθένας.

    [26] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

    Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2005 (20:02 UTC+2)

    Αναβλήθηκε το παιχνίδι της Νέας Σμύρνης ανάμεσα στον Πανιώνιο και τον Ολυμπιακό, για την 14η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας, εξαιτίας των θλιβερών επεισοδίων που σημειώθηκαν λίγο νωρίτερα από τους οπαδούς των δύο ομάδων.

    Ο διαιτητής της συνάντησης, Ηρακλής Τσικίνης, αποφάσισε να αναβάλλει το ματς καθώς όπως υποστήριξε δεν μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των ποδοσφαιριστών.

    Το 2005 έκανε "ποδαρικό" με επεισόδια στα ελληνικά γήπεδα με τους οπαδούς του Ολυμπιακού και του Πανιωνίου να μετατρέπουν το γήπεδο της Νέας Σμύρνης σε πεδίο μάχης. Από τις συμπλοκές τραυματίστηκαν αρκετοί φίλαθλοι, ευτυχώς ελαφρά.

    [27] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗ Ν.Α. ΑΣΙΑ

    Λονδίνο, 9 Ιανουαρίου 2005 (14:35 UTC+2)

    Εκατοντάδες ή και χιλιάδες Βρετανοί τουρίστες μπορεί να έχασαν τη ζωή τους από το καταστροφικό τσουνάμι της νοτιοανατολικής Ασίας, γράφουν στα πρωτοσέλιδά τους οι βρετανικές εφημερίδες.

    Η Ιντιπέντεντ έχει πηχυαίο τίτλο «Οι αγνοούμενοι» και αναφέρει ότι «ο απολογισμός των Βρετανών νεκρών από το τσουνάμι είναι 440. Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών λέει όμως ότι οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε 2000».

    Σύμφωνα με την Ιντιπέντεντ, ντετέκτιβ της Σκότλαντ Γιαρντ, που είναι επικεφαλής της αναγνώρισης των πτωμάτων, πιστεύει ότι θα υπάρξουν νεκροί που δεν θα εντοπιστούν ποτέ.

    Όπως η περίπτωση των γονέων τεσσάρων παιδιών που τελικά επέστρεψαν χθες στη Βρετανία από τη Σρι Λάνκα. Οι γονείς τους πιστεύεται ότι παρασύρθηκαν από τα κύματα.

    Οι Τάιμς σε πρωτοσέλιδο με τίτλο «Χιλιάδες αγνοούμενοι καθώς ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 400», γράφουν ότι για τη Βρετανία είναι το πλέον πολύνεκρο συμβάν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Η Ντέλι Τέλεγκραφ, στην πρώτη της σελίδα, έχει φωτογραφία του πρίγκιπα Χάρι, που μαζί με τον αδελφό του, πρίγκιπα Γουίλιαμ, βοήθησαν στο πακετάρισμα ιατρικών εφοδίων για τα θύματα του τσουνάμι στις Μαλδίβες, σε κέντρο του Ερυθρού Σταυρού, στο Μπρίστολ.

    Άλλο πρωτοσέλιδο άρθρο της Ντέιλι Τέλεγκραφ γράφει ότι ο πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, σχεδιάζει ευρύτατο ανασχηματισμό, στον οποίο, σύμφωνα με την εφημερίδα, μπορεί να απομακρύνει από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας τον Γκόρντον Μπράουν.

    Ο ανασχηματισμός, γράφει η Ντέιλι Τέλεγκραφ, θα γίνει αν ο κ. Μπλερ νικήσει τις επόμενες εκλογές και, όπως προβλέπουν κύκλοι της κυβέρνησης, αν μέχρι τότε δεν έχουν βελτιωθεί οι σχέσεις του με τον Γκόρντον Μπράουν, ο βρετανός πρωθυπουργός μπορεί να αναγκαστεί να του αφαιρέσει το υπουργείο του προκειμένου να διοικεί τη χώρα όπως θέλει.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, επώνυμοι βουλευτές του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος ανησυχούν τόσο πολύ για το ρήγμα στις σχέσεις του Τόνι Μπλερ και του Γκόρντον Μπράουν, που σκέπτονται να τους απευθύνουν έκκληση να κηρύξουν εκεχειρία.

    [28] ΗΠΑ: "ΣΥΓΝΩΜΗ, ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΑΜΕ ΛΑΘΟΣ ΣΠΙΤΙ" !!

    Βαγδάτη, 9 Ιανουαρίου 2005 (14:32 UTC+2)

    Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ εξέφρασαν τη λύπη τους επειδή ένα από τα αεροσκάφη τους βομβάρδισε το λάθος σπίτι κατά τη διάρκεια αεροπορικής επίθεσης.

    Αξιωματούχοι που μετέχουν σε κοινό αμερικανοιρακινό κέντρο ασφαλείας λένε ότι 13 άτομα σκοτώθηκαν. Για 14 νεκρούς μιλούν οι κάτοικοι της περιοχής. Η επίθεση έγινε στο χωριό Αλ Αΐθα, νοτιοανατολικά της Μοσούλης, το πρωί του Σαββάτου. Οι αμερικανικές δυνάμεις λένε ότι στόχος ήταν κρησφύγετο των ανταρτών.

    Εν τω μεταξύ, στις Ηνωμένες Πολιτείες στρατοδικείο καταδίκασε σε φυλάκιση έξι μηνών αξιωματικό που έδωσε διαταγή σε στρατιώτες να ρίξουν δύο Ιρακινούς πολίτες στον ποταμό Τίγρη. Οι κατήγοροι είπαν ότι ένας από τους δύο Ιρακινούς πέθανε από το συμβάν στην Σαμάρα πριν από ένα χρόνο.

    Σύλληψη μαχητικού ισλαμιστή

    Ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ επιβεβαίωσε τη σύλληψη στελέχους των μαχητικών ισλαμιστών στην Μοσούλη. Ο Αμπού Αχμέντ θεωρείται σημαντικό στέλεχος της οργάνωσης της οποίας ηγείται ο Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι και πιστεύεται ότι συνελήφθη πριν από δύο και πλέον εβδομάδες.

    Εν τω μεταξύ, ο προσωρινός υπουργός Άμυνας του Ιράκ, Χαζέμ Σααλάν, δήλωσε ότι έχει νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Συρία και το Ιράν υποστηρίζουν τους Ιρακινούς αντάρτες.

    Ο κ. Σααλάν έδειξε στους δημοσιογράφους βιντεοταινία στην οποία ένας άνδρας, που παρουσιάζεται ως ο συλληφθείς ηγέτης της ανταρτικής οργάνωσης «Στρατός του Μοχάμαντ», ομολογεί ότι έλαβε βοήθεια από τη Συρία και το Ιράν.

    Κλιμάκωση της βίας

    Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν στρέψει τις επιχειρήσεις τους στην Μοσούλη, μετά την επίθεσή τους στη Φαλούτζα. Τον περασμένο μήνα 24 άτομα, κυρίως αμερικανοί στρατιώτες, σκοτώθηκαν από βομβιστική επιχείρηση αυτοκτονίας μέσα σε αμερικανική βάση στη Μοσούλη.

    Το Πεντάγωνο αποστέλει τον απόστρατο στρατηγό Γκάρι Λάκ, στο Ιράκ, για να αποτιμήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και κυρίως την εκπαίδευση των Ιρακινών, που είναι καίρια προυπόθεση για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

    Σε συνέντευξη τύπου οι αμερικανικές στρατιωτικές αρχές είπαν ότι οι Ιρακινοί αντάρτες χρησιμοποιούν τις τελευταίες εβδομάδες ισχυρότερες βόμβες για τις επιθέσεις σε αμερικανούς στρατιώτες. Οι αντάρτες τοποθετούν μεγαλύτερες ποσότητες εκρηκτικών σε βόμβες, όπως η βόμβα που σκότωσε επτά Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ την Πέμπτη. Οι στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια περιπόλου μέσα σε τεθωρακισμένο όχημα Μπράντλυ - όλοι οι επιβαίνοντες σκοτώθηκαν.

    [29] ΕΧΑΣΑΝ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ 100.000 ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗ Ν.Α.ΑΣΙΑ

    Λονδίνο, 9 Ιανουαρίου 2005 (13:36 UTC+2)

    Το δράμα των παιδιών που έμειναν ορφανά από το καταστροφικό τσουνάμι και η αγωνία των Βρετανών που έχασαν εκατοντάδες δικούς τους απασχολεί τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Κυριακάτικου τύπου.

    «100.000 παιδιά έχασαν γονείς» είναι ο τίτλος των Σάντεϊ Τάιμς (Sunday Times), μεταφέροντας την εκτίμηση της οργάνωσης Save the Children, που προειδοποιεί ότι δεκάδες χιλιάδες παιδιά έχουν μείνει ορφανά στην Ινδονησία, την Σρι Λάνκα και τη νότια Ινδία.

    Η Ιντιπέντεντ ον Σάντεϊ (Independent on Sunday) έχει πρωτοσέλιδο με τίτλο «Το Φόρειν Όφις αρνήθηκε την βοήθεια των ειδικών που θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν τους Βρετανούς νεκρούς».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση αγνόησε τους ειδικούς που, αμέσως μετά την τραγωδία, προειδοποιούσαν ότι θα πρέπει να αποσταλεί άμεσα ομάδα για να μην αποσυντεθούν τα πτώματα και χαθεί η ευκαιρία της αναγνώρισής των νεκρών, όπως φαίνεται ότι έχει συμβεί.

    Έτσι, με χιλιάδες πτώματα σε κατάσταση αποσύνθεσης, θα παραταθεί για μήνες η αγωνία των βρετανικών οικογενειών που περιμένουν να μάθουν την τύχη των συγγενών τους που βρίσκονταν στην νοτιοανατολική Ασία.

    [30] ΒΡΕΘΗΚΕ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΣΤΗ ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ ΜΕΤΑ 13 ΗΜΕΡΕΣ

    Κολόμπο, 9 Ιανουαρίου 2005 (13:18 UTC+2)

    Ζωντανός σχεδόν δύο εβδομάδες αφού είχε παρασυρθεί από τα φονικά τσουνάμι, στα νότια της Σρι Λάνκα, βρέθηκε το Σάββατο ένας ηλικιωμένος άνδρας.

    Ο άνδρας αυτός, που ονομάζεται Σιρισένα, εντοπίστηκε το Σάββατο ημιλιπόθυμος κάτω από τα συντρίμμια ενός καταστήματος στην παραλιακή πόλη Γκάλε. Σύμφωνα με την εφημερίδα Σάντεϊ Τάιμς ο διασωθείς υποφέρει από αφυδάτωση και πνευμονία ενώ δεν είναι σε θέση να περιγράψει πώς κατάφερε να επιζήσει.

    Τα τεράστια κύματα που ισοπέδωσαν την ανατολική και βόρεια Σρι Λάνκα στις 26 Δεκεμβρίου είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι. Άλλοι 5.000 αγνοούνται και οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί εξανεμίζονται.

    [31] ΧΑΝΕΙ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑ Ο ΜΠΛΕΡ, ΚΕΡΔΙΖΕΙ Ο ΜΠΡΑΟΥΝ

    Λονδίνο, 9 Ιανουαρίου 2005 (13:15 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, είναι λιγότερο δημοφιλής από τον υπουργό του των Οικονομικών, και κύριο αντίπαλό του για τις προσεχείς εκλογές, Γκόρντον Μπράουν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας σφυγμομέτρηση που κυκλοφόρησε στη Βρετανία.

    Το 27% των ερωτηθέντων Βρετανών δήλωσε ότι επιθυμεί να δεί στη θέση του πρωθυπουρογύ τον κ. Μπράουν, 1% περισσότεροι απ αυτούς που εύχονται να παραμείνει στην πρωθυπουργία ο κ. Μπλερ.

    Η σφυγμομέτρηση διενεργήθηκε για την εφημερίδα News of the World.

    [32] ΥΨΗΛΟ ΠΥΡΕΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΓΡ.ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ

    Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2005 (15:17 UTC+2)

    Ανησυχία προκάλεσε στους γιατρούς του θεραπευτηρίου «Υγεία» ο υψηλός πυρετός που ανέβασε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

    Οι τελευταίες ακτινογραφίες έδειξαν ότι ο οργανισμός του δημοφιλούς καλλιτέχνη δεν ανταποκρίνεται τόσο καλά στη φαρμακευτική αγωγή που του έχει χορηγηθεί για τη λοίμωξη της κοιλιακής αορτής ενώ η πνευμονία δεν δείχνει να υποχωρεί.

    Σύμφωνα με τους γιατρούς, απομακρύνεται η σκέψη να του αφαιρεθεί η μηχανική υποστήριξη, ενώ δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης να μπει και πάλι στο χειρουργείο.

    [33] ΛΗΓΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΕΚΘΕΣΗ "ΦΩΣ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ"

    Βερολίνο, 9 Ιανουαρίου 2005 (11:55 UTC+2)

    Με την ευκαιρία της λήξης της έκθεσης «Φως και Χρώμα στη Ρωσική Πρωτοπορία» που φιλοξενείται μέχρι αύριο στο Μουσείο Martin Gropius Bau , ο διευθυντής του Κ.Μ.Σ.Τ. και επιμελητής της έκθεσης, καθηγητής Μιλτιάδης Παπανικολάου, θα μιλήσει αύριο στο αμφιθέατρο του μουσείου, στο Βερολίνο. Τίτλος της ομιλίας του: Τα οφέλη της επιστημονικής τεκμηρίωσης: Η αποκάλυψη ενός νέου έργου της Λιουμπόβ Ποπόβα στη Συλλογή Κωστάκη.

    Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε στις 2 Νοεμβρίου 2004 στέφθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία, αφού χιλιάδες ήταν οι επισκέπτες όχι μόνο από τη Γερμανία, αλλά και από ολόκληρη την Ευρώπη. Χαρακτηρίστηκε δε από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ως μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις της χρονιάς.

    Μεγάλες γερμανικές εφημερίδες, όπως οι Berliner Zeitung, Die Welt και η Berliner Morgenpost αναφέρθηκαν με μακροσκελή και εγκωμιαστικά άρθρα τους στην έκθεση και στη Συλλογή Κωστάκη. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ορισμένες από αυτές συμμερίστηκαν απόψεις ιστορικών της τέχνης ότι η Συλλογή του Κ.Μ.Σ.Τ. αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο του ευρωπαϊκού μοντερνισμού.

    Οι Financial Times του Λονδίνου που έγραψαν ένα μεγάλο άρθρο, αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι « Η έκθεση της Συλλογής Κωστάκη στο Βερολίνο είναι μία αποκάλυψη και αποτελεί μία από τις καθοριστικές Ευρωπαϊκές εκθέσεις της χρονιάς που μας κάνει να αναθεωρήσουμε τις αντιλήψεις μας για το Ρωσικό μοντερνισμό και τη θέση που αυτός κατέχει στην Ευρωπαϊκή ιστορία της τέχνης και στη Ρωσική παράδοση -μια παράδοση που η συνέχειά της διαμέσου του αυτοκρατορικού, επαναστατικού και Σοβιετικού καθεστώτος αποτελεί μία από τις πολλές εκπλήξεις της έκθεσης».

    Είναι φανερό, ότι η έκθεση «Φως και χρώμα στη Ρώσικη Πρωτοπορία», αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι η Συλλογή Κωστάκη με την κατάλληλη προβολή μπορεί να προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον, μέσω ανταλλαγών, για τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

    Η έκθεση που θα είναι ανοικτή για το κοινό έως αύριο, συνοδεύεται από έναν εντυπωσιακό κατάλογο 650 σελίδων, στη γερμανική αγγλική και ελληνική γλώσσα, που εξέδωσε ο διεθνούς φήμης εκδοτικός οίκος Dumont.

    Στα μέσα Φεβρουαρίου η έκθεση θα μεταφερθεί στη Βιέννη, στο «Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, συλλογή Λούντβιχ» και στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη .

    [34] ΟΙ ΑΓΑΜΟΙ ΘΥΤΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιανουαρίου 2005 (11:47 UTC+2)

    Οι Άγαμοι Θύται συνεχίζουν να «κάνουν παιχνίδι» στο Principal αφού πήραν παράταση για να παρουσιάζουν το πρόγραμμά τους και μέσα στον Ιανουάριο. Ο νονός, η γιαγιά, οι Ιεροκλίξ και Σταροβελίξ, οι Ιταλοί Lucchettino και μια ολόκληρη «συμμορία» προικισμένων μουσικών, με πρωτότυπο ρεπετόριο, παίζουν τραγούδια και μουσική κατά της μανιοκατάθλιψης και της μελαγχολίας (χωρίς την Καλομοίρα) και, κρατώντας μπιτόνια, χορεύουν Ποντιακά με στοιχεία καρσιλαμά και σουίνγκ.

    Στο πρόγραμμα συμμετέχει και ο Ζακ Ρογκ. Σκηνοθεσία: Ιεροκλής Μιχαηλίδης Κείμενα:Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Γιώργος Κλημεντός Παίζουν: Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Δημήτρης Σταρόβας, Ρούλα Μανισάνου, Στάθης Παχίδης, Χρήστος Μητρέντζης, Lucchettino: Luca Regina Tino Fimiani, Νίκος Τόμπρος (κουκλοπαίχτης) Φιλική συμμετοχή : Μυρσίνη Χρυσοχοΐδου, Δημήτρης Μακαλιάς, Αγγελική Μιχαλοπούλου, Καλιόπη Σίμου, Κωνσταντίνα Νταλκιριάδου, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Γιάννης Κλήμης, Πολυξένη Ακλείδη, Κολδοβίκα Βίο.Παραγωγή: Νίκος Στεφανίδης Διεύθυνση Παραγωγής: Χουάνχο Κοράλες

    [35] ΕΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΒΟΛΤΑ ΣΤΑ ΜΠΑΡ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιανουαρίου 2005 (11:38 UTC+2)

    Την μουσικοθεατρική παράσταση «Ανάθεμα Δε Τάϊμ Blues» παρουσιάζουν για πρώτη φορά στις 17 Ιανουαρίου ο Ευγένιος Δερμιτάσογλου και η Μάρα Τσικάρα στο «Αμάρειον»

    Πρόκειται για "ονειροπερπατήματα" πάνω στο δημοτικό ποίημα της «Λιογέννητης». Ένα δημοτικό ποίημα πηγαίνει στα bar.Πίνει, μεταμφιέζεται, λέει και τραγουδά τον πόνο του. Καθημερινά πράγματα: πουλιά που μιλάνε και δεν μιλάνε. Μάγια που πιάνουν και δεν πιάνουν, μοίρες ανυπότακτες και ανυπεράσπιστοι έρωτες.

    [36] ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2005 (11:26 UTC+2)

    Πλούσιο είναι το πρόγραμμα και αυτή την εβδομάδα των πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα και συγκεκριμένα:

    Κυριακή 9/1

    Στο «Συρμό» (Οδυσσέως και Κολωνού 76, πλ. Καραϊσκάκη, τηλ. 210 -5203.661), η Ελισάβετ Καρατζόλη, επικεφαλής μιας μεγάλης νεανικής παρέας, προσφέρει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, με πολύ κέφι και εναλλασσόμενους ρυθμούς.

    Ο Δημήτρης Τσεκούρας και η Κατερίνα Παπακωνσταντίνου προσφέρουν από σήμερα και κάθε Κυριακή (9.30μμ), ένα απρόβλεπτο μουσικό πρόγραμμα, στο «Οξυγόνο» (Βούρβαχη και Κορυζή 4, τηλ. 210 9240740).

    Ο Χρήστος Θηβαίος εμφανίζεται στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3, Κολωνάκι) με παλιά και καινούρια του τραγούδια.

    Δευτέρα 10/1

    «Μουσική και τραγούδια από το θέατρο και τον κινηματογράφο» του Μίκη Θεοδωράκη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ερμηνεύουν: Αντώνης Ρέμος και οι ηθοποιοί Πέτρος Φιλιππίδης, Νατάσα Μανίσαλη και Γιάννης Σαμσιάρης, οι οποίοι επιπλέον θα σχολιάζουν έμμετρα σε κείμενα της Κάκιας Ιγερινού. Συμμετέχει η Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης». Παράλληλα, στην οθόνη θα προβάλλονται σκηνές από τις ταινίες και φωτογραφικό υλικό των παραστάσεων, αλλά και σκίτσα του Μποστ, που σχολιάζουν το κλίμα της εποχής.

    Το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής ερμηνεύει έργα των Αγραφιώτη, Κανά, Μάζη, Λιαρόπουλου, Μπαλτά και Ψαθά, υπό τη διεύθυνση του Θόδωρου Αντωνίου, στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής.

    Δεκατρείς ζωγράφοι συμμετέχουν στο εικαστικό αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία, που εγκαινιάζεται (6μ.μ.) στην γκαλερί «Χρυσόθεμις» (25ηςΜαρτίου 20, Χαλάνδρι). Εκτίθενται δημιουργίες των: Τ. Αριδά, Β. Διονυσόπουλου, Π. Ζουμπουλάκη, Φ. Κουζούνη, Σπ. Κουρσάρη, Ν. Κυριακόπουλου, Τ. Μαντζαβίνου, Ν. Οικονομίδη, Κ. Παπανικολάου, Κ.Παπατριανταφυλλόπουλου, Τ. Σιδέρη, Π. Φειδάκη και Δ. Φώτου.

    Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του κόβει (8μ.μ.) ο Σύλλογος «Φίλοι του Μουσείου Μάνης Μιχ. Κάσση». Η εκδήλωση (είσοδος ελεύθερη) θα πραγματοποιηθεί στο εργαστήρι του γλύπτη (Τζιροπούλου 15, Ν. Φάληρο). Τραγούδι και χορός με τον Γιάννη Λουλουργά.

    Ο Μανώλης Λιδάκης (τραγούδι) και οι πιανίστες Ιρίνα Βαλεντίνοβα και Θόδωρος Κοτεπάνος ξεδιπλώνουν «τραγούδια της συλλογικής μοίρας» στην αίθουσα «Φίλιππος Νάκας» (Ιπποκράτους 41).

    Τρίτη 11/1

    «50 χρόνια του εργαστηρίου Μπαρμπαρά» είναι ο τίτλος της έκθεσης χαρακτικής που εγκαινιάζεται (8μ.μ.) στο Μέγαρο Εϋνάρδου (Αγ. Κων/νου 20 και Μενάνδρου) του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας. Διοργανώνεται από το «Ινστιτούτο Θερβάντες», σε συνεργασία με το ΜΙΕΤ.

    Τετάρτη 12/1

    Και τις εννέα συμφωνίες του Μπετόβεν, μοιρασμένες σε τέσσερις συναυλίες (12-15/1), παρουσιάζει η Φιλαρμονική του Λονδίνου, υπό τη διεύθυνση του διάσημου μαέστρου Κουρτ Μαζούρ. Στο σημερινό πρόγραμμα θ' ακουστούν η Πρώτη, Δεύτερη και Τρίτη Συμφωνία («Ηρωική»).

    Πέμπτη 13/1

    Το «Φτηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό» εμφανίζεται στο «Συρμό».

    Οι «Ιστορίες για Κρουστά» του Βασίλη Βασιλάτου σε μια ακόμα συναυλία τους με αφετηρία και επίκεντρο τα κρουστά, στο «Μπαράκι του Βασίλη».

    Παρασκευή 14/1

    Την Παρασκευή και το Σάββατο, στα «βαγόνια» του «Συρμού» επιβιβάζεται ένας «παλιός γνώριμος» ο Νίκος Ζιώγαλας. Μαζί του ο Στάθης Δρογώσης και η Ευσταθία.

    Η Ελένη Βιτάλη συνεχίζει τις εμφανίσεις της, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στη σκηνή «Δίπλα στο Ποτάμι» (Λ. Κατσώνη 189, τηλ. 210 2610444). Μαζί της ο νέος τραγουδοποιός Νίκος Ξύδης.

    Σάββατο 15/1

    Η πασίγνωστη όπερα «Μποέμ» του Τζιάκομο Πουτσίνι ανεβαίνει από στη Λυρική Σκηνή, σε σκηνοθεσία της Λίνα Βερτμίλερ.

    «Τραγούδι γυμνό» από τους Δημήτρη Ψαριανό, Νίκο Ανδρουλάκη και Αννα Καραγεωργιάδου, στη μουσική σκηνή «Ηλίανθος» (Μ. Αλεξάνδρου 30, Μεταξουργείο, τηλ. 210 5244661).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 9 January 2005 - 19:14:02 UTC