Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-01-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ
  • [02] ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΔΙΑΡΚΩΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ
  • [03] ΚΑΙ ΝΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ
  • [04] ΞΑΝΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [05] "ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΑΡΞΙΣΤΗΣ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ", ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΣ
  • [06] ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΟΤΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [07] ΥΛΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΣΚΑΦΗ ΛΟΓΩ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ
  • [08] ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟΠΛΟΥ
  • [09] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΤΑΒΕΡΝΑ ΣΤΗ ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗ
  • [10] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΚΑΙ ΧΡ. ΦΩΛΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ
  • [11] ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ "ΔΙΑΣ"
  • [12] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ
  • [13] ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ Γ΄ ΚΠΣ ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΞΠΡΕΣ
  • [14] ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΥΕΝ - ΙΝΤΡΑΚΟΜ
  • [15] 13 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕ ΟΜΟΛΟΓΑ
  • [16] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΣΩΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ
  • [17] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [18] ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Ο ΑΝΕΨΙΟΣ ΝΤΕΜΙΡΕΛ
  • [19] ΤΟ 2011 ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΗ
  • [20] ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΤΑ "ΝΕΑ ΚΟΛΠΑ" ΤΟΥ ΝΤΕΚΤΑΣ
  • [21] ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ - ΑΡΗΣ 78 -72
  • [22] ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ - ΑΙΓΑΛΕΩ 1-1
  • [23] ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΑΕΚ - ΠΑΟ
  • [24] ΚΑΛΛΙΘΕΑ - ΞΑΝΘΗ 2-3
  • [25] ΚΡΙΣΙΜΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [26] Ο ΜΠΡΑΝΤ ΠΙΤ ΚΑΙ Η ΤΖΕΝΙΦΕΡ ΑΝΙΣΤΟΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΤΟΝ
  • [27] Ο ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΣ ΛΑΟΣ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΔΙΑΔΟΧΟ ΤΟΥ Γ. ΑΡΑΦΑΤ
  • [28] ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ 4 ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [29] ΤΟ ΚΥΜΑ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΥΜΑ ΤΣΟΥΝΑΜΙ
  • [30] 27 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΚΑΡΑΜΠΟΛΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΣΤΗ ΒΟΛΙΒΙΑ
  • [31] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΓΡ. ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ
  • [32] "ΜΠΟΕΜ" ΣΤΗ ΛΥΡΙΚΗ
  • [33] ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
  • [34] ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΟΥΝΙΝΙΩΤΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

  • [01] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ

    Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2005 (15:46 UTC+2)

    Η οικονομία και ειδικότερα τα συγχρηματοδοτούμενα έργα και η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων εξετάσθηκαν το πρωί του Σαββάτου σε μαραθώνια σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργου Αλογοσκούφη και του υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Γιώργου Σουφλιά.

    Στη σύσκεψη, συζητήθηκε η αλλαγή του νομικού πλαισίου για τα δημόσια έργα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος της αναστολής των πληρωμών από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν και οι αρμόδιοι υφυπουργοί Οικονομίας Χρήστος Φώλιας και ΠΕΧΩΔΕ Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, εξετάστηκε όλο το πλαίσιο που αφορά τις διαδικασίες ανάθεσης έργων, την υλοποίηση των έργων και τον ποιοτικό έλεγχο των έργων, καθώς θεωρείται επιτακτική ανάγκη να εξασφαλιστούν διαδικασίες, στους τρεις αυτούς τομείς, που να είναι συμβατές με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Για το σκοπό αυτό θα συσταθεί κοινή επιτροπή εμπειρογνωμόνων των υπουργείων Οικονομίας και ΠΕΧΩΔΕ που

    θα είναι σε συχνή επαφή με τις υπηρεσίες της ΕΕ.

    Συζητήθηκαν επίσης οι εκκρεμότητες που υπάρχουν από το παρελθόν, από την περίοδο 2000-2003, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν, πάντα σε συνεργασία με την ΕΕ, και οι οποίες έχουν δημιουργήσει προβλήματα στη διαδικασία χρηματοδότησης των έργων από την ΕΕ.

    Βγαίνοντας από τη σύσκεψη, η οποία διήρκεσε περισσότερο από τρεις ώρες, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, δήλωσε ότι η ΕΕ έχει εγείρει ενστάσεις για τις διαδικασίες των δημοσίων έργων που αφορούν το διάστημα 2000-2003. Πρόσθεσε ότι από το Μάρτιο η κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση των διαδικασιών και πέτυχε την αύξηση της απορρόφησης των κονδυλίων από το 22% στο 32%.

    Στη σύσκεψη συζητήθηκε ακόμη η αλλαγή του "νόμου Πάχτα" με σκοπό την

    απλοποίηση των διαδικασιών και τη βελτίωση της απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

    Πρώτος βγήκε από τη σύσκεψη ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος ερωτηθείς για το αν έχει να πει κάτι για τις χθεσινές δηλώσεις του Μιχάλη Λιάπη απάντησε ότι σήμερα συζήτησαν μόνο για το Τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και στη δεύτερη ερώτηση για το εάν συμφώνησαν απάντησε:"Βεβαίως και συμφωνήσαμε".

    Ο κ. Αλογοσκούφης, από την πλευρά του είπε κι εκείνος ότι συζήτησαν μόνο για το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι συνεργάζεται καλά με όλους τους υπουργούς.

    [02] ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΔΙΑΡΚΩΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ

    Τζακάρτα, 8 Ιανουαρίου 2005 (10:39 UTC+2)

    Αυξάνονται καθημερινά οι αριθμοί για τα θύματα από τα παλιρροϊκά κύματα που σάρωσαν τη Νοτιοανατολική Ασία στις 26 Δεκεμβρίου, ενώ σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών της Ταϊλάνδης, ο αριθμός των νεκρών στη χώρα, ξεπέρασε σήμερα τους 5.300.

    Παράλληλα, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, περίπου 440 Βρετανοί είναι πιθανόν ότι έχουν πεθάνει στο καταστροφικό τσουνάμι που έπληξε την Ασία, αριθμός που είναι περισσότερο από διπλάσιος των προηγούμενων εκτιμήσεων.

    Να σταματήσουν οι δωρεές ζητά η Σιγκαπούρη

    Οι συντονιστές της επιχείρησης αρωγής των θυμάτων του τσουνάμι από τη Σιγκαπούρη ζήτησαν σήμερα να σταματήσουν οι δωρεές καθώς το ένα τρίτο των αντικειμένων που έχουν συγκεντρωθεί θα πεταχτεί στα σκουπίδια ως άχρηστο.

    Η διακοπή θεωρείται αναγκαία προκειμένου να εξακριβωθούν οι ανάγκες των πληγέντων, ιδιαίτερα στην Ινδονησία, όπως δήλωσε ο διευθυντής του Εθνικού Εθελοντικού Φιλανθρωπικού Κέντρου (NVPC) της Σιγκαπούρης, Κουέκ Τσε Κιαν. Στο NVPC έχουν φτάσει πολλά άχρηστα αντικείμενα, όπως λερωμένα εσώρουχα, μαγιό, ακόμη και ψηλοτάκουνα παπούτσια. Από τα πακέτα της βοήθειας θα πρέπει επίσης να αφαιρεθούν και όλα τα τρόφιμα που λήγουν μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Στο μεταξύ οι αποθήκες έχουν γεμίσει σε ποσοστό 80% και η προσφορά αντικειμένων είναι μεγαλύτερη από την ταχύτητα με την οποία αποστέλλεται η βοήθεια.

    Πάνω από 2,2 δις δολάρια το κόστος στην Ινδονησία

    Η κυβέρνηση της Ινδονησίας εκτιμά ότι θα χρειαστεί περίπου 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια για την ανοικοδόμηση της επαρχίας του Άτσεχ, όπως αναφέρουν σήμερα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

    Ο προσωρινός απολογισμός των θυμάτων από το σεισμό και τα παλιρροϊκά κύματα στην Ινδονησία έφτασε σήμερα, σύμφωνα με το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων, τους 107.039 νεκρούς και 15.420 αγνοούμενους.

    Καθυστερεί η βοήθεια στα ινδικά νησιά

    Η αποστολή βοήθειας στα νησιά Ανταμάν και Νικομπάρ της Ινδίας, τα οποία καταστράφηκαν από τα παλιρροϊκά κύματα στις 26 Δεκεμβρίου, καθυστερεί επειδή οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι προετοιμάζονται για την επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού, Μανμοχάν Σινγκ, στην περιοχή, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

    Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους σε αυτά τα απομακρυσμένα νησιά που απέχουν περίπου 1.200 χιλιόμετρα από τις ανατολικές ακτές της Ινδίας. Εκατοντάδες άλλοι έχουν καταφύγει στη ζούγκλα και σε λόφους και προσπαθούν να επιβιώσουν τρώγοντας καρύδες, μπανάνες και νερό που τους ρίχνουν τα συνεργεία διάσωσης από αέρος.

    Ανασύρθηκε ζωντανός μετά από 11 ημέρες

    Ένας 70χρονος άνδρας ανασύρθηκε ζωντανός κάτω από τα συντρίμμια στην επαρχία Άτσεχ της Ινδονησίας, έντεκα ημέρες μετά το σεισμό και τα παλιρροϊκά κύματα που έπληξαν την περιοχή.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Κόμπας" ο Μουχάμαντ Ζαϊνί, πατέρας έξι παιδιών, εντοπίστηκε την Πέμπτη στα χαλάσματα του κατεστραμμένου σπιτιού του, εξασθενημένος αλλά ζωντανός.

    Ο Ζαϊνί, που λόγω του σοκ που υπέστη παραληρούσε, μίλησε στην εφημερίδα για την περιπέτειά του. "Το έδαφος έτρεμε. Οι τοίχοι του σπιτιού κατέρρευσαν. Θα είχα παρασυρθεί αλλά ένας τοίχος έπεσε πάνω μου και παγιδεύτηκα. Από τότε δεν θυμάμαι τι συνέβη και πώς επέζησα. Έπινα νερό που υπήρχε γύρω μου γιατί δεν μπορούσα να κουνηθώ" είπε ο 70χρονος.

    [03] ΚΑΙ ΝΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

    Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2005 (13:05 UTC+2)

    Αναχώρησε στις 6 τα ξημερώματα από την Ελευσίνα για Σρι Λάνκα, Πουκέτ, Μπανγκόκ και Τζακάρτα, στρατιωτικό αεροπλάνο C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, μεταφέροντας 11,5 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας που συγκεντρώθηκε από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση της Εκκλησίας «Αλληλεγγύη».

    Ο διευθυντής της Οργάνωσης Δημήτρης Φουρλεμάδης δήλωσε ότι η προσπάθεια της Εκκλησίας και της Πολιτείας θα συνεχισθεί ως το τέλος Μαρτίου. Εκτός από τη σημερινή αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στις 17 του μηνός θα αναχωρήσει ένα πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια περίπου 600 τόνων.

    Στο μεταξύ κάθε μέρα που περνά αυξάνεται και ο αριθμός των θυμάτων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι νεκροί από τα φονικά τσουνάμι στις πληγείσες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας έφθασαν ήδη τους 166.000. Ο τελικός αριθμός πιστεύεται ότι θα ειναι πολύ μεγαλύτερος, δεδομένου ότι δεκάδες χιλιάδες εξακολουθούν να είναι οι αγνοούμενοι. Επίσης ορατός είναι ο κίνδυνος των επιδημιών για τους επιζήσαντες. Η Ινδονησία που μετρά τα περισσότερα θύματα και συγκεκριμένα 107.000 νεκρούς ενώ έχει και 15.000 αγνοούμενους.

    [04] ΞΑΝΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Νέα Υόρκη, 8 Ιανουαρίου 2005 (11:37 UTC+2)

    Σε μία εβδομάδα, πρόκειται να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ, με τη συμμετοχή του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, για το όνομα των Σκοπίων. Η δεύτερη συνάντηση για το ζήτημα της ονομασίας της γείτονος, θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα της Παρασκευής 14 Ιανουαρίου (ώρα Ελλάδας), ανάμεσα στο μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη, και τον πρέσβη της ΠΓΔΜ στην Ουάσινγκτον, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ελληνικής μόνιμης αντιπροσωπείας. Αρχικά είχε οριστεί για τις 12 Ιανουαρίου, αλλά την ίδια μέρα ο κ. Βασιλάκης θα κάνει την πρώτη του ομιλία κατά τη διάρκεια ανοικτής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα συζήτησης το πρόβλημα της Αϊτής. Η Ελλάδα είναι μη μόνιμο μέλος του Σώματος από την 1η του τρέχοντος μηνός.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «οι δυο πλευρές είναι αποφασισμένες να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τις καλές τους σχέσεις, με αποτέλεσμα να κάνουν ότι μπορούν για να φτάσουν σε μια λύση και για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ».

    [05] "ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΑΡΞΙΣΤΗΣ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ", ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΣ

    Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2005 (12:35 UTC+2)

    Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν ήταν Μαρξιστής, αλλά ένας αιρετικός οικονομολόγος, γράφει ο γιος του, Νίκος Παπανδρέου, στον πρόλογο της επανέκδοσης στα ελληνικά του αμερικανικού σοσιαλιστικού περιοδικού «Monthly Review» («Μηνιαία Επιθεώρηση»), του οποίου συνεργάτης υπήρξε ο ιδρυτής του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ.

    Από τον πρόλογο αυτό, ο οποίος λόγω των θεμάτων που θίγει, αλλά και λόγω της εξειδικευμένης ανάλυσης που επιχειρεί ο Νίκος Παπανδρέου, αναμένονται να προκληθούν πολλές συζητήσεις, ίσως και αντιδράσεις, «TA NEA» προδημοσιεύουν ορισμένα αποσπάσματα. (Το πρώτο τεύχος το 1949 είχε κυκλοφορήσει με κύριο άρθρο το «Γιατί σοσιαλισμός» του Άλμπερτ Αϊνστάιν, ενώ συνεργάτες του υπήρξαν ο Σουήζυ, ο Μάγκντοφ, φίλοι του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Φόστερ, ο Κάστρο, ο Σαρτρ, ο Γκεβάρα, ο Γκαλεάνο, ο Τολιάτι, ο Τσόμσκι, η Αλιέντε, ο κομαντάντε Μάρκος κ.ά.).

    «Τι είδους οικονομολόγος ήταν ο Ανδρέας;», αναρωτιέται ο γιος του Νίκος Παπανδρέου. «Για πολλούς που βρίσκονται έξω από την ακαδημαϊκή κοινότητα, και ίσως και για ορισμένους μέσα σε αυτή, που δεν γνωρίζουν ωστόσο το ακαδημαϊκό του έργο, υπάρχει η εντύπωση ότι ήταν μαρξιστής. Πιθανόν να έχουν ακούσει ότι στα νιάτα του ήταν τροτσκιστής. Σίγουρα γνωρίζουν ότι ίδρυσε ένα σοσιαλιστικό κόμμα, του οποίου ηγήθηκε. Ορισμένοι ίσως να έχουν ακούσει τον τίτλο Πατερναλιστικός καπιταλισμός, που είναι ένα από τα 15 βιβλία του. Ο τίτλος ενισχύει την εντύπωση ότι ήταν αιρετικός, επικριτής του συστήματος.

    "Νεο-κλασικός". Ας απαντήσω εν συντομία στο ερώτημα τι είδους οικονομολόγος ήταν. Ήταν "νεο-κλασικός", δηλαδή μη μαρξιστής οικονομολόγος. Τα "νεο-κλασικά" οικονομικά είναι αυτά που διδάσκονται σε όλα τα πανεπιστήμια της Αμερικής. Ωστόσο δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένος με την ορθόδοξη θεωρία. Για τον λόγο αυτό προσπαθούσε να τη βελτιώσει - όχι όμως και να την εγκαταλείψει. Δανειζόμενος ορολογία από τον χώρο της ψυχανάλυσης, θα έλεγα ότι βρισκόταν σε μια σχέση "αγάπης-μίσους" με το νεο-κλασικό μοντέλο. Επιθυμούσε η θεωρία με την οποία θα συμπορευόταν να είναι τέλεια. Παρ' ότι η σύγχρονη οικονομική σκέψη και θεωρία δεν ανταποκρινόταν σε αυτή του την προσδοκία, παρέμενε η καλύτερη δυνατή».

    Ο Νίκος Παπανδρέου πιστεύει ότι από την πρώτη στιγμή ο Ανδρέας ήταν ένας αιρετικός... «Από τη σύντομη έρευνα τού τι μελετούσε εκείνο τον καιρό ο Ανδρέας Παπανδρέου», γράφει, «βλέπουμε ότι ενδιαφερόταν ήδη για την παρέκκλιση από το νεο-κλασικό μοντέλο, δηλαδή το μοντέλο που παίρνει ως βάση την απόλυτα ανταγωνιστική αγορά. Ενδιαφερόταν για τη σχέση της παραδοσιακής θεωρίας με τον πραγματικό κόσμο, και ειδικά για τις σχέσεις εξουσίας, κάτι που αγνοούσε το θεωρητικό μοντέλο. Για όσους δεν είναι οικονομολόγοι, επιγραμματικά αναφέρω ότι η ορθόδοξη οικονομική θεωρία υποθέτει έναν κόσμο με απόλυτα ανταγωνιστικές εταιρείες, που, λόγω του μικρού μεγέθους τους, δεν μπορούν να ελέγξουν τις τιμές της αγοράς.

    Όπως παρατηρεί ο Νίκος Παπανδρέου, «ο Ανδρέας ήθελε ένα μοντέλο που οι βασικές του προτάσεις να ελέγχονται εμπειρικά, να επαληθεύονται ή να διαψεύδονται, αντίστοιχα. Νομίζω ότι ιδανικά επιθυμούσε μια θεωρία που θα ερμήνευε το οικονομικό σύστημα όλων των κρατών του κόσμου, μια θεωρία που θα έπαιρνε κάτω από την ομπρέλα της όχι μόνο το καπιταλιστικό σύστημα, αλλά και το φεουδαρχικό, το σύστημα του μερκαντιλισμού, τον απόλυτο μονοπωλιακό ανταγωνισμό ή τη σημερινή "παγκοσμιοποίηση"».

    «Κυρίαρχο το άτομο και όχι το κράτος»

    «Θυμάμαι», γράφει ο Νίκος Παπανδρέου, «μια προσωπική κουβέντα μαζί με τον πατέρα μου, στη διάρκεια της οποίας μου είπε ότι ο φασισμός του '30, και αργότερα ο κομμουνισμός και η άνοδος του Χίτλερ, συνέβαλαν στο να διαμορφωθεί μια κατάσταση όπου οικονομολόγοι, όπως ο μεγάλος Debreu, έφτιαξαν μαθηματικά μοντέλα με ατομικιστική οικονομία, όπου ο ρόλος του κράτους ήταν περιορισμένος στο να φορολογεί και να θέτει δασμούς. Οι οικονομολόγοι της γενιάς του Ανδρέα, που έζησαν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και τον Μεσοπόλεμο, ήθελαν μια θεωρία όπου κυρίαρχο να είναι το άτομο και όχι το κράτος. H κολεκτιβιστική αντίληψη του φασισμού και του κομμουνισμού τούς είχε τρομάξει. Γι' αυτό η έμπνευσή τους ήταν να σχεδιάσουν ένα μοντέλο όπου το κράτος έλειπε παντελώς και όπου οι επιχειρήσεις ήταν μικρές και αδύναμες.

    Αλλά, αν είναι έτσι, συνέχιζε ο Ανδρέας, δηλαδή αν η θεωρία επηρεάζεται από τις κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες γεννήθηκε, πώς μπορούμε να πούμε ότι μιλάμε για θεωρία και όχι για ιδεολογία; Ο Schumpeter, λέει ο Ανδρέας στις διαλέξεις του στο Μίσιγκαν το 1973, ξόδεψε τη μισή του ζωή για να υπερασπίσει την ιδέα ότι τα οικονομικά δεν είναι ιδεολογία, αλλά επιστήμη. Ο Ανδρέας συλλογίζεται ότι για να υποχρεωθεί ένα μυαλό σαν τον Schumpeter να γίνει μόνιμος συνήγορος του επιστημονισμού των οικονομικών, το πρόβλημα ήταν υπαρκτό».

    [06] ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΟΤΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιανουαρίου 2005 (19:57 UTC+2)

    Με την επανεκλογή της απερχόμενης διοίκησης ολοκληρώθηκε σήμερα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου, αντιπροέδρου και νέας Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης.

    Από τα 48 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου προσήλθαν τα 37 και μετά από μυστική ψηφοφορία έλαβον:

    Πρόεδρος: Ζουρνάς Ιωάννης 33 ψήφοι - 2 λευκά - 2 άκυρα.

    Αντιπρόεδρος: Σερβετάς Δημήτριος 36 ψήφοι - 1 λευκό,

    Μέλη: Παπαδόπουλος Θεόδωρος 33 ψήφοι, Πάσχος Δημήτριος 32, Λαζαρίδης Σοφοκλής 28 (εκλέγονται) και Ζαμπέτογλου Σταύρος 5 ψήφοι (δεν εκλέγεται).

    Αμέσως μετά τη διαδικασία, ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ δήλωσε: «Οι συνάδελφοί μου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού μας, με τίμησαν για μια ακόμη φορά με την ψήφο τους - για μια ακόμη διετία - στη θέση του προέδρου του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης.

    »Τους ευχαριστώ από την καρδιά μου και εύχομαι σε όλους μας να πετύχει ο Σύνδεσμος ΟΤΑ σε όλα όσα οι δήμαρχοι του νομού μας επιθυμούν να γίνουν στον τομέα της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος».    

    [07] ΥΛΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΣΚΑΦΗ ΛΟΓΩ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ

    Πειραιάς, 8 Ιανουαρίου 2005 (19:15 UTC+2)

    Από άνδρες της Λιμενικής Αρχής Καρπάθου διαπιστώθηκε σήμερα ότι δύο αλιευτικά σκάφη υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή.

    Συγκεκριμένα, το Α/Κ «ΣΤΡΑΤΟΣ» εντοπίστηκε στην περιοχή Αγίου Νικολάου Σπόων, με σοβαρές υλικές ζημιές λόγω της πρόσκρουσης στα βράχια όταν κόπηκε το αγκυροβόλιο, ενώ το Α/Κ «ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ» εντοπίστηκε βυθισμένο εντός του όρμου Αμμοπής.

    Τραυματίες ή αγνοούμενοι δεν υπάρχουν, καθώς δεν επέβαινε κανείς επί των σκαφών.

    Προανάκριση διενεργεί η Λιμενική Αρχή Καρπάθου.

    [08] ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟΠΛΟΥ

    Πειραιάς, 8 Ιανουαρίου 2005 (18:57 UTC+2)

    Από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ανακοινώθηκε ότι λόγω βελτίωσης των καιρικών συνθηκών, από τις 4 μ.μ. σήμερα, επετράπη ο απόπλους όλων των Ε/Γ -Ο/Γ πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά και της Ραφήνας για το Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

    [09] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΤΑΒΕΡΝΑ ΣΤΗ ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗ

    Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2005 (18:00 UTC+2)

    Μεγάλες υλικές ζημιές προκάλεσε πυρκαγιά στην ταβέρνα «Σταυροδρόμι» στη λεωφόρο Τατοΐου, στη Βαρυμπόμπη.

    Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 2.30 π.μ. κι ενώ το κατάστημα είχε κλείσει, ξεκίνησε από το χώρο της κουζίνας και γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις.

    Αμέσως έσπευσαν 8 οχήματα της πυροσβεστικής με 20 άνδρες πλήρωμα και σε μισή ώρα την είχαν θέσει υπό έλεγχο.

    Από το ανακριτικό της πυροσβεστικής γίνονται έρευνες για να διαπιστωθούν τα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά.

    [10] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΚΑΙ ΧΡ. ΦΩΛΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

    Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2005 (17:01 UTC+2)

    Η οικονομία και ειδικότερα τα συγχρηματοδοτούμενα έργα και η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων εξετάσθηκαν σήμερα το πρωί σε μαραθώνια σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη, του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά και των υφυπουργών Χ. Φώλια και Θ. Ξανθόπουλου.

    Μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης και ο υφυπουργός Χρ. Φώλιας, προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:

    Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: «Είναι γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγείρει μεγάλες ενστάσεις για τη διαχείριση του Γ΄ ΚΠΣ, στην περίοδο 2000 - 2003, όταν Κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ.

    Η Κυβέρνηση έχει από τον περασμένο Μάρτιο αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση των διαδικασιών και τη βελτίωση της αξιοποίησης των Κοινοτικών πόρων. Αποτέλεσμα αυτού, είναι η αύξηση της απορρόφησης από 22% τον περασμένο Μάρτιο στο 32% στο τέλος Δεκεμβρίου. Οι βελτιώσεις αναγνωρίζονται από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αρμόδια Επίτροπο.

    Ωστόσο, παραμένουν εκκρεμότητες οι οποίες πρέπει να αντιμετωπισθούν. Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Κυβέρνηση προχωρά στην αντιμετώπιση αυτών των εκκρεμοτήτων που παραμένουν ώστε να υπάρξει ακόμη πιο αποτελεσματική αξιοποίηση των Κοινοτικών πόρων προς όφελος της ανάπτυξης της χώρας».

    ΧΡ. ΦΩΛΙΑΣ: «Με βάση τις διαπιστώσεις των ελέγχων που διεξήχθησαν την περίοδο 2001-2003, η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής προτίθεται να προτείνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναστολή πληρωμών για ένα μεγάλο μέρος έργων του Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει την απάντηση της ελληνικής κυβερνήσεως έως τις 28/2/05.

    Επισημαίνω ότι οι διαπιστώσεις αυτές θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει σε αναστολή πληρωμών ήδη από τον Οκτώβριο 2003. Ωστόσο, δόθηκε ένα περιθώριο, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση, δύο μόλις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών, δηλαδή στις 5 Μαρτίου 2004, συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης για την καλύτερη διαχείριση και τον έλεγχο των εκτελούμενων έργων από το Γ΄ ΚΠΣ.

    Με το σχέδιο δράσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούσε την συνολική επίλυση προβλημάτων δεκαετιών στη διαχείριση, τον έλεγχο και την παραγωγή δημοσίων έργων, σε ασφυκτικά περιορισμένο χρόνο, δηλαδή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2004. Παρά τη χρονική πίεση, η νέα κυβέρνηση δούλεψε εντατικά με αποτέλεσμα σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναγνωρίζει ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος και να εκφράζει την ικανοποίησή της για όσα επιτεύχθηκαν, όπως η ριζική αναμόρφωση του συστήματος παραγωγής δημοσίων έργων και οι σημαντικές παρεμβάσεις στο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου των έργων.

    Κεντρικός άξονας της απάντησής μας θα είναι να αναδειχθεί η προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξει μια καινούργια σελίδα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ΚΠΣ και ιδιαίτερα των συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου.

    Οι ελληνικές αρχές θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα σε συνεργασία με την Ε. Επιτροπή για την αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων που παραμένουν.

    Θα ήταν άδικο για τη χώρα μας να υποστεί συνέπειες για πράξεις και παραλείψεις του παρελθόντος, όταν μάλιστα σήμερα γίνεται σημαντικό έργο προκειμένου να ανταποκριθεί η χώρα στις κοινοτικές υποχρεώσεις της».

    [11] ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ "ΔΙΑΣ"

    Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2005 (16:28 UTC+2)

    Εκτός λειτουργίας θα τεθεί αύριο (Κυριακή), 9 Ιανουαρίου, το διατραπεζικό σύστημα «ΔΙΑΣ», λόγω εργασιών στην ηλεκτρομηχανολογική υποδομή.

    Ειδικότερα, το κοινό δεν θα μπορεί αύριο να πραγματοποιήσει διατραπεζικές συναλλαγές από τα ΑΤΜ των άλλων Τραπεζών, παρά μόνον από την Τράπεζά του.

    Η «ΔΙΑΣ» ΑΕ, σε ανακοίνωσή της, ζητεί την κατανόηση του κοινού για την αυριανή 24ωρη διακοπή λειτουργίας του συστήματος.

    [12] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΓΚΟ

    Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2005 (13:01 UTC+2)

    Πανευτυχής, δηλώνει ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Σπύρος Καπράλος για την πορεία του Γενικού Δείκτη, αλλά τον προβληματίζει ο τζίρος. Σε «πηγαδάκι», όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Τα Νέα», επισήμανε ότι το πρόβλημα είναι ο μικρός τζίρος και ότι γίνονται προσπάθειες να αυξηθεί, χωρίς όμως να απαντήσει πώς μπορεί να γίνει αυτό...

    H άνοδος, κατά 23%, του Γενικού Δείκτη το 2004 έφερε κέρδη σε λίγους, αφού 285 μετοχές τερμάτισαν με απώλειες. Σύμφωνα με τη Σάρρος Χρηματιστηριακή, η άνοδος αυτή, η επαναδραστηριοποίηση θεσμικών επενδυτών, η προσδοκία καλών οικονομικών αποτελεσμάτων από μεγάλους ομίλους στη Σοφοκλέους και το γενικότερο καλό κλίμα στην κεφαλαιαγορά, αφήνουν περιθώριο αισιοδοξίας για την πορεία των μετοχών το 2005.

    Αισιόδοξοι, είναι οι αναλυτές των τραπεζών, οι οποίοι πιστεύουν ότι το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας 2005-2007 εξασφαλίζει βιώσιμη ανάπτυξη γύρω στο 4%. Μάλιστα, για το 2005 «βλέπουν» την κερδοφορία των εισηγμένων στο 18%-19%.

    Tα μεγαλύτερα κέρδη αναμένονται από τις εταιρείες τροφίμων (αύξηση 60%), τις τράπεζες (33%), τις τηλεπικοινωνίες (21%) και από τις εταιρείες του κλάδου υγείας (αύξηση 74%). Πτώση 11% αναμένεται στα κέρδη των κατασκευαστικών και 66% στα κέρδη του Ομίλου του Χρηματιστηρίου (EXAE).

    Οι αγαπημένες μετοχές της Alpha Finance για το 2005 είναι: Coca cola 3Ε, Notos Com, Cosmote, Εθνική, ΔΕΗ, Τιτάν, Folli-Follie, Επιχειρήσεις Αττικής, Γερμανός, Μαΐλης, Μυτιληναίος, Autohellas, Ελληνική Τεχνοδομική, Ρόκας, S&Β και Σαράντης.

    Kαι στην JUMBO «εισέβαλε» το μεγαλύτερο ξένο θεσμικό κεφάλαιο, η Fedelity Investments, που απέκτησε το 5,02% της εταιρείας.

    Ο ΟΤΕ «τρώει καμπάνες» και δεν τις... παίρνει είδηση. Τις μαθαίνει από τις εφημερίδες ή από επιστολές του Χρηματιστηρίου. Μάλιστα, ο Οργανισμός διαμαρτυρήθηκε για το θέμα αυτό στο Χρηματιστήριο και σε επιστολή του ανέφερε το εξής: «Στις 31/12/2004 ο ΟΤΕ πληροφορήθηκε ότι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT) τού επέβαλε πρόστιμο 500.000 ευρώ σε σχέση με καθυστερήσεις υποβολής κοστολογικών στοιχείων στο παρελθόν. H είδηση περιήλθε σε γνώση του ΟΤΕ από δημοσιεύματα του Τύπου και από σχετικό ερώτημα της Διοίκησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών και όχι από την EETT. Ο ΟΤΕ έχει και στο παρελθόν διαμαρτυρηθεί για την εμμονή της EETT να αγνοεί το θεμελιώδες και αυτονόητο δικαίωμα του διοικουμένου να ενημερώνεται πρώτος και απευθείας από τη Ρυθμιστική Αρχή για πράξεις της που τον αφορούν, δεδομένου ότι είχε συμβεί επανειλημμένα να λαμβάνει γνώση των αποφάσεων της EETT από τα δικά της Δελτία Τύπου (...).»

    Tην ώρα που ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου κ. Σπ. Καπράλος έθετε υπό επιτήρηση την εταιρεία Intersonic, o βασικός της μέτοχος κ. Φώτης Γυλλιάνης μείωνε το ποσοστό του από 19,91% σε 9,72%. Μάλιστα, από το 9,72%, μόνο το 2,43% αφορά άμεση συμμετοχή.

    [13] ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ Γ΄ ΚΠΣ ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΞΠΡΕΣ

    Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2005 (12:53 UTC+2)

    Kοινοτικούς πόρους και ιδιωτικά κεφάλαια θέλει να κινητοποιήσει η κυβέρνηση στην οικονομία το 2005, με στόχο να πετύχει διατηρήσιμη υψηλή ανάπτυξη. Xθες σε ευρεία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου, υπό τον πρωθυπουργό, αποφασίσθηκε να προωθηθεί στη Bουλή νόμος για το Γ΄ KΠΣ, που θα απλοποιεί τις διαδικασίες υλοποίησης των έργων και θα επιταχύνει τις απορροφήσεις των πόρων.

    Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η εκπόνηση ενός άλλου σχεδίου νόμου για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

    H συνδυασμένη χρήση κοινοτικών πόρων και ιδιωτικών κεφαλαίων εκτιμάται ότι θα μπορέσει να στηρίξει εντός του τρέχοντος έτους την ελληνική οικονομία, που εισέρχεται στη δύσκολη μεταολυμπιακή πραγματικότητα. O στόχος είναι για ένα AEΠ που το 2005 θα αυξηθεί με ρυθμό 3,9%. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι τούτο μπορεί να επιτευχθεί, ενώ αντιρήσεις για το ύψος της ανάπτυξης έχει εκφράσει τόσο η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή, όσο και η Tράπεζα της Eλλάδος.

    Ξέφυγε ο προϋπολογισμός

    Συγκράτηση των δαπανών, αλλά και σημαντική υστέρηση των εσόδων δείχνουν τα στοιχεία για την εξέλιξη του προϋπολογισμού στο 11μηνο του 2004 που δημοσιοποιήθηκαν χθες. Oι δαπάνες αυξάνονταν με ρυθμό 11,3% (έναντι στόχου 11,5%), ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν με ρυθμό 5,2% έναντι στόχου 8,5%.

    [14] ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΥΕΝ - ΙΝΤΡΑΚΟΜ

    Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2005 (12:48 UTC+2)

    Προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο προϊστάμενος της Eισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιώς κ. Γρηγόρης Πεπόνης, προκειμένου να ερευνηθούν όλες οι πτυχές της σύμβασης που συνήψε το 1999 το Yπουργείο Eμπορικής Nαυτιλίας (YEN) με την εταιρεία Intracom για την υλοποίηση του Eθνικού Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης - Kυκλοφορίας Πλοίων (VTMIS).

    H εισαγγελική παρέμβαση, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της "Καθημερινής", προκλήθηκε με αφορμή την απόφαση υπ' αριθμ. 5483/2004 που εξέδωσε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιώς με την οποία απερρίφθη ως κατ' ουσίαν αβάσιμη αγωγή της Intracom κατά της «K» για δημοσίευμα της 6ης Oκτωβρίου 2002.

    Tο συγκεκριμένο δημοσίευμα αναφερόταν στις παράδοξες διαγωνιστικές διαδικασίες του YEN, όπου το 1999 κατέληξαν στην ανάθεση του συσήματος VTMIS στην Intracom. Πρόκειται για έργο με προϋπολογισμό 4,98 εκατομμυρίων ευρώ που συμβολαιοποιήθηκε αντί 7,4 δισ. δραχμών και το οποίο έπρεπε να είχε παραδοθεί πλήρως τον Iανουάριο του 2002.

    Χρονικές παρατάσεις

    Aντ' αυτού στην ανάδοχο εταιρεία δόθηκαν χρονικές παρατάσεις, αλλά και επεκτάσεις του ιδίου έργου για την υλοποίηση του VTS Pίου - Aντιρρίου και στη συνέχεια και της Pαφήνας, ωστόσο το έργο αρνούνται να παραλάβουν οι αρμόδιες Eπιτροπές του YE λόγω ουσιωδών συμβατικών αποκλήσεων.

    Mε την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιώς η αγωγή της Intracom που απαιτούσε χρηματική αποζημίωση 6 εκατομμυρίων ευρώ υπό το επιχείρημα ότι ήταν αναληθές και συκοφαντικό το περιεχόμενο του δημοσιεύματος απερρίφθη, το δημοσίευμα κρίθηκε αληθές, προϊόν επισταμένης δημοσιογρφικής έρευνας, ενώ η κριτική που περιέχεται σε αυτό απεδόθη στο δικαιολογημένο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον.

    O προϊστάμενος της Eισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιώς ήδη από τις 28 Iουνίου του 2004 είχε λάβει από την Yπηρεσία Eσωτερικών Yποθέσεων του YEαναφορά του ανιπλοιάρχου Σταύρου Σταυριανίδη, την οποία είχε κοινοποιήσει ο διευθυντής της Yπηρεσίας πλοίαρχος Παρασκευάς Σαλίβερος.

    Προκαταρκτική εξέταση

    Mε το συγκεκριμένο έγραφο εζητείτο η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κάνοντας λόγο σε δυσχέρειες παραλαβής του συστήματος, αλλά και σε προβλήματα και τυχόν ευθύνες των τριών Eπιτροπών του YEπου παρακολουθούν τη υλοποίηση της σύμβασης και την επιβολή κυρώσεων λόγο υπερημερίας του προμηθευτή.

    Στην παραγγελία του ο προϊστάμενος της Eισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιώς κ. Γρηγόρης Πεπόνης ζητεί, από την Yπηρεσία Eσωτερικών Yποθέσεων του YEN, να του παρασχεθούν όλα τα στοιχεία της διαγωνιστικής διαδικασίας, η σύμβαση μεταξύ YEκαι Intracom, οι τροποποιήσεις της, οι επεκτάσεις με νέα αντικείμενα που ανατέθηκαν με απευθείας, τα πρακτικά των Eπιτροπών παραλαβής κ.α.

    Yπενθυμίζεται ότι για το ίδιο θέμα είχε πραγματοποιηθεί προκαταρκτική εξέταση από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Aθηνών Mαρία Mαλούχου, η οποία αρχειοθετήθηκε.

    [15] 13 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕ ΟΜΟΛΟΓΑ

    Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2005 (11:15 UTC+2)

    Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους το Ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να δανειστεί τουλάχιστον 13 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να καλύψει τα αυξημένα ταμιακά ελλείμματα του Προϋπολογισμού.

    Το ποσό των 2,8 δις. ευρώ θα αντλήσει το Δημόσιο από τα νέα τριετή ομόλογα που εκδίδονται και συνολικά 10 δισ. ευρώ από τις δύο κοινοπρακτικές εκδόσεις ομολόγων που θα έχουν πενταετή και δεκαετή διάρκεια αντίστοιχα, ενώ θα εκδοθούν και τιμαριθμοποιημένα ομολόγα.

    [16] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΣΩΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ

    Λευκωσία, 8 Ιανουαρίου 2005 (18:18 UTC+2)

    Πέθανε σε ηλικία 58 ετών ο Μάκης Χατζηνικολάου από τη Λευκωσία, ο οποίος την ημέρα του πραξικοπήματος, το 1974, μετέφερε με το αυτοκίνητό του τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο από το Προεδρικό Μέγαρο στο Τρόοδος, σώζοντάς τον από τους πραξικοπηματίες που είχαν διαταγή να τον σκοτώσουν.

    [17] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Τίρανα, 8 Ιανουαρίου 2005 (12:46 UTC+2)

    Η «Σεκουλι» σε πρωτοσέλιδο άρθρο της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η εισαγγελία των Αθηνών ξεκίνησε τις ανακρίσεις σχετικά με το σκάνδαλο, όπως το χαρακτηρίζει, της εξαφάνισης των 502 Αλβανών παιδιών από το κέντρο «Αγία Βαρβάρα». Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα η εξαφάνιση των Αλβανών παιδιών από το εν λόγω κέντρο έγινε κατά της περιόδου 1998 2002, αλά μέχρι στιγμής από τις ελληνικές αρχές δεν είχε γίνει καμία προσπάθεια για την αποκάλυψη της αλήθειας.

    Αφού αναφέρεται στο ιστορικού του ζητήματος, η εφημερίδα τονίζει ότι σε έκθεση που η ελληνική επιτροπή του Ελσίνκι έχει δώσει στον Συνήγορο του Πολίτη της Αλβανίας, επισημάνεται ότι υπεύθυνοι για την εξαφάνιση των Αλβανών παιδιών από το κέντρο «Αγία Βαρβάρα» ίσως είναι οι αρχές αυτού του κέντρού καθώς επίσης και η αστυνομία της Αθήνας.

    Και πάλι για το θέμα χορήγησης του τίτλου «παλαίμαχος του Αγώνα» στον πρώην δικτάτορα της Αλβανίας Εμβέρ Χότζα

    Όλες σχεδόν οι σημερινές εφημερίδες δίνουν συνέχεια στο θέμα της απόφασης του Υπουργού Άμυνας Παντελή Μάϊκο να ακυρώσει την απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής της Οργάνωσης Παλαιμάχων του Αλβανικού Αντιφασιστικού Αγώνα για τη χορήγηση του τίτλου «παλαίμαχος του Αγώνα» στον πρώην δικτάτορα της Αλβανίας Εμβέρ Χότζα.

    Η εκπρόσωπος του Προέδρου Μωϋσίου, Αφερντίτα Σοκόλι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο Αλβανός Πρόεδρος εκφράζει τη λύπη του που μέρος του Τύπου δεν παρουσίασε την αλήθεια σχετικά με το θέμα χορήγησης του τίτλου «παλαίμαχος του Αγώνα» στον πρώην δικτάτορα της Αλβανίας Εμβέρ Χότζα. Σύμφωνα με την Σοκόλι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Μωϋσίου δεν έχει υπογράψει προεδρικό διάταγμα, δεν έχει δώσει εντολή και ούτε έχει προτείνει για τη χορήγηση του τίτλου «παλαίμαχος του Αγώνα» στον πρώην δικτάτορα της Αλβανίας Εμβέρ Χότζα.

    Από τη πλευρά του ο Πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπερίσα κατηγόρησε τον Πρόεδρο Μωϋσίου και τον πρωθυπουργό Νάνο, τονίζοντας ότι οι δύο αυτοί με το θέμα χορήγησης του τίτλου «παλαίμαχος του Αγώνα» στον πρώην δικτάτορα της Αλβανίας Εμβέρ Χότζα, προκαλούν σοβαρά τα συναισθήματα των Αλβανών.

    Τέλος, ορισμένες εφημερίδες δημοσιεύουν απόψεις των διάφορων πολιτικών, οι οποίοι εκφράζονται υπέρ και κατά της χορήγησης του τίτλου «παλαίμαχος του Αγώνα» στον πρώην δικτάτορα της Αλβανίας Εμβέρ Χότζα.

    Απερρίφθη το αίτημα των δύο κομμάτων

    Η κοινοβουλευτική επιτροπή. αρμόδια για νομικά θέματα, απέρριψε το αίτημα των δύο κομμάτων, συγκεκριμένα του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης και του Εθνικού Κινήματος για Ανάπτυξη, για ορισμένες τροποποιήσεις στον εκλογικό κώδικα.

    Ορισμένες από τις προτάσεις των παραπάνω κομμάτων έχουν ως εξής: οι εκλογικές επιτροπές των περιφερειών να αποτελούνται από εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων που έχουν κοινοβουλευτικές ομάδες, στην καταμέτρηση των ψήφων να συμμετέχουν εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων που έχουν κοινοβουλευτικές ομάδες, πριν την έναρξη της ψηφοφορίας τα ψηφοδέλτια να υπογραφούν από όλα τα μέλη των εκλογικών επιτροπών και των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων κ.α.

    Τα αλβανικά ΜΜΕ δίνουν έμφαση στο γεγονός ότι το κύριο αίτημα των δύο κομμάτων, το οποίο απέρριψε η κοινοβουλευτική επιτροπή με τις ψήφους των δύο μεγάλων κομμάτων, Σ.Κ. και Δ.Κ., αναμένεται να οξύνει περισσότερο το πολιτικό κλίμα στις επόμενες ημέρες εν όψει των βουλευτικών εκλογών.

    Πρωτοσέλιδοι τίτλοι αλβανικών εφημερίδων

    «Κοχα Γιον»: «Ο Εμβέρ Χότζα και η αποτυχία της δημοκρατίας».

    «Γκαζετα Σκιπταρε»: «Ντριτερό Αγκόλι: «Ο Εμβέρ Χότζα αξίζει τον τίτλο «Παλαίμαχος του Αγώνα».

    «Σεκουλι»: «Η εισαγγελία των Αθηνών ξεκίνησε τις ανακρίσεις σχετικά με την εξαφάνιση των Αλβανών παιδιών από το κέντρο «Αγία Βαρβάρα».

    «Αλμπανια»: «Η βάση του Δ.Κ. κατά του Μπερίσα».

    «Ζερι ι Ποπουλιτ»: «Τώρα είναι καιρός για κάθαρση στο Σ.Κ.».

    «Ριλιντια Ντεμοκρατικε»: «Μπερίσα: «Η αποκατάσταση του δικτάτορα Χότζα αποτελεί μία πρόκληση».

    «Ρεπουμπλίκα»: «Μπερίσα: «Νάνο και Μωϋσίου προκαλούν τους Αλβανούς».

    «Κοριέρι»: «Νετζμίε Χότζα: «Ο Εμβέρ Χότζα ήταν αρχηγός του αλβανικού στρατού»

    Κλέαρχος Λιάτης

    [18] ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Ο ΑΝΕΨΙΟΣ ΝΤΕΜΙΡΕΛ

    Σόφια, 8 Ιανουαρίου 2005 (12:46 UTC+2)

    Ύστερα από σχετικό τουρκικό αίτημα, η Βουλγαρία προχώρησε στην έκδοση στις αρμόδιες τουρκικές αρχές, του ανιψιού του πρώην προέδρου της Τουρκίας Ντεμιρέλ-Γιαχία Ντεμιρέλ και της συζύγου του. Οι δύο συνελήφθησαν στις 31 Δεκεμβρίου λόγω παράνομης εισόδου στη χώρα. Στο πλοίο στο οποίο επέβαιναν, εντοπίστηκαν επίσης μεγάλες ποσότητες λαθραίων φαρμάκων.

    Ο Γιαχία Μουράτ Ντεμιρέλ κατηγορείται ότι καταλήστευσε την ιδιωτική τράπεζα EGEBANK, της οποίας ήταν ιδιοκτήτης. Στην EGEBANK είχαν διαπιστωθεί διαχειριστικές ανωμαλίες και απάτες, οπότε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να θέσει την τράπεζα αυτή υπό κρατική εποπτεία, και μαζί της κι άλλες τέσσερις ιδιωτικές τράπεζες.

    [19] ΤΟ 2011 ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 8 Ιανουαρίου 2005 (12:19 UTC+2)

    Ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας και ενεργειακών πόρων, Μίλκο Κοβάτσεφ, δήλωσε ότι αναμένει πως ο δεύτερος πυρηνικός σταθμός «Μπέλενε» θα τεθεί σε λειτουργία το 2011. Ο 3ος και ο 4ος αντιδραστήρας του πυρηνικού εργοστασίου «Κοζλοντούι», θα απενεργοποιηθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2006 το αργότερο, όπως συμφώνησε η Βουλγαρία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε ο Κοβάτσεφ.

    Είναι δυνατόν οι συμπληρωματικές ικανότητες στο ενεργειακό σύστημα της Βουλγαρίας να μειωθούν σημαντικά την περίοδο 2007-2011 και τότε η χώρα θα περιορίσει τις εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος στις χώρες της περιοχής, τόνισε ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας.

    [20] ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΤΑ "ΝΕΑ ΚΟΛΠΑ" ΤΟΥ ΝΤΕΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 8 Ιανουαρίου 2005 (11:27 UTC+2)

    Την έντονη αντίδραση της Κυπριακής πολιτικής ηγεσίας, προκαλούν τα νέα παράνομα κόλπα, που χρησιμοποιεί η Τουρκία για να αποφύγει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ε.Ε. και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η απόφαση του ψευδοκράτους να ανοίξει τα κατεχόμενα λιμάνια «για εμπορική χρήση από την Κυπριακή Δημοκρατία και άλλες χώρες», εντάσσεται, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές της Κύπρου, στα πλαίσια των στρατηγικών σχεδίων της Αγκυρας για δημιουργία μονομερώς, νέων τετελεσμένων, που σχετίζονται με τη λεγόμενη άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Οι ίδιοι πολιτικοί παρατηρητές τόνιζαν πως οι Ελληνοκύπριοι οικονομικοί παράγοντες δεν θα πρέπει να πέσουν σ' αυτή την παγίδα της Αγκυρας, επισημαίνοντας πως η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ε.Ε. και την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Κύπρος Χρυσοστομίδης σχολιάζοντας στη «Χαραυγή» την απόφαση του ψευδοκράτους, υπογράμμισε εμφαντικά πως η Κυπριακή Δημοκρατία καθορίζει τα νόμιμα λιμάνια και αεροδρόμια για σκοπούς εμπορίου και η οποιαδήποτε άλλη απόφαση από το παράνομο καθεστώς δεν έχει καμιά νομιμότητα, ούτε έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε και έναντι της Ε.Ε. Η πράξη αυτή τόνισε ο εκπρόσωπος εντάσσεται στη διπλωματική προσπάθεια της Τουρκίας για δημιουργία εντυπώσεων και για αποφυγή των υποχρεώσεων της βάσει των αποφάσεων της 17ης Δεκεμβρίου προς την Ε.Ε. και προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου χαρακτήρισε παράνομη και εντελώς ανυπόστατη την απόφαση του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου να ανοίξει τα κατεχόμενα λιμάνια για εμπορική χρήση από τη «νότια Κύπρο στην Τουρκία και άλλες χώρες ή από την Τουρκία στη νότια Κύπρο και άλλες χώρες», που ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου του ψευδοκράτους.

    Σε δήλωση του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ιακώβου υπογράμμισε την υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει το πρωτόκολλο σχετικά με την προσαρμογή της Συνθήκης της Αγκυρας με τα 10 νέα κράτη - μέλη της Ε.Ε., ώστε να ανοίξουν τα λιμάνια της Τουρκίας για την εμπορική ναυτιλία της Κύπρου.

    Σχολιάζοντας την απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου», ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι «τα λιμάνια σε όλες τις χώρες του κόσμου τα προσδιορίζει και τα λειτουργεί ως λιμάνια το κράτος».

    Πρόσθεσε ότι «τα λιμάνια στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου έχουν κηρυχθεί παράνομα και συνεπώς δεν υπάρχουν» και σημείωσε ότι «μόνο η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορεί να κηρύξει αυτά τα λιμάνια νόμιμα και οποιαδήποτε πράξη του κατοχικού καθεστώτος δεν έχει οποιαδήποτε νόμιμη βάση».

    «Συνεπώς και η δήλωση που έγινε από το ούτω καλούμενο υπουργικό συμβούλιο είναι παράνομη και εντελώς ανυπόστατη», είπε ο κ. Ιακώβου.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί ότι δεν υφίσταται λόγος για τον οποίο θα πρέπει να προβεί σε οποιοδήποτε διάβημα γύρω από το θέμα και υπογράμμισε ότι «όπως είναι γνωστό η Τουρκία έχει υποχρέωση να υπογράψει το πρωτόκολλο προσαρμογής που θα ανοίξει τα λιμάνια της Τουρκίας για την εμπορική ναυτιλία της Κύπρου».

    [21] ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ - ΑΡΗΣ 78 -72

    Πάτρα, 8 Ιανουαρίου 2005 (20:50 UTC+2)

    Άλλη μια νίκη στην Πάτρα πρόσθεσε ο Απόλλωνας στο ενεργητικό του, επικρατώντας του Άρη με 78-72 σε ένα πολύ ωραίο και συναρπαστικό παιχνίδι.

    Οι Αχαιοί έχοντας κορυφαίο έναν παίκτη που έχει φορέσει την «κιτρινόμαυρη» φανέλα, τον Παναγιώτη Λιαδέλη (22π., 5/5β., 7/11δ., 1/3τρ.) και με αρωγούς τους Χαρίση και Ντέιβις, ήταν πιο ψύχραιμοι στο τέλος και κατάφεραν να πάρουν ένα πολύτιμο ροζ φύλλο.

    Μοιραίος παίκτης για τους Θεσσαλονικείς ήταν ο Ντε Χουάν Κόλινς, ο οποίος «χαράμισε» τρεις συνεχόμενες επιθέσεις στα τελευταία κρίσιμα λεπτά και στέρησε από την ομάδα του την ευκαιρία να διεκδικήσει τη νίκη.

    Ο Γεγκ Μεσαριάκοφ (19π., 5/7β., 7/9δ.) κρατούσε την ομάδα του Τσαρλς Μπάρτον στο παιχνίδι με πολύ καλή παρουσία κάτω από το καλάθι, αλλά δεν είχε τις βοήθειες που θα περίμενε από τους συμπαίκτες του. Ο Απόλλωνας αν και βρέθηκε να χάνει στο πρώτο δεκάλεπτο (16-19) αφυπνίστηκε στη δεύτερη περίοδο και με σερί 11-0 πέρασε μπροστά με 31-24 στο 14΄, αλλά η απάντηση του Άρη ήταν άμεση, φέρνοντας το ματς στα ίσια (35-35) στο τέλος του ημιχρόνου.

    Η άνοδος του Χαρίση σε συνδυασμό με την επιθετική παρουσία του Λιαδέλη ήταν ό,τι χρειάζονταν οι γηπεδούχοι για να ελέγξουν το παιχνίδι και να διατηρήσουν το προβάδισμα στο τρίτο δεκάλεπτο, έστω και με βραχεία κεφαλή (57-55). Στην τελευταία περίοδο το καθαρό μυαλό των Πατρινών, σε συνδυασμό με τα λάθη των φιλοξενούμενων, έδωσαν τη μεγάλη νίκη στην ομάδα του Ντάρκο Ρούσο με 78-72.

    Τα δεκάλεπτα: 16-19, 35-35, 57-55, 78-72

    ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ: Μπάρλος 9, Αργυρόπουλος 3, Κουμπούρας, Γεωργαλής 8, Τσουκ 4, Πέτας 2 , Λιαδέλης 22, Τσάκιτς 3, Ντέιβις 13, Χαρίσης 14, Φούλερ

    ΑΡΗΣ: Κόλινς 10, Καστλ 5, Ραϊτσεβιτς, Κυρίτσης 2, Φάρμερ 10, Χαριτόπουλος, Ασημακόπουλος 8, Μεσαριάκοφ 19, Πάντιους 3, Καραποστόλου 7, Στακ 8, Ορφανός.

    [22] ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ - ΑΙΓΑΛΕΩ 1-1

    Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2005 (20:38 UTC+2)

    Χωρίς νικητή έληξε το... ντέρμπι των Δυτικών Προαστίων στη Νεάπολη.

    Χαλκηδόνα και Αιγάλεω (1-1), μοιράστηκαν βαθμούς και αποβολές σ΄ ένα παιχνίδι που και οι δύο ομάδες αναζητούσαν την νίκη για να είναι κοντά στις θέσεις που οδηγούν στο Κύπελλο UEFA.

    Στο 15΄ το Αιγάλεω ευτύχησε να προηγηθεί στο σκορ μετά από εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Μπάρκογλου και να έχει αριθμητικό πλεονέκτημα, καθώς στην φάση της επίτευξης του τέρματος, ο τερματοφύλακας των γηπεδούχων, Εμπέντε, αποβλήθηκε για την ανατροπή του Μανουσάκη. Στην επανάληψη, οι δύο ομάδες μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο με σκοπό να παρουσιάσουν καλύτερο θέαμα χάνοντας, εκατέρωθεν, κλασικές ευκαιρίες για γκολ. Στα αξιοσημείωτα του δεύτερου ημιχρόνου, η αποβολή του Μανουσάκη με δεύτερη κίτρινη κάρτα, γεγονός που έδωσε άλλο αέρα στις προσπάθειες των γηπεδούχων για την ισοφάριση. Τελικά, οι "γαλαζοκίτρινοι" ευτύχησαν να σώσουν την παρτίδα και να ισοφαρίσουν έξι λεπτά πριν από την λήξη του αγώνα με τον Γελαδάρη, ύστερα από περιπετειώδη φάση στα καρέ των φιλοξενούμενων.

    Το παιχνίδι ξεκίνησε στο γήπεδο της Νεάπολης με το Αιγάλεω να έχει σαφή υπεροχή. Σε μια ανυποψίαστη φάση στο 13΄λεπτό, από λάθος συνεννόηση μεταξύ του Σίμου και του Εμπέντε, ο τερματοφύλακας της Χαλκηδόνας ανέτρεψε τον Μανουσάκη, που μπήκε σφήνα στην φάση, με αποτέλεσμα ο διαιτητής της συνάντησης να καταλογίσει το πέναλτι. Διπλό το κέρδος για το Σίτι, καθώς ο Εμπέντε αντίκρισε την κόκκινη κάρτα και ο Μπάρκογλου δύο λεπτά αργότερα εκτέλεσε εύστοχα την εσχάτη των ποινών απέναντι στον Ανδριόλα που πήρε την θέση του Κόρμπου. Από εκείνο το σημείο και μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου η Χαλκηδόνα προσπάθησε να ισορροπήσει το παιχνίδι χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα, καθώς η αναγκαστική αλλαγή του Κόρμπου αποδυνάμωσε ακόμα περισσότερο το χώρο του κέντρου για την ομάδα της Νεάπολης, ενώ αντίθετα το Αιγάλεω φαίνεται να επαναπαύεται στην επίτευξη του τέρματος από τον Μπάρκογλου και να παίζει πιο συντηρητικά.

    Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με την Χαλκηδόνα να προσπαθεί να ισοφαρίσει χάνοντας πολύ μεγάλη ευκαιρία στο 51΄λεπτό, όταν ο Ζαχαρόπουλος «κατάφερε», ύστερα από σέντρα του Σωτήρχου, να στείλει την μπάλα με δεξί πλασέ πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Σιντιμπέ που ήταν ήδη εξουδετερωμένος.

    Οκτώ λεπτά αργότερα ήρθε η απάντηση των φιλοξενούμενων, αλλά ο Ανδριόλας στέρησε στον Μπάρκογλου να χριστεί για δεύτερη φορά σκόρερ, όταν απέκρουσε εντυπωσιακά σε κόρνερ την κοντινή κεφαλιά του.

    Στο 72΄λεπτό της αναμέτρησης η ομάδα του Αιγάλεω έμεινε και αυτή με δέκα παίκτες ύστερα από την αποβολή του Μανουσάκη με δεύτερη κίτρινη κάρτα για αντικανονικό μαρκάρισμα στον Δήμο. Το Αιγάλεω έχασε μεγάλη ευκαιρία να εδραιώσει την νίκη του όταν, οκτώ λεπτά πριν την λήξη της αναμέτρησης, ο Φωτάκης είδε τον Ανδριόλα να αποκρούει εντυπωσιακά το σουτ που εξαπέλυσε μέσα από την μεγάλη περιοχή.

    Στο 84΄η Χαλκηδόνα κατάφερε να ισοφαρίσει όταν ο Ζαχαρόπουλος σούταρε από το ύψος της μεγάλης περιοχής, η μπάλα κόντραρε σε σώματα και ο Γελαδάρης από κοντά με προβολή την έστειλε να «αναπαυθεί» στα δίκτυα του Σιντιμπέ, γράφοντας και το τελικό αποτέλεσμα της συνάντησης.

    Χαλκηδόνα: Εμπέντε, Παππάς (73΄ Αλ Τζάχερ), Σίμος, Μικές, Κατεμής(63΄ Μασάδο), Γελαδάρης, Σωτήρχος, Δήμος, Κόρμπος (14΄Ανδριόλας), Κορακάκης, Ζαχαρόπουλος.

    Αιγάλεω: Σιντιμπέ, Παπουτσής, Αλεξόπουλος, Ψωμάς, Εντουσέι, Σκοπελίτης, Μπάρκογλου (65΄ Χατζής), Φωτάκης(93΄ Χρήστου), Τσάτσος, Νικολόπουλος (76΄ Μακρής), Μανουσάκης.

    [23] ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΑΕΚ - ΠΑΟ

    Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2005 (20:19 UTC+2)

    Παρουσία των προέδρων της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού, Ντέμη Νικολαϊδη και Αργύρη Μήτσου, πραγματοποιήθηκε χθες στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων, η καθιερωμένη σύσκεψη πριν από κάθε παιχνίδι "υψηλής επικινδυνότητας", προκειμένου να συζητηθούν και να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για την ομαλή διεξαγωγή του αυριανού ντέρμπι ΑΕΚ ΠΑΟ, στο ΟΑΚΑ.

    Η συνάντηση έγινε σε ήρεμο κλίμα, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, εξέδωσε οκτώ μέτρα με τα οποία συναίνεσαν οι δύο πλευρές. Ντέμης Νικολαϊδης και Αργύρης Μήτσου θα παρακολουθήσουν μαζί τον αγώνα, ενώ η παρουσία του εισαγγελέα Σπύρου Μουζακίτη στο ΟΑΚΑ, εγγυάται την απόλυτη τήρηση των όσων προβλέπονται.

    Συγκεκριμένα, προβλέπεται η αυτόφωρη διαδικασία για όσους προβούν σε επεισόδια, πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του αγώνα, με τους πρωταίτιους των επεισοδίων να επωμίζονται ποινικές αλλά και αστικές κυρώσεις. Οι θεατές θα προσέρχονται στο ΟΑΚΑ μόνο με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας, ενώ κάμερες θα είναι τοποθετημένες σε διάφορα σημεία του σταδίου, για πρόληψη αλλά και διαρκή έλεγχο. Οι θύρες 14 και 16, απ' όπου θα παρακολουθήσουν το παιχνίδι οι φίλοι του Παναθηναϊκού, θα είναι προστατευμένες με ειδικό πλέξι γκλας, ώστε να αποτραπούν τυχόν ρίψεις αντικειμένων.

    ΤΑ 8 ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

    1. Αυτόφωρη σύλληψη σε όσους επιχειρούν να κάνουν επεισόδια.

    2. Ποινικές και αστικές ευθύνες στους υπεύθυνους των επεισοδίων.

    3. Παρουσία εισαγγελέα, του κ. Σπύρου Μουζακίτη.

    4. Κάμερες θα είναι τοποθετημένες σε διάφορα σημεία του σταδίου.

    5. Τα εισιτήρια θα δίνονται μόνο σε όσους παρουσιάζουν το δελτίο της αστυνομικής τους ταυτότητας.

    6. Τα γραφεία των οργανωμένων οπαδών θα παρακολουθούνται μόνο αν αυτό πάντως είναι εφικτό να γίνει.

    7. Στις θύρες 14 και 16, όπου θα φιλοξενηθούν οι οπαδοί του ΠΑΟ θα υπάρχει πλέξι γκλας ώστε να αποφευχθούν οι ανταλλαγές αντικειμένων.

    8. Οι δύο πρόεδροι θα παρακολουθήσουν μαζί τον αγώνα.

    Τέλος, δρακόντεια μέτρα αναμένεται να λάβει η Ελληνική Αστυνομία για το αυριανό ντέρμπι ΑΕΚ - Παναθηναϊκού. Τη φύλαξη στο Ολυμπιακό Στάδιο θα αναλάβουν περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί, ενώ τα μέτρα ασφαλείας θα αρχίσουν να ισχύουν από αύριο το μεσημέρι.

    [24] ΚΑΛΛΙΘΕΑ - ΞΑΝΘΗ 2-3

    Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2005 (19:34 UTC+2)

    Την πρώτη νίκη εκτός έδρας πέτυχε η Ξάνθη με σκορ 3-2 μέσα στο «Ελ Πάσο».

    Η ακριτική ομάδα πήρε τη νίκη και τους 3 βαθμούς από την γηπεδούχο Καλλιθέα.

    Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν στο σκορ από το 62' με γκολ του Καζάκη.

    Συγκεκριμένα, ο Λουτσιάνο έκοψε στον Μαχράντζε, ο τελευταίος πάσαρε στον Καζάκη, ο οποίος με σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Σουλογάνη.

    Στο 85' ο Γκέκας ισοφάρισε, αφού ευστόχησε από τα 11βήματα σε 1-1.

    Στο 86΄ ο Καζάκης με τη σέντρα της Ξάνθης, έβγαλε μόνο του τον Μπαϊκαρά, ο οποίος με ωραίο πλασέ έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στην ομάδα του με 1-2.

    Στο 88΄ ο Μπαϊκαρά γύρισε στον Κάραμπας και με σουτ έκανε το 1-3.

    Ο Γκέκας στις καθυστερήσεις του αγώνα έγραψε το τελικό 2-3, πάλι με εύστοχο χτύπημα πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος.

    [25] ΚΡΙΣΙΜΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιανουαρίου 2005 (12:26 UTC+2)

    ΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμαςΣτη Θεσσαλονίκη στρέφεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της πρώτης αγωνιστικής για το 2005, 11ης συνολικά στο πρωτάθλημα της Α1, αφού ο ΠΑΟΚ θα φιλοξενήσει τον Μακεδονικό και ο Ηρακλής την ΑΕΚ σε δυο παιχνίδια που εκ των προτέρων θεωρούνται αμφίρροπα. Στο κλειστό της Πυλαίας, οι γηπεδούχοι αφ' ενός θέλουν να κρατηθούν στην 3η θέση της βαθμολογίας, αλλά και να μείνουν σε απόσταση αναπνοής από την κορυφή, ενώ οι «πράσινοι» της Κοζάνης που βρίσκονται ένα βαθμό πίσω από τον ΠΑΟΚ στόχο έχουν να τον ξεπεράσουν. Στον «Δικέφαλο» θα στερηθούν των υπηρεσιών του Μπασμίνοφ που υπέστη ρήξη πλαγίου χιαστού συνδέσμου.. Οσον αφορά στην ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη, η κατάσταση είναι καλύτερη, αφού δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα τραυματισμών.

    Ντέρμπι υπάρχει και στο «Ιβανώφειο», όπου ο Ηρακλής φιλοξενεί την ΑΕΚ. Οι μεν οικοδεσπότες έχουν ανοδική πορεία, οι δε «κιτρινόμαυροι» θέλουν να συνέλθουν γρήγορα από την ήττα με τη Ζαλγκίρις για την Ευρωλίγκα, καταφέρνοντας να μείνουν κοντά στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα... Αμφίρροπη αναμέτρηση και στη Νέα Σμύρνη, όπου ο Πανιώνιος κοντράρεται με το δυναμικό Μαρούσι. Δύσκολη εκτός έδρας αποστολή για τον Αρη, που φιλοξενείται από τον Απόλλωνα στην Πάτρα.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα:: ΣΑΒΒΑΤΟ: (17:00) Απόλλων Π. - Αρης (17:00) Πανιώνιος - Μαρούσι (18:00) Ιωνικός Ν.Φ./Αμαλιάδος - Ολύμπια Λ. (18:30 ΕΤ1) ΠΑΟΚ - Μακεδονικός (19:00 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ) Παναθηναϊκός - ΜΕΝΤ. ΚΥΡΙΑΚΗ: (17:00) Ολυμπιακός - Πανελλήνιος, (18:30 ΕΤ1) Ηρακλής - ΑΕΚ.

    [26] Ο ΜΠΡΑΝΤ ΠΙΤ ΚΑΙ Η ΤΖΕΝΙΦΕΡ ΑΝΙΣΤΟΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΤΟΝ ΧΩΡΙΣΜΟ ΤΟΥΣ

    Λος Άντζελες, 8 Ιανουαρίου 2005 (18:41 UTC+2)

    Ένα από τα διασημότερα ζευγάρια του Χόλιγουντ, ο Μπραντ Πιτ και η Τζένιφερ Ανιστον, ανακοίνωσαν ότι χωρίζουν μετά από 4,5 χρόνια γάμου, αλλά παραμένουν 'καλοί φίλοι'.

    «Θέλουμε να ανακοινώσουμε ότι μετά από επτά χρόνια που είμαστε μαζί αποφασίσαμε να χωρίσουμε και επίσημα», αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του περιοδικού «People». Οι δύο ηθοποιοί είχαν γνωριστεί κατά τη διάρκεια ενός δείπνου το 1998.

    «Για όσους παρακολουθούν αυτά τα πράγματα, θέλουμε να εξηγήσουμε ότι ο χωρισμός μας δεν σχετίζεται με τις εικασίες που προέβαλαν οι λαϊκές εφημερίδες. Η απόφαση αυτή είναι το αποτέλεσμα μακράς σκέψης. Παραμένουμε φίλοι, αγαπούμε βαθιά και θαυμάζουμε ο ένας τον άλλο. Σας ζητούμε εκ των προτέρων να επιδείξετε ευγένεια και ευαισθησία τους επόμενους μήνες», καταλήγει η ανακοίνωση.

    Ο 41χρονος Πιτ και η 35χρονη Ανιστον είχαν παντρευτεί τον Ιούλιο του 2000 στο Μαλιμπού της Καλιφόρνιας.

    [27] Ο ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΣ ΛΑΟΣ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΔΙΑΔΟΧΟ ΤΟΥ Γ. ΑΡΑΦΑΤ

    Γάζα, 8 Ιανουαρίου 2005 (17:48 UTC+2)

    Η Παλαιστινιακή Αρχή κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ, ότι δεν έχει κάνει τίποτα για να διευκολύνει την αυριανή ψηφοφορία για την ανάδειξη του διαδόχου του Γιάσερ Αραφάτ.

    «Η κατάσταση επί του πεδίου εξακολουθεί να είναι η ίδια. Τίποτα δεν άλλαξε και τα οδοφράγματα εξακολουθούν να είναι στη θέση τους», δήλωσε ο Παλαιστίνιος υπουργός αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις, Σαέμπ Ερεκάτ, ο οποίος κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων και των στρατευμάτων της, ώστε να διευκολύνει την εκλογική διαδικασία.

    Όπως τόνισε ο κ. Ερεκάτ, «η διατήρηση των οδοφραγμάτων και οι αποκλεισμοί απειλούν σοβαρά την διεξαγωγή μιας ελεύθερης και ισότιμης ψηφοφορίας αύριο» και κάλεσε τον παλαιστινιακό λαό να «αψηφήσει αυτές τις δύσκολες συνθήκες και να ψηφίσει μαζικά σε πείσμα όλων όσων πράττει το Ισραήλ».

    Ο κ. Ερεκάτ είπε ακόμα ότι η Παλαιστινιακή Αρχή ήλθε σε επαφή με τους διεθνείς παρατηρητές που θα επιτηρήσουν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας «για να τους ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις και την ισραηλινή κλιμάκωση»

    Υπολογίζεται ότι αύριο (Κυριακή), θα κληθούν στις κάλπες για να αναδείξουν τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής περίπου 1,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη, στη Λωρίδα της Γάζας και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

    Ο ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, υποψήφιος της Φατάχ, θεωρείται το μεγάλο φαβορί της αυριανής ψηφοφορίας μεταξύ των 7 συνολικά διεκδικητών της παλαιστινιακής προεδρίας.

    Ο ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τον ασκούντα χρέη πρωθυπουργού, Αχμεντ Κορέι, να είναι επικεφαλής της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης εάν κερδίσει τις προεδρικές παλαιστινιακές εκλογές που θα διενεργηθούν αύριο.

    «Θα ζητήσω από τον Αμπού Αλάα (Αχμεντ Κορέι), να σχηματίσει τη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Αμπάς, μιλώντας στον Τύπο.

    [28] ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ 4 ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 8 Ιανουαρίου 2005 (15:56 UTC+2)

    Τουλάχιστον 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 19 τραυματίστηκαν το πρωί σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο Μαχάουιλ, που βρίσκεται περίπου 75 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, σύμφωνα με την αστυνομία.

    Το αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε ένα πρατήριο βενζίνης ενώ υπήρχε ουρά αυτοκινήτων που περίμεναν για ανεφοδιασμό καυσίμων. Από την έκρηξη καταστράφηκαν πολλά αυτοκίνητα.

    Νωρίτερα, αξιωματούχος του αμερικάνικου στρατού ανακοίνωσε ότι χθες το βράδυ τέσσερις αξιωματούχοι της σουνιτικής επαρχίας Σαλαχεντίν, βόρεια της Βαγδάτης, έπεσαν θύματα απαγωγής. Ένας από τους δύο ομήρους μάλιστα είναι ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αλι Χάλεμπ.

    [29] ΤΟ ΚΥΜΑ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΥΜΑ ΤΣΟΥΝΑΜΙ

    Λονδίνο, 8 Ιανουαρίου 2005 (10:59 UTC+2)

    «Κύμα υποκρισίας», είναι ο τίτλος άρθρου του πολιτικού αναλυτή των Τάιμς του Λονδίνου, Σάιμον Τζένκινς, στο οποίο στηλιτεύει έντονα τον αγώνα δρόμου στον οποίοο έχουν την τελευταία εβδομάδα αποδυθεί οι δυτικές κυβερνήσεις σε ό,τι αφορά τις προσφορές βοηθείας προς τις πληγείσες από το τσουνάμι περιοχές της Ασίας.

    «Η ιστορία μας διδάσκει ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να δοθούν όλα τα χρήματα, αλλά και από αυτά που θα δοθούν τα περισσότερα θα τα υφαρπάξουν υπεργολάβοι, μεσάζοντες και διεφθαρμένοι πολιτικοί».

    Ο Σάιμον Τζένκινς παρομοιάζει τις προσφορές επί προσφορών με αθλητική διοργάνωση: «Ποιός θα τερματίσει πρώτος, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία ή οι ΗΠΑ;» αναρωτιέται ο αρθρογράφος των Τάιμς, καταλήγοντας πως αν θέλουν οι πλούσιες χώρες να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια στις φτωχές θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην κατάργηση όλων των εμπορικών απαγορεύσεων και να αντιμετωπίσουν τον αναπτυσσόμενο κόσμο ως ισότιμο εταίρο.

    Η Ιντιπέντεντ, είναι εξαιρετικά επιφυλακτική για το τελικό ποσό της βοήθειας που θα φθάσει στους σεισμοπαθείς.

    Επικαλούμενη οργανώσεις αρωγής αποκαλύπτει ότι έξι χρόνια μετά τον τυφώνα Μιτς που σάρωσε όλη την Κεντρική Αμερική, μόνο το 25% της υπεσχημένης βοήθειας έχει δοθεί.

    Από τα 400 εκατ. δολ. που υποτίθεται ότι θα πήγαιναν στους πλημμυροπαθείς της Μοζαμβίκης έχουν δοθεί λιγότερα από τα μισά, ενώ οι σεισμοπαθείς στο Μπάμ, την ιστορική πόλη του Ιράν που ισοπεδώθηκε από τον σεισμό το 2003, ακόμα περιμένουν τα 32 εκατ. δολ που τους υποσχέθηκαν.

    [30] 27 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΚΑΡΑΜΠΟΛΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΣΤΗ ΒΟΛΙΒΙΑ

    Λα Πας, 8 Ιανουαρίου 2005 (10:55 UTC+2)

    Τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 50 τραυματίστηκαν από σύγκρουση τριών λεωφορείων στη Βολιβία.

    Η καραμπόλα σημειώθηκε όταν ένα από τα λεωφορεία επιχείρησε να διασχίσει τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την πόλη Ορούρο με την πρωτεύουσα Λα Παζ και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με τα άλλα δύο.

    [31] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΓΡ. ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ

    Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2005 (12:23 UTC+2)

    Αισιοδοξία, εκφράζεται για την κατάσταση της υγείας του Γρηγόρη Μπιθικώτση, ο οποίος νοσηλεύεται στην εντατική αθηναϊκού νοσοκομείου, μετά την επέμβαση για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, στην οποία υποβλήθηκε την περασμένη Τετάρτη.

    Ο βάρδος του λαϊκού μας τραγουδιού είχε εισαχθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο, καθώς εμφάνισε για τρίτη φορά ανεύρυσμα αορτής. Οι γιατροί έκριναν την κατάσταση της υγείας του εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς στο σημείο του ανευρύσματος εμφανίστηκε λοίμωξη και αιμορραγία. Για το λόγο αυτό, ο Γρ. Μπιθικώτσης εισήχθη εσπευσμένα στο χειρουργείο. Η επέμβαση κρίθηκε επιτυχημένη, όμως η κατάστασή του παραμένει κρίσιμη.

    Οι θεράποντες γιατροί σε συνέντευξη Τύπου δήλωσαν συγκρατημένα αισιόδοξοι, λέγοντας πως «αντέχει η καρδιά του». Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν είναι η χημική πνευμονία από την οποία πάσχει, λόγω οξέων που μεταφέρθηκαν από το στομάχι στους πνεύμονές του. Του χορηγούνται ισχυρά αντιβιοτικά φάρμακα, ενώ δεν είναι εύκολο να γίνουν προβλέψεις για την εξέλιξη της υγείας του. Ολοι ελπίζουν ο κορυφαίος τραγουδιστής να βγει νικητής και από αυτή τη μάχη.

    [32] "ΜΠΟΕΜ" ΣΤΗ ΛΥΡΙΚΗ

    Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2005 (12:20 UTC+2)

    ΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμαςΗ πασίγνωστη όπερα «Μποέμ» του Τζιάκομο Πουτσίνι, που αναφέρεται στην μποέμικη ζωή μιας ομάδας νέων καλλιτεχνών στο Παρίσι και τη δραματική ιστορία αγάπης που γεννιέται στους κόλπους της, ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή από τις 15 Γενάρη. Το λυρικό έργο παρουσιάζεται από ένα λαμπρό καστ καλλιτεχνών, με την υπογραφή της Ιταλίδας σκηνοθέτιδας Λίνα Βερτμίλερ και του σκηνογράφου Ενρίκο Γιομπ. Η όπερα «Μποέμ», αλλά και το σύνολο του έργου του Πουτσίνι συντέλεσαν στην παράταση της ζωής της ιταλικής όπερας, η οποία διερχόταν κρίση στις αρχές του 20ού αιώνα. Η πρώτη παρουσίασή της (1/2/1896) δεν είχε την προσδοκώμενη απήχηση στο κοινό. Η θριαμβευτική καριέρα της ξεκίνησε δυόμισι μήνες μετά, οπότε η παράσταση ανέβηκε στο Παλέρμο. Η μουσική διεύθυνση είναι του Νίκου Αθηναίου. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Κατερίνα Κοστέα και Αντωνία Καλογήρου (Μιμή), Βιτσέντε Ομπουένα και Σεζάρ Γκουτιέρες (Ροδόλφο), Δημήτρης Πλατανιάς και Κύρος Πατσαλίδης (Μαρτσέλο), Βιβιάνα Γιαννάκη - Δελένδα και Μαρία Κόκκα (Μουζέτα), Χάρης Ανδριανός και Κωστής Ρασιδάκης (Σονάρ), Βασίλης Κωστόπουλος και Παντελής Ψύχας (Κολίν) και άλλοι. Συμμετέχει η παιδική χορωδία «Μανώλης Καλομοίρης».

    [33] ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιανουαρίου 2005 (12:06 UTC+2)

    ΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμαςΓια έβδομη συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα (1-10 του Απρίλη, 2005), θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 10 του Απρίλη το Pitching Forum 2005, που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ντοκιμαντέρ (EDN) σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

    Πρόκειται για ένα «διεθνές ραντεβού» με τη συμμετοχή χωρών από όλη την Ευρώπη, που δίνει την ευκαιρία στους Ελληνες επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου να παρουσιάσουν και να προωθήσουν το έργο τους, σε τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας μας, αλλά και του εξωτερικού.

    Οι συμμετέχοντες αρχικά ενημερώνονται για την κίνηση των ντοκιμαντέρ στην αγορά της Δυτικής Ευρώπης και συναντούν παραγωγούς και ειδικούς από άλλες χώρες της Ευρώπης, με τη συνδρομή των οποίων εκπαιδεύονται στην ανάπτυξη και σωστή παρουσίαση των project τους στη διεθνή αγορά. Κάθε παραγωγός πρόκειται να φέρει ένα project για ντοκιμαντέρ και πεπειραμένοι συνάδελφοι από άλλες ευρωπαϊκές χώρες κρίνουν και βελτιώνουν την παρουσίασή τους, κρίνοντας παράλληλα τις δυνατότητες κίνησης που έχουν στην αγορά.

    O κύριος στόχος για τους συμμετέχοντες είναι να προετοιμαστούν για την παρουσίαση που θα κάνουν απέναντι σε ένα πάνελ Ευρωπαίων υπεύθυνων ανάθεσης από διάφορα τηλεοπτικά κανάλια της Ευρώπης.

    [34] ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΟΥΝΙΝΙΩΤΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

    Παρίσι, 8 Ιανουαρίου 2005 (10:45 UTC+2)

    Τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής Ατέλειωτοι Ορίζοντες «Horizons infinis», της Κατερίνας Κουνινιώτη, θα γίνουν στο Παρίσι, την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, στο Palais du Luxenbourg Παλάτι του Λουξεμβούργου, δηλαδή στο κτίριο της Γαλλικής Γερουσίας, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Γερουσίας κ. Christian Poncelet (Pr?sident du S?nat) και με τη συμμετοχή των γερουσιαστών Marc Massion, S?nateur de Seine Maritime, Πρόεδρου της Γαλλοελληνικής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής και Daniel Goulet, S?nateur de l?Orne, μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Η Κατερίνα Κουνινώτη, σύζυγος του πρέσβη της Ελλάδος στην Σουηδία κ. Νικολάου Κουνινιώτη, που είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάσθηκε επί χρόνια ως δικηγόρος στην Αθήνα, ακολουθώντας τον διπλωμάτη σύζυγό της στο εξωτερικό, άρχισε την ενασχόληση της με την ζωγραφική στην οποία, όπως λέει και η ίδια, αφιερώθηκε παντελώς. ΄Eκανε σπουδές στην Ιστορία Τέχνης στο πανεπιστήμιο της Γενεύης και παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής και σχεδίου στην Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών στις Βρυξέλλες.

    Επίσης εργάσθηκε ζωγραφίζοντας στα στούντιος διαφόρων ζωγράφων στην Αθήνα, στην Γενεύη, στις Βρυξέλλες και στην Στοκχόλμη. ΄Οπως λέει η ίδια, προσπαθεί στον καμβά της να εκφράσει τα προσωπικά της συναισθήματα, δημιουργώντας κάτι όμορφο με στόχο να καταφέρει να αγγίσει την καρδιά και τα συναισθήματα του θεατή.

    Η Κατερίνα Κουνινιώτη έχει μέχρι στιγμής συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις, στην Αθήνα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Παλαιού Ψυχικού το 1999, στις Βρυξέλλες, στην ΄Εκθεση Femmes d? Europe artistes peintres το 2000, και στην Στοκχόλμη στο Πολωνικό Ινστιτούτο το 2004. Επίσης συμμετείχε στη δημιουργία έργου ευρωπαίων ζωγράφων, το οποίο θα εκτεθεί μόνιμα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Vojna Memorial της πόλης Pcibram, στην Τσεχία, το οποίο λόγω του μήκους του αναμένεται να καταχωρηθεί στο Βιβλίο Γκίνες (Guinness Book of Records).

    Η έκθεση της Κατερίνας Κουνινιώτη που θα εγκαινιασθεί στις 19 Ιανουαρίου στο Palais du Luxenbourg, στο Παρίσι, είναι η πρώτη της ατομική έκθεση.

    Mετά τα εγκαίνια της η έκθεση θα συνεχιστεί από τις 21 έως και τις 31 Ιανουαρίου στο Σπίτι της Ελλάδος «Maison de la Gr?ce» του Παρισιού, στην διεύθυνση: 9, rue Mesnil, 16?me, τις ώρες 10.00 - 14.00 και 17.30 - 20.00, καθημερινά, εκτός Κυριακής.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 8 January 2005 - 19:14:06 UTC