Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-12-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝOMΙΚΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΙΝΗΣΕ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ
  • [02] Η ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑMΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ
  • [03] ΓΚΙΟΥΛ ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ: ΠΡΩΤΑ ΛΥΣΗ, ΜΕΤΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
  • [04] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS ΣΗΜΕΡΑ
  • [05] Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ Β.
  • [06] ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS
  • [07] ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Ο Γ.
  • [08] ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΕΝΑΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
  • [09] ΔΗΛΩΣΗ ΚΟΝΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΦΑΓΕΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
  • [10] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥ. ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ
  • [11] ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΟΟΣΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Δ. ΣΙΟΥΦΑ
  • [12] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ
  • [13] ΥΠ.ΑΝ:ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΥΨΟΥΣ 355,303 ΕΥΡΩ ΣΕ 9 ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
  • [14] ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΧΑ
  • [15] ΟΙ ΗΠΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [16] ΔΕΝ ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΜΑΧΗ Ο ΜΠΑΣΕΣΚΟΥ
  • [17] ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΓ ΤΟΥ
  • [19] ΜΝΗΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [20] ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [21] Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟΚ
  • [22] Ν. ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ: ΒΑΤΗ Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΗ
  • [23] ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΜΕ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ Η ΑΕΚ
  • [24] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΒΟΛΕΪ
  • [25] ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΙΣ 19/12 ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΓΙΟΥΣΤΣΕΝΚΟ
  • [26] ΠΕΘΑΝΕ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ
  • [27] ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ
  • [28] Ο ΜΑΧΜΟΥΝΤ ΑΜΠΑΣ ΟΔΗΓΕΙ ΤΗΝ "ΚΟΥΡΣΑ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
  • [29] Ο ΜΑΡΟΥΑΝ ΜΠΑΡΓΟΥΤΙ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
  • [30] 4ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
  • [31] ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΟΙΝΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [32] ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ Ο
  • [33] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ
  • [34] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

  • [01] ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝOMΙΚΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΙΝΗΣΕ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    Βρυξέλλες, 1 Δεκεμβρίου 2004 (15:00 UTC+2)

    Διαδικασία παράβασης για την Ελλάδα, με αφορμή τα λάθη και τις ανεπάρκειες στην παροχή των δημοσιονομικών στοιχείων κατά τα παρελθόντα έτη, κίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως τονίζεται σε έκθεσή της, που υποβλήθηκε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

    Στην έκθεσή της, η Κομισιόν διαπιστώνει τις αδυναμίες στην υποβολή δημοσιονομικών στοιχείων από τις ελληνικές αρχές, τις ανεπάρκειες στην παροχή των στοιχείων αυτών από την Eurostat και τα όρια του σημερινού συστήματος υποβολής και παροχής στοιχείων στο σύνολό του.

    Απαρχή της έκθεσης αποτέλεσε η αναθεώρηση του ελλείμματος ως ποσοστού του ΑΕΠ της Ελλάδας, όχι μόνο για το 2003 αλλά και για όλα τα έτη από το 1997, ως αποτέλεσμα προηγούμενων ενεργειών της Eurostat και πρωτοβουλίας της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

    Η Επιτροπή εκτιμά ότι παρόλο που οι πληροφορίες που παρείχε η ελληνική κυβέρνηση επέτρεψαν να περιοριστούν σημαντικά τα σημεία μη συμμόρφωσης με την υποχρέωση της Ελλάδας να υποβάλλει στατιστικά στοιχεία σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΚ, η χώρα αυτή πρέπει να αντιμετωπίσει μια σειρά προβλημάτων που σχετίζονται με την υποβολή και τον έλεγχο των στοιχείων για το έλλειμμα.

    Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή κίνησε διαδικασία παράβασης, προκειμένου να αποτραπεί η διαβίβαση λανθασμένων ή ελλιπών στοιχείων στο μέλλον. Η Επιτροπή προτίθεται να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, προκειμένου να εξασφαλίσει την αξιοπιστία του στατιστικού συστήματος στο σύνολό του, ιδίως με την καθιέρωση των υψηλότερων δυνατών προτύπων ανεξαρτησίας, ακεραιότητας και ευθύνης των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών και με την ενίσχυση της ικανότητας ελέγχου και εξακρίβωσης της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ.

    Στο πλαίσιο της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος, τα κράτη μέλη υποχρεούνται να υποβάλλουν δύο φορές το χρόνο στην Επιτροπή τα στατιστικά στοιχεία για το χρέος και το έλλειμμά τους.Το Σεπτέμβριο του 2004, η ελληνική κυβέρνηση πληροφόρησε την Επιτροπή ό,τι είχε αναθεωρήσει σημαντικά τα ελλείμματα της χώρας από το 2000 έως το 2003 σε σύγκριση με τα στοιχεία που είχαν υποβληθεί το Μάρτιο.

    Κατόπιν τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε να πραγματοποιήσει λεπτομερή ανάλυση του ελλείμματος και του χρέους της Ελλάδας από το 1997 και μετά. Η τελική έκθεση της Eurostat για τα έτη 1997-2003 δείχνει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα αναθεωρήθηκε προς τα πάνω κατά 2,1% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο στην περίοδο αυτή, πράγμα που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ υπερέβαινε το 3% σε όλη τη διάρκεια της περιόδου.

    Η μη υποβολή από τις ελληνικές αρχές στατιστικών στοιχείων σύμφωνα με το άρθρο 3 του πρωτοκόλλου για τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, το οποίο προσαρτάται στη Συνθήκη ΕΚ, με τον κανονισμό 3605/93 του Συμβουλίου για την εφαρμογή του εν λόγω πρωτοκόλλου και με τον κανονισμό 2223/96 του Συμβουλίου περί ευρωπαϊκού συστήματος εθνικών και περιφερειακών λογαριασμών της Κοινότητας (ΕΣΟΛ 95), οδήγησε την Επιτροπή να απευθύνει επίσημη προειδοποιητική επιστολή στις ελληνικές αρχές.

    Η κατάσταση αυτή αντικατοπτρίζει την ύπαρξη έμμονων συστημικών κινδύνων στις σχετικές υπηρεσίες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, με μακροχρόνιες επιπτώσεις τόσο για την ειδική όσο και τη γενική ικανότητα τήρησης της ανωτέρω νομοθεσίας.

    Στο πλαίσιο της αναθεώρησης των ελληνικών στοιχείων, η Επιτροπή εξέδωσε επίσης ανακοίνωση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο στην οποία εξηγεί πώς δημιουργήθηκε η κατάσταση αυτή και αναλύει τις αδυναμίες του συστήματος ώστε να αποφευχθεί η επανεμφάνιση παρόμοιων προβλημάτων.

    Η Επιτροπή προτίθεται να υποβάλει σύντομα προτάσεις με στόχο τη βελτίωση του πλαισίου στατιστικής διακυβέρνησης προκειμένου να εξασφαλιστούν τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα τόσο όσον αφορά την ανεξαρτησία, την ακεραιότητα και την ευθύνη των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών όσο και την ικανότητα ελέγχου και εξακρίβωσης της Εurostat. Η τελική έκθεση της Eurostat για τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας είναι διαθέσιμη στην ακόλουθη διεύθυνση:

    //epp.eurostat.cec.eu.int/cache/ITY_PUBLIC/GREECE/EN/GREECE-EN.PDF._">http://epp.eurostat.cec.eu.int/cache/ITY_PUBLIC/GREECE/EN/GREECE-EN.PDF._

    [02] Η ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑMΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

    Άγκυρα, 1 Δεκεμβρίου 2004 (11:35 UTC+2)

    Η προεδρία της τουρκικής κυβέρνησης αμφισβητεί για μια ακόμη φορά την οικουμενικότητα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου με αφορμή το γεύμα που παραθέτει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα Μαρκ Εντελμαν με την ευκαιρία της επίσκεψης των προερχόμενων από τις ΗΠΑ Αρχόντων του Πατριαρχείου. Με επείγουσα εγκύκλιο τη οποία απέστειλε χτες ο γενικός γραμματέας της προεδρίας της κυβέρνησης Ομέρ Ντίντζερ στους αποδέκτες πρόσκλησης ζητά να μην ανταποκριθούν στην πρόσκληση διότι στο προσκλητήριο αναφέρεται ότι το γεύμα τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα «Μιλλιέτ» η κρίση σχετικά με το θέμα της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου εντείνεται με αφορμή το γεύμα που παραθέτει αύριο ο Αμερικανός πρέσβης Μαρκ Έντελμαν με την ευκαιρία της επίσκεψης που πραγματοποιούν σήμερα και αύριο στη Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα οι προερχόμενοι από τις ΗΠΑ Άρχοντες του Πατριαρχείου. Η «Μιλλιέτ» επισημαίνει ότι μετά από τους βουλευτές αντέδρασε και η προεδρία της κυβέρνησης δίνονται μια διάσταση στη συζήτηση σχετικά με την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου με τον ισχυρισμό ότι δεν αναγνωρίζεται από τη συνθήκη της Λοζάννης.

    [03] ΓΚΙΟΥΛ ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ: ΠΡΩΤΑ ΛΥΣΗ, ΜΕΤΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

    Αγκυρα, 1 Δεκεμβρίου 2004 (19:04 UTC+2)

    Η Τουρκία δεν μπορεί να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία πριν από την επίλυση του Κυπριακού, διεμήνυσε, σήμερα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Αμπντουλλάχ Γκιούλ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

    Μιλώντας μετά τη συνάντηση με τον Σλοβένο ομόλογό του, Ιβο Βάιγκλ, ο κ. Γκιούλ υποστήριξε ότι η πολιτική της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο είναι ξεκάθαρη και πρόσθεσε: «Η θέση μας πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι φανερή. Δεν φαίνεται προς το παρόν να υπάρχει λύση και δεν θα υπάρχει αναγνώριση πριν από τη λύση».

    [04] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS ΣΗΜΕΡΑ

    Νέα Υόρκη, 1 Δεκεμβρίου 2004 (07:24 UTC+2)

    Σήμερα η παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τονι Μπλερ δήλωσε ότι τα προβλήματα της Αφρικής και του AIDS θα είναι άμεση προτεραιότητα του, όταν η Βρετανία αναλάβει την προεδρία των 7+1 πιο οικονομικά αναπτυγμένων χωρών της γης.

    Οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών για την πορεία εξάπλωσης της ασθένειας είναι δυσοίωνες, ενώ γίνεται επιτακτική η άμεση λήψη μέτρων.

    Σε πολλές πρωτεύουσες χωρών έχουν οργανωθεί happenings με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου κατά της ασθένειας, αλλά και την ενημέρωση για την πρόληψή της.

    [05] Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ Β. ΠΑΠΠΑ

    Νέα Υόρκη, 1 Δεκεμβρίου 2004 (21:06 UTC+2)

    Τιμητικό δίπλωμα απένειμε η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, στον βουλευτή Χαλκιδικής και γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού της ΝΔ, Βασίλη Πάππα, για την προσφορά του στην ομογένεια.

    Η απονομή πραγματοποιήθηκε σε ειδική εκδήλωση στο «Σταθάκειο Κέντρο» της Νέας Υόρκης για τη συμπλήρωση 66 χρόνων από την ίδρυση της Ομοσπονδίας.

    [06] ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS

    Aθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2004 (21:03 UTC+2)

    Την πολιτισμική διάσταση του προβλήματος του ΑIDS επισήμανε ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης σε δήλωσή του με αφορμή τη σημερινή ημέρα κατά του AIDS.

    "1η Δεκεμβρίου, ημέρα κατά του AIDS ενός προβλήματος που είναι ιατρικό, είναι κοινωνικό και στη δική μου τη συνείδηση κατ' εξοχήν είναι πολιτισμικό, αφού ο πολιτισμός μιας κοινωνίας και ενός λαού κρίνεται και βαθμολογείται από το πώς συμπεριφερόμεθα απέναντι στους κοινωνικά αποκλεισμένους ανθρώπους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κακλαμάνης.

    [07] ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Ο Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ

    Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2004 (21:03 UTC+2)

    Στις Βρυξέλλες, μεταβαίνει αύριο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, θα συζητηθούν μεταξύ άλλων θέματα σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Μετά το πέρας των συνομιλιών, οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν με τους ομόλογούς τους Υπουργούς των Δυτικών Βαλκανίων, προκειμένου να συζητήσουν για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και την προστασία των συνόρων.

    [08] ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΕΝΑΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

    Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2004 (20:59 UTC+2)

    Την ανάδειξη και την προώθηση ενός κοινού πλαισίου για την επιβίωση, την ανάπτυξη και την ευημερία των Αιγαιοπελαγιτών θέτουν ως κοινή προτεραιότητα η Ε.Ν.Α.Ε. και οι Νομάρχες του Αιγαίου. Σε κοινή διακήρυξή τους τονίζουν ότι είναι επιτακτική ανάγκη η επίλυση του ακτοπλοϊκού προβλήματος. Παράλληλα ζητούν την υιοθέτηση και εφαρμογή γενναίων μέτρων, στο πλαίσιο δέσμης νησιωτικών πολιτικών.

    "Η Ε.Ν.Α.Ε και οι Νομάρχες του Αιγαίου, έχουμε μια ιστορία να υπερασπιστούμε, μια εθνική συνείδηση να διαφυλάξουμε, μια αξιοπρέπεια να διατηρήσουμε. Εκφράζουμε την κοινή μας αγωνία για του Αιγιοπελαγίτες, που μπροστά στο αδιέξοδο της απομόνωσης και του περιθωρίου, ακολουθούν ξανά τους δρόμους της μετανάστευσης. Αυτό εμείς δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Δεν πρέπει η Πολιτεία να το ανεχθεί" αναφέρει η κοινή διακήρυξη.

    Υπογραμμίζεται εξάλλου η ανάγκη ενός σε βάθος προβληματισμού και ενός ειλικρινή διαλόγου με ισότιμους συνομιλητές την Πολιτεία, τα κόμματα, την Αυτοδιοίκηση, τους κοινωνικούς φορείς και τον επιχειρηματικό κόσμο.

    Ιδιαίτερα σε ότι αφορά το ακτοπλοϊκό πρόβλημα η ΕΝΑΕ και οι νομάρχες ζητούν την καθιέρωση σε ετήσια τουλάχιστον βάση δρομολογίων τα οποία θα εξασφαλίζουν την καθημερινή σύνδεση των νησιών από και προς το κέντρο, την εκτέλεση των δρομολογίων από πλοία με καθορισμένες προδιαγραφές, την ενίσχυση της ενδοεπικοινωνίας με καθημερινή διασύνδεση των μικρών νησιών με τα μεγαλύτερα και με τις έδρες των νομών, την ενίσχυση της διασύνδεσης των νησιών του Αιγαίου με την Κεντρική, τη Βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη, την επανεξέταση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου στην κατεύθυνση επίτευξης των παραπάνω στόχων και την ειδική μέριμνα του Κράτους για τη βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων σ' όλα τα νησιά.

    Tέλος η ΕΝΑΕ και οι νομάρχες του Αιγαίου γνωστοποιούν ότι θα συμμετέχουν στην κινητοποίηση που θα γίνει στις 16 Δεκεμβρίου στον Πειραιά.

    [09] ΔΗΛΩΣΗ ΚΟΝΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΦΑΓΕΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

    Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2004 (20:54 UTC+2)

    Σύσκεψη υπό την προεδρία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρου Κοντού, για το θέμα των σφαγειοτεχνικών υποδομών της χώρας μας, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν τα εξής:

    1) Για τα 85 σφαγεία που διαθέτουν κωδικό αριθμό έγκρισης, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, να ενταθούν οι έλεγχοι από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, έτσι ώστε να συνεχιστεί η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεών τους. Ήδη από τα παραπάνω σφαγεία εγκρίθηκε αίτημα χρηματοδότησης για βελτίωση 16 σφαγειοτεχνικών εγκαταστάσεων.

    2) Για τα 110 σφαγεία τα οποία διαθέτουν άδεια λειτουργίας για διάθεση των προϊόντων τους στην τοπική αγορά, σύμφωνα με την Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία, αλλά δεν διαθέτουν κωδικό αριθμό έγκρισης, αποφασίστηκε επίσης να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να ενταθούν οι έλεγχοι, επισημαίνοντας συγχρόνως και τυχόν ελλείψεις σε υποδομές, για τη βελτίωση των οποίων μπορούν να τύχουν χρηματοδότησης από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Ήδη εγκρίθηκε αίτημα χρηματοδότησης για βελτίωση 17 εγκαταστάσεων, αριθμός ο οποίος δεν κρίνεται ικανοποιητικός.

    3) Παράλληλα, έχει δοθεί έγκριση για ίδρυση 13 νέων σφαγειοτεχνικών εγκαταστάσεων.

    Τέλος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός, δήλωσε ότι «παρά τα προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας της γεωγραφικής διαμόρφωσης του εδάφους καθώς και των αργών ρυθμών που επί σειρά ετών κινηθήκαμε, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε, σε όσο το δυνατόν μικρότερο διάστημα να εκσυγχρονιστούν τα σφαγεία στη χώρα μας, προκειμένου να διασφαλίζονται πλήρως οι συνθήκες υγιεινής και σφαγής των ζώων και αφετέρου να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η εικόνα της χώρας μας απέναντι στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.».

    [10] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥ. ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ

    Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2004 (20:37 UTC+2)

    Την άποψη ότι «με τις δυσμενείς συνέπειες του Κοινοτικού Κανονισμού, που άκριτα απεδέχθη η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και παρά τις δικές μας διαφωνίες, πληρώνουμε αμαρτίες άλλων», εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Μπασιάκος, σε δήλωσή του με αφορμή την κριτική που ασκήθηκε για την απόφαση της αρμόδιας Διαχειριστικής Επιτροπής της ΕΕ για την παραγωγή του βαμβακιού.

    «Είναι λυπηρό το γεγονός ότι όσοι ασκούν κριτική για την απόφαση της αρμόδιας Διαχειριστικής Επιτροπής της Ε. Ε. να επιβάλλει με τα δικά της προσωρινά στοιχεία προσαύξηση 12% (εντός των επιτρεπομένων ορίων 7,5%-15%) στη δηλωθείσα απ' την Κυβέρνηση ποσότητα βάμβακος των 1.103.000 τον., είναι εκείνοι που, για τους δικούς τους λόγους, με δηλώσεις τους τον τελευταίο καιρό εκτιμούσαν σε υψηλά επίπεδα την παραγωγή και επηρέασαν την Επιτροπή, σε αντίθεση με την Κυβέρνηση και με τους εκπροσώπους 32 από τις 34 συνεταιριστικές οργανώσεις βαμβακοπαραγωγικών περιοχών της χώρας, που δήλωναν κατηγορηματικά ότι η παραγωγή θα διαμορφωθεί περίπου στο 1.103.000 τόνους», ανάφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Τέλος, επισήμανε ότι η προσωρινή εκτίμηση της Διαχειριστικής Επιτροπής δεν επηρεάζει το ύψος της τελικής παραγωγής του Απριλίου 2005 και κατά συνέπεια το ύψος των τελικών κοινοτικών εισροών που εάν πράγματι η παραγωγή μας φτάσει τελικώς στους 1.100.000 τόνους θα ανέρχεται στα 707 εκατ. ευρώ περίπου. «Το ποσό αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο από τα 633 εκατ. ευρώ που εισπράξαμε από τις κοινοτικές εισροές πέρσι», πρόσθεσε.

    [11] ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΟΟΣΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Δ. ΣΙΟΥΦΑ

    Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2004 (19:57 UTC+2)

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, έλαβε επιστολή από τον αναπληρωτή γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Herwing Schlogl, στην οποία προτείνεται η ανάληψη από τη χώρα μας ηγετικού ρόλου στις εργασίες του διεθνούς αυτού οργανισμού για την προώθηση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές με τη συμβολή της στην εκπόνηση σχετικής μελέτης και τη διοργάνωση στην Ελλάδα Διεθνούς Διάσκεψης για το θέμα αυτό.

    Στην επιστολή του αυτή, που είναι απάντηση σε δύο επιστολές του κ. Σιούφα προς τον ΟΟΣΑ, με πρόταση να φιλοξενήσει η Ελλάδα την 3η Υπουργική Διάσκεψη του ΟΟΣΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα, ο κ. Schlogl συγχαίρει τον Έλληνα υπουργό Ανάπτυξης για την ομιλία του με θέμα «Μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην παγκόσμια οικονομία» που ανέπτυξε κατά τη συμμετοχή του στη 2η Υπουργική Διάσκεψη του ΟΟΣΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Κωνσταντινούπολη από 3 - 5 Ιουνίου 2004.

    Επίσης, στην ίδια επιστολή ο αναπληρωτής γραμματέας του ΟΟΣΑ ενημερώνει τον κ. Σιούφα ότι δεν προβλέπεται τη χρονική αυτή στιγμή η διοργάνωση 3ης Υπουργικής Διάσκεψης του ΟΟΣΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αντιπροτείνει την ανάληψη από την Ελλάδα ηγετικού ρόλου στις εργασίες του διεθνούς αυτού οργανισμού για την προώθηση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές με τη συμβολή της στην εκπόνηση σχετικής μελέτης και τη διοργάνωση στη χώρα μας Διεθνούς Διάσκεψης για το θέμα αυτό.

    [12] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΟΤΡΙΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

    Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2004 (19:38 UTC+2)

    «Στο πλαίσιο του προγράμματος ΟΣΔΕ 2004 - τομέας εκτάσεις, έχουν υποβάλει φέτος αιτήσεις για οικονομική ενίσχυση 262.765 παραγωγοί», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Μπασιάκος, σχετικά με την εξέλιξη της καταβολής των οικονομικών ενισχύσεων για τις αροτριαίες καλλιέργειες (ΟΣΔΕ 2004-τομέας εκτάσεις) στους δικαιούχους αγρότες.

    Οι παραγωγοί αυτοί είναι δικαιούχοι οικονομικών ενισχύσεων για καλλιέργεια:

    σκληρού σίτου, λοιπών σιτηρών, πρόσθετης ενίσχυσης ποιότητας σκληρού σίτου, αραβόσιτου, ελαιούχων σπόρων, πρωτεϊνούχων σπόρων, αγρανάπαυσης και οσπριοειδών.

    «Δεδομένου ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία ελέγχων από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, όπως προβλέπουν οι ισχύουσες κοινοτικές και εθνικές διατάξεις, η κυβέρνηση αποφάσισε την καταβολή προκαταβολής σε ποσοστό 70% στους 232.000 (88,5%) δικαιούχους ενισχύσεων συνολικού ύψους 302.000.000 από σύνολο αιτούντων 262.765 για τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τώρα οι διαδικασίες διασταύρωσης και ελέγχων», δήλωσε ο κ. Μπασιάκος και πρόσθεσε:

    «Οι υπόλοιποι 30.000 περίπου καλλιεργητές θα εισπράξουν το σύνολο της δικαιούμενης ενίσχυσης μόλις ολοκληρωθούν οι έλεγχοι από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και αποσταλούν τα σχετικά δικαιολογητικά στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Τότε θα εξοφληθούν για το υπόλοιπο ποσό (30%) και όλοι οι δικαιούχοι αγρότες».

    Τέλος, όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η πληρωμή αυτών των προκαταβολών θα πραγματοποιηθεί με ταμιακή διευκόλυνση μέσω ΑΤΕ, όπως έγινε και στους δικαιούχους ενισχύσεων ρυζιού, και η καταβολή των ενισχύσεων στους δικαιούχους αγρότες θα γίνει με πίστωση των ατομικών τους λογαριασμών την Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου 2004.

    [13] ΥΠ.ΑΝ:ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΥΨΟΥΣ 355,303 ΕΥΡΩ ΣΕ 9 ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

    Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2004 (16:53 UTC+2)

    Εννέα αποφάσεις με τις οποίες επιβάλλονται πρόστιμα συνολικού ύψους 355,303 ευρώ σε πρατήρια υγρών καυσίμων, υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, ύστερα από εισήγηση του αρμόδιου γενικού γραμματέα, Νίκου Στεφάνου.

    Πρόκειται για πρατήρια από τα οποία ελήφθησαν δείγματα καυσίμων, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, από τα Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΚΕΔΑΚ), τα οποία παρουσίαζαν αποκλίσεις από τις ισχύουσες προδιαγραφές.

    Όπως είχε ανακοινωθεί την 6 Οκτωβρίου 2004 κατά την υπογραφή εννέα ακόμα αποφάσεων επιβολής πρόστιμων, συνολικού ύψους 434.222 ευρώ σε πρατήρια υγρών καυσίμων, πλέον η επιβολή προστίμων, συνοδεύεται από πλήρη στοιχεία των πρατηρίων (σήμα, επωνυμία, διεύθυνση, πρόστιμο) όπου σημειώθηκαν οι παραβάσεις.

    Αναλυτικότερα, τα πρόστιμα αυτά επιβλήθηκαν στα εξής πρατήρια υγρών καυσίμων: -BP Λ. Αθηνών 39, Καλύβια ΒΙΚΑΤΟΥ ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΣΥΖ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ 31.911 Πετρέλαιο κίνησης με υψηλή συγκέντρωση θείου (υπέρβαση μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου συγκέντρωσης θείου κατά 14,3%)

    -ΒΡ Λ. Αθηνών 39, Καλύβια ΒΙΚΑΤΟΥ ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΣΥΖ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ 37.407 Βενζίνη με υποκατάστατο μολύβδου LRP νοθευμένη με απλή αμόλυβδη βενζίνη σε ποσοστό 13%

    -ΕΚΟ Θηβών 256, Αιγάλεω ΓΚΙΟΚΑΣ Δ. - ΜΑΡΑΒΕΛΙΑΣ Ν. ΟΕ 67.467 Πετρέλαιο κίνησης με υψηλή συγκέντρωση θείου (υπέρβαση μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου συγκέντρωσης θείου κατά 94,3%)

    -BP Λ. Καρέα 24, Βύρωνας ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ Δ. - ΛΙΓΓΕΡΙΔΟΥ Θ. ΟΕ 38.889 Βενζίνη με υποκατάστατο μολύβδου LRP νοθευμένη με απλή αμόλυβδη βενζίνη σε ποσοστό 15%

    -ΕΚΟ Λ. Σαλαμίνος 200, Κερατσίνι ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ 35.185 Βενζίνη με υποκατάστατο μολύβδου LRP νοθευμένη με απλή αμόλυβδη βενζίνη σε ποσοστό 10%

    -ΕΚΟ Αχαρνών 350, Αθήνα ΚΑΡΤΑΛΙΑΣ Α. - ΣΙΔΕΡΗΣ Α. ΟΕ 41.111 Βενζίνη με υποκατάστατο μολύβδου LRP νοθευμένη με απλή αμόλυβδη βενζίνη σε ποσοστό 18%

    -ΒΡ Μεσογείων 379, Αγ. Παρασκευή ΠΟΥΝΗ ΜΙΛΤ. ΧΑΡΟΥΛΑ 32.222 Βενζίνη με υποκατάστατο μολύβδου LRP νοθευμένη με απλή αμόλυβδη βενζίνη σε ποσοστό 6%

    -SHELL Λ. Αθηνάς 43, Καβούρι ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΠΡΟΚ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 35.926 Βενζίνη με υποκατάστατο μολύβδου LRP νοθευμένη με απλή αμόλυβδη βενζίνη σε ποσοστό 11%

    -ΕΤΕΚΑ Π. Ράλλη 176, Νίκαια ΤΖΙΜΑΣ ΚΟΣΜΑΣ & ΣΙΑ ΟΕ 35.185 Βενζίνη με υποκατάστατο μολύβδου LRP νοθευμένη με απλή αμόλυβδη βενζίνη σε ποσοστό 10%

    Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης, Νίκος Στεφάνου, διαβίβασε δύο φακέλους επιτόπιων ελέγχων των Κλιμακίων Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων στον Εισαγγελέα Αγορανομίας Αθηνών, καθώς κατά τον έλεγχο του δείγματος βυτιοφόρου διαπιστώθηκαν αποκλίσεις από τις ισχύουσες προδιαγραφές.

    Με την ευκαιρία των αποφάσεων αυτών, από το υπουργείο Ανάπτυξης επισημαίνεται ότι η αναβάθμιση των ΚΕΔΑΚ και η διεύρυνση του ελεγκτικού τους έργου αποτελεί κεντρικό στόχο της πολιτικής ηγεσίας του. Στη σωστή λειτουργία των ΚΕΔΑΚ το υπουργείο Ανάπτυξης στηρίζει μεγάλο μέρος της προσπάθειας για τον περιορισμό παράνομων δραστηριοτήτων στη διακίνηση και τη διάθεση πετρελαιοειδών, με στόχο τη διαφάνεια στη λειτουργία της συγκεκριμένης αγοράς και την προστασία του καταναλωτή. Η απρόσκοπτη λειτουργία των ΚΕΔΑΚ, σε όλες τις φάσεις της ελεγκτικής διαδικασίας, αποτελεί υποχρέωση των ελεγχομένων, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3054/2002.

    [14] ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2004 (16:47 UTC+2)

    Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν σήμερα Τετάρτη στη Σοφοκλέους και λίγα λεπτά της ώρας πριν από τη λήξη των συναλλαγών ο Γενικός Δείκτης τιμών των μετοχών γύρισε σε θετικό πρόσημο, παραμένοντας πάνω από το επίπεδο των 2.650 μονάδων, εξέλιξη ιδιαίτερα ενθαρρυντική για μελλοντική πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί.

    Αναλυτικότερα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Σοφοκλέους, εν μέσω διακυμάνσεων, που διήρκησαν καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, έκοψε το νήμα των συναλλαγών σημειώνοντας ήπια άνοδο κατά 0,04% και διαμορφώθηκε στις 2.655,95 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά, ο δείκτης υποχώρησε έως το επίπεδο των 2.647,02 μονάδων, ενώ σκαρφάλωσε και μέχρι τη ζώνη των 2.660,47 μονάδων.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Σημαντική υποχώρηση, σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση, εμφάνισε σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος ανήλθε στο ποσό των 152,2 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 25.638.121,75 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων. Μεταξύ των πακέτων που συναλλάχθησαν ξεχώρισαν εκείνα της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 11.286.547,25 ευρώ, στα 11,77 ευρώ και της Motor OIL, αξίας 3.353.206,00 ευρώ, στα 10,10 ευρώ.

    Σχετικά ισορροπημένο ήταν το ισοζύγιο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ, με τις 132 από αυτές να διαγράφουν ανοδική τροχιά, έναντι 153 πτωτικών και 135 αμετάβλητων.

    Της ανόδου ηγήθηκαν οι μετοχές των εταιριών INTERSONIC (17,14%), ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ (11,80%) και ΙΝΤΕΑΛ (10,53%). Στον αντίποδα, σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τίτλοι των ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΖΩΗΣ (17,42%), ΕΛΒΙΕΜΕΚ (7,69%) και ΖΑΜΠΑ (7,08%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΕΙΚΤΟΒΑΡΕΙΣ ΚΛΑΔΟΙ

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με εκείνους που απαρτίζουν την περιφέρεια να έχουν αποσπάσει τη σκυτάλη της ανόδου από τα βαριά χαρτιά.

    Ειδικότερα, ο Small Cap 80 της μικρής κεφαλαιοποίησης και ο Mid 40 της μέσης ενισχύθηκαν αντίστοιχα κατά 0,79% και 0,76%, ενώ στον αντίποδα, πτωτικά κινήθηκαν ο εικοσάρης των επιλεγμένων blue chips και ο FTSE/ASE 140, υποχωρώντας κατά 0,24% ο πρώτος και 0,06% ο δεύτερος.

    Αντίθετη πορεία ακολούθησαν και οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών, με το μεν πρώτο να υποχωρεί κατά 0,62% και το δε δεύτερο να ενισχύεται σε ποσοστό 0,69%.

    Η πτώση των τραπεζών είναι απόρροια των πιέσεων στις μετοχές των ΑΤΕ (1,62%), ΕΓΝΑΤΙΑ (1,30%), ALPHA BANK (1,10%) και της ΕΤΕ (1,29%). Η άνοδος στις τηλεπικοινωνίες οφείλεται στην επικράτηση των αγοραστών στις μετοχές των εταιριών του ΟΤΕ (+1,13%) και της Cosmote (+0,15%), που αντιστάθμισαν τις πιέσεις που εκδηλώθηκαν στους τίτλους των ΛΑΝ ΝΕΤ (-1,87%) και της Forthnet (-0,39%).

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν οι επιμέρους και κλαδικοί δείκτες, με την πλάστιγγα να γέρνει προς τους ανοδικούς, αφού σε πτωτική τροχιά τέθηκαν μόνον οι πέντε από τους συνολικά 22. Πτωτικά κινήθηκαν οι δείκτες των επενδύσεων (0,85%), μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων (0,60%), της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (0,52%), των τροφίμων και ποτών (0,19%) και του λιανικού εμπορίου (0,08%).

    Εντυπωσιακή άνοδο κατά 4,02% σημείωσε ο δείκτης των κατασκευαστικών, με αιχμή του δόρατος τις αυξημένες τοποθετήσεις στις μετοχές των εταιριών ΤΕΡΝΑ (5,90%), J & P ΑΒΑΞ (4,21%) και της ΙΝΤΡΑΚΑΤ (3,03%).

    Κέρδη άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας σημείωσαν κατά σειρά οι δείκτες των ειδών λύσεων-πληροφορικής (1,73%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (1,46%), των βασικών μετάλλων (1,24%), του χονδρικού εμπορίου (1,09%) και των ασφαλειών (1,06%).

    Κατά 0,56% ενισχύθηκε ο δείκτης της πληροφορικής και ακολούθησαν οι κλάδοι των βιομηχανιών (0,47%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (0,45%), των συμμετοχών (0,42%), των διυλιστηρίων (0,30%) και της παράλληλης αγοράς (0,23%).

    [15] ΟΙ ΗΠΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Ουάσινγκτον, 1 Δεκεμβρίου 2004 (21:05 UTC+2)

    H Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ παραχώρησε κωδικούς στα παράνομα αεροδρόμια της κατεχόμενης Κύπρου, μετέδωσε το Mega Channel.

    Οπως επισήμανε η γερουσιαστής Ολυμπία Σνόου σε επιστολές που έστειλε στους υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ο κωδικός του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου είναι RC 46 και ο κωδικός το παράνομου αεροδρομίου του Λευκονίκου RC 47.

    Το αεροδρόμιο του Λευκονίκου χτίστηκε το 1983 με χρήματα της κυβέρνησης Ρίγκαν.

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ερώτηση δημοσιογράφων για το θέμα είπε ότι δεν το έχει υπόψη του. Πρόσθεσε, δε, ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν αναγνωρίζει την «ΤΔΒΚ».

    Διπλωματική πηγή δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ότι η αναγνώριση των παράνομων αεροδρομίων είναι προπομπός για το τι θα ακολουθήσει σε περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία θέσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    [16] ΔΕΝ ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΜΑΧΗ Ο ΜΠΑΣΕΣΚΟΥ

    Βουκουρέστι, 1 Δεκεμβρίου 2004 (21:01 UTC+2)

    Αποφασισμένος να συνεχίσει τη «μάχη» για την προεδρία, παρά το γεγονός πως δεν αποδέχεται τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, δήλωσε ο Τράιαν Μπασέσκου, ο οποίος θα διεκδικήσει την προεδρία της Ρουμανίας στον β' γύρο των εκλογών, στις 12 Δεκεμβρίου, με αντίπαλο τον Αντριαν Ναστάζε, ο οποίος επικράτησε στον α' γύρο.

    Ο Ναστάζε, μιλώντας σήμερα στην πόλη Αλμπα Ιουλία, στην κεντρική Ρουμανία, όπου βρέθηκε με την ιδιότητα του πρωθυπουργού προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις της εθνικής γιορτής των Ρουμάνων, κάλεσε τον αντίπαλό του να εγκαταλείψει τη «μάχη» για την προεδρία, καθώς, όπως είπε, ηττήθηκε στον α' γύρο.

    Ο Ναστάζε έχει προβάδισμα 7 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τον αντίπαλό του, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, η οποία απέρριψε το αίτημα των δυνάμεων του συνασπισμού της αντιπολίτευσης για επανάληψη της διαδικασίας, λόγω νοθείας.

    «Θα μετάσχω στην εκλογή της 12ης Δεκεμβρίου» δήλωσε ο Μπασέσκου, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, τα οποία θεωρεί ότι ήταν αποτέλεσμα νοθείας.

    Επίθεση κατά του Μπασέσκου εξαπέλυσε και ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος πρωθυπουργός από τη συμμαχία PSD-PUR, που επικράτησε στις βουλευτικές εκλογές, Μίρτσεα Γκεοάνα.

    Ο Γκεοάνα κατηγόρησε τον Μπασέσκου ότι σπιλώνει την εικόνα της Ρουμανίας στο εξωτερικό, ζητώντας την επανάληψη των εκλογών.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 1 Δεκεμβρίου 2004 (20:48 UTC+2)

    Δεκαοχτώ μέλη, εκ των οποίων οι 14 θα είναι υπουργοί και οι 4 αντιπρόεδροι, θα έχει η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

    Στο νέο κυβερνητικό σχήμα, η Ενωση Σοσιαλδημοκρατών (SDSM), αναμένεται να έχει οχτώ υπουργούς, το Κόμμα Δημοκρατικής Ενταξης (DUI), πέντε, δηλαδή έναν περισσότερο από ό,τι στην προηγούμενη κυβέρνηση και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες τέσσερις.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Ενωση Σοσιαλδημοκρατών θα διατηρήσει υπό τον έλεγχό της τα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Οικονομίας και Πολιτισμού, ενώ αναμένεται να λάβει, επίσης, τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας, που στην προηγούμενη κυβέρνηση διοικούσαν στελέχη του DUI.

    Μετά δε και τη θετική απάντηση της Ραντμίλα Σεκερίνσκα για συμμετοχή στην κυβέρνηση, η Ενωση Σοσιαλδημοκρατών διατηρεί και το υπουργείο για την ευρωπαϊκή ένταξη, καθώς και μια από τις θέσεις της αντιπροεδρίας στην κυβέρνηση.

    Το DUI θα αναλάβει τα χαρτοφυλάκια των υπουργείων Οικονομίας, Γεωργίας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Παιδείας και Μεταφορών και Επικοινωνιών.

    Τα υπουργεία που θεωρούνται σίγουρα για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες είναι το Αμυνας και το Περιβάλλοντος. Από το ίδιο κόμμα θα προέρχεται κι ένας υπουργός Ανευ Χαρτοφυλακίου.

    [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Σκόπια, 1 Δεκεμβρίου 2004 (20:47 UTC+2)

    Η πορεία της ΠΓΔΜ, της Αλβανίας και της Κροατίας, δηλαδή των χωρών του Χάρτη της Αδριατικής, προς το ΝΑΤΟ συζητήθηκε στη συνάντηση των προέδρων των χωρών αυτών με τον Γενικό Γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γιαπ Ντε Χοπ Σέφερ, που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στο περιθώριο της 50ης Γενικής Συνόδου της Συμμαχίας, στη Ρώμη.

    Οι πρόεδροι της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, της Αλβανίας, Αλφρεντ Μοϊσίου, και της Κροατίας, Στίπε Μέσιτς, ανέπτυξαν στον ΓΓ του ΝΑΤΟ τις προετοιμασίες και τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει οι κυβερνήσεις των χωρών τους στο πλαίσιο της πορείας τους προς το ΝΑΤΟ.

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ κ. Τσερβένκοφσκι, μιλώντας στα ιταλικά ΜΜΕ, κάλεσε τους Ιταλούς επιχειρηματίες να αυξήσουν τις επενδύσεις στη χώρα του, διότι, όπως είπε, υπάρχει σταθερότητα και οι προϋποθέσεις είναι ευνοϊκές.

    Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ΠΓΔΜ θα λάβει το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στα τέλη του 2005 ή στις αρχές του 2006.

    [19] ΜΝΗΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σκόπια, 1 Δεκεμβρίου 2004 (20:42 UTC+2)

    Μνημείο για τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Γκιέργκι Καστριότι (Σκέντερμπεγκ) θα ανεγερθούν στα Σκόπια, με απόφαση του Δήμου.

    Στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ θα ανεγερθούν, επίσης, μνημεία για τον Ιουστινιανό, τον τσάρο Σαμουήλ και άλλους ηγέτες της νεώτερης ιστορίας.

    Σημειώνεται ότι στο Τζέμπαρ, στο δυτικό τμήμα της ΠΓΔΜ, υπάρχει ήδη άγαλμα μεγάλων διαστάσεων του Καστριότι.

    [20] ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 1 Δεκεμβρίου 2004 (20:41 UTC+2)

    Στην πλήρη αξιοποίηση των Ολυμπιακών έργων προχωρά η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό τόνισε σήμερα σε διημερίδα η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

    «Μας ενδιαφέρει η διεύρυνση και η αξιοποίηση της θετικής Ολυμπιακής εικόνας της Ελλάδος στο εξωτερικό και στην προσέλκυση κεφαλαίων, επενδύσεων, νέων τεχνολογιών, καινοτόμων υπηρεσιών, νέων μορφών τουρισμού, μεγάλων αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων», τόνισε η κ. Πετραλιά και συνέχισε: «Ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολές και οδηγίες σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία ώστε να ανοίξουν οι νέοι δρόμοι ανάπτυξης για την Ελλάδα και τους Έλληνες».

    Τέλος, η κ. Πετραλιά είπε ότι ήδη άρχισαν να εξαγγέλλονται οι διαδικασίες εφαρμογής του σχεδίου, "με προσκλήσεις ενδιαφέροντος και με οποιοδήποτε ενέργειες που πρώτα και πάνω απ' όλα έχουν τη σφραγίδα της διαφάνειας και της κοινωνικής αποδοχής".

    [21] Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 1 Δεκεμβρίου 2004 (18:48 UTC+2)

    Στην τελική ευθεία μπαίνει η προετοιμασία της Ορεστιάδας ενόψει της αναμέτρησης με τον ΠΑΟΚ για το πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας του βόλεϊ. Ο Τάσος Κουμπλής δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα τραυματισμών, εκτός από το...μόνιμο πρόβλημα του Ίλια Νίκολιτς, η κατάσταση του οποίου πάντως βελτιώνεται καθημερινά.

    Ο ακραίος παίκτης της Ορεστιάδας υποβλήθηκε χθες (Τρίτη) σε μαγνητική τομογραφία και το προπονητικό τιμ της ακριτικής ομάδας περιμένει με αγωνία τα αποτελέσματα για να διαπιστώσει την βελτίωση της κατάστασης της υγείας του παίκτη, αλλά και το διάστημα, που χρειάζεται για την επανένταξή του στα αγωνιστικά πλάνα του Κουμπλή. Κάποιες μικρές ενοχλήσεις νοιώθουν στον ώμο οι Κεμανετζής και Κοέν, αλλά δεν φαίνεται να είναι κάτι σοβαρό, που θα στερήσει από τους δύο παίκτες την δυνατότητα να αγωνιστούν στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ.

    «Οι τελευταίες νίκες έχουν τονώσει το ηθικό των παικτών» δήλωσε ο προπονητής της Ορεστιάδας Τάσος Κουμπλής και συμπλήρωσε: «Θα αντιμετωπίσουμε χωρίς άγχος τον ΠΑΟΚ, γνωρίζοντας τις δυνατότητές μας, αλλά και τον τρόπο παιχνιδιού των αντιπάλων μας» κατέληξε ο έμπειρος τεχνικός.

    [22] Ν. ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ: ΒΑΤΗ Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 1 Δεκεμβρίου 2004 (18:45 UTC+2)

    Βατή χαρακτήρισε την κλήρωση του Αρη, στο κύπελλο Ελλάδος, ο εκπρόσωπος της ΠΑΕ, Νίκος Αγγελάκης. «Η κλήρωση είναι βατή, αφού αποφύγαμε πολύ μεγάλες ομάδες», ανέφερε ο κ. Αγγελάκης λίγο μετά την ανάδειξη του αντιπάλου στο κύπελλο Ελλάδας (αντιμετωπίζει τον Ατρόμητο) και συνέχισε: «Με αυτή την κλήρωση μπορούμε να βάλουμε πλώρη για την ημιτελική φάση. Η ομάδα ακολουθεί ανοδική πορεία και μέρα με την ημέρα εμφανίζουμε καλύτερη απόδοση. Μέχρι και τον Ιανουάριο θα πάμε πολύ καλύτερα».

    Το ευχάριστο για τον Αρη είναι ότι δεν θα βρεθεί στον δρόμο του μέχρι και την ημιτελική φάση ούτε ο ΠΑΟ, ούτε ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ, ενώ σε περίπτωση που οι "κίτρινοι" βρεθούν στην συγκεκριμένη φάση θα αντιμετωπίσουν τον ΠΑΟΚ εφόσον και αυτός προκριθεί.

    [23] ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΜΕ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ Η ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 1 Δεκεμβρίου 2004 (17:26 UTC+2)

    Στην Ισπανία βρίσκεται από το πρωί η ΑΕΚ προκειμένου αύριο να αντιμετωπίσει στην Ανδαλουσία τη Σεβίλλη. Το μήνυμα που έστειλαν όλοι οι παίκτες είναι ότι σε καμιά περίπτωση δεν ταξιδεύουν για τουρισμό.

    «Ολοι γνωρίζουμε ότι έχουμε δύσκολη αποστολή. Ξέρουμε την αντίπαλό μας και θεωρώ ότι έχουμε λίγες ελπίδες πρόκρισης από τον όμιλο. Το σίγουρο είναι ότι δεν πάμε στην Ισπανία για τουρισμό. Θα παλέψουμε μέχρι και το τελευταίο λεπτό», τόνισε ο άσος της ΑΕΚ Λεωνίδας Καπάνταης κατά την αναχώρηση της ομάδας του από το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

    Η ΑΕΚ αναχώρησε χωρίς τους τραυματίες Αλεχάντρο Σοάρες, Χρήστο Κόντη, τον τιμωρημένο Μπρούνο Αλβες και τον Ιβάν Ρούσεφ, ο οποίος δεν είναι απόλυτα έτοιμος. Αντίθετα στην αποστολή μετέχει κανονικά ο Νίκος Γεωργέας.

    [24] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 1 Δεκεμβρίου 2004 (16:58 UTC+2)

    Το Σάββατο στις 4.30μμ θα ξεκινήσει ο αγώνας Ολυμπιακός Μίλων για την 6η αγωνιστική της Α1 ανδρών λόγω τηλεοπτικής μετάδοσης από την ΕΤ-1. Επίσης, το παιχνίδι Ορεστιάδα - ΠΑΟΚ μετατέθηκε για την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου στις 7μμ για να καλυφθεί τηλεοπτικά από την ΕΤ-1. Σε αυτό το ματς 2ος διαιτητής αντί του κ. Θέμελη θα είναι ο κ. Βασιλειάδης.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι διαιτητές των Εθνικών Πρωταθλημάτων για το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Δεκεμβρίου:

    Α1 ΑΝΔΡΩΝ (6η αγωνιστική)

    ΣΑΒΒΑΤΟ (4/12): ΕΑΠ 7.30μμ: ΕΑ Πατρών Πανελλήνιος (Γεροθόδωρος, Παπασταθόπουλος), Κατσάνειο 7μμ: Ηρακλής Παγκράτι (Αμασιάδης, Ιωάννου), Ρεθύμνου 6μμ: Ρέθυμνο Εθνικός Αλεξανδρούπολης (Ιορδανίδης, Δεληκωστίδης), Ρέντη 4.30μμ (ΕΤ-1): Ολυμπιακός Μίλωνας (Τριανταφύλλου, Νικολόπουλος), Πλάτωνα 7μμ: ΑΕ Νίκαια Παναθηναϊκός (Βαρθαλίτης, Ράπτης)

    ΚΥΡΙΑΚΗ (5/12): Ορεστιάδας 7μμ (ΕΤ-1): Ορεστιάδα ΠΑΟΚ (Αντωνούλης, Βασιλειάδης)

    Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ (7η αγωνιστική)

    ΣΑΒΒΑΤΟ (4/12): Δραπετσώνας 7μμ: Ολυμπιακός Παναθηναϊκός (Ρουσάκης, Γαρατζιώτης), Νεάπολης Λάρισας 7.30μμ: ΕΑ Λάρισας Απολλώνιος Κερατσινίου (Καραμπαλάσης, Ευθυμίου), Χαριλάου 5.30μμ: Άρης Φιλαθλητικός (Σιμίδης, Γεωργιάδης Ε.), Πανελληνίου 7.30μμ: Πανελλήνιος Σίρις Σερρών (Βουδούρης, Καραπήτας), Βριλησσίων 5.30μμ: Βριλήσσια Ηρακλής (Βασιλειάδης, Μουλά Ε.), Βύρωνα 4μμ: ΑΕ Βύρωνα Μαρκόπουλο (Θανόπουλος, Βασιλάκης)

    Α2 ΑΝΔΡΩΝ (6η αγωνιστική)

    ΣΑΒΒΑΤΟ (4/12): Χαριλάου 7.30μμ: Άρης ΑΕΚ (Λέκκας, Μυρόθεος Ν.), Πολίχνης 7μμ: Επίκουρος Λαμία (Μυρόθεος Σ., Καλπάκας), «Στ. Καλαϊτζής» 7.30μμ: Πανερυθραϊκός Δεξαμενή/Μεταμόρφωση (Καραμπέτσος, Μόσχος), Σκύδρας 7μμ: Αριστοτέλης Σκύδρας Ν. Μουδανιά (Μιχελινάκης, Γεωργιάδης Κ.), Σερρών 7μμ: Σέρρες Μεσσηνία (Τσοπανόγλου, Μπέλλος), ΚΥΡΙΑΚΗ (5/12): Νεάπολης 6μμ: Μακεδονικός ΑΓΣ Ιωαννίνων (Κωστόπουλος, Μιστιλιάδης).

    [25] ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΙΣ 19/12 ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΓΙΟΥΣΤΣΕΝΚΟ

    Κίεβο, 1 Δεκεμβρίου 2004 (20:50 UTC+2)

    Την επανάληψη των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν πρόσφατα στην Ουκρανία, στις 19 Δεκεμβρίου, πρότεινε απόψε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιούστσενκο.

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της χώρας και νικητής των εκλογών, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, είχε ζητήσει την ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος, καταγγέλλοντας νοθεία στις δυτικές περιοχές της χώρας, όπου το προβάδισμα είχε ο αντίπαλός του.

    Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή ήταν ουσιαστικά μια κίνηση αντεπίθεσης του Γιανουκόβιτς, ο οποίος δέχθηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών.

    Σημειώνεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουκρανίας εξετάζει από προχθές το αίτημα που πρώτη υπέβαλε η αντιπολίτευση για ακύρωση των εκλογών.

    [26] ΠΕΘΑΝΕ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ

    Κάιρο, 1 Δεκεμβρίου 2004 (20:48 UTC+2)

    Ακόμη ένα μέλος της θρηνεί η οικογένεια Αραφάτ. Περίπου τρεις εβδομάδες μετά τον θάνατο του Παλαιστίνιου πρόεδρο, Γιάσερ Αραφάτ, στο Παρίσι, τη μάχη για τη ζωή έχασε, σήμερα, στο Κάιρο, και ο 73χρονος αδελφός του, Φάτχι, ο οποίος έπασχε από καρκίνο του στομάχου.

    «Ο Φάτχι Αραφάτ πέθανε απόψε στο σπίτι του» δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του νοσοκομείου, όπου νοσηλεύονταν μέχρι πρότινος ο αδελφός του Παλαιστίνιου ηγέτη.

    [27] ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ

    Καμπούλ, 1 Δεκεμβρίου 2004 (20:30 UTC+2)

    Μαχητές με έδρα το Πακιστάν σχεδιάζουν να εισχωρήσουν σε οργανώσεις αρωγής και εταιρίες με έδρα το Αφγανιστάν, στο πλαίσιο ενός σχεδίου που στόχο έχει τις απαγωγές Αμερικανών πολιτών, προειδοποίησε, σήμερα, η αμερικανική πρεσβεία στο Αφγανιστάν, εφιστώντας την προσοχή των Αμερικανών που διαβιούν στην περιοχή.

    Σύμφωνα με την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, που επικαλείται νέα στοιχεία των υπηρεσιών ασφαλείας, οι Αμερικανοί πολίτες βρίσκονται σε κίνδυνο από ενδεχόμενες επιθέσεις αυτοκτονίας.

    Οι Πακιστανοί μαχητές θα αναζητήσουν εργασία σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς ή σε κατασκευαστικές εταιρίες προκειμένου να μπορέσουν να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους, που είναι η απαγωγή Αμερικανών πολιτών, τονίζεται σε σχετικό σημείωμα που εξέδωσε η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ και διένειμε στους Αμερικανούς που ζουν κι εργάζονται στην αφγανική επικράτεια.

    [28] Ο ΜΑΧΜΟΥΝΤ ΑΜΠΑΣ ΟΔΗΓΕΙ ΤΗΝ "ΚΟΥΡΣΑ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

    Ραμάλλα, 1 Δεκεμβρίου 2004 (19:49 UTC+2)

    Ο πρώην πρωθυπουργός των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς, προηγείται στη «μάχη» για την παλαιστινιακή προεδρία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Διεθνούς Κέντρου Τύπου, βάσει της οποίας ο Αμπάς συγκεντρώνει ποσοστό 40,5%.

    Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η δημοσκόπηση αυτή έγινε πριν από τη σημερινή ανακοίνωση της απόφασης του Μαρουάν Μπαργούτι να διεκδικήσει την παλαιστινιακή προεδρία στις εκλογές της 9ης Ιανουαρίου, απόφαση που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στην «κούρσα» για τη διαδοχή Αραφάτ.

    Βάσει της ίδιας δημοσκόπησης, δεύτερος στην εκλογική «μάχη» έρχεται ο Μούσταφα Μπαργούτι, μακρινός συγγενής του Μαρουάν Μπαργούτι και ηγέτης της Παλαιστινιακής Εθνικής Πρωτοβουλίας, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 20,3%.

    Πολύ μακριά από τους δυο πρώτους, στην τρίτη θέση βρίσκεται ο καθηγητής πανεπιστημίου Αμπντούλ Σατάρ Κάσεμ, με ποσοστό 5,4%.

    Σημειώνεται ότι καθήκοντα προσωρινού προέδρου ασκεί ο πρόεδρος του παλαιστινιακού κοινοβουλίου, Ράουχι Φατούχ.

    [29] Ο ΜΑΡΟΥΑΝ ΜΠΑΡΓΟΥΤΙ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

    Τελ Αβίβ, 1 Δεκεμβρίου 2004 (19:26 UTC+2)

    Μια από τις πιο γνωστές προσωπικότητες της παλαιστινιακής αντίστασης, ο Μαρουάν Μπαργούτι, ο οποίος βρίσκεται έγκλειστος στις ισραηλινές φυλακές, αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα στις παλαιστινιακές προεδρικές εκλογές της 9ης Ιανουαρίου, σύμφωνα με δηλώσεις στενών συνεργατών του.

    Σημειώνεται ότι οι υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές στα παλαιστινιακά εδάφη για την εκλογή του διαδόχου του εκλιπόντος Γιάσερ Αραφάτ εκπνέει τα μεσάνυχτα.

    Ο Μαρουάν Μπαργούτι έλαβε αυτή την απόφαση, μετά από συνάντηση που είχε με τη σύζυγό του και δυο ηγετικά στελέχη των Παλαιστινίων, στη φυλακή, όπου εκτίει ποινή πολλαπλής ισόβιας κάθειρξης.

    [30] 4ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Δεκεμβρίου 2004 (14:54 UTC+2)

    Ο 4ος διαγωνισμός Μαθητικού θεάτρου Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, που διοργανώνει ο Δήμος Ορεστιάδας σε συνεργασία με την Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Δήμου, θα πραγματοποιηθεί από 4-9 Απριλίου 2005 στην Ορεστιάδα.

    Ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει με την επιλογή πέντε θεατρικών ομάδων από καλλιτεχνική επιτροπή, η οποία θα είναι και η κριτική επιτροπή στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Τα βραβεία που θα δοθούν είναι το1ο, το 2ο και το 3ο βραβείο αρτιότερης παράστασης.

    "Ο διαγωνισμός μαθητικού θεάτρου, θέλοντας να δώσει κίνητρο για θεατρική δημιουργία στηρίζεται από την Δ.Ε.Π.Α.Ο ως θεσμός ο οποίος αναβαθμίζει πολιτιστικά τόσο την περιοχή του Εβρου οσο και την ευρύτερη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη''αναφέρει σε ανακοίνωση της η πρόεδρος της Δ.Ε.Π.Α.Ο., Ουρανία Μαυρίδου.

    Ο.Ο.

    [31] ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΟΙΝΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Δεκεμβρίου 2004 (14:14 UTC+2)

    Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής συμμετοχών για τον 5ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 2, 3 και 4 Μαρτίου 2005, στο ξενοδοχείο Hyatt στο πλαίσιο της 18ης Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων, Ποτών, Μηχανημάτων και Εξοπλισμού DETROP.

    Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται από την Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με τη HELEXPO και απευθύνεται σε οινοποιητικές εταιρείες. Πρόκειται για τον μοναδικό διεθνή διαγωνισμό που πραγματοποιείται στη χώρα μας, υπό την αιγίδα και τη συνεργασία όλων των φορέων της οινοποιητικής βιομηχανίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Διεθνούς Γραφείου Αμπέλου και Οίνου (O.I.V.) και τη νομοθεσία του Υπουργείου Γεωργίας.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη από τις παραδοσιακά οινοπαραγωγές χώρες η οποία δεν φιλοξενούσε το θεσμό ενός Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου μέχρι το 1999, οπότε η Εν.Ο.Α.Β.Ε. καθιέρωσε τον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης.

    Οι ενδιαφερόμενες εταιρίες μπορούν να υποβάλλουν τις συμμετοχές τους έως τις 18 Φεβρουαρίου 2005. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία της Εν.Ο.Α.Β.Ε. Α.Ε., Εγνατία 154, Δ.Ε.Θ. Περίπτερο 1, 1ος όροφος και στα τηλέφωνα 2310 281617 και 2310 281632 ή στον αριθμό Fax 2310 281619 (Εmail: wine-roads@the.forthnet.gr, www.wineroads.gr)

    [32] ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2004 (13:54 UTC+2)

    Την έκθεση «Ελεύθερνα: Πόλη Ακρόπολη Νεκρόπολη», αφιερωμένη στα ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί στην αρχαία Ελεύθερνα της Κρήτης, εγκαινιάζει σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, στις 19.30, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

    Η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου του 2005, διοργανώνεται σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, που διενεργεί τις ανασκαφές.

    Μεταξύ των περίπου 500 αντικειμένων που παρουσιάζονται, θα εκτεθεί και η περίφημη «κυρία της Ωξέρ» - στο πλαίσιο της ενότητας της νεκρόπολης - ένα μικρό γλυπτό, που μετά από πολλές περιπέτειες διασώθηκε και βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου, και εκτίθεται για πρώτη φορά έξω από αυτό. Απεικονίζει μία αριστοκράτισσα ή ιέρεια από την Ελεύθερνα της Κρήτης, ίσως και τη νεαρή θεά Περσεφόνη.

    Τα υπόλοιπα εκθέματα από πηλό, λίθο, σίδηρο, χαλκό, άργυρο, χρυσό, ελεφαντοστό, γυαλί, αγγεία, όπλα, εργαλεία, διακοσμητικά, αγάλματα, τμήματα αρχιτεκτονικών τμημάτων, επιγραφές, ταφικές πρακτικές κ.α. δείχνουν την ιστορία και την παρουσία ανθρώπων στην περιοχή αυτή της Κρήτης, από τα τέλη της 4ης χιλιετίας π.Χ. έως και τον 12ο μ.Χ. αιώνα, καλύπτοντας τη δημόσια, θρησκευτική, πολιτική και καθημερινή ζωή των κατοίκων της.

    Η κυρία της Ωξέρ

    Το γλυπτό χρονολογείται στη δαιδαλική περίοδο (640 π.Χ.) και σύμφωνα με τις πρόσφατες ανασκαφές, η καταγωγή του προέρχεται πιθανώς από την Ελεύθερνα της Κρήτης. Είναι φιλοτεχνημένο σε ασβεστόλιθο, έχει ύψος 75 εκατοστά και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για την ιστορία της τέχνης, αφού είναι ένα από τα σπάνια ολόκληρα δείγματα της γλυπτικής του 7ου αιώνα π.Χ. σε δαιδαλικό ύφος. Βρέθηκε τυχαία σε μια αποθήκη στο Μουσείο της Ωξέρ, κοντά στο Παρίσι, το 1907.

    [33] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 1 Δεκεμβρίου 2004 (12:15 UTC+2)

    Συζήτηση με θέμα «Φοιτητές και πολιτισμός στην πόλη μας» διοργανώνει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου, στις 19.30, στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών, σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, σε μια προσπάθεια να φέρει τους φοιτητές του πιο κοντά στον πολιτισμό.

    Η ημερίδα, μέσω μιας ανοιχτής συζήτησης με το νεανικό κοινό της Θεσσαλονίκης, έχει ως στόχο να θέσει ερωτήματα σχετικά με τη συμμετοχή των φοιτητών στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, καθώς και τα προβλήματα που υπάρχουν και δεν επιτρέπουν μεγαλύτερη έλευση φοιτητών στο θέατρο, τα μουσεία και τις αίθουσες τέχνης.

    Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΘΒΕ, Νικήτα Τσακίρογλου, το Κρατικό Θέατρο προσπαθεί να προσελκύσει τους φοιτητές, μέσω της θεσμοθέτησης της «Νεανικής κάρτας». Πρόκειται για ένα πακέτο 9 εισιτηρίων, στην τιμή των 50 ευρώ, που επιτρέπει στον κάτοχό του να παρακολουθήσει όλες τις παραστάσεις του ΚΘΒΕ για μία χειμερινή θεατρική περίοδο.

    [34] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 1 Δεκεμβρίου 2004 (11:53 UTC+2)

    Συναυλία με χριστουγεννιάτικα τραγούδια του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιταλικού Ινστιτούτου, στις 20.30.

    Τα κομμάτια θα παρουσιάσουν πέντε μουσικοί, ντυμένοι με κοστούμια εποχής, χρησιμοποιώντας παλιά και πρωτότυπα μουσικά όργανα. Οι μελωδίες ανήκουν στη λαϊκή χριστιανική παράδοση διαφόρων περιοχών της Ιταλίας και αποτελούν μερικές από τις πιο ζωντανές μουσικές σελίδες μιας εποχής κατά την οποία τα χριστούγεννα αποτελούσαν τη βασική γιορτή, το πιο αναμενόμενο γεγονός του χρόνου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 1 December 2004 - 19:15:09 UTC