Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-11-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Ως
  • [02] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΡΟΣ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ
  • [03] Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΗΜΕΡΑ ΛΥΝΕΤΑΙ Η ΟΜΗΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ
  • [04] ΜΕ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΑ Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ
  • [05] ΟΙ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [06] ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΜΠΩΚΟΥ
  • [07] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ
  • [08] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Η Κ.Ε. ΤΗΣ Ν.Δ.
  • [09] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΧΑΘΗΚΕ ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [10] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΝΔ
  • [11] ΔΗΛΩΣΗ ΕΥ. ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ
  • [12] ΟΜΙΛΙΑ ΣΙΟΥΦΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ
  • [13] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ EUROSTAT
  • [14] ΝΕΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΡΑΓΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [15] ΚΑΤΑ 2,9% ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ
  • [16] ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ;
  • [17] ΣΧΟΛΙΟ ΤΑΛΑΤ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [18] ΣΧΟΛΙΟ ΜΠΑΪΚΑΛ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
  • [19] ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΣΤΗ Ν. ΣΕΡΒΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ
  • [20] ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ
  • [21] ΣΤΟΝ 7ο ΟΜΙΛΟ ΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΙΔΩΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
  • [22] ΟΛΛΑΝΔΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΝΕΩΝ
  • [23] ΧΩΡΙΣ ΣΟΑΡΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ Η ΑΕΚ
  • [24] ΟΥΕΦΑ: ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΝΙΚΗ ΘΕΛΕΙ Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
  • [25] ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: ΑΛΛΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΑΣΤΙΓΙΟ
  • [26] ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ Ο ΚΑΡΛΟΣ
  • [27] ΚΟΥΒΑ: ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΡΑΟΥΛ ΡΙΒΕΡΟ
  • [28] ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
  • [29] ΙΡΑΚ: 134 ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΕΠΕΣΑΝ ΝΕΚΡΟΙ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ
  • [30] ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
  • [31] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΣΕΡΒΙΚΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ
  • [32] ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ Α.ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
  • [33] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΙΣ 5/12 Ο NICK CAVE
  • [34] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΤΟΥ ΑΠΘ
  • [35] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΣΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ

  • [01] Ο ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Ως .."ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ" !

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2004 (17:29 UTC+2)

    Τον περιβόητο αμερικανικό χάρτη με την ελληνική Μακεδονία να παρουσιάζεται ως «κατεχόμενη», έφερε την Τρίτη στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία». Εναν χάρτη που σοκάρει και, που, παρ' ότι εδώ και τρεις μέρες έχει διαρρεύσει η πληροφορία της ύπαρξής του, δεν έχει δημοσιευθεί, καθώς θεωρείται αυστηρά απόρρητος από τους Αμερικανούς.

    Στον χάρτη αυτόν, που περιλαμβάνεται σε επίσημα έγγραφα του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι, σύμφωνα με τους συντάκτες του, η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική θεωρούνται εδάφη της FYROM κατεχόμενα από την Ελλάδα. Μιας FYROM (Μακεδονία την αναφέρουν φυσικά) που... βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος!

    Αριθμημένο

    Το αμερικανικό αυτό έγγραφο φέρει την ένδειξη «για υπηρεσιακή χρήση μόνο» και τη χρονολογία Νοέμβριος 1999. Απευθύνεται σε στρατιωτικούς επιτελείς και είναι αριθμημένο, ώστε να είναι γνωστός ο κάτοχος του κάθε αντίγραφου.

    Οπως αναφέρεται στη δεύτερη σελίδα του, αυτό το έγγραφο «παρέχει βασικές πληροφορίες για τη Μακεδονία σχετικά με τη γεωγραφία, την ιστορία, το πολίτευμα, τις ένοπλες δυνάμεις, τις τηλεπικοινωνίες και τις συγκοινωνίες της».

    Και πιο κάτω: «Οι πληροφορίες αυτές σκοπό έχουν να εξοικειώσουν το στρατιωτικό προσωπικό με τις τοπικές συνήθειες και την τοπογραφία προκειμένου να βοηθηθούν στην αποστολή τους στη Μακεδονία».

    «Την ενιαία άποψη»

    Αυτό το έγγραφο, όπως αναγράφεται, διανέμεται υπό την αιγίδα της Υπηρεσίας Πληροφοριών του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ και αντανακλά την ενιαία άποψη του προσωπικού της Υπηρεσίας Πληροφοριών του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ στη Μακεδονία.

    Αναφέρουν ρητά ότι «η διάδοση και χρήση του εγγράφου αυτού επιτρέπεται μόνο για το επίσημο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά και της Αυστραλίας». Επίσης: «Οι φωτογραφίες και τα κείμενα που αναπαράγονται εδώ έχουν αντληθεί για έρευνα, σχολιασμό και ενημέρωση και προορίζονται για νόμιμη χρήση (fair use είναι η ακριβής έκφραση) από το αρμόδιο προσωπικό κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, περιλαμβανομένης της τοπικής αναπαραγωγής για εκπαίδευση. Η παραπέρα διάδοση του διασφαλισμένου με κόπι ράιτ υλικού που περιέχεται σ' αυτό το έγγραφο, συμπεριλαμβανομένων ακόμα και αποσπασμάτων και γραφικών, απαγορεύεται αυστηρώς με βάση το άρθρο 17 του κώδικα των ΗΠΑ».

    Καταλήγοντας, αναφέρει ότι το συγκεκριμένο έγγραφο που έχει στην κατοχή της η «Ε», ανήκει σε συγκεκριμένο χρήστη με συγκεκριμένο αριθμό και ζητεί τυχόν ερωτήματα και σχόλια να αποσταλούν σε συγκεκριμένη διεύθυνση.

    Το αγνοούσαν!

    Ο χάρτης αυτός υπάρχει επισήμως τουλάχιστον εδώ και 5 χρόνια, αλλά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τον ανακάλυψε τον περασμένο Αύγουστο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ελευθεροτυπίας», το έγγραφο αυτό δεν έχει αποσυρθεί ακόμα. Είναι αληθές ότι η σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΞ προέβη σε διαμαρτυρίες και κατάφερε να λάβει υποσχέσεις ότι «θα επανορθώσουν από το νέο έτος», διαβεβαίωση που μένει να επαληθευθεί.

    Η «Ελευθεροτυπία» αναφέρει ότι επικοινώνησε, εκ νέου, το βράδυ της Δευτέρας με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκο, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι ο χάρτης άλλαξε κατόπιν ενεργειών τους και ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη αποστείλει τον νέο διορθωμένο χάρτη που θα συμπεριληφθεί στην καινούργια έκδοση του εγχειριδίου.

    Πάντως, τα ερωτήματα για την πρόθεση αυτού του ντοκουμέντου δεν έχουν απαντηθεί.

    Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων, την Τρίτη, παρέπεμψε στην παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών προς το αμερικανικό υπουργείο Εθν. Άμυνας για τη διόρθωση εγχειριδίου των ΗΠΑ, που αναφερόταν λανθασμένα στην ΠΓΔΜ,

    «Θέματα που εκκρεμούσαν για πέντε χρόνια και η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα, - εκτός κι αν δεν τα είχε δει, πράγμα εξίσου μεμπτό, - με ενέργειες της σημερινής κυβέρνησης άλλαξαν μέσα σε λίγες βδομάδες. Άλλωστε την ιστορία δεν την γράφουν οι γραφειοκράτες αλλά οι ιστορικοί και η πραγματικότητα παραμένει αναλλοίωτη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αντώναρος.

    [02] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΡΟΣ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2004 (10:00 UTC+2)

    Απαντητική επιστολή στον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, για το θέμα των Σκοπίων απέστειλε το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρεται στην επιστολή του κυρίως στο θέμα των Σκοπίων, που αποτελούσε κυρίαρχο θέμα στην επιστολή του Αμερικανού προέδρου προς τον πρωθυπουργό και σημειώνει μεταξύ άλλων, πως η αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το όνομα «Δημοκρατία Μακεδονίας», δεν βοηθάει στις προσπάθειες για την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης.

    Ταυτόχρονα υπογραμμίζει, ότι αποτελεί θετικό στοιχείο η διαβεβαίωση του Αμερικανού προέδρου, ότι θα στηρίξει τις αποφάσεις, που θα ληφθούν στις διαπραγματεύσεις στα Ηνωμένα Έθνη για την εξεύρεση λύσης.

    Ο πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες πηγές, ευχαριστεί τον Αμερικανό πρόεδρο για την επιστολή του και επαναλαμβάνει τη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης για περαιτέρω συνεργασία, τονίζοντας την πάγια φιλική και παραδοσιακή σχέση των δύο χωρών.

    [03] Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΗΜΕΡΑ ΛΥΝΕΤΑΙ Η ΟΜΗΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ

    Aθήνα, 30 Νοεμβρίου 2004 (13:23 UTC+2)

    Την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπη Παυλόπουλου, για τη μοριοδότηση των συμβασιούχων, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στις προϋποθέσεις του Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου, ενέκρινε σήμερα η κυβερνητική επιτροπή. Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι σήμερα λύνεται η ομηρία των συμβασιούχων και ανέφερε ότι το θέμα το δημιούργησαν εσκεμμένα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί στα φόρα της Ε.Ε.

    Σημειώνεται ότι με την πρόταση Παυλόπουλου, η μοριοδότηση των συμβασιούχων αυξάνεται από το 40 στο 50%.

    «Όσοι σήμερα ενόψει μάλιστα της ρύθμισης για τη μοριοδότηση μιλούν για παράταση της ομηρίας των συμβασιούχων θα πρέπει να σκεφτούν πρώτον ότι το θέμα λύθηκε γι όλους εκείνους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και λύνεται και γι αυτούς που δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, και όχι μόνο μάλιστα δεν συνεχίζεται η ομηρία αλλά λύνεται η ομηρία αυτή» είπε ο υπουργός.

    Παράλληλα τόνισε: «θα ήθελα και θα θέλαμε πραγματικά να γνωρίζουμε ποια ήταν η θέση όλων εκείνων οι οποίοι ομιλούν σήμερα για ομηρία όταν για χρόνια ολόκληρα και συγκεκριμένα από το 1999 όταν ισχύει η κοινοτική οδηγία όχι μόνο δεν έγινε απολύτως τίποτε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αλλά όπως είπα προηγουμένως οδηγηθήκαμε υπόλογοι στα φόρα της ΕΕ. Σήμερα λύνεται η ομηρία των συμβασιούχων, μια ομηρία που δημιούργησαν εσκεμμένα οι προηγούμενες κυβερνήσεις και ορισμένοι όταν δεν είχαν ανακαλύψει την ομηρία την εποχή εκείνη, ή την ανέχονταν ή τη συγκάλυπταν».

    Μετά τη συνεδρίαση ο Υπουργός ΕΣ.Δ.Δ.Α. έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η Κυβερνητική Επιτροπή σήμερα ενέκρινε το σχέδιο Νόμου για τη μοριοδότηση των συμβασιούχων. Υπενθυμίζω ότι η Κυβέρνηση βρήκε σωρευμένο το πρόβλημα των συμβασιούχων, το οποίο, όχι μόνο δεν είχε λυθεί από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, αλλά είχε οδηγήσει στον διασυρμό της Χώρας στα Ευρωπαϊκά φόρα. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, η Κυβέρνηση κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της και λύνει το πρόβλημα, και μάλιστα με τρόπο, ο οποίος αποκαθιστά το κύρος της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Θυμίζω ότι με τα Προεδρικά Διατάγματα, τα οποία μετατρέπουν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου τις συμβάσεις εκείνων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, λύνεται σταδιακά το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είναι γνωστό, για το ζήτημα αυτό θεώρησε ότι η Ελλάδα προσαρμόζεται στο Κοινοτικό Δίκαιο και έχει θέσει τη σχετική υπόθεση στο αρχείο.

    Απέμενε το κομμάτι που αφορά εκείνους, των οποίων οι συμβάσεις δεν μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου, διότι, δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Με το Νομοσχέδιο αυτό, τους δίνεται η απαραίτητη μοριοδότηση ώστε, όταν μετέχουν στους διαγωνισμούς που γίνονται υπό την αιγίδα του ΑΣΕΠ, έχοντας την εμπειρία εκείνη η οποία είναι πολύτιμη, να έχουν και τη μεταχείριση που πρέπει, λόγω της εμπειρίας την οποία διαθέτουν.

    Είναι μια ρύθμιση η οποία, τονίζω, ολοκληρώνει την αντιμετώπιση του θέματος των συμβασιούχων και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Θα θυμίσω ότι όλες οι ενέργειες που έκαναν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις ήταν το Προεδρικό Διάταγμα 81/2003, το οποίο όχι μόνο δεν μετέτρεψε καμία σύμβαση σε αορίστου χρόνου αλλά - όπως είναι γνωστό - οδήγησε την Ελλάδα να είναι υπόλογη στα φόρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Και το λέω αυτό διότι, όσοι σήμερα, ενόψει μάλιστα της ρύθμισης για τη μοριοδότηση, μιλούν για παράταση της ομηρίας των συμβασιούχων, θα πρέπει να σκεφτούν: Πρώτον, ότι το θέμα λύθηκε για όλους εκείνους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και λύνεται και για αυτούς που δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες . Όχι μόνο δεν συνεχίζεται η ομηρία αλλά λύεται η ομηρία αυτή. Θα θέλαμε, πραγματικά, να γνωρίζουμε ποια ήταν η θέση όλων εκείνων οι οποίοι ομιλούν σήμερα για ομηρία, όταν για χρόνια ολόκληρα και συγκεκριμένα από το 1999, αφότου ισχύει η σχετική Κοινοτική Οδηγία, όχι μόνο δεν έγινε απολύτως τίποτα από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά - όπως είπα προηγουμένως - οδηγηθήκαμε υπόλογοι στα φόρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σήμερα λύνεται η ομηρία των συμβασιούχων. Μια ομηρία, που δημιούργησαν εσκεμμένα οι προηγούμενες Κυβερνήσεις. Τότε, ορισμένοι που σήμερα «κόπτονται» παραπληροφορώντας, ή δεν είχαν ανακαλύψει την ομηρία την εποχή εκείνη ή την ανέχονταν και την συγκάλυπταν.

    Ευχαριστώ πολύ».

    [04] ΜΕ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΑ Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ

    Κωνσταντινούπολη, 30 Νοεμβρίου 2004 (12:34 UTC+2)

    Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια έγινε σήμερα η επίσημη υποδοχή των ιερών λειψάνων των Αγίων Ιωάννου του Χρυσοστόμου και Γρηγορίου του Θεολόγου στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Κωνσταντινούπολη.

    Ο Πατριαρχικός Οίκος ετοιμάστηκε για τη γιορτή και στολίστηκε με δάφνες και λουλούδια προκειμένου να υποδεχτεί τους εκατοντάδες πιστούς, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που παρέστησαν στη λειτουργία. Εκπρόσωποι όλων των ορθόδοξων αυτοκέφαλων εκκλησιών έδωσαν στους εορτασμούς πανορθόδοξο χαρακτήρα.

    Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Παναγιώτης Σκανδαλάκης. Τα ιερά σκηνώματα παρέλαβε το περασμένο Σάββατο από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β΄, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε μία τελετή στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.

    Τα ιερά λείψανα των Πατριαρχών Χρυσοστόμου και Γρηγορίου αφαιρέθηκαν από το Ναό των Αγίων Αποστόλων κατά την πρώτη Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους το 1204 και επέστρεψαν στην Κωνσταντινούπολη 800 χρόνια μετά.

    [05] ΟΙ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2004 (15:48 UTC+2)

    Περιορισμό της ανάπτυξης του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος (ΑΕΠ) στο 3,25% για το 2005 αλλά και άνοδό του στο 3,5% για το 2006 προβλέπει για την ελληνική οικονομία η φθινοπωρινή έκθεση του διεθνούς Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), που κοινοποιήθηκε σήμερα στην έδρα του οργανισμού, το Παρίσι.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΟΟΣΑ, η ανθηρή εγχώρια ζήτηση ήταν εκείνη που επέτρεψε στην Ελλάδα να διατηρήσει ζωηρό ρυθμό ανάπτυξης στα πρώτα τρία τρίμηνα του 2004. Πλην όμως, εκτιμάται πως ο ρυθμός αυτός θα επιβραδυνθεί το 2005, καθώς ολοκληρώνονται οι επενδύσεις οι σχετιζόμενες με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και η δημοσιονομική πολιτική γίνεται πιο σφικτή.

    Η έκθεση προβλέπει, επίσης, ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί, διαμορφούμενος κατά μέσον όρο στο 3,25% για τα επόμενα δύο χρόνια, αντικατοπτρίζοντας αφενός μεν την ισχυρή ζήτηση, αφετέρου δε τα υψηλότερα επίπεδα των τιμών του πετρελαίου.

    Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει, ακόμη στην έκθεσή του ότι η επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης - που αποκαλύφθηκε προσφάτως - υπογραμμίζει την ανάγκη για σημαντική περικοπή των δημοσίων δαπανών, ώστε να τεθούν τα δημόσια οικονομικά σε βιώσιμη τροχιά.

    Αναφέρει, παράλληλα, πως πρέπει να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της διοίκησης και να γίνουν αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού και του συστήματος υγείας. Απαιτούνται επίσης μέτρα, τα οποία, όπως επισημαίνεται, θα προάγουν την ευελιξία στην αγορά εργασίας και θα αυξήσουν τον ανταγωνισμό στην αγορά προϊόντων, ενώ μειώσουν και την απόσταση του πληθωρισμού στην Ελλάδα με εκείνον της Ευρωζώνης.

    Συγκεκριμένα, στην εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρεται πως, έπειτα από αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 3,8% φέτος, προβλέπεται επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας στο 3,25% του χρόνου αλλά εκ νέου επιτάχυνσή της στο 3,5% το 2006. Αναμένεται επίσης αύξηση του πληθωρισμού στο 3,4% το 2005 και στο 3,6% το 2006, από 3% φέτος.

    Ο ΟΟΣΑ εκτιμά επίσης ότι θα υπάρξει επιβράδυνση, το 2005, του ρυθμού αύξησης της κατανάλωσης ιδιωτών στο 3,4% αλλά νέα επιτάχυνσή της το 2006 στο 3,5% σε σύγκριση με αύξηση κατά 3,7% το 2004. Αισιόδοξη είναι η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ και για την αγορά εργασίας στην Ελλάδα, καθώς εκτιμά ότι το ποσοστό ανεργίας θα μειωθεί το 2005 στο 8,9% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού - από 9% φέτος - και προβλέπει νέα μείωση στο 8,7% το 2006.

    Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, αναμένεται να συρρικνωθεί στο 3,5% του ελληνικού ΑΕΠ το 2005 και περαιτέρω στο 3,2% του ΑΕΠ το 2006 από το 5,3% του ΑΕΠ στο οποίο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος. Προβλέπει, τέλος, συρρίκνωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 5,8% του ΑΕΠ και 5,6% του ΑΕΠ, αντίστοιχα, το 2005 και 2006, από 6% του ΑΕΠ φέτος.

    [06] ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΜΠΩΚΟΥ

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2004 (20:52 UTC+2)

    Ρεπορτάζ: Νατάσα Θωμά

    Με την κατάθεση του πρώην γενικού γραμματέα Εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκου η Εξεταστική Επιτροπή για τα εξοπλιστικά προγράμματα ξεκίνησε σήμερα τον κύκλο καταθέσεων των πολιτικών προσώπων.

    Η μαραθώνια από το πρωί εξέταση του κ. Σμπώκου που διεκόπη αργά το βράδι για να συνεχιστεί αύριο, ξεκίνησε επεισοδιακά.

    Το κλίμα οξύνθηκε όταν ο κ. Σμπώκος παρουσιάζοντας το βιογραφικό του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές δεν τον συμπεριέλαβε στα ψηφοδέλτια του αποδίδοντας το «σε μία πρωτοφανή προσωπική επίθεση με βάναυσες ύβρεις και συκοφαντίες» και πρόσθεσε ότι «αδίκως σπιλώθηκε πολιτικά το όνομα του».

    Οι βουλευτές της ΝΔ αντέδρασαν έντονα με πρώτο τον Βασίλη Μαγγίνα που αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα εκείνης της εποχής σύμφωνα με τα οποία τόσο ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης όσο και ο γραμματέας του κόμματος Μιχάλης Χρυσοχοίδης με συγκεκριμένες δηλώσεις και δράσεις τους άφηναν υποψίες για τους χειρισμούς του κ. Σμπώκου στο υπουργείο Άμυνας.

    Ο κ. Σμπώκος τα απέδωσε σε συντροφικά μαχαιρώματα της εποχής τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ήταν τότε που το ΠΑΣΟΚ μιλούσε υπό το κράτος αλαζονικής συμπεριφοράς».

    Ωστόσο έντονη ήταν η αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου που χαρακτήρισε θεσμικά και κοινοβουλευτικά απαράδεκτη την στάση αυτή των βουλευτών της ΝΔ.

    Ακολούθησαν οι διαμαρτυρίες των βουλευτών της ΝΔ και ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Γιάννης Τραγάκης αναγκάστηκε να διακόψει για λίγο την συνεδρίαση προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

    Λίγο αργότερα ο συντονιστής από πλευράς ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος αποκαλύπτοντας στους δημοσιογράφους το δώρο που του χάρισε για την ονομαστική του εορτή ο κ. Σμπώκος, αποκάλυπτε ταυτόχρονα και τις αιχμές που αφήνει προς την τότε ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

    Το δώρο ήταν μια τεράστια γομολάστιχα που έγραφε «για τα μεγάλα λάθη σας. Και στην ευχετήρια κάρτα του ο κ. Σμπώκος σημείωνε χαρακτηριστικά:

    «Αγαπητέ Ανδρέα. Εύχομαι να είσαι πολύχρονος και απίκραντος. Το «δωράκι» προφανώς δεν απευθύνεται σε σένα προσωπικά. Η στάση σου στο προσωπικό μου θέμα με έχει συγκινήσει ιδιαίτερα. Εξάλου, αυτές οι συμπεριφορές με κρατάνε ακόμη στην υπηρέτηση των σκοπών του κόμματος μας. Το «δωράκι» αυτό δίνεται σε σένα, σας συντονιστής, προκειμένου να μεταφερθεί αρμοδίως.»

    Ερωτώμενος δε στην Επιτροπή ο κ. Σμπώκος από τον Ευάγγελο Βενιζέλο για ποιο λόγο αφού υπέστη ένα τέτοιο πλήγμα δεν αντέδρασε πιο έντονα αλλά σιώπησε σχεδόν, επεσήμανε ότι το κλίμα στα Ανώγια, την περιοχή καταγωγής του, ήταν τέτοιο που αν αντιδρούσε θα δημιουργούσε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

    «Θέλω πάντως να πω ότι χαίρομαι που η στάση του κόμματος μου αυτήν την περίοδο πιστεύω ότι με δικαιώνει» κατέληξε ο κ. Σμπώκος.

    «Όχι μόνο να το πιστεύετε αλλά αυτή είναι και η στάση όλων των μελών της Επιτροπής από το ΠΑΣΟΚ. Είναι εμφανές αυτό και πιστεύουμε ότι η παρουσία σας εδώ θα συμβάλει στο να έχει πλήρη και ουσιαστική εικόνα η Επιτροπή της Βουλής» σχολίασε ο κ. Βενιζέλος.

    Πάντως, όλες οι πλευρές αναγνώρισαν ότι ο κ. Σμπώκος είναι πολύ οργανωμένος και συγκροτημένος μάρτυρας. Όπως έλεγε μάλιστα χαρακτηριστικά ο συντονιστής από πλευράς της ΝΔ, Χρήστος Ζώης, ο οποίος τον εξέταζε επί τέσσερις και πλέον ώρες, ο κ. Σμπώκος είχε στη διάθεση του δεκάδες έγγραφα και σημειώματα τα οποία συμβουλευόταν ενώ δεν απέφυγε να απαντήσει όλες τις ερωτήσεις που του είχε θέσει. Ο κ. Ζώης δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση σε ότι αφορά την ουσία των απαντήσεων του κ. Σμπώκου διευκρινίζοντας ότι αυτές θα αξιολογηθούν με ψυχραιμία.

    Εν τω μεταξύ στην Εξεταστική Επιτροπή κατατέθηκε σήμερα και η απαντητική επιστολή του ρώσου υπουργού Άμυνας κ. Ιβανόφ προς τον έλληνα ομόλογο του Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου την οποία ωστόσο τα δύο κόμματα την προσέγγισαν από διαφορετική σκοπιά.

    Οι βουλευτές της ΝΔ υποστήριξαν ότι προκαλεί ερωτήματα η επιμονή της ελληνικής κυβέρνησης να αλλάξει η εταιρία που προβλεπόταν από τη σύμβαση για την υλοποίηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων.

    Από την πλευρά τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σημείωναν ότι φαίνεται από την απάντηση του κ. Ιβανόφ ότι παραμένουν σε ισχύ οι εγγυήσεις της ρωσικής κυβέρνησης και απορρίπτονται έτσι οι αιτιάσεις του κ Σπηλιωτόπουλου ότι έχει ισχύ μόνο η τραπεζική εγγύηση.

    Το μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου τόνισε ότι στόχος του κόμματος του δεν είναι η κατασκευή ενόχων αλλά να διαλευκανθεί πλήρως η διαδικασία των εξοπλιστικών.

    Εξάλου σχολιάζοντας ο κ. Λοβέρδος τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου ο οποίος έκανε λόγο για επιθέσεις που δέχεται τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του πρώτα από τα οργανωμένα συμφέροντα και τη διαπλοκή και μετά στο ΠΑΣΟΚ τόνισε:

    «Προκαλεί θλίψη η σκόπιμη σύγχυση μέσα στην οποία ζει το Υπουργείο Άμυνας. Εμείς οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και όσοι εργαζόμαστε στην Εξεταστική ξέρουμε πολύ καλά πόσα υφίστανται οι Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και η Βουλή εξαιτίας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας. Αν τον χτυπάμε τον υπουργό όπως ο ίδιος είπε, του κάνουμε κριτική ως Αξιωματική Αντιπολίτευση για την επιζήμια πολιτική του και για τις Ένοπλες Δυνάμεις, και για το υπουργείο που του εμπιστεύθηκε ο πρωθυπουργός, και για την πατρίδα.

    [07] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2004 (20:49 UTC+2)

    Μετά από τουλάχιστον 15 μέρες θα εξαχθούν τα πρώτα συμπεράσματα για την εφαρμογή του νέου συστήματος εφημεριών στα νοσοκομεία της Αθήνας, δήλωσε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νικήτας Κακλαμάνης.

    Τόνισε, δε, ότι την πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου συστήματος υπήρξαν και δυσλειτουργίες, καθώς λόγω της κακής συνεργασίας του ΕΚΑΒ με το νοσοκομείο "Αλεξάνδρα" κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μπουν από λάθος έξι περιστατικά σε ράντζα.

    Στον "Ευαγγελισμό" οι εισαγωγές ήταν λιγότερες και τα ράντζα μειώθηκαν κατά 40%. Αντίθετα, στο "Σισμανόγλειο" έμειναν κενές 40 κλίνες.

    [08] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Η Κ.Ε. ΤΗΣ Ν.Δ.

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2004 (20:15 UTC+2)

    Η Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας θα συνεδριάσει το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου, στο ξενοδοχείο «Caravel» (ώρα προσέλευσης 10.30), με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    · Εισήγηση του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Καραμανλή.

    · Εισήγηση του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

    · Έγκριση του νέου Κανονισμού Λειτουργίας της Κεντρικής Επιτροπής.

    [09] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΧΑΘΗΚΕ ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Aθήνα, 30 Νοεμβρίου 2004 (20:12 UTC+2)

    Για απώλεια πολύτιμου χρόνου στο θέμα των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη που είχε με τους συντονιστές του κόμματος. Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε χαμηλών προσδοκιών το προσχέδιο των συμπερασμάτων που συνέταξε η ολλανδική προεδρία της ΕΕ ενόψει της συνόδου κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου.

    «Έχει χαθεί σημαντικός χρόνος στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής. Βλέπουμε μια προσπάθεια στροφής της κυβέρνησης προς τις θέσεις τις δικές μας σε ό,τι αφορά στο Ελσίνκι» είπε χαρακτηριστικά.

    Σε ό,τι αφορά δε το θέμα των Σκοπίων, σχολίασε πως ήταν κατόπιν εορτής η επιστολή Καραμανλή στον αμερικανό πρόεδρο.

    Ερωτηθείς για τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για τα εξοπλιστικά προγράμματα ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «Δεν θα μιλήσω για το παρελθόν. Εμείς σήμερα έχουμε ζητήσει την απόλυτη αλήθεια. Εκπροσωπούμε ένα κίνημα που θέλει την αλήθεια. Κι εγώ προσωπικά αυτό ζητώ. Και η αλήθεια αποκαλύπτεται καθημερινά και βρίσκεται ενώπιον της αλήθειας η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

    Πέραν της εξωτερικής πολιτικής, οι συντονιστές του ΠΑΣΟΚ ασχολήθηκαν με την οικονομία, τον αναπτυξιακό νόμο, το ασφαλιστικό και την ημερίδα του ΠΑΣΟΚ που θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα για το κοινωνικό κράτος.

    Σχετικά με το ασφαλιστικό, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει το νόμο για το ασφαλιστικό που ψήφισε η βουλή πριν από δυόμισι χρόνια. «Πρώτα από όλα ακύρωσαν νόμο του ΠΑΣΟΚ χωρίς να έχουν φέρει δικό τους νόμο. Έρχονται με έναν νόμο ο οποίος όμως θα εφαρμοστεί, όπως έχουμε αξιολογήσει, το 2006 και το 2006 η ΕΕ θα έρθει με μια μεταρρύθμιση γύρω από τα ζητήματα αυτά του Δ ΚΠΣ, άρα δηλαδή δεν θα εφαρμοστεί καν ο νόμος αυτός» σημείωσε.

    [10] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΝΔ

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2004 (20:10 UTC+2)

    Η καλύτερη προβολή του κυβερνητικού έργου απασχόλησε τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Νέας Δημοκρατίας, στα γραφεία του κόμματος στη Ρηγίλης, παρουσία του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολου Σταύρου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε από τους βουλευτές να εξειδικεύσουν το λόγο τους και να είναι ενήμεροι για τα θέματα που απασχολούν την Περιφέρεια όπου εκλέγονται.

    Οι βουλευτές ζήτησαν να είναι καλύτερα ενημερωμένοι από τους υπουργούς όταν πρόκειται να κατατεθεί κάποιο σημαντικό νομοσχέδιο, ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο αυτό τόσο στις κοινοβουλευτικές επιτροπές όσο και στην ολομέλεια της Βουλής.

    [11] ΔΗΛΩΣΗ ΕΥ. ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2004 (19:22 UTC+2)

    «Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες της Κυβέρνησης και της συντριπτικής πλειοψηφίας των αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων (32 από τις 34) για την καλύτερη διαχείριση φέτος του δυσμενούς κοινοτικού κανονισμού που απεδέχθη το 2001 η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (παρά τις έγκαιρες επιφυλάξεις μας) και τη ρητή δήλωση όλων μας ότι η εκτίμηση της φετινής βαμβακοπαραγωγής είναι στο 1.103.000, η αρμόδια Διαχειριστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης με βάση προεκτίμησή της καθόρισε ποσότητα με προσαύξηση στο 12% (με περιθώριο από 7,5%-15%) και έτσι ανάγκασε τη χώρα μας να την καταψηφίσει», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Μπασιάκος.

    «Φαίνεται καθαρά ότι οι κάθε λογής βαμβακολογούντες και όσοι εξαρτούν ανάλογα συμφέροντα που τον τελευταίο καιρό με δηλώσεις τους δημιουργούν κλίμα ότι η παραγωγή στη χώρα είναι μεγαλύτερη επηρέασαν τη κρίση της Επιτροπής. Η Επιτροπή έχει άλλωστε πικρή εμπειρία από τη διαχείριση του προϊόντος τα προηγούμενα χρόνια και για αυτό είχε επιβάλλει προσαύξηση το 2001-02 11%, το 2002-03 9,5% και το 2003-04 9,5%», πρόσθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

    «Σε καμιά περίπτωση δεν επηρεάζεται η βούλησή μας να διαχειριστούμε με σύνεση και συναίνεση τη φετινή βαμβακοπαραγωγή και να επιτύχουμε με παρεμβάσεις μας και με τη δεδομένη πλέον πρόταση και σύμφωνη γνώμη των αγροτών τους όρους εκείνους που αποδίδουν τις μεγαλύτερες δυνατές κοινοτικές εισροές, με βάση τον κοινοτικό κανονισμό, αφού είναι βέβαιο ότι όσο μικρότερη είναι η ποσότητα τόσο μεγαλύτερο είναι το ύψος των κοινοτικών εισροών στη χώρα, δηλαδή με 1.100.000 τον. 707.000.000 , ενώ με 1.200.000 τον. 590.000.000 », υπογράμμισε.

    «Είναι αυτονόητο ότι το τελικό ύψος της ενίσχυσης καθορίζεται αποκλειστικά από το τελικό ύψος της παραγωγής (τον Απρίλιο του 2005) και όχι από το ποσοστό της προσαύξησης. Ετσι, τον Μάιο του 2005 η εξόφληση θα προσδιορισθεί από το τελικό ύψος της παραγωγής και της ενίσχυσης χωρίς καμιά απολύτως περικοπή. Ισχύει δηλαδή ο κανόνας ότι για τελική παραγωγή 1.100.000 τον. θα εισπράξουμε τελικώς 707.000.000 , ενώ για 1.200.000 τον. 590.000.000 », κατέληξε.

    [12] ΟΜΙΛΙΑ ΣΙΟΥΦΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2004 (18:57 UTC+2)

    Ο νέος αναπτυξιακός νόμος αποτελεί ένα ριζοσπαστικό και ρωμαλέο εργαλείο για την ενθάρρυνση των νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών, την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και την ουσιαστική υποστήριξη των αναπτυξιακών και οικονομικών δραστηριοτήτων της χώρας, τόνισε -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, μιλώντας στη Βουλή για τον αναπτυξιακό νόμο.

    «Όπως γνωρίζετε, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είχε με τις προγραμματικές της δηλώσεις, δεσμευτεί ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα είναι βασικό εργαλείο της νέας αναπτυξιακής και οικονομικής πολιτικής. Όπως επίσης είχε δεσμευτεί η ΝΔ, ο νόμος αυτός δεν θα αποτελεί ένα αποσπασματικό μέτρο προς τις κατευθύνσεις αυτές, αλλά αναπόσπαστο τμήμα από πέντε θεσμικές παρεμβάσεις που από κοινού συγκροτούν μία δυναμική αναπτυξιακή πολιτική.

    »Η δημοσιονομική εξυγίανση, το νέο απλοποιημένο σύστημα αδειοδοτήσεων των μεταποιητικών και των εμπορικών επιχειρήσεων, η νέα φορολογική πολιτική με τη μείωση της επιβάρυνσης των επιχειρήσεων, η επιτάχυνση της υλοποίησης του Γ΄ ΚΠΣ, μαζί με το νέο αναπτυξιακό νόμο, συγκροτούν ένα ενιαίο σύνολο οικονομικής πολιτικής με ένα και μόνο στόχο: Ανάπτυξη παντού, ανάπτυξη για όλους, ανάπτυξη με ανταγωνιστικότητα και με κοινωνική δικαιοσύνη, που οδηγούν σε στέρεη κοινωνική συνοχή», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Σιούφας.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, με το νέο αναπτυξιακό νόμο καθιερώνονται οι εξής τομές:

    1ον Καταργείται η διάκριση, ανάμεσα σε νέες και παλαιές επιχειρήσεις, ώστε όλες τους να έχουν πρόσβαση στην παρεχόμενη δέσμη κινήτρων.

    2ον Αναμορφώνονται, ενισχύονται και γίνονται διαθέσιμα για όλους τα ισχύοντα παρεχόμενα κίνητρα και θεσπίζονται νέα κίνητρα, με σημαντικότερο τη θεσμοθέτηση της επιδότησης απασχόλησης.

    3ον Καθορίζεται ως μέγιστο ύψος ενίσχυσης, το 55%, με την πλήρη αξιοποίηση των περιθωρίων του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων και της δυνατότητας πρόσθετης ενίσχυσης για ΜΜΕ.

    4ον Προωθείται η περιφερειακή ανάπτυξη με την παροχή επιπλέον 15 ποσοστιαίων μονάδων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια.

    5ον Θεσμοθετούνται ειδικές κατηγορίες επενδυτικών σχεδίων με ελάχιστο ποσοστό ενίσχυσης για όλη την επικράτεια (από 30% έως 40%), συμπεριλαμβανομένης της Α΄ και Β΄ Ζώνης, με στόχο την υποστήριξη της καινοτομίας, των νέων τεχνολογιών, του περιβάλλοντος, της παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας, της εφοδιαστικής αλυσίδας, της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

    6ον Διευρύνονται οι επιλέξιμες επενδυτικές δραστηριότητες και τα χρηματοδοτούμενα επενδυτικά σχέδια, καλύπτοντας και τους χώρους της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών, των ευρυζωνικών δικτύων, των διαμετακομιστικών κέντρων και των υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας και των υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics). Επίσης, εντάσσονται και επιλεγμένες εμπορικές δραστηριότητες στο νέο αναπτυξιακό νόμο, όπως είχαμε δεσμευτεί από την προεκλογική περίοδο, και τίθενται ποιοτικές προδιαγραφές στις επενδύσεις τουρισμού στην κατεύθυνση του στρατηγικού στόχου προσέλκυσης υψηλής ποιότητας τουρισμού.

    7ον Μειώνεται το ποσοστό της Ίδιας Συμμετοχής από 40%, που ισχύει σήμερα, στο 25% του επενδυτικού σχεδίου. Με τον τρόπο αυτό, ενισχύονται κυρίως νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες και φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια, από νέους ανθρώπους, με χαμηλότερη δυνατότητα διάθεσης υψηλών κεφαλαίων.

    8ον Μειώνεται το ελάχιστο ύψος του επενδυτικού σχεδίου στις 100.000 ευρώ, για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και καθιερώνονται τα όρια για τις μικρές, τις μεσαίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις σε 150.000, 250.000 και 500.000 ευρώ, αντίστοιχα.

    9ον Παρέχεται η δυνατότητα χρήσης, για την κάλυψη της Ίδιας Συμμετοχής, κεφαλαίων από εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capital), διευκολύνοντας κατά βάση την προώθηση επενδυτικών σχεδίων από νέους επιχειρηματίες που δεν έχουν τα απαιτούμενα αρχικά κεφάλαια, αλλά έχουν έξυπνες επιχειρηματικές ιδέες.

    10ον Τίθενται για πρώτη φορά περιορισμοί για τις επενδύσεις στην αλλοδαπή ώστε να εξασφαλιστεί η διατήρηση αντίστοιχων δραστηριοτήτων στην ελληνική επικράτεια.

    11ον Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικές και ουσιαστικές αλλαγές εισάγονται με τις διατάξεις που αφορούν τις διαδικασίες εφαρμογής του νόμου με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας και της αποτελεσματικότητάς του, όπως:

    1. Μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος για την έγκριση του προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου, σε δύο μήνες από την ημερομηνία της υποβολή του, από τρεις μήνες που καθόριζε ο Ν. 2601/98.

    2. Επανασχεδιάζονται και εμπλουτίζονται τα κριτήρια αξιολόγησης. Με τα νέα κριτήρια αξιολογούνται τόσο ο φορέας της επιχειρηματικής δραστηριότητας, όσο και η βιωσιμότητα της επένδυσης, τα οικονομοτεχνικά στοιχεία της επένδυσης, η συμβολή της επένδυσης στους στόχους του αναπτυξιακού νόμου, καθώς και ειδικά κριτήρια ανά τομέα δραστηριότητας.

    3. Επιταχύνεται η καταβολή των προβλεπόμενων ενισχύσεων στους δικαιούχους. Για την περίπτωση των κεφαλαιακών επιχορηγήσεων, παρέχεται, εναλλακτικά, η δυνατότητα είτε της καταβολής του 50% της επιχορήγησης μετά την υλοποίηση του 50% της επένδυσης, είτε η δυνατότητα εφάπαξ προκαταβολής του 30% της προβλεπόμενης επιχορήγησης με την προσκόμιση ισόποσης τραπεζικής εγγυητικής επιστολής. Πρόκειται για μια σημαντική καινοτομία του νόμου που θα έχει συμβολή στην επιτάχυνση της υλοποίησης των επενδύσεων.

    «Οι τομές αυτές έχουν ήδη αποσπάσει τα θετικά και ευμενή σχόλια του συνόλου των παραγωγικών εταίρων, οι οποίοι, ίσως για πρώτη φορά, τοποθετούνται με ευμενή τρόπο για κυβερνητικό νομοθέτημα», τόνισε ο κ. Σιούφας και πρόσθεσε:

    «Όμως, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν είδε τίποτα θετικό σε όλα αυτά. Αντίθετα με δηλώσεις του στις 23-11-2004 χαρακτηρίζει το νέο Αναπτυξιακό νόμο ως 'πολύ κακό για το τίποτα'. Επίσης, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναφέρει ότι η ΝΔ έχει χάσει χρόνο στην οικονομία και προαναγγέλλει με το Νέο Αναπτυξιακό ουσιαστικά τουλάχιστον 2 ακόμα χαμένα χρόνια», επισήμανε ο κ. Σιούφας.   

    [13] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ EUROSTAT

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2004 (18:45 UTC+2)

    Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης κατέθεσε στη Βουλή την έκθεση της EUROSTAT για την αναθεώρηση των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων. Ακολουθούν τα βασικά σημεία της έκθεσης:

    «Η αξιοπιστία των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων αποτέλεσε αντικείμενο ιδιαίτερης προσοχής για την EUROSTAT στο παρελθόν. Τα στατιστικά θέματα της Ελλάδας αποτέλεσαν αντικείμενο συζητήσεων με την EUROSTAT περισσότερο από όλων των άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. Οι σχετικές αμφιβολίες της EUROSTAT διατυπώθηκαν πολλές φορές στο παρελθόν με υποσημειώσεις, ιδιαίτερα σχόλια και αστερίσκους στα δελτία τύπου της. (σελ. 2)

    Το 2002 έγινε μια σημαντική αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας κατόπιν απαίτησης της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας και μετά από μια αναταξινόμηση κεφαλαιακών μεταβιβάσεων προς δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, μετατρέψιμων ομολόγων, ένταξη της ΔΕΚΑ εντός της γενικής κυβέρνησης. Η αναθεώρηση αυτή (δελτίο τύπου της EUROSTAT της 13ης Νοεμβρίου 2002) οδήγησε σε επιδείνωση του ελλείμματος κατά 1% του ΑΕΠ το 2000, 1,3% το 2001, ενώ το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 1,5% και 1,9% του ΑΕΠ αντίστοιχα. (σελ. 12)

    Οι βασικοί λόγοι της αναθεώρησης των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων για την περίοδο 2000-2003 μπορούν να συνοψιστούν στα ακόλουθα:

    Ελλιπής καταγραφή των αμυντικών δαπανών.

    Υπερεκτίμηση του πλεονάσματος των ασφαλιστικών οργανισμών.

    Αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεων για τα φορολογικά έσοδα (κυρίως από ΦΠΑ).

    Αυτά τα τρία στοιχεία από μόνα τους ερμηνεύουν περίπου το 90% των συνολικών αναθεωρήσεων. Ειδικότερα οι διαφορές από την καταγραφή των αμυντικών δαπανών ερμηνεύουν 25% των συνολικών αναθεωρήσεων το 2003, 75% το 2002, 50% το 2001 και 90% το 2000. (σελ. 3)

    Για την περίοδο 1997-99 τα νέα στοιχεία του δημοσιονομικού ελλείμματος διαμορφώνονται ως εξής:

    1997: 6,6% του ΑΕΠ έναντι 4%

    1998: 4,3% του ΑΕΠ έναντι 2,5%

    1999: 3,4% του ΑΕΠ έναντι 1,8%

    Οι αναθεωρήσεις αυτές οφείλονται κυρίως στην πληρέστερη καταγραφή των αμυντικών δαπανών, στους κεφαλαιοποιημένους τόκους, στη σωστή καταγραφή των κεφαλαιακών μεταβιβάσεων και των εσόδων από την Ε.Ε. μετά τη μετάβαση από το ESA79 στο ESA95. (σελ. 4)

    Επίσης για την ίδια περίοδο τα στοιχεία του χρέους της γενικής κυβέρνησης διαμορφώνονται ως εξής:

    1997: 114,0% του ΑΕΠ έναντι 108,2%

    1998: 112,4% του ΑΕΠ έναντι 105,8%

    1999: 112,3% του ΑΕΠ έναντι 105,2%

    Αμυντικές δαπάνες

    Σύμφωνα με τους κανόνες του ESA95 οι αμυντικές δαπάνες πρέπει να θεωρούνται ως ενδιάμεση κατανάλωση και θα πρέπει να καταγράφονται στις δημόσιες δαπάνες τη στιγμή της παράδοσής τους ανεξάρτητα από τις πληρωμές που πραγματοποιούνται σε διάφορα στάδια. Ωστόσο, πολλές χώρες έχουν προβλήματα με τα στοιχεία των αμυντικών δαπανών τους, καθώς αυτά είναι εμπιστευτικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα στοιχεία δίνονται σε ταμειακή βάση. Αυτό εφαρμόζεται στο Βέλγιο, την Τσεχία, την Εστονία, Γερμανία, Ελλάδα, Γαλλία, Ιρλανδία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Λετονία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβακία, Φινλανδία και Μεγάλη Βρετανία. (σελ. 15)

    Το στοιχείο αυτό των αμυντικών δαπανών ήταν στην ατζέντα των επαφών μεταξύ EUROSTAT και ελληνικών αρχών τουλάχιστον από το 1994. Τα στοιχεία που παρέχονταν από τις ελληνικές αρχές ήταν ασυνεπή και η πληροφόρηση για τα συμβόλαια παράδοσης αμυντικού εξοπλισμού ήταν αντιφατική.

    Οι ελληνικές αρχές είχαν δηλώσει το 1996 ότι μεγάλο μέρος του στρατιωτικού χρέους ήταν υπό τη μορφή μακροπρόθεσμων πιστώσεων από την πλευρά των προμηθευτών στρατιωτικού εξοπλισμού, το οποίο στην πορεία αποδείχθηκε αναληθές.

    Το 2002 δηλώθηκε ανακριβώς από τις ελληνικές αρχές ότι οι προκαταβολές που πληρώνονται στους προμηθευτές στρατιωτικού υλικού αντιμετωπίζονται ως χρηματοοικονομικές συναλλαγές και ότι με την παραλαβή του εξοπλισμού στην Ελλάδα, οι στατιστικές υπηρεσίες λαμβάνουν την πληροφόρηση αυτή και μπορούν να κάνουν τις σχετικές καταχωρίσεις στους εθνικούς λογαριασμούς (ως τελική κατανάλωση). Η πραγματικότητα είναι ότι η ΕΣΥΕ και το Υπουργείο Οικονομικών δεν έλαβαν καμία πληροφόρηση για παραλαβές στρατιωτικού υλικού από το 1997. Έτσι οι περισσότερες αμυντικές δαπάνες που χρηματοδοτήθηκαν με δανεισμό δεν καταγράφηκαν τα τελευταία 7 χρόνια. (σελ. 17)

    Συνεπώς, η μετάβαση στην καταγραφή των δαπανών αυτών σε ταμειακή βάση δεν υπαγορεύθηκε από μεθοδολογικούς λόγους - δεν άλλαξαν οι λογιστικοί κανόνες - αλλά από λόγους διαθεσιμότητας στοιχείων. Δεδομένου του απόρρητου χαρακτήρα των στοιχείων για τις παραλαβές στρατιωτικού υλικού στην Ελλάδα, μόνο η χρήση της ταμειακής βάσης μπορεί να εγγυηθεί την πλήρη καταγραφή των δαπανών αυτών. (σελ. 18)

    Πλεονάσματα ασφαλιστικών οργανισμών

    Οι συζητήσεις για το θέμα αυτό ξεκίνησαν το 1998, λόγω της έκπληξης που προκάλεσε το μέγεθος των πλεονασμάτων αυτών στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες-μέλη. Το 2002 η EUROSTAT επεσήμανε τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των εκτιμήσεων της ΕΣΥΕ για τα πλεονάσματα των ασφαλιστικών οργανισμών και των αντίστοιχων στοιχείων που διατηρούσε η Τράπεζα της Ελλάδος για τις επενδύσεις τους. Το γεγονός αυτό αντικρούστηκε από την Τράπεζα Ελλάδος με τη δήλωση ότι οι φορείς αυτοί διατηρούσαν μέρος των επενδύσεών τους σε ιδιωτικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και έτσι δεν θα μπορούσε η κεντρική τράπεζα να γνωρίζει τα στοιχεία αυτά. (σελ. 21)

    Στο μεταξύ, η EUROSTAT ζήτησε το 2002 έναν κατάλογο των ασφαλιστικών φορέων και των οικονομικών τους αποτελεσμάτων, αλλά δεν έλαβε ποτέ απάντηση. Επανήλθε στο θέμα το Σεπτέμβριο του 2003, και έδωσε προθεσμία μέχρι το Σεπτέμβριο 2004 για την παροχή πιο αξιόπιστων στοιχείων. Έτσι, διενεργήθηκε από την άνοιξη του 2004 νέα εκτενής έρευνα από την ΕΣΥΕ για όλους αυτούς τους φορείς, που κάλυψε τα έτη 2002 και 2003. Το αποτέλεσμα αυτής ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο (2004) να αναθεωρηθούν τα πλεονάσματα των ασφαλιστικών οργανισμών προς τα κάτω από 3,4 σε 2,1 δις για το 2001, από 4,7 σε 4,1 δις το 2002 και από 5,5 σε 4,6 δις το 2003. (σελ. 22)

    Αναλήψεις χρεών

    Οι αναλήψεις χρεών αποτέλεσαν σημαντικό θέμα κατά την αναθεώρηση των στοιχείων τον Οκτώβριο 2002. Η πρώτη φορά που τέθηκε το θέμα στις συζητήσεις μεταξύ EUROSTAT και ελληνικών αρχών ήταν το Φεβρουάριο 1996. Υπήρξε μια ανακολουθία στις δηλώσεις των ελληνικών αρχών αναφορικά με τα στοιχεία αυτά, καθώς έδωσαν κάποια στοιχεία το 1996 (στα EDP του Μαρτίου και Σεπτεμβρίου 1996), τα οποία στη συνέχεια παρέλειψαν τελείως από το EDP του 1997, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της EUROSTAT και με το σκεπτικό ότι το χρέος που είχε αναληφθεί σε πολλές περιπτώσεις συνδεόταν με ιδιωτικοποιήσεις. Κατόπιν επίμονων προτροπών της EUROSTAT, το Σεπτέμβριο 1998 δόθηκαν κάποια στοιχεία για το 1997 (159 δις δρχ.), αλλά ένα χρόνο αργότερα (το Φεβρουάριο 1999) τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν μειωμένα (97 δις δρχ.) χωρίς να δοθεί καμιά εξήγηση γι' αυτό. Έτσι ενώ η EUROSTAT είχε αποσαφηνίσει από το 1996 τους κανόνες που έπρεπε να εφαρμόζονται, η Ελλάδα δεν τους εφάρμοζε με συνέπεια και τα σχετικά στοιχεία άλλαζαν συχνά. (σελ. 25-26)

    Εκτενής συζήτηση έγινε για το θέμα αυτό τον Οκτώβριο 2002, οπότε και αναγνωρίστηκαν αρκετά ποσά για το κονδύλι αυτό από την πλευρά των ελληνικών αρχών για την περίοδο 2000-01 (217 εκατομ. το 2000, 494 εκατομ. το 2001). Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε και η σχετική τακτοποίηση των στοιχείων για τις αναλήψεις χρεών της περιόδου 1997-99.

    Κεφαλαιοποιημένοι τόκοι

    Το θέμα αυτό συζητήθηκε πολλές φορές μεταξύ της EUROSTAT και των ελληνικών στατιστικών αρχών την περίοδο 1996-98. Από τις διάφορες επισκέψεις των κλιμακίων της EUROSTAT στην Ελλάδα είχε προκύψει ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε εκδώσει ομόλογα, τα οποία δεν απέδιδαν τόκο τα πρώτα χρόνια. Στη συνέχεια αυξανόταν το κεφάλαιο και τα ομόλογα είχαν πλέον ένα τοκομερίδιο επί του αυξημένου κεφαλαίου. Στα EDP οι κεφαλαιοποιημένοι τόκοι καταγράφονταν μόνο με τη ρευστοποίηση των ομολόγων, αλλά όχι όταν το αυξημένο κεφάλαιο πιστωνόταν στους κατόχους των ομολόγων. (σελ. 27-28)

    Κατά τη διάρκεια της αποστολής της EUROSTAT στην Αθήνα το 1998, οι ελληνικές αρχές δήλωσαν ότι εφεξής θα κατέγραφαν τους κεφαλαιοποιημένους τόκους σε ταμειακή βάση κατά την περίοδο χάριτος. Η EUROSTAT θεώρησε ότι δεν θα υπήρχαν λογιστικές δυσκολίες στη σωστή καταγραφή των κονδυλίων αυτών. Τελικά συμπεριλήφθηκαν στη δημόσια ληψοδοσία μόνο μικρά ποσά και μόλις το Σεπτέμβριο 2004 διορθώθηκε πραγματικά η συστηματικά ελλιπής καταχώρηση των ποσών αυτών για κεφαλαιοποιημένους τόκους. Όλα αυτά τα χρόνια είχε γίνει συμφωνία του ελληνικού δημοσίου με μεγάλες κρατικές τράπεζες για την αναβολή της πληρωμής των τόκων αυτών χρόνο με το χρόνο. Έτσι οι τόκοι δεν πληρώνονταν ποτέ και κεφαλαιοποιούνταν κάθε χρόνο. (σελ. 28)

    Κεφαλαιακές μεταβιβάσεις

    Σύμφωνα με τις αρχές του ESA 95, οι κεφαλαιακές μεταβιβάσεις που αποτελούν οικονομική ενίσχυση της κυβέρνησης προς τις δημόσιες επιχειρήσεις, μπορούν να καταγραφούν είτε πάνω είτε κάτω από τη «γραμμή», ανάλογα με τη φύση της συγκεκριμένης συναλλαγής. Όταν τα κονδύλια αυτά καταχωρούνται πάνω από τη γραμμή, αποτελούν κεφαλαιακές μεταβιβάσεις (παροχή ποσών προς δημόσιες επιχειρήσεις χωρίς να περιμένει η κυβέρνηση κάποια ανταπόδοση) και αυξάνουν το έλλειμμα, ενώ όταν καταχωρούνται κάτω από τη γραμμή, αποτελούν χρηματοοικονομικές συναλλαγές (όταν η κυβέρνηση λειτουργεί ως μέτοχος των επιχειρήσεων αυτών και αναμένει από αυτές μερίσματα στο μέλλον). Οι κανόνες αυτοί έχουν παραμείνει σταθεροί από τον Ιανουάριο 2000. (σελ. 30)

    Το θέμα αυτό υπήρξε αντικείμενο συζητήσεων μεταξύ της EUROSTAT και των ελληνικών αρχών τουλάχιστον από το 1998. Οι ελληνικές αρχές είχαν δηλώσει τότε ότι κατέγραφαν όλες τις κεφαλαιακές μεταβιβάσεις ως χρηματοοικονομικές συναλλαγές κάτω από τη γραμμή (χωρίς επίπτωση στο έλλειμμα), καθώς οι αποδέκτες των κεφαλαιακών αυτών μεταβιβάσεων ήταν «οιωνεί-επιχειρήσεις» (δηλ. μονάδες χωρίς ανεξάρτητο νομικό καθεστώς). Η EUROSTAT επεσήμανε ότι τα στοιχεία αυτά δεν ήταν ακριβή και ζήτησε τη διόρθωσή τους, πράγμα που έγινε όμως μόνο εν μέρει από τις ελληνικές αρχές. (σελ. 31)

    Έτσι το Σεπτέμβριο 2002 η EUROSTAT δεν μπόρεσε να πιστοποιήσει τα στοιχεία, καθώς υπήρχαν ακόμα εκκρεμή και αδιευκρίνιστα ζητήματα. Τελικά από τη συζήτηση αυτή αναθεωρήθηκε τότε το έλλειμμα των ετών 2000, 2001 προς τα πάνω, κατά 0,8% του ΑΕΠ για το 2000 και 0,9% για το 2001. Ωστόσο, η αναθεώρηση των λογαριασμών τον Οκτώβριο 2002 δεν επεκτάθηκε και στα χρόνια πριν από το 2000, διόρθωση η οποία έγινε μόλις το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους. Τα στοιχεία των ετών 1997-8 είχαν αρχικά καταγραφεί βάσει των κανόνων του ESA79. Όμως όταν άλλαξαν οι κανόνες και άρχισε να εφαρμόζεται το σύστημα ESA95 όλα τα κράτη-μέλη είχαν την υποχρέωση να αναθεωρήσουν και τους παλιότερους λογαριασμούς τους με βάση τους νέους κανόνες. Αυτό δεν έγινε από τις ελληνικές αρχές στα EDP του 2000 και 2001, όπου αναφέρονταν τα στοιχεία των ετών 1997, 1998, 1999. (σελ. 32-33)

    Ταξινόμηση της ΔΕΚΑ

    Το 1997 η ελληνική κυβέρνηση δημιούργησε μια κρατική επιχείρηση με το όνομα ΔΕΚΑ, η οποία μπορούσε να μεταβιβάζει κεφάλαια σε ορισμένες από τις επιχειρήσεις που είχε υπό τον έλεγχό της, να πουλάει κάποιες από αυτές και να πληρώνει μερίσματα στην κυβέρνηση. Οι ελληνικές αρχές θεώρησαν ότι έπρεπε να την κατατάξουν εκτός κυβέρνησης και ότι τα μερίσματα προς την κυβέρνηση μπορούσαν να καταγράφονται ως εισόδημα από περιουσιακά στοιχεία που μείωνε το έλλειμμα. (σελ. 36)

    Η EUROSTAT είχε εκφράσει τις αμφιβολίες της για την κατάταξη αυτή, καθώς θεωρούσε ότι η ΔΕΚΑ ενεργούσε εκ μέρους και κατόπιν οδηγιών της κυβέρνησης και ήταν αμφίβολο αν μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μονάδα με αυτονομία αποφάσεων. Επίσης σημείωνε ότι βάσει των λογιστικών κανόνων τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις δεν μπορούν να μειώνουν το έλλειμμα, ούτε και στην περίπτωση των έμμεσων αποκρατικοποιήσεων μέσω επιχειρήσεων δημόσιας ιδιοκτησίας. Έτσι τον Οκτώβριο 1997 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ΔΕΚΑ έπρεπε να κατατάσσεται εντός της γενικής κυβέρνησης, χωρίς όμως θετική ανταπόκριση από τις ελληνικές αρχές. (σελ. 36)

    Τελικά τον Ιούλιο 1999 η ΕΣΥΕ συμφώνησε ότι οι επιδοτήσεις της ΔΕΚΑ προς τη γενική κυβέρνηση και οι πληρωμές της ΔΕΚΑ εκ μέρους της γενικής κυβέρνησης θα έπρεπε να αναταξινομηθούν ως χρηματοοικονομικές συναλλαγές και κεφαλαιακές μεταβιβάσεις αντίστοιχα. Ωστόσο, τα στοιχεία που δόθηκαν τότε στην EUROSTAT ήταν με λάθος πρόσημα και το σφάλμα διορθώθηκε στο EDP το Μάρτιο 2000. Στα επόμενα EDP η ΕΣΥΕ συνέχισε να κατατάσσει τη ΔΕΚΑ εκτός κυβέρνησης, μέχρι το Σεπτέμβριο 2002 που έγινε εκ νέου η διόρθωση. Ωστόσο, η ΕΣΥΕ υποστήριξε τότε ότι νέος τρόπος μεταχείρισης της ΔΕΚΑ δεν θα άλλαζε τα μεγέθη του EDP, δεδομένου ότι όλες οι συναλλαγές της είχαν ήδη επανακατευθυνθεί προς τη γενική κυβέρνηση. Οι τελικές διορθώσεις για την περίοδο 1997-99 έγιναν μόλις το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους. (σελ. 37)»

    [14] ΝΕΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΡΑΓΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Πράγα, 30 Νοεμβρίου 2004 (18:39 UTC+2)

    Η χαμηλού κόστους τσέχικη αεροπορική εταιρεία «SMART WINGS», όπως ανακοίνωσε στην Πράγα, από την 1η Μαίου 2005 θα επεκτείνει τα δρομολόγια της σε τέσσερις προορισμούς της Μεσογείου και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλείο, στη Λάρνακα και στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα.

    Όπως έχει ανακοινωθεί η τιμή απλής μετάβασης θα είναι περίπου 32 ευρώ.

    [15] ΚΑΤΑ 2,9% ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2004 (17:06 UTC+2)

    Αύξηση της τάξης του 2,9%, σε σχέση με πέρυσι, σημείωσε τον Οκτώβριο ο γενικός δείκτης τιμών χονδρικής τελικών προϊόντων, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (ΕΣΥΕ). Κατά τις αντίστοιχες συγκρίσεις των ετών 2003 προς 2002 και 2002 προς 2001 είχαν καταγραφεί αυξήσεις της τάξης του 1,9% και 2,4%.

    Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Σεπτέμβριο, ο γενικός δείκτης του Οκτωβρίου αυξήθηκε κατά 0,6%, έναντι αύξησης 0,4% και μείωσης 0,1%, που είχαν σημειωθεί κατά τις αντίστοιχες συγκρίσεις των δεικτών των ετών 2003 και 2002.

    Τέλος, ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2003 - Οκτωβρίου 2004, σε σύγκριση προς εκείνον του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος 2002 - 2003 παρουσίασε αύξηση 2,3% (έναντι αυξήσεων 2,0% και 2,2%, που σημειώθηκαν κατά τα αντίστοιχα δύο προηγούμενα δωδεκάμηνα).

    [16] ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ;

    Βελιγράδι, 30 Νοεμβρίου 2004 (20:50 UTC+2)

    Για στρατόπεδα τρομοκρατών της διαβόητης οργάνωσης «αλ Κάιντα» στα Βαλκάνια κάνει λόγο σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Blic (Μπλιτς) του Βελιγραδίου.

    Η εφημερίδα παραθέτει δηλώσεις του στρατιωτικού αναλυτή, Αλαξάνταρ Ράντιτς, ο οποίος εκτιμά ότι η «αλ Κάιντα» χρησιμοποιεί τα Βαλκάνια ως κέντρο στρατολόγησης και για το λόγο αυτό, όπως λέει, δεν προτίθεται να εκτελέσει στην περιοχή αυτή τρομοκρατικές επιθέσεις μεγάλου μεγέθους.

    «Η αστάθεια στην περιοχή δεν προκαλείται από τις σχέσεις των τοπικών κυβερνήσεων με τη διεθνή τρομοκρατία , αλλά από τις σχέσεις τους με το οργανωμένο έγκλημα» εκτιμά ο ίδιος, ενώ την ίδια στιγμή πληθαίνουν τα τηλεγραφήματα των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων ότι στο Σεράγεβο, «ο ισλαμικός φονταμενταλισμός αυτή τη στιγμή δημιουργεί έναν νέο τύπο του «ξανθού τρομοκράτη» με τα γαλάζια μάτια.

    Στην περιοχή της Ζένιτσα υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών, ενώ οι εστίες των ουαχαμπιτών βρίσκονται στις περιοχές έξω από το Μόσταρ και την Μαγκλάγια, αναφέρει το δημοσίευμα της Blic.

    Ο κίνδυνος της παρουσίας της «αλ Κάιντα» στην περιοχή προέρχεται κυρίως από πρώην μαχητές από τις ισλαμικές χώρες που μετά το τέλος του πολέμου έλαβαν βοσνιακά διαβατήρια, συνεχίζει το δημοσίευμα, βάσει του οποίου, πρόσφατα 10 Βόσνιοι αξιωματούχοι κατηγορήθηκαν για διαφθορά, διότι βοήθησαν 741 Αραβες μαχητές, μετά τον πόλεμο, να λάβουν παράνομα βοσνιακά διαβατήρια.

    Ο Ράντιτς θεωρεί επίσης ότι η «αλ Κάιντα» δεν επιθυμεί τώρα να εκτελέσει τρομοκρατικές επιθέσεις μεγάλου μεγέθους στις βαλκανικές χώρες καθώς και πως σε καμιά τοπική κυβέρνηση δεν συμφέρει να παράσχει υποστήριξη στους τρομοκράτες.

    «Μετά τον πόλεμο το επίκεντρο των συγκρούσεων έχει μετατοπισθεί. Τα Βαλκάνια είναι τώρα μια πλήρως περιθωριοποιημένη περιοχή, όσον αφορά τις παγκόσμιες συγκρούσεις. Η αλ Κάιντα προσπαθεί να διεξάγει τον πόλεμό της σε άλλες περιοχές και εκτός από το ότι χρησιμοποιεί τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη ως βάση στρατολόγησης, δεν έχει ανάγκη να ξεκινήσει μεγαλύτερες δραστηριότητες» επισημαίνει ο Ράντιτς.

    Στην περίπτωση που εκτιμήσουν ότι θα έχουν κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα, οι τρομοκράτες μπορεί να προβούν σε κάποια ενέργεια, χωρίς όμως να υπάρξουν συστηματικές επιθέσεις, προσθέτει, επισημαίνοντας ότι ο κύριος παράγοντας αποσταθεροποίησης της πολιτικής κατάστασης τα Βαλκάνια είναι οι σχέσεις των τοπικών κυβερνήσεων με το οργανωμένο έγκλημα.

    Σύμφωνα με τον Ράντιτς είναι πολύ δύσκολο να προσδιορισθεί ο ακριβής αριθμός των ατόμων που συμμετέχουν στο τρομοκρατικό δίκτυο στα Βαλκάνια και εκτιμά πως «ο αριθμός δεν είναι σημαντικός, διότι εάν υπάρξει καλή επιλογή στόχου, τότε και ένας τρομοκράτης είναι αρκετός».

    [17] ΣΧΟΛΙΟ ΤΑΛΑΤ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 30 Νοεμβρίου 2004 (20:23 UTC+2)

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι σε θέση να επιβάλλει, σε νόμιμη βάση, στην ΕΕ, τις απόψεις της σχετικά με το Κυπριακό, δήλωσε ο «πρωθυπουργός» των Κατεχομένων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, κληθείς να σχολιάσει τα όσα αναφέρονται για το συγκεκριμένο θέμα στο σχέδιο Συμπερασμάτων του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Όπως ακόμη ισχυρίστηκε ο κ. Ταλάτ, κατά τη διάρκεια επαφών του με ξένους διπλωμάτες, διαπίστωσε ότι η τάση της Ενωσης είναι να μην ασκήσει πίεση επί της Τουρκίας στο θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    «Ο κόσμος δεν επιθυμεί η Τουρκία να γίνει 'θύμα ατυχήματος' στην πορεία της προς την ΕΕ και για το λόγο αυτό δεν υιοθετεί την παρουσίαση νέων προτάσεων σχετικά με το Κυπριακό, μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ταλάτ, ο οποίος παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι το ζήτημα αυτό θα πρέπει να επιλυθεί προτού την οριστική ένταξη της Αγκυρας στους κόλπους της ευρωπαϊκής «οικογένειας».

    [18] ΣΧΟΛΙΟ ΜΠΑΪΚΑΛ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    Αγκυρα, 30 Νοεμβρίου 2004 (20:22 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι στο προσχέδιο Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 16ης-17ης Δεκεμβρίου περιλαμβάνονται πολλά ζητήματα, τα οποία ενοχλούν την Τουρκία, διατύπωσε ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Ντενίζ Μπαϊκάλ, μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του.

    «Απ' ό,τι γίνεται αντιληπτό, ζητείται από την Τουρκία να αναγνωρίσει την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση ως Κυπριακό Κράτος, το οποίο θα έχει τη δικαιοδοσία να ενεργεί για λογαριασμό ολόκληρης της Κύπρου. Αυτό σημαίνει, πέραν της αναγνώρισης της Νότιας Κύπρου, να θεωρηθεί ανύπαρκτη η ΤΔΒΚ. Δυστυχώς, η στάση που τηρεί η Κυβέρνηση επί του προκειμένου οδηγεί σε απογοήτευση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαϊκάλ.

    [19] ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΣΤΗ Ν. ΣΕΡΒΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ

    Βελιγράδι, 30 Νοεμβρίου 2004 (20:20 UTC+2)

    Την αγανάκτηση των Σέρβων της Νοτίου Σερβίας προκάλεσε ο πομπώδης εορτασμός της αλβανικής ημέρας της σημαίας, όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η σερβική εφημερίδα Novosti.

    Οι Σέρβοι της Νοτίου Σερβίας χαρακτήρισαν τα γεγονότα αυτά ως μια ακόμη μορφή άσκησης πίεσης των Αλβανών προς τον σερβικό πληθυσμό προκειμένου να εκτοπισθεί.

    Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα, αυτό που φαίνεται να εκνεύρισε ιδιαίτερα τους Σέρβους της περιοχής είναι η αδιαφορία των αρμόδιων κρατικών οργάνων στην ύψωση της αλβανικής σημαίας στο κτίριο του Δήμου Πρέσεβο και η διαδήλωση των Αλβανών, στην οποία επίσης κυμάτιζαν αλβανικές σημαίες.

    [20] ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

    Αγκυρα, 30 Νοεμβρίου 2004 (20:19 UTC+2)

    Εγκύκλιο προς όλους τους κρατικούς φορείς-  περιλαμβανομένων της Προεδρίας της Δημοκρατίας, του Κοινοβουλίου, των Υπουργείων, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Ομέρ Ντιντσέρ- που κυκλοφόρησε επ' ονόματι του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την οποία απαγορεύεται η παρουσία προσωπικού Οργανισμών του Δημοσίου στη δεξίωση που θα δοθεί στην κατοικία του Αμερικανού πρεσβευτή, στις 2 Δεκεμβρίου, προς τιμήν της αντιπροσωπείας του «Τάγματος του Αγίου Ανδρέου», η οποία βρίσκεται στην Τουρκία για επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

    Στην εγκύκλιο, αφού τονίζεται ότι στις προσκλήσεις για τη δεξίωση διαλαμβάνεται η διατύπωση «υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου», επιδεικνύεται ιδιαίτερη ευαισθησία στην αναφορά αυτή και ζητείται να μην παραστούν στη συγκεκριμένη δεξίωση μέλη του προσωπικού το οποίο υπηρετεί σε Οργανισμούς του Δημοσίου.

    [21] ΣΤΟΝ 7ο ΟΜΙΛΟ ΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΙΔΩΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2004 (20:40 UTC+2)

    Στον 7ο όμιλο για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Παίδων 2005-06 κληρώθηκε το ελληνικό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μαζί με την Φινλανδία, την Σλοβακία και την Βοσνία/Ερζεγοβίνη. Από τα 12, συνολικά, γκρουπ της α΄ φάσης, στον επόμενο γύρο θα προκριθούν οι επικεφαλής όλων των ομίλων, οι δεύτερες στη βαθμολογία ομάδες και η καλύτερη τρίτη. Η τελική φάση της διοργάνωσης θα φιλοξενηθεί στο Λουξεμβούργο.  

    [22] ΟΛΛΑΝΔΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΝΕΩΝ

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2004 (20:36 UTC+2)

    Με την Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Λευκορωσία κληρώθηκε σήμερα η Εθνική ομάδα νέων στον πρώτο προκριματικό γύρο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 2005-06. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και οι αντίπαλοί του βρίσκονται στον 10ο όμιλο, από τον οποίο θα προκριθούν ο επικεφαλής και ο δεύτερος της βαθμολογίας, όπως επίσης η τρίτη ομάδα σε περίπτωση που έχει καλύτερες επιδόσεις από τ΄ αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα που θα καταλάβουν την αντίστοιχη θέση στα υπόλοιπα γκρουπ. Η τελική φάση πρόκειται να διεξαχθεί στην Πολωνία. 

    [23] ΧΩΡΙΣ ΣΟΑΡΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ Η ΑΕΚ

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2004 (20:35 UTC+2)

    Για την Ισπανία αναχωρεί αύριο το πρωί (7:20) η αποστολή της ΑΕΚ, προκειμένου την Πέμπτη να αντιμετωπίσει τη Σεβίλη στο πλαίσιο της 4ης ημέρας των ομίλων του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    Ο Φερνάντο Σάντος προβληματίζεται για τον αντικαταστάτη του Σοάρες που θα απουσιάσει από τις προπονήσεις για 15 περίπου μέρες. Στην αποστολή της ΑΕΚ μετέχουν οι: Μιχαηλίδης, Χιώτης, Κωστένογλου, Μόρας, Αμπονσά, Μπούρμπος, Κατσουράνης, Λυμπερόπουλος, Τζιωρτζιόπουλος, Κωνσταντινίδης, Ασουνσάο, Κρασσάς, Τόσκας, Σολάκης, Πετκόφ, Τσεβάς, Γεωργέας, Καμπάνταης.

    "Γνωρίζουμε την αντίπαλό μας. Σίγουρα έχουμε δύσκολη αποστολή και πρέπει να προσέξουμε πολύ για να πάρουμε το θετικό αποτέλεσμα", αναφέρει ο κ. Σάντος.

    [24] ΟΥΕΦΑ: ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΝΙΚΗ ΘΕΛΕΙ Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2004 (20:31 UTC+2)

    Αύριο βράδυ (21:45) ο Πανιώνιος φιλοξενεί την Ντιναμό Τιφλίδας στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Θέλει να πετύχει την πρώτη του νίκη και να αυξήσει τις ελπίδες του για πρόκριση στην επόμενη φάση.

    «Παρά τις δύο ήττες που σημειώσαμε κατά τη διάρκεια της πορείας μας στο θεσμό, έχουμε ακόμα ελπίδες πρόκρισης. Θα πάμε στη Γαλλία για να παίξουμε έναν τελικό με στόχο το εισιτήριο της επόμενης φάσης» δήλωσε ο προπονητής της ομάδας, Γιώργος Βαζάκας στη συνέντευξη Τύπου. Ο Ελληνας τεχνικός πάντως ζήτησε από τους ποδοσφαιριστές του να είναι συγκεντρωμένοι καθόλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. «Δεν πρέπει να την υποτιμήσουμε. Είναι πολύ καλή ομάδα και αυτό το έχει δείξει στους μέχρι τώρα αγώνες».

    Η πιθανότερη ενδεκάδα που θα ξεκινήσει στον αγώνα ο Πανιώνιος είναι η εξής: Ντρόμπνι, Ντομορό, Βλτσεκ, Εξουζίδης, Τσιώλης, Τζιόλης, Ντοντ, Μαρκορά, Μήτρου, Μάντζιος και Μέσαρος.

    Ο Ρουμάνος Αλεξάντρου Νταν Τούντορ ορίσθηκε από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία να διευθύνει τον αγώνα του Πανιωνίου με την Ντιναμό Τιφλίδας, στο πλαίσιο της 4ης ημέρας του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ που θα γίνει στο γήπεδο της Ν. Σμύρνης.

    [25] ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: ΑΛΛΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΑΣΤΙΓΙΟ

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2004 (20:30 UTC+2)

    Στον Ολυμπιακό θα συνεχίσει την καριέρα του για τα επόμενα 5 χρόνια ο Νέρι Καστίγιο. Η συμφωνία αυτή επετεύχθη μετά από συνάντηση που είχε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Γιώργος Λούβαρης με τον πατέρα του ποδοσφαιριστή στα γραφεία της πλατείας Αλεξάνδρας.

    «Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί παραμένω στο σπίτι μου. Για μένα δεν έχουν παίξει ρόλο τα χρήματα, καθώς υπήρχαν κι άλλες προτάσεις με περισσότερα, κι αυτό αποδεικνύεται από το ότι συμφωνήσαμε αμέσως. Ο Ολυμπιακός ήθελε να με κρατήσει κι εγώ ήθελα να μείνω. Υπόσχομαι ότι θα δίνω το 110% μέσα στο γήπεδο για να δικαιώσω τον πρόεδρο, Σωκράτη Κόκκαλη, και τον Αντιπρόεδρο Γιώργο Λούβαρη, γιατί πιστεύουν σε μένα ξανά», τονίζει ο Νέρι Κατίγιο.

    [26] ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ Ο ΚΑΡΛΟΣ

    Παρίσι, 30 Νοεμβρίου 2004 (20:31 UTC+2)

    Απεργία πείνας ξεκίνησε ο Ιλιτς Ραμίρες Σάντσες ή άλλως Κάρλος, διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες κράτησής του στις φυλακές του Παρισιού, όπου εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

    Όπως δήλωσε η δικηγόρος του, ο Κάρλος θα συνεχίσει την απεργία όσο χρειαστεί, διαμαρτυρόμενος για την απομόνωση στην οποία κρατείται, για τους «προκλητικούς και αδικαιολόγητους» σωματικούς και άλλους ελέγχους στους οποίους υποβάλλεται, αλλά και την άρνηση των αρχών να του επιτρέψουν την πρόσβαση στον τραπεζικό του λογαριασμό προκειμένου να καλύψει κάποιες από τις ανάγκες της καθημερινότητάς του.

    Ο Κάρλος συνελήφθη από Γάλλους πράκτορες στο Σουδάν και μεταφέρθηκε στο Παρίσι, όπου και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, με την κατηγορία της δολοφονίας δυο Γάλλων πρακτόρων κι ενός πληροφοριοδότη.

    Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ο Κάρλος κατηγορήθηκε για μια σειρά από αιματηρές επιθέσεις, δολοφονίες και απαγωγές, αλλά και για ανάμειξη στην αεροπειρατεία γαλλικού αεροσκάφους, το 1976, από Παλαιστίνιους.

    [27] ΚΟΥΒΑ: ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΡΑΟΥΛ ΡΙΒΕΡΟ

    Αβάνα, 30 Νοεμβρίου 2004 (18:17 UTC+2)

    Ελεύθερος αφέθηκε ο Κουβανός δημοσιογράφος και συγγραφέας, Ραούλ Ριβέρο, ο οποίος καταδικάστηκε τον Απρίλιο του 2003 σε ποινή κάθειρξης 20 ετών, μαζί με άλλους 74 διαφωνούντες με το καθεστώς, στους οποίους και επιβλήθηκαν ποινές από έξι έως και 28 χρόνια.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Ραούλ Ριβέρο αφέθηκε ελεύθερος μόλις μια ημέρα μετά την απελευθέρωση άλλων τριών διαφωνούντων.

    Συνολικά, έχουν αφεθεί ελεύθεροι οι 11 από τους συνολικά 75 διαφωνούντες που καταδικάστηκαν τον Απρίλιο του 2003.

    [28] ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

    Τελ Αβίβ, 30 Νοεμβρίου 2004 (17:31 UTC+2)

    Με κατάρρευση απειλείται ο ούτως ή άλλως «εύθραυστος» κυβερνητικός συνασπισμός στο Ισραήλ, γεγονός που θα σημάνει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών και θα αφήσει μετέωρο το σχέδιο αποχώρησης των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, τελευταίο «αγκάθι» στις σχέσεις των εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού είναι ο προϋπολογισμός του 2005.

    Ο μεγαλύτερος εταίρος του Λικούντ στον κυβερνητικό συνασπισμό, το κόμμα Σινούι, διεμήνυσε στον Αριέλ Σαρόν ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2005.

    Ο τελευταίος απάντησε ότι σε περίπτωση μιας τέτοιας εξέλιξης, θα απομακρύνει το Σινούι από τον κυβερνητικό συνασπισμό, γεγονός που σημαίνει ότι το Λικούντ είτε θα πρέπει να ενώσει δυνάμεις με τους Εργατικούς, προοπτική για την οποία υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις, είτε θα καταφύγει σε πρόωρες κάλπες.

    «Εάν όλες αυτές οι προσπάθειες αποτύχουν, δεν έχουμε άλλη επιλογή από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών» δήλωσε ο Ούζι Αράντ, σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

    Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η διενέργεια εκλογών δυο χρόνια πριν από την προκαθορισμένη περίοδο, ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα καθυστέρηση σε ό,τι αφορά στις προσπάθειες που καταβάλλονται για αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας και οι οποίες εκτιμάται ότι θα δώσουν νέα ώθηση στην προοπτική επίλυσης της αραβοϊσραηλινής διαμάχης.

    [29] ΙΡΑΚ: 134 ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΕΠΕΣΑΝ ΝΕΚΡΟΙ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ

    Βαγδάτη, 30 Νοεμβρίου 2004 (17:22 UTC+2)

    Έναν από τους πλέον αιματηρούς μήνες στο Ιράκ βίωσαν τον Νοέμβριο οι εκεί ανεπτυγμένες αμερικανικές δυνάμεις, καθώς, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους τον τρέχοντα μήνα ανέρχεται στους 134, δηλαδή ένας λιγότερος από τον Απρίλιο, που έχει καταγραφεί ως ο μήνας με τις περισσότερες μέχρι στιγμής απώλειες για τους Αμερικανούς.

    Τον Ιούνιο, 42 Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ, τον Ιούλιο 54, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο 80, γεγονός που σημαίνει ότι η ιρακινή αντίσταση κάθε άλλο παρά αποδυναμωμένη φαίνεται.

    [30] ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

    Κίεβο, 30 Νοεμβρίου 2004 (17:13 UTC+2)

    Στον εξωτερικό χώρο του κοινοβουλίου συγκεντρώθηκαν οπαδοί της αντιπολίτευσης στην Ουκρανία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του κοινοβουλίου να διακόψει τις εργασίες του για σήμερα, με αποτέλεσμα να μην ψηφιστεί η πρόταση μομφής που είχε κατατεθεί εναντίον της κυβέρνησης.

    Έκκληση στους διαδηλωτές απηύθυνε ο πρόεδρος της Βουλής Βολοντίμιρ Λίτβιν λέγοντάς τους: «Μην εισβάλετε στο κοινοβούλιο, είναι το τελευταίο στήριγμα της δημοκρατίας». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η απόφαση στην οποία θα καταλήξουν αύριο θα ικανοποιήσει όλη την Ουκρανία.

    [31] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΣΕΡΒΙΚΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

    Βελιγράδι, 30 Νοεμβρίου 2004 (17:58 UTC+2)

    Ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι, ενδιαφέρεται για την αγορά του τηλεοπτικού σταθμού του Βελιγραδίου «ΒΚ», το οποίο, όπως ανακοίνωσε, προτίθεται να πωλήσει ο μέχρι τώρα ιδιοκτήτης του, μεγαλοεπιχειρηματίας, Μπόγκολιουμπ Κάριτς.

    Η εφημερίδα του Βελιγραδίου «ΚΟΥΡΙΡ», σε σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι ανώτατο στέλεχος του Ομίλου ΒΚ, οι εταιρείες του οποίου ανήκουν στον Μπόγκολιουμπ Κάριτς και άλλα μέλη της οικογένειας Κάριτς, επιβεβαίωσε την σχετική είδηση και πρόσθεσε ότι ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει ο βρετανικός ο SKY, ο ελληνικός ANT1 και ο γερμανικός RTL, ενώ ο Μπόγκολιουμπ Κάριτς αναμένει ότι η πώληση της τηλεόρασης θα του αποφέρει περίπου 40 εκ ευρώ.

    [32] ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ Α.ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 30 Νοεμβρίου 2004 (13:06 UTC+2)

    Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα δέκα χρόνια από τον θάνατο του ποιητή Ανέστη Ευαγγέλου (1937-1994) διοργανώνει την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου, στις 20.30, η Δημοτική Κίνηση "Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας".

    Για τη ζωή και το έργο του ποιητή θα μιλήσει ο ποιητής και κριτικός Γιάννης Καρατζόγλου, ενώ θα προβληθεί βιντεοταινία με συνέντευξη του Ανέστη Ευαγγέλου στην ΕΤ1 και θα υπάρχει έκθεση βιβλίων και χειρογράφων του.

    Φίλοι, ομότεχνοι, παλιοί και νέοι αναγνώστες του θα μιλήσουν για τον ποιητή και τον άνθρωπο και θα διαβάσουν ποιήματά του.

    [33] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΙΣ 5/12 Ο NICK CAVE

    Θεσσαλονίκη, 30 Νοεμβρίου 2004 (12:29 UTC+2)

    Συναυλία στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσει στις 5 Δεκεμβρίου, στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», στις 21:30, ο γνωστός τραγουδιστής της ροκ Nick Cave.

    Στη συναυλία αυτή ο Nick Cave θα παρουσιάσει το νέο του διπλό άλμπουμ "Abattoir Blues/The Lyre of Orpheus", που δημιούργησε σε συνεργασία με το συγκρότημα Bad Seeds. Πρόκειται για 17 τραγούδια, χωρισμένα σε δύο ενότητες, όπως φανερώνει και ο τίτλος της συλλογής. Πολλά από αυτά, όπως τα "Nature Boy", "There She Goes, My Beautiful World" και "Supernaturally" ήδη γνωρίζουν επιτυχία στο ελληνικό κοινό.

    Στη συναυλία της Θεσσαλονίκης τον Nick Cave θα συνοδεύσουν τα συγκροτήματα Sigmatropic από την Ελλάδα και Silver Ray από την Αυστραλία.

    Τα εισιτήρια της συναυλίας, κοστίζουν 40 ευρώ κατά την προπώληση και 45 ευρώ στην είσοδο της συναυλίας.

    [34] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΤΟΥ ΑΠΘ

    Θεσσαλονίκη, 30 Νοεμβρίου 2004 (10:27 UTC+2)

    Συναυλία ελληνικού τραγουδιού με τον Τζίμη Μακούλη, την Μπέσυ Αργυράκη, τον Γιώργο Γραικούση και την Ηλέκτρα, θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου, στις 21.00, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ.

    Τη συναυλία διοργανώνει η Διεύθυνση Μουσικών Δραστηριοτήτων και η αντιδημαρχία Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης.

    Ο Τζίμης Μακούλης, με τις επιτυχίες των τραγουδιών του όπως το «Ένας φίλος ήρθε απόψε απ΄ τα παλιά», «Βίρα τις άγκυρες», «Τσιγγάνα καρδιά», «Όταν αγαπάς», σημάδεψε μια εποχή.

    Η διεθνής καριέρα του ξεκίνησε από την Γερμανία. Το 1965 μεταβαίνει στην Αμερική, όπου γνωρίζεται με τον θρύλο της Τζαζ Ντιούκ Έλιγκτον και συμμετέχει στο φημισμένο πρόγραμμα του ΡΙΒΕΡ ΜΠΟΟΥΤ, περιοδεύοντας όλη την Αμερική.

    Οι διακρίσεις που ακολούθησαν είναι σημαντικές, όπως η πρόσφατη βράβευση του τραγουδιού του «Κιθάρες παίζουν μες τη σιγαλιά» ως το δημοφιλέστερο γερμανικό τραγούδι για την περίοδο 1960-2003.

    [35] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΣΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 30 Νοεμβρίου 2004 (10:10 UTC+2)

    Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα διαρκέσει η έκθεση φωτογραφίας «Η προσφορά των σιδηροδρόμων στο Μακεδονικό Αγώνα», στο λιμάνι (προβλήτα Ι), που διοργανώνει το Ιδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη της ένοπλης φάσης του Αγώνα.

    Η έκθεση γίνεται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδας, τον Σύλλογο Φίλων Σιδηροδρόμων Θεσσαλονίκης και τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, ο οποίος συμμετέχει στην έκθεση παρουσιάζοντας έκθεση βιβλίου με θέμα τη Μακεδονία και την υποστήριξη του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.

    Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι: Τρίτη Παρασκευή: 09.00 14.00 και Σάββατο:10.00 14.00


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 30 November 2004 - 19:14:22 UTC