Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-08-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ: Η ΑΘΗΝΑ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ
  • [02] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΒΕΙ ΤΟ ΝΗΜΑ ΜΙΑΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ
  • [03] ΥΠΟΚΛΙΝΕΤΑΙ Η ΑΤΤΙΚΗ ΓΗ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΦΩΣ
  • [04] ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [05] ΝΕΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [06] ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΒALCINET
  • [07] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
  • [08] ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ Ο ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ Ο ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ
  • [09] ΚΟΡΥΦΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΦΙΞΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ
  • [10] ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ
  • [11] ΑΥΞΗΣΗ 17,5% ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΤΟ Α' 5ΜΗΝΟ
  • [12] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ''ΣΧΕΔΙΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΟΓΡΑΜΜΑΤΙΩΝ ΕΥΡΩ'' ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [13] ΠΡΟΣΤΙΜΑ 2,55 ΕΚΑΤ. ΓΙΑ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ DOMUS AEEX
  • [14] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ
  • [15] ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΑΛΠΟΓΚΑΝ ΠΡΟΩΘΕΙ ΓΙΑ ΓΓ ΤΟΥ ΣΕΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [16] ΣΕ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ
  • [17] ΑΚΣΟΥ: Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΩΝ ΤΩΝ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ
  • [18] "ΑΡΩΜΑ" ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ
  • [19] ΠΟΛΛΟΙ ΞΕΝΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [20] ΑΠΟΘΕΩΘΗΚΕ Ο ΡΕΧΑΓΚΕΛ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ ΣΤΟ ΚΑΥΤΑΝΤΖΟΓΛΕΙΟ
  • [21] Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ
  • [22] ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΦΙΛΙΚΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ
  • [23] ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ "ΙΘΑΚΗ" Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ
  • [24] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΣΤΑΛΗ ΣΕ ΜΕΛΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ
  • [25] ΣΟΥΔΑΝ: Η ΔΥΣΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΤΑΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΝΤΑΡΦΟΥΡ
  • [26] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ
  • [27] ΙΣΠΑΝΙΑ: ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑ
  • [28] ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
  • [29] ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ "Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥ"
  • [30] «ΕΥΜΕΝΙΔΕΣ» ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ
  • [31] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [32] ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ
  • [33] ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ

  • [01] Γ.ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ: Η ΑΘΗΝΑ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 11 Αυγούστου 2004 (14:48 UTC+2)

    Δύο μέρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, υποστήριξε πως η Αθήνα είναι πανέτοιμη για το μεγάλο γεγονός και πως θα δείξει σε ολόκληρο τον κόσμο μια σύγχρονη Ελλάδα.

    «Δύο μέρες πριν από την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, η Αθήνα είναι έτοιμη. Η πόλη είναι ντυμένη στα Ολυμπιακά χρώματα. Οι εγκαταστάσεις μας είναι έτοιμες και οι αθλητές προπονούνται σ αυτές. Η κυκλοφορία διεξάγεται γρήγορα σε ολόκληρη την πόλη. Οι πολίτες σέβονται τις Ολυμπιακές λωρίδες. Σχεδόν 1.000.000 άνθρωποι την ημέρα μετακινούνται με το Τραμ, τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο και το Μετρό. Τηρήσαμε τις υποσχέσεις μας και, το πιο σημαντικό απ' όλα, η υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητά μας έγινε πραγματικότητα. Η πιο πλήρης, η καλύτερα στελεχωμένη και χρηματοδοτημένη στρατηγική ασφάλειας στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων βρίσκεται σε λειτουργία. Γράφουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ολυμπιακή και την ελληνική ιστορία. Οι πολίτες της χώρας μας συνεργάζονται σαν ομάδα».

    «Με αυτούς τους Αγώνες, η Αθήνα θέλησε να δείξει στον κόσμο μια σύγχρονη Ελλάδα. Είναι πεποίθησή μας ότι ήδη το πετυχαίνουμε. Οι αθλητές περιγράφουν τις εγκαταστάσεις ως τις καλύτερες στον κόσμο. Μόνιμες βελτιώσεις έχουν συντελεστεί στις υποδομές και το περιβάλλον της Αθήνας. Η Αθήνα, λοιπόν, είναι για τους αθλητές, όπως είχαμε υποσχεθεί. Όμως θελήσαμε να δημιουργήσουμε και ένα σύνδεσμο με την Αρχαία Ελλάδα, που γέννησε αυτούς τους Αγώνες και με τις αξίες οι οποίες ακόμη τους προσδιορίζουν: ειρηνική άμιλλα, προσπάθεια για διάκριση, η ανάδειξη του κοινού μας ανθρώπινου στοιχείου. Με αυτόν τον τρόπο διδάσκουμε στον κόσμο την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό και ενδυναμώνουμε το Ολυμπιακό κίνημα. Τηρούμε την υπόσχεσή μας ότι η Ελλάδα θα είναι μοναδική για τους Αγώνες», υποστήριξε η κ.Αγγελοπούλου.

    [02] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΒΕΙ ΤΟ ΝΗΜΑ ΜΙΑΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ

    Αθήνα, 11 Αυγούστου 2004 (16:13 UTC+2)

    «Σήμερα η Ελλάδα κόβει το νήμα μιας μαραθώνιας προσπάθειας που οδηγεί σε μια παγκόσμια γιορτή» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, δυο ημέρες πριν την επίσημη τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων μιας και απόψε ξεκινούν οι προκριματικοί αγώνες ποδοσφαίρου ανδρών και γυναικών.

    Ο υπουργός Επικρατείας ανακοίνωσε ότι σήμερα ξεκινά η εκστρατεία καθαριότητας που εγκαινιάζει το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση με τίτλο «2004 μεγάλοι Αγώνες- καθαρή πόλη».

    Βάσω Κουτσούμπα

    [03] ΥΠΟΚΛΙΝΕΤΑΙ Η ΑΤΤΙΚΗ ΓΗ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΦΩΣ

    Αθήνα, 11 Αυγούστου 2004 (14:05 UTC+2)

    Μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα η Αττική υποδέχθηκε την Ολυμπιακή Φλόγα, με πλήθος κόσμου στους δρόμους να χειροκροτεί συγκινημένος τους λαμπαδηδρόμους, που μεταφέρουν το φως στις γειτονιές της πρωτεύουσας.

    Εν μέσω ενθουσιώδους κλίματος η Ολυμπιακή Φλόγα φωτίζει από το πρωί την Αθήνα, την πόλη που διοργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και στην οποία είναι στραμμένα τα βλέμματα όλης της υφηλίου, στέλνοντας σε όλον τον κόσμο τα οικουμενικά μηνύματα της ελπίδας, της ειρήνης και της αρμονικής συνύπαρξης των λαών.

    Σαν έτοιμοι από καιρό όλοι οι Αθηναίοι -μικροί και μεγάλοι- έχουν βγει στους δρόμους και κρατώντας κλαδιά ελιάς και ελληνικές σημαίες, παρακολουθούν τη λαμπαδηδρομία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Ιδιαίτερη λάμψη στην λαμπαδηδρομία προσδίδει η παρουσία των επωνύμων από όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής και κοινωνικής ζωής της χώρας, οι οποίοι κρατώντας τη δάδα ανά χείρας ζουν με τη σειρά τους πρωτόγνωρες στιγμές στη ζωή τους.

    H Oλυμπιακή Φλόγα, αφού καλύψει διαδρομή 107,4 χλμ. διασχίζοντας 28 δήμους θα καταλήξει σήμερα στον Πειραιά. Eκεί θα μεταφερθεί με το ομοίωμα της αρχαίας τριήρεως στην Aκτή Mιαούλη, όπου θα διανυκτερεύσει, ενώ αύριο θα συνεχίσει τη διαδρομή της ανά την Aθήνα, προκειμένου να καταλήξει στην Aκρόπολη, με τελικό προορισμό τον βωμό του Oλυμπιακού Σταδίου το βράδυ της Παρασκευής.

    H διαδρομή της Φλόγας διατρέχει σχεδόν όλους τους δήμους του Λεκανοπεδίου και τα προάστια της Aθήνας με σχεδόν 600 λαμπαδηδρόμους.

    [04] ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Αθήνα, 11 Αυγούστου 2004 (20:36 UTC+2)

    Τους Ελληνες αθλητές στο Ολυμπιακό χωριό επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία.

    «Αισθάνομαι σήμερα ιδιαίτερη χαρά και τιμή που βρίσκομαι ανάμεσα στους ανθρώπους, οι οποίοι τις ημέρες που έρχονται θα σηκώσουν στους ώμους τους τις προσδοκίες των Ελλήνων, την ίδια την Ελλάδα, στην πιο μεγάλη, παγκόσμια γιορτή του Αθλητισμού και του Πολιτισμού. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ζούμε ιστορικές στιγμές. Εκατόν οκτώ χρόνια από την αναβίωσή τους, οι Ολυμπιακοί Αγώνες επιστρέφουν στην κοιτίδα τους. Ένα όραμα, ένας κρυφός πόθος γενιών είναι σήμερα πραγματικότητα. Έχετε την τύχη να εκπροσωπείτε μέσα στα στάδια έναν ολόκληρο λαό», τόνισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

    «Ο κόσμος ολόκληρος έχει στραμμένο το βλέμμα του σε σας. Γιατί εσείς, με την δυναμική συμμετοχή σας που ξεπερνά κάθε προηγούμενο και με την προσπάθειά σας, θα αναδείξετε και πάλι τις αρχές και τα ιδεώδη του ολυμπισμού: την ευγενή άμιλλα, το μέτρο και την αρμονία», ανέφερε.

    «Στα χρόνια που πέρασαν, από την ανάληψη των Αγώνων, όλοι μαζί οι Έλληνες καταβάλαμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να φέρουμε σε πέρας τον εθνικό στόχο. Να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε απέναντι στην ολυμπιακή οικογένεια. Διανύσαμε έναν ανηφορικό δρόμο, με προβλήματα και αγωνίες», σημείωσε ο κ. Καραμανλής και διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να διοργανώσει εξαιρετικούς Αγώνες, σε συνθήκες μέγιστης ασφάλειας.

    «Με τις θυσίες όλων των Ελλήνων, θέτουμε στη διάθεση των αθλητών τις τελειότερες ολυμπιακές εγκαταστάσεις που έχουν κατασκευαστεί ποτέ. Μια από αυτές είναι και το Ολυμπιακό Χωριό, στο οποίο βρισκόμαστε τώρα. Σε αυτόν τον χώρο αποτυπώνεται το πνεύμα των Αγώνων. Η συνύπαρξη ανθρώπων και πολιτισμών απ΄ όλον τον κόσμο. Ανθρώπων που υπερβαίνουν για λίγες μέρες, κάθε τέσσερα χρόνια, διαφορές, καχυποψίες και διαχωρισμούς και προτάσσουν τον αλληλοσεβασμό, την αποδοχή και το σεβασμό της διαφορετικότητας», τόνισε.

    «Για να φτάσετε εδώ ακολουθήσατε το δύσκολο δρόμο. Το δρόμο της προσπάθειας. Θυσιάσατε πολλά. Όλοι οι Έλληνες σας το αναγνωρίζουν. Γι' αυτό και σας περιβάλλουν με αισθήματα αγάπης. Η πολιτεία καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να αγωνιστείτε απερίσπαστοι. Ασφαλώς μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα και καλύτερα, μέσα από την στενή συνεργασία μας. Διερμηνεύοντας πιστεύω τα αισθήματα όλων των Ελλήνων, αυτό το καλύτερο και το περισσότερο, δεν το αντιλαμβανόμαστε μόνο με όρους ποσοτικούς, με όρους συγκομιδής μεταλλίων, όσο και αν μας κάνουν κάθε φορά υπερήφανους οι ολυμπιονίκες μας. Για μας, αξία έχει αυτή καθαυτή η συμμετοχή σας. Ότι μέσα από την προσπάθειά σας θα στείλετε παντού στον κόσμο το μήνυμα της Ελλάδας και των Ελλήνων. Μήνυμα ανθρωπισμού και Πολιτισμού. Μήνυμα για τις δυνατότητες της χώρας μας και του λαού μας στη νέα εποχή. Μήνυμα αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας. Μήνυμα της Ελλάδας που φιλοδοξεί, που αγωνίζεται, που κερδίζει».

    [05] ΝΕΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 11 Αυγούστου 2004 (18:49 UTC+2)

    Νέο σιδηροδρομικό δυστύχημα σημειώθηκε σήμερα στην Τουρκία, όπως μεταδίδουν τα τηλεοπτικά δίκτυα της γείτονος.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το Εξπρές της Πρωτεύουσας που μετέβαινε από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη και το Εξπρές του Αντάπαζαρι, που μετέβαινε από την Κωνσταντινούπολη στο Αντάπαζαρι συγκρούσθηκαν στην περιοχή Ταβσαντζίλ του Γκέμπζε του Νομού Κοτζάελι.

    Σύγχυση επικρατεί σε ό,τι αφορά στον αριθμό των νεκρών, καθώς τα μεν ιδιωτικά δίκτυα, μεταξύ των οποίων και το CNN Turk, κάνουν λόγο για τέσσερα θύματα και πολλούς τραυματίες, η δε κρατική TRT για τρεις νεκρούς και 17 τραυματίες, εκ των οποίων οι δύο σοβαρά.

    Μετά το δυστύχημα συστάθηκε διεύθυνση διαχείρισης κρίσης στη Γενική Διεύθυνση των Κρατικών Σιδηροδρόμων, ενώ σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί τα νοσοκομεία Κοτζαελί, Γκέμπζε και Καρτάλ της Κωνσταντινούπολης.

    Έγινε γνωστό πως στο Εξπρές της Πρωτεύουσας επέβαιναν 180 άτομα- 171 επιβάτες και 9 άτομα προσωπικό, ενώ δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των επιβατών του Εξπρές Αντάπαζαρι.

    [06] ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΒALCINET

    Θεσσαλονίκη, 11 Αυγούστου 2004 (20:24 UTC+2)

    Οι σημαίες, 8 βαλκανικών χωρών (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Σερβία-Μαυροβούνιο, Τουρκία), κυματίζουν από το απόγευμα στον αύλειο χώρο της βίλα Μπιάνκα, όπου στεγάζεται η Εκτελεστική Γραμματεία του Δικτύου Μεγάλων Βαλκανικών Πόλεων (BALCINET) και το γραφείο του «Βαλκάνιου Δημάρχου».

    Στο χώρο της Εκτελεστικής Γραμματείας του BALCINET ξενάγησε το απόγευμα ο δήμαχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος 18 δημάρχους μεγάλων πόλεων από τις προαναφερθείσες βαλκανικκές χώρες.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος, ανέφερε, στους Βαλκάνιους συνεδέλφους του ότι η Εκτελεστική γραμματεία του δικτύου με απόφαση του δήμου Θεσσαλονίκης ενισχύθηκε με ανθρώπινο δυναμικό και σύγχρονο εξοπλισμό. Στο πλαίσιο της ξενάγησης παρουσιάστηκε στους Βαλκάνιους δημάρχους ο δικτυακός τόπος www.balcinet.org που τέθηκε σε λειτουργία από σήμερα και θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο επικοινωνίας όχι μόνο των στελεχών των δήμων που μετέχουν στο δίκτυοι, αλλά και των ίδιων των πολιτών των μεγάλων βαλκανικών πόλεων.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος, επισήμανε, ακόμη, ότι το γραφείο του «Βαλκάνιου Δημάρχου» θα είναι το γραφείο του κάθε δημάρχου που μετέχει στο δίκτυο, όταν αυτός επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη.

    Μετά την ξενάγηση έγινε έπαρση της σημαίας της κάθε χώρας που μετέχει στο δίκτυο και στη συνέχεια οι Βαλκάνιοι δημαρχοι αναχώρησαν για το Καυταντζόγλειο Στάδιο προκειμένου να παρακολουθήσουν τον αγώνα Ελλάδας-Κορέας του Ολυμπιακού τουρνουά ποδοσφαίρου.

    [07] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

    Aθήνα, 11 Αυγούστου 2004 (20:10 UTC+2)

    Η προβολή στους ξένους της χριστιανικής ιστορίας της Ελλάδος παράλληλα με την αρχαία ιστορία της είναι η αποστολή του Πολιτιστικού Ολυμπιακού Περιπτέρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αυτό ανέφερε μιλώντας στα εγκαίνια του περιπτέρου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, υπογραμμίζοντας ότι η τεχνολογία δεν κατατρώγει τον πολιτισμό και οι Έλληνες μπορούν να την αναπτύσσουν στο μέγιστο βαθμό συμβαδίζοντας άριστα με τις αρχές της Εκκλησίας και τις παραδοσιακές αξίες του λαού μας.

    «Ο πολιτισμός είναι κάτι το παγκόσμιο και αυτό θα φανεί με τις εκδηλώσεις που θα γίνουν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι όμως και εθνικός, έστω κι αν διεθνοποιείται. Και η πολιτισμική κληρονομιά του κάθε λαού ανήκει στην οικουμένη» τόνισε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα αναφέρθηκε στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων από την Ελλάδα επισημαίνοντας ότι αποδείχτηκε πως δεν έχουν σημασία τα οικονομικά και πληθυσμιακά μεγέθη για να διοργανώσει μια χώρα άψογους Αγώνες αλλά αρκεί η κουλτούρα της, η θέληση και η επιστράτευση όλου του δυναμισμού της.

    Μίλησε τέλος για τους αγώνες τέχνης που οραματίστηκε ο πρωτεργάτης των Ολυμπιακών Αγώνων Πιερ Ντε Κουμπερτέν και σχολίασε πως η Ελλάδα επαναφέρει τον πολιτισμό ως παράλληλη εκδήλωση των Αγώνων.

    [08] ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ Ο ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ Ο ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ

    Μυτιλήνη, 11 Αυγούστου 2004 (19:20 UTC+2)

    Περήφανος που εκπροσωπεί τη χώρα του στην Ελλάδα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες δήλωσε από τη Μυτιλήνη ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος.

    Ο κ. Μπους αναφέρθηκε και στα μέτρα ασφαλείας των Αγώνων, τονίζοντας ότι έχει εμπιστοσύνη στους Ελληνες.

    Περαιτέρω, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα στεφθούν από επιτυχία.

    [09] ΚΟΡΥΦΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΦΙΞΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ

    Αθήνα, 11 Αυγούστου 2004 (19:17 UTC+2)

    Κορυφώνονται αύριο και μεθαύριο οι αφίξεις των επισήμων στην Αθήνα, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Αύριο αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ. Για λόγους ασφαλείας, η ακριβής ώρα άφιξής του δεν έχει γίνει γνωστή.

    Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο έρχονται στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Βάλντας Αντάμκους ο πρόεδρος της Τσεχίας, Βάιτσλαβ Κλάους ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, ο πρόεδρος της Αλβανίας Φάτος Νάνο και η βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία.

    Την Παρασκευή θα φτάσουν στην Αθήνα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Συμεών Σαξκομπουργκότσκι, ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου, ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της Ιταλίας Κάρλο Αντζέλιο Τσιάμπι, ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι και ο βασιλιάς του Βελγίου Αλβέρτος.

    [10] ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Αθήνα, 11 Αυγούστου 2004 (20:52 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στη δημοσιονομική εξυγίανση προωθώντας παράλληλα τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές έδωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης κατά την ομιλία του με θέμα «Το Ευρώ και η Οικονομική Πολιτική» στα εγκαίνια της έκθεσης «Σχέδια των τραπεζογραμματίων Ευρώ» που παρουσιάζουν η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    «Τα υψηλά ελλείμματα του παρελθόντος, που δεν θα μπορούσαν να μένουν για πάντα κρυφά από τους διεθνείς οργανισμούς και οίκους, είμαστε αποφασισμένοι να τα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον προβήκαμε στη διενέργεια της δημοσιονομικής απογραφής», ανέφερε ο κ. Αλογσκούφης.

    Προωθούμε αλλαγές, τόνισε, οι οποίες καθιστούν την οικονομία μας πιο εξωστρεφή και πιο ανταγωνιστική, επιτρέπουν στις ελληνικές επιχειρήσεις να επεκταθούν δυναμικά και να αυξήσουν την απασχόληση, οδηγούν σε μια υγιή ανάπτυξη, η οποία στηρίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και όχι στα δημοσιονομικά ελλείμματα που συνήθως ενισχύουν τον πληθωρισμό και υποσκάπτουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, περιφρουρούν την κοινωνική συνοχή μέσα από την πιο αποτελεσματική λειτουργία του κράτους και των μηχανισμών του, περιορίζουν σημαντικά τη σπατάλη στο Δημόσιο και εξορθολογίζουν τις δαπάνες του μέσα από ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα κρατικών προμηθειών, ενώ αυξάνουν την παραγωγικότητα του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα της οικονομίας.

    Ο υπουργός αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα που επέφερε δυόμισι χρόνια μετά τη φυσική του κυκλοφορία το ευρώ, στις οικονομίες των χωρών που το υιοθέτησαν.

    Είναι γεγονός, τόνισε, ότι η εκχώρηση της άσκησης της νομισματικής πολιτικής σε μια αρχή, η οποία δε μπορεί να επηρεασθεί εύκολα από τις επιθυμίες της κάθε κυβέρνησης, μπορεί να δημιουργήσει διάφορες προκλήσεις για τις πολιτικές ηγεσίες, οι οποίες έχουν πλέον λιγότερα εργαλεία στη διάθεσή τους για την άσκηση της οικονομικής πολιτικής τους.

    Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη η έλλειψη της νομισματικής αυτονομίας σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα μόνον με δημοσιονομικά μέτρα ή και διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες, όπως είπε, είναι πολλές φορές πολιτικά δυσάρεστες, αφού συχνά επιβάλουν την απεμπόληση ορισμένων καλών και ευχάριστων συνηθειών, ενώ, από την άλλη, η εύκολη λύση μιας δημοσιονομικής χαλάρωσης, μολονότι βραχυπρόθεσμα είναι πάντοτε πιο ευχάριστη, συνήθως οξύνει τα προβλήματα στο μέλλον.

    «Το ευρώ αποτελεί ένα ουσιαστικό εργαλείο για το μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας σε μια οικονομία «εντάσεως γνώσης». Η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει ότι ένα αξιόπιστο νομισματικό σύστημα μπορεί να συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση. Απαιτείται όμως και ένα ιδιαίτερα αξιόπιστο δημοσιονομικό και θεσμικό πλαίσιο για κάθε χώρα μέλος. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να περιφρουρήσουμε τη δημοσιονομική αξιοπιστία της χώρας μας και να συμβάλλουμε αποφασιστικά στον μετασχηματισμό της οικονομίας μας σε μια οικονομία γνώσης, υψηλής παραγωγικότητας και ποιότητας», κατέληξε ο υπουργός.

    [11] ΑΥΞΗΣΗ 17,5% ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΤΟ Α' 5ΜΗΝΟ

    Αθήνα, 11 Αυγούστου 2004 (19:12 UTC+2)

    Αύξηση κατά 17,5% παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου 2004, σύμφωνα με τα επίσημα, προσωρινά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας (ΕΣΥΕ).

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε σε 11.592,7 εκατ. ευρώ (14.166,6 εκατ. δολάρια) έναντι 9.863,8 εκατ. ευρώ (10.717,0 εκατ. δολάρια) κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2003. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών το εμπορικό ισοζύγιο παρουσίασε αύξηση 2.110,8 εκατ. ευρώ ή 27,0% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2003.

    Η συνολική αξία των εισαγωγών - αφίξεων κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου 2004 ανήλθε στο ποσό των 16.309,6 εκατ. ευρώ (19.978,3 εκατ. δολάρια) έναντι 15.013,1 εκατ. ευρώ (16.359,8 εκατ. δολάρια) κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2003, παρουσιάζοντας αύξηση 8,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2003. Η συνολική αξία των εισαγωγών-αφίξεων εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών παρουσίασε αύξηση 1.781,4 εκατ. ευρώ ή 14,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2003.

    Η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου 2004 ανήλθε στο ποσό των 4.716,9 εκατ. ευρώ (5.811,7 εκατ. δολάρια) έναντι 5.149,3 εκατ. ευρώ (5.642,8 εκατ. δολάρια) κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2003, παρουσιάζοντας μείωση 8,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2003. Η συνολική αξία των εξαγωγών αποστολών εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών παρουσίασε μείωση 329,4 εκατ. ευρώ ή 6,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2003.

    Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία, ένα μέρος των οποίων προέρχεται από εκτιμήσεις, για τις εμπορευματικές συναλλαγές της Ελλάδας τον Ιούνιο 2004 που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΣΥΕ, η συνολική αξία των εισαγωγών- αφίξεων κατά το μήνα αυτό ανήλθε στο ποσό των 3.157,2 εκατ. ευρώ έναντι 3.026,9 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο 2003, παρουσιάζοντας αύξηση 4,3%.

    Η συνολική αξία των εξαγωγών- αποστολών κατά το μήνα Ιούνιο 2004 ανήλθε στο ποσό των 1.044,7 εκατ. ευρώ έναντι 960,4 εκατ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2003, παρουσιάζοντας αύξηση 8,8%.

    Επισημαίνεται ότι τα πιο πάνω στοιχεία αφορούν μόνο τις εμπορευματικές συναλλαγές. Συνεπώς, δε συμπεριλαμβάνονται σε αυτά οι συναλλαγές υπηρεσιών και οι μη καταχωρημένες συναλλαγές, οι οποίες, όμως, μαζί με τις εμπορευματικές συναλλαγές, λαμβάνονται υπόψη για την κατάρτιση των πινάκων Εθνικών Λογαριασμών.

    [12] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ''ΣΧΕΔΙΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΟΓΡΑΜΜΑΤΙΩΝ ΕΥΡΩ'' ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 11 Αυγούστου 2004 (18:37 UTC+2)

    Εγκαινιάστηκε σήμερα στο νέο κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος (Αμερικής 3) η έκθεση «Σχεδίων των Τραπεζογραμματίων Ευρώ». Στην έκθεση αυτή, η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρουσιάζουν όλες τις εικαστικές συνθέσεις που είχαν υποβληθεί στο διαγωνισμό για τα τραπεζογραμμάτια ευρώ που είχε προκηρύξει το Φεβρουάριο 1996 το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ίδρυμα. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 29 Ευρωπαίοι σχεδιαστές ή ομάδες σχεδιαστών με 44 προτάσεις, από τις οποίες πρώτευσε η πρόταση του Robert Kalina, σχεδιαστή τραπεζογραμματίων στην Αυστριακή Εθνική Τράπεζα. Τα σχέδια του Robert Kalina επελέγησαν για τα τραπεζογραμμάτια που κυκλοφόρησαν την 1η Ιανουαρίου 2002.

    Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το Σεπτέμβριο του 2003 και στη συνέχεια φιλοξενήθηκε από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της Γερμανίας και της Ισπανίας. Μετά την Αθήνα θα παρουσιαστεί στο Δουβλίνο και στο Ελσίνκι.

    Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό από 17 Αυγούστου μέχρι 19 Σεπτεμβρίου 2004. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά (εκτός Δευτέρας) από τις 10 πμ έως τις 7 μμ.

    [13] ΠΡΟΣΤΙΜΑ 2,55 ΕΚΑΤ. ΓΙΑ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ DOMUS AEEX

    Αθήνα, 11 Αυγούστου 2004 (18:35 UTC+2)

    Την επιβολή προστίμου, συνολικού ύψους 2.550.000 ευρώ για χειραγώγηση της μετοχής της επενδυτικής εταιρίας Domus AEEX αποφάσισε σήμερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Το πρόστιμο αφορά σε φυσικά πρόσωπα και υπεράκτιες (offshore) εταιρίες, μεταξύ των οποίων και τον Παναγιώτη Διαμάντη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Domus, αλλά και μέλη της οικογενείας του.

    Ειδικότερα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 2.550.000 ευρώ στους Παναγιώτη Διαμάντη, Παναγόπουλο Αλκιβιάδη, Σταμπολίδη Φώτιο και Διαμάντη Ιωάννη, στις κυρίες Γιαννούλη Αλίκη, Καραθανάση Ελένη και Διαμάντη Ερασμία, καθώς και στις εταιρίες Diamandco A.B.E.E., Διαμάντης Συμμετοχική- Συμβουλευτική Α.Ε., Bestlodge Investment Finance Ltd, Northline Asset Management Ltd, Emiloil Enterprises Ltd, Λαϊκή Ατταλος Α.Χ.Ε., Κεφαλαιοδομή Α.Ε.Λ.Δ.Ε. και Bestlodge Hellas Α.Ε.Λ.Δ.Ε. για παράβαση του άρθρου 72 παρ. 2 του ν. 1969/91 επί συναλλαγών στη μετοχή της εταιρίας Domus A.E.E.X. κατά το χρονικό διάστημα από 1/9/2003 έως και 30/4/2004.

    Από τον έλεγχο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προέκυψε ότι κατά τη διάρκεια της ανωτέρω περιόδου ο κ. Παναγιώτης Διαμάντης, ο οποίος είναι ο βασικός μέτοχος, πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος, μέλος της επενδυτικής επιτροπής και διαχειριστής του χαρτοφυλακίου της DOMUS AEEX πραγματοποίησε σημαντικές συναλλαγές στη μετοχή της εν λόγω εταιρείας.

    Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι ο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών στη μετοχή ήταν αποτέλεσμα συνεχών, μεθοδευμένων και συντονισμένων εντολών αγοράς και πώλησης που έδινε ο Παναγιώτης Διαμάντης, όχι μόνο για λογαριασμό του αλλά και για λογαριασμό ορισμένων άλλων εμπλεκομένων προσώπων.

    Ως αποτέλεσμα αυτών των συναλλαγών η τιμή της μετοχής DOMUS A.E.E.X. παρουσίασε κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα αύξηση 131%, ενώ την ίδια περίοδο ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. σημείωσε άνοδο μόνον κατά 15% και ο κλαδικός δείκτης επενδύσεων κατά 23%. Επίσης, η χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής στην ίδια περίοδο ήταν από 3,6 έως 5,2 φορές μεγαλύτερη από την εσωτερική αξία της μετοχής (premium). Σημειώνεται ότι στο ίδιο διάστημα η χρηματιστηριακή τιμή της συντριπτικής πλειοψηφίας των εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου παρουσίαζε έκπτωση (discount) 10-15% σε σχέση με την εσωτερική αξία.

    Τα εμπλεκόμενα πρόσωπα συμμετείχαν στις συναλλαγές της Domus A.E.E.X. με ποσοστό 65% στο συνολικό όγκο αγορών και 61% στο συνολικό όγκο πωλήσεων. Το γεγονός ότι οι συναλλαγές αυτές ήταν μεθοδευμένες και προσυνεννοημένες προκύπτει μεταξύ άλλων από τις συστηματικές ανταλλαγές μετοχών μεταξύ τους, από τον τρόπο που έδιναν τις εντολές προς εκτέλεση συναλλαγών και από τα στοιχεία των μαγνητοφωνημένων εντολών και των χρηματικών δοσοληψιών που αντλήθηκαν από χρηματιστηριακές εταιρείες.

    Οι προσυνεννοημένες συναλλαγές δημιούργησαν για τους επενδυτές αφενός ψευδείς εντυπώσεις ως προς την τιμή της DOMUS AEEX καθώς αυτή επηρεαζόταν τεχνητά και αφετέρου πλασματική εικόνα ως προς την εμπορευσιμότητα της μετοχής η οποία επίσης διαμορφωνόταν με τεχνητό τρόπο. Η διαμόρφωση της τιμής της μετοχής δεν ήταν το αποτέλεσμα του συνδυασμού των ελεύθερων και ανεξαρτήτων βουλήσεων των επενδυτών, όπως αυτές εκφράζονται από τις εντολές που τοποθετούν στο σύστημα συναλλαγών, αλλά αποτέλεσμα των μεθοδεύσεων στις οποίες προέβησαν τα συγκεκριμένα πρόσωπα.

    Εξάλλου διαπιστώθηκε ότι τα εμπλεκόμενα στις συναλλαγές φυσικά και νομικά πρόσωπα πέραν των σημαντικών προσυνεννοημένων αγοραπωλησιών που πραγματοποιούσαν κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων στη μετοχή της εταιρίας Domus A.E.E.X. επηρέαζαν σημαντικά και τη διαμόρφωση της τιμής κλεισίματος (σε 140 από τις 166 συνολικά συνεδριάσεις της εξεταζόμενης περιόδου).

    Αναλυτικά το Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επιβολή των εξής προστίμων:

    -Παναγιώτη Διαμάντη 1.400.000 ευρώ

    -Παναγόπουλο Αλκιβιάδη 100.000 ευρώ

    -Καραθανάση Ελένη 100.000 ευρώ

    -Σταμπολίδη Φώτιο 100.000 ευρώ

    -Διαμάντη Ιωάννη 100.000 ευρώ

    -Διαμάντη Ερασμία 100.000 ευρώ

    -Γιαννούλη Αλίκη 40.000 ευρώ

    -DIAMANDCO A.B.E.E 30.000 ευρώ

    -Διαμάντης Συμμετοχική- Συμβουλευτική Α.Ε. 30.000 ευρώ

    -Bestlodge Investment Finance Ltd 50.000 ευρώ,

    -Northline Asset Management Ltd, 50.000 ευρώ

    -Emiloil Enterprises Ltd, 50.000 ευρώ

    -ΛΑΪΚΗ ΑΤΤΑΛΟΣ Α.Χ.Ε., 200.000 ευρώ

    -ΚΕΦΑΛΑΙΟΔΟΜΗ Α.Ε.Λ.Δ.Ε. 100.000 ευρώ

    -Bestlodge Hellas Α.Ε.Λ.Δ.Ε. 100.000 ευρώ

    ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

    Εξάλλου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατά τη σημερινή της συνεδρίαση ενέκρινε:

    -Το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με δημόσια προσφορά και εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας Διολκός στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    -Το ενημερωτικό δελτίο για τη Διάθεση ομολογιών με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα από την εταιρία EFG Hellas Plc.

    -Την απαγόρευση λειτουργίας των Α.Ε.Λ.Δ.Ε. ΚΕΡΔΟΣ (Ξάνθη), ANALYSIS (Ξάνθη), ΘΡΑΚΙΚΗ (Αλεξανδρούπολη), ΔΙΑΣ (Καβάλα), ΚΕΡΔΩΟΣ ΕΡΜΗΣ (Καβάλα), G.N.S. TRUST (Ξάνθη) και Δ. ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ (Ξάνθη) για παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας που καθιστούν τη λειτουργία τους επικίνδυνη για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την προστασία των συμφερόντων των επενδυτών.

    [14] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Αθήνα, 11 Αυγούστου 2004 (18:29 UTC+2)

    «Όλοι γνωρίζουν ότι η αύξηση του ελλείμματος από τις Ολυμπιακές δαπάνες και το κοινωνικό πακέτο είναι πολύ μικρή μπροστά στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό που ζούμε τους τελευταίους μήνες», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Κοινοβουλευτικός Τομέας (ΚΤΕ) Οικονομίας και Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι «η Κυβέρνηση αντί να ασχολείται αποκλειστικά με το παρελθόν, είναι καλό να ασχοληθεί με το παρόν και το μέλλον της οικονομίας».

    «Ο κ. Αλογοσκούφης μονότονα συνεχίζει να επαναλαμβάνει την ίδια φράση ''φταίει η προηγούμενη κυβέρνηση''. Αυτό έκανε προχθές σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την πορεία της οικονομίας στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2004», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ότι ο υπουργός δεν έδωσε καμιά απάντηση στα πιεστικά ερωτήματα:

    -γιατί τα έσοδα στο πεντάμηνο της δικής τους διακυβέρνησης έπεσαν στο 1,2% όταν μέχρι τις εκλογές του Μάρτη έτρεχαν με 11% περίπου, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    -δεν απάντησε γιατί οι δαπάνες αυξάνονται με τριπλάσιο ρυθμό στην ίδια περίοδο από ότι είχαν προϋπολογιστεί.

    "Την ίδια απάντηση δίνει και στη χθεσινή έκθεση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard and Poor's η οποία προαναγγέλλει πως αν η Κυβέρνηση δεν εφαρμόσει πρόγραμμα λιτότητας και δεν προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές θα υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [15] ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΑΛΠΟΓΚΑΝ ΠΡΟΩΘΕΙ ΓΙΑ ΓΓ ΤΟΥ ΣΕΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Αγκυρα, 11 Αυγούστου 2004 (19:29 UTC+2)

    Για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΣΕΑ φαίνεται πως προορίζει η τουρκική κυβέρνηση τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Γιγίτ Αλπογκάν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Hurriyet.

    Βάσει πληροφοριών της τουρκικής εφημερίδας, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν, ο οποίος επιθυμεί να προχωρήσει σε διορισμό πολιτικού προσώπου στη συγκεκριμένη θέση, έχει ήδη βάλει στο «τραπέζι» το όνομα του πρέσβη Αλπογκάν και αναμένει την απάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας, Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ.

    Σε ό,τι αφορά στη θέση του πρέσβη στην Αθήνα, οι πληροφορίες που επικαλείται η Hurriyet κάνουν λόγο για τον βοηθό ΥΦΥΠΕΞ Μπακί Ιλκίν.

    [16] ΣΕ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ

    Λευκωσία, 11 Αυγούστου 2004 (19:19 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ εξέφρασε την ελπίδα ότι με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες θα αρχίσει ξανά η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] ΑΚΣΟΥ: Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΩΝ ΤΩΝ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ

    Αγκυρα, 11 Αυγούστου 2004 (18:43 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι στόχος των δραστών των νέων τρομοκρατικών επιθέσεων που έπληξαν χθες την Κωνσταντινούπολη είναι ο τουρισμός, διατύπωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλκαντίρ Ακσού.

    Όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η Aksam, ο κ. Ακσού, ο οποίος επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη μετά τις χθεσινές βομβιστικές επιθέσεις σε ξενοδοχεία της περιοχής Λάλελι και Σουλτάναχμετ, δήλωσε ότι «την επίθεση αυτή την πραγματοποίησαν προδότες οι οποίοι προσπαθούν να διαβρώσουν την εικόνα της Κωνσταντινούπολης, η οποία είναι το μαργαριτάρι της Τουρκίας και να χαλάσουν την ηρεμία, τη σταθερότητα και την ασφάλεια».

    Πρόσθεσε δε πως «εξωτερικές δυνάμεις που δεν επιθυμούν την ανάπτυξη της Τουρκίας στον τομέα του τουρισμού, κρύβονται χρησιμοποιώντας αυτού του είδους πιόνια».

    [18] "ΑΡΩΜΑ" ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ

    Αγκυρα, 11 Αυγούστου 2004 (18:39 UTC+2)

    Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να προωθήσει την υποψηφιότητα της χώρας του για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) φαίνεται πως είναι για τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Aksam, με τίτλο «Παρασκήνια ΕΕ κατά τους Ολυμπιακούς», ο κ. Ερντογάν, ο οποίος θα δώσει το «παρών» στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, θα έχει και κατ' ιδίαν συναντήσεις με πρωθυπουργούς χωρών-μελών της ΕΕ, που θα βρίσκονται κι εκείνοι στην Αθήνα για την τελετή.

    Βάσει, μάλιστα, του δημοσιεύματος, σχεδιάζεται τριμερείς συνάντηση κορυφής των πρωθυπουργών της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Αθήνα.

    Ο ευρωπαϊκός «μαραθώνιος» του κ. Ερντογάν δεν τελειώνει, ωστόσο, εδώ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός θα μεταβεί στις αρχές Οκτωβρίου στη Γερμανία, όπου θα έχει συνάντηση με τον Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις επιφυλάξεις της Γερμανίας για την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Στη συνέχεια, ο κ. Ερντογάν θα μεταβεί στο Στρασβούργο για την ομιλία που θα κάνει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός προγραμματίζει περιοδεία και στις Σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες υποστήριζαν στη συνάντηση κορυφής της Κοπεγχάγης το 2002 ότι δεν θα πρέπει να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία.

    [19] ΠΟΛΛΟΙ ΞΕΝΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 11 Αυγούστου 2004 (20:11 UTC+2)

    Σημαντικός αριθμός ξένων διαπιστευμένων δημοσιογράφων έχουν έρθει στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσουν τους προκριματικούς αγώνες ποδοσφαίρου ανδρών και γυναικών, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Συγκεκριμένα, από τη Νότια Κορέα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη 45 δημοσιογράφοι, από ραδιοτηλεοπτικά μέσα και εφημερίδες, οι οποίοι συνοδεύονται από 20 τεχνικούς, από την Ιαπωνία 20 δημοσιογράφοι, από τη Βραζιλία έξι, δύο από το Μεξικό, ένας από την Παραγουάη, όπως και από το Πακιστάν και βέβαια αρκετοί Ελληνες από διάφορα ΜΜΕ.

    [20] ΑΠΟΘΕΩΘΗΚΕ Ο ΡΕΧΑΓΚΕΛ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ ΣΤΟ ΚΑΥΤΑΝΤΖΟΓΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 11 Αυγούστου 2004 (19:45 UTC+2)

    Λίγο πριν τελειώσει ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των ολυμπιακών ομάδων γυναικών της Βραζιλίας και της Αυστραλίας, εισήλθε στο Καυταντζόγλειο Στάδιο ο ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου των ανδρών, Οτο Ρεχάγκελ, ο οποίος αποθεώθηκε κυριολεκτικά από τους 10.000 φιλάθλους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο γήπεδο.

    Τον κ. Ρεχάγκελ συνόδευε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βασίλης Γκαγκάτσης, αλλά και ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Θεόδωρος Θεοδωρίδης.

    Αναμένεται ότι, πριν αρχίσει το παιχνίδι ανάμεσα στην ολυμπιακή μας ομάδα των ανδρών με την αντίστοιχη της Κορέας, το γήπεδο θα έχει κατακλυστεί από τους Ελληνες φιλάθλους, καθώς τα 25.152 εισιτήρια έχουν εξαντληθεί.

    [21] Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 11 Αυγούστου 2004 (18:41 UTC+2)

    Η ΑΘΗΝΑ 2004 και ο Δήμος Αθηναίων οργανώνουν αύριο βράδυ, λίγο μετά τις εννιά, την τελετή υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ακρόπολη, για τη τελευταία διανυκτέρευσή της εκτός Ολυμπιακού Σταδίου.

    Την τελετή πάνω στον Ιερό Βράχο, θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ενώ ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, θα απευθύνει χαιρετισμό.

    Προσκεκλημένοι της Προέδρου της Αθήνα 2004 Γιάννας Αγγελοπούλου και της Δημάρχου Αθηναίων Ντόρας Μπακογιάννη, οι αρχηγοί κρατών που φθάνουν στην Αθήνα για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, η πρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, αρχηγοί κομμάτων, πρώην πρωθυπουργοί, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Χριστόδουλος κ.α.

    Αμέσως μετά, περίπου στις 10 το βράδυ, οι προσκεκλημένοι θα μεταβούν στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού για να παρακολουθήσουν, μαζί με πολλούς άλλους καλεσμένους, συναυλία της Ορχήστρας Εγχόρδων Πάτρας, υπό την Διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ, με σολίστ τον Δημήτρη Σγούρο (πιάνο) και Σωκράτη Άνθη (τρομπέτα). Θα ακολουθήσει ένα Slow Motion του Θάνου Μικρούτσου (3 Ελληνικοί Χοροί του Σκαλκώτα 1-3-5 και Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 1 op.35 με σόλο τρομπέτα του Σοστακόβιτς).

    [22] ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΦΙΛΙΚΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 11 Αυγούστου 2004 (17:47 UTC+2)

    Αύριο Πέμπτη το απόγευμα (19:00) η εθνική ομάδα μπάσκετ ανδρών θα δώσει το τελευταίο της φιλικό, εν όψει της πρεμιέρας στους Ολυμπιακούς αγώνες. Η ομάδα που θα αντιμετωπίσουν οι εκλεκτοί του Παναγιώτη Γιαννάκη είναι η Νέα Ζηλανδία.

    Το ματς θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών.

    [23] ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ "ΙΘΑΚΗ" Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Αυγούστου 2004 (17:10 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, επισκέφθηκε στις 11 Αυγούστου τη Θεραπευτική Κοινότητα «Ιθάκη», στη Σίνδο Θεσσαλονίκης. Συνομίλησε με τα μέλη της κοινότητας και ενημερώθηκε από τον ειδικό βοηθό διευθυντή Κ.Ε.ΘΕ.Α. Φαίδωνα Καλοτεράκη, για τη λειτουργία και την εξέλιξη του προγράμματος, καθώς και για τις δραστηριότητες των μονάδων του.

    «Όλοι γνωρίζουμε το έργο που γίνεται στη Θεραπευτική Κοινότητα. Τα παιδιά δίνουν τη δική τους μάχη, τη μάχη της επιστροφής στην κοινωνία. Εμείς κάναμε μια απλή σκέψη. Αυτή η επιστροφή να σηματοδοτηθεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Να μετέχουν να χαρούν και αυτά τα παιδιά, ότι και οι υπόλοιποι πολίτες. Συμφωνήσαμε να τους δώσουμε ένα αριθμό εισιτηρίων, για να βρεθούν στο σημερινό παιχνίδι με την Κορέα, στο Καυτατζόγλειο», τόνισε ο κ. Ορφανός και συνέχισε: «Μπορώ να πω ότι νιώθω πρώτος Ολυμπιονίκης, καθώς πήρα το πρώτο μετάλλιο. Μου έδωσαν ένα κεραμικό, με πάνω ένα κλαδί ελιάς. Συμβολικό βέβαια, αλλά μου έδωσε ιδιαίτερη χαρά και θα μου θυμίζει αυτήν την ημέρα. Το μήνυμα είναι ότι η Πολιτεία και η Θεραπευτική Κοινότητα μετέχουν σε μια μάχη, που είναι δύσκολη, το ξέρουμε, αλλά πιστεύουμε ότι θα την κερδίσουμε, ούτως ή άλλως, γιατί αυτή είναι η φύση του ανθρώπου».

    [24] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΣΤΑΛΗ ΣΕ ΜΕΛΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ

    Βερολίνο, 11 Αυγούστου 2004 (18:34 UTC+2)

    Μια τέταρτη παγιδευμένη επιστολή με προορισμό μέλος των βαυαρικών δημοτικών αρχών εντοπίστηκε χθες από τη γερμανική αστυνομία, ανακοίνωσε η αστυνομία του Μονάχου, στη νότια Γερμανία, μετέδωσε το Ρόυτερ.

    Η τέταρτη αυτή παγιδευμένη επιστολή προοριζόταν για τον εκλεγμένο της περιοχής του Ντίνγκολφινγκ, στη νότια Γερμανία, σοσιαλδημοκράτη Χάινριχ Τραπ, διευκρίνισε η αστυνομία.

    Καμία από αυτές τις επιστολές δεν προκάλεσε τραυματισμό, καθώς εντοπίστηκαν εγκαίρως και δεν εξερράγησαν, προσθέτει η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

    [25] ΣΟΥΔΑΝ: Η ΔΥΣΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΤΑΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΝΤΑΡΦΟΥΡ

    Λονδίνο, 11 Αυγούστου 2004 (17:44 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ Χάσαν αλ-Μπασίρ κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη ότι εκμεταλλεύονται την βία στο δυτικό Σουδάν για δικούς τους σκοπούς και δεν ενδιαφέρονται για το καλό του λαού στο Νταρφούρ.

    "Η Αμερική και η Ευρώπη έχουν σκοπούς στους οποίους δεν περιλαμβάνεται η ασφάλεια και η ανακούφιση του λαού στο Νταρφούρ", αναφέρει ο Μπασίρ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Λιβάνου "αl-Mustaqbal". Οπως παρατηρεί, το Σουδάν είναι θύμα εκστρατείας μέσων ενημέρωσης που στοχεύει στο να εκτρέψει την προσοχή από τη βία στο Ιράκ και τα παλαιστινιακά εδάφη.

    Στις 30 Ιουλίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έδωσε στην κυβέρνηση του Χαρτούμ διορία ενός μηνός για να λάβει μέτρα κατά των ενόπλων Τζαντζαουίντ για τους οποίους η σουδανική κυβέρνηση λέει ότι δρουν παράνομα.

    [26] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

    Τελ Αβιβ, 11 Αυγούστου 2004 (17:08 UTC+2)

    Οπως μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στην έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα ανάμεσα σε δύο ισραηλινά στρατιωτικά φυλάκια στις παρυφές της Ιερουσαλήμ, μετέδωσε το Ρόυτερ.

    Σύμφωνα με τον ραδιοσταθμό, ένας Παλαιστίνιος με ένα αυτοκίνητο που ελέγχθηκε από την αστυνομία στην Καλαντίγια της Δυτικής Οχθης πιστεύεται ότι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είτε ήταν ζωσμένος ή ήταν παγιδευμένο το αυτοκίνητο.

    Ισραηλινοί τραυματιοφορείς έναναν λόγο για έξι Ισραηλινούς τραυματίες.

    Την ευθύνη για την σημερινή επίθεση ανέλαβαν οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων Αλ Ακσα, οργάνωση που συνδέεται με την Φατάχ του Γιάσερ Αραφάτ.

    [27] ΙΣΠΑΝΙΑ: ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑ

    Μαδρίτη, 11 Αυγούστου 2004 (16:47 UTC+2)

    Αγνωστος που τηλεφώνησε στην βασκική εφημερίδα Gara υποστήριξε ότι είναι μέλος της οργάνωσης των Βάσκων αυτονομιστών της ΕΤΑ και προειδοποίησε ότι 150 κιλά εκρηκτικών έχουν τοποθετηθεί σε ένα σημείο στη δημοφιλή παραθαλάσσια περιοχή Σαν Κάρλος ντε λα Ραπίτα, στην επαρχία της Ταραγόνας, στην ανατολική Ισπανία.

    Εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε ότι ερευνήθηκαν πέντε παραλίες και διατάχθηκε η εκκένωση όλων των παραλιών στην περιοχή.

    [28] ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Βισμπάντεν, 11 Αυγούστου 2004 (15:00 UTC+2)

    Εξαιτίας των ιδιαίτερα υψηλών διεθνών τιμών του πετρελαίου, ο πληθωρισμός στη Γερμανία σημείωσε αισθητή άνοδο τον Ιούλιο και ανήλθε, σε ετήσια βάση, στο 1,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα από το Βισμπάντεν η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας (Gestatis).

    Όπως ανακοίνωσε η Gestatis, η άνοδος του πληθωρισμού «οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά» στην εξέλιξη των διεθνών τιμών του πετρελαίου και των παραγώγων του. Άλλωστε, σε σύγκριση με το μήνα Ιούνιο, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον Ιούλιο στη Γερμανία κατά 0,3%.

    Εάν στη μέτρηση του τιμαρίθμου δε συμπεριλαμβάνονταν οι αυξημένες τιμές των πετρελαιοειδών, σύμφωνα πάντα με τη Gestatis, ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Ιούλιο θα κυμαινόταν σε ετήσια βάση στο 1,5%, ενώ τον Ιούνιο βρισκόταν στο 1,7%.

    [29] ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ "Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥ"

    Θεσσαλονίκη, 11 Αυγούστου 2004 (14:46 UTC+2)

    Η ταινία του Μίκαελ Χάνεκε «Η ώρα του λύκου» θα προβάλλεται από αύριο μέχρι τις 15 Αυγούστου στο Δημοτικό Κινηματογράφο «Παράδεισος» της Νεάπολης. Να σημειωθεί ότι η ταινία προβάλλεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη και περιγράφει μια ζοφερή και σκοτεινή Ευρώπη του μέλλοντος.

    Ο εκκεντρικός Αυστριακός σκηνοθέτης μεταφέρει τον θεατή σε μια Ευρώπη βυθισμένη σε ένα ζοφερό ημίφως παρασυρμένη στον παραλογισμό μιας μετα-αποκαλυπτικής βαρβαρότητας. Ήρωες είναι οι επιζώντες μιας καταστροφής που επιστρέφουν σε ένα καινούριο μεσαίωνα όπου πολιτισμός και ορθός λόγος έχουν αντικατασταθεί από θρύλους και δοξασίες.Πρωταγωνιστούν οι: Ιζαμπέλ Ιπέρ, Ολιβιέ Γκουρμέ και Μπεατρίς Νταλ.

    [30] «ΕΥΜΕΝΙΔΕΣ» ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ

    Αθήνα, 11 Αυγούστου 2004 (13:31 UTC+2)

    Με τις «Ευμενίδες», το τρίτο μέρος της μοναδικής σωζόμενης τριλογίας «Ορέστεια» του Αισχύλου, επιστρέφει μετά από χρόνια στην Επίδαυρο, η μεγάλη τραγωδός Αννα Συνοδινού. Λόγω της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων την Παρασκευή, η παράσταση θα δοθεί Σάββατο και Κυριακή.

    Εκτός από τον κύριο ρόλο, η Ελληνίδα ηθοποιός ανέλαβε και την επιμέλεια της σκηνοθεσίας σε μία παράσταση που υπογράφουν η Λαλούλα Χρυσικοπούλου τα σκηνικά - κοστούμια, ο Νίκος Ξανθούλης τη μουσική, ο Χάρης Μανταφούνης τη χορογραφία και ο Κώστας Γεωργουσόπουλος τη μετάφραση. Στις «Ευμενίδες» ο μητροκτόνος Ορέστης κυνηγημένος από τις Ερινύες τις οποίες υποκινεί το φάντασμα της Κλυταιμνήστρας, φθάνει ικέτης στην Αθήνα. Την προστασία και την υπεράσπιση του Ορέστη αναλαμβάνει ο Απόλλωνας, ενώ οι Ερινύες απαιτούν την τιμωρία του. Την απόφαση για τη μοίρα του Ορέστη καλείται να πάρει η Αθηνά, η οποία ορίζει στους Αθηναίους πολίτες να ψηφίσουν, στον Αρειο Πάγο. Με την αθώωση του Ορέστη οι Ερινύες, μετατρέπονται σε Ευμενίδες.

    Στις «Ευμενίδες» ο Αισχύλος καταγράφει πλέον τη νέα ηθική τάξη πραγμάτων έτσι, όπως σηματοδοτείται από τους νέους θεσμούς και τον εξευμενισμό των εκδικητών.

    Παίζουν: Αννα Συνοδινού, Πέπη Μεταλλείδου, Κώστας Αθανασόπουλος, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Μάνια Τεχριτζόγλου, Βερόνικα Ηλιοπούλου, Γεωργία Καλλέργη, Μάρα Κουκουλά, Ρηνιώ Κυριαζή, Ζωή Φυτούση κ.ά.

    [31] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 11 Αυγούστου 2004 (13:01 UTC+2)

    Σειρά εικαστικών εκδηλώσεων, πραγματοποιούνται στην Αθήνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Την Τετάρτη το βράδυ στις 9 μ.μ. η δήμαρχος Aθηναίων Nτόρα Mπακογιάννη εγκαινιάζει στον πεζόδρομιο της Διονυσίου Aεροπαγίτου (συμβολή με την οδό Mακρυγιάννη) το πρόγραμμα «Aθήνα by Art» που αφορά σε μια σειρά εικαστικών παρεμβάσεων σε διάφορα σημεία του πολεοδομικού ιστού. Tο ιστορικό κέντρο, αλλά και άλλες γωνιές της πρωτεύουσας θα αλλάξουν εντελώς όψη καθώς θα φιλοξενήσουν εικαστικές δημιουργίες, προκαλώντας τους κατοίκους και τους επισκέπτες να δουν την Aθήνα από μια άλλη οπτική γωνία, σαν μια τεράστια υπαίθρια έκθεση εικαστικών τεχνών που δίνει χρώμα σε γνώριμα και αγαπημένα μέρη, όπως ο Eθνικός Kήπος και ο Λόφος του Φιλοπάππου.

    Oι εικαστικές παρεμβάσεις συντελούνται μέσα από 85 έργα, φιλοτεχνημένα από καθιερωμένους καλλιτέχνες αλλά και νεότερους δημιουργούς. Oι αθηναϊκοί δρόμοι που έχουν ήδη στολιστεί με τα χρωματιστά λάβαρα, θα φιλοξενούν από σήμερα μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου αυτές τις δημιουργίες 70 συνολικά καλλιτεχνών, τους οποίους επέλεξαν 16 ιστορικοί τέχνης, καθώς ο Δήμος Aθηναίων συνεργάστηκε στενά με την Eνωση Eλλήνων Tεχνοκριτών για το συγκεκριμένο εγχείρημα. Oι εικαστικές διαδρομές εκτείνονται στους πεζοδρόμους Διονυσίου Aεροπαγίτου, Aποστόλου Παύλου και Eρμού, στις Πλατείες Συντάγματος, Oμονοίας, Kουμουνδούρου και Mοναστηρακίου, στην οδό Πειραιώς, στον Eθνικό Kήπο, τον Λόφο του Φιλοπάππου και σε άλλα σημεία της Aθήνας.

    Aνάμεσα στους καλλιτέχνες, είναι οι: Δημήτρης Aλειθινός, Oπυ Zούνη, Θόδωρος, Mιχάλης Kατζουράκης, Γιάννης Mίχας, Γιάννης Mπουτέας, Kωνσταντίνος Ξενάκης, Παύλος, Tάκις, Kώστας Tσόκλης, Φιλόλαος κ.ά. Aπό τις νεότερες γενιές συμμετέχουν ο Aνδρέας Aγγελιδάκης, ο Eλληνας αρχιτέκτονας και επιμελητής που ζει και εργάζεται στην Nέα Yόρκη, ο Xάρης Kοντοσφύρης που θα μας εκπροσωπήσει στην επικείμενη Mπιενάλε του Σάο Πάολο, η Σία Kυριακάκος που συμμετείχε στην πρόσφατη Mπιενάλε της Bενετίας, ο Mάρκος Xατζηπατέρας που έχει φτιάξει «ψηφιδωτά» στο μετρό της Nέας Yόρκης. Aλλα έργα υπογράφουν οι: Kωστής Bελώνης, Xρήστος Aθανασιάδης, Δημήτρης Zουρούδης, Nίκος Tρανός, Zάφος Ξαγοράρης, Nίκος Aλεξίου, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Aνδρέας Σάββας, Aγγελος Σκούρτης, Xρίστος Xαρίσης, Γιούλα Xατζηγεωργίου, Σωκράτης Σωκράτους, Bιβέτα Xριστούλη, Mάριος Σπηλιόπουλος, Δανάη Στράτου, Nίκος Xαραλαμπίδης κ.ά.

    [32] ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ

    Αθήνα, 11 Αυγούστου 2004 (11:43 UTC+2)

    Πρόγραμμα μέσα από το οποίο θα προβληθεί ο ελληνικός πολιτισμός στους επισκέπτες και δημοσιογράφους, που βρίσκονται στην Αθήνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα παρουσιάσει στο Πεδίον του Αρεως, από τις 12 έως τις 29 Αυγούστου, ο δήμος Αθηναίων, η υπερνομαρχία Αθήνας Πειραιά και οι 13 περιφέρειες της Ελλάδας.

    Το πρόγραμμα έχει τον τίτλο "Πάρκο Ελληνικού Πολιτισμού" και κατά τη διάρκειά του οι περιφέρειες θα αναδείξουν τα ιδιαίτερα πολιτιστικά τους χαρακτηριστικά και τοπικά προϊόντα, μέσα από τα περίπτερα που θα έχουν στηθεί για τον σκοπό αυτό.

    Κάθε βράδυ η καθεμία από τις περιφέρειες θα παρουσιάζει το δικό της καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με μουσικά παραδοσιακά συγκροτήματα, χορευτές των Παραρτημάτων του Λυκείου Ελληνίδων, τοπικά μουσικοχορευτικά συγκροτήματα και παραδοσιακά εδέσματα.

    Οι εκδηλώσεις θα ξεκινούν στις 21.30 και τα περίπτερα θα λειτουργούν τις ώρες: 09.30 - 12.30 & 19.30 - 00.30.

    [33] ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ

    Πειραιάς, 11 Αυγούστου 2004 (11:12 UTC+2)

    Με συναυλία του Μάριου Φραγκούλη θα ξεπροβοδίσει ο δήμος Πειραιά την Ολυμπιακή Φλόγα, λίγο πριν φτάσει στον τελικό της προορισμό.

    Ο διάσημος τενόρος θα τραγουδήσει στη γιορτή που έχει ετοιμάσει για σήμερα το βράδυ ο δήμος Πειραιά, στην Πλατεία Κοραή, στις 21.00.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 11 August 2004 - 18:14:41 UTC