Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-08-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΥΡΙΟ Η ΠΡΩΤΗ ΓΕΥΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [02] ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ
  • [03] ΛΙΓΟΣΤΟΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΞΕΝΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ
  • [04] Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ
  • [05] ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ : ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΞΕΝΟΙ ΕΝΟΠΛΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ
  • [06] ΠΕΤΑΞΑΝ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΚΟ ΟΥΡΑΝΟ ΤΑ «ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ»
  • [07] ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΟΣΕ
  • [08] ANAKOINΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ Σ. ΣΑΚΟΡΑΦΑ
  • [09] ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟΥ
  • [10] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΠΛΑΤΕΙΩΝ ΤΗΣ
  • [11] ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ WLAN ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [12] ΕΛΤΑ: 100.000 ΕΥΡΩ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΡΥΣΟ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗ
  • [13] ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
  • [14] ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: ΑΥΞΗΣΗ 45,3% ΣΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ
  • [15] ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΕ ΠΤΩΣΗ ΤΟ ΧΑ
  • [16] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΝ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ
  • [17] ΤΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΔΑΔ
  • [18] Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ
  • [19] ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ
  • [20] ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥΡΚΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΦΟΡΤΗΓΟΥ ΠΟΥ ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [21] Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΣΤΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
  • [22] ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΤΟΠΙΝΓΚ
  • [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΡΦΑΝΟΥ ΜΕ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑΣ
  • [24] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΟΡΦΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ
  • [25] ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΗΝ BRITISH AIRWAYS
  • [26] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟ 5,6 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
  • [27] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ
  • [28] ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΒΥΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΝΤΙΣΚΟ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ
  • [29] ΟΙ ΗΠΑ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΤΑΣΑΝΤΕΚ
  • [30] ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ
  • [31] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
  • [32] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ
  • [33] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΜΜΘ
  • [34] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ

  • [01] ΑΥΡΙΟ Η ΠΡΩΤΗ ΓΕΥΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 10 Αυγούστου 2004 (20:05 UTC+2)

    Το εναρκτήριο «λάκτισμα» των Ολυμπιακών Αγώνων δίνεται αύριο από τα Στάδια των τεσσάρων Ολυμπιακών πόλεων με την έναρξη της προκριματικής φάσης του Ολυμπιακού τουρνουά ποδοσφαίρου ανδρών και γυναικών. Εκατομμύρια θεατές από όλο τον κόσμο θα δουν αύριο το απόγευμα στις 18.00 τις πρώτες εικόνες των Ολυμπιακών Αγώνων και αυτές θα έχουν το άρωμα γυναίκας, καθώς ξεκινούν με τη μετάδοση αγώνων μεταξύ Γυναικών.

    Από ελληνικής πλευράς στη μάχη πρώτη ρίχνεται η ολυμπιακή ομάδα των γυναικών, που αύριο στις 18:00 θα αντιμετωπίσουν την ομάδα των ΗΠΑ στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο στην Πάτρα. Είναι η παρθενική εμφάνιση της εθνικής ομάδας σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Την ίδια ώρα το αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει και τους αγώνες Βραζιλία - Αυστραλία στο Καυτατζόγλειο στάδιο Θεσσαλονίκης και Σουηδία - Ιαπωνία στο Πανθεσσαλικό Στάδιο του Βόλου.

    Από αύριο ξεκινά τις προσπάθειές της και η Ολυμπιακή ομάδα των ανδρών. Στο κατάμεστο Καυτατζόγλειο στάδιο της Θεσσαλονίκης, τα «παιδιά» του Στράτου Αποστολάκη, θα αντιμετωπίσουν στις 20:30 την ομάδα της Κορέας, έχοντας στις πλάτες τους το βάρος της πολύ μεγάλης επιτυχίας της εθνικής ανδρών στο EURO 2004. Οι πωλήσεις των εισιτηρίων καταδεικνύουν ότι οι Έλληνες ποδοσφαιριστές θα έχουν τη στήριξη του κόσμου για διάκριση. Η συμμετοχή της Ολυμπιακής εθνικής ομάδας ανδρών είναι μόλις η δεύτερη σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Η πρώτη ήταν το 1952.

    Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το αγωνιστικό πρόγραμμα θα διεξαχθούν και οι αγώνες: Τυνησία - Αυστραλία στο Παγκρήτιο Στάδιο Ηρακλείου, Αργεντινή - Σερβία/Μαυροβούνιο στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο της Πάτρας και Μάλι - Μεξικό στο Πανθεσσαλικό Στάδιο στο Βόλο.

    [02] ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Αθήνα, 10 Αυγούστου 2004 (18:03 UTC+2)

    Οι τελευταίες λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες απασχόλησαν τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Όπως τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Β. Αντώναρος, τα πάντα είναι έτοιμα στην Αθήνα και είμαστε πανέτοιμοι για εξαιρετικούς αγώνες.

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, πρόσθεσε, είναι μεγάλη εθνική προσπάθεια, όλοι είχαν και έχουν τη δική τους συμβολή. Όλοι θα τους χαρούμε και θα τους απολαύσουμε καθημερινά. Σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση εξ αρχής έθεσε ως πρώτο στόχο της την ολοκλήρωση της Ολυμπιακής προετοιμασίας.

    "Με νέους ρυθμούς και νέα δυναμική, κινητοποιήσαμε νέες δυνάμεις ώστε η Ελλάδα να είναι σήμερα πανέτοιμη για εξαιρετικούς και ασφαλείς αγώνες" είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στο νόημα που έχει ο πανηγυρικός χαρακτήρας της τελετής έναρξης, ο κ. Αντώναρος παρατήρησε ότι "ο τρόπος με τον οποίο υποδέχεται ο καθένας τους προσκεκλημένους του σε μια γιορτή είναι σημαντικό στοιχείο της γιορτής. Η τελετή έναρξης λοιπόν θέλουμε να δώσει διεθνώς την εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας".

    Τέλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση ως προς τις επικρίσεις που διατυπώνονταν προ μηνών για καθυστερήσεις της Ολυμπιακής προετοιμασίας, ο κ. Αντώναρος απάντησε πως "σημασία έχει ότι τρεις μέρες πριν από την έναρξη όλα είναι έτοιμα, οι άνθρωποι βρίσκονται στις θέσεις τους και τα διεθνή ΜΜΕ αναγνωρίζουν ότι ολοκληρώθηκε εμπρόθεσμα η μεγάλη προσπάθεια του ελληνικού λαού".

    Β. Κουτσούμπα

    [03] ΛΙΓΟΣΤΟΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΞΕΝΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Αυγούστου 2004 (11:31 UTC+2)

    Λιγοστούς τουρίστες, κυρίως από ασιατικές χώρες, έχει προσελκύσει μέχρι στιγμής το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη μεταξύ 11 και 27 Αυγούστου, με αποτέλεσμα τα ξενοδοχεία της πόλης να παραμένουν στην πλειοψηφία τους άδεια και οι προσδοκίες για τόνωση της τουριστικής κίνησης να διαψεύδονται.

    Συγκεκριμένα, σε οργανωμένα γκρουπ έφτασαν σήμερα στην πόλη περί τους 100 Ιάπωνες και άλλοι τόσοι Κορεάτες τουρίστες, ενώ στις επόμενες ημέρες ενδέχεται να καταφτάσουν στη Θεσσαλονίκη και ορισμένοι μεμονωμένοι επισκέπτες, χωρίς όμως οι νέες αφίξεις να αλλάζουν ριζικά την εικόνα.

    Πλέον, οι ελπίδες ξενοδόχων και εμπόρων για τόνωση της κίνησης στις ξενοδοχειακές μονάδες και την αγορά της Θεσσαλονίκης εναποτίθενται στις ημέρες που θα λαμβάνουν χώρα ο ημιτελικός και ο μικρός τελικός του ποδοσφαίρου, με την προσδοκία ότι η συμμετοχή ισχυρών ομάδων στους αγώνες θα αποτελέσει δέλεαρ για την προσέλευση περισσότερων τουριστών.

    Συνολικά, ο αριθμός των επισκεπτών της πόλης εμφανίζεται μέχρι στιγμής μειωμένος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπλεκόμενων τουριστικών και εμπορικών φορέων, οι οποίοι προσβλέπουν ήδη στην περίοδο της 69ης ΔΕΘ για να δουν τους τζίρους τους να αυξάνονται.

    Παρόλα αυτά, η πόλη κινείται στους ρυθμούς των Ολυμπιακών: τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις 8.30 το βράδυ (αν και οι επισκέπτες της πόλης μπορούν να επισκέπτονται μόνο ένα τμήμα του Αρχαιολογικού Μουσείου, καθώς τα υπόλοιπα δεν λειτουργούν λόγω εργασιών), ενώ με ολυμπιακό ωράριο κινείται και η αγορά.

    Συγκεκριμένα, από Δευτέρα έως Παρασκευή και για το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις 28 Αυγούστου, τα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης θα παραμένουν ανοιχτά από τις 9 το πρωί έως και τις 2 μετά το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ. Το Σάββατο θα ανοίγουν στις 9 το πρωί και θα κλείνουν στις 3 μετά το μεσημέρι._

    [04] Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

    Aθήνα, 10 Αυγούστου 2004 (12:39 UTC+2)

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και ιεράρχες της Ελλαδικής Εκκλησίας υποδέχθηκαν λίγο μετά τις 11 το πρωί στην πύλη 9 του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ο κ.Βαρθολομαίος αφίχθη στην Αθήνα με ιδιωτικό αεροσκάφος για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Παρόντες στην υποδοχή του κ. Βαρθολομαίου ήταν και ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Παναγιώτης Τζανίκος, ο οποίος φιλοξενεί το απόγευμα τη διεθνή διαθρησκευτική συνάντηση με θέμα «Θρησκεία, Ειρήνη και Ολυμπιακό Ιδεώδες», καθώς και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, η οικογένεια του οποίου διατηρεί παραδοσιακούς δεσμούς με το Πατριαρχείο.

    Στη 1.00 μετά το μεσημέρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης μεταβαίνει στην οικία του Αρχιεπισκόπου, Χριστόδουλου, όπου θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του, με νηστίσιμα εδέσματα λόγω του Δεκαπενταύγουστου.

    [05] ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ : ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΞΕΝΟΙ ΕΝΟΠΛΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ

    Aθήνα, 10 Αυγούστου 2004 (17:25 UTC+2)

    "Εντός της ελληνικής επικράτειας δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν ένοπλοι πλην εκείνων που είναι επιφορτισμένοι από την ελληνική Πολιτεία να φυλάσσουν την ασφάλεια", επανέλαβε και σήμερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Β. Αντώναρος απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Επίσης ο κ. Αντώναρος διευκρίνισε ότι για την προστασία των ξένων αθλητών δεν θα υπάρχουν ξένοι ένοπλοι φρουροί.

    Β. Κουτσούμπα

    [06] ΠΕΤΑΞΑΝ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΚΟ ΟΥΡΑΝΟ ΤΑ «ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ»

    Aθήνα, 10 Αυγούστου 2004 (20:27 UTC+2)

    Τα μηνύματα ειρήνης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου και του νομάρχη Αθηνών Γιάννη Σγουρού μεταφέρουν τα «περιστέρια της ειρήνης» που πέταξαν το πρωί στον Αττικό ουρανό. Η τελετή έγινε στο κεντρικό κτίριο της νομαρχίας Αθηνών παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Ορφανού και της υπερνομάρχου Αθηνών Φώφης Γεννηματά.

    Τριάντα έξι περιστέρια που πέταξαν από τη Ρώμη στις 3 Αυγούστου έφτασαν στην Αθήνα μεταφέροντας μηνύματα ειρήνης των τεσσάρων θρησκευτικών ηγετών των μονοθεϊστικών θρησκειών που εδρεύουν στα Ιεροσόλυμα και του Πάπα της Ρώμης. Τα ίδια περιστέρια θα μεταφέρουν τα μηνύματα της Αθήνας στη Ρώμη.

    Στο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης συγχαίρει τις νομαρχίες Αθηνών και Ρώμης για την σχετική πρωτοβουλία, στέλνει μήνυμα ειρήνης σε κάθε κατεύθυνση, αναφέρεται στους αρχαίους ιστορικούς δεσμούς των δύο πόλεων και εύχεται να βρει μιμητές το παράδειγμά τους.

    Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στο μήνυμά του επισημαίνει ότι έργο όλων είναι η διατήρηση της ειρήνης και οικοδόμηση σε αυτήν έργων αγάπης και ομόνοιας.

    Στο μήνυμά του ο Νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός αναφέρεται στη φιλοξενία των ολυμπιακών Αγώνων από την Ελλάδα, κάνει λόγο για μια μεγάλη γιορτή και ένα πανηγύρι χαράς και απευθύνει έκκληση για ειρήνη σε όλο τον κόσμο.

    Το σημειολογικό χαρακτήρα της σημερινής εκδήλωσης υπογράμμισε σε δήλωσή του ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητά του για την απόλυτη επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Σταθμό για την Αθήνα χαρακτήρισε αυτό το καλοκαίρι η υπερνομάρχης Αθηνών Φώφη Γεννηματά και έστειλε μήνυμα ειρήνης σε όλο τον κόσμο.

    [07] ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΟΣΕ

    Αθήνα, 10 Αυγούστου 2004 (20:23 UTC+2)

    Ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) ανακοίνωσε ότι σήμερα από τις 10.30 έως 16.00, σε ορισμένους σταθμούς του δικτύου του, το ηλεκτρονικό σύστημα κράτησης θέσεων και έκδοσης εισιτηρίων, υπολειτούργησε λόγω προβλημάτων των κυκλωμάτων του ΟΤΕ, που το εξυπηρετούν.

    Ο ΟΣΕ ζητάει την κατανόηση του επιβατικού κοινού.

    [08] ANAKOINΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ Σ. ΣΑΚΟΡΑΦΑ

    Aθήνα, 10 Αυγούστου 2004 (20:21 UTC+2)

    Την απόφαση της ΔΟΕ να απαγορεύσει στη Σοφία Σακοράφα να αγωνιστεί με τα χρώματα της Παλαιστίνης καταδικάζει με ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός. «Τρεις ημέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων αυτή η απόφαση δημιουργεί τεράστιο θέμα για την αξιοπιστία της ΔΟΕ» αναφέρει ο ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του και προσθέτει: «η συμμετοχή της Σοφίας Σακοράφα με τα χρώματα της Παλαιστίνης θα ήταν μια πράξη ύψιστου συμβολισμού του αγώνα για την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια των λαών. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν τεράστια ανάγκη από τέτοιους συμβολισμούς».

    Ο Συνασπισμός καλεί τον Αθήνα 2004 να διαχωρίσει άμεσα τη θέση του από αυτήν την απόφαση και να μην επιτρέψει να υπάρξει η παραμικρή υπόνοια ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με αυτήν.

    [09] ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟΥ

    Αθήνα, 10 Αυγούστου 2004 (20:19 UTC+2)

    Σε εφαρμογή έχει τεθεί από τις αρχές Μαϊου πρόγραμμα της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με συναρμόδιους Φορείς, για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου στην περιοχή της Αθήνας.

    Συγκεκριμένα μικτά κλιμάκια ελέγχου, αποτελούμενα από προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας, της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.) και του Υπουργείου Ανάπτυξης πραγματοποίησαν πολυάριθμούς ελέγχους. Σε αυτούς δεσμεύθηκαν σε 118 περιπτώσεις διάφορα πωλούμενα είδη, κατασχέθηκαν 145 παράνομα CD ενώ ελέγχθηκαν 32 αλλοδαποί για το νόμιμο της παραμονής τους.

    [10] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΠΛΑΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Aθήνα, 10 Αυγούστου 2004 (20:16 UTC+2)

    Πρόγραμμα για την αστυνόμευση των κεντρικών πλατειών της Αθήνας υλοποιεί η Ελληνική Αστυνομία. Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, από τις 25 Μαΐου 2004 έχουν τεθεί σε εφαρμογή προγράμματα αστυνόμευσης με Δυνάμεις Τάξης, υπό μορφή πεζών περιπολιών με σκοπό την έντονη αστυνομική παρουσία και τους ελέγχους πολιτών και οχημάτων και με Δυνάμεις Ασφάλειας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των Ναρκωτικών.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, κατά τον μήνα Ιούλιο του 2004, έχουν καταγραφεί τα ακόλουθα:

        1. Πρόγραμμα με Δυνάμεις Τάξης:

        · Εφαρμόστηκε στις πλατείες: Βικτωρίας, Κυψέλης, Γκύζη, Αγ. Γεωργίου, Αγ. Ιωάννη, Κυνηγού, Κυνοσάργους, Μάχης, Αναλάτου, Γερμανού, Χριστιανουπόλεως, Συντάγματος, Κολωνακίου, Ρηγίλλης, Δεξαμενής, Σκουζέ, Τρούμαν, Μαδρίτης, Βραζιλίας, Μοναστηρακίου, Κοτζιά, Μητροπόλεως, Κλαυθμώνος, Απολλωνίου, Φιλοπάππου, Ελπίδος, Μερκούρη, Κοίλης, Ρουφ, Εργατικής Πρωτομαγιάς, Ομόνοιας, Βάθης, Καραϊσκάκη, Αγίου Παύλου, Λαυρίου, Κολιάτσου, Αγ. Παρασκευής, Αγ. Ανδρέα, Λαμπρινής, στα πάρκα: Συγγρού, Ελευθερίας, Αγ. Νικολάου Ρηγίλης, Αγ. Γεωργίου Ριζάρη, Ευαγγελισμού, Εθνικός Κήπος και Κεντρικούς οδούς: Β. Σοφίας, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Μιχαλακοπούλου κ.λ.π.

        · Διατέθηκαν 2.015 Αστυνομικοί Τάξης.

        · Πραγματοποιήθηκαν 11.271 έλεγχοι γενικά.

        · Προσήχθησαν 1.112 ύποπτα άτομα.

        · Συνελήφθησαν 8 άτομα για παραβάσεις, του Ν. 2910/2001 ΄΄Περί αλλοδαπών΄΄.

        2. Πρόγραμμα με Δυνάμεις Ασφαλείας:

        · Εφαρμόστηκε στις Πλατείες: Ομόνοιας, Βάθη, Αγ. Παντελεήμονα, Μοναστηρακίου, Εξαρχείων, Κυψέλης, Βικτωρίας, Αμερικής, Ψυρρή, Κουμουνδούρου, Κολιάτσου, Λαυρίου, Δημαρχείου, Αττικής, Καραϊσκάκη, Σανταρόζα, Μουσείου, Κάνιγγος, Γκύζη, Κλαυθμώνος, Αγ. Δημητρίου, Χαροπούλου, Αγ. Μελετίου, Αγ. Κων/νου, Αγ. Γεωργίου, Αιγύπτου, Συντάγματος, Ρηγίλλης, Δεξαμενής, Σκουζέ, Βραζιλίας, Αργεντινής, Μερκούρη, Λυκαβηττού, Φιλοπάππου, Μεγάλη του Γένους Σχολή, Τρούμαν, Φιλικής Εταιρείας, Ελπίδος, Αγ. Δημητρίου Όπλων, Αγ. Θωμά, Πεδίον Άρεως.

        · Διατέθηκαν 161 Αστυνομικοί Ασφαλείας καθώς και 4 Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας καθημερινά των 40 περίπου ατόμων.

        · Πραγματοποιήθηκαν 1.150 έλεγχοι γενικά.

        · Προσήχθησαν 92 ύποπτα άτομα.

        · Συνελήφθησαν 22 άτομα για διάφορες αιτίες. Συγκεκριμένα:

        - 3 άτομα για καταδικαστικές αποφάσεις.

        - 3 άτομα για παράβαση Ν. 2910/01΄΄Περί αλλοδαπών΄΄.

        - 3 άτομα για παράβαση άρθρου 372 Π.Κ. ΄΄Κλοπή΄΄.

        - 6 άτομα για παράβαση Ν. 2734/99 ΄΄Περί εκδιδομένων προσώπων΄΄.

        - 3 άτομα για παράβαση Ν. 2121/93 ΄΄Περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας΄΄

        - 1 άτομο για παράβαση άρθρου 225 Π.Κ. ΄΄Ψευδή Ανωμοτί Κατάθεση΄΄.

    [11] ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ WLAN ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 10 Αυγούστου 2004 (21:05 UTC+2)

    Σε μεγαλύτερη διείσδυση των υπηρεσιών διαδικτύου στην Ελλάδα, στην προώθηση της ευρυζωνικότητας και στην αύξηση των χρηστών του Διαδικτύου, αναμένεται να οδηγήσει η διάδοση των Ασύρματων Τοπικών Δικτύων (WLAN-Wireless Local Area Network), η δημόσια διαβούλευση για την χρήση των οποίων που άρχισε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

    Ένα δίκτυο WLAN χρησιμοποιεί ραδιοσυχνότητες στην ελεύθερη ζώνη χρήσης προκειμένου να μεταδώσει και να λάβει δεδομένα μέσω του αέρα. Τα τελευταία χρόνια, τα δίκτυα αυτά βρίσκουν εφαρμογή διεθνώς σε διάφορους τομείς, όπως της υγείας και της παιδείας. Ο συνδρομητής ενός δικτύου WLAN δύναται υπό προϋποθέσεις να απολαμβάνει αναβαθμισμένες υπηρεσίες σε σχέση με εκείνες των συνδρομητών υπηρεσιών dial-up, δεδομένου ότι η τεχνολογία WLAN παρέχει τη δυνατότητα ευρυζωνικής πρόσβασης με ταχύτητες πολύ υψηλότερες των συμβατικών (dial-up) υπηρεσιών.

    [12] ΕΛΤΑ: 100.000 ΕΥΡΩ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΡΥΣΟ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗ

    Αθήνα, 10 Αυγούστου 2004 (20:44 UTC+2)

    Σημαντικά χρηματικά ποσά θα καταβάλουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ)- μέγας Εθνικός Χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας- σε κάθε έλληνα Ολυμπιονίκη, σε αναγνώριση της νίκης του. Συγκεκριμένα όπως ανακοινώθηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου κάθε χρυσός Ολυμπιονίκης θα εισπράττει το ποσό των 100.000 ευρώ, ενώ το αργυρό μετάλλιο πριμοδοτείται με 50.000 ευρώ και το χάλκινο με 25.000 ευρώ.

    Στα ατομικά αγωνίσματα ο αθλητής/τρια θα λαμβάνει το συνολικό ποσό που αντιστοιχεί στο μετάλλιο που θα κατακτήσει, ενώ σε περίπτωση ομαδικού αγωνίσματος το αντίστοιχο ποσό θα διανέμεται ισομερώς σε όλους όσους συμμετείχαν στην ομάδα.

    Επίσης, σύμφωνα με τη συμφωνία της Αθήνα 2004 με τα ΕΛΤΑ, για την προβολή και την αναγνώριση των Ελληνίδων και Ελλήνων Ολυμπιονικών των Αγώνων της Αθήνας, την επομένη ημέρα της νίκης των Ελλήνων αθλητών και Ελληνίδων αθλητριών, τα ΕΛΤΑ θα κυκλοφορούν ειδικό γραμματόσημο και άλλα Φιλοτελικά προϊόντα (π.χ. φακέλους πρώτης ημέρας κυκλοφορίας) με τη φωτογραφία τους, τα οποία προβλέπεται να έχουν μεγάλη συλλεκτική αξία. Τα γραμματόσημα θα είναι διαθέσιμα από την επομένη ημέρα από 65 επιλεγμένα κεντρικά ταχυδρομικά καταστήματα, ενώ σε τρεις ημέρες θα τα διαθέτουν τα Ταχυδρομεία όλης της χώρας.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΘΗΝΑ 2004 Ιωάννης Σπανουδάκης υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά που δημόσιος ταχυδρομικός οργανισμός μετέχει ως μέγας Εθνικός Χορηγός σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Η σύμβαση χορηγίας υπογράφηκε πριν λίγες ημέρες, μετά την επικύρωση και από το Δ.Σ. της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων και αναφέρεται σε ποσό που φθάνει τα 11,74 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 50% σε μετρητά και το υπόλοιπο σε υπηρεσίες. Τα ποσά που θα καταβληθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα για τους Ολυμπιονίκες, δεν συμπεριλαμβάνονται στη σύμβαση.

    Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ Άγγελος Μπρατάκος σημείωσε ότι τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ήσαν παρόντα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, τους πρώτους μετά την απόφαση αναβίωσής τους, με την έκδοση μιας μοναδικής σειράς Ολυμπιακών γραμματοσήμων, αξεπέραστης καλλιτεχνικής, συλλεκτικής και ιστορικής αξίας. Τα έσοδα εκείνης της πρώτης σύγχρονης Ολυμπιακής σειράς γραμματοσήμων έφθασαν στις 400.000 δραχμές της εποχής, τα οποία συνεισέφεραν σημαντικά στη χρηματοδότηση των Αγώνων.

    [13] ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

    Φρανκφούρτη, 10 Αυγούστου 2004 (20:27 UTC+2)

    Κατά 1,3 δισ. ευρώ μειώθηκε η καθαρή συναλλαγματική θέση του Ευρωσυστήματος κατά την εβδομάδα που έληξε στις 6 Αυγούστου, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στα 172,7 δισ. ευρώ, λόγω συναλλαγών πελατών και χαρτοφυλακίου. Εξάλλου, ο καθαρός δανεισμός του Ευρωσυστήματος προς τα πιστωτικά ιδρύματα μειώθηκε κατά 3 δισ. ευρώ στα 328,9 δισ. ευρώ.

    Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η κατάσταση διαμορφώθηκε ως εξής:

    I.Στοιχεία που δεν σχετίζονται με πράξεις νομισματικής πολιτικής

    Κατά την εβδομάδα που έληξε στις 6 Αυγούστου 2004, η καθαρή συναλλαγματική θέση του Ευρωσυστήματος (στοιχεία 2 και 3 του ενεργητικού μείον τα στοιχεία 7, 8 και 9 του παθητικού) μειώθηκε κατά 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε 172,7 δισεκατομμύρια ευρώ, λόγω συναλλαγών πελατών και χαρτοφυλακίου.

    Οι εμπορεύσιμοι τίτλοι σε ευρώ κατοίκων της ζώνης του ευρώ (στοιχείο 7 του ενεργητικού), τους οποίους κατέχει το Ευρωσύστημα, αυξήθηκαν κατά 0,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε 68 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα τραπεζογραμμάτια σε κυκλοφορία (στοιχείο 1 του παθητικού) αυξήθηκαν κατά 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε 467,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι υποχρεώσεις έναντι γενικής κυβέρνησης (στοιχείο 5.1 του παθητικού) μειώθηκαν κατά 17,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε 53,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

    II.Στοιχεία που σχετίζονται με πράξεις νομισματικής πολιτικής

    Ο καθαρός δανεισμός του Ευρωσυστήματος προς τα πιστωτικά ιδρύματα (στοιχείο 5 του ενεργητικού μείον τα στοιχεία 2.2, 2.3, 2.4, 2.5 και 4 του παθητικού) μειώθηκε κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε 328,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Την Τετάρτη 4 Αυγούστου 2004 έληξε μια πράξη κύριας αναχρηματοδότησης ύψους 258 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ διακανονίστηκε νέα πράξη ύψους 255 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Η χρησιμοποίηση τόσο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (στοιχείο 5.5 του ενεργητικού) όσο και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (στοιχείο 2.2 του παθητικού) ήταν σχεδόν μηδενική, όπως περίπου και την προηγούμενη εβδομάδα.

    III.Τρεχούμενοι λογαριασμοί των πιστωτικών ιδρυμάτων της ζώνης του ευρώ

    Ως αποτέλεσμα του συνόλου των συναλλαγών, το πιστωτικό υπόλοιπο των τρεχούμενων λογαριασμών των πιστωτικών ιδρυμάτων στο Ευρωσύστημα (στοιχείο 2.1 του παθητικού) αυξήθηκε κατά 8,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε 140,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

    [14] ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: ΑΥΞΗΣΗ 45,3% ΣΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ

    Αθήνα, 10 Αυγούστου 2004 (19:52 UTC+2)

    Αύξηση 44,1% παρουσίασαν στο πρώτο εξάμηνο του 2004 τα προ φόρων κέρδη του Ομίλου Πειραιώς ανερχόμενα σε 123,7 εκατ. ευρώ έναντι 85,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Τα μετά από φόρους κέρδη του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 99,2 εκατ. ευρώ έναντι 63,3 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2003, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 56,6%. Τα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας κέρδη, που αναλογούν στους μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς, διαμορφώθηκαν σε 79,1 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2004 έναντι 54,4 εκατ. ευρώ πέρυσι, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 45,3%.

    Τα οργανικά κέρδη του Ομίλου (χωρίς τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων και τα έκτακτα) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2004 αυξήθηκαν κατά 60,9%.

    [15] ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΕ ΠΤΩΣΗ ΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 10 Αυγούστου 2004 (16:45 UTC+2)

    Αρνητικό πρόσημο έφερε με τη λήξη της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), καθώς δεν κατάφερε να εναρμονιστεί με την ανοδική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών, ενώ δεν έλαβε υπόψη του ούτε τα ενθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν επιχειρήσεις "κλειδιά".

    Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι προς το τέλος των συναλλαγών εντάθηκαν οι πιέσεις στο βασικό χρηματιστηριακό δείκτη της Σοφοκλέους, γεγονός που ήταν αποτέλεσμα της αύξησης των απωλειών κυρίως σε ό,τι αφορά στους τηλεπικοινωνιακούς τίτλους.

    Αναλυτικότερα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Σοφοκλέους, κατέγραψε απώλειες της τάξης του 0,70% και διαμορφώθηκε στις 2.281,13 μονάδες, έχοντας αναρριχηθεί ενδοσυνεδριακά έως το επίπεδο των 2.302,03 μονάδων, ενώ συνάντησε το χαμηλότερό του σημείο στη ζώνη των 2.274,57 μονάδων.

    Πάντως, ενθαρρυντικό στοιχείο για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του ΧΑ αποτελεί, κατά τους αναλυτές, το γεγονός ότι ο δείκτης δεν τερμάτισε κάτω από το φράγμα των 2.276 μονάδων, ενώ προβληματισμό εξακολουθεί να προκαλεί, η εμμονή του τζίρου να κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Συγκεκριμένα, ο όγκος των συναλλαγών ήταν και σήμερα Τρίτη αναιμικός, καθώς ανήλθε μόλις στο ποσό των 74,1 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 6.218.966,56 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων.

    Από τα πακέτα που συναλλάχθησαν ξεχώρισαν εκείνα των εταιριών ΟΠΑΠ, ύψους 1.442.540,00 ευρώ, στα 15,80 ευρώ, της Cosmote, προϋπολογισμού 1.104.240,00 ευρώ, στα 12,90 ευρώ και του ΟΤΕ, αξίας 1.008.000,00 ευρώ, στα 10,08 ευρώ.

    Από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ, οι 115 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι 138 πτωτικών και 150 αμετάβλητων. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο τιμής σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών ΕΛΛΑΤΕΞ (+10,34%), ΑΝΕΚ (+9,65%) και της ΙΠΠΟΤΟΥΡ (+9,60%). Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση εμφάνισαν οι τίτλοι των Microland (8,70%) και της ΣΩΛ/ΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ (8%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΟΒΑΡΕΙΣ ΚΛΑΔΟΙ

    Την κατιούσα ακολούθησαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με αρνητικό πρωταγωνιστή τον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips, που διολίσθησε σε ποσοστό της τάξης του 0,72%, έναντι απωλειών 0,61% για τον FTSE/ASE 140, 0,25% για τον Mid 40 της μέσης και 0,16% για τον Small Cap 80 της μικρής.

    Πτωτική πορεία ακολούθησαν και οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών, με τον πρώτο να σημειώνει ήπια κάμψη και το δεύτερο να δέχεται ισχυρές πιέσεις, παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Cosmote, για το πρώτο εξάμηνο του 2004.

    Ειδικότερα, ο δείκτης των τηλεπικοινωνιών υποχώρησε σημαντικά σε ποσοστό της τάξης του 2,11% και οι απώλειές του οφείλονται στις πιέσεις που δέχθηκαν οι μετοχές των εταιριών της Cosmote (2,42%) και του ΟΤΕ (1,98%) και παρά την άνοδο των τίτλων της Forthnet (+2,97%) και ΛΑΝ-ΝΕΤ (+1,84%).

    Συντηρητική πτωτική πορεία ακολούθησε ο δείκτης των τραπεζών, εμφανίζοντας συρρίκνωση κατά 0,18%. Έντονες πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των ΑΤΕ (3,45%), ΤτΕ (1,06%) και της ΕΤΕ (1,03%), τις οποίες και δεν κατόρθωσαν να αντισταθμίσουν οι τοποθετήσεις που παρατηρήθηκαν στις Κύπρου (+5,75%), Πειραιώς (+0,92%) και της Εμπορικής (+0,70%).

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Σε αρνητικό κανάλι βρέθηκαν και οι περισσότεροι από τους 22 επιμέρους και κλαδικούς δείκτες, με εξαίρεση επτά από αυτούς, όπου και επικράτησαν οι αγοραστές.

    Επικεφαλής της ανοδικής τάσης τέθηκε ο κλάδος των ειδών λύσεων πληροφορικής (+1,37%), ως αποτέλεσμα της έντασης των τοποθετήσεων στις μετοχές των εταιριών ΠΟΥΛΙΑΔΗΣ (4,29%), Infoquest (1,60%) και της ΙΝΤΕΡΤΕΚ (1,35%).

    Σε ανοδική τροχιά τέθηκαν και οι κλάδοι της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (0,43%), των βασικών μετάλλων (0,29%), της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (+0,23%), της παράλληλης αγοράς (+0,10%) και των εκδόσεων και εκτυπώσεων (+0,09%).

    Στον αντίποδα, απώλειες άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψαν κατά σειρά οι δείκτες των ασφαλειών (1,20%) και των συμμετοχών (1,17%). Κάμψη κατά 0,44% εμφάνισε ο δείκτης των κατασκευαστικών και ακολούθησαν οι κλάδοι του χονδρικού εμπορίου (0,35%), του λιανικού εμπορίου (0,32%), των μη μεταλλικών ορυκτών και τσιμέντων (0,28%), καθώς και της πληροφορικής (0,22%).

    Οριακή υποχώρηση εμφάνισαν οι δείκτες των επενδύσεων (0,04%), των βιομηχανιών (0,06%), των διυλιστηρίων (0,13%), των τροφίμων και ποτών (0,14%) και της κλωστοϋφαντουργίας (0,17%).

    [16] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΝ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ

    Λευκωσία, 10 Αυγούστου 2004 (20:53 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έλαβε επιστολή από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν σχετικά με το πρόβλημα των αγνοουμένων με την οποία ο ΓΓ του ΟΗΕ επαναλαμβάνει τις εισηγήσεις που είχε υποβάλει τον Δεκέμβριο καθώς και νεώτερες, ενσωματώνοντας έτσι τη συναντίληψη που επετεύχθη ανεπίσημα μεταξύ των δύο πλευρών εδώ και αρκετό καιρό.

    Αυτό αναφέρεται σε σημερινή επίσημη ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται πως ''ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με σημερινή απαντητική επιστολή του, επαναλαμβάνει στο Γενικό Γραμματέα ότι αποδέχεται τις εισηγήσεις του, τονίζοντας ότι η δική μας πλευρά θα πράξει ότι είναι δυνατόν για υλοποίηση τους''.

    Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται επίσης πως ''η υλοποίηση των εισηγήσεων του Γενικού Γραμματέα εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην επίτευξη προόδου στις προσπάθειες που καταβάλλονται, καθώς και της αναγκαίας δυναμικής, προς την κατεύθυνση επίλυσης του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων''.

    Σημειώνεται επίσης πως ''η Κυπριακή Κυβέρνηση εκφράζει τις ευχαριστίες της προς τον Γενικό Γραμματέα για το ενδιαφέρον και τις προσπάθειές του για επίλυση του προβλήματος προς όφελος των οικογενειών και για την αποκατάσταση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους'' και πως ''η ηγεσία της οργάνωσης των συγγενών αγνοουμένων ενημερώθηκε σήμερα για τη νέα εξέλιξη''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] ΤΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΔΑΔ

    Αγκυρα, 10 Αυγούστου 2004 (20:39 UTC+2)

    Αποδεκτή προς εξέταση έκανε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) την προσφυγή του «Ιδρύματος του Ρωμαίικου Λυκείου Αρρένων του Φαναρίου» (Μεγάλη του Γένους Σχολή) κατά της Τουρκίας για την απαγόρευση απόκτησης περιουσίας και, κατά συνέπεια, διακριτικής μεταχείρισης. Η προσφυγή είχε κατατεθεί το 1996.

    Όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Cumhuriyet, η Μεγάλη του Γένους Σχολή στρέφεται εναντίον του [κρατικού] Θησαυροφυλακίου και των τουρκικών δικαστηρίων, τα οποία με αποφάσεις τους αρνούνται να επιτρέψουν στα ιδρύματα (vakύf) των μειονοτήτων την απόκτηση περιουσίας, επικαλούμενη παραβίαση της Ευρωπαϊκής Συμφωνίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Κατόπιν, αναφέρει ότι η πρώτη απάντηση της Τουρκίας στο ΕΔΑΔ ήταν ότι η υπόθεση δεν έπρεπε να εξετασθεί στο Δικαστήριο, διότι το εν λόγω Ίδρυμα δεν εξάντλησε όλα τα νομικά μέσα της Τουρκίας. Το ΕΔΑΔ απέρριψε την δικαιολογία αυτή, λέγοντας ότι «με την απόφαση που έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας το 1974 μπλοκάρει κάθε περαιτέρω νομική προσφυγή του ενάγοντος». Απέναντι σε αυτήν την απόφαση η τουρκική κυβέρνηση απάντησε ότι τα ιδρύματα στην Τουρκία δύνανται να αποκτήσουν τόση περιουσία, όση καθορίζεται στα καταστατικά τους και τα τουρκικά δικαστήρια δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να κηρύσσουν άκυρο κάθε τίτλο ιδιοκτησίας που για το λόγο αυτό στερείται νομικής υπόστασης, προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό το δημόσιο συμφέρον.

    Η Cumhuriyet σημειώνει, επικαλούμενη σχετική είδηση του NTV, ότι με την απόφαση του Ε.Δ.Α.Δ. να εξετασθεί επί της ουσίας η υπόθεση, είναι πιθανό στο εγγύς μέλλον να δοθεί νέα ερμηνεία τόσο στο ζήτημα της απόκτησης περιουσίας από τις θρησκευτικές μειονότητες της Τουρκίας, όσο και στα σχετικά άρθρα της συνθήκης της Λοζάννης.

    [18] Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ

    Αγκυρα, 10 Αυγούστου 2004 (20:30 UTC+2)

    Ο Διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας, Ναύαρχος Οζντέν Ορνέκ, θα δώσει το «παρών» στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, μετά από πρόσκληση του Διοικητή των Ναυτικών Δυνάμεων της Ελλάδας, Αντιναύαρχου Αντώνη Αντωνιάδη, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Hurriyet.

    Ο Τούρκος Ναύαρχος αναμένεται στην Αθήνα στις 12 Αυγούστου.

    [19] ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ

    Αγκυρα, 10 Αυγούστου 2004 (20:29 UTC+2)

    Μήνυση κατά του Δημάρχου του Μητροπολιτικού Δήμου του Ντιγιάρμπακιρ, Οσμάν Μπαϋντεμιρ και άλλων τεσσάρων Δημάρχων της περιοχής, οι οποίοι επισκέφθηκαν για συλλυπητήρια την οικογένεια, μέλους του ΡΚΚ ονόματι Μεχμέτ Σαίτ Οζγκιούν, που σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε επίθεση εναντίον του αστυνομικού τμήματος, που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας νυκτοφύλακας και να τραυματιστούν δύο αστυνομικοί, κατέθεσε η Νομαρχία του Ντιγιάρμπακιρ.

    Παράλληλα, ζήτησε από το Υπουργείο Εσωτερικών να σταλεί επιθεωρητής στην περιοχή.

    Ο Δήμαρχος του Ντιγιάρμπακιρ σε δήλωσή του τόνισε : «Επισκεφθήκαμε την οικογένεια μαζί με τους άλλους δημάρχους για να συμμεριστούμε τον πόνο τους. Δεν έχει κανένα νόημα να το αποκρύψουμε. Διαφορετικά δεν θα πηγαίναμε με τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα μας αλλά με τα ιδιωτικά. Το να συλλυπούμεθα είναι στα πλαίσια των εθίμων μας. Είναι γελοίο το γεγονός ότι η Νομαρχία κάνει μήνυση. Δεν έχουμε την πρόθεση για υποστήριξη σε κανέναν. Για μας σημασία έχει ο πόνος των γονέων, της χήρας και των ορφανών. Δεν κάνω διάκριση στον πόνο. Πρόκειται για ανθρωπιστικό καθήκον».

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης και εκπρόσωπος της κυβέρνησης Τζεμίλ Τσιτσέκ, ερωτηθείς για το θέμα από τους δημοσιογράφους, έπνεε μένεα εναντίον του Μπαϋντεμιρ και υπογράμμισε τα εξής : «Πρόκειται για βαναυσότητα και για έγκλημα. Κανένας δεν μπορεί να υποστηρίξει ένα τέτοιο τρομοκρατικό γεγονός. Δεν είναι ανθρώπινη και ηθική συμπεριφορά αυτή του Δημάρχου».

    [20] ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥΡΚΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΦΟΡΤΗΓΟΥ ΠΟΥ ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Αγκυρα, 10 Αυγούστου 2004 (20:02 UTC+2)

    Βρέθηκαν τελικά τα ίχνη του Τούρκου οδηγού φορτηγού Ραμαζάν Τσαπαρουσάγκι, ο οποίος μετέφερε πόσιμο νερό στους Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ και είχε 40 ημέρες να δώσει σημεία ζωής στην οικογένειά του.

    Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (Αναντολού), ο Τούρκος οδηγός κρατείται σε ιρακινή φυλακή, μετά από εμπλοκή του σε τροχαίο ατύχημα, κοντά στο Κιρκούκ.

    [21] Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΣΤΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 10 Αυγούστου 2004 (20:21 UTC+2)

    Στην εκκίνηση του Μαραθωνίου απόψε η Ολυμπιακή φλόγα, απ' όπου αύριο το πρωί πέντε λεπτά πριν τις 7.00 ξεκινά το δικό της Μαραθώνιο στους δρόμους της Αττικής.

    Η Ολυμπιακή φλόγα που ξεκίνησε στις 9.00 από την Κόρινθο και αφού διένυσε 199 χλμ με τη συμμετοχή 139 Λαμπαδηδρόμων κατέληξε στον ιστορικό Μαραθώνα με ενδιάμεσους σταθμούς τα Μέγαρα, την Ελευσίνα, τη Θήβα και το Καπανδρίτι.

    Σε μία σεμνή τελετή όπως αρμόζει στην ιστορικότητα του χώρου το βωμό άναψε ο Ολυμπιονίκης μας Γιώργος Τζελίλης. Ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Ευάγγελος Μέξης καλωσορίζοντας τη Φλόγα είπε μεταξύ άλλων: «Ο Μαραθώνας, η πόλη των 3 Ολυμπιακών αθλημάτων, η πόλη σταθμός στη ροή της ιστορίας υποδέχεται με σεβασμό, αξιοπρέπεια, χαρά αλλά και συγκίνηση το φως της ζωής, της αλληλεγγύης, της συναδέλφωσης, της ειρήνης.

    Ακολούθησε συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο σταθμό μετεπιβίβασης του Κωπηλατοδρομίου.

    Ο Δήμαρχος Ελευσίνας, Γιώργος Αμπατζόγλου στην ομιλία του ανέφερε: «Υποδεχόμαστε και καλωσορίζουμε την ολυμπιακή φλόγα στην ιερή πόλη της Δήμητρας και της Περσεφόνης, στην πόλη των Ελευσίνιων μυστηρίων, στην πόλη του μεγάλου τραγικού ποιητή Αισχύλου, στην πόλη της σύγχρονης βιομηχανικής ανάπτυξης.

    Σήμερα μετά από 68 χρόνια η τελετή πραγματοποιείται και πάλι στον ιερό αρχαιολογικό χώρο, χάρη στην άδεια που ευγενώς παραχώρησε το υπουργείο Πολιτισμού. Η Φλόγα που άναψε στην Αρχαία Ολυμπία διέσχισε και φώτισε όλο τον κόσμο, σήμερα φωτίζει μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο την πόλη της Ελευσίνας».

    Η Θήβα υποδέχτηκε την Ολυμπιακή φλόγα με μελοποιημένες ωδές του Πινδάρου για τους Ολυμπιονίκες.

    Μπαλόνια και περιστέρια αφέθηκαν ελεύθερα στον ουρανό με το άναμμα του βωμού από τον μπασκετμπολίστα Παναγιώτη Παπαδάκη.

    Προτελευταίος σταθμός το Καπανδρίτι όπου τη Φλόγα υποδέχθηκαν παιδιά με κλαδιά ελιάς. Η Δήμαρχος Καπανδριτίου, Ευδοξία Κελίδου - Γιαννακούλη ανέφερε: «Καλωσορίζουμε τη Φλόγα της ειρήνης, του πολιτισμού, της αθλητικής οικογένειας, τη Φλόγα που μας ενώνει. Τη Φλόγα που άναψε στις καρδιές μας και θα φωτίσει σε όλο τον κόσμο την Ελλάδα μας».

    Αύριο, η Φλόγα αφού καλύψει διαδρομή 107.4 χλμ διασχίζονατς 28 Δήμους θα καταλήξει στον Πειραιά. Εκεί θα μεταφερθεί με την αρχαία τριήρη στην Ακτή Μιαούλη, όπου θα διανυκτερεύσει.

    [22] ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΤΟΠΙΝΓΚ

    Θεσσαλονίκη, 10 Αυγούστου 2004 (20:00 UTC+2)

    Ένας νεαρός, πολλά υποσχόμενος, επιστήμονας από τη Μ. Βρετανία, ο καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου του Μπάκιγχαμ Γρηγόρης Ιωαννίδης, είναι από τους λίγους στον κόσμο που ειδικεύεται στα θέματα του ντόπινγκ. Ο Δρ. Ιωαννίδης, που εδώ και 14 χρόνια ζει και εργάζεται στη Μ. Βρετανία, έχει τάξει θα λέγαμε τον εαυτό του σε ένα καυτό και πάντα επίκαιρο θέμα: την ποινικοποίηση του ντόπινγκ. Αυτό ήταν και το θέμα της ομιλίας του, που προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, στο πλαίσιο του Διεθνούς Προολυμπιακού Συνεδρίου που διοργανώνει αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη το ΑΠΘ.

    «Είναι ένα πολύ σημαντικό συνέδριο κυρίως για την αθλητική επιστήμη», επισήμανε σε δηλώσεις του στο ΜΠΕ ο Δρ. Ιωαννίδης. «Ως νομικοί που ειδικεύονται στο Αθλητικό Δίκαιο προσπαθήσαμε να διοργανώσουμε ένα αθλητικό συνέδριο όπου να παρουσιάσουμε κάποια συγκεκριμένα στοιχεία στα θέματα αυτά και ειδικότερα στα θέματα ντόπινγκ»

    Το θέμα επίκαιρο και είναι η πρώτη φορά που ένα συνέδριο αθλητικού δικαίου εντάσσεται στο προολυμπιακό συνέδριο και στέφεται με επιτυχία αφού σε αυτό λαμβάνουν μέρος αρκετά μεγάλα ονόματα από το χώρο του Αθλητικού Δικαίου από την Αμερική, την Ν. Αφρική, την Ευρώπη, κυρίως από τη Μ. Βρετανία.

    Ο Δρ. Ιωαννίδης, ο οποίος ασχολείται με την έρευνα πάνω στο ντόπινγκ , παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα. Αρκεί να αναφέρουμε ότι είναι νομικός σύμβουλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενός οργανισμού με οπαδούς και φιλάθλους σε όλο τον κόσμο.

    Δεν είναι πολλοί πάντως οι επιστήμονες που ασχολούνται με το ντόπινγκ. Στην Μ. Βρετανία και κυρίως στην Αμερική ο κλάδος είναι σε ανοδική πορεία την τελευταία δεκαετία, όμως στην Ελλάδα όπως επισημαίνει με λύπη, δεν είναι ούτε σε νηπιακή φάση. Ίσως για αυτό και να μην του έχει γίνει από την Ελλάδα, όλα αυτά τα χρόνια που ζει στο εξωτερικό, κάποια ενδιαφέρουσα πρόταση που να έχει σχέση με αντικείμενό του.

    Η ομιλία του Δρα Ιωαννίδη στο Διεθνές Προολυμπιακό Συνέδριο βασίστηκε στην προοπτική ποινικοποίησης του ντόπινγκ παρουσιάζοντας επιχειρήματα για την καθιέρωσή της, όπως οι σωματικές βλάβες που προκαλούνται στους αθλητές, η προστασία του αθλητικού ιδεώδους κ.λ.π. Μιλάει για αντίξοες συνθήκες και εμφατικά υποστηρίζει ότι η ποινικοποίηση του ντόπινγκ θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, δεν παραλείπει όμως να μας πει ότι άμεση προοπτική για αυτό δεν υπάρχει, αφού παρεμβαίνουν μεγάλα συμφέροντα που την εμποδίζουν.

    «Πρέπει να σκεφτούμε την ακεραιότητα των αθλητών, που τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζουν τις βλαβερές συνέπειες στον οργανισμό από τη χρήση των απαγορευμένων ουσιών και αυτό είναι φυσικό», λέει ο Δρ. Ιωαννίδης. «Είναι σημαντικό να υπάρξει σωστή ενημέρωση και αυτό είναι ένα θέμα με το οποίο πρέπει να ασχοληθεί κυρίως η πολιτεία. Η WADA (παγκόσμια υπηρεσία αντιντόπινγκ με έδρα τον Καναδά) προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατό, χωρίς όμως την επιχορήγηση της πολιτεία δεν μπορούν να γίνουν πολλά».

    Σε ότι αφορά στη χρήση απαγορευμένων ουσιών στους Ολυμπιακούς Αγώνες με λύπη παρατηρεί ότι δυστυχώς έχει πληγωθεί η αξιοπιστία των Αγώνων και υπάρχει δικαιολογημένη καχυποψία στον κόσμο σε ότι αφορά στην χρήση ντόπινγκ. Πλανάται η άποψη ότι αυτοί που κερδίζουν τα τρία πρώτα μετάλλια έχουν βοηθηθεί από απαγορευμένες ουσίες, που ακόμα και με τα τεστ πολλές δεν ανιχνεύονται. Για παράδειγμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά το νέο τεστ που έχει χρηματοδοτήσει η WADA και έχει δημιουργήσει το πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον ώστε να ανιχνεύονται οι αυξητικές ορμόνες και το THG, η νέα ουσία ντόπινγκ που εισβάλλει στον παγκόσμιο αθλητισμό. Το τεστ δεν είναι τελειοποιημένο και όπως επισημαίνει ο Δρ. Ιωαννίδης ακόμα και η WADA δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι μπορεί να ανιχνευθούν όλες οι ουσίες που δίνουν παραφυσική και όχι φυσική βελτίωση στους αθλητές. Ο ίδιος παρέστη τον Απρίλιο στο Ντάλας των ΗΠΑ στην επίσημη παρουσίαση του νέου τεστ ντόπινγκ, που όπως λέει θα μπορούσε να τελειοποιηθεί αν υπήρχαν στη διάθεση μερικοί μήνες ακόμη.

    Όπως κάθε Έλληνας ο Δρ. Ιωαννίδης αισθάνεται υπερήφανος για τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας, όπως μας είπε, σημειώνοντας ότι αυτό το νιώθουν καλύτερα οι ομογενείς μας.

    Δ. Ριμπά

    [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΡΦΑΝΟΥ ΜΕ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑΣ

    Aθήνα, 10 Αυγούστου 2004 (19:37 UTC+2)

    Κοντά στους αθλητές της Ολυμπιακής Ομάδας Τοξοβολίας, στο Ολυμπιακό Προπονητήριο Δεκέλειας στο Τατόϊ , βρέθηκε το μεσημέρι ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός.

    Ο Υφυπουργός ξεναγήθηκε στους χώρους που προετοιμάζονται οι αθλητές, από τον Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας Τοξοβολίας Γιάννη Σαμαρά. Συνομίλησε με τους αθλητές και τους προπονητές και ζήτησε να μάθει αρκετές τεχνικές λεπτομέρειες για το αγώνισμα.

        Ο κ. Ορφανός δήλωσε αμέσως μετά:

        «Η Τοξοβολία είναι ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα, από αυτά που χρησιμοποιούν εργαλεία στα χέρια τους και σαφέστατα θα αναδειχθεί από τη διεξαγωγή του στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Θα έχει μια εικόνα διαφορετική, από όλα τα άλλα αθλήματα. Αισθάνομαι την ανάγκη να καλέσω τον κόσμο, να βρεθεί κοντά στους τοξοβόλους και να νιώσει λίγο, σαν τους αρχαίους Έλληνες.

        Το άθλημα της Τοξοβολίας έχει τις δικές του απαιτήσεις, θέλει σταθερότητα, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή και αυτοπειθαρχία. Νομίζω ότι, κυρίως είναι ένα άθλημα που τα βάζεις περισσότερο με τον εαυτό σου, παρά με τους αντιπάλους. Πρώτα τιθασεύεις τις δικές σου δυνάμεις και μετά κοιτάζεις να είναι καλύτερες από του ανταγωνιστή».

        Απευθυνόμενος στους αθλητές ο κ. Ορφανός είπε:

        «Είναι ένα πολύ ωραίο άθλημα και αξίζουν συγχαρητήρια σε εσάς που το έχετε επιλέξει. Θέλω να ξέρετε ότι έχετε την αγάπη της Πολιτείας. Βλέπω, στα πρόσωπά σας, μια ικανή εκπροσώπηση της χώρας μας και θέλω να πω και σε σας αυτό που έχω πει και στους συναδέλφους σας, των άλλων αθλημάτων,που έχω επισκεφθεί. Να χαρείτε αυτή τη μοναδική στιγμή να αγωνίζεστε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στη χώρα σας. Από κει και πέρα αν έρθει και η επιτυχία θα είναι καλό.

        Σας μεταφέρω και τις ευχές του Πρωθυπουργού να πάτε καλά. Έχουμε την τύχη να έχουμε Πρωθυπουργό φίλαθλο, που έχει τις ίδιες αγωνίες τις οποίες έχουμε όλοι, αλλά και την ίδια ικανοποίηση, ότι βαδίζουμε σε Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα μείνουν στην ιστορία».

        Καλωσορίζοντας τον Υφυπουργό ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Τοξοβολίας κ. Γιάννης Σαμαράς τόνισε:

        «κ. Υπουργέ, εκ μέρους όλων, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που είσαστε σήμερα κοντά μας. Η παρουσία σας εδώ είναι μεγάλη τιμή για εμάς. Είναι η πρώτη φορά που Έλληνας Υπουργός έρχεται να μας δει και να εμψυχώσει τους αθλητές, που θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να εκπροσωπήσουν επάξια το άθλημα της Τοξοβολίας, στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

    [24] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΟΡΦΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Αυγούστου 2004 (18:47 UTC+2)

    Με πρωτοβουλία του υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού Γιώργου Ορφανού, έληξε αισίως το θέμα της παρουσίας των Ελλήνων Ολυμπιονικών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που αρχίζουν την Παρασκευή 13 Αυγούστου.

    Η Οργανωτική Επιτροπή «Αθήνα 2004» δέχθηκε η χορηγηθείσα διαπίστευση στους Ολυμπιονίκες, που κατέλαβαν 1η έως 3η θέση να ισχύει για την παρακολούθηση, όλων των αγωνισμάτων, έστω και εάν δόθηκε καθ' υπέρβαση των κανονισμών της ΔΟΕ.

    Όσον αφορά τους Ολυμπιονίκες, που κατέλαβαν 4η έως 6η θέση, το Υπουργείο Πολιτισμού και το υφυπουργείο Αθλητισμού, ανέλαβαν την πληρωμή εισιτηρίων για τις «αγωνιστικές περιόδους υψηλής ζήτησης», με δεδομένο ότι, όλες οι υπόλοιπες αγωνιστικές δραστηριότητες συμπεριλαμβάνονται στη διαπίστευσή τους.

    [25] ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΗΝ BRITISH AIRWAYS

    Λονδίνο, 10 Αυγούστου 2004 (20:45 UTC+2)

    Ο Martin Broughton είναι ο νέος πρόεδρος της British Airways, στη θέση του Lord Marshall of Knightsbridge ο οποίος παρέδωσε τα ηνία στον διάδοχό του στις 20 Ιουλίου 2004.

    Ο Martin Broughton προέρχεται από την British American Tobacco (BAT), στην οποία διετέλεσε αντιπρόεδρος από το 1993 και πρόεδρος από τον Σεπτέμβριο του 1988.

    [26] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟ 5,6 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

    Πεκίνο, 10 Αυγούστου 2004 (19:14 UTC+2)

    Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν από σεισμό μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα στην επαρχία Γιουνάν, στη νοτιοδυτική Κίνα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

    Ο σεισμός σημειώθηκε στην κομητεία Λουντιάν, στην επαρχία Γιουνάν στις 18:26 τοπική ώρα (13:26 ώρα Ελλάδος) σε απόσταση 255 χιλιομέτρων βόρεια της πρωτεύουσας Κανμίνγκ της επαρχίας.

    [27] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ

    Βιένη, 10 Αυγούστου 2004 (18:41 UTC+2)

    Τροχαίο δυστύχημα προκάλεσε το θάνατο δύο ανθρώπων και τον σοβαρό τραυματισμό πολλών άλλων, σήμερα αργά το απόγευμα στο Ντίρνμπεργκ, στην αυστριακή επαρχία του Σάλτσμπουργκ, δήλωσε ένας τοπικός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο. Εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε ότι το αυτοκίνητο έπεσε σε ένα χαντάκι.

    [28] ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΒΥΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΝΤΙΣΚΟ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

    Λονδίνο, 10 Αυγούστου 2004 (18:03 UTC+2)

    Ακόμη ένα βήμα προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) έκανε η Λιβύη, ανάβοντας το «πράσινο φως» για την αποζημίωση ορισμένων εκ των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης σε νυχτερινό κέντρο του Βερολίνου, το 1999, για την οποία είχαν καταδικαστεί τρεις πρώην υπάλληλοι της πρεσβείας της στη Γερμανία.

    Μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ των δικηγόρων των θυμάτων και της Τρίπολης, αποφασίστηκε η καταβολή του ποσού των 35 εκατομμυρίων δολαρίων για την αποζημίωση ορισμένων εκ των θυμάτων της αιματηρής επίθεσης στη ντίσκο «La Belle» του Βερολίνου.

    Σε εκείνη την επίθεση, τρία άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους και άλλα 230 τραυματίστηκαν.

    [29] ΟΙ ΗΠΑ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΤΑΣΑΝΤΕΚ

    Ουάσινγκτον, 10 Αυγούστου 2004 (16:49 UTC+2)

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι δεν θα επιτρέψουν στους συλληφθέντες που θεωρούνται συνεργάτες της Αλ Κάιντα να καταθέσουν στην επανάληψη της δίκης ενός άνδρα που κατηγορείται για συνεργία στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Η απόφαση ανακοινώθηκε ενώ άρχισε η επανάληψη της δίκης του Μαροκινού Μουνίρ Αλ Μοτασάντεκ στο Αμβούργο της Γερμανίας την Τρίτη, μετέδωσε το ΒΒC.

    Η εν λόγω απόφαση των ΗΠΑ θεωρείται μεγάλο πλήγμα για την κατηγορούσα αρχή.

    Η κατηγορούσα αρχή πίστευε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη μαρτυρία του Ραμζί Μπιναλσίμπχ, ο οποίος κρατείται από τις ΗΠΑ, καθώς θεωρείται ύποπτο μέλος της Αλ Κάιντα.

    Οι εισαγγελείς αισιοδοξούσαν ότι με την κατάθεση του Μπιναλσίμπχ θα μπορούσαν να ανατρέψουν την προηγούμενη ακύρωση της καταδικαστικής απόφασης εναντίον του Μουνίρ Αλ Μοτασάντεκ.

    Λόγοι ασφαλείας

    Όμως, μία επιστολή από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι δεν θα επιτραπεί σε υπόπτους συνεργάτες της Αλ Κάιντα να καταθέσουν στη δίκη.

    Στην επιστολή επισημαίνεται ότι υπάρχουν λόγοι ασφαλείας, καθώς και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να διασφαλίσουν ότι δεν θα αποκαλυφθούν σημαντικές πληροφορίες.

    Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι ένας πράκτορας του FBI έχει σταλεί για να καταθέσει στην επανάληψη της δίκης του Μουνίρ Αλ Μοτασάντεκ.

    Οι γερμανικές αρχές είχαν ζητήσει άδεια από την Ουάσινγκτον τον Μάιο προκειμένου να επιτρέψουν την κατάθεση ορισμένων μαρτύρων.

    Ο Μουνίρ Αλ Μοτασάντεκ κατηγορείται ότι βοήθησε τους αεροπειρατές Μοχάμεντ Άτα, Μαρβάν Αλ Σεχί και Ζιάντ Ζαρά, καθώς και ότι γνώριζε τα σχέδιά τους.

    [30] ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Αυγούστου 2004 (20:24 UTC+2)

    Να γίνουν φίλοι της Ελλάδας διαχρονικά ζήτησε ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, από τους 117 φιλέλληνες σπουδαστές από 33 χώρες του κόσμου που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχουν στο Διεθνές Πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού.

    Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα (φοιτητές, διπλωμάτες, υπάλληλοι της ΕΕ) θα πάρουν μια γεύση από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς ο κ. Ορφανός τους έδωσε εισιτήρια για τον αυριανό αγώνα της Ολυμπιακής ομάδας ποδοσφαίρου με την αντίστοιχη της Κορέας, που θα διεξαχθεί στο Καυταντζόγλειο Στάδιο.

    Στη συνάντηση του κ. Ορφανού με τους σπουδαστές, που έγινε σε ξενοδοχείο στην Περαία, όπου γίνονται και τα μαθήματα, κυρίαρχο θέμα ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ο υφυπουργός Αθλητισμού επισήμανε ότι η Ελλάδα επέλεξε να φέρει στο επίκεντρο των Ολυμπιακών Αγώνων τον άνθρωπο και να περάσει το μήνυμα ότι οι λαοί πρέπει να βρουν εκείνα που τους συνδέουν.

    Εξέφρασε την ικανοποίηση του που βρέθηκε κοντά σε ανθρώπους στην σκέψη των οποίων διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο η Ελλάδα. Τους ευχήθηκε να πετύχουν σε ότι σχεδιάζουν, αλλά τους συμβούλεψε, παράλληλα, να μην περιμένουν να έρθει η επιτυχία από το πρώτο λεπτό.

    Οι σπουδαστές, συζητώντας με τον υφυπουργό, χαρακτήρισαν χρήσιμο το πρόγραμμα. Τόνισαν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες εκφράζουν το πνεύμα της συμφιλίωσης, το οποίο έχουν και οι ίδιοι την ευκαιρία να ζήσουν σε ένα βαθμό, καθώς στον ένα μήνα που διαρκεί το πρόγραμμα συνυπάρχουν με άτομα από διαφορετικές χώρες.

    Το Διεθνές Πρόγραμμα Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού υλοποιείται από το υπουργείο Πολιτισμού και το Ιδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου. Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στην ελληνική γλώσσα, αλλά και να διδαχθούν την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας. Τα μαθήματα γίνονται στα ελληνικά και στα αγγλικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι από όσους συμμετέχουν φέτος, μόνο ένα μικρό ποσοστό είναι ελληνικής καταγωγής, ωστόσο οι περισσότεροι μιλούν πολύ καλά ελληνικά.

    [31] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

    Koζάνη, 10 Αυγούστου 2004 (14:38 UTC+2)

    Πολιτιστικές εκδηλώσεις διοργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης. Οι Αυγουστιάτικες εκδηλώσεις συνεχίζονται στο Δήμο Σιάτιστας με το μουσικό σχήμα ΄΄Εστουδιαντίνα΄ Νέας Ιωνίας Μαγνησίας. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες σύγχρονες ορχήστρες που συνεχίζει την παράδοση των μεγάλων ορχηστρών που άνθησαν στην Μικρά Ασία. Η συναυλία θα δοθεί στις 12 Αυγούστου 2004 στο γήπεδο της Σιάτιστας και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

    Στο ταξίδι του πολιτισμού, μέσα στον Αύγουστο, περιλαμβάνονται ακόμη συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν στους Δήμους Ελίμειας, Καμβουνίων, Μουρικίου, Νεάπολης και Σερβίων.

    [32] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ

    Λευκάδα, 10 Αυγούστου 2004 (12:55 UTC+2)

    Εκδήλωση τιμής για τον Μίκη Θεοδωράκη οργανώνεται αύριο στη Λευκάδα από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λευκάδας και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας.

    Στο πλαίσιο της μουσικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 9.30 το βράδυ στο Κηποθέατρο Άγγ. Σικελιανός, θα παρουσιαστεί το βιβλίο Λεύκωμα του Γιώργου Λογοθέτη «Μίκης Θεοδωράκης Θρησκεία μου είναι η Ελλάδα» καθώς και το ντοκιμαντέρ «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού».

    [33] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΜΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 10 Αυγούστου 2004 (12:55 UTC+2)

    Δύο εορταστικές εκδηλώσεις-γκαλά, την έβδομη κατά σειρά παραγωγή όπερας, δύο αφιερώματα σε έλληνες δημιουργούς, το πρώτο διεθνές φεστιβάλ τζαζ, δύο παραγωγές χορού, δύο Κυριακάτικα Μουσικά πρωινά, σχολικές παραστάσεις καθώς και μία νέα σειρά συναυλιών με τίτλο «Στο φουαγιέ του Μεγάρου» περιλαμβάνει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για την περίοδο Σεπτέμβριος Δεκέμβριος 2004.

    Η έναρξη της σεζόν σηματοδοτείται από το καθιερωμένο πλέον Γκαλά Όπερας στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας στις 16 Σεπτεμβρίου, ημέρα θανάτου της ελληνίδας καλλιτέχνιδος. Η υψίφωνος Inva Mula θα ερμηνεύσει δημοφιλείς άριες από γνωστές όπερες των Μπελίνι, Βέρντι, Πουτσίνι, Μπιζέ, Μασενέ και Γκουνώ, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Αθηναίου.

    Ακολουθεί η παραγωγή όπερας Lucia di Lammermoor (Λουτσία ντι Λάμμερμουρ) του G. Donizetti στις 1, 3, 6 και 9 Οκτωβρίου. Η σκηνοθεσία είναι της Renata Scotto, η μουσική διεύθυνση του Francesco Maria Colombo και πρωταγωνιστούν οι: Elena Mosuc (Lucia), Franco Vassalo (Lord Enrico Ashton), Gioacchino Li Vigni (Sir Edgardo di Ravenswood). Στις 26 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί matinιe - πρωινό γνωριμίας με την όπερα με ελεύθερη είσοδο, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να μάθει περισσότερα για το έργο από τους ίδιους τους συντελεστές της παραγωγής.

    Στις 16 και 18 Οκτωβρίου ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδά Βασίλη Τσιτσάνη σε ένα αφιέρωμα στον Έλληνα δημιουργό με τίτλο «Ό,τι κι αν πω δεν σε ξεχνώ», μία επιτυχημένη παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Μαζί με τον δημοφιλή τραγουδιστή εμφανίζονται οι Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Γιώτα Δρακιά και Γρηγόρης Νταραβάνογλου, ενώ η σκηνοθεσία είναι του Σταμάτη Φασουλή.

    Στο πλαίσιο της σειράς Ελληνική Μουσική η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ θα παρουσιάσει στις 23 και 24 Οκτωβρίου τους Όρνιθες του Μάνου Χατζιδάκι σε μορφή καντάτας υπό τη διεύθυνση του Νίκου Αθηναίου. Ως σολίστ θα εμφανιστούν οι Μαρία Μητσοπούλου, Μαρία Βλαχοπούλου, Αναστάσης Χριστογιαννόπουλος και Κωνσταντίνος Μαυρογένης, ενώ συμμετέχουν η Χορωδία της ΕΡΤ και η Παιδική Χορωδία Αγίας Τριάδος.

    Η σειρά Κυριακάτικα Μουσικά Πρωινά στις 31 Οκτωβρίου παρουσιάζει μία συναυλία προγραμματικής μουσικής με τίτλο Το Παραμύθι στη Μουσική με αφηγητή τον Αλέξη Κωστάλα και συνοδεία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη μουσική διεύθυνση του Άλκη Μπαλτά. Το κοινό θα απολαύσει δύο από τα δημοφιλέστερα έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου τα: Η Μητέρα μου η Χήνα του Μ. Ραβέλ και Σεχραζάντ του Ν.Α. Ρίμσκυ-Κόρσακοφ, εμπνευσμένα από γνωστά παραμύθια.

    Το πρόγραμμα συνεχίζεται με το Τριήμερο Φεστιβάλ Τζαζ του οποίου την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο διακεκριμένος σαξοφωνίστας Θανάσης Ζέρβας. Το Φεστιβάλ διαρκεί από τις 2 έως τις 4 Νοεμβρίου και θα φιλοξενήσει δημοφιλή μουσικά σύνολα και καλλιτέχνες της τζαζ από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Το Φεστιβάλ θα ξεκινήσει στις 2 Νοεμβρίου με την τραγουδίστρια Jackie Allen και το Mike Cocour Trio (πιάνο, ακουστικό μπάσο, ντραμς), οι οποίοι θα ερμηνεύσουν Τραγούδια Αγάπης, μία επιλογή κομματιών από μεγάλους τραγουδιστές και τραγουδοποιούς της τζαζ και της ποπ. Τη δεύτερη βραδιά, 3 Νοεμβρίου, το Κουαρτέτο του Αντώνη Λαδόπουλου θα πλημμυρίσει το φουαγιέ με τους ήχους της τζαζ και των μπλουζ σε μία συναυλία με τίτλο Δυτικός ήχος. Αυτή θα είναι και η πρώτη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στο φουαγιέ του ΜΜΘ, εγκαινιάζοντας έτσι μία σειρά εκδηλώσεων για μικρά σύνολα και ιδιαίτερα οικονομικό εισιτήριο, η οποία θα περιλαμβάνει βραδιές τραγουδιού, μουσική δωματίου κ.α..

    Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί στις 4 Νοεμβρίου, οπότε η Αθηναϊκή Ορχήστρα Τζαζ σε μουσική διεύθυνση Θανάση Ζέρβα, θα εμφανιστεί με ένα πρόγραμμα-ανθολόγιο αποτελούμενο από classic, ethnic και Balkan jazz. Ως σολίστ θα εμφανιστεί ο διεθνούς φήμης τρομπετίστας Rex Richardson ενώ θα συμμετάσχουν οι Πάνος Παίτης (ποντιακή λύρα), Abu Arha (ούτι) και Θανάσης Κουλεντιάνος (κανονάκι).

    Η σειρά Κυριακάτικα Μουσικά Πρωινά συνεχίζεται στις 14 Νοεμβρίου με τη συναυλία της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων σε μουσική διεύθυνση Παύλου Σεργίου, ο οποίος θα παίξει και το ρόλο του αφηγητή. Το πρόγραμμα, ειδικά διαμορφωμένο για νεαρούς ακροατές, περιλαμβάνει το Κοντσέρτο σε Ντο μείζονα για φλάουτο και άρπα KV299 του W. A. Mozart, τον Οδηγό Νέων για ορχήστρα του B. Britten καθώς και ένα έργο του νέου έλληνα συνθέτη Κώστα Βαρότση σε πρώτη εκτέλεση. Ως σολίστ θα εμφανιστούν οι νεαροί ταλαντούχοι μουσικοί Ζαχαρίας Ταρπάγκος (φλάουτο) και Ελένη Τσαουσάκη (άρπα). Η συναυλία θα επαναληφθεί και δύο σχολικές παραστάσεις στις 15 και 16 Νοεμβρίου.

    Το πρόγραμμα συνεχίζεται στις 22 και 23 Νοεμβρίου με την εντυπωσιακή παράσταση φλαμένκο «Πηνελόπη». Το Ισπανικό Μπαλέτο της Μούρθια υπό τη διεύθυνση της Carmen και της Matilde Rubio, σε συνεργασία με τον γνωστό χορογράφο Javier de la Torre και τον κιθαρίστα και συνθέτη Carlos Piρana θα παρουσιάσει ένα υπερθέαμα εμπνευσμένο από την Οδύσσεια του Ομήρου.

    Η σειρά Χορός στο Μέγαρο συνεχίζεται με την περίφημη Ακαδημία Μπαλέτου Μπολσόι στις 4, 5, 6 και 7 Δεκεμβρίου. Το παγκόσμιας λάμψης χορευτικό σύνολο θα παρουσιάσει μία ανθολογία χορογραφιών από το κλασικό ρεπερτόριο με αποσπάσματα από τα δημοφιλή έργα Καρυοθραύστης, Λίμνη των Κύκνων κ.α.

    Οι εκδηλώσεις της σειράς Χριστούγεννα στο Μέγαρο θα παρασύρουν μικρούς και μεγάλους στην εορταστική ατμόσφαιρα των ημερών. Η δημοφιλής ηθοποιός Κάρμεν Ρουγγέρη θα σκηνοθετήσει τη χριστουγεννιάτικη παιδική παραγωγή με τίτλο Το παιδί και το όνειρο στις 15, 16 και 17 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για μία νέα μουσικοθεατρική παραγωγή σε μουσική Γιάννη Μακρίδη, με τη συμμετοχή της Ορχήστρας Δωματίου της Σόφιας και 12 ηθοποιών. Η παραγωγή θα περιλαμβάνει 3 σχολικές πρωινές παραστάσεις και 3 βραδινές.

    Στις 23 Δεκεμβρίου το κοινό θα έχει την ευκαρία να απολαύσει ένα Γκαλά Γιόχαν Στράους που υπόσχεται να μας μεταφέρει την αυθεντική βιεννέζικη αίσθηση μέσα από γνωστά βαλς, πόλκες, γκαλόπ, αλλά και αποσπάσματα της δημοφιλούς όπερας Νυχτερίδα. Η μουσική διεύθυνση είναι του Νίκου Αθηναίου και ως σολίστ θα εμφανιστούν οι Lisa Daltirus, Joanna Mongiardo, Brian Frutiger και Camille Reno.

    [34] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 10 Αυγούστου 2004 (12:31 UTC+2)

    Μουσικές, χορευτικές και θεατρικές εκδηλώσεις περιλαμβάνει το πολιτιστικό πρόγραμμα «Καλοκαίρι 2004» του Δήμου Αγίου Γεωργίου Θεσσαλονίκης, το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 28 Αυγούστου.

    Αύριο, χορευτικά συγκροτήματα από τη Ρωσία και την Ουγγαρία θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς στον πεζόδρομο Νέων Βρασνών στις 9 το βράδυ. Το Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθούν πανηγύρεις για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου στους οικισμούς Βρασνά, Ριβιέρα και Σερραϊκή Ακτή.

    Την ερχόμενη Τρίτη θα δοθεί στις 9.30 το βράδυ η θεατρική παράσταση "Ο ιπτάμενος Γιατρός" του Μολιέρου με τους Μάρκο Σεφερλή και Γιάννη Καπετάνιο, στο δημοτικό ανοιχτό θέατρο στην Ασπροβάλτα.

    Την Τετάρτη 18 και την Πέμπτη 19 Αυγούστου επτά ανερχόμενα συγκροτήματα θα συμμετάσχουν στο "Vrasna Rock Festival" στον πεζόδρομο Νέων Βρασνών ενώ το Σάββατο 28 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση στο δημοτικό ανοιχτό θέατρο στην Ασπροβάλτα, στην οποία θα συμμετέχουν τριάντα μουσικοί - καθηγητές του Ωδείου Νεάπολης,


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 10 August 2004 - 18:15:18 UTC