Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-07-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
  • [02] ΣΗΜΑΙΕΣ ΜΟΙΡΑΣΕ Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ
  • [03] ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΓΙΔΕΥΣΕΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
  • [04] 400 ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΥΡΗΣ
  • [05] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΑΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [06] ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ ΑΘΗΝΑΪΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ
  • [07] ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΙΑΣΩΝΙΔΗ
  • [08] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ EUROGROUP KAI ECOFIN
  • [09] ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΕΝ-ΑΚΤΟΠΛΟΩΝ
  • [10] ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
  • [11] Η ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ
  • [12] ΑΚΑΡΠΕΣ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
  • [13] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΑΖΙ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ;
  • [14] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ "ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ" ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
  • [15] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ:ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΛΥΣΗΣ ΣΤΟ
  • [16] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ:ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΟΥΝ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ
  • [17] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [18] Ο ΑΛ.ΚΟΥΓΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΕΚ
  • [19] ΓΙΓΑΝΤΟΟΘΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [20] ΚΟΛΑΚΕΥΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ
  • [21] ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ
  • [22] ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ
  • [23] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΝΝΕΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
  • [24] ΠΡΟΣ ΝΕΑ ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [25] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΑΝ ΣΤΟ ΣΟΥΔΑΝ
  • [26] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ
  • [27] ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΗ WALL STREET
  • [28] ΜΕ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΔΙΟ
  • [29] ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΗ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ
  • [30] ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΩ ΠΟΛΗ
  • [31] ΤΟ ΘΕΡΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
  • [32] ΤΑ ΕΦΕΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑ

  • [01] ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουλίου 2004 (00:21 UTC+2)

    Περίπου 18000 εισιτήρια θα αντιστοιχούν σε Έλληνες φιλάθλους στον αυριανό τελικό εναντίον της Πορτογαλίας στη Λισαβόνα στο χωρητικότητας 65000 θέσεων στάδιο Ντα Λουζ της πορτογαλικής πρωτεύουσας. ΆΛλες τόσες θέσεις θα διατεθούν στην πορτογαλική ομοσπονδία ενώ τις υπόλοιπες θέσεις θα διαχειριστεί η UEFA. Ταξιδιωτικοί πράκτορες μιλούν για τεράστιο ενδιαφέρον για εισιτήρια από όλη την Ελλάδα. Οι περισσότεροι εκδρομείς θα μεταβούν στη Λισαβόνα αυθημερόν ενώ πολλοί Έλληνες έχουν παραμείνει στην Πορτογαλία μετά τον ημιτελικό με την Τσεχία

    [02] ΣΗΜΑΙΕΣ ΜΟΙΡΑΣΕ Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουλίου 2004 (00:21 UTC+2)

    Σημαίες στους Θεσσαλονικείς στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους μοίρασε σήμερα το μεσημέρι, η νομαρχία της Θεσσαλονίκης, ύστερα από πρόταση του νομάρχη, Παναγιώτη Ψωμιάδη. Πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να πάρουν μία σημαία ενόψει του αυριανού αγώνα. Ωστόσο κατά τη διανομή δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι διαμαρτυρίες για τον μικρό αριθμό σημαιών που μοιράστηκε, γεγονός που ο κ. Ψωμιάδης απέδωσε στο ότι η νομαρχία δεν κατάφερε να προμηθευτεί περισσότερες, καθώς οι σημαίες έχουν εξαντληθεί στις βιοτεχνίες που της κατασκευάζουν.

    [03] ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΓΙΔΕΥΣΕΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

    Βαγδάτη, 3 Ιουλίου 2004 (00:21 UTC+2)

    Εργοστάσιο παραγωγής παγιδευμένων με εκρηκτικά αυτοκινήτων εντόπισαν αμερικανοί στρατιώτες στη Βαγδάτη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής διοίκησης κατά την επιχείρηση στα νότια προάστια της ιρακινής πρωτεύουσας εντοπίστηκαν πολλές αποθήκες όπλων και συνελήφθησαν 51 άτομα που σχετίζονται με μια ομάδα κατασκευής βομβών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση βρέθηκαν τέσσερα παγιδευμένα οχήματα, το καθένα τους σε διαφορετικό στάδιο κατασκευής, καθώς και τρία χρηματοκιβώτια που περιείχαν περισσότερα από 12 εκατομμύρια δηνάρια και πολλά έγγραφα. Μόνο τον Ιούνιο, στη Βαγδάτη είχαν εκραγεί περισσότερα από 20 παγιδευμένα αυτοκίνητα με εκατοντάδες θύματα, κυρίως ιρακινούς πολίτες.

    [04] 400 ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουλίου 2004 (16:49 UTC+2)

    Τετρακόσια παιδιά από Περευξείνιες χώρες θα φιλοξενηθούν το φετινό καλοκαίρι μέσω προγράμματος του Κέντρου Μαύρης Θάλασσας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκη. Όπως είπε ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης το 50% της χρηματοδότησης του προγράμματος έχει ήδη εξασφαλιστεί από το ΥΠΕΞ, ενώ για τα υπόλοιπα το Κέντρο Μαύρης Θάλασσας θα πιέσει τα πέντε υπουργεία, μεταξύ αυτών και το υπ. Εξωτερικών, που βάση της προγραμματικής σύμβασης στηρίζουν το Κέντρο, ώστε να εξασφαλιστεί το οικονομικό κενό που υπάρχει.

    «Το Κέντρο Μαύρης Θάλασσας έχει κάνει τα τελευταία χρόνια σοβαρή δουλειά στις Παρευξείες χώρες που συνεχίζεται παρ΄ όλες τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις στην χρηματοδότηση από την κεντρική εξουσία», επισήμανε ο κ. Ψωμιάδης τονίζοντας ότι το Κέντρο έχει να λάβει χρηματοδότηση από τις αρχές του 2003. Τώρα το ΥΠΕΞ, με απόφαση του αρμόδιου υφ. Εξωτερικών Παναγιώτη Σκανδαλάκη, δίνεται η πρώτη επιχορήγηση για το 2004. Το έργο του Κέντρου Μαύρης Θάλασσας επεκτείνεται τώρα και σε χώρες των Βαλκανίων.

    «Αν δεν μας βοηθήσει με ποιο γενναίες χρηματοδοτήσεις η κεντρική εξουσία, πιστεύω ότι όλη αυτή η προσπάθεια θα πέσει στο κενό», τόνισε ο κ. Ψωμιάδης.

    Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης είχε σήμερα συνεργασία με τα μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου της Περιφέρειας ΣΑΕ Ευρώπης, που συνεδριάζει στα γραφεία της παγκόσμιας οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη. Όπως επισήμανε ο κ. Ψωμιάδης μετά τη συνεδρίασης «το ΣΑΕ έχει πολλά να προσφέρει ακόμα, όμως χρειάζεται συντονισμός και να καταλάβουμε όλοι ότι μπορούμε να έχουμε θετικό έργο, αν αφήσουμε τα κόμματα έξω από το ΣΑΕ».

    Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος ΣΑΕ, Συντονιστής Περιφέρειας Ευρώπης Άγγελος Ασλανίδης επισήμανε ότι ανοίγονται νέες προοπτικές για το Κέντρο Μαύρης Θάλασσας και την ευαισθησία του κ. Ψωμιάδη για αυτές τις περιοχές και τον ευχαρίστησε για τη βούληση να αναπτυχθούν από κοινού προγράμματα σε αυτές τις χώρες. Πεδίο συνεργασίας υπάρχει αφού το ΣΑΕ Ευρώπης στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, αναλαμβάνει μεταξύ άλλων, σε ετήσια βάση, την μετεκπαίδευση ομογενών δασκάλων στην Κύπρο, ενώ εκπονεί χορηγικά προγράμματα υιοθεσιών απόρων παιδιών από τη Μαύρη Θάλασσα (Μητέρες Ελληνισμού), όπως προσλήψεων ομογενών δασκάλων στις Παρευξείες και Βαλκανικές χώρες.

    [05] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΑΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουλίου 2004 (15:53 UTC+2)

    Θέματα Παιδείας Ομογενών, το Εθνικό Ταμείο Ομογενών (ΕΤΟ), η ψήφος των Αποδήμων Ελλήνων κ.α βρίσκονται στο επίκεντρο της διήμερης συνεδρίασης του Συντονιστικού Συμβουλίου της Περιφέρειας ΣΑΕ Ευρώπης υπό την προεδρεία του Αντιπροέδρου ΣΑΕ, Συντονιστή της Περιφέρειας Άγγελου Ασλανίδη. Παράλληλα συνεδριάσει το Συντονιστικό Συμβούλιο της Νεολαίας Ευρώπης.

    Οι εργασίες ξεκίνησαν με ενημέρωση για τη Συνεδρίαση του Προεδρείου του ΣΑΕ (1 4 Ιουνίου 2004), από τα μέλη του Προεδρείου ΣΑΕ με εισηγητή τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΣΑΕ Στέφανο Ταμβάκη και στη συνέχεια έγινε συζήτηση για το πρόγραμμα Παιδεία Ομογενών.

    Τα μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου είχαν συνεργασία με το Νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη και με το Κέντρο Μαύρης Θάλασσας, παρουσία του Προέδρου και του Α΄ Αντιπροέδρου της Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για Θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ.κ. Ευγένιο Χαϊτίδη και Γρηγόρη Νιώτη, της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου, του Αντινοάρχη Θεσσαλονίκης Θεόδωρο Ακριτίδη και της Διευθύντριας Ευρώπης της ΓΓΑΕ Εύα Παπαδάτου.

    Στο πλαίσιο συνεδρίασης θα τεθούν προς συζήτηση σε στρογγυλό τραπέζι οι στρατηγικές προτεραιότητες για τον Απόδημο Ελληνισμό, Περιφέρειας Ευρώπης και γενικά για τον Απόδημο Ελληνισμό με εισηγητές τον Πρόεδρο, τον Α΄ και Β΄ Αντιπρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για Θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ.κ. Ευγένιο Χαϊτίδη, Βουλευτής Ν.Δ., Γρηγόρη Νιώτη, Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τον Νίκο Γκατζή, Βουλευτής Κ.Κ.Ε. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Άγγελος Ασλανίδης.

    Παράλληλα θα γίνει συζήτηση για τους τρόπους αυτοχρηματοδότησης του Απόδημου Ελληνισμού μέσω του Εθνικού Ταμείου Ομογενών (ΕΤΟ), όπως και για τους Ευρωπαίους Απόδημους ανά το Παγκόσμιο, αλλά και για το ρόλο της Κοινότητας ως παράγοντας στήριξης των Αποδήμων Ελλήνων.

    Την Κυριακή, 4 Ιουλίου θα γίνει συζήτηση για την Ψήφο των Αποδήμων Ελλήνων, την αξιοποίηση των Γραμματέων του ΣΑΕ κ.κ. Ελένη Κωνσταντινίδου και Όλγα Σαραντοπούλου, που είναι μέλη του ΣΑΕ Περιφέρειας. Ευρώπης, ενώ ο Αντιπρόεδρος ΣΑΕ, Συντονιστής Περιφέρειας Ευρώπης Άγγελος Ασλανίδης θα ενημερώσει για τα Προγράμματα της Περιφέρειας και τα εγκαίνια του Ιατρικού Κέντρου στο Στάρι Κριμ της Ουκρανίας. Με τη μέριμνα της Υπηρεσίας Αποδήμων του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου τα μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου θα ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Επίσης θα πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη με το Συντονιστικό Συμβούλιο της Νεολαίας με εισηγητή τον Γρηγόρη Τσαμουρλίδη, Συντονιστή Νεολαίας στο ΣΑΕ Περιφέρεια Ευρώπης.

    [06] ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ ΑΘΗΝΑΪΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουλίου 2004 (00:21 UTC+2)

    Η διοίκηση της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. αποφάσισε ομόφωνα να κηρύξει για μεθαύριο Δευτέρα 5 Ιουλίου 2004, 24ωρη προειδοποιητική απεργία, από τις 8 το πρωί έως και τις 8 το πρωί της Τρίτης 6 Ιουλίου 2004, στις ημερήσιες εφημερίδες της Θεσσαλονίκης και στα γραφεία των ημερήσιων αθηναϊκών εφημερίδων τα οποία λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη.

    Ζητά, την άμεση υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Σ.Σ.Ε.), η οποία να εξασφαλίζει στους δημοσιογράφους αμοιβές, που ν' ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες και να διαμορφώνει καλύτερες συνθήκες εργασίας σ' όλους τους χώρους.

    «Η εμμονή των εκπροσώπων των εκδοτικών επιχειρήσεων σε αυξήσεις, που δεν "καλύπτουν" τη χαμένη αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και η αδιαλλαξία που επιδείχθηκε απ' την πλευρά τους στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ΕΣΗΕΑ και την ΕΙΗΕΑ, οδήγησαν σε αδιέξοδο. Είναι χαρακτηριστικό πως αρνούνται να ικανοποιήσουν στοιχειώδη θεσμικά αιτήματα του κλάδου και ν' αποδεχθούν δίκαιες και εύλογες αυξήσεις των αποδοχών των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων στις εκδοτικές επιχειρήσεις», τονίζεται σε ανακοίνωση της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ.

    Η διοίκηση της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. καλεί όλα τα μέλη της, που εργάζονται στις ημερήσιες εφημερίδες της Θεσσαλονίκης και στα γραφεία των ημερήσιων αθηναϊκών εφημερίδων που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη, όπως και τους δημοσιογράφους που απασχολούνται σ' αυτές και δεν είναι ακόμα μέλη της Ένωσης, να πάρουν μέρος στην προειδοποιητική απεργία της Δευτέρας 5 Ιουλίου. «Έτσι θα δοθεί αποφασιστική απάντηση στην αδιάλλακτη στάση της εργοδοτικής πλευράς», καταλήγει η ανακοίνωση.

    [07] ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΙΑΣΩΝΙΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουλίου 2004 (00:21 UTC+2)

    Εκδήλωση τιμής και μνήμης αφιερωμένη στα 120 χρόνια από τη γέννηση του Πόντιου πολιτικού, Λεωνίδα Ιασωνίδη, διοργανώνει το Κέντρο Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 5 Ιουλίου 2004 και ώρα 21:00, στο θέατρο Κήπου και θα περιλαμβάνει ομιλία του Νομάρχη κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη για τον Λεωνίδα Ιασωνίδη, καθώς και χορευτική παράσταση του χορευτικού συγκροτήματος «Κολχις». Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [08] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ EUROGROUP KAI ECOFIN

    Αθήνα, 3 Ιουλίου 2004 (17:42 UTC+2)

    Το Συμβούλιο ECOFIN θα συνεδριάσει στις 05/07/2004 στις Βρυξέλλες, ενώ το πρωί της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Eurogroup.

    Τα θέματα που θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Εurogroup είναι τα εξής:

    1. Μέθοδοι εργασίας του Eurogroup.

    Θα παρουσιαστεί η προπαρασκευαστική συζήτηση που έγινε στη σχετική ομάδα εργασίας του Eurogroup για τη βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη και εν συνεχεία θα ακουσθούν οι απόψεις των Υπουργών.

    2. Επισκόπηση της δημοσιονομικής πολιτικής κατά το 2005.

    Θα συζητηθούν οι προτεινόμενες δημοσιονομικές πολιτικές για το 2005 με σκοπό τον εντοπισμό προβλημάτων και τη διαμόρφωση κοινών προσεγγίσεων. Θα συζητηθούν πιθανές αποκλίσεις από τα προγράμματα σύγκλισης και σταθερότητας, όπως και πιθανές δράσεις κοινού ενδιαφέροντος.

    3. Δημοσιονομικές εξελίξεις σε μεμονωμένα κ-μ.

    Θα εξεταστούν οι προτάσεις της Επιτροπής σχετικά με την κίνηση της διαδικασίας για το υπερβολικό έλλειμμα της Ελλάδας, καθώς και της διαδικασίας έγκαιρης προειδοποίησης για το έλλειμμα της Ιταλίας. Επίσης, θα γίνει επισκόπηση των δημοσιονομικών εξελίξεων σε Γαλλία και Γερμανία εν σχέση προς τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στις 25/11/2003.

    4. Έκθεση για τα δημόσια οικονομικά.

    Θα παρουσιαστεί η Έκθεση της Επιτροπής για τα Δημόσια Οικονομικά το 2004. Οι Υπουργοί θα κληθούν στη συνέχεια να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τη Διακήρυξη για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που περιλήφθηκε στο νέο Σύνταγμα της ΕΕ, καθώς και σχετικά με την ανακοίνωση της Επιτροπής για την οικονομική διακυβέρνηση και το Σύμφωνο.

    5. ERM II: Πολιτική συναλλαγματικών ισοτιμιών στα νέα κ-μ.

    Θα παρουσιαστούν οι πρόσφατες εργασίες της EFC σε σχέση με το πλαίσιο που υιοθετήθηκε για τη συναλλαγματική πολιτική από το Συμβούλιο στις 9/2/2004.

    Τα θέματα που θα συζητηθούν στο Συμβούλιο ECOFIN είναι τα εξής :

    1. Παρουσίαση του προγράμματος της ολλανδικής προεδρίας.

    Στο πρόγραμμα εργασίας που έχει καταρτίσει η ολλανδική προεδρία έχουν τεθεί πέντε κύριοι στόχοι ως προς τη δημοσιονομική και εν γένει οικονομική πολιτική:

    -Μείωση των διοικητικών εμποδίων για την επιχειρηματική δραστηριότητα

    -Προώθηση της προετοιμασίας των διαπραγματεύσεων για τις νέες δημοσιονομικές προοπτικές της περιόδου 2007-2013

    -Καταπολέμηση της τρομοκρατίας και παρεμπόδιση της χρηματοδότησής της

    -Νομοθετικές ρυθμίσεις για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες

    -Νομοθετικές ρυθμίσεις για τη φορολογία (έμμεση και άμεση)

    2. Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης:

    Κύριο θέμα συζήτησης του Συμβουλίου θα είναι η διατύπωση επίσημης γνώμης επί των προγραμμάτων σύγκλισης της Τσεχίας, Εσθονίας, Κύπρου, Λεττονίας, Λιθουανίας, Ουγγαρίας, Μάλτας, Πολωνίας, Σλοβενίας και Σλοβακίας. Επίσης, θα συζητηθούν οι προτάσεις της Επιτροπής προς το Συμβούλιο σχετικά με τη διαπίστωση υπερβολικού ελλείμματος στην Τσεχία (12,9% του ΑΕΠ), Σλοβακία (3,6%), Κύπρο (6,3%), Ουγγαρία (3,6%), Μάλτα (9,7%), Πολωνία (4,1%) και Ελλάδα (3,2%), καθώς και οι προτεινόμενες συστάσεις για την αντιμετώπιση της εν λόγω κατάστασης. Τέλος, θα συζητηθεί η εφαρμογή της διαδικασίας έγκαιρης προειδοποίησης για το έλλειμμα της Ιταλίας.

    3. Καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας

    Στο Συμβούλιο θα γίνει προφορική ενημέρωση από τον υπεύθυνο για θέματα τρομοκρατίας κ. G. De Vries.

    4. Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (ΔΛΠ)

    Η Ε. Επιτροπή θα ανακοινώσει στο Συμβούλιο τις τρέχουσες εξελίξεις σε σχέση με την αναθεώρηση των ΔΛΠ 32 και 39. Μέχρι στιγμής, στις συζητήσεις που διεξάγονται στην αρμόδια Κανονιστική Επιτροπή ΔΛΠ (ARC), η πλειονότητα των κ-μ συμφώνησε επί της αρχής για το Πρότυπο 32, ενώ απέρριψε τη γαλλική πρόταση για μη αποδοχή του Προτύπου 39 (κάτι που συνεπαγόταν την αναβολή εφαρμογής των ΔΛΠ για ένα έτος). Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία ζήτησαν, ωστόσο, μερική αναθεώρηση ορισμένων σημείων του Προτύπου 39, για το οποίο αναμένεται να κατατεθεί κείμενο προς τελική έγκριση το φθινόπωρο του 2004.

    [09] ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΕΝ-ΑΚΤΟΠΛΟΩΝ

    Αθήνα, 3 Ιουλίου 2004 (00:21 UTC+2)

    Δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα στη συνάντηση που είχε, με θέμα τις σχεδιαζόμενες από τους εφοπλιστές αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης με τους εκπροσώπους της Ένωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας. Κι έτσι κλείστηκε νέα συνάντησή τους για την προσεχή Δευτέρα. Οι ακτοπλόοι ζητούν αυξήσεις στα ναύλα της τάξης του 10 με 15%, κάτι που βρίσκει την κυβέρνηση αντίθετη. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Μανώλη Κεφαλογιάννη, μετά τη συνάντηση της Πέμπτης, που αναφερόμενος στα δημοσιεύματα σχετικά με αυξήσεις 10% στα εισιτήρια έκανε λόγο για πρωταπριλιάτικο αστείο, προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατόν να δοθούν τόσο υψηλές αυξήσεις. Μετά την άκαρπη συνάντηση με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, η ακτοπλόοι έχουν συνάντηση για το ίδιο θέμα με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη.

    [10] ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουλίου 2004 (00:21 UTC+2)

    Η συστηματικοποίοηση και εντατικοποίηση των ελέγχων που διενεργούν μεικτά συνεργεία στην πρωτεύουσα για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου και η επέκτασή τους στην περιφέρεια, αποφασίσθηκαν σε κυβερνητική σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας & Οικονομικών κ. Γιώργου Αλογοσκούφη.

    Στη σύσκεψη -στην οποία μετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Αδάμ Ρεγκούζας, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης κ.κ. Γιάννης Παπαθανασίου και Γιώργος Σαλαγκούδης, ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Νίκος Στεφάνου, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κ. Δημήτρης Βρετάκος και υπηρεσιακοί παράγοντες -αποφασίσθηκε επίσης η σύσταση Διαρκούς Διυπουργικής Ομάδας Εργασίας που θα καταγράψει τις αδυναμίες του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, θα εισηγηθεί μέτρα για την αντιμετώπισή τους και θα εποπτεύει σε διαρκή βάση την εφαρμογή των αποφάσεων και της νομοθεσίας.

     Η σύσταση της Ομάδας Εργασίας, στην οποία θα μετέχουν τα υπουργεία Οικονομίας & Οικονομικών, Ανάπτυξης, Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης και Εμπορικής Ναυτιλίας, θα γίνει με κοινή υπουργική απόφαση. Σκοπός της Κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της εύρυθμης και νόμιμης λειτουργίας της αγοράς.

    [11] Η ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουλίου 2004 (00:21 UTC+2)

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος διαβεβαίωσε χθες ότι σε 32 μήνες η Θεσσαλονίκη θα απολαμβάνει ένα νέο, σύγχρονο Δημαρχείο και ένα υπόγειο πάρκινγκ 1000 θέσεων αφού την Πέμπτη αναδείχθηκε η ανάδοχος εταιρεία κατασκευής του έργου που είναι η κοινοπραξία «ΑΚΤΩΡ - ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ - ΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ», Οι σχετικές συμβασεις θα έχουν υπογραφεί μέχρι

    το τέλος Αυγούστου.

    [12] ΑΚΑΡΠΕΣ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

    Αθήνα, 1 Ιουλίου 2004 (19:06 UTC+2)

    Δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα στη συνάντηση που είχε, με θέμα τις σχεδιαζόμενες από τους εφοπλιστές αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης με τους εκπροσώπους της Ένωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας. Κι έτσι κλείστηκε νέα συνάντησή τους για την προσεχή Δευτέρα.

    Οι ακτοπλόοι ζητούν αυξήσεις στα ναύλα της τάξης του 10 με 15%, κάτι που βρίσκει την κυβέρνηση αντίθετη.

    Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Μανώλη Κεφαλογιάννη, μετά τη συνάντηση της Πέμπτης, που αναφερόμενος στα δημοσιεύματα σχετικά με αυξήσεις 10% στα εισιτήρια έκανε λόγο για πρωταπριλιάτικο αστείο, προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατόν να δοθούν τόσο υψηλές αυξήσεις.

    Μετά την άκαρπη συνάντηση με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, η ακτοπλόοι έχουν συνάντηση για το ίδιο θέμα με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη.

    [13] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΑΖΙ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ;

    Άγκυρα, 3 Ιουλίου 2004 (19:03 UTC+2)

    Στην πιθανή μετάβαση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Πορτογαλία προκειμένου να παρακολουθήσει μαζί με τον έλληνα πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή τον τελικό ανάμεσα στην Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου της Ελλάδας και την Πορτογαλία για το Ευρωπαϊκό Κύπελλο αναφέρονται οι τουρκικές εφημερίδες.

    Η Aksam σε μονόστηλο της πρώτης σελίδας και με τον τίτλο «Πρόσκληση από το γείτονα για τον τελικό», γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Καραμανλής κάλεσε τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ερντογάν να παρακολουθήσουν μαζί αύριο τον τελικό αγώνα, σημειώνοντας πως ο Ερντογάν αποδέχθηκε την πρόσκληση.

    Η Turkiye αναφέρεται στο θέμα σε μονόστηλο των εσωτερικών σελίδων με τον τίτλο «Ο Πρωθυπουργός κλήθηκε για τον αγώνα». Στο δημοσίευμα γράφει ότι ο κ. Ερντογάν βλέπει θετικά την πρόσκληση. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο Πρωθυπουργός Ερντογάν τηλεφώνησε στον Έλληνα Πρωθυπουργό τον οποίο συνεχάρη για τη μεγάλη επιτυχία στους ημιτελικούς και ο κ. Καραμανλής, προβαίνοντας σε χειρονομία καλής θέλησης, κάλεσε τον Πρωθυπουργό Ερντογάν για τον αγώνα Πορτογαλίας - Ελλάδας, αύριο. Αν τελικά ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας ανταποκριθεί στην πρόσκληση, θα παρακολουθήσει τον αγώνα μαζί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας υποστηρίζοντας την Ελλάδα.

    Η Hurriyet στην κορυφή της πρώτης σελίδας και με τον τρίστηλο τίτλο «Ο Ερντογάν μεταβαίνει για τον τελικό και ο Καραμανλής έρχεται για τον γάμο», γράφει ότι όταν ο Ερντογάν συνεχάρη τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Καραμανλή για την επιτυχία της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας και εκείνος του πρότεινε να παρακολουθήσουν μαζί τον τελικό με την Πορτογαλία. Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν θα μεταβεί αύριο στην Πορτογαλία και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα έρθει στις 11 Ιουλίου για το γάμο της κόρης του Πρωθυπουργού Ερντογάν.

    Το δημοσίευμα στην πρώτη σελίδα πλαισιώνεται με φωτογραφία του Πρωθυπουργού Ερντογάν και ελληνίδας φιλάθλου η οποία φέρει την ελληνική σημαία στο στήθος, στο πρόσωπο και στα χέρια.

    Το δημοσίευμα συνεχίζεται στην αθλητική σελίδα με τον πεντάστηλο τίτλο «Οι Πρωθυπουργοί στον τελικό», τονίζοντας ότι ο Πρωθυπουργός Ερντογάν θα παρακολουθήσει τον αγώνα μαζί με τον Πρωθυπουργό Καραμανλή και το νέο Πρόεδρο της Ε.Ε., τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Barroso.

    Η Milliyet κάνει ειδησεογραφική αναφορά στο θέμα σε μονόστηλο των εσωτερικών σελίδων με τον τίτλο «Πρόσκληση για τον τελικό στον Ερντογάν». Η εφημερίδα γράφει ότι οι σύμβουλοι επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής του κ. Ερντογάν είπαν πως ήρθε πρόσκληση, αλλά ακόμη δεν είναι γνωστό αν θα μεταβεί ο Πρωθυπουργός.

    [14] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ "ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ" ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Άγκυρα, 3 Ιουλίου 2004 (18:52 UTC+2)

    Έξι αεροδρόμια της Τουρκίας για στάθμευση αεροσκαφών θα μπορεί να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα αν κατά τη διεξαγωγή των αγώνων υπάρξει συνωστισμός στα ελληνικά αεροδρόμια. Τη σχετική πρόταση, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων, έκανε ο τούρκος υπουργός Συγκοινωνιών Μπιναλί Γιλντιρίμ στον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών της Ελλάδας Μιχάλη Λιάπη.

    Η Sabah στις εσωτερικές σελίδες με τον δίστηλο τίτλο «Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα χρησιμοποιηθούν έξι αεροδρόμιά μας», γράφει ότι η Τουρκία θα παρουσιάσει ένα πολύ ωραίο παράδειγμα σχέσεων καλής γειτονίας κατά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 και τείνει χέρι βοήθειας προς το σκοπό αυτό στην Ελλάδα.

    Όπως επισημαίνεται, η Τουρκία, στην περίπτωση που υπάρξει αίτημα για βοήθεια από την Ελλάδα, θα επιτρέψει τη χρησιμοποίηση των εξής αερολιμένων της: Αεροδρόμιο Ατατούρκ Κωνσταντινούπολης, Αεροδρόμιο Σαμπιχά Γκιοκτσέν, Αεροδρόμιο Τσόρλου-Τεκίρνταγ, Αεροδρόμιο Αντνάν Μεντερές Σμύρνης, Αεροδρόμιο Μίλας-Μπόντρουμ, Αεροδρόμιο Ντάλαμαν.

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, έκανε πρόταση στον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών της Ελλάδας, κ. Μιχάλη Λιάπη, με την οποία δίδεται η δυνατότητα για τη χρησιμοποίηση έξι αερολιμένων της Τουρκίας, σε περίπτωση ανάγκης, όταν σημειωθεί έντονη εναέρια κινητικότητα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ο κ. Λιάπης όπως γράφει η εφημερίδα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόταση αυτή του κ. Γιλντιρίμ και τόνισε πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα πως ενδέχεται να χρειασθούν τα αεροδρόμιά μας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Τουρκία θα προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα κατά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων σε τρεις τομείς:

    -Στην περίπτωση που τα αεροσκάφη που θα μεταφέρουν φορτίο είτε επιβάτες και πρόκειται να περιμένουν, εάν ο ελληνικός εναέριος χώρος και τα ελληνικά αεροδρόμια δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις λόγω των πολλών πτήσεων, θα μπορούν να σταθμεύουν, κατά τη διάρκεια που θα περιμένουν, στους αερολιμένες της Τουρκίας.

    -Στην περίπτωση προβλημάτων προσαρμογής όσον αφορά τον εναέριο χώρο ή τις προσγειώσεις και απογειώσεις (slot), τα αεροσκάφη αντί να περιμένουν μέχρι να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες για μακρό χρονικό διάστημα στον αέρα και στην περίπτωση που θα έχουν ειδοποιήσει νωρίτερα, εκείνα τα οποία θα κάνουν είσοδο στον ελληνικό εναέριο χώρο μέσω του τουρκικού εναέριου χώρου θα μπορούν να περιμένουν στους αερολιμένες της Τουρκίας.

    -Έναντι καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης (λόγω καιρικών συνθηκών στους αερολιμένες που θα γίνονται προσγειώσεις, ατυχημάτων, βλάβης στα συστήματα ATC, κ.λ.π.), τα αεροσκάφη που πρόκειται να μεταβούν στην Ελλάδα, στην περίπτωση που καθορίζουν εκ των προτέρων στην ένδειξη σχετικά με τον εφεδρικό αερολιμένα στο σχέδιο πτήσης τους, κάποιον αερολιμένα στην Τουρκία, θα είναι εφικτό να προσγειώνονται στους αερολιμένες που εκ των προτέρων προσδιορίζουν.

    Η Hurriyet αναφέρεται περιληπτικά στο θέμα, σε μικρό δίστηλο των εσωτερικών σελίδων, με τον τίτλο «Χειρονομία καλής θέλησης προς την Ελλάδα στον αέρα».

    Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η Τουρκία πρότεινε στην Ελλάδα τη χρησιμοποίηση έξι τουρκικών αερολιμένων, στην περίπτωση που θα σημειωθεί έντονη εναέρια κυκλοφορία κατά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Στη σχετική γραπτή ανακοίνωση που εξεδόθη από το Υπουργείο Συγκοινωνιών όπως γράφει η εφημερίδα τονίσθηκε ότι ο Έλληνας Υπουργός, κ. Λιάπης, αντιμετώπισε θετικά τη σχετική πρόταση που έγινε από τον Υπουργό Συγκοινωνιών της Τουρκίας, κ. Μπιναλί Γιλντιρίμ και είπε πως μπορεί να χρειασθούν τα αεροδρόμια της Τουρκίας κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

    Η Cumhuriyet σε μικρό μονόστηλο των εσωτερικών σελίδων και με τον τίτλο «Υποστήριξη στον αέρα για την Ελλάδα», γράφει ότι η Τουρκία πρότεινε στην Ελλάδα να ανοίξει έξι από τα αεροδρόμιά της στην περίπτωση που επικρατήσει έντονη εναέρια κυκλοφορία κατά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Στην περίπτωση που υπάρξει σχετικό αίτημα από την Ελλάδα, η Τουρκία θα ανοίξει τα αεροδρόμιά της [αναφέρονται τα αεροδρόμια όπως γράψαμε και παραπάνω].

    Η Aksam αναφέρεται ειδησεογραφικά στο θέμα, σε δίστηλο των εσωτερικών σελίδων, με τον τίτλο «Υποστήριξη στη γείτονα για τους Ολυμπιακούς».

    [15] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ:ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΛΥΣΗΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 3 Ιουλίου 2004 (17:31 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας υπογράμμισε σήμερα ότι ''θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, η οποία να παρέχει συνθήκες ασφάλειας, να διασκεδάζει τις ανησυχίες τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων και να διασφαλίζει τα συμφέροντά τους''.

    Σε ομιλία του στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών-μελών της ΕΕ που πραγματοποιείται στη Χάγη ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι ''σε αυτή την προσπάθεια, προσβλέπουμε στην καθοριστική συμβολή της ΕΕ''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [16] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ:ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΟΥΝ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ

    Λευκωσία, 3 Ιουλίου 2004 (17:27 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας εισηγήθηκε σήμερα τη σύγκληση ειδικής διάσκεψης για εξέταση όλων των αιτιών για την αποστασιοποίηση των πολιτών από την ΕΕ και υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων με τα οποία τα Εθνικά Κοινοβούλια σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αντιμετωπίσουν το μεγάλο αυτό πρόβλημα''.

    Σε ομιλία του στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών-μελών της ΕΕ που πραγματοποιείται στη Χάγη ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε στο γεγονός της μεγάλης αποχής των Ευρωπαίων πολιτών κατά τις πρόσφατες εκλογές για ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 3 Ιουλίου 2004 (17:20 UTC+2)

    Οι προετοιμασίες για τον αυριανό τελικό του EURO 2004 μεταξύ των Εθνικών Ομάδων Ελλάδας και Πορτογαλίας και το ''εθνικό ντελίριο'' για την μεγάλη νίκη της Ελλάδας επί της Τσεχίας κυριαρχούν και σήμερα στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες ασχολούνται επίσης με την έκθεσης της Ερευνητικής Επιτροπής για την διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας, τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, το ανακριτικό πόρισμα για την υπόθεση Μάριου Ματσάκη το οποίο βρίσκεται στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα καθώς και την πρόταση ε/κ και τ/κ οργανώσεων για τη διέλευση στα κατεχόμενα της Ολυμπιακής Φλόγας.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Λεηλασία'' γράφει ότι η έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής για την κακοδιαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας αποκαλύπτει το μέγεθος της λεηλασίας που υπήρξε κυρίως από τον περίγυρο του Αρχιεπισκόπου με αποτέλεσμα ανά τους αιώνες δωρεές και κληροδοτήματα πιστών αξίας σήμερα πολλών εκατομμυρίων λιρών να εξανεμισθούν μέσα σε λίγα χρόνια. Αλλού προβάλλει δήλωσεις στην εφημερίδα του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου από τις οποίες προκύπτει πως ένα από τα στοιχεία που ζήτησε από την Επιτροπή Ερευνας των Κυπριακών Αερογραμμών σε σχέση με δημοσιεύματα για κατακύρωση προσφορών σε εταιρεία συγγενών του Προέδρου των ΚΑ, "είναι και ο τρόπος με τον οποίο δόθηκε η εντολή για την κατακύρωση της προσφοράς".

    Η ''Μάχη'' με τίτλο ''Αμόκ για εισιτήρια'' αναφέρεται στη ζήτηση που υπάρχει για μετάβαση στον τελικό του EURO 2004 στην Πορτογαλία και γράφει ότι υπολογίζεται πως κάθε τουριστικό γραφείο πήρε μέσο όρο 300 τηλεφωνήματα ενώ δυο από τα γραφεία που ανέλαβαν να ναυλώσουν έκτακτες πτήσεις για να μεταφέρουν τους ενδιαφερόμενους στην Πορτογαλία σταμάτησαν να καταγράφουν ονόματα όταν ο αριθμός τους έφτασε στους 800. Αλλού γράφει ότι καθυστέρηση θα υπάρξει στην παράδοση του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας είτε εγκριθεί ως δικαιολογημένη η καθυστέρηση είτε όχι, δήλωσε χθες η Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Στον πυρετό του τελικού'' γράφει ότι όλοι οι μεγάλοι δήμοι της Κύπρου ετοιμάζουν γιορτές στην Κύπρο και καλούν τον κόσμο να συμμετάσχει και σε όλες τις πόλεις θα στηθούν γιγαντοοθόνες που θα προβάλλουν τον τελικό της Ελλάδας με την Πορτογαλία αύριο Κυριακή το βράδυ. Αλλού γράφει στη θέση της για απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα προς τις χώρες μέλη της ΕΕ εμμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον Κανονισμό που έχει πια κυκλοφορήσει επίσημα αν και στο τελικό κείμενο υπήρξαν ''συμβολικού χαρακτήρα'' βελτιώσεις όπως τις χαρακτηρίζουν πηγές χωρία όμως να ανατρέπεται η βασική του φιλοσοφία.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ξεσηκωμός σε κάθε γωνιά της Κύπρου'' γράφει ότι όλη η Κύπρος βρίσκεται στο πόδι και η πρόκριση της Ελλάδας στον τελικό του EURO 2004 έχει προκαλέσει εθνικό ντελίριο και ξεσηκωμό ενώ η πολιτική ηγεσία χαιρετίζει τον άθλο και διαβιβάζει στην Ελλάδα το μέγα εύγε της Κύπρου για την μεγάλη επιτυχία της Εθνικής Ελλάδας. Αλλού γράφει ότι ο Καγκελάριος της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σούσελ μετά από συνάντησή του με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο διατύπωσε τη θέση πως η λύση του Κυπριακού πρέπει να στηρίζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες να είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο, ''όπως την υποστηρίζει η κυπριακή κυβέρνηση''.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Καιει το θέμα της διαδοχής'' γράφει ότι η Ιερά Σύνοδος απέφυγε επιμελώς να ασχοληθεί με ζητήματα που καινε ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ''Φ'' ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος ξεκαθάρισε στη Σύνοδο ότι υπάρχει τελεσίδικη απόφαση του Σώματος ότι το θέμα της διαδοχής αφήνεται στα χέρια του Θεού. Αλλού γράφει ότι απολύτως ικανοποιημένος για το επίπεδο της άμυνας και της ασφάλειας στην Κύπρο δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος ύστερα από συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Υπουργό Αμυνας Κυριάκο Μαυρονικόλα ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Χέρι - Χέρι με τους Τ/Κ'' γράφει ότι η ΠΕΟ θα είναι αταλάντευτη και απαιτητική στο θέμα της κατοχύρωσης των εργασιακών δικαιωμάτων των Τ/Κ εργαζομένων, υπογράμμισε ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης σε χθεσινή συγκέντρωση Τ/Κ εργαζομένων μελών της ΠΕΟ η οποία ασχολήθηκε με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τ/Κ στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές. Αλλού γράφει ότι στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα παραδόθηκε χθες το ανακριτικό υλικό για το θέμα του Ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη ο οποίος βαρύνεται με καταγγελίες για εκβιασμό αστυφύλακα.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Μπορείτε και να μας σκοτώσετε'' γράφει ότι το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου δεν μπορεί προς το παρόν να δεχθεί άλλους ασθενείς δήλωσε χθες ο υπεύθυνος του κέντρου Αλέκος Σταμάτης επιβεβαιώνοντας τους φόβους των καρκινοπαθών αναφορικά με το τι θα γίνει με αυτούς μετά και την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τον ογκολογικό θάλαμο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Αλλού γράφει ότι Ε/Κ και Τ/Κ μη κυβερνητικές οργανώσεις εξέφρασαν χθες την υποστήριξή τους στους σχεδιασμούς για διέλευση της Ολυμπιακής Φλόγας από τα κατεχόμενα.

    Η δεκαπενθήμερη εφημερίδα ''Αντίλογος'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Αριθμοί που τρομάζουν'' δημοσιεύει συνέντευξη του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΚΕΝΘΕΑ Δρ Κυριάκος Βερεσιές ο οποίος είπε ότι έρευνα του 1999 κατέδειξε ότι το 5% του πληθυσμού παγκύπρια ηλικίας από 15 - 60 ετών έχει δοκιμάσει έστω και μια φορά ναρκωτικά ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε έρευνα που έγινε πέρσι αυξήθηκε σε 19,7%.Αλλού δημοσιεύει άρθρο του Προέδρου του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα οι συνθήκες του οποίου ''κατοχυρώνουν από τη μια την εθνική ταυτότητα των κρατών και την αρχή της επικουρικότητας και από την άλλη την όσο γίνεται πιο προχωρημένη συνοχή των λαών καθώς και την ευρωπαϊκή ιθαγένεια.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Το Κυπριακό Ποντίκι'' γράφει ότι ο προπονητής της Εθνικής Ελλάδας Οτο Ρεχάγκελ και ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν ''είναι το ετερόκλητο δίδυμο που απασχολεί αυτή την περίοδο την Κύπρο'' προσθέτοντας ότι οι ενέργειες των δυο αυτών Γερμανών ''είναι οι πιο πολυσυζητημένες σε ποδοσφαιρικούς και πολιτικούς τίτλους''. Αλλού γράφει ότι η ειδησεογραφία που αναφέρεται στα μέτρα που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την οικονομική αναβάθμιση των Τ/Κ έδωσε έναυσμα στους υποστηρικτές του ''ναι'' να επανέλθουν και να μας επαναλάβουν τις θέσεις που εξέφραζαν πριν από το δημοψήφισμα.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] Ο ΑΛ.ΚΟΥΓΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΕΚ

    Αθήνα, 3 Ιουλίου 2004 (18:31 UTC+2)

    O ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου της ΑΕΚ, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΕ.

    «Μετά τη διατύπωση των σκέψεων της ομάδας Νικολαϊδη περί πτωχεύσεως της ΠΑΕ ΑΕΚ και τον πιθανό υποβιβασμό της ομάδας στη Δ' Εθνική κατηγορία, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας ανακοινώνει αλλαγές στο διοικητικό σχήμα. Νέος Πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ αναλαμβάνει ο ποινικολόγος και πρώην Πρόεδρος της ΑΕΚ και Αντιπρόεδρος της ΕΠΑΕ, κ. Αλέξης Κούγιας. Μετά τη λήξη του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, σε συνέντευξη Τύπου, θα ανακοινωθούν και τα υπόλοιπα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

    Ο κ. Κούγιας είχε διατελέσει πρόεδρος της ΑΕΚ και το 1997, με τότε μεγαλομέτοχο της ομάδας τον Μ.Τροχανά.

    [19] ΓΙΓΑΝΤΟΟΘΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 3 Ιουλίου 2004 (17:18 UTC+2)

    Με γιγαντοοθόνες που θα στηθούν στις κεντρικές πλατείες, φωτισμό και εορταστική ατμόσφαιρα, οι Δήμοι της ελεύθερης Κύπρου προετοιμάζονται για το μεγάλο γεγονός του ελληνικού αθλητισμού την Κυριακή, στον τελικό αγώνα μεταξύ Ελλάδας και Πορτογαλίας για την ανάδειξη της Πρωταθλήτριας Ευρώπης στο ποδόσφαιρο.

    [20] ΚΟΛΑΚΕΥΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ

    Λονδίνο, 3 Ιουλίου 2004 (16:17 UTC+2)

    Κολακευτικά είναι τα σχόλια των βρετανικών εφημερίδων του Σαββάτου για τις επιτυχίες της Εθνικής Ελλάδος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου

    Όπως μεταδίδει το BBC, η Ιντιπέντεντ φιλοξενεί ένα σχόλιο του πορτογάλου παίκτη Μανίς: «Οι Έλληνες είναι αληθινοί. Αυτό είναι το μεγάλο ατού τους που τους έχει φέρει στην κορυφή. Είναι πολύ αληθινή ομάδα γι αυτό και δεν είναι εύκολο να ηττηθεί»

    «Η προσήλωση στο σκοπό και το πάθος που επιδεικνύει η ελληνική ομάδα είναι οι «εξαφανισμένες» αρετές του σημερινού ποδοσφαίρου των μοντέλων και των κοσμικών. Ποδοσφαιριστών τύπου Μπέκαμ που κάνουν τα πάντα για να προβληθούν εκτός του να παίζουν καλό ποδόσφαιρο. Τι μας έχουν διδάξει οι σταρ των γηπέδων σε αυτό το τουρνούα ;

    απολύτως τίποτα» γράφει ο Τζειμς Λότον, αθλητικός συντάκτης της Ιντιπέντεντ.

    Και αναφερόμενος στον Ότο Ρεχάγκελ ο αθλητικογράφος της Ιντιπέντεντ υπογραμμίζει « Η δουλειά που έχει κάνει ο Ρεχάγκελ με τους 'Ελληνες θα πρέπει να προβληματίσει την Ποσοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας. Από τη μια ο Ρεχάγκελ με μισθό 100.000 στερλινών το χρόνο φέρνει το απόλυτο αουτσάιντερ στον τελικό, από την άλλη ο Σβεν Ερικσον με τα 4.5 εκ. στερλίνες ετήσιο μισθό, τι ακριβώς κάνει;»

    Ο αρθρογράφος της Ιντιπέντεντ δεν κρύβει την αποδοκιμασία του για φαινόμενα παικτών-celebrities που δεν δίνουν δεκάρα για την Εθνική ομάδα.

    «Η επιτυχία ομάδων από μικρές χώρες σε αυτή τη διοργάνωση καταδεικνύει την πλήρη χρεοκοπία της αθλητικής ιδέας στις χώρες με μεγάλα πρωταθλήματα. Νυν υπέρ πάντων το χρήμα. 'Ολοι λοξοκοιτούσαν προς τις κερκίδες που φιλοξενούσαν τον Ρομάν Αμπράμοβιτς, , τον ρώσο δισεκατομμυριούχο που αφού κατέκλεψε τους Ρώσους το παίζει τώρα νέος κροισος του αγγλικού ποδοσφαίρου αγοράζοντας την Τσέλσι. Οι Έλληνες δεν είχαν στο μυαλό τον Αμπράμοβιτς, όπως ορισμένοι άλλοι ως εν δυνάμει νέο αφεντικό οι Έλληνες έχουν ψυχή και παίζουν όχι για τον εαυτό τους αλλά για την πατρίδα τους» γράφει ο Τζειμς Λότον στην Ιντιπέντεντ

    Η Ντέιλι Τέλεγκραφ δημοσιεύει μια ελεγεία για τον 'Οτο Ρεχάγκελ, τον πιο συζητημένο προπονητή του τουρνουά.

    «Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα ένα είναι βέβαιο ότι ο Ρεχάγκελ θα φύγει από τη Λισαβώνα δικαιωμένος, κυρίως έναντι των πολλαπλών επικριτών του στην ίδια του τη γενέτειρα, τη Γερμανία. Κανείς δεν μπορεί πλέον να τον αγνοήσει και ακόμα κι αυτοί που στο παρελθόν τον είχαν απαξιώσει, για παράδειγμα ο Μπεκεμπάουερ, τώρα τον αποθεώνουν»

    «Είναι ένας προπονητής που θέλει να έχει απόλυτη επιρροή στους παίκτες του, τους ενθαρρύνει, τους πείθει πως δεν είναι καθόλου κατώτεροι από άλλους, τους πείθει να κοιτούν ίσια στα μάτια τον αντίπαλο. Η κατάκτηση του κυπέλλου στο Euro 2004 και η είσοδος της Ελλάδος στο Μουντιάλ του 2006 στη Γερμανία δεν είναι πλέον στη σφαίρα του φανταστικού. Και σ΄ αυτούς τους σκοπούς έχει παρασύρει και τους έλληνες παίκτες» επισημαίνει η Ντειλι Τελεγράφ

    «Ο Κάιζερ Ρεχάγκελ πολύ κοντά στην κατάκτηση της Ευρώπης» επιγράφεται το άρθρο των Τάιμς του Λονδίνου.

    «Αυτός ο από πολλές απόψεις απρόβλεπτος άνθρωπος, ο Ρεχάγκελ είναι το πρόσωπο της διοργάνωσης. Κατόρθωσε να φτιάξει μια καλά οργανωμένη ομάδα, μια αποτελεσματική ομάδα και να καταγάγει νίκες που δεν τις έχουν φαντασθεί όλες οι αυτοαποκαλούμενες μεγάλες δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ο χαρακτήρας του Ότο Ρεχάγκελ ταίριαξε απόλυτα με το ελληνικό ταμπεραμέντο και το ταλέντο. Παιδί μιας ταπεινωμένης Γερμανίας, μετά τον πόλεμο, ο Ρεχάγκελ είναι οπαδός της οργάνωσης και της τάξης. Κατόρθωσε να οργανώσει τους παίκτες και να ποδηγετήσει τους παράγοντες, κατόρθωσε να πείσει την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να κατασκευάσει γήπεδο για να προπονείται η Εθνική ομάδα. Η τακτική του «Δούρειου Ίππου» που ακολουθεί σε κάθε παιχνίδι μπορεί να μη αποδίδει το πιο θεαματικό ποδόσφαιρο, αποδίδει όμως καρπούς κι αυτό μετράει» σχολιάζουν οι Τάιμς.

    Η Γκάρντιαν παραθέτει έξη παράγοντες που διαμόρφωσαν την «τρελή» πορεία της Εθνικής Ελλάδος σε αυτή την ποδοσφαιρική διοργάνωση.

    1) Οτο Ρεχάγκελ

    2) Τακτική

    3)'Ατομικές επιδόσεις και συλλογικότητα

    4)'Απουσία άγχους

    5) Φρεσκάδα και ενθουσιασμός

    6) Το στοιχείο της έκπληξης

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ενδεκάδα με τους καλύτερους παίκτες αυτού του τουρνουά που δημοσιεύουν οι Φαινάνσιαλ Τάιμς εκπροσωπούνται τρείς έλληνες παίκτες: Γιωργός Σειταρίδης, Τραινός Δέλλας, Θεόδωρος Ζαγοράκης

    [21] ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ

    Αθήνα, 3 Ιουλίου 2004 (00:21 UTC+2)

    Τη Δευτέρα στις 20:30, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, θα πραγματοποιηθεί τελετή υποδοχής της Εθνικής μας Ομάδας Ποδοσφαίρου, που συμμετέχει στην τελική φάση του Euro 2004. Την τελετή οργανώνουν το υφυπουργείο Πολιτισμού, η γενική γραμματεία Αθλητισμού και ο Δήμος Αθηναίων. Ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, σχετικά με την εκδήλωση της Δευτέρας, έκανε την παρακάτω δήλωση: «Η Πολιτεία έχει εκτιμήσει την τεράστια προσπάθεια και τη μεγάλη επιτυχία των συντελεστών της εξαιρετικής πορείας της Εθνικής μας Ομάδας και πιστεύει ότι είναι λογικό να υπάρξει μία εκδήλωση υποδοχής των. »Καλούμε όλους τους Αθηναίους και όλους όσους από την υπόλοιπη Ελλάδα θέλουν να χαρούν μαζί με τα παιδιά μας και τον προπονητή τους, να βρεθούν στη μεγάλη εκδήλωση της Δευτέρας».

    [22] ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουλίου 2004 (00:21 UTC+2)

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος θα επιθεωρήσει τα εκτελούμενα

    έργα στην περιοχή του Καυτατζόλειου σταδίου την ερχόμενη Δευτέρα 5 Ιουλίου. Η

    επιθεώρηση θα αρχίσει στις 13:30 από το ύψος του κλειστού γηπέδου «Ιβανόφειο».

    Πρόκειται για έργα αναβάθμισης των πεζοδρομίων της οδού Αγίου Δημητρίου που

    πραγματοποιούνται ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Η επιθεώρηση των έργων θα

    [23] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΝΝΕΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ

    Ουάσιγκτον, 3 Ιουλίου 2004 (17:14 UTC+2)

    Προσφυγές κατά της κράτησης εννέα κρατουμένων στη αμερικανική στρατιωτική βάση Γκουαντανάμο στη Κούβα κατέθεσαν αμερικανοί νομικοί.

    Όπως μεταδίδει το BBC, πρόκειται για τις πρώτες προσφυγές που κατατίθενται σε αμερικανικό δικαστήριο μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, η οποία επιτρέπει στους 595 κρατούμενους του Γουαντάναμο να προσφύγουν σε αμερικανικά δικαστήρια. Στο κείμενο της προσφυγής αναφέρεται ότι η κράτηση των εν λόγω ατόμων είναι παράνομη και απαιτείται η άμεση αποφυλάκισή τους.

    Από τους εννέα κρατούμενους οι τρεις είναι Γάλλοι, δύο Βρετανοί, ένας Τούρκος, ένας Ιορδανός, ένας Ιρακινός και ένας Καναδός, ο Ομάρ Καντρ, ο οποίος ήταν μόλις 15 ετών όταν συνελήφθη στο Αφγανιστάν πριν από δύο χρόνια.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Συνταγματικών Δικαιωμάτων (CCR) που εκπροσωπεί 53 από τους 595 κρατούμενους του Γκουαντανάμο, στην αίτησή τους οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει υπερβεί την εξουσία που της παρέχει το σύνταγμα και ζητούν από το δικαστήριο να κηρύξει αυθαίρετη και παράνομη την παρατεινόμενη, έπ' αόριστον κράτηση των πελατών τους με βάση το αμερικανικό σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο.

    [24] ΠΡΟΣ ΝΕΑ ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 3 Ιουλίου 2004 (16:46 UTC+2)

    Αξιωματούχοι στο Αφγανιστάν εκτιμούν ότι είναι άκρως πιθανή μια νέα καθυστέρηση στη διεξαγωγή των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, που έχουν προγραμματιστεί για τον προσεχή Σεπτέμβριο, μεταδίδει το BBC.

    Ο Κοτμπουντίν Κάιμ, μέλος της Εκλογικής Επιτροπής της χώρας, δήλωσε ότι οι εκλογές θα έχουν διεξαχθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, ωστόσο, η επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο αναβολής της διαδικασίας για έξι μήνες. Οι δύο εκλογικές διαδικασίες είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τον Ιούνιο.

    Εκπρόσωπος της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στη χώρα, ο Χικμέτ Τσετίν, δήλωσε ότι όταν διεξαχθούν οι εκλογές, οι αρχές του Αφγανιστάν στα νότια της χώρας θα έχουν τη βοήθεια στρατιωτών υπό αμερικανική διοίκηση, ενώ στο βορρά οι νατοϊκές δυνάμεις θα συνδράμουν τις τοπικές πολιτοφυλακές στο έργο διατήρησης της τάξης.

    [25] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΑΝ ΣΤΟ ΣΟΥΔΑΝ

    Ναϊρόμπι, 3 Ιουλίου 2004 (16:41 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ , Κόφι Ανάν στην επαρχία Νταρφούρ, στο Σουδάν που απειλείται με τρομακτικών διαστάσεων ανθρωπιστική κρίση εξ αιτίας της δράσεις παρακρατικών ομάδων που πρόσκεινται στην κυβέρνηση του Χαρτούμ.

    Όπως μεταδίδει το BBC ο κ.Ανάν επισκέφθηκε στρατόπεδο προσφύγων στα σύνορα του Σουδάν με το Τσάντ απ όπου κάλεσε την κυβέρνηση του Σουδάν να αφοπλίσει, πάραυτα, τους παραστρατιωτικούς που έχουν αποδυθεί σε εκστρατεία εθνοκάθαρσης.

    Πάνω από 1 εκατομμύριο κάτοικοι του Νταρφούρ έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους τρομοκρατημένοι από την βία παραστρατιωτικών ομάδων.Οι αραβικές παραστρατιωτικές οργανώσεις κατηγορούνται για εθνική εκκαθάριση, ενώ η κατάσταση έχει θορυβήσει την διεθνή κοινότητα.

    Το υπουργείο Εξωτερικών του Σουδάν υποσχέθηκε να στείλει επιπλέον δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή για να εγγυηθεί την ασφάλεια των κατοίκων. Πριν την αναχώρηση του για το Νταρφούρ ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών είχε απειλήσει την κυβέρνηση στο Χαρτούμ με κυρώσεις στην περίπτωση που δεν λάβει, αμέσως, μέτρα κατά των παραστρατιωτικών.

    Παρόμοιες απειλές εκτόξευσε, νωρίτερα, και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος ζήτησε από τη Χαρτούμ να αντιμετωπίσει τις παραστρατιωτικές οργανώσεις, προειδοποιώντας ότι αλλιώς θα παρέμβει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των νεκρών στην περιοχή Νταρφούρ αν δεν ληφθούν μέτρα.

    Οι υπηρεσίες αρωγής δηλώνουν πως η κυβέρνηση καθιστά δύσκολο το έργο της διανομής τροφίμων και ιατρικών εφοδίων. Ο υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν, Μουσταφά Ισμαήλ, παραδέχτηκε πως υπάρχει, όπως είπε, πρόβλημα.

    Υπολογίζεται ότι 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τους τελευταίους 18 μήνες στο Νταρφούρ.

    [26] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ

    Ρώμη, 3 Ιουλίου 2004 (16:22 UTC+2)

    Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Τζούλιο Τρεμόντι, ώρες πριν την συζήτηση για τον αμφιλεγόμενο έκτακτο προϋπολογισμό, μεταδίδει το BBC.

    Μετά την παραίτηση του κ. Τρεμόντι, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει, προσωρινά, ο ίδιος το υπουργείο Οικονομικών.

    Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa ακυρώθηκε συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου στην οποία ήταν προγραμματισμένη συζήτηση επί του έκτακτου προϋπολογισμού.

    Ο έκτακτος προϋπολογισμός προβλέπει δραστικές περικοπές στα δημόσια έξοδα, έτσι ώστε να υπάρξει ευθυγράμμιση των οικονομικών δεικτών με αυτούς που προβλέπει το Συμφώνου Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής 'Ένωσης.

    Τα μέτρα που προβλέπονται από τον έκτακτο προυπολογισμό έχουν διχάσει την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.

    Ο αντιπρόεδρος Τζιανφράνκο Φίνι, ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Συμμαχίας, του κυριότερου εταίρου της Φορτσα Ιτάλια του Σιλβιο Μπερλουσκόνι, απειλεί με παραίτηση σε περίπτωση που εφαρμοσθούν τα έκτακτα οικονομικά μέτρα.

    [27] ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 3 Ιουλίου 2004 (00:21 UTC+2)

    Πτωτικά κινήθηκε η Wall Street στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Ο Dow Jones έκλεισε στις 10.282,83 μονάδες, με πτώση 51,33 μονάδων (0,50%) και ο Nasdaq διαμορφώθηκε στις 2.006,66 μονάδες, με απώλειες 8,89 μονάδων (0,44%).

    Ο S&P 500 έκλεισε στις 1.125,38 μονάδες, μειωμένος κατά 3,56 μονάδες (0,32%).

    [28] ΜΕ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΔΙΟ

    Λιτόχωρο, 3 Ιουλίου 2004 (00:21 UTC+2)

    Αυλαία για το 33ο Φεστιβάλ Ολύμπου, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι και τις 21 Αυγούστου, με πλούσιο μουσικό και θεατρικό πρόγραμμα, αλλά και με τη διοργάνωση μιας αρχαιολογικής ημερίδας. Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει ως εξής: ΙΟΥΛΙΟΣ - Σάββατο 3, στις 21.15: Αρχαίο θέατρο Διου - Συναυλία με τον Διονύση Σαββόπουλο Συμμετέχει ομάδα τραγουδιστών - χορευτών και 15μελής ορχήστα καταξιωμένων μουσικών - Σάββατο 10, στις 21.15: Αρχαίο θέατρο Διου «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης με τους: Τάσο Χαλκιά, Μάρθα Καραγιάννη, Ελένη Γερασιμίδου. Σκηνοθεσία: Νανά Νικολάου - Βασίλης Μυριανθόπουλος - Δευτέρα 12, στις 21.15: Αρχαίο Θέατρο Διου - Συναυλία με την Μαρινέλα - Σάββατο 17, στις 21.15: Αρχαίο Θέατρο Διου «Τρωάδες» του Ευριπίδη από το θέατρο «Διαδρομή» με τους: Αννα Βαγενά, Γιάννη Βούρο, Μπέγκυ Τρικαλιώτη, Τάνια Τρύπη, Δημήτρη Λιγνάδη. Σκηνοθεσία: Διαγώρας Χρονόπουλος - Πέμπτη 21, στις 21.15: Αρχαίο Θέατρο Διου «Πλούτος» του Αριστοφάνη από το θέατρο «Ευμοπολις», με τον Λάκη Λαζόπουλο. Συμμετέχουν Σταμ. Κραουνάκης και οι Σπείρα-Σπείρα. Σκηνοθεσία: Νίκος Μαστοράκης - Τρίτη 27, στις 21.15: Αρχαίο θέατρο Διου «Ιππολυτος» του Ευριπίδη, από το Εθνικό Θέατρο, με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Μπέττυ Βαλάση, Φιλαρέτη Κομνηνού, Χρήστο Πάρλα. Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαίδης - Τετάρτη 28, στις 21.15: Αρχαίο θέατρο Διου - Συναυλία με την Χάρις Αλεξίου. Συμμετέχει ο Παναγιώτης Φάμελος - Σάββατο 31, στις 21.15: Αρχαίο Θέατρο Διου «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, από το Εθνικό Θέατρο, με την Λύδια Κονιόρδου. Σκηνοθεσία: Κώστας Τσιάνος ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ - Παρασκευή 6, στις 21.00: Αγιονέρι, Αρχαιολογικός χώρος Διου «Οι αρχαιολόγοι μιλούν για την Πιερία». Παντερμαλής Δημ. Καθ.Αρχ. Α.Π.Θ. "Τα Ολύμπια της Μακεδονίας", Τζαφάλιας Αθανάσιος Εφορος Αρχαιοτήτων Λάρισας "Το Ιερό του Πυθίου Απόλλώνα στον Όλυμπο".- Σάββατο 7, στις 21.00: Αρχαίο Θέατρο Διου «Τραχίνιες» του Σοφοκλή, από το ΚΘΒΕ, με τους Ακύλα Καραζήση, Ανέζα Παπαδοπούλου. Σκηνοθεσία: Βίκτωρας Αρδρίττης. - Τετάρτη 11, στις 21.00: Αρχαίο Θέατρο Διου - Συναυλία με τους ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΙΝΑ Μαζί τους οι Λιζέτα Καλημέρη, Χρίστος Τσιαμούλης, Σοφία Παπάζογλου, Παναγιώτης Λαλέζας. - Σάββατο 21, στις 21.00: Αρχαίο Θέατρο Διου - Συναυλία με την Συμφωνική Ορχήστρα του NIS.

    [29] ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΗ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

    Βεροια, 3 Ιουλίου 2004 (00:21 UTC+2)

    Στο πλαίσιο της καλοκαιρινής του περιοδείας, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης θα βρίσκεται στο «Θέατρο Άλσους - Μελίνα Μερκούρη» στη Βέροια, τη Δευτέρα 5 και την Τρίτη 6 Ιουλίου. Ο καλλιτέχνης, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με τραγούδια τα οποία έχουν βάλει το δικό τους ηχόχρωμα στην ελληνική μουσική σκηνή, πλαισιωμένος από μια ομάδα μουσικών και δυο νέες ερμηνεύτριες, τη Δέσποινα Ολυμπίου και την Αθηνά Ρούτση. Τα τραγούδια που θα ακουστούν προέρχονται κυρίως από την προσωπική του δισκογραφία. Από το νέο του άλμπουμ «Ακατάλληλη Σκηνή», καθώς και από τους δίσκους «Κρυφό Φιλί», «Παράξενη Γιορτή» και «Μόνος Μου». Δεν θα λείψουν και διασκευές τραγουδιών σημαντικών ελλήνων και ξένων δημιουργών. Τον Μιχάλη Χατζηγιάννη πλαισιώνουν οι μουσικοί: Αποστολάκης Σόλων: ενορχήστρωση, πιάνο, keyboards Δρακόπουλος Τάκης: σαξόφωνο Καλαμάρας Βαγγέλης: τύμπανα Κελλάρης Χάρης: ηλεκτρικό και ακουστικό μπάσο Μπέλλος Δημήτρης: keybords programming Ρετίκας Γιώργος: ακουστική και κλασική κιθάρα Τουρκογιώργης Άκης: ηλεκτρική κιθάρα Επιμέλεια ήχου: Χρυσάνθου Χρήστος & Κυριακού Κυριάκος Επιμέλεια φωτισμών: Πόρρος Γιώργος

    [30] ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΩ ΠΟΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουλίου 2004 (00:21 UTC+2)

    Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων για το έτος 2004 το συμβούλιο του Γ΄ Δημοτικού Διαμερίσματος διοργανώνει μεθαύριο (Κυριακή) 4 Ιουλίου, στις 21:00,

    στην πλατεία Στ. Πολυδώρου στην Aνω Πόλη «Βραδιά παραδοσιακής μουσικής». Στην

    εκδήλωση θα λάβουν μέρος:

    - Η ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής «ΝΕΝΑΝΩ».

    - Οι τραγουδιστές Κυριακή Ιωάννου και Χρήστος Μπαρτσόπουλος.

    - Το χορευτικό συγκρότημα του Δήμου Πολίχνης.

    - Ο Σύλλογος Πυθιωτών Θεσσαλονίκης «Η ΣΕΛΗ»

    [31] ΤΟ ΘΕΡΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουλίου 2004 (00:21 UTC+2)

    Από την διεύθυνση της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε

    ότι η βιβλιοθήκη θα λειτουργεί από τις 6 Ιουλίου έως τις 27 Αυγούστου, τη

    Δευτέρα από τις 14:00 - 20:00 και την Τρίτη έως την Παρασκευή από τις 8:30 -14:

    00.

    [32] ΤΑ ΕΦΕΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουλίου 2004 (00:21 UTC+2)

    Το πλήρες πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ των «Δημητρίων» θα παρουσιαστεί στο ουζερί του Μύλου από τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Χάρη Αηδονόπουλο, την ερχόμενη Τετάρτη, 7 Ιουλίου στις 12:00. Η σύνταξη του προγράμματος του Φεστιβάλ των «Δημητρίων» ολοκληρώθηκε και τυπικά κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου όπου ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού ανέφερε τις τελευταίες αλλαγές σε χώρους παραστάσεων και εικαστικών εκδηλώσεων που αρχίζουν στις 31 Αυγούστου και ολοκληρώνονται στις 7 Νοεμβρίου. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα Φεστιβάλ διαρκείας δυο μηνών, μεστό από μεγάλες και ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

    Στο Φεστιβάλ των «Δημητρίων» ενσωματώνονται το Έθνο - Jazz Φεστιβάλ και ο Διεθνής Μήνας Χορού.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 3 July 2004 - 18:16:57 UTC