Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-06-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΝΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [02] "ΚΑΥΤΗ" Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [03] Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [04] ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ
  • [05] ΑΡΧΙΣΕ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ Ν/Σ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΚΑΙ
  • [06] ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΕΡΙ "ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ
  • [07] ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ
  • [08] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟ ΠΡΕΣΒΗ
  • [10] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΟΤΟΕ-ΤΡΑΠΕΖΩΝ
  • [11] ΚΡΥΦΑ ΧΡΕΗ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
  • [12] ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΕΣ 1,26% ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΧΑ
  • [13] ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • [14] ΜΕ ΤΟΝ ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΥΠΕΞ ΠΓΔΜ, ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΟΑΤΙΑΣ
  • [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΣΤΟΦ-ΝΑΝΟ
  • [16] ΝΑΣΤΑΣΕ: Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΔΥΟ ΑΚΟΜΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ
  • [17] ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΕΛΚ
  • [18] Ο Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΑΝ
  • [19] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΑΡΗ ΜΕ ΤΟΝ ΛΟΥΜΠΟΥΤΗ
  • [20] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΟΡΦΑΝΟΥ ΣΤΟ ΣΕΓΑΣ
  • [21] Ο Β. ΣΕΒΑΣΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΓΑΣ
  • [22] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟ ΤΙΜ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [23] ΝΤ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ
  • [24] ΑΧΕΡΝ: "ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ" ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
  • [25] ΜΠΟΥΣ: Ο ΣΑΝΤΑΜ ΕΙΧΕ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ
  • [26] ΡΟΥΑΝΤΑ: ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ ΣΕ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΑ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΣΕ
  • [27] ΗΠΑ: ΝΕΟΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΑΜΠΟΥ ΓΡΑΙΜΠ
  • [28] ΓΟΥΛΦΟΒΙΤΣ: ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΟΣΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ
  • [29] ΚΟΣΜΟΣΥΡΡΟΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "ΒΥΖΑΝΤΙΟ: ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ"
  • [30] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2004 ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ
  • [31] ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΜΘ ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ
  • [32] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΘΕΡΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΟΛΙΧΝΗΣ
  • [33] "ΤΟ ΜΑΤΣ" ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΒΕΡΟΙΑΣ

  • [01] ΕΝΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 17 Ιουνίου 2004 (10:02 UTC+2)

    Ένταση των επιθέσεων, αναμένουν οι ΗΠΑ, και κλιμάκωσή τους μέχρι τις 30 Ιουνίου οπότε και αναμένεται να γίνει η μετάβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς. Απόδειξη της αναμενόμενης κλιμάκωσης, αποτελεί η σημερινή έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου που σημειώθηκε στο κέντρο της Βαγδάτης, μπροστά στην είσοδο του κέντρου στρατολογίας του νεοσύστατου ιρακινού στρατού, από την οποία τουλάχιστον 30 άτομα σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 120 τραυματίστηκαν, συμφωνα με νοσοκομειακές πηγές. Την ίδια στιγμή, οι Ιρακινοί θεωρούν «κατακτητές» τους στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων, σύμφωνα με δημοσκόπηση

    Περισσότεροι από 9 στους 10 Ιρακινούς θεωρούν τους στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων ως «κατακτητές» και στη μεγάλη τους πλειοψηφία πιστεύουν ότι η χώρα τους θα είναι ασφαλέστερη αν αυτοί αποχωρήσουν, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε κατόπιν παραγγελίας της Προσωρινής Αρχής της συμμαχίας (CPA).

    Τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας δείχνουν ότι οι Ιρακινοί είναι δύσπιστοι απέναντι στους θεσμούς που θέσπισαν οι Αμερικανοί μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν. Μόλις το 11% των Ιρακινών δήλωσαν ότι εμπιστεύονται τη CPA, έναντι 47% τον περασμένο Νοέμβριο. Οι στρατιώτες της Συμμαχίας (στην πλειοψηφία τους Αμερικανοί), απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη μόλις του 10% των ερωτηθέντων, οι οποίοι, σε ποσοστό 92% τους χαρακτήρισαν «κατακτητές» . Ένα 3% τους θεωρεί «δυνάμεις διατήρησης της ειρήνης» και ένα 2% «απελευθερωτές» .

    Το 55% των Ιρακινών είπε ότι θα αισθανόταν περισσότερη ασφάλεια αν οι στρατιώτες αποχωρούσαν αμέσως, ενώ το 32% δηλώνει το αντίθετο. Όσον αφορά το πότε θα αποχωρήσουν τα στρατεύματα, το 41% θέλει αυτό να γίνει αμέσως ενώ το 45% ελπίζει ότι θα γίνει μετά την εκλογή κυβέρνησης.

    Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων (63%) πιστεύουν ότι η ανάληψη της εξουσίας από την προσωρινή κυβέρνηση, στις 30 Ιουνίου, θα βελτιώσει την κατάσταση ενώ το 15% ότι θα την χειροτερεύσει.

    Ως άμεσες προτεραιότητες για τη νέα κυβέρνηση οι Ιρακινοί θεωρούν την ασφάλεια (59%), την οικονομία (16%) και τα δίκτυα υποδομών (15%).

    Η δημοσκόπηση αυτή διενεργήθηκε σε δείγμα 1.097 ατόμων σε έξι μεγάλες πόλεις του Ιράκ και έχει ποσοστό λάθους συν/πλην 4,1%. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι το ποσοστό όσων αρνήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένο.

    [02] "ΚΑΥΤΗ" Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Βρυξέλλες, 17 Ιουνίου 2004 (10:07 UTC+2)

    Η εκλογή του διαδόχου του Ρομάνο Πρόντι στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ύπατου εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε., σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της συζήτησης του σχεδίου του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, θα βρεθούν στο επίκεντρο των διήμερων εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκινά από σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Μετά την ολοκλήρωση αργά χθες το βράδυ της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στην οποία συμμετείχε και ο πρωθυπουργός της χώρας Κώστας Καραμανλής, οι ηγέτες της Κεντροδεξιάς πολιτικής οικογένειας δεν κατέληξαν στο όνομα κάποιας προσωπικότητας που θα υποστηρίξουν για τη θέση του Ρομάνο Πρόντι.

    Η Βρετανία φέρεται αποφασισμένη να υποστηρίξει στη θέση του προέδρου της Κομισιόν την υποψηφιότητα του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν Πολ Ζουνκέρ, απορρίπτοντας αυτή του Βέλγου πρωθυπουργού Γκι Φερχόφσταντ.

    Όσον αφορά στη θέση του ύπατου εκπρόσωπου της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική η Ισπανία πρότεινε την παραμονή στην εν λόγω θέση του Χαβιέ Σολάνα.

    Σε περίπτωση πάντως που οι 25 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ηγέτες δεν καταλήξουν στα πρόσωπα, πιθανολογείται να συγκληθεί νέα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις αρχές Ιουλίου.

    Σε ό,τι αφορά το νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα οι 25 ηγέτες θα συνέλθουν στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής προκειμένου να συμφωνήσουν στις τελευταίες εκκρεμότητες, οι οποίες αφορούν στην αναφορά της χριστιανικής παράδοσης της Ευρώπης στο προοίμιο του Συντάγματος για την οποία ορισμένες χώρες διαφωνούν και στον ακριβή προσδιορισμό της ειδικής πλειοψηφίας για την ψηφοφορία στα συμβούλια υπουργών. Η πρόταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι να ισχύσει η πλειοψηφία (50+1) των χωρών που να εκπροσωπούν ταυτοχρόνως το 60% του πληθυσμού της Ένωσης.

    Περαιτέρω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα απασχολήσει η πορεία των μεγάλων θεμάτων της επικαιρότητας, όπως επί παραδείγματι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, το νέο τοπίο της διευρυμένης Ένωσης, τα οικονομικά μέτρα για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

    Επίσης η Σύνοδος Κορυφής θα προσδιορίσει τον αριθμό των ευρωβουλευτών ανά χώρα μέλος, καθώς και τη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    [03] Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Ουάσιγκτον, 17 Ιουνίου 2004 (10:35 UTC+2)

    Συνεχίζοντας το παγκόσμιο ταξίδι της η Ολυμπιακή Φλόγα έφτασε χθες στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Λος Άντζελες όπου πρώτος λαμπαδηδρόμος την παρέλαβε ο στάρ του Χόλλυγουντ, Συλβέστερ Σταλόουν, για να την παραδώσει σε σειρά 150 περίπου δημοφιλών και μη λαμπαδηδρόμων. Μεταξύ των διασημοτήτων που έτρεξαν με την Φλόγα ήταν η κωμικός Έλεν Ντητζένερις, ο στάρ του Χόλυγουντ, Τόμ Κρούζ, και οι Ολυμπιονίκες Τζάνετ Έβανς και Ράφερ Τζόνσον. Μετά το Λος Άντζελες η Ολυμπιακή Φλόγα θα μεταβεί σήμερα στο Σαιντ Λούις, αύριο θα πάει στην Ατλάντα και το Σάββατο θα καταλήξει στη Νέα Υόρκη για να περάσει την Κυριακή στο Μοντρεάλ του Καναδά.

    Με την ευκαιρία της άφιξης της Ολυμπιακής Φλόγας στις ΗΠΑ, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αμερική, κ. Γιώργος Σαββαΐδης δήλωσε στη «Φωνή της Αμερικής»: «Είναι μεγάλη μου η χαρά γιατί σήμερα η Φλόγα έφτασε στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στη πόλη του Λος Άντζελες, από την οποία θα αρχίσει την περιοδεία της σε 4 ολυμπιακές πόλεις των ΗΠΑ. Η Ολυμπιακή Φλόγα πραγματοποιεί μία περιοδεία, ένα ταξίδι, σε όλο τον κόσμο, που για πρώτη φορά, καλύπτει και χώρες και ηπείρους, όπου ουδέποτε στο παρελθόν έχει μεταβεί, συγκεκριμένα στην Αφρική και στην Λατινική Αμερική. Είναι ακριβώς ο προπομπός των Ολυμπιακών Αγώνων, και νομίζω η καλύτερη ευκαιρία ώστε το Ολυμπιακό πνεύμα να μεταδοθεί, όχι μόνο στο χώρο που θα τελεστούν οι αγώνες, τον Αύγουστο, στην Αθήνα, αλλά και παγκοσμίως. Η Ολυμπιακή Φλόγα συμβολίζει το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων, συμβολίζει τα ιδανικά της συναδέλφωσης , της ειρήνης και της διεθνούς αλληλοκατανόησης.

    Σε όλες τις πόλεις των ΗΠΑ, όπου θα διέλθει η Ολυμπιακή Φλόγα, με αρχή σήμερα το Λος Άντζελες, οργανώνονται μεγάλες τελετές και γιορτές για την υποδοχή της. Θα μετάσχει ένας σημαντικός αριθμός τοπικών αθλητών, αλλά και άλλοι παράγοντες, οι οποίοι είναι υποστηρικτές του διεθνούς ολυμπιακού κινήματος. Πιστεύω ότι με τη ευκαιρία αυτή θα μεταδώσουμε ακριβώς τα μηνύματα που θέλουμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ότι η Αθήνα είναι απόλυτα έτοιμη και προετοιμασμένη για να διεξαγάγει του καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες, που έχουν γίνει μέχρι τώρα.»

    [04] ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

    Αθήνα, 17 Ιουνίου 2004 (20:58 UTC+2)

    Εκτακτο δελτίο με πρόγνωση για ισχυρές βροχές και καταιγίδες από το βράδυ εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

    Οι βροχές αναμένονται στην Ηπειρο, τη Δυτική Στερεά, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία και θα επεκταθούν στην Ανατολική Πελοπόννησο

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ενημερωθεί και βρίσκονται σε ετοιμότητα.

    [05] ΑΡΧΙΣΕ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ Ν/Σ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Αθήνα, 17 Ιουνίου 2004 (20:52 UTC+2)

    Η ελευθερία των πολιτών και η ασφάλεια των ατομικών δικαιωμάτων είναι το δίπτυχο που διέπει το ν/σ για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και τον σαφή ορισμό της τρομοκρατίας.

    Αυτό τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αλέξανδρος Παπαληγούρας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής που άρχισε απόψε την επεξεργασία του σχετικού νομοσχεδίου.

    "Η αρχή ότι οι Έλληνες δικάζονται στην Ελλάδα έχει διασφαλιστεί κατά τρόπον ουσιαστικά απαράβατο, παρά το γεγονός ότι η λογική που διέπει την ομόφωνη απόφαση πλαίσιο των 15 κρατών -μελών της ΕΕ είναι ότι δεν γίνονται διακρίσεις ημεδαπών -αλλοδαπών", σημείωσε ο υπουργός ενώ διευκρίνισε μεταξύ άλλων ότι: Αποκλείεται η εκτέλεση του εντάλματος για πράξεις που τελέσθηκαν έστω εν μέρει στην Ελλάδα ενώ δεν εκτελείται αν η πράξη τελέσθηκε στο εξωτερικό και η Ελλάδα ασκήσει δίωξη.

    Ακόμα διέψευσε κατηγορηματικά όσους υποστηρίζουν ότι ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση ακόμα και υπόπτων ενώ τόνισε ότι δεν τιμωρείται η έκφραση ακραίου φρονήματος και δεν προβλέπεται η ιδιότητα του ατομικού τρομοκράτη.

    Στη συνέχεια αναφερόμενος σε ακραίες φοβικές και λαϊκίστικες προσεγγίσεις -όπως ο ίδιος τις χαρακτήρισε- του ν/σ, που μιλούν για ποινικοποίηση του συνδικαλισμού υπογράμμισε χαρακτηριστικά:

    "Όχι δεν θεωρούνται τρομοκρατικές πράξεις οι συμβολικές καταλήψεις κτιρίων, δρόμων και οι απεργίες σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας. Δεν βλέπουμε τον απεργό, τον διαδηλωτή ή τον καταληψία ως τρομοκράτη".

    Η αξιωματική αντιπολίτευση από την πλευρά της δια του εισηγητή της Γιώργου Παπαγεωργίου εξέφρασε την άποψη ότι επειδή τα ζητήματα που αφορούν το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και την τρομοκρατία είναι ουσιώδη και άπτονται των ατομικών δικαιωμάτων θα έπρεπε να κατατεθούν σε ξεχωριστά ν/σ.

    "Δεν απεμπολούμε το δικαίωμά μας να σταθούμε κριτικά στο ν/σ και να επισημάνουμε ότι έπρεπε να αναπτυχθεί ένας ουσιωδης διάλογος και περίσκεψη ώστε να γίνουν αποδεκτά και αντιληπτά στο κόσμο. Επιφυλασσόμαστε να ψηφίσουμε επί της αρχής στην Ολομέλεια" ανέφερε ο κ Παπαγεωργίου.

    Ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος τάχθηκε κατηγορηματικά εναντίον του ν/σ τονίζοντας μεταξύ άλλων: "Η περίοδος χάριτος που ήθελε να καλλιεργήσει η ΝΔ τελειώνει αυτή τη στιγμή με αυτό το ν/σ. Η κυβέρνηση δείχνει πλέον την πραγματική ιδεολογία της. Μαζί με το ΠΑΣΟΚ ετοίμασαν αυτό το έκτρωμα που καταστρατηγεί τα ατομικά δικαιώματα και εμείς το καταψηφίζουμε".

    Και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι το κόμμα του το καταψηφίζει διότι προωθεί την αναστολή και τον περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

    "Βρισκόμαστε σε ένα κλίμα τρομοκρατίας και τρομολαγνείας που τεχνιέντως καλλιεργούνται και προωθούνται ρυθμίσεις που προσβάλουν τη χώρα αλλά περιστέλλουν και τα ατομικά δικαιώματα"

    Νατάσα Θωμά

    [06] ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΕΡΙ "ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΥΛΑΚΗΣ"

    Αθήνα, 17 Ιουνίου 2004 (20:39 UTC+2)

    Ερώτηση για τα δημοσιεύματα του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δημιουργήσει «Ολυμπιακή φυλακή» κατέθεσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Σκουλάκης, Αθανάσιος Τσούρας, Εκτορας Νασιώκας, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Δημήτρης Λιντζέρης και Αρης Μουσιώνης.

    «Με έκπληξη και αγανάκτηση η κοινή γνώμη πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ ότι στα πλαίσια της «καθαρής πόλης» ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να δημιουργήσει την «Ολυμπιακή Φυλακή» στην πρώην Αμερικανική βάση στο Θριάσειο ως «αποθήκη» ανθρώπων που έτυχε να βρίσκονται στο κοινωνικό περιθώριο σήμερα», επισημαίνεται στην ερώτηση των βουλευτών που απευθύνεται στους υπουργούς Υγείας, Δημόσιας Τάξης, Παιδείας, Οικονομίας και Πολιτισμού.

    Οι βουλευτές κάνουν επίσης λόγο για απαξιωτικές δηλώσεις του υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Χρήστου Μαρκογιαννάκη για τους τοξικομανείς και για αντιφατικές και αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις των συναρμόδιων υπουργών.

    Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ρωτούν τους υπουργούς:

    -Τι περιλαμβάνει το σχέδιο δράσης

    -Αν είναι πολιτική της κυβέρνησης η γκετοποίηση των μεταναστών, των τοξικομανών και των αστέγων

    -Αν αλλάζει η εθνική πολιτική που αντιμετώπιζε τον χρήστη ναρκωτικών ως ασθενή και όχι ως εγκληματία.

    [07] ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΘΗΚΗ

    Βρυξέλλες, 17 Ιουνίου 2004 (20:35 UTC+2)

    Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα υπάρξει, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, συμφωνία για την Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ, εμφανίστηκε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Όπως ανέφερε, γίνεται προσπάθεια να υπάρξουν συμβιβασμοί και να καλυφθούν οι σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών που παρουσιάστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτή την εξέλιξη: «Πρέπει να σας πω ότι αυτό το θεωρώ θετικό γιατί θα ήταν ιδιαίτερα επιζήμιο για την υπόθεση της ΕΕ να έχουμε πάλι ναυάγιο στην υπόθεση της Συνθήκης του Συντάγματος», σημείωσε.

    Υπογράμμισε ότι οι βασικές απαιτήσεις της Ελλάδας ικανοποιούνται από το υφιστάμενο κείμενο της Συνταγματικής Συνθήκης και πρόσθεσε: «πάντως θεωρώ πολύ σημαντικότερο να έχουμε μεθαύριο το πρωί Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ, παρά οτιδήποτε άλλο».

    Σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα του Κρις Πάτεν για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία κατέληξε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το ΕΛΚ, ως ο νικητής των ευρωεκλογών και η ισχυρότερη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο έχει κάθε λόγο θα θέλει να έχει βαρύνοντα ρόλο στη διαδικασία και υποψήφιο ο οποίος να ανήκει στις τάξεις του. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν θα ήθελε να σχολιάσει συγκεκριμένα πρόσωπα πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να είναι ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης υποψήφιος για ένα ευρωπαϊκό αξίωμα, σημείωσε ότι, απ' ότι γνωρίζει, δεν έχει συζητηθεί. «Εάν ετίθετο αδιαμφισβήτητα θα είχα τελείως διαφορετικά κριτήρια. Γιατί ξέρετε ότι έχω πολύ έντονα ευρωπαϊκό πνεύμα, αλλά αν ετίθετο ζήτημα να υπάρχει Ελληνας υποψήφιος, βεβαίως, θα έπρεπε να αναθεωρήσω πολλές από τις απόψεις μου. Κατ' αρχήν θα σας έλεγα ότι θα ήμουν θετικός για λόγους τους οποίους νομίζω ότι αντιλαμβανόμαστε όλοι και προσυπογράφουμε όλοι», τόνισε.

    Για την ολιγόλεπτη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι δεν έγινε συζήτηση επί της ουσίας.

    Ανέφερε, τέλος, ότι η λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας είναι σωστή επιλογή γιατί επιτρέπει στους πολίτες της ΕΕ να απολαμβάνουν τις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    [08] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ

    Βρυξέλλες, 17 Ιουνίου 2004 (20:15 UTC+2)

    Το Σύνταγμα της Ευρώπης, η αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η ανεργία και η ασφάλεια, αλλά και η διαδοχή του Ρομάνο Πρόντι συζητήθηκαν στη συνεδρίασης των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

    «Το βασικό μήνυμα είναι ότι θα παλέψουμε, πρώτον, για μια Ευρώπη που πραγματικά διασφαλίζει την απασχόληση, την προστασία του πολίτη δεύτερον, για μια Ευρώπη όπου ο πολίτης θα έχει πια λόγο, θα μπορεί να αποφασίζει για τα όργανα μέσα από ένα νέο Σύνταγμα αλλά και πέρα από το Σύνταγμα το οποίο συζητείται και τρίτον, για μια Ευρώπη με ισχυρή φωνή κυρίως στην εξωτερική πολιτική. Είναι διαπίστωση ότι για μας αυτά είναι βασικά στοιχεία της ταυτότητάς μας και θα ενδυναμώσουμε τη συνεργασία με τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης πάνω σε αυτά τα θέματα», δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο κ. Παπανδρέου.

    Σε ό,τι αφορά την διαδοχή του Ρομάνο Πρόντι, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές έχουν «και τις περισσότερες και τις καλύτερες προτάσεις από πλευράς προσώπων και προσωπικοτήτων» και στη συνεδρίαση αναφέρθηκαν αρκετά ονόματα. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τον πρώτο λόγο έχει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που είναι η πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο.

    «Ομως αυτό δεν αποκλείει ότι, εάν υπάρξουν προβλήματα στη συζήτηση στο Συμβούλιο, μπορεί η σκυτάλη να έρθει στη Σοσιαλιστική Ομάδα. Βεβαίως θα έχουμε προτάσεις, αλλά έχουμε τονίσει ότι, όποιος και να είναι - είτε είναι από τη συντηρητική πλευρά είτε από τη σοσιαλιστική- θα πρέπει να είναι άτομο με συγκεκριμένα προσόντα, με κοινωνικό πρόσωπο, με διάθεση να συμβάλει στην Ευρώπη της απασχόλησης, της ανάπτυξης, της αλληλεγγύης και για μια Ευρώπη με ισχυρή φωνή διεθνώς».

    Ερωτηθείς αν πληροί τα κριτήρια μια ελληνική υποψηφιότητα υπογράμμισε: «Βεβαίως υπάρχουν και στην Ελλάδα πρόσωπα τα οποία θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι. Εν πάση περιπτώσει, επειδή έχει συζητηθεί πολλές φορές το όνομα του κ. Σημίτη είτε για τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής είτε για εκείνη του Προέδρου του Συμβουλίου - το νέο αυτό θεσμό που δημιουργείται εφόσον βεβαίως ψηφισθεί και επικυρωθεί το Σύνταγμα - είμαι σίγουρος ότι είναι μια προσωπικότητα που θα ήταν αποδεκτή στην Ε.Ε.».

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟ ΠΡΕΣΒΗ

    Αθήνα, 17 Ιουνίου 2004 (20:28 UTC+2)

    Οι δυνατότητες διεύρυνσης της συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας στους τομείς της Γεωργίας και των Τροφίμων και η αναθεωρημένη αγροτική πολιτική, εξετάστηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σάββα Τσιτουρίδη με τον γερμανό πρέσβη στην Ελλάδα Dr Albert Spiegel.

    Ο κ.Τσιτουρίδης χαρακτήρισε πολύ ουσιαστική και χρήσιμη τη συνάντηση σημειώνοντας ότι «συζητήσαμε για τη νέα αγροτική, για τις δυνατότητες που έχουμε από κοινού να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των καιρών και για θέματα που αφορούν την ευζωία των ζώων, την προστασία τους, θέματα που είναι κοινού ενδιαφέροντος».

    Από την πλευρά του ο γερμανός πρέσβης τόνισε ότι υπάρχουν πάρα πολλές δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας- Γερμανίας τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τα αγροτικά προϊόντα, την επεξεργασία αγροτικών προϊόντων και τροφίμων και την προώθηση αγροτικών προϊόντων.

    «Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά της Γερμανίας για την επιμέλεια και την προστασία των ζώων. Είναι γνωστή και μεγάλη η αγάπη των Γερμανών για τα αδέσποτα ζώα και διερευνήσαμε σχετικές δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας των δύο χωρών. Θα ήταν πραγματικά κρίμα να πάει χαμένη μία τέτοια ευκαιρία», είπε.

    [10] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΟΤΟΕ-ΤΡΑΠΕΖΩΝ

    Αθήνα, 17 Ιουνίου 2004 (20:25 UTC+2)

    Την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ), και τους εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), για την υπογραφή της νέας διετούς σύμβασης εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων που δίνει αυξήσεις 6% για το 2004 και 5,85% για το 2005, ανακοίνωσε ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Πάνος Παναγιωτόπουλος, υπό την εποπτεία του οποίου διεξήχθησαν οι πολύωρες διαπραγματεύσεις. Η συμφωνία για τη σύμβαση εξετάζεται αυτή τη στιγμή στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Σύμφωνα με τον κ.Παναγιωτόπουλο η συμφωνία που επετεύχθη θα οδηγήσει στην υπογραφή της νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης για το χώρο των Τραπεζών, «μιας σύμβασης που θεωρείται πάρα πολύ σημαντική για την εργασιακή ειρήνη στο χώρο, για την ομαλή λειτουργία του χώρου, ενός χώρου τόσο κρίσιμου και στρατηγικού για την ελληνική οικονομία, αλλά ταυτόχρονα και για την προάσπιση της αγοραστικής δύναμης και του εισοδήματος των εργαζομένων στο χώρο των Τραπεζών, που είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός και ιδιαίτερα αυτών που εισέρχονται στον εργασιακό αυτό χώρο και όχι μόνο».

    Προσέθεσε δε ότι για την Κυβέρνηση η επίτευξη αυτής της συμφωνίας είναι, ένας πολύ σημαντικός σταθμός, στο μέτρο που η χώρα βρίσκεται μπροστά στην πρόκληση της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Εκ μέρους της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών ο διαπραγματευτής Θ. Πανταλάκης επισήμανε ότι η συμφωνία είναι πολύ σημαντική και ευνοϊκή για τους εργαζόμενους στο χώρο των Τραπεζών. «Οι αυξήσεις οι οποίες κατανέμονται σε έναν ρυθμό αυξητικό στα βασικά κατώτατα κλιμάκια εις τρόπον ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η αγοραστική δύναμη των εισερχόμενων ή των νεότερων υπαλλήλων των Τραπεζών, φθάνουν μέχρι και 8,35% για τον πρώτο χρόνο», είπε.

    Προσέθεσε δε ότι υπάρχει μέριμνα ώστε και οι παλαιότεροι και με περισσότερα χρόνια υπηρεσία στις Τράπεζες, να τύχουν και αυτοί σημαντικών αυξήσεων που θα καλύπτουν και τον πληθωρισμό αλλά και την παραγωγικότητα και τις προσδοκίες αυξήσεως του εισοδήματος στο χώρο των Τραπεζών.

    Οι αυξήσεις δίνονται σε τέσσερις περιόδους: Αυξήσεις που κλιμακώνονται από 1/1 για το 2004, από 1/7/2004, 1/1/2005 και 1/9/2005. "Οι αυξήσεις αυτές μεσοσταθμικά υπερβαίνουν τις αυξήσεις της ΓΣΕΕ και βεβαίως πέραν των αυξήσεων αυτών θα ήθελα να σημειώσω κι ένα άλλο κύριο θέμα που ήταν στις διαπραγματεύσεις, το θέμα της μεταβολής των επιτοκίων. Ουσιαστικά ενοποιούνται οι δύο ζώνες στεγαστικών δανείων που έχουμε για τους υπαλλήλους και τα επιτόκια από 4% που ήταν στην α' ζώνη γίνονται 3% όπως ήταν στην β' ζώνη χορήγησης στεγαστικών δανείων", ανέφερε ο κ.Πανταλάκης.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δημήτρης Τσουκαλάς χαρακτήρισε ικανοποιητική τη σύμβαση επισημαίνοντας ότι εξασφαλίζει τον πληθωρισμό και μέρος της αύξησης παραγωγικότητας και "δίνει ώθηση στο μισθό των νέων συναδέλφων", ενώ σημείωσε ότι "δεν κατορθώσαμε, να πετύχουμε αυξήσεις (πάνω από το 1,75) στα επιδόματα πολυετίας".

    Ο κ.Τσουκαλάς χαρακτήρισε σημαντικό βήμα ότι μειώνεται το επιτόκιο από 4% σε 3% για τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, που «αυτό σημαίνει για τον κάθε συνάδελφο που έχει πάρει δάνειο, μια ουσιαστική μηνιαία ελάφρυνση που μπορεί να έχει από το εισόδημά του»

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΤΟΕ η σύμβαση θα παρέχει αυξήσεις 5,95% έως 6% για το 2004 και 5,85% έως 5,88% μεσοσταθμικά για το 2005. Όσον αφορά τα κατώτερα κλιμάκια, αυτά από 683 ευρώ διαμορφώνονται σήμερα στα 725 ευρώ, από 1.7.2004 στα 740 ευρώ, από 1.1.2005 στα 762 ευρώ και από 1.9.2005 στα 784 ευρώ. Στο τέλος της διετίας ο κατώτερος μισθός, από 683 ευρώ που ήταν, θα φτάσει στα 784 ευρώ, επιτυγχάνοντας μια σημαντική αύξηση, είπε ο κ.Τσουκαλάς, ο οποίος εκτίμησε τέλος ότι το Γενικό Συμβούλιο θα επικυρώσει τη συμφωνία.

    [11] ΚΡΥΦΑ ΧΡΕΗ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

    Αθήνα, 17 Ιουνίου 2004 (17:07 UTC+2)

    Χρέη που δεν έχουν καταγραφεί στο συνολικό δημόσιο χρέος της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Π. Δούκας.

    Όπως είπε ο υφυπουργός, σημαντικές υπερβάσεις στο υπάρχον χρέος έχουν δημιουργηθεί από τη συστηματική πολιτική του παρελθόντος να μετατίθενται τα δανειακά βάρη για αργότερα, αλλά και από τα οφειλόμενα από το Δημόσιο και μη-καταχωρημένα ποσά σε προηγούμενους προϋπολογισμούς. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι προηγούμενες «χρήσεις» του Δημοσίου να εμφανίζονται εξωραϊσμένες (πολύ καλύτερες από την πραγματικότητα), αλλά τα χρέη, οι υποχρεώσεις, και οι δανειακές ανάγκες του δημοσίου σήμερα να είναι αυξημένες.

    Οι σημαντικότερες μέχρι στιγμής εκκρεμότητες είναι οι εξής:

    Την περίοδο 1995-2000 έληγαν δαπάνες τόκων που αθροιστικά έφταναν το ύψους των 6,8 δις. (με σημερινό υπόλοιπο 5,2 δις.) Αντί πληρωμής έγιναν ρυθμίσεις με στόχο την αποφυγή πληρωμής των τόκων που έληγαν και την μετακύλιση τους σε μεταγενέστερη περίοδο. Οι λήξεις των νέων τίτλων που δημιουργήθηκαν αρχίζουν κυρίως από εφέτος (1,4 δις) και συνεχίζουν τα αμέσως επόμενα χρόνια.

    Οφειλές των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού. Σωρευτικά, την τελευταία τριετία το ποσό αυτό έχει ανέλθει σε περίπου 2 δις. Οι οφειλές αυτές είναι γνωστές, όμως ακόμα δεν έχουν ενταχθεί στο χρέος αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πλήρους εξακρίβωσής τους και η αναγνώρισή τους με νόμο ως υποχρέωση του δημοσίου.

    Τα τελευταία χρόνια η ΑΤΕ έχει προβεί σε πληρωμές προς αγρότες, συνεταιρισμούς, κλπ. Ορισμένα από αυτά τα ποσά εκκρεμούν ως υποχρεώσεις του Δημοσίου προς την ΑΤΕ, είτε με νόμους, ή προέρχονται από καταπτώσεις εγγυήσεων. Πολλές από τις καταβολές αφορούν χρηματοδοτήσεις προς τους αγρότες Εκτιμάται ότι το σύνολο των υποχρεώσεων αυτών υπερβαίνει τα 700 εκατ.

    Δεν έχουν καταγραφεί ως υποχρεώσεις του Δημοσίου, υποχρεώσεις προς τους ΟΤΑ και ασφαλιστικά ταμεία που υπερβαίνουν το 1 δις.

    Σημειώνεται ότι τα εγγυημένα από το Δημόσιο δάνεια υπερβαίνουν τα 11 δις ευρώ.

    [12] ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΕΣ 1,26% ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 17 Ιουνίου 2004 (16:37 UTC+2)

    Στο «κόκκινο» και μάλιστα με σημαντικές απώλειες, της τάξης του 1,26%, έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών της Σοφοκλέους, εξαιτίας των ισχυρών πιέσεων που εκδηλώθηκαν σε blue chips όπως η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ, αλλά και των ρευστοποιήσεων σε σχεδόν όλους τους κλάδους.

    Συγκεκριμένα, ο δείκτης έκλεισε στις 2.376,08 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά μεταξύ των 2.372,06 και των 2.404,18. Ισχνός παρέμεινε και σήμερα ο τζίρος, που δεν ξεπέρασε τα 96,5 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 13,49 εκατ. αφορούσαν σε πακέτα), ενώ από το σύνολο των υπό διαπραγμάτευση μετοχών, μόλις οι 43 ενισχύθηκαν, έναντι 250 πτωτικών και 93 αμετάβλητων.

    Πτώση σημείωσαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE. Κατά 1,20% υποχώρησε ο ASE-20 των επιλεγμένων blue chips, έναντι απωλειών της τάξης του 0,94% και 1,42% αντίστοιχα, για τον MID-40 της μέσης κεφαλαιοποίησης και τον SMALL CAP-80 της μικρής. Πτώση σε ποσοστό 1,18% σημείωσε ο FTSE/ASE-140.

    Την κατιούσα ακολούθησαν οι 18 από τους 19 επιμέρους δείκτες, με μοναδική εξαίρεση εκείνον της πληροφορικής, που έδειξε «χαρακτήρα» και έκλεισε οριακά ενισχυσμένος (0,07%). Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση σημείωσαν κατά σειρά οι δείκτες της κλωστοϋφαντουργίας (-3,64%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (-2,93%), των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων (-2,69%), της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (-2,16%), των ασφαλειών (-2,10%) και των βασικών μετάλλων (-2,03%).

    Με απώλειες έκλεισαν και οι δείκτες των τηλεπικοινωνιών (-1,25%) και των τραπεζών (-0,85%). Στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο, κατά 1,69% και 0,46% αντίστοιχα, υποχώρησαν οι μετοχές του ΟΤΕ και της COSMOTE, ενώ ΛΑΝ-ΝΕΤ και FORTHNET απώλεσαν 4,61% η πρώτη και 2,07% η δεύτερη.

    Η σημερινή τακτική γενική συνέλευση του ΟΤΕ τροφοδότησε την αγορά με αρκετές ειδήσεις, καθώς ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Παναγής Βουρλούμης, εμφανίστηκε χειμαρρώδης: «Δεν θα συμβούλευα το ελληνικό δημόσιο να μειώσει τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ με τη μετοχή να βρίσκεται στα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Θα έλεγα να μας δώσει ένα χρονικό περιθώριο της τάξης των δύο ετών, προκειμένου να βελτιώσουμε την εταιρία», τόνισε μετά τη συνέλευση ο κ.Βουρλούμης.

    Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνέλευσης, απέκλεισε το ενδεχόμενο να πωληθούν οι δύο θυγατρικές κινητής τηλεφωνίας του ΟΤΕ σε Βουλγαρία και Σκόπια στην Cosmote, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν τίθεται θέμα απορρόφησης της Cosmote». Ο ίδιος άφησε, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο απορρόφησης ή και κλεισίματος άλλων θυγατρικών.

    Εξάλλου, σε ό, τι αφορά τη σημερινή ειδησεογραφία γύρω από τον ΟΤΕ, αξίζει να αναφερθεί ότι ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών άσκησε ποινική δίωξη για απιστία σε βάρος του πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας, Λευτέρη Αντωνακόπουλου.

    Στις τράπεζες, επικεφαλής της πτώσης τέθηκε ο τίτλος της ALPHA BANK, που απώλεσε 1,23%, ενώ με σημαντικές απώλειες έκλεισαν επίσης η EFG EUROBANK.(-1,11%) και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ (-1,71%). Αμυντική συμπεριφορά επέδειξε μέχρι τέλους η ΕΘΝΙΚΗ, συγκρατώντας την πτώση της στο 0,21%, ενώ η ΕΜΠΟΡΙΚΗ υποχώρησε κατά 0,35%.

    Σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 3,29% έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση η μετοχή της ΔΕΗ, πτώση που συσχετίστηκε από τους αναλυτές με την επίπτωση που μπορεί να έχει στα έσοδα της εταιρίας το χτεσινό αίτημα του Γ.Αλογοσκούφη για «πάγωμα» των τιμολογίων. Τέλος, κατά 1,29% υποχώρησε ο τίτλος του ΟΠΑΠ, μετά την επιβεβαίωση των φημών ότι ματαιώθηκε ο προγραμματισμένος για σήμερα διαγωνισμός-μαμούθ, ύψους 120 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια τερματικών από τον Οργανισμό.

    Γενικά, η σημερινή συνεδρίαση παρουσίασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι εξελίχθηκε με «φόντο» τις δηλώσεις των νέων διοικήσεων αρκετών μεγάλων εισηγμένων (πχ., ΟΤΕ, Αττικής), αλλά και την ομιλία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών στη Βουλή (που περιείχε κάποια όχι και τόσο ενθαρρυντικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας).

    Πάντως, με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένεται από τους παράγοντες της αγοράς η αυριανή συνεδρίαση, αφενός μεν επειδή στο χρηματιστήριο παραγώγων λήγουν τα συμβόλαια επί δεικτών μετοχών, αφετέρου δε διότι ο τίτλος του ΟΤΕ θα διαπραγματεύεται από αύριο χωρίς το μέρισμα της χρήσης 2003._

    [13] ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

    Αθήνα, 17 Ιουνίου 2004 (15:57 UTC+2)

    Tις προτεραιότητές του για την περαιτέρω ανάπτυξη της Τράπεζας Αττικής παρουσίασε σήμερα Πέμπτη ο νέος πρόεδρος, Αναστάσιος Κουμπλής, παραλαμβάνοντας τη "σκυτάλη" από τον προκάτοχό του, Κωνσταντίνο Σταμούλη, στη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων.

    Ο κ.Κουμπλής, που σημειωτέον είναι πρόεδρος και του ΤΣΜΕΔΕ, τόνισε -μεταξύ άλλων- ότι η Τράπεζα Αττικής θα προχωρήσει στη δημιουργία μίας ή δυο εταιριών real estate, στην ανάπτυξη του δικτύου των καταστημάτων, στην εντατικοποίηση των συνεργασιών με το ΤΣΜΕΔΕ και το ΤΣΑΥ, στην προσέλκυση νέας πελατείας, στη μείωση του αναλογικού κόστους και στη διείσδυση στην τραπεζική Διαδκτύου.

    Ο ίδιος επεσήμανε ότι θα εξετασθεί και ενδεχόμενο πρόβλημα επικάλυψης αρμοδιοτήτων μεταξύ θυγατρικών εταιριών της Αττικής. Επίσης, η νέα διοίκηση θα επιδιώξει να ενισχύσει τα κεφάλαιά της, και για το λόγο αυτό εγκρίθηκε η σύναψη ομολογιακών δανείων.

    ΜΕΡΙΣΜΑ 0,10 ΕΥΡΩ

    Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε στη γενική συνέλευση των μετόχων, η τράπεζα θα διανείμει μέρισμα 0,10 ευρώ ανά μετοχή από τα κέρδη της χρήσης 2003. Η καταβολή του μερίσματος θα ξεκινήσει από τις 19 Ιουλίου, ενώ δικαιούχοι της είσπραξής του είναι όσοι θα κατέχουν μετοχές της τράπεζας μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης στη Σοφοκλέους.

    Από την πλευρά του, κατά την ομιλία του προς τους μετόχους, ο απερχόμενος πρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, Κωνσταντίνος Σταμούλης, αναφέρθηκε στα σημαντικά αποτελέσματα και στην αύξηση των μεγεθών της τράπεζας κατά τη χρήση του 2003, στην αύξηση του μεριδίου αγοράς, καθώς και στη συνέχιση της δυναμικής πορείας της το 2004.

    Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Αττικής έχει μέλλον και προοπτικές και ευχήθηκε στη νέα διοίκησή της να πιστέψει στις δυνατότητες της Τράπεζας και του Ομίλου της, να συνεχίσει την πορεία ανάπτυξης και να πετύχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Σημειώνεται ότι τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας ανέλαβε ο Τ. Κολλίντζας._

    [14] ΜΕ ΤΟΝ ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΥΠΕΞ ΠΓΔΜ, ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΟΑΤΙΑΣ

    Βρυξέλλες, 17 Ιουνίου 2004 (19:10 UTC+2)

    Με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιάαπ ντε Χοπ Σέφερ συναντήθηκαν, στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ιλίνκα Μίτρεβα, της Αλβανίας, Καστριότ Ισλάμι και της Κροατίας Μιομίρ Ζούζουλ.

    Οι υπουργοί επέδωσαν έγγραφο οποίο τονίζεται ότι οι τρεις χώρες μέλη του Χάρτη της Αδριατικής θα πρέπει να θεωρηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Κωνσταντινούπολης ως σοβαροί υποψήφιοι για ένταξη στη Συμμαχία.

    Η ένταξη, όπως υπογραμμίζεται στο έγγραφο, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι το 2007.

    [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΣΤΟΦ-ΝΑΝΟ

    Σκόπια, 17 Ιουνίου 2004 (19:07 UTC+2)

    Η ΠΓΔΜ και η Αλβανία συνεργάζονται με επιτυχία για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη ένταξή τους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

    Αυτό τονίστηκε στις συνομιλίες που είχαν σήμερα στα Σκόπια, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Χάρι Κόστοφ και ο Αλβανός ομόλογός του Φάτος Νάνο.

    Μετά τις συνομιλίες υπέγραψαν μνημόνιο για συνεργασία που αποσκοπεί στην επιτυχή ένταξη στην ΕΕ.

    Ο κ. Κόστοφ δήλωσε ότι έχει μεγάλη σημασία η συνεργασία στα πλαίσια του Χάρτη της Αδριατικής και ότι αναμένουν οι δύο χώρες στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξή τους στη Συμμαχία.

    Ο κ. Νάνο υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι οι σχέσεις ΠΓΔΜ-Αλβανίας αποτελούν παράδειγμα για όλες τις χώρες της περιοχής.

    Τον Αλβανό πρωθυπουργό αναμένεται να δεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και ο πρόεδρος της Βουλής, Λιούπτσο Γιορντάνοφσκι.

    [16] ΝΑΣΤΑΣΕ: Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΔΥΟ ΑΚΟΜΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ

    Βρυξέλες, 17 Ιουνίου 2004 (18:55 UTC+2)

    Η Ρουμανία ενδέχεται να ολοκληρώσει πριν τα τέλη Ιουνίου δύο ακόμη κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλες ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Αντριαν Ναστάσε. Πρόκειται για τα κεφάλαια της Ενέργειας και της Ελεύθερης Διακίνησης Υπηρεσιών.

    Σε περίπτωση που επιτευχθεί αυτός ο στόχος μένουν ανοικτά ακόμη πέντε κεφάλαια για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εντός του 2004. Η Ρουμανία επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ το 2007 μαζί με τη Βουλγαρία που ολοκλήρωσε ήδη την Τρίτη τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις.

    Ο κ. Ναστάσε τόνισε ότι υπάρχουν εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ένταξη της Ρουμανίας στην ΕΕ αλλά αυτά δεν πρέπει να σκιάσουν την πρόοδο που ήδη έχει σημειωθεί.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΕΛΚ

    Βρυξέλλες, 17 Ιουνίου 2004 (18:37 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε σήμερα ότι για να διατηρηθεί ανοικτός ο δρόμος για λύση, οποιοδήποτε είδος αναγνώρισης του ψευδοκράτους ή ντε φάκτο διαίρεση του νησιού θα πρέπει αυστηρά να αποφευχθεί.

    Σε ομιλία του στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στις Βρυξέλλες, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την άποψη ότι το κόμμα του μπορεί να προσβλέπει στην σταθερή δέσμευση του ΕΛΚ προς τον στόχο αυτό.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] Ο Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΑΝ

    Λευκωσία, 17 Ιουνίου 2004 (18:33 UTC+2)

    Η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών εφόσον μέσα από την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας αφήνει ανοικτό παράθυρο για ανάληψη νέων πρωτοβουλιών στο Κυπριακό θα πρέπει να είναι δημιουργική δήλωσε ο Προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας σχολιάζοντας την απαντητική προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Πρόσθεσε ότι η Γραμματεία του ΟΗΕ «δεν θα πρέπει να είναι άτεγκτη».

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΑΡΗ ΜΕ ΤΟΝ ΛΟΥΜΠΟΥΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουνίου 2004 (19:54 UTC+2)

    Τέλος καλό, όλα καλά για τον Αρη στο θέμα Λουμπούτη. Ο ποδοσφαιριστής συμφώνησε με τη διοίκηση των κιτρίνων για τα οφειλόμενα και τις συναλλαγματικές του Σωτήρη Καραμπέρη, να πάρει το 40% των οφειλομένων και επιταγές τον ερχόμενο Αύγουστο.

    [20] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΟΡΦΑΝΟΥ ΣΤΟ ΣΕΓΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουνίου 2004 (19:45 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, σχετικά με τη σημερινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΣΕΓΑΣ Βασίλη Σεβαστή, τόνισε: «Με την επιστροφή μου στην Αθήνα θα συναντηθώ με την ηγεσία του ΣΕΓΑΣ. Θα δούμε όλα τα θέματα, που προκύπτουν από τη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε ο πρόεδρός του. Θα ήθελα όμως να πω ότι επέλεξαν λάθος ώρα για τις διαμαρτυρίες τους, με την Πολιτική Αθλητική Ηγεσία απούσα στο εξωτερικό, και μάλιστα όταν, λίγες μέρες πριν, ήμασταν μαζί, στο ξεκίνημα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, στο ΟΑΚΑ».

    [21] Ο Β. ΣΕΒΑΣΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΓΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουνίου 2004 (19:25 UTC+2)

    Το καμπανάκι κινδύνου για την επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων του ελληνικού κλασσικού αθλητισμού έκρουσε σήμερα στην αθλητική και πολιτική ηγεσία ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    «Θέλω κατ΄ αρχάς να ξεκαθαρίσω ότι εγώ προσωπικά και ο ΣΕΓΑΣ δεν έχουμε κάτι εναντίον του υφυπουργού και του ΓΓΑ. Ισα- ίσα που η συνεργασία μας μέχρι τώρα ήταν άριστη. Αυτό όμως είναι ένα άλλο γεγονός και άλλο η χθεσινή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδίας, βλέποντας ότι υπάρχουν κεφαλαιώδη ζητήματα που έπρεπε να χτυπήσουμε καμπανάκι», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ στο ξεκίνημα της ομιλίας του θέλοντας να επισημάνει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί για την ομοσπονδία και την απόφαση του ΔΣ να ανασταλούν άμεσα οι προετοιμασίες των αθλητών εντός και εκτός Ελλάδας, καθώς και κάθε απόφαση ή ενέργεια που έχει οποιοδήποτε κόστος, γιατί αδυνατεί κάτω από αυτές τις συνθήκες να το αντιμετωπίσει.

    Ο κ. Σεβαστής ξεκαθάρισε ότι θα ζητήσει συνάντηση με την επιστροφή της αθλητικής ηγεσίας από την Πορτογαλία, προκειμένου να υπάρξουν άμεσα λύσεις, και όπως χαρακτηριστικά είπε: «Πιστεύω ότι θα είναι θετικές για τον ΣΕΓΑΣ. Πάντως θέλω να επισημάνω και πάλι ότι για τα συσσωρευμένα προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού δεν ευθύνεται η σημερινή πολιτική ηγεσία, οφείλει όμως να δώσει άμεσα λύσεις και μάλιστα θετικές. Το κράτος έχει συνέχεια».

    Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ επεσήμανε -τέλος- ότι τα σωματεία σε όλη τη χώρα «κλείνουν», αφού έχουν τρία χρόνια να πάρουν επιχορηγήσεις, ενώ μετά το περιθώριο των 10-15 ημερών που έχει η ομοσπονδία να δοθεί λύση στα προβλήματά της, θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο για να πάρει τις τελικές αποφάσεις του.

    [22] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟ ΤΙΜ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουνίου 2004 (18:16 UTC+2)

    Παρουσιάστηκε σήμερα το τεχνικό τιμ που θα αναλάβει την προετοιμασία και τα της παρουσίας του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος μπάσκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο πάνελ κατά τη διάρκεια της παρουσίασης βρέθηκαν οι Παναγιώτης Γιαννάκης (χεντ κόουτς), Λευτέρης Κακιούσης (βοηθός), Γιώργος Βασιλακόπουλος (πρόεδρος της FIBA Europe), Γιάννης Ιωαννίδης (τεχνικός σύμβουλος) και Ανδρέας Μιαούλης (πρόεδρος της ΕΟΚ).

    Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος επισήμανε μεταξύ άλλων πως «αυτό το τιμ δεν είναι νέο, είναι μια συνέχεια. Ο Ιωαννίδης συνεχίζει να έχει τη γενική εποπτεία. Ούτε ο Γιαννάκης είναι νέος και ο Κακιούσης έχει συνδέσει το όνομά του κυρίως με την ανάδειξη νέων παικτών που αποτελούν το οξυγόνο».

    Ο Γιάννης Ιωαννίδης ανέλυσε το ιστορικό της συγκρότησης του συγκεκριμένου τιμ, εξηγώντας πως «όταν ο πρόεδρός μου είπε συνεχίζουμε του πρότεινα για το καλό της ομάδας το σχήμα Γιαννάκης ως επικεφαλής, ελέω του ειδικού βάρους που έχει το όνομά του-, Πεδουλάκης και Κακιούσης. Να σημειωθεί πως δεν είχαμε σχέσεις με τον Γιαννάκη. Η εθνική δεν είναι θέμα φιλικό, αλλά αξιοκρατικό», ενώ διευκρίνισε πως η απουσία του Πεδουλάκη οφείλεται στο ότι «προφανώς δεν του άρεσε το μετέπειτα σχήμα. Πάντως αν πάμε ενωμένοι και χωρίς άγχος μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Το βασικό είναι να γίνεται η υπέρβαση. Όταν νικούν είναι Θεοί και όταν χάνουν τους παίρνουμε τα κεφάλια. Ο Γιαννάκης θα κάνει τις επιλογές μαζί με την Κακιούση. Αν θέλει να κάνει κάτι από αυτά που του λέω έχει καλώς. Εγώ δεν επιβάλω τίποτα σε κανέναν».

    Ο Παναγιώτης Γιαννάκης, με τη σειρά του θέλησε να ξεκινήσει τις δηλώσεις του με το «ό,τι και να πω είναι λίγο για την ευκαιρία που μου δίνεται να βοηθήσω ενεργητικά την Εθνική. Ολοι πρέπει να είμαστε στρατιώτες: αθλητές, προπονητές, δημοσιογράφοι, φίλαθλοι. Η πρόταση ήταν ιδιαίτερη τιμή. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να ανταποκριθώ. Ξέρουμε πως είναι δύσκολο, αλλά με δουλειά οι παίκτες μπορούν να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους και να κάνουν υπερήφανους τους Ελληνες. Ξέρουμε που βρισκόμαστε, ότι γίνεται προσπάθεια να επανέλθει η εθνική. Υπάρχει διάθεση και ταλέντο. Πρέπει να αποκτήσουμε και αυτοπεποίθηση. Την υπέρβαση την έχουμε κάνει στο παρελθόν. Μόνο αν είμαστε όλοι δίπλα στην εθνική μπορεί να πετύχει πολλά».

    Τέλος ο Λευτέρης Κακιούσης φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος. «Νιώθω πολύ όμορφα και υπερήφανος για αυτήν την ύψιστη τιμή. Θα προσπαθήσω να βοηθήσω τους παίκτες να δώσουν καλύτερό τους εαυτό. Αυτή η ομάδα μπορεί να κάνει πολλά πράγματα».

    [23] ΝΤ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουνίου 2004 (17:37 UTC+2)

    Μετά το τέλος της σημερινής προπόνησης οι Ντέμης Νικολαϊδης, Θοδωρής Ζαγοράκης και Μιχάλης Καψής έκαναν δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου, επισημαίνοντας ότι η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου δεν έχει προκριθεί ακόμα στην επόμενη φάση, καθώς απομένει ο αγώνας της Κυριακής με αντίπαλο τη Ρωσία.

    «Είμαστε κοντά στο όνειρο. Η Ισπανία απέδειξε ότι είναι καλύτερη ομάδα και για μένα είναι το φαβορί για την πρόκριση. Εμείς παλεύουμε όλα τα παιχνίδια, το καθένα το βλέπουμε ξεχωριστά. Πρέπει να νικήσουμε τη Ρωσία και μετά βλέπουμε», τονίζει ο Ντέμης Νικολαϊδης, για να συμπληρώσει ο Θεόδωρος Ζαγοράκης: «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε μαθηματικά προκριθεί. Περιμένουμε την Κυριακή, καθώς δεν έχει τελειώσει τίποτα. Εχουμε, φυσικά, το αβαντάζ. Υπάρχουν κάποιες μικρές πιθανότητες αποτυχίας τις οποίες πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε. Ο αγώνας με τη Ρωσία θα είναι δύσκολος».

    Από την άλλη ο Μιχάλης Καψής για το παιχνίδι με την Ρωσία επισημαίνει: «Δεν έχουμε προκριθεί ακόμα. Οφείλουμε να παραμείνουμε προσγειωμένοι και συγκεντρωμένοι. Το παιχνίδι με τη Ρωσία θα είναι δύσκολο. Το γεγονός ότι οι Ρώσοι έφτασαν ως εδώ σημαίνει ότι αξίζουν. Τα μυαλά μας δεν πρέπει να πάρουν αέρα, θέλουμε να αποδείξουμε ότι τα αποτελέσματα με Πορτογαλία και Ισπανία δεν ήταν τυχαία».

    [24] ΑΧΕΡΝ: "ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ" ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

    Βρυξέλες, 17 Ιουνίου 2004 (20:47 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν εκτίμησε ότι οι 25 ευρωπαίοι ηγέτες "πλησιάζουν σε μια συμφωνία" στις διαπραγματεύσεις τους για το μελλοντικό Σύνταγμα της Ευρώπης, μετά τον πρώτο κύκλο συζητήσεων στη διάσκεψη κορυφής των Βρυξελών, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Πλησιάζουμε σε μια συμφωνία", δήλωσε ο Αχερν που προεδρεύει της διάσκεψης. "Δεν είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος, εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ δύσκολα θέματα που πρέπει να επιλυθούν", πρόσθεσε πάντως ο κ.Αχερν.

    [25] ΜΠΟΥΣ: Ο ΣΑΝΤΑΜ ΕΙΧΕ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ

    Ουάσιγκτον, 17 Ιουνίου 2004 (19:35 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους επανέλαβε σήμερα ότι ο Σαντάμ Χουσέιν είχε σχέσεις με το τρομοκρατικό δίκτυο Αλ Κάιντα αλλά πρόσθεσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ποτέ δεν είπε ότι ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ είχε διαδραματίσει κάποιο ρόλο στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου κατά των ΗΠΑ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Υπάρχει σίγουρα μια σχέση μεταξύ του Ιράκ και της Αλ Κάιντα", δήλωσε ο Μπους μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά από σύνοδο του υπουργικού του συμβουλίου και πρόσθεσε ότι "η κυβέρνηση αυτή ποτέ δεν είπε ότι οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου διοργανώθηκαν από τον Σαντάμ και την Αλ Κάιντα".

    Οι επισημάνσεις του Μπους έγιναν μια ημέρα μετά από τις εκτιμήσεις της ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής των γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν την άποψη ότι υπήρξε σχέση μεταξύ του Σαντάμ και της Αλ Κάιντα πριν από τις επιθέσεις κατά των ΗΠΑ.

    [26] ΡΟΥΑΝΤΑ: ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ ΣΕ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΑ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΣΕ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

    Λονδίνο, 17 Ιουνίου 2004 (19:11 UTC+2)

    Σε κάθειρξη 30 ετών καταδικάστηκε σήμερα ο πρώην δήμαρχος κοινότητας της Ρουάντας Σιλβέστρε Γκακουμπίτσι από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου στη Ρουάντα (ICTR) για το ρόλο του στη γενοκτονία 80.000 Τούτσι και μετριοπαθών Χούτου στη χώρα το 1994, δήλωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου του ΟΗΕ.

    Οι τρεις δικαστές καταδίκασαν τον 57χρονο Γκακουμπίτσι για γενοκτονία και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Κατά τη δίκη του που διήρκεσε 101 ημέρες, μάρτυρες κατέθεσαν ότι ο πρώην δήμαρχος του Ρουσούμο παρέδιδε όπλα σε εξτρεμιστικές οργανώσεις ενόπλων Χούτου και τους ενθάρρυνε να βιάζουν γυναίκες των Τούτσι.

    "Κρίθηκε ένοχος. Η απόφαση εκδόθηκε ομόφωνα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τη Ρουάντα Ρολάν Αμουσούγκα.

    [27] ΗΠΑ: ΝΕΟΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΑΜΠΟΥ ΓΡΑΙΜΠ

    Ουάσιγκτον, 17 Ιουνίου 2004 (19:09 UTC+2)

    Ο στρατηγός Πολ Κερν, διορίστηκε σήμερα επικεφαλής για την επίβλεψη της έρευνας που γίνεται σχετικά με τα βασανιστήρια που διέπραξαν αμερικανοί στρατιώτες κατά ιρακινών κρατουμένων στη φυλακή του Αμπου Γράιμπ, αντικαθιστώντας τον διοικητή των πολυεθνικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγό Ρικάρντο Σάντσες, ανακοινώθηκε από τον αμερικανικό στρατό ξηράς.

    Ο στρατηγός Κερν θα έχει την ευθύνη της έρευνας για τις κατηγορίες κακομεταχείρισης που διαπράχθηκαν από μέλη της 205η ταξιαρχίας των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, αναφέρεται σε ανακοίνωση, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο στρατηγός Σάντσες διέταξε τη διενέργεια της έρευνας μετά από έκθεση του στρατηγού Αντόνιο Τακούμπα, σύμφωνα με τον οποίο στρατιωτικοί εκπρόσωποι των μυστικών υπηρεσιών ωθούσαν τους δεσμοφύλακες της φυλακής αυτής "να προετοιμάζουν" τους κρατούμενους για την ανάκριση.

    [28] ΓΟΥΛΦΟΒΙΤΣ: ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΟΣΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ

    Βαγδάτη, 17 Ιουνίου 2004 (18:17 UTC+2)

    Τα αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο Ιράκ όσο χρειάζεται, έως ότου οι ιρακινές δυνάμεις μπορέσουν να χειριστούν μόνες τους το θέμα της ασφάλειας στη χώρα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πολ Γούλφοβιτς στη διάρκεια επίσκεψης στο βόρειο Ιράκ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Ο ρόλος των δυνάμεων του συνασπισμού μετά την 1η Ιουλίου είναι να υποστηρίζουν τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας όσο αυτές χρειάζονται βοήθεια και η αποστολή που θέλουμε να εκπληρώσουμε είναι να τους βοηθήσουμε", δήλωσε ο Γούλφοβιτς σε συνέντευξη Τύπου στη Μοσούλη, 390 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης.

    Η υπό τις ΗΠΑ διοίκηση θα παραδώσει την κυριαρχία σε μια ιρακινή κυβέρνηση στις 30 Ιουνίου, αλλά 150.000 ξένοι στρατιώτες θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται στο Ιράκ.

    Ο Γούλφοβιτς συνοδευόταν από τον στρατηγό Τζορτζ Κέισι, ο οποίος θα αναλάβει από τον αντιστράτηγο Ρικάρντο Σάντσες τη διοίκηση της πολυεθνούς δύναμης στο Ιράκ.

    [29] ΚΟΣΜΟΣΥΡΡΟΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "ΒΥΖΑΝΤΙΟ: ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ"

    Νέα Υόρκη, 17 Ιουνίου 2004 (18:11 UTC+2)

    Εκατοντάδες επισκέπτες, προσελκύει καθημερινά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον υπόλοιπο κόσμο, η συγκλονιστική έκθεση «Βυζάντιο: Πίστη και Εξουσία (1261-1557)» που λειτουργεί στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης. Η έκθεση, εγκαινιάστηκε στις 23 Μαρτίου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, την επισκέφτηκαν μέχρι τώρα εκτός των άλλων και εκατοντάδες Έλληνες που έτυχε να βρεθούν στην αμερικανική αυτή μεγαλούπολη, μεταξύ των οποίων και ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στις 21 Μαϊου, για να εκφραστεί με τα πλέον κολακευτικά λόγια για τα εκθέματα. Η έκθεση θα ολοκληρωθεί στις 4 Ιουλίου 2004, οπότε και λόγω της Εθνικής επετείου των ΗΠΑ, προβλέπεται λαϊκή κοσμοσυρροή την ημέρα εκείνη.

    Πληροφορίες για την έκθεση

    Στις 15 Αυγούστου του 1261 ο Βυζαντινός στρατηγός Μιχαήλ Θ' Παλαιολόγος μπήκε θριαμβευτής στην Κωνσταντινούπολη κρατώντας στα χέρια του τη φημισμένη εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας, αιωνίου προστάτιδος της πόλης. Έκτοτε, εγκαινιάστηκε μια περίοδος καλλιτεχνικής και πνευματικής άνθησης για το Βυζάντιο, αλλά και για τους αντιπάλους του Χριστιανούς της Ανατολικής Ευρώπης, η οποία διήρκεσε σχεδόν 300 χρόνια. Η παλινόρθωση της «Αυτοκρατορίας»- το βασίλειο των Ρωμαίων- μόλις πενήντα επτά χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους ιππότες της Τέταρτης Σταυροφορίας το 1204, ενθάρρυνε την ανάπτυξη της εμπνευσμένης από την πίστη τέχνης απαράμιλλου κάλλους, η οποία έμελλε να έχει ευρεία απήχηση.

    Η έκθεση-ορόσημο που παρουσιάζεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης μέχρι τις 4 Ιουλίου 2004 υπό τον τίτλο «Βυζάντιο: Πίστη και Εξουσία (1261-1557)», φέρνει κάτω από την ίδια στέγη περισσότερα από 350 αριστουργήματα Βυζαντινής τέχνης από τριάντα χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Αίγυπτος, η Γαλλία, η Ιταλία η Ρουμανία, η Ρωσία, η Τουρκία, η Σερβία- Μαυροβούνιο και η πΓΔΜ. Αυτά τα μοναδικά έργα, κάποια από τα οποία παρουσιάζονται σπανίως ενώ άλλα δεν εκτίθενται ποτέ εκτός των εκκλησιών και μοναστηριών που τα φιλοξενούν επί αιώνες, συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον αγαπημένων καλλιτεχνικών θησαυρών των χωρών αυτών. Η έκθεση περιλαμβάνει εκπληκτικές τοιχογραφίες, εξαιρετικά υφαντά, και μνημειώδη τελετουργικά αντικείμενα από ολόκληρο τον Βυζαντινό κόσμο, καθώς και εξαιρετικά δείγματα Ευρωπαϊκής και Ισλαμικής παράδοσης που αποδεικνύουν την επιρροή τους. Επιπλέον, περίπου σαράντα μεγαλειώδεις εικόνες από την Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά θα εκτεθούν μαζί με άλλες οι οποίες τώρα βρίσκονται διασκορπισμένες σε γνωστά μουσεία σε όλο τον κόσμο, συνθέτοντας έτσι μια ασυνήθιστη συλλογή εικόνων της Όψιμης Βυζαντινής περιόδου.

    Τα έργα που εκτίθενται

    «Η έκθεση «Βυζάντιο: Πίστη και Εξουσία» είναι η πρώτη μεγάλη έκθεση σε μουσείο που επικεντρώνεται αποκλειστικά στη μεγάλη καλλιτεχνική άνθηση της περιόδου των Παλαιολόγων και στην επακόλουθη οικειοποίηση του πολιτισμού αυτού από ανταγωνιστές διεκδικητές της εξουσίας», σχολίασε ο Φιλίπ ντε Μοντεμπέλλο, διευθυντής του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης. «Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο- διάδοχος των δύο προηγούμενων εκθέσεων σταθμών του Μητροπολιτικού Μουσείου για τη Βυζαντινή Τέχνη- επιδιώκει να ενισχύσει την εκτίμηση του κοινού για εξαιρετικά καλλιτεχνικά επιτεύγματα μιας εποχής η οποία συχνότατα προσεγγίζεται κυρίως με όρους πολιτικής παρακμής», πρόσθεσε.

    [30] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2004 ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουνίου 2004 (16:30 UTC+2)

    Από τις 26 Ιουνίου μέχρι τις 28 Αυγούστου θα διαρκέσει φέτος το Φεστιβάλ της Θάλασσας 2004, που φιλοξενεί ο δήμος Μουδανιών στο ανακαινισμένο αμφιθέατρο Νέων Μουδανιών. Συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών, αρχαίο θέατρο, αλλά και παράλληλες εκδηλώσεις σε διάφορα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου, θα "δροσίσουν" κατοίκους και παραθεριστές, μέσα στο καλοκαίρι.

    Στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν με συναυλίες τους ο Μάριος Φραγκούλης, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Δημήτρης Σγούρος, η Νανά Μούσχουρη, και στο αρχαίο θέατρο, το Εθνικό Κρατικό (Ιππολυτος και Λυσιστράτη), το ΚΘΒΕ (Τραχίνιες) τα ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης (Εκκλησιάζουσες) και Πάτρας (Ιφιγένεια εν Αυλίδι). Επίσης, θα φιλοξενηθεί συναυλία τζαζ με το κουιντέτο του Απόστολου Λεβεντόπουλου και εβδομάδα διεθνούς ερασιτεχνικής δημιουργίας (11-18 Ιουλίου) με λαϊκά δρώμενα, φολκλορικές συναντήσεις, νέους καλλιτέχνες και την Γιορτή της Σαρδέλλας.

    Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε για την παρουσίαση του προγράμματος ο καλλιτεχνικός του διευθυντής, Θανάσης Μπίντας, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις δύο παραγωγές του Φεστιβάλ: τη συναυλία του Μάριου Φραγκούλη, στην οποία θα συμμετάσχουν η συμφωνική ορχήστρα Burgas της Βουλγαρίας και η οι χορωδίες Θεσσαλονίκης και Βέροιας, αλλά και στην μουσική παράσταση "Φίλιππος Β' ο Μακεδών" με τον Πέτρο Γαϊτάνο και τον Απόστολο Σωτηρούδη, στην οποία θα συμμετάσχουν η συμφωνική ορχήστρα της Μαρσυας και η χορωδία Θεσσαλονίκης.

    "Στους στόχους μας περιλαμβάνεται και η διοργάνωση δικών μας παραγωγών, αλλά πρέπει να είμαστε και ρεαλιστές σε ότι αφορά τα οικονομικά του δήμου. Θέλουμε να δώσουμε κάτι νέο και ωραίο που να έχει εσωτερικότητα, αλλά ταυτόχρονα να προσφέρει δροσιά στο κοινό. Για μας είναι ρίσκο να κάνουμε τέτοιες εκδηλώσεις σε έναν μικρό δήμο όπως των Μουδανιών. Θέλουμε οι χώροι του να αποκτήσουν εσωτερικότητα, και να κεντρίσουμε το πνεύμα των θεατών" είπε και διευκρίνισε ότι το Φεστιβάλ Θάλασσας των Μουδανιών, διατηρεί το δικό του προσωπικό ύφος, σε σύγκριση με τα άλλα δύο της Χαλκιδικής (Κασσάνδρας και Σάνη).

    Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μουδανιών, Δαμιανός Ιορδανίδης, υποστήριξε ότι στόχος του δήμου είναι να φέρει κοντά στους κατοίκους σχήματα και καλλιτέχνες, τους οποίους δεν έχουν την ευκολία να παρακολουθήσουν διαφορετικά. Επίσης, αναφέρθηκε στην οικονομική δυσκολία να διοργανώσει το φεστιβάλ, καθώς ο δήμος δεν λαμβάνει καμία επιδότηση. Σημείωσε ακόμη ότι ο δήμος διοργανώνει καλλιτεχνικές εκδηλώσεις καθόλη τη διάρκεια του έτους με ντόπιους δημιουργούς.

    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    Σάββατο 26 Ιουνίου: συναυλία Μάριου Φραγκούλη

    Σάββατο 3 Ιουλίου: "Τρωάδες" του Ευριπίδη (Βαγενά, Τρύπη, Τρικαλιώτη, Βούρος, Λίγνας, Λέχου, Θωμάς)

    Παρασκευή 9 Ιουλίου: συναυλια με την Ελευθερία Αρβανιτάκη (συμμετέχουν Μελίνα Ασλανίδου, Ησαϊας Ματιάμπα)

    Σάββατο 17 Ιουλίου: "Εκκλησιάζουσες" του Αριστοφάνη (Καραγιάννη, Χαλκιάς, Γερασιμίδου, Μαυρόπουλος)

    Τετάρτη 21 Ιουλίου: "Ιππόλυτος" του Ευριπίδη (Μαρκουλάκης, Ναυπλιώτου, Κομνηνού, Βαλάση, Σοντάκη, Παπουτσή κ.α.)

    Σάββατο 24 Ιουλίου: ρεσιτάλ πιάνου με τον Δημ. Σγούρο

    Σάββατο 31 Ιουλίου: "Τραχίνιες" του Ευριπίδη (Καραζήσης, Παπαδοπούλου, Καρέλλης)

    Τρίτη 3 Αυγούστου: "Λυσιστράτη" του Αριστοφάνη (Κονιόρδου, Καστάνη, Ιατροπούλου, Καντιφέ, Τζωρτζη, Γεροδήμου, Δεγαϊτης, Παντελάκη, Λουδάρος)

    Σάββατο 7 Αυγούστου: συναυλία με τη Νανά Μούσχουρη

    Σάββατο 21 Αυγούστου: συμφωνική συναυλία, αφιέρωμα στους Μακεδόνες Ολυμπιονίκες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

    Σάββατο 28 Αυγούστου: "Ιφιγένεια εν αυλίδι" του Ευριπίδη (Καραμπέτη, Μάινας, Κουρής, Πρωτόπαππα, Σακελλαροπούλου, Νταλιάνης, Βελέντζας, Τσαλιγοπουλου).

    ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Δευτέρα 5 Ιουλίου: συναυλία Δυτικές Συνοικίες στην παραλία Διονυσίου

    Κυριακή 18 Ιουλίου: Γιορτή της Σαρδέλλας - Νέα Μουδανιά

    Τετάρτη 28 Ιουλίου: συναυλία τζαζ στο λιμάνι της Ποτίδαιας

    Τετάρτη 11 Αυγούστου: συναυλία με τους Απέναντι, στο δημ. διαμέρισμα Πορταριάς

    Πέμπτη 12 Αυγούστου: συναυλία με τους Απέναντι στο δημ. διαμέρισμα Ζωγράφου.

    [31] ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΜΘ ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουνίου 2004 (16:01 UTC+2)

    Πλήθος Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών θα φιλοξενήσει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε αφιερώματα, χορό, φεστιβάλ τζαζ, συμφωνικές ορχήστρες, καθώς επίσης και στα καθιερωμένα γκαλά όπερας, τις εορταστικές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και τα μουσικά πρωινά, κατά το πρώτο τετράμηνο (Σεπτέμβριος Δεκέμβριος) της καλλιτεχνικής περιόδου 2004-05.

    Το ΜΜΘ θα πραγματοποιήσει την έβδομη παραγωγή όπερας Λουτσία ντι Λάμμερμουρ, τον Οκτώβριο, δύο παραγωγές χορού με το ισπανικό Μπαλέτο της Μούρθια και την Ακαδημία Μπαλέτου Μπολσόι, το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, αντίστοιχα, καθώς και δύο αφιερώματα στον Τσιτσάνη, τον Οκτώβριο, με τον Γιώργο Νταλάρα, την Ελένη Τσαλιγοπούλου, τον Γεράσιμο Ανδρεάτο κ.α. και στον Μάνο Χατζιδάκι, τον ίδιο μήνα, για τα 10 χρόνια από το θάνατό του. Το Φεστιβάλ Τζαζ, θα διαρκέσει τρεις μέρες, θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου και σε αυτό θα συμμετέχουν δημοφιλή μουσικά σύνολα και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

    «Είναι ένα πλούσιο και ενδιαφέρον πρόγραμμα, που χαρακτηρίζεται από πολυμέρεια, η οποία θα συνεχιστεί και στη νέα καλλιτεχνική περίοδο, με στόχο να αναπτυχθεί στην πλατιά βάση του ενδιαφέροντος του κοινού» δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΜΘ, Νίκος Αθηναίος.

    Το συνολικό κόστος της παραγωγής του ΜΜΘ (2004-05) ανέρχεται στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το 1,1 εκατ. καλύπτει το πρώτο τετράμηνο (Σεπτέμβριος Δεκέμβριος). Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Μεγάρου, Γιώργο Παρισάκη, κατά τη χρονιά που πέρασε (2003-04) σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 9% στην πληρότητα των εισιτηρίων, που έφτασε το 69,4%, ενώ τις αντίστοιχες δύο προηγούμενες χρονιές (2001-02 και 2002-03) το ποσοστό έφτανε το 66,7% και 60,6% αντίστοιχα. Ο κ.Παρισάκης αναφέρθηκε και στην κατασκευή του νέου κτιρίου του ΜΜΘ, δίπλα στο σημερινό, η ανέγερση του οποίου θα ξεκινήσει σύντομα και θα ολοκληρωθεί σε διάστημα δύο ετών.

    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    Η έναρξη της σεζόν σηματοδοτείται από το καθιερωμένο πλέον Γκαλά Όπερας στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας στις 16 Σεπτεμβρίου, ημέρα θανάτου της ελληνίδας καλλιτέχνιδος. Η καταξιωμένη υψίφωνος Inva Mula θα ερμηνεύσει δημοφιλείς άριες από γνωστές όπερες των Μπελίνι, Βέρντι, Πουτσίνι, Μπιζέ, Μασενέ και Γκουνώ, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Αθηναίου.

    Ακολουθεί η παραγωγή όπερας Lucia di Lammermoor (Λουτσία ντι Λάμμερμουρ) του G. Donizetti στις 1, 3, 6 και 9 Οκτωβρίου. Η σκηνοθεσία είναι της Renata Scotto, η μουσική διεύθυνση του Francesco Maria Colombo και πρωταγωνιστούν οι: Elena Mosuc (Lucia), Franco Vassalo (Lord Enrico Ashton), Gioacchino Li Vigni (Sir Edgardo di Ravenswood). Στις 26 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί matinιe - πρωινό γνωριμίας με την όπερα με ελεύθερη είσοδο, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να μάθει περισσότερα για το έργο από τους ίδιους τους συντελεστές της παραγωγής.

    Στις 16 και 18 Οκτωβρίου ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδά Βασίλη Τσιτσάνη σε ένα αφιέρωμα στον Έλληνα δημιουργό με τίτλο Ό,τι κι αν πω δεν σε ξεχνώ, μία εξαιρετικά επιτυχημένη παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Μαζί με τον δημοφιλή τραγουδιστή εμφανίζονται οι Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Γιώτα Δρακιά και Γρηγόρης Νταραβάνογλου, ενώ η σκηνοθεσία είναι του Σταμάτη Φασουλή.

    Στο πλαίσιο της σειράς Ελληνική Μουσική η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ θα παρουσιάσει στις 23 και 24 Οκτωβρίου τους Όρνιθες του Μάνου Χατζιδάκι σε μορφή καντάτας υπό τη διεύθυνση του Νίκου Αθηναίου. Ως σολίστ θα εμφανιστούν οι Μαρία Μητσοπούλου, Μαρία Βλαχοπούλου, Αναστάσης Χριστογιαννόπουλος και Κωνσταντίνος Μαυρογένης, ενώ συμμετέχουν η Χορωδία της ΕΡΤ και η Παιδική Χορωδία Αγίας Τριάδος.

    Η σειρά Κυριακάτικα Μουσικά Πρωινά στις 31 Οκτωβρίου παρουσιάζει μία συναυλία προγραμματικής μουσικής με τίτλο Το Παραμύθι στη Μουσική με αφηγητή τον Αλέξη Κωστάλα και συνοδεία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη μουσική διεύθυνση του Άλκη Μπαλτά. Το κοινό θα απολαύσει δύο από τα δημοφιλέστερα έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου τα: Η Μητέρα μου η Χήνα του Μ. Ραβέλ και Σεχραζάντ του Ν.Α. Ρίμσκυ-Κόρσακοφ, εμπνευσμένα από γνωστά παραμύθια.

    Το πρόγραμμα συνεχίζεται με το Τριήμερο Φεστιβάλ Τζαζ του οποίου την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο διακεκριμένος σαξοφωνίστας Θανάσης Ζέρβας. Το Φεστιβάλ διαρκεί από τις 2 έως τις 4 Νοεμβρίου και θα φιλοξενήσει δημοφιλή μουσικά σύνολα και καλλιτέχνες της τζαζ από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Το Φεστιβάλ θα ξεκινήσει στις 2 Νοεμβρίου με την τραγουδίστρια Jackie Allen και το Mike Cocour Trio (πιάνο, ακουστικό μπάσο, ντραμς), οι οποίοι θα ερμηνεύσουν Τραγούδια Αγάπης, μία επιλογή κομματιών από μεγάλους τραγουδιστές και τραγουδοποιούς της τζαζ και της ποπ.

    Τη δεύτερη βραδιά, 3 Νοεμβρίου, το Κουαρτέτο του Αντώνη Λαδόπουλου θα πλημμυρίσει το φουαγιέ με τους ήχους της τζαζ και των μπλουζ σε μία συναυλία με τίτλο Δυτικός ήχος. Αυτή θα είναι και η πρώτη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στο φουαγιέ του ΜΜΘ, εγκαινιάζοντας έτσι μία σειρά εκδηλώσεων για μικρά σύνολα και ιδιαίτερα οικονομικό εισιτήριο, η οποία θα περιλαμβάνει βραδιές τραγουδιού, μουσική δωματίου κ.α..

    Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί στις 4 Νοεμβρίου, οπότε η Αθηναϊκή Ορχήστρα Τζαζ σε μουσική διεύθυνση Θανάση Ζέρβα, θα εμφανιστεί με ένα πρόγραμμα-ανθολόγιο αποτελούμενο από classic, ethnic και Balkan jazz. Ως σολίστ θα εμφανιστεί ο διεθνούς φήμης τρομπετίστας Rex Richardson ενώ θα συμμετάσχουν οι Πάνος Παίτης (ποντιακή λύρα), Abu Arha (ούτι) και Θανάσης Κουλεντιάνος (κανονάκι).

    Η σειρά Κυριακάτικα Μουσικά Πρωινά συνεχίζεται στις 14 Νοεμβρίου με τη συναυλία της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων σε μουσική διεύθυνση Παύλου Σεργίου, ο οποίος θα παίξει και το ρόλο του αφηγητή. Το πρόγραμμα, ειδικά διαμορφωμένο για νεαρούς ακροατές, περιλαμβάνει το Κοντσέρτο σε Ντο μείζονα για φλάουτο και άρπα KV299 του W. A. Mozart, τον Οδηγό Νέων για ορχήστρα του B. Britten καθώς και ένα έργο του νέου έλληνα συνθέτη Κώστα Βαρότση σε πρώτη εκτέλεση. Ως σολίστ θα εμφανιστούν οι νεαροί ταλαντούχοι μουσικοί Ζαχαρίας Ταρπάγκος (φλάουτο) και Ελένη Τσαουσάκη (άρπα). Η συναυλία θα επαναληφθεί και δύο σχολικές παραστάσεις στις 15 και 16 Νοεμβρίου.

    Το πρόγραμμα συνεχίζεται στις 22 και 23 Νοεμβρίου με την εντυπωσιακή παράσταση φλαμένκο Πηνελόπη. Το Ισπανικό Μπαλέτο της Μούρθια υπό τη διεύθυνση της Carmen και της Matilde Rubio, σε συνεργασία με τον γνωστό χορογράφο Javier de la Torre και τον κιθαρίστα και συνθέτη Carlos Piρana θα παρουσιάσει ένα υπερθέαμα εμπνευσμένο από την Οδύσσεια του Ομήρου.

    Η σειρά Χορός στο Μέγαρο συνεχίζεται με την περίφημη Ακαδημία Μπαλέτου Μπολσόι στις 4, 5, 6 και 7 Δεκεμβρίου. Το παγκόσμιας λάμψης χορευτικό σύνολο θα παρουσιάσει μία ανθολογία χορογραφιών από το κλασικό ρεπερτόριο με αποσπάσματα από τα δημοφιλή έργα Καρυοθραύστης, Λίμνη των Κύκνων κ.α.

    Οι εκδηλώσεις της σειράς Χριστούγεννα στο Μέγαρο θα παρασύρουν μικρούς και μεγάλους στην εορταστική ατμόσφαιρα των ημερών. Η δημοφιλής ηθοποιός Κάρμεν Ρουγγέρη θα σκηνοθετήσει τη χριστουγεννιάτικη παιδική παραγωγή με τίτλο Το παιδί και το όνειρο στις 15, 16 και 17 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για μία νέα μουσικοθεατρική παραγωγή σε μουσική Γιάννη Μακρίδη, με τη συμμετοχή της Ορχήστρας Δωματίου της Σόφιας και 12 ηθοποιών. Η παραγωγή θα περιλαμβάνει 3 σχολικές πρωινές παραστάσεις και 3 βραδινές.

    Στις 23 Δεκεμβρίου το κοινό θα έχει την ευκαρία να απολαύσει ένα Γκαλά Γιόχαν Στράους που υπόσχεται να μας μεταφέρει την αυθεντική βιεννέζικη αίσθηση μέσα από γνωστά βαλς, πόλκες, γκαλόπ, αλλά και αποσπάσματα της δημοφιλούς όπερας Νυχτερίδα. Η μουσική διεύθυνση είναι του Νίκου Αθηναίου και ως σολίστ θα εμφανιστούν οι Lisa Daltirus, Joanna Mongiardo, Brian Frutiger και Camille Reno.

    [32] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΘΕΡΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΟΛΙΧΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουνίου 2004 (12:25 UTC+2)

    Εγκαινιάζεται την ερχόμενη Τρίτη στις 8.30 το βράδυ ο θερινός κινηματογράφος «Τζένη Καρέζη» του Δήμου Πολίχνης, ένα από τα λίγα θερινά σινεμά της Θεσσαλονίκης που λειτουργεί και ως σινέ- μπαρ.

    Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει έκθεση για τον ελληνικό κινηματογράφο με αφίσες και φωτογραφίες ταινιών από το 1950 μέχρι σήμερα. Παράλληλα το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει στη μεγάλη οθόνη ένα δίωρο αφιέρωμα στους Έλληνες και τις Ελληνίδες κωμικούς.

    Στον θερινό κινηματογράφο «Τζένη Καρέζη» θα προβάλλονται ταινίες από τον Ιούνιο ως και τον Σεπτέμβριο.

    [33] "ΤΟ ΜΑΤΣ" ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΒΕΡΟΙΑΣ

    Βέροια, 17 Ιουνίου 2004 (10:50 UTC+2)

    Η πρεμιέρα του έργου του Γιώργου Μανιώτη "Το ματς", σε σκηνοθεσία Βασίλη Κυρίτση, θα δοθεί σήμερα από το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, στο θέατρο Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών της πόλης, στις 9.15 μ.μ.

    Το έργο αναδεικνύει τα προβλήματα σχέσεων και τις συγκρούσεις για επικράτηση, μεταξύ των μελών μιας ελληνικής οικογένειας. Με καυστικό χιούμορ, χαρακτηριστική ευαισθησία, αλλά και "μάχες", οι ήρωες του Μανιώτη διψούν για εξουσία και επιλέγουν την ποδηγέτηση ως παιδαγωγική μέθοδο, καθιστώντας την καθημερινότητά τους ανυπόφορη.

    Τα σκηνικά της παράσταση είναι του Αντώνη Στεφανόπουλου και τα κοστούμια της Ιωάννας Στεφανοπούλου. Τη μουσική και ηχητική επιμέλεια ανέλαβε ο Κώστας Πατρίκας και τους φωτισμούς ο Αντώνης Στεφανόπουλος. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Ηλίας Χριστόπουλος, Βιβή Νικοπούλου, Ιάκωβος Μπαρλαγιάννης, Ελενα Βουμβάκη, Μαρία Συριανού, Θόδωρος Παπαδόπουλος.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 17 June 2004 - 18:15:59 UTC