Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-06-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΘΛΟΣ Η ΙΣΟΠΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ
  • [02] ΝΕΟ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [03] ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΔΕΚΟ
  • [04] ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ: ΠΡΟΩΡΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ
  • [05] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ
  • [06] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΙΝΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ
  • [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
  • [08] ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΚΕΠ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
  • [09] ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ
  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ
  • [11] ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
  • [12] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
  • [13] Η ΕΕ ΔΙΕΡΕΥΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ 54 ΕΚ. ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ KAI
  • [14] ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [15] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Ο.Ι.Δ.
  • [16] ΓΚΙΟΥΛ: ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ Ο.Ι.Δ.
  • [17] Ο ΟΛΛΑΝΔΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΒΛΕΠΕΙ "ΘΕΤΙΚΑ" ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [18] KYΠΡΟΣ: ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΤΟ ΜΑΪΟ
  • [19] ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ Ο.Ι.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [20] ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ
  • [21] ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ
  • [22] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΙ Ο ΚΑΣΑΠΗΣ
  • [23] ΠΟΛΟ - WORLD LEAGUE: ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΥΣ
  • [24] Η ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ "ΘΑ ΞΑΝΑΧΤΥΠΗΣΕΙ" ΕΚΤΙΜΑ ΕΙΔΙΚΟΣ ΤΗΣ CIA
  • [25] ΗΠΑ: Ο ΛΑΝΤΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ
  • [26] ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΤΗΣ
  • [27] ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΙΟΥΛΙΟΥ
  • [28] Ο ΑΡΑΦΑΤ ΖΗΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ
  • [29] 26ο RIVER PARTY ΑΠΟ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ - 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
  • [30] Λ.ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ "ΠΛΟΥΤΟ" ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ
  • [31] 7 ΙΟΥΛΙΟΥ - 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΟ 47ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ
  • [32] ΤΟ 33ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ
  • [33] "Ο ΜΙΚΡΟΣ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ" ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

  • [01] ΑΘΛΟΣ Η ΙΣΟΠΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

    Πόρτο, 16 Ιουνίου 2004 (20:52 UTC+2)

    Μετά από μία σκληρή δοκιμασία και ύστερα από ένα πλούσιο παιχνίδι, γεμάτο συγκινήσεις, η Εθνική Ελλάδος, απέσπασε ισοπαλία - άθλο με 1-1 από την φορμαρισμένη Ισπανία, εξακολουθώντας να διατηρεί την πρώτη θέση στον Α΄ όμιλο του EURO 2004, εξασφαλίζοντας σχεδόν την πρόκριση στον επόμενο γύρο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

    Η εθνική μας κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες, όμως παρουσίαζε κενά στην άμυνα, που σε ένα βαθμό τα εκμεταλλεύθηκε η επίθεση των Ισπανών.

    Το πολύτιμο γκολ για την εθνική μας, πέτυχε ο Άγγελος Χαριστέας, που ισοφάρισε στο 66΄λεπτό και έκανε το χρυσό Ελλάδα-Ισπανία 1-1, όταν από καταπληκτική σέντρα του Τσιάρτα από τα δεξιά, η μπάλα έφτασε στον Χαριστέα, ο οποίος με σουτ μέσα από την περιοχή, κάρφωσε την μπάλα στα δίχτυα του Κασίγιας, ισοφαρίζοντας για την Εθνική μας.

    Το γκολ των Ισπανών είχε επιτευχθεί στο 28ο λεπτό, όταν μετά από λάθος του Καψή, η μπάλα έφτασε στον  Ραούλ, ο οποίος άφησε με τακουνάκι στον Μοριέντες και ο τελευταίος από κοντινή απόσταση έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Νικοπολίδη.

    Με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, και μετά τις αλλαγές που έκανε ο προπονητής της Εθνικής μας, Όττο Ρεχάγκελ, οι παίκτες μας άρχισαν σιγά σιγά να ανεβάζουν την απόδοσή τους και να παίζουν πιο οργανωμένα, από ότι στο α΄ ημιχρονο.

    -Στο 46΄λεπτό του Β΄ ημιχρόνου, ο Ραούλ αντιλήφθηκε ότι ο Νικοπολίδης ήταν εκτός θέσης και σουτάρισε αλλά η μπάλα βγήκε άουτ. Στο ίδιο λεπτό ο Χοακίν αντικατέστησε τον Ετσεβερία.

    -Στο 47΄λεπτό κεραυνοβόλο σουτ του Ζαγοράκη έφυγε ελάχιστα άουτ από τα δοκάρια του Κασίγιας.

    -Στο αμέσως επόμενο λεπτό, μπήκε στο παιχνίδι ο Ντέμης Νικολαϊδης στη θέση του Γιαννακόπουλου.

    -Στο 50΄λεπτό, ο Βασίλης Τσάρτας αντικατέστησε τον Καραγκούνη

    -Στο 52΄ο Ζαγοράκης βρέθηκε σε πολύ καλή θέση για να προλάβει, ενώ αμέσως μετά ο Ραούλ έχασε μια πολύ καλή ευκαιρία σουτάροντας άουτ από ευνοϊκή θέση.

    - Στο 63΄λεπτό ο Ζαγοράκης είδε την κίτρινη κάρτα για φάουλ στον Μοριέντες

    -Στο 65΄ ο Βαλερόν μπήκε στον αγώνα στη θέση του Μοριέντες

    -Στο 76΄ λεπτό, ο Νικοπολίδης μπλόκαρε την μπάλα, μετά από εκτέλεση κόρνερ από τον Ελγέρα.

    Στο διάστημα μεταξύ 76ου και 80ου λεπτού, η Εθνική μας δέχτηκε ασφυκτική πίεση από τους Ισπανούς που προσπαθούσαν να πετύχουν ένα δεύτερο γκολ. Στο 79΄ο Ραούλ αντικαταστάθηκε από τον Τόρες.

    -Στο 84΄ λεπτό, με ένα υπέροχο μπλονζόν ο Νικοπολίδης, μπλόκαρε σταθερά την μπάλα σε σουτ του Βιθέντε. Προκειμένου να ενισχύσει την αριστερή πτέρυγα που παρουσίαζε πρόβλημα, ο Ρεχάγκελ έριξε στο παιχνίδι το αμέσως επόμενο λεπτό τον Βενετίδη στη θέση του Φύσσα.

    -Στο 89΄λεπτό ο Βρύζας είδε την κίτρινη κάρτα σε φάουλ επί του Βιθέντε.

    Το παιχνίδι παρακολούθησαν περίπου 15.000 Ισπανοί και 3.000 Έλληνες φίλαθλοι, οι οποίοι αν και ολιγάριθμοι, σχετικά με τους Ισπανούς, είχαν δημιουργήσει μία αρκετά εκρηκτική ατμόσφαιρα στο γήπεδο, παροτρύνοντας συνεχώς τους ποδοσφαιριστές της Εθνικής μας. Παρούσα στο στάδιο όλη η ηγεσία της ΟΥΕΦΑ, αλλά και ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος με την οικογένειά του, καθώς και από Ελληνικής πλευράς ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, αλλά και ο τραγουδιστής Σάκης Ρουβάς.

    Πριν την έξοδό τους στον αγωνιστικό χώρο, οι διεθνείς μας ποδοσφαιριστές έδωσαν όρκο να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για ένα καλό αποτέλεσμα της Εθνικής μας.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι 3 ώρες πριν την έναρξη του αγώνα, Έλληνες και Ισπανοί φίλαθλοι, έπιναν μαζί μπύρες έξω από το γήπεδο «Ντο Μπέσα» του Πόρτο και χόρευαν μαζί Ελληνικούς και Ισπανικούς χορούς.

    H Εθνική Ελλάδος παρατάχθηκε με τους: Νικοπολίδη, Καψή, Δέλλα, Σεϊταρίδη, Φύσσα, Ζαγοράκη, Κατσουράνη, Καραγκούνη (Τσάρτα), Γιαννακόπουλο (Νικολαίδη), Βρύζα και Χαριστέα. Οι πρώτοι 11 της Ισπανικής ομάδας είναι οι: Ίκερ Κασίγιας, Πουγιόλ, Κάρλος Μαρτσένα, Ιβάν Ελγέρα, Ραούλ Μπράβο, Ντάβιντ Αλμπέλδα, Ρούμπεν Μπαράχα, Χοσέμπα Ετσεβερία (Χοακίν), Ραούλ (Φερνάντο Τόρες), Τσάβι Αλόνσο, Ροντρίγκεζ Βιθέντε και Φερνάρντο Μοριέντες.

    Διαιτητής, ήταν ο Σλοβάκος δάσκαλος, Μίχελ Λούμπος, 36 χρόνων, που είναι διεθνής διαιτητής από το 1994. Βοηθούς έχει τους συμπατριώτες του Ιγκόρ Σράμκα και Μάρτιν Μπάλκο. Τέταρτος διαιτητής ήταν ο Σκοτσέζος Στούαρτ Ντούγκαλ.

    [02] ΝΕΟ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2004 (17:34 UTC+2)

    Το νέο νομοσχέδιο για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και την τρομοκρατία που κατέθεσε στη Βουλή την Τρίτη ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας, αποτυπώνει τη συνεργασία της διεθνούς κοινότητας στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

    Ο νόμος, σε συμπλήρωση του προηγούμενου, ενσωματώνει τις δεσμεύσεις της χώρας μας έναντι της ευρωπαϊκής κοινότητας, και σύμφωνα με τον υπουργό θα αποτελέσει σε τρείς περίπου εβδομάδες, το νέο αντιτρομοκρατικό νόμο της Ελλάδας, που θα την θωρακίσει και ενόψει Ολυμπιακών αγώνων.

    Για πρώτη φορά η Ευρώπη δίνει τον ορισμό της τρομοκρατίας υπογραμμίζοντας ότι είναι κάθε πράξη που τείνει να τρομοκρατήσει τον πληθυσμό και να θέσει σε κίνδυνο θεμελιώδεις πολιτικές , κοινωνικές και οικονομικές δομές της πολιτείας.

    Ο νέος νόμος προσπαθεί μιά χρυσή τομή στη σύζευξη δύο βασικών αγαθών της ελευθερίας και της ασφάλειας. Βάσει αυτού, ο αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης τιμωρείται με τουλάχιστον 10 χρόνια περισσότερα από ότι στον προηγούμενο νόμο, όπως και ο χρηματοδότης της οργάνωσης, ενώ επιμηκύνεται η παραγραφή των κακουργημάτων στα 30 χρόνια από 20 που ήταν μέχρι τώρα στη χώρα μας.

    Για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης ισχύει η αρχή του διπλού αξιόποινου, δηλαδή, οι πράξεις να διώκονται και στην Ελλάδα αλλά και σε όποια χώρα ζητά την έκδοση. Ενώ, επιτρέπεται η προσαγωγή κατηγορουμένου χωρίς απαραίτητα να ελέγχεται το αξιόποινο, κάτι ίσως προκαλέσει ανησυχία για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων.

    Τέλος ο υπουργός ξεκαθάρισε πως ό,τι αφορά τις εκδόσεις κατηγορουμένων στην Αμερική, θα ισχύουν οι διμερείς συμφωνίες, όπως μέχρι σήμερα.

    [03] ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΔΕΚΟ

    Αθήνα, 16 Ιουνίου 2004 (14:28 UTC+2)

    Να μην υπάρξει καμία απολύτως αύξηση και να «παγώσουν» τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ ή στη χειρότερη περίπτωση να υπάρξουν ελάχιστες αυξήσεις τόσο για το 2004 όσο και το 2005 ζήτησε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης στη διάρκεια της συνάντησης που είχε την Τετάρτη με τους διοικητές των οργανισμών.

    Ο υπουργός ζήτησε ακόμη οι αυξήσεις στους μισθούς των υπαλλήλων να μην ξεπερνούν το 5% και κάλεσε τους διοικητές να περιορίσουν τα μη μισθολογικά κόστη και να ελαχιστοποιήσουν τους δανεισμούς με εγγύηση του δημοσίου.

    Όπως τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης, καμία αύξηση δεν πρόκειται να γίνει δεκτή χωρίς να υπάρξει προηγουμένως σύμφωνη γνώμη του υπουργού Οικονομίας και των άλλων συναρμόδιων υπουργών.

    [04] ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ: ΠΡΟΩΡΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2004

    Βελιγράδι, 16 Ιουνίου 2004 (14:11 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Μαυροβουνίου Βουκ Ντράσκοβιτς δήλωσε ότι στο τέλος του 2004 θα διεξαχθούν πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές στη Σερβία.

    Από το Λουξεμβούργο, όπου συναντήθηκε με την τρόικα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ. Ντράσκοβιτς εξέφρασε την πεποίθηση ότι στις εκλογές αυτές θα νικήσουν οι δημοκρατικές δυνάμεις, οι οποίες θα έχουν τη στήριξη της Ε.Ε.

    Αυτή τη χρονιά θα έχουμε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, είπε σημειώνοντας ότι θα είναι πολύτιμη για τις δημοκρατικές δυνάμεις που θα λάβουν μέρος στις εκλογές η στήριξη της Ε.Ε.

    Ο ύπατος εκπρόσωπος της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτική ασφάλειας της Ε.Ε. Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Ντράσκοβιτς στο Λουξεμβούργο, εξέφρασε την πίστη ότι οι πολίτες της Σερβίας Μαυροβουνίου δεν θέλουν να είναι απομονωμένοι από αυτό που εκπροσωπεί η Ευρώπη.

    «Οι πολίτες ψήφισαν και δεν θέλουμε να το κρίνουμε. Εκείνο που πρέπει να γνωρίζουν είναι ότι από τα αποτελέσματα των εκλογών θα εξαρτηθούν πολλά. Οι εκλογές θα επηρεάσουν τις σχέσεις Σερβίας και Μαυροβουνίου, της Σερβίας με τον υπόλοιπο κόσμο και την Ε.Ε.», είπε ο κ. Σολάνα αναφερόμενος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη στη Σερβία την Κυριακή.

    Ο κ. Ντράσκοβιτς έλαβε από τους αξιωματούχους της Ε.Ε. στήριξη στα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις της ένωσης Σερβίας - Μαυροβουνίου και την προσπάθεια του Βελιγραδίου να βρει την κατάλληλη λύση για τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου.

    [05] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΗ

    Βρυξέλλες, 16 Ιουνίου 2004 (20:56 UTC+2)

    Στο μεγάλο ποσοστό αποχής στις ευρωεκλογές αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στις Βρυξέλλες.

    «Ήταν η πρώτη συνάντηση του ΕΛΚ μετά τις Ευρωεκλογές, στις οποίες η μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών επιβράβευσαν την πολιτική μας. Το ΕΛΚ είναι και πάλι το πρώτο κόμμα στην Ευρωβουλή, με 84 έδρες περισσότερες απ΄ το δεύτερο σοσιαλιστικό κόμμα», δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

    «Ωστόσο, στη σημερινή ευρωπαϊκή πραγματικότητα υπάρχει πρόβλημα. Ένας μεγάλος αριθμός Ευρωπαίων πολιτών δεν συμμετείχε στις εκλογές, ακόμη και από τα νέα κράτη - μέλη. Και αυτό σημαίνει ότι πολλοί Ευρωπαίοι συμπολίτες μας είναι αδιάφοροι ή και επιφυλακτικοί. Ευτυχώς, η δική μας χώρα είχε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής. Αυτό όμως δεν αντιμετωπίζει το γενικότερο πρόβλημα», πρόσθεσε.

    «Είναι ανάγκη λοιπόν ν΄ αποδείξουμε στους πολίτες ότι έχουμε όραμα για τη Νέα Ευρώπη. Ότι αυτό το όραμα είναι και δικό τους. Πρέπει να κινηθούμε, να προχωρήσουμε με ταχύτερους ρυθμούς, με πιο αποφασιστικά βήματα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Πρέπει οπωσδήποτε να υιοθετηθεί το πρώτο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, τις αμέσως επόμενες ημέρες. Και πρέπει να εφαρμόζουμε πολιτικές κοντά στον πολίτη και στα προβλήματά του», κατέληξε.

    [06] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΙΝΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 16 Ιουνίου 2004 (20:13 UTC+2)

    Η τελευταία Πανελλήνια Έρευνα Τιμών του Κέντρου Εποπτείας Τιμών ΙΝΚΑ, δείχνει ότι δεν έχουν επιβληθεί μεγάλες αυξήσεις, με εξαίρεση τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις τιμές των καυσίμων, τα οποία δείχνουν οριακά να αποκλιμακώνονται.

    Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΙΝΚΑ, η έρευνα δείχνει ότι οι μεγάλες αποκλίσεις τιμών τείνουν δειλά προς τη σύγκλιση παρά το γεγονός ότι το χρόνιο αυτό πρόβλημα της Ελληνικής αγοράς είναι ακόμη εξαιρετικά οξύ. Η μείωση των «κόκκινων» περιοχών καταγράφεται πάντως ως μια ελπιδοφόρα εξέλιξη.

    Η ελληνική περιφέρεια, πάντως, αναδεικνύεται, κατά κανόνα, πως έχει υψηλότερο κόστος ζωής από αυτό της πρωτεύουσας, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΚΑ- ενώ οι ημιαστικές περιοχές, εκτός πρωτευουσών νομών, παρουσιάζουν απόκλιση προς τα επάνω των τιμών κατά +/- 13% σε σχέση με τις πρωτεύουσές τους.

    Εξάλλου, το τελευταίο διάστημα το ΙΝΚΑ καταγράφει μείωση των παραπόνων των καταναλωτών σχετικά με τις τιμές και την ακρίβεια παρά το γεγονός πως τα παράπονα αυτά εξακολουθούν να βρίσκονται, αδιάλειπτα, στην πρώτη θέση από την 1/1/2002.

    Η σύγκριση της εξέλιξης των τιμών μεταξύ Ιουνίου 2001 και Ιουνίου 2004 δίνει ένα μέσο όρο ποσοστού αύξησης, στα μεν τυποποιημένα τρόφιμα 23,88% στα δε είδη νοικοκυριού και προσωπικής φροντίδας 23,48%.

    [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

    Αθήνα, 16 Ιουνίου 2004 (19:19 UTC+2)

    Εκκληση στην κυβέρνηση να αντιδράσει στις προσπάθειες διαγραφής του αποσπάσματος του «Επιτάφιου του Περικλή» του Θουκιδίδη από το προοίμιο του Ευρωπαϊκού Σύνταγματος απευθύνει το ΠΑΣΟΚ.

    «Η Ευρωπαϊκή Συνέλευση παρέδωσε πριν ένα χρόνο στην Ελληνική Προεδρία Σχέδιο Ευρωπαϊκού Συντάγματος στο Προοίμιο του οποίου υπήρχε απόσπασμα του Επιταφίου του Περικλή από τον Θουκυδίδη. Με το απόσπασμα αυτό η Ευρώπη αναγνώριζε τις ρίζες των δημοκρατικών της παραδόσεων στον Ελληνικό πολιτισμό. Το Προοίμιο αυτό επιβεβαιώθηκε και από τη Διακυβερνητική και στη συνέχεια απετράπησαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όλες οι προσπάθειες διαγραφής του», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

    «Με ανησυχία διαπιστώνουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει παθητικά τις πρόσφατες προσπάθειες διαγραφής του αποσπάσματος αυτού από το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα με σοβαρό κίνδυνο να μην συμπεριληφθεί.

    Την καλούμε να αντιδράσει και να υπερασπισθεί τις συμβολικές και ουσιαστικές αναφορές του Ευρωπαϊκού Συντάγματος στον Ελληνικό πολιτισμό», επισημαίνεται.

    [08] ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΚΕΠ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Ιουνίου 2004 (18:40 UTC+2)

    Το δεύτερο χρόνο λειτουργίας του συμπληρώνει φέτος το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών του Δήμου Καλαμαριάς.

    Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του ΚΕΠ, έχουν εκδοθεί 2036 διαβατήρια μέσα στο 2003 και 1600 στο πρώτο εξάμηνο του 2004, έχουν επικυρωθεί 35.600 έγγραφα και 5.500 θεωρήσεις γνησίου της υπογραφής ενώ έχουν εκδοθεί 1150 φορολογικές ενημερότητες και 179 αντίγραφα εκκαθαριστικών σημειωμάτων.

    Ακόμη δόθηκε σε 476 άτομα το εποχιακό βοήθημα του ΟΑΕΔ ενώ εξυπηρετήθηκαν πάνω από δύο χιλιάδες ετεροδημότες και εκδόθηκαν κάρτες πολιτισμού σε τριακόσιους και πλέον δικαιούχους.

    [09] ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

    Μεσολόγγι, 16 Ιουνίου 2004 (18:34 UTC+2)

    Πιλοτικό σχέδιο που προβλέπει δράσεις για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως νέοι και παιδιά με ειδικές ανάγκες καθώς και ψυχικά ασθενή άτομα έχει καταρτίσει η νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου πλάνου ειδικού τουρισμού σχετικού με το περιβάλλον και την αλιεία.

    Η πρόταση της νομαρχίας έχει θέμα: «το φυσικό περιβάλλον, το ψάρι και το ψάρεμα στην Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, στην υπηρεσία της ψυχικής υγείας, της ανάπτυξης δεξιοτήτων, της επιχειρηματικότητας και της καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού ευπαθών κοινωνικών ομάδων».

    Στόχος της πρότασης είναι η απασχόληση, επιχειρηματική δραστηριότητα, ψυχαγωγία και εκπαίδευση των ατόμων των άμεσα εμπλεκομένων φορέων αρωγής, αλλά και η παροχή αντίστοιχης υπηρεσίας σε ανάλογες ομάδες που επισκέπτονται την περιοχή. Παράλληλα προωθείται η δικτύωση με εθνικές και διεθνείς οργανώσεις.

    Η πρόταση, η οποία θα τεθεί υπό την αιγίδα και τον συντονισμό της Νομαρχιακής Αναπτυξιακής Επιχείρησης (ΝΑΕ), κατατίθεται σε συνεργασία με τους νέους του Εργαστηρίου «Παναγία Ελεούσα», τους ψυχικά ασθενείς της Μονάδας Αποκατάστασης του Νοσοκομείου Μεσολογγίου («Ψυχαργώ») καθώς επίσης τους μαθητές των Ειδικών Σχολείων ΚΔΑΕ.

    Ήδη, για την στήριξη της πρότασης ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Δ. Σταμάτης έχει απευθυνθεί με επιστολή του στους Υπουργούς Απασχόλησης, Παιδείας και Υγείας, τον Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καθώς και την σύζυγο του πρωθυπουργού, λόγω της ιδιαίτερης ευαισθησίας που έχει εκδηλώσει προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ

    Αθήνα, 16 Ιουνίου 2004 (19:55 UTC+2)

    Θέματα προτεραιότητας για την ελληνική γεωργία, όπως η αναθεώρηση του τομέα της ζάχαρης και η ανάπτυξη της υπαίθρου για το χρονικό διάστημα από το 2007-2013 τέθηκαν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σάββα Τσιτουρίδη και τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Χρήστο Αυγουλά στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Γεωργίας της Ολλανδίας Αte Oostra, στο πλαίσιο συνάντησης που είχαν ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ολλανδία.

    Έχουμε να προωθήσουμε από κοινού θέματα εξαιρετικής σημασίας για την Ένωση και για τη χώρα μας, όπως είναι η αναδιάρθρωση των αγορών ζάχαρης και των οπωροκηπευτικών, τόνισε ο κ.Τσιτουρίδης προσθέτοντας ότι «θα δουλέψουμε για την επίτευξη των ορθολογικότερων λύσεων που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα των αγροτών μας και τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού της χώρας μας».

    «Στο διάστημα της ολλανδικής προεδρίας θα έχουμε μια στενή συνεργασία σε όλα τα θέματα αρμοδιότητας του αγροτικού τομέα που ενδιαφέρουν και τις δυο χώρες αλλά και τα άλλα κράτη- μέλη της Ε.Ε. και πιστεύουμε ότι μέσα από αυτή τη συνεργασία όποια προβλήματα και αν προκύψουν θα λύνονται», δήλωσε ο κ.Αυγουλάς.

    Από την πλευρά του ο κ.Oostra σημείωσε ότι «σκοπός της επίσκεψής μας ήταν να συζητήσουμε με τους Έλληνες φίλους μας για την επερχόμενη ολλανδική προεδρία και να επιβεβαιώσουμε την καλή χημεία που υπάρχει ανάμεσά στα δυο υπουργεία μας».

    Εξάλλου, ο κ.Τσιτουρίδης θα έχει αύριο Πέμπτη συνάντηση με τον Πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα Dr Albert Spiegel.

    [11] ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

    Αθήνα, 16 Ιουνίου 2004 (18:55 UTC+2)

    Σαν μία από τις κορυφαίες εταιρίες παροχής υπηρεσιών ασφάλειας των πτήσεων για το επιβατικό κοινό, βράβευσε την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ-ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Α.Ε. η κατασκευάστρια εταιρία Airbus η οποία αυτές τις ημέρες διοργανώνει στην Αθήνα το Διεθνές Τεχνικό Συμπόσιο με τη συμμετοχή 400 εκπροσώπων οργανισμών συντήρησης αεροσκαφών και εταιριών προμηθευτών αεροπορικού υλικού.

    Το βραβείο, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Εθνικού μας αερομεταφορέα, με την ονομασία FSIP (ολοκλήρωση με επιτυχία του προγράμματος αναβάθμισης των αεροσκαφών τύπου Airbus A340-300) κατά πρώτον καταδεικνύει για μία ακόμη φορά το συστηματικό τρόπο εργασίας των Στελεχών και του Προσωπικού της Ολυμπιακής Αεροπορίας-Υπηρεσίες Α.Ε. και κατά δεύτερον εδραιώνει την εταιρία στις πρωτοπόρες, σε παγκόσμια κατάταξη, σε θέματα συντήρησης και ασφάλειας πτήσεων εξασφαλίζοντας τα μέγιστα standards, επαναβεβαιώνοντας με τον πιο έντονο τρόπο την μακρά παράδοσή της στον τομέα αυτό.

    [12] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 16 Ιουνίου 2004 (18:16 UTC+2)

    Ειδική εκδήλωση, διοργανώνει την Πέμπτη 17 Ιουνίου, στις 8 μ.μ. το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού της Κύπρου και το Κυπριακό Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με θέμα: «ΚΥΠΡΟΣΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ».

    Η εκδήλωση που θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ε.Β.Ε.Θ., (Τσιμισκή 29), τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Μακεδονίας-Θράκης και Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ομιλητής θα είναι ο υπουργός Μακεδονίας θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης.

    [13] Η ΕΕ ΔΙΕΡΕΥΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ 54 ΕΚ. ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ KAI ΕΥΒΟΙΑΣ

    Βρυξέλλες, 16 Ιουνίου 2004 (17:56 UTC+2)

    Διαδικασία διερεύνησης των ενισχύσεων που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα από το 1993, σε χρεωμένες γεωργικές, βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις δρομολογεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Οι εν λόγω ενισχύσεις, οι οποίες αφορούν επιχειρήσεις στους νομούς Καστοριάς και Εύβοιας, και είχαν τη μορφή επιδοτήσεων επιτοκίου και εγγυήσεων δανείων, ανήλθαν στο συνολικό ποσό των 47 εκατομμυρίων ευρώ για τις επιδοτήσεις επιτοκίου και των 7 εκατομμυρίων ευρώ για τις εγγυήσεις.

    Η Επιτροπή επισημαίνει ότι βάσει των πληροφοριών που διατίθενται αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι οι επιχειρήσεις που επωφελήθηκαν από τις προαναφερθείσες ενισχύσεις ήταν προβληματικές επιχειρήσεις και ότι για τη χορήγηση των ενισχύσεων δεν τέθηκε ως όρος η υποβολή σχεδίου αναδιάρθρωσης, μολονότι η κοινοτική νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις διάσωσης και αναδιάρθρωσης προβληματικών επιχειρήσεων επιβάλλει επακριβώς την υποβολή σχεδίου.

    Οι ελληνικές αρχές, από τη στιγμή που θα λάβουν την επίσημη κοινοποίηση της εν λόγω απόφασης, έχουν στη διάθεσή τους ένα μήνα για να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή τις παρατηρήσεις τους και να παράσχουν τις αναγκαίες διευκρινίσεις. Η απόφαση δημοσιεύεται επίσης στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη έχουν στη διάθεσή τους ένα μήνα από την ημερομηνία δημοσίευσης για να κοινοποιήσουν τις παρατηρήσεις τους. Οι εν λόγω παρατηρήσεις διαβιβάζονται στην Ελλάδα, η οποία έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει.

    Εφόσον λάβει τις διευκρινίσεις που ζήτησε από τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις ενισχύσεις, την ενδεχόμενη συμβολή των ενδιαφερόμενων τρίτων μερών και τις ενδεχόμενες αντιδράσεις της Ελλάδας, η Επιτροπή θα αποφασίσει το συντομότερο δυνατόν για τη συμβατότητα με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ.

    [14] ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 16 Ιουνίου 2004 (16:44 UTC+2)

    Ανοδική τροχιά ακολούθησε σήμερα Τετάρτη ο Γενικός Δείκτης τιμών των μετοχών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ). Η Σοφοκλέους, πάντως, δεν κατάφερε να εναρμονίσει την πορεία της με το ιδιαίτερα θετικό κλίμα που επικρατούσε την ίδια ώρα στις ευρωπαϊκές αγορές και, τελικά, κατέγραψε μικρή άνοδο 0,15%, κλείνοντας στις 2.406,47 μονάδες.

    Πάντως, με την έναρξη της συνεδρίασης, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης του ΧΑ, έδειξε ότι θα ακολουθήσει ανοδική πορεία. Μάλιστα, γύρω στις 13.30 τα κέρδη του άρχισαν να διευρύνονται, κυρίως, εξαιτίας των επενδυτικών τοποθετήσεων στα βαριά χαρτιά, ενώ με βραδύτερο ρυθμό ακολουθούσε η περιφέρεια. Πλην όμως, την τελευταία ώρα των συναλλαγών οι πωλητές υπερίσχυσαν των αγοραστών, με αποτέλεσμα να περιοριστεί η κερδοφορία του Γενικού Δείκτη.

    Στα κύρια χαρακτηριστικά της συνεδρίασης του ΧΑ, εντάσσονται το μεγάλο εύρος διακύμανσης για το δείκτη, η αδυναμία των τίτλων της περιφέρειας να παρακολουθήσουν την πορεία των blue chips, ο για μία ακόμη φορά πολύ χαμηλός τζίρος και η εναλλαγή στο ισοζύγιο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν στο ταμπλό της Σοφοκλέους, το οποίο από καθαρά θετικό μετατράπηκε σε αισθητά αρνητικό.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Στο ποσό των 98,9 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε ο όγκος των συναλλαγών, πολύ κάτω από τα επιθυμητά από τους ειδικούς όρια, που είναι τα 200 εκατ. ευρώ, αλλά και χαμηλότερα και από τα 120 ευρώ, που θεωρούνται ως το χαμηλότερο επίπεδο για μια κάπως αξιοπρεπή συνεδρίαση.

    Από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ, οι 111 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι 168 πτωτικών και 107 αμετάβλητων. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο τιμής σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών FITCO AE (+5,10%), ΙΝΦΟΡΜΑΤΙΚΣ ΑΕΒΕ (+5,00%) και MULTIRAMA ΑΕΒΕ (+3,90%).

    Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία υποχώρηση τιμής κατέγραψαν κατά σειρά οι τίτλοι των εταιριών ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΑΕΒΕ (-11,84%), ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΙ (-11,81%), ΠΕΡΣΕΥΣ ΑΕΒΕ (-10,22%) και ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ ΑΕ (-9,93%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

    Θετικό πρόσημο έφεραν με τη λήξη οι 3 από τους 4 δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης Μπροστάρης ήταν και σήμερα ο εικοσάρης των επιλεγμένων blue chips, ο οποίος και ενισχύθηκε κατά 0,24%, γεγονός που ήταν αποτέλεσμα της ανοδικής πορείας των δεικτοβαρών κλάδων, οι οποίοι τον απαρτίζουν.

    Κατά 0,20% ενισχύθηκε ο δείκτης FTSE/ASE 140 - που αποτυπώνει την πορεία των υπολοίπων τριών δεικτών της κεφαλαιοποίησης - ο Mid 40 της μέσης σημείωσε επίσης άνοδο 0,20%, ενώ ο Small Cap 80 της μικρής σημείωσε υποχώρηση της τάξης του 0,21%.

    Ο τραπεζικός κλάδος απώλεσε τα αρχικά σημαντικά του κέρδη (+0,80%) και περιορίστηκε στο +0,19%, με το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών να επικεντρώνεται στις μετοχές των ALPHA BANK (+0,38%), EUROBANK (+1,12%), ΑΓΡΟΤΙΚΗ (+1,10%), ΓΕΝΙΚΗ (+2,64%), ΚΥΠΡΟΥ (+0,41%) και ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (+1,29%).

    Κατά 0,41% ενισχύθηκε τελικά ο δείκτης τηλεπικοινωνιών, έχοντας απολέσει κι αυτός σημαντικό μέρος των αρχικών του κερδών (+0,70%). Τα κέρδη του, πάντως, προήλθαν αποκλειστικά από την άνοδο του τίτλου του ΟΤΕ κατά +1,14%, καθώς οι υπόλοιπες μετοχές του κλάδου είτε υποχώρησαν, είτε έμειναν στάσιμες.

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Διαγράφοντας ανοδική τροχιά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι 13 από τους συνολικά 22 επιμέρους και κλαδικούς δείκτες, έναντι 8 πτωτικών και ενός που παρέμεινε αμετάβλητος. Πρόκειται για το δείκτη της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας.

    Ποσοστιαία υποχώρηση εμφάνισαν τελικά οι δείκτες των ασφαλειών (-2,97%), της κλωστοϋφαντουργίας (-0,96%), της υψηλής κυκλ. ταχύτητας (-0,91%), των διυλιστηρίων (-0,72%), των ειδών και λύσεων πληροφορικής (-0,46%), των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων (-0,36%), των εκδόσεων-εκτυπώσεων (-0,16%) και των τροφίμων και ποτών (-0,10%).

    Στον αντίποδα, επικεφαλής της ανοδικής τάσης τέθηκε ο κλάδος της πληροφορικής (+1,27%). Ακολούθησαν εκείνοι του λιανικού εμπορίου (+0,65%), των βασικών μετάλλων (+0,45%), του χονδρικού εμπορίου (+0,36%), των συμμετοχών (+0,34%) και των κατασκευαστικών εταιριών (+0,21%).

    Τη μικρότερη ανοδική ποσοστιαία μεταβολή εμφάνισαν οι δείκτες του συνόλου απόδοσης ΓΔ (+0,15%), της παράλληλης και του συνόλου απόδοσης παράλληλης (αμφότεροι +0,13%), των βιομηχανιών (+0,07%) και των επενδύσεων (+0,01%).

    [15] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Ο.Ι.Δ.

    Λευκωσία, 16 Ιουνίου 2004 (20:27 UTC+2)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης για την αλλαγή του τίτλου

    του ψευδοκράτους από ''Κυπριακή Μουσουλμανική Τουρκική Κοινότητα'' σε ''Τουρκοκυπριακό κράτος''.

    Χαρακτήρισε την απόφαση ως ένα καλό βήμα "που ωστόσο δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ΤΔΒΚ, ονομασία που θα πρέπει να εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται".

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [16] ΓΚΙΟΥΛ: ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ Ο.Ι.Δ.

    Κωνσταντινούπολη, 16 Ιουνίου 2004 (20:20 UTC+2)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε σήμερα ότι υπήρξε αναβάθμιση των Τουρκοκυπρίων στο πλαίσιο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ), που ολοκλήρωσε τις εργασίες της στην Κωνσταντινούπολη σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών.

    Μιλώντας σε Συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας της συνόδου των ΥΠΕΞ, δήλωσε ότι ο Ρώσος ομόλογός του Σεγκέι Λαβρόφ είναι αντίθετος με την απομόνωση των Τ/Κ και ότι θα συνδράμει στην προσπάθεια τερματισμού της.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι στη σύνοδο ανώτερων αξιωματούχων του ΟΙΔ μια νέα διευθέτηση έγινε αποδεκτή αναφορικά με τους Τουρκοκύπριους και πρόσθεσε ότι αυτή αφορά την αναγνώριση του στάτους των Τουρκοκυπρίων όπως αυτό αναφέρεται στο σχέδιο Ανάν που σύμφωνα με τη δική του εκτίμηση είναι τουρκοκυπριακό κράτος.

    [17] Ο ΟΛΛΑΝΔΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΒΛΕΠΕΙ "ΘΕΤΙΚΑ" ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αμστερνταμ, 16 Ιουνίου 2004 (20:08 UTC+2)

    Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Γιάν Πέτερ Μπαλκενέντε, του οποίου η χώρα θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ από την 1η Ιουλίου, δήλωσε ότι βλέπει "θετικά" την πρόοδο που έχει κάνει η Τουρκία όσον αφορά την ευρωπαϊκή της προοπτική, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Είμαι θετικός, βλέπω τις σημαντικές αλλαγές που έγιναν και ως πρόεδρος της ΕΕ τους προσεχείς μήνες θα φροντίσω ώστε η Τουρκία να έχει δίκαιη μεταχείριση", δήλωσε ο Μπαλκενέντε μετά από συνάντηση που είχε στη Χάγη με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Εγκωμιάζοντας τις προόδους που έχει σημειώσει όσον αφορά την "ενίσχυση της δημοκρατίας, τη μείωση του ρόλου του στρατού και τα δικαιώματα των μειονοτήτων", ο Ολλανδός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι "θα πρέπει ακόμη να υπάρξουν αλλαγές στην πράξη".

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός έκρινε από την πλευρά του ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στον τομέα της νομοθετικής μεταρρύθμισης. "Λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για να το κάνουμε πράξη και προσπαθούμε να υλοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα ως το τέλος του Δεκεμβρίου", δήλωσε.

    Ο Ερντογάν θα βρίσκεται αύριο στις Βρυξέλες όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής των επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

    [18] KYΠΡΟΣ: ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΤΟ ΜΑΪΟ

    Λευκωσία, 16 Ιουνίου 2004 (19:04 UTC+2)

    Στο 1,2% ανήλθε ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Κύπρο το Μάιο έναντι 0,1% που ήταν τον Απρίλιο. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην ανοδική πορεια των τιμών των καυσίμων, όπως άλλωστε και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου το μέσο ποσοστό πληθωρισμού ήταν διπλάσιο της Κύπρου (2,4%).

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός που καταγράφηκε ήταν 3,1%, ενώ την καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ενωση πέτυχε η Φιλανδία (-0,1%), ακολουθούμενη από τη Λιθουανία (1,%), τη Δανία (1,1%) και την Κύπρο (1,2%), που είχε την τέταρτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των ''25''. Τις χειρότερες επιδόσεις στο σύνολο της ΕΕ είχαν η Σλοβακία (8,2%) και η Ουγγαρία (7,8%).

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ Ο.Ι.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 16 Ιουνίου 2004 (19:00 UTC+2)

    Αναφορά σε ένα νέο διζωνικό συνεταιρισμό των δύο πολιτικά ίσων συνιστώντων κρατών κάνει η τελική Διακήρυξη της Κωνσταντινούπολης, που υιοθετήθηκε σήμερα από τους υπουργούς εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ), οι οποίοι ολοκλήρωσαν τις εργασίες τους μετά από τρεις ημέρες διαβουλεύσεων.

    Στη διακήρυξη οι υπουργοί χαιρετίζουν τα συμπεράσματα και τις εισηγήσεις της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό και αναφέρονται στην απόφασή του ΟΙΔ να πάρει μέτρα για τερματισμό της "απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων", ενώ εκφράζεται η προσδοκία ότι και η διεθνής κοινότητα και άλλα όργανα θα εργαστούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

    Πόρτο, 16 Ιουνίου 2004 (19:29 UTC+2)

    Πίσω στο σκορ με 1-0, βρίσκεται στο πρώτο ημίχρονο η Εθνική Ελλάδος και ηττάται από την Ισπανία, για τα προκριματικά του euro 2004, μετά από γκολ που δέχτηκε στο 28΄του α΄ ημιχρόνου από τον Μοριέντες, σε σύγχυση στην Ελληνική άμυνα. Η Εθνική μας, ελπίζει σε ένα θαύμα, ανάλογο αυτού που πέτυχε στο παιχνίδι με την Πορτογαλία. Το παιχνίδι άρχισε στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδος στο στάδιο «Ντο Μπέσα» της πόλης Πόρτο της Πορτογαλίας.

    Το εναρκτήριο λάκτισμα, δόθηκε από την Ελληνική ομάδα, η οποία μετά τη σέντρα που έκαναν ο Βρύζας με το Γιαννακόπουλο, οι διεθνείς μας προσπάθησαν από το 1΄λεπτό του αγώνα να πιέσουν τους ισπανούς

    -Στο 4΄, μετά από φάουλ του Πουγιόλ στον Καραγκούνη, ο Ζαγοράκης έκανε βαθιά σέντρα για τον Σεϊταρίδη που όμως δεν πρόλαβε την μπάλα.

    - Στο 6΄ο Κατσουράνης δέχθηκε κίτρινη κάρτα στον Κατσουράνη για φάουλ επί του Μοριέντες.

    -Στο αμέσως επόμενο λεπτό ο Κατσουράνης έδιωξε σε κόρνερ μία επικίνδυνη μπαλιά του Μοριέντες.

    -Στο 10΄ένας ωραίος συνδυασμός Ζαγοράκη-Βρύζα-Καραγκούνη, ο τελευταίος έστειλε την μπάλα στον Σεϊταρίδη, όμως δεν κατάφερε αυτός να την προλάβει.

    -Στο 11΄μια επικίνδυνη διείσδυση του Ραούλ Μπράβο την ανέκοψε επιτυχώς ο Καψής.

    Στο πρώτο δεκάλεπτο, οι Ισπανοί πίεζαν ασφυκτικά την εθνική μας, η οποία αμύνονταν επιτυχώς, αν και έδειξε να υστερεί στο κέντρο.

    -Στο 16΄ ο Μαρτσένα ανέτρεψε τον Καραγκούνη και πήρε κίτρινη κάρτα από το διαιτητή. Το χτύπησε ο Γιαννακόπουλος αλλά απέκρουσε η Ισπανική άμυνα.

    -Κίνδυνο διέτρεξε η Ελληνική άμυνα στο 18΄, όταν από σύγχυση στην Ελληνική άμυνα ο Ετσεβερία βρέθηκε σε θέση βολής, για να ανακοπή όμως από τους Έλληνες παίκτες.

    Μέχρι το 20΄λεπτό, η ομάδα μας δεν κατάφερε να απειλήσει σοβαρά τους Ισπανούς, οι οποίοι στο επόμενο λεπτό, κέρδισαν κόρνερ που όμως το απέκρουσε ο Φύσσας.

    -Στο 25΄ ο Γιαννακόπουλος πήρε κίτρινη κάρτα σε διεκδίκηση της μπάλας με τον Πουγιόλ που τον ανέτρεξε.

    -Στο αμέσως επόμενο λεπτό η ελληνική ομάδα κέρδισε φάουλ έξω από τη μεγάλη περιοχή που πέρασε ανεκμετάλλευτο, όμως ο Καραγκούνης δέχτηκε κι αυτός κίτρινη κάρτα σε διεκδίκηση της μπάλας με τον Ετζεβερία.

    -Στο 33΄ η Ελληνική ομάδα είχε τη μοναδική μέχρι εκείνη την ώρα καλή στιγμή, όταν σουτ του Βρύζα στη μικρή περιοχή, βρήκε την πλάτη του Μαρτσένα και αποκρούστηκε.

    Στο τελευταίο πεντάλεπτο του αγώνα, η Ισπανία αισθάνθηκε έντονα την ασφυκτική πίεση της; Εθνικής μας.

    -Στο 39΄ο Γιαννακόπουλος ανακόπηκε μέσα στη μικρή περιοχή των ισπανών, χωρίς να δοθεί τίποτα από το διαιτητή.

    - Στο αμέσως επόμενο λεπτό, ξεδιπλώθηκε μία καλή Ελληνική επίθεση που πέρασε κι αυτή ανεκμετάλλευση, καθώς Γιαννακόπουλος και Χαριστέας βρέθηκαν σε θέση οφσάϊτ.

    - Στο 44΄ο Αλμπέρδα μέσα από το μικρή περιοχή έδιωξε σε κόρνερ τη μπάλα κάτω από την πίεση των Ελλήνων παικτών.

    -Στο 45΄σέντρα του Χαριστέα στο Βρύζα, ο τελευταίος καθυστέρησε και απέκρουσε ο τερματοφύλακας Κασίγιας.

    - Στο τελευταίο λεπτό της δίλεπτης καθυστέρησης, σε κόρνερ που χτύπησε ο Βιθέντε, απέκρουσε ο Χαριστέας και ο διαιτητής έστειλε τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια.

    Με το σύστημα που εφαρμόζει ο προπονητής της Εθνικής Ισπανίας, Ινάκι Σάεθ, έχει ως στόχο να αποδιοργανώσει την Ελληνική ομάδα, ενώ λίγο πριν τον αγώνα οι Ισπανοί δημοσιογράφοι έλεγαν ότι ο Σάεθ φοβάται ιδιαίτερα την Εθνική μας, μετά το 2-1 επί της Πορτογαλίας αλλά και τη νίκη που είχε πετύχει πέρσι επί της πανίσχυρης Ισπανίας.

    Το παιχνίδι παρακολουθούν περίπου 15.000 Ισπανοί και 3.000 Έλληνες φίλαθλοι, οι οποίοι αν και ολιγάριθμοι, σχετικά με τους Ισπανούς, έχουν δημιουργήσει μία αρκετά εκρηκτική ατμόσφαιρα στο γήπεδο, παροτρύνοντας συνεχώς τους ποδοσφαιριστές της Εθνικής μας. Παρούσα στο στάδιο όλη η ηγεσία της ΟΥΕΦΑ, αλλά και ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, καθώς και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός.

    Πριν την έξοδό τους στον αγωνιστικό χώρο, οι διεθνείς μας ποδοσφαιριστές έδωσαν όρκο να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για ένα καλό αποτέλεσμα της Εθνικής μας.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι 3 ώρες πριν την έναρξη του αγώνα, Έλληνες και Ισπανοί φίλαθλοι, έπιναν μαζί μπύρες έξω από το γήπεδο «Ντο Μπέσα» του Πόρτο και χόρευαν μαζί Ελληνικούς και Ισπανικούς χορούς.

    H Εθνική Ελλάδος παρατάχθηκε με τους: Νικοπολίδη, Καψή, Δέλλα, Σεϊταρίδη, Φύσσα, Ζαγοράκη, Κατσουράνη, Καραγκούνη, Γιαννακόπουλο, Βρύζα και Χαριστέα. Οι πρώτοι 11 της Ισπανικής ομάδας είναι οι: Ίκερ Κασίγιας, Πουγιόλ, Κάρλος Μαρτσένα, Ιβάν Ελγέρα, Ραούλ Μπράβο, Ντάβιντ Αλμπέλδα, Ρούμπεν Μπαράχα, Χοσέμπα Ετσεβερία, Ραούλ,Τσάβι Αλόνσο, Ροντρίγκεζ Βιθέντε και Φερνάρντο Μοριέντες.

    Διαιτητής, είναι ο Σλοβάκος δάσκαλος, Μίχελ Λούμπος, 36 χρόνων, που είναι διεθνής διαιτητής από το 1994.

    [21] ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ

    Λευκωσία, 16 Ιουνίου 2004 (18:16 UTC+2)

    Η Κυπριακή Εθνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (ΚΕΠΕ) παρουσίασε σήμερα τους αθλητές που προκρίθηκαν για να εκπροσωπήσουν την Κύπρο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Η πενταμελής ομάδα που θα συμμετάσχει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες αποτελείται από την Καρολίνα Πελεντρίτου (Κολύμβηση, 50μ.&100μ. Υπτιο και 50μ. & 100μ. Ελεύθερο), τον Γιαννάκη Γαβριήλ (Στίβος Μαραθώνιος σε τροχοκάθισμα), την Γεωργία Γιαγκουλά (Τοξοβολία), την Μικαέλλα Σπαντίου (Κολύμβηση,100μ Υπτιο και 50μ. Ελεύθερο) και τον Ανδρέα Ποταμίτη (Κολύμβηση, 50μ. Ελεύθερο).

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [22] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΙ Ο ΚΑΣΑΠΗΣ

    Αθήνα, 16 Ιουνίου 2004 (16:58 UTC+2)

    Το δρόμο που χάραξαν νωρίτερα ο Μιλέν Πετκόφ και ο Βασίλης Τσιάρτας ακολούθησε ο Μιχάλης Κασάπης. Ο ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ κατέθεσε σήμερα προσφυγή σε βάρος της ΠΑΕ, στην Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΑΕ, ζητώντας 1.324.000 ευρώ και την «ελευθέρας» του από την ομάδα. Η υπόθεσή του θα εκδικαστεί την Τρίτη μαζί με αυτή του Βασίλη Τσιάρτα.

    [23] ΠΟΛΟ - WORLD LEAGUE: ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΙΣΠΑΝΟΥΣ

    Μαγιόρκα, 16 Ιουνίου 2004 (16:57 UTC+2)

    Μεγάλη νίκη πέτυχε σήμερα η εθνική ομάδα πόλο των ανδρών, η οποία επιβλήθηκε με 11-10, στη Μαγιόρκα, του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της Ισπανίας, στο πλαίσιο της δεύτερης αγωνιστικής του World League. Η νίκη αυτή κόντρα στους Ίβηρες αποτελεί καλό «οιωνό» για την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, η οποία απόψε αντιμετωπίζει την αντίστοιχη ισπανική για το EURO.

    Οι παίκτες του Αλεσάντρο Καμπάνια μπήκαν δυνατά στο παιχνίδι και με το τέλος του δευτέρου 9λέπτου προηγήθηκαν με 5-3, ενώ οι γηπεδούχοι Ισπανοί αυτό που κατάφεραν μέχρι το τέλος ήταν απλά να μειώσουν το σκορ.

    Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι Ισπανοί αγωνίστηκαν χωρίς τέσσερις βασικούς παίκτες. Τα 9λεπτα: 2-2, 3-1, 3-4, 3-3

    Τα τέρματα της εθνικής σημείωσαν οι: Καλακώνας 2, Σάντα 3, Θεοδωρόπουλος 2, Θωμάκος 1, Χατζηθεοδώρου 1, Λούδης 1, Γ. Αφρουδάκης 1.

    [24] Η ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ "ΘΑ ΞΑΝΑΧΤΥΠΗΣΕΙ" ΕΚΤΙΜΑ ΕΙΔΙΚΟΣ ΤΗΣ CIA

    Ουάσιγκτον, 16 Ιουνίου 2004 (20:34 UTC+2)

    Το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα "θα ξαναχτυπήσει" τις ΗΠΑ, εκτίμησε ένας ειδικός της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) μιλώντας ενώπιον της ανεξάρτητης επιτροπής διερεύνησης των γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

    "Η Αλ Κάιντα δεν έχει νικηθεί και αν και έχει αποδυναμωθεί, συνεχίζει να προετοιμάζει μεθοδικά τις επιθέσεις της. Ενδέχεται να χτυπήσει την ερχόμενη εβδομάδα, τον ερχόμενο μήνα ή το προσεχές έτος αλλά είναι σίγουρο ότι θα χτυπήσει", τόνισε ο ειδικός Ντέιβιντ Κέι, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Και ακόμα και αν Λάντεν και η Αλ Κάιντα ηττηθούν, το Παγκόσμιο Κίνημα Τζιχάντ θα συνεχίσει να υπάρχει. Δεν αποκλείεται ήδη να προετοιμάζει ένα νέο Λάντεν ή μια άλλη Αλ Κάιντα" πρόσθεσε ο κ. Κέι.

    Η ανεξάρτητη επιτροπή που αποτελείται από πέντε Ρεπουμπλικάνους και πέντε Δημοκρατικούς, είναι επιφορτισμένη να ερευνήσει σε βάθος τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και η έκθεσή της θα δημοσιοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου.

    [25] ΗΠΑ: Ο ΛΑΝΤΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Ουάσιγκτον, 16 Ιουνίου 2004 (20:27 UTC+2)

    Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν προστατευόταν από το καθεστώς των Ταλιμπάν με την υποστήριξη του Πακιστάν, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής διερεύνησης των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Η ικανότητα των Ταλιμπάν να προσφέρουν ένα καταφύγιο στον Λάντεν απέναντι στη διεθνή πίεση και στις κυρώσεις του ΟΗΕ διευκολύνθηκε σε σημαντικό βαθμό από την υποστήριξη του Πακιστάν", αναφέρεται στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή σημερινή ακρόαση της επιτροπής.

    [26] ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΙΡΑΚΙΝΟΥΣ ΑΡΧΕΣ ΙΟΥΛΙΟΥ

    Βαγδάτη, 16 Ιουνίου 2004 (20:20 UTC+2)

    Ο αμερικανικός στρατός θα παραδώσει ένα τμήμα του αεροδρομίου της Βαγδάτης στις ιρακινές αρχές την πρώτη Ιουλίου αλλά θα συνεχίσει να κατέχει τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του αεροδρομίου μέχρι τα μέσα Αυγούστου, τόνισε αμερικανός αξιωματούχος, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο στρατός θα πρέπει να μεταφέρει τις επιχειρήσεις του σε μία βάση που βρίσκεται πολύ κοντά στο αεροδρόμιο και απέχει 16 χιλιόμετρα από την ιρακινή πρωτεύουσα.

    "Ένα μεγάλο μέρος του θα παραδοθεί στους Ιρακινούς την 1η Ιουλίου και η παράδοση θα ολοκληρωθεί τους δύο προσεχείς μήνες", δήλωσε σύμβουλος του υπουργείου Μεταφορών, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Ιράκ δεν θα έχει τον πλήρη έλεγχο του αεροδρομίου τον προσεχή μήνα, λόγω του ότι εξακολουθούν να τοποθετούνται στο χώρο ορισμένα μηχανήματα και να επισκευάζονται άλλα αναγκαία για τη σωστή λειτουργία του.

    [27] ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΙΟΥΛΙΟΥ

    Βαγδάτη, 16 Ιουνίου 2004 (20:15 UTC+2)

    Η Ιταλία θα ανοίξει την πρώτη Ιουλίου την πρεσβεία της στη Βαγδάτη, η οποία έκλεισε τον Φεβρουάριο του 1991, ανακοινώθηκε από το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Προγραμματίζουμε το άνοιγμα της πρεσβείας μας την πρώτη Ιουλίου και έως το τέλος του μήνα θα έχουμε διορίσει και το νέο ιταλό πρεσβευτή στο Ιράκ", δήλωσε ο Μικέλε Βαλενσίσε, εκπρόσωπος του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου.

    Παράλληλα η Ρώμη προγραμματίζει να ανοίξει και ένα προξενείο στη Βασόρα και να δημιουργήσει ένα γραφείο διπλωματικής σύνδεσης στη Νασιρίγια, στο νότιο τμήμα του Ιράκ, όπου βρίσκονται ανεπτυγμένοι τρεις χιλιάδες ιταλοί στρατιώτες, τόνισε ο ίδιος.

    [28] Ο ΑΡΑΦΑΤ ΖΗΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ

    Βερολίνο, 16 Ιουνίου 2004 (20:12 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί αύριο στον γερμανικό Τύπο, ζήτησε από την Ευρώπη να αναμιχθεί περισσότερο για να προωθηθεί ο "οδικός χάρτης", το διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο για την διευθέτηση του Μεσανατολικού.

    "Πρέπει να υπάρξει μια γερή ώθηση από την πλευρά της επιτροπής του Κουαρτέτου, και ειδικότερα από την πλευρά της Ευρώπης", δήλωσε ο Παλαιστίνιος ηγέτης στο περιοδικό Στέρν. "Οι Ευρωπαίοι έχουν μια πολύ σημαντική ευκαιρία να παίξουν αυτόν τον ρόλο. Πρέπει να είναι ισχυροί και να ενεργήσουν γρήγορα, οι έξι επόμενοι μήνες θα είναι σημαντικοί", σημείωσε ο Αραφάτ.

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος εκτίμησε ότι ο Ισραήλ θα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν αναληφθεί από τις αραβικές χώρες για να κάνει νέες προτάσεις για την ειρήνη.

    [29] 26ο RIVER PARTY ΑΠΟ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ - 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 16 Ιουνίου 2004 (14:53 UTC+2)

    Πιστό στο ραντεβού του μένει και φέτος το 26ο River Party, στο Νεστόριο της Καστοριάς, που θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 29 μέχρι και την Κυριακή 1 Αυγούστου.

    Στις εκδηλώσεις του περιλαμβάνονται συναυλίες σημαντικών καλλιτεχνών, όλων των ειδών της μουσικής, βραδιά νέων καλλιτεχνών, θεατρικές παραστάσεις, παραδοσιακοί χοροί, οργανωμένες φυσιολατρικές και αθλητικές δραστηριότητες (πεζοπορία, canoe, kayak, ορειβασία, αναρρίχηση), εκθέσεις φωτογραφίας, βιβλίου, λαικών τεχνών κ.α.

    Συγκεκριμένα για τις συναυλίες, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

    Πέμπτη 29 Ιουλίου: Δυτικές συνοικίες, C Real

    Παρασκευή 30: Αλκιστης Πρωτοψάλτη

    Σάββατο 31: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Ευρυδίκη, Ν.Μ.Ε.

    Κυριακή 1 Αυγούστου: Γιάννης Βαρδής, Γρηγόρης Πετράτος, Ελεάνα Παπαϊωάννου, ΜΙΚΡΟ, Ζιώγαλας, Αλουπογιάννης, Κοργιαλας.

    Το πολιτιστικό τετραήμερο διοργανώνει η Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού, Πολιτισμού, Κοινωνικής Ανάπτυξης και Πρόνοιας Νεστορίου.

    [30] Λ.ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ "ΠΛΟΥΤΟ" ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Ιουνίου 2004 (14:32 UTC+2)

    Από το θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης, ξεκινά την περιοδεία του ο Λάκης Λαζόπουλος και το θέατρο Εύμολπις, με τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, το οποίο θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα για να καταλήξει στις 27 και 28 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

    Στη Θεσσαλονίκη θα δοθούν τρεις παραστάσεις, από σήμερα μέχρι και τις 18 Ιουνίου, στις 21.00.

    Η σκηνοθεσία του έργου είναι του Νίκου Μαστοράκη, ενώ τη μουσική έχει αναλάβει ο Σταμάτης Κραουνάκης, σε συνεργασία με τη Λίνα Νικολακοπούλου (στίχοι) και τους Σπείρα Σπείρα.

    Η ταυτότητα της παράστασης

    Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης

    Σκηνοθεσία: Νίκος Μαστοράκης

    Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη

    Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ

    Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης

    Στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου

    Ενορχήστρωση: Γιώργος Ζαχαρίου

    Χορογραφία: Κική Μπάκα

    Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

    Παίζουν οι ηθοποιοί: Χρέμυλος: Λάκης Λαζόπουλος, Πλούτος: Μπάμπης Γιωτόπουλος, Καρίων: Ταξιάρχης Χάνος, Βλεψίδημος: Τάκης Παπαματθαίου, Πενία: Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Σύζυγος Χρέμυλου: Νατάσσα Κοτσοβού, Δίκαιος άντρας: Παναγιώτης Παναγόπουλος, Συκοφάντης: Κοσμάς Ζαχάρωφ, Γριά: Φωτεινή Μπαξεβάνη, Ερμής: Δημήτρης Σταμούλης, Ιερέας: Θανάσης Βλαβιανός, Νέος: Αλέξανδρος Μπουρδούμης.

    Χορός: Νατάσσα Κοτσοβού, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Δημήτρης Σταμούλης, Θανάσης Βλαβιανός, Ελεάνα Καραδήνου, Παρθένα Χοροσίδου, Χρήστος Ασλανίδης, Χάρης Αττώνης, Γιάννης Γούνας, Μπάμπης Γούσιας, Θοδωρής Ευστρατιάδης, Αρης Καραπαναγιωτάκης, Στέλιος Καρπαθάκης, Κωνσταντίνος Καρβέλης, Ελίτα Κουνάδη, Χρήστος Μουστάκας, Δημήτρης Μπεγιόγλου, Ηρώ-Σαΐα Χαρλαύτη

    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ

    ΙΟΥΝΙΟΣ

    16-18 Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους

    20 Βέροια, Δημοτικό Θέατρο "Μελίνα Μερκούρη"

    21-22 Βόλος, Δημοτικό Θέατρο

    23-24 Λάρισα, Κηποθέατρο Αλκαζάρ

    26 Ιωάννινα, Θέατρο ΕΗΜ-Φρόντζος

    27 Πρέβεζα, Κηποθέατρο

    28 Κέρκυρα, Παλαιό Κάστρο

    30 Μεσολόγγι, Αρχαίο Θέατρο Οινιάδων

    ΙΟΥΛΙΟΣ

    2-3 Πάτρα, Ρωμαϊκό Ωδείο

    4 Καλαμάτα, Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο

    5 Ολυμπία, Ανοιχτό Θέατρο

    6 Ζάκυνθος, Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο

    10-11 Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνο, Φορτέτζα

    13-14 Χανιά, Θέατρο Ανατολικής Τάφρου

    15-16 Ηράκλειο, Θέατρο "Νίκος Καζαντζάκης"

    18 Ρόδος, Μεσαιωνικό Κάστρο

    21 Αικατερίνη, Αρχαίο Θέατρο Δίου

    22 Φεστιβάλ Κασσάνδρας, Θέατρο Σίβηρης

    23 Σιθωνία Χαλκιδικής, Πόρτο Καρράς

    24 Σέρρες

    25 Εδεσσα, Θέατρο "Γαβαλιώτισσα"

    27-28 Αλεξανδρούπολη

    30 Αρχαίο Θέατρο Θάσου

    31 47ο Φεστιβάλ Φιλίππων, Αρχαίο Θέατρο

    ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

    1 47ο Φεστιβάλ Φιλίππων, Αρχαίο Θέατρο

    4 Σαλαμίνα, Ευριπίδειο Θέατρο

    5-6 Θέατρο Γυμνασίου Ραφήνας

    27-28 Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

    [31] 7 ΙΟΥΛΙΟΥ - 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΟ 47ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

    Καβάλα, 16 Ιουνίου 2004 (13:06 UTC+2)

    Με συναυλία της Μαρινέλλας ανοίγει η αυλαία του 47ου Φεστιβάλ Φιλίππων, στις 7 και 8 Ιουλίου, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, με αρχαία θεατρικά, μουσικές και παιδικές παραστάσεις, που θα παρουσιαστούν στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων της Καβάλας.

    Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει ως εξής:

    ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΠΕΜΠΤΗ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ: Συναυλία Μαρινέλλα

    ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ: ΣΟΦΟΚΛΗ «ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ» από το Θεσσαλικό Θέατρο (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας), σε μετάφραση Τάσου Ρούσσου, σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη, σκηνικά Άγγελου Αγγελή, κοστούμια Αγνής Ντούτση, μουσική Γιώργου Χριστιανάκη, χορογραφία Ισίδωρου Σιδέρη, μουσική διδασκαλία Νένης Ζάπα. Στο ρόλο του Φιλοκτήτη ο Νικήτας Τσακίρογλου.

    ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ: ΕΥΡΙΠΙΔΗ «ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ» από το Εθνικό Θέατρο, σε μετάφραση Στρατή Πασχάλη, σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη, σκηνικά κοστούμια Γιώργου Πάτσα, μουσική Δημήτρη Μητρόπουλου, χορογραφία Έρσης Πήττα, μουσική διδασκαλία Μελίνας Παιονίδου. Στο ρόλο του Ιππόλυτου ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. Παίζουν επίσης οι : Μαρία Ναυπλιώτου, Γιώργος Τσιδίμης, Μπέττυ Βαλάση, Φιλαρέτη Κομνηνού, Μαρία Ξένου, Χρήσοτς Πάρλας, Θόδωρος Κατσαφάδος, Μαριάνθη Σοντάκη κ.α.

    ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ: ΣΟΦΟΚΛΗ «ΤΡΑΧΙΝΙΕΣ» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε μετάφραση Κώστα Βάλακα και Ελένης Παπάζογλου, σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη, μουσική Κώστα Βόμβολου, χορογραφιές Κωνσταντίνου Ρήγου. Στο ρόλο της Δηιάνειρας η Ανέζα Παπαδοπούλου, στο

    ρόλο του Ηρακλή ο Ακύλας Καραζήσης, στο ρόλο της Τροφού η Ιφιγένεια Δεληγιαννίδου.

    ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΑΒΑΛΑΣ, Η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ, υπό τη διεύθυνση του Λ. Φιλίππου και με την συμμετοχή δύο σολίστ Y. Solomon και Ι. Κεραμίδη.

    ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ: ΑΙΣΧΥΛΟΥ «ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ» από το Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας, σε μετάφραση Γιώργου Κιμούλη, μετάφραση χορικών Κωστή Κολώτα, σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, σκηνικά Pawel Dobrzyncki, μουσική Μιχάλη Χριστοδουλίδη, φωτισμοί Μαρίας Δερμιτζάκη, χορογραφίες Αποστολίας Παπαδαμάκη, διδασκαλία χορού Χάρις Ζιούβα. Παίζουν οι ηθοποιοί Γιώργος Κιμούλης, Γιώργος Ζιόβας, Γεωργία Γεωργαντοπούλου, Δήμητρα Μάγιου κα.

    ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ «ΠΛΟΥΤΟΣ» από το θέατρο Εύμολπις, σε μετάφραση Κώστα Γεωργουσόπουλου, σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ, μουσική Σταμάτη Κραουνάκη, στίχοι Λίνας Νικολακοπούλου. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο ερμηνεύει ο Λάκης Λαζόπουλος, συμμετέχουν Σ. Κραουνάκης & Σπείρα Σπείρα.

    ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: ΕΥΡΙΠΙΔΗ «ΤΡΩΑΔΕΣ» από τη Θεατρική Διαδρομή, σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου, σκηνικά κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ, μουσική Σταύρου Ξαρχάκου, χορογραφίες Νατάσσας Ζούκα. Πρωταγωνιστές της παράστασης είναι Άννα Βαγενά, Τάνια Τρύπη, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Γιάννης Βούρος, Κατερίνα Λέχου, Δημήτρης Λιγνάδης.

    ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ «ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ» από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία απόδοση Κώστα Τσιάνου, σκηνικά ενδυμασίες Ρένας Γεωργιάδου, μουσική Χρήστου Λεοντή, χορογραφίες Φωκά Ευαγγελινού, μουσική διδασκαλία Ολυμπίας Κυριακάκη. Στο ρόλο της Λυσιστράτης η Λυδία Κονιόρδου. Παίζουν επίσης οι : Ελένη Καστάνη, Βάσω Ιατροπούλου, Μαρία Καντιφέ, Ελένη Τζώρτζη, Έλενα Γεροδήμου, Γιάννης Δεγαΐτης, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Αντώνης Λουδάρος, Νικολέττα Βλάβιανού κ.α.

    ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ «ΗΡΑΚΛΗΣ, Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ» σε κείμενο και σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη, σκηνικά κοστούμια Χριστίνα Κουλουμπή, μουσική Γιάννη Μακρίδη, στίχοι Ανδρέα Κουλουμπή, χορογραφίες Πέτρου Γάλλια. Παίζουν Τάσος Αλατζάς, Μαρία Βλάχου, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Νεκταρία Γιαννακουδάκη, Αθηνά Δόμβρου, Μέτη Καρατζά κ.α.

    [32] ΤΟ 33ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 16 Ιουνίου 2004 (11:24 UTC+2)

    Στις 3 Ιουλίου ξεκινά φέτος το 33ο Φεστιβάλ Ολύμπου, με πλούσιο μουσικό και θεατρικό πρόγραμμα, αλλά και αρχαιολογική ημερίδα, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι και τις 21 Αυγούστου.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει ως εξής:

    ΙΟΥΛΙΟΣ

    - Σάββατο 3, στις 21.15: Αρχαίο θέατρο Διου - Συναυλία με τον Διονύση Σαββόπουλο

    Συμμετέχει ομάδα τραγουδιστών - χορευτών και 15μελής ορχήστα καταξιωμένων μουσικών

    - Σάββατο 10, στις 21.15: Αρχαίο θέατρο Διου «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης με τους: Τάσο Χαλκιά, Μάρθα Καραγιάννη, Ελένη Γερασιμίδου. Σκηνοθεσία: Νανά Νικολάου - Βασίλης Μυριανθόπουλος

    - Δευτέρα 12, στις 21.15: Αρχαίο Θέατρο Διου - Συναυλία με την Μαρινέλα

    - Σάββατο 17, στις 21.15: Αρχαίο Θέατρο Διου «Τρωάδες» του Ευριπίδη από το θέατρο «Διαδρομή» με τους: Αννα Βαγενά, Γιάννη Βούρο, Μπέγκυ Τρικαλιώτη, Τάνια Τρύπη, Δημήτρη Λιγνάδη. Σκηνοθεσία: Διαγώρας Χρονόπουλος

    - Πέμπτη 21, στις 21.15: Αρχαίο Θέατρο Διου «Πλούτος» του Αριστοφάνη από το θέατρο «Ευμοπολις», με τον Λάκη Λαζόπουλο. Συμμετέχουν Σταμ. Κραουνάκης και οι Σπείρα-Σπείρα. Σκηνοθεσία: Νίκος Μαστοράκης

    - Τρίτη 27, στις 21.15: Αρχαίο θέατρο Διου «Ιππολυτος» του Ευριπίδη, από το Εθνικό Θέατρο, με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Μπέττυ Βαλάση, Φιλαρέτη Κομνηνού, Χρήστο Πάρλα. Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαίδης

    - Τετάρτη 28, στις 21.15: Αρχαίο θέατρο Διου - Συναυλία με την Χάρις Αλεξίου.

    Συμμετέχει ο Παναγιώτης Φάμελος

    - Σάββατο 31, στις 21.15: Αρχαίο Θέατρο Διου «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, από το Εθνικό Θέατρο, με την Λύδια Κονιόρδου. Σκηνοθεσία: Κώστας Τσιάνος

    ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

    - Παρασκευή 6, στις 21.00: Αγιονέρι, Αρχαιολογικός χώρος Διου «Οι αρχαιολόγοι μιλούν για την Πιερία». Παντερμαλής Δημ. Καθ.Αρχ. Α.Π.Θ. "Τα Ολύμπια της Μακεδονίας", Τζαφάλιας Αθανάσιος Εφορος Αρχαιοτήτων Λάρισας "Το Ιερό του Πυθίου Απόλλώνα στον Όλυμπο".

    - Σάββατο 7, στις 21.00: Αρχαίο Θέατρο Διου «Τραχίνιες» του Σοφοκλή, από το ΚΘΒΕ, με τους Ακύλα Καραζήση, Ανέζα Παπαδοπούλου. Σκηνοθεσία: Βίκτωρας Αδρίτης.

    - Τετάρτη 11, στις 21.00: Αρχαίο Θέατρο Διου - Συναυλία με τους ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΙΝΑ

    Μαζί τους οι Λιζέτα Καλημέρη, Χρίστος Τσιαμούλης, Σοφία Παπάζογλου, Παναγιώτης Λαλέζας.

    - Σάββατο 21, στις 21.00: Αρχαίο Θέατρο Διου - Συναυλία με την Συμφωνική Ορχήστρα του NIS.

    [33] "Ο ΜΙΚΡΟΣ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ" ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 16 Ιουνίου 2004 (10:52 UTC+2)

    Το βιβλίο του «Ο μικρός Αλκιβιάδης και οι Ολυμπιακοί Αγώνες» από τις εκδόσεις Καστανιώτη θα υπογράψει ο συγγραφέας του, Νίκος Μουρατίδης, σήμερα Τετάρτη 16 Ιουνίου 2004, στη 1:00 το μεσημέρι, στον ΙΑΝΟ (Αριστοτέλους 7).

    Πρόκειται για μια συναρπαστική περιπέτεια στην αρχαία Ελλάδα. Ο μικρός Αλκιβιάδης, ένα δεκάχρονο αγόρι το σκάει με μόνη συντροφιά το γαϊδαράκο και το ξύλινο σπαθί του για να βρει τον πατέρα του.

    Μετά από απίστευτες περιπέτειες και με την συντροφιά δύο παιδιών θα κατευθυνθεί από την Αθήνα προς την Ολυμπία όπου γίνεται η προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Το ταξίδι είναι μακρινό και επικίνδυνο. Είναι σίγουρο ότι θα βρει τελικά τον πατέρα του; Το πείσμα, η τόλμη και η εξυπνάδα κάνουν τον μικρό Αλκιβιάδη να μοιάζει ήρωας όχι μόνο στα μάτια των μικρών παιδιών αλλά και των μεγάλων.

    Ο Νίκος Μουρατίδης γεννήθηκε στη Νίκαια του Πειραιά και σπούδασε κινηματογράφο στη σχολή Σταυράκου. Ασχολήθηκε όμως με τη μουσική είτε εργαζόμενος σε εταιρείες δίσκων είτε στο ραδιόφωνο είτε δημοσιογραφικά. Έχει γράψει διάφορα σενάρια για τηλεοπτικές εκπομπές και σειρές όπως «Μάνα είναι μόνο μία», «Αθήνα-Θεσσαλονίκη», «Mega-Δέκα χρόνια γέλιο», «Παππούδες εν δράσει» (Βραβείο καλύτερου σεναρίου 2001) κ.α. Αυτό είναι το πρώτο του μυθιστόρημα για παιδιά.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 16 June 2004 - 18:14:10 UTC