Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-05-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΦΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ
  • [02] ΕΝΤΟΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΙΣ
  • [03] ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ
  • [04] Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ
  • [05] ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΗΣ EUROVISION
  • [06] "ΑΘΗΝΑ 2004": ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΒΩΜΟ
  • [07] ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΡΙΩΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΑΝ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΟΥΝ ΣΤΟ
  • [08] ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ SPECIAL OLYMPICS ΘΑ ΚΗΡΥΞΕΙ ΑΠΟΨΕ Η
  • [09] Α. ΚΟΝΤΟΣ: «ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΗΤΑΝ ΥΠΟ ΔΙΑΛΥΣΗ»
  • [10] ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ «ΕΜΠΟΡΙΚΗ» ΜΕ ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ ΤΗΣ
  • [11] ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [12] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
  • [13] ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΩΣ ΚΑΙ 29,1% ΣΕ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΝ
  • [14] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΛΕΡ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [15] ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥΤΙΝ ΠΡΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [16] ΑΚΥΡΩΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ Η ΑΓΚΥΡΑ
  • [17] ΣΕΙΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΘΕΤΕΙ ΤΟ ΕΔΑΔ
  • [18] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ο ΔΗΣΥ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [19] ΒΗΜΑ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΥ EUROVOLLEY
  • [20] ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΛΙΑ ΗΛΙΑΔΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΖΟΥΝΤΟ
  • [21] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΖΟΥΝΤΟ: ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΩΝ 81Κ. Ο ΗΛΙΑΣ ΗΛΙΑΔΗΣ
  • [22] ΠΥΓΜΑΧΙΑ: ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΑΧΜΕΤ
  • [23] ΑΡΧΙΣΕ Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΩΝΑΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ
  • [24] ΜΠΟΥΣ: ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΕΩΣ ΤΙΣ 30
  • [25] Η ΑΡΣΕΝΑΛ ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ
  • [26] ΙΝΔΙΑ: ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ Η ΣΟΝΙΑ ΓΚΑΝΤΙ
  • [27] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΟΥΕΛ- ΚΟΡΕΪ ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ
  • [28] ΧΙΛΙΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΑΣΤΕΓΟΙ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
  • [29] ΜΗΤΕΡΑ ΕΝΟΣ ΚΟΡΙΤΣΙΟΥ ΕΓΙΝΕ Η ΓΚΟΥΙΝΕΘ ΠΑΛΤΡΟΟΥ
  • [30] ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [31] ΑΛΛΑΓΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΟ ΚΘΒΕ
  • [32] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ
  • [33] ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΓΑΪΤΗ

  • [01] ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΦΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2004 (20:34 UTC+2)

    Ελεύθεροι αφέθηκαν μετά την εξακρίβωση των στοιχείων τους οι τρεις Βρετανοί δημοσιογράφοι, οι οποίοι συνελήφθησαν το απόγευμα, ενώ προσπαθούσαν να εισέλθουν στο Ολυμπιακό Στάδιο, χωρίς να έχουν την απαιτούμενη άδεια.

    Οι τρεις Βρετανοί ήρθαν, σήμερα, στην Αθήνα με στόχο να μείνουν μόλις μια νύχτα προκειμένου να «δοκιμάσουν» τα ολυμπιακά μέτρα ασφάλειας. Δεν τα κατάφεραν, ωστόσο, καθώς εντοπίστηκαν από φρουρό ιδιωτικής υπηρεσίας φύλαξης, ο οποίος κάλεσε τους αστυνομικούς, που τελικά τους συνέλαβαν.Οι τρεις Βρετανοί οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Αμαρουσίου, όπου μετά τον έλεγχο της ταυτότητάς τους, αφέθηκαν ελεύθεροι.

    Το νέο αυτό περιστατικό με εμπλοκή Βρετανών δημοσιογράφων, λίγες ημέρες μετά την ανάλογη υπόθεση με τη δημοσιογράφο των Times, Λόρα Πικ, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων, που εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

    «Το σημερινό περιστατικό εντοπισμού και προσαγωγής δημοσιογράφων στους χώρους του ΟΑΚΑ επαναφέρει με ακόμη μεγαλύτερη σημασία όσα επισήμανε η ΑΘΗΝΑ 2004 στην προχθεσινή της ανακοίνωση. Πρώτον, όλοι οι δημοσιογράφοι έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται, να βιοντοσκοπούν και να φωτογραφίζουν τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις αρκεί να ακολουθούν τις διαδικασίες για τις οποίες έχουν εγκαίρως ενημερωθεί.

    Δεύτερον, η ολυμπιακή ασφάλεια θα εφαρμοστεί πλήρως από την 1η Ιουλίου, μέχρι τότε τα ολυμπιακά έργα φυλάσσονται χωρίς όμως να υπάρχει το επίπεδο ασφάλειας που θα υπάρξει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι φανερό και όλοι οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ πρέπει να το αντιληφθούν πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας και το κύρος της Ελλάδας δεν μπορεί και δεν πρέπει να θυσιάζονται στο βωμό του εύκολου εντυπωσιασμού και των σκοπιμοτήτων».

    [02] ΕΝΤΟΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2004 (11:39 UTC+2)

    Εντονο ενδιαφέρον, προκαλεί η πενθήμερη επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, που πραγματοποιεί από τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ύστερα από πρόσκληση του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους. Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν στο ταξίδι του ο Υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης και οι Υφυπουργοί Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης, Ευριπίδης Στυλιανίδη και Παναγιώτης Σκανδαλάκης.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών του Πρωθυπουργού με την αμερικανική κυβέρνηση θα βρεθούν οι διμερείς ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με έμφαση στις οικονομικές - εμπορικές, καθώς και τα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα. Επί τάπητος επίσης θα βρεθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και οι ευρωτουρκικές σχέσεις. Μεγάλο μέρος των συνομιλιών του Πρωθυπουργού θα καλύψουν η προετοιμασία της Ελλάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και κυρίως ο τομέας της ασφάλειας.

    Ο Πρωθυπουργός αρχικά θα επισκεφθεί την Νέα Υόρκη όπου θα έχει συναντήσεις την Τρίτη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ενώ θα παραστεί σε δεξίωση που θα δώσει προς τιμήν του το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού.

    Την Τετάρτη, θα ξεναγηθεί στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης στην έκθεση "Βυζάντιο: Πίστη και Δύναμη" και θα παρακαθίσει σε πρόγευμα που θα του παραθέσει το ελληνοαμερικανικό επιχειρηματικό Συμβούλιο.

    Ακολούθως θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Ντικ Τσένι και αργότερα θα γίνει δεκτός στο Λευκό Οίκο από τον Πρόεδρο Μπους, ο οποίος θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του.

    Αργότερα, την ίδια ημέρα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συναντηθεί διαδοχικά με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής και με τον Πρόεδρο Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

    Το πρωί της Παρασκευής ο κ. Καραμανλής θα μιλήσει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (Council on Foreign Relations) και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Ελλάδα.

    [03] ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ

    Ουάσιγκτον, 15 Μαϊου 2004 (11:36 UTC+2)

    Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι απαγορεύει ορισμένες από τις μεθόδους ανάκρισης που χρησιμοποιεί, σε μια προσπάθεια περιορισμού του σκανδάλου που έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης Ιρακινών κρατουμένων, στη φυλακή του Αμπού Γκράιμπ.

    Η σχετική απόφαση που ελήφθη από τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητής των ΗΠΑ στο Ιράκ, αντιστράτηγο Ρικάρντο Σάντσες την περασμένη Πέμπτη απαγορεύει διάφορες βάναυσες μεθόδους όπως η στέρηση ύπνου για πάνω από 72 ώρες, η κάλυψη της κεφαλής των κρατουμένων με κουκούλες, και ο καταναγκασμός των εγκλείστων να λαμβάνουν θέσεις που προκαλούν πόνο και πίεση στο σώμα τους.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι τεχνικές αυτές «ανάκρισης» απαιτούσαν προηγουμένως υψηλού επιπέδου έγκριση από τη στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ και δεν εφαρμόζονταν, αλλά τώρα θα απαγορευθούν πλήρως.

    Πάντως το Πεντάγωνο συνεχίζει να αρνείται ότι οι συγκεκριμένες μέθοδοι παραβιάζουν τις Συνθήκες της Γενεύης όπως τονίζουν γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Η χρήση των μεθόδων αυτών αποκαλύφθηκε μέσω των φωτογραφιών που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα και της συνεπακόλουθης έρευνας που έγινε από επιτροπή του Κογκρέσου.

    Τουλάχιστον εννέα μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων θα προσαχθούν σε στρατοδικείο για κακομεταχείριση κρατουμένων, αλλά ορισμένοι από τους υπόδικους λένε ότι ακολουθούσαν διαταγές ανωτέρων τους.

    [04] Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2004 (17:32 UTC+2)

    Δεκτή σε ακρόαση στο Βατικανό από τον Προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας, Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ έγινε το πρωί του Σαββάτου η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Ρώμη.

    Υποδεχόμενος τη Δήμαρχο Αθηναίων, ο Ποντίφικας ανέγνωσε δήλωση-έκκληση για ειρήνη και για αποχή από κάθε πράξη βίας και τάχθηκε υπέρ της ιδέας της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

    Αναφερόμενος στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων από τη χώρα μας, ο Προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας εξήρε τη σπουδαιότητα και βαρύτητα της Αθήνας ως ιστορικής πόλης, η οποία επωμίζεται επαξίως το βάρος και τις ευθύνες ενός πράγματι τεράστιου εγχειρήματος και αναφώνησε «ζήτω η Ελλάδα».

    Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως κατά παράβαση του πρωτοκόλλου, ο Ποντίφικας δέχθηκε όλα τα μέλη της ελληνικής αποστολής που συνοδεύουν τη Δήμαρχο Αθηναίων στο ταξίδι της.

    Στη συνέχεια, η κα Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού, καρδινάλιο Λαγιόλο, με τον οποίο συζήτησε τις σχέσεις της ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με την Καθολική Εκκλησία.

    Τόσο η Δήμαρχος Αθηναίων όσο και ο καρδινάλιος Λαγιόλο εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις δυο Εκκλησίες και ιδιαίτερα ανάμεσα στον Προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο.

    [05] ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΗΣ EUROVISION

    Κωνσταντινούπολη, 15 Μαϊου 2004 (09:33 UTC+2)

    Με τα μάτια στραμμένα στην Κωνσταντινούπολη, στον τελικό της Eurovision, όπου η ελληνική συμμετοχή, με το τραγούδι "Shake Ιt και το Σάκη Ρουβά, μετά και τους προκριματικούς της Τετάρτης, ανήκει στα φαβορί της φετινής διοργάνωσης. Ήδη, προσωπικότητες από τον ελληνικό καλλιτεχνικό και επιχειρηματικό κόσμο βρίσκονται από χτες στην Κωνσταντινούπολη για να υποστηρίξουν από κοντά την προσπάθεια του Έλληνα καλλιτέχνη στο στάδιο «Αμπντί Ιπεκτσί Αρένα» και να βρεθούν στο πλευρό της ελληνικής αποστολής.

    Χαρακτηριστικό των πιθανοτήτων της ελληνικής συμμετοχής, είναι και το γεγονός ότι στην ηλεκτρονική σελίδα του CNN, στο άρθρο για τους προκριθέντες από τον ημιτελικό η μια και μοναδική φωτογραφία, που υπάρχει, είναι αυτή του Σάκη Ρουβά, ενώ ερμηνεύει το "Shake It".

    Ο τελικός θα μεταδοθεί ζωντανά στις 10 το βράδυ από τη ΝΕΤ και το Β' Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

    [06] "ΑΘΗΝΑ 2004": ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΟΥ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2004 (20:20 UTC+2)

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας δεν μπορεί και δεν πρέπει να θυσιάζονται στο βωμό του εύκολου εντυπωσιασμού και των σκοπιμοτήτων, τονίζει η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων, με αφορμή το νέο περιστατικό με τη σύλληψη τριών Βρετανών δημοσιογράφων, που επιχείρησαν να εισέλθουν στο ΟΑΚΑ χωρίς την απαιτούμενη άδεια.

    Με αφορμή αυτό το περιστατικό, η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Το σημερινό περιστατικό εντοπισμού και προσαγωγής δημοσιογράφων στους χώρους του ΟΑΚΑ επαναφέρει με ακόμη μεγαλύτερη σημασία όσα επισήμανε η ΑΘΗΝΑ 2004 στην προχθεσινή της ανακοίνωση.

    Πρώτον, όλοι οι δημοσιογράφοι έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται, να βιοντοσκοπούν και να φωτογραφίζουν τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις αρκεί να ακολουθούν τις διαδικασίες για τις οποίες έχουν εγκαίρως ενημερωθεί.

    Δεύτερον, η ολυμπιακή ασφάλεια θα εφαρμοστεί πλήρως από την 1η Ιουλίου, μέχρι τότε τα ολυμπιακά έργα φυλάσσονται χωρίς όμως να υπάρχει το επίπεδο ασφάλειας που θα υπάρξει στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Είναι φανερό και όλοι οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ πρέπει να το αντιληφθούν πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας και το κύρος της Ελλάδας δεν μπορεί και δεν πρέπει να θυσιάζονται στο βωμό του εύκολου εντυπωσιασμού και των σκοπιμοτήτων».

    [07] ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΡΙΩΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΑΝ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΟΥΝ ΣΤΟ ΟΑΚΑ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2004 (20:04 UTC+2)

    Τρεις Βρετανοί δημοσιογράφοι, ο ένας εκ των οποίων εργάζεται στο BBC, επιχείρησαν, σήμερα, να μπουν με ένα αυτοκίνητο που είχαν νοικιάσει, μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο, από την είσοδο του Σπύρου Λούη.

    Οι τρεις Βρετανοί είχαν φτάσει λίγη ώρα πριν στο αεροδρόμιο των Σπάτων, από όπου ξεκίνησαν για να εισέλθουν στο Ολυμπιακό Στάδιο. Δεν τα κατάφεραν, ωστόσο, καθώς εντοπίστηκαν από φρουρό ιδιωτικής υπηρεσίας φύλαξης, ο οποίος κάλεσε τους αστυνομικούς, που τελικά τους συνέλαβαν.

    Η ολυμπιακή ασφάλεια δεν πρόκειται να γίνει θυσία στον βωμό του εντυπωσιασμού ή οποιαδήποτε άλλων συμφερόντων, τονίζει η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων, ενώ επισημαίνει εκ νέου πως οποιοσδήποτε μπορεί να εισέλθει στο Ολυμπιακό Στάδιο μέσω της διαδικασίας που έχει συμφωνηθεί και με τα ξένα μέσα ενημέρωσης.

    Όπως μάλιστα προκύπτει από τις πρώτες πληροφορίες, οι τρεις Βρετανοί δημοσιογράφοι είχαν έρθει μόνο για μια νύχτα στη χώρα μας, με στόχο να «δοκιμάσουν» τα μέτρα ασφαλείας στο Ολυμπιακό Στάδιο.

    Οι τρεις Βρετανοί οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Αμαρουσίου, όπου ελέγχονται οι πληροφορίες για την ταυτότητά τους, καθώς στην κατοχή τους βρέθηκε μόνο μία δημοσιογραφική ταυτότητα και ένα διαβατήριο.

    [08] ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ SPECIAL OLYMPICS ΘΑ ΚΗΡΥΞΕΙ ΑΠΟΨΕ Η ΝΑΤΑΣΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2004 (17:16 UTC+2)

    Την έναρξη του παγκόσμιου φεστιβάλ Special Olympics θα κηρύξει απόψε η σύζυγος του πρωθυπουργού, Νατάσα Καραμανλή, η οποία έτυχε θερμής υποδοχής κατά την άφιξή της, το πρωί, στο «νησί των ιπποτών».

    Στις 8 το βράδυ, η κα Καραμανλή θα κηρύξει την έναρξη των αγώνων, που περιλαμβάνουν τρία αθλήματα και συγκεκριμένα κολύμβηση, ποδηλασία και καλαθοσφαίριση.

    Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν 2.004 νεαροί αθλητές από 51 χώρες και 90 πόλεις της Ελλάδας.

    [09] Α. ΚΟΝΤΟΣ: «ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΗΤΑΝ ΥΠΟ ΔΙΑΛΥΣΗ»

    Ξάνθη, 15 Μαϊου 2004 (11:38 UTC+2)

    «Εχει ανατείλει μια καλύτερη ημέρα για τους αγρότες με την κυβέρνηση της ΝΔ και τον Κώστα Καραμανλή» λέει σε συνέντευξη του στην τοπική εφημερίδα ΠΡΩΤΗ ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέκος Κοντός, εκφράζοντας παράλληλα και την αισιοδοξία του για το μέλλον του αγροτικού κόσμου της περιοχής και της χώρας μας.

    Το μέλος της κυβέρνησης από την Ξάνθη, θεωρεί ως ιδιαίτερα τιμητική την επιλογή του από τον Κώστα Καραμανλή στη θέση αυτή, ενώ χαρακτηρίζει τη σημερινή κυβέρνηση ως καθαρά «φιλοαγροτική» και μιλά για «ουσιαστική στήριξη των αγροτών». Ο κ. Κοντός καταλογίζει τεράστιες ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για τις δύσκολες μέρες των αγροτών και δε διστάζει να πει ότι «το υπουργείο γεωργίας τελούσε υπό διάλυση».

    Σχετικά με την αλλαγή στην ονομασία κάποιων υπουργείων, μεταξύ αυτών και του υπουργείου Γεωργίας, το οποίο σήμερα ονομάζεται Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Κοντός εξηγεί: «Κατ' αρχάς δε μπορούμε να μιλούμε για ελληνική γεωργία, για αγροτική ανάπτυξη, αν δεν έχουμε και τα τρόφιμα μέσα. Το «γεωργίας» είναι ένας πολύ περιορισμένος όρος και υπό τη στενή και υπό την ευρεία έννοια του όρου. Έτσι αποφασίσαμε ότι το υπουργείο θα πρέπει εκτός από τη γεωργία, να ασχολείται με όλη την αγροτική ανάπτυξη, την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της υπαίθρου. Επίσης θα πρέπει να περιλαμβάνονται και τα τρόφιμα, διότι η παραγωγή με την κατανάλωση είναι συνδεδεμένοι τομείς. Άρα ο έλεγχος της ποιότητας των τροφίμων θα πρέπει να γίνεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

    Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το τι πρέπει να προσδοκούν οι αγρότες από την πολιτική που χαράσσει στον τομέα αυτό η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο υφυπουργός δηλώνει: «Ουσιαστική στήριξη. Οι Έλληνες αγρότες έχουν ήδη αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι καθαρά φιλοαγροτική. Τα πρώτα μέτρα ήταν η ένδειξη της προσπάθειάς μας αυτής. Η μεγάλη επιτυχία στις Βρυξέλλες για τα μεσογειακά προϊόντα θεωρώ ότι σηματοδοτεί μία νέα αρχή στις ελληνικές διεκδικήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε χαράξει μία αγροτική πολιτική που θα στηρίξει το αγροτικό εισόδημα, κυρίως όμως θα διατηρήσει τον παραγωγικό ιστό της περιφέρειας».

    Τέλος ερωτηθείς για τα μεγάλα προβλήματα που καλείται να επιλύσει η κυβέρνηση, ο κ. Κοντός σημειώνει: «Εκτός από τα κλασικά προϊόντα, τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας είναι ότι έχουμε παραδοσιακά προϊόντα. Κατά συνέπεια θα πρέπει να πάμε σε μια αναδιάρθρωση καλλιεργειών. Ήδη προς την κατεύθυνση αυτή αρχίσαμε και κινούμαστε. Πέρα από αυτό θα πρέπει να στηριχθούν οπωσδήποτε οι υποδομές στη γεωργία. Κάναμε μια πολύ μεγάλη συζήτηση με το Νομάρχη Έβρου πάνω σ' αυτό το θέμα. οι αναδασμοί για παράδειγμα, οι οποίοι στον Έβρο βρίσκονται σε νηπιακή κατάσταση. Υπάρχουν αναδασμοί που ούτε έχουν ξεκινήσει. Επίσης η άρδευση είναι ένα μεγάλο θέμα, αφού μέσα από αρδευόμενες εκτάσεις θα πρέπει να προχωρήσουμε σε δυναμικές καλλιέργειες. Ακόμη τα Τοπικά Κέντρα που θα στήσουμε σε όλες τις Νομαρχίες για να έχουμε γεωπόνους στο χωράφι και κτηνίατρους δίπλα στον κτηνοτρόφο. Ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι η εκπαίδευση των αγροτών κι αυτό γιατί έχει μείνει πάρα πολύ πίσω αυτός ο τομέας. Γενικά θέλω να πω ότι η αγροτική ανάπτυξη θα έρθει μέσα από μία δέσμη μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν. Και ιδιαίτερα εδώ που έχουμε μείνει αρκετά πίσω, θα πρέπει να τρέξουμε γρηγορότερα απ' ότι στις άλλες περιοχές της χώρας μας. Βούληση πολιτική υπάρχει, όρεξη υπάρχει, ειλικρινής διάλογος υπάρχει. Έχουμε αφήσει πίσω αυτά τα οποία μας χωρίζουν και έχουμε αυτά που μας ενώνουν όλους εμάς τους Θρακιώτες. Να ξέρετε ότι προχωρούμε όλοι μαζί, με κατεύθυνση την ανάπτυξη αυτού του τόπου».

    [10] ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ «ΕΜΠΟΡΙΚΗ» ΜΕ ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ ΤΗΣ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2004 (11:05 UTC+2)

    Σε «συγχωνεύσεις» με θυγατρικές εταιρίες της προχωρά η Εμπορική Τράπεζα, αναμένοντας, μεταξύ άλλων, και τα φορολογικά οφέλη που θα αποκομίσει για τη συγκεκριμένη ενέργεια. Το ΔΣ της Τράπεζας πρότεινε στη χτεσινή γενική συνέλευση των μετόχων τη συγχώνευση με απορρόφηση των παρακάτω θυγατρικών εταιριών: Εμπορική Επενδυτική, Εμπορική Τράπεζα Επενδύσεων, Εμπορική Κεφαλαίου και Συμμετοχών και Εμπορική Factoring. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρουν ότι οι φορολογικές ωφέλειες θα φτάσουν σε 4,5 εκατ. ευρώ.

    Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο «Εμπορική Επενδυτική» θα ανταλλαγεί σε αναλογία 7,807 μετοχές προς 1 μετοχή της Εμπορικής Τράπεζας.

    Στο μεταξύ, διάφοροι μικρομέτοχοι της τράπεζας στη χτεσινή γενική συνέλευση, κατηγόρησαν την προηγούμενη διοίκηση για κακοδιαχείριση, για τη στρατηγική συμμαχία με τους Γάλλους της Gredit Agricole κ.ά. Πάντως, η νέα διοίκηση εξακολουθεί να τηρεί «σιγήν ιχθύος» για την τύχη της «στρατηγικής συμμαχίας»...

    [11] ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2004 (11:03 UTC+2)

    Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με ΑΦΜ που λήγει στο ψηφίο 6 παίρνουν σειρά για την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης μέχρι την Τρίτη 18 Μάη. Με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ οι υπόλοιπες προθεσμίες για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων στην Εφορία είναι οι παρακάτω:

    · Μέχρι τις 20 Μάη το ψηφίο 7

    · Μέχρι τις 24 Μάη το ψηφίο 8

    · Μέχρι τις 26 Μάη το ψηφίο 9

    · Μέχρι τις 28 Μάη τα ψηφία 10, 20, 30, 40 και 50

    · Μέχρι την 1η Ιούνη τα ψηφία 60, 70, 80, 90 και 00.

    [12] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2004 (10:34 UTC+2)

    Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για τις Τηλεπικοινωνίες, ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Αναστάσιος Νεράντζης, διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Προοπτικές από τη διείσδυση Νέων Τεχνολογιών στις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες».

    Τις εργασίες της ημερίδας θα ανοίξει με χαιρετισμό του ο υπουργός Μιχάλης Λιάπης. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 17 Μαίου 2004 και ώρα 10:00 π.μ., στο Αμφιθέατρο του υπουργείου, Αναστάσεως 2 & Τσιγάντε, Παπάγου Αθήνα.

    [13] ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΩΣ ΚΑΙ 29,1% ΣΕ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 5ΕΤΙΑ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2004 (10:06 UTC+2)

    Τεράστια είναι η επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού από τις μεγάλες αυξήσεις έως και 29,1% που σημειώθηκαν την τελευταία πενταετία στα είδη πρώτης ανάγκης.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος" τα επίσημα στοιχεία για την πορεία της ακρίβειας είναι άκρως αποκαλυπτικά και δείχνουν ότι τον Απρίλιο του 2004 οι αυξήσεις στις τιμές πολλών προϊόντων και υπηρεσιών ήταν υψηλότερες της μεταβολής του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

    Στην "κορυφή" των ανατιμήσεων βρίσκεται η νωπή πατάτα (αύξηση της τιμής της κατά 14,9% σε ένα χρόνο) και το ελαιόλαδο (11,3) και ακολουθούν το ψωμί (9,3%), το πετρέλαιο θέρμανσης (8,9%), η βενζίνη (8,3%), καπνός (8,1%), άνθη (7,8%), οικιακές υπηρεσίες (7,6%), εισφορά ραδιοφώνου και τηλεόρασης (6,5), ύδρευση - αποχέτευση (6,5%), νωπά πουλερικά (6,4%), ιατρικές - οδοντιατρικές - παραϊατρικές υπηρεσίες (6,2%), συντήρηση αυτοκινήτου (5,3%), φαγητό εκτός οικίας (5,3%), ενοίκια κατοικιών (5,2%) και είδη υπόδησης (5%).

    Σε πλήθος άλλων προϊόντων και υπηρεσίες οι ετήσιες αυξήσεις κυμάνθηκαν από 3% - 4,9% δηλαδή υψηλότερα από τη μεταβολή κατά το διάστημα του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 2,9%.

    Από την εξέταση της πορείας των τιμών την τελευταία 5ετία (Απρίλιος 1999 - Απρίλιος 2004) προκύπτει ότι ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε την περίοδο αυτή κατά 17,2% αλλά σε 6 από τις 12 ομάδες αγαθών και υπηρεσιών οι τιμές αυξήθηκαν υψηλότερα από το ποσοστό αυτό.

    Ειδικότερα στα αλκοολούχα ποτά και στον καπνό κατά 291,%, στα ξενοδοχεία - καφέ - εστιατόρια κατά 24,6% στην υγεία και στη στέγαση κατά 21,4%.

    Στη μόνη κατηγορία που σημειώθηκε πτώση του Δείκτη Τιμών κατά 21,7% ήταν στις "επικοινωνίες", όπου ο έντονος ανταγωνισμός λειτουργεί όπως φαίνεται ευεργετικά για τους καταναλωτές.

    Η κυβέρνηση προσανατολίζει την αντιπληθωριστική της πολιτική σε τρεις άξονες, μείωση των φόρων και τους κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, ενεργοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και στήριξη των ενώσεων Καταναλωτών.

    Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκινά από μηδενική βάση την καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά ανά κλάδο επιχειρήσεων και την περίοδο αυτή το βάρος πέφτει στην αγορά των καυσίμων.

    [14] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΛΕΡ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 15 Μαϊου 2004 (17:43 UTC+2)

    Την πρώτη του επίσκεψη στην Τουρκία θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη- μονοήμερη- στη γείτονα, στο πλαίσιο συμφωνίας που επιτεύχθηκε πέρσι μεταξύ των δύο χωρών για τακτικές συναντήσεις σε επίπεδο πρωθυπουργών.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία, ο Τόνι Μπλερ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ και τον πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την ατζέντα των συζητήσεων να περιλαμβάνει το Κυπριακό, τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, την επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, την κατάσταση στο Ιράκ, αλλά και θέματα που άπτονται της διμερούς συνεργασίας των δυο χωρών.

    [15] ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥΤΙΝ ΠΡΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Αγκυρα, 15 Μαϊου 2004 (16:50 UTC+2)

    Μήνυμα του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, διαβίβασε στην τουρκική ηγεσία ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ραζόφ, ο οποίος βρίσκεται στην Αγκυρα για την 4η Σύνοδο της Ανώτατης Ομάδας Διαβουλεύσεων, μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.

    Όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, ο Ρώσος πρόεδρος, με επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαίωσε «την επιθυμία του, να έρθει στην Τουρκία». Στην επιστολή αυτή διατυπώθηκε η ευχή για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Το μήνυμα που έστειλε ο Πούτιν με τον Σεργκέι Ραζόφ, διαβιβάσθηκε στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αμπντουλλάχ Γκιουλ.

    Όπως γράφει η Hurriyet, η κίνηση αυτή του Ρώσου προέδρου ερμηνεύεται ως προσπάθεια «να λιώσουν οι πάγοι», μετά τη στάση υπέρ της ελληνοκυπριακής πλευράς που τήρησε η Μόσχα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πριν από το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, στην Κύπρο.

    [16] ΑΚΥΡΩΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ Η ΑΓΚΥΡΑ

    Αγκυρα, 15 Μαϊου 2004 (16:44 UTC+2)

    Σε ακύρωση διαγωνισμού, ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την αγορά επιθετικών ελικοπτέρων και σύγχρονων αρμάτων προχώρησε η Τουρκία.

    Η σχετική απόφαση ελήφθη χθες από τη σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Οζκιόκ, του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Βετζντί Γκιονούλ και αρμοδίων του Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας.

    Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας Ετζεβίτ, στο διαγωνισμό που προκηρύχθηκε για 145 περίπου επιθετικά ελικόπτερα, είχε δοθεί προτεραιότητα στα King Cobra που κατασκευάζει η εταιρεία Bell Textron. Σαν δεύτερη δε επιλογή ήταν τα ελικόπτερα Kamov KA 50-2, που είναι συμπαραγωγή Ρωσίας Ισραήλ.

    Η συνεχής αύξηση της τιμής για τα King Cobra είχε προκαλέσει ενόχληση στην Τουρκία. Λέγεται ότι στην ακύρωση του διαγωνισμού επέδρασε η επιθυμία της Τουρκίας να εξασφαλίσει από την Ε.Ε. ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στα τέλη του έτους. Η τουρκική κυβέρνηση, όπως γράφει ο Τύπος της γείτονος, λαμβάνοντας υπ' όψιν την απόφαση της Ε.Ε. σχετικά με την Τουρκία, επιθυμεί να χρησιμοποιήσει σαν ατού το διαγωνισμό ελικοπτέρων απέναντι στη Γαλλία, η οποία δεν δίνει θερμά μηνύματα στην Άγκυρα.

    Ο διαγωνισμός των 1.000 περίπου αρμάτων και το σχέδιο για τα μη επανδρωμένα αεροπορικά μέσα, τα οποία ακύρωσε χθες η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας, ήδη είχαν «παγώσει» εδώ και μακρό χρονικό διάστημα. Για τα άρματα, γίνονταν λόγος για τις Η.Π.Α., την Ουκρανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε για τους επόμενους διαγωνισμούς να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στη χρησιμοποίηση των εγχώριων δυνατοτήτων. Στο πλαίσιπ αυτό, αναμένεται να έχουν μεγαλύτερο μερίδιο στους διαγωνισμούς εταιρείες όπως η BMC, η Nurol και η Otokar.

    [17] ΣΕΙΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΘΕΤΕΙ ΤΟ ΕΔΑΔ

    Λευκωσία, 15 Μαϊου 2004 (15:38 UTC+2)

    Σειρά πολιτικών θεμάτων εγείρει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον των προσφυγών Ελληνοκυπρίων της εναντίον της Τουρκίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο δικηγόρος συγκεκριμένης υπόθεσης Ελληνοκύπριου πρόσφυγα Αχιλλέας Δημητριάδης.

    Συγκεκριμένα σε ακρόαση που ορίστηκε για τις 2 Σεπτεμβρίου 2004 επί προσφυγής Ελληνοκυπρίου για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του αναφορικά με περιουσία του στα κατεχόμενα, το ΕΔΑΔ εγείρει ζητήματα που σχετίζονται με την πολιτική κατάσταση στην Κύπρο, όπως διαμορφώνεται και μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου και καλεί τους αιτητές, δια των νομικών τους συμβούλων, να τοποθετηθούν.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ο ΔΗΣΥ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Λευκωσία, 15 Μαϊου 2004 (15:35 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε σήμερα από το βήμα του Ανωτάτου Συμβουλίου του κόμματος την απόφαση του για απόσυρση των καταγγελιών που αφορούσαν ''συγκεκριμένες κυβερνητικές ενέργειες'' πριν από το δημοψήφισμα και ''που είχαν διαβιβαστεί στον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, σαν πράξη συνέπειας, στάση ευθύνης και λαμβάνοντας υπόψη τα όσα προβλήματα αντιμετωπίζει ο τόπος''.

    Σε ομιλία του προς τους συνέδρους, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι κορυφαία προτεραιότητα τούτη την ώρα για το ΔΗΣΥ είναι ''η στο μέγιστο βαθμό ενδυνάμωση και εκλογική ισχυροποίηση της παράταξης στις ευρωεκλογές, αφού από όλα τα δεδομένα καθίσταται σαφές ότι ο ΔΗΣΥ αναδεικνύεται σαν ο πλέον σοβαρός και αξιόπιστος συνομιλητής με την ΕΕ, με τον διεθνή παράγοντα αλλά και με τους Τουρκοκύπριους''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΒΗΜΑ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΥ EUROVOLLEY

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2004 (19:39 UTC+2)

    Βήμα πρόκρισης για την τελική φάση του Eurovolley έκανε η εθνική ανδρών, επικρατώντας άνετα με 3-0 της Βουλγαρίας, στον προκριματικό όμιλο που διεξάγεται στο Κουόπιο της Φινλανδίας.

    Η εθνική μας, με κορυφαίο τον Αντρέι Κράβαρικ, επικράτησε με χαρακτηριστική άνεση επί της βουλγαρικής ομάδας και θα πρέπει πλέον να νικήσει, αύριο, τη γηπεδούχο Φιλανδία, προκειμένου να εδραιώσει το προβάδισμά της για πρόκριση.

    Τα σετ του σημερινού αγώνα: 25-22, 25-18, 25-17

    Ελλάδα: Γκιούρδας 15, Χατζηαντωνίου 2, Κουρνέτας 1, Τσακιρόπουλος 9, Κράβαρικ 18, Μπάεφ 8, Δημητρακόπουλος (λ, 67%), Σμαραγδής

    Βουλγαρία: Μ. Ιβάνοφ 5, Τσβετάνοφ 2, Καζίσκι 8, Μλιάκοφ 7, Σ. Ιβάνοφ 3, Κονσταντίνοφ 11(0/18), Σαλπάροφ(λ, 72%), Ζέκοφ 1, Α. Ιβάνοφ 1, Μιχαήλοφ 2, Στόικοφ, Μιλούσεφ

    [20] ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΛΙΑ ΗΛΙΑΔΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΖΟΥΝΤΟ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2004 (18:00 UTC+2)

    Μεγάλη επιτυχία για τα ελληνικά χρώματα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τζούντο, που διεξάγεται στο Βουκουρέστι. Ο Ηλίας Ηλιάδης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία -81 κ. με ιππόν 1 λεπτό και 37 δευτερόλεπτα πριν το τέλος του αγώνα.  

    Ο Ηλιάδης είχε πάρει νωρίτερα το «εισιτήριο» για τον τελικό, νικώντας στον ημιτελικό της κατηγορίας του τον Ρώσο Ντμίτρι Νοσόφ.

    [21] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΖΟΥΝΤΟ: ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΩΝ 81Κ. Ο ΗΛΙΑΣ ΗΛΙΑΔΗΣ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2004 (16:57 UTC+2)

    Στον τελικό της κατηγορίας των -81 κ. του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος τζούντο, που διεξάγεται στο Βουκουρέστι, πέρασε ο Ηλίας Ηλιάδης.

    Ο Ελληνας αθλητής νίκησε στον ημιτελικό της κατηγορίας του τον Ρώσο Ντμίτρι Νοσόφ με ιπόν 3.37 πριν το τέλος του αγώνα και προκρίθηκε στον τελικό, έχοντας εξασφαλίσει μετάλλιο.

    [22] ΠΥΓΜΑΧΙΑ: ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΑΧΜΕΤ ΚΟΜΕΡΤ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2004 (16:54 UTC+2)

    Με μετάλλιο θα επιστρέψει η ελληνική αποστολή πυγμαχίας από την Τουρκία, όπου ολοκληρώνεται την Κυριακή, 16 Μαΐου, το διεθνές τουρνουά ''Αχμέτ Κομέρτ'' της Τουρκίας.

    Ο Δημήτρης Πετρόπουλος του Ολυμπιακού, έπαιξε στα ημιτελικά της κατηγορίας των 91 κιλών και παρά την ήττα του με 2-16 στα σημεία από τον Ατζιζάτα Ασβίν από το Αζερμπαϊτζάν, πήρε το χάλκινο μετάλλιο.

    Τις προηγούμενες ημέρες, είχαν αποκλειστεί από τον πρώτο αγώνα τους οι άλλοι δύο Έλληνες πυγμάχοι. Στην πρεμιέρα ο Γιώργος Χοτζ του Εθνικού Κοζάνης έχασε 23-29 στα σημεία από τον Τουλιάν Οσμάντι του Καζακστάν στα 91 κιλά.

    Τη δεύτερη ημέρα των αγώνων αποκλείστηκε και ο Πουλίκος Τσαγκράκος. Ο πρωταθλητής του Λεωνίδα Πειραιά στην κατηγορία των 75 κιλών έχασε 16-27 στα σημεία από τον Τούρκο Αντέμπ Κλίτσι.

    Το τουρνουά αποτέλεσε τεστ για τους αθλητές μας που προετοιμάζονται για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εφήβων, το οποίο είναι προγραμματισμένο να γίνει από 10 έως 20 Ιουνίου στην Κορέα.

    [23] ΑΡΧΙΣΕ Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΩΝΑΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2004 (16:35 UTC+2)

    Αρχισε σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο ο Διεθνής Αγώνας Ορεινής Ποδηλασίας (Mountain Bike) που διοργανώνει η "ΑΘΗΝΑ 2004" ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. H Rita Gunn Dahle από τη Νορβηγία έκοψε πρώτη το νήμα του τερματισμού των Γυναικών Ε1 2004, ο οποίος διεξήχθη στη νεότευκτη Ολυμπιακή Εγκατάσταση της Πάρνηθας. Η Dahle μετέτρεψε τη δύσκολη διαδρομή σε πραγματικό περίπατο. Πήρε από την πρώτη στιγμή το προβάδισμα και χωρίς να συναντήσει ιδιαίτερη πίεση, έφθασε στο χρυσό μετάλλιο, σημειώνοντας χρόνο 1:57:37.

    Τη δεύτερη θέση κατέκτησε η Magdalena Sadlecka από την Πολωνία, με χρόνο 1:59:29 και την τρίτη η Alison Sydor από τον Καναδά, με 2:00:17. Την εξάδα συμπλήρωσαν οι Maja Wloszczowska από την Πολωνία, με 2:01:03, η Paola Pezzo από την Ιταλία, με 2:01:32 και η Katrin Leumann από την Ελβετία, με 2:02:18.

    Οι Ελληνίδες αθλήτριες δεν κατάφεραν ν' ακολουθήσουν το ρυθμό των αντιπάλων τους, με αποτέλεσμα να μείνουν αρκετά πίσω. Η Αναστασία Παστουρμαντζή κατέλαβε την 18η θέση (-2 γύρους), η Μαρίνα Παραγιού τη 19η (-3), η Μαρία Τζουμανίκα την 20η (-3) και η Αδαμαντία Λεμοντζόγλου την 21η (-3).

    Αύριο θα διεξαχθεί ο αγώνας των ανδρών, στον οποίο θα πάρουν μέρος 37 αθλητές, μεταξύ των οποίων ο χρυσός Ολυμπιονίκης της Ατλάντα το 1996, Ολλανδός Bart Bretjens, ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ το 2000, Γάλλος Miguel Martinez και ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής το 2003, Ελβετός Thomas Frischknecht.

    Η ελληνική ομάδα δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα και όπως δήλωσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Γιώργος Κατσέλης, πρώτος στόχος της ομάδας είναι η απόκτηση εμπειριών.

    Σημειώνεται ότι ο αγώνας δεν αποτελεί κριτήριο πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς, αλλά είναι ενταγμένος στο αγωνιστικό πρόγραμμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, γεγονός που σημαίνει πως θα δοθούν βαθμοί για την παγκόσμια κατάταξη στους αθλητές που θα συμμετάσχουν.

    [24] ΜΠΟΥΣ: ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΕΩΣ ΤΙΣ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ

    Ουάσιγκτον, 15 Μαϊου 2004 (20:45 UTC+2)

    Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο Ιράκ μέχρι να εδραιωθεί η ασφάλεια στη χώρα, ανέφερε ο Τζορτζ Μπους, στο καθιερωμένο ραδιοφωνικό μήνυμά του.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «ζωτικής σημασίας» την αποστολή των δυνάμεων της χώρας του «στην εδραίωση της ασφάλειας» και πρόσθεσε πως οι αμερικανικές δυνάμεις «θα παραμείνουν στο Ιράκ για να βοηθήσουν τον ιρακινό λαό μέχρι να μπορούν οι ίδιοι οι Ιρακινοί να φροντίσουν την ασφάλεια στη χώρα τους».

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπεραμύνθηκε, μάλιστα, των αμερικανικών δυνάμεων, που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο δριμείας κριτικής τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των βασανιστηρίων στο Ιράκ, λέγοντας ότι «οι ενέργειες λίγων ατόμων δεν αντανακλούν τον αληθινό χαρακτήρα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων».

    [25] Η ΑΡΣΕΝΑΛ ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ

    Λονδίνο, 15 Μαϊου 2004 (20:13 UTC+2)

    Από την περίοδο 1988/'89 είχε μια ομάδα στην πρέμιερσιπ να τερματίσει αήττητοι στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, κατακτώντας το πρωτάθλημα Αγγλίας. Τότε ήταν η Πρέστον, σήμερα είναι η Αρσεναλ.

    Οι πρωταθλητές Αγγλίας ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους στην πρέμιερσιπ με μία ακόμη νίκη επί της Λέστερ με 2-1.

    Στα υπόλοιπα παιχνίδια της πρεμιέρσιπ, το ενδιαφέρον ήταν στραμμένο για τη θέση που οδηγεί στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, θέση την οποία τελικά κατέκτησε η Νιούκαστλ που απέσπασε ισοπαλία 1-1 στο 'Ανφιλντ από τη Λίβερπουλ. Η Νιούκαστλ εκμεταλλεύθηκε έτσι το «στραβοπάτημα» της 'Αστον Βίλα που έχασε στην έδρα της από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 2-0.

    [26] ΙΝΔΙΑ: ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ Η ΣΟΝΙΑ ΓΚΑΝΤΙ

    Νέο Δελχί, 15 Μαϊου 2004 (19:13 UTC+2)

    Στην Ινδία, οι βουλευτές του Κόμματος του Κογκρέσου συνεδρίασαν και εξέλεξαν ομόφωνα τη Σόνια Γκάντι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής τους ομάδας, μετά τις πρόσφατες νικηφόρες εκλογές.

    Η 57χρονη ιταλικής καταγωγής πολιτικός είναι χήρα του Ρατζίβ Γκάντι και νύφη της Ίντιρα Γκάντι.

    Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι στο παρελθόν η θέση του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας αποτέλεσε τον προθάλαμο της πρωθυπουργίας. Πάντως, το Κόμμα του Κογκρέσου δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στην ινδική Βουλή και θα χρειαστεί να σχηματίσει συνασπισμό με μικρότερα κόμματα για να κυβερνήσει.

    Ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ινδίας, Χαρκισάν Σινγκ Σουρτζίτ, είπε ότι η κα Γκάντι είναι η μοναδική υποψήφια που έχει πιθανότητες να αναδειχθεί στην πρωθυπουργία.

    [27] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΟΥΕΛ- ΚΟΡΕΪ ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ

    Αμμάν, 15 Μαϊου 2004 (19:06 UTC+2)

    Να αδράξει την ευκαιρία που παρουσιάζεται με τα σχέδια του Ισραήλ για απόσυρση από τη Λωρίδα της Γάζας κάλεσε τον παλαιστινιακό λαό ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά τη σημερινή του συνάντηση στην Ιορδανία με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Αχμεντ Κορέι.

    Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον παραμένει προσηλωμένη στον στόχο ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και πρόσθεσε ότι η ειρήνευση στην περιοχή θα επέλθει μόνο μέσω διαπραγματεύσεων.

    Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις συνομιλίες «εποικοδομητικές» αλλά δεν αναφέρθηκε στις προτάσεις που αναμενόταν ότι θα έκανε για κατάπαυση του πυρός και άμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.

    Η συνάντηση των δυο ανδρών που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αποτελεί την πλέον υψηλόβαθμη συνάντηση των δυο πλευρών από τον περασμένο χρόνο, όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία ο Αχμεντ Κορέι.

    [28] ΧΙΛΙΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΑΣΤΕΓΟΙ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

    Γάζα, 15 Μαϊου 2004 (19:00 UTC+2)

    Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι περισσότεροι από 1000 Παλαιστίνιοι έμειναν άστεγοι στην Λωρίδα της Γάζας μετά τις κατεδαφίσεις των σπιτιών τους από τον ισραηλινό στρατό, όπως μεταδίδει το BBC.

    Εκπρόσωπος της αρμόδιας υπηρεσίας του Οργανισμού για τους Παλαιστινίους πρόσφυγες (UNRWA) δήλωσε ότι 88 κτίρια στα οποία ζούσαν 200 οικογένειες στη Ράφαα, καταστράφηκαν ολοσχερώς.

    Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι εκατοντάδες σπίτια παλαιστινίων πρόκειται να κατεδαφισθούν για να διευρυνθεί η ζώνη ασφαλείας στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο.

    [29] ΜΗΤΕΡΑ ΕΝΟΣ ΚΟΡΙΤΣΙΟΥ ΕΓΙΝΕ Η ΓΚΟΥΙΝΕΘ ΠΑΛΤΡΟΟΥ

    Νέα Υόρκη, 15 Μαϊου 2004 (16:10 UTC+2)

    Μητέρα για πρώτη φορά, σε ηλικία 31 ετών, έγινε η βραβευμένη με Οσκαρ ηθοποιός, Γκουίνεθ Πάλτροου.

    Όπως ανακοινώθηκε σήμερα δια του εκπροσώπου της, η Πάλτροου γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι, στο οποίο η γνωστή ηθοποιός και ο σύζυγός της, Κρις Μάρτιν, τραγουδιστής του συγκροτήματος Coldplay, έδωσαν το όνομα Apple.

    [30] ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2004 (13:07 UTC+2)

    Τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας επισκέφθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού Κώστας συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Πολιτισμού Πέτρο Τατούλη και το γενικό γραμματέα του υπουργείου Χρ. Ζαχόπουλο.

    Ο κ. Καραμανλής ξεναγήθηκε στο χώρο του Αρχαίου Ιερόυ των Ελευσίνιων Μυστηρίων, ενημερώθηκε για τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης και τη λατρεία της θεάς Δήμητρας, επισκέφθηκε το Μουσείο.

    Αίτημα των αρχαιολόγων αλλά και των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι συνόδευσαν τον κ. Καραμανλή, είναι η ανέγερση νέου μουσείου, καθώς το υπάρχον έχει κατασκευαστεί το 19ο αιώνα και ο χώρος δεν επαρκεί για την έκθεση των ευρημάτων.

    Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η μέριμνα για τη συντήρηση και την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της χώρας μας είναι άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

    «Επισκεφθήκαμε το Αρχαίο Ιερό της Ελευσίνας, έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Πατρίδας μας», επισήμανε ο κ. Καραμανλής.

    «Το έχουμε πει πολλές φορές ότι η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι εθνικό κεφάλαιο. Και γι΄ αυτό της αποδίδουμε τεράστια σημασία. Είμαστε σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, με την Αυτοδιοίκηση και την τοπική κοινωνία, για την προώθηση των απαραίτητων νέων έργων υποδομής, αλλά και για την ανάδειξη του παρακείμενου χώρου που θα βοηθήσει στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    [31] ΑΛΛΑΓΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΟ ΚΘΒΕ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2004 (11:16 UTC+2)

    Ο ηθοποιός Νικήτας Τσακίρογλου είναι ο νέος διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, όπως «προέκυψε» μετά τη συνάντησή του, χτες στο ΥΠΠΟ, με τον πρωθυπουργό και υπουργό Πολιτισμού, Κώστα Καραμανλή.

    Μετά τη συνάντηση, ο Ν. Τσακίρογλου είπε ότι μεταξύ των προτεραιοτήτων του είναι «το ανέβασμα ελληνικών και κλασικών έργων του διεθνούς ρεπερτορίου, η αξιοποίηση, αξιολόγηση και προώθηση συγγραφέων και καλλιτεχνών από τη βόρειο Ελλάδα», προσθέτοντας: «Βασικό μου ενδιαφέρον είναι να ξεκινήσω από το φυτώριο ηθοποιών, που είναι η Δραματική Σχολή». Είπε ακόμη ότι «θα υπάρχουν τουλάχιστον 100 ηθοποιοί στις πέντε σκηνές του θεάτρου», και ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την παράσταση του «Φιλοκτήτη», τον οποίο θα ερμηνεύσει στην Επίδαυρο (29,30/7).

    Ο Κ. Καραμανλής συναντήθηκε επίσης με τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Δημήτρη Νόλλα και τη Δόμνα Σαμίου. Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης έθεσε στον πρωθυπουργό το μείζον θέμα της επέκτασης της Πινακοθήκης, η οποία «δεν είχε ενταχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση στο Γ΄ ΚΠΣ, παρ' ότι υπήρχαν οι προμελέτες», όπως δήλωσε η ίδια.

    Συζητήθηκαν επίσης τα θέματα της επιχορήγησης της Πινακοθήκης και της πρόσληψης προσωπικού. «Κατέθεσα πάλι την αίτηση που είχε απορριφθεί δύο φορές από το υπουργείο Οικονομικών της προηγούμενης κυβέρνησης και αφορά την πρόσληψη 27 ατόμων», είπε η Μ. Λαμπράκη-Πλάκα. «Ο τακτικός μας προϋπολογισμός, που αυτή τη στιγμή καλύπτει μόνο τις ανελαστικές μας δαπάνες, ανέρχεται σε 1.400.000 ευρώ το 2004. Ζητήσαμε ακόμα ένα εκατομμύριο ευρώ, για να πληρώνουμε το ενοίκιο στο Γουδί και να καλύπτουμε έστω το 30% των δράσεων, ώστε να μπορούμε να ζητήσουμε χορηγίες για τα υπόλοιπα», πρόσθεσε. Πάντως οι προγραμματισμένες εκθέσεις της Εθνικής Πινακοθήκης, όπως η αναδρομική έκθεση του Χένρι Μουρ και η έκθεση ξύλινων αετωμάτων θα γίνουν κανονικά.

    Η Δόμνα Σαμίου δήλωσε ξαφνιασμένη με την πρόσκληση «για πρώτη φορά από πρωθυπουργό», από τον οποίο ζήτησε οικονομική βοήθεια για την έκδοση μιας σειράς CD με ακριτικά και άλλα τραγούδια.

    [32] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2004 (11:15 UTC+2)

    «Μουσεία και άυλη πολιτιστική κληρονομιά», είναι το θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, που διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 18 Μάη από το 1977. Το «ιδρυτικό» μήνυμα του εορτασμού ήταν «να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς».

    Με το φετινό θέμα, το ICOM «επιθυμεί να υπογραμμίσει το ρόλο που μπορούν να παίξουν τα μουσεία στη διάσωση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως είναι οι μύθοι, τα έθιμα, οι προφορικές παραδόσεις, οι λαϊκές κοσμοθεωρίες, οι χοροί, τα δρώμενα, η μουσική, οι δεξιότητες και άλλες τεχνικές», στοιχεία που αποτελούν μαρτυρίες του παραδοσιακού, λαϊκού και λόγιου πολιτισμού.

    Το Ελληνικό Τμήμα του ICOM αποφάσισε τιμώμενο Μουσείο - Ιδρυμα για το 2004 να είναι το Ιδρυμα Ευγενίδου. Η κύρια εκδήλωση του εορτασμού θα πραγματοποιηθεί (18/5) στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος, με συζήτηση πάνω στο θέμα «Μουσεία και άυλη πολιτιστική κληρονομιά». Την ίδια μέρα, η είσοδος σε όλα τα μουσεία θα είναι ελεύθερη. Επίσης για το διάστημα 6-23/5 οργανώθηκαν εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις, οργανωμένες ξεναγήσεις, ειδικές προβολές, μουσικές και άλλες εκδηλώσεις, σε μουσεία και ιδρύματα σ' ολόκληρη τη χώρα.

    [33] ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΓΑΪΤΗ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2004 (11:13 UTC+2)

    Εκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Γαΐτη, εγκαινιάζεται στις 25 Μαϊου στην αίθουσα τέχνης «Αστρολάβος - artlife» (Ηροδότου 11). Τα γνωστά ανθρωπάκια του Γ. Γαΐτη, με την τυπική τους ρεπούμπλικα, τα ριγέ ή καρό τους κοστούμια, τις μονόχρωμες γραβάτες, τη λιτή γκάμα αντίθετων συνήθως χρωμάτων, έρχονται και μέσα από τα χαρακτικά του, να αποδώσουν τον ομαδοποιημένο κόσμο του καλλιτέχνη.

    Εργα κοινωνικής κριτικής και πικρής «γεύσης» της ζωής. Στο artshop, την ίδια μέρα εγκαινιάζεται έκθεση κατασκευών της Βασιλικής Χολέβα. Αφορμή αυτής της δημιουργίας ήταν το βιβλίο του Ιταλο Καλβίνο «Αόρατες πόλεις».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 15 May 2004 - 18:14:18 UTC