Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-05-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: "ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΤΑ ΒΑΡΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΣΕ ΤΟ ΧΘΕΣ"
  • [02] ΜΗΝΥΜΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗ Δ.Ο.Ε. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ
  • [03] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΥΣ 4 ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΑΠΕΙΧΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ
  • [04] ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΥΠΑΡΞΗ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΟΙ
  • [05] ΤΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο Μ. ΛΙΑΠΗΣ
  • [06] ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΡΗΓΑ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ
  • [08] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΜΗΤΕΡΑ
  • [09] ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
  • [10] Ο Ι. ΓΕΩΡΓΑΝΑΣ ΝΕΟΣ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΤΕ
  • [11] ΣΤΑ "ΥΨΗ" ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
  • [12] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
  • [13] ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΝΕΒΑΣΑΝ ΤΟ Χ.Α.
  • [14] ΔΡΑΣΗ ΩΣ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ ΤΟΥ ΡΚΚ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΗ ΛΕΪΛΑ ΖΑΝΑ
  • [15] Ο ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
  • [16] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ INTERSPORT ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
  • [17] ΤΡΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ
  • [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ - ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΩΝ
  • [19] ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ
  • [20] Η ΕΦΟΕΠΑ ΤΙΜΑ ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ ΠΑΛΙΕΣ ΔΟΞΕΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ
  • [21] "ΤΣΟΥΛΑΕΙ" ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ Η ΣΤΕΓΗ ΚΑΛΑΤΡΑΒΑ
  • [22] ΜΠΟΥΣ: ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ
  • [23] Ο ΖΑΡΚΑΟΥΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟ ΟΜΗΡΟΥ
  • [24] ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
  • [25] ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΗ ΣΕ ΦΥΛΑΚΗ ΤΗΣ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑΣ
  • [26] ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΟΧΗΜΑ ΣΤΗ ΡΑΦΑ
  • [27] ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΓΛΥΠΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ο Γ.
  • [28] ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΕΤΕ
  • [29] ΚΗΔΕΥΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Ο Γ.ΖΟΓΓΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
  • [30] ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ ΧΕΡΝΤΕΡ ΘΑ ΤΙΜΗΘΕΙ Ο Θ.ΑΝΤΩΝΙΟΥ
  • [31] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ

  • [01] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: "ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΤΑ ΒΑΡΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΣΕ ΤΟ ΧΘΕΣ"

    Αθήνα, 12 Μαϊου 2004 (20:43 UTC+2)

    Την αισιοδοξία του ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην οικονομία που, όπως είπε, κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία.

    Ο κ. Καραμανλής άσκησε κριτική στην οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι «είναι μεγάλα τα βάρη που μας κληροδότησε το χτες».

    Όπως επισήμανε, το τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας είναι πολλά, η μακροχρόνια ανεργία είναι στα ύψη και ο πληθωρισμός είναι ο δεύτερος υψηλότερος της ευρωζώνης.

    Ο πρωθυπουργός σχολίασε και την κριτική που άσκησε η αξιωματική αντιπολίτευση για τη δημοσιονομική απογραφή. «Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, ξεκινήσαμε, αμέσως μετά τις εκλογές (σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη Γενική Διεύθυνση ΙΙ και τη Eurostat) τη δημοσιονομική απογραφή. Ισχυρίστηκαν κάποιοι ότι η απογραφή οδηγεί σε ''επιτροπεία'' της Χώρας από την Ε.Ε. Το πρόβλημα δεν είναι η απογραφή και η γνώση της πραγματικότητας. Το ερώτημα είναι ''πώς δημιουργήθηκε η ανάγκη για την απογραφή και ποιά είναι η αλήθεια;», υπογράμμισε.

    Περαιτέρω, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι κατά τρόπο συστηματικό, διαστρέβλωνε την πραγματικότητα στην οικονομία. «Οι προϋπολογισμοί που παρουσιάζονταν σαν πλεονασματικοί ήταν όλοι ελλειμματικοί. Το δημόσιο χρέος εμφανιζόταν πολύ μικρότερο του πραγματικού. Συμπέρασμα: Το δημοσιονομικό πρόβλημα είναι και υπαρκτό και σοβαρό», σημείωσε.

    Σε ότι αφορά τα έργα για την Ολυμπιακή προετοιμασία, υπογράμμισε ότι διαπιστώθηκαν υπερβάσεις των προϋπολογισμών, αλλά και προσπάθεια απόκρυψης σημαντικών δαπανών.

    Εκανε λόγο για όργιο σπατάλης και κακοδιαχείρισης στον τομέα της υγείας και για καταστάσεις συνώνυμες της ασυδοσίας στον τομέα της άμυνας.

    «Δεσμευτήκαμε προεκλογικά ότι θα προχωρήσουμε με υπευθυνότητα, αλλά και αυστηρότητα σε εξονυχιστικό έλεγχο κάθε ύποπτης σύμβασης. Το είπαμε και το κάνουμε! Δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά συγκάλυψη. Δεν πρόκειται να υπάρξουν παρόμοιες πρακτικές στη Νέα Διακυβέρνηση», τόνισε, ενώ αναφερόμενος στις ανακοινώσεις του ΠΑΣΟΚ που κάνουν λόγο για προσπάθεια σπίλωσης στελεχών σημείωσε ότι «ο λόγος ανήκει στη Δικαιοσύνη και εμείς στηρίζουμε το έργο της».

    Ο κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε για περιστολή των κρατικών δαπανών και για διαφάνεια στις προμήθειες. Όπως επισήμανε το υπουργείο Υγείας προωθεί τη δημιουργία Κεντρικής Επιτροπής Προμηθειών για να διασφαλιστεί η διαφάνεια και να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας, ενώ θα συσταθεί Ανεξάρτητης Αρχής για τον έλεγχο των συμβάσεων έργων και προμηθειών του Δημοσίου.

    Περαιτέρω, υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης που, ως το τέλος της τετραετίας, θα υπερβαίνει το 5%, η μείωση της ανεργίας κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες ως το τέλος της τετραετίας και η σύγκλιση των μισθών και των συντάξεων στο μέσο όρο της Ε.Ε. στα επόμενα οκτώ χρόνια.

    Υπογράμμισε ότι ερχόμενο φθινόπωρο, ύστερα από ανοιχτό διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς θα θεσπιστεί νέο φορολογικό σύστημα και νέος αναπτυξιακός νόμος.Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων οριστικοποιείται ως το τέλος Μαίου και θα αποτελείται από δύο σκέλη: Το πρώτο, θα αφορά το χρονικό υπόλοιπο του 2004 και το δεύτερο το υπόλοιπο της τετραετίας.

    Σημείωσε τέλος, ότι προωθείται η μείωση χρόνου στη λίστα του ''Τειρεσία'', ενώ από την 1η Ιουλίου θα καταργηθεί η εισφορά των συνταξιούχων, στο Λογαριασμό Αλληλεγγύης Κοινωνικών Φορέων.

    [02] ΜΗΝΥΜΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗ Δ.Ο.Ε. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 12 Μαϊου 2004 (18:11 UTC+2)

    Βέβαιος για την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα και απόλυτα ικανοποιημένος από την πρόοδο των ολυμπιακών έργων εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Συντονιστής Επιτροπής της Δ.Ο.Ε. για τους Ολυμπιακούς του 2004, Ντένις Οσβαλτν, στέλνοντας, όπως είπε «μήνυμα εμπιστοσύνης».

    Στη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε από κοινού με την πρόεδρο της Ο.Ε.Ο.Α. «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη, σήμερα το μεσημέρι, στην Αθήνα, ο κ. Όσβαλντ δήλωσε χαρακτηριστικά πως «με μεγάλη ικανοποίηση και χαρά» μπορεί πλέον να επισημάνει την άρση όλων των επιφυλάξεων και των «κίτρινων» και ενίοτε και «κόκκινων» καρτών» που «έδειχνε» η Δ.Ο.Ε. σε σχέση με την καθυστέρηση των ολυμπιακών έργων. Εξέφρασε δε την πεποίθησή του, πως όλα θα γίνουν στην ώρα τους: «Είμαι βέβαιος ότι τα πάντα θα παραδοθούν εγκαίρως», είπε.

    Έκανε λόγο για «μια πολύ θετική επίσκεψη στην Αθήνα», που στην ουσία είναι η τελευταία επίσκεψη, σε πλήρη σύνθεση, της Συντονιστικής Επιτροπής της Δ.Ο.Ε. πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα ακολουθήσουν επισκέψεις στελεχών τεχνικών ομάδων και εμπειρογνωμόνων, που θα ενημερώνονται για επιμέρους θέματα.

    «Έχω πολύ καλά νέα ως προς τις κατασκευές», επισήμανε ακόμη ο κ. Όσβαλντ και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρακολούθηση από τον ίδιο, σήμερα το πρωϊ, της ολίσθησης της στέγης Καλατράβα. Είπε δε χαρακτηριστικά, πως η ολοκλήρωση αυτού του έργου αποτελεί σύμβολο της ικανότητας της Ελλάδος, η οποία, πρόσθεσε, αφού πέτυχε ένα τόσο σημαντικό έργο, θα πετύχει και όλα τα υπόλοιπα

    Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Ο.Ε.Ο.Α. «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, σημείωσε χαρακτηριστικά πως «το 2000 ξεκινήσαμε τη συνεργασία μας με τη Δ.Ο.Ε. υπό τη σκιά μια «κίτρινης κάρτας». Από τότε καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας σε 4 χρόνια το έργο που έπρεπε να γίνει σε 7 χρόνια, όπως συμβαίνει σε όλες τις Ολυμπιακές διοργανώσεις».

    Αναφέρθηκε ακόμη στην ολοκλήρωση του έργου του στεγάστρου του Ολυμπιακού Σταδίου, σημείωσε ότι το Ολυμπιακό Χωριό έχει ήδη ολοκληρωθεί μαζί με άλλες 15 εγκαταστάσεις, 10 εγκαταστάσεις και 1 χωριό Τύπου έχουν παραδοθεί στην «Αθήνα 2004» και η πρόοδος στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις ξεπερνά το 85%.

    Επίσης, επτά μεγάλης κλίμακας ασκήσεις ασφάλειας έχουν διεξαχθεί, ενώ η όγδοη θα ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα. Η τηλεπικοινωνιακή υποδομή έχει ήδη εγκατασταθεί και δοκιμαστεί, όπως επίσης και η καλωδιακή υποδομή 37 εγκαταστάσεων. Την ίδια ώρα οι αιτήσεις εθελοντισμού έχουν φτάσει τον αριθμό - ρεκόρ των 160.000. Οι δε αγωνιστικές εγκαταστάσεις έχουν δοκιμαστεί κατά τη διάρκεια 38 Αθλητικών Διοργανώσεων.

    Για το θέμα της ασφάλειας, η κα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη είπε ακόμη πως «το καλοκαίρι του 2004 κανένα κράτος δεν θα έχει κάνει περισσότερα για την ασφάλεια των αθλητών, θεατών και κατοίκων του από την Ελλάδα. Καμία Οργανωτική Επιτροπή και Κυβέρνηση δεν θα έχουν δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην προστασία του Ολυμπιακού Χωριού, του συνόλου των εγκαταστάσεων και της ίδιας της πόλης, που φιλοξενεί τους Αγώνες».

    Ερωτηθείς για την αυστραλιανή ταξιδιωτική οδηγία σε βάρος της χώρας μας, ο Ντένις Οσβαλντ σημείωσε: «Εκπλήσσομαι, αισθάνομαι απογοήτευση. Η μόνη εξήγηση είναι η έλλειψη επικοινωνίας». Από την πλευρά της, η κα Αγγελοπούλου χαρακτήρισε την οδηγία ως «άδικη για τη χώρα μου».

    Για τις εκρήξεις στην Καλλιθέα, ο Ντένις Όσβαλντ, σχολίασε πως «αυτό μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στον κόσμο, δεν συνέβη άλλωστε σε ολυμπιακή περιοχή, πρέπει να κάνουμε διαφοροποίηση μεταξύ μικρών εκρήξεων και τρομοκρατικών ενεργειών», ενώ σε καμία περίπτωση, διαβεβαίωσε, δεν πρόκειται να επηρεαστεί η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Κ. Κούτρα

    [03] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΥΣ 4 ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΑΠΕΙΧΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ

    Αθήνα, 12 Μαϊου 2004 (16:41 UTC+2)

    Αυστηρή προειδοποίηση, στους τέσσερις μητροπολίτες που δεν προσήλθαν στις σημερινές εργασίες της, απηύθυνε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της αντικατάστασης τους.

    Οι μητροπολίτες Διδυμοτείχου, Μυτιλήνης, Γουμενίσσης και Βέροιας που υπάγονται στις μητροπόλεις των νέων χωρών, απείχαν από τις εργασίες της Συνόδου, μετά την πρόσφατη απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να διακόψει την κοινωνία του με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

    Την ίδια στιγμή έμμεση στήριξη στον Αρχιεπίσκοπο παρέχουν ο πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος καθώς και δεύτερος ισχυρότερος άνδρας του πατριαρχείου Ρωσίας, μητροπολίτης Σμολενσκ Κύριλλος σύμφωνα με το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων.

    Σε επιστολές τους - που εστάλησαν μετά την απόφαση του οικουμενικού πατριαρχείου -και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 6 χρόνων από την εκλογή του κ Χριστόδουλου ως αρχιεπισκόπου, ο μητροπολίτης Αλέξιος τον χαρακτηρίζει ως έναν από τους μεγαλύτερους ποιμενάρχες της εποχής μας και προσθέτει με νόημα ότι απολάβανε την κοινωνία μαζί του.

    Από την πλευρά του ο μητροπολίτης Σμολένσκ αναφέρει ότι γνωρίζει τις δοκιμασίες που περνάει ο κ Χριστοδουλος και προσθέτει ότι συμπάσχει μαζί του.

    [04] ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΥΠΑΡΞΗ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

    Τίρανα, 12 Μαϊου 2004 (19:40 UTC+2)

    Κανένα στοιχείο που να συνηγορεί στην ύπαρξη κυκλώματος εμπορίας οργάνων παιδιών δεν έχουν στα "χέρια" τους οι αλβανικές αρχές, αφού όπως δήλωσε σήμερα, στο αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ ο σύμβουλος της Γενικής Εισαγγελίας Τιράνων, Αγκίμ Νέτσα, «οι μέχρι στιγμής έρευνες δεν έχουν οδηγήσει σε κάποια κλινική μεταμόσχευσης οργάνων στο Φίερι ή κάποια άλλη αλβανική πόλη».

    Την ίδια ώρα, πληροφορίες από τα Τίρανα αναφέρουν ότι καμιά οικογένεια δεν έχει δηλώσει εξαφάνιση παιδιού στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές.

    Αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας της γείτονος, αντιδρώντας πριν από αρκετούς μήνες στις κατά καιρούς καταγγελίες που διατύπωναν αλβανικά και ξένα μέσα ενημέρωσης για τη δράση κυκλωμάτων εμπορίας οργάνων μικρών παιδιών με εμπλοκή Αλβανών και ξένων γιατρών είχαν αρνηθεί την πιθανότητα της ύπαρξης ενός κέντρου υγείας, στο οποίο έχει δοθεί άδεια για μεταμοσχεύσεις αυτού του είδους.

    Όπως μάλιστα λένε οι πληροφορίες από την αλβανική πρωτεύουσα, αυτό αποδείχθηκε και από ειδικό έλεγχο που έγινε στην πόλη Φίερι από εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Υγείας και του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Αλβανίας αλλά και από άλλους ελέγχους σε διάφορα ιδιωτικά κέντρα υγείας σε ολόκληρη τη γειτονική χώρα.

    Με αφορμή μάλιστα δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας "Il Giornale", τον περασμένο Φεβρουάριο, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της Αλβανίας, Ιλι Τόσκα, ο οποίος κλήθηκε να ενημερώσει για το θέμα αυτό τη Βουλή, δήλωσε ότι στην Αλβανία δεν υπήρξε ούτε υπάρχει κλινική για μεταμόσχευση ανθρώπινων οργάνων.

    Τόνισε δε ότι η αλβανική αστυνομία έχει διαλευκάνει 18 υποθέσεις παράνομης διακίνησης παιδιών, στις οποίες εμπλέκονται 34 άτομα, χωρίς, ωστόσο, κάποια από αυτές να αφορά σε παράνομη μεταμόσχευση ανθρώπινων οργάνων.

    Η κοινή γνώμη της Αλβανίας παραμένει, ωστόσο, συγκλονισμένη από τις αποκαλύψεις της έκθεσης της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα για τη δράση κυκλώματος εμπορίας οργάνων μικρών παιδιών, την οποία έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα "Τα Νέα".

    [05] ΤΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο Μ. ΛΙΑΠΗΣ

    Αθήνα, 12 Μαϊου 2004 (20:57 UTC+2)

    Τη Μεταμόρφωση θα επισκεφθεί αύριο ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Λιάπης, προκειμένου να εξετάσει το αίτημα εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κα κοινωνικών φορέων για τη δημιουργία σταθμού του Προαστιακού Σιδηρόδρομου στην περιοχή.

    Η δημιουργία σταθμού στην περιοχή αποτελεί χρόνιο αίτημα των κατοίκων της Μεταμόρφωσης.

    [06] ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

    Αθήνα, 12 Μαϊου 2004 (20:55 UTC+2)

    Πανελλαδική εθελοντική αιμοδοσία των καθηγητών διοργανώνεται την Παρασκευή, σε τόπο που θα καθορίσει η κάθε ΕΛΜΕ ύστερα από συνεννόηση με τις υπηρεσίες αιμοδοσίας που υπάγονται στα κρατικά νοσοκομεία.

    Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ έχει αποφασίσει, από την περσινή χρονιά, τη διοργάνωση Πανελλαδικής Εθελοντικής Αιμοδοσίας των καθηγητών, στη μνήμη των αδικοχαμένων μαθητών του Μακρυχωρίου Ημαθίας, στο τραγικό δυστύχημα της 13ης Απριλίου 2003.

    Για την υλοποίηση της απόφασης αυτής, πραγματοποιείται και η μεθαυριανή αιμοδοσία.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΡΗΓΑ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ

    Αθήνα, 12 Μαϊου 2004 (20:41 UTC+2)

    Την προσήλωση του ΚΚΕ στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος στη γραμμή της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας επανέλαβε η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη σημερινή της συνάντηση, στην Αθήνα, με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ και πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια.

    «Παραμένουμε σταθερά στην υποστήριξη επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος στη γραμμή της και στην προσπάθεια ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων να προσεγγίσουν μεταξύ τους όσο γίνεται περισσότερο και να αντιμετωπίσουν όποιο διαιρετικό, εθνικιστικό πνεύμα μπορεί να υπάρχει» τόνισε η κα Παπαρήγα.

    Πρόσθεσε δε ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούν να υπολογίζουν στην αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση του κομμουνιστικού κόμματος και του ευρύτερου ελληνικού λαού.

    Από την πλευρά του, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι η συνάντηση ήταν αμοιβαία επωφελής και πρόσθεσε ότι αντάλλαξαν με τη ΓΓ του ΚΚΕ απόψεις για θέματα που αφορούν τις κοινές υποθέσεις των δύο κομμάτων στα κοινωνικά κινήματα και στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [08] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΜΗΤΕΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 12 Μαϊου 2004 (20:39 UTC+2)

    Την ανάγκη η Πολιτεία να σταθεί έμπρακτα στο πλευρό της πολύτεκνης μητέρας επισήμαναν οι ομιλητές στην ημερίδα με θέμα «Αιτήματα και πρακτικές ενίσχυσης θέσης της μητέρας πολλών παιδιών στο εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον».

    Η καθηγήτρια Νομικής στο ΑΠΘ και βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη, Πατρίνα Παπαρηγοπούλου, τόνισε ότι υπάρχουν ανισότητες στο σύστημα προστασίας της οικογένειας. Όπως εξήγησε, οι γυναίκες μισθωτοί και δημόσιοι υπάλληλοι επωφελούνται από τις άδειες μητρότητας ,ωστόσο για τις ανεξάρτητα απασχολούμενες και τις αγρότισσες η απουσία από την εργασία συνεπάγεται απώλεια εισοδημάτων.

    Παράλληλα, τόνισε ότι η επιβάρυνση των εργοδοτών με τα επιδόματα μητρότητας, λειτουργεί ως αντικίνητρο για την πρόσληψη γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία.

    Επιπλέον, υπογράμμισε ότι πολλές φορές οι γυναίκες που επιστρέφουν στην εργασία τους, μετά την άδεια μητρότητας παραγκωνίζονται στην ιεραρχία.

    Η κ. Παπαρηγοπούλου πρότεινε τη χορήγηση των οικογενειακών επιδομάτων και των επιδομάτων μητρότητας από τον κρατικό προϋπολογισμό, αντί για τους ασφαλιστικούς φορείς.

    Την ανάγκη η Πολιτεία να διευκολύνει την πολύτεκνη μητέρα στο σημαντικό κοινωνικό έργο που προσφέρει επισήμανε η Φανή Βούτση-Γιάνκου, θεολόγος και μητέρα έξι παιδιών.

    Πρότεινε, μεταξύ άλλων, την αύξηση του αφορολόγητου ορίου για κάθε παιδί, την θέσπιση της τετράωρης με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, απασχόλησης για την πολύτεκνη μητέρα, μέχρι να αρχίσει τη φοίτηση στο δημοτικό και το τελευταίο παιδί και την υιοθέτηση του προγράμματος «Βοήθεια της πολύτεκνης μητέρας στο σπίτι».

    Χαιρετισμό στην ημερίδα απέστειλαν η πρόεδρος της Βουλής Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κωνσταντόπουλος.

    Η ημερίδα διεξήχθηκε στο πλαίσιο τού 6ου Φεστιβάλ Μητέρα-Οικογένεια, που τελεί υπό την αιγίδα της προέδρου της Βουλής των Ελλήνων.

    [09] ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 12 Μαϊου 2004 (20:50 UTC+2)

    Τα ενημερωτικά δελτία των εταιριών Μεγαμπίτ, Mega Plast και European Profiles για την εισαγωγή των μετοχών τους προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά τη σημερινή του συνεδρίαση.

    Σύμφωνα με τα ενημερωτικά δελτία που εγκρίθηκαν:

    -Η εταιρία «Μεγαμπιτ ΑΕ.» θα διαθέσει 787.500 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές ως εξής:750.000 με δημόσια εγγραφή και 37.500 με ιδιωτική τοποθέτηση

    -Η εταιρία «Mega Plast ΑΕ» θα διαθέσει 725.000 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές ως εξής:705.000 με δημόσια εγγραφή και 20.000 με ιδιωτική τοποθέτηση

    -«European Profiles ΑΕ» θα διαθέσει 733.500 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές ως εξής:700.000 με δημόσια εγγραφή και 33.500 με ιδιωτική τοποθέτηση

    Επίσης, το Δ.Σ. του Χ.Α. ενέκρινε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση:

    -Tην εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 468.700 ΕΛ.ΠΙΣ, που παριστούν μετοχές της εταιρίας « F.H.L. Mermeren Kombinat AD - Prilep» στην Ελληνική Αγορά Αναδυομένων Κεφαλαιαγορών του Χρηματιστηρίου.

    -Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 3.125.000 κοινών ανωνύμων μετοχών της εταιρίας «Δελτα Μηχανολογικος Εξοπλισμος & Ολοκληρωμενα Εργα ΑΒΕΤΕ» στην Νέα Χρηματιστηριακή Αγορά.

    -Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 12.591.490 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών της εταιρείας «Βιοσωλ Α.Ε.»

    -Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 25.460 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας «Ο. Δαριγκ & Σ.Ι.Α. Α.Β.Ν.Ε.» που προέκυψαν από μετατροπή 101 Ομολογιών από το Μετατρέψιμο Ομολογιακό Δάνειο.

    -Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων 220 κοινών και 120 προνομιούχων ονομαστικών μετοχών της «Εγνατια Τραπεζα Α.Ε.» που προέκυψαν από μετατροπή ισαρίθμων ομολογιών.

    -Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 900.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της «Τραπεζα Efg Eurobank Ergasias A.E.».

    -Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 39.167.187 νέων δωρεάν κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας «Alpha Τραπεζα Α.Ε.»

    -Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 446.218 νέων κοινών ανωνύμων μετοχών της εταιρίας «Ιπποτουρ Α.Ε.» που προέκυψαν από μετατροπή 318.727 Ομολογιών από το Μετατρέψιμο Ομολογιακό Δάνειο, έκδοσης 2000.

    -Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 28.690.400 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών που προέκυψαν από το πρόσφατο split της μετοχής της εταιρίας «"Η Εθνικη" Ανωνυμη Ελληνικη Εταιρια Γενικων Ασφαλειων»

    -Για την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 15.604.000 νέων δωρεάν κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας «Εδραση Χ. Ψαλλιδας Α.Τ.Ε.» που προκύπτουν από τη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 2,54 Ευρώ σε Ευρώ 1,27 (split).

    Το Δ.Σ ενημερώθηκε κατά την σημερινή του συνεδρίαση:

    -Για την αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της εταιρίας «Alpha Αστικα Ακινητα Α.Ε.» από 1,50 σε 3,80 Ευρώ.

    -Για την αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της εταιρίας «Alpha Τραπεζα Α.Ε.» από ΕΥΡΩ 4,87 σε Ευρώ 5,42

    -Για την Αλλαγή επωνυμίας της εταιρίας «Ηλεκτρα Α.Ε.Ε. Ηλεκτρολογικου Υλικου» Σε «Πειραιως Real Estate Α.Ε. Αναπτυξης - Διαχειρισης & Εκμεταλευσης Ακινητων», με διακριτικό τίτλο «Πειραιως Real Estate A.Ε.».

    -Για την αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της εταιρίας «"Η Εθνικη" Ανωνυμη Ελληνικη Εταιρια Γενικων Ασφαλειων» από Ευρώ 2,00 σε Ευρώ 2,50

    -Για την αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής, της εταιρίας «Εδραση Χ. Ψαλλιδας Α.Τ.Ε.» από 2,53 Ευρώ σε Ευρώ 2,54

    Επίσης το Δ.Σ. του Χ.Α. ενέκρινε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση:

    Την "Axon ΑΧΕ" ως Ειδικό Διαπραγματευτή στην Κύρια και Παράλληλη Αγορά του Χ.Α.

    Την εισαγωγή νέων υποκείμενων τίτλων για ΣΜΕ σε μετοχές.

    [10] Ο Ι. ΓΕΩΡΓΑΝΑΣ ΝΕΟΣ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΤΕ

    Θεσσαλονίκη, 12 Μαϊου 2004 (20:46 UTC+2)

    Νέος Εντεταλμένος Αντιπρόεδρος του ΟΤΕ ορίστηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, ο Ιάκωβος Γεωργάνας σε αντικατάσταση του Γεωργίου Σκαρπέλη.

    Ο κ. Γεωργάνας, μέλος του Δ.Σ ΟΤΕ από το Δεκέμβριο του 2000, γεννήθηκε στον Πειραιά το 1932. Είναι οικονομικός Σύμβουλος και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε. καθώς και Πρόεδρος Δ.Σ. της Ελληνικά Χρηματιστήρια Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών. Από το 1991 και μέχρι τον Απρίλιο του 2004 ήταν Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε.

    Παράλληλα, τη θέση του κ. Σκαρπέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο καταλαμβάνει ο Νικόλαος Στεφάνου.

    Ο κ. Στεφάνου γεννήθηκε στον Πειραιά το 1962 και είναι οικονομολόγος. Διετέλεσε οικονομικός σύμβουλος του Υπουργού Οικονομικών και Αντιπρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, μέλος των επιτροπών κατάρτισης των Προϋπολογισμών 1990 έως 1992, διαχείρισης δημοσίου χρέους και αναμόρφωσης φορολογικού συστήματος. Από το Μάρτιο του 2004 είναι Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης.

    [11] ΣΤΑ "ΥΨΗ" ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

    Αθήνα, 12 Μαϊου 2004 (20:40 UTC+2)

    Αύξηση 2,3 λεπτών σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σημείωσε η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, τα οποία αναφέρονται στο χρονικό διάστημα έως και την περασμένη Δευτέρα, η μέση τιμή της αμόλυβδης έφθασε τα 0,828 ευρώ το λίτρο.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πρώτη εβδομάδα Ιανουαρίου οπότε η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφωνόταν στα 0,731 ευρώ, η αύξηση είναι 9,7 λεπτά και σε σύγκριση με πέρυσι η αύξηση φθάνει στα 13,1 λεπτά.

    Επίσης, σύμφωνα πάντα με τις τιμοληψίες που περιλαμβάνονται στο Παρατηρητήριο τιμών υγρών καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης η μέση τιμή ανά την Ελλάδα της Super Αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 0,934 ευρώ, της super στα 0,877 ευρώ, του diesel κίνησης στα 0,717 ευρώ και του αγροτικού πετρελαίου στα 0,388 ευρώ ανά λίτρο.

    Η μέση τιμή της αμόλυβδης στα πρατήρια του νομού Αττικής είναι 0,828 ευρώ και της super 0,875 ευρώ. Στο νομό Θεσσαλονίκης η μέση τιμή της αμόλυβδης είναι 0,807 ευρώ και της super 0,857 ευρώ.

    Το θέμα των ανατιμήσεων στα καύσιμα τέθηκε και στη συνάντηση που είχε σήμερα, ενόψει της συζήτησης για την οικονομία στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης και Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα.

    Στο μεταξύ σε επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος Δημήτρης Μακρυβέλιος εκφράζει ικανοποίησή τους «για τις άμεσες ενέργειές του υπουργείου προκειμένου να ελεγχθεί η αγορά από λίγους ευτυχώς επιτήδειους, που αισχροκερδούν σε βάρος των καταναλωτών, καταστρατηγώντας παράλληλα και την εφαρμογή του ωραρίου λειτουργίας στα πρατήρια υγρών καυσίμων».

    «Η Ομοσπονδία μας διαπιστώνοντας τις ειλικρινείς σας προθέσεις για την εξυγίανση της πετρελαϊκής αγοράς σε όλα τα στάδια διακίνησης καυσίμων, δηλώνει ότι θα είναι μαζί σας και θα στηρίζει πάντα κάθε ανάλογη προσπάθεια», αναφέρει ο κ. Μακρυβέλιος.

    [12] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Αθήνα, 12 Μαϊου 2004 (19:42 UTC+2)

    Επιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, απέστειλε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος Δημήτρης Μακρυβέλιος ο οποίος εκφράζει την ικανοποίησή του για τις άμεσες πρωτοβουλίες και ενέργειες ελέγχων της αγοράς καυσίμων.

    Ο κ. Μακρυβέλιος κάνει λόγο για ειλικρινείς προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για την εξυγίανση της πετρελαϊκής αγοράς και δηλώνει τη στήριξη κάθε προσπάθειας από την Ομοσπονδία.

    Το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Μακρυβέλιου προς τον κ. Σιούφα έχει ως ακολούθως:

    «Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος εκφράζει την ικανοποίησή της για τις άμεσες ενέργειές σας, προκειμένου να ελεγχθεί η αγορά από λίγους ευτυχώς επιτήδειους, που αισχροκερδούν σε βάρος των καταναλωτών, καταστρατηγώντας παράλληλα και την εφαρμογή του ωραρίου λειτουργίας στα πρατήρια υγρών καυσίμων.

    Η Ομοσπονδία μας διαπιστώνοντας τις ειλικρινείς σας προθέσεις για την εξυγίανση της πετρελαϊκής αγοράς σε όλα τα στάδια διακίνησης καυσίμων, δηλώνει ότι θα είναι μαζί σας και θα στηρίζει πάντα κάθε ανάλογη προσπάθεια».

    [13] ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΝΕΒΑΣΑΝ ΤΟ Χ.Α.

    Αθήνα, 12 Μαϊου 2004 (16:47 UTC+2)

    Κόντρα στην ήπια πτωτική πορεία που ακολουθούν οι ευρωπαϊκές αγορές από την έναρξη των συναλλαγών κινήθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης του ΧΑ, επιβεβαιώνοντας έτσι την αισιοδοξία μερίδας αναλυτών για διατήρηση της ανοδικής πορείας της Σοφοκλέους.

    Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), έκοψε το νήμα της συνεδρίασης καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 0,97% και διαμορφώθηκε στις 2.473,84 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά μεταξύ των 2.455,70 και των 2.482,21 μονάδων.

    Ώθηση στην αγορά έδωσαν η αύξηση των τοποθετήσεων των επενδυτών στα βαριά χαρτιά, ενώ και σήμερα Τετάρτη οι κλάδοι που απαρτίζουν την περιφέρεια βρέθηκαν στο στόχαστρο των πωλητών, με εξαίρεση επιλεγμένους τίτλους που σημείωσαν ανοδική ποσοστιαία μεταβολή.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Ελαφρά ενισχυμένος εμφανίστηκε και σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος και διαμορφώθηκε στο ποσό των 162,3 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 9.073.226,00 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων. Από τα πακέτα που άλλαξαν χέρια ξεχώρισαν εκείνα της Coca Cola, ύψους 2.142.000,00 ευρώ, στα 21,42 ευρώ και της EFG, προϋπολογισμού 1.808.000,00 ευρώ, στα 18,08 ευρώ.

    Επίσης, από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα Τετάρτη στο ταμπλό της Σοφοκλέους, οι 126 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι 162 πτωτικών και 101 αμετάβλητων.

    Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο τιμής κατέγραψαν οι μετοχές των εταιριών, ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ (+12,44%), ΑΝΕΚ (+11,79%) και ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ (+9,76%). Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν κατά σειρά οι τίτλοι των ΑΛΥΣΙΔΑ (-11,82%), Ομίλου ΙΝΤΕΑΛ (-11,27%) και της RAINBOW COMPUTER (-10,50%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με τον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips να σημειώνει άνοδο κατά 0,95%, έναντι κερδών 0,75% για τον FTSE/ASE 140, ενώ απώλειες κατέγραψαν ο Small Cap 80 της μικρής (-0,51%), αλλά και ο Mid 40 της μέσης (-0,17%).

    Ανοδική τροχιά διέγραψαν και δύο οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τηλεπικοινωνιών και των τραπεζών, με τον μεν πρώτο να σημειώνει σημαντική άνοδο, ύστερα από τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε στις τελευταίες συνεδριάσεις και το δε δεύτερο να ακολουθεί συντηρητική πορεία.

    Συγκεκριμένα, ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 2,03%, αντλώντας τα κέρδη του από την άνοδο των μετοχών των COSMOTE (+3,38%), FORTHNET (+2,02%) και ΟΤΕ (+1,09%). Αντίθετα, ισχυρές πιέσεις εκδηλώθηκαν στους τίτλους των VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ (-4,73%) και της ΛΑΝ-ΝΕΤ (-4,56%).

    Μικρή ενίσχυση της τάξης του 0,44% παρουσίασε σήμερα ο τραπεζικός κλάδος, με αιχμή του δόρατος τις μετοχές των EFG (+1,68%) και της ΕΘΝΙΚΗΣ (+1,20%) και παρά τη σημαντική υποχώρηση του τίτλου της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ (-2,03%) - λόγω των απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσμάτων για το 3μηνο του 2004 -, της ΕΓΝΑΤΙΑΣ (-1,41%), της ΑΤΕ (-1,32%) και της ASPIS (-1,11%).

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν σήμερα οι επιμέρους και κλαδικοί δείκτες, με τους 11 από τους συνολικά 22 να ακολουθούν την κατιούσα. Αισθητή πτώση της τάξης του 1,06% σημείωσε ο δείκτης της υψηλής κυκλ. ταχύτητας και ακολούθησε ο κλάδος των εκδόσεων και εκτυπώσεων (1,0%), απόρροια των πιέσεων στις μετοχές των εταιριών, ΑΤΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (-2,93%) και της ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ (-2,84%).

    Κατά 0,99% υποχώρησε ο δείκτης των βασικών μετάλλων και ακολούθησαν οι κλάδοι των ασφαλειών και της κλωστοϋφαντουργίας (αμφότεροι 0,88%), των ειδών και λύσεων πληροφορικής (0,74%), των συμμετοχών και των τροφίμων και ποτών (αμφότεροι 0,53%) και του λιανικού εμπορίου (0,43%). Οριακή υποχώρηση εμφάνισαν οι δείκτες των επενδύσεων (0,05%) και των κατασκευαστικών (0,11%).

    Επικεφαλής της ανοδικής τάσης τέθηκε ο κλάδος του χονδρικού εμπορίου, ο οποίος και κατέγραψε κέρδη της τάξης του 1,08%, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να εστιάζεται στις μετοχές των εταιριών ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ (+9,76%), ΜΑΡΑΚ Ηλεκτρονική (+7,695) και της Μυτιληναίος (+3,25%).

    Κατά 0,92% ενισχύθηκε ο δείκτης της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και ακολούθησαν οι κλάδοι των διυλιστηρίων (0,59%), της παράλληλης αγοράς (0,53%), των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (0,22%), της πληροφορικής (0,16%) και των βιομηχανιών (0,15%).

    [14] ΔΡΑΣΗ ΩΣ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ ΤΟΥ ΡΚΚ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΗ ΛΕΪΛΑ ΖΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΤΗΣ

    Αγκυρα, 12 Μαϊου 2004 (20:35 UTC+2)

    Δράση ως μέλη της πολιτικής πτέρυγας του ΡΚΚ αποδίδει το Δικαστήριο Κρατικής Ασφάλειας της Αγκυρας στους τέσσερις Κούρδους πρώην βουλευτές του κόμματος DEP, Σελίμ Ναντάκ, Λεϊλά Ζανά, Χατίπ Ντίτζλε και Ορχάν Ντογάν, που κρατούνται σε φυλακές της Τουρκίας.

    Όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, στο αιτιολογικό της απόφασης του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφάλειας της Αγκυρας για καταδίκη των τεσσάρων αναφέρεται ότι οι τέσσερις πρώην βουλευτές του κόμματος DEP έδρασαν ως μέλη της πολιτικής πτέρυγας του PKK, «και έφθασαν σε σημείο να χρησιμοποιήσουν ως 'γιάφκες' της οργάνωσης τα βουλευτικά καταλύματά τους, υποθάλποντας σ' αυτά τρομοκράτες».

    [15] Ο ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Βουκουρέστι, 12 Μαϊου 2004 (18:45 UTC+2)

    Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ Χοουπ Σέφερ θα πραγματοποιήσει αύριο επίσημη επίσκεψη στη Ρουμανία για να ενημερώσει τη χώρα για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από την ένταξή της στη Συμμαχία.

    Ο κ. Σέφερ θα συναντηθεί με τον Ρουμάνο πρόεδρο Ιον Ιλιέσκου, τον πρωθυπουργό Αντριαν Ναστάσε και τους αρχηγούς της μυστικής υπηρεσίας της χώρας και θα εκφωνήσει ομιλία στο Κοινοβούλιο.

    Ιωάννα Ράντου

    [16] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ INTERSPORT ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Βουκουρέστι, 12 Μαϊου 2004 (18:34 UTC+2)

    Το πρώτο κατάστημα Intersport σε κεντρικό σημείο του Βουκουρεστίου εγκαινίασε ο Ομιλος Fourlis, επεκτείνοντας την εμπορία αθλητικών ειδών στη Ρουμανία. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κατάστημα αθλητικών ειδών στη Ρουμανία, μεγέθους 850 τ.μ., το οποίο προσφέρει όλα τα επώνυμα αθλητικά προϊόντα και τα προϊόντα της Intersport.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] ΤΡΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

    Λευκωσία, 12 Μαϊου 2004 (18:21 UTC+2)

    Τις τρεις γυναίκες υποψήφιες για τις ευρωεκλογές στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, παρουσίασε το πρωί ο ΓΓ του Κινήματος Γιώργος Περδίκης.

    Πρόκειται για την χημικό μηχανικό, μέλος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής των Οικολόγων, Μαρίνα Βαρνάβα Μάρτιν, τη βιολόγο-οινοποιό, εκπρόσωπο τύπου του Κινήματος, Ιωάννα Παναγιώτου και την οικονομολόγο, ΓΓ της Νεολαίας των Οικολόγων Θεοδοσία Χατζηλοή.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ - ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 12 Μαϊου 2004 (19:05 UTC+2)

    Την αναπληρώτρια υπουργό πολιτισμού Φάνη Πάλλη-Πετραλιά επισκέφθηκε σήμερα το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ). Ειδικότερα την επισκέφθηκαν οι Πέτρος Γαλακτόπουλος, Δημήτρης Θανόπουλος, Τάσος Παπαναστασίου, Στέλιος Μυγιάκης, Ευάγγελος Πάτρας, Παναγιώτης Ποικιλίδης και Παναγιώτης Φασούλας.

    Οι Έλληνες Ολυμπιονίκες έθεσαν εαυτούς στην διάθεση της Πολιτείας για το διάστημα της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και το κρίσιμο τελευταίο διάστημα της Ολυμπιακής Προετοιμασίας, κάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την αφιλοκερδή αξιοποίησή τους στους χώρους των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων και τις λοιπές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματισθεί. Η κ.Πετραλιά σύντομα αναμένεται να λάβει σχετικές αποφάσεις.

    Συζητήθηκε επίσης το θέμα της αξιοποίησης του παραχωρηθέντος από το Υπουργείο Πολιτισμού κτηρίου που θα στεγάσει τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, στο κέντρο των Αθηνών. Στόχος του Συλλόγου είναι να λειτουργήσει ως το "Σπίτι του Έλληνα Ολυμπιονίκη" με διπλή διάσταση: Αφενός να αποτελεί μουσειακό χώρο, όπου θα εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα των Ελλήνων Ολυμπιονικών, κι αφετέρου να περιλαμβάνει χώρους επισκέψεων, επιμόρφωσης, προβολής της Ολυμπιακής Ιδέας και των Ιδεωδών των Αγώνων, καθώς και διάδοσης της Ολυμπιακής Παιδείας για μαθητές, νέους και άλλες κοινωνικές ομάδες.

    Η κ. Πετραλιά συμφώνησε στην πρόταση των Ελλήνων Ολυμπιονικών και γνωστοποίησε την πρόθεση συμμετοχής του Υπουργείου Πολιτισμού στο συγκεκριμένο σχέδιο. Σύντομα θα συζητηθούν και θα ανακοινωθούν οι τρόποι υλοποίησής του.

    [19] ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ

    Θεσσαλονίκη, 12 Μαϊου 2004 (18:42 UTC+2)

    Μια μικρή πόλη έχει στηθεί στους πρόποδες της Πάρνηθας και δεν είναι άλλη από την Ολυμπιακή Εγκατάσταση της Ορεινής Ποδηλασίας, που θα φιλοξενήσει το Σαββατοκύριακο διεθνή αγώνα.

    Πρόκειται για έναν τελικό αγώνα προσομοίωσης για όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες, που διεξάγεται μόλις τρεις μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι κορυφαίοι ποδηλάτες του κόσμου θα δώσουν «παρών» σε αυτή τη διεθνή συνάντηση, δοκιμάζοντας και τις τελευταίες λεπτομέρειες της ολυμπιακής διαδρομής.

    Η συγκεκριμένη διαδρομή που χαρακτηρίζεται περισσότερο τεχνική παρά δύσκολη, έχει μήκος έξι χιλιομέτρων, τα οποία θα διανύσουν από έξι φορές οι άνδρες και από πέντε οι γυναίκες, στον αντίστοιχο αγώνα που διαρκεί μια αγωνιστική ημέρα.

    Το Σάββατο (11.00) αγωνίζονται οι γυναίκες και την Κυριακή (11.00) οι άνδρες.

    Συνολικά έχουν δηλώσει συμμετοχή 37 άνδρες και 27 γυναίκες μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται τα μεγαλύτερα ονόματα του αγωνίσματος.

    [20] Η ΕΦΟΕΠΑ ΤΙΜΑ ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ ΠΑΛΙΕΣ ΔΟΞΕΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Μαϊου 2004 (18:37 UTC+2)

    Η μοναδική εμπειρία της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα οδήγησε

    την Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης στην απόφαση να τιμήσει μ' έναν ξεχωριστό τρόπο βετεράνους διεθνείς αθλητές που έχουν συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη του πινγκ πονγκ στη χώρα μας. Η Ε.Φ.Ο.ΕΠ.Α.αγόρασε 50 εισιτήρια διαρκείας του Ολυμπιακού τουρνουά επιτραπέζιας αντισφαίρισης και θα τα μοιράσει δωρεάν σε παλιές δόξες του αθλήματος που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία με τα χρώματα των εθνικών μας ομάδων.

    Τη σχετική εισήγηση έκαναν ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Χρήστος Χριστοδουλάτος

    και ο γενικός γραμματέας Μανώλης Κολυμπάδης και το διοικητικό συμβούλιο της Ε.Φ.Ο.ΕΠ.Α. την αποδέχτηκε ομόφωνα με το σκεπτικό ότι «έτσι αναγνωρίζεται η προσφορά αθλητών και αθλητριών που από την ίδρυση της ομοσπονδίας (1956) και μέχρι πριν από μερικά χρόνια, αγωνιζόντουσαν κάτω από αντίξοες συνθήκες και παρόλα αυτά συνετέλεσαν τα μέγιστα στο να διεκδικεί αυτή τη στιγμή με αξιώσεις το ελληνικό πινγκ πονγκ τη διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες». Τα εισιτήρια θα δοθούν κατά προτεραιότητα σε πρώην διεθνείς που έχουν πάρει μέρος: α) σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών, β) σε Ευρωπαϊκό

    πρωτάθλημα, γ) σε Μεσογειακούς Αγώνες και δ) σε Βαλκανικούς Αγώνες, πάντα Ανδρών-Γυναικών.

    [21] "ΤΣΟΥΛΑΕΙ" ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ Η ΣΤΕΓΗ ΚΑΛΑΤΡΑΒΑ

    Αθήνα, 12 Μαϊου 2004 (16:35 UTC+2)

    Το μεσημέρι της Πέμπτης αναμένεται να ολοκληρωθεί η ολίσθηση του δυτικού τόξου του στεγάστρου Καλατράβα πάνω από τις κερκίδες του Ολυμπιακού Σταδίου. Μέχρι νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης, η γιγαντιαία κατασκευή είχε μετακινηθεί συνολικά κατά 36 μέτρα απ την αρχική της θέση.

    Η ολίσθηση, που πραγματοποιείται με ρυθμό 3 μέτρων την ώρα, διακόπηκε για λίγο προκειμένου να πραγματοποιηθούν κάποιες συμπληρωματικές εργασίες στο στέγαστρο. Στις αρχές της άλλης εβδομάδας θα ξεκινήσει η ολίσθηση του ανατολικού τόξου.

    [22] ΜΠΟΥΣ: ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ

    Ουάσιγκτον, 12 Μαϊου 2004 (21:03 UTC+2)

    ''Καμία απολύτως δικαιολογία'' δεν υπάρχει για τη δολοφονία του αμερικανού Νίκολας Μπεργκ δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Για την ωμή δολοφονία του 26χρονου Νίκολας Μπεργκ καμία απολύτως δικαιολογία δεν υπάρχει'', δήλωσε ο Μπους, από τον Λευκό Οίκο και τόνισε ότι ενέργειες ''όπως η εκτέλεση του Μπεργκ από τους τρομοκράτες μας θυμίζουν τη φύση του μικρού αριθμού των ανθρώπων, που δεν θέλουν να απελευθερωθούν οι Ιρακινοί''.

    [23] Ο ΖΑΡΚΑΟΥΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟ ΟΜΗΡΟΥ

    Ουάσιγκτον, 12 Μαϊου 2004 (21:00 UTC+2)

    Ο φερόμενος ως υπεύθυνος της Αλ Κάιντα, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουϊ, μπορεί να είναι ο ''κύριος δράστης'' της εκτέλεσης του αμερικανού Νίκολας Μπεργκ στο Ιράκ, δήλωσε ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάιερς.

    ''Φαίνεται ότι ο κύριος δράστης μπορεί να ήταν ο Ζαρκάουϊ'', δήλωσε ο Μάιερς ενώπιον επιτροπής της αμερικανικής γερουσίας, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Ζαρκάουϊ θεωρείται από τις ΗΠΑ ο υπ'αριθμόν 1 ύποπτος για αιματηρές επιθέσεις στο Ιράκ μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν.

    [24] ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

    Τελ Αβιβ, 12 Μαϊου 2004 (20:14 UTC+2)

    Ισραηλινό πολεμικό ελικόπτερο έριξε πυραύλους εναντίον ''στόχου'' στη Λωρίδα της Γάζας ως ''αντίποινα'' για το θάνατο έξι ισραηλινών στρατιωτών νωρίτερα από παλαιστινιακή επίθεση κοντά στην πόλη Ράφα, στα αιγυπτιακά σύνορα, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    [25] ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΗ ΣΕ ΦΥΛΑΚΗ ΤΗΣ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑΣ

    Τζακάρτα, 12 Μαϊου 2004 (19:48 UTC+2)

    Αυστραλός πρώην διπλωμάτης αυτοκτόνησε στο κελί του σε φυλακές της Ινδονησίας, όπου βρισκόταν κατηγορούμενος για παιδεραστία, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο Γουίλιαμ Μπράουν είχε καταδικασθεί πριν από μια μέρα σε 13 χρόνια φυλάκισης για τη σεξουαλική κακοποίηση δύο 13χρονων αγοριών.

    Ο πρώην διπλωμάτης είχε παραδεχτεί ότι είχε σεξουαλικές επαφές με τα δύο αγόρια, ισχυριζόταν όμως ότι ενήργησαν με τη θέληση τους χωρίς να τους ασκηθεί βία από τον ίδιο.

    Μια μέρα μετά την ανακοίνωση της ποινής του, οι φύλακες βρήκαν τον πρώην διπλωμάτη κρεμασμένο στο κελί του.

    Αυστηρότατη ποινή

    Ο Γουίλιαμ Μπράουν συνταξιοδοτήθηκε από το διπλωματικό σώμα το 1996 και εγκαταστάθηκε στο Μπαλί της Ινδονησίας, όπου είχε υπηρετήσει ως Αυστραλός διπλωμάτης από το 1982 έως το 1984.

    Η ποινή του θεωρήθηκε από τις αυστηρότερες για τα ινδονησιακά δικαστικά δεδομένα και εκτιμάται ότι οφειλόταν στη θέση του καταδικασθέντος στο διπλωματικό σώμα.

    Ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντόνερ, δήλωσε ότι η αυτοκτονία του πρώην Αυστραλού διπλωμάτη είναι μεν ένα τραγικό γεγονός, ανάλογο όμως, της αποτρόπαιας πράξης του.

    Ο ίδιος νωρίτερα είχε εκφράσει την ικανοποίηση του για την ποινή που είχε επιβληθεί στον Γουίλιαμ Μπράουν.

    [26] ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΟΧΗΜΑ ΣΤΗ ΡΑΦΑ

    Τελ Αβιβ, 12 Μαϊου 2004 (19:00 UTC+2)

    Το τηλεοπτικό δίκτυο της οργάνωσης Χεζμπολάχ, Αλ Μανάρ μετέδωσε ότι πέντε ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, όταν σημειώθηκε η έκρηξη σε ισραηλινό στρατιωτικό όχημα πλησίον της Ράφα. Η οργάνωση ισλαμική Τζιχάντ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση και ανακοίνωσε ότι όλοι οι επιβαίνοντες στο όχημα είναι νεκροί.

    [27] ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΓΛΥΠΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ο Γ. ΖΟΓΓΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Μαϊου 2004 (18:22 UTC+2)

    Ως έναν από τους μεγαλύτερους γλύπτες της Ελλάδα χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τον Γιώργο Ζογγολόπουλο σε δήλωσή του με αφορμή το θάνατο του τελευταίου.

    «Η γλυπτική τέχνη, που δόξασε την Ελλάδα από τους αρχαίους κλασσικούς χρόνους έως σήμερα, έχασε έναν από τους μεγαλύτερους γλύπτες, το ταλέντο και το έργο του οποίου είναι παγκόσμια αναγνωρισμένο. Η Θεσσαλονίκη, που έχει την τιμή να κοσμείται με δυο από τα πιο σπουδαία έργα του, τις «Ομπρέλες» στην παραλία της και το κυβιστικό «Πύργο» στην είσοδο της Διεθνούς Έκθεσης, θα κρατήσει για πάντα τη μνήμη του ζωντανή και θα στρέφει το βλέμμα της, με υπερηφάνεια στα έργα τέχνης του Ζογγολόπουλου» τονίζει ο κ. Παπαγεωργόπουλος.

    [28] ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΕΤΕ

    Θεσσαλονίκη, 12 Μαϊου 2004 (17:20 UTC+2)

    Μεγάλη έκθεση του Δημοσθένη Κοκκινίδη, με τίτλο «Πόλεμος Βία, 1964-1967», οργανώνει το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης στο Πολιτιστικό του Κέντρο στη Θεσσαλονίκη (Βας. Όλγας 108). Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 9 Ιουνίου 2004.

    Η έκθεση αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την ενότητα «Πόλεμος-Βία», μια σειρά από άμεσα και θαρραλέα έργα, τα οποία συνδυάζουν με τρόπο ανεπιτήδευτο όσο και νεωτεριστικό την τέχνη με την πολιτική διαμαρτυρία, την ελλειπτική, πρωτοποριακή γραφή με το δυναμικό περιεχόμενο, τη χρωματική τόλμη με το πολιτικό θάρρος. Ο «Πόλεμος» αναφέρεται στο Βιετνάμ, ενώ η «Βία» στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.

    «Η έκθεση αποτελεί μνημειακή αναφορά στην κρίσιμη πολιτικά δεκαετία του '60 για την Ελλάδα, και στο οδυνηρό τέλος της με το απριλιανό πραξικόπημα», σχολιάζει ο Κοκκινίδης προλογίζοντας τον μικρό κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση. Σχετικά με την παρουσίαση μεγάλη τμήματος της ενότητας αυτής πριν από σαράντα χρόνια στην γκαλερί Μέρλιν της Αθήνας, ο ίδιος γράφει: «Η εικαστική συγκυρία της εποχής εκείνης εννοώ τη δεκτικότητα του φιλότεχνου κοινού, το τολμηρό εκφραστικό ύφος των καλλιτεχνών τα χρόνια εκείνα, αλλά και το δυσάρεστο θέμα της έκθεσης- μου επέτρεψε να έχω στη διάθεσή μου όλα σχεδόν τα έργα που παρουσιάστηκαν τότε, καθώς και άλλα πιο απεικονιστικά και αδημοσίευτα».

    Ο ιστορικός της τέχνης Ανδρέας Ιωαννίδης στη μελέτη του «Η ζωγραφική του Κοκκινίδη» παρατηρεί: «Οι λέξεις «πόλεμος-βία» αναφέρονται μεταφορικά και κυριολεκτικά και σε όλη την πολιτική και κοινωνική κρίση που περνάει η Ελλάδα στη δεκαετία του 1960 και προαναγγέλλουν την επταετή δικτατορία. Κύριο θέμα μια κεντρική νεανική μορφή, το θύμα, και γύρω της η υποδήλωση της παρουσίας των θυτών. [] Παράλληλα, σαφείς αναφορές στο πολιτισμικό παρελθόν του ελληνικού χώρου, βυζαντινού και αρχαίου, συμβάλλουν στην τραγικότητα του γεγονότος της βίας: αναφορές στη Σταύρωση, στον Επιτάφιο Θρήνο, σε αρχαιοελληνικά επιτύμβια, σε θρήνο γυναικείου χορού τραγωδίας» (λεύκωμα Δ. Κοκκινίδης, Αθήνα, Metropolitan Hospital 2002).

    Την έκθεση συμπληρώνει μια μικρότερη ενότητα έργων του Κοκκινίδη με θέμα τη μητρότητα, που τα ζωγράφισε στα πρώτα χρόνια της δικτατορίας και του πραξικοπήματος, με αφορμή τη γέννηση της κόρης του, τον Αύγουστο του 1967. «Τρία χρόνια μετά την έκθεση «Πόλεμος-Βία» στη Μέρλιν είχα αρχίσει να ζωγραφίζω τη σειρά «Μητρότητες» μέσα στο αφόρητο κλίμα της χουντικής δικτατορίας. Μερικά αντιπροσωπευτικά δείγματα αυτής της σειράς εκτίθενται ταυτόχρονα. Είναι η πικρή συνέχεια του τρόμου και της βίας με άλλη μορφή- στη χώρα μας. Είναι η φυσική και ψυχική μοναξιά της γυναίκας από την απουσία του συζύγου-πατέρα, που διώκεται και βασανίζεται για τις ιδέες του», γράφει ο Κοκκινίδης.

    «Η δροσιά της γέννησης και των απαλών χρωμάτων συγκρούεται με τη χρωματική βία του κοινωνικού χώρου», σχολιάζει από την πλευρά του ο Ανδρέας Ιωαννίδης. Και προσθέτει: «Κυρίαρχες μορφές η μητέρα και το παιδί. Κυρίαρχη επίσης και η απουσία της μορφής του πατέρα, του άντρα. Αυτή η απουσία όμως οδηγεί τον Κοκκινίδη στην απορία και την αμφιβολία για το ίδιο το γεγονός της γέννησης. Αναρωτιέται για τον κόσμο στον οποίο έρχεται ο νέος άνθρωπος».

    Αναφερόμενος συνολικά στη ζωγραφική του Κοκκινίδη, ο Ιωαννίδης παρατηρεί: «Διαπιστώνουμε μια διελκυστίνδα μεταξύ αναπαράστασης και αφαίρεσης, ήτοι την πάλη μεταξύ αντικειμενικού και υποκειμενικού. Αναζητώντας μια ισορροπία μεταξύ των δύο, μεταξύ συλλογικού και ατομικού δηλαδή, και έχοντας βαθιά συνείδηση της ευρωπαϊκής παράδοσης, παραχωρεί την αντικειμενικότητα στο σχέδιο, και κρατάει για τον εαυτό του, για το υποκειμενικό κομμάτι, το χρώμα. Αυτή η συνειδητή, αλλά και ασύνειδη ταυτόχρονα, πάλη μεταξύ συλλογικού και ατομικού, καθιστά τον Κοκκινίδη βαθιά ουμανιστή, μέσα στην παράδοση περισσότερο του ευρωπαϊκού κλασικισμού. Αυτό θα αποδείξει και την υφή στη χρήση του χρώματος. Παρόλο που αυτό το τελευταίο θεωρείται το κατεξοχήν ανορθολογικό και λυρικό στοιχείο, εντούτοις η πινελιά του ποτέ δεν καταστρέφει την ενότητα της επιφάνειας. [] Τον ουμανισμό του θα τον αποδείξει και με τις θεματικές του επιλογές και όχι μόνο με τη χρήση των υλικών, παρόλο που τα τελευταία είναι το πιο σημαντικό για ένα εικαστικό έργο. Έτσι, σε ολόκληρο το έργο του είναι πανταχού παρούσα η ανθρώπινη μορφή».

    Ο Δημοσθένης Κοκκινίδης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1929. Φοίτησε για δύο χρόνια στην τότε Ανωτάτη Εμπορική Σχολή, την οποία εγκατέλειψε γιατί ήθελε να γίνει ζωγράφος. Από το 1952 μέχρι το 1957 σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Το 1958 μελέτησε στη Λέσβο τη μεταβυζαντινή και λαϊκή εικονογραφία, καθώς και τις τοιχογραφίες του Θεόφιλου. Παρέμεινε για δύο μήνες στο Άγιο Όρος για να μελετήσει βυζαντινούς εικονογραφημένους κώδικες. Τον ίδιο χρόνο έλαβε από την ιταλική κυβέρνηση ετήσια υποτροφία για σπουδές στην Ιταλία, με αντικείμενο τη συντήρηση και αποκατάσταση έργων τέχνης. Από το 1959 μέχρι το 1961 εργάστηκε ως υπεύθυνος του καλλιτεχνικού τμήματος στον νεοϊδρυμένο τότε Εθνικό Οργανισμό Ελληνικής Χειροτεχνίας.

    Κατά τη διάρκεια του '60, παράλληλα με τη ζωγραφική, ασχολείται με το ντιζάιν για βιοποριστικούς λόγους. Σχεδιάζει αντικείμενα για την ελληνική και την ξένη αγορά. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της «Ομάδας Τέχνης α» (1961-1967), και την «Ομάδας για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση μέσω της Τέχνης» (1976-1981). Το 1975 εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Το 1976 εξελέγη καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, της οποίας διετέλεσε πρύτανης κατά την τετραετία 1979-1982. Από το 1981 έως το 1983 ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου της Αθήνας. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης από το 1995 και μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας από το 1997. Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει 23 ατομικές εκθέσεις, από τις οποίες οι 14 έγιναν στην Αθήνα.

    Η έκθεση θα λειτουργεί με το εξής ωράριο: Τρίτη έως και Κυριακή, ώρες 10-2 και 6-9 (Δευτέρα: κλειστά). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Για ομαδικές επισκέψεις, πρέπει να προηγείται συνεννόηση με το Κέντρο, στα τηλέφωνα (2310)295.170 και 295.171.

    [29] ΚΗΔΕΥΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Ο Γ.ΖΟΓΓΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 12 Μαϊου 2004 (14:56 UTC+2)

    Κηδεύεται αύριο, στις 5 το απόγευμα, από το Κοιμητήριο της Κηφισιάς ο σύγχρονος έλληνας γλύπτης Γιώργος Ζογγολόπουλος, που άφησε χθες την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο «Υγεία», έχοντας συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής.

    [30] ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ ΧΕΡΝΤΕΡ ΘΑ ΤΙΜΗΘΕΙ Ο Θ.ΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 12 Μαϊου 2004 (13:06 UTC+2)

    Στον Θεόδωρο Αντωνίου, τον διαπρεπή Έλληνα συνθέτη, μαέστρο και καθηγητή πανεπιστημίου, θα απονεμηθεί την Παρασκευή, 14 Μαϊου, το φετινό διεθνές "Βραβείο Χέρντερ" στη διάρκεια μιας μεγαλόπρεπης τελετής που θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

    Με το "Βραβείο Χέρντερ", που φέρει το όνομα του μεγάλου Γερμανού φιλοσόφου, συγγραφέα και ανθρωπιστή Γκότφριντ φον Χέρντερ (1744-1803) και απονέμεται από το 1963 και μετά, τιμούνται προσωπικότητες των γραμμάτων και τεχνών από χώρες της Ανατολικής και Νοτιανατολικής Ευρώπης, που με το έργο τους συνέβαλαν στη διατήρηση και ενότητα της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Η απονομή του βραβείου, με το οποίο έχουν τιμηθεί στο παρελθόν πολλοί επιφανείς Έλληνες, συνοδεύεται από χρυσό μετάλλιο και χρηματικό έπαθλο 15.000 ευρώ, θα γίνει παρουσία των πρυτάνεων όλων των αυστριακών ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, των αρχηγών πολλών διπλωματικών αποστολών και πολλών εκπροσώπων των γραμμάτων και τεχνών από την Αυστρία και το εξωτερικό, ενώ αναμένεται να παραστεί και ο πρόεδρος της Αυστρίας Τόμας Κλέστιλ.

    [31] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 12 Μαϊου 2004 (12:43 UTC+2)

    Την Παρασκευή 14 Μαϊου, στις 8 το βράδυ, θα πραγματοποιηθούν στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, τα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής με τίτλο «Σκαρί από Ξύλο».

    Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ισπανική Τέχνη για το Εξωτερικό», που εκπονείται από το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας, με στόχο τη διάδοση του ισπανικού πολιτισμού. Περιλαμβάνει 34 αντιπροσωπευτικά έργα του Lucio Munoz, δείγματα της εικαστικής του πορείας από το 1953 έως το 1997, στα οποία ο καλλιτέχνης χρησιμοποίησε μικτή τεχνική πάνω σε ξύλο.

    Για την έκθεση, θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου, την Παρασκευή στις 12.30 ο Πρέσβης της Ισπανίας, Eduardo Junco και το Δ.Σ. του Τελλογλείου στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 12 May 2004 - 18:15:08 UTC