Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-03-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ - ΓΚΙΟΥΛ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΓΚΕΝΣΤΟΚ
  • [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ:ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΣΤΟΝ ΠΡΕΠΟΝΤΑ ΧΡΟΝΟ
  • [03] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΘΑ ΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ
  • [04] Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΑΝΑΒΕΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ
  • [05] ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΟΙ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
  • [06] ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ - ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
  • [07] Ο Β. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΝΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [08] ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΪΒΟΝΤΙΝΑ
  • [09] ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΥΕΝ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΝΗΟΓΝΩΜΟΝΑ
  • [10] ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΟΝ ΥΠΟΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ Δ.Σ.
  • [11] ΧΑΝΙΑ, ΚΕΡΚΥΡΑ ΚΑΙ ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΟΙ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • [12] ΑKΥΡΩΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 1,9 ΕΚΑΤ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΛΟΓΩ
  • [13] ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ ΠΑΡΕΣΥΡΑΝ ΣΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟ ΧΑ
  • [14] ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΕΣ 0,26% ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [15] ΙΝΚΑ: ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΤΙΜΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΟ 327%
  • [16] ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΝ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΑΙ Τ/Κ
  • [17] ΟΛΓΚΙΟΥΝ: ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΘΕΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
  • [18] ΑΚΥΡΩΣΕ Ο ΝΤΕ ΣΟΤΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ Ε/Κ ΚΑΙ ΤΗΝ Τ/Κ ΠΛΕΥΡΑ
  • [19] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΑΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [20] ΥΠΟ ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Η ΤΕΤΡΑΜΕΡΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [21] YΠΕΡΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ
  • [22] ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΚΟΛΜΠΟΛ ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΟ
  • [23] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΡΦΑΝΟΥ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ
  • [24] ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
  • [25] ΓΕΥΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
  • [26] ΓΑΛΛΙΑ: ΕΚΚΛΗΣΗ ΡΑΦΑΡΕΝ ΠΡΟΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΗΡΕΜΙΑ
  • [27] ΚΟΓΚΡΕΣΟ: Η CIA ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΝΑ ΔΡΑΣΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΠΡΙΝ
  • [28] ΟΙ ΗΠΑ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΜΑΥΡΙΚΙΟ
  • [29] Η ΧΑΜΑΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
  • [30] ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [31] ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥΣ ΤΡΙΑ ΝΕΑ ΜΟΥΣΕΙΑ
  • [32] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ Ι. ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΗ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ
  • [33] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
  • [34] ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΩΝ ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΑ
  • [35] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Δ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ - ΓΚΙΟΥΛ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΓΚΕΝΣΤΟΚ

    Λουκέρνη, 24 Μαρτίου 2004 (19:27 UTC+2)

    Μία πρώτη συνάντηση διάρκειας 40 λεπτών, είχαν το απόγευμα της Τετάρτης οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας κ.κ. Πέτρος Μολυβιάτης και Αμπντουλάχ Γκιούλ στο περιθώριο πλαίσιο των συνομιλιών που πραγματοποιούνται στο Μπούργκενστοκ της Λουκέρνης της Ελβετίας Οι κρισιμότερες μέχρι τώρα συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

    Μετά το τέλος της συνάντησης, οι δυο υπουργοί επανέλαβαν τη βούλησή τους να βρεθεί λύση στο Κυπριακό και να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε συμφωνία των δυο υπουργών ότι αυτή τη στιγμή δεν κρίνεται σκόπιμο να πραγματοποιηθεί τετραμερής συνάντηση, χωρίς να αποκλείεται κάτι τέτοιο στη συνέχεια των διαπραγματεύσεων.

    Μέχρι στιγμής, τα μηνύματα από την ελβετική πόλη δεν χαρακτηρίζονται ενθαρρυντικά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το Σάββατο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν αναμένεται να παραδώσει στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά "προκαταρκτικό" σχέδιο λύσης, το οποίο θα τύχει επεξεργασίας ως τις 29 Μαρτίου.

    Την Τετάρτη, πρώτη ημέρα των συζητήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αλβάρο ντε Σότο παρέδωσε στην ελληνοκυπριακή πλευρά "στοιχεία των τουρκοκυπριακών θέσεων" για το σχέδιο Ανάν.

    Σύμφωνα με πηγές της κυπριακής αντιπροσωπείας, οι θέσεις αυτές δεν αποτελούν παρά "φρεσκάρισμα", όπως αναφέρθηκε, των τουρκοκυπριακών προτάσεων που διατυπώθηκαν στις 18 Μαρτίου και οι οποίες, όπως εκτιμούν ελληνοκυπριακές διπλωματικές πηγές, "δεν συνάδουν με τα προβλεπόμενα από το σχέδιο Ανάν".

    Οι ίδιες πηγές άλλωστε κάνουν λόγο για "εκφυλισμό" της διαδικασίας μέχρι τώρα, καθώς δεν πραγματοποιείται επί της ουσίας συζήτηση, ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει αγνοήσει όσα συμφωνήθηκαν στην Νέα Υόρκη, καθώς δεν παρέδωσε σχέδιο συντάγματος για το τουρκοκυπριακό κρατίδιο, κατάλογο των εποίκων και κατάλογο όσων θα ψηφίσουν στα δημοψηφίσματα.

    Οι συνομιλίες στο θέρετρο του Μπούργκενστοκ, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, πραγματοποιούνται σε υπηρεσιακό επίπεδο για την πτυχή του σχεδίου Ανάν που αφορά στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Σε ό,τι αφορά ωστόσο τις συνομιλίες των δύο κυπριακών πλευρών, δεν υπάρχει ουσιαστική εξέλιξη, παρά μόνο κάποιες επαφές του κ. Ντε Σότο.

    Στις 28 Μαρτίου, εν τω μεταξύ, αναμένονται στην Ελβετία οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας, Κώστας Καρμανλής και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σε επίπεδο πρωθυπουργών, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Η διάσκεψη θα ολοκληρωθεί, εκτός απροόπτου, στις 31 του μήνα.

    [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ:ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΣΤΟΝ ΠΡΕΠΟΝΤΑ ΧΡΟΝΟ

    Αθήνα, 24 Μαρτίου 2004 (11:08 UTC+2)

    Την ικανοποίηση του, διότι, όπως διαπίστωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής γνωρίζει σε βάθος τα εκκλησιαστικά ζητήματα, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε μαζί του στο μέγαρο Μαξίμου.

    Χαρακτήρισε γόνιμη την συνάντηση και είπε ότι ανοίγει μία νέα σελίδα στις σχέσεις Εκκλησίας- Πολιτείας με αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των δύο κορυφαίων θεσμών του Έθνους.

    Τόνισε ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου έχουν τη βούληση για μία προσέγγιση των εκκλησιαστικών ζητημάτων με γνώμονα το συμφέρον της Εκκλησίας και της Πολιτείας.

    Για το περιεχόμενο της συνομιλίας με τον κ. Καραμανλή είπε ότι συζήτησαν κυρίως για το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας και σε ερώτηση αν συζήτησαν το θέμα των ταυτοτήτων απάντησε πως το θέμα αυτό θα εξεταστεί στον πρέποντα χρόνο.

    "Ευχήθηκα στον κ. πρωθυπουργό καλή επιτυχία στο μεγάλο και δύσκολο έργο το οποίο του έχει αναθέσει με την ψήφο του ο ελληνικός λαός", είπε στους δημοσιογράφους ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε:"Ο κ. Καραμανλής είναι ο πρωθυπουργός ο οποίος γνωρίζει σε βάθος τα εκκλησιαστικά ζητήματα και είμαι πολύ ευχαριστημένος κάνοντας αυτή τη διαπίστωση. Γιατί πλέον βλέπω ότι διαθέτει και τη βούληση, μαζί με την υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων την κ. Μαριέττα Γιαννάκου, για μία προσέγγιση των ζητημάτων αυτών με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον Εκκλησίας και Πολιτείας. Και αυτό βέβαια θα είναι οπωσδήποτε ευεργετικό και συμφέρον για ολόκληρο τον ελληνικό λαό".

    Σε ερώτηση αν συζήτησαν το θέμα των ταυτοτήτων, απάντησε:"Συζητήσαμε τα θέματα του κοινωνικού κυρίως έργου της Εκκλησίας και της στήριξης την οποία το έργο αυτό χρειάζεται από μέρους της Πολιτείας. Το θέμα των ταυτοτήτων είναι ένα θέμα το οποίο θα εξεταστεί στον πρέποντα χρόνο".

    Για τους ρόλους του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου είπε ότι ορίζονται από τους διακριτούς ρόλους της Εκκλησίας και της Πολιτείας.

    Στη διάρκεια του διαλόγου που είχαν ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε ότι έχει τέσσερα χρόνια να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας (έμμεση αναφορά στο γεγονός ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν συναντήθηκε με τον κ. Σημίτη) και σχολίασε:"Οι καταστάσεις αλλάζουν, δόξα σοι ο Θεός".

    [03] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΘΑ ΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ

    Αθήνα, 24 Μαρτίου 2004 (17:39 UTC+2)

    Συνεδρίασε την Τετάρτη υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή η Κυβερνητική Επιτροπή, με αντικείμενο θέματα της οικονομίας. Όπως επισημάνθηκε, συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η απογραφή των οικονομικών μεγεθών και μόλις ολοκληρωθεί, θα γίνει πλήρης ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας. 

    O Πρωθυπουργός έδωσε οδηγίες για συγκράτηση των δαπανών εντός του πλαισίου του Προϋπολογισμού. Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος, η γενική οδηγία του Πρωθυπουργού είναι σαφής: «νοικοκύρεμα και περιστολή των δαπανών».

    Οι προτεραιότητες που έθεσε ο πρωθυπουργός και θα αποτυπωθούν το Σεπτέμβριο, στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης είναι η φορολογική μεταρρύθμιση μέσα στον Οκτώβριο, η προετοιμασία του νέου Προϋπολογισμού και η ψήφιση του νέου αναπτυξιακού νόμου.

    Ο πρωθυπουργός επεσήμανε στα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής ότι θα πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση στην έγκαιρη και αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων του Γ' ΚΠΣ, στην έναρξη νέων μεγάλων έργων που έχει ανάγκη ο τόπος και ως μοχλών ανάπτυξης, στα προγράμματα της Κοινωνίας της Πληροφορίας για τον εκσυγχρονισμό του κράτους, στην αγροτική ανάπτυξη, με έμφαση στην ποιότητα, την τυποποίηση και την παραγωγή αγροτικών προϊόντων με ονομασία προέλευσης και στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

    «Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας στο πλαίσιο της τετραετίας, θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις για τις οποίες μας εμπιστεύθηκε η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών» είπε ο πρωθυπουργός.

    [04] Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΑΝΑΒΕΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαρτίου 2004 (21:18 UTC+2)

    Η Ολυμπιακή Φλόγα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ανάβει στην αρχαία Ολυμπία, το μεσημέρι της 25ης Μαρτίου, ανήμερα της εθνικής μας εορτής, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου.

    Ήδη, η προετοιμασία της εκδήλωσης, εκ μέρους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο.

    Το ενδιαφέρον, κυρίως από μέσα μαζικής ενημέρωσης, ελληνικά και ξένα, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και ο αριθμός των διαπιστευμένων δημοσιογράφων και φωτογράφων αγγίζει τους 200.

    Η τελετή αφής αρχίζει στις 12 το μεσημέρι και πρώτος λαμπαδηδρόμος, όπως είναι γνωστό, έχει οριστεί ο πρωταθλητής ακοντισμού Κώστας Γκατσιούδης, που θα μεταλαμπαδεύσει το ιερό φως, στον δεύτερο δρομέα, τον Ρώσο Ολυμπιονίκη της κολύμβησης Αλεξάντερ Ποπόφ.

    Ο Αλεξάντερ Ποπόφ είναι ένας από τους οκτώ καλεσμένους της ΕΟΕ, που θα μετάσχουν στην λαμπαδηδρομία υπό την ιδιότητα, του μέλους της ΔΟΕ αλλά και του κατόχου Ολυμπιακού Μεταλλίου.

    Το πρόγραμμα είναι:

    ΑΡΧΑΙΟ ΣΤΑΔΙΟ

    11:45 Πέρας προσέλευσης επισήμων

    11:55 Άφιξη Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίου Στεφανόπουλου

    12:00 Έναρξη Τελετής

    Ολυμπιακός Ύμνος με ταυτόχρονη έπαρση Ολυμπιακής Σημαίας

    Εθνικός Ύμνος Ελλάδος με ταυτόχρονη έπαρση Ελληνικής Σημαίας

    Απαγγελία αποσπάσματος από το ποίημα του Τάκη Δόξα «ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ από τον ηθοποιό Νικήτα Τσακίρογλου

    Χαιρετισμός του Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Ιωάννη Σκουλαρίκη

    Χαιρετισμός του Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Ζακ Ρογκ

    Χαιρετισμός του Προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Λάμπη Νικολάου

    Χαιρετισμός της Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής των XXVIII Ολυμπιακών Αγώνων "ΑΘΗΝΑ 2004" κας Γιάννας Αγγελοπούλου

    Παράδοση αναμνηστικού αγγείου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Λάμπη Νικολάου στην Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των XXVIII Ολυμπιακών Αγώνων "ΑΘΗΝΑ 2004", κα Γιάννα Αγγελοπούλου

    Είσοδος περιορισμένου αριθμού επισήμων στον Ναό της Ήρας

    12:25 Τελετουργικό Αφής στον Ναό της Ήρας

    Είσοδος πομπής, της Πρωθιέρειας και των Ιερειών στον χώρο του Αρχαίου Σταδίου.

    Πλαισίωση Βωμού από τις Ιέρειες

    Ικεσία Πρωθιέρειας στον Απόλλωνα

    Αφή Δάδας από την Πρωθιέρεια

    Μεταλαμπάδευση της Φλόγας στον πρώτο λαμπαδηδρόμο, τον πρωταθλητή κ. Κώστα Γκατσιούδη

    Αποχώρηση Ιερειών

    13:00 Αναχώρηση πρώτου λαμπαδηδρόμου για το Άλσος Πιερ ντε Κουμπερτέν

    Έναρξη Λαμπαδηδρομίας

    13:10 Αποχώρηση επισήμων

    13:30 Παράθεση επίσημου γεύματος από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή

    Επικεφαλής της Ομάδας Ιερειών: κα Μαρία Χορς, Χορογράφος

    Πρωθιέρεια: κα Θάλεια Προκοπίου

    ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΕΛΕΤΕΣ

    ΣΤΑΘΜΟΙ ΑΦΙΞΗ ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ (KM) ΠΑΡ/ΣΕΙΣ

    1η ΗΜΕΡΑ 25/03/2004 ΟΛΥΜΠΙΑ ΤΕΛΕΤΗ ΑΦΗΣ (12:00) 13:10 60

    ΗΛΙΔΑΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ 16:10 20' 16:30 40,5

    ΠΥΡΓΟΣ 18:00 30' 18:30 64,5

    ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ 20:50 ΤΕΛΕΤΗ - ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ

    2η ΗΜΕΡΑ 26/03/2004 ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ 09:00 44,5

    ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ 10:25 30' 10:55 43,5

    ΔΩΡΙΟ 12:30 20' 12:50 5

    ΚΟΠΑΝΑΚΙ 13:20 20' 13:40 19

    ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ 14:20 30' 15:10 14,5 + 20' CAT

    ΦΙΛΙΑΤΡΑ 15:45 30' 16:15 14

    ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ 16:50 30' 17:20 33,5

    ΠΥΛΟΣ 19:50 ΤΕΛΕΤΗ - ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ

    3η ΗΜΕΡΑ 27/03/2004 ΠΥΛΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ 09:00 12

    ΜΕΘΩΝΗΓΕΦΥΡΑ ΜΑΙΖΩΝΟΣ 09:30 20' 09:50 31,5

    ΚΟΡΩΝΗ 11:20 30' 11:50 24

    ΠΕΤΑΛΙΔΙ 14:15 20' 14:55 16,5 + 20' CAT

    ΜΕΣΣΗΝΗ 15:45 30' 16:15 15,5

    ΒΑΛΥΡΑ 17:30 20' 17:50 8,5

    ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ 18:40 30' 19:10 34

    ΚΑΛΑΜΑΤΑ 21:25 ΤΕΛΕΤΗ - ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ

    4η ΗΜΕΡΑ 28/03/04 ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ 09:00 54,5

    ΜΥΣΤΡΑΣΚΑΣΤΡΟ ΚΑΤΩ ΠΟΛΗ 13:10 20' 14:00 52,5 + 30' CAT

    ΓΥΘΕΙΟ 19:40 ΤΕΛΕΤΗ - ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ

    ΣΤΑΘΜΟΙ ΑΦΙΞΗ ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ (KM) ΠΑΡ/ΣΕΙΣ

    5η ΗΜΕΡΑ 29/03/04 ΓΥΘΕΙΟ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ 09:00 78

    ΣΠΑΡΤΗ 14:30 30' 15:20 53 + 20' CAT

    ΤΕΓΕΑ 18:30 20' 18:50 9

    ΤΡΙΠΟΛΗ 19:50 ΤΕΛΕΤΗ - ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ

    6η ΗΜΕΡΑ 30/03/2004 ΤΡΙΠΟΛΗ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ 09:00 58,5

    ΝΕΜΕΑ ΑΡΧΑΙΟ ΣΤΑΔΙΟ 11:10 20' 11:30 19

    ΜΥΚΗΝΕΣ 12:20 20' 13:00 15 + 20' CAT

    ΑΡΓΟΣΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ 14:40 20' 15:00 14

    ΝΑΥΠΛΙΟ 16:30 60' 17:30 59,5

    ΕΠΙΔΑΥΡΟΣΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ 19:45 20' ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ

    7η ΗΜΕΡΑ 31/03/2004 ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ 08:00 51,5

    ΚΡΑΝΙΔΙ 09:45 20' 10:05 18

    ΣΠΕΤΣΕΣ 11:30 20' 12:00 29,5 +10' ΕΠΙΒΙΒΑΣΗ

    ΥΔΡΑ 13:00 20' 13:27 27 +7' ΕΠΙΒΙΒΑΣΗ

    ΠΟΡΟΣ 14:25 20' 14:50 60,5 +5' ΕΠΙΒΙΒΑΣΗ

    ΣΑΛΑΜΙΝΑ 17:05 20' 17:33 34 + 8' ΕΠΙΒΙΒΑΣΗ

    ΑΙΓΙΝΑΝΑΟΣ ΑΦΑΙΑΣ 18:55 20' 19:25 31,5 + 10' ΕΠΙΒΙΒΑΣΗ

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΣΤΑΔΙΟ 19:50 ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

    [05] ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΟΙ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαρτίου 2004 (12:15 UTC+2)

    Στις 3 το απόγευμα και όχι όπως συνηθίζεται τις πρωινές ώρες θα πραγματοποιηθούν αύριο οι παρελάσεις σε όλη τη χώρα, για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Η αλλαγή αυτή στο τυπικό της εθνικής εορτής γίνεται λόγω της τελετής αφής της Ολυμπιακής φλόγας, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στην Αρχαία Ολυμπία.

    Όσον αφορά στις υπόλοιπες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του εθνικού εορτασμού, αυτές δεν θα τροποποιηθούν αλλά θα γίνουν σύμφωνα με το καθιερωμένο τυπικό.

    Ειδικότερα σήμερα στη Θεσσαλονίκη, έγινε η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού από τους μαθητές, καθώς και εκδηλώσεις για την επέτειο στη νομαρχία, τους δήμους και στο σύνολο των σχολείων.

    Αύριο οι εορταστικές εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 10 το πρωί, με την επίσημη δοξολογία στην Αγία Σοφία, ενώ στις 11 ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και οι τοπικές αρχές θα καταθέσουν στεφάνια στο ηρώο του Γ΄ Σ.Σ.

    Στις 6 το απόγευμα θα γίνει ο επίσημος εορτασμός της 25ης Μαρτίου από την πανεπιστημιακή κοινότητα, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ.

    Η καθιερωμένη παρέλαση, στην οποία θα λάβουν μέρος φοιτητές, μαθητές, πρόσκοποι και πεζοπόρα στρατιωτικά τμήματα, θα γίνει στην παραλιακή λεωφόρο, η οποία θα είναι κλειστή από τη 1.30 το μεσημέρι.

    Οι τροχονόμοι θα εκτρέπουν την κυκλοφορία από το ύψος του Λευκού Πύργου, στις οδούς Ν. Γερμανού και λεωφόρο Στρατού. Επίσης, κλειστές θα είναι όλες οι κάθετες προς την παραλία οδικές αρτηρίες, μέχρι το ύψος της Ανθέων.

    Όσον αφορά στα δρομολόγια του ΟΑΣΘ, τα λεωφορεία των γραμμών 3,5,6,8,33,78 θα ακολουθούν από το μεσημέρι τη διαδρομή Μητροπόλεως-Παύλου Μελά-Ν. Γερμανού-Λ. Στρατού-Δελφών.

    Τέλος σήμερα στο νομό Θεσσαλονίκης, απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων, ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου, από τις 4 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ στο ρεύμα εξόδου της ε.ο. Θεσσαλονίκης-Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Ρυσίου μέχρι το 34ο χλμ. και στο ρεύμα εξόδου της ε.ο. Θεσσαλονίκης-Καβάλας, από το 11ο χλμ. μέχρι τη γέφυρα του Στρυμόνα.

    Η κυκλοφορία των φορτηγών θα απαγορεύεται στα ίδια σημεία τόσο αύριο όσο και την Κυριακή από τις 3 το μεσημέρι έως τις 10 το βράδυ. Από την απαγόρευση εξαιρούνται τα οχήματα οδικής βοήθειας, τα φορτηγά των ΕΛΤΑ, τα φορτηγά που μεταφέρουν ζώντα ζώα, κρέας, νωπά ψάρια και παστεριωμένο γάλα.

    [06] ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ - ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαρτίου 2004 (20:59 UTC+2)

    Την αντίδραση στελεχών του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ότι ανοίγει μια νέα σελίδα, στην οποία θα υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός των δύο κορυφαίων θεσμών.

    Η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Χρύσα Αράπογλου επισήμανε ότι "είναι πάγια η θέση όλων των δημοκρατών αυτής της χώρας, η Εκκλησία πρέπει να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της και οι υποθέσεις των πολιτικών να ανήκουν στην πολιτική.

    "Ολοι βεβαίως έχουν το δικαίωμα να εκφέρουν τη γνώμη τους για μικρά η μεγαλύτερα θέματα, αλλά καλύτερα είναι η πολιτική στους πολιτικούς και τα της ορθοδοξίας στην εκκλησία", τόνισε η κ. Αράπογλου προσερχόμενη σε σύσκεψη στελεχών και βουλευτών του κόμματος.

    Από την πλευρά του ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Χάρης Καστανίδης τόνισε ότι "ο Ιησούς υπήρξε ένα γλυκύτατος ποιμένας, διότι δεν διαχώριζε το ποίμνιό του σε αμνούς και ερίφια".

    "Υπολογίζω και ελπίζω ότι την ίδια ακριβώς υψηλή διδαχή θα ακολουθήσουν και οι σύγχρονοι ποιμενάρχες και λειτουργοί του", σημείωσε.

    [07] Ο Β. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΝΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαρτίου 2004 (20:36 UTC+2)

    Τον προβληματισμό του ως προς την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό κατά τις διαπραγματεύσεις, που ξεκινούν σήμερα στη Λουκέρνη της Ελβετίας, στο πλαίσιο της Τετραμερούς Διάσκεψης, εξέφρασε ο διεθνολόγος, λέκτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου.

    Μιλώντας στο ΜΠΕ, ο κ. Καρακωστάνογλου υπογράμμισε ότι εφόσον δεν γίνουν αποδεκτές οι εύλογες βελτιώσεις που επιζητά η ελληνοκυπριακή πλευρά τότε είναι προτιμότερο να μην υπογραφεί ένα σχέδιο που περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει παρά θα επιλύσει.

    Παράλληλα τάσσεται υπέρ της προοπτικής να διατηρηθεί «ανοιχτό» το θέμα της λύσης του Κυπριακού μέχρι την, ενδεχόμενη, έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και συνέστησε την προσοχή της ελληνικής πλευράς να μην καταστεί αυτή υπεύθυνη για ενδεχόμενο «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων της Λουκέρνης.

    Σημείωσε δε ότι η λύση του Κυπριακού μπορεί να επιτευχθεί στη βάση μιας γνήσιας ομοσπονδίας, η οποία θα λαμβάνει υπόψη το πλήρες κοινοτικό κεκτημένο με μόνο προσωρινές αποκλίσεις και βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

    «Εάν αυτά δεν τα αποδεχθεί η Τουρκία, η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να κάνουν εκστρατεία στην Ευρώπη και να εξηγήσουν γιατί δεν πρέπει μια τέτοια Τουρκία που αρνείται μια τέτοια λύση να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη», είπε και κατέληξε λέγοντας: «Πρέπει να είναι αταλάντευτη η ελληνοκυπριακή πολιτική όποια πολιτική δυσκολία κι αν προκύψει. Η εμμονή θα φέρει τα αποτελέσματα».

    [08] ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΪΒΟΝΤΙΝΑ

    Αθήνα, 24 Μαρτίου 2004 (20:18 UTC+2)

    Τριμελής αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Συνήγορο του Πολίτη της αυτόνομης επαρχίας της Βοϊβοντίνας (Δημοκρατία Σερβίας) Πέταρ Τεοφίλοβιτς πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη εργασίας στην Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη της Ελλάδας.

    Η αντιπροσωπεία είχε επικοδομητική συζήτηση με τον Συνήγορο του Πολίτη Γιώργο Καμίνη, τον Βοηθό Συνήγορο Ανδρέα Τάκη, επικεφαλής του Κύκλου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και αντηλλάγησαν απόψεις για τον ρόλο του θεσμού του Συνηγόρου του Πολίτη στις κοινωνίες των δύο χωρών και τις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο ομολόγων θεσμών.

    Στα πλαίσια των συναντήσεων, πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια κατάρτισης σχετικά με τον χειρισμό αναφορών πολιτών ανά Κύκλο του Έλληνα Συνηγόρου του Πολίτη στις ακόλουθες θεματικές: Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικαιωμάτων του Παιδιού, θέματα Κοινωνικής Πρόνοιας, Προστασίας Περιβάλλοντος, διαμόρφωση της Διοίκησης με τις συστάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, οι σχέσεις της Αρχής με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και οι σχέσεις με τη Δικαστική λειτουργία.

    [09] ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΥΕΝ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΝΗΟΓΝΩΜΟΝΑ

    Αθήνα, 24 Μαρτίου 2004 (19:56 UTC+2)

    Υπεγράφη σήμερα από τον Αρχηγό Λ.Σ. αντιναύαρχο Λ.Σ. Χρήστο Δελημιχάλη και εκπροσώπους του Γαλλικού Νηογνώμονα (Bureau Veritas) διμερής συμφωνία με την οποία επεκτείνεται η εξουσιοδότηση προς τον εν λόγω Οργανισμό για την επιθεώρηση και πιστοποίηση της τεχνικής καταλληλότητας των Ελληνικών πλοίων σύμφωνα με τις Διεθνείς Συμβάσεις και την Ελληνική Νομοθεσία και στα Φ/Γ άνω των 500 κοχ. που εκτελούν πλόες εσωτερικού καθώς και σε όλα Ε/Γ πλοία ανεξαρτήτως μεγέθους, τύπου και κατηγορίας πλόων.

    Στόχος της ανωτέρω συμφωνίας η οποία συνάπτεται σε εφαρμογή του Π.Δ. 345/2003, είναι η διευκόλυνση του ελληνικού πλοίου σε θέματα κατασκευαστικής καταλληλότητας, ασφάλειας ναυσιπλοΐας, πρόληψης ρύπανσης του θαλασσίου περιβάλλοντος, καθώς και η πιστοποίηση των επιπέδων ασφάλειάς του έναντι έκνομωντρομοκρατικών ενεργειών.

    [10] ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΟΝ ΥΠΟΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ Δ.Σ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

    Αθήνα, 24 Μαρτίου 2004 (19:30 UTC+2)

    Την διακοπή των εργασιών για την κατασκευή του Υποσταθμού της ΔΕΗ στα πρώην Λατομεία Κορυδαλλού μέχρι να κατατεθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που θα αποδεικνύει ότι το έργο δεν θα βλάπτει την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Κορυδαλλού σε ειδική ανοιχτή συνεδρίασή του.

    Με την ίδια απόφαση ορίστηκε η συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής με επικεφαλής τον δήμαρχο Κορυδαλλού, Στέφανο Χρήστου και την συμμετοχή βουλευτών όλων των κομμάτων, αλλά και των φορέων, κατοίκων της περιοχής και αθλητικών σωματείων, η οποία θα παρακολουθεί την πορεία του θέματος.

    Στην συνεδρίαση παρόντες ήταν ακόμη ο υφυπουργός Μεταφορών, Τάσος Νεράντζης, οι βουλευτές Γιώργος Βασιλείου, Γιάννης Τραγάκης, Γρηγόρης Νιώτης, Γιάννης Διαμαντίδης, Γιάννης Πατσιλινάκος και ο πρώην βουλευτής του Συνασπισμού, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

    [11] ΧΑΝΙΑ, ΚΕΡΚΥΡΑ ΚΑΙ ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΟΙ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Αθήνα, 24 Μαρτίου 2004 (19:10 UTC+2)

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), με βάση την τελευταία πανελλήνια έρευνα τιμών, που διενήργησε, τα Χανιά, η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος είναι οι ακριβότερες πόλεις της Ελλάδος, ενώ φθηνότερες αναδεικνύονται η Πάτρα, Λιβαδειά και ο Πειραιάς.

    Οπως αναφέρει το ΙΝΚΑ,.το κόστος ζωής έχει διαμορφωθεί σε επίπεδο αναντίστοιχο με το μέσο εισόδημα και αποτελεί το κυριότερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, ενώ αναμένεται να επιδεινωθεί αφενός λόγω της λήξης του παγώματος τιμών (το οποίο ούτως ή άλλως χαρακτηρίζεται ''αμφιλεγόμενο'') και αφετέρου λόγω των πιέσεων στις τιμές που προκαλούνται ενόψει των Ολυμπιακών αγώνων. Το Ινστιτούτο καλεί τη νέα κυβέρνηση να στρέψει την προσοχή της στην αδιαφάνεια της αγοράς και στη συνακόλουθη αδυναμία ενεργοποίησης των ανακλαστικών των καταναλωτών.

    Στην ίδια έρευνα διαπιστώνονται διαφορές τιμών πανελλαδικά για το ίδιο προϊόν που φτάνουν στο 327%. Το φαινόμενο αυτό, όπως επισημαίνει το ΙΝΚΑ, δεν είναι περιπτωσιολογικό, καθώς οι διαφορές τιμών από κατάστημα σε κατάστημα και από πόλη σε πόλη κυμαίνονται μεταξύ 67%-93% σε ένα βασικό καλάθι αγορών.

    Οι διαφορές αυτές των τιμών μεγιστοποιούνται στις τυχαίες συγκρίσεις αλλά και στις συγκρίσεις μεταξύ των πρωτευουσών νομών και των ημιαστικών περιοχών. Στις περιπτώσεις αυτές υπάρχει μια σταθερή διαφορά άνω του 14%, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις αγγίζει το 35%. Ως παράδειγμα αναφέρεται η σύγκριση των τιμών μεταξύ της Ερμούπολης Σύρου και της Πάρου, Μυκόνου και Σαντορίνης ή η σύγκριση μεταξύ Αγρινίου και Παράβολας.

    Το ΙΝΚΑ εξάλλου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει και των Ολυμπιακών αγώνων, επισημαίνοντας ότι η νοοτροποία του 'πλιάτσικου' φαίνεται πως αρχίζει να κυριαρχεί σε τμήμα της αγοράς. Οπως διαπιστώνει, πολιτικές εναρμονισμένων πρακτικών, πακέτων προϊόντων, αυξήσεις τιμών κ.α παρατηρούνται ήδη στις αερομεταφορές, στην κινητή τηλεφωνία και στις νέες εταιρίες παροχής σταθερής τηλεφωνίας.

    [12] ΑKΥΡΩΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 1,9 ΕΚΑΤ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΛΟΓΩ ΠΑΡΑΤΥΠΙΩΝ

    Αθήνα, 24 Μαρτίου 2004 (18:49 UTC+2)

    Με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη ματαιώθηκε η διεξαγωγή του Διαγωνισμού για την υλοποίηση του «Ενιαίου συστήματος διαχείρισης στοιχείων πλοίων και ναυτικών» στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Κοινωνία της πληροφορίας», προϋπολογισμού 1,9 εκατομμυρίων , διότι διαπιστώθηκαν παρατυπίες στα συμβατικά τεύχη, τις τεχνικές προδιαγραφές, και λόγω τροποποιήσεων των όρων της διακήρυξης του διαγωνισμού σε σχέση με την αρχική διακήρυξη.

    [13] ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ ΠΑΡΕΣΥΡΑΝ ΣΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 24 Μαρτίου 2004 (17:08 UTC+2)

    Με απώλειες ολοκλήρωσε κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ). Ακολουθώντας τους πτωτικούς ρυθμούς των ευρωπαϊκών αγορών και εν μέσω έντονων διακυμάνσεων, η Σοφοκλέους κατέγραψε μικρή υποχώρηση, καθώς οι αγορές τίτλων της περιφέρειας δεν κατάφεραν να αντισταθμίσουν τις ρευστοποιήσεις που σημειώθηκαν στα βαριά χαρτιά.

    Συγκεκριμένα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης του ΧΑ, ύστερα από συνεχή σκαμπανεβάσματα, έκοψε τελικά το νήμα της συνεδρίασης με απώλειες 0,26% και διαμορφώθηκε στις 2.295,32 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά, ο δείκτης κινήθηκε μεταξύ των 2.284,89 και των 2.317,47 μονάδων.

    Τα αποκαλούμενα «βαριά χαρτιά», εμφάνισαν και σημάδια κόπωσης κι έτσι βρέθηκαν να καταγράφουν αισθητή πτώση, ενώ ο όγκος των συναλλαγών παρέμεινε ισχνός. Αντίθετα, το ισοζύγιο των υπό διαπραγμάτευση μετοχών, έγειρε σήμερα υπέρ των τίτλων με θετικό πρόσημο.

    Στο μεταξύ, καθοριστικό ρόλο στην απορρόφηση σημαντικού μέρους των πιέσεων που δεχόταν από το πρωί της Τετάρτης η Σοφοκλέους, διαδραμάτισε η ανακοίνωση των αρμόδιων υπηρεσιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με την οποία δόθηκε η διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής της Σοφοκλέους από τον οίκο FTSE.

    Οι χρηματιστηριακές αρχές αναγκάστηκαν να προβούν σ' αυτή τη διαβεβαίωση, διότι είχε προηγηθεί τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, σχετικά με τα όσα γνωστοποιήθηκαν από τον οίκο ως προς την αξιολόγηση των χαρακτηριστικών των ανά τον κόσμο χρηματιστηριακών αγορών, μέσω της έρευνας "Quality of Markets".

    Με την ανακοίνωσή του, το Χρηματιστήριο Αθηνών επισήμανε ότι όπως προκύπτει από την αναφορά του Bloomberg και από την ανακοίνωση του οίκου FTSE τα αποτελέσματα της αξιολόγησης δε συνεπάγονται αλλαγές στην κατάταξη των αγορών από τους FTSE κατά το τρέχον έτος.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΈΣ

    Στο ποσό των 135,1 εκατ. ευρώ αναρριχήθηκε την Τετάρτη ο όγκος των συναλλαγών, από τα οποία τα 15.337.875,04 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων. Από τα πακέτα που άλλαξαν χέρια ξεχώρισαν εκείνα των εταιριών του ΟΠΑΠ, ύψους 2.692.060,00 ευρώ στα 14 ευρώ και της ΣΙΔΕΝΟΡ, προϋπολογισμού 2.348.001,00 ευρώ στα 2,07 ευρώ.

    Από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν στο ταμπλό του ΧΑ, οι 185 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι 116 πτωτικών και 81 αμετάβλητων. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο τιμής εμφάνισαν οι μετοχές των εταιριών ΒΕΡΝΙΚΟΣ ΚΟΤΤΕΡΑ (+13,18%), ΑΛΥΣΙΔΑ (+12%) και της ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ (+11%). Αντίθετα, τη μεγαλύτερη πίεση δέχθηκαν οι ΒΙΟΣΩΛ (-11,76%) και η ΕΛΒΙΕΜΕΚ (-11,48%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με τον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips να παραχωρεί τη σκυτάλη της ανόδου στην περιφέρεια και να υποχωρεί κατά 0,73%, εξέλιξη που ήταν απόρροια των πιέσεων στους τίτλους των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών.

    Συγκεκριμένα, ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών υποχώρησε σημαντικά, σε ποσοστό της τάξης του 1,67%, εξαιτίας των ρευστοποιήσεων μετοχών των εταιριών Cosmote (-2,97%), LAN-NET (-1,32%) και ΟΤΕ (-0,71%).

    Πτωτική πορεία ακολούθησε και ο κλάδος των τραπεζών (-1,20%) και υποχώρησή του αυτή οφείλεται στις απώλειές που κατέγραψαν οι μετοχές των ΕΤΕ (-2,36%), ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ (-1,88%),ALPHA BANK (-1,50%), ΠΕΙΡΑΙΩΣ (-1,34%) και της ASPIS (-1,19%).

    Η μετοχή της ΕΜPORIKI BANK σημείωσε απώλειες 1,88% και η τιμή της διαμορφώθηκε στα 18,78 ευρώ. Σημειώνεται ότι με αφορμή την ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, στις 27/4 υψηλόβαθμα στελέχη της Credit Agricole θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στην Αθήνα, προκειμένου να έχουν συναντήσεις κορυφής με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας. Η Credit Agricole, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει να αποκτήσει το 33% της ΕΜPORIKI BANK σε δύο δόσεις.

    Σε πρώτη φάση θα αγοράσει το 9,5% που κατέχει το Δημόσιο και ενδεχομένως και το 5,3% που προέρχεται από τις ίδιες μετοχές και εν συνεχεία, μέσω δημόσιας πρότασης, θα προσπαθήσει να αποκτήσει επιπλέον 7%, ώστε να αγγίξει το ποσοστό της καταστατικής μειοψηφίας.

    Στο μεταξύ, στις 30 Μαρτίου αναμένεται να υποβάλει την παραίτηση του ο πρόεδρος της ΕΜPORIKI BANK Γιάννης Στουρνάρας, στο διοικητικό συμβούλιο που πραγματοποιείται, ώστε να επικυρώσει τις διοικητικές αλλαγές. Το διοικητικό συμβούλιο θα εγκρίνει στη συνέχεια το διορισμό του κ. Γ. Προβόπουλου, ως νέου προέδρου της τράπεζας, ενώ οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων, που έχει ορισθεί για τις 27 Απριλίου.

    Η μετοχή της ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 0,56% και η τιμή της διαμορφώθηκε στα 7,12 ευρώ. Στην τελική φάση έχει εισέλθει η διαδικασία με την οποία η Societe Generale θα υποβάλει δημόσια προσφορά, ώστε να αποκτήσει την καταστατική πλειοψηφία της Γενικής τράπεζας ή ποσοστό 67-70%.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να υποβληθεί η δημόσια πρόταση για την εξαγορά έως και του 67-70% του μετοχικού κεφαλαίου της Γενικής από τη Societe Generale, η οποία ελέγχει ήδη το 51% της τράπεζας. Η δημόσια προσφορά θα πραγματοποιηθεί, ώστε ο πλειοψηφών μέτοχος να αποκτήσει καταστατική πλειοψηφία στην Γενική ή επιπλέον ποσοστό της τάξης του 16-19%.

    Ο δείκτης FTSE/ASE 140 που αποτυπώνει την πορεία των τριών δεικτών της κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό της τάξης του 0,47%, έναντι κερδών 0,39% για τον Small Cap 80 της μικρής και 0,62% για τον Mid 40 της μέσης.

    ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΚΙ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν και οι επιμέρους κλάδοι, με την πλάστιγγα να γέρνει προς τους ανοδικούς, αφού καθοδική πορεία ακολούθησαν μόνον οι 7 από αυτούς. Πρόκειται για τους κλαδικούς των βασικών μετάλλων (-0,67%), των συμμετοχών (-0,54%), της υψηλής κυκλοφορίας ταχύτητας (-0,22%) και της πληροφορικής (-0,20%), τον επιμέρους δείκτη σύνολο απόδοσης ΓΔ (-0,26%), καθώς τους δύο - τηλεπικοινωνίες και τράπεζες - που προαναφέρθηκαν.

    Επικεφαλής της ανοδικής τάσης τέθηκε ο δείκτης των εκδόσεων και εκτυπώσεων (+3,37%), με το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών να επικεντρώνεται στις μετοχές των εταιριών ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (+6,40%), Χ. Κ ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ (+5,485), ΔΟΛ (+5,26%) και της ΙΜΑΚΟ (+5,08%).

    Αισθητή άνοδο σημείωσε και ο κλάδος των διυλιστηρίων (+1,82%), με τη μετοχή των ΕΛΠΕ να τρέχει με ρυθμό της τάξης του +2,65% και εκείνη της MOTOR OIL να υποχωρεί κατά 0,27%. Όπως έγινε γνωστό αργά χτες το βράδυ, από την κυβέρνηση προτάθηκε να αναλάβει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ ο κ. Τίμος Χριστοδούλου πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας και πρώην διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.

    Αισθητά κέρδη κατέγραψαν κατά σειρά και οι δείκτες των βιομηχανιών (+1,48%) και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (+1,08%) και ακολούθησαν οι κλάδοι των κατασκευαστικών (+0,92%), των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (+0,74%), των ασφαλειών (+0,68%), των τροφίμων και ποτών (+0,53%), του χονδρικού εμπορίου (+0,45%).

    Μικρή ανάκαμψη παρουσίασαν οι κλάδοι των επενδύσεων (+0,38%), του λιανικού εμπορίου (+0,37%) και της κλωστοϋφαντουργίας (+0,22%), ενώ οριακά κέρδη κατέγραψαν οι δείκτες των ειδών λύσεων πληροφορικής (+0,03%) και της παράλληλης αγοράς (+0,01%).

    ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

    Επιφυλακτικοί ως προς την πορεία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς παραμένουν οι αναλυτές, υπογραμμίζοντας ότι η αλλαγή ηγεσίας σε Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Χρηματιστήριο (επίκειται) αλλά και σε ΔΕΗ και ΕΛΠΕ. (εκκρεμούν οι εγκρίσεις των γενικών συνελεύσεων των δύο εταιριών), αυξάνει τις πιθανότητες για συνέχεια της ανακλαστικής αντίδρασης στο ΧΑ, υπό την προϋπόθεση, όμως, τα ξένα χρηματιστήρια να μην αποτελέσουν τροχοπέδη της ανοδικής τάσης.

    Ωστόσο, οι επενδυτές, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, είναι πολύ πιθανόν να τηρήσουν στάση αναμονής, έως ότου ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο με το τι μέλλει γενέσθαι με τις θέσεις κλειδιά, που δεν έχουν ακόμη καλυφθεί, αλλά και για να σπεύσουν σε αγορές, όταν οι τιμές θα έχουν υποχωρήσει σε ακόμα πιο ελκυστικά επίπεδα.

    Στο πλαίσιο αυτό, ανέφεραν, και εν αναμονή των οριστικών αποφάσεων της κυβέρνησης για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις θέσεις «κλειδιά» στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αλλά και στις ΔΕΚΟ, τα βλέμματα θα παραμείνουν στραμμένα στις ξένες αγορές, οι οποίες και διαμορφώνουν το γενικότερο κλίμα και την ψυχολογία των επενδυτών. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν οι ίδιοι αναλυτές, «δεν υπάρχει κανένας λόγος που να εμποδίζει τη Σοφοκλέους να ακολουθήσει την πορεία των διεθνών αγορών».

    [14] ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΕΣ 0,26% ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 24 Μαρτίου 2004 (16:28 UTC+2)

    Μια συνεδρίαση με έντονα σκαμπανεβάσματα του γενικού δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ) πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη στη Σοφοκλέους, καθώς η αγορά ξεκίνησε ανοδικά, ύστερα άρχισε να υποχωρεί, στη συνέχεια επανήλθε σε ανοδική τροχιά, για να κλείσει, τελικά, με μικρές απώλειες.

    Οι αναλυτές εκτιμούσαν πως η Σοφοκλέους θα παραμείνει συντονισμένη με τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές. «Έβλεπαν», μάλιστα, επιλεκτικές αγορές στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, καθώς και σε ποιοτικούς τίτλους, των οποίων οι αποτιμήσεις έχουν πιεσθεί σημαντικά.

    Ζητούμενο, όπως ανέφεραν, ήταν η εμπέδωση ενός βελτιωμένου κλίματος, το οποίο θα ενισχύσει την εντύπωση ότι την Τρίτη η αντίδραση δεν ήταν καθαρά τεχνική. Εν τέλει, όμως, μόλις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άρχισαν να καταγράφουν απώλειες, η Σοφοκλέους έδειξε να χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια της.

    «Βήχουν οι ξένοι, κρυώνει η Σοφοκλέους», έλεγε χαρακτηριστικά γνωστός αναλυτής, λίγο μετά τις 13.00 της Τετάρτης όταν είχαν αρχίσει να υπερισχύουν οι πωλητές, κυρίως, σε τραπεζικούς και τηλεπικοινωνιακούς τίτλους. Ανησυχητική θεωρήθηκε και η παρουσία ορισμένων ξένων μεταξύ των πωλητών.

    Γύρω στις 15.00, πάντως, εκδηλώθηκε μία ακόμη προσπάθεια της αγοράς να αντιδράσει από τα χαμηλά της ημέρας, αν και οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο εξακολουθούσαν υπερτερούν εκείνων με θετικό. Υπό πίεση, εξάλλου, παρέμεναν οι τραπεζικοί τίτλοι, ενώ κινητικότητα παρατηρούνταν σε μερίδα της περιφέρειας.

    Έτσι, κατά το τελευταίο ημίωρο των συναλλαγών, οι αγοραστές υπερίσχυσαν των πωλητών στην περιφέρεια και προσωρινά ο δείκτης απέκτησε θετικό πρόσημο. Αντίθετα, συνεχίστηκαν οι πιέσεις στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα το ΧΑ να εξακολουθήσει να κινείται επί ξηρού ακμής.

    Αποτέλεσμα, των εξελίξεων αυτών ήταν ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών να ολοκληρώσει τις σημερινές συναλλαγές στις 2.295,32 μονάδες, δηλαδή κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 2.300 μονάδων, με απώλειες της τάξης του 0,26%.

    Συναλλαγές και δείκτες

    Τα συνεχή σκαμπανεβάσματα του γενικού δείκτη της Σοφοκλέους κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών και, μάλιστα, καθ' όλη τη διάρκεια των συναλλαγών, είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσουν με απώλειες οι 2 από τους 4 δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης.

    Τη σημαντικότερη άνοδο κατέγραψε ο FTSE/ASE MID 40 της μέσης (+0,62%), ακολουθούμενος από τον FTSE/ASE Small Cap 80 της μικρής (+0,39%). Αντίθετα, υποχώρησε ο FTSE/ASE 140 (-0,47%), που αποτυπώνει την πορεία των υπολοίπων δεικτών κεφαλαιοποίησης, ενώ ο FTSE/ASE 20 της μεγάλης σημείωσε τη μεγαλύτερα πτώση, κατά 0,73%.

    Σε ό,τι αφορά, τώρα, στους κλαδικούς κι επιμέρους δείκτες, η διαμόρφωσή τους έδινε μια αντιστρόφως ανάλογη εικόνα της εξέλιξης των συναλλαγών, διότι ζημίες εμφάνισαν κυρίως δεικτοβαρείς δείκτες. Έτσι από τους συνολικά 22, οι 15 έκλεισαν με θετικό πρόσημο.

    Συγκεκριμένα, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των εκδόσεων και εκτυπώσεων (+3,37%), των διυλιστηρίων (+1,82%), καθώς και των βιομηχανιών (+3,68%). Στον αντίποδα, ζημίες κατέγραψαν κατ' εξοχήν οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών (-1,67%), των τραπεζών (-1,20%), καθώς και των συμμετοχών (-0,54%).

    Σχετικά με την εικόνα που εμφάνισε η κίνηση των μετοχών, κι αυτή ήταν σήμερα αντιστρόφως ανάλογη με την πορεία του γενικού δείκτη και των εξοχήν δεικτοβαρών κλάδων. Αυτό διότι, οι μετοχές με θετικό πρόσημο ανήλθαν τελικά σε 185 και περιορίστηκαν σε 116 εκείνες με αρνητικό, ενώ 81 παρέμειναν αμετάβλητες.

    Σε χαμηλά επίπεδα, ελαφρώς υψηλότερα, όμως, από την Τρίτη, κινήθηκε ο όγκος των συναλλαγών την Τετάρτη, καθώς ο τζίρος τους μόλις που κατάφερε να ξεπεράσει, έστω και κατά το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης, τα 120 εκατ. ευρώ και, τελικά, έκλεισε στο ποσό των 134,48 εκατ. ευρώ.

    Εκτιμήσεις - προοπτικές

    Μετά και τη σημερινή συνεδρίαση, παράγοντες της αγοράς εκτιμούσαν ότι το ΧΑ έχει εμφανή προδιάθεση να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα. Τόνιζαν δε ότι τα ξένα χρηματιστήρια θεωρείται περίπου βέβαιο ότι θα αποτελέσουν σημαντικό σημείο αναφοράς.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, υπό το πρίσμα αυτό, το πλαίσιο μέσα στο οποίο εξακολουθεί να κινείται η Σοφοκλέους συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από παλινωδίες, η έκταση των οποίων δεν είναι πάντα εύκολο να εξηγηθεί.

    Το ΧΑ άλλοτε ακολουθεί τις αγορές του εξωτερικού και άλλοτε όχι. Τους τελευταίους μήνες 10 περίπου μετοχές του FTSE-20 - κυρίως δημοσίων επιχειρήσεων - κινούνται από τρεις «παίκτες» (χρηματιστηριακές εταιρείες) και καλύπτουν χονδρικά το 65% των συναλλαγών. Δημιουργείται έτσι μία μάλλον ψευδεπίγραφη αίσθηση αισιοδοξίας.

    Σημαντικές είναι οι θέσεις που παίρνουν ξένοι θεσμικοί σε ορισμένες μετοχές, και όχι μόνον του Δημοσίου. Βέβαια, τα ποσά γι' αυτούς είναι μικρά, μεγάλα όμως για την ελληνική αγορά, οπότε οι κινήσεις τους και προκαλούν κραδασμούς και παρακολουθούνται στενά από όλους όσοι συμμετέχουν στην κεφαλαιαγορά.

    Μερικές από τις τοποθετήσεις, επίσης, δεν μπορούν εύκολα να ερμηνευτούν -τουλάχιστον με βάση τα βασικά οικονομικά δεδομένα των επιχειρήσεων - οπότε αναπόφευκτα παραπέμπουν σε σενάρια εσωτερικής πληροφόρησης και επικείμενων εξελίξεων.

    Είναι σαφές, επιμένουν οι ειδικοί της αγοράς, ότι η τρομοκρατική ενέργεια της Μαδρίτης έχει ανατρέψει το αίσθημα ασφάλειας που είχε επικρατήσει «δεν χτυπάνε την Ελλάδα», λέγαμε- και οι πολίτες της χώρας μας αρχίζουν τώρα να υφίστανται τα μέτρα πρόληψης που έχουν γίνει καθημερινότητα στο εξωτερικό.

    Όλα αυτά κινδυνεύουν να δημιουργήσουν ένα κλίμα απαισιοδοξίας, το οποίο, αν επεκταθεί στην οικονομία, θα επιφέρει έντονα αρνητικές συνέπειες. Βάσιμα, όμως, εκτιμάται ότι πολλά θα αλλάξουν όταν θα κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες που προκύπτουν από την αλλαγή στην εξουσία και θα ξεκινήσει το πραγματικό έργο της κυβέρνησης. (Αναλυτική παρουσίαση της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών της Τετάρτης σε λίγο).

    [15] ΙΝΚΑ: ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΤΙΜΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΟ 327%

    Αθήνα, 24 Μαρτίου 2004 (15:09 UTC+2)

    Διαφορές στις τιμές προϊόντων που αγγίζουν ακόμη και το 327% προκύπτουν από πανελλήνια έρευνα τιμών του Κέντρου Εποπτείας Τιμών του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ). Η ίδια έρευνα κατέδειξε ακόμη ότι τα Χανιά, η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος είναι οι ακριβότερες πόλεις της χώρας, ενώ, στο αντίποδα, βρίσκονται η Πάτρα, η Λιβαδειά και ο Πειραιάς.

    Το φαινόμενο της χαοτικής διαφοράς στις τιμές ορισμένων προϊόντων δεν είναι περιπτωσιολογικό. Οι διαφορές τιμών, από κατάστημα σε κατάστημα και από πόλη σε πόλη, κυμαίνονται μεταξύ 67% - 93% σε βασικό «καλάθι αγορών».

    Ακόμη και στην ταυτοποίηση σε 196 προϊόντα (από το σύνολο των 1.718 προϊόντων) , η διαφορά μεταξύ ακριβότερης (Χανιά) και φθηνότερης (Πειραιάς) πόλης, είναι της τάξης των 45,58 ευρώ.

    Οι διαφορές αυτές μεγιστοποιούνται στις τυχαίες συγκρίσεις αλλά και στις συγκρίσεις μεταξύ των πρωτευουσών νομών και των ημιαστικών περιοχών. Στις περιπτώσεις αυτές υπάρχει μία σταθερή διαφορά άνω του 14%, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις αγγίζει το 35%. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σύγκριση των τιμών μεταξύ Ερμούπολης Σύρου και Πάρου, Μυκόνου και Σαντορίνης ή η σύγκριση μεταξύ Αγρινίου και Παράβολας κ.ο.κ.

    Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, το ΙΝΚΑ συνιστά στη νέα κυβέρνηση να στρέψει την προσοχή της στην αδιαφάνεια της αγοράς και της εξ'αυτής προκύπτουσας αδυναμίας ενεργοποίησης των ανακλαστικών των καταναλωτών.

    Η αρπαχτή του 2004

    Το σύνθημα «ώρα να τους τα πάρουμε» και η νοοτροπία του πλιάτσικου ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 φαίνεται πως αρχίζει να κυριαρχεί σε τμήμα της αγοράς. Σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, πολιτικές εναρμονισμένων πρακτικών, πακέτων προϊόντων, αυξήσεων τιμών κλπ. παρατηρούνται ήδη στις αερομεταφορές (AEGEAN, Ολυμπιακή Αεροπορία), στην Κινητή Τηλεφωνία και στις νέες εταιρίες παροχής σταθερής τηλεφωνίας («νέοι ΟΤΕ») κ.α.

    Το κόστος ζωής έχει διαμορφωθεί σε επίπεδο αναντίστοιχο με το μέσο εισόδημα και αποτελεί ήδη εδώ και καιρό το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Πρόβλημα που επιδεινώνεται εξαιτίας:

    - της λήξης των όποιων αμφιλεγόμενων- παγωμάτων τιμών

    - των πιέσεων στις τιμές ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    «Φθηνή» η Πάτρα

    Η Πάτρα συγκαταλέγεται μέσα στις - συγκριτικά - τρεις φθηνότερες πρωτεύουσες νομών. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ/ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος και Συντονιστής του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτών, Χαράλαμπος Κουρής, σε συνέντευξη τύπου, την οποία έδωσε στο Επιμελητήριο Αχαΐας, στο πλαίσιο της εκστρατείας του ΙΝΚΑ για τα προβλήματα του Κόστους Ζωής και την αποτροπή της Ολυμπιακής Κερδοσκοπίας.

    Η Πάτρα περιλαμβάνεται στους επόμενους άμεσους στόχους για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή, όπως αυτά ήδη λειτουργούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

    Η Αχαΐα κατατάσσεται επίσης στο μέσο του πίνακα παραπόνων καταναλωτών, τα οποία καταγράφει το ΙΝΚΑ σε συσχετισμό με το πληθυσμό του νομού με 1.844 αναφορές και αναλογία 163 κατοίκων ανά μία καταγγελίααναφορά.

    Όπως ανακοινώθηκε, το ΙΝΚΑ αριθμεί στην Αχαΐα (κυρίως στην Πάτρα) 877 μέλη και έχει ως στόχο, να διπλασιάσει τον αριθμό αυτό σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς μέσα στο 2004.

    Σύμφωνα με το μέσο όρο στην υπόλοιπη Ελλάδα, η Αχαΐα μπορεί να φτάσει στα ± 3.000 μέλη.

    [16] ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΝ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΑΙ Τ/Κ ΠΛΕΥΡΑ

    Μπούργκενστοκ, 24 Μαρτίου 2004 (20:57 UTC+2)

    Για ύπαρξη αβεβαιότητας και έλλειψη προγράμματος στις διευρυμένες συνομιλίες έκαναν λόγο σήμερα διπλωμάτες που συμμετέχουν στην τουρκοκυπριακή και τουρκική αντιπροσωπεία στις διευρυμένες συνομιλίες για το Κυπριακό που διεξάγονται στην Ελβετία.

    Ενημερώνοντας Τούρκους και Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους που καλύπτουν τις διευρυμένες συνομιλίες, οι Τούρκοι διπλωμάτες που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι, ανέφεραν ότι δεν δόθηκε «οδικός χάρτης» στις πλευρές σχετικά με τις συνομιλίες εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών, που είναι «ο συντονιστής της υπόθεσης».

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΟΛΓΚΙΟΥΝ: ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΘΕΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

    Μπούργκενστοκ, 24 Μαρτίου 2004 (20:44 UTC+2)

    Ο λεγόμενος υφυπουργός παρά τω προέδρω Εργκιούν Ολγκιούν, μέλος της τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας που συμμετέχει στις διευρυμένες συνομιλίες του Μπούργκενστοκ δήλωσε το απόγευμα ότι η πλευρά του «θα αγωνιστεί για ένα θετικό αποτέλεσμα και από τις δύο πλευρές».

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ανέφερε ότι η τουρκική πλευρά έχει υιοθετήσει μια ''θετική προσέγγιση στις συνομιλίες. Ο στόχος μας είναι να επιτύχουμε μια σύντομη επίλυση μέσα στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ'', είπε ο κ. Ολγκιούν

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΑΚΥΡΩΣΕ Ο ΝΤΕ ΣΟΤΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ Ε/Κ ΚΑΙ ΤΗΝ Τ/Κ ΠΛΕΥΡΑ

    Μπούργκενστοκ, 24 Μαρτίου 2004 (19:36 UTC+2)

    Ακυρώθηκε η συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπειών της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς που ήταν προγραμματισμένη για να πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα (τοπική ώρα) παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Η συνάντηση έχει ακυρωθεί από τον ίδιο τον κ. ντε Σότο, ο οποίος ωστόσο δεν έχει δώσει οποιαδήποτε δικαιολογία.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΑΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Μπούργκενστοκ, 24 Μαρτίου 2004 (19:33 UTC+2)

    Ελλάδα και Τουρκία είχαν σήμερα σε υπηρεσιακό επίπεδο συνάντηση στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας για το θέμα της ασφάλειας στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάν για λύση του Κυπριακού.

    Οπως το ΚΥΠΕ πληροφορείται, κατά τη συνάντηση δεν σημειώθηκε πρόοδος και οι συνομιλίες έμειναν εκεί που είχαν μείνει και στην Αθήνα.

    Δεν είναι ακόμη γνωστό πότε θα γίνει η επόμενη συνάντηση για το θέμα αυτό.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] ΥΠΟ ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Η ΤΕΤΡΑΜΕΡΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λουκέρνη, 24 Μαρτίου 2004 (18:44 UTC+2)

    Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας που έχει λάβει η ελβετική κυβέρνηση γύρω από το ξενοδοχειακό συγκρότημα Μπούργκενστοκ στη Λουκέρνη της Ελβετίας, όπου διαμένουν οι αντιπροσωπείες της ελληνοκυπριακής, τουρκοκυπριακής, ελληνικής και τουρκικής πλευράς που συμμετέχουν στη δεύτερη φάση των συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Οπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής του Τμήματος Ενημέρωσης του ελβετικού Υπουργείου Εξωτερικών Σιμόν Χούπαχερ, η κυβέρνηση της Ελβετίας συμβάλλει στην ομαλή διεξαγωγή των συνομιλιών, παρέχοντας προσωπικό των ανδρών ασφαλείας της αστυνομίας και του στρατού, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει τον εξοπλισμό πληροφορικής που είναι αναγκαίος τόσο στους δημοσιογράφους όσο και στις επίσημες αντιπροσωπείες.

    Για την ασφάλεια των επισήμων έχουν επιστρατευτεί 60 αστυνομικοί από τα υπόλοιπα καντόνια της Κεντρικής Ελβετίας και 33 άνδρες του ελβετικού στρατού, ενώ γίνονται και περιπολίες με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων.

    (ΚΥΠΕ ΜΠΕ)

    [21] YΠΕΡΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Aθήνα, 24 Μαρτίου 2004 (20:12 UTC+2)

    Να προβεί σε μηνύσεις για πρόσωπα και πράξεις, που θα ευθύνονται για τυχόν αποτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων, μετά την λήξη της Ολυμπιάδας, δεσμεύτηκε ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Παναγιώτης Τζανίκος σε μία εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη, που παραχώρησε σήμερα στον τοπικό Τύπο.

    Ωστόσο, διατυπώνοντας την «υπεραισιοδοξία» του, -κατά την προσωπική του διατύπωση- για την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων, ο δήμαρχος σημείωσε: «είμαι υπεραισιόδοξος, ότι θα κάνουμε μία άψογη φιλοξενία, άψογες εκδηλώσεις και πάρα πολύ καλές εγκαταστάσεις. Και στο τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων όλοι οι Έλληνες θα κλαίνε από υπερηφάνεια».

    Ο δήμαρχος συμπλήρωσε πως τα Κέντρα φιλοξενίας, που θα γίνουν στον τόπο για την Ολυμπιάδα θα είναι τα καλύτερα, που έχουν γίνει. Και αυτόν του τον ισχυρισμό τον στήριξε στην προσωπική του εμπειρία, από την έως τώρα πορεία των έργων, καθώς και από ανάλογες επισκέψεις του σε πόλεις, που φιλοξένησαν Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Ο δήμαρχος ερωτηθείς για τον τομέα καθαριότητας και την εικόνα των πόλεων της Αττικής την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, δεδομένου ότι η ΤΕΔΚΝΑ θεωρεί ως πολύ λίγα τα χορηγούμενα χρήματα για την καθαριότητα των Ολυμπιακών δήμων, ανέφερε: «δεν έχει σημασία πόσα χρήματα θα μας δώσουν. Εμείς πρέπει να κόψουμε τον λαιμό μας για να έχουμε καθαρή την πόλη».

    Ωστόσο, ο Παναγιώτης Τζανίκος προχώρησε την αναφορά του και στην Οργανωτική Επιτροπή του «Αθήνα 2004». Αναφερόμενος χαρακτηριστικά στον προηγούμενο γενικό γραμματέα των Ολυμπιακών Αγώνων, Κωνσταντίνο Καρτάλη, του καταλόγισε πως «έκανε πάρα πολύ κακή δουλειά από το πόστο του, και δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα». Ο δήμαρχος εντούτοις, διέκρινε διαφορά στην συνεργασία του δήμου με τον νέο γενικό γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων Σπύρο Καπράλο για τον οποίο εκτίμησε πως θα υπάρχει μία πολύ καλύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων.

    Κατέληξε δε ευχόμενος «οι Ολυμπιακοί Αγώνες να αποτελέσουν την αφετηρία για να γίνουν κάποια πράγματα στην Ελλάδα και όχι την κατάληξή τους».

    Μ.Τ.

    [22] ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΚΟΛΜΠΟΛ ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαρτίου 2004 (19:51 UTC+2)

    Την Παρασκευή αρχίζει η διεθνής αθλητική διοργάνωση γκόλμπολ ανδρών «Φάληρο 2004», δεύτερη κατά σειρά αθλητική διοργάνωση παραολυμπιακού αθλήματος της Αθήνα 2004. Όλα είναι έτοιμα στο κλειστό γυμναστήριο του Ολυμπιακού συγκροτήματος παραλιακής ζώνης Φαλήρου για την διεξαγωγή των αγώνων, που αρχίζουν στις 10:00 με τη συμμετοχή 24 αθλητών από τέσσερις χώρες (Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, ΗΠΑ). Οι αγώνες θα διεξαχθούν, στην Εγκατάσταση που θα φιλοξενήσει το άθλημα του Γκόλμπολ κατά τη διάρκεια των Παραολυμπιακών Αγώνων (20 - 26 Σεπτεμβρίου 2004).

    [23] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΡΦΑΝΟΥ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαρτίου 2004 (19:15 UTC+2)

    Το γήπεδο Καραϊσκάκη επισκέφτηκε σήμερα ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, συνοδευόμενος από κλιμάκιο τεχνικών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

    Τον Υφυπουργό υποδέχτηκαν εκ μέρους του Ολυμπιακού ο Πέτρος Κόκκαλης, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που έχει την διαχείριση κατασκευής του έργου Δημήτρης Ανδρεόπουλος και ο αρχιτέκτονας Στέλιος Αγιοστρατίτης, το γραφείο του οποίου έχει κάνει την αρχιτεκτονική μελέτη και το σχεδιασμό του συνόλου του έργου.

    Οι δύο τελευταίοι ενημέρωσαν τον κ. Ορφανό για κάθε λεπτομέρεια του έργου, καθώς και για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του. "Επισκέφτηκα σήμερα το στάδιο Καραϊσκάκη. Βασικός μας στόχος είναι, όλα τα Ολυμπιακά έργα να είναι έτοιμα έγκαιρα, στην ώρα τους.

    Οι διαδικασίες, χρονικά, πηγαίνουν καλά. Συζητήσαμε με την κατασκευάστρια εταιρία, αλλά και με τους εκπροσώπους της εταιρίας διαχείρισης της κατασκευής, για τους ρυθμούς με τους οποίους θέλουμε να συνεχιστεί το έργο.

    Εμείς θα είμαστε εδώ. Θα παρακολουθούμε και θα λύνουμε όποια προβλήματα υπάρξουν, ώστε να μην έχουμε καμία απρόβλεπτη καθυστέρηση.

    Επίσης, είδαμε και τις απαιτούμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, έτσι ώστε, όταν παραδοθεί το γήπεδο να υπάρχουν και οι λύσεις εκείνες, που θα διευκολύνουν το κυκλοφοριακό", τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ορφανός.

    [24] ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαρτίου 2004 (19:04 UTC+2)

    Παρελθόν για την ομάδα του Ολυμπιακού αποτελεί ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος. Ο 27χρονος τερματοφύλακας μετά από συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ, Γιώργο Λούβαρη αποφάσισε να λύσει την συνεργασία του με την ομάδα του Πειραιά. Η επίσημη ανακοίνωση της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ αναφέρει: «Λύθηκε σήμερα, κοινή συναινέσει, το συμβόλαιο του Δημήτρη Ελευθερόπουλου με τον Ολυμπιακό».

    Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξουν και εξελίξεις με την υπόθεση του Κριστιάν Καρεμπέ. Τόσο ο Γάλλος ποδοσφαιριστής όσο και η διοίκηση της ομάδας επιθυμούν να συνεχιστεί η συνεργασία και τον επόμενο χρόνο.

    Στο μεταξύ, από εργομετρικές και αιματολογικές εξετάσεις πέρασαν το πρωί οι παίκτες του Ολυμπιακού, κατόπιν επιθυμίας του νέου προπονητή, Νίκου Αλέφαντου για να διαπιστωθεί η αγωνιστική τους ετοιμότητα.

    [25] ΓΕΥΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

    Αθήνα, 24 Μαρτίου 2004 (18:27 UTC+2)

    Θέματα που αφορούν στην προετοιμασία της πόλης της Αθήνας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες συζήτησαν το μεσημέρι της Τετάρτης σε εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας η πρόεδρος του «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου και η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη.

    Συγκεκριμένα τέθηκαν τα ζητήματα της καθαριότητας και της εύρυθμης λειτουργίας της πόλης. «Και για τις δύο μας η επιτυχία των αγώνων στην Αθήνα είναι ο στόχος που μας απασχολεί. Και έχουμε πολλά πράγματα. Ήδη η συνεργασία μας είναι πολύ καλή και ήδη βάλαμε και στα σκαριά και νέα πράγματα που θα γίνουν μέχρι τους αγώνες» είπε η κ. Αγγελοπούλου.

    Από την πλευρά της η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι η «Αθήνα 2004» και ο Δήμος της Αθήνας έχουν πολλά θέματα να συζητήσουν και να επιλύσουν. «Όσο στενότερη είναι η συνεργασία τόσο αποδοτικότερη είναι για το καλό όλων μας αλλά και πάνω από όλα για την εικόνα μιας Αθήνας και μιας Ελλάδας που πρέπει να ταξιδέψει με πολλή μεγάλη επιτυχία σε ολόκληρο τον κόσμο» είπε η δήμαρχος Αθηναίων.

    Σχετικά με τα αρνητικά σχόλια ξένων εφημερίδων για την Ολυμπιάδα της Αθήνας η κ. Αγγελοπούλου τόνισε: «κάνουμε μια εξαιρετική δουλειά και θα πείσουμε όλο τον κόσμο τις ημέρες των αγώνων. Ας είναι κάποιοι δύσπιστοι, εμείς τους καλούμε να έρθουν την εποχή των αγώνων. Πιστεύουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι να δείξουμε στον κόσμο ότι είμαστε μια χώρα πολύ σύγχρονη. Έχουμε ετοιμάσει τα πάντα, ο κόσμος εδώ θα δείξει τον καλύτερό του εαυτό».

    Η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι τα σχόλια που γίνονται δεν είναι τα θετικότερα. «Αυτό όμως μας δίνει εμάς μια πάρα πολύ μεγάλη ευκαιρία να αποδείξουμε ότι όλοι αυτοί είχαν άδικο και ότι η Ελλάδα είναι σε θέση σε δύσκολη στιγμή αναμφισβήτητα να οργανώσει ασφαλείς και πετυχημένους αγώνες» πρόσθεσε η δήμαρχος Αθηναίων.

    [26] ΓΑΛΛΙΑ: ΕΚΚΛΗΣΗ ΡΑΦΑΡΕΝ ΠΡΟΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΗΡΕΜΙΑ

    Παρίσι, 24 Μαρτίου 2004 (21:01 UTC+2)

    Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Πιέρ Ραφαρέν απηύθυνε έκκληση για ηρεμία μετά την ανακάλυψη βόμβας σε σιδηροδρομική γραμμή κοντά στο Παρίσι. "Καλώ όλους τους πολίτες της χώρας να είναι ήρεμοι έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα", ανέφερε σε μηνυμά του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο France 3.

    Η Εθνική Εταιρία Γαλλικών Σιδηροδρόμων (SNCF) ανακοίνωσε ότι αποφάσισε "να προχωρήσει σύντομα σε μια νέα επιχείρηση λεπτομερούς επιθεώρησης των γραμμών".

    [27] ΚΟΓΚΡΕΣΟ: Η CIA ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΝΑ ΔΡΑΣΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

    Ουάσιγκτον, 24 Μαρτίου 2004 (20:49 UTC+2)

    Η κεντρική αμερικανική υπηρεσία πληροφορίων (CIA) δεν είχε απόλυτη ελευθερία για να πατάξει την Αλ Κάιντα πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, λόγω των επιφυλάξεων των κυβερνήσεων Κλίντον και Μπους να επέμβουν απ' ευθείας στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με προσωρινή έκθεση της επιτροπής που ερευνά τις αντιαμερικανικές επιθέσεις.

    "Πολλοί πράκτορες της CIA, περιλαμβανόμενου και του δεύτερου στην ιεραρχία, του Τζιμ Πάβιτ, κατέκριναν τους πολιτικούς υπεύθυνους της χώρας γιατί δεν έδωσαν στην υπηρεσία την αναγκαία εξουσιοδότηση για να προχωρήσει σε αποτελεσματικές επιχειρήσεις κατά του Οσάμα Μπιν Λάντεν'' του ηγέτη της Αλ Κάιντα, αναφέρεται στο κείμενο που αποτελείται από ένδεκα σελίδες.

    Σημειώνεται ότι ο αμερικανικός νόμος απαγορεύει στον πρόεδρο να καταφύγει στη δολοφονία κάποιου μέσω επιχειρήσεων των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

    [28] ΟΙ ΗΠΑ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΜΑΥΡΙΚΙΟ

    Ουάσιγκτον, 24 Μαρτίου 2004 (20:37 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να κλείσουν την πρεσβεία τους στον Μαυρίκιο μετά από τη λήψη μιας συγκεκριμένης απειλής για τρομοκρατικό κτύπημα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετέδωσε το CNN.

    "Η διπλωματική εκπροσώπιση στο Πορτ Λιούις έκλεισε προσωρινά για το κοινό λόγω μιας απειλής που έχει ως στόχο την πρεσβεία'', τόνισε ο εκπρόσωπος χωρίς να διευκρινίσει τη φύση της απειλής αυτής ή το χρονικό διάστημα που η πρεσβεία των ΗΠΑ θα παραμείνει κλειστή.

    Αντιθέτως η αμερικανική πρεσβεία στο Αμπου Ντάμπι ξανάνοιξε ενώ το προξενείο των ΗΠΑ στο Ντουμπάι παραμένει κλειστό μετά από ''συγκεκριμένη απειλή'' εναντίον του.

    [29] Η ΧΑΜΑΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Τελ Αβίβ, 24 Μαρτίου 2004 (20:29 UTC+2)

    Η Χαμάς ανακοίνωσε από τη Γάζα ότι οι ηγέτες της δεν έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς στη Βρετανία, μετά την απόφαση του Λονδίνου να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία πέντε ηγετικών στελεχών της παλαιστινιακής οργάνωσης, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε τέτοια πράγματα, τα οποία αποβλέπουν στο να εξαπατήσουν και να παραπλανήσουν τη διεθνή κοινή γνώμη'', δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν έδωσε εντολή για το πάγωμα όλων των περιουσιακών στοιχείων στη Βρετανία πέντε ηγετικών στελεχών της Χαμάς, μεταξύ των οποίων και αυτών των δύο ηγετών της, του Χάλεντ Μεσάαλ και του Αμπντελαζίζ αλ Ραντίσι.

    [30] ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ Ο ΤΕΝΕΤ

    Ουάσιγκτον, 24 Μαρτίου 2004 (20:20 UTC+2)

    Ποτέ δεν θα κερδίσουμε τελείως τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και πρέπει να σημειώσουμε ότι οι τρομοκράτες έχουν ένα πλεονέκτημα τακτικής όσον αφορά την επιλογή των στόχων τους, παραδέχτηκε ο διευθυντής της CIΑ στην ομιλία του ενώπιον της ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής που μελετά τα στοιχεία των τρομοκρατικών επιθέσεων κατά των ΗΠΑ στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Μια πλήρης επιτυχία κατά μιας τέτοιου είδους απειλής είναι αδύνατη. Οι επιτιθέμενοι φτάνουν στο στόχο τους παρά τις αποφασιστικές προσπάθειές μας και παρά την άμυνα που εφαρμόζουμε'', δήλωσε ο Τένετ και πρόσθεσε ότι "οι τρομοκράτες έχουν ένα πλεονέκτημα τακτικής. Μπορούν να επιλέγουν όποιο στόχο επιθυμούν και έτσι επιτίθενται όποτε επιθυμούν κατά αθώων πολιτών''.

    [31] ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥΣ ΤΡΙΑ ΝΕΑ ΜΟΥΣΕΙΑ

    Αθήνα, 24 Μαρτίου 2004 (18:47 UTC+2)

    Τρία νέα μουσεία, παραδίδονται στο κοινό. Το απόγευμα της Τετάρτης, εγκαινιάστηκε το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Ήλιδας, ενώ θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια του αρχαιολογικού μουσείου Ολυμπίας και της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Η Ήλιδα, αποτελούσε στην αρχαιότητα τη διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων για δέκα αιώνες.

    Το νέο μουσείο, που άρχισε να κτίζεται πριν από δύο χρόνια, εγκαινιάστηκε από τον υφυπουργό Πολιτισμού Πέτρο Τατούλη, παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Φάνης Πετραλιά και του τέως υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου.

    Περιλαμβάνει ευρήματα από δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, ιερά, εργαστήρια και φυσικά εκθέματα των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης, κατά την τελετή των εγκαινίων, χαρακτήρισε την παράδοση των τριών μουσείων «Στιγμή ύψιστης ιστορικής σημασίας που επιτρέπουν την αναπτυξιακή αναβάθμιση της περιοχής».

    [32] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ Ι. ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΗ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαρτίου 2004 (13:19 UTC+2)

    Το βιβλίο της Ιωάννας Καρυστιάνη με τίτλο «Ο άγιος της μοναξιάς», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη, θα παρουσιαστεί στο βιβλιοπωλείο Ιανός την Πέμπτη 1 Απριλίου στις 8 το βράδυ.

    Πρόκειται για μια ερωτική ιστορία της εποχής μας, με σκηνικό και ουσία την παραίτηση και τη μοναχικότητα, σαν το μόνο ασφαλές καταφύγιο του καθενός. Ένας κόσμος που έχει ανάγκη να αγαπήσει ξανά, με κάθε τίμημα, τη ζωή, τον τόπο του, κάτι.

    Η Ιωάννα Καρυστιάνη γεννήθηκε στα Χανιά το 1952 από Μικρασιάτες γονείς. Σπούδασε νομικά και δούλεψε ως σκιτσογράφος. Άλλα βιβλία που έχει γράψει: Με γκρι και γκρίζο, σκίτσα (Εκδόσεις Αίολος, 1985), Ένα σκίτσο στο τσεπάκι, σκίτσα (Εκδόσεις Αίολος, 1987), Κυρία Κατάκη, διηγήματα (Εκδόσεις Καστανιώτη, 1995), Μικρά Αγγλία, μυθιστόρημα (Εκδόσεις Καστανιώτη, 1997), Κουστούμι στο χώμα, μυθιστόρημα (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2000). Έχει επίσης γράψει το σενάριο της ταινίας «Νύφες».

    [33] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαρτίου 2004 (13:14 UTC+2)

    Εκδήλωση-αφιέρωμα με τίτλο «Στα μονοπάτια της μνήμης και της παράδοσης», διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος κατοίκων Ηλιούπολης σε συνεργασία με τον Δήμο Ευόσμου, το Σάββατο και την Κυριακή στις 8 το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου ( Μ. Αλεξάνδρου 57).

    Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας του Ευόσμου, από το Χαρμανκιοϊ και τους γηγενείς κατοίκους του, στο Ν. Κουκλουτζά (Εύοσμο) και την έλευση στην περιοχή μετά το 1922 των προσφύγων από την Μ. Ασία, τον Πόντο και την Θράκη.

    Στα πλαίσια του διήμερου οδοιπορικού, θα παρουσιαστούν στο κοινό ιστορικά στοιχεία -προϊόντα ιστορικής έρευνας- από κείμενα, αφηγήσεις και φωτογραφίες, ενώ παράλληλα χοροί, τραγούδια και παραδοσιακή μουσική από την Μακεδονία, την Θράκη, την Ήπειρο, την Θεσσαλία, τα Νησιά, την Μ. Ασία και τον Πόντο θα δώσουν ξεχωριστό τόνο στην εκδήλωση.

    Στην εκδήλωση συμμετέχουν: το Χορευτικό συγκρότημα και η χορωδία του Πολιτιστικού συλλόγου κατοίκων Ηλιούπολης και το παραδοσιακό συγκρότημα «Κρητικομακεδόνες».

    [34] ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΩΝ ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαρτίου 2004 (13:05 UTC+2)

    Έκθεση έργων των τελειόφοιτων του προγράμματος Διεθνούς Απολυτηρίου (International Baccalaureate) του Κολλεγίου «Ανατόλια» εγκαινιάζεται την Παρασκευή στις 8 το βράδυ στο Ingle Hall του Κολλεγίου.

    Η έκθεση περιλαμβάνει εκατό περίπου έργα, έντεκα μαθητών της τάξης Εικαστικών Τεχνών. Οι μαθητές που επιλέγουν το μάθημα έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν με όποιο εικαστικό μέσο επιλέξουν: σχέδιο, ζωγραφική, γλυπτική, κολάζ, χαρακτική, τρισδιάστατες κατασκευές, computer art, φωτογραφία.

    Το μάθημα των Εικαστικών Τεχνών διδάσκεται στο διετές αυτό προ-πανεπιστημιακό πρόγραμμα έξι (6) ώρες την εβδομάδα και αξιολογείται από επισκέπτη-εξεταστή. Η δουλειά των μαθητών αξιολογείται με βάση τη συνολική παραγωγή των δύο ετών, που είναι αυτή που παρουσιάζεται στην έκθεση.

    Η έκθεση θα είναι ανοικτή 6:00 - 9:00 μμ καθημερινά και θα διαρκέσει ως την Πέμπτη 1η Απριλίου.

    [35] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Δ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 23 Μαρτίου 2004 (23:22 UTC+2)

    Το πολυσέλιδο βιβλίο στο οποίο καταγράφεται όλη η δουλειά του Διονύση Σαββόπουλου και τιτλοφορείται «Η Σούμα» παρουσιάστηκε από δύο μεγάλες προσωπικότητες της ελληνικής μουσικής, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Σταύρο Ξαρχάκο στη "Στοά του Βιβλίου".

    Στο βιβλίο συμπεριλαμβάνονται όλοι οι τίτλοι του τραγουδοποιού, αλλά και οι παραγγελίες, οι στίχοι που έγραψε ο Διονύσης Σαββόπουλος για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

    Το βιβλίο (εκδ. Ιανός) κυκλοφορεί σε δύο εκδόσεις, απλή και συλλεκτική και περιλαμβάνει εκτός από τους στίχους, συνεντεύξεις, δημοσιεύματα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

    Ο Μίκης Θεοδωράκης τόνισε ότι η ιδιαίτερότητα του Διονύση Σαββόπουλου σε σχέση με τους υπόλοιπους είναι ότι επέλεξε να λέει τα πράγματα με το όνομά τους, όσο πεζά και κοινότυπα κι αν είναι. "Είχε το χάρισμα με μία φράση, με μία λέξη, μια μελωδία, ένα ηχόχρωμα να απογειώνεται και να μας απογειώνει", είπε.

    ''Ο Σαββόπουλος είναι ο εκλεκτός των διανοουμένων. Θα προσθέσω εδώ και μια άλλη κατηγορία: και ορισμένων κύκλων της Αριστεράς. Ειδικά αυτών που οι εξελίξεις στο χώρο της Αριστεράς, τους προβλημάτισαν και εν τέλει τους απογοήτευσαν'', σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης.

    Ο Σταύρος Ξαρχάκος επισήμανε ότι ο Διονύσης Σαββόπουλος είναι ένας πολιτικός ποιητής και μελωδός, που μελωδεί αριστοτελικά, αριστοφανικά, ακόμη και διογενικά, αλλά και εθνικά με υπερυψωμένο το δημιουργικό αμφισβητιακό λάβαρο της ελευθερίας, την οποία αναζητεί παντού.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν καλλιτέχνες, αλλά και πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος μίλησε για την πρώτη του επαφή με τη μουσική του Διονύση Σαββόπουλου.

    «Για μένα ο Διονύσης Σαββόπουλος είναι κάτι ξεχωριστό. Τον συνάντησα τη μουσική του συνάντησα αρκετά μικρός όταν βρισκόμουνα στην εξορία, επί δικτατορίας και άρχισα να τραγουδάω με την κιθάρα μου τα τραγούδια του. Ήταν για μένα η ελληνική απάντηση στο τότε ροκ που όμως από την άλλη συνένωνε την ελληνική νεολαία, το κίνημα τότε της εποχής, για τη δημοκρατία, για την ειρήνη, για τον άνθρωπο, για τα δικαιώματα του ανθρώπου, αλλά ήταν και πάρα πολύ ελληνικό. Ήταν ελληνική μουσική, πήγαμε αυτή η μουσική από τα δημοτικά τραγούδια, τα λαϊκά τραγούδια, κι έτσι εξέφραζε κάτι καινούργιο για τη γενιά μας», τόνισε.

    «Νομίζω ότι και σήμερα ο Διονύσης Σαββόπουλος παραμένει νέος, νέος στην αναζήτηση για τη σημερινή κοινωνία για τη νέα εποχή για το αύριο της Ελλάδας. Τον αγαπώ, και τη μουσική και ως άνθρωπο και χαίρομαι σήμερα που βρίσκομαι εδώ σε αυτή την εκδήλωση», είπε ο κ. Παπανδρέου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 24 March 2004 - 19:15:21 UTC