Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-03-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΘΑ ΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΙΜΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ
  • [02] ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΚΡΗΞΗΣ ΣΕ ΡΩΣΙΚΟ ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΟ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
  • [03] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΠΟΤΡΟΠΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΒΙΑΣ ΣΤΗ Μ.
  • [04] Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ
  • [05] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ
  • [06] ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 2 ΣΤΑ 3 ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ
  • [07] ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΠΑΡΟΙΚΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [08] ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΓΟΡΓΙΑΝΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
  • [09] ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ 2003
  • [10] NEOI ΓΕΝΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ
  • [11] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
  • [12] Α. ΡΕΓΚΟΥΖΑΣ: ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
  • [13] Σ. ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ: ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΓΙΑ
  • [14] ΕΙΣΦ: ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟ ΘΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΟΑ
  • [15] Ο Α.ΠΙΛΑΒΙΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ
  • [16] "ΜΙΝΙ ΠΑΚΕΤΟ" ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ
  • [17] ΣΕ ΔΥΟ ΦΑΣΕΙΣ ΟΙ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [18] ΕΠΑΦΕΣ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΜΕ ΠΡΟΝΤΙ ΚΑΙ ΣΟΛΑΝΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [19] ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ
  • [20] Η ΣΤΑΣΗ "ΣΙΩΠΗΣ" ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΕΖΕΡ ΤΡΑΒΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ
  • [21] "ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΔΑΔΕΣ 1936 -2004"
  • [22] ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ
  • [23] ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΕΪΖΜΠΟΛ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [24] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΣΤΙΣ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΟ ΦΙΛΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
  • [25] ΑΠΟ 16-18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Η Α' ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΙΒΟΥ
  • [26] "ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΝΟΙΩΣΟΥΝ ΠΟΤΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ" ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Ο ΝΕΟΣ
  • [27] Ο ΑΜΠΝΤΕΛ ΑΛ ΡΑΝΤΙΣΙ ΝΕΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ
  • [28] Η ΧΑΜΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΚΔΙΚΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΓΙΑΣΙΝ
  • [29] ΣΤΟΥΣ 190 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ
  • [30] ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
  • [31] ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΙΣ ΝΟΤΕΣ ΤΟΥ ΜΙΚΗ
  • [32] ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ
  • [33] ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΑ ΣΕΠΤΑ - ΥΜΝΟΙ ΚΑΙ ΘΡΗΝΟΙ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔAΣ
  • [34] 6 ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ
  • [35] ΥΜΝΟΙ ΚΑΙ ΘΡΗΝΟΙ ΤΗΣ Μ. ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΣΤΟ ΜΜΘ

  • [01] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΘΑ ΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΙΜΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

    Αθήνα, 23 Μαρτίου 2004 (12:36 UTC+2)

    Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα τηρήσει στο ακέραιο τη συμφωνία τιμής που έκανε με τους πολίτες προεκλογικά έδωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος.

    Ταυτόχρονα κάλεσε τους βουλευτές να λειτουργήσουν με σεμνότητα και ταπεινότητα και είπε χαρακτηριστικά:"Σκοπός μας είναι να υπηρετήσουμε με υπευθυνότητα το συλλογικό συμφέρον. Με εργατικότητα, με αποτελεσματικότητα. Σκοπός μας είναι να υπηρετούμε διαρκώς τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς διαχωρισμούς. Οφείλουμε να κάνουμε το χρέος μας. Να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης των συνανθρώπων μας, χωρίς έπαρση, χωρίς αλαζονεία, με σεμνότητα, με ταπεινότητα.

    Και στο σημείο αυτό αποδίδω τεράστια, κεφαλαιώδη σημασία. Η σεμνότητα δεν είναι σύνθημα, δεν είναι εξαγγελία. Σεμνότητα είναι πρώτ΄απ΄όλα βαθύτατα πολιτική έννοια. Γιατί αποκαλύπτει την αντίληψη που έχει ο καθένας για τη δημόσια ζωή. Με απλά λόγια το πάθος της εξουσίας δεν χωρά στη νέα διακυβέρνηση. Είμαστε υπηρέτες των συμπολιτών μας και όχι εξουσιαστές τους. Οποιος δεν το έχει αφομοιώσει αυτό είναι ξένος με την αποστολή μας".

    Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους βουλευτές να είναι πολύ προσεκτικοί και μετρημένοι στις κινήσεις τους. Να είναι πάντα κοντά στους πολίτες. Η πρωταρχική αρχή είναι ο σεβασμός σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν στις εκλογές. Πεμπτουσία της πολιτικής της Ν.Δ είναι ο άνθρωπος και κανείς δεν μπορεί να τον ξεχάσει ούτε λεπτό.

    Ζήτησε από τους βουλευτές να επιδείξουν ήθος, να είναι η συμπεριφορά τους παράδειγμα για τους πολίτες και σημείωσε πως στον ίδιο αλλά και τους πολίτες προκαλούν αποστροφή φαινόμενα πολυτέλιας και χλιδής.

    Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα είναι η κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και τώρα ήρθε η ώρα της πράξης και της απόδειξης.

    Ο κ. Καραμανλής δήλωσε υπερήφανος για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύτηκε η Ν.Δ. και υπογράμμισε:"Ακολουθήσαμε στρατηγική ευθύνης και συνέπειας.Είχαμε υποσχεθεί ότι δεν θα φτάναμε σε άκρα και ακρότητες και το τηρήσαμε. Βάλαμε απέναντι μας τα προβλήματα, όχι τα πολιτικά πρόσωπα. Πορευτήκαμε σε συνθήκες με άνισους όρους. Διαλέξαμε το δύσκολο δρόμο και δεν βάλαμε νερό στο κρασί μας. Επιδιώξαμε νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Μείναμε σταθερά συνεπείς στις αρχές και στις αξίες μας. Δεν έχουμε εξαρτήσεις και δεν χρωστάμε γραμμάτια σε κανέναν.

    Δικαιούμαστε σήμερα να είμαστε όλες κι όλοι υπερήφανοι. Υποχρεούμαστε, όμως, ταυτόχρονα, να κρατήσουμε το κεφάλαιο αυτό αδιαπραγμάτευτο και αλώβητο. Κι εδώ είμαι απόλυτος. Το κεφάλαιο αυτό δεν διακυβεύεται, δεν πρόκειται να διακυβευθεί με τίποτα".

    Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι έκλεισε οριστικά ο κύκλος της μεταπολίτευσης και η νέα διακυβέρνηση θα γίνει με βάση αχές και αξίες. Η κυβέρνηση θα συγκρουστεί δυναμικά με τα πολλά και μεγάλα προβλήματα της χώρας.

    Σε ότι αφορά τη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τόνισε ότι θα γίνουν αλλαγές με στόχο την αναβάθμιση του ρόλου του βουλευτή και κάλεσε τους βουλευτές να συνεργάζονται στενά με τους υπουργούς, ώστε να είναι ο σύνδεσμος των τοπικών κοινωνιών με την κυβέρνηση.

    Εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη λειτουργία της Κ.Ο. την προηγούμενη τετραετία και ευχαρίστησε τον απερχόμενο γραμματέα της Δημήτρη Σιούφα.

    Με τη σειρά του ο κ. Σιούφας ευχαρίστησε τους βουλευτές για τη συνεργασία που είχε μαζί τους και τον κ. Καραμανλή για τη στήριξη που του παρείχε.

    [02] ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΚΡΗΞΗΣ ΣΕ ΡΩΣΙΚΟ ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΟ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

    Μόσχα, 23 Μαρτίου 2004 (12:20 UTC+2)

    Το ρωσικό πυρηνοκίνητο πολεμικό πλοίο «Πέτρος ο Μέγας» επέστρεψε εσπευσμένα σε λιμάνι της Ρωσίας, καθώς όπως ο επισήμανε ο αρχηγός του ρωσικού στόλου, κινδυνεύει να εκραγεί από στιγμή σε στιγμή.

    Ο ναύαρχος Κουρογέντοφ έδωσε τη σχετική διαταγή μετά τη συμμετοχή του πυρηνοκίνητου σκάφους σε γυμνάσια στη θάλασσα του Μπάρεντς.

    Το περιστατικό φέρνει και πάλι στην επικαιρότητα το πρόβλημα υποχρηματοδότησης που αντιμετωπίζει το ρωσικό πολεμικό ναυτικό στη μετασοβιετική περίοδο, ξυπνώντας μνήμες της βύθισης του πυρηνικού υποβρυχίου «Κουρσκ».

    [03] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΠΟΤΡΟΠΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΒΙΑΣ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ

    Αθήνα, 23 Μαρτίου 2004 (12:00 UTC+2)

    Τον αποτροπιασμό και την αγανάκτηση του για τις πράξεις βίας που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στη Μέση Ανατολή, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Οπως παρατήρησε, τέτοιες πράξεις όχι μόνο δεν βοηθούν την υπόθεση της ειρήνης, αλλά εγκυμονούν κινδύνους να οδηγήσουν σε νέους φαύλους κύκλους τυφλής βίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ακόμα ότι έχει ευθύνες και η διεθνής κοινότητα, για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, και πρέπει κι αυτή να τις αναλάβει.

    [04] Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

    Αθήνα, 23 Μαρτίου 2004 (17:14 UTC+2)

    Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, το θέμα των συμβασιούχων, το Κυπριακό αλλά και το ζήτημα των ταυτοτήτων αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Τρίτης.

    Ο κ. Ρουσόπουλος ρωτήθηκε ακόμη για τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής για θέματα οικονομίας αλλά και για το ζήτημα του μουσείου της Ακρόπολης.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ενημέρωσης:

    "Γεια σας.

    Αφού σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ θα ήθελα να προχωρήσω αμέσως στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

    Βρισκόμαστε μια ημέρα μετά την ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Σήμερα, ουσιαστικά, ξεκινά το έργο μας. Από τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων είναι ξεκάθαρο ότι όλες οι δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει προεκλογικά αποτελούν δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία και θα υλοποιηθούν. Αυτό είναι απτή απόδειξη πολιτικής συνέπειας και αξιοπιστίας. Υπογράψαμε με όλους τους πολίτες ένα δεσμευτικό συμβόλαιο, συμβόλαιο τιμής και είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε απα-ρέγκλιτα κάθε κεφάλαιο αυτής της συμφωνίας.

    Προτεραιότητά μας είναι η στήριξη των πολιτών που έχουν οικονομική ανάγκη. Στόχος μας είναι η εμπέδωση ενός πραγματικά κοινωνικού κράτους. Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται τα συγκεκριμένα μέτρα που βάζουμε σε εφαρμογή.

    Σταχυολογώ ορισμένα από αυτά:

    Πρώτον, κατάργηση από 1ης Ιουλίου της εισφοράς από 1 έως 5% επί των συντάξεων υπέρ του λογαριασμού αλληλεγγύης φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Από το μέτρο αυτό θα ωφεληθούν περίπου ενάμισι εκατομμύριο συνταξιούχοι, οι οποίοι θα κερδίσουν από 5 έως 120 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το ύψος της σύνταξής τους.

    Δεύτερον, αύξηση του ΕΚΑΣ και της αγροτικής σύνταξης.

    Τρίτον, οριστική επίλυση του προβλήματος των πανωτοκίων. Κανένα χρέος δεν θα υπερβαίνει το τριπλάσιο του αρχικού ποσού του δανείου.

    Τέταρτον, χαρακτηρισμός ως πολύτεκνης της οικογένειας με τρία παιδιά.

    Πέμπτον, ελεύθερη επιλογή γιατρού.

    Εκτον, κατάργηση της λίστας φαρμάκων. Και,

    Εβδομον, οριστικό τέλος στην απαράδεκτη πολιτική ομηρία των συμβασιού-χων του Δημοσίου.

    Για τη δολοφονία του Γιασίν, έχει ήδη κάνει δήλωση στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός, πριν από λίγη ώρα, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

    Θέλω να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού:

    Αύριο, στις 10 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο. Η κυβέρνηση επιθυμεί μια γόνιμη σχέση διαλόγου και συνεργασίας με την Εκκλησία, στο πλαίσιο των επιταγών του Συντάγματος. Σεβόμαστε τους θεσμούς. Μιλάμε με τους εκπροσώπους τους. Συνεργαζόμαστε με όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Στις 11 το πρωί θα συνεδριάσει η κυβερνητική επιτροπή στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως γνωρίζετε, από το νόμο, στην Κυβερνητική Επιτροπή μετέχουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Εξωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, ΥΠΕΧΩΔΕ και Παιδείας.

    Την Πέμπτη, στις 9.30, ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στη δοξολογία που θα τελεστεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Στις 12.00 θα παραστεί στην αφή της ολυμπιακής φλόγας στην Ολυμπία και αμέσως μετά θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου το απόγευμα θα συμμε-τάσχει στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και αργότε-ρα στην πρώτη συνάντηση του Συμβουλίου Κορυφής. Από τις Βρυξέλλες θα επιστρέψει την Παρασκευή. Το απόγευμα της Κυριακής θα αναχωρήσει για τη Λουκέρνη, προκειμένου να λάβει μέρος στη συνάντηση για το Κυπριακό.

    Τέλος, θα ήθελα, εκ μέρους της κυβέρνησης, να ευχαριστήσουμε όλους όσοι απέστειλαν στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό συγχαρητήρια τηλεγραφήματα και επιστολές. Εχουμε λάβει, τις ημέρες αυτές, πάνω από 35.000 συγχαρητήρια μηνύματα, οπότε, όπως καταλαβαίνετε, είναι δύσκολο να απαντηθούν. Θέλουμε, λοιπόν, να ευχαριστήσουμε όλες και όλους που έστειλαν τηλεγραφήματα και ευχές και να τους διαβεβαιώσουμε ότι θα αφιερώσουμε τις προσπάθειές μας για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους.

    Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

    ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Κύριε Υπουργέ, δύο ερωτήσεις αν μου επιτρέπετε. Η μία είναι πολύ σύντομη. Μήπως ξέρετε να μας πείτε ποιο θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή;

    ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είμαι σε θέση να το ανακοινώσω σήμερα. Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

    ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος έχει πει επανειλημμένα ότι για την Εκκλησία και για τον ίδιο το θέμα των ταυτοτήτων είναι ανοικτό. Είναι και για την κυβέρνηση;

    ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, όπως γνωρίζετε, είχε πάρει σαφή θέση στο θέμα και αυτή η σαφής θέση παραμένει.

    ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Μπορείτε να την επαναλάβετε, σας παρακαλώ;

    ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση, ως αντιπολίτευση, είχε δηλώσει ότι πρέπει να συζητά η Πολιτεία με όλους τους φορείς και στο πλαίσιο διαλόγου να βρίσκονται οι αρμόζουσες λύσεις.

    ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Αν μου επιτρέπετε, επειδή είναι κάπως ασαφές, υπάρχει ένας νόμος που έχει ψηφιστεί και ισχύει. Προτίθεται η κυβέρνηση να τον αλλάξει;

    ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως σας είπα, η κυβέρνηση προτίθεται να τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της. Όταν, λοιπόν, έρθει η ώρα θα γίνει διάλογος και θα προχωρήσουμε στις αποφάσεις που θα ληφθούν, μετά την ολοκλήρωσή του.

    ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Απ` όσο θυμάμαι, η προεκλογική θέση ήταν ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος. Αυτό θα γίνει;

    ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό, ήδη, που είπα, απαντά στο ερώτημά σας.

    ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή. Με τι θέμα;

    ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέματα οικονομίας.

    ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πιο συγκεκριμένα;

    ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ανακοινωθούν αύριο το πρωί.

    ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς μετέχετε στην Κ.Ε.;

    ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα συμμετέχω για να μπορώ μετά να σας ενημερώνω.

    ΣΙΔΕΡΗΣ: Ανεξάρτητα από τις πομφόλυγες Πάγκαλου, κατανοεί η Κυβέρνηση ότι το πρώτο έργο του Υπουργείου Πολιτισμού είναι η δίωξη αρχαιολόγων για το Μουσείο Ακρόπολης; Δεδομένου ότι στέλνονται και άσχημα σήματα προς το εξωτερικό, τι σκέπτεστε να κάνετε;

    ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα απαντήσω στον κ. Πάγκαλο. Η Κυβέρνηση έχει λάβει σαφή θέση για το θέμα. Γνωρίζετε ότι, ήδη, ο Υπουργός κ. Τατούλης έχει μιλήσει γι' αυτό. Θέλω να επαναλάβω για μία ακόμη φορά ότι η Κυβέρνηση επιθυμεί την ανέγερση του Μουσείου Ακροπόλεως. Σε καμιά περίπτωση δεν μπαίνουμε σε ζητήματα που άπτονται νομικών διαδικασιών.

    ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Μας είπατε ότι η Κυβέρνηση δεσμεύεται να μονιμοποιήσει τους εκτάκτους υπαλλήλους. Μπορείτε να μας πείτε κάτι περισσότερο πάνω σ' αυτό; Πότε θ' αρχίσει και με ποιο τρόπο?

    ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα γίνει το συντομότερο δυνατόν. Ηδη, συνομίλησα σήμερα με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Παυλόπουλο. Η διαδικασία είναι να γίνει πρώτα το Διάταγμα, το οποίο θα ορίζει πώς θα γίνει αυτή η καταγραφή των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και στη συνέχεια θα ακολουθήσει το καθεστώς μοριοδότησης. Αυτό θα γίνει πολύ σύντομα, έτσι ώστε, μέχρι το καλοκαίρι, να είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε πολύ συγκε-κριμένα πράγματα.

    Κ. ΖΟΥΛΑΣ: Σήμερα υπάρχουν δημοσιεύματα που λένε ότι το συντονιστικό όργανο των συμβασιούχων καταλογίζει στην Κυβέρνηση ότι έχει αθετήσει μια υπόσχεση. Συγκεκριμένα, η συμφωνία που φέρεται να έχει συμφωνηθεί και η οποία είχε προκύψει από την επίσκεψη του Συντονιστικού στον Πρωθυπουργό, προεκλογικώς, προέβλεπε ότι, όσοι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, θα προωθηθούν αυτομάτως και θα γίνουν μόνιμοι, ενώ τώ-ρα η Κυβέρνηση μιλά για κάποια μοριοδότηση των συγκεκριμένων.

    ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας θυμίσω ότι υπάρχει μία Κοινοτική Οδηγία με τον αριθμό 70/1999. Η τότε Κυβέρνηση καθυστέρησε να κάνει πράξη τα όσα η Οδηγία προέβλεπε. Ουσιαστικά, επί πέντε χρόνια, οι υπάλληλοι αυτοί βρίσκο-νται υπό ομηρία. Επίσης, θέλω να υπενθυμίσω ότι πριν από την αναθεώρηση του Συντάγματος, είχε γίνει αρκετά μεγάλη συζήτηση, ώστε να μπορέσουμε να μετατρέψουμε το σημείο εκείνο που θα προέβλεπε την άμεση αλλαγή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Όπως γνωρίζετε, το Σύνταγμα υπερτερεί των Κοινοτικών Οδηγιών. Η τότε Κυβέρνηση είχε αρνηθεί αυτή τη μετατροπή. Ετσι, λοιπόν, για να ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος, κρίνεται απαραίτητο σήμε-ρα να υπάρξει ένα διάταγμα, δηλαδή μια νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα και θα περιλαμβάνει αυτά τα δύο θέματα. Στο ζήτημα της μοριοδότησης, θα ήθελα να συμπληρώσω ότι ο μόνος λόγος που τίθεται είναι ότι, αυτοί οι άνθρωποι που επί χρόνια εργάστηκαν και εργάζονται υπό ομηρία ουσιαστικά, να έχουν το προβάδισμα έναντι όσων άλλων θελή-σουν να είναι υποψήφιοι για μια θέση στο Δημόσιο.

    Κ. ΖΟΥΛΑΣ: Εχετε προϋπολογίσει περίπου τον αριθμό;

    ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή γίνεται καταγραφή. Τα υπηρεσιακά συμβούλια θα παίξουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο σε όλη αυτή τη διαδικασία.

    ΖΟΥΛΑΣ: Ποιος θα κρίνει αν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες;

    ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα υπηρεσιακά συμβούλια.

      

    ΠΑΡΡΑΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να ρωτήσω για το θέμα που έχει προκύ-ψει με τη συνεδρίαση της αλβανικής Βουλής και την επιδίωξη να υπάρξει ψή-φισμα που θα θέτει και πάλι θέματα Τσαμουριάς.

    ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ενημερωθώ επί του συγκεκριμένου θέματος και θα σας απαντήσω το απόγευμα. Η θέση μας παραμένει ίδια με αυτή της προηγούμε-νης κυβέρνησης.

    ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία απογραφής. Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή της; Πότε η κυβέρνηση θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματά της;

    ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η εντολή του Πρωθυπουργού προς τους υπουργούς είναι να γίνει το συντομότερο δυνατό. Εκτιμώ ότι θα είμαστε έτοιμοι εντός δύο μηνών.

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κατ` αρχάς, κύριε Υπουργέ, θα μου επιτρέψετε να σας συγχαρώ για τα νέα σας καθήκοντα. Θα αναφερθώ στο Κυπριακό. Οι συνομιλίες μεταφέρονται στη Λουκέρνη. Εκεί θα γίνει η περίφημη άτυπη τετραμερής με τη συμμετοχή Ελλάδας και Τουρκίας. Σας ερωτώ: Σας προβληματίζει ότι η μη συμμετοχή Ντενκτάς στην ουσία υποβαθμίζει τις συνομιλίες και εγκυμονεί κινδύνους για την όλη διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού;

    ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα χρησιμοποιήσω μια φράση που είπε στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. Είπε: «Δεν θα σχολιάσω τις τακτικιστικές κινήσεις του κ. Ντενκτάς. Εμείς, όπως και η κυπριακή ηγεσία, προσερχόμαστε σε αυτό το διάλογο, τόσο διότι υπάρχει πραγματική θέληση από τις δύο πλευρές να βρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση, όσο και γιατί μας το ζήτησε ο ΟΗΕ που, επί χρόνια, επικαλούμαστε τη βοή-θειά του για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε λύση.

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Νομιμοποιείται ο κ. Ταλάτ να είναι αυτός ο συνομιλητής, τη στιγμή που στις ΗΠΑ αποφασίστηκε ο Ντενκτάς, ως επίσημος συνομιλητής;

    ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν είμαι ο αρμόδιος να κρίνει.

    ΒΙΤΑΛΗΣ: Επειδή θα προηγηθεί της συνάντησης της Λουκέρνης η Σύνοδος Κορυφής, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Η κυβέρνηση σκέπτεται μήπως να ζητήσει ενεργότερη ανάμιξη της Ε.Ε. στις συνομιλίες της Λουκέρνης; Οπως ξέρουμε από τη Συμφωνία της Νέας Υόρκης, ο ρόλος της Ε.Ε. είναι πολύ περιορισμένος.

    ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας θυμίσω ότι ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης ζήτησε ήδη να περιληφθεί το Κυπριακό στις συζητήσεις του Συμβουλίου Κορυφής. Επιθυμούμε η Ε.Ε. να μετέχει στις διαδικασίες. Θα μετέχει σε κάποιο επίπεδο, όπως ήδη γνωρίζετε.

    ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Με ποιο στόχο; Δηλαδή, τι ζητάμε ακριβώς από την Ε.Ε., από τη Σύνοδο Κορυφής; Γιατί αυτά που διάβασα στον τουρκικό Τύπο έχουν να κά-νουν με το να μην περιληφθούν οι παρεκκλίσεις στο πρωτογενές Δίκαιο. Φα-ντάζομαι ότι αυτό ζητάει ο κ. Μολυβιάτης. Αυτό είναι;

    ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

    ΒΙΤΑΛΗΣ: Θα έχουμε παρουσία δύο πρωθυπουργών στη Λουκένρη, ελληνο-κυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά. Εχουμε καταλήξει, εάν στη Λουκέρνη υπογράφεται το τελικό κείμενο συμφωνίας ή εάν η υπογραφή αυτή μετατίθεται, τουλάχιστον, από ελληνικής πλευράς για μετά τα δημοψηφίσματα;

    ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ακολουθηθεί ό,τι προβλέπεται από τη διαδικασία, η ο-ποία είναι δεσμευτική. Δεν μπορώ και δεν θα ήθελα να πω κάτι παραπάνω σε αυτό. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να παρακαλέσω, εάν είναι δυνατό και από τη δική σας πλευρά, σε ζητήματα που μπαίνουν σε μεγαλύτερο βάθος θεμάτων -είναι κάτι που θα σας το ζητήσω και για θέματα που αφορούν άλλα υπουργεία- να υπάρχει δυνατότητα να απευθύνεστε και στα αρμόδια υπουρ-γεία. Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζω όλα τα θέματα σε μεγάλο βάθος.

    ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ακόμα και όταν αφορά τον Πρωθυπουργό;

    ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, απλώς σας πρότεινα κάτι.

    Σας ευχαριστώ".

        

    [05] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ

    Λευκωσία, 23 Μαρτίου 2004 (06:00 UTC+2)

    Το Κυπριακό θα απασχολήσει τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών που θα γίνει στις 25 και 26 Μαρτίου, ενώ θα υπάρξει και σχετική δήλωση στα συμπεράσματα που θα εκδώσουν οι 25 ηγέτες. Αυτό αποφασίσθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών, στο οποίο την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Όπως δήλωσε ο κ. Ιακώβου, η συζήτηση θα γίνει την Πέμπτη το βράδυ στο δείπνο των Υπουργών Εξωτερικών, ενώ η εκτίμηση που έκανε είναι πως δεν θα γίνει ειδική συζήτηση στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών. Ομως, θα υπάρξει αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

    Τη σχετική πρόταση για τη συζήτηση έκανε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης, ο οποίος, αφού είπε ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε μια πολύ σημαντική φάση, ζήτησε από τους συναδέλφους του και την ιρλανδική προεδρία της ΕΕ να εντάξουν το θέμα στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [06] ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 2 ΣΤΑ 3 ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

    Αθήνα, 23 Μαρτίου 2004 (21:00 UTC+2)

    Tα 2 στα 3 προϊόντα λογισμικού που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι παράνομα, καθώς προκύπτουν από πειρατική αντιγραφή του πρωτότυπου υλικού.

    Aυτό, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», συνεπάγεται τεράστια απώλεια φορολογικών εσόδων για την Eλλάδα, το ύψος των οποίων φτάνει τουλάχιστον τα 518 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Mεταφρασμένη σε ποσοστό, η πειρατεία που λυμαίνεται τον κλάδο φτάνει το 64% και καταδεικνύει τη σημαντική μείωση των εσόδων του κράτους από άμεσους και έμμεσους φόρους, αλλά και τη σημαντική μείωση των θέσεων εργασίας εξαιτίας της παράνομης εμπορικής δραστηριότητας.

    Σύμφωνα με έρευνα των εταιρειών BCA και IDC, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, η μείωση του ποσοστού πειρατείας κατά 10 μόνο ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2006 μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες από 1.900 θέσεις εργασίας υψηλής τεχνολογίας, να αυξήσει τα έσοδα της βιομηχανίας πληροφορικής τουλάχιστον κατά 321 εκατ. ευρώ και να δημιουργήσει επιπρόσθετα φορολογικά έσοδα της τάξης των 129 εκατ. ευρώ.

    Προοπτική

    Σήμερα η αξία του κλάδου στην Eλλάδα ανέρχεται στα 1,4 δισ. ευρώ και έχει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης, αφού σύμφωνα με υπολογισμούς το 2006, αυτό το νούμερο θα φτάσει τα 2,3 δισ. ευρώ. H Eλλάδα έχει από το 1993 θεσπίσει ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και προχώρησε στη λήψη μέτρων και την υλοποίηση προγραμμάτων, τα οποία είχαν σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό της πειρατείας κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες στο διάστημα μεταξύ 1996 έως 2001. Kατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο κλάδος του λογισμικού αναπτύχθηκε κατά 16%, δημιουργώντας νέες εκπαιδευτικές εταιρείες και θέσεις εργασίας.

    Στο μέλλον οι τομείς του λογισμικού και των υπηρεσιών πληροφορικής αναμένεται να συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τα οφέλη που συνεπάγεται η μείωση της πειρατείας λογισμικού.

    Σε παγκόσμια κλίμακα ο κλάδος της πληροφορικής απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους, συγκεντρώνει δισεκατομμύρια σε φόρους και συνεισφέρει τρισεκατομμύρια γενικότερα στην οικονομία, αφού υποστηρίζει έμμεσα τις δουλειές εκατομμυρίων ανθρώπων σε κλάδους που κυμαίνονται από τον χώρο των συμβούλων, μέχρι τη διανομή προϊόντων.

    Oι θέσεις εργασίας στον χώρο της πληροφορικής αυξήθηκαν κατά 35% παγκοσμίως στο χρονικό διάστημα 1995-2001. Mέχρι το 2005 η παγκόσμια δαπάνη για προϊόντα Hardware θα ανέλθει στα 450 δισ. δολάρια, η παγκόσμια δαπάνη για τα πακέτα λογισμικού θα υπερβεί τα 335 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η αντίστοιχη δαπάνη για υπηρεσίες πληροφορικής θα φτάσει τα 650 εκατ. δολάρια.

    Eίναι, λοιπόν, φανερό από τα παραπάνω μεγέθη ότι είναι πολύ σημαντικό για κάθε χώρα να επενδύει στην προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, προκειμένου να ενισχύει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και να αποκομίζει μακροχρόνια οφέλη.

    [07] ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΠΑΡΟΙΚΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαρτίου 2004 (20:59 UTC+2)

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη χθεσινή δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς, Αχμεντ Γιασίν, διοργάνωσε σήμερα, στις 7 το απόγευμα, στην Καμάρα, η Παλαιστινιακή Παροικία Θεσσαλονίκης.

    Στη συγκέντρωση συμμετείχαν φιλειρηνικές οργανώσεις της πόλης, οι οποίες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό.

    Το «παρών» τους στη συγκέντρωση έδωσαν η ΕΔΥΕΘ, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη και η Αντιπολεμική Επιτροπή Θεσσαλονίκη. Σε ανακοίνωση, τους εκφράζουν την ανησυχία τους για το νέο αυτό έγκλημα σε βάρος του Γιασίν, που στρέφεται εναντίον του Παλαιστινιακού λαού και απειλεί με ακόμα μεγαλύτερη αιματοχυσία όλη την περιοχή.

    Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην οδό Εγνατία, μπροστά από την Καμάρα και

    στη συνέχεια κρατώντας πανό («Ελευθερία στη Παλαιστίνη», «Πίσω από τον Σαρόν βρίσκονται μαζί η ΕΕ το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί») και φωνάζοντας συνθήματα κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ συγκρότησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και μέσω των οδών Εγνατία και Αγίας Σοφίας πέρασαν μπροστά από το κτίριο όπου στεγάζεται το προξενείο των ΗΠΑ, στην οδό Τσιμισκή όπου διαδήλωσαν. Εκεί έκαψαν σημαία των ΗΠΑ και τοιχοκόλλησαν προκήρυξη με την οποία καταδίκασαν τη δολοφονία του Γιασίν και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό.

    Στη συνέχεια η πορεία, που αποτελείτο περίπου από χίλια άτομα, κατέληξε στο προξενείο της Βρετανίας, όπου ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, Μιχάλης Σπυριδάκης εκφώνησε μήνυμα συμπαράστασης προς τον Παλαιστινιακό λαό και καταδίκασε τη δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς, Γιασίν.

    Αστυνομικές δυνάμεις είχαν παραταχθεί σε κεντρικά σημεία της πόλης και έξω από τα κτίρια των προξενείων για την αποτροπή τυχόν επεισοδίων.

    [08] ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΓΟΡΓΙΑΝΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

    Αθήνα, 23 Μαρτίου 2004 (20:55 UTC+2)

    Με την αριθμ. 36/2004 απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Κοζάνης, ακυρώθηκαν οι εκλογές της 13ης Οκτωβρίου 2002 και οι επαναληπτικές της 20ης Οκτωβρίου 2002, στο Δήμο Γόργιανης του Νομού Κοζάνης.

    Για την ανάδειξη δημοτικών αρχών, στον εν λόγω Δήμο, προκηρύχθηκαν επαναληπτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν την 28η Μαρτίου 2004 και οι τυχόν επαναληπτικές στις 4 Απριλίου 2004, ενώπιον των δικαστικών αντιπροσώπων και των μελών των Εφορευτικών Επιτροπών.

    [09] ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ 2003

    Αθήνα, 23 Μαρτίου 2004 (20:52 UTC+2)

    Aπαντώντας στις δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομίας, Nίκου Xριστοδουλάκη, κύκλοι του υπουργείου Oικονομίας και Oικονομικών επισημαίνουν ότι ο κ. N. Xριστοδουλάκης παραδέχεται ότι ψήφισε ειδικό νόμο στην προεκλογική περίοδο για να εμφανισθούν πλασματικά αυξημένα τα έσοδα του 2003.

    Tώρα, διαμαρτύρεται, διότι επανερχόμεθα στην πάγια δημοσιονομική πρακτική και αποκαλύπτονται οι τεράστιες υπερβάσεις του προυπολογισμού του 2003. Για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που θέτει, έχει πάρει προκαταβολικά την απάντηση στη Bουλή από τον υπουργό Oικονομίας Γ. Aλογοσκούφη.

    Στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι η επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και η διάχυση του οφέλους σε όλους τους τομείς της οικονομίας και σε όλες τις κοινωνικές ομάδες.

    [10] NEOI ΓΕΝΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ

    Αθήνα, 23 Μαρτίου 2004 (20:51 UTC+2)

    Με απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη, τοποθετείται Γενικός Γραμματέας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (EΣYE) ο κ. Eμμανουήλ Kοντοπυράκης, καθηγητής Πανεπιστημίου. Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων αναλαμβάνει ο καθηγητής πληροφορικής κ. Δημοσθένης Aντωνόπουλος. Eιδικός Γραμματέας Aποκρατικοποιήσεων τοποθετείται ο οικονομολόγος κ. Λουκάς Παπάζογλου.

    Για την θέση του Προέδρου της Eπιτροπής Kεφαλαιαγοράς προτείνεται ο κ. Aλέξης Πιλάβιος, πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Eπενδυτών.

    [11] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

    Βρυξέλλες, 23 Μαρτίου 2004 (20:53 UTC+2)

    Πρώτο κέρδος για τη χώρα μας και τους Έλληνες αγρότες αποτελεί το σημερινό αποτέλεσμα του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επιτεύχθηκε η συνέχιση από καλύτερη βάση των διαπραγματεύσεων για την αναθεώρηση των Κοινών Οργανώσεων Αγοράς (ΚΟΑ) στα τρία εθνικά μας αγροτικά προϊόντα, καπνός, βαμβάκι, λάδι σε έκτακτο Συμβούλιο στις 19 και 20 Απριλίου στο Λουξεμβούργο.

    Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σάββας Τσιτουρίδης μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι με βάση τα στενά περιθώρια από πλευράς χρόνου και προτάσεων που είχε μπροστά της η νέα κυβέρνηση, η απόφαση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, και μάλιστα μέσα σε ένα νέο κλίμα, αποτελεί το καλύτερο δυνατό που μπορούσε να επιτευχθεί αυτή τη στιγμή.

    Ο κ. Τσιτουρίδης στην ομιλία του στο Συμβούλιο τόνισε ότι σε ό,τι αφορά την υπό συζήτηση αναθεώρηση των τριών ΚΟΑ στα μεσογειακά προϊόντα, που αποτελούν τον κύριο κορμό της ελληνικής γεωργίας, πρέπει να τηρηθούν οι ίδιοι όροι και οι ίδιες προϋποθέσεις για τη χώρα μας και τους Έλληνες παραγωγούς (δημοσιονομική ουδετερότητα έναρξη ισχύος των νέων ΚΟΑ, όπως και στα προϊόντα εκείνα των οποίων αναθεωρήθηκε η ΚΑΠ τον Ιούνιο του 2003.

    Μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σάββας Τσιτουρίδης και ο Υφυπουργός κ. Ευάγγελος Μπασιάκος συναντήθηκαν με τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Φράνς Φίσλερ, με τον οποίο είχαν μία ανοικτή και ειλικρινή συζήτηση, ενώ συνέχισαν τον κύκλο των κατ΄ιδίαν επαφών με ομολόγους τους.

    Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα συναντηθεί την ερχόμενη εβδομάδα με τον Ισπανό Υπουργό Γεωργίας στην Αθήνα, ενώ προγραμματίζει νέο γύρο συναντήσεων με τους ομολόγους του της Ιταλίας και της Γαλλίας. Στις 15 Απριλίου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα μεταβεί και πάλι στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει νέα συνάντηση με τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Φράνς Φίσλερ.

    [12] Α. ΡΕΓΚΟΥΖΑΣ: ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

    Αθήνα, 23 Μαρτίου 2004 (20:42 UTC+2)

    Το φθινόπωρο αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για τις πρώτες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζας, ο οποίος επισήμανε ότι υπάρχουν περιθώρια για ανάπτυξη και κοινωνική πολιτική και θα υπάρξουν παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα, στα αφορολόγητα ποσά και στους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος που θα οδηγούν σε ελαφρύνσεις.

    Ο κ. Ρεγκούζας διευκρίνισε ότι δεν έχει τεθεί θέμα αναπροσαρμογής των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, σημειώνοντας πως η κουβέντα για το θέμα αυτό είναι πρόωρη». Σε ό,τι αφορά την εισαγωγή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, είπε ότι έχει αναβληθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους. Μπορεί να αναβληθεί εκ νέου ή και να εφαρμοστεί, πρόσθεσε.

    Όσον αφορά στις μειώσεις φόρων για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα κατευθύνσεις, για τις μεν επιχειρήσεις θα ισχύσουν για τα κέρδη του 2004, για τα δε φυσικά πρόσωπα θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2005, που θα δηλωθούν στην εφορία το 2006.

    Αναφερόμενος στο ΣΔΟΕ ο υφυπουργός σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση θα καταργηθεί με τη σημερινή του μορφή και πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι του νέου οργάνου θα επικεντρωθούν στη μεγάλη φοροδιαφυγή και στο λαθρεμπόριο. «Το κομματικό κράτος θα είναι έξω από το ΣΔΟΕ», είπε.

    Για την πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού ο κ. Ρεγκούζας ανέφερε ότι τα έσοδα σημείωσαν αύξηση 10,7% τον Ιανουάριο έναντι στόχου 6,2%, ενώ το Φεβρουάριο παρουσίασαν αύξηση 3,49% και το Μάρτιο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα διαμορφωθούν στο 2%.

    Εξάλλου, κανονικά εξελίσσεται σύμφωνα με τον υφυπουργό η διαδικασία της παραλαβή των φορολογικών δηλώσεων, ενώ στην είσοδο του υπουργείου Οικονομικών στην οδό Καραγιώργη Σερβίας, ξεκίνησε η λειτουργία γραφείου πληροφόρησης των πολιτών, τις εργάσιμες μέρες και ώρες. Ο κ. Ρεγκούζας έδωσε στη δημοσιότητα και τον τηλεφωνικό αριθμό τον οποίο θα μπορούν να καλούν οι φορολογούμενοι και να λύνουν τις απορίες τους σχετικά με τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων. Ο αριθμός αυτός είναι: 210-3375059-60-61.

    [13] Σ. ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ: ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΠ

    Βρυξέλλες, 23 Μαρτίου 2004 (20:40 UTC+2)

    Τη σύγκληση έκτακτου Συμβουλίου στις 19 και 20 Απριλίου στο Λουξεμβούργο αποφάσισαν την Τρίτη στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ στο τακτικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 26 και 27 Απριλίου.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σάββας Τσιτουρίδης επισήμανε ότι η προθεσμία που πήρε η συζήτηση για το έκτακτο συμβούλιο είναι ευεργετική για την Ελλάδα, καθώς, όπως είπε, επιτεύχθηκε η συνέχιση από καλύτερη βάση των διαπραγματεύσεων για την αναθεώρηση των Κοινών Οργανώσεων Αγοράς (ΚΟΑ) στα τρία εθνικά μας αγροτικά προϊόντα (καπνός, βαμβάκι, λάδι).

    «Με βάση τα στενά περιθώρια από πλευράς χρόνου και προτάσεων που είχε μπροστά της η νέα κυβέρνηση, η απόφαση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, και μάλιστα μέσα σε ένα νέο κλίμα, αποτελεί το καλύτερο δυνατό που μπορούσε να επιτευχθεί αυτή τη στιγμή», προσέθεσε ο υπουργός.

    Κατά την ομιλία του στο Συμβούλιο ο κ.Τσιτουρίδης τόνισε πως σε ό,τι αφορά την υπό συζήτηση αναθεώρηση των τριών ΚΟΑ στα μεσογειακά προϊόντα, που αποτελούν τον κύριο κορμό της ελληνικής γεωργίας, πρέπει να τηρηθούν οι ίδιοι όροι και οι ίδιες προϋποθέσεις για τη χώρα μας και τους Έλληνες παραγωγούς (δημοσιονομική ουδετερότητα- έναρξη ισχύος των νέων ΚΟΑ, όπως και στα προϊόντα εκείνα των οποίων αναθεωρήθηκε η ΚΑΠ τον Ιούνιο του 2003).

    Μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου ο κ.Τσιτουρίδης και ο υφυπουργός Ευ. Μπασιάκος είχαν συνάντηση με τον αρμόδιο για θέματα Γεωργίας Επίτροπο Φράνς Φίσλερ, στον οποίο έθεσαν τα βασικά αιτήματα της χώρας μας.

    Ο κ. Τσιτουρίδης δήλωσε πως κατέστησε σαφές στον κ.Φίσλερ ότι η νέα ελληνική Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διατηρήσει τον παραγωγικό ιστό της χώρας και δεν αποσκοπεί στην εξασφάλιση μιας ελεημοσύνης προς τους αγρότες.

    Την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα συναντηθεί με τον Ισπανό Υπουργό Γεωργίας στην Αθήνα, ενώ προγραμματίζει συναντήσεις με τους ομολόγους του της Ιταλίας και της Γαλλίας. Στις 15 Απριλίου θα μεταβεί και πάλι στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει νέα συνάντηση με τον Φρ. Φίσλερ.

    [14] ΕΙΣΦ: ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟ ΘΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΟΑ

    Αθήνα, 23 Μαρτίου 2004 (20:38 UTC+2)

    Στον αέρα βρίσκεται η εφαρμογή του θερινού προγράμματος δρομολογίων των Ολυμπιακών Αερογραμμών, ενόψει μάλιστα και της αναμενόμενης αυξημένης κίνησης λόγω της Ολυμπιάδας, εκτιμά η Ένωση Ιπταμένων Συνοδών Φροντιστών (ΕΙΣΦ), η οποία ασκεί κριτική στην απελθούσα διοίκηση του Ομίλου της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

    Η ΕΙΣΦ καταγγέλλει ότι, ενάμιση μήνα μετά τη λήξη του απεργιακού τους αγώνα, περίπου 140 Ιπτάμενοι Συνοδοί - Φροντιστές δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί στο πτητικό πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αερογραμμών.

    Κατηγορεί, τέλος, και την παρούσα διοίκηση ότι από τη μια πλευρά συνεχίζει τις διώξεις κατά των συνδικαλιστών, που δρομολογήθηκαν στη διάρκεια του απεργιακού τους αγώνα, και από την άλλη ανανεώνει τη σύμβαση των 384 εποχιακών Ιπταμένων Συνοδών-Φροντιστών, παρά το γεγονός ότι η απεργία της ΕΙΣΦ έχει λήξει.

    [15] Ο Α.ΠΙΛΑΒΙΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ

    Αθήνα, 23 Μαρτίου 2004 (20:32 UTC+2)

    Την τοποθέτηση του Αλέξη Πιλάβιου στην προεδρία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προτείνει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Η απόφαση θα πρέπει να περάσει από την έγκριση της Βουλής. Ο κ. Aλέξης Πιλάβιος, έχει διατελέσει πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Eπενδυτών.

    [16] "ΜΙΝΙ ΠΑΚΕΤΟ" ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 23 Μαρτίου 2004 (20:57 UTC+2)

    «Μίνι πακέτο» σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος, στο πλαίσιο της προσαρμογής της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), υπέβαλε στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ο πρόεδρος της Συνταγματικής Επιτροπής της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μπουρχάν Κουζού.

    Όπως γράφει η Milliyet, με τη συγκεκριμένη τροποποίηση περιορίζονται οι αρμοδιότητες του Προέδρου και οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις τίθενται υπό τον έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (αφορά πιθανότατα τον έλεγχο εκ μέρους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους των προμηθειών οπλικών συστημάτων και συναφών διαγωνισμών).

    Το Σύνταγμα του 1982 που ζητείται να τροποποιηθεί στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την αιτιολογία ότι φέρει ίχνη της 'αυταρχικής περιόδου' (αφορά την περίοδο της δικτατορίας), θα τεθεί επί τάπητος τις προσεχείς μέρες. Ο πρόεδρος της Συνταγματικής Επιτροπής της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μπουρχάν Κουζού, που υπέβαλε το πακέτο των τροποποιήσεων στη διοίκηση του AKP, που αποτελείται από 53 άρθρα, δήλωσε ότι μετά τις εκλογές θα έρθει στην επικαιρότητα το μίνι πακέτο στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τροποποιήσεις σχετικά με τις διεθνείς συμφωνίες που ζητούνται επίμονα από την Τουρκία κατά το χρονοδιάγραμμα ένταξης στην Ε.Ε. καθώς και το θέμα της κατάργησης των Δικαστηρίων Κρατικής Ασφαλείας.

    Ο κ. Κουζού τόνισε πως θα καταβάλλουν προσπάθεια έτσι ώστε μέχρι το Δεκέμβριο να ολοκληρωθεί η διαδικασία του εν λόγω πακέτου των 10-12 άρθρων.

    Οι προτάσεις περί τροποποίησης του Συντάγματος έχουν ως εξής:

    · Θα αλλάξει το χρονοδιάγραμμα των περιπτώσεων δίκης για τους βουλευτές και τους δημόσιους υπαλλήλους.

    · Θα μειωθούν τα εμπόδια όσον αφορά τις περιπτώσεις δίκης για τους δημοσίους υπαλλήλους.

    · Θα περιορισθούν οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    · Θα ανατεθεί στη Δικαστική Εξουσία η εκλογή των μελών του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων.

    · Θα καταργηθούν τα εμπόδια όσον αφορά την οργάνωση και την ελευθερία έκφρασης.

    · Θα γίνουν εργασίες έτσι ώστε να αποτελέσει διάταξη του Συντάγματος η ισότητα ανδρών-γυναικών.

    · Θα καταργηθούν από το Σύνταγμα όλες οι διατάξεις που αναφέρονται στη θανατική ποινή.

    · Με τη διατύπωση ²στην περίπτωση που υπάρχει σύγκρουση με το Σύνταγμα, ως βάση θα εκλαμβάνεται η διεθνής συμφωνία², η Τουρκία θα αποδεχθεί επισήμως το μοίρασμα κυριαρχίας με την Ε.Ε.

    · Θα γίνουν οι απαιτούμενες ρυθμίσεις έτσι ώστε οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να υπαχθούν υπό τον έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου. Θα καταργηθούν τα Δικαστήρια Κρατικής Ασφαλείας. Θα καταργηθεί ο εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου από το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Συμβούλιο.

    Θα καταργηθούν το Ανώτατο Στρατιωτικό Διοικητικό Δικαστήριο καθώς και το Ανώτατο Στρατιωτικό Δικαστήριο. Τα καθήκοντα των εν λόγω Δικαστηρίων θα ασκούν Διευθύνσεις στις οποίες θα αναλάβουν καθήκοντα στρατιωτικοί δικαστές στα πλαίσια του Συμβουλίου Επικρατείας και του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

    [17] ΣΕ ΔΥΟ ΦΑΣΕΙΣ ΟΙ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Μπούργκενστοκ, 23 Μαρτίου 2004 (20:54 UTC+2)

    Ενώ το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί κατά τις διευρυμένες συνομιλίες για το Κυπριακό, στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας, δεν έχει μέχρι στιγμής γίνει γνωστό, μέλη των αντιπροσωπειών των τεσσάρων συμμετεχόντων μερών καθώς και των ΗΕ άρχισαν να φθάσουν στο ελβετικό θέρετρο, όπου αύριο θα ανοίξει η αυλαία της δεύτερης φάσης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, που άρχισαν το Φεβρουάριο στη Λευκωσία.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, επικεφαλής της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες, που βρίσκεται στο Μπούργκενστοκ, θα συναντηθεί αργότερα με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που τον συνοδεύουν για ανταλλαγή απόψεων και επισκόπηση της κατάστασης.

    Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Οι αντιπροσωπείες των τεσσάρων πλευρών και των ΗΕ βρίσκονται απομονωμένες στο ξενοδοχείο Palace Park Hotel.

    Την πορεία των συνομιλιών θα παρακολουθούν από κοντά και οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της ΕΕ. Η τελευταία, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, δεν θα εκπροσωπηθεί από τον Λέοπολντ Μάουρερ αλλά από ένα μέλος της ομάδας του.

    Στο ελβετικό θέρετρο βρίσκεται και ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, με την ομάδα του.

    Σε πρώτο στάδιο την Ελλάδα και την Τουρκία θα εκπροσωπήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης και Αμπντουλάχ Γκιουλ, ενώ στις 28 του μήνα αναμένεται η άφιξη στο Μπούργκενστοκ των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας Κώστα Καραμανλή και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι συνομιλίες θα αρχίσουν αύριο σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας θα διακοπούν στις 25 και 26 Μαρτίου, ώστε ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος και οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας να μεταβούν στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης

    Ο κ. Ανάν, ο οποίος αναμένεται να αφιχθεί στις 27 του μήνα, θα δώσει συνέντευξη τύπου μετά την άφιξη και πριν την αναχώρησή του για την Τυνησία, που τοποθετείται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, από τα ΗΕ στις 29 του μήνα.

    Για σκοπούς κάλυψης της δεύτερης φάσης των συνομιλιών, βρίσκονται στην Ελβετία γύρω στους 60 δημοσιογράφους από ελληνοκυπριακά, τουρκοκυπριακά, ελληνικά και τουρκικά ΜΜΕ ενώ αναμένονται άλλοι 50 δημοσιογράφοι, οι οποίοι θα αφιχθούν την Κυριακή 28 Μαρτίου μαζί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΕΠΑΦΕΣ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΜΕ ΠΡΟΝΤΙ ΚΑΙ ΣΟΛΑΝΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Βρυξέλλες, 23 Μαρτίου 2004 (20:39 UTC+2)

    Με το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μαδρίτη παραλλήλισε τη βία στο Κοσσυφοπέδιο ο πρωθυπουργός της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα τονίζοντας ότι και στα δύο τραγικά γεγονότα οι επιθέσεις ήταν προσχεδιασμένες και ότι οι συνέπειές τους είναι ολέθριες.

    Ο κ. Κοστούνιτσα, ο οποίος είχε την Τρίτη επαφές στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας επισήμανε ότι με το διάλογο θα λυθεί το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου.

    Ο πρωθυπουργός της Σερβίας εξήγησε στον κ. Πρόντι την πρότασή του για καντονοποίηση του Κοσσυφοπεδίου τονίζοντας ότι πρόκειται περί αποκέντρωσης.

    "Δεν έχει καμία σχέση με το οριστικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, αλλά με την εξασφάλιση ομαλού βίου και την αποτροπή της βίας, όπως την είδαμε να εκδηλώνεται στις 17 Μαρτίου", είπε.

    Ο κ. Πρόντι καταδίκασε οξύτατα τη βία στο Κόσοβο και τόνισε ότι πρέπει να τερματιστεί. Επισήμανε την ανάγκη εδραίωσης της ασφάλειας όλων των κατοίκων του Κοσσυφοπεδίου και ζήτησε από τον κ. Κοστούνιτσα και την κυβέρνησή του να συνεισφέρουν στην αποκλιμάκωση της έντασης.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για το νέο κύμα βίας στην περιοχή, αλλά και την πεποίθησή του ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ειρήνη χωρίς τη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    "Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι γενεές επί γενεών θα έχουμε στρατό στην περιοχή", σημείωσε.

    Ο ύπατος εκπρόσωπος της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Ε.Ε. Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος την Τετάρτη μεταβαίνει στην Πρίστινα, δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον κ. Κοστούνιτσα ότι η σερβική μειονότητα στο Κόσοβο δεν προστατεύεται ικανοποιητικά.

    "Είναι γεγονός ότι οι μειονότητες, και ειδικά η μειονότητα των Σέρβων, δεν είναι προστατευμένες στο Κόσοβο. Αυτό είναι αλήθεια και με βάση αυτό πρέπει να ερευνήσουμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση'', υπογράμμισε ο κ. Σολάνα.

    Τόνισε ακόμη ότι θα συζητήσει το ζήτημα της προστασίας των μειονοτήτων με όλους τους ηγέτες της επαρχίας, με τους αξιωματούχους της UNMIK και με τους πολίτες.

    "Εμείς έπιθυμούμε να υπάρχει πραγματικα ένα Κόσοβο πολυεθνικό, όπου οι μειονότητες θα έχουν όλα τα δικαιώματα και μάλιστα θα πρέπει να τα αποκτήσουν αμέσως", είπε.

    Ο κ. Κοστούνιτσα δήλωσε ενθαρρυμένος από τις επαφές με τους αξιωματούχους της Ε.Ε. με τους οποίους συζήτησε επίσης την πορεία προσέγγισης της Σερβίας - Μαυροβουνίου προς την Ε.Ε.

    Ο κ. Πρόντι τόνισε ότι η Ε.Ε. επιθυμεί να ενισχύσει τη συνεργασία με τη Σερβία - Μαυροβούνιο και ανήγγειλε νέους τρόπους που θα διευκολύνου τη διαδικασία, όπως την "ευρωπαϊκή σύμπραξη" μέσω της οποίας η Ε.Ε. θα βοηθήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

    [19] ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ

    Λευκωσία, 23 Μαρτίου 2004 (20:26 UTC+2)

    Η επίλυση κατά τρόπο ικανοποιητικό όλων των εκκρεμούντων θεμάτων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι καίριας σημασίας τόνισε ο Πρεσβευτής της Κύπρου στις ΗΠΑ Ευριπίδης Ευρυβιάδης.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ευρυβιάδης σε δηλώσεις του εκφράζοντας τις ευχαριστίες προς τους Αμερικανούς βουλευτές, που απέστειλαν επιστολές προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ με τις οποίες εξέφραζαν ανησυχίες για ορισμένες πρόνοιες του σχεδίου Ανάν, είπε πως «εκτιμούμε βαθιά το ότι τα διακεκριμένα αυτά μέλη του Κογκρέσου εξέφρασαν την ανησυχία τους αναφορικά με τέτοια κρίσιμα θέματα, τα οποία βρίσκονται τώρα υπό συζήτηση''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] Η ΣΤΑΣΗ "ΣΙΩΠΗΣ" ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΕΖΕΡ ΤΡΑΒΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αγκυρα, 23 Μαρτίου 2004 (19:11 UTC+2)

    Την προσοχή του τουρκικού Τύπου έχει τραβήξει η «σιωπή» του προέδρου της χώρας, Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, ο οποίος τον τελευταίο καιρό «δεν λέει ούτε λέξη για τα πιο σημαντικά θέματα που ενδιαφέρουν την κοινή γνώμη», όπως επισημαίνουν τα σχετικά δημοσιεύματα.

    Με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ούτε φωνή ούτε ακρόαση από το Προεδρικό Μέγαρο», η Vatan σημειώνει ότι «ο πρόεδρος Σεζέρ κατά την τελευταία περίοδο τηρεί άκρα σιωπή σε όλα τα επίκαιρα θέματα που σημειώνονται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό» και προσθέτει: «Ο Σεζέρ, ο οποίος πάντα θέτει τη βαρύτητά του στα σημαντικά θέματα, φαίνεται ότι τελευταία δεν παρουσιάζει καμία ανάμιξη ακόμη και στο Κυπριακό, το οποίο χαρακτηρίζει ²άκρως ευαίσθητο θέμα². Ο πρόεδρος Σεζέρ, ο οποίος πραγματοποίησε πολλές φορές συναντήσεις κορυφής για το Κυπριακό, αντίθετα με τις προσδοκίες θεώρησε ότι δεν υπάρχει ανάγκη συνάντησης κορυφής πριν από την κρίσιμη τετραμερή, που αρχίζει σήμερα στη Γενεύη».

    Σύμφωνα με τη Vatan, ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν συμμετείχε, επίσης, σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων και τον υπουργό Εξωτερικών, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

    Εκτός από το Κυπριακό, ο τούρκος πρόεδρος φαίνεται να τηρεί «σιωπή» και σε μια σειρά από άλλα θέματα, σύμφωνα με τη Vatan, η οποία σημειώνει: «Αν και το Σύνταγμα του έχει δώσει την αρμοδιότητα να παρακολουθεί τη λειτουργία και την εναρμονισμένη συνεργασία των κρατικών οργάνων, προς το παρόν προτιμάει να παραμένει ουδέτερος απέναντι στις συγκρούσεις μεταξύ των κρατικών οργάνων».

    [21] "ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΔΑΔΕΣ 1936 -2004"

    Αθήνα, 23 Μαρτίου 2004 (20:57 UTC+2)

    Στο πλαίσιο της υποστήριξης που παρέχει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, θα διοργανωθεί στο Πολεμικό Μουσείο από τις 29 Μαρτίου έως και τις 5 Απριλίου, έκθεση με θέμα : «Ολυμπιακές Δάδες 1936 2004».

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιήσει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, τη Δευτέρα 29 Μαρτίου, ώρα 13:00. Στην τελετή έχει κληθεί και θα παραστεί η Πρόεδρος του «ΑΘΗΝΑ 2004», κ. Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη ενώ έχουν προσκληθεί να παραστούν και τα μέλη του Συλλόγου Ολυμπιονικών.

    Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό όλες τις ημέρες που θα διαρκέσει, από τις 9:00 14:00.

    [22] ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ

    Αθήνα, 23 Μαρτίου 2004 (20:42 UTC+2)

    Το γήπεδο Καραϊσκάκη θα επισκεφθεί την Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι ο υφυπουργός πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός για να δει την πορεία των εκτελουμένων έργων, την ευθύνη παρακολούθησης των οποίων έχει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

    Ως γνωστόν, στο γήπεδο Καραϊσκάκη, κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα διεξαχθούν αγώνες ποδοσφαίρου.

    [23] ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΕΪΖΜΠΟΛ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 23 Μαρτίου 2004 (20:31 UTC+2)

    Στο Ολυμπιακό Συγκρότημα του Ελληνικού κτυπά από την Τετάρτη 24 έως την Κυριακή 28 Μαρτίου η καρδιά του ελληνικού Μπέιζμπολ. Το υπερσύγχρονο και νεότευκτο Ολυμπιακό Κέντρο Μπέιζμπολ θα φιλοξενήσει το πρώτο Διεθνές Τουρνουά του αθλήματος που διεξάγεται επί ελληνικού εδάφους, με τη συμμετοχή των εθνικών ομάδων της Ελλάδας, της Ρωσίας, της Σουηδίας και της Τσεχίας.

    Η Αθλητική Διοργάνωση Μπέιζμπολ της «Αθήνα 2004» αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τεστ για την Ολυμπιακή προετοιμασία της Εθνικής ομάδας και όπως υπογράμμισε ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Δημήτρης Γκούσιος, «θα μας δώσει την ευκαιρία να αποκτήσουμε αγωνιστικές παραστάσεις υψηλού συναγωνισμού απέναντι σε ομάδες που μπορεί να μην εξασφάλισαν την πρόκρισή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έπαψαν να αποτελούν υπολογίσιμες δυνάμεις του αθλήματος. Αυτά τα ματς, εξάλλου θα μας βοηθήσουν να ξεχωρίσουμε και ποιοι από τους γηγενείς αθλητές θα επιλεγούν για να πλαισιώσουν τους Ελληνες ομογενείς και να συμπληρώσουμε την τελική 24άδα με την οποία θα παραταχθούμε στην Αθήνα».

    Το αγωνιστικό πρόγραμμα της πρεμιέρας του τετραεθνούς τουρνουά περιλαμβάνει τους αγώνες:

    11.00: Τσεχία Σουηδία

    18.30: Ελλάδα Ρωσία

    Οι συνθέσεις των ομάδων (οι αριθμοί πριν από τα ονόματα των παικτών αναφέρονται στον αριθμό της φανέλας τους):

    ΕΛΛΑΔΑ

    1. Παναγιώτης ΡΑΠΤΗΣ 35χρ.

    2. Γιώργος ΛΕΜΠΕΣΗΣ 20χρ.,

    3. Χρήστος ΤΕΣΤΕΜΠΑΣΗΣ 31χρ.,

    6. Παναγιώτης ΧΕΛΑΚΗΣ 21χρ.

    9. Γιάννης ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ 33χρ.

    14. Στέφανος ΠΑΛΟΣ 23χρ.

    15. Βαγγέλης ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ 22χρ.

    16. Κόρι ΧΑΡΙΣ, 25χρ.

    17. Άγγελος ΚΟΥΜΠΟΝΗΣ, 26χρ.

    18. Πίτερ ΜΑΪΣΤΡΑΛΗΣ, 25χρ.

    19. Κυριάκος ΚΟΥΡΤΖΟΓΛΟΥ, 32χρ.

    20. Δημήτρης ΔΟΥΡΟΣ, 24χρ.

    21. Μπιλ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ, 21χρ.

    23. Τεντ ΝΤΕΜΕΤΡΑΛ, 25χρ.

    24. Πίτερ ΝΤΑΛΑΣ, 30χρ.

    26. Χριστόφορος ΡΟΜΠΙΝΣΟΝ, 32χρ.

    27. Άντριου ΜΠΡΑΚ, 27χρ.

    28. Κωνσταντίνος ΠΑΝΑΓΟΤΑΚΟΣ, 24χρ.

    29. Γιάννης ΠΕΝΝΑΣ, 22χρ.

    30. Λόρενς ΧΕΪΣΛΕΡ, 35χρ.

    31. Γρηγόρης ΣΠΑΝΟΣ, 24χρ.

    33. Κέβιν ΤΣΕΠΕΝΚΟ, 25χρ.

    34. Κρις ΓΙΑΝΓΚΜΠΕΡΓΚ, 26χρ.

    35. Κρίστοφερ ΒΑΝ ΡΟΣΟΥΜ, 30χρ.

    ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: Rob DERKSEN, Δημήτρης Γκούσιος, Mike RISKAS

    ΤΣΕΧΙΑ

    Leos KUBAT, 24χρ.

    5. Martin CUTA, 25χρ.

    10. Radek PROCHAZKA, 26χρ.

    11. Jakub VOJAK, 19χρ.

    12. Jan TOMAN, 20χρ.

    13. Michal KOCI, 25χρ.

    15. Jan DRABEK, 22χρ.

    17. Pavel PROCHAZKA, 22χρ.

    18. Marek BLAJER, 20χρ.

    19. Marian GAJDOS, 26χρ.

    20. Petr BAROCH, 22χρ.

    21. Jan CERNECKY, 19χρ.

    22. Jakub MALIK, 20χρ.

    23. Ondrej PETRIK, 22χρ.

    24. Lukas CAHA, 22χρ.

    25. Martin STRITECKY, 24χρ.

    28. Jakub VESELKA, 22χρ.

    29. Karel HRUSOVSKY, 23χρ.

    30. Richard PROKOP, 31χρ.

    31. Jan REHACEK, 18χρ.

    32. Jan HOMOLKA, 24χρ.

    37. David STASTNY, 22χρ.

    39. Vojtech HOLICKY, 18χρ.

    46. Petr MINARIK, 20χρ.

    ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: Rick JACQUES, Marek KACIREK, Jaroslav KREJCIR, Ales NAVRATIL

    ΡΩΣΙΑ

    Alexandre TOPOROV, 24χρ.

    Artemiy ARTAMONOV, 23χρ.

    Dmitry LUKIN, 31χρ.

    Ivan KORNEV, 17χρ.

    Alexandre SISSIOUK, 21χρ.

    10. Viatcheslav VASSILIEV, 19χρ.

    11. Sergey SOLOVIEV, 23χρ.

    14. Rinat MAKHMOUTOV, 38χρ.

    16. Sergey KARMUSHOV, 19χρ.

    17. Ruslan NABIEV, 27χρ.

    18. Valentine ALEXANDROV, 23χρ.

    19. Anton SHIROKIY, 26χρ.

    20. Oleg KORNEEV, 22χρ.

    25. Maxim MONAKHOV, 19χρ.

    26. Alexandre BOGATYREV, 29χρ.

    27. Valeriy PLATONOV, 23χρ.

    34. Andrey BOLOTIN, 23χρ.

    47. Αndrey KRIPOCHIN, 22χρ.

    ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: Leonid KEORNEEV, Robert LEVKOVSKIY, Pavel MAZANOV, Evgeny PARKHOMENKO

    ΣΟΥΗΔΙΑ

    19. Eric MERCADO, 19χρ.

    27. Elias SOLVELING, 21χρ.

    29. Magnus HOGLUND, 42χρ.

    32. Vincent PERSSON, 25χρ.

    33. Magnus JOHNSON, 30χρ.

    35. Rickard LJUNG, 28χρ.

    42. Petter DIURLIN, 25χρ.

    43. David LEANDER, 29χρ.

    45. Rickard REIMER, 33χρ.

    46. Per LINDGREN, 33χρ.

    47. Ronny FRID, 24χρ.

    48. Magnus PILEGARD, 26χρ.

    49. Mats JONES, 24χρ.

    50. Kent STERNER, 34χρ.

    51. Peter ELFVING, 26χρ.

    52. Tony DERMENDZIEV, 31χρ.

    53. Hakan BORJES, 32χρ.

    61. Olle OIJEN, 28χρ.

    62. Johan TISSEL, 29χρ.

    73. Karl KNUTSSON, 38χρ.

    ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: Peter SHOON, Tony KLABERG, James SASKO, Douglas SKILES

    [24] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΣΤΙΣ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΟ ΦΙΛΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαρτίου 2004 (20:05 UTC+2)

    Με τον φιλικό αγώνα μεταξύ των ολυμπιακών ομάδων ανδρών Ελλάδας-Αυστραλίας, την Τρίτη, 30 Μαρτίου 2004 στις 15:30, θα εγκαινιαστεί το Πανθεσσαλικό Στάδιο, στη Ν. Ιωνία του Βόλου. Την ευθύνη της διοργάνωσης έχει η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ), η οποία σε συνεργασία με την Αθήνα 2004 θα παρέχει οργανωτικές υπηρεσίες για τη διεξαγωγή του αγώνα, που θα αφορούν, κυρίως, στη λειτουργία του Σταδίου και στην υποστήριξη του αγώνα.

    Σκοπός της συνεργασίας αυτής είναι η δοκιμή των εγκαταστάσεων, των τεχνολογικών υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού τους σε πραγματικές συνθήκες Αγώνων. Πιο συγκεκριμένα, η ΕΠΟ έχει την απόλυτη ευθύνη των υπηρεσιών Marketing (χορηγιών, εισιτηρίων και εμπορίας προϊόντων), των δημοσίων σχέσεων, της έκδοσης του προγράμματος αγώνα, της φιλοξενίας των ομάδων, διαιτητών, επισήμων ΕΠΟ και UEFA και των μετακινήσεών τους. Σε συνεργασία με την ΑΘΗΝΑ 2004 θα λειτουργήσει το δίκτυο στατιστικών και αποτελεσμάτων, θα παρασχεθεί ο αθλητικός εξοπλισμός στις ομάδες και θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες Τύπου και η επικοινωνία.

    Με ευθύνη της ΕΠΟ, οι αθλητές της Αυστραλίας θα καταλύσουν στο ξενοδοχείο "Παρκ" και της Ελλάδας στο ξενοδοχείο "Ξενία".

    [25] ΑΠΟ 16-18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Η Α' ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΙΒΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαρτίου 2004 (19:13 UTC+2)

    Από τις 16-18 Απριλίου θα διεξαχθεί η Α΄ φάση του διασυλλογικού πρωταθλήματος στίβου ανδρών γυναικών, ενώ για το 2004 δεν θα γίνει η Β΄ φάση της διοργάνωσης.

    Οι αγώνες της Α΄ φάσης για το 2004 θα διεξαχθούν σε οκτώ ομίλους, ως εξής:

    1ος όμιλος (ΤΕ Αθήνας στον Αγιο Κοσμά) 16-17/4

    2ος όμιλος (ΕΑΣ Πειραιά στον Αγιο Κοσμά) 17-18/4)

    3ος όμιλος ΕΑΣ Κρήτης, Δωδεκανήσου, Χίου/Σάμου, Κυκλάδων, Λέσβου, Περιφ. Πελοποννήσου, Αν. Πελοποννήσου στον Αγιο Κοσμά με οργανώτρια την ΕΑΣ Πειραιά) 17-18/4

    4ος όμιλος (ΕΑΣ Αν. και Δυτ. Αττικής, , Αν. Στερεάς, Βοιωτίας/Εύβοιας στη Θήβα με οργανώτρια την ΕΑΣ Βοιωτίας/Εύβοιας) 17-18/4

    5ος όμιλος (ΕΑΣ-ΤΕ Κέρκυρας, Ηπείρου, Δυτ. Στερεάς, Βόρ. Πελοποννήσου στο Αγρίνιο ή τον Πύργο με οργανώτρια την ΕΑΣ Δυτ. Στερεάς ή Βόρ. Πελοποννήσου) 17-18/4

    6ος όμιλος (ΕΑΣ Θράκης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Πέλλας/Κιλκίς στην Κομοτηνή με οργανώτρια την ΕΑΣ Θράκης) 17-18/4

    7ος όμιλος (ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, Δυτ. Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη με οργανώτρια την ΕΑΣ Θεσσαλονίκης) 17-18/4

    8ος όμιλος (ΕΑΣ Αν. Θεσσαλίας, Δυτ. Θεσσαλίας, Πιερίας/Ημαθίας στη Λάρισα με οργανώτρια την ΕΑΣ Αν. Θεσσαλίας) 17-18/4.

    [26] "ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΝΟΙΩΣΟΥΝ ΠΟΤΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ" ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ

    Τελ Αβιβ, 23 Μαρτίου 2004 (20:49 UTC+2)

    Ο νέος ηγέτης της Χαμάς για τη Λωρίδα της Γάζας, Αμπνέλ Αζίζ αλ-Ραντίσι τόνισε, στην πρώτη του δήλωση από τη νέα θέση του, ότι ''οι Ισραηλινοί δε θα νοιώσουν ποτέ ασφαλείς'', μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Ο αλ-Ραντίσι πρόσθεσε ότι η οργάνωσή του θα χτυπήσει τους Ισραηλινούς οπουδήποτε και αν βρίσκονται για να εκδικηθεί την άνανδρη δολοφονία του σείχη Ρασίν.

    "Θα τους πολεμήσουμε παντού, θα τους χτυπήσουμε όπου κι αν βρίσκονται. Θα τους δώσουμε ένα καλό μάθημα αντιμετωπίζοντάς τους'', δήλωσε ο αλ-Ραντίσι σε χιλιάδες οπαδούς του που συγκεντρώθηκαν στο στάδιο της πόλης.

    [27] Ο ΑΜΠΝΤΕΛ ΑΛ ΡΑΝΤΙΣΙ ΝΕΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ

    Τελ Αβιβ, 23 Μαρτίου 2004 (20:44 UTC+2)

    Ο αξιωματούχος της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, Αμπντέλ Αζίζ αλ-Ραντίσι επελέγη ως ο νέος ηγέτης του κινήματος για τη Λωρίδα της Γάζας, αναλαμβάνοντας ορισμένα από τα καθήκοντα του δολοφονημένου από τους Ισραηλινούς, πνευματικού ηγέτη της οργάνωσης σείχη Γιασίν, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Πηγές της Χαμάς ανέφεραν ότι ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης, Χάλεντ Μεσάαλ διορίστηκε γενικός ηγέτης της Χαμάς.

    [28] Η ΧΑΜΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΚΔΙΚΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΓΙΑΣΙΝ

    Τρίπολη, 23 Μαρτίου 2004 (18:59 UTC+2)

    Η απάντηση της Χαμάς για τη δολοφονία από τον ισραηλινό στρατό του πνευματικού της ηγέτη, σείχη Γιασίν, ''θα φθάσει στους σιωνιστές μέσα και έξω από το Ισραήλ'', δήλωσε ο Μοχάμαντ Ναζάλ, μέλος του πολιτικού γραφείου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

    "Η απάντηση θα είναι γρήγορη. Θα είναι ένας σεισμός που θα πλήξει τους σιωνιστές μέσα και έξω από το Ισραήλ'', τόνισε ο Ναζάλ ενώπιον 15.000 διαδηλωτών στην Τρίπολη, στο βόρειο Λίβανο, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Εξόριστο μέλος της ηγεσίας της Χαμάς, ο Ναζάλ έκανε έκκληση ''προς όλες τις δυνάμεις της αντίστασης να ενωθούν και να συντονίσουν τις ενέργειές τους''.

    [29] ΣΤΟΥΣ 190 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

    Μαδρίτη, 23 Μαρτίου 2004 (18:42 UTC+2)

    Οι ισπανικές αρχές μείωσαν από 202 σε 190 τον επίσημο αριθμό των νεκρών από τις βομβιστικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου στην Μαδρίτη, για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι είναι έργο της Αλ Κάϊντα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Αξιωματούχος της αστυνομίας ανέφερε ότι η σύγχυση δημιουργήθηκε επειδή 13 σάκοι με ανθρώπινα μέλη μεταφέρθηκαν στην ιατροδικαστική υπηρεσία από τις περιοχές που έγιναν οι επιθέσεις και αξιωματούχοι θεώρησαν ότι πρόκειται για νέα θύματα ενώ στην πραγματικότητα ανήκαν σε θύματα που είχαν ήδη βρεθεί.

    [30] ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

    Τελ Αβιβ, 23 Μαρτίου 2004 (18:38 UTC+2)

    Μια σειρά από εκρήξεις ακούστηκε σήμερα το απόγευμα έξω από την πόλη της Γάζας και μετά ακολούθησε ανταλλαγή πυρών, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες, μεταδίδει το Ρόυτερς.

    Μέχρι στιγμής δεν δόθηκε καμία εξήγηση για τις εκρήξεις.

    [31] ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΙΣ ΝΟΤΕΣ ΤΟΥ ΜΙΚΗ

    Αθήνα, 23 Μαρτίου 2004 (18:42 UTC+2)

    Η Ελλάδα του χθες και του σήμερα, γεμάτη από την ψυχή και τις μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη, οι οποίες συνθέτουν πολιτικά γεγονότα, ραγδαίες εξελίξεις, που άλλαξαν τον κόσμο και σημάδεψαν τη χώρα μας, μεταφέρεται μέσα στον Ιούνιο στη σκηνή του θεάτρου «Πάρκ».

    Πρόκειται για μια μεγάλη μουσική παράσταση που με υπερηφάνεια θα παρουσιάσει στους ελληνικό αλλά και το ξένο θεατρόφιλο κοινό ο θεατρικός παραγωγός Βαγγέλης Λειβαδάς.

    Ο εθνικός μας συνθέτης, ένας ανήσυχος άνθρωπος, αφουγκράστηκε προσεκτικά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα και ζώντας ανάμεσα στους ανθρώπους την αγωνία, το σαρκασμό, τον έρωτα, το γέλιο, τους αγώνες, το γελοίο γέννησε μουσική, μιλώντας με έγνοια για αυτήν την ανθρώπινη πορεία, για αυτή τη χώρα που τόσο αγάπησε.

    Αυτή η αγάπη είναι το έναυσμα για τη δημιουργία αυτή της παράστασης. Ενα ολοκληρωμένο έργο με ζωντανούς ανθρώπους, που γράφει η Κάκια Ιγερινού.

    Η επιτυχημένη συγγραφέας και σεναριογράφος, μιλώντας στην εφημερίδα «Απόφαση», για το θεατρικό έργο που ακόμα δεν έχει ολοκληρώσει, είπε μεταξύ άλλων:

    «Είναι ένα οδοιπορικό στην Ελλάδα από το '50 μέχρι σήμερα.

    Βασίζεται στη μουσική και τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά έτσι όπως γεννήθηκε μέσα σε αυτά τα χρόνια. Μοιραία, λοιπόν, μέσα από την παράσταση θα περάσουν τα σημαντικότερα κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα που διαμόρφωσαν τη μουσική του»

    -Πρόκειται για ένα έργο με αρχή, μέση και τέλος;

    «Δεν θα είναι αφαιρετικό. Θα έχει πρόσωπα, χαρακτήρες.

    Ενα έργο με στιγμιότυπα που θα διαδραματίζονται σε μία γειτονιά. Στο κέντρο της υπάρχει μία ταβέρνα, πλάι ένα νεοκλασικό σπίτι και από την άλλη μία μεσοπολεμική μονοκατοικία. Πίσω από την ταβέρνα δεσπόζει μία πολυκατοικία του '60.

    H παράσταση ξεκινάει από το σήμερα και φθάνει στο τότε.

    Η ιστορία θα ζωντανέψει μέσα από τα μάτια του ταβερνιάρη».

    -Ποιον πρωταγωνιστή είχατε στο μυαλό σας ενώ γράφατε το κείμενο;

    «Ο Θανάσης Βέγγος θα ήταν το ιδανικό πρόσωπο. Οταν του είπα με ευχαρίστησε, αλλά αρνήθηκε να μπει στην ταλαιπωρία μιας καλοκαιρινής θεατρικής παράστασης».

    -Μετά την άρνηση του Θανάση Βέγγου ποιον σκέφτεστε;

    «Μπορεί το πρόσωπο που έζησε όλα αυτά τα χρόνια να είναι και γυναίκα. Δεν έχω καταλήξει ακόμα».

    -Θα ενσαρκώσει κάποιος ηθοποιός τον Μίκη Θεοδωράκη στην παράσταση;

    «Δεν θα εμφανίζεται πουθενά η ιστορία Μίκης Θεοδωράκης, αλλά αυτό που ήταν για τον κόσμο ο Μίκης, η μουσική και τα τραγούδια του. Θα υπάρχει στο λόγο των ανθρώπων αλλά δεν θα υπάρχει μέσα στην παράσταση».

    Πολύ στενή συνεργασία έχει η Κάκια Ιγερινού με τον εκλεκτό σκηνοθέτη Κοραή Δαμάτη ο οποίος ανέλαβε να ανεβάσει αυτή την παράσταση, που μέσα από τη δική του ματιά έχει αρχίσει ήδη να διαμορφώνεται:

    «Εκείνο που προσπαθώ με την Κάκια είναι να ζωντανέψει μία περίοδος της Ελλάδας πάρα πολύ σημαντική. Νομίζω ότι θα μας δώσει χαρά, νοσταλγία και πολλή ζεστασιά, συναισθήματα που λείπουν από το σήμερα.

    Η παράσταση θα είναι πολύ ανθρώπινη, όπως πολύ ανθρώπινη είναι και η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Θυμίζει μία Ελλάδα που πολέμησε πολύ τις δεκαετίες '50, '60 και '70 και βγήκε πιστεύω νικήτρια σε πάρα πολλούς αγώνες.

    Με ενδιαφέρει πολύ η χώρα μου μέσω της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη».

    [32] ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαρτίου 2004 (14:48 UTC+2)

    Η πόλη της Θεσσαλονίκης με τους λαμπρούς Βυζαντινούς Ναούς της και την βαθιά πίστη των πολιτών της εμπνέει την Βυζαντινή Εκκλησιαστική Παράδοση. Παράλληλα με τις Ιερές Ακολουθίες της Εκκλησίας, στους Ιερούς Ναούς βυζαντινές χορωδίες της πόλης δημιουργούν στους πιστούς κατανυκτική ατμόσφαιρα.

    Ξεχωριστή θέση στις εκδηλώσεις κατέχει η παρουσία του Συγκροτήματος Παραδοσιακής Μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο παρουσιάζει το μουσικό-αφηγηματικό δρώμενο «Από το Πάθος στην Ανάσταση» και απεικονίζει με την δύναμη της ενόργανης μουσικής και του λόγου σκηνές από το πάθος της Ανάστασης.

    Οι εκδηλώσεις αυτές της Εβδομάδας Λατρευτικής Μουσικής που επί 17 συνεχόμενα χρόνια διοργανώνει η διεύθυνση Μουσικών Δραστηριοτήτων και της αντιδημαρχίας Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης με τη συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, θα πραγματοποιηθούν μία εβδομάδα πριν την Μεγάλη Εβδομάδα από 28 Μαρτίου έως 2 Απριλίου σε Ιερούς Ναούς της πόλης, στο Βασιλικό Θέατρο και στην Αίθουσα Τελετών του Α Π.Θ.

    Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Κυριακή 28 Μαρτίου 2004, ώρα 8 μ.μ. ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ - Τούμπα - Χορωδία Συλλόγου Βυζαντινής Μουσικής «Θεοδρόμοι» - Νεανική Βυζαντινή Χορωδία Ι.Ν. Παναγίας Δεξιάς Δευτέρα 29 Μαρτίου 2004, ώρα 8 μ.μ. α) ΙΕΡΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ - Χορωδία Α.Ε.Σ. «Μαϊστορες της Μακεδονίας» β) ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, ΩΡΑ: 9 μ.μ -Χορωδία Πανεπιστημίου Μακεδονίας -Ρουμάνικη Βυζαντινή Χορωδία Ιασίου Συνδιοργάνωση Δήμος Θεσσαλονίκης-Βυζαντινή Λειτουργική Σκηνή Τρίτη 30 Μαρτίου 2004, ώρα 9 μ.μ. ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΛΕΤΩΝ Α.Π.Θ. - Συγκρότημα Παραδοσιακής Μουσικής Δήμου Θεσσαλονίκης (Βυζαντινοί ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδος) Τετάρτη 31 Μαρτίου 2004, ώρα 8 μ.μ. ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ - Νέος Σιδηρ. Σταθμός - Βυζαντινή Χορωδία «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης» - Βυζαντινός Χορός Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. «Οι Τρεις Ιεράρχαι» Πέμπτη 1 Απριλίου 2004, ώρα 8 μ.μ. ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ - ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ - Φλέμιγκ - Χορωδία Ακαδημαϊκού Μουσικού Συνδέσμου Θεσσαλονικέων - Σύλλογος Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης «Αγ. Ιωάννης ο Δαμασκηνός» Παρασκευή 2 Απριλίου 2004, ώρα 8 μ.μ. ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ - Κάστρα - Χορωδία Συλλόγου Αποφοίτων Ε.Σ. Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύτριας - Βυζαντινή Χορωδία «Μελωδοί Θεσσαλονίκης» .

    [33] ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΑ ΣΕΠΤΑ - ΥΜΝΟΙ ΚΑΙ ΘΡΗΝΟΙ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔAΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαρτίου 2004 (14:05 UTC+2)

    Μια ατμοσφαιρική βραδιά στο πνεύμα των ημερών του Θείου Πάθους θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό στις 28 Μαρτίου, ώρα 21.00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Βασικοί συντελεστές της συναυλίας που φέρει το τίτλο «Τα πάθη τα σεπτά-Ύμνοι και θρήνοι της Μεγάλης Εβδομάδας» είναι η χορωδία Mαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης υπό τη διεύθυνση του διαπρεπούς μουσικολόγου καθηγητή Γρηγορίου Στάθη, ο κορυφαίος έλληνας τραγουδιστής Χρόνης Αηδονίδης, η πολύ αγαπητή στο ελληνικό κοινό Λιβανέζα Ghada Sbeir (Γάδα Σμπέιρ), και το μουσικό σχήμα «Εν Χορδαίς».

    Στην ξεχωριστή αυτή συναυλία τα ηχοχρώματα της καθ' ημάς Ανατολής, η ορθόδοξη μελουργία και η δημώδης θρηνωδία παραδίδονται στη μυσταγωγία της Μεγάλης Εβδομάδας.

    Στο πρώτο μέρος του προγράμματος η Γάδα Σμπέιρ και το μουσικό σχήμα «Εν Χορδαίς» ερμηνεύουν ύμνους και θρήνους από την μουσική παράδοση των Αράβων Χριστιανών του Λιβάνου και της Συρίας. Επίσης, ο Χρόνης Αηδονίδης θα ψάλλει το θρηνώδες Εξέδυσάν με τα ιμάτιά μου, την παραλογή του Αϊ-Γιώργη, αγίου που τιμάται από Χριστιανούς και μουσουλμάνους σ' όλη την Μέση Ανατολή, καθώς και το μοιρολόι της Παναγίας που τραγουδιέται έως σήμερα τη Μεγάλη Παρασκευή σε όλη την Ελλάδα.  Στο δεύτερο μέρος οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης υπό τη διεύθυνση του καθ. Γρηγορίου Στάθη παρουσιάζουν μία επιλογή από τους ωραιότερους ύμνους της βυζαντινής και μεταβυζαντινής μελοποιϊας, έργα των κορυφαίων μελουργών της περιόδου.

    [34] 6 ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

    Αθήνα, 23 Μαρτίου 2004 (13:16 UTC+2)

    Με έξι συναυλίες γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών θα υποδεχτούν την Ολυμπιακή Φλόγα ισάριθμες πόλεις της Πελοποννήσου από την Ολυμπία ως την Αθήνα. Το μεγάλο ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ξεκινά το μεσημέρι της Πέμπτης, 25ης Μαρτίου, από την Αρχαία Ολυμπία, με πρώτο Λαμπαδηδρόμο τον ακοντιστή Κώστα Γκατσιούδη και με βασικό σύνθημα «η Φλόγα μας ενώνει τον κόσμο».

    Από την Αρχαία Ολυμπία ως το Παναθηναϊκό Στάδιο, στο πρώτο σκέλος της ελληνικής διαδρομής της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, η Φλόγα θα διασχίσει τους νομούς της Κεντρικής και Νότιας Πελοποννήσου (Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία, Αργολίδα) και τα νησιά του Αργοσαρωνικού (Σπέτσες, Ύδρα, Πόρος, Σαλαμίνα και Αίγινα) και θα διανυκτερεύσει στις πόλεις Ανδρίτσαινα, Πύλο, Καλαμάτα, Γύθειο, Τρίπολη, Αρχαία Επίδαυρο, πριν φθάσει στην Αθήνα και το Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου θα φιλοξενηθεί ως τις αρχές Ιουνίου, οπότε θα ξεκινήσει τη μεγάλη και για πρώτη φορά στα χρονικά των Ολυμπιακών Αγώνων πραγματικά παγκόσμια της διαδρομή σε 33 πόλεις του πλανήτη, σε όλες τις Ηπείρους του κόσμου. Η τρίτη φάση, θα ξεκινήσει στις 9 Ιουλίου από το Ηράκλειο της Κρήτης και αφού διατρέξει όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, θα καταλήξει στο Ολυμπιακό Στάδιο το βράδυ της 13ης Αυγούστου για να σηματοδοτήσει την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004.

    Η «ΑΘΗΝΑ 2004», στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνει από την Πέμπτη 25 Μαρτίου έως και τις 30 Μαρτίου τις εξής συναυλίες:

    -25 Μαρτίου 21:20: Συναυλία της Γλυκερίας στην Ανδρίτσαινα, μια πόλη που βρίσκεται σε απόσταση 65 χιλιομέτρων από τον Πύργο και θα είναι ο πρώτος σταθμός και τόπος διανυκτέρευσης της Ολυμπιακής Φλόγας.

    -26 Μαρτίου 20:30: Στην Πύλο, τον δεύτερο σταθμό διανυκτέρευσης της Ολυμπιακής Φλόγας θα πραγματοποιηθεί συναυλία των ΠΥΞ ΛΑΞ.

    -27 Μαρτίου 22:00: Η Καλαμάτα, είναι ο τρίτος σταθμός διανυκτέρευσης όπου οι κάτοικοι θα υποδεχθούν την Ολυμπιακή Φλόγα στην κεντρική πλατεία Βασιλέως Γεωργίου, με συναυλία των ΠΥΞ ΛΑΞ.

    -28 Μαρτίου 20:00: Συναυλία των Πυξ-Λαξ στο Γύθειο.

    -29 Μαρτίου 20:30: Συναυλία του Διονύση Τσακνή στην Τρίπολη, στην πλατεία Άρεως.

    -30 Μαρτίου 17:40: Η Ολυμπιακή Φλόγα θα φθάσει στο Ναύπλιο, όπου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης θα την υποδεχθούν με συναυλία του Γιάννη Κότσιρα.

    Λίγη ώρα αργότερα, η Ολυμπιακή Φλόγα θα διανύσει την απόσταση ως την Αρχαία Επίδαυρο, όπου και θα διανυκτερεύσει, ολοκληρώνοντας αυτό το πρώτο πέρασμά της από την Πελοπόννησο.

    Την επομένη, η Φλόγα θα ταξιδέψει με ταχύπλοο στα νησιά του Αργοσαρωνικού, για να καταλήξει το βράδυ της 31ης Μαρτίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο, Καλλιμάρμαρο με ελικόπτερο από την Αίγινα.

    [35] ΥΜΝΟΙ ΚΑΙ ΘΡΗΝΟΙ ΤΗΣ Μ. ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΣΤΟ ΜΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαρτίου 2004 (10:41 UTC+2)

    Μια ατμοσφαιρική βραδιά στο πνεύμα των ημερών του Θείου Πάθους θα χαρίσουν στο κοινό την Κυριακή 28 Μαρτίου, ώρα 21.00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης η χορωδία Mαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης υπό τη διεύθυνση του διαπρεπούς μουσικολόγου καθηγητή Γρηγορίου Στάθη, ο κορυφαίος έλληνας τραγουδιστής Χρόνης Αηδονίδης, η πολύ αγαπητή στο ελληνικό κοινό Λιβανέζα Ghada Sbeir (Γάδα Σμπέιρ), και το μουσικό σχήμα Εν Χορδαίς.

    Στην ξεχωριστή αυτή συναυλία τα ηχοχρώματα της καθ' ημάς Ανατολής, η ορθόδοξη μελουργία και η δημώδης θρηνωδία παραδίδονται στη μυσταγωγία της Μεγάλης Εβδομάδας.

    Στο α΄μέρος του προγράμματος η Γάδα Σμπέιρ και το μουσικό σχήμα Εν Χορδαίς ερμηνεύουν ύμνους και θρήνους από την μουσική παράδοση των αράβων Χριστιανών του Λιβάνου και της Συρίας. Επίσης, ο Χρόνης Αηδονίδης θα ψάλλει το θρηνώδες Εξέδυσάν με τα ιμάτιά μου, την παραλογή του Αϊ-Γιώργη, αγίου που τιμάται από Χριστιανούς και μουσουλμάνους σ' όλη την Μέση Ανατολή, καθώς και το μοιρολόι της Παναγίας που τραγουδιέται έως σήμερα τη Μεγάλη Παρασκευή σε όλη την Ελλάδα.

    Στο β' μέρος οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης υπό τη διεύθυνση του καθ. Γρηγορίου Στάθη παρουσιάζουν μία επιλογή από τους ωραιότερους ύμνους της βυζαντινής και μεταβυζαντινής μελοποιϊας, έργα των κορυφαίων μελουργών της περιόδου.

    Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται αποκλειστικά από τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης καθώς και από το εκδοτήριο του ΟΜΜΘ σητν πλατεία Αριστοτέλους.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 23 March 2004 - 19:14:46 UTC