Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-12-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΔΙΑΚΟΠΗΚΕ Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ 17Ν
  • [02] ΜΕ 8,2% ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Η Ν.Δ. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ MRB
  • [03] ΣΕΒ: ΑΝ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΘΑ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΑΜΕ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [04] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 5ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΑΕ
  • [05] Ν.Δ.: ΠΑΓΙΩΘΗΚΕ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [06] ΣΙΟΥΦΑΣ: ΕΝΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΝΕΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [07] Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
  • [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΕΒΡΟΥ ΚΑΙ ΡΟΔΟΠΗΣ
  • [09] ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
  • [10] ΕΥΟΙΩΝΟ ΜΕΛΛΟΝ ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
  • [11] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΣΤΟ
  • [12] ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ
  • [13] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ INTERREG III
  • [14] ΣΤΙΣ 2.201,20 ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕ ΤΟ ΧΑ
  • [15] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [16] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [17] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΑΝΟΙΞΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
  • [18] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΚΟΡΑΝΙΟΥ
  • [19] Ο ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΓΛΑΥΚΟ ΚΛΗΡΙΔΗ
  • [20] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΥΡΑ 4 ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΤΟΥ ΠΑΟΚ
  • [21] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΙΣ ΦΗΜΕΣ ΠΕΡΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΤΟΥ Ο ΝΙΚΟΣ ΕΞΑΡΧΟΣ
  • [22] ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ: ΣΤΙΣ 7 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΟΚ- ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
  • [23] ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΠΕΝΤΑΘΛΟ: Η ΑΘΗΝΑ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ
  • [24] ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ: ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΙ ΑΗΤΤΗΤΟΣ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
  • [25] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΛΟΜ-ΣΑΑΘ ΣΤΗ ΡΩΜΗ
  • [26] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ C-17 ΕΠΛΗΓΗ ΑΠΟ ΠΥΡΑΥΛΟ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ
  • [27] ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
  • [28] ΕΝΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΚΟΥΡΔΟΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΜΟΣΟΥΛΗ
  • [29] ΛΙΒΑΝΟΣ: ΑΠΕΤΡΑΠΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [30] ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ "ΑΣΕΜΝΟ" ΕΡΓΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ OUTLOOK- ΣΧΟΛΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
  • [31] Η ΕΚΘΕΣΗ "ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ" ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗ ΓΡΑΝΑΔΑ
  • [32] "ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣΤΑ"- ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
  • [33] ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΙΝ/ΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΕΚΘ
  • [34] ΒΡΑΔΙΑ ΛΥΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΣΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

  • [01] ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΔΙΑΚΟΠΗΚΕ Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ 17Ν

    Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2003 (12:33 UTC+2)

    Για τη Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου, διακόπηκε η δίκη της «17 Νοέμβρη», μετά την ολοκλήρωση της αγόρευσης του εισαγγελέα, Χρήστου Λάμπρου, επί της πρότασης για τις ποινές των 15 κατηγορουμένων. Την ερχόμενη εβδομάδα το λόγο θα πάρουν οι συνήγοροι, ενώ στη συνέχεια το δικαστήριο θα αποσυρθεί σε διάσκεψη προκειμένου να επιμετρήσει τις ποινές.

    Εξάλλου, ο εισαγγελέας Χρήστος Λάμπρου εκτός από αρκετές φορές ισόβια "μοίρασε" σήμερα στους κατηγορουμένους εκατοντάδες χρόνια και μεγάλα πρόστιμα για μία σειρά από εκρήξεις και ληστείες. Ωστόσο οι ποινές κατά τη συγχώνευση δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα 25 χρόνια, ενώ αντίθετα συγχώνευση δεν μπορεί να γίνει στο πρόστιμο.

    Το ύψος του προστίμου προκάλεσε μάλιστα τη διαμαρτυρία του Χριστόδουλου Ξηρού που υποστήριξε στο δικαστήριο πως δεν έχει τα χρήματα αυτά για να τα καταβάλλει.

    Επίσης, ο κ.Λάμπρου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει η ποινή του να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα στον Κώστα Τέλιο, για τον οποίο είπε πως θα πρέπει να εκτιμηθεί η στάση που είχε αμέσως μετά την παράδοση του στην αστυνομία. Ο Τέλιος είναι ο μοναδικός από τους κατηγορουμένους που παρουσιάστηκε μόνος στην ασφάλεια, ομολόγησε τη συμμετοχή του στη «17 Νοέμβρη» και από τότε δεν άλλαξε στάση.

    Ακόμη υπάρχει το ενδεχόμενο για επιείκεια στο Βασίλη Ξηρό, γιατί δεν ήταν στο σκληρό πυρήνα της οργάνωσης. Ο κ.Λάμπρου είπε πως είναι νέος, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα ζητήσει επιείκεια και για τον Βασίλη Ξηρό.

    Τέλος, όσον αφορά το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης από τον εισαγγελέα για τους αθωωθέντες, ο νόμος δίνει περιθώριο 40 ημερών να ασκηθεί έφεση από τη στιγμή που ο πρόεδρος ανακοινώσει τις ποινές στους κατηγορουμένους.

    [02] ΜΕ 8,2% ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Η Ν.Δ. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ MRB

    Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2003 (18:45 UTC+2)

    Προβάδισμα κατά 8,2% της Ν.Δ. έναντι του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά την πρόθεση ψήφου καταγράφεται στην τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας MRB, «εξαμηνιαίες τάσεις». Σημειώνεται ότι το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο μετά τις ανακοινώσεις και τα μέτρα της κυβέρνησης η διαφορά Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ είχε μειωθεί.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 38,9% έναντι 30,7% του κυβερνώντος κόμματος.

    Το ΚΚΕ συγκεντρώνει ποσοστό 5,1%, ο ΣΥΝ 3,6%, το ΔΗΚΚΙ 2,1%, το ΛΑΟΣ 2,7%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει το 17%.

    Χαμηλή εμφανίζεται η συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος που φθάνει 69,3% (μειωμένη κατά 1,5% σε σύγκριση με τον Ιούνιο ) ενώ η συσπείρωση της Ν.Δ. έχει φθάσει το 91,6% (αυξημένη κατά 1,5% σε σχέση με τον Ιούνιο).

    Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός η εταιρία δημοσιεύει δυο πίνακες. Στον έναν παρουσιάζονται αυθόρμητες απαντήσεις των ερωτώμενων, οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν στις απαντήσεις τους όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και στελέχη των κομμάτων. Στον άλλον πίνακα παρουσιάζεται οι απαντήσεις σε διλημματικό ερώτημα, δηλαδή σύγκριση μεταξύ των κ.κ. Σημίτη και Καραμανλή.

    Στις αυθόρμητες απαντήσεις ο Κώστας Καραμανλής προηγείται με 1,6% και συγκεντρώνει 30,7% έναντι 29,1% του Κώστα Σημίτη, ενώ οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί δεν συγκεντρώνουν ποσοστά ανάλογα ή σχετικά ανάλογα της εκλογικής τους δύναμης.

    Ανάμεσα στα πρόσωπα που αναφέρθηκαν σε αυθόρμητο επίπεδο ως καταλληλότεροι για πρωθυπουργοί είναι ο Γιώργος Παπανδρέου με 8,1% και η Ντόρα Μπακογιάννη με 3,7%, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος με 2,2%, ο Γιώργος Καρατζαφέρης με 1,6% και ο Δημήτρης Τσοβόλας με 1,3%. Σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων, της τάξης του 12,4% απαντά "κανένας".

    Στη διλημματική ερώτηση, δηλαδή στη σύγκριση Κ.Σημίτη και Κ. Καραμανλή ο πρωθυπουργός προηγείται κατά 0,6% και συγκεντρώνει 40,3% ενώ ο πρόεδρος της Ν.Δ. 39,7%. Κανένας από τους δύο απαντά το 18,6% των ερωτηθέντων.

    Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρίας οι δυο πολιτικοί αρχηγοί ουσιαστικά ισοβαθμούν και η διαφορά τους και στις δυο περιπτώσεις δεν είναι στατιστικά σημαντική.

    Στην παράσταση νίκης η Ν.Δ. προηγείται με μεγάλη διαφορά, αφού συγκεντρώνει 62,2%, έναντι 23,4% που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ.

    Οι μετακινήσεις από το ΠΑΣΟΚ προς τη Ν.Δ. φθάνουν το 10,2% προς το ΣΥΝ 1,8%, προς το ΚΚΕ 1,2% προς το ΔΗΚΚΙ 1,7% , προς το ΛΑΟΣ 1,1%.

    [03] ΣΕΒ: ΑΝ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΘΑ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΑΜΕ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2003 (16:07 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι η προεκλογική περίοδος, που ήδη ξεκίνησε έχει αποπροσανατολίσει τον επιχειρηματικό κόσμο, διατύπωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Οδυσσέας Κυριακόπουλος, επισημαίνοντας την ανάγκη διενέργειας πρόωρων εθνικών εκλογών.

    Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒ, «όσο λιγότερο διαρκέσει αυτή η περίοδος τόσο καλύτερα», ενώ διευκρινίζοντας τη συγκεκριμένη του δήλωση, τόνισε ότι "οι εκλογές προσδιορίζονται από την κυβέρνηση και εάν ήταν στο δικό μας χέρι θα τις προκηρύσσαμε νωρίτερα".

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο κ. Κυριακόπουλος επισήμανε ότι λόγω των εκλογών έχουν «λιμνάσει» βασικά θέματα για την ελληνική οικονομία, συμπεριλαμβανομένων των διαρθρωτικών αλλαγών, ενώ όπως σημείωσε έχει σταματήσει και η υλοποίηση μέτρων ανταγωνιστικότητας.

    Παράλληλα, τόνισε ότι συνεπεία των εκλογών, λαμβάνονται μέτρα με υψηλό κόστος (το κοινωνικό πακέτο), υπάρχει καθυστέρηση στον αναπτυξιακό νόμο, ενώ τόνισε ότι υπάρχει σημαντική αύξηση των δαπανών και δεν μπορούν να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις, λόγω του βραχυπρόθεσμου πολιτικού κόστους.

    Θέτοντας δε επί τάπητος των θέμα των υπέρογκων εσόδων από φορολογική χρήση, που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2004 και είναι ύψους 1,6 δισ. ευρώ, διατύπωσε την εκτίμηση ότι θα συνεχιστεί η πολιτική φοροαφαίμαξης των επιχειρήσεων.

    Ο κ. Κυριακόπουλος επισήμανε ότι εντός των επόμενων ημερών θα έχει συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, προκειμένου να τεθεί επί τάπητος το θέμα της σύμβασης εργασίας, που λήγει στο τέλος του 2003. Διατύπωσε την εκτίμηση ότι το κλίμα θα είναι επιβαρυντικό για τους κοινωνικούς εταίρους, με δυσκολία στην επίτευξη συμφωνίας, λόγω των υψηλών απαιτήσεων των εργαζομένων που συνεπάγεται η κυβερνητική πολιτική στο θέμα των μισθών.

    Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών και ειδικότερα στις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Άκη Τσοχατζόπουλου, ότι δεν θα γίνουν αυξήσεις δεκτές πάνω από τον πληθωρισμό, ο κ. Κυριακόπουλος δήλωσε κατηγορηματικά, ότι σε ένα καθεστώς ελεύθερης οικονομίας, καμία επιχείρηση δεν πρέπει να αισθάνεται υποχρεωμένη να δικαιολογήσει γιατί αυξάνει ή μειώνει τις τιμές της, απλά πρέπει να είναι έτοιμη να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες και να υποστεί τις συνέπειες του ανταγωνισμού και του καταναλωτή.

    [04] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 5ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΑΕ

    Θεσσαλονίκη, 10 Δεκεμβρίου 2003 (17:14 UTC+2)

    Οι στόχοι της 5ης Παγκόσμιας Συνέλευσης, που διοργανώνεται από 11 έως 14 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου από τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Μαγκριώτη και τον Πρόεδρο του ΣΑΕ Ανδρέα Άθενς, μαζί με τον Γραμματέα-Ταμία του ΣΑΕ Κώστα Γεωργανά.

    Την καθολική και αδιαμφισβήτητη υποστήριξη των αποδήμων στην προσπάθεια που καταβάλει η χώρα μας για του Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Ανδρέας Άθενς κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ενόψει των εργασιών της Ε΄ Παγκόσμιας Συνέλευσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Ήδη 400.000 μαθητές στο Σικάγο ενημερώνονται και γνωρίζουν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ το πρόγραμμα θα επεκταθεί σύντομα στη Φιλαδέλφεια, στο Τορόντο και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

    Ο κ. Άθενς αναφερόμενος στην Παγκόσμια Συνέλευση εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα είναι η πιο επιτυχημένη. «Είναι η ώρα των έργων και των αποτελεσμάτων», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Ιατρικό πρόγραμμα του ΣΑΕ σε χώρες της Μαύρης Θάλασσας και στην Αλβανία.

    Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης έθεσε ως πρωτεύοντα στόχο την επιτυχή έκβαση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και τη μέγιστη συμβολή του ομογενειακού Ελληνισμού. Ο υφυπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε σημαντικότατο τον απολογισμό δράσης των δύο προηγούμενων χρόνων, ενώ έκανε λόγο για μία νέα εποχή στην οποία έχει μπει δυναμικά η ομογένεια.

    Όπως είπε η ομογένεια μπαίνει στη νέα εποχή με τους καλύτερους όρους και προϋποθέσεις και αναφέρθηκε διεξοδικά στις διασύνδεση των ομογενειακών και ελλαδικών φορέων, μέσω των Δικτύων Ομογενών Επιστημόνων, Επιχειρηματιών, Αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Ομογενών Βουλευτών, χαρακτηρίζοντάς τους ως πυλώνες στήριξης του ΣΑΕ. Μία προσπάθεια της Ελληνικής Πολιτείας για την αναβάθμιση και την ανάδειξη του ρόλου της Ομογένειας, που αποδίδει καρπούς.

    Ταυτόχρονα ο κ. Μαγκριώτης εξήρε τα μοναδικά, όπως τα χαρακτήρισε, αποτελέσματα που επετεύχθησαν για την ομογένεια της Μαύρης Θάλασσας στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Πρόνοιας, χωρίς να αγνοείται ο επιχειρηματικός τομέας με την εντεινόμενη προσπάθεια για ανάδειξη και ενδυνάμωση μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων.

    Η προσπάθεια αυτή ενισχύεται από το διετές πρόγραμμα του ΥΠΕΞ ύψους 3,7 εκ. Ευρώ.

    «Θέλουμε να αναγεννήσουμε τις κοινότητες στη Μαύρη Θάλασσα», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Μαγκριώτης αναφέρθηκε και στη νέα πολιτική προσέγγισης που υιοθέτησε το Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να φέρει κοντά στην Ελλάδα τους ομογενείς 4ης και 5ης γενιάς που διακρίνονται σε όλα τα επίπεδα (επιστημονικό, επιχειρηματικό, κλπ) στον κόσμο.

    Παραθέτοντας ειδικότερα στοιχεία για την Ε΄ Παγκόσμια Συνέλευση του ΣΑΕ ο υφυπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για την αντιπροσωπευτικότερη Συνέλευση, καθώς συμμετέχουν για πρώτη φορά 60 νέες οργανώσεις ομογενών. Έτσι για πρώτη φορά θα λάβουν μέρος, ως τακτικοί σύνεδροι, εκπρόσωποι των ελλήνων της Κωνσταντινούπολη και της Αλβανίας, και αυτή είναι μία από τις καινοτομίες της φετινής συνέλευσης. Όπως επίσης θα λάβουν μέρος πολλές νέες αξιόλογες οργανώσεις, όπως και οι αποκλεισμένες μέχρι σήμερα λόγω του εκκλησιαστικού προβλήματος οργανώσεις της Αυστραλίας, όπως οι ιστορικές κοινότητες του Σίδνεϊ και της Αδελαίδα.

    Κατά τη διάρκεια των τριήμερων εργασιών θα γίνει ο απολογισμός του σημαντικού έργου της διετίας και ο καθορισμός των νέων στόχων για τη νέα τετραετία, αφού οι παγκόσμιες συνελεύσεις βάσει του εκτελεστικού του Συντάγματος νόμου για το ΣΑΕ, που προωθεί το ΥΠΕΞ θα γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην ανάπτυξη των περιφερειών του ΣΑΕ, όπου θα δοθεί το βάρος στα ανά διετία συνέδρια. Αυτή η ουσιαστική «αποκέντρωση» θα συμβάλει στην καλύτερη προβολή του ΣΑΕ στις τοπικές κοινωνίες και στη συσπείρωση των ομογενειακών οργανώσεων. Επίσης θεσμοθετούνται τα Δίκτυα του Ελληνισμού (Νεολαίας, Επιστημόνων, Επιχειρηματιών, Πολιτισμού και Γυναικών), που θεωρούνται σημαντικά για την προσέγγιση επιφανών και μη ομογενών, που μέχρι σήμερα έμεναν εκτός.

    Αλλάζει και η ονομασία του ΣΑΕ καθώς ο όρος απόδημος δεν καλύπτει όλη την ομογένεια. Η απόφαση θα παρθεί στο παρόν συνέδριο.

    Ουσιαστική προσπάθεια καταβάλλεται για την οικονομική αυτοδυναμία και ανεξαρτησία του ΣΑΕ, καθώς θεσπίζεται η υποχρεωτική συμμετοχή στο Εθνικό Ταμείο Ομογενών (ΕΤΟ), που υιοθετήθηκε από την 4η Παγκόσμια Συνέλευση του ΣΑΕ.

    Τέλος ο κ. Μαγκριώτης έκανε ειδική αναφορά στις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Ομογένεια για την υποστήριξη της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης για την Expo του 2008.

    Ερωτηθείς για τη διένεξη μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδας ο κ. Μαγκριώτης είπε ότι αυτή πληγώνει και ότι η Ορθοδοξία έχει ένα σοβαρό ρόλο στα νέα δεδομένα της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας. Τόνισε δε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η πνευματική σκέπη όλων μας και πρέπει όλοι μαζί να εργαστούν για τους μεγάλους στόχους της Ορθοδοξίας στη νέα εποχή.

    Δ.Ρ.

    [05] Ν.Δ.: ΠΑΓΙΩΘΗΚΕ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2003 (20:57 UTC+2)

    Την ικανοποίησή του για τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης της MRB, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, εξέφρασε ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της Ν.Δ. Γιώργος Σουφλιάς.

    Σε ανακοίνωση της Γραμματείας Πολιτικούς Σχεδιασμού της Ν.Δ. τονίζεται ότι η δημοσκόπηση της MRB, «όπως και όλες οι έρευνες εδώ και δύομισι χρόνια, είναι πολύ καλή για τη Ν.Δ. και δείχνει ότι έχει παγιώσει ένα μεγάλο προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ και υψηλές επιδόσεις σε όλους τους δείκτες, ποιοτικούς και ποσοτικούς».

    Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται αυτή την περίοδο έχουν ένα ειδικό πολιτικό βάρος, αφού έχουν διενεργηθεί «μετά την εναγώνια προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να αντεπιτεθεί και να αναστρέψει το πολιτικό σκηνικό, επιστρατεύοντας το λαϊκισμό, τις ύβρεις κατά της Ν.Δ. και την παροχολογία» και «μόλις λίγους μήνες πριν τις εκλογές, αφού ουσιαστικά έχει ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος».

    Στην ανακοίνωση της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της Ν.Δ. αναφέρεται ότι από την έρευνα της ΜRΒ, μεταξύ των άλλων, προκύπτει:  

    «Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με μεγάλη διαφορά (8,2%). Η διαφορά αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε έρευνα της εταιρείας που έχει διεξαχθεί το μήνα Δεκέμβριο και μία από τις μεγαλύτερες τα τελευταία δυόμισι χρόνια.

    H διαρροή ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς την Νέα Δημοκρατία είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Συγκεκριμένα το 10,2% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ μετακινείται προς τη Ν.Δ., έναντι μόλις 0,2% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. που μετακινούνται προς το ΠΑΣΟΚ.

    Οι Ελληνες εμπιστεύονται περισσότερο τη Νέα Δημοκρατία για να αντιμετωπίσει τα μεγάλα τους προβλήματα. Συγκεκριμένα, το 38,2% των πολιτών πιστεύουν ότι η Ν.Δ. μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου, έναντι μόλις 31,9% που απαντούν υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Ιδιαίτερα μάλιστα στους τομείς που, όπως δείχνει και η έρευνα, τους απασχολούν περισσότερο, δηλαδή την ανεργία, την οικονομία, την παιδεία, την υγεία, τη λειτουργία του δημόσιου τομέα, οι διαφορές υπέρ της Ν.Δ. είναι ακόμα πιο υψηλές (στις περισσότερες περιπτώσεις υπερβαίνουν τις 8 ποσοστιαίες μονάδες). Το εύρημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς ουσιαστικά επιβεβαιώνει την πρόθεση ψήφου και δείχνει ότι οι Έλληνες σήμερα επιλέγουν θετικά τη Ν.Δ. γιατί πιστεύουν ότι με το πρόγραμμα και τις θέσεις της μπορεί να κάνει καλύτερη τη ζωή τους.

    Οι πολίτες πιστεύουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι η επόμενη κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, το 62,2% πιστεύει ότι η Ν.Δ. θα κερδίσει τις εκλογές, έναντι 23,4% για το ΠΑΣΟΚ (διαφορά 38,8%).

    Ο Κ. Καραμανλής έχει ενισχύσει την πρωθυπουργική του εικόνα. Φτάνει πλέον στο 39,7% και η διαφορά του από τον Κ. Σημίτη βρίσκεται στα πλαίσια του στατιστικού σφάλματος (0,6%). Ταυτόχρονα, ο Κ. Καραμανλής προηγείται καθαρά του Κ.Σημίτη στη δημοτικότητα, με διαφορά 7,6%».

    Τέλος στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι εκλογικά αποτελέσματα αλλά χρήσιμα εργαλεία δουλειάς και ότι η «Νέα Δημοκρατία συνεχίζει με μεγαλύτερη ένταση την προσπάθειά της για την νίκη στις εκλογές».

    [06] ΣΙΟΥΦΑΣ: ΕΝΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΝΕΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2003 (20:57 UTC+2)

    «Η νέα δημοσκόπηση επιβεβαιώνει ότι έχει αναπτυχθεί ένα ισχυρό κοινωνικό ρεύμα που απαιτεί Νέα Διακυβέρνηση, Νέα Πολιτική», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Δημήτρης Σιούφας απαντώντας σε ερώτηση για τη δημοσκόπηση της MRB που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

    «Αισθανόμαστε ότι οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις μας γίνονται ολοένα και πιο βαριές. Το μήνυμα για μας είναι σαφές: Ακόμη περισσότερη δουλειά. Ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην παραγωγή πολιτικής. Σεβασμός σε κάθε πολίτη», επισήμανε ο κ. Σιούφας.

    [07] Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

    Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2003 (20:56 UTC+2)

    Ο Συνήγορος του Πολίτη με αφορμή την 11η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού ενημερώνει τους πολίτες για τη λειτουργία του Κύκλου Δικαιωμάτων του Παιδιού που δημιουργήθηκε τον περασμένο Ιούλιο και έχει ως αποστολή την προάσπιση και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού.

    Ο Κύκλος Δικαιωμάτων του Παιδιού χειρίζεται υποθέσεις παραβίασης δικαιωμάτων του παιδιού από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς ή και άτομα, ύστερα από αναφορές που γίνονται από παιδιά, γονείς, συγγενείς τους ή τρίτα πρόσωπα που είχαν άμεση αντίληψη των παραβιάσεων. Αν οι καταγγελίες είναι βάσιμες ο Συνήγορος του Πολίτη μπορεί να διατυπώνει προτάσεις και συστάσεις, αλλά και να προκαλεί τη λήψη πειθαρχικών μέτρων ή την άσκηση ποινικών διώξεων.

    Οταν οι αναφορές στρέφονται κατά ατόμων ιδιωτών, μπορεί να ζητά την ενεργοποίηση κοινωνικών ή άλλων αρμόδιων υπηρεσιών ή και του εισαγγελέα για τη διερεύνηση των υποθέσεων και τη λήψη των κατάλληλων μέτρων προς άρση των παραβιάσεων σε βάρος των παιδιών.

    Επίσης, μπορεί να διερευνά υποθέσεις που αφορούν τα παιδιά και αυταπαγγέλτως, εφόσον το αντικείμενο της έρευνας είναι μείζονος σημασίας (όπως για παράδειγμα η κατάσταση των ιδρυμάτων φιλοξενίας παιδιών). Προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για τη λήψη διοικητικών και νομοθετικών μέτρων προς το συμφέρον του παιδιού μπορεί να διατυπώνονται προς τα αρμόδια υπουργεία και τον πρωθυπουργό με τη μορφή πορισμάτων και ειδικών εκθέσεων.

    Στη δράση του ο Κύκλος Δικαιωμάτων του Παιδιού περιλαμβάνει και άλλες πρωτοβουλίες με στόχο την ενημέρωση και εκπαίδευση των παιδιών, των γονέων και των επαγγελματιών που δουλεύουν με τα παιδιά, την άμεση επικοινωνία με τα παιδιά, τη συμμετοχή στον κοινωνικό διάλογο για την προάσπιση και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού.

    Ο Κύκλος Δικαιωμάτων του Παιδιού βρίσκεται σε διεθνή συνεργασία με Συνηγόρους του Παιδιού που έχουν δημιουργηθεί στις 16 από τις 25 χώρες της Ε.Ε. Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη υπεύθυνος του Κύκλου Δικαιωμάτων του Παιδιού είναι ο Γιώργος Μόσχος, ο οποίος πλαισιώνεται από 15 επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων.

    Ο Κύκλος Δικαιωμάτων του Παιδιού επισημαίνει πως στην Ελλάδα του 2003, ο συνολικός αριθμός των παιδιών (μέχρι 18 ετών) υπολογίζεται περίπου σε 2.200.000, δηλαδή το 1/5 του συνολικού πληθυσμού. Από αυτά 750.000 παιδιά δεν έχουν ελληνική υπηκοότητα, ενώ περίπου 60.000 παιδιά ανήκουν στη μειονότητα των Ρομά.

    Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, ο συνολικός αριθμός των μαθητών στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα ανέρχεται σε 1.400.464 σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων το 9% είναι αλλοδαποί και παλιννοστούντες. Η διαρροή μαθητών από τη δευτεροβάθμια υποχρεωτική εκπαίδευση υπολογίζεται σε ετήσια βάση στο 6,8%. Λαμβάνοντας υπόψη και τον αριθμό των παιδιών που δεν εγγράφονται καθόλου η εγκαταλείπουν το σχολείο υπολογίζεται ότι περισσότερα από 150.000 παιδιά στην ηλικία 6-18 χρόνων βρίσκονται εκτός του εκπαιδευτικού συστήματος απασχολούμενα συχνά και συνήθως παράνομα, σε διάφορες μορφές εργασίας.

    Ο Συνήγορος του Πολίτη και ιδιαίτερα ο Κύκλος Δικαιωμάτων του Παιδιού εντείνει τις προσπάθειές του σε όλα τα πεδία προάσπισης και προαγωγής των δικαιωμάτων του παιδιού δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση:

    - Στην εξασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης και μεταχείρισης των παιδιών στην εκπαίδευση, σε επαρκείς υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, στην εργασία και τον πολιτισμό

    - Στην προώθηση της συμμετοχής, της ελεύθερης έκφρασης και της ανάπτυξης της προσωπικότητας των παιδιών σε όλα τα πεδία της κοινωνικής ζωής

    - Στην προστασία των παιδιών από κάθε μορφή βίας ή άλλης παραβίασης στον οικογενειακό χώρο και την άσκηση επιρροής στους ασκούντες το γονεϊκό ρόλο, έτσι ώστε να αποτρέπεται η παραμέληση και θυματοποίησή τους από τους οικείους

    - Στη διασφάλιση της κατάλληλης μεταχείρισης του παιδιού από ιδρύματος πρόνοιας, αστυνομικές αρχές και καταστήματα κράτησης ανηλίκων

    - Στην προστασία της εικόνας και της προσωπικότητας του παιδιού από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας και από βλαπτικά ερεθίσματα που διακινούνται από αυτά.

    - Στην προστασία των παιδιών από τη χρήση βλαβερών ουσιών

    - Στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών ειδικών κοινωνικών ομάδων και την καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος τους

    - Στην εξασφάλιση της κατάλληλης υποδοχής και κοινωνικής ένταξης των παιδιών μεταναστών ή προσφύγων

    - Στην καταπολέμηση κάθε μορφής παράνομης παιδικής εργασίας, διακίνησης, εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών.

    [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΕΒΡΟΥ ΚΑΙ ΡΟΔΟΠΗΣ

    Βρυξέλλες, 10 Δεκεμβρίου 2003 (20:04 UTC+2)

    Τριήμερη επίσκεψη στους νομούς Εβρου και Ροδόπης θα πραγματοποιήσει από αύριο αντιπροσωπεία της ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ, αποτελούμενη από τους ευρωβουλευτές Γιώργο Κατηφόρη, Ιωάννη Κουκιάδη και Μανώλη Μαστοράκη.

    Στόχος της επίσκεψης - δεύτερης την τελευταία διετία ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ στους δύο ακριτικούς νομούς- είναι η ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και η ενημέρωση τους για τις τελευταίες σημαντικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στο πλαίσιο αυτό, έχουν προγραμματισθεί δύο εκδηλώσεις με θέμα ''Οι προκλήσεις σε μια Ευρώπη που μεγαλώνει''. Η πρώτη θα γίνει την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου στην Κομοτηνή (ώρα 18:30, αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου) και η δεύτερη το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου στις 19:00 στην Ορεστιάδα (αμφιθέατρο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου).

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Κατηφόρης, τόνισε ότι ''είναι σημαντικό για τους ευρωβουλευτές, να συναντούν τους πολίτες της περιφέρειας και να ακούν τα ζητήματα που τους απασχολούν, αλλά και χρήσιμο για τους πολίτες να ενημερώνονται για τις αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες, αποφάσεις που επηρεάζουν την καθημερινή τους ζωή''.

    Την Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου, οι τρεις ευρωβουλευτές, θα έχουν στην Κομοτηνή συναντήσεις με τα μέλη των νομαρχιακών επιτροπών ΠΑΣΟΚ Εβρου και Ροδόπης, με τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνό και τον Μουφτή Ροδόπης Μέτσο Τζεμαλί. Θα συναντηθούν επίσης με τον πρόεδρο και στελέχη της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, ενώ θα συμμετάσχουν σε σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Ζαφείρη Σακελλάρη, τον Νομάρχη Αριστείδη Γιαννακίδη και τον Δήμαρχο Κομοτηνής Αναστάσιο Βαβατσικλή.

    [09] ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΩΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

    Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2003 (20:02 UTC+2)

    Σημαντική ήταν η αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που κατέθεσαν εμπρόθεσμα στην Επιθεώρηση Εργασίας, Καταστάσεις Προσωπικού και Ωρών Εργασίας των εργαζομένων.

    Με βάση τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας κατατέθηκαν από 15 Σεπτεμβρίου έως 15 Νοεμβρίου 2003, 317.604 Καταστάσεις έναντι 288.203 του αντιστοίχου περυσινού διαστήματος, δηλαδή ποσοστό αύξησης 10%. Σημειωτέον ότι η αντίστοιχη περυσινή αύξηση έφθασε το 22% έναντι του προηγούμενου έτους 2001.

    Η αύξηση αυτή κατά 29.401 επιχειρήσεις, η οποία αν δεν σημαίνει απόλυτη αύξηση των επιχειρήσεων, σημαίνει οπωσδήποτε συμμόρφωση των Επιχειρήσεων στους κανόνες της εργατικής Νομοθεσίας, προκάλεσε τα ευμενή σχόλια του υπουργού Εργασίας Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος ζήτησε την συνέχιση της προσπάθειας που έχει σαν αποτέλεσμα την ποιότητα στην εργασία, την εργασιακή ειρήνη, αξίες που καθιστούν τις ελληνικές επιχειρήσεις περισσότερο σύγχρονες, παραγωγικές και ανταγωνιστικές.

    Ταυτόχρονα, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΠΕ παραμένει σταθερός ο ρυθμός επίλυσης των εργατικών συμφιλιωτικών διαφορών που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο 9μηνο.

    Συγκεκριμένα, έχουν πραγματοποιηθεί 11.521 εργατικές διαφορές και από αυτές επιλύθηκαν 6.030, ποσοστό 55%, ενώ 2.944 διαφορές πήραν το δρόμο της δικαστικής επίλυσης. Οι βασικές αιτίες που προκαλούν εργατικές διαφορές είναι η καταγγελία της σύμβασης, η καθυστέρηση δεδουλευμένων κ.α. Οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη συχνότητα καταγραφής εργατικών διαφορών είναι τα ξενοδοχεία εστιατόρια, οι κατασκευές, οι δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών και οι βιομηχανίες τροφίμων και ποτών.

    Σταθερός παραμένει τέλος, ο ρυθμός κατάθεσης συμβάσεων μερικής απασχόλησης. Κατά το τρέχον 10μηνο κατατέθηκαν 169.782 συμβάσεις μερικής απασχόλησης και 29.960 συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας, έναντι 207.237 και 35.444 αντίστοιχα, το προηγούμενο έτος.

    [10] ΕΥΟΙΩΝΟ ΜΕΛΛΟΝ ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 10 Δεκεμβρίου 2003 (20:47 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να αναπτυχθεί θεαματικά στα επόμενα χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα ξεπεραστούν τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, διατύπωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Σταύρος Ανδρεάδης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Επιχειρηματική Δικτύωση Αποδήμου Ελληνισμού», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

    Όπως τόνισε ο τουρισμός συνεισφέρει σε ποσοστό 18% του ΑΕΠ αποφέροντας στην ελληνική οικονομία έσοδα ύψους 10 δισ. δολαρίων, ποσό που είναι αρκετά υψηλότερο έναντι των εξαγωγών σε τρόφιμα και υπηρεσίες. Διευκρίνισε δε ότι ο ελληνικός τουρισμός καλύπτει το 40% του ελληνικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

    Αναφερόμενος στη μελέτη του ΣΕΤΕ τόνισε ότι βάσει αυτής ως το 2010 οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα δύνανται να ξεπεράσουν τα 20,3 εκατ. άτομα, από 14 εκατ. που δέχεται σήμερα και αυτοί εκτιμάται ότι θα αφήσουν στη χώρα περί τα 15 δισ. δολάρια.

    Σε ό,τι αφορά στη σημασία διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ο κ.Ανδρεάδης έκανε λόγο για χαμένες ευκαιρίες, επισημαίνοντας ότι οι αρμόδιοι φορείς δεν εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τις δυνατότητες που παρέχονται για την προβολή του τουριστικού προϊόντος. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε χαρακτηριστικά ότι από τα 10 δισ. δολάρια που εισπράττει η Ελλάδα από τον τουρισμό δεν δαπανάται «ούτε το ένα τοις χιλίοις στη διαφήμιση».

    Η Ελλάδα αποτελεί κατά τον κ. Ανδρεάδη ίσως και τη μοναδική από τις διοργανώτριες ολυμπιακών αγώνων χώρες που δε χρησιμοποίησε αποτελεσματικά και ουσιαστικά τις ευκαιρίες που της δίνονταν και τόνισε ότι με την κατάλληλη τηλεπικοινωνιακή στρατηγική η χώρα θα μπορούσε να διεισδύσει σε νέες αγορές, αλλά και να ενισχύσει την παρουσία της σε αυτές που ήδη δραστηριοποιείται. Μάλιστα στο σημείο αυτό εξέφρασε την ανησυχία ότι η Ελλάδα μέσω της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ίσως και «να βγάλει ένα άσχημο πρόσωπο».

    Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι το κράτος θα πρέπει να αντιληφθεί ποιος είναι ο ρόλος του και να αφήσει τους ιδιώτες να κάνουν τη δουλειά τους, ενώ επισήμανε ότι η ανάπτυξη του τουρισμού δεν μπορεί πλέον να επιτυγχάνεται με αποσπασματικά μέτρα.

    Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ), Χρήστος Φαρμάκης ανέφερε ότι σήμερα υπάρχουν πενήντα γραφεία της Ένωσης και πολύ σύντομα θα αυξηθούν, ενώ υπενθύμισε ότι πρόσφατα τέθηκε σε ισχύ ο νόμος που διευρύνει τις αρμοδιότητές τους. Επεσήμανε δε ότι στο άμεσο μέλλον θα δημιουργηθούν γραφεία οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων σε διάφορα σημεία όπου δεν υπάρχουν ώστε να εξυπηρετούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τους ομογενείς επιχειρηματίες.

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδας (ΣΕΠΒΕ) Αναστάσιος Τζίκας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη δημιουργία της Τεχνόπολις Θεσσαλονίκης, επένδυση ύψους 14,8 εκατ. ευρώ και τόνισε ότι εντός των επόμενων δύο- τριών μηνών αναμένεται Κοινή Υπουργική Απόφαση για το project.

    Ο εκπρόσωπος της Φαίδων Α.Ε. Ευστάθιος Γιαχανατζής τόνισε ότι το 25% των ελληνικών εξαγωγών αποτελεί ο κλάδος των τροφίμων και ποτών και παρουσίασε μία σειρά των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του κλάδου. Ωστόσο, έκανε λόγο για ασυντόνιστες ενέργειες ελληνικών εταιριών, κράτους και φορέων, για κακό marketing, για απουσία στρατηγικού σχεδίου και κρατικής βοήθειας και για χαμηλό βαθμό εξωστρέφειας των εταιριών. Πάντως, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι προοπτικές για την ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών είναι θετικές, τα πλεονεκτήματα εγγενή και δομικά, όχι επίκτητα και υπογράμμισε ότι τα μειονεκτήματα μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελός της. Τέλος, επισήμανε ότι οι απόδημοι Έλληνες πρέπει να αποτελέσουν το βασικό μηχανισμό προώθησης των ελληνικών προϊόντων στη διεθνή σκακιέρα.

    Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο πρόεδρος του ΣΑΕ Άντριου Άθενς, ενώ μίλησαν ο Γεώργιος Καρακάσης εκ μέρους του ΟΠΕ και ο πρόεδρος της Φιλίππου Δομικά Έργα ΑΕ, Νίκος Φιλίππου.

    Ε.Α.

    [11] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Θεσσαλονίκη, 10 Δεκεμβρίου 2003 (19:46 UTC+2)

    Στην εφαρμογή του προγράμματος Συστηματικών Μετρήσεων Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας ΕΡΜΗΣ, στη Βόρεια Ελλάδα προχώρησε η Vodafone σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης.

    Στόχος του προγράμματος, το οποίο λειτουργεί ήδη πιλοτικά στους χώρους του ΑΠΘ, είναι η παροχή απολύτως έγκυρης, συνεχούς και άμεσης ενημέρωσης στο κοινό, σχετικά με τα συνολικά επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο περιβάλλον.

    Συγκεκριμένα το σύστημα αποτελείται από τον κεντρικό σταθμό ελέγχου και τους σταθμούς μέτρησης, οι οποίοι εμπεριέχουν μια συσκευή ανίχνευσης ευρείας ζώνης συχνοτήτων για το σύνολο των πηγών ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Τα όργανα μέτρησης καταγράφουν σε 24ωρη βάση την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και αποστέλλουν τα δεδομένα στο κέντρο διαχείρισης του συστήματος, που βρίσκεται στο Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών (ΕΡα) του ΑΠΘ. Ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής επεξεργάζεται τα στοιχεία και τα δημοσιεύει στο Διαδίκτυο (www.hermes-program.gr), στο οποίο έχει πρόσβαση ο κάθε ενδιαφερόμενος σε 24ωρη βάση.

    Στη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση του προγράμματος ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης ανέφερε ότι με τη λειτουργία του συγκεκριμένου προγράμματος στο Νομό Θεσσαλονίκης θα έχουν οι πολίτες τη δυνατότητα άμεσης και έγκυρης ενημέρωσης για ένα σημαντικό θέμα, όπως η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στο περιβάλλον, προσθέτοντας ότι «θα παρακολουθούμε στενά τα αποτελέσματα των μετρήσεων και την τήρηση των θεσπισμένων ορίων».

    Ο Καθηγητής του ΑΠΘ και επικεφαλής του ΕΡα Ιωάννης Σάχαλος, μίλησε για την μοναδική διεθνή καινοτομία του συστήματος αυτού να διακρίνει στις μετρήσεις του την ακριβή συνεισφορά στην έκθεση, των Σταθμών Βάσης κινητής τηλεφωνίας και έδωσε έμφαση στα αποτελέσματα των πρώτων πιλοτικών μετρήσεων που έδειξαν το σύνολο της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, δεκάδες φορές κάτω από τα θεσπισμένα όρια.

    Από την πλευρά του ο Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της Vodafone Δημήτρης Μιχόπουλος, ανέλυσε την πολιτική και φιλοσοφία του Ομίλου Vodafone παγκοσμίως, να διασφαλίζει τη λήψη κάθε απαραίτητου μέτρου για την προφύλαξη του κοινού. Αναφερόμενος στην εφαρμογή του προγράμματος στη Βόρεια Ελλάδα τόνισε ότι οι πρώτες πιλοτικές μετρήσεις που έγιναν στους χώρους του ΑΠΘ έδειξαν ότι το σύνολο της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ήταν δεκάδες φορές κάτω από τα θεσπισμένα όρια και η συνεισφορά της κινητής τηλεφωνίας ελάχιστη, περίπου στο 0,02%.

    Το Πρόγραμμα Συστηματικών Μετρήσεων Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας στο περιβάλλον ΕΡΜΗΣ υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Νοέμβριο του 2002 στο Νομό Αττικής στο Δήμο Χολαργού, με τη συνεργασία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

    [12] ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ Ο ΣΕΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 10 Δεκεμβρίου 2003 (19:17 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι συναντήσεις της πρώτης ημέρας ανάμεσα σε 50 απόδημους Έλληνες επιχειρηματίες, από όλο τον κόσμο που αναζητούν συνεργασίες στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια και άλλους τόσους Έλληνες επιχειρηματίες στο πλαίσιο της εκδήλωσης "Επιχειρηματική Δικτύωση Αποδήμου Ελληνισμού".

    Σκοπός της εκδήλωσης, την οποία διοργάνωσαν ο ΣΕΒΕ και το ΣΑΕ και χρηματοδότησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικων είναι η ανάπτυξη επικερδών συνεργασιών ανάμεσα στους Έλληνες επιχειρηματίες της μητρόπολης και της διασποράς και η καλύτερη αξιοποίηση από την ελληνική οικονομία του κεφαλαίου που λέγεται "Απόδημος Ελληνισμός".

    Στη διάρκεια της σημερινής ημέρας παρουσιάστηκε τo ηλεκτρονικό σύστημα (βάση δεδομένων) www.e-BNHA.NET που δημιούργησε ο ΣΕΒΕ, μέσω του οποίου θα δικτυωθούν στην ουσία όλες οι ελληνικές ομογενειακές επιχειρήσεις. Έτσι θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να έρθουν σε επαφή μαζί τους οι ελληνικές επιχειρήσεις, με στόχο να συνεργάζονται μεταξύ τους.

    Πιο συγκεκριμένα, στη βάση δεδομένων που θα λειτουργεί στο διαδίκτυο, θα υπάρχει πλήρης κατάλογος όλων των επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων, σε όλο τον κόσμο και όλων των ενδιαμέσων φορέων. Θα υπάρχει επίσης κατάλογος προτάσεων επιχειρηματικής συνεργασίας. Όταν υπάρχει ενδιαφέρον για τις προτάσεις αυτές θα κλείνεται αυτομάτως συνάντηση ανάμεσα στις δύο επιχειρήσεις, η οποία θα μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω τηλεφώνου, e-mail ή ακόμη και με τηλε-συνδιάσκεψη. Στην ουσία θα είναι μια άλλη εκδήλωση της μεθόδου των partenariat, σε ηλεκτρονική μορφή, χωρίς την ανάγκη να ταξιδεύουν οι επιχειρήσεις.

    Συνολικά το //www.e-BNHA.NET">www.e-BNHA.NET θα δικτυώσει τις ελληνικές επιχειρήσεις, της Ελλάδας και της διασποράς και θα δίνει τη δυνατότητα σε Έλληνες επιχειρηματίες να εντοπίζουν ομολόγους τους απόδημους, να αναζητούν συνεργασίες μαζί τους και να κλείνουν ραντεβού. Το ηλεκτρονικό αυτό δίκτυο θα χρησιμοποιεί ως Εθνικούς Συμβούλους και ως σημείο επαφής με κάθε χώρα τοπικούς φορείς επιχειρηματιών ελληνικής καταγωγής.

    Το //www.e-BNHA.NET">www.e-BNHA.NET είναι έτοιμο, ως μηχανισμός, ώστε να αρχίσει να τροφοδοτείται με δεδομένα και να αρχίσει η αξιοποίησή του.

    [13] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ INTERREG III

    Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2003 (18:15 UTC+2)

    Τη συμφωνία διασυνοριακής συνεργασίας με την Τουρκία στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα των δύο χωρών έθεσε για πρώτη φορά ως στόχο η Ελλάδα, στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG III

    Συγκεκριμένα, για το σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκαν δύο τριμερείς συναντήσεις στην Αθήνα και την Άγκυρα με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ελλάδας της Τουρκίας και της Ε.Ε., με στόχο την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του Προγράμματος.

    Αποτέλεσμα των συναντήσεων αυτών ήταν η σύνταξη του Κοινού Προγραμματικού Εγγράφου για το Πρόγραμμα Ελλάδα Τουρκία, το οποίο η Ελλάδα έχει υποβάλλει ήδη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται να εγκριθεί εντός του Δεκεμβρίου 2003.

    Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη που σηματοδοτεί ουσιαστική πρόοδο στις σχέσεις των δύο χωρών, δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία συμμετέχει σε Πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας μέσω της οποίας θα προωθηθούν δράσεις και έργα τόσο στα χερσαία σύνορα (περιοχή Έβρου) όσο και στα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών (περιοχή Αιγαίου).

    Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του υφυπουργού Οικονομίας Χρήστου Πάχτα οι βασικοί άξονες προτεραιότητας του Προγράμματος αφορούν σε διασυνοριακές υποδομές προϋπολογισμού 18,6 εκατ. ευρώ, οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση προϋπολογισμού 9,3 εκατ. ευρώ, ποιότητα ζωής- περιβάλλον- πολιτισμό προϋπολογισμού 16,3 εκατ. ευρώ και τεχνική Βοήθεια προϋπολογισμού 2,3 εκατ. ευρώ.

    Το σύνολο των πόρων του Προγράμματος για την ελληνική πλευρά ανέρχεται σε 46,6 εκατ. ευρώ, ενώ για την Τουρκική πλευρά ανέρχεται σε 18,75 εκατ. ευρώ.

    [14] ΣΤΙΣ 2.201,20 ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕ ΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2003 (17:03 UTC+2)

    Έπειτα από έντονες διακυμάνσεις, ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), κατάφερε σήμερα να σημειώσει μικρή βελτίωση, κατοχυρώνοντας παρ' όλα αυτά και το επίπεδο των 2.200 μονάδων.

    Μάλιστα, η Σοφοκλέους κατέγραψε κέρδη, παρά την κοθοδική πορεία που ακολουθούσαν οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές. Ώθηση στο βασικό χρηματιστηριακό δείκτη έδωσαν οι τοποθετήσεις των επενδυτών στις τηλεπικοινωνίες, αλλά και σε επιλεγμένους τίτλους των τραπεζών και της περιφέρειας.

    Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, γυρίζοντας την πλάτη του στην πορεία των αγορών της Γηραιάς Ηπείρου, τερμάτισε τη σημερινή συνεδρίαση με άνοδο της τάξης του 0,14% και διαμορφώθηκε στις 2.201,2 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά, ο δείκτης σκαρφάλωσε έως το επίπεδο των 2.203,36 μονάδων, ενώ συνάντησε το χαμηλότερό του στην περιοχή των 2.191,42 μονάδων.

    Κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης στην ελληνική κεφαλαιαγορά, ήταν οι έντονες διακυμάνσεις, καθ' όλη τη διάρκεια των συναλλαγών, ο ικανοποιητικός τζίρος, το μεγάλο εύρος διακύμανσης του δείκτη, καθώς και οι ισχυρές απώλειες για τη μικρή κεφαλαιοποίηση.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Ικανοποιητικός ήταν σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος ανήλθε στο ποσό των 167,7 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 60.808.289,92 ευρώ αφορούσαν σε μεγάλα πακέτα. Από τα πακέτα που άλλαξαν χέρια τα πιο σημαντικά είναι εκείνα της ΑΕΤ ΤΙΤΑΝ, ύψους 23.414.400,00 ευρώ στα 32,52 ευρώ και της Vodafone-ΠΑΝΑΦΟΝ, προϋπολογισμού 8.912,604,42 ευρώ, στα 6,18 ευρώ.

    Αρνητικό εμφανίστηκε το ισοζύγιο στο σύνολο των ανοδικών και πτωτικών μετοχών, αφού μόλις 69 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι 225 που υποχώρησαν, ενώ 88 παρέμειναν αμετάβλητες. Αισθητή πτώση παρουσίασαν οι μετοχές των εταιριών ΛΑΝΑΚΑΜ (κο) (10,95%) και της Ξιφίας ΑΕ (κε) (6,82%). Στον αντίποδα, σημαντικά κέρδη εμφάνισαν οι τίτλοι της Παπαστράτος ΑΒΕΣ (κο) (11,94%) και της Κεραμεία Αλλατίνη ΑΒΕΤΕ (κο) (5,92%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με τον εικοσάρη των επιλεγμένων Blue chips, να ενισχύεται σε ποσοστό της τάξης του 0,25%, έναντι οριακών κερδών 0,06% για FTSE/ASE 140, που αποτυπώνει την πορεία του συνόλου των δεικτών της κεφαλαιοποίησης.

    Ο δείκτης των τηλεπικοινωνιών ενισχύθηκε κατά 0,35%, απόρροια της έντασης των τοποθετήσεων στις μετοχές των εταιριών Forthnet (1,45%), Cosmote (0,94%) και του ΟΤΕ ΑΕ (0,19%).

    Ο κλάδος των τραπεζών σημείωσε μικρότερη άνοδο, κατά 0,03%, με τους επενδυτές να προχωρούν σε πωλήσεις μετοχών των Εγνατία (-2,22%), Aspis (-1,83%), Αττικής (-1,62%), Γενικής (-0,66%), ΑΤΕ (-0,28%) και Εθνικής (-0,21%). Αντίθετα, ενισχύθηκαν οι μετοχές των EFG (+0,56%), ΕΤΒΑ (+0,57%) και της Πειραιώς (+0,23%).

    Ισχυρές πιέσεις εκδηλώθηκαν στον δείκτη SMALL CAP 80 της μικρής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος και υποχώρησε σε ποσοστό της τάξης του 0,87%, έναντι απωλειών 0,24% για τον Mid 40 της μέσης.

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΛΑΔΟΙ

    Πτωτική πορεία ακολούθησαν οι περισσότεροι από τους 22 κλαδικούς δείκτες, με εξαίρεση έξι, που διέγραψαν ανοδική τροχιά. Αισθητή άνοδο κατά 1,10 % παρουσίασε ο δείκτης των συμμετοχών, ως αποτέλεσμα των ισχυρών τοποθετήσεων στις μετοχές των εταιριών ΒΙΟΧΑΛΚΟ (3,07%), Δέλτα Συμμετοχών (1,30%) και ΕΠΑΤΤ (1,01%).

    Μικρή άνοδο εμφάνισε ο δείκτης των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 0,21% και αυτός των βασικών μετάλλων, παρουσίασε ανοδική ποσοστιαία μεταβολή της τάξης του 0,19%.

    Αντιθέτως, ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο δείκτης των ειδών λύσεων πληροφορικής (2,05%), συνεπεία των ρευστοποιήσεων στις μετοχές των εταιριών Informatics (-4,23%), Infoquest (-3,85%), Πουλιάδης (-2,29%) και της Πλαίσιο Comtputers (-2,13%).

    Σημαντική πτώση κατά 1,97% εμφάνισε και ο δείκτης των ασφαλειών, με τις μετοχές των Ευρωπαϊκή Πίστη και ΦΟΙΝΙΞ-METROLIFE να διολισθαίνουν κατά 5,07% και 2,99 αντίστοιχα. Κατά 1,70% υποχώρησε ο κλάδος των εκδόσεων και εκτυπώσεων, κατά 1,58% της υψηλής κυκλοφορίας ταχύτητας και κατά 1,20% της κλωστοϋφαντουργίας.

    Πτώση της τάξης του 0,94% σημείωσε ο δείκτης του λιανικού εμπορίου, κατά 0,86% υποχώρησε ο κλάδος των διυλιστηρίων με τη μετοχή των ΕΛΠΕ να σημείωνε κάμψη κατά 0,86% και της MOTOR OIL κατά 0,87%, κατά 0,69% της πληροφορικής, κατά 0,62% της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, κατά 0,55% της παράλληλης αγοράς, κατά 0,52% των επενδύσεων, κατά 0,45% των κατασκευαστικών, κατά 0,43% του χονδρικού εμπορίου και κατά 0,36% των τροφίμων και ποτών. Οριακή συρρίκνωση κατά 0,03% παρουσίασε ο δείκτης των βιομηχανιών.

    ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

    Η πορεία που ακολούθησε σήμερα ο δείκτης στην ελληνική κεφαλαιαγορά, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις αναλυτών, βάσει των οποίων η θετική ψυχολογία των επενδυτών, θα οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα την ελληνική κεφαλαιαγορά. Οι ίδιοι επισήμαναν ότι η μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση παραμένει «ευάλωτη», γεγονός που αποτυπώνεται από το μικρό μέρος κεφαλαίων που κατευθύνονται προς αυτήν.

    Στον αντίποδα, στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος των επενδυτών παραμένουν τα βαριά χαρτιά, με τους δεικτοβαρείς κλάδους να παρουσιάζουν διαρκή βελτίωση.

    Κοινός παρανομαστής των αναλυτών, παραμένει η εκτίμηση ότι είναι περιορισμένος ο κίνδυνος υποχώρησης του δείκτη στη Σοφοκλέους, αφού η διάθεση των επενδυτών παραμένει ισχυρή. Ωστόσο, με δεδομένη την έλλειψη «μεγάλων» ειδήσεων, ύστερα και από τη λήξη των εταιρικών ανακοινώσεων 9μηνου, η Σοφοκλέους, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα παραμείνει συντονισμένη με το ρυθμό των ευρωπαϊκών αγορών.

    Παράγοντες της αγοράς, υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει και ιδιαίτερος λόγος η Σοφοκλέους να αναρριχηθεί σε υψηλότερα επίπεδα πριν το κλείσιμο της χρονιάς, ώστε να ξεκινήσει από καλύτερη βάση η επόμενη.

    ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

    Κατά την τεχνική ανάλυση, διαπιστώνεται βελτίωση των ενδοσυνεδριακών δεδομένων, καθώς αποδείχθηκε η εξάντληση της πτωτικής δυναμικής και η ανοδική αντίδραση οδήγησε τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη στις 2.198,23 μονάδες, έχοντας μάλιστα σκαρφαλώσει έως την περιοχή των 2.199,33.

    Στο πλαίσιο αυτό, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 2.211 μονάδες, με τη σημαντικότερη να αποτελεί το επίπεδο των 2.260 μονάδων. Σε περίπτωση υποχώρησης, στηρίξεις παρέχουν οι 2.172-5 μονάδες, οι 2.164 και ακραία οι 2.157-8 μονάδες.

    [15] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Βελιγράδι, 10 Δεκεμβρίου 2003 (20:12 UTC+2)

    Τη στρατηγική που προτίθεται να ακολουθήσουν τα Ηνωμένα Εθνη για την προώθηση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται στο Κοσσυφοπέδιο, που τελεί υπό τη διοίκησή τους, πριν από την έναρξη των συνομιλιών για το τελικό καθεστώς της σερβικής αυτής επαρχίας, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στην περιοχή- UNMIK- Χάρι Χόλκερι.

    Το σχετικό έγγραφο, που φέρει τον τίτλο «Τα Κριτήρια για το Κοσσυφοπέδιο», επικαλείται την ανάγκη προώθηση των μεταρρυθμίσεων στους τομείς των προσφύγων, της οικονομίας και της εγκαθίδρυσης ενός κράτους δικαίου.

    Εφόσον εφαρμοστούν τα κριτήρια που περιγράφονται στο σχετικό έγγραφο του ΟΗΕ, το Κοσσυφοπέδιο θα εξελιχθεί σε μια από τις πιο πλούσιες και οικονομικά ανεπτυγμένες κοινότητες, ανέφερε ο κ. Χόλκερι.

    Στην αντίθετη, ωστόσο, περίπτωση, προειδοποίησε ο επικεφαλής της UNMIK, η κατάσταση στην επαρχία θα γίνει εφιαλτικά αδιάλλακτη και σοβινιστική και στην περιοχή θα κυριαρχεί το έγκλημα και η διαφθορά.

    Ικανοποιημένος από τα σχέδια αυτά των Ηνωμένων Εθνών εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ο οποίος επανέλαβε το πάγιο αίτημά του για ανεξαρτητοποίηση της επαρχίας.

    Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Μπαϊράμ Ρετζέπι δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να συμβάλλει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται.

    Σημειώνεται ότι από την παρουσίαση απουσίασε εκπρόσωπος της σερβικής μειονότητας της επαρχίας.

    [16] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Σκόπια, 10 Δεκεμβρίου 2003 (20:02 UTC+2)

    Από το Ιράκ επέστρεψε στα Σκόπια η πρώτη αποστολή της ΠΓΔΜ, αποτελούμενη από 29 στρατιώτες. Στην τελετή υποδοχής που οργανώθηκε, μίλησε ο διοικητής της αποστολής ο οποίος τόνισε ότι είναι ικανοποιημένος διότι κατόρθωσε να γυρίσουν όλοι οι στρατιώτες υγιείς και πρόσθεσε ότι το τμήμα αυτό εργάστηκε υπεύθυνα και απέδειξε ότι η ΠΓΔΜ μπορεί να οργανώσει ειρηνευτικές αποστολές στο εξωτερικό. Τους στρατιώτες συνεχάρη ο υπουργός Αμυνας Βλάντο Μπούτσκοφσκι, ενώ ο αρχηγός του ΓΕΣ Μεθόδι Σταμπολίσκι, παρέδωσε σε αυτούς χρυσά αναμνηστικά νομίσματα και χρηματικά βραβεία των 2000 ευρώ.

    [17] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΑΝΟΙΞΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

    Αγκυρα, 10 Δεκεμβρίου 2003 (19:59 UTC+2)

    Υπέρ της σύστασης τριών κοινοβουλευτικών επιτροπών που θα αναλάβουν την ευθύνη της διερεύνησης των κατηγοριών που προσάπτονται στον πρώην Πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ (ANAP), τον πρώην Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Χουσαμεττίν Οζκάν (DSP), τους πρώην Υπουργούς Επικρατείας Γκιουνές Τανέρ (ANAP) και Ρετζέπ Ονάλ (DSP) και τους πρώην Υπουργούς Ενέργειας Τζουμχούρ Έρσουμερ (ANAP) και Ζεκί Τσακάν (ANAP), ψήφισε η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

    Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Milliyet, με τίτλο «Ανοιξε ο δρόμος για παραπομπές στο Ειδικό Δικαστήριο», η σχετική με τη σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής πρόταση κατατέθηκε από το AKP για τις περιπτώσεις των κυρίων Οζκάν και Ονάλ και υπερψηφίστηκε από 409 βουλευτές.

    Οι κύριοι Οζκάν και Ονάλ κατηγορούνται για μη πραγματοποίηση του επιβαλλομένου ελέγχου στις παράτυπες πιστώσεις που είχε χορηγήσει η -υπαγόμενη σ' αυτούς- Τράπεζα Halkbank, με αποτέλεσμα να ζημιώσει το κράτος.

    Από την άλλη πλευρά, οι κύριοι Έρσουμερ και Τσακάν κατηγορούνται για παρατυπίες σε διαγωνισμούς του Υπουργείου Ενέργειας και σε συμφωνίες αγοράς φυσικού αερίου καθώς και για έγκριση παράτυπων ενεργειών στον Κρατικό Οργανισμό Ύδρευσης.

    Τέλος, οι Γιλμάζ και Τανέρ για παράτυπες ενέργειες στο διαγωνισμό πώλησης της -τότε κρατικής- Τράπεζας Turkbank.

    Σημειωτέον ότι στις δύο τελευταίες περιπτώσεις οι προτάσεις περί σύστασης κοινοβουλευτικών επιτροπών κατατέθηκαν από κοινού από το AKP και το CHP και η μεν πρόταση για τους Έρσουμερ-Τσακάν υπερψηφίσθηκε από 418 βουλευτές, η δε πρόταση για τους Γιλμάζ-Τανέρ από 388.

    [18] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΚΟΡΑΝΙΟΥ

    Αγκυρα, 10 Δεκεμβρίου 2003 (19:57 UTC+2)

    Αποσύρεται ο κανονισμός της Γενικής Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, που έβαζε τέλος στους περιορισμούς στα ειδικά μαθήματα εκμάθησης του Κορανίου, μετά από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στη γείτονα, όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

    Η απόφαση ελήφθη σε συνάντηση του διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, καθηγητή κυρίου Μπαρντάκογλου, με τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ανδρών, ο καθηγητής Μπαρντάκογλου εξήγησε στον κ. Σεζέρ ότι στόχος του νέου κανονισμού ήταν η διασφάλιση της διαφάνειας και του σεβασμού των παιδαγωγικών κανονισμών και διαδικασιών.

    Από την πλευρά του, ο τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι, παρά τις καλές προθέσεις, η χρονική στιγμή δεν ήταν η καταλληλότερη και ότι ο νέος κανονισμός έγινε αντικείμενο έντονων συζητήσεων και διαφωνιών. Ζήτησε δε από τον καθηγητή Μπαρντάκογλου να κάνει μερικές τροποποιήσεις στον νέο κανονισμό. Τις ίδιες επιφυλάξεις είχε εκφράσει ο κ. Σεζέρ και στον υπουργό Επικρατείας, Μεχμέτ Αϊντίν, με τον οποίο συναντήθηκε χθες.

    Σύμφωνα, μάλιστα, με τη Cumhuriyet, το κλίμα στη συνάντηση μεταξύ των δυο ανδρών ήταν τεταμένο.

    [19] Ο ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΓΛΑΥΚΟ ΚΛΗΡΙΔΗ

    Λευκωσία, 10 Δεκεμβρίου 2003 (19:55 UTC+2)

    Σε μια σεμνή και εγκάρδια τελετή στην Πύλη Αμμοχώστου, ο Δήμος Λευκωσίας τίμησε σήμερα το πρωί τον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη για το έργο του στην πολιτική ζωή του τόπου, απονέμοντάς του το Μετάλλιο της Πόλης και τιμητικό δίπλωμα.

    Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας, το Δημοτικό Συμβούλιο, πρώην υπουργοί, κομματικά στελέχη, ξένοι Πρεσβευτές, κρατικοί αξιωματούχοι, φίλοι του τιμωμένου, καθώς και πλήθος κόσμου που παρευρέθηκε και τον καταχειροκρότησε.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΥΡΑ 4 ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 10 Δεκεμβρίου 2003 (20:18 UTC+2)

    Απαράδεκτες χαρακτηρίζει τις συνθήκες που επικρατούν στη Θύρα 4 του γηπέδου της Τούμπας ο πρώην βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Γκιουλέκας, σε δήλωσή του, με αφορμή τον θόρυβο που δημιουργήθηκε σχετικά με την ακαταλληλότητα και την επικινδυνότητα της συγκεκριμένης θύρας.

    "Είναι απαράδεκτο σε χώρους συνάθροισης κοινού, όπως το Γήπεδο της ιστορικής ομάδος του ΠΑΟΚ στην Τούμπα Θεσσαλονίκης, να επικρατούν τέτοιες συνθήκες και να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η ζωή χιλιάδων ανθρώπων" τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Γκιουλέκας.

    Προσάπτει δε αδιαφορία στις αρμόδιες αρχές της Πολιτείας για το γεγονός ότι "οι κακοτεχνίες του παρελθόντος και οι διάφορες εκτεταμένες ζημίες και φθορές που προκλήθηκαν από την κατασκευή του Γηπέδου έως σήμερα" δεν αποκαθίστανται άμεσα, ενώ το γήπεδο παραμένει σε πλήρη λειτουργία, και καλεί τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού να προχωρήσει στην άμεση αποκατάσταση των βλαβών και των κακοτεχνιών "πριν θρηνήσουμε αθώα θύματα".

    "Όλα αυτά έπρεπε ήδη να έχουν γίνει από καιρό, όπως έπρεπε να ληφθούν προληπτικά τα απαραίτητα μέτρα ώστε, έως την πλήρη αποκατάσταση της Θύρας 4, να μην διακινδυνεύει κανένας φίλαθλος που προσέρχεται στο Γήπεδο της Τούμπας για να παρακολουθήσει ποδοσφαιρικούς αγώνες. Δυστυχώς, για άλλη μία φορά η Πολιτεία είναι απούσα και, μάλιστα σε ένα από τα πολυδιαφημιζόμενα ολυμπιακά έργα", καταλήγει ο πρώην βουλευτής.

    [21] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΙΣ ΦΗΜΕΣ ΠΕΡΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΤΟΥ Ο ΝΙΚΟΣ ΕΞΑΡΧΟΣ

    Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2003 (20:05 UTC+2)

    Διαψεύδει κατηγορηματικά τις φήμες που τον φέρουν να τελεί υπό παραίτηση από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού ο Νίκος Εξαρχος, κάνοντας λόγο για φήμες που μάχονται το εθνικό έργο που επιτελείται στη ΓΓΑ, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    «Τα κατά καιρούς δημοσιοποιημένα σενάρια και καταγγελίες, για τα τεκταινόμενα στο χώρο της ΓΓΑ, δεν έχουν επαληθευτεί και γι΄ αυτό δεν έτυχαν ποτέ διάψευσης. Σήμερα, όμως, είμαι υποχρεωμένος να διαψεύσω και τις φήμες που με φέρουν να τελώ υπό παραίτηση» αναφέρει σε σχετική δήλωσή του ο κ. Εξαρχος.

    Υποστηρίζει δε ότι «οι φήμες αυτές κατασκευάζονται προφανώς σε άλλα γραφεία, πέραν αυτών της Γενικής Γραμματείας και του υπουργείου Πολιτισμού και η επιδίωξη τους μάχεται το εθνικό έργο, ενόψει της Ολυμπιάδας του 2004, που επιτελείται στη ΓΓΑ».

    Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, η παρουσία του, μαζί με τον υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού, Γιώργο Λιάνη, στους δοκιμαστικούς αγώνες (test events) τις Άρσης Βαρών, δεν θα πρέπει ν' αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης σε κανέναν περί των προθέσεών του.

    [22] ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ: ΣΤΙΣ 7 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΟΚ- ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Δεκεμβρίου 2003 (19:38 UTC+2)

    Μετά από σχετικό αίτημα της ΕΠΑΕ, η ΕΠΟ αποφάσισε να αλλάξει την ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα ΠΑΟΚ-Καστοριάς για την πρώτη ημέρα της 3ης φάσης του κυπέλλου Ελλάδας. Ετσι αυτός θα διεξαχθεί στις 7 Ιανουαρίου στις 5μ.μ. στο γήπεδο της Τούμπας και όχι στις 17 Δεκεμβρίου που είχε αρχικά προγραμματιστεί. Η αλλαγή αυτή έγινε επειδή στις 17 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί ο αγώνας πρωταθλήματος Γ΄ εθνικής κατηγορίας Καστοριάς- Ρόδου.

    [23] ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΠΕΝΤΑΘΛΟ: Η ΑΘΗΝΑ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Δεκεμβρίου 2003 (19:35 UTC+2)

    Οι κορυφαίοι αθλητές και αθλήτριες του μοντέρνου πεντάθλου ετοιμάζονται να προσφέρουν ξεχωριστό θέαμα στον τελικό του παγκοσμίου κυπέλλου που διεξάγεται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο Ολυμπιακό Κέντρο του Γουδίου.

    Ένας τελικός που πέραν του δεδομένου ενδιαφέροντός του, ως αυτόνομη διοργάνωση, παρέχει επιπλέον και από δυο εισιτήρια (σε άνδρες και γυναίκες αντιστοίχως) για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Το παρών, στην κατηγορία των ανδρών θα δώσουν, μεταξύ άλλων ο Λετονός Ζαντνέπροφσκι, νικητής του περσινού τελικού του παγκοσμίου κυπέλλου στην Βουδαπέστη, Παγκόσμιος Πρωταθλητής και Πρωταθλητής Ευρώπης το 2000, ο συμπατριώτης του, Κρούγκολκας, πρωταθλητής Ευρώπης το 2003 και Νο 1 στην τρέχουσα παγκόσμια κατάταξη του αθλήματος, ο Αμερικανός Τζακορασχίλι, νικητής στους Παναμερικανικούς Αγώνες του 2003 και ο Ιταλός Βαντελίνι, δεύτερος στο εφετινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

    [24] ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ: ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΙ ΑΗΤΤΗΤΟΣ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Δεκεμβρίου 2003 (19:28 UTC+2)

    Ο Ολυμπιακός ήταν ο νικητής του πρώτου μεγάλου ντέρμπι της Α1 εθνικής κατηγορίας

    ανδρών στο πινγκ πονγκ. Στο εξ' αναβολής παιχνίδι της 8ης αγωνιστικής, επεβλήθη του Α.Σ. Πέρα Αθηνών με 5-2 και οδηγεί αήττητος την «κούρσα» του πρωταθλήματος. Λίγο πριν από το φινάλε του πρώτου γύρου, απέκτησε ήδη πολύ σημαντικό αβαντάζ για την κατάκτηση του τίτλου.

    Η αναμέτρηση πρόσφερε θέαμα και διήρκεσε περίπου 2,5 ώρες. Οι ερυθρόλευκοι συμπλήρωσαν οκτώ νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια και προηγούνται στη βαθμολογία με 16 βαθμούς. Το Πέρα, έμεινε στην τρίτη θέση της κατάταξης με 13 βαθμούς σε επτά αγώνες. Δεύτερος είναι ο Α.Σ. Π.Κ.Δ. Ταύρου με 15 βαθμούς σε οκτώ ματς.

    [25] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΛΟΜ-ΣΑΑΘ ΣΤΗ ΡΩΜΗ

    Ρώμη, 10 Δεκεμβρίου 2003 (19:02 UTC+2)

    Ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας, Σιλβάν Σαλόμ είχε σήμερα το απόγευμα συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Ναμπίλ Σάαθ στην έδρα του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών στη Ρώμη, στην πρώτη διμερή συνάντησή τους μετά από τον διορισμό στη θέση του πρωθυπουργού των Παλαιστινίων του Αχμεντ Κορέι, έγινε γνωστό από δημοσιογραφικές πηγές.

    Ο κ. Σαλόμ συναντήθηκε το πρωί στη Γενεύη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ και εκτίμησε ότι είναι πιθανή μια συνάντηση μεταξύ του ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριελ Σαρόν και του παλαιστίνιου ομολόγου του, Αχμεντ Κορέι "τις προσεχείς ημέρες" αν οι Παλαιστίνιοι "δεν θέσουν προϋποθέσεις" για μια τέτοια συνάντηση, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [26] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ C-17 ΕΠΛΗΓΗ ΑΠΟ ΠΥΡΑΥΛΟ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ

    Βαγδάτη, 10 Δεκεμβρίου 2003 (18:37 UTC+2)

    Αμερικανικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-17 επλήγη σήμερα από πύραυλο την ώρα που απογειωνόταν από το αεροδρόμιο της Βαγδάτης και υποχρεώθηκε σε προσγείωση χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί ή απώλειες, δήλωσε υπεύθυνος του Πενταγώνου, μετέδωσε το Ρόυτερς

    Το περιστατικό αυτό μοιάζει με εκείνο που συνέβη όταν εμπορικό αεροσκάφος της εταιρίας ταχυμεταφορών "DHL" επλήγη από πύραυλο εδάφους-αέρος στις 22 Νοεμβρίου κατά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Βαγδάτης, κατέληξε ο ίδιος.

    Ωστόσο όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός το αεροσκάφος αναγκάστηκε να επιστρέψει στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης έπειτα από ''καταστροφική'' βλάβη της μηχανής κατά την απογείωση.

    [27] ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

    Ρώμη, 10 Δεκεμβρίου 2003 (18:32 UTC+2)

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε από τη Ρώμη ότι ''έχει μια πρόταση'' για να αρθούν οι αντιρρήσεις της Ισπανίας και της Πολωνίας για το σχέδιο του Συντάγματος κατά την ευρωπαϊκή διάσκεψη κορυφής την Παρασκευή και το Σάββατο στις Βρυξέλλες.

    "Εχω μια πρόταση στην οποία πιστεύω, που δίνει στην Ισπανία και την Πολωνία την αναγνώριση του καθεστώτος της μεγάλης χώρας", δήλωσε χωρίς να δώσει διευκρινήσεις, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Η Ισπανία και η Πολωνία αρνούνται το σύστημα της διπλής πλειοψηφίας των ψήφων-50% των κρατών-μελών συν Ενα και 60% του πληθυσμού-που προτείνεται για τις ψηφοφορίες με ενισχυμένη πλειοψηφία.

    [28] ΕΝΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΚΟΥΡΔΟΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΜΟΣΟΥΛΗ

    Βαγδάτη, 10 Δεκεμβρίου 2003 (16:20 UTC+2)

    Ενας αμερικανός στρατιώτης και ένας κούρδος αξιωματούχος σκοτώθηκαν σήμερα στη Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ όταν ιρακινοί αντάρτες που επέβαιναν σε αυτοκίνητο, πυροβόλησαν εναντίον στρατιωτών που φρουρούσαν ένα πρατήριο καυσίμων. Η είδηση ανακοινώθηκε από τον αμερικανικό στρατό και μεταδόθηκε από το δορυφορικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα του Κατάρ. Στο ίδιο περιστατικό τραυματίστηκε ακόμη ένας αμερικανός στρατιώτης.

    «Δύο αυτοκίνητα πέρασαν και οι επιβαίνοντες άνοιξαν πυρ προς τις δύο πλευρές του δρόμου. Πυροβόλησαν προς την κατεύθυνση των γραφείων της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (UPK) και προς την κατεύθυνση ενός πρατηρίου καυσίμων και στη συνέχεια απομακρύνθηκαν», δήλωσε ο ταγματάρχης Τρέι Κέιτ, εκπρόσωπος της 101-ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας στην Μοσούλη.

    [29] ΛΙΒΑΝΟΣ: ΑΠΕΤΡΑΠΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Ουάσιγκτον, 10 Δεκεμβρίου 2003 (16:12 UTC+2)

    Τη σύλληψη άνδρα ο οποίος προσπαθούσε να εισέλθει στην αμερικανική πρεσβεία σε προάστιο της Βηρυτού κρατώντας τσάντα γεμάτη εκρηκτικά, ανακοίνωσαν πηγές ασφαλείας του Λιβάνου, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Ένας άντρας που είχε μαζί του αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό προσπάθησε να μπει στην πρεσβεία. Οι φρουροί θεώρησαν πως ήταν ύποπτος. Συνελήφθη από δυνάμεις του λιβανικού στρατού", δήλωσε διπλωματική πηγή.

    [30] ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ "ΑΣΕΜΝΟ" ΕΡΓΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ OUTLOOK- ΣΧΟΛΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

    Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2003 (19:21 UTC+2)

    Την απόσυρση έργου βέλγου καλλιτέχνη, το οποίο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις για το άσεμνο περιεχόμενό του, από την έκθεση OUTLOOK, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού και ο διευθυντής της έκθεσης.

    Αγνοια για το γεγονός δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η έντονη συζήτηση περί αυτού δεν θα πρέπει να επισκιάσει την ουσία της έκθεσης.

    «Με έκπληξη πληροφορήθηκα και εγώ μόλις χθες το βράδυ, αργά, ότι στην έκθεση Outlook, 45 μέρες μετά τα εγκαίνιά της από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ενώ την έχουν επισκεφθεί δεκάδες δημοσιογράφων και χιλιάδες επισκεπτών, εντοπίστηκε η ύπαρξη ενός πίνακα Βέλγου καλλιτέχνη που προκάλεσε πολύ μεγάλες αντιδράσεις, γιατί το περιεχόμενο του είναι προσβλητικό για το σταυρό, το σύμβολο της χριστιανικής θρησκείας. Αυτό με λύπησε ιδιαιτέρως και εξίσου με λύπησε το γεγονός ότι προκλήθηκε μία συζήτηση, η οποία αποπροσανατολίζει την προσοχή της ευρείας κοινής γνώμης από το σκοπό της έκθεσης, που είναι να φέρει σε επαφή τη σύγχρονη τέχνη με το πλατύ κοινό» δήλωσε ο υπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το θέμα που προκλήθηκε.

    Επισήμανε δε ότι μετά την απόφαση για την απόσυρση του έργου, θα πρέπει να ασχοληθούμε με την ουσία της έκθεσης, που είναι η επαφή του κοινού με τα σύγχρονα ρεύματα.

    [31] Η ΕΚΘΕΣΗ "ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ" ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗ ΓΡΑΝΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 10 Δεκεμβρίου 2003 (16:31 UTC+2)

    Στη Γρανάδα της Ισπανίας θα ταξιδέψει η έκθεση του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚΕΔΑΚ) "Οδοιπορικό στο Αγιον Ορος", κατά την οποία θα παρουσιαστεί το έργο συντήρησης και αποκατάστασης του Κέντρου στις Μονές, κατά τα 22 χρόνια λειτουργίας του, καθώς επίσης στοιχεία και υλικό του καθημερινού μοναστικού βίου και της λατρευτικής συμπεριφοράς στο Αγιον Ορος.

    Αφορμή της διοργάνωσης της έκθεσης στάθηκε το Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνει στην ισπανική πόλη το πανεπιστήμιο της Γρανάδα και το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών της πόλης για την επέτειο των 550 χρόνων από την Αλωση της Κωνσταντινούπολης, το περιεχόμενο του οποίου αναφέρεται στο Βυζάντιο και στην Κωνσταντινούπολη.

    Η έκθεση, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου στο κτίριο Hospital Real και θα διαρκέσει τρεις μήνες, βγαίνει για πρώτη φορά εκτός ελληνικών συνόρων. Η πρώτη παρουσίασή της έγινε το 1999 σε περίπτερο της ΔΕΘ, σε μικρότερη κλίμακα, καλύπτοντας χώρο 550 τ.μ., ενώ ακολούθησε μία ακόμη παρουσίαση το 2001 στον ΟΛΘ.

    Σύμφωνα με το ΚΕΔΑΚ η έκθεση στη Γρανάδα θα έχει διπλάσιο μέγεθος (εκθετήριος χώρος επιφάνειας 1.000 τ.μ.), αφού εμπλουτίστηκε με νέα εκθέματα, όπως μακέτες οικιστικών συνόλοων και μνημείων, εικόνες, σκεύη και αντικείμενα της καθημερινής ζωής των μοναχών, αντίγραφα κειμηλίων, βιβλία που αναφέρονται στο Αγιον Ορος, ρουχισμό, μανουάλια, ευαγγέλια, εικονοφυλάκια, αναπαράσταση της τράπεζας και του καθολικού ναών, εικαστικές δημιουργίες και έργα εικαστικής δημιουργίας των μοναχών κ.α.α, αλλά και με σύγχρονη τεχνολογία όπως πληροφοριακό υλικό σε ηλεκτρονικές οθόνες (touch screen), προβολή βίντεο για τα μνημεία και τις επεμβάσεις στο Ορος και φωτογραφικό υλικό.

    Συνολικά μεταφέρθηκαν στη Γρανάδα 37 τόνοι υλικού με δύο καμιόνια, που πραγματοποίησαν ταξίδι πέντε ημερών, και σύμφωνα με τον γγ του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης και πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΔΑΚ, Γιώργο Λυσσαρίδη, διασφαλίστηκε η ασφάλεια των εκθεμάτων.

    Όπως ανέφερε ο κ. Λυσσαρίδης σε συνέντευξη Τύπου, αν και αρχικά υπήρχαν πολλές επιφυλάξεις για τη διοργάνωση της έκθεσης και το βαθμό ανταπόκρισης, το αποτέλεσμα εκτιμήθηκε ως εξαιρετικό από τους ειδικούς τεχνικούς του ΚΕΔΑΚ, που επιμελήθηκαν την οργάνωση, καθώς και από φορείς της Ισπανίας. "Πρόκειται για μία πολύ χρήσιμη εμπειρία και ερέθισμα για την εξωστρέφεια του έργου του ΚΕΔΑΚ, που θα κάνει πολλούς κοινωνούς στην προσπάθειά του", πρόσθεσε.

    "Ηταν μία κατάθεση ψυχής από όλα τα μέλη του ΚΕΔΑΚ που εργάστηκαν με αφοσίωση και προσωπικές θυσίες" δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο η έκθεση να μεταφερθεί και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, όπως στην Αυστραλία και στη Γερμανία, ενώ γίνονται συζητήσεις για τη μεταφορά της στην έδρα του ευρωκοινοβουλίου.

    Ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΔΑΚ και επικεφαλής της διοργάνωσης της έκθεσης, Γιώργος Κύρου, διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για έκθεση θησαυρών του Αγίου Ορους που έχουν αρχαιολογική αξία και πρόσθεσε ότι η έκθεση έχει στόχο να αναδείξει το Αγιον Ορος σαν ζωντανό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και τις παρεμβάσεις του ΚΕΔΑΚ, το οποίο ύστερα από τόσα χρόνια απέκτησε γνώση και επιστημονική εμπειρία με τις εκεί παρεμβάσεις του.

    "Πιστεύουμε ο ρόλος μας πρέπει να ενισχυθεί και πέρα από την τεχνική υπόσταση, ως επιστημονική δουλειά. Θέλουμε να συζητήσουμε τη δουλειά μας και να συνεργαστούμε με ειδικούς και φορείς του εξωτερικού στον τομέα συντήρησης", πρόσθεσε.

    Στο πλαίσιο της έκθεσης έχει προγραμματιστεί η "Ημέρα Αγιορείτικης Κουζίνας", όπου ο μοναχός Επιφάνιος Λαυριώτης, από το κάθισμα του Αγίου Ευσταθίου (Μυλοπόταμος), ακολουθώντας όλο το αγιορείτικο τυπικό, με εξοπλισμό και υλικά που έχουν μεταφερθεί από το Αγιον Ορος (πυροστιές, νταβάδες, καζάνια, τοπικά καρυκεύματα, κρασιά αγιορείτικης παραγωγής κ.ά.) θα ετοιμάσει γεύμα για 300 άτομα, με φωτιά από ξύλα, στο αίθριο του εκθετήριου χώρου "Hospital Real".

    [32] "ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣΤΑ"- ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 10 Δεκεμβρίου 2003 (14:54 UTC+2)

    Τα ανθρώπινα δικαιώματα έτσι όπως τα αποτύπωσε ο φακός του φωτορεπόρτερ παρουσιάζονται στο εικοσιτετράωρο φωτογραφικό αφιέρωμα με τίτλο «Ένας κόσμος χωριστά» που διοργανώνει με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής/Ομάδα Πολιτισμού Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Οργάνωση Νέων της Νέας Δημοκρατίας στην αίθουσα τέχνης του βιβλιοπωλείου Ιανός. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει έργα τριάντα τεσσάρων καλλιτεχνών στα οποία αποτυπώνονται εικόνες από το φλεγόμενο Σεράγεβο, από τον Κόσοβο, την Παλαιστίνη και το Αφγανιστάν, στιγμιότυπα από τη ζωή των Αφγανών, Κούρδων και Κοσοβάρων προσφύγων αλλά και από την καθημερινή ζωή ευπαθών κοινωνικών ομάδων όπως μετανάστες , τρωγλοδύτες, πρόσφυγες, ψυχασθενείς, ρακοσυλλέκτες την στιγμή που προσπαθούν να εξασφαλίσουν το μεροκάματο της πείνας και του τρόμου.

    Εγκαινιάζοντας την έκθεση, η οποία θα λειτουργήσει έως αύριο το μεσημέρι, η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσσαλονίκης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής Ολυμπία Γκίμπα-Τσιαμπίρη ανέφερε ότι τα δικαιώματα του ανθρώπου δεν χρειάζονται λεκτικούς υπερτονισμούς για να δοκιμαστεί η ηχητική του χώρου αλλά προστασία , ένα ζήτημα κυρίως εθνικών και διεθνών θεσμών που συνδέεται στενά με τη λειτουργία του κράτους δικαίου. Τόνισε επίσης ότι τα δικαιώματα του ανθρώπου αποτελούν τις θεμελιώδεις αρχές του πολιτικού πολιτισμού και τον ακρογωνιαίο λίθο της ελεύθερης , δίκαιης και ειρηνικής συνύπαρξης ατόμων και λαών.

    Ο εκπρόσωπος της Ομάδας Πολιτισμού Χρήστος Ζαχόπουλος είπε μεταξύ άλλων ότι σήμερα το διακύβευμα είναι η εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του Συντάγματος και των νόμων ώστε να μην αποτελούν κενό γράμμα. «Μέγα κίνδυνο καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί η διαφθορά της Δημόσιας Διοίκησης, ο εξανδραποδισμός της Δικαιοσύνης, η εκχώρηση ζωτικού χώρου από την πολιτική σε εξωθεσμικούς και μη κρινόμενους παράγοντες, η κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών, η διάρρηξη της σχέσης πολιτών-εκπροσώπων τους στο Κοινοβούλιο ή την Τοπική Αυτοδιοίκησης, η κατάρρευση της ποιότητας των υπηρεσιών παιδείας, υγείας, και πρόνοιας, η ανεργία, η κοινωνική περιθωριοποίηση , η αποσταθεροποίηση της δημοκρατίας. Τότε πράγματι απαιτείται επανίδρυση του κράτους» κατέληξε ο κ Ζαχόπουλος.

    [33] ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΙΝ/ΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΕΚΘ

    Θεσσαλονίκη, 10 Δεκεμβρίου 2003 (10:13 UTC+2)

    Κινηματογραφικό αφιέρωμα με τίτλο "Με τα χρώματα του rock, με τη γεύση των blues, φτιάχνονται τα όνειρα" πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Λέσχη Κινηματογράφου του ΕΚΘ, στα πλαίσια των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων του 6ου Διεθνούς Πανοράματος Ανεξάρτητων Δημιουργών, το οποίο θα διεξαχθεί από 1 - 9 Οκτωβρίου του 2004.

    Σήμερα στις 9.00 μ.μ. θα προβληθεί η ταινία "Μπλουζ με σφιγμένα δόντια" του Ροβήρου Μανθούλη (Μπάντι Γκάι, Αμαλία Κορτέζ, Μπι Μπι Κινγκ), την οποία θα προλογήσει ο ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παραγωγός, Στάθης Παναγιωτόπουλος. Αύριο, την ίδια ώρα, θα προβληθεί το "Μοντερέυ Ποπ" του Αλαν Πενεμπέηκερ (Τζάνις Τσόπλιν, Τζίμι Χέντριξ κ.α.).

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι θεατρικές παραστάσεις κάθε Δευτέρα στις 9.30 μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΚΘ με το έργο "Κυρία Μαργαρίτα" του Ρομπέρτο Ατάιντε, καθώς και το αφιέρωμα στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο με τίτλο "Ηταν ο Δίας που έκλεψε την Ευρώπη από την Ανατολή".

    [34] ΒΡΑΔΙΑ ΛΥΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΣΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 10 Δεκεμβρίου 2003 (09:55 UTC+2)

    Βραδιά Bel Canto με τις διασημότερες άριες της ιταλικής λυρικής παράδοσης διοργανώνει σήμερα στις 20.30, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων.

    Ερμηνευτές της βραδιάς θα είναι ο βαρύτονος Alfio Grasso και η σοπράνο Stefania Spaggiari, με τη φιλική συμμετοχή της ανερχόμενης Αλβανίδας σοπράνο Artemisa Repa. Η βραδιά είναι αφιερωμένη, για τα 80στα του γενέθλια, στον λυρικό τραγουδιστή Νίκο Ζαχαρίου για την μακρόχρονη σταδιοδρομία του ως βαθύφωνος.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 10 December 2003 - 19:13:55 UTC