Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-12-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΜΙΚΑΖΙ ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΗΣΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ
  • [02] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ "17 ΝΟΕΜΒΡΗ"
  • [03] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
  • [04] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΑΕ
  • [05] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΣΕ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ
  • [06] ΚΛΙΝΙΚΑ ΝΕΚΡΟΣ Ο 22ΧΡΟΝΟΣ Η. ΜΑΡΑΓΚΑΚΗΣ
  • [07] ΣΥΝ: ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
  • [08] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ ΑΠΟ ΤΟΝ "ΑΡΓΟ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ
  • [09] ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
  • [10] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
  • [11] ΣΤΑ ΥΨΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ, ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΧΡΥΣΟΣ, ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ
  • [12] Η ΙΝΤRALOT ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ "ΣΤΟΙΧΗΜΑ" ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
  • [13] ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟ 0,89% ΕΚΛΕΙΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΧΑ
  • [14] Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΕΒΑΛΕ ΞΑΝΑ ΣΤΟΧΟ ΤΙΣ 2.200 ΜΟΝΑΔΕΣ
  • [15] ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΟΣΕΠ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΙΛΙΕΣΚΟΥ
  • [16] ΣΧΟΛΙΟ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [17] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ "17Ν"
  • [18] ΠΓΔΜ: ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [19] ΠΓΔΜ: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ
  • [20] Ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ-ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
  • [21] ΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΜΟΝΤΕΡΝΟΥ ΠΕΝΤΑΘΛΟΥ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ
  • [22] Ο ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑ ΣΦΥΡΙΞΕΙ ΤΟ ΑΡΗΣ- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
  • [23] ΤΕΝΙΣ: ΣΤΗΝ 26η ΘΕΣΗ Η ΛΕΝΑ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ
  • [24] Α. ΓIANΝΟΥΛΑΣ: ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΑ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ
  • [25] ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΣΤΗ ΦΑΛΟΥΤΖΑ
  • [26] Ο ΑΛ ΓΚΟΡ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΧΑΟΥΑΡΝΤ ΝΤΙΝ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2004
  • [27] ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΙΣΡΑΗΛ-ΛΙΒΑΝΟΥ
  • [28] ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
  • [29] ΑΝΤΙΘΕΤΗ Η ΕΜΠΑΝΤΙ ΣΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ
  • [30] ΣΤΗΝ 24η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΟΦΙΑΣ Ο ΣΕΚΒΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
  • [31] ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ "ΠΛΑΤΟΝΟΦ" ΤΟΥ ΤΣΕΧΟΦ ΣΤΙΣ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
  • [32] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ " ΑΡΗΣ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΑΤΑΚΤΩΝ"
  • [33] ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
  • [34] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ Η "ΚΥΠΡΟΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ"

  • [01] ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΜΙΚΑΖΙ ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΗΣΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ

    Μόσχα, 9 Δεκεμβρίου 2003 (11:35 UTC+2)

    Γυναίκα καμικάζι πραγματοποίησε την επίθεση που συγκλόνισε σήμερα το πρωί το ιστορικό κέντρο της Μόσχας, με συνέπεια το θάνατο πέντε διερχομένων και τον τραυματισμό άλλων δέκα. Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται τρεις από τους τραυματίες.

    Η επίθεση έγινε μπροστά από το διεθνές ξενοδοχείο «National», ενώ από την έκρηξη έσπασαν τα τζάμια του ξενοδοχείου όπως και γειτονικών κτιρίων.

    Αρχικά η επίθεση αποδόθηκε στην έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, ενώ αργότερα διαπιστώθηκε ότι πραγματοποιήθηκε από γυναίκα που ήταν ζωσμένη με εκρηκτικά. Οι γυναίκες αυτές, είναι γνωστές ως «μαύρες χήρες».

    Πρόκειται για γυναίκες τσετσενικής καταγωγής, που έχουν χάσει τους συζύγους τους στον πόλεμο και με τον τρόπο αυτό εκδικούνται για το θάνατό τους.

    [02] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ "17 ΝΟΕΜΒΡΗ"

    Ουάσινγκτον, 8 Δεκεμβρίου 2003 (21:50 UTC+2)

    «Οι ΗΠΑ καλωσορίζουν την καταδικαστική απόφαση» για τη «17 Νοέμβρη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    Ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ θα ζητήσουν την έκδοση όσων κατηγορούνται για τη δολοφονία Αμερικανών υπηκόων, ο κ. Μπάουτσερ παρέπεμψε στο υπουργείο Δικαιοσύνης

    Ο κ. Μπάουτσερ τόνισε επίσης ότι η Ουάσιγκτον θα έχει περαιτέρω σχολιασμό όταν η ελληνική δικαιοσύνη ανακοινώσει τις ποινές.

    [03] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

    Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2003 (09:22 UTC+2)

    Συνεδριάζει από το πρωί στη Μονή Πετράκη η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προκειμένου να αποφασιστεί η στάση που θα κρατήσει η Εκκλησία της Ελλάδος, μετά την απαντητική επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, με την οποία απορρίπτεται η πρόταση για τις Μητροπόλεις των λεγόμενων «Νέων Χωρών», ενώ ζητείται πλήρης σεβασμός της Πράξης του 1928.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος, αναμένεται να ενημερώσει τους ιεράρχες για το περιεχόμενο της επιστολής που του επέδωσε την περασμένη εβδομάδα ο Μητροπολίτης Τυρολόης, Παντελεήμων.

    Στη συνέχεια, θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα της Εκκλησίας της Ελλάδος. Οι συνεδριάσεις της Διαρκής Ιεράς Συνόδου θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή.

    [04] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΑΕ

    Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου 2003 (11:23 UTC+2)

    «Ανανέωση και Αντιπροσωπευτικότητα στη Νέα Εποχή με Νέα Πνοή», είναι το κεντρικό σύνθημά της 5ης Παγκόσμιας Συνέλευσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), που φιλοδοξεί να γίνει σταθμός στην ιστορία της παγκόσμιας οργάνωσης και να χαράξει μια νέα πορεία υψηλών απαιτήσεων στον 21ο αιώνα για τον απανταχού Ελληνισμού, όπως επισημαίνει ο υφ. Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης.

    Από τις 11 έως τις 14 Δεκεμβρίου, η πρωτεύουσα του Απόδημου Ελληνισμού, θα δεχτεί και πάλι περίπου 800 συνέδρους από όλο τον κόσμο.

    Το συνέδριο θα συμβάλει στη διαδικασία ανανέωσης του ΣΑΕ και τη διασφάλιση της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης αντιπροσωπευτικότητάς του. Έτσι για πρώτη φορά θα λάβουν μέρος, ως τακτικοί σύνεδροι, εκπρόσωποι των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολη και της Αλβανίας, καθώς καταργείται το καθεστώς των παρατηρητών, και αυτή είναι μία από τις καινοτομίες της φετινής συνέλευσης. Όπως επίσης θα λάβουν μέρος πολλές νέες αξιόλογες οργανώσεις και οι αποκλεισμένες μέχρι σήμερα λόγω του εκκλησιαστικού προβλήματος στην Αυστραλία ομογενειακές οργανώσεις, όπως είναι οι ιστορικές κοινότητες του Σίδνεϊ και της Αδελαϊδας.

    Κατά τη διάρκεια των τριήμερων εργασιών θα γίνει ο απολογισμός του σημαντικού έργου της διετίας και ο καθορισμός των στόχων για τη νέα τετραετία, αφού βάσει του εκτελεστικού του Συντάγματος νόμου για το ΣΑΕ που προωθεί το ΥΠΕΞ, οι παγκόσμιες συνελεύσεις θα γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια.

    Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην ανάπτυξη των περιφερειών του ΣΑΕ, όπου θα δοθεί το βάρος στα ανά διετία συνέδρια. Αυτή η ουσιαστική «αποκέντρωση» θα συμβάλει στην καλύτερη προβολή του ΣΑΕ στην ομογενειακή βάση και στη συσπείρωση των ομογενειακών οργανώσεων. Επίσης θεσμοθετούνται τα Δίκτυα του Ελληνισμού (Νεολαίας, Επιστημόνων, Επιχειρηματιών, Πολιτισμού και Γυναικών), που θεωρούνται σημαντικά για την προσέγγιση ομογενών, που μέχρι σήμερα έμεναν εκτός.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έξοδα της φετινής διοργάνωσης περικόπτονται δραστικά, ώστε τα χρήματα να διατεθούν για άλλα προγράμματα και δράσεις του ΣΑΕ. Αλλάζει και η ονομασία του ΣΑΕ καθώς ο όρος απόδημος δεν καλύπτει όλη την ομογένεια. Η απόφαση θα παρθεί στο συνέδριο.

    Οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές στη λειτουργία του οργανωμένου Ελληνισμού σε 140 χώρες του εξωτερικού θα τεθούν προς συζήτηση στο συνέδριο. Ήδη έχει αποσταλεί στις ομογενειακές οργανώσεις το σχέδιο του νόμου για την «οργάνωση, λειτουργία και αρμοδιότητες του ΣΑΕ» ώστε να καταθέσουν τα δικά τους σχόλια και παρατηρήσεις.

    Σημαντική τομή είναι η διασφάλιση της γνωμοδοτικής και εισηγητικής αρμοδιότητας του ΣΑΕ. Με το νόμο θα διασφαλίζεται η πλήρης συνεργασίας της δημόσιας διοίκησης και των ευρύτερων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας για την επίτευξη του στόχου του ΣΑΕ. Για παράδειγμα θα μπορεί το ίδιο το ΣΑΕ να δημιουργεί Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις σε διάφορες χώρες του κόσμου για την εκπόνηση ανθρωπιστικών δράσεων και προγραμμάτων, αλλά και για να έχει την ευελιξία να συμμετάσχει σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα.

    Ουσιαστική προσπάθεια καταβάλλεται για την οικονομική αυτοδυναμία και ανεξαρτησία του ΣΑΕ, καθώς θεσπίζεται η υποχρεωτική συμμετοχή στο Εθνικό Ταμείο Ομογενών (ΕΤΟ), που υιοθετήθηκε από την 4η Παγκόσμια Συνέλευση του ΣΑΕ. Άλλωστε επανειλημμένα ο πρόεδρος του ΣΑΕ Ανδρέας Άθενς έχει επισημάνει ότι το ΕΤΟ είναι αυτό που θα δώσει το στίγμα για τον χαρακτήρα και το μέλλον του οργανισμού.

    [05] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΣΕ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

    Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2003 (20:49 UTC+2)

    Η κυβέρνηση είναι προσκολλημένη στο παρελθόν, τόνισε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Πρωτόπαπα για το θέμα των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών.

    Ο κ. Πρωτόπαπας σχολιάζοντας δηλώσεις του κ. Μεϊμαράκη κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να πάρει επίσημα θέση για το θέμα της αναβάθμισης των πτυχίων των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών σε Πανεπιστημιακά.

    Απαντώντας ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε:

    «Ως συνήθως ο κ. Πρωτόπαπας έσπευσε να προβεί σε δηλώσεις με τη γνωστή βιασύνη και προχειρότητα που τον χαρακτηρίζει. Του συνιστώ:

    1ον Να ξαναδεί την τηλεοπτική εκπομπή.

    2ον Να μελετήσει προσεκτικά το σχετικό πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, που έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς.

    3ον Να δώσει τη δέουσα προσοχή στη γνωμοδότηση του πρώην Προέδρου του Αρείου Πάγου, κ. Στ. Ματθία, που επισημαίνει ότι δεν είναι νόμιμη η στείρα άρνηση της κυβέρνησης και να μας απαντήσει, επιτέλους, ποιος θα πληρώσει το πρόστιμο που θα υποβληθεί στη χώρα μας. Αυτός ή ο κ. Σημίτης;».

    "Εντέλει, ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ για το θέμα; Η στείρα άρνηση στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι; Η στείρα αντίδραση σε οτιδήποτε καινούργιο;", επισήμανε ο Γραμματέας της ΚΕ της Ν.Δ.

    "Αποδεικνύεται ότι αυτοί που είναι κολλημένοι στο παρελθόν είναι αυτοί που φεύγουν, ενώ αυτοί που έρχονται είναι αυτοί που ενδιαφέρονται για το μέλλον», πρόσθεσε.

    [06] ΚΛΙΝΙΚΑ ΝΕΚΡΟΣ Ο 22ΧΡΟΝΟΣ Η. ΜΑΡΑΓΚΑΚΗΣ

    Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2003 (20:43 UTC+2)

    Εσβησαν και οι τελευταίες ελπίδες για να κρατηθεί στη ζωή ο 22χρονος Ηρακλής Μαραγκάκης που τραυματίστηκε σοβαρά από αστυνομικά πυρά στο δρόμο Ανωγείων Ηρακλείου.

    Οι γονείς του 22χρονου έδωσαν τη συγκατάθεση τους για τη δωρεά οργάνων, λίγο μετά την ενημέρωση που τους έγινε από τον διευθυντή της ΜΕΘ του Βενιζελείου, Γιώργο Βρούχο, για την μη αναστρέψιμη κατάσταση της υγείας του.

    Αργά απόψε ομάδα χειρουργών, που έφθασε στην Κρήτη από την Αθήνα, θα προχωρήσει στην αφαίρεση ζωτικών οργάνων του 22χρονου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το ήπαρ του νεαρού με πρωτοβουλία του ΕΚΑΒ θα μεταφερθεί με ειδική πτήση στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, οι νεφροί στον Ευαγγελισμό, η καρδιά στο Ωνάσειο και οι πνεύμονες στο εξωτερικό.

    Εν τω μεταξύ απολογούνται στην ανακρίτρια οι τρεις κατηγορούμενοι, ο

    αρχιφύλακας Γιώργος Δημητρακάκης 28 ετών και οι δυο ειδικοί φρουροί Νίκος Μακρυποδάκης 25 ετών και Θωμάς Γκούτζας 29 ετών. Για λόγους ασφαλείας η ανακρίτρια μετέβη στις φυλακές Αλικαρνασσού για να πάρει τις απολογίες.

    Πριν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε στο κέντρο του Ηρακλείου χωρίς να υπάρξουν επεισόδια η πορεία συμπαράστασης αντιεξουσιαστικών ομάδων στα έξι άτομα που συνελήφθησαν για τα επεισόδια του Σαββάτου έξω από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου.

    [07] ΣΥΝ: ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

    Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2003 (20:41 UTC+2)

    Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βρίσκει δυστυχώς το σύνολο των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, ατομικών και συλλογικών, στο στόχαστρο αυταρχισμών και κατασταλτικών μηχανισμών, τονίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΝ.

    «Κατακτήσεις και ελευθερίες που αποκτήθηκαν με θυσίες και αγώνες αμφισβητούνται και καταστρατηγούνται. Με άλλοθι την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας επιβάλλονται μηχανισμοί «προληπτικής καταστολής» σε βάρος των ανθρωπίνων, πολιτικών, κοινωνικών και οικολογικών δικαιωμάτων, αλλά και επιδρομές «προληπτικών πολέμων» σε βάρος της ειρήνης, αμάχων, μνημείων της φύσης και του πολιτισμού», υπογραμμίζεται.

    Η πραγματικότητα, που επικρατεί στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι δραματική, τονίζει ο ΣΥΝ και σημειώνει: «Για μια φορά ακόμα επιβεβαιώνεται ότι η προστασία και η άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν επαφίεται στη διάθεση των αγορών, των εξουσιών, των κυβερνήσεων και των κρατών, αλλά είναι υπόθεση των πολιτών, των ριζοσπαστικών κινημάτων, των πνευματικών ανθρώπων της δημοκρατικής Αριστεράς».

    Τα ανθρώπινα, κοινωνικά, πολιτικά και οικολογικά δικαιώματα είναι αδιαίρετα και δεν επιτρέπεται να διασπά την ενιαία, δημοκρατική, ηθική και κοινωνική τους αξία, κανένας νεοφιλελεύθερος ιδεολογισμός ή αμερικάνικος ηγεμονισμός.

    Ο αγώνας για περισσότερη δημοκρατία, για εγγυήσεις προστασίας των δικαιωμάτων όλων, για την ειρήνη εναντίον του πολέμου, για την κοινωνική δικαιοσύνη εναντίον των αποκλεισμών και των ανισοτήτων, για τις κοινωνίες της αλληλεγγύης και της πολυπολιτισμικής συνύπαρξης εναντίον των ρατσισμών, της ξενοφοβίας και της μηδενικής ανεκτικότητας, για την εξάλειψη της φτώχειας και της εξαθλίωσης που προκαλεί η εκμετάλλευση από τους οικονομικά ισχυρούς για την προστασία των περιβαλλοντικών πόρων που χρειάζονται για την αειφόρο ανάπτυξη με ανθρώπινο περιεχόμενο για όλους, είναι αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που αποτελούν πάντα ιστορικό κριτήριο προόδου και πολιτισμικό μέτρο ανάπτυξης της ανθρωπότητας», επισημαίνει ο ΣΥΝ.

    «Στην Ελλάδα του 2003 επιβάλλεται να τονίσουμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι θέμα διακηρύξεων και πολιτικών πανηγυρικών. Είναι υπόθεση αγώνων και καθημερινής αξίωσης για μια δημοκρατία των δικαιωμάτων και όχι των περιορισμών στην χώρα μας, στην Ευρώπη, στον κόσμο, στον 21ο αιώνα.

    - Να αγωνιστούμε για να μην παραβιάζονται δημοκρατικές εγγυήσεις προστασίας σε βάρος χιλιάδων εργαζομένων από την αποδιάρθρωση των σχέσεων εργασίας.

    - Για να μην παραβιάζονται στοιχειώδη δικαιώματα σε βάρος μεταναστών, προσφύγων, αποκλεισμένων και παιδιών.

    - Για να μην καλλιεργείται κλίμα ξενοφοβίας, ρατσισμών και διακρίσεων.

    - Για να μην προωθούνται ιδιώνυμα νομοθετήματα προληπτικής καταστολής και να μην καλλιεργείται κλίμα ανασφάλειας, που με άλλοθι την τρομοκρατία, προωθεί αυταρχικές και κατασταλτικές πολιτικές.

    - Για να γίνονται σεβαστά στην καθημερινή πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα όλα τα δικαιώματα όλων, σύμφωνα με τις διεθνείς διακηρύξεις και συνθήκες», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΣΥΝ.

    [08] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ ΑΠΟ ΤΟΝ "ΑΡΓΟ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου 2003 (20:34 UTC+2)

    Το Χριστουγεννιάτικο παζάρι του διοργανώνει το Ζωοφιλικό Σωματείο «Ο Άργος», προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για τις στειρώσεις και την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων της πόλης μας.

    Το παζάρι θα φιλοξενηθεί στο Κόκκινο Σπίτι στην πλατεία Αγίας Σοφίας έως τις 24 Δεκεμβρίου και θα λειτουργεί καθημερινά και τις Κυριακές, από τις 10.30 το πρωί έως τις 21.00.

    Θα διατίθενται χριστουγεννιάτικα στολίδια, βιβλία, παιχνίδια, είδη σπιτιού, ρούχα και άλλα χρήσιμα αντικείμενα.

    Ο «Άργος» καλεί όλους τους συμπολίτες μας να αποδείξουν εμπράκτως την αγάπη τους για τα δυστυχισμένα αδέσποτα ζώα.

    [09] ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

    Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2003 (20:33 UTC+2)

    «Ο θανάσιμος τραυματισμός στα Ανώγεια Κρήτης ενός νέου ανθρώπου από αστυνομικό, επαναφέρει με δραματικό τρόπο το θέμα του προσανατολισμού και της διαπαιδαγώγησης των Σωμάτων Ασφαλείας», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΚΚΕ.

    «Το ζήτημα είναι πολιτικό και αναδείχνει την αντιλαϊκή πολιτική αυταρχισμού της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης», υπογραμμίζει το ΚΚΕ και καταδικάζει την πολιτική «που εστιάζει την αντιμετώπιση του εγκλήματος στην καταστολή, που οδηγεί όλο και πιο συχνά στη δράση αστυνομικών ράμπο, μετατρέπει τους πάντες σε ύποπτους και δικαιολογεί και οπλίζει αδικαιολόγητα το χέρι αστυνομικών, ενισχύει την αυθαιρεσία και την ατιμωρησία των αστυνομικών που αυθαιρετούν».

    «Εδώ βρίσκεται το πρόβλημα», επισημαίνει το ΚΚΕ και καλεί το λαό να καταδικάσει αυτή την πολιτική και να διεκδικήσει την κατάργηση τέτοιων μηχανισμών, να παλέψει για να δημιουργηθούν οι πολιτικές προϋποθέσεις, όπου ο προσανατολισμός της ΕΛΑΣ θα στραφεί στο κυνήγι του εγκλήματος και όχι του λαού.

    [10] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2003 (20:55 UTC+2)

    Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να έχει μια μεγέθυνση πολλαπλάσια του μέσου ευρωπαϊκού όρου, υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος μιλώντας στο ετήσιο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τον αμέσως επόμενο χρόνο, προδιαγράφονται ως ιδιαίτερα θετικές.

    «Επομένως, δεν στέκεται ούτε η εκτίμηση περί χάους, ούτε η σύγχυση, ούτε η καταστροφολογία, που από ορισμένες πλευρές και συστηματικά κατατίθεται ως πολιτική εκτίμηση. Θα έλεγα μάλιστα ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σήμερα σε μια σταθερή αναπτυξιακή πορεία με υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης, πολλαπλάσιους βέβαια του μέσου ευρωπαϊκού όρου», σημείωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    Επισήμανε ότι κυριότερος συντελεστής σε αυτή την εντυπωσιακή πορεία ανάπτυξης είναι οι δημόσιες και οι ιδιωτικές επενδύσεις κεφαλαίου σε παραγωγικές μονάδες, σε βασικές υποδομές, σε έργα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και σε έργα βελτίωσης της ποιότητας ζωής.

    Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά βέβαια και οι πόροι του Γ' ΚΠΣ, συμβάλλουν αποφασιστικά στον αναπτυξιακό δυναμισμό που διακρίνει την ελληνική οικονομία. Ομως προβλέπεται, ότι ο δυναμισμός αυτός θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Αρα το σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον, το νέο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, το ευρώ, στη θέση της δραχμής, τα χαμηλά επιτόκια, η αναπτυξιακή πολιτική που εφαρμόζουμε σταθερά τα τελευταία χρόνια, αποτελούν το ισχυρό υπόβαθρο του αναπτυξιακού μας δυναμισμού, τόνισε ο υπουργός.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε και στις αποκρατικοποιήσεις. «Στόχος μας είναι αποκρατικοποιήσεις που γίνονται πράξη, όχι μελλοντικά. Διότι σκοπός μας είναι να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα και τη βελτίωση της ποιότητας, με την ταυτόχρονη διατήρηση και εξασφάλιση του κοινωνικού ελέγχου, του δημόσιου χαρακτήρα των επιχειρήσεων αυτών. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, οι επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα, γίνονται ανταγωνιστικές. Oλος ο ευρύτερος δημόσιος τομέας περνάει σε μια άλλη λογική, όπου πλέον υπερβαίνουμε τον απόλυτο κρατισμό του παρελθόντος», είπε.

    [11] ΣΤΑ ΥΨΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ, ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΧΡΥΣΟΣ, ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου 2003 (17:23 UTC+2)

    Το θετικό κλίμα που επικρατούσε σήμερα στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές οφειλόταν, σύμφωνα με τους ειδικούς, αφενός μεν, κατά το άνοιγμά τους, στην καλή χτεσινή πορεία της Wall Street, αφετέρου δε στις εσωτερικές ειδήσεις και κυρίως λόγω της εκτίναξης στα ύψη του δείκτη ZEW, οποίος απεικονίζει τις προσδοκίες για την πορεία της γερμανικής οικονομίας.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι την άνοδο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων οδηγούσε ο δείκτης Dax του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, ο οποίος λίγα λεπτά μετά τις 17.00 ενισχυόταν κατά 1,52%, ωθούμενος από την είδηση της ανόδου του ZEW. Στην άνοδο τον ακολουθούσαν ο FTSE 100 του Λονδίνου με κέρδη της τάξεως του 0,85% και ο Cac του Παρισιού που ενισχυόταν κατά 1,03%.

    Στις αγορές συναλλάγματος, το ευρώ ακολουθούσε, την ίδια ώρα, σταθερά ανοδική πορεία και ισοτιμία του με το αμερικανικό νόμισμα κατέγραφε νέα υψηλά επίπεδα, καθώς στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά, εκείνη του Λονδίνου, είχε φτάσει στα 1,2261 δολάρια.

    Η τιμή του ευρωπαϊκού νομίσματος ωθείται, τόσο από τις μακροοικονομικές ειδήσεις, όσο και από τη νευρικότητα που επικρατεί, λόγω της αναμενόμενης συνεδρίασης της FED για τα επιτόκια και την αμερικανική οικονομία.

    Ώθηση στο ευρώ φέρεται ότι έδωσε και η είδηση πως κράτη - μέλη του ΟΠΕΚ (παραγωγοί πετρελαίου) και η Κίνα εγκαταλείπουν το δολάριο και «επαναπατρίζουν» κεφάλαια στα εγχώρια νομίσματά τους.

    Στο μεταξύ, σε ανοδική πορεία βρισκόταν και η τιμή του χρυσού, η οποία αν και είχε - ενδοσυνεδριακά - υποχωρήσει οριακά από το υψηλό που κατέγραψε τη Δευτέρα (το υψηλότερο σημείο από το 1996 ήταν στα 409 δολάρια ανά ουγκιά), στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά, εκείνη του Μιλάνου, διαπραγματευόταν στα 408,65 δολάρια ανά ουγκιά.

    Εξάλλου, την ίδια χρονική στιγμή, στην αγορά του Λονδίνου υποχωρούσαν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου και είχαν περιοριστεί στα 29,80 δολάρια ανά βαρέλι το πετρέλαιο τύπου μπρεντ και στα 31,90 δολάρια ανά βαρέλι το «αργό».

    [12] Η ΙΝΤRALOT ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ "ΣΤΟΙΧΗΜΑ" ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

    Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2003 (17:01 UTC+2)

    Σύμβαση με τον κρατικό οργανισμό της Χιλής "Polla Chilena de Beneficencia" υπέγραψε η Intralot, για την οργάνωση, λειτουργία και διαχείριση (risk management) παιχνιδιών στοιχημάτων προκαθορισμένης απόδοσης. Επιπλέον, η εταιρία θα επιλέγει τους αγώνες των δελτίων, τις αποδόσεις και θα συμβουλεύει τον οργανισμό σε θέματα marketing του προϊόντος.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Intralot, η Χιλή γίνεται η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που θα διαθέτει αθλητικό στοίχημα προκαθορισμένης απόδοσης από κρατικό οργανισμό τυχερών παιχνιδιών. "Η συμφωνία αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την εξάπλωση της Intralot σε παιχνίδια στοιχημάτων και στην υπόλοιπη Λατινική Αμερική, όπου το ποδόσφαιρο κι άλλα αθλήματα είναι ιδιαίτερα λαοφιλή", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της εταιρίας.

    Η σύμβαση είναι εξαετούς διάρκειας με δικαίωμα ανανέωσης δύο χρόνων, ενώ την εκτέλεση του έργου θα αναλάβει η Intralot de Chile, θυγατρική του Ομίλου στη Χιλή, σε συνεργασία με την Εταιρία Στοιχημάτων, την εξειδικευμένη εταιρία του ομίλου στην οργάνωση του προκαθορισμένου στοιχήματος.

    Η έναρξη λειτουργίας των παιχνιδιών εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου εξάμηνου του 2004 και οι παίκτες θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής μέσω του δικτύου πωλήσεων (πρακτορεία) του κρατικού οργανισμού, καθώς και μέσω εναλλακτικών δικτύων πώλησης (Internet, σταθερή και κινητή τηλεφωνία). Τα πρώτα παιχνίδια που θα διατεθούν θα περιλαμβάνουν αγώνες ποδοσφαίρου, τένις και Formula 1.

    [13] ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟ 0,89% ΕΚΛΕΙΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2003 (16:53 UTC+2)

    Ισχυρό "ανάχωμα", ικανό να ανακόψει την ανοδική ορμή του γενικού δείκτη τιμών, αποδείχθηκε και σήμερα το επίπεδο πέριξ των 2.200 μονάδων. Αν και ο δείκτης έκλεισε σε απόσταση αναπνοής από το συγκεκριμένο τεχνητό φράγμα, ωστόσο δεν κατόρθωσε να το ξεπεράσει, καθώς κατά το δεύτερο ήμισυ της συνεδρίασης εμφανίστηκαν πωλητές σε αρκετούς κλάδους.

    Πάντως, το ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον για τα blue chips, που οδήγησε αρκετές "δεικτοβαρείς" μετοχές σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα (πχ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ), αλλά και το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, αντιστάθμισαν με το παραπάνω τις πιέσεις στη μικρή κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει με αισθητά κέρδη.

    Συγκεκριμένα, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ενισχυμένος κατά 0,89%, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 2.198,23 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ των 2.184,92 και των 2.199,33 μονάδων. Η αξία των συναλλαγών έφτασε στα 150,5 εκατ. ευρώ (με περίπου 22 εκατ. να αφορούν σε μεταβιβάσεις πακέτων), ενώ από το σύνολο των μετοχών που άλλαξαν χέρια, οι 169 ενισχύθηκαν, έναντι 115 πτωτικών και 98 στάσιμων.

    Τον υψηλότερο τζίρο σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Vodafone-Panafon (11,56 εκατ. ευρώ), Alpha Bank  (10,2 εκατ. ευρώ), ΟΤΕ (9,4 εκατ. ευρώ), ΟΠΑΠ (8,8 εκατ. ευρώ), Μότορ Οϊλ (8,6 εκατ. ευρώ) και ΔΕΗ (7,6 εκατ. ευρώ).

    Ράλι πραγματοποίησε σήμερα η μετοχή της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, η οποία κέρδισε ποσοστό 11,98%, μετά την ανακοίνωση της PHILIP MORRIS HOLLAND BV ότι σκοπεύει να αποκτήσει επιπλέον 2,17% του μετοχικού κεφαλαίου της ελληνικής καπνοβιομηχανίας, ανεβάζοντας το ποσοστό συμμετοχής της στο 100%.

    Σύμφωνα με σημερινή επιστολή της ολλανδικής θυγατρικής της Philip Morris προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι εν λόγω συναλλαγές θα διενεργηθούν από αύριο έως τις 9/3/2004, σε τιμή έως 18,02 ευρώ ανά μετοχή, μέσω της Alpha Finance Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ.

    Στο μεταξύ, κέρδη κατέγραψαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE. Kατά 1,18% ενισχύθηκε ο ASE-20 των επιλεγμένων blue chips, έναντι κερδών της τάξης του 0,98% και 0,07% αντίστοιχα, για τον MID-40 της μέσης κεφαλαιοποίησης και τον SMALL CAP-80 της μικρής. Ανοδο σε ποσοστό 1,04% σημείωσε και ο FTSE/ASE-140.

    ΟΙ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Με θετικό πρόσημο έκλεισαν και οι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες, με εξαίρεση επτά, που σημείωσαν απώλειες. Πρόκειται για τους δείκτες των μετοχών υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (-1,46%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (-0,77%), των εταιριών διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (-0,51%), των ειδών-λύσεων πληροφορικής (-0,44%), της πληροφορικής (-0,19%), της κλωστοϋφαντουργίας (-0,18%) και των κατασκευών (-0,14%).

    Η πτώση του κλάδου των εκδόσεων-εκτυπώσεων αποτύπωσε τις πιέσεις στις μετοχές των εταιριών ΑΤΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (-2,63%), ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (-1,76%), ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ (-1,66%), ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ (-1,60%) και Χ.Κ.ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ (-1,12%).

    Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη άνοδο, σε ποσοστό 1,86%, σημείωσε ο κλάδος των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων, με αιχμή του δόρατος τον τίτλο της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ, ο οποίος ενισχυόταν κατά 2,99%.

    Υπενθυμίζεται ότι η ΤΙΤΑΝ ανακοίνωσε χτες την υπογραφή συμφωνίας με το γερμανικό όμιλο Heidelberg Cement AG, για την εξαγορά του 99,9% των μετοχών της βουλγαρικής εταιρίας Zlatna Panega Cement AD. Στον ίδιο κλάδο, σημαντικά κέρδη κατέγραψαν και οι μετοχές των εταιριών ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ (3,52%) και S & B ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ (1,66%).

    Οριακές απώλειες, της τάξης του 0,14% κατέγραψε ο κατασκευαστικός κλάδος, μετά το "σοκ" που υπέστη χτες, λόγω της έντονης φημολογίας για νομικούς ελέγχους στην εταιρία ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΑΤΕ. Η χτεσινοβραδινή απόφαση της διοίκησης του ΧΑ για προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης της συγκεκριμένης μετοχής, αλλά και η διαβεβαίωσή της ότι στην παρούσα φάση δεν "τρέχουν" αντίστοιχες υποθέσεις για άλλες κατασκευαστικές εταιρίες, επέτρεψαν σήμερα στον κλάδο να παρουσιάσει καλύτερη συμπεριφορά.

    Πάντως, σημαντικές πιέσεις εξακολούθησε να δέχεται και σήμερα η μετοχή της ΑΕΓΕΚ, μητρικής του ΕΥΚΛΕΙΔΗ, η οποία υποχώρησε κατά 5,98%. Τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των εταιριών του κλάδου κατέγραψε πάντως η ΕΜΠΕΔΟΣ, η οποία ακολούθησε πορεία ελεύθερης πτώσης, για να κλείσει τελικά αποδυναμωμένη κατά 11,11%. Σημαντική πτώση σημείωσαν επίσης οι τίτλοι της ΤΕΧΝΟΔΟΜΗΣ (-6,00%) και της ΕΚΤΕΡ (-5,90%).

    Αγοραστές εμφανίστηκαν σήμερα στις μετοχές των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών, με αποτέλεσμα οι δύο επιμέρους δείκτες να ενισχυθούν αντίστοιχα κατά 0,94% και 0,31%. Στον τραπεζικό κλάδο, αισθητή άνοδο σημείωσαν οι μετοχές της ΕΘΝΙΚΗΣ (0,96%), της ΑLPHA BANK (1,13%), της EMPORIKI BANK (2,32%), της EFG EUROBANK (0,57%) και της ΠΕΙΡΑΙΩΣ (0,94%).

    Στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο, το χορό της ανόδου έσυρε η μετοχή του ΟΤΕ, με κέρδη της τάξης του 1,72%. Αντίθετα, μειωμένος κατά 1,49% έκλεισε ο τίτλος της COSMOTE. Aπό τις υπόλοιπες μετοχές του κλάδου, σημαντική άνοδο σημείωσε ο τίτλος της FORTHNET (1,10%), ενώ σημαντικές απώλειες κατέγραψε το "χαρτί" της ΛΑΝ- ΝΕΤ (-7,48%).

    Οι πιέσεις στη μετοχή της COSMOTE αποδίδονται από τους αναλυτές στη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα "Κέρδος" ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Ευάγγελος Μαρτιγόπουλος, αναφέροντας ότι η ανεξαρτησία της Cosmote είναι καθοριστικής σημασίας, τόσο για την ίδια, όσο και για τον όμιλο ΟΤΕ.

    Ο κ. Μαρτιγόπουλος είπε, επίσης, ότι ενδεχόμενη συγχώνευση της Cosmote με τον ΟΤΕ δεν έχει να προσθέσει αξία στον Οργανισμό και ότι η Cosmote κατέκτησε τη θέση που κατέχει στην ελληνική αγορά χάρη στην ανεξαρτησία της. Αναλυτές επισημαίνουν ότι το ενδεχόμενο απορρόφησης της Cosmote από τον ΟΤΕ θα απασχολήσει αρκετά την αγορά τις επόμενες εβδομάδες, ίσως και μήνες.

    ΜΕΤΟΧΕΣ

    Μεταξύ των ανοδικών μετοχών ξεχώρισαν εκείνες των εταιριών ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ (11,98%), FITCO (8,64%) και ΚΥΛΙΝΔΡΟΜΥΛΟΙ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (4,76%). Στον αντίποδα, τις πιο αισθητές απώλειες κατέγραψαν οι τίτλοι των εταιριών ALSINCO (-11,89%), EΜΠΕΔΟΣ (-11,11%) και ΛΑΝ-ΝΕΤ (-7,48%).

    Μεγάλα κέρδη, της τάξης του 3,40%, κατέγραψε ο ΟΠΑΠ, δικαιώνοντας τους αναλυτές που ανέμεναν ότι θα βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο, ενώ σε θετικό έδαφος κινήθηκε και η μετοχή της ΔΕΗ (0,62%)._

    ΑΛ.Γ

    [14] Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΕΒΑΛΕ ΞΑΝΑ ΣΤΟΧΟ ΤΙΣ 2.200 ΜΟΝΑΔΕΣ

    Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2003 (16:22 UTC+2)

    Κέρδη σημείωνε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών της Σοφοκλέους, από την έναρξη μέχρι και το τέλος της συνεδρίασης, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να είναι στραμμένο, κυρίως, στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

    Το θετικό κλίμα που επικρατούσε στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έδωσε την ανοδική ώθηση στο γενικό δείκτη, ο οποίος, καθώς η άνοδος συνεχιζόταν αδιάλειπτα, άρχισε πάλι να φλερτάρει με τις 2.200 μονάδες.

    Άλλωστε, την τελευταία ώρα, η αγορά κινούνταν, με μικρές διακυμάνσεις, πάνω από τις 2.190 μονάδες μέχρι και τη λήξη των συναλλαγών. Ωστόσο, παρά το θετικό κλίμα στο εξωτερικό, έδειχνε ότι διστάζει να υπερβεί το φράγμα των 2.200 μονάδων.

    Ατμομηχανή της σημερινής ανόδου ήταν πάλι τα βαριά χαρτιά, ενώ στην περιφέρεια η εικόνα ήταν μικτή με το δείκτη ASE Mid 40 να αποκομίζει κέρδη, σε αντίθεση με εκείνον της μικρής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος σημείωνε οριακή πτώση, μέχρι λίγο πριν από τη λήξη.

    Στις τράπεζες πρωταγωνιστούσαν οι μετοχές των Εθνική και Ελλάδος, ενώ ενδιαφέρον εκδηλωνόταν και σήμερα για τους τίτλους των ΟΤΕ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΤΙΤΑΝΑ, αλλά και για τον ΟΠΑΠ.

    Βελτιωμένη ήταν σήμερα και η αξία των συναλλαγών, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει τελικά στις 2.198,23 μονάδες, σημειώνοντας αισθητή άνοδο της τάξης του 0,89%.

    Συναλλαγές και δείκτες

    Με τους αγοραστές να υπερισχύουν σήμερα των πωλητών, σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, ήταν αναμενόμενο και οι 4 δείκτες της κεφαλαιοποίησης να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές έχοντας θετικό πρόσημο.

    Τελικά, ο δείκτης κεφαλαιοποίησης που κατέγραψε τα μικρότερα κέρδη ήταν ο FTSE/ASE Small Cap 80 (+0,07%), ενώ ο FTSE/ASE 20 σημείωσε άνοδο, που ανήλθε σε 1,18%. Λίγο μικρότερα κέρδη κατέγραψε ο FTSE/ASE MID 40, ύψους 0,98%.

    Σε ό,τι αφορά στους κλαδικούς δείκτες, η εικόνα τους ήταν και σήμερα πιστό αντίγραφο της εξέλιξης των συναλλαγών. Αυτό διότι, από τους συνολικά 22, οι 15 έκλεισαν τελικά με θετικό πρόσημο, ενώ οι 7 από αυτούς κατέγραψαν απώλειες.

    Συγκεκριμένα, τις υψηλότερες ζημίες εμφάνισαν οι δείκτες της υψηλής κυκλ. ταχύτητας (-1,46%) και των εκδόσεων κι εκτυπώσεων (-0,77%), ενώ με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν εκείνοι των μη μεταλλικών ορυκτών - τσιμέντων (+1,86%) και των συμμετοχών (+1,68%).

    Σχετικά με την εικόνα που εμφάνισε η κίνηση των μετοχών, αυτή ήταν σήμερα αντιστρόφως ανάλογη της συναλλακτικής δραστηριότητας. Αυτό διότι, παρά τη συνεχή ανοδική πορεία του γενικού δείκτη, μέχρι τα τελευταία λεπτά οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο αποτελούσαν την πλειοψηφία. Τελικά, 116 μετοχές έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο, 166 με θετικό και 100 παρέμειναν στάσιμες.

    Υψηλός, σχετικά με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, ήταν σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, οι οποίες κυμάνθηκαν σε ικανοποιητικό επίπεδο, καθώς ο τζίρος ξεπέρασε σχετικά γρήγορα τα 100 εκατ. ευρώ και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με το ποσό των 149,5 εκατ. ευρώ.

    Εκτιμήσεις - προοπτικές

    Τα καλά νέα σήμερα για το ΧΑ ήρθαν από τις ΗΠΑ, με τη χθεσινή άνοδο του Dow Jones κατά 1%, η οποία οδήγησε σε ανάκαμψη της ευρωπαϊκές αγορές. Χωρίς τάσεις αυτονόμησης η Σοφοκλέους, έδειξε ότι θα ακολουθεί την πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων, με τους αναλυτές να θεωρούν ως πιθανότερο σενάριο πλέον τη συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα έως το τέλος του έτους.

    Εξάρτηση του ΧΑ από τις διεθνείς αγορές αναμένει σε βραχυπρόθεσμη βάση η Εθνική Χρηματιστηριακή, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Alpha Finance ο γενικός δείκτης κερδίζει από την αρχή του έτους 24,6%, έναντι 31,6% του Dax.

    Τη συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα θεωρεί ως το πλέον πιθανό σενάριο για τη Σοφοκλέους η Marfin Hellenic, καθώς εκτιμά ότι η αγορά εισέρχεται σε προεορταστική περίοδο και οι όγκοι συναλλαγών δεν αναμένεται να αυξηθούν, ενώ ούτε ευρείας κλίμακας αναδιάρθρωση στα θεσμικά χαρτοφυλάκια πρέπει να αναμένεται έως το τέλος του έτους.

    Διατήρηση της συσσώρευσης αναμένει και η Eurcorp, ενώ σύμφωνα με τη διεύθυνση χρηματιστηριακών εργασιών της Aspis Bank, η πορεία του ΧΑ παραμένει σε συνάρτηση των διεθνών αγορών και της συναλλακτικής δραστηριότητας.

    Από τεχνικής σκοπιάς, εκτιμά ότι υπάρχουν περιθώρια για μία θετική συνεδρίαση, ενώ τα θεσμικά χαρτοφυλάκια αναμένεται σε δώσουν τον τόνο στην αγορά, με τους ιδιώτες επενδυτές να παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.

    Τέλος, η τεχνική ανάλυση της Euroxx δίνει στήριξη στις 2.160 μονάδες και αντίσταση στις 2.215 μονάδες για το γενικό δείκτη. (Αναλυτική παρουσίαση της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε λίγο).

    [15] ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΟΣΕΠ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΙΛΙΕΣΚΟΥ

    Βουκουρέστι, 9 Δεκεμβρίου 2003 (20:30 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου πρότεινε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) να δημιουργηθεί μία "αντιτρομοκρατική" συμμαχία στη περιοχή.

    Ο κ. Ιλιέσκου, σε ομιλία του στη συνάντηση εκπροσώπων της ΟΣΕΠ στο Βουκουρέστι, αναφέρθηκε στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη και στη Ρωσία και κάλεσε τις χώρες μέλη της ΟΣΕΠ να «ξεριζώσουν το κακό σίρριζα».

    Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα βοηθήσει επίσης στην εξάλειψη της φτώχειας και στην ενδυνάμωση της δημοκρατίας είπε ο Ιλιέσκου και τόνισε ότι μία συμμαχία κατά της τρομοκρατίας θα βασίζεται στην στενή συνεργασία των χωρών της Βαλκανικής και της Μαύρης Θάλασσας.

    Ιωάννα Ράντου

    [16] ΣΧΟΛΙΟ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αγκυρα, 9 Δεκεμβρίου 2003 (20:23 UTC+2)

    Η Τουρκία δεν υποστήριξε ποτέ το σημερινό status quo στην Κύπρο, τόνισε από το βήμα της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

    «Εάν υπάρχουν άτομα τα οποία ενθαρρυνόμενα από τις διακηρύξεις μας ότι «το ανεπίλυτο δεν αποτελεί λύση, προσεγγίζουν το Κυπριακό με τη λογική του ''Προχώρα σε παραχωρήσεις και απαλλάξου από το πρόβλημα'', θα πρέπει να τονίσω πως δεν εμφορούμαστε από αυτή την αντίληψη» είπε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρωθυπουργός.

    [17] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ "17Ν"

    Αγκυρα, 9 Δεκεμβρίου 2003 (19:34 UTC+2)

    Στη χθεσινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη ''17 Νοέμβρη'' αναφέρεται με σημερινά εκτενή του δημοσιεύματα ο τουρκικός Τύπος.

    H Milliyet, σε άρθρο με τίτλο «Άνοιξε ο δρόμος για την καταδίκη των δολοφόνων των Τούρκων διπλωματών σε ισόβια φυλάκιση» γράφει ότι οι 17 από τους 19 κατηγορουμένους βρέθηκαν ένοχοι και επισημαίνει ότι οι περισσότεροι θα καταδικασθούν σε ισόβια φυλάκιση.

    Τη μεγαλύτερη προβολή στην απόφαση δίνει η Aksam με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Δικαιοσύνη που ήρθε μετά 12 χρόνια». Στο κύριο θέμα της, η Vatan τονίζει ότι «η απόφαση στη 'δίκη του αιώνα' αποτελεί το τελευταίο πλήγμα της Αθήνας στην τρομοκρατική οργάνωση ''17 Νοέμβρη''» και προσθέτει πως «βρέθηκαν ένοχοι και οι κατηγορούμενοι για τις δολοφονίες των Τούρκων διπλωματών και θα καταδικασθούν σε ισόβια».

    Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται και σε δήλωση του Πρέσβη Ντενίζ Μπολιούκμπασι- ο οποίος είχε διασωθεί από δολοφονική απόπειρα της ''17 Νοέμβρη'' και είχε παραστεί στη δίκη ως μάρτυρας- ότι θα καταθέσει μήνυση ζητώντας αποζημίωση.

    Άλλη εφημερίδα η οποία προβάλλει την απόφαση του Δικαστηρίου είναι η Hurriyet που χρησιμοποιεί τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Θα επιβληθούν ποινές ισόβιας φυλάκισης στους δολοφόνους της ''17 Νοέμβρη''» και αφιερώνει ολόκληρη εσωτερική σελίδα στη δράση της ''17 Νοέμβρη'' και τις ενδεχόμενες ποινές που θα επιβληθούν στους ενόχους.

    [18] ΠΓΔΜ: ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Σκόπια, 9 Δεκεμβρίου 2003 (19:26 UTC+2)

    Mέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του 2004 η ΠΓΔΜ θα υποβάλλει αίτηση για ένταξη στην ΕΕ, τόνισε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ιλίνκα Μίτρεβα, μιλώντας στο φόρουμ «Ευρωπαϊκή Ενωση-Δυτικά Βαλκάνια», που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

    Η κ. Μίτρεβα αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η ΠΓΔΜ προκειμένου να προσαρμοστεί στη νομοθεσία της ΕΕ και να δυναμώσει την σταθερότητα και ασφάλειά της.

    [19] ΠΓΔΜ: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΤΕΤΟΒΟΥ

    Σκόπια, 9 Δεκεμβρίου 2003 (19:00 UTC+2)

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της νομιμοποίησης του αλβανικού πανεπιστημίου του Τετόβου διοργάνωσαν φοιτητές των Σκοπίων και της Μπίτολα.

    Εκατοντάδες φοιτητές, μαθητές και πολίτες οπαδοί του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE συγκεντρώθηκαν μπροστά στη Βουλή και έκαναν πορεία μέχρι το υπουργείο Παιδείας. Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στο κτίριο του υπουργείου Παιδείας, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές.

    Σημειώνεται ότι η Ενωση Φοιτητών της ΠΓΔΜ είχε ταχθεί κατά της συγκέντρωσης αυτής και καλούσε τους φοιτητές να μην πάρουν μέρος, αλλά να ζητήσουν εξηγήσεις σε συνάντηση που θα έχουν με τον υπουργό Παιδείας Αζις Πολοζάνι.

    Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η συνεδρίαση της Βουλής, στην οποία συζητιέται η πρόταση μομφής κατά του υπουργού Παιδείας που κατέθεσε το VMRO.

    [20] Ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ-ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου 2003 (17:14 UTC+2)

    Ο κ. Σταμάτης του συνδέσμου Φθιώτιδας θα διευθύνει την αναμέτρηση της Κασσάνδρας με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς που θα γίνει στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής της Β' εθνικής. Στο άλλο παιχνίδι που κεντρίζει το ενδιαφέρον των φίλων της κατηγορίας και θα γίνει στην Κέρκυρα μεταξύ της ομώνυμης ομάδας και του Λεβαδειακού θα σφυρίξει ο Μπαλιόζογλου του συνδέσμου Θεσσαλονίκης.

    Οι διαιτητές της 14ης αγωνιστικής της 14ης αγωνιστικής είναι:

    Κέρκυρα- Λεβαδειακός: Μπαλιόζογλου (Θεσσαλονίκης)

    Νίκη Βόλου- Καλαμάτα: Ουζουνίδης (Εβρου)

    Εθνικός Αστέρας- Εργοτέλης: Ντορμούσογλου (Μεσσηνίας)

    Πατραϊκός- ΠΑΣ Γιάννινα: Ντοσίδης (Θράκης)

    Ποσειδών Ν. Πόρων- Παναχαϊκή: Δε θα διεξαχθεί

    Πανσερραϊκός- Ατρόμητος Αθ.: Αθανασίου (Θεσπρωτίας)

    Κασσάνδρα- Απόλλων Καλαμαριάς: Σταμάτης (Φθιώτιδας)

    Απόλλων Αθ.- Φωστήρας: Δεν θα διεξαχθεί.

    [21] ΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΜΟΝΤΕΡΝΟΥ ΠΕΝΤΑΘΛΟΥ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου 2003 (17:12 UTC+2)

    Ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Μοντέρνου Πεντάθλου φιλοξενείται στην Αθήνα (το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου για τους άνδρες, την επομένη για τις γυναίκες) και τα μεγαλύτερα ονόματα του αθλήματος θα διεκδικήσουν τον τίτλο και ταυτόχρονα την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς οι δυο πρώτοι της τελικής κατάταξης εξασφαλίζουν αυτομάτως το εισιτήριο και τη συμμετοχή τους στους Αγώνες της Αθήνας το 2004.

    Πέντε διαφορετικά αθλήματα (κατά σειρά η Σκοποβολή, η Ξιφασκία, η Κολύμβηση, η Ιππασία και ο Ανώμαλος δρόμος) απαιτούν από τους αθλητές και τις αθλήτριες ξεχωριστές ικανότητες, αντοχή, δύναμη και αυτοσυγκέντρωση ώστε μέσα σε μια ημέρα να ανταποκριθούν στις ιδιαιτερότητες του καθενός, να αποφύγουν τα λάθη και να συγκεντρώσουν την καλύτερη δυνατή βαθμολογία που αναδεικνύει, εν τέλει, τον νικητή και τη νικήτρια.

    Στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που αποτελεί κορυφαία εκδήλωση της UIPM συμμετέχουν 32 άνδρες και 32 γυναίκες. Ανάμεσά τους και τέσσερις εκπρόσωποι της Ελλάδας, που δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους απέναντι στους κορυφαίους, ελπίζοντας στην καλύτερη δυνατή εμφάνιση. Πρόκειται για την Κατερίνα Πάρτιτς, τη Διονυσία Πάστρα, τον Σαράντο Κωνσταντάτο και τον Βασίλη Φλώρα. Τέσσερις νεανικές συμμετοχές, τέσσερις ξεχωριστές ελπίδες για την Ελλάδα.

    [22] Ο ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑ ΣΦΥΡΙΞΕΙ ΤΟ ΑΡΗΣ- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου 2003 (16:24 UTC+2)

    Ο κ. Σπυρόπουλος του συνδέσμου Φθιώτιδας θα διευθύνει το ματς μεταξύ του Αρη και του Ολυμπιακού στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' εθνικής. Ο κ. Τσικίνης την αναμέτρησης Χαλκηδόνα- ΠΑΟΚ, ενώ ο κ. Νταμπώσης του συνδέσμου Πιερίας θα είναι ο διαιτητής της αναμέτρησης του Πανηλειακού με τον Ηρακλή.

    Ειδικότερα οι διαιτητές της 14ης αγωνιστικής είναι:

    Καλλιθέα- Αιγάλεω: Ζωγράφος (Αθήνας)

    Αρης-Ολυμπιακός: Σπυρόπουλος (Φθιώτιδας)

    ΟΦΗ-ΑΕΚ: Δούρος (Κορίνθου)

    Χαλκηδόνα- ΠΑΟΚ: Τσίκινης (Μεσσηνίας)

    Ξάνθη- Ιωνικός: Καμινάρης (Θεσσαλίας)

    Πανιώνιος- Ακράτητος: Κεμπαρίδης (Θεσσαλονίκης)

    Πανηλειακός- Ηρακλής: Νταμπώσης (Πιερίας)

    ΠΑΟ- Προοδευτική: Τακίδης (Κιλκίς).

    [23] ΤΕΝΙΣ: ΣΤΗΝ 26η ΘΕΣΗ Η ΛΕΝΑ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου 2003 (16:20 UTC+2)

    Είκοσι δυο θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη κέρδισε αυτή την εβδομάδα ο Κωνσταντίνος Οικονομίδης, μετά τις επιτυχίες του στο Λας Παλόμας και φιγουράρει στο Νο 243. Πίσω του ακολουθούν οι Μαζαράκης Νο 270, Αλεξίου Νο 540, Πέππας Νο 581, Γιακούποβιτς Νο 614, Ροβάς Νο 770 Αγγελίνος Νο 791.

    Στο διπλό, στην καλύτερη θέση βρίσκεται ο Γιακούποβιτς που είναι Νο 515 στον κόσμο και έπονται οι Καραγιάννης 528, Αλεξίου 660, Αγγελίνος 682, Οικονομίδης 790.

    Στις γυναίκες, η Δανιηλίδου είναι Νο 26 στο μονό και 63 στο διπλό, ενώ η Ζαχαριάδου 377 και 210 αντίστοιχα. Η Κυπριτίδου, από την πλευρά της είναι Νο 824. Η νεαρή τενίστρια βρίσκεται στο Κάϊρο, όπου σε τουρνουά 10.000 δολαρίων έφθασε μέχρι το δεύτερο γύρο, γνωρίζοντας την ήττα από τη Σλοβάκα Σαφίκοβα 7-6, 6-2. Αυτή την εβδομάδα αγωνίζεται σε άλλο τουρνουά στο Κάϊρο, επίσης 10.000 δολαρίων και είναι στο κυρίως ταμπλό.

    [24] Α. ΓIANΝΟΥΛΑΣ: ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΑ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου 2003 (15:59 UTC+2)

    Κατηγορηματική είναι η διάψευση του πυγμάχου Αντώνη Γιαννούλα αναφορικά με τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για επίθεση κατά της Ομοσπονδίας Πυγμαχίας σχετικά με την απόφασή της να γίνει το πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών στη Φλώρινα, αλλά και για το θέμα των ομογενών που ίσως ενταχθούν στην εθνική ομάδα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Ο πρωταθλητής των 75 κιλών τονίζει κατηγορηματικά ότι ουδέποτε δήλωσε πως δεν θα έπρεπε να γίνει το πανελλήνιο στη Φλώρινα λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούν εκεί και που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στους πυγμάχους. "Όλα είναι αναληθή. Ποτέ δεν είπα κάτι τέτοιο. Δεν έχω κάνει κανένα σχόλιο για τη Φλώρινα. Ίσα ίσα που είναι καλό, ειδικά για εμένα, γιατί θα βρεθώ κοντά στα μέρη μου, κοντά στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τα Γρεβενά", ξεκαθαρίζει ο Αντώνης Γιαννούλας.

    Όσον αφορά στους ομογενείς, ο πρωταθλητής μας διευκρινίζει ότι κατηγορεί τους συλλόγους που καταφεύγουν σε τέτοιες λύσεις και όχι την Ομοσπονδία. "Εγώ είπα ότι είμαι αντίθετος στους ομογενείς που φέρνουν από το εξωτερικό οι σύλλογοι. Ποτέ δεν επιτέθηκα στην Ομοσπονδία. Απλά, είπα ότι πρέπει να αξιοποιούνται τα ταλέντα που υπάρχουν εδώ και να μην έχουν τέτοια μεταχείριση τα δικά μας παιδιά", καταλήγει ο Αντώνης Γιαννούλας, βάζοντας τέλος στο άσχημο κλίμα που πήγε να δημιουργηθεί σε μια κρίσιμη περίοδο για την ελληνική πυγμαχία.

    [25] ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΣΤΗ ΦΑΛΟΥΤΖΑ

    Βαγδάτη, 9 Δεκεμβρίου 2003 (20:45 UTC+2)

    Αμερικανικό ελικόπτερο έκανε νωρίτερα σήμερα αναγκαστική προσγείωση κοντά στην πόλη Φαλούτζα αφού πρώτα δέχτηκε πυρά από το έδαφος, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

    Τα δύο μέλη του πληρώματος βγήκαν από το αεροσκάφος χωρίς σοβαρά τραύματα, πρόσθεσε ένας αξιωματούχος.

    Τον περασμένο μήνα οι αντάρτες κατέρριψαν ένα ελικόπτερο Chinook κοντά στην Φαλούτζα, προκαλώντας το θάνατο 16 Αμερικανών στρατιωτών.

    [26] Ο ΑΛ ΓΚΟΡ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΧΑΟΥΑΡΝΤ ΝΤΙΝ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2004

    Ουάσιγκτον, 9 Δεκεμβρίου 2003 (20:27 UTC+2)

    Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκορ, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Χάουαρντ Ντιν, πρώην κυβερνήτη του Βέρμοντ, για τις προεδρικές εκλογές του 2004.

    Οι πρώτες διαβουλεύσεις για να κατοχυρωθεί ο υποψήφιος των Δημοκρατικών θα αρχίσουν τον Ιανουάριο στην Αιόβα και στο Νιου Χαμσάιρ.

    Η σφυγμομέτρηση της Gallop για την εφημερίδα USA Tοday και το δίκτυο CNN δείχνει ότι το 25% των Δημοκρατικών υποστηρίζουν τον Ντιν.

    O Τζόε Λίμπερμαν και ο Ουέσλι Κλαρκ, πρώην ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, συγκέντρωσαν 13% έκαστος.

    [27] ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΙΣΡΑΗΛ-ΛΙΒΑΝΟΥ

    Τελ Αβιβ, 9 Δεκεμβρίου 2003 (19:08 UTC+2)

    Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο οπλοφόρους κοντά σε ένα χωριό στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, δήλωσαν στρατιωτικές πηγές, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, δήλωσε ότι έπληξε με αντιαεροπορικά πυρά ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη που πετούσαν σε χαμηλό ύψος πάνω από το νότιο Λίβανο.

    [28] ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

    Παρίσι, 9 Δεκεμβρίου 2003 (18:04 UTC+2)

    Η Γαλλία και η Γερμανία «δεν θα δεχθούν μία συμφωνία με οποιοδήποτε τίμημα και με οποιουσδήποτε όρους» για το μελλοντικό σύνταγμα της διευρυμένης Ευρώπης, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    «Ο καγκελάριος κι εγώ δεν θα δεχθούμε μία συμφωνία με οποιοδήποτε τίμημα και με οποιουσδήποτε όρους», τόνισε ο Σιράκ μετά τη συνάντησή του με τον Σρέντερ στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

    Οι Σιράκ και Σρέντερ, συνοδευόμενοι από τους υπουργούς Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν και Γιόσκα Φίσερ, είχαν το πρωί συνομιλίες με θέμα την εναρμόνιση των θέσεων των δύο χωρών στα επίμαχα ζητήματα του ευρωπαϊκού συντάγματος, εν όψει των διαπραγματεύσεων που αρχίζουν από την Παρασκευή στις Βρυξέλλες μεταξύ των ηγετών των 25 χωρών της διευρυμένης ΕΕ.

    [29] ΑΝΤΙΘΕΤΗ Η ΕΜΠΑΝΤΙ ΣΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ

    Οσλο, 9 Δεκεμβρίου 2003 (17:44 UTC+2)

    Η βραβευθείσα με το Νόμπελ Ειρήνης για το 2003, Ιρανή δικηγόρος Σιρίν Εμπάντι εξέφρασε από το Οσλο την αντίθεσή της σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση εναντίον της χώρας της για την εγκαθίδρυση της δημοκρατία, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    ''Η δημοκρατία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πρόφαση για στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον άλλων χωρών'', τόνισε η Εμπάντι, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πιέσεις που ασκούνται για τον εκδημοκρατισμό του καθεστώτος στο Ιράν.

    Η 56χρονη Ιρανή θα παραλάβει αύριο το βραβείο μαζί με μια επιταγή 1,12 εκατομμύρια ευρώ.

    [30] ΣΤΗΝ 24η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΟΦΙΑΣ Ο ΣΕΚΒΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου 2003 (17:16 UTC+2)

    Στην 24η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Σόφιας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου στο Παλάτι του Πολιτισμού της Βουλγαρίας, θα συμμετάσχει για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βορείου Ελλάδας (ΣΕΚΒΕ) και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εκπροσωπώντας τους ελληνικούς εκδοτικούς οίκους.

    Η έκθεση, κατά την οποία θα ανακοινωθεί το όνομα του συγγραφέα στον οποίο θα απονεμηθεί φέτος το Γ' Βαλκανικό Βραβείο Λογοτεχνίας «Αίμος», προσελκύει μεγάλο αριθμό εκθετών και επισκεπτών, ενώ αποτελεί μία πρόκληση για τους Ελληνες εκδότες να προβάλλουν και να αναδείξουν σε παγκόσμιο επίπεδο την ελληνική παραγωγή και τους Ελληνες συγγραφείς. Φέτος θα συμμετάσχουν με βιβλία τους περίπου 50 εκδοτικοί οίκοι από τη χώρα μας.

    Η έκθεση πλαισιώνεται από ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με σεμινάρια, εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές, παρουσιάσεις βιβλίων, συγγραφέων, μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις.

    Το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου ΝΑ Ευρώπης (όπως μετονομάστηκε το Διαβαλκανικό Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου) θα παρουσιάσει βιβλία από την ελληνική εκδοτική παραγωγή, βιβλία Βαλκάνιων συγγραφέων, μεταφρασμένα στην ελληνική γλώσσα, καθώς και ελληνικά βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες του κόσμου, με στόχο την προβολή του Βαλκανικού πολιτισμού εκτός των συνόρων της περιοχής.

    Το Κέντρο έχει πραγματοποιήσει ήδη τέσσερις συναντήσεις στη Θεσσαλονίκη (όπου βρίσκεται και η έδρα του), κατά τις οποίες συμμετείχαν συγγραφείς, μεταφραστές και εκδότες των χωρών της περιοχής. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΚΒΕ και του Κέντρου Πολιτισμού και Βιβλίου, Μπάμπη Μπαρμπουνάκη, η μετονομασία του Κέντρου αποφασίστηκε για λόγους γεωγραφικής διεύρυνσης, ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτό και νέα κράτη μέλη, όπως η Τουρκία, η Μάλτα και η Κύπρος, η οποία συμμετέχει από φέτος.

    Ο κ. Μπαρμπουνάκης αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου στη σπουδαιότητα του ρόλου της Θεσσαλονίκης να αποτελεί έδρα του Κέντρου και εξέφρασε την ελπίδα να πραγματοποιηθεί το Μάιο η έκθεση Βαλκανικού βιβλίου στην πόλη μας.

    Στο πλαίσιο της συμμετοχής στην Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Σόφιας ο ΣΕΚΒΕ και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου ΝΑ Ευρώπης διοργανώνουν συνάντηση των μελών της Επιτροπής των Βαλκανικών Χωρών με τους εκπροσώπους του υπουργείου Πολιτισμού της Βουλγαρίας, τους εκπροσώπους συγγραφέων εκδοτών και μεταφραστών, καθώς και τον διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου της Βουλγαρίας. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής των εκπροσώπων των Βαλκανικών Χωρών που συμμετέχουν στο Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου και θα γίνει η εκλογή και ανακοίνωση του ονόματος του συγγραφέα στον οποίο θα απονεμηθεί το φετινό βραβείο «Αίμος».

    Φέτος, υπάρχει και ελληνική υποψηφιότητα για το βραβείο, ενώ η τελετή βράβευσης θα γίνει το Φεβρουάριο στη Θεσσαλονίκη, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ. Πέρσι νικητές ήταν ο ελληνικής καταγωγής συγγραφέας από την Αλβανία, Νίκος Κατσαλίδας και ο λογοτέχνης, Μπόζιν Παυλόφσκι, από τα Σκόπια.

    [31] ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ "ΠΛΑΤΟΝΟΦ" ΤΟΥ ΤΣΕΧΟΦ ΣΤΙΣ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου 2003 (14:56 UTC+2)

    Το έργο του Άντον Τσέχοφ «Πλατόνοφ» σε σκηνοθεσία του Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς ανεβάζει στο Βασιλικό θέατρο το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, η πρεμιέρα της οποίας θα πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου.

    Πρόκειται για το πρώτο έργο που έγραψε ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας όταν ήταν 21 ετών. Ο Τσέχοφ (1860-1904) έγραψε το 1881 ένα έργο που παρέμεινε άγνωστο μέχρι το θάνατό του και ανακαλύφτηκε το 1920 σε μια θυρίδα τράπεζας της Μόσχας. Καθώς έλειπε ο τίτλος, κατά καιρούς το έργο έχει ανέβει με πολλούς διαφορετικούς τίτλους (« Έργο χωρίς τίτλο», «Χωρίς πατέρα», «Άγριο μέλι», «Σκάνδαλο στην ύπαιθρο») σε πολλές θεατρικές σκηνές του κόσμου με επικρατέστερο, όμως, τίτλο το «Πλανόνοφ» από τον κεντρικό χαρακτήρα της ιστορίας.

    «Πρόκειται για μία τοιχογραφία του κόσμου που προσπαθεί να φέρει στη σκηνή ένα υλικό πέντε ωρών. Είναι ένα έργο που έχει δώσει σπουδαίες διασκευές, αλλά στη συγκεκριμένη διασκευή περικλείονται όλα τα θέματα του κόσμου» δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Βίκτορ Αρδίττης, ο οποίος εκτίμησε ότι αποτελεί το υψηλότερο έργο στο οποίο μπορεί να φτάσει η θεατρική γραφή. «Είναι μία προανθολογία, μία επιτομή των θεμάτων όλων των έργων του Τσέχοφ. Δίνει τη δυνατότητα να δείξουμε πόσο μπορούμε να φτιάξουμε πάνω στη σκηνή έναν συνολικό κόσμο» είπε χαρακτηριστικά.

    Ο Σέρβος σκηνοθέτης, που συνεργάζεται για δεύτερη φορά με το ΚΘΒΕ επεσήμανε ότι μέσα στο συγκεκριμένο έργο του Τσέχοφ υπάρχουν κομμάτια που βρίσκονται στα υπόλοιπα έργα του, ενώ το μέγεθός του δίνει τη δυνατότητα πολλών και διαφορετικών κάθε φορά διασκευών, η καθεμία από τις οποίες μπορεί να αποτελέσει μία έκπληξη.

    «Ο Πλατόνοφ για μένα είναι ένα έργο ελεύθερο, όπου μπορεί κανείς να κάνει διάφορα πράγματα πάνω του, ανάλογα με το πιο κλειδί ξεκλειδώνει κανείς. Ο Τσέχοφ για μένα είναι σαν μια έμμονη ιδέα στο θέατρο. Τον θεωρώ ως το πιο δύσκολο τεστ, μαζί με την αρχαία τραγωδία, τόσο για τους σκηνοθέτες όσο και για τους ηθοποιούς» τόνισε.

    Ο Μιλιβόγιεβιτς χαρακτήρισε τον ήρωα «σύγχρονο» επειδή κουβαλάει όλα τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου. «Υπάρχει σήμερα ένα στιλ ζωής, ειρωνικό, με απόσταση από τα πράγματα, χωρίς συναισθήματα για κανέναν και για τίποτα, χωρίς ευθύνες. Το αναγνωρίζω αυτό στις νέες γενιές που δεν πιστεύουν σε τίποτα, ούτε στην αγάπη. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα χαμένης πίστης. Ένα άλλο θέμα που παρουσιάζεται στο έργο είναι τα χρήματα, που σήμερα είναι ο θεός, είναι πάνω από όλα. Επίσης, ο Πλατόνοφ δεν ήταν έτσι στα νιάτα του. Η κοινωνία τον έκανε να χάσει τα όνειρα, τις ιδέες, τις φιλοδοξίες του» είπε ο σκηνοθέτης.

    Η ΥΠΟΘΕΣΗ

    Η υπόθεση διαδραματίζεται στις αρχές ενός καλοκαιριού, τέλη του 19ου αιώνα. Άνθρωποι, συνηθισμένοι ή παράξενοι, πλούσιοι και φτωχοί, ηθικοί και ανέντιμοι είναι οι ήρωες του έργου «Πλατόνοφ» του Τσέχοφ. Άνδρες και γυναίκες που αγαπούν, απογοητεύονται, προδίδουν και προδίδονται, μπαίνουν σε πειρασμούς, τολμούν και έρχονται αντιμέτωποι με τις επιθυμίες και τις επιλογές τους. Λαχταρούν, ο καθένας με το δικό του τρόπο, να ζήσουν και συναντιούνται σε μια ιστορία.

    Ο Πλατόνοφ (Γεράσιμος Μιχελής) , ο δάσκαλος του χωριού, ένας διανοούμενος Ρώσος Δον Ζουάν, γόης, αντισυμβατικός, άστατος, παρορμητικός, «ψευτοφιλόσοφος», ανάμεσα στη γοητευτική χήρα Άννα Πετρόβνα (Λυδία Φωτοπούλου) που διψά για ζωή, την πρώτη μεγάλη αγαπημένη, από τα φοιτητικά του χρόνια, τη Σοφία (Δέσποινα Μαρτινοπούλου) τη γλυκιά και υπομονετική γυναίκα του, τη Σάσα (Πηνελόπη Μαρκοπούλου) και την εφευρετική νεαρή χημικό Γκρέκοβα (Εύα Νέδου), γίνεται ο καταλύτης στην καθημερινή ζωή μιας μικρής κοινωνίας.

    Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

    Το έργο αναβαίνει σε μετάφραση Λεωνίδα Καρατζά, σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς, σκηνικά Γιώργου Γαβαλά, κοστούμια Κλαιρ Μπρέισουελ, μουσική Δημήτρη Καμαρωτού, επιμέλεια κίνησης Αμάλια Μπέννετ, φωτισμούς Ανδρέα Σινάνου.

    Παίζουν οι ηθοποιοί: Λυδία Φωτοπούλου, Δημήτρης Κολοβός, Λάζαρος Ανδρέου, Σάκης Πετκίδης, Φούλης Μπουντούρογλου, Χάρης Τσιτσάκης, Γεράσιμος Μιχελής, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Οδυσσέας Γωνιάδης, Εύα Νέδου, Δέσποινα Μαρτινοπούλου, Κώστας Ίτσιος, Μιχάλης Γούναρης, Αστέρης Πελτέκης, Γιάννης Τσορτέκης, Παύλος Σαχπεκίδης, Νατάσα Μαρματάκη, Θόδωρος Τεκνετσίδης.

    [32] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ " ΑΡΗΣ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΑΤΑΚΤΩΝ"

    Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου 2003 (14:10 UTC+2)

    Το βιβλίο του Διονύση Χαριτόπουλου «Άρης, ο αρχηγός των ατάκτων» θα παρουσιαστεί στις 11 Δεκεμβρίου 2003, στις 8 το βράδυ, στο βιβλιοπωλείο Ιανός. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιστορική έρευνα που έγινε ποτέ για τον Άρη Βελουχιώτη. Ο Διονύσης Χαριτόπουλος επί πολλά χρόνια συγκέντρωνε (και κυρίως διασταύρωνε) οτιδήποτε αφορά τον Άρη από μία ογκώδη βιβλιογραφία, από κάποια όχι πολύ προσιτά αρχεία, από ατελείωτες ώρες συνεντεύξεων με εκατοντάδες αντάρτες, καπετάνιους, μαυροσκούφηδες, αξιωματικούς και χωρικούς, και ακολούθησε τα ίχνη του από βουνό σε βουνό.

    Ο Διονύσης Χαριτόπουλος έχει γράψει επίσης τα βιβλία: «Δανεικιά γραβάτα» (διηγήματα) 1976, «525 Τάγμα Πεζικού» (μυθιστόρημα) 1981, «Τα παιδιά της Χελιδόνας» (μυθιστόρημα) 1983, «Δέσποινα» (νουβέλα) 1984, «Τη νύχτα που έφυγε ο Μπούκοβι» (διηγήματα) 1989, «Εναντίον του Marlboro» (νουβέλα) 1991, «Από εδώ πέρασε ο Κιλρόι» (νουβέλα) 1992, «Αυγά μαύρα» (θέατρο) 1995,«Λίστα γάμου» (θέατρο) 1998,«Ημών των Ιδίων» 2003

    [33] ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου 2003 (13:34 UTC+2)

    Φωτογραφικό αφιέρωμα με έργα τριάντα τεσσάρων καλλιτεχνών εγκαινιάζει αύριο- Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 12.30 μμ το Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής στον γκαλερί Ιανός. Επιμελητής της έκθεσης είναι ο Νίκος Αποστολόπουλος. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 12.30 το μεσημέρι της 11ης Δεκεμβρίου

    [34] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ Η "ΚΥΠΡΟΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ"

    Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2003 (13:30 UTC+2)

    «Κύπρος: Από την εισβολή στην ένταξη. Κείμενα και ανάλυση 1974-2002», είναι ο τίτλος του βιβλίου του πρέσβη Χάρη Καραμπαρμπούνη, διπλωματικού συμβούλου της Βουλής, που παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση στην Παλιά Βουλή.

    Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν ο τέως γ.γ. του ΥΠΕΞ, πρέσβης κ. Β. Θεοδωρόπουλος, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΛΙΑΜΕΠ, καθηγητής κ. Θ. Βερέμης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρέσβης της Κύπρου κ. Λ. Παντελίδης. Το βιβλίο προλόγισε ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης.

    Το έργο αναφέρεται στην πιο κρίσιμη φάση της πρόσφατης ιστορίας της Κύπρου, που σηματοδοτείται με την τουρκική εισβολή του 1974 και ολοκληρώνεται με την απόφαση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 9 December 2003 - 19:14:17 UTC