Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-10-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
  • [02] ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΔΟΝΗΣΗ
  • [03] ΣΕ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ-ΠΑΓΚΑΛΟ Η ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΠΑΣΟΚ
  • [04] ΣΤΕΦΑΝΗΣ: ΕΧΟΥΝ ΛΗΦΘΕΙ ΤΑ ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΗΜΙΑ
  • [05] ΣΥΝ: ΔΩΡΟ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Τ. ΧΥΤΗΡΗ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Φ. ΠΕΤΡΑΛΙΑ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • [08] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΔΟΥΚΑ
  • [09] ΕΡΩΤΗΣΗ Α. ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΚΟΝΓΚΟ
  • [10] ΑΡΓΥΡΗΣ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ
  • [11] ΥΠ.ΑΝ.: ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΕ
  • [12] ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΔΕ
  • [13] ΚΛΙΜΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗ WALL STREET
  • [14] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΤΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ TELENOR
  • [15] ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΣΑΡΑΓΕΒΟ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ
  • [16] Ο ΟΑΣΕ ΖΗΤΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΥ Τ/Κ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ
  • [17] ΠΟΙΝΗ ΚΑΘΕΙΡΞΗΣ 15-20 ΕΤΩΝ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΓΙΑ ΟΜΠΡΕΝΟΒΙΤΣ
  • [18] ΝΑ ΣΤΑΛΟΥΝ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΝΙΖΕΙ Ο
  • [19] ΣΤΗ SCANCOM Η ΑΔΕΙΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [20] Ο ΦΙΝΟΚΑΛΙΩΤΗΣ ΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΟΦΗ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ
  • [21] ΤΡΙΑΝΤΑ ΜΕΓΑΛΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ
  • [22] ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΣΚΟΜΠΟΕ ΤΑΧΘΗΚΕ Ο Γ. ΠΑΝΤΖΙΑΡΑΣ
  • [23] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΟΠΕ - FORTHNET
  • [24] ΟΛΕ ΣΚΟΜΠΟΕ: ΔΕΝ ΕΡΧΟΜΑΙ ΝΑ ΛΥΣΩ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΩ ΜΕ ΤΟΥΣ
  • [25] Η ΥΠΟΘΕΣΗ YUKOS ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΡΩΣΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [26] ΣΕ ΦΙΑΛΗ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [27] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΠΟΜΠΗΣ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [28] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΤΕΝΟΡΟΣ ΦΡΑΝΚΟ ΚΟΡΕΛΙ
  • [29] Ο ΜΠΛΕΡ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΕ ΠΛΗΡΩΣ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [30] ΠΕΝΗΝΤΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΜΕ ΟΠΛΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ
  • [31] ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ «ΠΡΑΔΟ» ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ «ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΤΑΙ» ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ
  • [32] ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ Η ΠΙΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΗΣ
  • [33] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ RUSSIAN HORN CAPELLA
  • [34] ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΙΑΚΩΒΟ ΤΟΝ ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΦΕΝΤΗ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

    Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2003 (14:46 UTC+2)

    Η αύξηση της απασχόλησης είναι πολιτική πρώτης προτεραιότητας για την κυβέρνηση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για τα ζητήματα της ανεργίας και της απασχόλησης.

    Επισήμανε ότι από το 2000 μέχρι σήμερα η ανεργία μειώθηκε κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες και κυμαίνεται στο 8,9%. Στο ίδιο χρονικό διάστημα η απασχόληση αυξήθηκε στο 58%. Η κυβέρνηση εφαρμόζει ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και από το 2000 μέχρι τώρα δόθηκαν 324.000 ευκαιρίες απασχόλησης, 394.000 ευκαιρίες κατάρτισης ανέργων και 467.000 ευκαιρίες επανακατάρτισης εργαζομένων.

    Από το Νοέμβριο ξεκινούν νέα προγράμματα που αφορούν 154.000 πολίτες και θα εφαρμοστούν μέτρα για ομάδες πληθυσμού, όπως η μερική απασχόληση 25.000 στο δημόσιο τους επόμενους μήνες και η επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για τις προσλήψεις ανέργων μητέρων.

    Με τη χάρτα σύγκλισης η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχους: Τη μείωση της ανεργίας στο 6% το 2008 και για τις γυναίκες στο 8%. Την αύξηση της απασχόλησης κατά 1,5% κάθε χρόνο και κατά 2% για τις γυναίκες.

    Ο ΟΑΕΔ θα δημιουργήσει 73 Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης σε όλη τη χώρα, 500 εργασιακοί σύμβουλοι θα δίνουν πληροφορίες σε ανέργους και θα υπάρχουν ατομικά σχέδια δράσης για να βρει δουλειά ο κάθε άνεργος.

    Η κυβέρνηση έχει στρατηγική για την απασχόληση, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως η αύξηση της απασχόλησης σχετίζεται με τη διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Στην Ελλάδα η ανεργία εμφανίζει σταθερά πτωτική τάση, όταν στην Ευρωπαϊκή Ενωση εμφανίζει ανοδική τάση.

    [02] ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΔΟΝΗΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 30 Οκτωβρίου 2003 (19:33 UTC+2)

    Οι σεισμολόγοι εκτιμούν ότι η δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε χτες στις 11.15 το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, με επίκεντρο τη Νέα Μεσημβρία, ήταν πιθανότατα ο κύριος σεισμός.

    Ωστόσο, όπως δήλωσε στο ΜΠΕ ο σεισμολόγος Δομένικος Βαμβακάρης, θα μπορέσουν να αποφανθούν με σιγουριά αφότου περάσουν 48 ώρες.

    Από χτες το βράδυ έχουν σημειωθεί περίπου 15 μετασεισμοί, με το ίδιο επίκεντρο, μεγέθους 2 - 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που θεωρείται φυσιολογικό. Ο τελευταίος έγινε στις 5.19 το απόγευμα και ήταν μεγέθους 2,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Μεγαλύτερο μέγεθος είχε ο σεισμός των 3,5 Ρίχτερ, που έγινε στις 11.05 το πρωί.

    Ο κ. Βαμβακάρης υπογράμμισε ότι η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά, ενώ σήμερα σημειώθηκαν λιγότεροι μετασεισμοί απ' ότι χθες το βράδυ.

    [03] ΣΕ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ-ΠΑΓΚΑΛΟ Η ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2003 (14:21 UTC+2)

    Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος θα έχουν την ευθύνη του κεντρικού συντονισμού του εκλογικού αγώνα του κυβερνώντος κόμματος.

    Αυτό ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Χρυσοχοϊδης τονίζοντας ότι στο ΠΑΣΟΚ συγκροτείται Κεντρική Εκλογική Επιτροπή που θα έχει την κύρια ευθύνη συντονισμού της εκλογικής μάχης.

    Η αξιοποίηση του Θεόδωρου Πάγκαλου σε κεντρικό ρόλο στο ΠΑΣΟΚ είχε συζητηθεί την περασμένη Δευτέρα στη συνάντηση που είχαν ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο Θεόδωρος Πάγκαλος στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη.

    [04] ΣΤΕΦΑΝΗΣ: ΕΧΟΥΝ ΛΗΦΘΕΙ ΤΑ ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑΣ

    Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2003 (19:51 UTC+2)

    Εχουν ληφθεί όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα σχετικά με την επιδημία γαστρεντερίτιδας στο κρουαζιερόπλοιο "Aurora", δήλωσε ο υπουργός Υγείας και Πρόνοιας Κώστας Στεφανής.

    «Πρόκειται για επιδημία, από τον ιό Norovirus, που συνήθως εκδηλώνεται σε κρουαζιερόπλοια. Οι αρμόδιες υπηρεσίες των δυο υπουργείων και οι συνεργαζόμενοι φορείς (ΚΕΕΛ) είναι σε ετοιμότητα και έχουν ληφθεί όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα», τόνισε ο κ. Στεφανής και πρόσθεσε ότι δεν δικαιολογείται ανησυχία ως προς την υγειονομική προστασία του πληθυσμού.

    «Ο μηχανισμός υγειονομικής ετοιμότητας και επιδημιολογικής επιτήρησης και αυτή τη φορά λειτούργησε υποδειγματικά, με αποτέλεσμα από χτες το μεσημέρι να έχουμε πλήρη ενημέρωση, έπειτα από σχετική επαφή με τους υπεύθυνους του πλοίου και τον αρχίατρο της διαχειρίστριας εταιρίας στις Η.Π.Α. Αμέσως ενημέρωσα, χτες το απόγευμα, τον πρωθυπουργό και σήμερα το μεσημέρι υπήρξε περαιτέρω ενημέρωση από κοινού με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γιώργο Πασχαλίδη και την υπερνομάρχη κ. Φώφη Γεννηματά.», υπογράμμισε.

    Όπως επισήμανε ο κ. Στεφανής, το πλοίο απέπλευσε από το Σαουθάμπτον της Αγγλίας στις 20 Οκτωβρίου, με περίπου 1900 Βρετανούς ταξιδιώτες και 837 μέλη πληρώματος.

    «Η έναρξη της επιδημίας αναφέρθηκε την Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2003 και θεωρείται ότι πρόκειται για τυπική επιδημία από ιό Norovirus, καθότι απομονώθηκε με κιτ αντιγονικής ανίχνευσης στα κόπρανα Νοροϊός γονότυπου ΙΙ σε δύο ασθενείς. Πιστεύεται ότι η επιδημία άρχισε από οικογένεια επιβατών. Σήμερα αναφέρεται, όπως με πληροφόρησε ο πλοίαρχος, πως ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται σε 430», τόνισε.

    Ο κ. Στεφανής υπογράμμισε ότι οι ασθενείς απομονώθηκαν και σιτίζονται στην καμπίνα, ενώ διακόπηκε ο μπουφές στην τραπεζαρία και το πλοίο απολυμάνθηκε από τις 20 Οκτωβρίου.

    [05] ΣΥΝ: ΔΩΡΟ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

    Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2003 (20:51 UTC+2)

    Τα μέτρα, που αποφάσισε σήμερα η κυβέρνηση για την ανεργία και την απασχόληση αποτελούν ένα νέο δώρο στις μεγάλες επιχειρήσεις, δήλωσε το μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΝ Δημήτρης Στρατούλης.

    «Ο βασικός πυρήνας τους είναι η άνευ όρων επιχορήγηση και επιδότηση των επιχειρήσεων, ακόμα και με το επίδομα ανεργίας των ανέργων, για να δημιουργήσουν ανακυκλούμενες, ελαστικές και ανασφαλείς θέσεις εργασίας που διατηρούνται μόνο για το συγκεκριμένο διάστημα που επιδοτούνται», επισήμανε.

    Ο κ. Στρατούλης τόνισε ότι τα νεοφιλελεύθερα κυβερνητικά μέτρα δεν οδηγούν στη δημιουργία νέων θέσεων πλήρους και σταθερής απασχόλησης αλλά στο μοίρασμα των ήδη υπαρχόντων θέσεων εργασίας.

    Σημείωσε ότι οι δαπάνες για την απασχόληση στη χώρα μας εξακολουθούν να παραμένουν οι χαμηλότερες στη ζώνη του ευρώ όπως και το επίδομα ανεργίας, ενώ έχουμε την μεγαλύτερη ποσοστιαία ανεργία των νέων.

    Ο ΣΥΝ καταγγέλλει τη συνέχιση της λεηλασίας του δημόσιου και κοινοτικού χρήματος, που προορίζεται για την απασχόληση και τους ανέργους, με την ανοχή της κυβέρνησης από τα διάφορα κυκλώματα, υπογράμμισε.

    Στις αποφάσεις της κυβέρνησης, που ουσιαστικά στηρίζονται και από τη Ν.Δ., ο ΣΥΝ αντιπαραθέτει μία άλλη πολιτική για την αντιμετώπιση της ανεργίας με βασικό πυρήνα της το 35ωρο καθώς και την αύξηση και τη χρονική επιμήκυνση των επιδομάτων ανεργίας, τόνισε ο κ. Στρατούλης.

    [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Τ. ΧΥΤΗΡΗ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Φ. ΠΕΤΡΑΛΙΑ

    Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2003 (20:42 UTC+2)

    «Είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία ενοχλείται από το Πρόγραμμα Ελλάδα 2004 και από την αποδοχή που το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει στην περιφέρεια και στις Ολυμπιακές πόλεις», δήλωσε ο υφυπουργός Τύπου και ΜΜΕ Τηλέμαχος Χυτήρης απαντώντας σε σχετικές δηλώσεις της υπεύθυνης του Τομέα Ολυμπιακών Αγώνων, της Ν.Δ. Φάνης Πάλλη - Πετραλιά

    Οπως τόνισε ο υφυπουργός Τύπου «είναι εύκολο να δηλώνουμε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι εθνική υπόθεση και δύσκολο να το κάνουμε πράξη. Αυτό το αποδεικνύει κάθε μέρα η Νέα Δημοκρατία».

    Ο κ. Χυτήρης σημείωσε ότι σήμερα στη χώρα εξελίσσονται περίπου 500 αθλητικά έργα με προϋπολογισμό άνω των 300.000 ευρώ. «Τα έργα αυτά κατασκευάζονται από επιχειρήσεις που λειτουργούν στην ελληνική περιφέρεια, προσδίδοντας σημαντική αναπτυξιακή ώθηση στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το περιφερειακό ακαθάριστο προϊόν θα αυξηθεί το 2004 κατά 0,5% κατά μέσο όρο, ενώ θα φθάσει στις περιφέρειες που φιλοξενούν Ολυμπιακή πόλη το 0,8%», επισήμανε.

    Ανέφερε ακόμη ότι στην Ολυμπιακή πόλη της Πάτρας δρομολογούνται έργα συνολικού προϋπολογισμού 128 εκ. ευρώ. «Αν στο ποσό αυτό προστεθούν και οι νέες αθλητικές υποδομές που έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα Ελλάδα 2004 για τους Δήμους του νομού Αχαϊας, το σχετικό ποσό για το νομό διαμορφώνεται σε 165 εκ. ευρώ. Ολοι οι πόροι είναι διασφαλισμένοι και εκταμιεύονται ανάλογα με την τεχνική ωριμότητα των έργων και την κατασκευαστική τους πρόοδο», υπογράμμισε.

    «Οι κάτοικοι της Πάτρας βλέπουν καθημερινά το Παμπελοποννησιακό Στάδιο, την ανάπλαση της παραλίας, τα έργα στην πλατεία Δημοκρατίας, τους οδικούς άξονες που εξυπηρετούν το Στάδιο, τα έργα στην είσοδο της πόλης και δηλώνουν σε ποσοστό 80% ικανοποιημένοι για την πρόοδό τους. Αυτή είναι η αδιάψευστη απάντηση στις ανακοινώσεις της κας Πετραλιά '', δήλωσε ο υφυπουργός Τύπου.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

    Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2003 (20:41 UTC+2)

    Με εκπροσώπους φορέων της Αττικής θα συναντηθεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής το Σάββατο στις 11 το πρωί στο Περιστέρι (Κλειστό Γυμναστήριο Αγίου Ιερόθεου - Χωράφα).

    Στη συνάντηση θα συζητηθεί το παρόν και το μέλλον του Λεκανοπεδίου.

    [08] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΔΟΥΚΑ

    Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2003 (20:39 UTC+2)

    Σε όσους έχουν την περιέργεια και την όρεξη να γνωρίσουν σε κάποιο βάθος, αλλά με εκλαϊκευμένο τρόπο, την «τελευταία λέξη» για τις εξελίξεις, τόσο στον τομέα της οικονομικής θεωρίας και πράξης, όσο και στη σύγχρονη διοίκηση, απευθύνεται το νέο βιβλίο του Πέτρου Γ. Δούκα, με τίτλο «Οικονομικές Θεωρίες, Αρχές Διοίκησης και Αρχαία Ελληνική Σκέψη».

    Το έργο παρουσίασαν άνθρωποι του πολιτικού, επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού κόσμου, σήμερα, σε ειδική εκδήλωση στην «Αίγλη» του Ζαππείου, που διοργάνωσε η εταιρία KNOWSYS.

    Πρώτος ομιλητής ήταν ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, Βουλευτής της Ν.Δ., πρώην υπουργός και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κωνσταντίνος Καραμανλής, ενώ στη συνέχεια για το βιβλίο και το συγγραφέα μίλησαν διαδοχικά οι Νίκος Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος του ΣΥΝ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, Πρόεδρος του Σ.Ε.Β., Νικόλαος Νανόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Τράπεζας EFG Eurobank-Ergasias Α.Ε., Σπύρος Μακρυδάκης, Καθηγητής INSEAD - Πρόεδρος Δ.Σ. Lamda Development Α.Ε., Νικόλαος Τραυλός, Καθηγητής - Πρύτανης ALBA, Απόστολος Πιερρής, Διευθυντής του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών.

    Την παρουσίαση συντόνισε ο Στάθης Χαϊκάλης, Διευθύνων σύμβουλος της Knowsys, η οποία είχε την ευθύνη, για την επιμέλεια και την έκδοση του βιβλίου.

    Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην «εργαλειακή» αξία του βιβλίου, όσον αφορά στη συμπυκνωμένη γνώση πάνω στα Οικονομικά, στις παλιές και σύγχρονες θεωρίες της διοίκησης, αλλά και στις ιδέες και διδάγματα, που εμπεριέχονται στα σύγχρονα οικονομικά, οι οποίες προέρχονται κυρίως από την αρχαία ελληνική σκέψη και έχουν αντέξει στο χρόνο, αποδεικνύοντας έμπρακτα την καθολικότητα και διαχρονικότητα της αξίας της.

    Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο τέως Πρόεδρός της, Μιλτιάδης Εβερτ, ο Στέφανος Μάνος, ο Γιώργος Αλογοσκούφης, ο Δημήτρης Σιούφας, η Μαρία Καρά, ο Γιάννης Παπαθανασίου, ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Δημήτρης Κωστόπουλος, ο Ευάγγελος Μπασιάκος και πολλοί άλλοι βουλευτές.

    Κ. Κούτρα

    [09] ΕΡΩΤΗΣΗ Α. ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΚΟΝΓΚΟ

    Βρυξέλλες, 30 Οκτωβρίου 2003 (20:36 UTC+2)

    Την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να υποχρεωθεί η μεταβατική κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Κονγκό να σταματήσει τη στρατολόγηση παιδιών στρατιωτών ζητά η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννα Καραμάνου με ερώτησή της προς το θεσμικό όργανο της Ε.Ε.

    Οπως αναφέρει "το φαινόμενο της στρατολόγησης των παιδιών ως στρατιώτες στον επταετή πόλεμο στη Δημοκρατία του Κονγκό έχει ως τραγική συνέπεια την κακοποίηση και το θάνατο χιλιάδων από αυτά, ηλικίας ακόμη και μικρότερης των 12 ετών", ενώ σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που ανακοινώθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2003 στις Βρυξέλλες για τη "Δημοκρατία του Κονγκό και τα παιδιά στρατιώτες" αποτελεί συνήθη πρακτική η εξαναγκαστική στράτευση των παιδιών, η βίαιη εκπαίδευσή τους, η χρησιμοποίησή τους σε βαριές και άκρως επικίνδυνες εργασίες και η σεξουαλική κακοποίησή τους από τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς τους.

    Η ευρωβουλευτής, ερωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το τι μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να εξασφαλιστεί, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των διεθνών συμβάσεων για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, η τήρηση των όρων της Συμφωνίας Κατάπαυσης των Εχθροπραξιών της Λουσάκα του 1999 και να υποχρεωθεί η μεταβατική κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Κονγκό να σταματήσει τη στρατολόγηση παιδιών.

    Τέλος η κ. Καραμάνου ζητά από την Επιτροπή να παρέμβει όχι μόνο για να σταματήσει η στρατολόγηση των παιδιών, αλλά ζητά και τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων που θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για την ομαλή επανένταξη στην κοινωνία εκείνων των παιδιών που βίωσαν την τραυματική εμπειρία του πολέμου.

    [10] ΑΡΓΥΡΗΣ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ

    Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2003 (19:06 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι η ελληνική γεωργία έχει και παρόν και μέλλον, εξέφρασε ο υφυπουργός Γεωργίας, Βαγγέλης Αργύρης κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης των αγροτικών στελεχών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ στην Αμαλιάδα.

    Όπως διευκρίνισε ο κ. Αργύρης, υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις για την καθιέρωση και ανάδειξη μιας νέας δυναμικής και ποιοτικής Γεωργίας, που την ασκούν οργανωμένα και βιώσιμα μεγέθη των παραγωγών, με βασικό εφόδιο τη γνώση και την επιστήμη.

    Οι νέοι αγρότες, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, μέσα από τις διαρθρωτικές ενισχύσεις και τις θεσμικές μας παρεμβάσεις έχουν ήδη παρουσιάσει απτά παραδείγματα για τη γεωργία που «θέλουμε και επιδιώκουμε» τόνισε ο ίδιος, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι ο τομέας μας χρειάζεται όλους, χωρίς προκαταλήψεις, μηδενισμούς και αγκυλώσεις.

    Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Αργύρης αναφέρθηκε στα θέματα του Αγροτικού Τομέα των νομών Ηλείας- Αχαΐας- Αιτωλοακαρνανίας, που απασχολούν τους παραγωγούς, την ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα της Γεωργίας και Κτηνοτροφίας των περιοχών. Παράλληλα, μίλησε για την αναθεώρηση της Κ.Ο.Α., στα βασικά Εθνικά μας Προϊόντα (Ελαιόλαδο- Βαμβάκι- Καπνός).

    Τα στελέχη που συμμετείχαν στη σύσκεψη εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την συνέχιση των επιδοτήσεων μέχρι το 2013 και ζήτησαν τη μεγαλύτερη αξιοποίηση των πόρων, που έχουν εξασφαλισθεί από το Γ΄ ΚΠΣ, στην κατεύθυνση της ανταγωνιστικότητας του Αγροτικού μας Τομέα, στο Διεθνές Περιβάλλον.

    [11] ΥΠ.ΑΝ.: ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΕΠΑΝ

    Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2003 (19:03 UTC+2)

    Μέχρι τις 16 Ιανουαρίου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για την υπαγωγή των προτάσεών τους στο πρόγραμμα ''Ενίσχυση επιχειρήσεων για εγκατάσταση συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης κατά ISO 14001'' του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας (ΕΠΑΝ), σύμφωνα με σχετική απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Καλαφάτης.

    Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στο ποσό των 4,5 εκατ. ευρώ και απευθύνεται σε μικρομεσαίες μεταποιητικές, εμπορικές και τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και σε άλλες παροχής υπηρεσιών συγκεκριμένων κλάδων.

    Με το πρόγραμμα αυτό ενισχύονται έργα προυπολογισμού έως και 30.000 ευρώ, που περιλαμβάνουν δαπάνες, οι οποίες αφορούν στην παροχή υπηρεσιών για τον σχεδιασμό, ανάπτυξη και εφαρμογή του Συστήματος περιβαλλοντικής Διαχείρισης κατά ISO 14001 και στην πιστοποίηση του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης. Επισημαίνεται ότι το ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται στο 40% του συνολικού προυπολογισμού.

    [12] ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΔΕ

    Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2003 (17:34 UTC+2)

    Το 'πράσινο φως' για την αύξηση, κατά 200 εκατ. ευρώ, των πιστώσεων που κατανέμονται, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), για τη χρηματοδότηση έργων και γενικά επενδυτικών δραστηριοτήτων, άναψε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστος Πάχτας.

    Η έγκριση αυτή, εντάσσεται στο πλαίσιο της ''συλλογικής απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης'', ενώ επισημαίνεται ότι με την αύξηση κατά 200 εκατ. ευρώ των πιστώσεων, το σύνολό τους ανέρχεται στο ποσό των 700 εκατ. ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι οι πιστώσεις διατίθενται για τη χρηματοδότηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων, για τις ανάγκες επισκευής και συντήρησης σχολικών κτιρίων, για επενδυτικές δραστηριότητες.

    [13] ΚΛΙΜΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 30 Οκτωβρίου 2003 (17:30 UTC+2)

    Η μεγέθυνση της οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών με τους ισχυρότερους ρυθμούς από το 1984 και τα ενθαρρυντικά νέα από το μέτωπο της ανεργίας δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας στη Wall Street, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης.

    Ειδικότερα, η αμερικανική οικονομία βρίσκεται αγκαλιά με το ρόδινο σενάριο μιας ισχυρής επέκτασης, όπως επιβεβαίωσαν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου της χώρας. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, δηλαδή το σύνολο των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται στις ΗΠΑ, στο χρονικό διάστημα Ιουλίου Σεπτεμβρίου αυξήθηκε κατά 7,2% έναντι αύξησης κατά 6% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι, χάρη στην αύξηση κατά 6,6% των καταναλωτικών δαπανών που με τη σειρά τους τροφοδοτούν το 70% της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

    Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα και από το μέτωπο της ανεργίας, καθώς ο αριθμός των νέων αιτήσεων για τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας την εβδομάδα που έληξε στις 25 Οκτωβρίου μειώθηκε κατά 5.000 στις 386.000, έναντι 391.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

    Από το μέτωπο των επιχειρήσεων ο πετρελαϊκός κολοσσός Exxon Mobil ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 3,65 δισ. δολάρια ή 55 σεντς ανά μετοχή, από 2,64 δισ. δολάρια ή 39 σεντς πριν από ένα έτος, κι ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη 62 σεντς ανά μετοχή. Τα έσοδα τριμήνου της εταιρείας ανήλθαν στα 59,8 δισ. δολάρια από 54,1 δισ. δολάρια το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, χάρη κυρίως στην ενίσχυση των τιμών του αργού πετρελαίου, του φυσικού αερίου και προϊόντων διυλιστηρίων.

    Στις 4.40 το απόγευμα ώρα Ελλάδος ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε κέρδη 0,43% και διαμορφωνόταν στις 9.816,98 μονάδες, ο Nasdaq των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας «σκαρφάλωνε» στις 1.955,75 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,99% και ο ευρύτερος Standard and Poor's 500 σημείωνε άνοδο 0,44% στις 1.052,67 μονάδες.

    Σ.Α.

    [14] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΤΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ TELENOR

    Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2003 (17:25 UTC+2)

    Στις 24 Οκτωβρίου το διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ όρισε ειδική επιτροπή του διοικητικού συμβουλίου που θα επεξεργαστεί τη διατύπωση όρων για την υποβολή προσφοράς προς την Telenor- B Invest A.S., για την εξαγορά του ποσοστού ύψους 9% που κατέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Cosmote.

    Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΟΤΕ, η ειδική επιτροπή βρίσκεται στην διαδικασία προετοιμασίας της πρότασης προσφοράς.

    [15] ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΣΑΡΑΓΕΒΟ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Χάγη, 30 Οκτωβρίου 2003 (20:53 UTC+2)

    Τριάντα δωρήτριες χώρες που μετείχαν σε διάσκεψη που έγινε σήμερα στη Χάγη, στην Ολλανδία, δεσμεύτηκαν να καταβάλουν 15,7 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία ενός Δικαστηρίου, με έδρα το Σαράγεβο, που θα δικάζει αυτούς που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου στην Βοσνία, δήλωσαν οι διοργανωτές.

    "Είναι μια αναπάντεχη επιτυχία", δήλωσε ο Μπερνάρ Φασιέ, βοηθός του Υπατου Εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, Πάντι Ασντάουν.

    Το νέο Δικαστήριο θα επανδρώσουν στην πλειοψηφία διεθνείς δικαστές και εισαγγελείς, οι οποίοι σταδιακά θα αφήνουν τη θέση τους σε ντόπιους.

    Το σχέδιο για την ίδρυση του Δικαστηρίου του Σαράγεβο εντάσσεται στη στρατηγική για το κλείσιμο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει όλες τις δίκες σε πρώτο βαθμό το 2008.

    [16] Ο ΟΑΣΕ ΖΗΤΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΥ Τ/Κ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ

    Λευκωσία, 30 Οκτωβρίου 2003 (19:29 UTC+2)

    Ο Αντιπρόσωπος για την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Φρέιμουτ Ντουβέ ζήτησε την πλήρη διερεύνηση του περιστατικού του ξυλοδαρμού του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Μουράτ Κανατλί, συντάκτη της εφημερίδας «Γενί Τζαγ» και την ποινική δίωξη των υπευθύνων.

    Σε επιστολή του που απευθύνεται προς τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργο Ιακώβου και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο κ. Ντουβέ σημειώνει ότι έχει υποπέσει στην αντίληψή του ότι το βράδυ της 17ης Οκτωβρίου, ο κ. Κανατλί δέχθηκε άγρια επίθεση.

    Οπως αναφέρει σύμφωνα με στοιχεία που του παραχώρησε το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου, ο κ. Κανατλί δέχθηκε επίθεση από ομάδα 20-30 ατόμων που ανήκουν στους «Γκρίζους Λύκους», μετά που κάλυψε φωτογραφικά μια πορεία διαμαρτυρίας στη Λευκωσία.

    «Υπό την ιδιότητά μου ως αντιπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, πάντοτε απαιτώ την εγγύηση της ασφάλειας και της ακεραιότητας των δημοσιογράφων που εκτελούν τα επαγγελματικά τους καθήκοντα σε όλη την περιοχή του ΟΑΣΕ», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Ντουβέ.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΠΟΙΝΗ ΚΑΘΕΙΡΞΗΣ 15-20 ΕΤΩΝ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΓΙΑ ΟΜΠΡΕΝΟΒΙΤΣ

    Χάγη, 30 Οκτωβρίου 2003 (19:12 UTC+2)

    Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία ζήτησε την επιβολή ποινής κάθειρξης 15 ως 20 ετών στον Σέρβο αξιωματικό της Βοσνίας Ντράγκαν Ομπρένοβιτς, ο οποίος έχει ομολογήσει την ενοχή του για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο εισαγγελέας Πίτερ ΜακΚλόσκεϊ είχε ζητήσει τη Δευτέρα την επιβολή της ίδιας ποινής στον Σέρβο αξιωματικό της Βοσνίας, τον Μομίρ Νίκολιτς, ο οποίος έχει ομολογήσει την ενοχή του για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα.

    Περισσότεροι από 7.000 Μουσουλμάνοι της Βοσνίας, άνδρες και αγόρια, σκοτώθηκαν μετά την κατάληψη του θύλακα της Σρεμπρένιτσα από τις σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας, στις 11 Ιουλίου του 1995.

    [18] ΝΑ ΣΤΑΛΟΥΝ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΟΡΦΟΥ

    Λευκωσία, 30 Οκτωβρίου 2003 (18:01 UTC+2)

    Η Μόρφου ανήκει στους νόμιμους ιδιοκτήτες της, τονίζει ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας, απαντώντας στους ισχυρισμούς του διευθυντή του ΕΒΚΑΦ Ντερβίς Τανέρ ότι το θρησκευτικό ίδρυμα των Τουρκοκύπριων είναι ιδιοκτήτης γης στη Μόρφου εκτάσεως 7.141 στρεμμάτων.

    Σε ανακοίνωσή του Δήμου Μόρφου, ο κ. Πίττας αποκαλεί ''θράσος και πρόκληση τα 6 ή 7 στρέμματα γης της Μόρφου να τα παρουσιάζεις σε 7.000 και πλέον'', προσθέτοντας ότι ''η γη της Μόρφου και η κάθε γωνιά της έχει ταυτότητα, έχει ιστορία, έχει τίτλο ιδιοκτησίας και ιδιοκτήτη και δεν αλλάζει τίποτε αν ο κ. Τανέρ κάνει τις εκκλησίες μας τζαμιά και μουσεία'', αν τη γη του Μορφίτη την μεταβιβάζει σε εποίκους.

    Ο κ. Πίττας επισημαίνει ότι επιβάλλεται σήμερα όσο ποτέ προηγουμένως να σταλούν στην Τουρκία και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς μηνύματα για συμμόρφωση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, των αρχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του κοινοτικού κεκτημένου.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΣΤΗ SCANCOM Η ΑΔΕΙΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 30 Οκτωβρίου 2003 (17:36 UTC+2)

    Η Scancom (Cyprus) Ltd είναι η νικήτρια του πλειστηριασμού για την απόκτηση της δεύτερης άδειας κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο, ανακοίνωσε το απόγευμα ο Ρυθμιστής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βάσος Πύργος.

    Ηταν η μόνη από τις δύο εταιρείες που συμμετείχαν στον πλειστηριασμό για απόκτηση της δεύτερης άδειας κινητής τηλεφωνίας που κατάθεσε πλειοδότηση 12,75 εκατομμύρια λίρες στον 11ο γύρο της διαδικασίας.

    Η Cosmote Telecommunications (Cyprus) Ltd απάντησε αρνητικά στον 11ο γύρο.

    Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Scancom (Cyprus) Ltd Jamal Ramadan εξέφρασε την ευχαρίστησή του για το αποτέλεσμα και είπε ότι η εταιρεία αισιοδοξεί να κατακτήσει το 33 - 40% της αγοράς κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] Ο ΦΙΝΟΚΑΛΙΩΤΗΣ ΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΟΦΗ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 30 Οκτωβρίου 2003 (19:28 UTC+2)

    Ο διαιτητής Κώστας Φινοκαλιώτης του συνδέσμου Αθηνών ορίστηκε σήμερα από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΟ να διευθύνει τον αγώνα πρωταθλήματος Α΄ Εθνικής Κατηγορίας ΟΦΗ-Προοδευτική (9η αγωνιστική, 2/11/2003). Ο κ. Φινοκαλιώτης αντικατέστησε τον αρχικά κληρωθέντα Σταύρο Γεωργόπουλο (ΣΔΠ Αρκαδίας), ο οποίος παραπέμφθηκε για τη διαιτησία του στον αγώνα κυπέλλου Ελλάδος Ακράτητος-Κέρκυρα (29/10/2003).

    [21] ΤΡΙΑΝΤΑ ΜΕΓΑΛΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 30 Οκτωβρίου 2003 (18:35 UTC+2)

    Στο πρόγραμμα των διαγωνισμών για προμήθειες προϊόντων και υπηρεσιών, το οποίο θα υλοποιηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα και ως το τέλος του χρόνου, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Αθήνα 2004 Ιωάννης Σπανουδάκης, μιλώντας σε ημερίδα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

    Ο κ. Σπανουδάκης, απευθυνόμενος στα μέλη του ΕΒΕΑ, επεσήμανε: «Έχουμε μπει, πλέον, στην τελική ευθεία της προετοιμασίας των μεγάλων αυτών διοργανώσεων. Τα περισσότερα έχουν γίνει ή βρίσκονται αυτή την περίοδο σε εξέλιξη. Ωστόσο, δεν είναι λίγα αυτά που απομένουν να γίνουν. Εν προκειμένω, τα περισσότερα προγράμματα προμηθειών έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη. Το αμέσως επόμενο διάστημα από σήμερα και ως το τέλος του χρόνου, αρχές του επόμενου απομένουν να προκηρυχθούν περίπου 30 μεγάλοι (από πλευράς ύψους δαπάνης) διαγωνισμοί προμηθειών και πολλοί μικρότεροι, με εκτιμώμενη συνολική δαπάνη 70-80 εκατομμυρίων ευρώ».

    Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της «διατήρησης μιας ενεργής και συνεχούς επαφής με το ΕΒEA και γενικότερα τα Επιμελητήρια της Χώρας, τα οποία ενημερώνουμε για την πρόοδο της Ολυμπιακής προετοιμασίας αλλά και για τα επόμενα στάδια της δραστηριότητάς μας», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Αθήνα 2004 και πρόσθεσε: «Οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες σήμερα, προϋποθέτουν την κινητοποίηση, τη συνεργασία και τη συμμετοχή όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας που αναλαμβάνει τη διοργάνωσή τους, καθώς απαιτούν ένα εξαιρετικά μεγάλο πλήθος δράσεων και έργων προκειμένου να έχουν την επιζητούμενη επιτυχία. Παράλληλα, η επιτυχημένη διοργάνωση των Αγώνων εξασφαλίζει άμεση και έμμεση τεράστια προβολή της χώρας, την οποία καλείται να εκμεταλλευτεί το σύνολο του παραγωγικού δυναμικού σε μια μακρά μετα-Ολυμπιακή περίοδο. Υπ' αυτό το πρίσμα μιλάμε για μια μεγάλη ευκαιρία.

    Αν αυτή η ευκαιρία, για οιαδήποτε άλλη χώρα του πλανήτη μας είναι ιδιαίτερα σημαντική, για την Ελλάδα μια μικρή γεωγραφικά, πληθυσμιακά και οικονομικά χώρα μπορεί να αποδειχθεί καταλυτικά θετική.

    Ειδικά για τους Έλληνες Επιχειρηματίες, οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη δεδομένη χρονική συγκυρία μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο για μια περαιτέρω διεύρυνση της δράσης τους, ανάδειξης του δημιουργικού τους ρόλου και της επιχειρηματικής τους ικανότητας».

    [22] ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΣΚΟΜΠΟΕ ΤΑΧΘΗΚΕ Ο Γ. ΠΑΝΤΖΙΑΡΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Οκτωβρίου 2003 (18:07 UTC+2)

    Στο πλευρό του νέου προπονητή, Ολε Σκόμποε τάχθηκε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο προσωρινός προπονητής Γιώργος Παντζιαράς. Ευχήθηκε στον νέο προπονητή καλή επιτυχία, ενώ επισήμανε ότι η ομάδα του στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής θα έχει δύσκολη αποστολή.

    «Είμαι καταρχήν χαρούμενος που έρχεται στον Αρη ο Ολε. Του εύχομαι καλή επιτυχία και θα είμαι δίπλα του, όπως μου το ζήτησε. Θα τον βοηθήσω με όλες τις δυνάμεις μου, όπως κάνω πάντα, αλλά και ακόμη περισσότερο γιατί μας συνδέουν στενοί δεσμοί φιλίας. Ημασταν, είμαστε και θα είμαστε φίλοι. Είμαι στρατιώτης του Αρη και θα τον βοηθήσω σαν να ήμουν εγώ στη θέση του», τόνισε ο Γιώργος Παντζιαράς και συνέχισε: «Οσον αφορά τον αγωνιστικό τομέα, ακόμη προσπαθούμε να ξεπεράσουμε το σοκ της ισοφάρισης από τον Ιωνικό στον πρόσφατο αγώνα μας. Δεν έγινε καλό ματς, αλλά μας πείραξε ο τρόπος με τον οποίο ήρθε η ισοφάριση και μας στέρησε δύο ακόμη βαθμούς. Προσπαθούμε να προετοιμαστούμε για το ντέρμπι με τον Ηρακλή και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε μέχρι την Κυριακή, προκειμένου να πάρουμε τη νίκη. Αυτό είπα και στους παίκτες μου στα αποδυτήρια, ότι πρέπει να κερδίσουν».

    Ο Γιώργος Παντζιαράς ωστόσο αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ομάδα του εν όψει του ντέρμπι της Θεσσαλονίκης: «Πάντως αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα τραυματισμών που εύχομαι να ξεπεράσουμε. Αντικαταστήσαμε αναγκαστικά τον Κυζερίδη και τον Πασσαλή, είχαμε από την προηγούμενη εβδομάδα εκτός μάχης το Μαλλού και τον Αμπελά, ενώ μας προέκυψε και ο τραυματισμός του Σκέντζου. Το ιατρικό τιμ παλεύει για να είναι έτοιμοι».

    Οσο για την κρισιμότητα της αναμέτρησης ο τεχνικός του Αρη επισήμανε: «Δεν θέλουμε να αγχώσουμε τους παίκτες μας και να νομίζουν ότι παίζουν με την πλάτη στον τοίχο. Είναι ντέρμπι το ματς με τον Ηρακλή, είναι δύσκολο παιχνίδι, αλλά τα παιδιά το έχουν συνειδητοποιήσει και πιστεύουν στη νίκη».

    Ο κ. Παντζιαράς αναφέρθηκε, επίσης και στη νέα έδρα της ομάδας, που είναι το γήπεδο της Καλαμαριάς. «Ετσι κι αλλιώς σαν γηπεδούχοι δώσαμε όλο κι όλο δύο αγώνες στην έδρα μας, στο Χαριλάου, με την Προοδευτική και την Ξάνθη. Στα υπόλοιπα ματς ήμασταν γηπεδούχοι, αλλά παίζαμε ουσιαστικά εκτός έδρας. Ζητήσαμε να κάνουμε μία προπόνηση στην Καλαμαριά, να πάμε έστω με τα παιδιά να το πατήσουμε γιατί άλλωστε θα είναι και η έδρα μας ολόκληρη τη χρονιά. Ελπίζω όλα να πάνε καλά».

    Η ΟΥΕΦΑ κοινοποίησε στην ΠΑΕ Αρης τον διαιτητή του πρώτου αγώνα με την Περούτζια στην Ιταλία. Πρόκειται για τον Ισπανό Φερνάντο Γκαρμόνα Μέντεζ.

    [23] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΟΠΕ - FORTHNET

    Θεσσαλονίκη, 30 Οκτωβρίου 2003 (17:19 UTC+2)

    Σε παραλιακό κέντρο της Αθήνας έγινε σήμερα το πρωϊ η παρουσίαση των νέων τομέων της συνεργασίας της ΕΟΠΕ με την Forthnet. Στη νέα συνεργασία περιλαμβάνεται το πρωτάθλημα της Α2 εθνικής κατηγορίας, η παρουσίαση των αγώνων της Α1 ανδρών και της Α1 γυναικών.

    Ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ Θανάσης Μπελιγράτης για το συγκεκριμένο θέμα είπε: «Χάρη στην Forthnet και το site της Ομοσπονδίας υπάρχει ενημέρωση προς όλους τους φίλους του ελληνικού βόλεϊ και τις προσεχείς μέρες θα υπάρχει δυνατότητα συνομιλίας της διοίκησης, των προπονητών και των παικτών με τους φίλους του αθλήματος μέσω του site. Ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία μας και μετά το 2004».

    Ο εμπορικός διευθυντής της Forthnet Πάνος Παπαδόπουλος, απόλυτα ικανοποιημένος από την συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Βόλεϊ δήλωσε: «Εμπλουτίζεται η συνεργασία μας και ένας νέος σημαντικός τομέας θεωρώ ότι είναι το ηλεκτρονικό κατάστημα που είναι υπό κατασκευή. Πιστεύω ότι θα συνεργαστούμε και στο μέλλον».

    Στη σημερινή παρουσίαση έγινε επίσης και η βράβευση του επάθλου Forthnet που βρίσκεται σε εξέλιξη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Βραβεύτηκε ο περσινός νικητής Θεόδωρος Μπάεφ ο οποίος δεν μπόρεσε να παραλάβει το βραβείο του καθώς ο σύλλογος του δεν του έδωσε άδεια να παρευρεθεί στην εκδήλωση. Το βραβείο του, παρέλαβε ο ομοσπονδιακός προπονητής Στέλιος Προσαλίκας.

    [24] ΟΛΕ ΣΚΟΜΠΟΕ: ΔΕΝ ΕΡΧΟΜΑΙ ΝΑ ΛΥΣΩ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΩ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Οκτωβρίου 2003 (16:43 UTC+2)

    Ο υποψήφιος να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Άρη, Ολε Σκόμποε, μίλησε σήμερα στην ΕΡΑ Σπορ για τη νέα του ομάδα, τον εαυτό του και τα προβλήματα που διαπίστωσε πως υπάρχουν στη θεσσαλονικιώτικη ΠΑΕ.

    «Δεν είμαι ήρωας. Είμαι ένας φυσιολογικός άνθρωπος, που είμαι υπερήφανος που επιστρέφω και ανυπομονώ να βρεθώ στην Θεσσαλονίκη», ανέφερε ο Ολε Σκόμποε και συνέχισε: «Όλοι στον Άρη θυμούνται εκείνη την αξέχαστη βραδιά κόντρα στην Περούτζια. Είναι δύο διαφορετικές περιπτώσεις. Είναι παράξενο. Είναι διαφορετικές στιγμές, διαφορετικοί άνθρωποι. Δεν είναι δυνατόν να κάνεις συγκρίσεις».

    Αναφερόμενος στις προπονητικές του γνώσεις και ικανότητες, ο Ολε Σκόμποε τόνισε: «Έχω δίπλωμα προπονητή της ΦΙΦΑ. Έχω εκπαιδευτεί στην προπονητική και δουλεύω δώδεκα χρόνια στην Σκανδιναβία. Νομίζω ότι έχω την εμπειρία και την γνώση στο ποδόσφαιρο. Είμαι ο ίδιος τύπος που ήμουν και ως παίκτης. Ελπίζω να με θυμούνται σαν ένα σοβαρό άνθρωπο των σπορ».

    Σχολιάζοντας τη νέα του ομάδα ο νέος τεχνικός του Άρη δήλωσε: «Δεν ξέρω πολλά για την τωρινή μου ομάδα. Δεν έχω δει αγώνα της. Γνωρίζω όμως ότι ο Άρης είναι μεγάλη ομάδα. Είναι μια από τις κορυφαίες ελληνικές ομάδες. Αν και τα τελευταία χρόνια τα αποτελέσματα δεν ήταν πολύ καλά. ο σύλλογος έχει μεγάλη ιστορία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί ο Άρης έχει την συμπεριφορά μεγάλης ομάδας».

    Για τα προβλήματα του Άρη ο Ολε Σκόμποε επισήμανε: «Δεν έρχομαι να λύσω τα οικονομικά προβλήματα του Άρη. Έρχομαι να δουλέψω για τους παίκτες, για τους οπαδούς, για το ποδόσφαιρο. Δεν έχω καμία σχέση με τα οικονομικά. Είναι πολύ ευγενικό, ότι οι οπαδοί είναι χαρούμενοι που θα έρθω. Να ξέρετε ότι και εγώ είμαι χαρούμενος που κλήθηκα. Είναι μεγάλη η αυριανή μέρα που επιστρέφω. Είναι μεγάλη μέρα για μένα και ανυπομονώ, να δουλέψω. Δεν μπορώ να εγγυηθώ τίποτα. Είμαι σίγουρος, ότι θα κάνω το καλύτερο δυνατό. Αν αυτό δεν είναι αρκετό τι να κάνω. Επιστρέφω με την καρδιά μου που είναι στον Άρη. Πάντα ήταν στον Άρη, γιατί έχω περάσει τις πιο όμορφες στιγμές στην καριέρα μου».

    [25] Η ΥΠΟΘΕΣΗ YUKOS ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΡΩΣΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Μόσχα, 30 Οκτωβρίου 2003 (20:54 UTC+2)

    Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κουντρίν δήλωσε ότι τα γεγονότα που αφορούν την γιγαντιαία εταιρία πετρελαίων YUKOS, άρχισαν να επηρεάζουν την οικονομία της χώρας, μετέδωσε το ΒΒC.

    "Οι ενέργειες των υπηρεσιών επιβολής του νόμου πρέπει να είναι νόμιμες. Τα γεγονότα αρχίζουν να επηρρεάζουν την οικονομία'', δήλωσε ο Κουντρίν στους δημοσιογράφους αφότου δικαστήριο της Μόσχας διέταξε την κατάσχεση μεγάλου μεριδίου της εταιρίας.

    "Ελπίζω οτι οι δικαστές θα είναι αντικειμενικοί και θα τηρήσουν σωστές ισορροπίες στη λήψη των αποφασεών τους", πρόσθεσε.

    Οι αρχές υποστηρίζουν ότι οι μετοχές ανήκουν στον διευθυντή της YUKOS, Μιχαήλ Χαντορκόφσκι, που συνελήφθη πριν μερικές μέρες κατηγορούμενος για φοροδιαφυγή, απάτη και πλαστογραφία.

    Η YUKOS όμως επιμένει ότι οι μετοχές δεν ανήκουν στον Χαντορκόφσκι αλλά σε μια σειρά επενδυτών μεταξύ των οποίων και ξένους επενδυτές.

    Η εταιρία υποστηρίζει ότι η ενέργεια των αρχών αποτελεί παραβίαση του συντάγματος της χώρας.

    Με το άκουσμα της είδησης οι μετοχές της YUKOS έπεσαν κατά 5%.

    Ο ανταποκριτής του BBC στην Μόσχα μεταδίδει ότι η ενέργεια των εισαγγελικών αρχών οδηγεί σε σύγκρουση με τους ξένους επενδυτές.

    Πράγματι μια προγραμματισμένη συνάντηση του προέδρου Πούτιν με αντιπροσωπεία ξένων επενδυτών αναβλήθηκε.

    [26] ΣΕ ΦΙΑΛΗ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 30 Οκτωβρίου 2003 (20:45 UTC+2)

    Η έκρηξη από την οποία έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος και προκλήθηκε πυρκαγιά που απλώθηκε σε αρκετά κτίρια στην παλιά συνοικία της κεντρικής Βαγδάτης προκλήθηκε από μια φιάλη υγραερίου, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού.

    Ο ήχος της έκρηξης ακούστηκε σε όλη την Βαγδάτη και δημιούργησε ένταση σε μια πόλη που έχει συγκλονιστεί την εβδομάδα αυτή από ένα κύμα βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας με παγιδευμένα αυτοκίνητα, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [27] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΠΟΜΠΗΣ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 30 Οκτωβρίου 2003 (20:06 UTC+2)

    Ενας εκρηκτικός μηχανισμός ανατινάχτηκε το απόγευμα στο κέντρο της Βαγδάτης την ώρα που περνούσε από εκεί μια αμερικανική στρατιωτική αυτοκινητοπομπή, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ένα από τα οχήματα Humvee (μεγάλο τζίπ) των ΗΠΑ, δήλωσε ο αξιωματικός της αστυνομίας Μοχάμαντ Σαλμάν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    Η επίθεση έγινε αμέσως μετά την έκρηξη και την πυρκαγιά που ξέσπασε σε δύο κτίρια στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας. Μέχρι στιγμής η αστυνομία δεν έχει εντοπίσει τι ακριβώς προκάλεσε την έκρηξη από την οποία σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και οκτώ τραυματίστηκαν.

    Ενα αμερικανικό άρμα μάχης που μετείχε σε στρατιωτική αυτοκινητοπομπή υπέστη σοβαρές ζημιές από βόμβα που εξερράγη σήμερα στο κέντρο της πόλης της Μοσούλης όπου και ο κεντρικός αστυνομικός σταθμός δέχτηκε επίθεση από άγνωστους ένοπλους, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Από την έκρηξη που έπληξε το άρμα μάχης δεν προκλήθηκαν θύματα.

    [28] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΤΕΝΟΡΟΣ ΦΡΑΝΚΟ ΚΟΡΕΛΙ

    Ρώμη, 30 Οκτωβρίου 2003 (19:19 UTC+2)

    Ο παγκοσμίου φήμης Ιταλός τενόρος Φράνκο Κορέλι πέθανε σε ηλικία 82 ετών, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της Ανκόνας, όπου γεννήθηκε.

    Ο Κορέλι, ο οποίος διακρίθηκε στο καλλιτεχνικό στερέωμα της όπερας από τη δεκαετία του '50 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '70, νοσηλευόταν από τον Αύγουστο και άφησε την τελευταία του πνοή αργά την Τετάρτη, μεταδίδουν τα ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης.

    «Ήταν μια μορφή υψίστης ανθρώπινης και καλλιτεχνικής ευαισθησίας που θα παραμείνει για πάντα στη μνήμη και τις καρδιές των συμπατριωτών του» δηλώνει σε συλλυπητήριο μήνυμά του προς την οικογένεια του Κορέλι ο δήμαρχος της Ανκόνας Φάμπιο Στουράνι.

    Γεννηθείς το 1921, ο Κορέλι εξελίχθηκε σε έναν εξαιρετικό τενόρο, όμως η σταδιοδρομία του στην όπερα απογειώθηκε το 1951, όταν έκανε το ντεμπούτο του στον Δον Χοσέ της Κάρμεν του Μπιζέ.

    Τρία χρόνια αργότερα τραγούδησε στο πλευρό της Μαρίας Κάλλας στην όπερα Η Εστιάδα του Γκάσπαρο Σποντίνι στο Μιλάνο.

    [29] Ο ΜΠΛΕΡ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΕ ΠΛΗΡΩΣ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Λονδίνο, 30 Οκτωβρίου 2003 (19:06 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ αιτιολόγησε πλήρως τον πόλεμο κατά του Ιράκ και πρόσθεσε ότι η στρατιωτική δράση εναντίον του απέφερε καρπούς, φέρνοντας ως παράδειγμα το γειτονικό του Ιράν που άρχισε ήδη να αυξάνει τη διεθνή του συνεργασία.

    Ο κ. Μπλερ, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, είπε ότι το Ιράκ αποδείχτηκε μια ''περίπτωση-παράδειγμα'' προς τα άλλα κράτη όπως για το Ιράν το οποίο αντιλήφθηκε ότι ο κόσμος μιλούσε σοβαρά όταν ζήτησε περιστολή των οποιωνδήποτε σχεδίων ανάπτυξης παράνομων όπλων.

    Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Μπλερ μάλλον απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις σχετικά με τα ιρακινά όπλα μαζικής καταστροφής και στο πόσο αμαυρώθηκε η εικόνα της κυβέρνησής του γιατί ποτέ δεν αποκαλύφθηκαν αυτά τα όπλα.

    [30] ΠΕΝΗΝΤΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΜΕ ΟΠΛΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ

    Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2003 (20:43 UTC+2)

    Πενήντα γυναίκες, καλλιτέχνιδες και μη, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να πολεμήσουν τον καρκίνο του μαστού με όπλο την τέχνη.

    Πρόκειται για εικαστική πρόταση με το σήμα «Girl Power», που πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά, μέσω έκθεσης ζωγραφικής, η οποία περιλαμβάνει έργα, που δημιουργήθηκαν από επώνυμες καλλιτέχνιδες και άλλες γυναίκες καταξιωμένες στο χώρο τους (δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, αθλήτριες και άλλες).

    Η έκθεση, που ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 15 Νοεμβρίου, στο Κέντρο Τεχνών του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, στο Πάρκο Ελευθερίας, θα πλαισιωθεί από συμπληρωματικές εκδηλώσεις και χάπενινγκ.

    Διοργανώνεται, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, στην οποία θα διατεθούν τα έσοδα από τις πωλήσεις των έργων. Η τιμή εκκίνησης όλων των έργων είναι 300 Ευρώ.

    Η περυσινή, πρώτη έκδοση της εκστρατείας «Girl Power», στέφθηκε με επιτυχία τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, όπου υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση των καλλιτέχνιδων που την πλαισίωσαν, αλλά και αυθόρμητη δραστηριοποίηση του κόσμου.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία στοχεύοντας στην διατήρηση της καλής υγείας της γυναικείας φύσης, δημιούργησε και με την βοήθεια του «Girl Power», ένα Δίκτυο Φροντίδας Μαστού, που λειτουργεί στο δικό του χώρο στην οδό Τσόχα, στην Αθήνα.

    Κ. Κούτρα

    [31] ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ «ΠΡΑΔΟ» ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ «ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΤΑΙ» ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Οκτωβρίου 2003 (17:59 UTC+2)

    Έκθεση με πιστά αντίγραφα διάσημων έργων του Εθνικού Μουσείου ''Πράδο'' της Μαδρίτης, ενός από τα μεγαλύτερα Μουσεία του κόσμου, διοργανώνουν η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης και ο Ελληνοϊσπανικός Σύλλογος Φ. Γκ. Λόρκα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Παιδείας της Ισπανίας.

    Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 3 Νοεμβρίου, στις 20:00, στον 2ο όροφο της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης ενώ η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2003.

    [32] ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ Η ΠΙΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 30 Οκτωβρίου 2003 (13:49 UTC+2)

    Την πιο αντιπροσωπευτική και γόνιμη έκφρασή βρήκε ο κόσμος της Μακεδονίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Μία έκφραση που άντεξε στη διαχρονική πορεία ενώ άλλα μακεδονικά δημιουργήματα και κέντρα στην Ανατολή ανήκαν πλέον στην ιστορία. Αυτά επισημαίνουν ο καθηγητής της θεολογικής σχολής του ΑΠΘ Αθανάσιος Αγγελόπουλος και η Αν. Αγγελοπούλου σε κοινή ανακοίνωσή τους που θα παρουσιαστεί το Σάββατο στο πλαίσιο του συμποσίου «Χριστιανική Μακεδονία.Θεσσαλονίκη-Αλεξάνδρεια» το οποίο διοργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Δημητρίων στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

    Η ανακοίνωση αυτή που έχει θέμα «Μακεδονία-Δίον-Αλεξάνδρεια κατά τον Ιώσηπο (37/38-110μΧ)» βασίζεται στις πληροφορίες που παρέχει ο Ιουδαίος ιστορικός Ιώσηπος Φλάβιος του Ματθία ο οποίος καταγόταν από ιερατικό γένος και ήταν οπαδός του δόγματος των Φαρισαίων. Ο Ιώσηπος , ( ο οποίος εκτιμήθηκε από την ελληνική χριστιανική πλευρά γιατί η φιλοσοφία βασιζόταν στην αρχή της συμφιλίωσης του ιουδαϊκού και του ελληνορωμαϊκού κόσμου) 400 χρόνια μετά τη μακεδονική δυναστεία Φιλίππου-Μεγάλου Αλεξάνδρου αναφέρει ότι στο ιερό κέντρο των Μακεδόνων, το Δίον, ο Αλέξανδρος επεξεργάστηκε και ολοκλήρωσε τα σχέδιά του και έλαβε τις οριστικές αποφάσεις του για τη δημιουργία της δικής του οικουμένης με επίκεντρο την Ασία.

    Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση οι Μακεδόνες της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου παρείχαν στους Ιουδαίους όλα τα προνόμια της θρησκευτικής τους ελευθερίας και μάλιστα τους παραχωρήθηκε και συνοικία στο λεγόμενο Δέλτα. «Αυτό απέκλειε τον θρησκευτικό τους εξελληνισμό , αλλά επέτρεπε άφοβα τον πολιτισμικό εξελληνισμό με την έννοια της ισοπολιτείας . Η ελληνική γλώσσα , ο ελληνικός πολιτισμός, η ελληνική παιδεία και ο ελληνικός τρόπος σκέψεως εφόσον δεν θίγονταν τα θρησκευτικά τους πιστεύω, ήταν προσληπτά απ΄ αυτούς στο εξωτερικό και κοσμικό και κοινωνικό και εμπορικό βίο τους . Έγιναν όλοι ελληνόφωνες και συμμετείχαν σε πολλές ελληνικές εκδηλώσεις. Πάντοτε όμως στα πλαίσια των όσων επέτρεψε ή απαγόρευε η θρησκεία τους. Εν τούτοις αρκετοί ελληνόφωνες Ιουδαίοι συμμετείχαν ακόμη και στα ελληνικά μυστήρια ή αποδέχονταν συνήθως κρυφά στοιχεία από την ελληνική θρησκεία» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους ο κ Αγγελόπουλος και η κ Αγγελοπούλου.

    Για την αλεξανδρινή πολιτική σκέψη κάθε καλός ξένος είναι Έλληνας και κάθε κακός Έλληνας είναι χειρότερος από βάρβαρο. Εκείνο που ενδιέφερε ήταν στην οικουμενική πατρίδα να είναι όλοι ίσοι, λευκοί και μελαμψοί, και όχι απλώς υπήκοοι της κοινοπολιτείας αλλά ενεργοί πολίτες , μέτοχοι και όλοι συνεταίροι. Αυτή ήταν η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στη μακεδονική πόλη και πολιτεία της Αλεξάνδρειας.

    Σύμφωνα με τον Ιώσηπο η ελληνική και οικουμενική παράδοση γονιμοποιήθηκε και καρποφόρησε δια της νέας χριστιανικής θρησκείας. Οι πρώτες χριστιανικές κοινότητες Θεσσαλονίκης και Αλεξάνδρειας συμπορεύονται και δίδουν την κοινή χριστιανική παράδοση η οποία είναι ζώσα μέχρι σήμερα, επισημαίνουν οι Α.Αγγελόπουλος και Αν. Αγγελοπούλου. Παράλληλα αναφέρουν ότι ο Ιώσηπος προσδηλώνει ότι οι «ξένοι» επομένως και οι ισοπολίτες Ιουδαίοι της Αλεξάνδρειας ήθελαν να αποκαλούνται Μακεδόνες .Ο Ιώσηπος χαρακτηρίζει τους Έλληνες έξυπνους διανοούμενους, και εφευρέτες τεχνών ενώ τονίζει ότι αυτοί υπερέχουν στις επιστήμες και ιδιαίτερα στη φιλοσοφία και στην ιστορία. Παράλληλα χαρακτηρίζει τους Μακεδόνες ως υπερήφανους ευγενείς και κυρίαρχους ολόκληρης της Ασίας κατά την περίοδο του Αλεξάνδρου, τους Αθηναίους ως τους πιο ευσεβείς από όλους του Έλληνες και τους Σπαρτιάτες ως τους πιο γενναίους.

    Η πανηγυρική εναρκτήρια συνεδρία του συμποσίου «Χριστιανική Μακεδονία. Θεσσαλονίκη-Αλεξάνδρεια» θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 7μμ στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδας της θεολογικής σχολής του ΑΠΘ παρουσία του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου του Ζ'

    [33] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ RUSSIAN HORN CAPELLA

    Θεσσαλονίκη, 30 Οκτωβρίου 2003 (13:26 UTC+2)

    Μία μοναδική συναυλία θα δώσει η Συμφωνική Ορχήστρα Russian Horn Capella το Σάββατο 8 Νοεμβρίου στις 7.30 το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Διακονεία στη Θεσσαλονίκη.

    Οι Russian Horn Capella που ξαναζωντάνεψαν την μουσική κόρνο και άνοιξαν φέτος τις εκδηλώσεις των τριακοσίων χρόνων της Αγίας Πετρούπολης έχουν δώσει τα πρώτα τους κονσέρτα στο Ναό των Αγίων Πέτρου και Παύλου στις 16 Μαρτίου 2002 στην Αγία Πετρούπολη. Ανάμεσα στις εμφανίσεις τους είναι και εκείνη στην Κόκκινη Πλατεία, ενώπιον του πρωθυπουργού Πούτιν.

    Τη συναυλία διοργανώνουν οι δήμοι Πανοράματος και Πυλαίας σε συνεργασία με το Προξενείο της Δημοκρατίας της Λετονίας στη θεσσαλονίκη.

    [34] ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΙΑΚΩΒΟ ΤΟΝ ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΦΕΝΤΗ ΤΟΥ"

    Θεσσαλονίκη, 30 Οκτωβρίου 2003 (13:14 UTC+2)

    Ολοκληρώνονται την Κυριακή οι παραστάσεις του Θεάτρου Καπνομάγαζο, «Ιάκωβος ο Μοιρολάτρης και ο Αφέντης του», του Ντενί Ντιντερό στο Δημοτικό Θέατρο Σταυρούπολης.

    Ηρωες του έργου είναι ο Ιάκωβος και ο αφέντης του, οι οποίοι στη διάρκεια ενός ταξιδιού τους έρχονται αντιμέτωποι με τον ίδιο τον δημιουργό τους, τα αδιόρατα νήματα που κινούν τη ζωή τους και καθορίζουν τις προσωπικές τους ιστορίες.

    Ο αφέντης ξέρει που πάνε -ή τουλάχιστον, έτσι πιστεύει. Ο Ιάκωβος ο μοιρολάτρης το έχει πάρει απόφαση ότι κανείς ποτέ δεν ξέρει που πάει γιατί όπως λέει, όλα είναι γραμμένα εκεί ψηλά. Εκεί ψηλά ο δημιουργός τους, αυτός που τους επινόησε, παρακολουθεί την πορεία τους και γράφει την ιστορία τους. Εδώ κάτω, ο Ιάκωβος και ο αφέντης του, στρέφουν το βλέμμα προς τα πάνω, σχολιάζουν, κρίνουν και αμφισβητούν το δημιουργό τους.

    Και περπατούν, περπατούν και αφηγούνται την ιστορία τους. Και καθώς αφηγούνται, η ιστορία ξαναγράφεται, ξανά και ξανά απ' την αρχή, η ίδια ή με παραλλαγές, ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής. Και έτσι, γίνονται οι ίδιοι δημιουργοί και επινοητές του εαυτού τους και ο ένας του άλλου.

    Η σκηνοθεσία είναι της Θεανώς Αμοιρίδου, τα σκηνικά-κοστούμια της Μένης Τριανταφυλλίδη και η μουσική του Πάρι Παρασχόπουλου


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 30 October 2003 - 19:14:00 UTC